Upplev Värmdö 2012

Page 1

Upplev Värmdö! 1

Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm


Welcome for a visit in different world, the Värmdö archipelago with more than 10 000 islands. Visit old fishermen villages. Sit down at restaurants and enjoy great dishes with a local flavour. Go hiking, explore the islands by bike or rent a kayak and go where ever you want. Or just relax and enjoy the wonders of just being here. You reach our world by ferry or by bus. The ferries depart from Nybroviken and Blasieholmskajen, the buses from Stockholm.

2

riktnumret är 08... och SL-kortet gäller på bussarna. Resan hit från innerstan tar bara 20 minuter. Ändå är resan till skärgårdskommunen Värmdö en resa till en helt annan värld; ett leende skärgårdsrike som sträcker sig ända bort till där havet möter himlen. Värmdös skärgård är tiotusen öar, kobbar och skär. Det är öppna fjärdar och trånga sund. Det är ömt vårdade kulturlandskap där människor levt och verkat sedan tusentals år. Det är genuina små byar och fiskelägen, levande jordbruk, unik natur, varma klippor och hemliga badvikar. Det är nyrökt abborre och solvarma smultron på grässtrå. Båtarna till vår värld går från Nybroviken och Blasieholmskajen, bussarna från Slussen.

unna er värmdö – det är ni värda

Välkomna till Värmdö, till skärgården och till hela det goda livet med sol, bad, mysiga familjeäventyr året om och den underbara friheten att bara vara.


4 6 8 9 10 16 20 24 26 28 29 32 35 36 37 38 39 40 41 42 44 46 48

innehåll

Smaka på Värmdö Här dukades folkhemmet Möten i Värmdö Aktiv i Värmdö Gustavsberg Ingarö Värmdölandet Resor – vägar på land och vatten Karta samt Värd i Värmdö Djurö/Vindö Stavsnäs/Fågelbrolandet Sandhamn Evenemang Svartsö Möja Runmarö Nämdö Grinda Fler pärlor Bo Äta Se & Göra Värmdös historia Värmdös unika natur Fritid och kultur i Värmdö

Upplev Värmdö är producerad av Visit Värmdö, ett samarbete mellan besöksnäringen i Värmdö (genom Visit Värmdö Ideell Förening) och Värmdö kommun, där enheterna Näringsliv, Kultur och Fritid medverkat i produktionen. Visit Värmdö syftar till att stärka Värmdö som destination och därigenom medverka till en stark besöksnäring. Layout: Graform. Text: Per Bäckman. Tryck: Strokirk-Landströms, Lidköping, april 2012. Annonser: Annonshuset. Foto: Bosse Lind, Denny Lorentzen, Djurönäset Hotell & Konferens, Fågelbro G & CC, Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum, Mikael Pilstrand och Sussi Petersson/paragonbild.se, Jacob Sjöman, Jenny Jarnestedt, Lars Fladvad, Kenneth Norberg, Magnus Rietz, Sandhamn Seglarhotell, Åsa Levén. Bildarkivet.se: Anders Järkendal, Anna Larsson, Anne Dillner, Elias Lindén, Gert Olsson, Gustaf Johansson, Heidi-Kristin Andersson, Josefine Engström, Johan Margulis, Jörgen Schön, Jörgen Wiklund, Leif Johansson, Rebecca Wallin,Stephan Berglund, T. Andersson, Jesper Molin. Reservation för eventuella sak- och/eller skrivfel. Ett varmt tack till er aktörer i Värmdö för information, bilder, annonsering och annat stöd!

3


4

smaka


Värmdö smakar fortfarande lika gott och lika äkta och idag går matresan i motsatt riktning: matmedvetna stockholmare åker till Värmdö för att handla närodlat, ekologiskt – och smakrikare. Flera av Värmdös restauranger och lanthandlare köper också varor av lokala odlare och uppfödare. Antalet duktiga och seriösa mathantverkare på Värmdölandet och öarna har växt de senaste åren. De fiskar, odlar och föder upp och de är stadigt förankrade i skärgårdens egen matkultur, där utbudet av råvaror styrs av årstidernas växlingar. Det är en matkultur som ligger i tiden just nu – men i skärgården är den mycket mer tradition än trend. Här finns ingen storskalig köttindustri. Lamm och nötboskap betar fritt och håller samtidigt landskapet öppet och inbjudande. Tomaterna, sparrisen och potatisen som säljs i gårdsbutikerna har inte rest hundra mil eller packats i plast innan de läggs i disken. Oftast skördas de samma dag de säljs. Och den som vill veta hur ett ägg egentligen borde smaka ska söka sig hit. Wermdö Hushållningsgille, med anor från mitten av 1800-talet, har tagit fram ”Smaka på Värmdö” som är en guide till skärgårdens mathantverkare och odlare i Värmdö kommun. Ni hittar den på wermdohushallningsgille.se Välkomna att smaka på Värmdö!

på värmdö

Värmdölandet och öarna utanför har alltid varit ett skafferi för stockholmarna. Sedan urminnes tider och långt in i förra seklet lastade skärgårdsborna sina båtar med fisk, vilt, bär och grönsaker och seglade in till stan för att sälja.

5


Gustavsbergs porslinsfabrik

Stig Lindberg

Inger Persson

6

Karin Björquist

dukades

härifrån


Det var från Gustavsberg servisen till det svenska folkhemmets köksbord kom. På Porslinsmuseet i hamnen finns alla klassiker att se; från Blå Blom till Lisa Larssons keramiklejon.

Stig Lindberg var konstnärlig ledare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik i två omgångar: 1948 – 1957 samt 1971 – 1980. Han var också mannen bakom en lång rad av de mest älskade produkterna från Gustavsberg. Två av de största favoriterna är kaffeserviserna ”Berså” och ”Spisa Ribb”, som nu är mycket eftertraktade samlarobjekt. Andra kända namn som designade bruksporslinet från Gustavsberg var Wilhelm Kåge, Inger Persson och Karin Björquist.

Gustavsbergs konstnärliga profil förstärks ytterligare denna sommar. Då öppnar Artipelag, ett nytt kulturcenter på Hålludden. Där har man skapat en unik kulturmiljö med en mängd olika upplevelser och spännande möten samlade under samma tak.

folkhemmet Samtliga dessa och ytterligare en lång rad av fabrikens designers finns representerade på Porslinsmuseet. För oss som uppnått mogen ålder väntar många kära återseenden – för yngre besökare är museets samlingar en skön retroupplevelse. Besöket är också en resa genom porslinets långa historia; från Kina till Gustavsberg.

Gustavsbergs Hamn är fortfarande i allra högsta grad levande, Porslinsfabriken har aktiv produktion och i hamnen samlas konstnärer, formgivare och konsthantverkare. Här ligger också konsthallen Gula Byggningen där många av de lokala alstren säljs.

7


mötesplats värmdö

8

Det är skärgården och alla dess möjligheter som sätter guldkant när ni väljer att mötas på Värmdö. Från yttersta havsbandet ända in till Gustavsberg – Värmdö inspirerar och bjuder upp. Det är nära till Värmdö och skärgården. Bussarna från Slussen går tätt. Reguljär båttrafik angör en mängd bryggor året runt. Med taxibåt tar ni er till precis den brygga ni vill och när ni vill. Det är en unik och omväxlande värld som väntar när ni kliver iland. Vi har både de stiliga herrgårdsmijöerna och de genuina, tjärdoftande byarna. Ni möts av skärgårdens egen kultur och historia; dess alldeles egna smaker och dofter.

Så vare sig det äntligen är dags för kompisgänget att återses, rustas till bröllop eller planeras för något av livets stora jubileum ger Värmdös inspirerande skärgårdsmiljöer alltid den där extra feststämningen och de allra finaste minnena. Året om. Värmdö och skärgården är också rätt destination för nästa företagsarrangemang. Viktig konferens eller glad firmafest – vi har alltid rätt anläggning i rätt miljö. Här finns några av storstadsregionens mest professionella och välutrustade konferensanläggningar. Men även det lite mer rustikt småskaliga. Miljön och möjligheterna är lika inspirerande och kreativ hur ni än väljer.


aktiva

9

värmdö

Vår skärgård har många ansikten. Den är kluckande vatten, solvarma klippor, krogbord med sjöutsikt och bara avkoppling. Men den är i minst lika hög grad en värld full av aktiviteter och äventyr ända ut till där havet möter himlen.

Sol och bad har vi också väldigt mycket av. Långa sandstränder, klippor och ensliga vikar – ni hittar alltid ert eget favoritställe. Packa picknick-korgen till brädden med godsaker. Lev sommarliv när det är som allra bäst.

Kom hit för sköna familjevandringar. Förbi blommande hagar, längs mjuka stigar genom vackra naturreservat, till byar där skärgårdens kultur och traditioner vårdas. Ofta finns både krog och butik i dessa små byar. Eller gör samma upptäcktsresa på cykel. På flera av öarna finns cykeluthyrningar. Eller följ med på långritter genom de öppna kulturlandskapen. Vi har så många vägar ut i äventyret och gemenskapen, till aktiviteterna och upplevelserna.

Och när ni lyfter blicken lockar vattnet och öarna lite längre bort. Packa kajaken och paddla dit. Spana efter havsörnar, smyg er på den natur som skiftar från grönt frodig till karg dramatik ju närmare havsbandet ni navigerar kajaken. Golf förknippas måhända mer med ett urbant liv – men här ute på Värmdö finns några av stockholmstraktens högst rankade anläggningar. Med båt når ni nästan ända fram till första tee…


Gustavsberg Gustavsberg är skärgårdsstaden som är centralorten för hela Värmdö. Här skrevs det svenska vardagsporslinets historia. Nu är Gustavsberg navet i ett ständigt växande kluster av konst, kultur, design och hantverk. 20 minuter från Slussen.

10

Gustavsbergs hamn i kvällsljus. Foto: Magnus Rietz.


