Upplev Värmdö 2013

Page 1

visitvarmdo.se

Upplev Värmdö!

Läs mer på

1

Enjoy Värmdö - thE grEat archipElago of Stockholm


Värmdö Stockholms visitvarmdo.se

Stoltaste Skärgård

Läs mer på

2

Senast vi räknade hade Värmdö 10 252 öar, kobbar och skär. Kom hit och hitta din egen.

Värmdö – The Pride of the Stockholm Archipelago. Last time we counted Värmdö had 10 252 islands, islets and skerries.Come here and discover your own.


Möjligheternas Värmdö Värmdös själ och skäl Välkomna på skärgårdsfest Smaka på Värmdö Gällnö, Bullerö, Hjälmö & Lådna Möja Sandhamn Svartsö Nämdö Runmarö Djurö/vindö Stavsnäs/Fågelbrolandet Värmdölandet Grinda Ingarö Gustavsberg Värmdös unika natur Värmdös historia Fritid och kultur i Värmdö Bo Äta Se & Göra Karta Värd i Värmdö

Upplev Värmdö är producerad av Visit Värmdö, ett samarbete mellan besöksnäringen i Värmdö (genom Visit Värmdö Ideell Förening) och Värmdö kommun, där enheterna Näringsliv, Kultur och Fritid medverkat i produktionen. Visit Värmdö syftar till att stärka Värmdö som destination och därigenom medverka till en stark besöksnäring. Layout: Graform. Text: Per Bäckman. Tryck: Strokirk-Landströms, Lidköping, april 2013. Annonser: Annonshuset. Foto: Bosse Lind/Paragonbild.se; Fredrik Scenholm, Sussi Petersson, Marcus Åström. Magnus Rietz, Fredrik Johansson, Ronny Blomstrand, Åsa Levén, Torleif Svensson/Stall Skaft, Elisabeth Larsen Brolin/Vaxholm Stad, Lasse Eklöf, Marie Lüders, Pia af Rolén, Djurönäset Hotell & Konferens, Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum, Fågelbro Golf & Country Club, Kenneth Norberg. Bildarkivet.se: Jörgen Wiklund, Stephan Berglund, Heidi-Kristin Andersson, Hannes Söderlund. Reservation för eventuella sak- och/eller skrivfel. Ett varmt tack till er aktörer i Värmdö för information, bilder, annonsering och annat stöd!

3 Läs mer på

4 6 8 10 12 13 14 15 16 17 20 21 24 30 31 34 38 40 42 46 48 50

visitvarmdo.se

innehåll


Värmdö är allt mellan himmel och hav: Det blå vattnet, de lummigt gröna öarna, de gråkarga klippskären längst ut i havsbandet, ljusen i den pulserande skärgårdsstaden Gustavsberg som glittrar i vattnet längs hamnpromenaden.

visitvarmdo.se

Året om ger vi er härlig frihet att välja ur en lång och inbjudande upplevelsemeny med säsongens favoriter. Där finns alltid det lite äventyrligare – men minst lika mycket av det viktiga ”bara vara” i de vackraste av världar: i skärgården och i en leende landsbygd; härligt långt bort från vardagspusslet. Vi ger gärna en liten försmak:

Läs mer på

4

Med våren och sommaren öppnas vägarna till de stora äventyren och upplevelserna. Tuffa kajakturer till längst ut i havsbandet. Båtluffning från ö till ö. Magiska soluppgångar över glittrande fjärdar. Stillsamma vandringar i ett blommande och levande kulturlandskap. Restaurang- och caféliv i genuina skärgårdsbyar och spännande lokalsamhällen. Konst- och kulturupplevelser för alla sinnen. Fast många tycker förstås att hösten är den allra finaste årstiden här ute. När luften är hög och klar, när träden exploderar i färger och skogens skafferi är proppfullt av bär och svamp. Och när vintern kommer – frostnupna skridsko- och skidturer i en gnistrande vit och vacker värld, njutningsfyllda spaweekends och mysiga stunder framför sprakande brasor. Det är denna sköna mångfald som är Värmdös själ. Hos oss formar ni era dagar precis som ni själva vill. Låt fantasin flöda, unna er allt ni längtat efter så länge. Vi har det i generöst överflöd – och vi delar gärna med oss.

möjligheterna


L채s mer p책

5

visitvarmdo.se


L채s mer p책

6

visitvarmdo.se


De två är långt ifrån de enda bland kulturens stora som inspirerats av naturen och människorna i Värmdös skärgård. Strindberg, Zorn, Tranströmer – listan över kulturgiganter som fångat vår skärgårds själ på duk och i text är lång. Och Värmdö fortsätter att locka konstnärer och författare. Här hittar de sin inspiration, här får kreativiteten fritt fram. Kultur i alla dess underbara former har alltid varit en viktig del av Värmdös själ. Och det kanske allra viktigaste kulturarbetet görs av alla de som bor och verkar här. Av alla de som av kärlek till sin hembygd, dess historia och dess traditioner arbetar för att bevara och utveckla en levande och inbjudande skärgård. De är skärgårdsbönder vars betande djur håller slyn borta och hagarna blommande. De är alla de som håller vägar och stigar öppna för vandrare och cyklister, de som bevarar och vårdar byarnas gamla bebyggelse, driver butiker och sjömackar, öppnar caféer och restauranger, vandrarhem och pensionat och året om hälsar Värmdös gäster välkomna till unika upplevelser i unika miljöer. Vår själ är alla de skäl som gör Värmdö till en så speciell plats på jorden.

7 Läs mer på

Bruno Liljefors blev så förälskad i Värmdös unika skärgård att han köpte hela Bullerö för att komma riktigt nära det djurliv och den natur som var hans favoritmotiv. Evert Taubes älskade Sjösala låg på Hölö vid Stavsnäs och där skrevs många av hans klassiska lovsånger till sommaren och skärgården.

visitvarmdo.se

själ & skäl


visitvarmdo.se

Vi i Värmdö älskar att bjuda in till fester och evenemang. Stora som små. Året om. För alla smaker och för alla sinnen; för dig och dina nära och kära.

Läs mer på

8

Hos oss är detta en tradition och ett kulturarv vi ömt vårdar. Kanske föddes traditionen när skärgårdsborna reste midsommarstänger, lövade dansbanor och bjöd in sommargäster till fest och gemenskap. Som man fortfarande gör på Möja och som på andra öar utvecklats till skärgårdsfestivaler, hembygdsfester samt jul- och sommarmarknader med aktiviteter och underhållning. Alltid med gästfriheten, glädjen och den unika skärgårdskänslan i centrum. Livets allra största fest är ju bröllopet – och allt fler väljer Värmdö för högtiden och den efterföljande festen. Här finns miljöerna både för soliga utomhusvigslar och för högtider i månghundraåriga kyrkor, herrgårdar och slott. Ni väljer miljö – vi hjälper er med alla arrangemang. Tillsammans skapar vi en fantastisk och oförglömlig dag. Värmdö inspirerar. Vår unika skärgårdskultur och natur ger det där lilla extra som är så avgörande för att känslan ska bli den rätta och kreativiteten ska flöda. Välkomna att uppleva allt det som gör Värmdö till en så speciell plats på jorden.

skärgårdsfest


L채s mer p책

9

visitvarmdo.se


L채s mer p책

10

smaka

visitvarmdo.se


Välkommen till Smaka på Värmdö – din guide till lokala bönder, mathantverkare, odlare och djuruppfödare i Värmdö kommun. Här hittar du mat som är närodlad, pinfärsk och ofta helt unik.

Innan du ger dig ut på matsafari i Värmdö är det bäst att kontakta det företag du vill besöka. Öppettiderna varierar ofta med säsong och tillgång på varor. En del varor finns bara vissa delar på året, men det är ju också det som är själva poängen med småskaligt och lokalproducerat. Nytt för i år är bland annat tävlingen Årets Värmdökock som genomförs i skördesäsong augusti/september. Djurö marknad arrangeras för första gången av Wermdö hushållningsgille och Värmdö LRF i mitten av juli. Och du missar väl inte försäljningen av Värmdökassen som startar i augusti/september? Projektet Smaka på Värmdö 2013 har genomförts och möjliggjorts genom ett samarbete mellan Wermdö hushållningsgille och Värmdö LRF.

på Värmdö

11 Läs mer på

Att inköpen bidrar till en fortsatt lokal matproduktion som i sin tur bidrar till en mer hållbar utveckling, det ger ju bara mersmak, eller hur?

visitvarmdo.se

Att handla lokalproducerad mat direkt av producenten gör matinköpen till något mer än just bara matinköp. Här blir inköpet i sig en upplevelse i en ofta unik miljö. Här kan du ställa frågor direkt till den som står bakom varan. Var har kossan idisslat? I vilken temperatur pressas rapsoljan? Varifrån kommer rabarbern i rabarbermarmeladen?


visitvarmdo.se

Bland Värmdös alla öar finns många härliga hemligheter, som väntar på att bli upptäckta av ännu fler. Här är fyra av dem.

Läs mer på

12

Gällnö Hjälmö & Lådna Bullerö

På Gällnö är den traditionella skärgårdsbebyggelsen välbevarad och i hagarna betar fortfarande djur. Fina promenad- och cykelstigar går genom ett landskap där hagar och skog blandas med inbjudande klippor och stränder. Vid Torsviken finns vandrarhem, handelsbod, bar och ett litet café. Sommarlivet blir sällan bättre än under de blommande äppelträden utanför caféet. Ett måste att köpa: en stor påse av den berömda Gällnösparrisen – den godaste vi någonsin ätit. Finns från mitten av maj till midsommartid. Hjälmö & Lådna är grannöar i samma prunkande mellanskärgård. Med levande jordbruk och med inbjudande klippor och små sandstränder som lockar till bad efter vandringar och cykelturer. Målaren Bruno Liljefors har gjort naturen och djurlivet på Bullerö världsberömd. 1908 köpte han ön och byggde en stuga, som fortfarande står kvar och är museum och naturum. På ön, som ligger i ytterskärgården, finns även ett litet vandrarhem.

