Magasin Vemdalen

Page 1

VINTER 2021/22

SKID TEST

VINTER NS VIKTIG ASTE VAL

BÄSTA VÄGEN NER NATTMAGI

Norrskenet dansar i Vemdalen

BISTRO PÅ TOPP

Frankofil mat med en svensk twist

IDAG


IDAG

Omslagsbilden är tagen i Skalspasset, Vemdalsskalet Foto: Per Eriksson. Åkare: Elsa Fermbäck

Ett stort tack till "åldermännen" i vårt fjällområde; Halvard Svensson, Krister Hallberg, Leffe Persson, Torgny Svensson och Göran Mann, för support med kunskap och historik. Och till allas vårt destinationsbolag som varit med i produktionen av magasinets avslutande guide.

ANSVARIG UTGIVARE

REDAKTIONEN MARIE FERMBÄCK tillhör den exklusiva skaran av Sveriges första mac-användare. Trots sin fossila bakgrund kör hon lunchskidåkning och lyckas på något mirakulöst sätt jaga på och hålla ihop den spretande flocken av unika personligheter i redaktionen. NICLAS SJÖGREN är magasinets chefredaktör och kallar sig själv ”någorlunda terränggående skribent och copywriter”. Han har skrivit skidreportage från såväl Iran som Nordkorea sedan sent 1980-tal. Helst åker han emellertid till Vemdalen.

är sociologen som tog paus från ekorrhjulet, ensamvandrade 140 mil till Treriksröset, säsongade i Vemdalen och utbildade sig till fjällledare. Sen golvade hon oss med bilder och historier från en tälttur under bister kyla i Klövsjöfjällen. SOFIE KINDAHL

BERNE HOLMQVIST är med över 20 år som inköpare av skidor, magasinets nördigaste och nödvändigaste hårdvaruexpert. Oftast hänger han i Björnrike och då alltid med storslalomskidor under pjäxorna. Småslalom är liksom inte hans grej.

har Kibbutzat i Israel, pysslat med arkeologisk utgrävning i Sinaiöknen, läst på konstskola och öppnat ateljé i Vemdalen by. Den ridande bibliotekarien och akvarellmålaren är givetvis vår självskrivne kulturskribent.

INGRID FLADVAD

har på destinatinationbolaget och som nybyggare i Vemdalen under rekordtid fått järnkoll på området. Likt ett puttrande kärnkraftverk, sprängfull av energi, har hon blivit vårt främsta bollplank. Det hon inte redan vet, tar hon med raketfart reda på.

LINNÉA FRISK

MALIN LENNARTZON tog med sig sin familj till fjällen och satte punkt för ett liv i Stockholm. Hon är kommunikatören som kör pistmaskin, öppnat egen låda och nu är hon vår nitiske korrekturläsare, som med den äran fått sätta punkt i årets nystartade vintermagasin.

Marie Fermbäck, marie@graform.se Vemdalen Idag och magasinet är en periodisk tidskrift som ges ut med 8 nummer per år. Du kan också följa oss på våra sociala medier för att se vad som händer på fjället och i dalgångarna. Vemdalen_Idag Vemdalen Idag FOTO & ILLUSTRATION

Per Eriksson, Karl Vertergård, Sofie Kindahl, Joacim Granström, Sandra Lee Pettersson, Michael Wåhlin, Margus Kontus, Åke Remén, Elin Andersson, Helena Enqvist, Tomas Kristoffersson, Susanne Vestman, Marie Fermbäck, Klas Rockberg, Henrik Bergqvist, Malin Lennartzon, Kemal Gulsever, Håkan Wike, Einar Montén/Jamtli Bildarkiv, Jocke Lagercrantz, SkiStar, NoahWetzel/Dynastar. ANNONSFÖRSÄLJNING

Marie Fermbäck tel 070-664 59 80 TRYCK

Forssa Print, 30 000 ex

MEDARBETARE är magasinets oumbärlige hovleverantör och husfotograf som skenar runt över fjället så fort han får tid. Steppa kan han visst också.

KARL VERTERGÅRD

PER ERIKSSON är den namnkunnige dalmasen och skidfotografen med omslag för b.l.a Powder Magazine. Och för Magasin Vemdalen Idag förstås.

är frilansade fotograf och stugägare i Storhogna med förkärlek till skidåkning i allmänhet och till fjällen i synnerhet.

HELENA ENQVIST

både syns och hörs i Vemdalen som destinationsbolagets egen filmare och poddare. För magasinet är han en grymt bra "side kick".

KENNETH GRYM


StÖckliSkidor finns att köpa och testa hos Klövsjö Sportshop och nya sportbutiken Vemdalen Ski Shop på Skalets torg.


Från fjällskam till fjällcred ORDLISTA Om du nu går i tankarna på att jobba fjällifrån eller flytta hit, ger vi dig här en liten parlör med ord för smidigare integrering: spekt – frusen jâra lôs – [jära lös] göra ingenting pâla – [päla] potatis släfft – halt tussut – mycket nysnö styggvär – ruggigt väder Och hur mycket du än älskar din dvärgpudel så bör den nog bli hemma i stan. Försök istället att hyra eller låna en älghund, fågelhund, draghund eller en riktigt skällig finnspets om du vill bli tagen på allvar. Sen hoppas vi på det bästa i vinter så att alla med stolhet kan montera sina skämskuddar (takboxar alltså) på biltaket och komma hit utan fjällskam.

När pandemin under fjolårssäsongen härjade som värst låg fjällskammen som en våt filt över Vemdalen. Det skoningslösa mediadrevet passerade knappast obemärkt förbi. Men med ett nästan oändligt jävlar anamma, orubblig beslutsamhet och ansvarsfull kreativitet kunde företagarna i Vemdalen genomföra en av de mest framgångsrika säsongerna någonsin. Även om många näringsidkare fick slita ont, ställde folk upp. En för alla – alla för en. Vi gick man ur huse för att varje vecka pilla oss i näsan och smittspåra. Vi lyckades bra. Så pass bra att man inte kunde se någon nämnvärt ökad smittspridning kopplad till våra fjällbesökare. Med såriga näsor kunde vi konstatera att antalet skiddagar i området gjort all time high. Att många valt att flytta hit. Att våra stugägare börjat jobba fjällifrån och blivit en del av den bofasta befolkningen. Det gillar vi. Därför tycker vi att Vemdalen är värd ett eget vintermagasin. Med det sagt så presenterar vi nu några locals, nybyggare, säsongare och stugägare som gjort avtryck och intryck på oss. Samt givetvis alla våra prominenta pister, fjäll och spår. Sist, men absolut inte minst, säger vi grattis till Vemdalen som under 2021 firar 60 år som en liftburen skidort. Mä syns tä fjälls


MED PASSION FÖR NATUREN Kläder, skor och utrustning för uteliv & fiske

FISKE

Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by Systembolagsombud I InfoPoint I Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu &

FRITID

SINCE 1917


Da Buzz 90-talsfest

Tusse 5/1

26/12

Sigrid & Robin 31/12

Sean Banan 28-29/12

IDoL-vinnaren 2021 2/3

Restaurang & nöjespalatset Storhogna

Lars Kristerz 11/3


Markoolio 15/4

E-type 3/3

Kaliffa 4/3

ABBAklassiker 5/3

Musikalisk hyllning till Björn & Benny

Dolly Style 14/4

LarzKristerz 11/3

Boka dina favoritartister på tickster.com


INNEHÅLL

EARN YOUR TURN

56

24

UPPTAKT Sex decennier med liftåkning

10

MER UPPTAKT Manchesterfabriken 26 Samisk kulturbärare 28 Högfjällsrundan 30 Skogshuggarmat 32 Forbonderesan 34 Bästa barnturen 36

16

Vinterns nyheter

66

PROMINENTA PISTER

51

PAUS FRÅN EKORRHJULET

BISTRO PÅ TOPP Varggransstugans koncept: fransk bistro med svensk touch.

KALLA BAD

38

44

VASAN VÄNTAR Mehdi Zaghloumi var nybörjare när han för fyra år sedan blev besatt av skidåkning. Nu åker han Jubileumsvasan med 100 år gammal utrustning.

63

MOT VINTER-OS Två Vemdalsåkare på väg till Peking. Viktor till OS i skicross och Ebba till alpina Paralympics.

70

74

81

Skidtest

DRÖMBOENDE I BJÖRNRIKE

ISBRÖLLOP

78

NATTMAGI Helena Enqvists bästa tips för att uppleva och plåta norrrsken.

87

VEMDALEN GUIDE Kalla fakta om det mesta och det bästa i Vemdalen.


Låna våra laddbara bilar.

Välkommen till våra stugor. Under säsongen erbjuder Berners och Volkswagen i samarbete med Skistar möjlighet att låna den fyrhjulsdrivna elsuven ID.4 GTX, Tiguan laddhybrid och Arteon Shooting Brake laddhybrid. Vi välkomnar alla besökare till våra stugor i Vemdalsskalet och Björnrike från vecka 51 och framåt.

Ski Clinics. Ta chansen att finslipa din teknik gällande klassisk längdskidåkning under säsongen. Peter ”Kungen av Düsseldorf ” Larsson håller i dessa Ski Clinics under veckorna 7-12 samt 15-16. För mer information och bokning, gå in på berners.se/skiclinics.


NYHETER LEN VEMDAAST PODC

N

.. L PODD OM FJA

LE

EN

"Tre avsnitt har släppts och fler är på gång" Vemdalen Podcast är en helt lokalproducerad podd som drivs av Vemdalens destinationsbolag med Kenneth Grym som programledare. Han är rutinerad i de här sammanhangen och har tidigare jobbat på Mix Megapol i Sundsvall och på en radiokanal som sände över Åre och Östersund. – Vi har hittills pratat hållbarhet i fjällen med Plogga-grundanden Erik Ahlström, Vemdalens alpina historia med Torgny Svensson och livet som säsongare med Sophie Lanner. Målsättningen är att släppa minst ett avsnitt i månaden, berättar Kenneth. Podden finns bland annat på Spotify och Apple podcaster.

Annikas Klipperia i Vemdalen by har ny ägare. Det är samma personalstyrka som tidigare, men nu klipper de till under det nya namnet K.A.M Frisör & Makeup.

Skalets torg vaxer med en ny ski shop och maklare

Sportbutik och Spa Hotell Klövsjöfjäll utvecklar sin verksamhet. De har nu en sportbutik med skidor, prylar och kläder för uteliv. Hotellets spa-avelning har utökats med en mängd behandlingar för ansikte, kropp och själ.

Simulerat golfspel VEMDALEN SKI SHOP är namnet på den nya skiduthyrningen och butiken som öppnat på Skalets torg. Personalen är locals med mångårig erfarenhet från både sportbranchen och destinationen. De satsar på utvalda märken och ett handplockat sortiment för längd, tur, alpinskidåkning och toppturer. De har också spetskompetens på bootfitting för både tävlingsåkare och oss vanliga skidentusiaster. – Tillsammans vill vi skapa ett helt nytt koncept där vi tar hand om gästerna hela vägen från behov till själva äventyret, berättar vd Anders Håkansson. MÄKLARFÖRETAGET BJURFORS är sedan tidigare den ledande aktören i Åre. De ser Vemdalen som en expansiv skidort och har etablerat sig i trivsamma och välkomnande lokaler mitt på Skalets torg. – Vi vill växa tillsammans med det lokala näringslivet och hoppas kunna bidra till det när vi kommer hit med mycket erfarenhet från en annan vinterdestination, säger Joakim Westerlind Wiklund på Bjurfors.

Bridgestone padelarena i Vemdalen by har byggt ut sin anläggning och utökat med golfsimulator, shuffleboard och skönt häng för umgänge.

Matigt Restaurang Anorak på Vemdalsskalet har fått nya krögare. Det är restaurang Toppen som tagit över verksamheten och öppnar upp med det nya namnet Restaurang Botten. Åtgårdens café i Vemdalen by har fått nya ägare som till vintern drar igång en restaurang.

+20%

2021 kan vara Vemdalens mest framgångsrika år genom tiderna. 20 procent är nämligen årets ökning av antalet skiddagar i Vemdalen. En ökning från 744 000 till 898 000. Sommarsäsongen var ännu mer upp, den ökade med hela med 33 procent. Och Malin Sjökvist på Länsförsäkringar Fastigheter berättar att den ökade efterfrågan på fastigheter i området under året gett prisökningar på inte mindre än 22 procent.

10 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Den här vintersäsongen står Villa Björnrikes systerhus Villa Design klar. Huset ligger mitt i pisten och har exklusiva lägenheter och arbetsplatser i kreativ fjällmiljö samt ett showroom på 400 kvadratmeter för företagsevent.


Vi tar Vemdalen ett steg upp. VEMDALEN


NYHETER

Att skapa nagot som lockar till en mer permanet” bosattning ”

”Tillsammans bär vi ett stort ansvar för fjällen och dess framtid ”

Fjälldestinationerna i Härjedalen går samman i ett upprop för en hållbar fjällvärld. – Med kampanjen Fjällen forever har vi undvikit pekpinnar och informerar istället gästerna om hur de ska bete sig hållbart på fjället, säger Anna Hansson, vd Destination Vemdalen. Vad du ska tänka på när du vistas här finns att läsa om på vemdalen.se

Skistar laddar upp med ungefär 30 nya elstolpar. på gästparkeringarna vid Skalets torg och Grizzly Express.

3 mkr

Det är insatsen under 2021/22 i Vemdalens miljonprojekt för hållbara lösningar av spår- och ledsystem. – Vi kommer att arbeta med restaurering av vandrings- och turleder, men även med att hitta innovativa och hållbara lösningar på hur spår- och ledsystemet ska finansieras och drivas i framtiden, berättar Anna Hansson som är vd på Destination Vemdalen. Arbetet sker i nära samarbete med markägare, men även skoterklubbarna, kommunerna, samebyarna, näringen och ortsbefolkningen.

12 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Petter Holmberg, vd för Vemdalsfastigheter, om det nya huset med boende och butiksytor som ligger i utvecklingsplanen för den by som sedan början av 20-talet växt fram vid Skalets torg på Vemdalsskalet. Fastigheten som ska ligga bakom Vemdalsskalets Högfjällshotell är tänkt att rymma 45 lägenheter i storleken 50 till 70 kvadratmeter. Liksom övriga byggnader vid Skalets torg ska även den här fastigheten ha samma unika karaktär, där stora delar byggs i trä med många detaljer, vinklar och vrår.

Arenahall Vemdalsfjällens företagarförening projekterar en fullstor sporthall och eventarena på 5 000 kvm mitt i Vemdalen by. Den är tänkt att rymma trampolinpark, gym, kafé, padelbanor, squash, klättervägg, golfsimulator, utställningsytor och plats för konserter. Om projektet löper på enligt plan, blir det invigning 2024.

DET SÄGER

Ӏventyrs-

park med spår och leder runt knuten”

Äventyr & Konferens öppnar en helt ny äventyrspark vid Stockåvallen med aktiviteter året runt. Med ett nybyggt skoterhotell, cirka två kilometer från Skalets torg, kan gästerna förvara sin maskin här, hyra skoter och följa med på safaris. Här finns också hundspann skidskytte, paintball och matevenemang i igloo eller kåta, där du också kan ta del av samekultur. Vargens längdspår passerar förbi och turspår till Timmerkojan startar vid parken.

15 m2

Skistar öppnar en serviceshop på femton kvadratmeter vid barnområdet på Vemdalsskalet. Där finns handskar, goggles och värmeprodukter.


HusmanHagberg Svenska fjäll, ett självklart val när du ska sälja i Härjedalen! Ska du sälja din bostad? Hör av dig till oss på HusmanHagberg, vi bor här och kan Härjedalen. Välkommen att kontakta oss på 0684-210 00.

Vi är hemma överallt i Härjedalen!


NYHETER ​PEDER NÄÄS SUNDEMYR

är uppvuxen på Frösön med rötter i Vemdalen. Han debuterade 2019 med ungdomsromanen "Den svarta boken" och är nu tillbaka med ännu en bok för ungdomar. BERÄTTELSEN utspelar sig i en

slumrande sommaröde skidort där trettonårige Rufus och hans mamma har fått låna en stuga. Redan under resan dit börjar märkliga saker hända. Bilen skakas av något som känns som en kraftig jordbävning. Djuren börjar bete sig på ett onaturligt otäckt sätt. Rufus ser saker och tror han inbillar sig, men den krypande känslan av att någon stirrar honom i nacken känns på riktigt.

”Jag blev

överraskad över alla spännande, och för manga helt okända historier som kom fram”

”En bladvändare och fängslande ungdomsbok”

MÖTET MED ”underjordingen”

som har kolsvarta ögon, bepansrad hud och vassa klor vänder upp och ner på Rufus liv. Och så mamman som inte mår så bra, får inte oroas.

BOKEN har ett spännande driv. En känsla och nerv i berättandet och i personbeskrivningarna. Miljöerna är realistiskt skildrade med pulshöjande övernaturliga inslag. En bladvändare och fängslande ungdomsbok som med fördel kan läsas även av ”vuxna”.

//Ingrid Fladvad, bibliotekarie Vemdalens bibliotek

Drömmen om fjället Turismens hisToria i Klövsjö och vemdalen

”Om skuld svek och lögner” Man får följa gänget genom planering, genomförande och sist men inte minst deras egna personliga relationer och kval. Samt problemen med skuld, svek och lögner som följer efter rånet. Hög igenkänningsfaktor med lokala miljöer bidrar till läsupplevelsen.

BOSSE YMAN

Journalisten och författaren Bosse Yman har tidigare skrivit kulturhistoriska böcker, blivit nominerad, fått kulturpris och varit med på antikmässan. I ord och bild skildrar han turismens historia i Klövsjö och Vemdalen.

För två år sedan fick Bosse Yman uppdraget av Destination Vemdalen att göra research och skriva en bok om fjällets pionjärer i Klövsjö och Vemdalen. I bild och text på 300 sidor finns berättelser med alla de som var med och skapade den framgångssaga som destinationen blivit. Ett omfattande jobb där hundratalet personer intervjuats, eftersom nästan samtliga som bott eller bor i Vemdalen och Klövsjö har en koppling eller har jobbat inom gästnäringen i området. Också ett dilemma, där man förmodligen missat någon som kanske hade något viktigt att berätta. Men Bosse har ansträngt sig till det yttersta för att historien, så långt det är möjligt, ska bli korrekt återberättad. Ett gediget arbete med att gå tillbaka till kyrkböckerna för att kolla källor, släktled och årtal. Det resulterade i ännu ett mästerverk som inte lämnar någon läsare besviken. Boken finns att köpa på vemdalen.se

14 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Kalle Löfgren är en före detta godishandlare från Ånge, med fritidsboende på Vemdalsskalet. Han kommer nu ut med sin deckardebut ”Vemdalsrånet”. En nervpirrande historia, från kontanternas tid, då de småkriminella unga männen från Sundsvall beslutar sig för att råna afterskikassan på Vemdalsskalet.

//Ingrid Fladvad, bibliotekarie Vemdalens bibliotek

ANDRA DELEN och helt nyutkom-

mern i serien om Vemdalsmorden. Journalisten Henning och barndomsvännen, den numera pensionerade polismannen Kaj, kastas in i nya händelser som leder till mord.