Gustavsbergs historia är alltså även berättelsen om det svenska porslinet. Porslinsfabriken grundades 1825. Femtio år senare brändes den första servisen i serien ”Blå Blom” och fortsättningen är svensk industri- och designhistoria. Den berättas vid Gustavsbergs Porslinsmuseum, som ligger i hamnområdet. Konst och design är en del av själen i Gustavsbergs hamn. Närmare 100 konsthantverkare har ateljéer i de gamla fabriksbyggnaderna. Deras alster kan beundras i Gula Byggningen, en av landets vackraste konsthallar. Parallellt med den utvecklingen har hamnen och de k-märkta bruksmiljöerna utvecklats till en stor arena för konferenser och mässor. Samtidigt har det vuxit fram ett myllrande folkliv med uteserveringar, restauranger och butiker. Men Gustavsberg är förstås mycket mer än hamnen. Det är shopping, restaurangliv och massor att se och göra. För aktiva idrottsutövare är utbudet enormt inom såväl lagidrotter som individuella grenar. Gustavsbergsbadet lockar med blöta äventyr. Cykel- och vandringsturer går i ett kulturlandskap som blir alltmer sällsynt. Sommarens stora nyhet från Gustavsberg heter Artipelag och finns på Hålludden. Artipelag är konsthall – samt restaurang, designbutik och en ny arena för events och möten. Båtresan från Stockholm till Gustavsberg anser vi för övrigt vara världens vackraste.

Gustavsberg is the capital of the Värmdö Archipelago. If you are interested in culture, arts or design, this is definitely the place to go. Take a stroll in the colourful harbour, relax with a cappuccino, visit antique stores, and the outlets for famous brands, like Iittala and Arabia, where porcelain and kitchen utensils are sold. In the world of porcelain, Gustavsberg has a long and famous tradition. The factory was founded in 1825, and its products can be found in just about every Swedish household. Some of Sweden’s most famous designers have worked here, and much of their work is now eagerly sought after by collectors. When you visit the Porcelain Museum in Gustavsberg, you will understand why. If you come here by boat from Stockholm, you will experience one of the most beautiful boat tours in the world, aboard a meticulously restored boat that is exactly 100 years old. Sit down in the bar astern, order a drink, and just enjoy this amazing tour.

11


Kända varumärken till bra priser.

Äventyrsbad för hela familjen

Välkommen!

Varmt välkomna!

12

Tfn 08-570 470 50 Ösby badväg 3 www.gustavsbergsbadet.se

Factory outlet GustavsberG Vard 10 –18, Lör – Sön 11–17 | Tel: 08-570 108 70 Tyra LundgrenS Väg 15–17, 134 40 guSTaVSberg

HOTELL BLÅ BLOM

visitvärmdö 64x91.indd 1

2012-02-01 16.1

ERBJUDER

HOTELL

Rum & Frukost Konferens & Möten Relax med bastu & Lounge

RESTAURANG

Sommarrestaurang med a la carte Stand Up Comedy & Livemusik Festvåning & Evenemang

Gustavsberg Hamn - 08-574 112 60 www.blablom.se

Hamnen Din nya matbutik i Gustavsberg Öppet alla dagar 8–22 tel: 08-570 356 50 Odelbergs väg 1 134 40 Gustavsberg

64x91 Hemköp Hamnen.indd 1

2012-04-03 15.06


Visit Gustavsberg

Vi gör ert besök bättre! • guidade turer • turistinformation • uthyrning av elcyklar Kontakta Susanne Thulin 070 570 72 27

www.visitgustavsberg.se

I Gustavsbergs Hamn sedan 1988! * Inredning * Trädgård * Barn

Vardagar 11-18 Lör-sön 11-16 www.skona-ting.se

13

Ateljébutiken/Gula Byggningen Konsthantverk Keramik Glas Textil Smycken Konfekt I Gustavsbergs Hamn tel:08-570 132 11

Välkommen att besöka Sveriges enda Porslinsfabrik och vår butik med II-sorteringsporslin samt allt för det dukade bordet och köket. 20

12

Chamottevägen 2, vid Vattenhjulet, Gustavsbergs Hamn www.gustavsbergsporslinsfabrik.se mån - fre 10-18, lör - sön 11-16


14

Ovanlig t

igt mångsid .

Välkommen ut till www.varmdokopcentrum.com Vänliga hälsningar från Adner´s Salonger, Akupunktur, Andiamo, Apoteket, Asian Pearl, Babyproffsen, Bangkok, Body Joy, Bovida Fastighetsbyrå, Brisak, Bygg-Ole, Café Sasta, Coast & Country, Dennys Home, Dressmann, Expert Stormarknad, Filmkedjan, Flavour of India, Formlagret, Frisyrmakarna, GameStop, Granngården, Hedenbergs Kiropraktor, Hemtex, Hund & Katt specialisten, ICA Kvantum, Intersport, Jula, Kanel & Kardemumma, Kicks, Larmteknik , Lekit, Lidl, Life, Lindex, Lizhel Juveler, McDonald’s, Medicinsk Fotvård, Mekonomen, Mr & Miss Big, MT Kakel & Design, Mölnvikstandläkarna, Nacka Värmdö Maskin, Niyama Yogastudio, Nyform Hälsobutik, Poolbutiken, Posten Företag, Rusta, Sabis, Siba, Statoil, St 1, Sushibar.se, Svensk Textilvård Kemtvätt, Synsam, Systembolaget, Thai, Tyngdlös, Värmdö Bokhandel, Värmdö Blommor & Växter, Värmdö Färgbod, Värmdö Järn & Maskin, Värmdö Pizzeria, Värmdö Skönhetsvård, Värmdö Vårdcentral, Willys, WorldAuto och World Class i Mölnvik.


”På sjön finns inget utrymme

”På sjön litar jag bara på tre saker: mig själv, min förmåga och min utrustning”

för chanstagningar. Därför ställer vi stora krav – på oss själva och inte minst på vår utrustning. Valet av utombordsmotorer är enkelt.” Peder Smith, professionell RIB-guide, Nybroviken RIB Event.

Suzuki är det dominerande valet bland Sveriges professionella RIB-charterguider. Suzuki har motorer för alla behov – från 2,5-300 hk. Samtliga med fem års garanti!

FÖR DIN TRYGGHET, VÄLJ EN:

Auktoriserad återförsäljare suzukimarin.se

Genom att bli vän i Skärgårdsstiftelsen stödjer du

vårt arbete för att bevara skärgårdens landskapsbild och naturvärden. Vi finns närvarande på många sätt i skärgården; med tillsynsmän och naturvårdare, med jordbruk, skogsbruk, naturvård och renhållning.

• Vår skärgårdstidning, Stångmärket, med fem nummer per år. • En praktfull vänbok på ett intressant skärgårdstema. • Möjlighet att följa med på våra guidade vänresor. Besök www.skargardsstiftelsen.se för mer information.

annons_visit_värmdö[2].indd 1

Foto: Anders Sellin

Att bli vän kostar 300 kr, familjevän 375 kr per år och då får du bland annat:

2012-03-16 16.27

15


16

Ingarö

Ingarö är Värmdös mest lättillgängliga skärgårdsupplevelse. Ön nås med bil, SL-buss och båt. Vilket färdsätt ni än väljer kommer ni till en ö proppfull av upplevelser, aktiviteter och äventyr.

Klippbad vid Björkvik, södra Ingarö. Foto: Magnus Rietz


Upplevelsemenyn på Ingarö är lång och lockande – alltid naturupplevelsen i centrum. Detta gäller vare sig man kommer för skärgårdsgolf på en av landets vackraste banor, för busigt badliv eller för unika upplevelser i öns naturreservat. Lite senare, när hösten börjar kännas, är öns marker rika på bär och svamp. På Ingarö finns aktiviteter för varje årstid. Ett av öns finaste smultronställen är Björnöreservatet med klassisk skärgårdsnatur, torpmiljöer och åkrar i dalgångar mellan skog och klippor. Landskapet är öppet och blommande med bl a sällsynta orkidéarter. Reservatet är också ett badparadis med sandstränder, klippor och spännande vikar. Torpesand har en sandstrand som rankas som en av de absolut finaste i hela skärgården. Sommarens nyhet är en snorkelled för synskadade. Leden börjar vid badbryggan, är några hundra meter lång och går som mest på tre meters djup. Björkvik är ett annat smultronställe på Ingarö. Där lägger båtarna till nära härliga klippbad, restaurang och kiosk. Området är mycket populärt bland dykare. Ingarö upplevs bäst i makligt tempo. Under vandringar längs ett finmaskigt nät av stigar, under cykelturer längs små grusvägar med nya överraskningar bakom varje krök. Eller från kajak eller kanot. Några dagars paddlande bland småöarna, kobbarna och skären i denna del av skärgården är storslagna upplevelser och äventyr ni alltid kommer att minnas och längta tillbaka till. Ingarö bjuder på många sådana dagar.

Ingarö is the island in Värmdö that is the easiest to reach. You can choose between going by car, by bus from Slussen or, of course, by boat from the centre of Stockholm. It is an island well worth the trip – full of activities and things to see and enjoy throughout the year. One of the favourite spots is Björnör, a natural preservation area with small forests, beautiful meadows, and small cottages built a hundred years ago. This is also where you find Torpesand, with its long beach that many regard as the best in this part of the archipelago. Another place to see and enjoy is Björkvik. This is where the ferries let you off, and there is a nice restaurant close by. This part of the island is very popular among experienced divers. Bring a bike and go for tours across an island with an ever-changing face. Or go for a hike. Or get into a kayak, and head for adventure among all the small islands nearby.

17


Bäst med

Häst!

Ridning, ridläger, umgås med häst, - året om!

Kolla in på visionhastvarmdo.se

www.bistrobjörkvik.se tel: 08 571 48 000

VÄLKOMMEN TILL

INGARÖ HAVSCAMPING! Härlig säsongscamping med vacker natur, kvällsol och sjöutsikt! Endast 20 min från Stockholm city.