Last time we counted we found 10 252 islands in the Värmdö archipelago. Four well kept secrets are Gällnö, Hjälmö, Lådna and Bullerö. All of them are very genuine and idyllic islands. Three of them still have farmers and gracing cattle. Both are easy to reach by ferries and you can stay the night in hostels. Go there and enjoy our archipelago at it´s most beautiful. You´ll want to return many times.


Möja Det är lätt att leva det goda sommarlivet på Möja. Tillsammans välkomnar de små byarna med all tänkbar service med butiker och restauranger och väldoftande bageri.

Möja welcomes guests all year round. It is an island that has been populated for at least a thousand years. The first to live here were the Vikings, and then came the farmers and the fishermen. The five small villages on Möja are all very old, and offer a unique chance to see how people lived in the Stockholm Archipelago a hundred years ago. Möja has a grocery store and a nice restaurant, and you can also rent bikes and kayaks. If you want to spend the night, there’s a hostel, and there are also cottages for rent.

Bor gör man i stugor och vandrarhem. Största byn heter Berg, med bl a turistbyrå och hembygdsmuseum. Där finns även skärgårdens enda dansbana, med massor av somriga arrangemang. Ett besök på Vårdkasberget rekommenderas. Utsikten är magnifik. Cyklar för upptäcktsfärderna finns att hyra på ön och vill man komma riktigt nära orörd skärgård hyr man kajak. Bege dig mot mytomspunna öar och skär som Gillöga, Lygna och Röder. Stora upplevelser och fina sommarminnen väntar dig på Möja. Välkommen!

13 Läs mer på

De absolut skönaste sätten att uppleva Möja är under vandringar och cykelturer. Längs öns östra sida slingrar sig en gammal landsväg förbi blommande ängar, mysiga picknickställen och genom genuina byar, som forna tiders fiskare byggde i skyddade vikar.

visitvarmdo.se

Låt Waxholmsbåten ta dig till Möja där du fascineras av en året-runt-levande skärgårdsidyll i hjärtat av Värmdös skärgård.


visitvarmdo.se

Ingen annanstans visar skärgården upp så många inbjudande ansikten som i Sandhamn. Året om.

Läs mer på

14

Den mytomspunna ön heter egentligen Sandön – men ingen säger något annat än Sandhamn. Så heter byn som byggdes av lotsar, tullare och fiskare under 1700-talet och som nu är ett unikt stycke skärgårdskultur. Det lilla museet i byn berättar hela historien. Sommartid är Sandhamn en het nöjesmetropol med avspänt mingel på bryggor och med en mängd uteserveringar, barer och restauranger. Men Sandön och Sandhamn är mycket mer än bara nöjespuls. En kort promenad längs de vackra stigarna genom den glesa tallskogen väntar sandstränder och solvarma klippor. Favoriten är Trouville med den vita sanden. Sandhamn är också porten till de stora skärgårdsäventyren. Ett av de allra finaste är att hyra en kajak och utforska kobbarna och skären där hav och himmel möts i havsbandet. En av Sandhamns finaste hemligheter är hösten och vintern. Då sprakar brasorna välkomnande på hotell och värdshus, då lockar goda middagar, spa-liv, frostnupna promenader och sköna weekends tillsammans med nära och kära. Unna er många sådana.

Sandhamn is the hot spot of our archipelago. The cafes, bars and restaurants are plenty and everyone of them offers astonishing views of the most eastern part of our archipelago. A close walk from the seaside life is the old village, once built by the fishermen, pilots and custom officers who were the first to settle down here. Their unique and pretty little village is very well preserved and a must to see. If you´re of the adventurous kind, this is where it all begins. Rent a kayak and go to the fascinating world where heaven meets water. Or stay on the island for a nice day att Trouville, the famous beach where the sand is white.

Sandhamn


Svartsö

Svartsö är en av mellanskärgårdens största öar med ett 80-tal bofasta och därför en väl utbyggd service. Från Alsvik och över hela ön ända bort till Söderboudd slingrar sig den nästan en mil långa grusvägen. Hyr cykel i lanthandeln och trampa ut i idyllen. Vägen kantas av bergshällar, lummiga blandskogar och av hagar som lyser av prunkande sommarblomster. Närheten till havet känns oavsett var du befinner dig. Betande kor, hästar och får hjälper till att hålla landskapet öppet.

For Svartsö you get off the ferry at Alsvik. Close to the harbour is a nice little cafe. A short walk away is one of the best restaurants in our archipelago. Sit down, relax, place your order – and enjoy. Or go to the grocery store nearby and get everything you need for a picnic by the water. At the store you can also rent bikes. Take off for a pleasant tour along the winding road. The meadows on both sides of the road are lush with beautiful flowers. You can also rent a small cottage, and spend a night or two in this glittering paradise.

Det finns förstås många fler fina vägar och stigar på Svartsö och alla leder de till skärgårdssommaren när den är som allra finast.

15 Läs mer på

Stig iland på bryggan i Alsvik, som är en av tre byar på Svartsö och har en historia från 1700-talet. Där ligger den året-runt-öppna lanthandeln med diskar fulla av Värmdös godaste smaker; närodlat och ekologiskt. Där finns mysiga sjöbodar att hyra samt möjligheter att campa. Alldeles intill ligger Svartsö Krog, som är väl värd ett besök.

visitvarmdo.se

På de blommande ängarnas Svartsö leder snart sagt varje stig och varje liten grusväg till nya upplevelser och nya äventyr.


Nämdö visitvarmdo.se

Här är det skönt bilfritt – på Nämdö upplever man bäst det varsamt bevarade kulturarvet till fots eller med cykel.

Läs mer på

16

Nämdö är mycket mer än namnet antyder; det är en hel skärgård där huvudön Nämdö omges av hundratals öar och skär. Kommer man i egen båt väntar en mängd fantastiska naturhamnar. Nämdö är skärgårdsnatur när den är som allra vackrast. Från de lummiga skogarna och de vackert blommande hagarna till den karga utskärgårdens klippvärld. Djurlivet är rikt och den majestätiska havsörnen syns ofta på jakt. Reguljärbåtarna lägger till vid åtta olika bryggor. En är Östanvik, här ligger Östanviks gård, med anor från 1500-talet. Det är gårdens djur som håller kulturlandskapet öppet och leende. Intill finns ett fint bad och möjligheter att tälta. Flera välskyltade natur- och kulturstigar börjar vid gården, som även driver en liten gårdsbutik. En annan brygga är Solvik med året-runt-öppen krog, ICA-butik, cykeluthyrning och sjömack. En tredje är Sand, där Skärgårdsmuseet har en spännande filial. En bit ut på Nämdöfjärden ligger Rögrund med vandrarhem, en liten krog och fina klippbad. Sommarens höjdpunkt på Nämdö är som vanligt Nämdödagen, vid hembygdsgården i Sand sista lördagen i juli. Härlig stämning med marknad, musik, fest och mysig skärgårdskänsla.

Almost all of Nämdö is still farmland in active use, and the farmer also keeps stocks of cows and sheep. Their grazing keeps the island naturally open and inviting. Cars are not allowed, and the best way of experiencing the beauty of Nämdö is to go hiking or biking. There are many nice spots for a dive into the water, and for picnics with breath-taking views. The island has a restaurant and a grocery store, both open all year round, and there is a hostel on the nearby island of Rögrund.


Runmarö Runmarö visar upp en mycket spännande och omväxlande natur och ön har faktiskt hela nio insjöar, fast här kallar man dem träsk. En är dessa är trolska Silverträsk som omnämnt av Strindberg. Han var en av de första författarna som charmades av Runmarö och i hans fotspår har många följt. Inte minst öns egen nobelpristagare Tomas Tranströmer. Populära kulturarrangemang under juli är Runmarödagen och teaterföreställningar.

Runmarö is often called “the island of orchids.” 27 different varieties grow here. It’s also called “the island of writers,” as many come here for inspiration. One is the winner of the Nobel Prize in literature of 2011, Tomas Tranströmer. Runmarö is easy to reach. Go to Stavsnäs by bus, and from there the ferry takes ten minutes. Beautiful scenery is waiting, and if you want to explore the small islands that surround Runmarö, you just rent a kayak.

Byarna på Runmarö byggdes en gång av lotsar och fiskare och de genuina skärgårdsmiljöerna är välbevarade. Stigar och småvägar lockar till vandringar och cykelturer med välfyllda picknick-korgar. Ett fint utflyktsmål är Telegrafberget med vidunderlig utsikt över arkipelagen runt huvudön. På ängarna blommar orkidéer – ön kan visa upp hela 27 olika arter. Lockas du istället av bad beger du dig till Jerkers udde för att njuta. Vid Solberga gård finns öns besökarinformation. Där hyr man även kajaker för härliga turer i en glittrande vattenvärld med spännande strandhugg på inbjudande öar.

17 Läs mer på

Runmarö är en av de närmaste öarna i Värmdös skärgård. Båtresan från Stavsnäs tar bara tio minuter och båtarna går tätt året om. Ön har en stor bofast befolkning och därmed ett brett serviceutbud med bl a butik, bageri och krog.

visitvarmdo.se

Kär ö har många namn. Även om det officiella namnet är Runmarö kallas ön även för ” Orkidéernas ö” eller ”Författarnas ö.”