Klövsjö sKidområde

KLÖVSJÖ SPORTSHOP

0 meter till bacKen Sportbutik med modekläder

vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder. Våra varumärken: Stöckli, colmar, j. lindeberg, goldwin, da Kine, boomerang, craft, Kari traa, oakley, scott, lange, alpina, sKHoop, ivanhoe, Houdini, K2, rossignol, Fischer, Head, völkl, norröna, eivY, pieces, icepeaK, Wear colour, Hestra, combi, devold, giro, poc, nordica, Kühl, sorel, dalbello, exped.

öppet varje dag under säsong

i

tel 0682 – 211 80

i

klovsjosportshop.se

i info@klovsjosportshop.se


rominenta pister Långa, flacka, branta och alldeles underbara. Här presenterar vi en salig blandning av den allra första, den mest åkta, den längsta, den mest omskriva och den skönaste pisten i Vemdalen. TEXT MARIE FERMBÄCK

STÖRTLOPPET BJÖRNRIKE. Pisten byggdes 1988 och är, med sina 950 meter över havet, inte bara områdets högst belägna den är också den längsta med hela 2,2 kilometer åkning. Störtloppet har stått arena i farttävlingar på många mästerskap. Lars-Börje ”Bulan” Eriksson är Sveriges enda manlige OS-medaljör i fart, och i Björnrike korades han till svensk mästare i störtlopp 1989. Pisten är lite bortglömd, men tillhör en av redaktionens favoriter.


FOTO PER ERIKSSON


LILLBACKEN BJÖRNRIKE. Den är precis vad den utger sig för att vara: liten, men naggande god. Pisten är en av Björnrikes allra första och blev till 1971, då hotelliften förlängdes till sitt nuvarande avstig vid toppen av Lillbacken. Det här var tre år efter invigningen av Björnrike fjällhotell. Innan dess var Gråhogna och Skorvdalsfjället helt obruten mark. Skidområdet fick sitt namn då hotellets grundare, Edvin Kvarneland, under en vårvinterdag på fjället fick syn på en björn här.

FOTO JOACIM GRANSTRÖM


FOTO MARIE FERMBÄCK

LÅNGSVÄNGEN BJÖRNRIKE. Pisten är områdets byäldste och en skön blåing som hör till de mest åkta. Med cirka två kilometer åkning är den också en av de längsta. Pisten som tidigare hette Linbanebacken, invigdes tillsammans med den första liften 1969. Resan upp i de mindre bekväma plaststolarna tog då hela 20 minuter. 1986 byttes linbanan ut till en snabbare bygellift. När sedan Gizzly Express och pisterna Kodiak och Riket byggdes 2010, behövdes en nödutgång från branterna i de två nya pisterna. Då anlades en transport över till Långsvängen som då blev Björnrikes pulsåder och den pist som binder ihop hela skidsystemet.


ÅKARE ALFRED OLSSON

FOTO PER ERIKSSON


SUPERSVÄNGEN KLÖVSJÖ. Bredvid den karakteristiska klippan med alpvibbar är den här grandiosa pisten Klövsjös stolthet och svarta stygging. Den byggdes 1983 och är år efter år med på tio i topplistor över Sveriges bästa pister. Med en fallhöjd på 334 meter och drygt en kilometer åkning, håller den internationell standard för alpina tävlingsbackar och har två gånger varit värd för damernas World Cup-cirkus. Den är helt enkelt ett måste när du besöker Klövsjö.


SKALS VEMDALSSKALET. Den här svarta hårdingen kom till 2005, då Pass Express byggdes. Pisten korsar det gamla liftspåret, som var alla småbarnsföräldrars stora skräck. Då var det en knapplift som snurrade i en smal och stupbrant liftgata, där kidsen många gånger blev hängande en meter upp i knappen – på grund av den styva fjädringen. På halva vägen upp i liftgatan, skapades därför en ”nödutgång”, där man med livet i behåll kunde ta sig ut och ner med ungarna i släptåg om de trillat av liften. Som ett minne av fornstora dagar ligger en gammal bil kvar i skogen. Den användes, då den första dieseldrivna liften byggdes 1970, till att frakta upp byggmaterial i. Det gick bra ända tills vajern i spelet gick av. Då blev bilen kvar. ÅKARE ELSA FERMBÄCK

FOTO PER ERIKSSON


FOTO MARGUS KONTUS

PASSET VEMDALSSKALET. En röd rökare som fick en alternativ sträckning när en björn slog ner sina bopålar här. Då Pass Express byggdes 2005 hade nämligen en björn placerat sitt vinteride under roten på en vindpinad tall precis där pisten var planerad. Lösningen blev att passera krönet lite på skrå för att sedan vika ned i fallinjen. Pistens största tillgång, förutom utsikten, är variationen i lutning och riktningsförändringar under 1400 meter åkning. Och givetvis historien om björnidet.


UPPTAKT

EN MÅNAD SENARE samma år fick Vemdalen för

första gången förtroendet att arrrangera ett alpint SM. Som vanligt var elever från Vemdalens skola inkallade för att trampa backe, men denna gång hade de hjälp från inte mindre än 60 beväringar från regementet I5 i Östersund. Pistmaskinernas intåg i Vemdalen skulle nämligen låta vänta på sig i många år till. TIDNINGARNA RAPPORTERADE om alpina SM som en riktig folkfest. Det lär ha stått 1300 bilar parkerade på Skalet och publiksiffran uppskattades till det fyradubbla bara under lördagens evenemang. Thore Grahn tog guld i störtloppet och hans kanske snäppet mer namnkunnige bror Bengt Erik knep guldet i storslalom. Mest uppmärksamhet fick dock Kathinka Frisk som segrade i damernas störtlopp och därmed vann en ren. En levande ren. SM BLEV EN DUNDRANDE PR-SUCCÉ. Sveriges radio direktsände under lördagskvällen programmet ”Pjäxdans på Vemdalsskalet” från Hovdestugan, när skidåkarna festade loss med bland annat just pjäxdans. Många menar att detta var fjällens absolut första afterski. Säkert är ändå att det är Sveriges (och antagligen världens) första radiosända afterski. 1961 blev med andra ord året då Vemdalen på allvar etablerade sig på den svenska alpinkartan och det har nu gått 60 år sedan skidåkning för första gången blev liftburen här. För att få tillräckligt lång sträckning på störtloppet i Hovdebacken, gjordes en förlängning. Pisten svängde av under linbanan och fortsatte sedan ner på den nuvarande transportsträckan mot Passet. Från Hovde Express kan man än idag se uthuggningen av den gamla störtloppsbacken och känna historiens vingslag från den där lördagen i mars 1961.

liftåkning i sex decennier

24 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

MAN KAN HITTA flera enskilt intressanta årtal för Vemdalens tillblivelse som alpin destination om man gräver lite i arkiven. 1909, till exempel när Klövsjö skidlöparförening bildas. Fjällturismen fick dock ordentligt fäste först 1936 när Högfjällshotellet på Vemdalsskalet invigdes och hela 5 000 besökare registrerades den säsongen. MEN DEN ENSKILT VIKTIGASTE händelsen i Vemdalens långa skidhistoria är tveklöst bygget av Hovdebanan på Vemdalsskalet som invigdes i februari 1961. Då fanns bara ett tiotal liftar i svenska fjällen och den moderna linbanan blev Vemdalens första. Enstolsliften med kapacitet på 220 personer i timmen var i det närmaste en sensation i skidsverige.


M-LINE FREE RANGE The M-FREE range is meant for creative skiers searching for a playful, powerful and agile ski to help you get away from it all on virgin terrain and express your creativity with complete confidence. The result of a collaboration with the “talented Richard Permin”, it offers two progressive freeride models, including Hybrid Core technology, suitable here for powder snow, steep slopes and snowy forests… or even chalet roofs.


UPPTAKT

I SIFFROR I Vemdalens skidsystem finns totalt 9 PISTMASKINER som kostar 3-5 MILJONER kronor styck beroende på prestanda och om de har winch eller inte. En pistmaskin utan winch klarar ungefär 40-45 PROCENTS lutning. Fasta WINCHFÄSTEN finns i branterna på pisterna. Vemdalens 15 PISTMASKINSFÖRARE jobbar tillsammans ungefär 55 TIMMAR per dag med att pista Vemdalens tre skidområden; Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna som tilllsammans har en pistad yta av 190 HEKTAR. Pistmaskinen kör i circa 15 KM/ TIMME, väger 10-12 TON och har, lite beroende på modell, 500-530 hästkrafter under motorhuven. Maskinen drar ungefär 35 LITER diesel per timme. I Sälen provkörde Skistar förra året en eldriven pistmaskin som hade en körtid på upp till 3 TIMMAR. Förhoppningsvis dröjer det inte länge tills maskinparken drivs med grön el.

MANCHESTERFABRIKEN

DET FINNS INGEN enskild händelse, maskin eller människa som ensam står för pistmaskinens uppfinnande. Redan på 1920-talet (i Kanada) gjorde man försök att maskinellt platta till snö för skidåkning. På 1950talet tog prototypmakandet mer fart och bland annat i Colorado experimenterade man med det som skulle kunna kallas de första enkla pistmaskinerna. DET VAR FÖRST på 1960-talet den moderna pistmaskinens embryo tog form. De första maskinerna som användes i Sverige för att göra pisterna mer åkvänliga var bandvagnen Snow trac, en modell som sedan 1966 rullat, och fortfarande rullar, från Vemdalsskalet till Jaktstugan. DE FÖRSTA ”RIKTIGA” pistmaskinerna, så som vi känner dem idag kom i slutet av 1970-talet till Sverige och Vemdalen. Den stora skillnaden var att de var hydrostat-

26 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

drivna och hade fräs. Och det är nu man börjar prata om manchester. Torgny Svensson, tidigare destinationschef för Vemdalen minns när Klövsjö och Vemdalsskalet köpte sina första Kässbohrer och Leitnermaskiner. – Det var inget annat än en revolution. I alla fall i det här området. Man kan säga att man tidigare ofta åkte på en blandning av grus och snö ända tills pistmaskinerna och senare snötillverkningen utvecklades. Skidåkning blev en helt annan produkt egentligen. AV SÄKERHETSSKÄL kan man inte pista när det är folk i backen, därför görs det på natten. Dessutom ska snön gärna sätta sig innan åkarna tar pisterna i bruk. Med tanke på snöfall och vind kan man därför inte alltid räkna med att starta dagen med den där ljuvliga manchestern. Men den finns där under.


Välkommen till våra butiker på Vemdalsskalet och Björnrike Torg. Hos oss finns möjligheten att prova både pjäxor och skidor i backen innan köp. 100% nöjd-kund-garanti vid köp av pjäxor.


UPPTAKT fortfarande starkt involverad i hantverk, slöjd och mat som hör till den samiska traditionen. Hon slöjdar även själv, mest till barn och barnbarn men en del hamnar i butiken. Idag ligger också egendesignade produkter med samemotiv i pipelinen – något som kan ses som en ny tolkning av sameslöjd. – Jag tror vi kan utveckla den samiska slöjdtraditionen och synas mer. Vi har en stor bredd i butiken: en del lite smalare produkter blandat med det folk förväntar sig som renskinn, kåsor och armband. FÖRUTOM KONSTHANTVERK och slöjd från

flera konstnärer har butiken ett digert utbud av delikatesser. Frågar man Lisa om det finns renhjärta svarar hon snabbt ”självklart” och räknar sedan även upp gorpi (lättrökt renfärs i nätmage), torrkött, renspickekorv, renkotletter, renburgare, renfärs, souvasskav, souvas i bit, renfilé, rengrillkorv, renentreôte, reninnanlår, märgben, renstek och renblod. Dessutom finns ofta älgkött och vildfångad öring och röding i frysen. Sortimentet är som sagt brett. Kanske kan man till och drista sig till att säga att butiken och kaféet är mer än själva produkterna. Den är ett statement. – Jo. Jag ser nog butiken som lite av ett informationscenter där jag gärna berättar om den samiska kulturen och traditionerna.

Ambassadör för samisk kultur 2020 FLYTTADE LISA KRÅIK sin gårdsbutik

till Vemdalen by och lokalen som nu inhyser Vemdalens bovre och café. Bovre är butik på samiska och för den som är intresserad av sameslöjd och samiska råvaror är den ett litet eldorado. Lisa har rötterna i Handölsdalens sameby, men bodde länge i Stockholmstrakten. 2009 flyttade hon tillbaka till Vemdalen.

SÁPMI

– Jag bodde i 20 år på Gräddö utanför Norrtälje och jag tycker inte det är så stor kontrast mellan skärgården och fjällen faktiskt. Du har ju vidderna och oändligheten på liknande sätt vare sig du står och tittar från ett fjäll eller om du står vid havet. Lisa är uppväxt med att hjälpa till i rennäringen vilket innebär allt från renskiljning till kalvmärkning. Hon har varit engagerad samepolitiskt och är

Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Dagen firas över hela Sápmi (samernas land) som innefattar norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till svenska landskapet Dalarna i söder. De traditionella samiska färgerna är identiska med många andra naturfolks. Blått symboliserar vatten och himmel. Rött elden. Gult solen. Grönt är marken och jorden. Vemdalsområdet är vinterbetesland för Handölsdalens samebys renar. I februari flyttas renarna från fjället ner mot Sveg för renskiljning. Där blir de kvar fram till våren (i slutet av mars) då de beger sig tilbaka till fjällen för kalvning. Under den perioden är det extra viktigt att inte störa renarna utan hålla sig på avstånd. Ser du en svart sopsäck på en plogkäpp betyder det att det rör sig renar här och att det är läge att sänka farten.

28 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG


KOMBI har sedan starten 1961 i Montreal fokuserat på en sak – att hålla människor som är utomhus varma. Vi använder oss av marknadens bästa materialpartners; GORE-TEX och THINDOWN®.


UPPTAKT

360

Sandvikdalen

StorKvällshögen

HÖGFJÄLLSRUNDA

historiskt intresserade kan också nämnas att man åker förbi den ravin som kallas Prostgraven där en prost, enligt sägnen, ska Lill-Kvällshögen ha begravts efter att ha avliOxsjöfjället dit uppe på fjället. Högfjällsrundan har haft många olika sträckningar, men en sak är konstant genom åren – man passerar alltid serveringen Samevistet. Och då är det inte långsökt att ta sig en sopplunch eller njuta en våffla som ackompanjemang till en av Sveriges vackrast belägna längdspår.

Oxsjövallen

Oxsjön

6

1023,1

Oxsjövålen

• Trumvallen

Gammelvallen •

Älgeåsen

Vemdalen lockar allt fler entusiastiska längdskidInte minst söker man sig till Storhogna som nåkare. kä lla stoltserar med den hyllade ”Högfjällsrundan”. Det är ett spår som snirklar sig över fjället och förmodligen är Vemdalens, eller rent av Sveriges, snyggaste längdskidåkningsspår. Redan 2008 drogs det första gången under ledning av Krister Hallberg, • Näsvallen sportchef och mr längdskidåkning på Storhogna. I våras fick den populära längdturen en ny vacker serpentindragning. – Vi hade planerat den nya dragningen noga, och det Näsberget är verkligen 819 fint, säger Krister. Spåret, för både klassiskt och skate, prepareras kontinuerligt om inte vädrets makter, temperatur och vind, arbetar emot oss.

Grö

Kölån

I och med att spåret går över kalfjäll är det mycket exponerat för vind, vilket påverkar dragningen och gör att det är bäst att kolla om det är nydraget eller om det har blåst igen. Förhållandena gör också att Högfjällsrundan inte prepareras förrän en bit in på säsongen när snön satt sig och spårmaskinen kan ta Skuvfjället sig fram iSkuvan terrängen utan att skada marken under.

an

m Ve

rr-

No

SPÅRET ÄR DRYGT ÅTTA KILOMETER och bjuder på ett maffigt fjällpanorama. Som högst Jo Ols Karinvallen passerar man 879 meter över havet vid Slättfjället. Man åker i högfjällsmiljö över leder och pist samt •Klyftvallen kring Karl XI:s väg vilken förr var den enda förbindelsen mellanMörkfjället Klövsjö och Vemdalen. För den

K

Stor-Fettjeån

Bräckvallen • CERTIFIERAT AV VASALOPPET Sedan 2006 är Storhogna Högfjällshotell & Spa ett utvalt Vasaloppscenter. Det innebär ett samarbete med Vasaloppet och certifierade träningsläger för motionsåkare, där elitåkare coachar deltagarna i Märkesstenshågna Storhognas spår.

ån

ttje

-Fe

Lill

Klövsjöhög

Slättfjället Högtelen

Stortelet Samevistet

SNYGGASTE SPÅRET Högfjällsrundan på Storhogna startar vid högfjällshotellet. Spåret dras vanligtvis från

Storhogna Högfjällshotell

Ripfjället

omäcnär ken rb Tor

slutet av februari. På storhogna.se hittar du information spåret är nypreparerat. Rundan uppe på fjället är Toppstugan Anders-Olstelet draget för både klassiskt och skate. Det är inget utpräglat nybörjarspår men det är lätta stigningar och alla som åker längdskidor klarar de åtta kilometerna. På långfredagen står Högfjällsrundan värd för familjetävlingen •Prinssätern Åk arrangeras av Åsarna IK. Där har alla som startar chansen att vinna en Volkswagen. Br en mil – vinn en bil som yn

nb

Storhågna

äc

ke n

30 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Rishogna

•Risvallen

Hovde

Vemdalsskalet •Vargransliden

• Fjällgården

•S


ID.4 GTX. Mer kraft i backen.

Vintern är äntligen här. När vägarna går från varm asfalt till gnistrande is och snömodd, byts vår sommargarderob ut mot vinterutrustning. Nya fyrhjulsdrivna ID.4 GTX har femstjärnig säkerhet som hjälper dig när förrädiska underlag och kallt klimat gör det extra viktigt att skydda det du håller kärt. Elektrisk fyrhjulsdrift ihop med ett sportigt yttre och rymligt inre, gör vår helt eldrivna suv ID.4 GTX till en naturlig del av den svenska vintern. Ladda upp med lite mer kraft i backarna i år. Välkommen in till någon av våra stugor i Vemdalen och Björnrike för en elektrisk provkörning.

Tillsammans elektrifierar vi Sverige. Energiförbrukning vid blandad körning från 18,1 –20,7 kWh/100 km. C0₂-utsläpp vid blandad körning 0 g/km.


UPPTAKT

SKOGS HUGGAR MAT

HOLMVALLENS VILDMARKSCAFÉ ligger på de så kallade "kölarna". Det är myrmark som sträcker sig fyra mil, ända från Vemdalsskalet ner till Älvros. Femton kilometer öster om Vemhån, i gränslandet mellan fjäll och skog, där skoterleder möts och korsas, ligger Hollmvallen (670 m.ö.h). Varje vår tänder de upp den vedeldade grillen och bjuder in till utomhusservering med kolbullefrossa för turande skoter- och skidåkare. Trots pistolhot, lyckades vi aldrig tvinga till oss deras recept. Men om du blir sugen att laga till en på egen hand, kan du alltid googla på kolbulle.