UNIKT TILLFÄLLE! Köp villavagn vid havet 12 nya platser Förste man till kvarn... www.villavagn.se

Foto Madde Rutberg

i samarbete med

Biolight • Hästföretagarna • Hästplaneraren • Nysveds Gård • PFM Steam&Clean • Ponnystall Stockholm • Stall Beatelund islandshästar • Stall Skaft • Värmdö Ridklubb

18

Klätterbaronen Upplev skärgårdens nya restaurang! Medan du njuter av utsikten över Nämdöfjärden och sprakandet från den öppna spisen, tar vi gärna hand om dig i vår klassiska bistro där vi serverar lunch, middag och brunch. Vi har öppet året runt! Välkommen önskar Martin & Tomas

www.ingarohavscamping.com, 08 - 570 27 079

RID ISLANDS HÄST

Trädfällning Trädbeskärning 0709 469 499

Uteritter & lektioner www.stallbeatelund.se Tel 08-570 103 10


19


Värmdölandet

20

”mycket mer än vatten och öar.” Så säger en bofast om sitt älskade Värmdölandet. det är rätt. Värmdölandet är absolut skärgård – men kryddad med en spännande urban känsla. Skördemarknad på Siggesta gård. foto: Åsa levén.


Värmdölandet har alltid haft en viktig roll som stockholmarnas skafferi. Härifrån seglade bönder och fiskare in till stans marknadstorg med färska råvaror. Flera av gårdarna på Värmdölandet säljer sina närproducerade livsmedel i egna gårdsbutiker.

Värmdölandet is our island with a bit of an urban atmosphere, which comes as no surprise since it is situated only 20 minutes by bus from Stockholm City.

Alltid lika älskat utflyktsmål för familjen är Grisslinge Havsbad med kiosk, restaurang och möjligheter till boule och beachvolley. Bussarna från Slussen går ända fram.

One hundred years ago, Värmdölandet was “the pantry” for Stockholm dwellers. From here, fishermen and farmers filled their boats with groceries and fresh fish, and sailed to Stockholm to sell their wares.

Bullandö Marina är massor av skönt och avslappnat sommarliv även för icke båtburna. Där finns gästhamn och all tänkbar service för båtfolket – samt krog, café, glassbar och mataffär. Värmdön, Sveriges femte största ö, är klassisk landsbygd sällsynt rik på naturnära rekreation och upplevelser. Upptäck den till fots eller per cykel. En mängd vackra leder väntar. Många går förbi gravfält som vittnar om bygdens långa historia. Mer historia berättas vid Värmdö kyrka, kallad ”Skärgårdens Katedral” och skärgårdens enda medeltida kyrka. Gör även en utflykt till Nora by – en av Värmdölandets äldsta med genuina och välbevarade miljöer från förr. Siggesta Gård är ett av Värmdölandets mest populära utflyktsmål, med massor av familjeskoj. Man håller djur, odlar sina åkrar och säljer det närproducerade i egen butik och serverar i restaurangen. Där finns ridskola och man arrangerar även längre turer till häst. Under sommarhalvåret är bakluckeloppisarna populära. ”Mycket mer än vatten och öar” betyder bl a golf. Två banor finns. Den ena är guldkantade Wermdö Golf & Country Club, den andra Norråva Golfgård, som inte kräver grönt kort.

Bullandö Marina is one of the many nice places to go. Admire hundreds of boats in all shapes and sizes, have a nice meal in the restaurant, and relax in the soft summer breeze. Grisslinge Havsbad is a must for the family. The beach is never too crowded, and the water always tempting. Siggesta Gård is one of our most popular destinations, where there are lots of activities for the entire family. Meet the animals, go horse riding, and buy ecologic food from the local farm in the store. If you are a serious golfer, there is the exclusive Värmdö Golf & Country Club. Or, there is Norrgåva Golfgård, where you don’t even need a green card to play.

21


Välkommen till Djurönäset i sommar 

Sommaröppet 22 juni – 11 augusti Skärgårdskrogen Sjöboden alla dagar 11.00 – 23.00, artister varje tisdag- och torsdagkväll

Sommarpriser Logi inkl frukostbuffé 750:-/p i dubbelrum Logi med helpension 995:-/p i dubbelrum

Skärgårdsfestival den 14 juli!

22

Resta Luncher, à la carte, bar & catering

Cater Festvåning & uteservering på stranden.

www.djuronaset.com 08-571 490 00

Öppet alla dagar 08-570 22 810

08-571 458 Varmt Välkomna! grisslingebistro.se


PRYLBODEN Antik & Kuriosa

Söker du personliga charmiga möbler och prylar. Har du tur finns kanske en fin trälåda, en skitsnygg hylla, en gammal gungstol, en stor utekruka, vagnshjul, finservis eller en skivspelare från 60-talet... Välkommen till butiken! ÖPPET: Tor-fre 11-18, lör-sön 11-15 mellan midsommar och skolstart har vi öppet alla dagar Näsvägen 3, Värmdö • Tel 070 96 97 606 prylboden@telia.com prylbodenvarmdo.se

En dag på landet

- fast nära stan

NYHET 2012

Restaurang, café, butiker, fotbollsgolf, äventyrsgolf, Träsktrollens stig, loppis, djur samt vår nya skogshinderbana! www.siggestagard.se 08-562 80 100

ÖD4

Besök Värmdös kyrkor Gudstjänster Vägkyrka Café Guidning Sommarmusik För program, öppettider och kontakt, besök våra hemsidor www.varmdoforsamling.se www.svenskakyrkan.se/gustavsberg-ingaro www.djuromojanamdoforsamling.se

23

64x91mm

Restaurang Le Golf med utsikt över Grisslinge fjärden öppnar lördagen den 28 april. Vi håller öppet alla dagar fram till en bit in i oktober. BO PÅ LE GOLF

Tre rum för uthyrning. från 500:-/natt Varmt välkomna önskar Fredrik & Stefan www.legolf.nu • Tel 08-570 208 73


Till Värmdö kommer du lätt med bil, buss eller båt. Från Stockholm City är det väg 222 som tar dig till Värmdö, vägen slutar i Stavsnäs Vinterhamn som är Värmdös största knutpunkt för båttrafik. Kommer du från Vaxholm blir det bilfärja till Stenslätten på nordvästra Värmdö.

vägar

på land & vatten

24

Buss Bussar till Värmdö utgår från Slussen och linjenumren börjar med 4. Med buss tar du dig till de flesta platser som går att nå landvägen, info på sl.se Båt Båttrafiken är utbredd och det finns ett stort antal båtföretag som tar dig till de olika öarna. Reguljär trafik Värmdö har flera hamnar för reguljär trafik, och flera av de öar som trafikeras har flera ”ångbåtsbryggor”. Observera att du i reguljär trafik måste fälla upp en semafor på din brygga för att båten ska lägga till.

Waxholmsbolaget Reguljär trafik året runt, i Värmdö är Stavsnäs den största knutpunkten men även Sollenkroka, Boda, Lillsved och Björkvik trafikeras. waxholmsbolaget.se Tel 08-679 58 30 Strömma Turism & Sjöfart Reguljär trafik, kryssningar och utflykter från Stockholm med bl.a. Cinderellabåtarna, Strömma kanal och Gustafsberg VII. Tel 08-12 00 40 00 stromma.se

Taxibåtar och charter Många möjligheter finns att resa med s.k. ”taxibåtar” både i tidtabellslagd trafik och på beställning. Taxi och charterbåttrafik: visitvarmdo.se Stavsnäs Båttaxi Tel 08-571 501 00. battaxi.se Seacab Tel 0708-7 47 78 seacab.se Solberga Båt Tel 08-571 520 61 solbergagard.nu Sandhamns Båttaxi Tel 08-571 535 55 sandhamnsbattaxi.com

Gästhamnar Värmdö erbjuder ett flertal gästhamnar för fritidsbåtar. Gästhamnar: visitvarmdo.se De större gästhamnarna är: Sandhamn, flera hamnar ksss.se Bullandö Marina bullandomarina.se Grinda, Hemviken grinda.se Möja, flera hamnar mojaturistinfo.se Malma Kvarn sxk.se


I RG , NE ART O E SM BO N & IFULL E G LIT NER ÄRA E &N

McDonald’s Värmdö Köpcentrum ®

Öppettider Mån – fre 06 – 23 Lör – sön 08 – 23

Söker du ett lokalt tryckeri?

När det gäller! affischer, banderoller, bil/båtdekor, klädtryck, skyltar och trycksaker www.dintryckare.se • 08-570 345 12

©

www.booenergi.se | Telefon 08-747 51 70

25

VÄLKOMMEN TILL VÄRMDÖS TREVLIGASTE MATBUTIK! Öppet alla dagar 9-21.

HEMMESTA CK_Hemmesta_210x98.indd 1

2012-02-22 10.21


Värd i Värmdö Vi vill att du som besöker Värmdö ska känna dig välkommen och välinformerad! Därför har vi tillsammans med ett 50-tal företag och föreningar skapat en besökarservice som vi kallar Värd i Värmdö.

Vårholma Lillsved Myttinge Stenslätten

I hotell, restauranger, museer, butiker och andra ställen hittar du information om Värmdö i våra broschyrställ. Här finns kartor, broschyrer och annat du kan ha nytta av. Och här får du alltid ett vänligt bemötande!

26

Siggesta

Bod

Lagnö

Ormingelandet Gustavsberg Väg 222

Värmdö Värmdö Köpcentrum, 15 juni – 19 augusti, alla dagar 10 – 18. Tel 08-570 475 01, turist@varmdo.se

Torsby

Mölnvik Grisslinge

Sa

Värmdölandet

Väg 222

Lemshaga Brunn

2 22: a

Evlinge

Hemmesta

Farstalandet Hålludden

n

Sandhamn Sandhamnsguiderna, 25 juni – 12 augusti, alla dagar 10 – 18. destinationsandhamn.se

Norråva

Ängsvik

Utöver alla våra värdar har vi några Värd i Värmdö som under sommaren erbjuder mer heltäckande service, som väntar på att få hjälpa dig att hitta dina smultronställen i Värmdö. Under 2012 är dessa:

möja Möja Turistbyrå, Berg, 21 juni – 12 augusti, alla dagar 11 – 17. Tiden 2 – 21 juni samt 12 – 25 augusti helger och vid överenskommelse. Tel 076-127 88 98, info@mojaturistinfo.se mojaturistinfo.se

Grinda

Strömma

Fågelvik

Fågelbro

Återvall Säby

Långstrandsudd

Ingarö Mörtviken

Björnö Björkvik

Vår pulsåder, väg 222, tar dig till allt spännande att upptäcka i Värmdö. Följ den, men gör också avstickare så hittar du oanade upplevelser.