18

KÄNN DIG HEMMA HOS FAMILJEN FOGEL På FågelbroHus skapar vi en härlig ”hemma hos”-känsla. Lantlig innerskärgård möter ombonad och bekväm hotellmiljö. Familjen Fogel’s passion för djur och natur går att uppleva i hotellets olika rum och salonger. Hos oss finns alla möjligheter till inspirerande möten, välbehövlig avkoppling, härliga matupplevelser och tillgång till vårt spa som håller öppet varje dag. Oavsett vilket ditt skäl är att komma till oss lovar vi att skämma bort dig med utmärkt service och en härlig atmosfär. Varmt välkommen! MIDSOMMArHELG på FåGELbrOHuS På FågelbroHus firar vi en klassisk midsommar där hela familjen är välkommen. Tillsammans samlas vi för att

klä stången. Därefter bjuder vi på kaffe, saft och fikabröd innan det är dags för dans runt stången tillsammans med spelmännen. Senare på kvällen avnjuter hotellets gäster en härlig grillbuffé med säsongens svenska råvaror. Ni övernattar i våra fina hotellrum och på midsommardagen serveras vår generösa frukostbuffé. 1 695 kr/person i dubbelrum (1 595 kr/person online). BED AND BREAKFAST Väljer du att bara stanna över natten hos Familjen Fogel så serveras du en generös frukostbuffé på morgonen. Priset gäller hela sommaren. Från 495 kr/person med del i dubbelrum samt frukostbuffé.

FågelbroHus ingår i Sabis Hotell & Möten tillsammans med Smådalarö Gård och Krusenberg Herrgård.

Fågelbrovägen 20, 139 60 Värmdö • Tel: 08-571 419 19 bokningen@sabis.se • www.fagelbrohus.se • www.sabismoten.se


• 30 aug - 1 sep • Gustavsbergs Hamn • Fri entré • Fri parkering • Öppet 10-18 alla dagar

Lillströmsuddsvägen 2, Strömma Telefon: 08-571 400 41 E-post: info@strommakrog.se www.strommakrog.se

19 Läs mer på

Välkommen till Sverige största flytande båtmässa!

visitvarmdo.se

Välkommen till

SANDHAMN SEGLARHOTELL

Upplev skärgården året om

Restaurang Le Golf med utsikt över Grisslinge fjärden öppnar lördagen den 27 april. Vi håller öppet alla dagar fram till en bit in i oktober. BO PÅ LE GOLF

Tre rum för uthyrning. från 500:-/natt

alltpasjon.nu

Varmt välkomna önskar Fredrik & Stefan

WWW.SANDHAMN.COM

Seglarhotellets annons i Visit Värmdös broschyr.indd 1

2012-02-21 16:40:40

www.legolf.nu • Tel 08-570 208 73


Djurö/Vindö visitvarmdo.se

Djurö/Vindö öppnar stora famnen med sol, bad och aktiviteter för hela familjen. Bara en stunds busstur från Slussen. Välkomna.

Läs mer på

20

En härlig sommaradress på lummiga Djurö är Djurönäset som förutom hotell också erbjuder konferens, spa, restauranger och mycket mer. Hyr cykel och gör sköna utflykter, ge er ut på mysiga roddturer, ta ett parti boule, spela tennis – eller gör inget annat än att bara njuta av solnedgången från Sjöbodens uteservering. Och missa inte deras Skärgårdsfestival i början av juli. Underhållning, god mat med skärgårdssmak och ett soligt myller av aktiviteter väntar. Djurö Havsbad (Humlan på rymmen) med den fantastiska sandstranden är ett annat av Djurös klassiska utflyktsmål. Aktivitetsmenyn är lockande för såväl stora som små. För dig som vill bo över finns både camping och stuguthyrning. På Djurö ligger en av landets vackraste träkyrkor, invigd 1683 och nu en älskad bröllopskyrka. Ett nytt och spännande utflyktsmål för både stora och små är Sjöhistoriska stigen, som berättar om Vasakungarnas Djurhamn, en spännande del av skärgårdens historia. Längst i norr väntar Skafts Gård, med ridskola och ridturer. Ännu mer av Djurös bästa väntar vid Sollenkroka brygga. Därifrån kastar båtar loss till ännu fler fantastiska skärgårdsmiljöer.

You reach Djurö via one of the most beautiful bridges in the whole of the archipelago. The view of the bay to the east is simply stunning. Visit Djurhamn, where the Swedish Navy has had its base since the sixteenth century. Nice spots for a dip in the sea are always close by, whether you prefer sandy shores or like to dive from cliffs warmed by the sun. There is a big party on this island at the time of the Archipelago Festival: music, entertainment, a champagne bar, and great food with a local taste.


Förutom Stavsnäs Vinterhamn finns ytterligare två Stavsnäs; Stavsnäs Gärde med nyare bebyggelse och Stavsnäs by med en historia från medeltiden. Byn är idag en unik och kulturskyddad miljö. Under senare delen av 1800-talet uppfördes här pampiga sommarvillor, ritade av den tidens största arkitekter. Villorna stoltserar med ohämmad snickarglädje och stora inglasade punschverandor. I byns gamla lanthandel berättar Skärgårdsmuseet den spännande historien om forna tiders skärgårdsliv. Intill doftar det gott från byns berömda hembageri och har så gjort sedan sent 1800-tal. Bageriet är numer också restaurang. Mellan byn och hamnen lockar Värmdös nyaste badplats Susegårda till skönt strandliv.

Stavsnäs/ Fågelbrolandet

Strömma kanal är det smala vatten som skiljer Fågelbrolandet från Värmdölandet och som varit den viktigaste farleden in mot Stockholm i eviga tider. Nu är det gamla kanalhuset mysig krog och granne ligger Strömma Hembygdsmuseum. Inte långt bort ligger en topprankad golfbana med det vackra klubbhuset inrymt i en karolinsk herrgård från 1700-talet.

visitvarmdo.se

Från Stavsnäs går båtar till många bryggor i Värmdös skärgård. Hamnen är öppen året runt och nås snabbt och bekvämt med bussar från Slussen.

21 Läs mer på

Stavsnäs is one of our ferry ports to almost everywhere in the archipelago – during winter as well as summer. The village of Stavsnäs has a history from medieval times. In the later half of the 19:th century, wealthy people from Stockholm built their summer homes here. Those houses are still there so we all can admire the impressive skill of the carpenters of those days. Nearby is a museum where the history of this archipelago is well documented. And don’t forget your golf bag. One of the best golf courses in the Stockholm area is nearby.


GAMLA JÄRNAFFÄR’N Företaghuset Djurö

DJURÖ HUND & KATT

08-571 517 87   



     

”Den lilla butiken på Djurö, där du kan proviantera till din hund & katt, året runt!”

visitvarmdo.se



Läs mer på

22



       

 

Kläder Möbler Inredning Presenter www.gamlajärnaffärn.se

Björkås / Djurö 08-571 548 06 www.djurohundochkatt.se

på Va c kra D j ur ö

Välkommen till Vår

restaurang & Pizzeria lunch & à la carte, bar & catering Öppet alla dagar

www.humlanparymmen.se

Kök & Bar tel 08-571 516 90 • restaurangbjorkas.se

Djurös bageri & konditori har försäljning och servering inne och ute. Vi bakar allt från grunden med smör och kärlek i eget bageri! VÄLKOMNA! Gransbergsvägen 12 Tel 571 549 01 facebook för aktuella öppettider mm


visitvarmdo.se

Sommar på Djurönäset

Läs mer på

23

Under sommaren är Djurönäset öppet för alla som älskar skärgården. Mellan den 17 juni och 10 augusti kan du boka logipaket till sommarpris eller lyxa till det extra och boka vår nybyggda hotellsvit. Tillbringa en dag, en weekend eller en hel vecka i skärgården och koppla av med god mat och dryck, bada och sola på vår egen badstrand eller köp med en picknick-korg till några av de sköna

klipporna. Du kan också paddla kanot längs skären, spela tennis och boule eller ta en joggingrunda på naturstigen. Missa inte Skärgårdsfestivalen 6 juli! Sjöboden, vår skärgårdskrog, är öppen från lunch till midnatt, med mat à la carte och underhållning av artister varje tisdag och torsdag. Välkommen till Djurönäset. Vi serverar alla möjligheter!

S U P E R I O R H O T E L • R E S TA U R A N T • C O N F E R E N C E 372 031 HOTELL

Seregårdsvägen 1, 139 73 Djurhamn | 08-571 490 00 | info@djuronaset.com | www.djuronaset.com


visitvarmdo.se

Värmdölandet ger det bästa från två världar: den genuina skärgårdsmiljön tillsammans med en levande landsbygd.

Läs mer på

24

Värmdölandet


Ett annat paradis för somrigt familjeliv är Grisslinge Havsbad med kiosk, restaurang och aktiviteter som boule och beachvolley. Bussarna från Slussen stannar intill. Mer skärgårdsnära sommarliv väntar vid Bullandö Marina, med restaurang, café, glassbar och skön stämning. För båtfolket finns gästhamn och all tänkbar service. Missa inte heller natursköna Lillsved med året-runt-öppet vandrarhem och den vackra engelska parken. Från Lillsved utgår många fina vandringsleder och båtar till bl a Svartsö. För golfälskare finns två banor. Den ena är guldkantade Wermdö Golf & Country Club, den andra Norrgåva Golfgård, som inte kräver grönt kort. Värmdölandet genomkorsas i alla väderstreck av vandrings-, rid- och cykelleder och det finns massor av spännande historia att upptäcka och utforska. Som vid Värmdö kyrka, kallad ”Skärgårdens Katedral.” Dess äldsta delar är från 1300-talet. Gör även en utflykt till Nora by – en av Värmdölandets äldsta med genuina och välbevarade miljöer från förr. På norra Värmdölandet ligger Fredriksborgs fästning, uppförd under första hälften av 1700-talet. Där blir nu den gamla kasernen hotell och restaurang.