KOLBULLAR INNEHÅLLER slarvigt räknat

för fjällets gäster Jämtland eller Härjedalen – det är svårt att säga exakt var kolbullen först såg dagens ljus. Klart är dock att kolbullen hade ingredienser som var enkla att få tag i och som höll relativt länge utan kylskåp. Ingredienser som är fullkomligt proppade med energi. En energikaka för dåtidens skogshuggare och kolare som levde långa perioder ute i skogen och arbetade fysiskt hårt. I DAGENS LIGHTBETONADE matlandskap skulle man kunna tro att kolbullen tappat i popularitet. Så är icke fallet. Några av de mer välrenommerade kolbullarna hittar man på den gamla fäbodvallen Holmvallen där Elin Alkell, Mariell Bodin, Olivia Bodin och Hilda Hammargård driver vildmarkscafé. Hilda och Elin är tredje generationens kolbulletillverkare och har ärvt recepten från sina respektive farföräldrar som startade verksamheten i slutet av 1900-talet. HÄLSINGLAND,

Kolbulle var som en energikaka för dåtidens kolare

32 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

ungefär 99 procent fett och kolhydrater. Känns det modernt Elin? – (skratt) Men vi vill väl inte ha det så modernt kanske? Annars hade vi väl inte valt en fäbodvall heller. Jag skulle säga att det inte finns nåt bättre bakiskäk än en kolbulle (kallad fäbodpizza). – Eller om man åkt en längdtur och kommer upp till oss, då suktar man verkligen efter en kolbulle. INGEN PÅ REDAKTIONEN protesterar mot dessa kalla fakta. Kolbullen går liksom utanför den smala trendstigen eller kalorifascismen. Kolbullen står över allt sånt. När du står där med munnen full av kolbulle och flottet smörjer dina soltorra läppar är det eufori, ren eufori. Så låt oss komma till receptet. VAD ÄR DET MAGISKA med Holmvallens vildmarkcafés kolbullar. Då sänker Elin rösten något. Och skruvar lite på sig. – Receptet är från våra farföräldrar och det är såklart ganska hemligt. Men okej, jag kan berätta om krispet i alla fall. Det är viktigt. Många använder alldeles för lite fett. Det kanske låter hemskt – men du ska dränka kolbullen i fett. Den ska bada. Och vi steker med smör, det som vi stekt fläsket i. Då blir det perfekt. – Och så är det viktigt att kolbullen ska tillagas och ätas ute och helst med hemlagad lingonsylt, det blir mycket godare.


Samlat under ett och samma tak, precis vid skidbackarna finns allt du behöver för en lyckad fjällsemester. Välkommen till oss på Hotell Klövsjöfjäll!

Bekvämt boende

Sport- & friluftsbutik

SPA

Restaurang

Pub, bar & afterski

ÖPPET VARJE DAG Hotell Klövsjöfjäll, Katrinavägen 21A • boka@klovsjofjall.se • Tel 0682- 41 31 00 • klovsjofjall.se


UPPTAKT

RØROS NÄSTA Snabbare uppkoppling, bättre vägar, skotrar, bekvämare liv och allt du behöver är sällan längre än fyra klick bort. Med detta i bakhuvudet skulle man kunna gissa att en så ålderdomlig företeelse som att med häst och släde ta sig från Klövsjö till Røros i Norge skulle vara bortglömd. En resa på 22 mil och sex dagar, enkel väg, mitt i smällkalla vintern. Men frågar man Patrik Hellström, ordförande i Föreningen forbonden Klövsjö, förstår man att forkörningstraditionen åter lever och frodas. – På invigninsdagen brukar det vara 10 000 personer som besöker marknaden i Røros. Och under hela marknadsveckan räknar man med upp till 70 000 besökare. Vi blir förmodligen 10 till tolv ekipage med sammanlagt ungefär 30 personer som kör i lag från Klövsjö i vinter. Fornbondetraditionen tog sin början i mitten av 1800-talet då järnvägen knöt ihop Røros med Trondheim och havet. Røros blev därmed en knutpunkt för handel och möten. Effektivaste sättet att då ta sig genom obydgen var att färdas på vintern då snö och frusna sjöar möjliggjorde transport med häst och släde. Inte minst bönder samlades årligen

34 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

på marknaden där man kunde köpa, byta och sälja varor som annars var svåra att komma över. Snart var forbönder, eftersom det var mest bönder som forkörde, ett begrepp. Under 1900-talet, med utbyggd intrastruktur, avtog emellertid intresset för forkörning. Men Røros fortsatte att locka folk till sin årliga marknad. Detta uppmärksammades och togs fasta på 1981 när Föreningen forbonden Klövsjö bildades av några lokala entusiaster. På 1800-talet handlades det med bland annat lin, smide, fågel, kött och skinn. Idag är det mer symboliskt handel, men glädjen att mötas finns kvar.

– Det här är helt unikt. Jag tror inte det finns något liknande någonstans. Och det har ju varit livlig trafik över fjällen till Röros sen urminnes tider. Resan går så långsamt och man kommer som in i ett lugn. Man bara sitter där och funderar och är ute 10 till 12 timmar per dag. Blir det kallt får man gå en bit. Det är härligt helt enkelt, säger Patrik och får det att låta som exakt den resa man skulle vilja göra inför den näst sista tisdagen i februari 2022.

Forkörarna från Klövsjö kör via Vemdalen, Hede, Långå, Ljusnedal, Funäsdalen, Vauldalen, Brekken och Billehaugen till Røros. Sammanlagt cirka 90 hästekipage brukar rulla in på Røros marknad. Förr i tiden fanns så kallade färdasgårdar för kost och logi längs vägen. Fjällgården (mellan Klövsjö och Vemdalen) och Gästis i Vemdalen by är gamla färdasgårdar.UPPTAKT

Sandvikdalen

StorKvällshög

Oxsjövallen

Bästa barnturen • Trumvallen

Från Vemdalsskalets spårcentral går det via Jaktstugan och Fallmoran, längs med Röjån till längdspåret och sen tillbaka till spårcentralen.

TRE VARIANTER PÅ VICTORIASPÅRET

SOFIE WINTER är uppvuxen i Vemdalen men

2. Mittemellanturen (7 km): Tar du vesslan upp till

1. Tuffa turen (10 km): Skidar du hela turen får du 6 en skön stigning på 300 höjdmeter till Jaktstugan.

Bräck Skuvfjälletså är resten mest utför med tre lätt kupeJaktstugan, premiäråkte Victoriaspåret förra säsongen tillsamSkuvan 6 • Näsvallen rade kilometers åkning sista biten i längdspåret. mans med sina två inte helt turfrälsta döttrar; Astrid 3. Bekväma turen (3.5 km): Vessla upp till 14 och Sigrid 12. Tjejerna är vältränade, men tycker Jaktstugan och sen nästan bara utförskörning det är lite motigt med längdåkning. För att locka Märkesstenshågnatill Jolängdspåret Ols Karinvallen och parkeringen vid Ripfjällets stugby med barnen var Sofie inte helt tydlig med distansen. Näsberget där du ställt en bil för vidare transport. –819De är inga vana längdåkare utan åker alpint. Vi fick ju hitta på att det bara var tre kilometer långt, •Klyftvallen Mörkfjället Slättfjället fast det blev ju sju kilometer sammanlagt. Det visade sig att det definitivt var värt besväret. Stortelet Turen går mest utför om man tolkar med vesslan Ripfjället upp. Med våffelstopp på Jaktstugan och solgrop Fallmoran Jaktstugan n med varm choklad och nybakade bullar vid Torrbäcke ma Ve

rr-

n

nb

äc

Bygget•

Risho

Ripfjället

• Klockarfjällvallen

Brynnan•

Bratthögen

Nor

Skomakars

r-Ve

en ck

arn Kv

904 Varggranstj.

man

Kilberget

n

•Prinssätern

yn

ke besökte KRONPRINSESSAN VICTORIA Härjedalen för sin 18:e landn skapsvandring (som skulle bli 25 sammanlagt). Tillsammans med eleverna på Spårcentral Vemdalens skola värmde hon upp grundligt, besökte hembygdsgården för att senare åka den här turen: Spårcentralen Vemdalsskalet – Jaktstugan – Fallmoran – Hovde Vemdalsskalet Medströms Röjån med avslutning i längdspåret tillbaka till spårcentralen. Efter det blev turen döpt till VICTORIASPÅRET.

36 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Röjå

Anders-Olstelet

Br

2019

Oxsjöfjället

No

för många med längdåkning, inte minst bekväma barn med begränsad skidvana. Men som god förälder vill man inget hellre än att bjuda in nästa generation till det närmast magiska, att i tysnaden glida fram i en orörd fjällvärld. Och då krävs det list. En mycket listig tur för den som vill locka, inte skrämma, sina barn till längdåkare är att ge sig på det så kallade Victoriaspåret.

LITE SÅ ÄR DET

6

Älgeåsen

Kölån

För den som inte är född på skidor kan det första mötet med längskidåkning vara lite strävt. Utan Grönkä lla teknik och erfarenhet framstår minsta motlut som oöverstigliga golgatavandringar. Men det är väl som första gången man äter gorgonzola. Få faller direkt – men när man vant smaklökarna så vet man inget bättre.

Oxsjön

Fallmorans fäbodvall blev det en dag att minnas. 1023,1 – Oxsjövålen Barnen tyckte det var fantastiskt, även om motivatioGammelvallen • nen sjönk på slutet i längdspåret, när det gick uppför.

Varggranshågna

Predikstolen


Habllek Jacket 3.0 M 2 599 SEK

Vision Magnetic 2.0 999 SEK

Vierra Pole 399 SEK

Tjarvva Glove SR 699 SEK

Habllek Pant 3.0 M 1 899 SEK

EQPE.SKI


Sofie Kindahl hade i 10 år jobbat med myndigheter och civilsamhälle i bland annat jämställdhetsfrågor. 2018 tog hon tjänstledigt och gjorde säsong i Vemdalen. Idag utforskar hon hur det är att leva i nuet genom att vandra och tura med skidor i fjällkedjan. Här berättar hon om en magisk tur i Klövsjöfjällen.

38 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Lämnade ekorrhjulet för ett liv i


fjällen

Myrruet och Västerhågna med utsikt över Helagsfjällen och Storådörren.

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

39


TEXT & FOTO SOFIE KINDAHL @PAUSFRANEKORRHJULET

40 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG


Bräckflöten med utsikt över Skorvhögarna och Staberget.

D varit

et är slutet av januari. Solen strålar och det har varit närmare tjugo minusgrader hela veckan. Vi är mittemellan jul- och sportlovsveckorna, vilket innebär att vi ”säsongare” får extra ledighet. Trots att det är min tredje vinter i Vemdalen har jag fortfarande mycket kvar att upptäcka. Bortanför de preparerade pisterna väntar hela den magiska fjällvärlden på oss. Så med tre dagars ledighet är det ett bra tillfälle att ge sig ut! JAG PACKAR PULKAN full med tält, ved och varma kläder. Sedan skidar jag ut. Himlen är klarblå och solen skiner när jag ger mig av från Storhogna. När jag viker av på leden mot Bräckvallen är jag plötsligt ensam på fjället. Pulkan är tung i uppförsbackarna och leden är tydligt markerad så jag slarvar med kartläsningen. Plötsligt har jag skidat för långt och tvingas vända. Skylten visar sig ha lossnat – och jag påminns om att aldrig slarva med navigeringen. NÄR ENERGIN TRYTER fattar vi dåliga beslut, så jag stannar upp och knäpper av mig skidorna. Ostmacka och varma

koppen. Jag sitter där i solen och lyssnar på tystnaden. Det är helt vindstilla. Allt som hörs är snön som knarrar under pjäxorna när jag rör mig. Solen står lågt, rimfrosten gnistrar och ljuset är helt trollbindande. När solen börjar gå ner bakom bergen ser jag ut en tältplats precis invid trädgränsen. Fullmånen lyser och himlen färgas rosa medan jag slår upp mitt nya 4-säsongerstält. JAG SJUNKER NER till låren i snön när jag ska gå och kissa. Snön är mjuk efter förra veckans intensiva snöfall. Jag smälter snö och lär känna mitt nya bensinkök. Vi trilskas ett tag, den och jag. Sen blir vi vänner och vid sju är jag helt färdig. Redo att sova och lycklig över den här dagen. Ännu en magisk dag utomhus i kylan. Ännu en dag som gett kolsyra till själen. Ännu en dag fylld av levande liv. NÄR JAG VAKNAR är solen precis på väg upp och tältduken är täckt av frost. Medan jag förbereder min frukost färgas himlen röd. Den orörda nysnön glöder i det varma ljuset. Trots att jag är fjällvan känns allt plötsligt ovant. >

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

41


Oxsjöfjället med utsikt över Bäckehågna.

DETTA ÄR MIN FÖRSTA längre vintertur ensam på kalfjäl-

let. Sakerna har ingen given plats i packningen och jag saknar plötsligt rutin på i vilken ordning saker ska göras. Det hinner bildas iskristaller i kaffet och bensinen till köket behöver fyllas på mitt i matlagningen. Kläder och vantar åker på och av. Vissa blir blöta och andra försvinner i packningen. Allt fryser till is. Frukostäggen, frukostfrallan, disksvampen. Även den ena dunjackan, efter att termosen läckt i väskan. Som tur var hade jag två. Men det är genom våra misstag vi lär oss och det är genom att göra vi skaffar oss erfarenheter. Framåt tio börjar solens strålar att värma och himlen är sitt allra klaraste klarblå. Inte ett enda moln ska komma att siktas på hela dagen. Det är som om någon dragit upp kontrastfiltret på världen.

42 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

UNDER NATTEN har en järv passerat tältet och jag följer dess spår. Själv passerar jag krönet och när Oxsjön breder ut sig nedanför mig stannar jag. Jag njuter av tystnaden, av utsikten, av stiltjen. Sedan väntar två kilometer nedför genom gnistrande vitklädd björkskog. Iskristallerna står som små glittrande spjut på trädgrenarna. Solen står lågt nu och skuggorna blir långa. Släpljuset silas genom de rimfrostklädda grenverken. FULLMÅNEN hittar sin plats på den djupblå eftermiddagshimlen bakom mig. Hur kan det vara så vackert, tänker jag, medan jag följer sjön. Leden letar sig uppåt och jag har solen i ryggen nu. Den leker kurragömma bakom granarna. Ljuset är varmt och träden glöder. Jag kommer över trädgränsen lagom för att se solen gå ner bakom bergskammen.


Himlen och snön färgas gyllene. Och mitt emot, dit vi oftast glömmer att vända blicken, går himlen från ljust turkos till djupaste lila. JAG SKIDAR HEM över högfjällsplatån i det magiskt mjuka skymningsljuset. De frostbitna ledkryssen lyser varmt vita i kontrast mot den rosalila bakgrunden. Lagom till att jag når tältet har det mörknat och stjärnorna strösslas sakta ut över himlavalvet. Allt som lyser är fullmånen – och långt bort vid horisonten de glittrande lamporna från Klövsjös skidområde. DET ÄR EN YNNEST att få vara ute dygnet runt i den kalla vinterluften och det trollbindande ljuset på fjället. Sällan är jag så närvarande i nuet som jag är just där och då. Jag gör upp en eld och lagar middag på bensinköket, innan jag kryper ner i den varma sovsäcken och somnar tungt. Imorgon packar jag ihop allt igen och skidar de sex kilometrarna tillbaka till bilen. Ett friluftsäventyr behöver inte vara mycket länge bort än så. SOFIE KINDAHL är akademikern som hoppade av ekorrhjulet för att uppfylla en 15 år gammal dröm: att säsonga i fjällen. Valet föll på skiduthyrningen i Vemdalen. 2018 var Sofie på väg att bränna ut sig efter flera år av för hög arbetsbelastning i jobbet som projektledare. Istället för att gå in i väggen valde hon att ta tjänstledigt, för att få vara i kroppen istället för i huvudet en period. Efter en vinter med gnistrande snö, skidåkning och naturen runt knuten kändes det otänkbart att återvända till kontorsjobb och lägenhet i Stockholm. Istället sa hon upp sig och gav sig ensam ut på Gröna bandet – en 140 mil lång fjällvandring mellan Treriksröset och Grövelsjön. Två månader av makalösa naturupplevelser och absolut närvaro fick livet att ta en ny vändning.

Sofie Kindahl

Sommaren 2020 började Sofie utbilda sig till fjälledare. På så sätt vill hon ge fler människor chansen att upptäcka vår magiska fjällvärld. I vinter tar hon sin helårsexamen.

"Den här resan har varit en otrolig upplevelse! Jag kommer nog aldrig kunna gå tillbaka till ett stillasittande och inrutat ”9-till-5-liv” igen. Min devis är att det bästa i livet är gratis - och att livet levs bäst ute! På fjället skalas de yttre, distraherande intrycken bort. Det gör att sinnena skärps och det blir lättare att höra sina egna tankar. Jag mår som allra bäst i rörelse, omgiven av natur och med total närvaro i stunden. Det är så jag vill leva mitt liv. Vi är många som bara stressar på i vardagen, utan att ha tid att stanna upp och fundera på hur just vi vill leva våra liv. Jag hoppas att min resa kan inspirera andra till att våga ta steget och följa sina drömmar." Det som bara skulle vara en kort tjänstledighet över vintern, visade sig för Sofie bli starten på ett nytt liv. Efter tre säsonger i Vemdalen väntar denna vinter nya, längre turer. Då ger hon sig ut på Vita bandet – 140 mil på skidor genom hela den vackra fjällvärlden. Sofies reflektioner och fjällpassion finns att följa på Instagramkontot @pausfranekorrhjulet.

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

431 0 0 -Å R S J U B I L E U M

Ser man till erfarenhet i år och kilometer är Mehdi Zaghloumi i stort sett nybörjare på längdskidor. Men ser man till resultat och prestation är han en skidåkare att räkna med. I vinter har han flyttat upp till Vemdalen och ska åka Jubileumsvasan.

Det vanliga är väl att skidåkning och vintersport går i arv från föräldrarna till barnen. Så var det inte för Mehdi Zaghloumi. Släkten härstammar från Tunisien och ett område på randen till Sahara – mycket längre från snö kan man knappt komma. Och när Mehdi växte upp, i Kista utanför Stockholm, handlade det mest om fotboll på fritiden. Skidåkning var faktiskt något så udda att Mehdis mormor uttryckte skepsis överhuvudtaget att hasa runt på snö.

Mehdi hade aldrig varit i fjällen när han blev övertalad av en kompis att hänga med till Kebnekaise. Kompisen gjorde säsong i Vemdalen och Mehdi åkte och hälsade på. Mötet med fjällen blev omvälvande. – Det var den gyllene tiden i fjällen första gången jag kom hit – alltså vårvintern vid påsk, så det var väldigt svårt att ta sig ifrån Vemdalen. Jag kommer ihåg att jag bokade om returbiljetten tre gånger innan jag åkte härifrån.

– Jag har absolut inte fått skidåkningen från mina föräldrar. När min mormor i Tunisien fick reda på att jag åkte skidor tyckte hon att det verkade farligt. Hon hade aldrig sett snö och visste knappt vad skidåkning var. Det var ju faktiskt lite roligt.

Idag har Mehdi säsongat till och från i fyra år i Vemdalen och denna säsong flyttar han upp på riktigt, troligen för att slå ner bopålarna mer permanent. När Mehdi kom till Vemdalen föll han direkt för skidåkning, speciellt längdåkning. Och det visade sig att han hade talang. >

TEXT NICLAS SJÖGREN

FOTO SANDRA LEE PETTERSSON

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

45


Lördag 12 februari 2022 firar Vasaloppet 100 år med att återskapa det allra första Vasaloppet. Totalt kom 548 ansökningar in där juryn valde ut de 139 deltagare som med långa träskidor, vadmalsbyxor och näbbskor ska skida sträckan mellan Sälen och Mora på stigar och skogsvägar täckta av packad snö. Även vallningen är traditionell med tjära. Vid de tre mat- och vätskekontrollerna får tävlingsåkarna buljong, ägg och mjölk. Foto Vasaloppet.