Rögr


Kalholmarna

Svartsö Alsvik

Träskö-Storö

Stora Nassa

Långvik

Lådna

Möja Löka

Hjälmö

Berg

Norra Stavsudda

Ramsmora Lökaön Lilla Nassa

Södermöja

Gällnö

Björkskärsfjärden

Södra Stavsudda Storö

Abborrkroken

Sollenkroka

Björkskär

den

Överby

Kalvsvik

ms

Harö

Djurö Björkås

hol

Skärmarö

fjär

Vindö

altarö

Horsstensfjärden 27 27

Kan

da

Bullandö

rund

öfj

ärd en

Korsö Långvik Runmarö Väg 222 Stavsnäs Sandhamn Uppeby Styrsvik Fågelbrolandet Trovill Södersunda Gråskärsfjärden Tavastboda Solberga d Söderby Malma

md

Idön Östanvik Söderby Solvik Sand Orrön

Rågskär

Bullerö

Nämdö Uvön Mörtö

Jungfruskär

Långviksskär

Östersjön


Djurö/Vindö Sommarens härligaste fest för hela familjen är Skärgårdsfestivalen på Djurönäset. Men egentligen är hela sommaren en fest på Djurö/Vindö, dit man bekvämt tar bussen från Slussen. Ön nås via Djuröbron, skärgårdens allra vackraste bro, som fyller 50 i år och bjuder på storslagen utsikt över Kanholmsfjärden. Djurhamn har spelat en viktig roll i svensk sjöhistoria. Här låg krigsfartyg väl skyddade – vare sig de tillhörde anfallande danskar eller försvarande vasakungar. 1683 invigdes Djurö kyrka intill örlogshamnen. Den vackra träkyrkan är idag en mycket populär bröllopskyrka. 28

I öster, vid Kanholmsfjärden, finns fina klippbad och vill man hellre ha solvarm sand är Vita Grindarna, med bl a restaurang, camping och stuguthyrning en bra adress. Ytterligare ett fint utflyktsmål är Abborrkroken, med restaurang och butik. Djurönäset är hotell, konferensanläggning och restaurang med ett myller av aktiviteter: bad, uthyrning av cyklar och roddbåtar, boule och tennis, spa och pool. Kompletterat med skönt krogliv i Sjöboden under sommaren.

You reach Djurö via one of the most beautiful bridges in the whole of the archipelago. The view of the bay to the east is simply stunning. Visit Djurhamn, where the Swedish Navy has had its base since the sixteenth century. Nice spots for a dip in the sea are always close by, whether you prefer sandy shores or like to dive from cliffs warmed by the sun.

Det är också Djurönäset som bjuder in till Skärgårdsfestival med musik och underhållning för alla åldrar, dans, mat med skärgårdssmak, vin- och champagnebar, skärgårdsturer med både RIB och helikopter och väldigt mycket mer. djuröbron i solnedgång. foto: Bosse lind/djurönäset.

There is a big party on this island at the time of the Archipelago Festival: music, entertainment, a champagne bar, and great food with a local taste.


Stavsnäs is one of our ferry ports to almost everywhere in the archipelago – during winter as well as summer. The village of Stavsnäs has a history from medieval times. Early in the twentieth century, wealthy people from Stockholm built their summer homes here. The skill of the carpenters of those days is impressive. The history of the archipelago is well documented in the museum. And don’t forget your golf bag. One of the best golf courses in the Stockholm area is nearby.

Stavsnäs/ Fågelbrolandet Stavsnäs är Fågelbrolandets port mot skärgårdens ångbåtskajer. Härifrån går båtarna till många delar av Värmdös stora skärgård. Även under vinterhalvåret. Det finns egentligen tre olika Stavsnäs: Stavsnäs vinterhamn, Stavsnäs gärde och Stavsnäs by. Den senaste är den äldsta, med anor ända från medeltiden. Här finns en rad vackra exempel på hur välbeställda stockholmare byggde arkitektritade sommarvillor under tidigt 1900-tal. Snickarglädjen imponerar. Här ligger även Skärgårdsmuseet (i en f d lanthandel) med miljöer och föremål från många hundra års skärgårdsliv. Byns bageri är med rätta berömt och har numer även restaurang. Den som tittar söderut från vinterhamnen ser Hölö. Där låg det omsjungna Sjösala och det var i den här skärgården Evert Taube fann inspirationen till sina mest älskade visor. För den golfintresserade är Fågelbrolandet synonymt med en av Mälardalens finaste banor på marker som på 1700-talet ingick i ett mäktigt säteri. Från samma århundrade är den karolinska herrgård som är golfklubbens centrum.

Fågelbrolandet skiljs åt från Värmdölandet av Strömma kanal, farleden in mot Stockholm sedan århundraden. Idag är det gamla kanalhuset populär krog och granne ligger Strömma Hembygdsmuseum med aktiviteter året om. Mer om det kan du läsa i Skärskåda Värmdö, visitvarmdo.se Vy över fågelbro golf & country club med fågelbrohus i fonden. foto: jacob Sjöman/fgcc.

29


2012

2012

2012

1400 båtplatser året runt Café • Galleri • Glassbar Krog • Gästhamn • Båtservice Båtförsäljning • Båtuthyrning Kapellmakeri • Chartersegling Båttillbehör • Livsmedel • Sjömack Kläd o presentbutik • Riggservice

Motorverkstan

Restaurang

RESTAURANG KONFERENS & FEST FAMILJEHÖGTID & BRÖLLOP CATERING

30

N 59 17,9

Lätt tillgängligt med bra kommunikationer året runt Djurö Gårds Väg 23. Tel 08-571 545 00 www.motorverkstan.se

E 18 39,0

Djurös bageri & konditori har försäljning och servering inne och ute. Vi bakar allt från grunden med smör och kärlek i eget bageri! VÄLKOMNA! Gransbergsvägen 12 Tel 571 549 01 facebook för aktuella öppettider mm

Hyr eller hyr ut ditt hus! Skärgårdsstugor STOCKHOLMS

I hjärtat av Stockholms Skärgård på Värmdö! 9 sjömil från Sandhamn 40 km från Stockholm 20 km från Gustavsberg SL-buss 440 Bullandö Tel. 08-571 452 10

www.bullandomarina.se

Vi förmedlar allt från enkla stugor till exklusiva sjöställen med alla bekvämligheter.

Kläder Möbler • Inredning

Tel 08-570 231 31 info@skargardsstugor.se www.skargardsstugor.se

Företagshuset Djurö 08-571 517 87

www.gamlajarnaffarn.se

Din lokala stugförmedlare i skärgården!


Välkommen till

VitaGrindarna

D j u r ö

H a v s b a d

Lillströmsuddsvägen 2 Strömma Telefon: 08-571 400 41 E-post: info@strommakrog.se www.strommakrog.se

����������������� ��������������������� ������������������������� �������������������

Skärgårdsvinter med svävare! Vi erbjuder utflyktsresor, företagsevent och taxiresor.

08 571 50 100 www.battaxi.se info@battaxi.se Vånö, 130 36 Nämdö | Tel. 070-229 64 43 vano@telia.com

������������� �������������������� ����������������� �������������������� ������

����� ����������� ��� ��������� ����������� ��������������� ���������� � ������������������������� �����������������������

�������������� ��������������

31


Sandhamn Sandön med Sandhamn är det klassiska utflyktsmålet i den yttersta delen av Värmdös skärgård. Här bjuds guldkantat skärgårdsliv året runt.

32

Badplatsen invid Sandhamnssundet i kvällsljus. Foto: Bosse Lind.


Ingen annanstans i Värmdös arkipelag visar sommaren upp ett så härligt myllrande ansikte som i Sandhamn. Sommarlediga människor njuter av avspänt bryggliv och minglar på caféer, serveringar och restauranger. Det livet är en omistlig del av öns själ och kultur – Sandhamns anor som seglarmetropol är som bekant långa och stolta. Och det goda skärgårdslivet på Sandön har ännu fler smaker. Bara en kort promenad från hamnens myller lockar sandstränder, solvarma klippor och mjuka stigar i gles tallskog. De flestas favoritbad är vidsträckta Trouville med den vita sanden. Ta en promenad genom den gamla byn med bodar och boningshus som en gång byggdes av de fiskare, lotsar och tullare som var öns tidigaste fasta befolkning och skapade en unik och härligt genuin skärgårdsmiljö. Sandhamn är också porten till de stora skärgårdsäventyren. Ett av de allra finaste är att hyra en kajak och utforska kobbarna och skären där hav och himmel möts i den allra yttersta skärgården. Sandhamn har många hemligheter och en av de allra finaste är faktiskt hösten och vintern. När tempot är lite lägre, människorna lite färre och tystnaden bara bryts av vågorna, vinden och enstaka båtar. Då sprakar brasorna välkomnande på hotell och värdshus, då lockar goda middagar, spa-liv, frostnupna promenader och sköna weekends tillsammans med nära och kära. Unna er en sådan.

Sandhamn is the hot spot of our archipelago – and has been so since the mid-nineteenth century. That is when intellectuals, painters and writers first discovered the village of Sandhamn on the island of Sandön, and initiated a golden age that still endures. A summer day here is a day full of the good life – of pleasure and of sunshine. The cafes, bars and restaurants are plentiful, and each one of them offers astonishing views of this most-eastern part of our archipelago. At close walking distance from the seaside lies the old village, built by the fishermen, pilots and custom officers who were the first to settle here. The unique and pretty little village is very well preserved, and must be seen. If you are of the adventurous kind, this is where it all begins. Rent a kayak and visit the fascinating world where the heavens meet the waters. Or stay on the island for a pleasant day at Trouville, the famous beach with white sand. If you want to stay the night, Sandhamn offers quality accommodation at reasonable prices.