One hundred years ago Värmdölandet was ”the pantry” of the people living in Stockholm. From here fishermen and farmers filled their boats with groceries, fresh fish and sailed to Stockholm to sell or trade. Today many of the farmers on the island produce their own products that you can buy directly from them. Bullandö Marina is one of all the nice places to go. Admire hundreds of boats in all sizes and forms, have a nice meal in the restaurant and relax in the soft summer breeze. Grisslinge Havsbad is a must for the family. The beach is never too crowded and the water always tempting. Siggesta Gård is one of the most popular destinations here with lots of activities for the entire family. Meet the animals and go horseriding. If you´re a serious golfer there´s the exclusive Värmdö Golf & Country Club. Or Norrgåva Golfgård, where you don´t even have to carry the green card to play.

visitvarmdo.se

Ett av Värmdölandets många utflyktsmål är Siggesta Gård, med ett otal aktiviteter, ofta med gårdens djur i centrum, för hela familjen. Sommartid arrangeras välbesökta bakluckeloppisar.

Värmdölandet is the island with a bit of an urban atmosphere, situated only 20 minutes by bus from Stockholm City.

25 Läs mer på

Sveriges femte största ö bjuder sina gäster på rekreation, avkoppling och det sköna livet mitt i naturen. En gång var Värmdölandet stockholmarnas skafferi. Härifrån seglade bönder och fiskare in till staden med färska råvaror. Nu finns massor av goda anledningar att göra en matresa i andra riktningen. På Värmdölandet finns en mängd gårdar där mathantverkare producerar närodlat och ekologiskt som säljs i egna butiker.


Folkhögskola 64x91mm Kurs & Konferens STF Vandrarhem

visitvarmdo.se

1400 båtplatser året runt Café • Galleri • Glassbar Krog • Gästhamn • Båtservice Båtförsäljning • Båtuthyrning Kapellmakeri • Chartersegling Båttillbehör • Livsmedel • Sjömack Kläd o presentbutik • Riggservice

Läs mer på

26 N 59 17,9 E 18 39,0

I hjärtat av Stockholms Skärgård på Värmdö! 9 sjömil från Sandhamn 40 km från Stockholm 20 km från Gustavsberg SL-buss 440 Bullandö

www.bullandomarina.se

Besök Värmdös kyrkor Gudstjänster Vägkyrka Café Guidning Sommarmusik För program, öppettider och kontakt, besök våra hemsidor www.varmdoforsamling.se www.svenskakyrkan.se/gustavsberg-ingaro www.djuromojanamdoforsamling.se


G å r d s b u t i k e n på n o r a G å r d

Hyr eller hyr ut ditt hus! Skärgårdsstugor STOCKHOLMS

Välkommen till Sigg esta Gård !

sylt marmelad honunG delikatesser hantverk

nora Gård

öppet lördaGar kl 10-14 073-735 11 11

Din lokala stugförmedlare i skärgården!

värmdö

27 Läs mer på

Kom och njut av Alexander Nilsons menyer i vår restaurang, deli, vinotek, lounge och vårt café. Köp glass och godis, spela fotbollsgolf och äventyrsgolf, gå Träsktrollens stig och Skogshinderbanan, fynda på loppisen och hälsa på våra gårdsdjur. www.siggestagard.se 08-562 80 100

Tel 08-570 231 31 info@skargardsstugor.se www.skargardsstugor.se

visitvarmdo.se

Vi förmedlar allt från enkla stugor till exklusiva sjöställen med alla bekvämligheter.

N 59° 17´9, E 18° 39´2

varmt välkomna 08-570 22 810

Restaurang Catering Festvåning Konferens


UPP TILL

5%

ÅTERBÄRING

HEMMESTA • Öppet 8-22 varje dag

visitvarmdo.se

Välkommen till Coop Konsum Hemmesta. Värmdös trevligaste matbutik.

Läs mer på

28

Hos oss hittar du allt du önskar av en riktig matbutik: • Nybakat bröd varje dag • Manuell disk för fisk & deli • Posten • Färsk frukt & färska grönsaker

Välkommen önskar Andreas med personal.

DET LöNaR sIG aTT vaRa ÄGaRE.

UPP TILL 5% ÅTERBÄRING.


10%

Allt för byggsituationen!

Öppettider Mån – fre 06 – 23 Lör – sön 08 – 23

Ta med denna kupong så får du 10% rabatt på alla lagervaror till ordinarie priser. Gäller vid ett tillfälle, vid kontant betalning och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller endast på Bygg-Ole Värmdö under perioden 1/5–31/7 2013.

Bygg-Ole Värmdö, Mölnvik, 08-560 134 00. www.byggole.se

bovida FASTIGHETSMÄKLARE

visitvarmdo.se

®

29 Läs mer på

McDonald’s Värmdö Köpcentrum


visitvarmdo.se

Bara en timmes avkopplande båtresa från Stockholms innerstad öppnar Grinda stora famnen.

Läs mer på

30

Naturreservatet Grinda har haft en speciell plats i stockholmarnas hjärtan ända sedan 1940-talet. Då köpte staden ön och byggde små stugor för att ge alla möjligheten att njuta av skönt skärgårdsliv. Stugbyn finns fortfarande kvar, granne med vandrarhemmet. Några decennier tidigare byggdes en pampig jugendvilla vid Hemviken som numer är Grinda Wärdshus, en skärgårdsoas öppen april-december med hotell, restaurang, pub, café och lanthandel. Fyll picknickkorgen i lanthandeln före strövtågen bland tysta skogar, öppna ängar, solvarma klippor och glittrande vatten. För en upplevelse på vatten finns kajaker och all övrig utrustning att hyra vid Wärdshuset. Ön ägs numer av Skärgårdsstiftelsen, som varsamt vårdar och bevarar den unika skärgårdsnaturen. God hjälp har de av djuren från Grinda gård, som håller slyn borta och landskapet öppet. I gårdens butik säljs bl a purfärska ägg, lamm- och nötkött. Vid gården börjar också Grindastigen, som slingrar sig genom den omväxlande naturen i reservatet. Sommartid nås Grinda snabbt och bekvämt från Lillsved på Värmdölandet med m/s Kanholmen. Flera dagliga avgångar. Se grinda.se för tidtabell.

Grinda

Grinda is just one hour by boat from the centre of Stockholm, and you can choose between lots of departures every day. Like so many other of our islands, Grinda is also a nature reserve, and a beautiful place to visit. You are welcome to stay at Grinda Wärdshus, a large building in the Jugend artistic style from the early years of the last century. Eat great food and enjoy the good life, hiking amidst a unique and very natural experience. The cows and sheep you meet during your hikes are very friendly.


Björnöreservatet är skärgården precis som vi vill ha den: idylliska torpmiljöer, blommande hagar och bördig åkermark i dalgångarna mellan skogen och klipporna. I reservatet finns också Torpesand, av många ansedd som den finaste badplatsen i hela skärgården. Här finns också en snorkelled speciellt anpassad för synskadade. Ännu mer härligt badliv väntar vid Södersved med kiosk, uteservering, boule och minigolf. Vid Björkviks brygga kan du från restaurangen njuta av vackra vyer rakt ut mot fjärden. Strax väster om Björkvik hittar du underbara klipp- och strandbad vid Stora och Lilla Sand. Upplev Ingarö i makligt tempo. Vandra längs mjuka stigar, gör cykelturer längs små grusvägar i idylliska omgivningar eller ge er ut på vattnet i kajak eller kanot.

Ingarö

Eller varför inte upptäckta Ingarö från hästryggen. På ön finns två stall där du kan rida ponnyer eller islandshästar. På anrika Säby Gård har ett matkulturcentrum med musteri, rapsoljepresseri och bryggeri vuxit fram. Välkommen att se tillverkningen, ta en fika och köp med dig en flaska must, rapsolja eller något annat ur deras goda sortiment. Ingarö bjuder på upplevelser för alla sinnen alla dagar året om.

visitvarmdo.se

Bil, buss eller båt – alla vägar bär till Ingarö, där Björnöreservatet; är ett av skärgårdens allra finaste smultronställen..

31 Läs mer på

Ingarö is the island in Värmdö that is the easiest to reach. You can choose between going by car, by bus or, of course, by boat from the centre of Stockholm.It is an island well worth the trip – full of activities and things to see and enjoy throughout the year. Bring a bike and go for tours across an island with an everchanging face. Or go for a hike. Or get into a kayak, and head for adventure among all the small islands nearby. You can also go horse riding. And of course there´s lots of spots for a refreshing swim. If you want to taste local foods, visit Säby Gård.


ELAVTAL & KLOKA RÅD!

Klätterbaronen

Värmdö Sjukgymnastik

Vi hjälper dig med:

visitvarmdo.se

• Personlig rådgivning vid tecknande av elavtal • Energibesparande produkter • Energirådgivning

Trädfällning Trädbeskärning

Tel 570 322 46 varmdosjukgymnastik.se Gustavsberg

0709 469 499 www.booenergi.se • Telefon 08-747 51 70

Läs mer på

32

ERGI BOO EN ART, SM LITEN & ULL ENERGIF A & NÄR

Bedömningar & behandlingar Led- och muskelbesvär Idrottsskador Akupunktur Avtal m. landstinget & frikort Spec. i OMT finns på mott.