”Jag blev typ besatt av skidåkningen direkt”

Nu har han kört bland annat ett Vasalopp, en Halvvasa och senast, i vintras, körde han Vasaåket. Första Vasaloppet körde han på 9.41. Vasaåket rusade han igenom på imponerande 5.25. – Jag blev typ besatt av skidåkningen direkt. Det är ju en sport som helt undgått mig. Kista är knappast nån längdmetropol och vi åkte aldrig till fjällen när jag var liten. Men det har funnits en nyfikenhet på fjällen som vuxit på mig under åren. Tack vare längdåkningen har jag upptäckt fjällen och allt det härliga. Längd behöver heller inte vara enbart svett och snor, ofta är det sjukt fint runt längdspåren. Och det finns säkert massor av saker man kan göra här som jag inte upptäckt än.

Otto Fladvad (1885-1961) på hemfärd från Näsvallens fäbodvall till Vemdalen. Han färdades på samma skidor som Mehdi Zaghloumi nu 100 år senare ska åka Jubileumsvasan på. Foto privat

DENNA SÄSONG har Mehdi blivit uttagen till att få

MEHDI ZAGHLOUMI Född: 1994 Bor: Vemdalen Läser: Gärna nåt om segling, t.e.x Vinden är fri (Bengt Jörnstedt) Tittar på: Sportdokumentäreren The last dance (Om Michael Jordan) Lyssnar på: Allt från Mozart, Beethoven, Led Zeppelin, Neil Young och gammal hip hop till modern hip hop. Äter inför Vasan: Klassisk pastaladdning och en kardemummabulle inför start. ”Kan vara uppmuntrande att få en kardemummasmak i munnen efter tre mil.” Tre viktiga: ”Börja dagen med att bädda sängen, kalla vinterbad och att äta bra.”

46 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

åka Jubileumsvasan. Det är nämligen 100 år sedan det första Vasaloppet genomfördes och Ernst Alm skidade in som vinnare på tiden 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder. På träskidor, med bambustavar och ganska otympliga kläder. Faktiskt ganska exakt den utrustning som de som åker Jubileumsvasan i vinter kommer att åka med. Men det var på håret att Mehdi blev uttagen till den exklusiva skaran av 139 deltagare (samma antal som premiäråret 1922) som får möjlighet att åka i fäders spår med historisk utrustning. – Ja, men jag missade ju anmälningstiden. Fast då skrev jag ett brev och frågade om jag ändå kunde anmäla mig. Det blev nej igen så jag tjatade lite till och till slut kom jag med i utlottningen och sen kom jag

med. Min motiveringen gick ut på att ”jag började åka längdskidor för tre år sen”, säger Mehdi med ett skratt. I SKRIVANDE stund håller Mehdi på att leta det sista när det gäller utrustning och kläder som är likvärdiga med prylarna man hade 1922. På ett överskottslager i Nässjö hittade han begagnade vadmalsbyxor. Träskidor, näbbstövlar, vadmalsskjorta från Vemhåns vadmalsstamp, yllevantar och tidstypiska hängslen har han samlat lokalt. Träningen går, om möjligt, ännu bättre än tidigare i och med att han är på plats i Vemdalen och lätt kommer åt både inbjudande spår och höjdmeter. Han kör gärna långa pass och mycket uppför för att verkligen spöa benen. Från Vemdalen by, där han bor, kommer han att, precis som man gjorde förr i tiden, åka skidor upp till jobbet på Vemdalsskalet. SEN GÄLLER DET OCKSÅ att vänja sig med den nya, eller rättare sagt, den gamla utrustningen. Träskidorna från förr, 270 centimeter långa, är givetvis mycket tyngre än dagens skidor och bambun i stavarna skiljer sig också markant från fjäderlätta spänstiga kolfiberrör med minimal truga. Men viktigast av allt, det handlar om motivation. – Gör man något bara för att det är kul, som jag gör, inte enbart för träningens skull, så tror jag att man utvecklas snabbare. Jag har, och har haft, den där naiva optimismen. Även om det snöar sjukt mycket så tycker jag att det är häftigt att vara ute och åka. Jag ligger ju så långt efter dom som är i princip födda på skidor. VAD SIKTAR DU PÅ för tid på Jubileumsvasan? – Det vågar jag inte förutsäga. Jag vill nog inte sätta den pressen på mig för jag gillar inte att bli besviken på det sättet. Men jag vet att han, Ernst Alm som vann första året, vann på 7.32. Det är ju en helt sjukt bra tid. Och jag hoppas kunna vara i närheten av den. Under åtta timmar vore bra och att närma mig 7.32, eller rent av slå det skulle vara jättekul. Kul är också att det är så många duktiga åkare med. Det är OS-medaljörer och Vasaloppsvinnare. Fast jag är inte så insatt så jag har inte full koll faktiskt.


Storhogna Högfjällshotell & Spa

Skidåkning & spa i Storhogna Välkommen till spahotellet i Vemdalen, där längdspåren börjar precis utanför dörren, där slalombacken slutar på gårdsplanen och turspåren bjuder på storslagna vyer. Efter dagens fjällupplevelser väntar skönt spaliv, bad i vår pool, träningsmöjligheter, god mat och umgänge i den grönskande vinterträdgården.Kom som gäst med familj och vänner eller med företaget för möte och konferens.

S T O R H O G N A H Ö G F J Ä L L S H O T E L L & S PA • T E L 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S T O R H O G N A . S E


OSPÅRAT 1920-TAL

Vantar hemstickade av Iris Eriksson, Vemhån Mössa i fårskinn från I5 i Östersund Vadmalsskjorta Lars Nordin, Vemhåns Vadmalsstamp Hängslen Mattias Vestfält (1895-1971), Vemhån Näbbstövlar i renskinn från Kero med anor ur samisk tradition Skidor Otto Fladvad (1885-1961), Vemdalen by*

* Skidorna tillhör numera Local Skier som är stolt sponsor av Mehdis Jubilemumsvasalopp

MEHDIS HANDPLOCKADE LÄNGDPRYLAR MED HISTORISKT SNITT FRÅN PRIVATA GÖMMOR I BYARNA

48 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG


SPÅRAT 2020-TAL

Längdhandske LillSport Legend Slim 699 kr Glasögon Northug Sunsetter 799 kr Skidor Fischer Twin Skin Superior med bindning 3 499 kr Längdjacka Craft Glide Hood Jacket 1 199 kr Längdpjäxa Fischer RC3 Classic 1 899 kr

EN SAMLING HANDPLOCKADE LÄNGDPRYLAR AV SENASTE SNITT FRÅN VEMDALENS ALLA SPORTBUTIKER

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

49


alltid nybakat!

VEMDALSSKALET

VEMDALSSKALET

BJÖRNRIKE 500m butik mot parkeringen vid Björnrike Centrat. Delikatesser, presentartiklar och husgeråd. Apoteksombud.

900m butik med delikatesser, ostar, hjortronsylt, renkött, färsk fjällfisk. Presentartiklar, leksaker och husgeråd. Apoteksombud.

Tel 0684-320 50

Tel 0684-311 60

2

2

BJÖRNRIKE


Som ett hål i väggen fast en stuga på fjället. Varggransstugan är allt annat än den enkla våffelstuga den ser ut att vara. Vi har pratat frankofil mat med svensk twist samt restaurangkultur med Renée Svärdsjö som driver verksamheten tillsammans med Agneta Nääs.

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

51


Varggransstugans koncept, fransk bistro med svensk touch plus champagne och finvin, hamnade mitt i prick för fjällets gäster. TEXT NICLAS SJÖGREN

et var i slutet av 1950-talet som turismen började ta fart i Vemdalen. Entreprenören och snickaren Arne Brandén märkte att allt fler sökte sig till toppen av Varggransfjället, 905 meter över havet. Terrängen passade utmärkt för picknick och det var lätt att hitta lä och gräva en solgrop i grytan strax bortom ravinen intill Varggranstjärnen. 1958 uppförde därför Arne en enkel kiosk, det första bemannade utflyktsmålet i området, vars byggmaterial han själv bar upp. Året efter ägnade han åt att frakta och bygga en mer robust stuga. På sportlovet 1960 invigdes Varggransstugan. TILLSAMMANS med sin familj drev han framgångsrikt verksamheten fram till 1992. Stugan förde sedan en tynande tillvaro. 2018 ändrades det när Renée Svärdsjö och hennes sambo Lars Molitor av en slump råkade ramla över den. Ett år senare, plus en totalrenovering och grävning av 1,2 kilometer avlopp, var det dags att slå upp portarna. REDAN FÖR 30 ÅR SEDAN häckade Renée

Svärdsjö i Vemdalen. Hon jobbade bland annat i Björnrike samtidigt som hon for runt och, som hon uttrycker det, ”ernstade, fast det var före Ernst blev ett begrepp i inredningsbranschen”. Hon drev också eget företag och flyttade efter några år tillbaka söderut. Men när hon träffade sin nuvarande sambo Lars (Molitor) blev det åter mycket Vemdalen. Inte minst när de båda köpte lägenhet på Björnrike 2017. Vid ett årsmöte i bostadsrättsföreningen träffar de dåvarande ägaren till Varggransstugan.

52 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

FOTO PER ERIKSSON, EINAR MONTÉN & JOSEFINE VON DER BURGLars lovar henne att köra ett släp från stugan. På plats vid den gamla serveringen, där han aldrig tidigare varit och som då bara är en ganska bedagad våffelstuga tänker Lars ”wow, vilken potential, det skulle kunna bli ett riktigt ballt ställe”. Renée och Lars pratar vidare om Varggransstugan i bilen på väg till Stockholm och ringer strax ägaren. – Hon var kvar i Vemdalen och vi tvärvänder i Sveg och åker upp till stugan. Det såg ut som f-n rent ut sagt. Men vi spåna vidare på vägen hem. Sen åkte vi upp igen till jul och kom överens om att vi borde ha med några från byn om skulle göra något med Varggransstugan. Jag hade bott här och kände en del folk. Vi frågade Agneta (Nääs) och hennes man Gugge (Gunnar Westerlund). Det passade så bra. Agneta hade jobbat med Skistar under 25 år i Vemdalen. Och Gugge är den där superpraktiska mannen som kan allt från att meka skoter till att snickra.

DET SLUTAR MED ATT

SEDAN 2019 DRIVER Renée och Agneta Varggransstugan med benägen hjälp av sina män. Lars har i många år jobbat med delikatess- och vinimport. Gugge kan allt det praktiska när det gäller snickeri med mera. Första året genomfördes en ingående renovering. Amatörköket byttes mot restaurangstandard och våffelstugan har genomgått en metamorfos till mer avancerad matlagning. I övrigt är det lätt att känna igen sig i matsalen som har mycket av ursprungligt möblemang kvar. MÅNGA HAR FÖRVÅNATS över att Varggrans-

stugan kanske inte ser så mycket ut för världen, men ändå serverar mat som gör många glatt överraskade. Matsalen vibrerar inte av fine dining, så att säga, men maten (och drycken) håller mycket hög klass. Lite som ett ruckel man ramlar över nånstans i världen och så råkar maten vara premium. Drömmen om det där hålet i väggen där upplevelsen är så bra att man häpnar. Och det är lite så idén till konceptet kom till berättar Renée. – En gång när jag och min sambo Lars var i Serre Chevalier i södra Frankrike tog vi liften upp på berget och vandrade ner. Plötsligt ser vi några fula reklamparasoller och ett rostigt tak på en byggnad som ser ut som om den håller på att trilla ihop. Vi sätter oss på terassen, som är så gott som fullsatt, och tar en mineralvatten och java. Och sen känner vi doften från nån grill och ser folk springa förbi med värsta salladerna och maten. Det blev vårt stamlokus direkt och har nog varit lite som en mental förebild när vi tog över Varggransstugan.

54 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

NU SKA MAN VÄL INTE ÖVERDRIVA stugans

uppenbarelse som ruckel för Vargransstugan är långt ifrån ett ruckel. Visst, det syns att det inte är Philippe Starck som designat inredningen men det finns ändå nån slags diskret charm över det ickedesignade. Renée menar i alla fall att det är maten som är huvudsaken och möblemanget har väl snart kultstatus. – Även om byggnaden inte är direkt supersnygg så får inte maten vara ful. Och så kan jag väl tycka att här inne är det inte så otroligt snyggt egentligen, men det är mysigt. Rustikt och mysigt i en bra kombo. De ursprungliga möblerna är kvar. Till exempel alldeles för små bord och 54 (exakt 54) stolar som Arne Brandén byggde till stugan på 80-talet. Varför just 54? Jo, det var så många säten som det fanns på bussarna som besökte stugan då. Det är ju lite kul och därför får dom här stolarna hänga med ett tag till.

fransk bistro med en svensk touch plus champagne och finvin, hamnade mitt i prick för fjällturisterna. Renée plockar också gärna örter och kryddor i närområdet. Ängsyra, harsyra, indiankrasse, ringblommor, mjölkört (rallaros), blåsalvia, kråkbär. Ramslök plockar hon i Stockholm och tar med upp till Vemdalen och använder bland annat i pesto. – Tanken är att göra frankofil mat med en svensk twist. Till exempel en klassisk fransk löksoppa som vi serverar med renkorv från Hede kött och chark. Eller vår tarte flambée som vi serverar med renkorv, chévre och friterad grönkål.

VARGGRANSSTUGANS KONCEPT,

VAR? Vargransfjället. NÄR? Dagtid. HUR? Man får ta sig för egen maskin upp till toppen. På vintern innebär det skidor, snöskor eller skoter. Sommartid kan man åka bil eller vandra. VARFÖR? En spännande restaurang som låter maten tala för sig själv. En av redaktionens favoriter är Varggransstugans

vara ett ganska långt steg från den enkla kiosk och senare våffelstuga som Arne Brandén uppförde på 1950-talet. Kiosken är ett minne blott och våfflorna är long gone. – Ja, säger Renée. Vill man äta våfflor kan man åka till Jaktstugan, tycker jag.

DET KAN TYCKAS

tarte flambée.Sôna

En paus på toppen av Gråsidan, med utsikt ner mot Sododalen, innan dagens första åk kunde börja.


Som en maräng i prinsessklänning tronar hon där. Ensam och isolerad i hjärtat av Härjedalen. I sin skyddande nationalpark, sträcker sig högsta toppen 1 278 mäktiga meter mot himlavalvet. Sonfjället eller ”Sôna”, lämnar ingen oberörd. TEXT & FOTO MARIE FERMBÄCK


» Hedeviken

» He de

en vik de

»

He

NYVALLENS FÄBOD

T

Valm

en

Lillfjället VALMEN

Lill-Ryvålen

ÄVEN OM JAG HAR TRASKAT runt en del med

I vanliga fall kan jag ta det mesta på uppstuds, men när första ivern lagt sig, insåg jag att det här inte var så bra. Inte alls bra. Det är inte helt självklart vart man ska åka ner. På vissa ställen är det rejält med stenar och det är dessutom långt att gå om man hamnar fel. Och även om Sonfjället är förhållandevis lavinsäkert, så hade det kommit ganska mycket nysnö det senaste dygnet. JAG RINGDE MIN LIVLINA Johan Lilljeqvist. Det han inte kan om toppturande på Sonfjället, är inte värt att veta. Johan tyckte det var bättre att han gjorde oss sällskap än att försöka förklara för nån som inte begriper. Det tyckte jag också. Men gentemot Johan var jag däremot övertydlig med åldersdifferensen och att Bosses och min kropp blivit starkt anfrätta av tidens tand. Så Johan skulle inte ha några förväntningar om hög fart upp, eftersom det knakar och brakar i våra gamla skelett och operationsärr. Vi kom överens om att göra gemensam sak upp på första toppen, sen kunde Johan, som den bergsget han är, kuta upp och ner bäst han ville medan vi fikade i Sododalen.

Det blev pandemitransport i var sin bil till Hede och Nysätern. En tidig och helt vindstilla morgon, med nattkall snö och klarblå himmel. En gång på miljonen tänkte jag när vi på alpin turutrustning med stighudar började anmarchen på den rösade

Johan Lilljeqvist verkar hyggligt nöjd efter tre toppbestigningar på Medstöten.

58 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

len nda

Sodan

« Rå

Högfjället 1 278

Stor-Ryvålen

SONFJÄLLETS NATIONALPARK

Hästtjärn Björnvålen

Medstöten

»

I slutet av pandemivåren 2021 ringde Bosse Karsberg, min ungdomskompis från Stockholm. Han var på besök i Vemdalen och bjöd in mig till en dag med randonnée på Sonfjället. Sånt tackar man inte nej till. Bara tanken på att IRL få umgås med medmänniskor skrivna utanför kommungränsen, kändes exotisk. I den euforiska känslan slarvade jag med att nämna mina kroppsliga tillkortakommanden (trasigt korsband och en kollapsad ryggrad) och att jag faktiskt inte hade en susning om vilka ställen vi skulle åka ner på.

Gråsidan 1 193 Sododalen

sell Lin

turskidor på Sonfjället, så hade jag tills i fjol bara toppturat där en gång. Det var för 30 år sedan och då från Nyvallen upp på fjällets nordsida med telemarksskidor. Den sidan av fjället känner nog de allra flesta till genom den karaktäristiska siluetten som syns från både Björnrike och Vemdalsskalet. Men fjällmassivet består faktiskt av sju toppar, formade som en hästsko där raststugan i Sododalen ligger skyddad i massivets mitt.

Valmfjället NYSÄTERN

Korpflyet 1 175 Hovden 902

0

m

km

SKALA: 1:250 000 DALSVALLEN


TECKENFÖRKLARING KALFJÄLL

ENTRÉ

FJÄLLBJÖRKSKOG

INFORMATIONSPLATS

BARRSKOG

NATURINFORMATION SONFJÄLLET

MYR

PARKERING RASTSTUGA

SKOTERFÖRBUD GÄLLER I HELA NATIONALPARKEN OCH NATURRESERVATEN

VINDSKYDD TORRDASS STÖRRE BILVÄG MINDRE BILVÄG SOMMARLED VINTERLED SOMMAR- OCH VINTERLED

På 1193 meter över havet var det som att stå på Härjedalens tak och blicka ut över dalgången leden mot Sododalen. I början är det bara lätt uppför, men det blev svinvarmt. Lite upprymd över sällskapet babblade jag nog mer än vanligt, tills Bosse påpekade att man brukar vara tyst när man går för att kunna hålla tempo. Jag hade kamera med för att få bilder till det här reportaget och Bosse tjatade på om att vi skulle stanna för att plåta. Men vi gick fortfarande i skogen med långt kvar till trädgränsen och de vita vidderna. Jag började misstänka att han var lika andfådd som jag och suktade efter vila. Men det vågade jag inte nämna, för det skulle han aldrig erkänna. Johans fjäderlätta kropp bara trummade på, trots att han ödmjukt sänkt farten för min skull. Vid en ensam knotig och vindpinad tall öppnar fjällvärlden upp. Där vek vi av från leden och gick höger mot Gråsidan. Sista biten upp på toppen är ganska brant, så där blev det ett sick-sackande. Här lönar det sig inte att gå rakt upp, hur tjurig man än är. Planen var att åka ner på sydostsidan mot Sododalen, som enligt Johan med fördel ska åkas på morgonen, då har solen värmt snön alldeles lagom mjuk. På eftermiddagen blir snön ofta rutten där. UTSIKTEN från toppen av Gråsidan tog fullkomligt

andan ur mig. På 1193 meter var det här som att stå på Härjedalens tak och blicka ut över dalgången. Bosse som har mycket rutin efter ett gäng med toppturer i alperna, hade järnkoll på utrustningen. Han fick hjälpa mig när jag famlade på med krånglande stighudar och pjäxor i förberedelserna för åket ner.