33


Välkommen till en skärgårdsidyll öppen året om

Bara en dryg timme från storstadens stress och buller ligger skärgårdsidyllen Sandhamn. Ta med företaget på en konferens, bjud din käresta på en weekend eller boka en minisemester. Oavsett årstid lovar vi dig en upplevelse utöver det vanliga.

Läs mer på www.destinationsandhamn.se Eller ladda ner vår iPhone app från App Store.

34

SANDHAMN SEGLARHOTELL

Upplev skärgården året om

Förläng sommaren!

Välkommen till Sveriges största flytande båtmässa i Gustavsberg! Vi visar över 210 nya båtar och tillbehör från över 60 marinföretag. Öppet den 31 augusti till 2 september, kl. 10-18 alla dagar. Det är fri entré och gott om gratis parkering! Läs mer och se alla utställare på WWW.SANDHAMN.COM

Seglarhotellets annons i Visit Värmdös broschyr.indd 1

2012-02-21 16:40:40

www.alltpasjon.nu


I Värmdö arrangeras en lång rad evenemang under hela året. Allt ifrån genuina skärgårdsmarknader till olika kulturevenemang, regattor och allt däremellan. Information om evenemang och olika aktiviteter hittar du på respektive arrangörs hemsida och på visitvarmdo.se

evenemang

i värmdö

Här är några av de större årliga arrangemangen:

Valborg 30 april På många platser i Värmdö arrangeras ett traditionellt Valborgsfirande med eld, sång och samkväm. För mer information om platser se varmdo.se Bondesafari 6 maj kl. 14 Nyfiken på Värmdös bönder och bondgårdar? Då kanske Bondesafarin är något för dig! Vi besöker 3 bondgårdar på Värmdö och får lära oss mer om vad som händer och sker bland Värmdös bönder. Mer information och anmälan: anna.ranebo@gmail.com Konstrunda 12-13 maj Under konstrundan håller Värmdö Konstnärers medlemmar öppet i hus och hem, ateljéer, lador och sjöbodar på många ställen på Värmdö. varmdokonstnarer.se hopp- och dressyrtävlingar För både ponny och stor häst arrangeras flera gånger vår, sommar och höst på stallen runt om i Värmdö. All publik välkommen, servering. För mer info se visionhastvarmdo.se Bakluckeloppis Siggesta Gård arrangerar från maj-september bakluckeloppis för rutinerade fyndjägare, skrotsamlare och barnfamiljer. Hitta det lilla extra till hemmet! siggestagard.se Gustavsbergsdagen 19 maj Kom och fira 100-årsjubiléet av ”sjuan”, Gustafsberg VII! Familjefest i hamnen kl 11-16 med musik, litet skådespel, båtar, marknadsstånd med gamla saker, hästturer. Fina erbjudanden i butiker, öppna ateljéer mm. visitgustavsberg.se

Grisslingeracet 26 maj Grisslingefjärden swedishracingclub.com nationaldagen 6 juni I Kyrkparken i Gustavsberg firar vi Sveriges nationaldag. varmdo.se Paradisloppet 9 juni Brunn, Ingarö. Delta i skärgårdens vackraste löpartävling. Loppet är för alla åldrar och för såväl motionärer som elitlöpare. ingaroif.se midsommarafton På många platser och öar firas midsommar med midsommarstång, musik och dans. varmdo.se sandhamn, after sail Från före midsommar till mitten av augusti arrangeras After Sail på stora bryggan varje fredag och lördag, liksom gratiskonserter på söndagarna. För artister och program: sandhamn.com möja marknad 7 juli Upplev skärgården när den är som vackrast. Många aktiviteter, musik, servering och fynd. möja Dansbana mojaturistinfo.se skärgårdsfestivalen 14 juli Djurönäset Sommarfest för hela familjen med fartfyllda skärgårdsaktiviteter, välkända artister, restauranger med sommarmat, champagnebar och till sist nattklubb med DJ. djuronaset.com runmarödagen 21 juli. Kaffeservering med hembakta tårtor, nystekt strömming, lokala produkter och slöjdsaker,

lotterier och den populära loppmarknaden. runmaro.org runmaröspelet 27-29 juli Runmarö En helt nyskriven pjäs om August Strindberg, August och Siris liv på Runmarö. Spelas i hembygdsgården runmaro.org nämdödagen 28 juli Marknad, loppis auktion, servering m.m. På kvällen blir det sommarpub med levande musik på dansbanan nämdöhbf.se skärgårdsmarknad 29 juli, Brunn Ingarö Skärgårdsslöjd, färskpotatis, honung, spelmän m.m.. Dessutom mycket för barnen bl a ponnyridning. Du kan du äta grillad korv med bröd eller ta en kaffe och något hembakat. wermdohushallningsgille.se hembygdens dag 5 augusti Upptäck den lokala historien hos din lokala hembygdsförening eller i ett område du är nyfiken på. Information på hembygdsföreningarnas hemsidor, se s.48 Porslinets Dag 26 augusti Gustavsbergs Hamn fylls av handel och händelser, porslinstorg, värdering och öppna ateljéer. visitvarmdo.se allt på sjön 31 aug-2 sep Den stora flytande båtmässan i Gustavsbergs Hamn. En riktig folkfest med båtar, båttillbehör, aktiviteter för barn och vuxna, servering. alltpasjon.se höstmarknad & föreningsdagar 8-9 sept Gustavsberg, Kyrkparken varmdoforeningsrad.se

35


Svartsö Svartsö är den året-runt-levande ön med det öppna, leende landskapet i den mellersta skärgården. Välkomna till genuint skärgårdsliv och stora naturupplevelser. Alsvik är öns naturliga centrum. Där ligger ångbåtsbryggan, gästhamnen, ett mysigt bryggcafé och till en av skärgårdens erkänt bästa krogar är det bara en kort promenad. I Alsvik finns lanthandeln, som håller öppet runt och har allt som behövs för dagarna i skärgården. Det är en affär med många goda smaker av Värmdö – dit levererar uppfödare och odlare från flera öar sina förstklassiga produkter.

36

For Svartsö you get off the ferry at Alsvik. Close to the harbour is a nice little cafe. A short walk away is one of the best restaurants in our archipelago. Sit down, relax, place your order – and enjoy. Or go to the grocery store nearby and get everything you need for a picnic by the water. At the store you can also rent bikes. Take off for a pleasant tour along the winding road. The meadows on both sides of the road are lush with beautiful flowers. You can rent a small cottage, and spend a night or two in this glittering paradise.

Lanthandlaren hyr även ut cyklar och från Alsvik slingrar sig en liten grusväg över hela ön till Söderboudd. Turen är närmare milen lång och kantas av skog och av hagar med prunkande prästkragar, blåklockor, humleblomster och andra ängsblommor. Tacka de betande fåren för blomsterprakten, det är de som ser till att det gamla kulturlandskapet bevaras.

Det finns fler grusvägar och stigar att utforska på ön, alla med sina egna hemligheter och fina picknick-ställen. Öns många insjöar är fina utflyktsmål. Bygdegården från 1880-talet i Alsvik är platsen för de flesta av öns sommararrangemang. I Alsvik finns även mysiga sjöbodar att hyra för den som vill övernatta i skärgårdsparadiset. Betande får på Svartsö bidrar till att kulturlandskapet bevaras. foto: anne dillner/Bildarkivet.


fiske har under långa tider varit en basnäring på möja. foto: Bosse lind.

Möja Möja är en året-runt-levande ö och huvudö i en ”egen” skärgård. Välkomna till en genuin skärgårdsmiljö med ytterskärgårdens unika naturupplevelser inom räckhåll. Vikingarna var de första som befolkade Möja och efter dem kom bönderna och fiskarna. På 1500-talet fanns elva gårdar i byarna Berg, Löka, Ramsmora, Långvik och Södermöja. Dagens Möja är en leende idyll. I de fem gamla byarna på öns östra sida finns butik, restaurang, bageri och all övrig service. Inklusive uthyrning av cykel och kajak. För besökare som vill stanna lite längre finns vandrarhem och stugor. Med egen båt nås Nassaskärgården och längre ut ligger mytomspunna skär som Gillöga och Svenska Högarnas fyrplats, Lygna och Röder. Berg är öns centralort med bl a ångbåtsbrygga, turistbyrå och hembygdsmuseum.

Möja welcomes guests all year round. It is an island that has been populated for at least a thousand years. The first to live here were the Vikings, and then came the farmers and the fishermen. The five small villages on Möja are all very old, and offer a unique chance to see how people lived in the Stockholm Archipelago a hundred years ago. Möja has a grocery store and a nice restaurant, and you can also rent bikes and kayaks. If you want to spend the night, there’s a hostel, and there are also cottages for rent.

På öns östra sida slingrar sig den gamla landsvägen förbi ängar och vackra utsiktsplatser. Vandra eller cykla och lev skönt sommarliv tillsammans med hela familjen.

Möja med omnejder var motiven när konstnären Roland Svensson målade sina akvareller och även Evert Taube fann inspiration på Möja. När han skrev ”Dansen på Sunnanö” levde han pensionatsliv på Södermöja.

37


Runmarö Huruvida man vill kalla Runmarö ”Orkidéernas ö” eller ”Författarnas ö” är en smaksak. Bägge är lika korrekta och i vintras arrangerade öborna t o m sin egen Nobelfest. Runmarö är en stor och lättillgänglig skärgårdsidyll. Båtturen från Stavsnäs tar bara tio minuter och ön trafikeras året om. Ön har en stor fast befolkning, vilket märks i serviceutbudet. Butik och bageri finns och denna sommar öppnar en helt ny krog vid Svängen.

38

Runmarö is often called “the island of orchids.” 27 different varieties grow here. It’s also called “the island of writers,” as many come here for inspiration. One is the winner of the Nobel Prize in literature of 2011, Tomas Tranströmer. Runmarö is easy to reach. Go to Stavsnäs by bus, and from there the ferry takes ten minutes. Beautiful scenery is waiting, and if you want to explore the small islands that surround Runmarö, you just rent a kayak.