Genom att bli vän i Skärgårdsstiftelsen stödjer du

vårt arbete för att bevara skärgårdens landskapsbild och naturvärden. Vi finns närvarande på många sätt i skärgården; med tillsynsmän och naturvårdare, med jordbruk, skogsbruk, naturvård och renhållning.

t

ärke

gm Stån .SE

IFTELSEN

BB M JO EN SOLundgren GÅRD Petter SKÄRtillsynsman ER maren Träffa RVÄD rdssom ESTE skärgå RDEN SEMLarsson om GÅ ÄR Lage E I SK alkraft RULL med ped FULL ksfärd

GARDSST

#3 / 2012

• PRIS

30 KR

• SKAR

täc

På upp

Att bli vän kostar 300 kr, familjevän 375 kr per år och då får du bland annat: • Vår skärgårdstidning, Stångmärket, med fem nummer per år. • En praktfull vänbok på ett intressant skärgårdstema. • Möjlighet att följa med på våra guidade vänresor.

a

på vår

Följ med ! ESOR VÄNRdö, Tärnskär är

Till Näm Grönsk och

ER LYKT F T U A

TEM

och lled snorke ister, g, art

rgård ns skä barne

eman

r, even

ga m, kro

rarhe

Vand

Besök www.skargardsstiftelsen.se för mer information.

Annons, Upplev Värmdö, 2013.indd 1

2013-04-18 11.30


SÄBY GÅRD

Bäst med

Kika in på visionhastvarmdo.se

kallpressad

Ingarö Havscamping stugor – säsongscamping – havsbad

Boka fiskeguidning med boendepaket

Foto Madde Rutberg

Vår rapsolja kallpressas på gården ur ett eget odlat rapsfrö från åkrarna på Ingarö och Värmdölandet.

www.sabygardingaro.se

i samarbete med

Gustavsbergs Ryttarsällskap • Nysveds Gård • Stall Skaft • Ponnystall Stockholm • Stall Beatelund Islandshästar • Siggesta Ridskola • Värmdö Ridklubb • Hästplaneraren

w w w. i n g a r o h a v s c a m p i n g . s e w w w.v ä r m d ö g u i d e r n a . s e

Matkulturcentrum på Säby Olika företag med samma målsättning Här brygger vi öl med vatten från egen källa, pressar de finaste svenska äpplen till sortspecifik must och mycket mer. Småskaligt mathantverk i natursköna omgivningar på Ingarö. Till Säby Säteri är du välkommen för ett restaurangbesök eller konferens på hemmaplan och i gårdsbutiken kan du både fika och handla alla produkter. Gårdsbutikens öppettider hittar du på www.varmdomusteri.se Varmt välkommen!

www.sejour.se

www.varmdomusteri.se

www.varmdobryggeri.se

Titta in på vår hemsida, här hittar ni alla våra återförsäljare! Åsa & Micke 070 579 77 44

visitvarmdo.se

Ridning, ridläger, umgås med häst – året om!

Ingarö

33 Läs mer på

Häst!


Gustavsberg visitvarmdo.se

Design, kultur och skönt hamnliv

Läs mer på

34

dynamiska gustavsberg är levande svensk industri- och designhistoria med äventyr för hela familjen.


I fabriksbyggnaderna i hamnområdet arbetar idag ett hundratal konstnärer och hamnområdet, där uteserveringarna och restaurangerna ligger tätt, finns även en rad butiker och outlets med porslin och prydnadsglas. De senaste åren har hamnen utvecklats till en livaktig arena för konferenser och mässor i k-märkta fabrikslokaler. Det senaste tillskottet heter Artipelag och ligger på Hålludden. Där visas spännande nutida konst från hela världen och man är samtidigt en stimulerande arena för events och möten i unik skärgårdsmiljö. Där finns även restaurang och designbutik. Artipelag nås snabbt och bekvämt med buss, bil eller båt. Älskar man sport och motion erbjuder Gustavsberg många möjligheter. Cykel-, rid- och vandringsleder slingrar sig fram genom ett kulturlandskap där historia möter nutid i en sällsynt stimulerande mix. En av de allra finaste är den 16 km långa slingan runt Farstalandet. Vid Gustavsbergsbadet bjuds hela familjen på blöta äventyr året om. I Gustavsberg kan varje dag bli ett nytt äventyr. Ta bussen från Slussen eller njut av en oförglömligt vacker resa med M/S Gustafsberg VII från Nybrokajen.

In the world of porcelain Gustavsberg has long and famous traditions. The factory was founded in 1825 and it´s products can be found in just about every swedish household. Some of Swedens most famous designers worked here and much of their work are now eagerly sought after by collectors, not the least the figures by Lisa Larson. When you visit the Porcelain Museum in Gustavsberg you will understand why. More art and culture await at the new venue Artipelag, which is also a beautiful arena for meetings, fairs and events. If you go here by boat from Stockholm you´ll experience one of the most beautiful boat tours in the world, aboard a carefully restored boat that is more than 100 years old.

visitvarmdo.se

Idag kan deras alster beundras på Porslinsmuseet i Gustavsberg – och de produceras fortfarande vid porslinsfabriken, som även har egen butik. I augusti månad anordnas varje år Porslinets dag för att uppmärksamma detta fantastiska kulturarv.

Gustavsberg is the capital of the Värmdö archipelago. If you are interested in culture, arts and design, this is definitely the place to go. Take a stroll in the colourful harbour, relax with a cup of cappuchino, visit antique stores and outlets where famous brands like Gustavsberg, Iittala and Arabia sell porcelain and kitchen utensils.

35 Läs mer på

Blå Blom, Ribba och Berså är antagligen svenska folkets mest älskade porslinsserier. De skapades av Stig Lindberg vid Gustavsbergs Porslinsfabrik (grundad 1825) och det är ingen överdrift att säga att det var han och hans kollegor som dukade det svenska folkhemmet.


Skeppsklockan

4

3

H

visitvarmdo.se

Handla så länge du vill.

Läs mer på

36

Sk

ärg

ård

svä

33

52

n

Värmdö Brandstation

tG

51

42 41 11 62

10-19 10-17 11-17

46

ge

mo

Vardagar Lördagar Söndagar

37

6

Gratis parkering

Öppettider *

60 61

66

68

ust

avs

22

32 14

ber

g

40

59

27

39

1

49

50

9

63

28

7

38 53

56

19

29

13

57

65 12

30

31

17

43

18

26

21

23 24

16 10 8

20

58 55

15

5

36

44

67

64

25

* Avvikelser förekommer.

vsnäs

45

Väg 222

mot Sta

54 47

48

35

Dator, TV, Foto & Tele 1. GameStop 2. Siba Hem & Inredning 3. Dennys Home 4. Formlagret 5. Hemtex 6. Coast & Country 7. West Point 8. Värmdö Färgbod Hårvård & Skönhet 9. Frisyrmakarna 10. Kicks 11. Adner´s Salonger 12. Värmdö Skönhetsvård

2

34

Guld & Optik 13. Synsam 14. Lizhel Juveler Hälsa & Vård 15. Nyform Hälsobutik 16. Värmdö Friskvårdscenter 17. Hedenbergs Kiropraktorklinik 18. Medicinsk Fotvård 19. Life 20. Mölnvikstandläkarna 21. Värmdö Vårdcentral 22. Apoteket Leksaker & Hobby 23. Lekit 24. Babyproffsen

Väg

ivsmedel & Delikatess 25. Ica Maxi 26. Kanel & Kardemumma 27. Lidl 28. Willys Mode & Sko 29. Andiamo Skor 30. Mr & Miss Big 31. Dressmann 32. Lindex

Välkommen ut till www.varmdokopcentrum.com

Mölnviksrondellen

= Parkeringsplatser

oc

t St

mo

lm kho

222 Motion, Sport & Fritid 33. Body Joy 34. Intersport 35. Sats 36. Sport Recycling Restaurang & Café 37. Bangkok Thaifood 38. Café Sasta 39. Värmdö Pizzeria 40. McDonald’s

41. Ya Ya Thai 42. Flavour of India 43. Sushibar.se 44. Asian Pearl 45. Max Varuhus & Bygg 46. Brisak 47. Bygg-Ole 48. Jula 49. Granngården 50. Rusta Övrigt 51. Mekonomen 52. Statoil

Ovanlig t ångsidigt m

53. Svensk Textilvård Kemtvätt 54. Systembolaget 55. St 1 56. Värmdö Järn & Maskin Hyr 57. Värmdö Blommor & Växter 58. Värmdö Bokhandel 59. Filmkedjan 60. Posten Företag 61. WorldAuto 62. Hund & Katt Specialisten 63. Värmdö Kakel & Design 64. Bovida Fastighetsbyrå 65. Nacka Värmdö Maskin 66. Lås Larmteknik 67. Vämdö Kontorshandel 68. Värmdö Gummiservice


Handgjord keramik för kök & matbord

handgjord keramik för kök och matbord

20 Chamottevägen 8 Gustavsberg 08 –684 420 01 www.gerbera.cc

13

Chamottevägen 2, vid Vattenhjulet, Gustavsbergs Hamn www.gustavsbergsporslinsfabrik.se mån - fre 10-18, lör - sön 11-17

www.arena-pizzeria.se

Välkända varumärken till outlet-priser

PIZZERIA

Chamottevägen 17 Gustavsberg (bakom vårdcentralen i hamnen) Fri parkering

Tel 08-570 101 33 Ni kan även beställa glutenfri pizza Öppettider: Mån-Fre 11-21 Lör-Sön 12-21