Bosse Karsberg förbereder sig inför det första åket ner från Gråsidan.

DET BLEV NÅGRA RIKTIGT SKÖNA svängar

OCH HUR BRA VAR DET DÄR DÅ?

Bosse och jag stakade bort mot raststugan medan Johan kutade vidare mot Medstöten. När vi mumsade matsäck på den lilla verandan kunde vi ana Johan som en prick i horisonten flera kilometer bort. Hela tre vändor upp och ner blev det för hans del. Till slut kom han tillbaka och vår första fråga blev givetvis:

När Johan kastat i sig lite matsäck var Bosse på hugget igen och de gav sig av för en sista topptur upp på Högfjället. Själv tänkte jag inte röra mig en höjdmillimeter till. Det är det som är så bra med Sonfjället och Sododalen. Är man bara hyfsat tränad kan alla klara av att ta sig de fem kilometerna till stugan, antingen på randonnée eller längdskidor. Är man då ett gäng kan de som vill göra toppturer därifrån eller som jag, bara ligga still, vila ryggen och sola.

för killarna. Inte för mig. Trots att jag är gift med en sporthandlare, så har han aldrig lyckats få mig att bli noggrann med utrusningen. Jag tar bara det som råkar stå närmast. Pjäxorna var alldeles för stora och foten åkte runt som i en gummistövel. Jag fick bända runt skidorna i svängarna. Men det spelade ingen som helst roll. Jag var bara så lycklig över sällskapet, fjällmassivet, vädret och att ryggen pallat så här långt.

– Alldeles för bra för att folk ska få veta om det där stället. Men det är ändå ingen som orkar gå dit. På nordsidan av Medstöten är det gles skog i en dalgång som drar till sig mycket snö och där är det ofta kallsnö som kan ligga kvar länge.


Om man latar sig vid stugan, som jag gjorde, då är ett besök på utedasset ett måste. Därifrån har man fjällvärldens absolut mest spektakulära dassutsikt. HÖGFJÄLLET LIGGER precis vid raststugan och är massivets högsta topp på 1278 meter. Till toppen är det två tuffa kilometer brant stigning i en västsluttning. Den toppen ska, enligt Johan, med fördel tas på eftermiddagen då solen hunnit värma snön. Det är en stor och öppen fjällsida med oändligt många vägar både upp och ner.

Om man nu latar sig vid stugan, som jag gjorde, då är ett besök på utedasset ett måste. Därifrån har man fjällvärldens absolut mest spektakulära dassutsikt med vyer över Medstöten och Korpflyet i söder. Längre bort i horisonten ser man Lofsdalen och Hovärken. Med öppen dörr på dasset kan man bli kvar där länge, för att bara känna in den där mäktiga och totala tystnaden. BOSSE OCH JOHAN KOM TILLBAKA både svettiga och supernöjda efter ett riktigt långt skönt åk. Då hade jag hunnit slita av mig det mesta på kroppen. Stugan ligger nämligen skyddad från de allra flesta vindar och det blev en overkligt stekande värme under eftermiddagen. På hemvägen tog vi leden upp från dalen. Där är det en kort brant stigning som kräver stighudar. Resten av hemresan går lätt utför och man kan staka hela vägen tillbaka

60 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

till bilen. Men Johan tänkte inte nöja sig med det. Han tog den branta sidan av Gråsidan upp för ett sista åk ner på västsidan mot leden. – Det är alltid kul att krama ur ett åk på vägen hem också. Men man ska passa sig för att hålla för mycket vänster. Då hamnar man i skvalrännorna*. Där vill man inte vara. Det tillför inget till åket, det blir bara stretigt att ta sig därifrån.

att Johan aldrig tyckte att något var stretigt. För när vi skulle sätta oss i bilarna vid fyratiden, ville han åka till Björnrike och ta ett par åk med liften. Det var ju ändå sista säsongsveckan, så han tänkte liksom passa på. Själv tänkte jag liksom passa på att kraschlanda i en altanstol och smälta den här dagen, som en av de mest minnesvärda turer jag gjort.

OCH JAG SOM TRODDE

*Skvalrännor är geologiska former som bildats genom rinnande vatten längs iskanten från inlandsisens avsmältning. SONFJÄLLET i Nationalparken med samma namn, är en av Europas äldsta (1909). Namnet kommer från det fornnordiska sol, ”sunna” eller på härjedalska Sôna. Som ska uttalas med betoningen på ö, som ska vara långt och släpigt. FJÄLLET är inte enbart ett bra bergsmassiv för toppturer. På tur- eller längdskidor är det lätt att gå. Då ska du passa på att runda Valmfjället på vägen till Sododalen. Det tillför så mycket mer av feel-good-känsla med passagen genom dalgången. PÅ VÅREN när snön smält på vägarna kan du också utgå från Nyvallen (vägen hit plogas inte). Den gamla fäbodvallen ligger precis vid foten av fjällmassivets norrsida (Lillfjället), där snön ligger kvar länge. Därifrån kommer man mer pang på rödbetan med en brant stigning redan från start.

Foto Kemal Gulsever


TOPPTURSPRYLAR

Stighudar Pomoca Free Pro 2.0 2 499 kr Lavinsäkerhet Arva EVO4 Pack 2 999 kr

Skidor Dynafit Free 97 exkl. bindning 6 799 kr Ullunderställ Kvitegga W Crossneck 1 149 kr Pjäxor Dalbello Quantum Free A Factory 130 6 999 kr

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

61


Frida Hansdotter har flyttat in i sitt nya hus

HARMONI Exklusiva fritidshus

@brahus.se #brahus #vårtbrahus brahus.se


Namn: Viktor Andersson Tävlar för: Vemdalens IF Läser: ”Deckare, tyvärr, Jag är helt fast Hjorth Rosenfeldt-serien.” Tittar på: ”Så lite som möjligt.” Lyssnar på: Hårdrock, till exempel Black Sabbath. Äter: Köttbullar, mos, hemmagjord brunsås och lingonsylt. Tre viktiga: Flickvän, snö och sömn.

I OCH MED PANDEMIRESTRIKTIONER OCH ALLMÄNT STRULIGT NÄR DET GÄLLER RESANDET VAR FÖRRA SÄSONGEN LITE SPECIELL FÖR OS-HOPPET, VEMDALSSONEN OCH SKICROSSTJÄRNAN VIKTOR ANDERSSON. TEXT NICLAS SJÖGREN

FOTO KLAS ROCKBERG

En världscupvinst i Schweiz och en andraplats på världscupen i Idre visar dock att när det går bra för Viktor Andersson så kan det gå hur bra som helst. – Jo men lite så är det faktiskt. Har jag en bra dag så har jag ju bevisat, igen och igen, att jag är där uppe. Och jag tycker att det känns som att den här senaste sommaren har givit mig ännu större chanser att vara där oftare. Jag har gett mig själv möjligheterna att göra allting lite noggrannare. Så här bra har jag aldrig känt mig, varken i livet i allmänhet, eller på träning. Inför OS i Sotji bröt Viktor foten och missade tävlingarna. Inför OS i Pyongchang var han rankad trea i världen men drogs med ryggproblem och kunde inte riktigt visa klassen. Idag känner han inte av några gamla skador och han menar att han stadigt blivit bättre för varje år. – Ja, det tycker jag absolut. Jag har blivit snabbare, starkare och bättre fysiskt. Men framförallt mentalt är där man kan växa mest när man blir äldre. Och där låter det ju lite som om man pratar med en veteran när man pratar med Viktor.

Han har fokuserat och tävlat framgångsrikt på skicross i nästan tio år. 74 världscuptävlingar, flera VM och OS har han på meritlistan. Och lustigt nog är 28-åringen faktiskt åldermannen i den svenska OS-truppen. RIMLIGA FÖRVÄNTNINGAR INFÖR OS?

– Om jag kommer dit i bra form och är mentalt redo så vet jag att jag kan slåss med dom absolut bästa i hela världen. I olika banor. Då kan ju egentligen vad som helst hända. Är man bara rätt förberedd fysiskt och är med mentalt så tror jag att det kommer att gå bra. Förberedelserna är A och O. Utifrån dom ska jag prestera det bästa jag någonsin gjort förhoppningsvis.

Den 4-20 februari 2022 kommer de 24:e vinterolympiska spelen arrangeras i Peking, Kina. Någonstans mellan den 17-19 februari startar OS-tävlingarna för Viktor och det svenska skicrosslandslaget.


HON ÄR VEMDALENS STORA GULDHOPP I VINTERNS PARALYMPICS. EBBA TÄVLADE LÄNGE MED ICKEPARAIDROTTARE. TILL SLUT TOG HON MOD TILL SIG OCH ACCEPTERADE ATT HON INTE TÄVLADE PÅ SAMMA VILLKOR. TEXT NICLAS SJÖGREN

FOTO HENRIK BERGQVIST

FAMILJEN ÅRSJÖ hade haft lägenhet i Vemdalen i många år och blivit så förälskade i området att de till slut byggde sitt eget hus här. Det var givetvis ett lyft, inte minst med tanke på att Ebba började skidgymnasiet i Östersund. Det gick bra för Ebba. Hon tävlade framgångsrikt i alpint och lade inte så mycket vikt vid att hon fick jobba hårdare än sina medtävlare för att hänga med i skidåkningen. Ebba lider nämligen av något som kallas Klippel-Trenaunay-Webers syndrom. Kortfattat kan man säga att det är en venös sjukdom som gör att blodomloppet inte fungerar som det ska. I Ebbas fall är hon drabbad i ena benet. – Det är den stora venen, som pumpar upp blodet, som är kass. Så blodet tar småvägar upp. Jag har ingen vanlig hud så det ser ut som det gör under huden på hela benet, berättar Ebba. DET RÅDER INGEN TVEKAN om att sjukdomen är begränsande inte bara när det kommer till smärtan. Ebba kan till exempel inte göra en tåhävning eller ett enbensböj på det svaga benet, övningar som alpinåkare med enkelhet kan göra på ett normalt ben. Musklerna i fot, vad och höft är i princip obefintliga. Sjukdomen är mycket ovanlig, endast två till fem barn föds per år i Sverige med den. För Ebbas del är det en mycket smärtsam sjukdom. Vare sig hon står, går eller sitter gör det ont. Dessutom är benet svullet och skört

64 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

och hon saknar fotsula på det benet. Men det var märkligt nog faktiskt lite tack vare sjukdomen det blev just skidåkning. – Det är ju faktiskt lite roligt. Jag höll på med ena massa andra idrotter förutom skidåkning, till exempel gokart och tennis. Men skidåkning gjorde minst ont eftersom pjäxan sitter så tajt runt foten och benet, vilket gör att blodet liksom trycks upp. Så det var skönt att ha pjäxan på istället för till exempel en fotbollssko. Fram till förrförra säsongen var paraidrott inget som Ebba ens reflekterat över. Hon tränade och tävlade bara med ickeparaidrottare. började skillnaden ge sig tillkänna. – Det var ju när det började hända saker med kroppen det började märkas när jag tävlade. Innan var jag precis som alla andra i idrotten. Det handlade om talang och vem som åkte flest åk. Och det gjorde inte så ont att åka skidor då, det var inte speciellt jobbigt. Men i och med FIS-tävlingar och att alla andra tjejer blev så sjukt mycket starkare än jag, banorna blev längre, fyspassen blev längre – då märkte jag att shit, mitt ben kommer aldrig bli så starkt.

UNGEFÄR NÄR HON BLEV 15

I SAMBAND MED ATT skillnaden i förutsättningar gav sig tillkänna kom Ebba till insikt att det faktiskt fanns något som hette paraidrott.

Det var inget hon ens tänkt på tidigare. Hon hade bara velat tävla på skidor, precis som alla andra. – Allt det här hände i mitten på skidgymnasiet. Samtidigt fick jag nys om det här med parasport. Det var ingen som sa något till mig, men jag gick och funderade i flera månader på det. Kollade upp vad parasport var. Och sen pushade folk lite och sa ”jo, du har faktiskt en funktionsnedsättning – det är inte konstigt om du söker in”.

”Mamma brukar skämta om att jag kom ut ur garderoben för ett år sen” – Mamma brukar skämta om det. ”Du kom ju ut ur garderoben för ett år sen”. Nu spenderar jag så mycket tid med andra funktionsnedsatta personer. Och då känner man sig inte så ensam. Det är nåt som händer mentalt där. Och ju mer tiden gått så är det verkligen en befrielse. HAR UTTAGNINGEN TILL PARALYMPICS FÖRÄNDRAT DIN INSTÄLLNING?

– Ja. Verkligen. Numera är det så att jag inte trycker ner mig själv eller tvingar mig att överprestera med benet. Jag tänker att det ändå är fine, även om det inte går som det ska. Och jag tänker att jag är duktig oavsett resultatet för jag har ju det här benet. Sen har jag också fått lite mer av... hur ska jag säga det... självkärlek eller vad det heter? Hela attityden till livet i allmänhet har också förändrats. Hur jag lever, hur jag pratar, hur


ÅRETS STJÄRNSKOTT 2021 tilldelades Ebba Årsjö Radiosportens pris Årets stjärnskott med motiveringen: ”Som helt ny inom parasporten har hon slagit igenom på absolut högsta nivå. Efter fyra Europacupsegrar under debutsäsongen kom det definitiva genombrottet under 2020 med dubbla segrar i världscupen. Radiosportens pris till Årets Stjärnskott inom paraidrotten tilldelas 2021 alpina utförsåkaren Ebba Årsjö.”

jag ser ut. Nu kan jag gå i klänningar och jag visar faktiskt benet och pratar om det. Det är värsta grejen. PARALYMPICS har under senare år fått

allt mer medial uppmärksamhet. Och med uppmärksamhet kommer förväntningar och press. Inte minst om man som Ebba Årsjö har för vana att vinna en massa världscuptävlingar. Nu förväntar sig allt fler att det ska bli guld i Kina i vinter. I skrivande stund (hösten 2021) tycker Ebba redan att det är lite ”uppskruvat”. – Ja, det är ju det. Men jag, tränare och familj har sagt att vi ska försöka skruva ner det där lite. Man vet aldrig vad som händer. Alla mina konkurrenter kommer ju också köra så bra dom bara kan. Jag tänker medalj och inget mer än så.

VAD KRÄVS FÖR ATT DU SKA LYCKAS?

– För mig är det mycket mentalt. Jag måste köra på rätt förmåga. Hålla ner smärtan och klara åket. Det handlar oftast om det faktiskt. Det gör alltid ont när jag åker. Skruva ner adrenalinet lite och köra på den förmåga jag har. Det är skitsvårt att hitta balansen mellan att ge allt men ändå ha harmoni i åkningen så att jag kommer ner. ÄR DU NERVÖS INFÖR TÄVLINGAR?

– Ja, oh ja. Jag vill inte ens prata om det. Jag har varit nervös i flera månader redan inför paralympics. För oss parasportare så är paralympics den enda gången som det verkligen blir ett event. Vanliga världscupen är ju coolt men för oss är paralympics så enormt stort eftersom vi då får lika mycket uppmärksamhet som alla andra. Det är det som gör det extra nervöst.

Född: 2001 Tävlar för: Vemdalens Alpina Bor: Vemdalen och Norrköping Styrka: Mentalitet och självförtroende Tittar på: Serier, favoriten är Peaky Blinders. Lyssnar på: Gammal musik som Abba, Whitney Houston, men även svensk och amerikansk hip hop. Äter: Skaldjur och fisk – kräftor är ju fruktansvärt gott. Tre viktiga: Lillasyster Maja, bilen och min hårblåsborste.Anita Westerlund (till vänster) och Annika Björnsdotter (ovan) tar ett kvällsdopp i Vemhåns isvak.

KALLA

Få har nog undgått att kallbad är den nya massrörelsen i Sverige. Inte minst sociala medier översvämmas av hurtiga människor som plaskar runt i isvakar. Självklart har den nya badrörelsen fått fäste även i Vemdalen. Inte minst efter det att områdets dansande kallbadare dök ner i Svt:s program Landet runt under bästa sändningstid.

iskalla midvinterbad kan bli stekheta månskensdopp

BAD TEXT NICLAS SJÖGREN

FOTO ÅKE REMÉN & PER ERIKSSON

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

67


Ljusnan rinner genom Hede ner mot Hedeviken. Ett reglerat vattendrag, vilket innebär att det är öppet vatten året runt. Gunilla Åström från Hede bor vid strandkanten och har lyckats med bedriften att bada 365 dagar i sträck. Här tar hon ett dopp i Ljusnan tillsammans med Annika.

I Vemdalens pandemiarbete inför förra vintersäsongen, gjordes en film med traktens kallbadare som körde Jerusalema Challenge. Filmen spelades in vid Vemhåns isvak (-25 i luften). Det var ett samarbete mellan redaktionen på Vemdalen Idag, destinationsbolagets filmare Kenneth Grym och kallbadare runt om i byarna. Filmen fick enormt genomslag på sociala medier och sågs av nästan 70 000. Filmen letade sig sedan vidare till Svt och hamnade slutligen på Landet runt. Det sändes även via länk från Vemhån där filmaren Kenneth, som för övrigt är rutinerad kallbadare, fick ta sig ett dopp inför runt en miljon tv-tittare. Inslaget blev också startskottet för Vemdalens besökare som började leta isvakar att kyla av sig i. Vinterbad har ansetts stärkande och karaktärsdanande sedan urminnes tider. Inte bara i Norden och bland Inuiter har kalla bad i årtusenden hyllats som härdande. Under 1800-talet uppfördes flera kallbadhus över hela Sverige. Traditionen har levt vidare och vinterbad, har genom åren haft en liten men trogen skara utövare. Men så hände något för drygt 10 år sedan. Folk utanför den innersta kretsen började vinterbada. Annika Björnsdotter från Vemdalen började kallbada under ett träningsläger i Åre. Hon tog med sig erfarenheten hem till Vemdalen och idag är det en snabbt växande skara som kallbadar tillsammans i området. Från början hade Annika bara fnyst åt det där med kallbad som varande en fluga som snart skulle passera. Men hon testade i alla fall . Varken hon eller hennes sambo såg henne som någon speciellt köldtålig person. – Nej knappast, säger Annika. Min sambo sa att ”du badar ju inte ens på sommaren, varför ska du då bada på vintern?” Men vinterbad är faktiskt en helt annan sak. Och jag har blivit mer köldtålig i och med att jag vinterbadat. Mycket handlar om inställningen. Jag har frusit mer när jag badat på sommaren, men det beror ju på att man inte klär på sig ordentligt efteråt. Efter ett vinterbad drar man på sig ullunderställ, ullstrumpor och dunjacka så det är inga problem, man får upp värmen direkt.