Hyr cykel, packa picknick-korgen och ge er ut på upptäcktsfärd i vacker natur med unik flora och till genuina byar med massor av skärgårdskänsla. Ett utflyktsmål är Telegrafberget, 36 meter högt och med storslagen utsikt över vacker skärgård. Ett annat är Jerkers Udde med skönt badliv. Håll utkik efter orkidéer under utflykterna. På Runmarö blommar hela 27 arter, bl a den pampiga Guckuskon. Vill man ut på vattnet hyr man kajak och paddlar ut i Runmarös arkipelag. Uthyrningen finns vid Solberga gård, som även sköter öns turistinformation.

Författarna då? Jo, Runmarö var en av de skärgårdsöar Strindberg tidvis bodde på. Och för Tomas Tranströmer har Runmarö varit älskad sommaradress hela hans liv. Så det var förstås till hans ära öborna arrangerade sin egen Nobelfest. runmarö – en stor och lättillgänglig skärgårdsidyll. foto: mikael pilstrand/paragonbild.se


nämdö - en genuin och inbjudande skärgårdsvärld. foto: Bosse lind

Nämdö Nämdö är mycket mer än namnet avslöjar – det är en egen skärgård med många hundra större och mindre öar. Välkomna till en genuin skärgårdsvärld med ett rikt kulturlandskap. Gamla skrifter berättar att det vid 1600-talets slut fanns 16 hemman i Nämdöskärgården. Många av dessa marker brukas än idag av Östanviks gård och gårdens betesdjur hjälper till att hålla landskapet öppet. Få öar välkomnar med ett så inbjudande kulturlandskap som Nämdö, som är helt bilfri (men har hela åtta ångbåtsbryggor) och naturen upplevs bäst till fots eller under cykelutflykter. Öns västra sida är skogig och bergig, i öster är det låglänt och ljust medan öns inre är naturskog med rikt djurliv. Den som tittar mot skyn kan få se havsörnar segla in från närliggande fågelskyddsområden.

Almost all of Nämdö is still farmland in active use, and the farmer also keeps stocks of cows and sheep. Their grazing keeps the island naturally open and inviting. Cars are not allowed, and the best way of experiencing the beauty of Nämdö is to go hiking or biking. There are many nice spots for a dive into the water, and for picnics with breathtaking views. The island has a restaurant and a grocery store, both open all year round, and there is a hostel to welcome you during the summer.

Norra Nämdö, delar av Uvö och många småöar är naturreservat och ägs av Skärgårdsstiftelsen. I Sand har skärgårdsmuseet i Stavsnäs en filial. I Solvik finns skärgårdskrog samt välsorterad livsmedelsbutik ICA Nära, bägge öppna året om, samt en sjömack. Vid Östanviks gård startar skyltade natur- och kulturstigar, där finns även gårdsbutik och möjligheter att bada och tälta. Ett spännande utflyktsmål för hela familjen är Rögrund ute i Nämdöfjärden. Ön har vandrarhem, liten krog och härliga klippbad.

39


Grinda En timmes båtresa från innerstan väntar Grinda. Ett finare mål för dagsutflykten till skärgården är svårt att hitta och båtarna angör Grindas bryggor dagligen året om. Naturreservatet Grinda är härliga bad och fritt friluftsliv för flera generationer stockholmare. Redan på 1940-talet köpte staden ön och byggde små stugor för att ge sina medborgare möjligheter till skärgårdssemester. Dessa stugor står kvar och kan hyras. På ön, som numer ägs av Skärgårdsstiftelsen, finns även hotell- och vandrarhemsboende samt camping och gästhamn.

40

Grinda is just one hour by boat from the centre of Stockholm, and you can choose between lots of departures every day. Like so many other of our islands, Grinda is also a nature reserve, and a beautiful place to visit. You are welcome to stay at Grinda Wärdshus, a large building in the Jugend artistic style from the early years of the last century. Eat great food and enjoy the good life, hiking amidst a unique and very natural experience. The cows and sheep you meet during your hikes are very friendly.

Ett måste för barnvänliga Grindas gäster är promenaden längs Grindastigen, som kantas av en sällsam och skiftande natur med skogar, öppna ängar, släta klippor och solglittrande vatten. Längs stigen berättar infotavlor om skärgårdsmiljön och livet på ön förr och nu. Vandringen inleds och avslutas vid Grinda gård, ett levande skärgårdsjordbruk med försäljning i gårdsbutik.

Öns allra pampigaste landmärke är Grinda Wärdshus. Den vackra jugendvillan byggdes av en välbärgad direktör och rymmer nu pub och restauranger både inom- och utomhus och det är via wärdshuset man bokar sitt boende på Grinda. Där finns även uthyrning av kajaker och intill ligger ett stort ängsområde för bollspel, picknick och annat sommarskoj. grinda – ett utflyktsmål året runt med härliga bad och fritt friluftsliv. foto: Bosse lind.


Last time we counted we found 10 252 islands in the Värmdö archipelago. Three of them are Gällnö, Lådna och Bullerö. Bullerö is where the famous swedish painter Bruno Liljefors studied and painted the birds of the island. His cottage is now a museum Bullerö also has a small hostel. Gällnö and Lådna are two idyllic islands. Both islands still have farmers and gracing cattle. Both are easy to reach by ferries. Go there and enjoy our genuine archipelago at it´s most beautiful. You´ll want to return many times.

Fler pärlor Värmdös skärgård rymmer totalt 10 252 öar – alla med sin egen personlighet. Här ytterligare tre pärlor att förälska sig i; välkomna till Gällnö, Lådna och Bullerö. Långt ut i havsbandet ligger Bullerö. Naturen och fågellivet i ytterskärgården var anledningarna till att målaren Bruno Liljefors köpte ön 1908. Här kom han riktigt nära sina favoritmotiv. Hans jaktstuga står kvar och är nu museum med ett naturum som berättar om skärgårdens natur och kulturhistoria. Bullerö har inga vägar, bara stigar. Två av dem börjar vid jaktstugan och slingrar sig genom skog, över klippor och genom små dalar. På ön finns ett litet vandrarhem. Gällnö är skärgårdsparadiset i mellanskärgården. Öppen och varmt välkomnande tack vare levande jordbruk och boskapsskötsel. Med massor av vikar och uddar för picknick med bad. Gällnö är en idyll ni kommer att vilja återvända till många gånger.

I samma del av skärgården som Gällnö väntar Lådna. Även här är det levande jordbruk och betande boskap som ger ön dess ljusa skönhet. Det är en liten ö, full av vackra promenadstråk i sagolikt vacker natur och genom ett av de mest spännande kapitlen i skärgårdens kulturhistoria. Värmdö är ett leende skärgårdsrike som sträcker sig ända bort till där havet möter himlen. foto: Bosse lind.

41


se & göra

äta bo

I Värmdö finns alla möjligheter till fantastiska upplevelser. Här finns boende av många olika slag, mängder av caféer och restauranger. Här finns också möjlighet till aktiviteter för de flesta intressen. Vattenbaserade som bad, paddling, segling och massa mer, eller på land med golf, ridning, shopping som några exempel.

Allt boende, mat, aktiviteter och mycket annat på visistvarmdo.se

här är en del av det som finns på våra större öar med båtförbindelse:

42

•••

Sandhamn Destination Sandhamn destinationsandhamn.se Dykarbaren Tel 08-571 535 54 dykarbaren.se Sandhamns Värdshus Tel 08-571 530 51 sandhamns-vardshus.se Sands hotell Tel 08-571 530 20 sandshotell.se Sandhamn Seglarhotell Tel 08-574 50 400 sandhamn.com Bageriet Tel 08-571 530 15 Sandhamns kiosk Tel 08-574 203 50 sandhamnskiosk.se Sjömackens café Tel 08-571 532 42 Sandhamnsguiderna Tel 08-640 80 40 sandhamnsguiderna.se Sommarboden Tel 08-571 535 70 sommarboden-sandhamn.se Sonja Näslund (stugor) Tel 070-853 13 90 Gästhamn Tel 08-571 532 85 ksss.se

••

•• ••• •• •• •• •• • • •

Gästhamn Lökholmen Tel 08-571 531 03 ksss.se Westerbergs Livs Tel 08-571 530 19 Nautiska Magasinet Tel 08-571 534 94 Slöjden Tel 08-571 535 15 tembertdesign.com Sandhamns Museum sandhamnsvanner.se

• •

möja Möja Turistinformation, Berg Tel 076-127 88 98 mojaturistinfo.se Pärlan på Möja Tel 08-571 641 85 parlanpamoja.se Wikströms Fisk Tel 08-571 641 70 wikstromsfisk.se Möja Värdshus & Bageri Tel 08-571 616 00 mojavardshus.se Café Ladan Tel 0706-74 96 62 Möja Dansbana mojadansbana.nu Möja Gästhem, vandrarhem Tel 08-571 641 07 mojagasthem.se

•••

• ••

••

••• • •

STF Möja, vandrarhem Tel 08-100 221 stfmoja.se Konsum, Berg & Långvik Tel 08-571 612 00 konsummoja.se Bjurmans i Ramsmora Tel 0706-67 03 90 bjurmans.se Gästhamnar, Berg, Löka, Långvik Tel 070-377 83 23 Möja Kyrka Tel 08-571 544 40 djuromojanamdoforsamling.se Möja Hembygdsmuseum Tel 08-571 648 11 Möjamacken Möjaström Tel 08-571 647 03 Möja Havskajaker Tel 070-340 36 38 mojahavskajaker.se Stugor mojaturistinfo.se

••• •

• •

SVartSö Svartsö Krog Tel 08-542 472 55 svartsokrogen.se Café Bryggan Alsvik Tel 070-542 47 67 Svartsö Sjöbodar Alsvik Tel 08-542 471 10 svartsosjobodar.se

•••

Svartsö Lanthandel Tel 08-542 473 25 svartsolanthandel.se Cykeluthyrning Tel 08-542 473 25 svartsolanthandel.se Värmdö Norra Hembygdsförening hembygd.nu