Äventyrsbad för hela familjen

Mine

Varmt välkomna! Tfn 08-570 470 50 Ösby badväg 3 www.gustavsbergsbadet.se

visitvärmdö 64x91-13.indd 1

FACTORY OUTLET GUSTAVSBERG vard 10 –18, lör – sön 11–17 | Tel: 08-570 108 70 TYRA LUNDGRENS VÄG 15–17, 134 40 GUSTAVSBERG

2013-02-12 12.39

37 Läs mer på

Butik Gerbera

visitvarmdo.se

Välkommen att besöka Sveriges enda Porslinsfabrik och vår butik med II-sorteringsporslin samt allt för det dukade bordet och köket.


visitvarmdo.se Läs mer på

38

AllemAnsrätten Inte störa – inte förstöra Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Den medför dock inte bara rättigheter utan också skyldigheter; att visa hänsyn, inte störa människor eller djur och att aldrig skada naturen eller andras egendom. Några av Allemansrättens viktigaste punkter är: Vi får gå, cykla och rida på alla vägar och nästan överallt i naturen, men inte för nära boningshus. De som bor där ska kunna känna sig ostörda. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan gå, så det finns inga regler om minsta avstånd. Den som vill tälta längre tid än en natt måste fråga markägaren. Vi får bada, åka båt och gå iland, men inte nära boningshus. Det är tillåtet att fiska med metspö och kastspö utmed kusten. Var försiktigt vid eldning. Elda aldrig direkt på en berghäll. Sommartid råder ofta eldningsförbud. Fråga Värmdö kommun eller Räddningstjänsten vad som gäller. Det är inte tillåtet att passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark, som t.ex. åkrar. Bil, motorcykel, fyrhjuling eller moped i naturen är förbjudet och straffbart. Förbudet gäller även stigar, parkvägar och motionsspår. Lämna aldrig skräp efter dig och ha hunden kopplad under tiden 1/3 – 20/8. Jaga, stör eller skada inte djur och fiska inte i sjöar och vattendrag utan tillstånd. Rör aldrig fågelägg, bon eller ungar.


Värmdös unika natur

Långviksträsk naturreservat ligger på södra Ingarö. Bildat för att skydda unika våtmarker runt sjön Långviksträsk och omgivande skogsmarker. I området finns flera rödlistade växt- och djurarter. Långviksträsk har flera vandringsleder. Storö-Bockö-Lökaö och Stora Nassa utanför Möja samt Bullerö och Långviksskär utanför Nämdö är alla exempel på stora naturreservat i ytterskärgården. Unika och ostörda naturupplevelser väntar. Många områden i mellanskärgården kring Grinda, Gällnö, Hjälmö och Träskö är naturreservat och/eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Landskapet är varierat med alltifrån typisk innerskärgård med kulturlandskap till öar och stränder med ytterskärgårdskaraktär. I innerskärgården finns fem naturreservat på öar med fast vägförbindelse. Storängs-

udd, Beatelund, vid Baggensfjärden, sydväst om Gustavsberg erbjuder ett sjönära kulturlandskap med rik lund- och ängsflora. Skevik är ett litet naturreservat 1 km norr om Gustavsberg. Genom naturreservatet Saltarö-Skärmarö på Värmdölandet passerar vandringsleden Värmdöleden. Korshamn på Malmaön har inrättats för att skydda områdets många och intressanta jättegrytor. Björnö naturreservat på sydöstra Ingarö är tillgängligt genom promenadslingor, raststuga och fina badstränder.

Skärgårdsstiftelsen Skärgårdsstiftelsen bildades 1959 och syftar till att bevara skärgårdens naturoch kulturvärden och samtidigt göra det möjligt för allmänheten att besöka det unika landskapet. De marker som stiftelsen äger tas om hand året om genom utarrendering till skärgårdsjordbrukare och särskilda tillsyningsmän ur skärgårdsbefolkningen. Stiftelsen äger cirka 15 procent av Stockholms skärgård, vara flera områden i Värmdö kommun. Mer info: lansstyrelsen.se/stockholm och skargardsstiftelsen.se

39 Läs mer på

Ösbyträsk är ett fint naturområde öster om centrala Gustavsberg. Runt sjön Ösbyträsk går en 4,5 km lång vandringsled.

visitvarmdo.se

I Värmdö månar vi om vår vackra natur och skärgård. Därför har hela elva procent av kommunens areal någon form av naturskydd. Här finns 44 naturreservat, 26 naturminnen, 1 biotopskyddsområde, 11 Natura 2000-områden, 18 djurskyddsområden samt 5 fiskfredningsområden. Här är guiden till några av dessa.


visitvarmdo.se

Värmdös

Läs mer på

40

Text: Värmdö kommuns kulturenhet


Kring sekelskiftet 1900 när ångbåtstrafiken möjliggjorde snabbare färskvarutransporter blev jordgubbsodling vanligt på öarna, i synnerhet på Möja. Sommargästerna gör entré Efter 1800-talets mitt började borgerskapet söka sig ut till Värmdö som sommargäster. Pampiga sommarvillor byggdes längs ångbåtslederna. Sandhamn, ursprungligen en lots- och tullplats, blev dessutom en seglarmetropol med klubbhus för KSSS. Intresset för skärgården växte även hos konstnärer och författare. En känd skärgårdsskildrare är August Strindberg, som periodvis bodde på olika öar. Skärgårdsborna välkomnade den nya inkomstkälla sommargästerna innebar. Under 1900-talets senare hälft övergavs jordbruken och stora markområden omvandlades till fritidshusområden. kyrkor och kapell Värmdö var under medeltiden en enda socken med gemensam sockenkyrka. Under

Storkommunen bildas Vid 1900-talets början hade Värmdö delats upp i sex småkommuner. En var bruksorten Gustavsberg, där porslinsepoken inleddes under 1800-talets första hälft, som blev självständig kommun 1902. Under åren 1952 – 1966 minskades kommunantalet till tre; Värmdö, Gustavsberg och Djurö kommuner. 1974 bildades dagens Värmdö kommun. Gustavsbergs kommunvapen från 1960, föreställande två äldre brännugnar från porslinsfabriken, antogs som storkommunens vapen. Bruksorten gustavsberg Gustavsberg är kommunens centralort sedan 1974. Samhället växte upp kring porslinsfabriken som grundades på 1820-talet. Fabriken var vid sekelskiftet 1900 en av landets största industrier med ca 1 000 anställda. Idag domineras den keramiska tillverkningen av sanitetsporslin. Konstgods och serviser tillverkas fortfarande men i mindre skala. Det gamla brukssamhället uppvisar en förvånansvärt välbevarad bruksmiljö med intressanta bostads- och fabrikshus från fabrikens start fram till idag. Ett vackert porslinsmuseum i ett av de äldre fabrikshusen ger en bild av samhällets och fabrikens historia.

visitvarmdo.se

Fiske, jakt på säl och sjöfågel samt möjlighet att bruka lite jord och hålla boskap gjorde bosättningen möjlig och fram till 1800-talets slut var dessa näringar stommen i tillvaron. Vattenlederna hade stor betydelse för öarnas handel med främst Stockholm och Vaxholm. Fisk, kött, smör och ved byttes mot spannmål eller pengar. I Sandhamn och på Runmarö var lotsning en viktig bisyssla.

1600-talet började en uppdelning av den vidsträckta socknen, eftersom det var långt för skärgårdsborna att färdas till kyrkan på Värmdölandet. Möja och Djurö blev annexförsamlingar, liksom senare även Ingarö. Församlingarnas träkapell byggde skärgårdsborna själva.

Vill du veta mer om historiska sevärdheter? varmdo.se.

41 Läs mer på

fiskarbönder, sommargäster och porslinsindustri Man tror att namnet Värmdö har ett samband med Vindö ström, en av de viktigaste farlederna i äldre tid. Vindö ström låg isfri längre, vilket ordet ”värmd” anses syfta på. Man vet att det bott människor i Värmdö sedan stenåldern och att den stora inflyttningen kom under medeltiden.


L채s mer p책

visitvarmdo.se

fritid

42

kultur &


ö

NatuR- och kultuRSPÅR Björnö naturreservat på Ingarö. 7,1 km längs stigar och småvägar genom ett omväxlande skärgårdslandskap. Markerat. Start vid pplatsen i reservatets västra del. Vid Torpesand, Björnö Naturreservat finns också en tillgänglighetsanpassad snorkelled. Hälsans stig i Gustavsberg. 6 km lättgången gatu- och parkväg med avståndsmarkeringar. En startpunkt är Gustavsbergs kyrka. Barnvagns- och rullstolsvänlig. naturstig på Värmdölandet. 1 km markerad skogsstig med informationstavlor om naturen. Rastplats med eldstad. Start vid Stigmötet Noravägen – Värmdöleden runt Knuts Hav. 3 km skogsstig i kuperad bergsterräng med start vid Hovslagarvägen i Hästhagen. Orange metallskyltar. Kvarnsjön runt. 4,2 km längs småvägar och stigar med start vid Kvarndammen. Gula metallskyltar. stavsnässpåret. 5,6 km längs vägar och större stigar. Start vid Stavsnäs sommarhamn eller