68 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

I samband med den nya badboomen ökade fokus på hälsoaspekten i samband med kalla bad. Flera vetenskapliga studier pekar mot att kallbad kan ha betydande hälsoeffekter. En studie som ofta lyfts fram är från Uleåborgs universitet i Finland. Där fann forskarna att regelbundet vinterbadande, för både vana och ovana vinterbadare, i fyra månader (som var så länge studien pågick) ger hälsovinster i större utsträckning än hos icke badande kontrollgrupp. Bland annat minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och infektioner. Deltagarna upplevde sig som friskare, mer energiska, gladare och fick bättre självkänsla. Annika Björnsdotter har själv upplevt flera av de positiva reaktionerna på att hastigt kyla ner kroppen i en isvak. – Man får en otrolig kick. Ett enormt endorfinpåslag. Jag blir både pigg och lugn. Till slut blir det som ett trevligt beroende skulle man kunna säga. Man saknar det när man inte får göra det. Annika har upptäckt fler dimensioner med badandet. Dels är det kul att samlas några stycken och kallbada med fika efteråt. Dels är det spännande att upptäcka nya aspekter på vintern i Vemdalen. – Det har blivit så att man letar efter bra badplatser. Och det är jättekul att hitta nya ställen. Jag försöker variera mig och hitta många olika bäckar, sjöar och åar här i Härjedalen. En del ställen är ju mer lämpade än andra. På vintern, när man får bada i vak så är det lite jobb med att hugga upp en och hålla den öppen. Men även innan det frusit finns det riktigt kallt vatten i många vattendrag som har sitt ursprung i kallkällor. Här uppe blir det ofta kallbad även om det är varmare tider.

Vemdalsskalets milspår korsas av Röjån efter cirka 3,5 km. Vid bron över ån strömmar det på och där är det i stort sett öppet vatten hela vintern. Kanske inte så djupt, men tillräckligt för ett dopp.

Om du missat filmen kan du se den på Youtube: Jerusalema Vemdalen.

Filmaren Kenneth Grym tar sig ett längre vårvinterbad vid campingen i Hedeviken.

BADPLATSER I skrivande stund är det oklart var vakar kommer att hållas öppna i Vemdalen, men fyra heta tips är: HEDEVIKEN vid campingen. Här brukar det badas vak lördag morgon. STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL har en fjällbastu med kallbadskälla. KLÖVSJÖ vid båthamnen. VEMHÅN vid badplatsen.


BESTALL MATkASSE VEMDALENCATERING.SE

Stor dryckeSliSta och vällagad mat

hovdeSportbar.Se

lunch • Middag • fika • afterski från vecka 7

På vår meny samsas franska klassiker som moule frittes och boeuf bourguignon med barnfavoriter som crepes och hamburgare. Menyn går att beställa via app. Event under säsongen finns på vår websida.

Björnrike • tel 0684-153 80 • BjornsBrasserie.se

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

69


"Vi har byggt huset för oss och för vår framtid. Det ska inte bli trångt än på länge."


MIA OCH PATRIK LUNDELL VAR HELT SÄKRA PÅ ATT DE VILLE VARA KVAR I BJÖRNRIKE. NÄR DE HITTADE SIN DRÖMTOMT SLOG DE TILL DIREKT. TVÅ ÅR SENARE HADE DE FÖRVEKLIGAT SIN HUSDRÖM. TEXT NICLAS SJÖGREN FOTO PER ERIKSSON

Drömboende i Björnrike GRIZZLY ESTATE, huset alldeles intill pisten

Riket vid Grizzly Express i Björnrike är ett av de spektakulära privata husen som byggts i Vemdalen under senare år. Bakom projektet står Mia och Patrik Lundell. Patrik hade lägenhet i Tiohusen i Björnrike redan 1985 och hans Vemdalenhistoria går ännu längre tillbaka i och med att familjen redan tidigare hade boende i Björnrike. När Patrik och hans brors familjer expanderade blev dock boendet i ett av Tiohusen lite trångt. Patrik och Mia började fundera på att skaffa något annat, så Mia började powersurfa på Hemnet helt enkelt.

– Det var fortfarande Björnrike som gällde. 2017, en gång när vi åkte upp, så plingade det till i mobilappen. En tomt var till salu i Björnrike, berättar Mia. PATRIK OCH MIA bestämde sig i princip i bilen och den följande budgivningen var egentligen bara en transportsträcka som paret avverkade fram till vinnande bud. Läget var rätt. Allting var rätt. Sen började en spännande process. Att planera. Låta sig inspireras. Och till slut rita själva huset. Och det gjorde Mia, som jobbat med inredning, med hjälp av millimeterpapper och stora doser Pinterestsurfing.

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

71


VAR LA DU RIBBAN?

– Tja, jag gillar ju när det är kvalitet. Och så har det nog varit ända sedan jag var barn. Jag sparade hellre och köpte en kvalitetsgrej. Ska det vara så ska det vara ordentligt. Var det dyrare fick det helt enkelt ta lite längre tid att spara ihop till. Sen om vårt hus är extra lyxigt vet jag inte, men jag ville i alla fall att det skulle vara rejält och med hög kvalitet. Golven, till exempel är i Douglasgran, som är vaxad och de är helt underbara att gå på barfota. Gosigt liksom.

”Det här är inget

vi kommer göra om så vi ville verkligen göra rätt ” – Jag gjorde faktiskt väldigt mycket själv men givetvis fick vi ta hjälp med att göra en konstruktionsritning. Min bästa kompis, som driver en inredningsaffär, har också hjälpt till med mycket inspiration. Jag ritade allt i miniatyr och klippte ut. Det var fredagsnöjet ganska länge – värsta avkopplingen faktiskt. BLEV DET SOM TÄNKT?

– Ja, det blev bra och det blev nog som vi tänkte oss. Vi hade lagt så många timmar att tänka på det här. Vi ritade upp på golvet hemma och funderade, vi levde oss verkligen in i det. Vi köpte tomten 2017 och sen

72 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

tog det två säsonger innan det blev klart så vi stressade inte. Det här är inget vi kommer göra om så vi ville verkligen göra rätt. Vi ville tänka hur vi rör oss, hur hänger vår familj? Vad saknade vi i den gamla stugan? Vi ville ha en ordentlig skidingång till exempel och bra förvaring, och där hänger man ju gärna kvar. Och så ville vi ha en övervåning eller loft, men inte en trappa i allrummet så den hamnade i hallen. Och utrymme även för kidsen var viktigt, det kan ju bli lite högljutt ibland. kan sägas vara effektiv och smart. Exklusiviteten lyser ändå igenom. Bra ljudsystem i hela huset, både i bastun och ute vid badtunnan. Ett kök som platsar i en inredningstidning. Spisen är som ett väsen i sig och bänkskivan är ett elegant statement lika mycket som funktionell inredning. Vitvarorna är premium och hela huset andas bekvämlighet, funktion och stil.

– Huset är lite en kombo av grejer som jag gillar. Jag ville inte bara ha den klassiska fjällstugan. Det är som när man kollar i en tidning, det är mycket som är fint. Visst, en sån där rejäl timrad stuga är ju fin men det är inte riktigt vi, det är inte våran stil. Det ska vara mysigt – mörkt och mysigt. Och det ska kännas varmt och ombonat, lite som en kram, när man kommer in i storstugan. Där ska man verkligen vilja hänga. Familjen ska kunna vara där allihopa fast man gör olika saker.

LAYOUTEN

GRIZZLY ESTATE Byggår 2019. Huset omfattar 231 kvadratmeter (bottenplan 175 kvm) och har plats för upp till 16 personer. Storstuga, loft, fem sovrum, allrum, två badrum, badtunna, spa och mycket annat. Du kan hyra huset och du hittar mer info på grizzlyestate.com


Webshop

skaletsinredning.se

Stor inrednings- och klädbutik med ett brett utbud av märkeskläder samt unika profilkläder och accessoarer. En blandning av klassikt och modernt. Möbler, lampor, mattor, glas, porslin, ljuskällor, kuddar, plädar m m.

- Vi säljer nya och begagnade skidor - Vi utför service på dina skidor

Barnpaket fr. 295:-/vecka

Vuxenpaket fr. 595:-/vecka

Boka på nätet: sporthuset.nu

Tel 0684-310 50 • skaletsinredning.se Öppet alla dagar 10.00-18.00

- Á la carte - lunch och kväll - Stort sortiment av öl

Spela bowling

Njut av lunch eller middag

Boka bord & Bowling: 0684 - 300 02

CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY • 0684 - 30002 • SPORTHUSET.NU

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

73Under pandemin mattades naturligtvis intresset för att hålla bröllop av, inte bara i Vemdalen. Pratar man med Jane Bredberg, så förstår man att intresset åter ökar. Hon är bröllopskonsult och initiativtagare till Bröllop & Event som anordnar kompletta bröllopsarrangemang i Vemdalen med lokala aktörer. – Jag är försiktigt positiv inför denna säsong och tycker mig se att trenden pekar uppåt igen.

– Jag förstår inte varför det blivit en grej med sommarbröllop? Ett vinterbröllop är ju mycket roligare än nånting annat. På vintern leker man mer. Och det går väl inte att gifta sig utan att åka skidor? När Jennifer och Jim gifte sig var det en så blåsig dag att facklorna som tändes blåste ut när brudpar och fotograf Malin Norlén tog sig ner till till Sångbäcksfallet för fotograferingen. Malin hade trånat efter att få göra bröllopsbilder vid fallet i flera år, i och med att hon har stuga i Storhogna, och naturligtvis letar bra platser för fotografering så snart hon är ute.

Men ravinen vid Sångbäcksfallet hade varit ganska svårtillgänglig. Ända tills Malin var på picknick vid fallet nyårsafton några dagar före Jennifers och Jims bröllopsfoto. – Vi upptäckte att dom byggt en trappa ner till fallet. Tidigare hade fått man klättra, alltså verkligen klättra, ner. Det är ett så läckert vattenfall och man kommer riktigt nära så att man typ kan stoppa in handen i fallet. Jennifer och Jim tar sig alltså till fallet i full bröllopsutstyrsel. Jennifer med Dr Martens kängor och en jacka ovanpå bröllopsklänningen med långt släp. Väl framme vid fallet var det bara för fotograf Malin att raskt skicka upp drönaren och knäppa bilderna. Det gäller ju att få ihop det ganska snabbt så inte bröllopsparet får den där trista köldblåa tonen i huden. Och ja, fler än vi på redaktionen, fotografen och brudparet gillar bilderna. I fototävlingen Siena Awards vann Malin pris för bästa drönarbild, en tävling som lockade fotografer med 48 000 bilder från inte mindre än 153 länder. >

TEXT NICLAS SJÖGREN FOTO MALIN NORLÉN

Jennifer & Jim Noble vid Sångbäcksfallet

Att gifta sig innebär inte bara ett committment och att man lovar varandra ”tills döden skiljer oss åt”. Det är inte ovanligt att själva bröllopet är en av anledningarna till att slå sina påsar ihop. Och att göra det på vintern i fjällen innebär inte bara en spektakulär inramning, det innebär också andra möjligheter till aktiviteter för brudpar och bröllopsgäster. I alla fall om man frågar Jennifer Noble som tog sin Jim i januari 2020 i Storhogna.

FJÄLLBRÖLLOP & EVENT hittar du på Facebook och Instagram. Denna sammanslutning av 11 lokala företagare, allt från frisörer och florister till bröllopsfotografer och restauratörer arrangerar bröllop på plats, från ax till limpa.


Vanessa och Richard Mugabo firade bröllop i Storhogna med livesänding till bröllopsgästerna på södra halvklotet.

vinterbröllop sändes via länk till Burundi De senaste tio åren har ungefär 50 000 par gift sig i Sverige per år. 2020 sjönk den siffran till 37 591, vilket är den lägsta siffran under hela 2000-talet. Detta påverkade givetvis antal bröllop i Vemdalen också. Det finns ingen exakt statistik för hur många som gifter sig i Vemdalen per år. Men Jane Bredberg, från Fjällbröllop och event, uppskattar att det rör sig om mellan 60 och 80 vigslar ett normalår, varav något mer än hälften inte är bofasta.

– Nu känns det som att vi är igång igen. Under pandemin har många hemestrat och besökt fjällvärlden och kanske blivit ännu mer kära i den – och det tror jag gör att många sett möjligheterna och att fler därför kommer att gifta sig här uppe i vinter. Ett av de par som firade sitt bröllop förra vintern i Storhogna och valde Sångsbäcksfallet för bröllopsfoto var brudparet Vanessa och Richard Mugabo. Pandemin gjorde det omöjligt för deras familjer från Burundi att vara med på plats, så hela bröllopet sändes via länk till Afrika. De exotiska kontrasterna blev något utöver det vanliga med bröllopsgäster som befann sig på det södra halvklotet med sommarvärme medan brudparet hade midvinterkyla och snö på det norra halvklotet.


VID n e mm t e D I

Da

BJÖRNRIKE

FIKA

LUNCH

PIZZA

MIDDAG

D I N VÄ R M E I K Y L A N

0684-303 93

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

77


Bräckflötarna på Storhogna den 13 mars klockan 01:00

Magi TEXT NICLAS SJÖGREN

HELENAS TIPS

FOTO HELENA ENQVIST

Helena Enqvist har fascinerats av ljusfenomenet här sedan barnsben. Idag drar hon ut med kameran så snart prognoserna varnar för klart väder och hög aktivitet. HUR BÖRJADE INTRESSET FÖR ATT PLÅTA NORRSKEN HELENA?

1. KOLLA PROGNOSER för norrsken och väder (till exempel Facebookgruppen Norrsken eller appen Aurora alert) 2. SYSTEMKAMERA med stativ och självutlösare samt objektiv med relativt vid vinkel. Du behöver kunna ställa ISO (ljuskänslighet) och slutartid manuellt. Mobilfoto blir sällan bra. 3. FULLADDADE BATTERIER eftersom det oftast är vintertid när norrskenet syns bra. Håll batterierna varma nära kroppen. 4. VARMA kläder och varm dryck. 5. LETA DIG BORT från störande ljuskällor och gå gärna upp på en höjd med fri sikt åt norr.

– Jag har fotat länge, ända sen jag gick en gymnasieutbildning för fotografering. Men sen kom barn emellan och då låg det på is ett tag. Norrsken har jag sett mycket av i och med att jag bor här uppe. På hösten 2020 började jag fotografera mer norrsken. VARFÖR JUST NORRSKEN?

– Det är ju ett häftigt fenomen. Det har jag alltid tyckt. Det är magiskt att få uppleva ett riktigt norrsken. Vackert och roligt att fota, samtidigt som det är en liten utmaning. Ut och leta. Stå där och vänta. Och att sen få fota när det sprakar till. Ibland händer ju ingenting. HUR SER EN BRA NORRSKENSUTFLYKT UT?

– Först och främst är det bra förhållanden. Klart väder och bra starkt norrsken högt upp på himlen. Färgerna liksom dansar över en och

78 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

man känner sig liten i förhållande till norrskenet. Jag är bra påklädd och sen gäller det att hitta en bra plats. Jag fotar gärna med något i förgrunden. Nåt hus, djurspår, fjäll eller ett ledkryss. En gång fotade jag med en pistmaskin i förgrunden och det var lite kul eftersom sambon kör pistmaskin. Man får reka lite innan och fundera. Sen är det bara att åka ut och vänta. Hela upplevelsen är lite mystisk.

NORRSKEN INSPIRATION till norrskensbilder finns på Helenas Instgramkonto @enqvistphotography HÄR I VEMDALEN stöter vi logiskt nog enbart på norrsken, alltså det polarsken som uppstår i polarskensovalen kring den magnetiska nordpolen. På latin säger man aurora borealis. Motsvarande fenomen kallas sydsken vid Sydpolen (aurora australis). Norrsken uppstår när solvinden, laddade partiklar från solen alltså, tränger ner i atmosfären vid nordpolen och träffar molekyler och atomer. Dessa får då en annan laddning och när de återgår till sin ursprungliga laddning syns ljusfenomenet.


Toppskidspåret med utsikt mot Storkvällshögen. Bilden är tagen den 2 februari klockan 00:30


Bort från trängsel Ut på fjället!

Butik med nya & Begagnade skotrar

skotersafari Varje dag

snöslungor och mycket mer

BarnskoterBana

Verkstad

guidade turer

v e m d a l e n s s t ö r s ta s k o t e r u t h y r n i n g F j ä l lv ä g e n 3 B

tel 0684-140 40

Vill du sälja eller köpa? Vi hjälper dig!

katarina buFvers

emelie Westberg

Julia Fredin

linn Haglund

HelÉn eklind

Fastighetsmäklare

Fastighetsmäklare

Fastighetsmäklare

Fastighetsmäklare

administratör

vemdalen

80 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

I

Tel 0684-410 50

I

maklarhuseT.se


VI HAR TESTAT ALLT SOM SPORTHANDLARNA I OMRÅDET BEDÖMT VARA BÄST. VI HÅLLER MED OM MYCKET, MEN HÄR PRESENTERAR VI VÅRA ALLDELES EGNA OMDÖMEN OM ÅRETS ABSOLUT BÄSTA PISTMISSILER OCH SKOGSRAKETER. TESTÅK DU OCKSÅ, INNAN DU KÖPER! TEXT BERNE HOLMQVIST

FOTO KARL VERTERGÅRD

ERNS VINT ASTE G I T VIK VAL


World cup och för dig som innerst inne har nummerlappen innanför jacka.

1. STÖCKLI LASER GS

Stabilast och med bättre isgrepp än allt annat. Missiler för dig som aldrig vill bli frånåkt. Men skidorna har ett så pass brett spektra att även lugnare cruisers kan räkna med att få smilbanden uppspända. Utan minsta tvekan: Med beröm godkänd! Testlängd 175 cm. 118-68-97 mm. R 18,2 m. 15 500 kronor 2. HEAD SUPERSHAPE E-MAGNUM

Tiotustusentals köpare har såklart rätt. Världens mest sålda pistskida har blivit bättre på allt med ännu lägre vikt. Teknlogiskt uppdaterade med vassare isgrepp och bättre stabilitet som gör den riktigt lättåkt. Vinterns guldstjärna på skidåkarhimlen. Testlängd 170 cm. 129-72-11 mm. R 13,1 m. Med bindning: 9 000 kronor 3. VÖLKL FLAIR 76 ELITE

Superharmonisk damskida som energieffektivt greppar alla underlag. Kräver lite och levererar mycket i både korta och långa svängar. Supertrygg även på den mest vindpinade försäsongsbetongen. Länge sen vi hittade en så prisvärd produkt. Testlängd 161cm. 124-76-105 mm. R 14,2 m. Med bindning: 5 500 kronor 4. VÖLKL RACETIGER SC CARBON

Småslalomåkarens odiskutabla vinnare när när man vill få ut så många sköna svängar som möjligt och dessutom bli en vinnare i liftkön. Som alltid hos Völkl får du en osannolik harmoni som ingen riktigt kan matcha. Testlängd 165 cm. 123-70-103 mm. R 13 m. Med bindning: 8 000 kronor 5. ROSSIGNOL HERO LT TI

Vecka efter vecka ser vi dem på podiet i Världscupen. Anpassade till snabba åk i Klövsjös Dalbacke eller Björnrikes Storslalombacke med 17 meters radie gentemot värdscupsskidornas 30, styr de exakt dit du vill. Riktigt stadiga och precisa. Testlängd 177 cm. 119-71-101 mm. R 17 m. Med bindning: 8 800 kronor 1

82 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

2

3

4

5


All conditionskidor eller moderna pistskidor när du åker mest i preparerad backe.