•• •

runmarö Solberga Gård, gårdsbutik, kajak Tel 08-571 520 61 solbergagard.nu Låttas Bageri Norrsunda Tel 08-571 527 56 Vånö stugor Tel 08-571 520 61 solbergagard.nu B&B Vånö Tel 0762-20 94 46 tarnviken.se B&B Södersunda Tel 08-571 524 27 Runmarö Lanthandel Styrsvik Tel 08-571 527 00 runmarolanthandel.se Runmarö Hembygdsförening runmaro.org Svängens krog, Norrsunda Tel 08-571 526 10 Lollos Keramik Tel 08-571 525 23

• ••


••

nämdö Nämdö Kök & Bar, Solvik Tel 08-571 563 79 namdokrog.se Östanviks Gård, gårdsbutik Tel 0709-40 81 95 ostanviksgard.se Grundets Gästhem, Rögrund Tel 08-571 561 10 grundet.se Skärgårdsmuséet, Sand Tel 070-768 40 39 skargardsmuseet.org Guns Livs, Solvik Tel 08-571 560 17 gunslivs.se Nämdö kyrka, Sand djuromojanamdoforsamling.se Nämdö Hembygdsförening namdohbf.se

•• ••

••

••• •

grinda Grinda Wärdshus 08-542 49491 grindawardshus.se Grinda Framfickan Tel 08-542 49491 grinda.se Grinda Lanthandel & Café Tel 08-542 49491 grinda.se Grinda Stugby & Vandrarhem Tel 08-542 49491 grinda.se Gästhamn & kajakuthyrning Tel 0702 – 45 57 74 grinda.se Grinda Gård Tel 0703-77 39 03 grindagard.se Skärgårdsstiftelsen skargardsstiftelsen.se

••

••

andra öar Bullerö Tel 08-571 590 92 bullero.nu Gillinge Skärgårdsupplevelse Tel 08-571 580 38 gillinge.eu Gällnö STF, vandrarhem Tel 08-571 661 17 gallno.se Gällnö handelsbod & café Tel 08-571 663 10 gallnohandelsbod.se Gällnö Skärgårdssparris skargardssparris.se Hjälmö Lantbruk Tel 08-571 661 33 hjalmolantbruk.se Idöborg Tel 08-571 590 66 idoborg.se Lådna Tel 08-571 473 21 Norra Stavsudda Tel 08-571 650 78 stavsudda-handel.se Stockholm Adventures Tel 08-642 24 91 stockholmadventures.se Stora Kalholmen STF, vandrarhem Tel 08-542 460 23 svenskaturistforeningen.se Södra Stavsudda, Nedergården Tel 0705-16 54 04 nedergarden.com Vånö Skärgårdsliv, vinterupplevelser med svävare Tel 08-571 580 66

••• • •• • ••

• ••

•••

•• •• •

•••

43


historia

värmdös

Text: Värmdö kommuns kulturenhet

44


Fiskarbönder, sommargäster och porslinsindustri Man tror att namnet Värmdö har ett samband med Vindö ström, en av de viktigaste farlederna i äldre tid. Vindö ström låg isfri längre, vilket ordet ”värmd” anses syfta på. Man vet att det bott människor i Värmdö sedan stenåldern och att den stora inflyttningen kom under medeltiden. Fiske, jakt på säl och sjöfågel samt möjlighet att bruka lite jord och hålla boskap gjorde bosättningen möjlig och fram till 1800-talets slut var dessa näringar stommen i tillvaron. Vattenlederna hade stor betydelse för öarnas handel med främst Stockholm och Vaxholm. Fisk, kött, smör och ved byttes mot spannmål eller pengar. I Sandhamn och på Runmarö var lotsning en viktig bisyssla. Kring sekelskiftet 1900 när ångbåtstrafiken möjliggjorde snabbare färskvarutransporter blev jordgubbsodling vanligt på öarna, i synnerhet på Möja. Sommargästerna gör entré Efter 1800-talets mitt började borgerskapet söka sig ut till Värmdö som sommargäster. Pampiga sommarvillor byggdes längs ångbåtslederna. Sandhamn, ursprungligen en lots- och tullplats, blev dessutom en seglarmetropol med klubbhus för KSSS. Intresset för skärgården växte även hos konstnärer och författare. En känd skärgårdsskildrare är August Strindberg, som periodvis bodde på olika öar. Skärgårdsborna välkomnade den nya inkomstkälla sommargästerna innebar. Under 1900-talets senare hälft övergavs jordbruken och stora markområden omvandlades till fritidshusområden. Kyrkor och kapell Värmdö var under medeltiden en enda socken med gemensam sockenkyrka. Under

1600-talet började en uppdelning av den vidsträckta socknen, eftersom det var långt för skärgårdsborna att färdas till kyrkan på Värmdölandet. Möja och Djurö blev annexförsamlingar, liksom senare även Ingarö. Församlingarnas träkapell byggde skärgårdsborna själva. Storkommunen bildas Vid 1900-talets början hade Värmdö delats upp i sex småkommuner. En var bruksorten Gustavsberg, där porslinsepoken inleddes under 1800-talets första hälft, som blev självständig kommun 1902. Under åren 1952 – 1966 minskades kommunantalet till tre; Värmdö, Gustavsberg och Djurö kommuner. 1974 bildades dagens Värmdö kommun. Gustavsbergs kommunvapen från 1960, föreställande två äldre brännugnar från porslinsfabriken, antogs som storkommunens vapen. Bruksorten Gustavsberg Gustavsberg är kommunens centralort sedan 1974. Samhället växte upp kring porslins fabriken som grundades på 1820-talet. Fabriken var vid sekelskiftet 1900 en av landets största industrier med ca 1 000 anställda. Idag domineras den keramiska tillverkningen av sanitetsporslin. Konstgods och serviser tillverkas fortfarande men i mindre skala. Det gamla brukssamhället uppvisar en förvånansvärt välbevarad bruksmiljö med intressanta bostads- och fabrikshus från fabrikens start fram till idag. Ett vackert porslinsmuseum i ett av de äldre fabrikshusen ger en bild av samhällets och fabrikens historia.

Vill du veta mer om historiska sevärdheter? varmdo.se.

45


46

allemansrätten Allemansrätten är en viktig del i den svenska friluftskulturen. Den medför inte bara rättigheter. Vi får aldrig störa människor eller djur och aldrig skada naturen eller andras egendom. Här några av Allemansrättens viktigaste punkter. Vi får gå, cykla och rida på privata vägar och nästan överallt i naturen, men inte för nära boningshus. Den som vill tälta längre tid än en natt måste fråga markägaren. Vi får bada, åka båt och gå iland, men inte nära boningshus. Det är tilllåtet att fiska med metspö och kastspö utmed kusten. Var försiktig vid eldning. Aldrig direkt på berghäll. Sommartid råder ofta eldningsförbud. Fråga Värmdö kommun eller Räddningstjänsten vad som gäller. Däremot är det inte tillåtet att passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark. Bil, motorcykel, fyrhjuling eller moped i naturen är förbjudet. Förbudet gäller även stigar, parkvägar eller motionsspår. Lämna aldrig skräp efter dig och ha inte hunden lös under tiden 1/3 – 20/8. Jaga, stör eller skada inte djur och fiska inte i sjöar och vattendrag utan tillstånd. Rör aldrig fågelägg, bon eller ungar.


Värmdös unika natur I Värmdö månar vi om vår vackra natur och skärgård. Därför har hela elva procent av kommunens areal någon form av naturskydd. Här finns 44 naturreservat, 26 naturminnen, 1 biotopskyddsområde, 11 Natura 2000-områden, 18 djurskyddsområden samt 5 fiskfred ningsområden. Här är guiden till några av dessa. Ösbyträsk är ett fint naturområde öster om centrala Gustavsberg. Runt sjön Ösbyträsk går en 4,5 km lång vandringsled. Långviksträsk naturreservat ligger på södra Ingarö. Bildat för att skydda unika våtmarker runt sjön Långviksträsk och omgivande skogsmarker. I området finns flera rödlistade växt- och djurarter. Långviksträsk har flera vandringsleder. Storö-Bockö-Lökaö och Stora Nassa utanför Möja samt Bullerö och Långviksskär utanför Nämdö är alla exempel på stora naturreservat i ytterskärgården. Unika och ostörda naturupplevelser väntar. Många områden i mellanskärgården kring Grinda, Gällnö, Hjälmö och Träskö är naturreservat och/eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Landskapet är varierat med alltifrån typisk innerskärgård med kulturlandskap till öar och stränder med ytterskärgårdskaraktär. I innerskärgården finns fyra naturreservat på öar med fast vägförbindelse. Storängs-

udd, Beatelund, vid Baggensfjärden, sydväst om Gustavsberg erbjuder ett sjönära kulturlandskap med rik lund- och ängsflora. Skevik är ett litet naturreservat 1 km norr om Gustavsberg. Genom naturreservatet Saltarö-Skärmarö på Värmdölandet passerar vandringsleden Värmdöleden. Korshamn på Malmaön har inrättats för att skydda områdets många och intressanta jättegrytor. Björnö naturreservat på sydöstra Ingarö är tillgängligt genom promenadslingor, raststuga och fina badstränder.