matbutiken vid Stavsnäs gärde. Delvis markerat i gult. Lättgånget. Ösbyrundan 1. 4,5 km längs väg och skogsstig med start bakom tennishallen vid Ekvallen. Gula metallskyltar. Ösbyrundan 2. 1 km till större delen på trätrall. Barnvagns- och rullstolsvänlig. Start bakom tennishallen vid Ekvallen. Gula metallskyltar. Gottholmarundan. 2,4 km i ett kulturlandskap med hästbete under sommarmånaderna. Ej anpassad för barnvagn. Gul markering. Start vid Farsta Slottsvik. tjustviksrundan. 5 lättgångna km med rastplatser vid Baggensfjärden. Barnvagnsvänlig med undantag för ett stenigt avsnitt. Röd markering. Start vid Farsta Slottsvik. Värmdöleden. 25 km med start vid Strömmen vid Stora Koviks Gård och avslutning vid Saltarö. Merparten av leden, som är markerad i orange, går i lättgången terräng genom skogs- och ängsmark och passerar flera fina badplatser. Längs leden finns nio infotavlor med ledkartor. Ännu bättre är att hämta Värmdöledskartan i kommunhuset med info om bl a rastplatser och vindskydd samt p-platser och busshållplatser i anslutning till leden, som naturligtvis även kan vandras i kortare etapper. Cykelslinga runt Farstalandet. Cykla (eller promenera) runt Farstalandet och upplev en del av Värmdös historia och vackra natur. Den 16 km långa slingan startar i Gustavsberg och är markerad med blått. Lättcyklad med undan-

tag för sträckan utmed Tjustviken. Guide och kartor hittar du på varmdo.se Cykel till utsiktsberg. Fyll picknick-korgen och cykla till vackra vyer över den vackra innerskärgården. Inom 5 km från Gustavsberg finns sex utsiktsberg. Guide och kartor på varmdo.se NatuRPaSSet Gustavsbergs Orienteringsklubb arrangerar motionsorientering kallad Naturpasset och är igång mellan 6 maj -29 september. Platsen är norra Gustavsberg och även en bonuskarta med kontroller ingår på Ingarö. Inga förkunskaper eller speciell utrustning krävs - men en kompass är bra att ha. Försäljningsställen är Coop forum/kundtjänst och Värmdö Bokhandel i Mölnvik. Mer info på gustavsbergsok.se BiBliotek Böcker för stora och små, talböcker, nedladdningsbara böcker/media, musik, tidningar, tidskrifter och filmer – Värmdös bibliotek har det mesta. Huvudbiblioteket finns i Gustavsberg och filialbibliotek i Hemmesta samt på Djurö och Ingarö. Bokbussen saga kör till förskolor, skolor och öppna hållplatser som har långt till fasta bibliotek. Bokbåten besöker Värmdö en gång på våren och en gång på hösten. På öarna möja, nämdö, runmarö, sandhamn och svartsö driver öborna bibliotek på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Mer info: varmdo.se och bokbaten@stockholm.se

visitvarmdo.se

SPÅR ekedalsspåret i Gustavsberg. 2,8 km, start vid Ekedalsskolans fotbollsplan. Belyst och markerat. Barnvagns- och rullstolsvänligt. Två rastplatser. Hemmestaspåret 1. 2,5 km med belysning. Start vid Värmdövallen. Röd markering. Hemmestaspåret 2. 5 km utan belysning. Start vid Värmdövallen. Gul markering.

Det finns oändliga möjligheter till ett rikt och aktivt fritidsoch kulturliv i Värmdö. Naturupplevelserna är alltid nära och du är i princip välkommen överallt. Det finns också ett antal iordningsställda spår och leder av varierande karaktär.

43 Läs mer på

i V

ä

d m r


visitvarmdo.se

Bad Gustavsbergsbadet. Äventyrsbad med motionssim, bastu, bubbelpool, simskola, gym, gruppträning, relax och café. Samt två härliga vattenrutschbanor, en strömkanal utomhus och barnplask. Öppet året runt. gustavsbergsbadet.se Djurönäset. Bassäng 25 x 12 meter, bastu samt tillgång till gym. Se djuronaset.com för öppettider.

Läs mer på

44

FRiluFtSBad Björkviks havsbad, Ingarö. Klippor och sandstrand vid Nämdöfjärden. Gästbrygga, kiosk, restaurang, torrtoa och parkering. Björkvik, stora sand, Ingarö. Klippor och långa sandstränder vid Nämdöfjärden. Parkering mot avgift. Torrtoa. torpesands strandbad, Björnö, Ingarö. Populärt bad i naturreservat vid Nämdöfjärden. Sandstrand, torrtoa och p-plats. torpesands klippbad, Björnö, Ingarö. Nära strandbadet finns ett handikappanpassat klippbad. Vid parkeringen torrtoa och telefon tillgängliga för rörelsehindrade. Även omklädningshytter samt bänkar och bord. En hårdgjord väg leder fram till bryggan, som har en badtrappa med ledstång. Både Torpesands strand- och klippbad förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. södersvedsbadet/Ingarö havscamping, Ingarö. Bad med sandstrand och brygga ca 2 km från Gustavsberg. Avgränsat barnområde och hopptorn vid djupare vatten. Café, kiosk, minigolf, lekplats och toaletter. Intill finns en vacker naturcampingplats med platser för husvagn (minst 14 dagar) samt 5 campingstugor. Fin cykelväg från Gustavsberg. Mer info: ingarohavscamping.com Grisslinge, Grills badplats, Ålstäket. Havsbad med sandstrand vid Grisslingefjärden. Grisslinge havsbad, Ålstäket. Havsbad med sandstrand beläget vid Grisslingefjärden. Gästbrygga, kiosk, restaurang, konditori, omklädningsrum, utedusch och toaletter. Vita grindarna, Djurö. Bad med sandstrand vid Bruksfladen på Djurö. Restaurang och café, minigolf, gästbrygga samt parkeringsplatser.

Östersjöviken, stavsnäs. Havsbad med sandstrand i Stavsnäs. susegårda, vid Stavsnäs vinterhamn. Badplats som är lättillgänglig med en bred gångstig som leder ner till stranden och tydlig skyltning från den stora hamnparkeringen i Stavsnäs vinterhamn. trouville, sandhamn. Den långsträckta stranden i Trouville, med sin vita sand, ligger på öns södra sida, ca 20 minuters promenad från hamnen, följ skyltarna. Fläskberget, sandhamn. Fint klippbad alldeles vid Sandhamns by. SPoNtaNidRottSPlatSeR Här är idrottsplatserna i Värmdö som alltid är öppna. Så när andan faller på kan du och kompisarna träffas och ha skoj. Ingarö spårfält, Brunn. Intill Ingarö IP, i korsningen Näsuddsvägen/Eknäsvägen. mörtnäs. Ligger vid Skepparstigen. ekedalsängen, Gustavsberg. Intill Ekedalsspåret. munkmora, Gustavsberg. Intill Munkmora skola. Vik, Värmdö. Intill Viks skola. stavsnäs gärde. Vid korsningen Storskogsvägen/Ejdervägen. Bosses backe, Vik. Intill Värmdöleden. uthyRNiNg av lokaleR Värmdö kommun kan erbjuda lokaler för många olika arrangemang. Mer info och bokning: boka.varmdo.se SPoRtFiSke Få platser i landet erbjuder ett så varierat och spännande sportfiske som skärgården i Värmdö. Spöfisket är fritt längs kusten men i de flesta insjöar krävs att du köper ett fiskekort. Mer info: sportfiskarna.se/stockholm. fiske.nu och sportfiskeguide.se kultuRmiljöeR Värmdö är rikt på välbevarade kulturmiljöer som speglar kommunens historia och hur

tillvaron såg ut i forna tider. Ta båten till det gamla lots- och tullsamhället Sandhamn och de genuina skärgårdsbyarna på Möja. I Stavsnäs by finns Skärgårdsmuseet. På Svartsö, Gällnö och Farstalandet finns välbevarade kulturlandskap som minner om århundraden av odling. hiStoRiSka PlatSeR Vid säby på Ingarö finns skärgårdens största järnåldersgravfält med 150 gravar, flera med bautastenar. 1700-talsfästningen Fredriksborg är ett välkänt landmärke vid Oxdjupet på norra Värmdölandet. Djurö kyrka är skärgårdens äldsta träkapell, byggt på 1680-talet. Värmdö kyrka mitt på Värmdölandet är från 1300-talet och kallas ”Skärgårdens katedral”. Gustavsbergs porslinsfabrik från 1825 ligger vackert vid Farstaviken, omgiven av intressant bruksbebyggelse. Välbevarad arbetarbebyggelse finns vid Gustavsbergs kyrka. Gustavsbergs porslinsmuseum i hamnen skildrar ortens industrihistoria. Porslinsmuseum.varmdo.se Mer information om kommunens kulturmiljöer finns under, Upptäck länet, på stockholmslansmuseum.se. hemBygdSmuSeeR Hembygdsmuseerna värnar på olika sätt om Värmdös historia, nutid och framtid. De har samlingar som vittnar om forna dagars arbete och livsmiljöer. De bevarar och vårdar byggnader och miljöer och sprider kunskap om Värmdös historia genom föredrag, skrifter, utställningar och andra aktiviteter för allmänheten. sandhamn sandhamnsvanner.se Föreningen skärgårdsmuseet, stavsnäs och nämdö skargardsmuseet.org Ingarö ingarofakta.nu möja hembygd.se strömma hembygd.se Värmdö skeppslags fornminnesförening hembygd.se

Är du mellan 6 och 19 år och vill ha kul på din fritid?

Värmdö kommun presenterar nya Fritidsnätet.se

Läs mer i aktivitetsguiden Ha kul@Värmdö och hitta många roliga aktiviteter. Ladda ner på varmdo.se

Ett samarbete mellan 15 kommuner i Stockholms län. En webbtjänst fylld med tillgängliga aktiviteter som välkomnar alla oavsett funktionsförmåga.