1. BLACK CROWS SERPO

Den absolut hetaste nyheten i kategorin all mountain den här vintern. En lekfull skida med en 93 mm midja och freeridelook som gömmer en superkompetent pistraket. Säsongens självklara val för den som vill ha en skida som äger i alla underlag; från försäsongens hårda kanonsnö till vårslask och offpist. Testlängd 180,1 cm. 131-93-115 mm. R 20 m. 7 600 kronor 2. VÖLKL DEACON 84

När Völkl övergav namnet RTM, då skidserien skulle få en ny identitet med en uppdaterad konstruktion, sjönk försäljningen sjukt orättvist mycket. Men Deacon är pistskidornas pistskida som utklassar RTM-skidorna på precis alla punkter. Att inte ha ett par Deacon 84:or är som att äta en våffla utan sylt. Den är svängig och lättåkt med ett kanonisgrepp. Och som alla Völklskidor är de superharmoniska. Testlängd 177 cm. 132-84-115 mm. R 24/15/21 m. Med bindning: 9 000 kronor 3. ARMADA RELIANCE 82TI

Armada har blivit AMER-koncernens mest innovativa varumärke där mixen av prestanda och lekfullhet alltid är närvarande. Känslan av en busigare och snäppet bettigare version av Völkl Kenja, borde falla alla tjejer i smaken. Redaktionens givna första val då det gäller ren tjejskida. Testlängd 174 cm. 128-82-110 mm. R 15,9 m. 8 000 kronor 4. ATOMIC MAVERIC 88TI

En Top-Gun-Skida från räserkonstruktörerna av Shiffrins skidor. De är följeslagare som kan hantera blåis, pucklar, nysnö och till på köpet är de sjukt snygga. Klasskonstruktion som känns dyr, men inte kostar skjortan. Testlängd 176 cm. 124,5-88-109 mm. R 18,2 m. 7 000 kronor

1

2

3

4

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

83


Moderna och lätta grejer för nysnö, slaskig pist och allt utanför pisterna.

1. DYNASTAR M-FREE 99

Dynastars friåkningsskidor M-Line som härstammar från den klassiska Legend Pro finns både med och utan titanal. Vi har valt att testa M-Free 99 som är en otroligt lekfull och relativt lätt skida som passar i såväl pisten, skogen som toppturen. Grymt rolig skida som passar de allra flesta på berget. Testlängd 179 cm. 128-99-120 mm. R 17 m. 6 000 kronor 2. SCOTT SCRAPPER 95W

Högst orättvist har Scott under några år kämpat med acceptansen samtidigt som man levererat framtidssäkrade produkter i världsklass. Scrapper är en lätt och lekfull freerideskida som med t.ex. Salomon Shiftbindning blir ett ytterst kompetent touringpaket. Finns även som unisexmodell och att hyra hos Vemdalen Ski Shop. Testlängd 160 cm. 127-93-115 mm. R 16 m. 6 000 kronor 3. VÖLKL BLAZE 94W

Sportig, lätt och lekfull tjejskida som med 3D radien också är stadiga. Om du inte prioriterar puderegenskaper, kan du med fördel gå ner i längd och ändå ha kvar stabiliteten i högre farter. Lite svår att kategorisera bara, den är bra i alla segment; all mountain, touring och off pist. Testlängd 165 cm. 134-94-116 mm. R 25/14/33 m. Med bindning: 6 000 kronor 4. STÖCKLI STORMRIDER 95

Kan vara den sjukaste skida vi nånsin åkt på. Ett isgrepp av guds nåde och fartstabila som X2000. Du bör vara beredd på att dom älskar fart, mycket fart. Den här stormvinden känns nämligen som en helt ny nivå. Stabiliteten till trots, är de ändå förvånansvärt lätthanterliga och noll procent klumpiga. Väldigt hög vill-ha-faktor på redaktionen. Testlängd 175 cm. 132-95-123 mm. R 17,2 m. 11 500 kronor 1

84 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

2

3

4


Vi gör jobbet - du får tid till annat

Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertergård

Uthyrning med helhetsansvar, städtjänster, fastighetsskötsel, jour, rondering och renovering. Kontakta oss för offert på info@agoiare.se | info@agoivemdalen.se

agoiare.se | agoivemdalen.se


NYHET! park Äventyrs allen v i Stockå n fr 2 km å rg to ts Skale

ÄV E N T Y R S PA R K E N

Skoteruthyrning Guidade skoterturer Hundspann Isfiske Matevenemang i igloo Isklättring Skidskytte Skoterhotell Paintball Företagsevent

070-675 16 94 aventyrokonferens.se

Handla maten online!

Från vår härliga delikatess & matdisk:

Klicka hem maten när det passar dig. ica.se/svenstavik

Smörgåstårtor Festplankor • Mingelmat Laxbomb • Pub-brickor Fruktkorgar • Bufféer och mycket mera!

Psst!

Svenstavik

Visste du att du kan få dina varor hemkörda med taxi? Ring 070-517 44 82!

8–21 Öppet till 21 måndag–lördag söndag 10–21 alla dagar, Välkommen! Denna vecka har vi ett helt gäng varor andra). hela året speciellt utvalda för dig (och allaVi ses! måndag–lördag 8–21 söndag 10–21

Telefon 0687-58 10 80 Inspireras på ica.se/svenstavik V38_ANNONS--UC--SSN_Svenstavik_190x127.indd 1

Välkommen in till oss! /Kurt med personal

Svenstavik måndag–lördag 8–21 söndag 10–21

Välkommen! Denna vecka har vi ett helt gäng varor speciellt utvalda för dig (och alla andra). Vi ses! måndag–lördag 8–21 söndag 10–21 Telefon 0687-58 10 80 Inspireras på ica.se/svenstavik

2021-09-27 09:30


Vemdalen

Kalla

I OCH UTANFÖR PISTEN

LOGI • MAT • NÖJE • PISTKARTOR • SKIDHYRA • SKIDSKOLA • ÄVENTYR • SPA


Björnrike I söderläge med skidåkning på tre fjäll och ett skidsystem som alla kan utnyttja oavsett åknivå. Vid varje liftavstigning finns minst två nedfarter: en mer utmanande och en lättare. Parken har linjer från grönt till svart och skicrossbanan blir hela familjens lekplats. Många småbarnfamiljer har Björnrike som förstahandsval. Orsaken är Björnvallen med snälla liftar och lika snälla backar, en minipark med buskul åkning för de

Vemdalsskalet allra minsta, en scen för Valles show, värmestuga, restaurang och grillplats. I nära anslutning ligger Björnrike torg med skiduthyrning, ytterligare en restaurang och områdets stolthet – Grizzly Express. Liften som tar dig till toppen av Blästerfjället och till Vemdalens längsta och bredaste pister för sköna carvingsvängar. Längst upp i området ligger längdspåren skyddat av Högfjället med förbindelsespår till Vemdalsskalet.

Storhogna Storhogna ligger på hög höjd med skidåkning i mjuka böljande pister från grönt till rött. Skidområdet sträcker sig över två fjäll med förbindelselift till Klövsjö och de tuffare pisterna. Längst ner i Storhogna ligger barnområdet med rullband, knapplift, värmestuga och restaurang med bowling och nöjen. En bit därifrån finns spårcentralen med en mängd längdspår för

88 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Vemdalsskalet är en charmig, rustik och levande fjällby med restauranger, hotell, nöjen, butiker och service samlad runt Skalets torg vid foten av Hovdefjället. Ett snöbollskast från torget ligger barnområdet med Skalet Express som är anpassad för de allra minsta. Här finns också ett rullband, snälla knappliftar, värmestuga, grillplats, restaurang och Valles stuga med pyssel, lek och bus. Skidåkningen kretsar runt två fjäll där skidbroar binder

samman systemet. Det är pister från grönt till svart och snabba moderna expressliftar som tar dig runt i skidområdet. Längst upp på Hovdefjället ligger toppservering och vid foten av Skalsfjället finns ytterligare restauranger. Skalsfjället bjuder på lite längre pister och en SkiStar Fun Ride med kul skidlek för barnen. Inte långt från torget ligger spårcentralen med ett knippe längdspår och förbindelsespår till Björnrike och Storhogna.

Klövsjö klassiskt och skate. Storhogna är nämligen längd- och turåkarnas mecka med det anrika högfjällshotellet som juvelen i kronan längst upp på fjället. Hotellet har restaurang, spa, bad och vinterträdgård. På andra sidan gårdsplanen ligger eventhuset med kafé, sportshop, skiduthyrning, skidskola, liftar, turspår och förbindelsespår till spårcentralen och till Vemdalsskalet.

De svarta pisterna håller absolut elitklass och det är de som gett Klövsjö epitetet ”skidåkarnas skidort.” Men längst ner vid foten av fjället vid det nya hotellet med spa finns barnområdet med knappliftar, rullband, Valles skidland, värmestuga, restaurang, grillplats och skiduthyrning. De familjevänliga backarna väntar högst uppe på fjället och Klövsjö Express

tar dig bekvämt till ett knippe grönblå pister med carving i absolut toppklass och en restaurang mitt i pisten. Där ligger också Valles skogsbrant med en skogsbana för hela familjen. Från toppen går också liften, pisterna och längdspåren till grannbyn Storhogna. Det elbelysta längdspåret ligger längst ner vid hotellet, stugbyn och det övriga boendet.


Björnrike 9

Antal pister 16 Antal liftar 11 Parker 2 Svarta pister 2 Röda pister 6 4 Blå pister Gröna pister 4 Barnområde 1 Rullband 3

16

11

15

2 1

11

7 8 2

9

6

5

1

7

8

15 VALLES SKOGSBANA

B A

10

4

4

9

3

BJÖRNRIKECENTRAT

P

Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m Längdspår: Klassiskt/skating 2, 3, 4.5 och 7.5 km Förbindelsespår: Till Vemdalsskalet och Klövsjö/ Storhogna. Elljusspår: 1.6 km (Blästervallen)

12 4

WC

D

E

BJÖRNIDET

P

WC

16

15

C SAMELAND

1

3

10 13

P

F

H

M

BJÖRNVALLEN

I

14

G

BJÖRNRIKE TORG WC

2

WC

15 6

O

JK

N

BLÄSTERVALLEN

P

L

5

WC

Vemdalsskalet 17 4

7 12

5

4

13

SKALSPASSET

14

9

8

3

3

17 6

H 5

F

8

Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Längdspår: Klassiskt/skating 2.5, 5, 7.5, och 10 km Förbindelsespår: Till Björnrike och Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2.5 km

I

16 6

LA B M C D

18

P

12

6

1

21

10

1 2

20

15

11

E

19

14

K J

G 21

P

3

Antal pister 21 Antal liftar 10 Park/Fun Ride 2 5 Svarta pister Röda pister 8 Blå pister 4 4 Gröna pister 1 Barnområde Rullband 3

VEMDALSSKALETS HÖGFJÄLLSHOTELL

SKALETS TORG

2

P

1

P

16 4

P

STORHOGNA M 14

6 7

9

H

19 18

5

O I

15

J 20

WC

HÖGFJÄLLSHOTELL

12

P WC 13

10

RACE ARENA

11

3

1

4

5

21

SKIDLAND

A

WC

P

WC

DC 2

B

3

WC

P P

G

N

KLÖVSJÖFJÄLL WC

WC

STORHOGNA

1

WC

M

KL

WC

11

8

E

Klövsjö/ Storhogna

VALLES SKOGSBRANT

P P WC

F

17

2

WC

6

7

Antal pister 21 Antal liftar 14 Park 1 Svarta pister 3 Röda pister 2 Blå pister 7 Gröna pister 9 Barnområde 2 Rullband 2 Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Längdspår: Klassiskt/skating 1, 2.5, 5, 7.5, 9 och 10 km. Förbindelsespår: Till Vemdalsskalet och Björnrike Elljusspår: 3 och 5 km (Klövsjö stugområde) Liftarnas öppettider och väderinfo skistar.com

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

89


Hotell & logi STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA

Hotellet ligger 755 m.ö.h med pister, längd- och turspår utanför dörren. Vinterträdgården är unik i sitt slag med restaurang, bar och en bäck med röding. Hotellet har också konferensrum, spa-avdelning med pool och bubbelpool, kallbadkälla, vedeldad bastu, sport- och eventhus med skiduthyrning, sportbutik och skidskola. Bokning storhogna.se

VILLA DESIGN BJÖRNRIKE

VEMDALSSKALETS HÖGFJÄLLSHOTELL

HOVDE HOTELL VEMDALSSKALET

HOTELL KLÖVSJÖFJÄLL

Nybyggda Villa Design, mitt i pisten är Villa Björnrikes systeranläggning. Där finns en hotellvåning med 8 hotellrum och frukostservering, gemensamt kök, bastu och relaxavdelning. Till anläggningen hör också ytterligare lägenheter, konferenssalar och mötesrum. Bokning och logiförmedling villabjornrike.se

Anrika Högfjällshotellet vid Skalets torg med pisten runt knuten är en samlingsplats för mat och nöjen. Här finns 12 hotellrum, restauranger, nattklubb, barer, konferensrum och eventhall. Skiduthyrning och matbutik strax intill. Här finns också 75 lägenheter med självhushåll. Bokning och logiförmedling vemdalsskalet.com

Mitt på Skalets torg med pistnära läge och shopping och restaurangliv runt hörnet. Inspirationen från forna tiders fjällpensionat är tydlig såväl exteriört som interiört. Byggt i tre plan med restaurang och sportbar längst ner och fräscha dubbelrum på de övre planen. Bokning och logförmedling skistar.com

Det nybyggda hotellet i pisten har blivit den självklara samlingspunkten för mat och nöjen. Hotellet har 39 hotellrum, restaurang, bar, sportoch friluftsbutik, konferensrum, spa och relax. Här finns 12 nyrenoverade lägenheter med självhushåll. Bokning och logiförmedling klovsjofjall.se LOGIFÖRMEDLING

Oxsjövålen

KLÖVSJÖ

Skalsfjället

Slättfjället

VEMDALSSKALET

STORHOGNA

Hovde

Mellanfjället

KLOCKARFJÄLLET SÅNGBÄCKEN

VARGEN Varggranshågna

Högfjället

Bokning agoivemdalen.se BOKA HÄRJEDALEN

Bokning bokaharjedalen.se

RIPFJÄLLET

VEMDALEN BY

AGO VEMDALEN

Varggransfjället

BOKA VEMDALEN

Bokning bokavemdalen.se SKISTAR VEMDALEN

Bokning skistar.com

Middagshågna

Gråhogna

Skorvdalsfjället

BJÖRNRIKE

Mellanryggen

Blästerfjället

90 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

AVSTÅND VEMDALEN BY Björnrike 7 km Vemdalsskalet 9 km Storhogna 19 km Klövsjö 27 km

PENSIONAT

Anrika Gästis i Vemdalen by har rum, lägenheter, gästkök och matsal. Bokning gestis.com


Restaurang guide

Varggransstugan Dagservering Tel 076-855 72 54, 070-204 75 04 varggransstugan.se Vemdalsskalets Högfjällshotell Dag- och kvällsservering Tel 0684-151 89, vemdalsskalet.com STORHOGNA

Samevistet Dagservering med vesseltrafik Tel 0682-41 30 30, storhogna.se Storhogna Högfjällshotell & Spa Dag- och kvällsservering Tel 0682-41 30 34, storhogna.se Storhogna M Dag- och kvällsservering Tel 0682-104 00, storhogna-m.se KLÖVSJÖ

Benny´s Bistro Dag- och kvällsservering Tel 070-302 06 91, bennysbistro.se Emma-Brita´s Café & Våffelstuga Dagservering Tel 070-368 11 46

Matigt

Humleliret Kvälsservering vintersäsong Tel 072-522 99 15, oppistuggu.se

Här är listan på Vemdalens caféer, pubar och restauranger. Några passionerade mathantverkare kan stoltsera i White Guide. Andra har bara riktigt skön stämning och bra mat. Pizzeria Kalas Tel 0684-151 90, vemdalsskalet.com

BJÖRNRIKE

VEMDALSSKALET

Bageriet Björnrike Dag- och kvällsservering Tel 0684-320 20

BKK Kitchen Dag- och kvällsservering Tel 0684-56 44 94, bkkkitchen.se

Björns Brasserie Dag- och kvällsservering Tel 0684-153 80, bjornsbrasserie.se

Hovde Sportbar & Kök Dag- och kvällsservering Tel 0684-151 30, hovdesportbar.se

Björnvallens Sportkök Dagservering Tel 0684-152 67

Hovdestugan Dagservering Tel 070-521 53 20

Skalsterrassen Bar & Restaurang Dag- och kvällsservering Tel 0684-313 30 restaurangskalsterrassen.com

Bräjks Matbar Dag- och kvällsservering Tel 0684-800 770, brajks.se

Jaktstugan Dagservering med vesseltrafik Tel café 070-397 97 52 jaktstugan.net

Stivale Dag- och kvällsservering Tel 0684-301 00 passetvemdalen.se

Bageriet Vemdalen Dag- och kvällsservering Tel 0684-303 93

Linger Café Dagservering Tel 0684-310 11, linger@telia.com

Sibylla Dagservering 0684-153 20, sibylla.se

Härjedalspizza Dag- och kvällsservering Tel 0684-305 33, harjedalspizza.se

loftEtt Kvällsservering Tel 070-208 97 30, loftett.se

torgEtt Kvällsservering Tel 0684-59 08 00, skalstorget.se

Restaurang Husky Dag- och kvällsservering Tel 0684-300 02, sporthuset.nu

Passet Dagservering Tel 0684-301 00, passetvemdalen.se

Vargens Värdshus Dag- och kvällsservering Tel 0684-311 00, vemdalsvargen.se

VEMDALEN BY

Restaurang Botten Dagservering Tel 070-611 02 37 restaurangbotten.se

Katrinastugan Dagservering Tel 070-410 2943, bennysbistro.se Klövsjö Stenugnsbageri Dagservering och vissa kvällar Tel 0703-44 19 89 klovsjostenugnsbageri.se Restaurang Klövsjöfjäll Dag- och kvällsservering Tel 0682-41 31 07, klovsjofjall.se Vemdalen Catering Tel 073-501 90 38 vemdalencatering.se MATBUTIKER

ICA Björnrike Tel 0684-320 50 ICA Vemdalen by Tel 0684-300 04 ICA Vemdalsskalet Tel 0684-311 60 ICA Klövsjö Tel 0682-210 13

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

91


Hyra skidor

Skidskola

Hyra är ett smidigt och hållbart sätt att få bra utrustning. Du får även chansen att testa det allra senaste. Kanske vill du också pröva en helt ny disciplin. Här är listan på Vemdalens alla uthyrningar.