Skärgårdsstiftelsen Skärgårdsstiftelsen bildades 1959 och syftar till att bevara skärgårdens naturoch kulturvärden och samtidigt göra möjligt för allmänheten att besöka det unika landskapet. De marker som stiftelsen äger tas om hand året om genom utarrendering till skärgårdsjordbrukare och särskilda tillsyningsmän ur skärgårdsbefolkningen. Stiftelsen äger cirka 15 procent av Stockholms skärgård, vara flera områden i Värmdö kommun. Mer info: lansstyrelsen.se/stockholm och skargardsstiftelsen.se

47


fritid & kultur 48


iV ä

d m r

ö

SPÅR ekedalsspåret i Gustavsberg. 2,8 km, start vid Ekedalsskolans fotbollsplan. Belyst och markerat. Barnvagns- och rullstolsvänligt. Två rastplatser. hemmestaspåret 1. 2,5 km med belysning. Start vid Värmdövallen. Röd markering. hemmestaspåret 2. 5 km utan belysning. Start vid Värmdövallen. Gul markering. NatuR- och kultuRSPÅR Björnö naturreservat på Ingarö. 7,1 km längs stigar och småvägar genom ett omväxlande skärgårdslandskap. Markerat. Start vid p-platsen i reservatets västra del. hälsans stig i Gustavsberg. 6 km lättgången gatu- och parkväg med avståndsmarkeringar. En startpunkt är Gustavsbergs kyrka. Barnvagns- och rullstolsvänlig. naturstig på Värmdölandet. 1 km markerad skogsstig med informationstavlor om naturen. Rastplats med eldstad. Start vid Stigmötet Noravägen – Värmdöleden runt Knuts hav. 3 km skogsstig i kuperad bergsterräng med start vid Hovslagarvägen i Hästhagen. Orange metallskyltar. Kvarnsjön runt. 4,2 km längs småvägar och stigar med start vid Kvarndammen. Gula metallskyltar. stavsnässpåret. 5,6 km längs gator och större stigar. Start vid Stavsnäs sommarhamn eller matbutiken vid Stavsnäs gärde. Delvis markerat i gult. Lättgånget.

Det finns oändliga möjligheter till ett rikt och aktivt fritidsoch kulturliv i Värmdö. Naturupplevelserna är alltid nära och du är i princip välkommen överallt. Det finns också ett antal iordningsställda spår och leder av varierande karaktär.

Ösbyrundan 1. 4,5 km längs väg och skogsstig med start bakom tennishallen vid Ekvallen. Gula metallskyltar. Ösbyrundan 2. 1 km till större delen på trätrall. Barnvagns- och rullstolsvänlig. Start bakom tennishallen vid Ekvallen. Gula metallskyltar. Gottholmarundan. 2,4 km i ett kulturlandskap med hästbete under sommarmånaderna. Ej anpassad för barnvagn. Gul markering. Start vid Farsta Slottsvik. tjustviksrundan. 5 lättgångna km med rastplatser vid Baggensfjärden. Barnvagnsvänlig med undantag för ett stenigt avsnitt. Röd markering. Start vid Farsta Slottsvik. Värmdöleden. 25 km med start vid Strömmen vid Stora Koviks Gård och avslutning vid Saltarö. Merparten av leden, som är markerad i orange, går i lättgången terräng genom skogs- och ängsmark och passerar flera fina badplatser. Längs leden finns nio infotavlor med ledkartor. Ännu bättre är att köpa Värmdöledskartan med info om bl a rastplatser och vindskydd samt p-platser och busshållplatser i anslutning till leden, som naturligtvis även kan vandras i kortare etapper. Cykelslinga runt Farstalandet. Cykla (eller promenera) runt Farstalandet och upplev en del av Värmdös historia och vackra natur. Den 16 km långa slingan startar i Gustavsberg och är markerad med blått. Lättcyklad med undantag för sträckan utmed Tjustviken. Guide och kartor hittar du på varmdo.se

Cykel till utsiktsberg. Fyll picknick-korgen och cykla till vackra vyer över den vackra innerskärgården. Inom 5 km från Gustavsberg finns sex utsiktsberg. Guide och kartor på varmdo.se NatuRPaSSet Gustavsbergs Orienteringsklubb arrangerear motionsorientering som består av en lätt och en svårare bana med fasta kontroller. Banorna, i södra delen av Gustavsberg, är öppna 7 maj– 30 september. Inga förkunskaper eller speciellt utrustning krävs – men en kompass är bra att ha. Mer info på gustavsbergsok.se BiBliotek Böcker för stora och små, talböcker, nedladdningsbara böcker/media, musik, tidningar, tidskrifter och filmer – Värmdös bibliotek har det mesta. huvudbiblioteket finns i Gustavsberg och filialbibliotek i Hemmesta samt på Djurö och Ingarö. Bokbussen saga kör till förskolor, skolor och öppna hållplatser som har långt till fasta bibliotek. Bokbåten besöker Värmdö en gång på våren och en gång på hösten. På öarna möja, nämdö, runmarö, sandhamn och svartsö driver öborna bibliotek på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Mer info: varmdo.se och bokbaten@stockholm.se Bad Gustavsbergsbadet. Äventyrsbad med motionssim, bastu, bubbelpool, simskola, gym,

49


t

hu 50

Östersjöviken, stavsnäs. Havsbad med sandstrand i Stavsnäs. trouville, sandhamn. Den långsträckta stranden i Trouville, med sin vita sand, ligger på öns södra sida, ca 20 minuters promenad från hamnen, följ skyltarna. Fläskberget, sandhamn. Fint klippbad alldeles vid Sandhamns by. SPoNtaNidRottSPlatSeR Här är idrottsplatserna i Värmdö som alltid är öppna. Så när andan faller på kan du och kompisarna aktivera er och ha skoj. Ingarö spårfält, Brunn. Intill Ingarö IP, i korsningen Näsuddsvägen/Eknäsvägen mörtnäs. Ligger vid Skepparstigen. ekedalsängen, Gustavsberg. Intill Ekedalsspåret. munkmora, Gustavsberg. Intill Munkmora skola. Vik, Värmdö. Intill Viks skola. stavsnäs gärde. Vid korsningen Storskogsvägen/Ejdervägen. Bosses backe, Vik. Intill Värmdöleden. uthyRNiNg av lokaleR Värmdö kommun kan erbjuda lokaler för många olika arrangemang. Mer info och bokning: boka.varmdo.se

kultuRmiljöeR Värmdö är rikt på välbevarade kulturmiljöer som speglar kommunens historia och hur livet i skärgården gestaltade sig i forna tider. Ta båten till

hiStoRiSka PlatSeR Vid säby på Ingarö finns skärgårdens största järnåldersgravfält med 150 gravar, flera med bautastenar. 1700-talsfästningen Fredriksborg är ett välkänt landmärke vid Oxdjupet på norra Värmdölandet. Djurö kyrka är skärgårdens äldsta träkapell, byggt på 1680-talet. Värmdö kyrka mitt på Värmdölandet är från 1300-talet och kallas ”Skärgårdens katedral”. Gustavsbergs porslinsfabrik från 1825 ligger vackert vid Farstaviken, omgiven av intressant bruksbebyggelse. Välbevarad arbetarbebyggelse finns vid Gustavsbergs kyrka. Gustavsbergs porslinsmuseum i hamnen skildrar ortens industrihistoria. Mer info: lansmuseum.a.se, under Upptäck länet. hemBygdSmuSeeR Hembygdsmuseerna värnar på olika sätt om Värmdös historia, nutid och framtid. De har samlingar som vittnar om forna dagars arbete och livsmiljöer. De bevarar och vårdar byggnader och miljöer och sprider kunskap om Värmdös historia genom föredrag, skrifter, utställningar och andra programaktiviteter för allmänheten. sandhamn sandhamnsvanner.se djuRö ky Föreningen skärgårdsmuseet, stavsnäs och nämdö skargardsmuseet.org Ingarö ingarofakta.nu möja hembygd.se strömma hembygd.se Värmdö skeppslags fornminnesförening hembygd.se

a

SPoRtFiSke Få platser i landet erbjuder ett så varierat och spännande sportfiske som skärgården i Värmdö. Spöfisket är fritt längs kusten men i de flesta insjöar krävs att du köper ett fiskekort. Mer info: sportfiskarna.se/stockholm. fiske.nu och sportfiskeguide.se

det gamla lots- och tullsamhället Sandhamn och de genuina skärgårdsbyarna på Möja. I Stavsnäs by finns Skärgårdsmuseet. På Svartsö, Gällnö och Farstalandet finns välbevarade kulturlandskap som minner om århundraden av odling.

Rk

FRiluFtSBad Björkviks havsbad, Ingarö. Klippor och sandstrand vid Nämdöfjärden. Gästbrygga, kiosk, restaurang, torrtoa och parkering. Björkvik, stora sand, Ingarö. Klippor och långa sandstränder vid Nämdöfjärden. Parkering mot avgift. Torrtoa. torpesands strandbad, Björnö, Ingarö. Populärt bad i naturreservat vid Nämdöfjärden. Sandstrand, torrtoa och p-plats. torpesands klippbad, Björnö, Ingarö. Nära strandbadet finns ett handikappanpassat klippbad. Vid parkeringen torrtoa och telefon tillgängliga för rörelsehindrade. Även omklädningshytter samt bänkar och bord. En hårdgjord väg leder fram till bryggan, som har en badtrappa med ledstång. Både Torpesands strand- och klippbad förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. södersvedsbadet/Ingarö havscamping, Ingarö. Bad med sandstrand och brygga ca 2 km från Gustavsberg. Avgränsat barnområde och hopptorn vid djupare vatten. Café, kiosk, minigolf, lekplats och toaletter. Intill finns en vacker naturcampingplats med platser för husvagn (minst 14 dagar) samt 5 campingstugor. Fin cykelväg från Gustavsberg. Mer info: ingarohavscamping.com Grisslinge, Grills badplats, ålstäket. Havsbad med sandstrand vid Grisslingefjärden. Grisslinge havsbad, Ålstäket. Havsbad med sandstrand beläget vid Grisslingefjärden. Gästbrygga, kiosk, restaurang, konditori, omklädningsrum, utedusch och toaletter. Vita grindarna, Djurö. Bad med sandstrand vid Bruksfladen på Djurö. Restaurang och café, minigolf, gästbrygga samt parkeringsplatser.

SB de

gruppträning, relax och café. Samt två härliga vattenrutschbanor, en strömkanal utomhus och barnplask. Öppet året runt. gustavsbergsbadet.se Djurönäset. Bassäng 25 x 12 meter, bastu samt tillgång till gym. Se djuronaset.com för öppettider.

av g uSt S B e R g

a

RuNda

t Se


Dina butiker i skärgården!

ICA nära, Stavsnäs tel 08-571 500 13 ICA.se/stavsnashallen

ICA nära, Djurö tel 08-571 504 01 ICA.se/djuro

51


Välkommen till Värmdö – Stockholms stoltaste skärgård

52

visitvarmdo.se