45 Läs mer på

Boxplatser Kurser Sommarbete Ridskola Privatträning Ridläger

visitvarmdo.se

Stall Skaft

Läs mer...

om Värmdös alla upplevelser, evenemang och boende på visitvarmdo.se

Välkomna till oss! www.stallskaft.se


äta bo

se & göra

I Värmdö finns alla möjligheter till fantastiska upplevelser. Här finns boende av många olika slag, mängder av caféer och restauranger. Här finns också möjlighet till aktiviteter för de flesta intressen. Vattenbaserade som bad, paddling, segling och massa mer, eller på land med golf, ridning, shopping som några exempel.

Allt boende, mat, aktiviteter och mycket annat på visitvarmdo.se

visitvarmdo.se

här är en del av det som finns på våra större öar med båtförbindelse:

Läs mer på

46

•••

Sandhamn Destination Sandhamn destinationsandhamn.se Dykarbaren Tel 08-571 535 54 dykarbaren.se Sandhamns Värdshus Tel 08-571 530 51 sandhamns-vardshus.se Sands hotell Tel 08-571 530 20 sandshotell.se Sandhamn Seglarhotell Tel 08-574 50 400 sandhamn.com Bageriet Tel 08-571 530 15 Sandhamns kiosk Tel 070-657 86 13 sandhamnskiosk.se Sjömackens café Tel 08-571 532 42 Sandhamnsguiderna Tel 08-640 80 40 sandhamnsguiderna.se Sommarboden Tel 08-571 535 70 sommarboden-sandhamn.se Sonja Näslund (stugor) Tel 070-853 13 90 Gästhamn Tel 08-571 532 85 ksss.se

••

•• ••• •• •• •• •• • • •

Gästhamn Lökholmen Tel 08-571 531 03 ksss.se Westerbergs Livs Tel 08-571 530 19 Nautiska Magasinet Tel 08-571 534 94 Slöjden Tel 08-571 535 15 tembertdesign.com Sandhamns Museum sandhamnsvanner.se

• •

möja Möja Turistinformation, Berg Tel 076-127 88 98 mojaturistinfo.se Pärlan på Möja Tel 08-571 641 85 parlanpamoja.se Wikströms Fisk Tel 08-571 641 70 wikstromsfisk.se Möja Värdshus & Bageri Tel 08-571 616 00 mojavardshus.se Café Ladan Tel 0706-74 96 62 Möja Dansbana mojadansbana.nu Möja Gästhem, vandrarhem Tel 08-571 641 07 mojagasthem.se

•••

• ••

••

••• • •

STF Möja, vandrarhem Tel 08-100 221 stfmoja.se Konsum, Berg & Långvik Tel 08-571 612 00 konsummoja.se Bjurmans i Ramsmora Tel 0706-67 03 90 bjurmans.se Gästhamnar, Berg, Löka, Långvik Tel 070-377 83 23 Möja Kyrka Tel 08-571 544 00 djuromojanamdoforsamling.se Möja Hembygdsmuseum Tel 08-571 648 11 Möjamacken Möjaström Tel 08-571 647 03 Möja Havskajaker Tel 070-340 36 38 mojahavskajaker.se Stugor mojaturistinfo.se

••• •

• •

SVartSö Svartsö Krog Tel 08-542 472 55 svartsokrog.se Café Bryggan Alsvik Tel 070-542 47 67 Svartsö Sjöbodar Alsvik Tel 08-542 471 10 svartsosjobodar.se

•••

Svartsö Lanthandel Tel 08-542 473 25 svartsolanthandel.se Cykeluthyrning Tel 08-542 473 25 svartsolanthandel.se Värmdö Norra Hembygdsförening hembygd.nu

•• •

runmarö Solberga Gård, gårdsbutik, kajak Tel 08-571 520 61 solbergagard.nu Låttas Bageri Norrsunda Tel 08-571 527 56 Vånö stugor Tel 08-571 520 61 solbergagard.nu B&B Vånö Tel 0762-20 94 46 tarnviken.se B&B Södersunda Tel 08-571 524 27 Runmarö Lanthandel Styrsvik Tel 08-571 527 00 runmarolanthandel.se Runmarö Hembygdsförening runmaro.org Svängens krog, Södersunda Tel 08-571 526 10 Lollos Keramik Tel 08-571 525 23

• ••


••

••• •

grinda Grinda Wärdshus 08-542 49491 grindawardshus.se Grinda Framfickan Tel 08-542 49491 grinda.se Grinda Lanthandel & Café Tel 08-542 49491 grinda.se Grinda Stugby & Vandrarhem Tel 08-542 49491 grinda.se Gästhamn & kajakuthyrning Tel 0702 – 45 57 74 grinda.se Grinda Gård Tel 0703-77 39 03 grindagard.se Skärgårdsstiftelsen skargardsstiftelsen.se

••

••• • •• • ••

• ••

•••

•• •• •

•••

visitvarmdo.se

•• ••

••

andra öar Bullerö Tel 08-571 590 92 bullero.se Gillinge Skärgårdsupplevelse Tel 08-571 580 38 gillinge.eu Gällnö STF, vandrarhem Tel 08-571 663 10 gallno.se Gällnö handelsbod & café Tel 08-571 663 10 gallnohandelsbod.se Gällnö Skärgårdssparris skargardssparris.se Hjälmö Lantbruk Tel 08-571 661 33 hjalmolantbruk.se Idöborg Tel 08-571 590 66 idoborg.se Lådna Tel 08-571 473 21 Norra Stavsudda Tel 08-571 650 78 stavsudda-handel.se Stockholm Adventures Tel 08-642 24 91 stockholmadventures.se Stora Kalholmen STF, vandrarhem Tel 08-542 460 23 svenskaturistforeningen.se Södra Stavsudda, Nedergården Tel 0705-16 54 04 nedergarden.com Vånö Skärgårdsliv, vinterupplevelser med svävare Tel 08-571 580 66

47 Läs mer på

••

nämdö Nämdö Kök & Bar, Solvik Tel 08-571 563 79 namdokrog.se Östanviks Gård, gårdsbutik Tel 0709-40 81 95 ostanviksgard.se Grundets Gästhem, Rögrund Tel 08-571 561 10 grundet.se Skärgårdsmuséet, Sand Tel 070-768 40 39 skargardsmuseet.org Guns Livs, Solvik Tel 08-571 560 17 gunslivs.se Nämdö kyrka, Sand djuromojanamdoforsamling.se Nämdö Hembygdsförening namdohbf.se


Vårholma Lillsved Myttinge

Grinda

Stenslätten Siggesta

Norråva

Bod

Ängsvik Lagnö

visitvarmdo.se

Ormingelandet

Läs mer på

48

Gustavsberg

visitvarmdo.se

Väg 222

Torsby

Mölnvik Grisslinge

Sa

Värmdölandet

Hemmesta

Farstalandet Hålludden

Evlinge

Väg 222

Lemshaga Brunn

Strömma

Fågelvik

Fågelbro

Återvall Säby

Ingarö

Långstrandsudd

Mörtviken Björnö Björkvik

Rögr


Kalholmarna

Svartsö Alsvik

Träskö-Storö

Stora Nassa

Långvik

Lådna

Möja Löka

Hjälmö

Berg

Norra Stavsudda

Ramsmora Lökaön Lilla Nassa

Södermöja

Gällnö

Björkskärsfjärden

Södra Stavsudda Storö

Abborrkroken

Sollenkroka

Björkskär

den ms

Harö

Björkås

Horsstensfjärden

49 Läs mer på

Djurö

hol

Skärmarö

fjär

Vindö

altarö

visitvarmdo.se

Överby

Kalvsvik

Kan

da

Bullandö

rund

öfj

ärd en

Korsö Långvik Runmarö Väg 222 Stavsnäs Sandhamn Uppeby Styrsvik Fågelbrolandet Trovill Södersunda Gråskärsfjärden Tavastboda Solberga d Söderby Malma

md

Idön Östanvik Söderby Solvik Sand Orrön

Rågskär

Bullerö

Nämdö Uvön Mörtö

Jungfruskär

Långviksskär

Östersjön


Värd i Värmdö Du som besöker Värmdö ska känna dig välkommen och välinformerad vart du än kommer. Vi vill att din tid hos oss ska vara en positiv upplevelse oavsett vad du gör och vem du besöker. I Värmdö hittar du fantastiska natur- och kulturupplevelser liksom många spännande människor. Vi har tillsammans med ett 50-tal företag och föreningar skapat en service till våra besökare som vi kallar Värd i Värmdö. visitvarmdo.se

Det innebär att du i hotell, restauranger, butiker, muséer och på andra ställen hittar våra broschyrställ med kartor, broschyrer och annat du kan ha nytta av. Och här får du alltid ett vänligt bemötande. Värd i Värmdö är en service som finns över hela Värmdö.

50 Läs mer på

Vilka våra Värd i Värmdö är hittar du lätt på visitvarmdo.se

Welcome to Värmdö You who visit Värmdö shall feel welcome and informed wherever you are. We want your time with us to be a positive experience no matter what you do and who you are visiting. In Värmdö you will find stunning natural and cultural attractions as well as many exciting people. We have, together with 50 companies and associations created a service to our visitors, which we call hostmanship. This means that you in hotels, restaurants, shops, museums and other places will find our brochure stand with maps, brochures and other things you may find useful. And here you will always get a friendly welcome. Hostmanship is a service available throughout Värmdö. You can easily find more information about the hostmanship and where the hosts are located on visitvarmdo.se


51 Läs mer på

ICA nära, Stavsnäs tel 08-571 500 13 ICA.se/stavsnashallen

visitvarmdo.se

Dina butiker i skärgården!

ICA nära, Djurö tel 08-571 504 01 ICA.se/djuro


visitvarmdo.se

Välkommen till Värmdö – Stockholms stoltaste skärgård

Läs mer på

52

visitvarmdo.se