BJÖRNRIKE

SkiStar Shop hyr ut alpin-, snowboard-, längd-, topptursrutrustningning och fjälllpulkor. Bokas på skistar.com VEMDALEN BY

Sporthuset i Vemdalen har butik med skiduthyrning för alpin-, snowboard-, längd- och stabilare turutrustning, topptursutrustning och fjällpulkor. Bokas på sporthuset.se VEMDALSSKALET

SkiStar Shop vid Skalets torg och i Passet hyr ut alpin-, snowboard- och

längdutrustning samt fjälllpulkor. Bokas på skistar.com Vemdalen Ski Shop är en nybyggd butik vid Skalets torg med uthyrning för alpint, snowboard, längd, stabilare turutrustning för fjällturer och topptursutrustning. Bokas på vemdalenskishop.se KLÖVSJÖ

SkiStar shop ligger mitt i pisten med uthyrning av alpin-, snowboard- och längdutrustning samt fjällpulkor. Bokas på skistar.com

Restaurang mitt i pisten i Björnrike, som satsar på härlagat och härbakat under luncher och kvällens à la carte. Flera dagar i veckan är det after ski med trubadur. Tel 0684-800 770 brajks.se • info@brajks.se

92 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

SkiStars skidskola i Björnrike, på Vemdalsskalet och i Klövsjö har många olika nivåer för alla olika åldrar. I Valles skidskola är barnen välkomna redan från tre års ålder med mycket lek och skratt. För lite äldre barn och ungdomar lockar guidade upplevelser i park, pist och offpist eller lektioner i snowboard. Även vuxna tar enkelt nästa steg i sin skidåkning med duktiga skidlärare, privat eller i grupp. Små tips gör stor skillnad. Boka och läs mer på skistar.com

STORHOGNA

Storhogna Sport vid högfjällshotellet hyr ut alpin-, snowboard-, längdtelemark- och stabilare turutrustning för fjällturer samt fjällpulka. Bokas på storhogna.se SkiStar Shop ligger längst ner i skidområdet vid Storhogna M. Där kan du hyra alpin-, snowboardoch längdutrustning samt fjälllpulkor. Bokas på skistar.com

Plupps skidskola för barn i Storhogna är från 4 år med olika nivåer från nybörjare till avancerade åkare. I Plupps längdskidkul lär sig barnen att tekniskt hantera lite smalare skidor. Storhogna har också privat skidskola, längd- och snowboardskola. Boka och läs mer på storhogna.se

Villa mitt i pisten för stora sällskap med 16 bäddar, 8 dubbelrum med eget badrum, 3 boendedelar med eget kök och bastu. Gemensam matsal, relax och storstuga. Konferenssal med plats för 50 personer. Tel 0684-21 200 villabjornrike.com


Listan med 8 sköna platser för buskul åkning

Skicrossbanan, Björnrike

Fun Ride, Vemdalsskalet

Pistens lekplatser 1

BJÖRNRIKE SNOW PARK

(nummer 2 på pistkartan) har börjat tala om sig som en av de viktigaste attraktionerna i Vemdalen. Det är här det händer och det är här man hänger. Här finns features för alla nivåer, skön stämning och en grillplats längst upp i parken i svårslaget söderläge med utsikt över Sonfjället. Hit kommer man för att hänga och trivas tillsammans. Parken är inte bara en åkattraktion, det är en samlingsplats för alla som vill göra något annat än att bara åka i en plan backe. Parken har linjer (blå, röd/svart) med olika svårighetsgrad där alla kan hitta sin egen väg ner och ha roligt på sin egen nivå.

2 SKICROSSBANAN i Björnrike i pisten Snobben (nummer 8 på pistkartan) breddades för ett par säsonger sedan. Banan fick då en ny sträckning som blev ännu bättre. Lite längre, flackare och med mer svängrum. Om du är landslagsåkare eller hjälmfoting spelar ingen roll – vill du ha riktigt kul ska du utmana familjen eller kompisarna i skicross. 3

BJÖRNRIKES MINIPARK

nere i Björnvallens barnområde är skapad för de allra minsta skidåkarna med en enklare grön linje där det finns både hopp och rails (pist nr 14 på pistkartan).

4 VALLE har ordnat med spännande skogsåkning för de allra minsta. I Björnrike finns Valles skogsbana i slutet av pist nummer 10. Här kan både stora och små ha kul i en böljande slinga genom skogen som bjuder på lagom utmaningar. 5 SKISTAR FUNRIDE i pist nummer 18 på Vemdalsskalet är lekplatsen för alla med skidor på fötterna. Velodromkurvor, terrängvågor, figurer, tunnlar och hopp lockar till lek på snö. Den byggdes med tanke på barnen, men här har det visat sig att alla åldrar har lika kul.

Parken i Björnrike

6 MINIPARKEN på Vemdalsskalet ligger vid Tunnelbacken (pist nr 3). Här finns rails, boxar och några minihopp. 7

I VALLES SKOGSBRANT

på Klövsjötoppen (nummer 7 på pistkartan) åker man in genom den magiska Valleportalen. Sen är det bara att go with the flow i kurvor och velodromer.

8 FUNRIDE I KLÖVSJÖ ligger längst upp i systemet (nummer 9 på pistkartan). Ett riktigt skönt litet äventyr i soligt läge med terrängvågor, hopp, figurer och velodromer. M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

93


På längden 15 mil preparerade längdspår för klassiskt och skate

LODJUR

ÄLG

SPÅRMASKIN

HOMO SAPIENS

Vett & etikett i spåret SJU TUMREGLER som skapar en skönare stämning, med visad respekt för spårarbetet och andra åkare. 1. Gå aldrig i längdspåren 2. Hundar ska hållas kopplade och får endast springa i skatespåret. (Vissa har hundförbud) 3. Plocka upp hundbajs, men släng inte påsen i naturen 4. Fjällpulka får endast köras i skatespåret 5. Upphinnande åkare har väjningsplikt, men släpp gärna förbi genom att kliva ur spår 6. Även om du är trött och sliten, tacka den som går ur spår för din räkning 7. Gå ur spår när du stannar eller saxar upp i en backe Väl mött i spåret!

Länkade längdspår

Björnrikespåren. Foto: Elin Andersson

BJÖRNRIKE

VEMDALSSKALET

STORHOGNA

Spårcentralen ligger längst upp i området i en skyddad dal utan bebyggelse med spår för klassiskt och skate 2, 3, 5 och 7.5 km. Det längre spåret är kuperat, de kortare är lätt kuperat. Här finns också ett 6 km långt förbindelsespår till Vemdalsskalet med hänförande utsikt. Nere vid Björnrike torg ligger ett elbelyst lätt spår för klassiskt och skate på 1.5 och 3.6 km. Spårstatus: skistar.com

Spårcentralen ligger mittemot Skalets torg med spår för klassiskt och skate där 2.5 km är med elbelysning. Övriga spår är 5, 7.5 och 10 km med ett 6 km långt förbindelsespår till Björnrike och Storhogna. Spåren på 5 och 7.5 km är lätt kuperade, den elbelysta slingan och milspåret är kuperade. Spårstatus: skistar.com

Spårcentralen ligger längst ner i dalen, där spåren för klassiskt och skate är sammankopplade med Klövsjötoppen. Här utgår 1, 2.5, 5, 7.5 och 10 km. De två längsta spåren är kuperade, de kortare sträckningarna är lätt kuperade. Spårstatus: skistar.com

VEMDALEN BY

Spårcentralen ligger vid Lövåsgården mitt i byn med spår för klassist och skate 1.3, 2, 2.6 och 5.6 km där samtliga är elbelysta. Det längre spåret är rejält kuperat de kortare är endast lätt kuperade. Här finns också teknikbana med skidlek. Spårstatus: skidspar.se

94 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Vill man träna stakning eller är nybörjare är det Vargenspåren på 2.6 och 7.5 km för klassiskt och skate som gäller. De ligger på myren mellan Skalets torg och Vargen och saknar helt backar. Spårstatus: vemdalsvargen.se Uppe på Klockarfjället finns också två spår på 2.5 km och 5 km som är lätt kuperade. Spåren dras två ggr/vecka.

Högfjällsrundan, 8 km för klassiskt och skate är lätt kuperad och ligger längst upp på Storhogna med 360 graders fjällutsikt. Spårstatus: storhogna.se KLÖVSJÖ

Från spårcentralen på Klövsjötoppen, utgår 2.5, 5, 7.5, 9 och 10 km. Kortaste sträckan är lätt kuperad, de övriga är kuperade. Vid Hotell Klövsjöfjäll ligger två lätt kuperade elljusspår på 3 och 5 km. Spåret går till idrottsplatsen i Klövsjö by. Spårstatus: skistar.com

FÖRBINDELSESPÅRET från Björnrike till Storhogna binder samman spårsystemen. Åker du hela sträckan tur och retur med en vändning på Klövsjötoppen blir det en härlig men kuperad resa på hela 5 mil.

Längdguide

@destinationvemdalen

vemdalen

Läs mer på vemdalen.se

Fler spår I GUIDEN finns områdets

samliga längdspår från Åsarna – Vemdalen – Hede med banprofil och svårighetsgrad. Den finns på turistinformationen och på många näringställen.


JAKTSTUGAN

Vessla Till våffelstugorna Jaktstugan på Vemdalsskalet och Samevistet på Storhogna. kan man både tolka eller åka i släde efter vessla. På Vemdalsskalet kan du även tolka med alpina skidor och åka leden ner som tar dig ut i Hildings backe.

SAMEVISTET

Serveringar VARGGRANSSTUGAN

På tur du befinner dig i Björnrike, på Vemdalsskalet, Storhogna eller i Klövsjö så tar dig områdets totalt 18 mil rösade leder upp på fjället till stora naturupplevelser. Men det kan räcka med ett par kilometer för att komma till tystnad, solgropar, små raststugor och mysiga serveringar. VEMDALENS TURKARTA ger förslag på nio turer med varierad längd och svårighetsgrad från enkla familjeturer till längre heldagsturer. Har man barn som inte orkar åka längre sträckor, är VARE SIG

Klövsjöfjällen. Foto: Sofie Kindahl

det bekvämast att ta vessla eller någon av expressliftarna upp på fjället. SONFJÄLLETS nationalpark (1 278 m.ö.h) tillhör en av de mest spektakulära turerna. Sonfjället är ett isolerat fjällmasiv med sju toppar formade som en hästsko med raststugan Sododalen i mitten. Vintertid är den bästa utgångspunkten från Nysätern. (Du åker till Hede och därifrån är det skyltat mot Sonfjället och Nysätern). I nattionalparken är inte skotertrafik tillåten, så tystnaden är total. Den 15

kilometer långa turen, som finns med i turkartan, tar dig genom massivet ner till den vindskyddade Sododalen. KOLLA ALLTID

fjällvädret innan du ger dig iväg, vädret kan växla fort. På nästa sida kan du läsa mer om våra raststugor längs turlederna.

Turkarta

9 fami lj

Pris 40:-

Version 1:18

eTurer

mellan Björnrike och Vemdalsskalet har en meny av varma rätter och alkoholhaltiga drycker. JAKTSTUGAN på Ripfjället mellan Vemdalsskalet och Storhogna serverar frasiga våfflor och fika. SAMEVISTET på Slättfjället mellan Storhogna och Vemdalsskalet serverar våfflor och rejäl fika. EMMA-BRITA´S på toppen av Mellanfjället i Klövsjö har en hel meny av matiga våfflor och tunnbrödstutar.

vemdalen.se

Butiken med prylar för lodge och koja! Kika gärna in i vår webshop och följ oss på Instagram och Facebook.

Årets alla dagar förmedlar vi boende i Härjedalen. Besök vår hemsida och välj den logi som passar just dig. Vill du hyra ut ditt boende via Boka Härjedalen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Storgatan 18, Hede Tel 0684-10490 hedefargmaleri.se

Tel 0684 – 101 00 info@bokaharjedalen.se bokaharjedalen.se

FÄRG & INREDNING HEDE

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

95


9 Raststugor

på fjället

Stockåstugan. Foto: Tomas Kristoffersson

KA

I vinter kan du skida till områdets raststugor och bidra till lokal utveckling. När du sedan har besökt alla raststugor och stämplat vid varje kontroll är du berättigad att köpa tygmärket Silverrenen. Stämpelkort finns hos turistinformationen på Skalets torg eller på vemdalen.se

-

D

SILVERRENEN

R

R

6. JO-OLS-KARINVALLEN är en fäbodvall på leden mellan Storhogna och Vemdalsskalet där de små husen ligger utspridda på fjällsluttningen. 7. BRÄCKVALLEN är en gammal fäbodvall som ligger längs leden mellan Storhogna och Oxsjön. 8. GAMMELVALLEN ligger vid Oxsjöns södra ände. Leden går från Storhogna via Bräckvallen eller från Vemdalsskalet via dalgången och förbi Jo-Ols-Karinvallen. En längre skidtur men med fantastisk fin skidåkning. 9. OXSJÖVALLEN vid den nordöstra ändan av sjön ligger vackert belägen med utsikt över Oxsjövålen.

TO

ligger 1,5 kilometer från spårcentralen mellan Gråhogna och Högfjället. Från stugan i söderläge är det utsikt över Sonfjället.

1. BJÖRNRIKESTUGAN

ligger i en dalgång vid Blåoletjärnen på Skorvdalsfjället mellan Björnrike och Vemdalsskalet. 3. STOCKÅSTUGAN ligger på Stockåfjället längs med leden från Vargen mot Timmerkojan. 4. JAKTSTUGAN är inte bara namnet på raststugan. Våffelstugan alldeles intill, byggdes först och fick namnet Jaktstugan. Senare tillkom raststugan för gäster med egen matsäck. 5. FALLMORAN är en fäbodvall längs leden mellan Storhogna och Vemdalsskalet. De små husen ligger utspridda på fjällsluttningen. I ena änden finns raststugan. 2. TIMMERKOJAN

G RDE SBRÖ

av områdets historia och kulturarv, där de nu står vackert väderbitna och grånade på fjällsluttningar och i dalgångar. I dem finns kamin för att stanna till och tända upp en brasa. Se då till att alltid spara lite ved kvar när du lämnar stugan, en säkerhet för den som blir överraskad av dåligt väder. Samtliga stugor är markerade på Vemdalens turkarta.

SU

RASTSTUGORNA är en stor del

I bageriet är ekologiskt och närproducerat vårt ledord. Här bakar vi bullar och bröd som också levereras ut runt om i fjällvärlden. I vårat mysiga kafé kan du njuta av bakverken eller äta lunch och här har vi också pizzakvällar. Hit går både skoterled och längdspår. På vår hemsida kan du beställa och se våra aktuella öppettider.

Klövsjövägen 44 • Tel 0682-214 00 • 070-344 19 89 klovsjostenugnsbageri.se • info@klovsjostenugnsbageri.se

96 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG


Var rädd om naturen

Skoteråkningen i området är en fantastisk upplevelse. Här finns ca 1000 privata markägare som upplåter sin mark till skoteråkning. Allemansrätten innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Men skoteråkning ingår inte i allemansrätten och lederna ligger på hög höjd, där naturen är känslig. Här är några regler för ökad trevnad och visad hänsyn 1. BUSKÖRA upp och ner längs

med fjällkanter ingår inte i allemansrätten. Du stör och förstör.

2. DET ÄR FÖRBJUDET ATT

• Köra på skid- & sommarleder • Köra över skogsplanteringar • Köra på barmark • Köra på tunt och löst snötäcke • Köra i planlagt område • Köra över andras tomter • Köra över jordbruksmark

Skotersafari Att åka skoter ger dig möjlighet att ta dig ut på vidder du annars kanske inte når. Här finns många mil preparerade leder och erfarna guider som tar dig till gamla vackra fäbodvallar och oförglömliga upplevelser. Det kommer ge din fjällvistelse lite extra krydda.

VEMDALEN EXPERIENCE har kunniga guider som kör hel- och halvdagssafaris. Där finns också skoterhotell, auktoriserad verkstad, butik, skoteruthyrning och en miniskoterbana där de minsta kan pröva att köra. Bokning vemdalenexperience.se

Passet serverar nybakad fika, vällagad skidåkarlunch och vedugnsbakade pizzor. Kvällstid öppnar vi upp Stivale där !"#$ möter ($)*+,$-. Italien de svenska fjällen med lokalproducerade och En it aliensk r säsongsanpassade råvaror. Tel 0684-301 00 passetvemdalen.se

Lös ledbevis Oxsjön. Foto: Kalle Vertergård

ÄVENTYR & KONFERENS har en helt nybyggd äventyrspark med skoterhotell vid Stockåvallen cirka två km från Skalets torg. Där kan du hyra skoter och därifrån utgår också deras hel- och halvdagsturer. Bokning aventyrokonferens.se

Områdets snöskoterklubbar är ideella föreningar som pistar lederna i området. Därför är det viktigt att alla skoterförare löser ett ledbevis för att täcka kostnaderna och att säkra en hållbar skoteråkning i området. Läs mer på vemdalenssnoskoterklubb.se och klovsjossk.se

Hemlagad fjällmat som vi själva vill ha den tillsammans med goda drycker i en gemytlig stuga på fjällets topp. Meny, öppettider och information om bordsbokning finns på hemsidan. varggransstugan.se Tel 070-204 75 04 Info@varggransstugan.se

För beställning av takeaway, bokning & menyer

06840684-30100 - 30100 www.passetvemdalen.se www.pass etvemdalen.se M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

97


Hundspann

Häst & släde

Flera dagar i veckan kan man ta kortare slädturer från stallet vid barnområdet på Vemdalsskalet. Hästen Svarten har också kvällsturer med facklor som du bokar på 070-358 84 46.

Ridning på Trumvallen

Vemdalens slädhundar. Foto: Kalle Vertergård

Att åka hundspann är ofta en oförglömlig upplevelse som hela familjen kan följa med på. Ja, vi vågar faktiskt lova att det blir ett minne för livet. För ibland vill man komma bort från tempot i liftsystemen. En bit bort från liftköer, skidbackar och afterskiband. Som att mysa ner sig i en släde med ett spann ylande Alaskan huskies som otåligt väntar på att få släppa loss

springet i benen. När hundföraren väl ger klartecken och spannet drar iväg är en nästintill obeskrivlig frihetskänsla och upplevelse. THE HOWLING DOG FARM ligger på fäbodvallen Älgeåsvallen strax söder om Vemdalsskalet. Deras turer som är på två eller fyra timmar går genom dalgångar på fjället och i skogen där man passerar fäbodvallar

På Salong Fjällfin står du som kund i fokus och därför har vi också noga utvalda märken och produkter som är skonsamt mot ditt hår och miljön. Tel 0684-303 87 Skolgatan 1 • Vemdalen by fjallfin.se

98 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

och ofta ser renar, kungsörn, ripor och andra fjällfåglar. Turerna bokas på thehowlingdogfarm@telia.com KORTARE TURER med hundspann kan du göra vid Stockåvallen, två km från Skalets torg. Där har Äventyr & Konferens 20 minuters till tvåtimmarsturer med dragvilliga Alaskan huskies och en erfaren hundförare. Turerna bokas på aventyrokonferens.se

Trumvallens fjällridning, några kilometer söder om Skalet har flera olika vinterturer på trygga nordsvenska hästar med skogsoch barnturer samt längre specialanpassade turer i galopp för erfarna ryttare. De har också slädturer från tjugo minuter upp till två timmar. Deras 2-dagars paket är specialanpassad efter önskemål med möjlighet till skotersafari, kurs i horsemanship, ridning, slädturer och fantastiskt god mat i vacker fäbodmiljö. Bokas på fjallridning.se

Butik med samiskt hantverk och design. Smycken, knivar och olika delikatesser som renkött, lakrits och choklad. Du kan även ta en fikapaus i butikens café med gott kaffe/ te och smörgås med renstek. Tel 070-829 39 75 Centrumg. 14 • Vemdalen by samiskinredning@gmail.com


Snöskosafari

Häng med på en guidad tur igenom Björnrikes skog till toppen Nipan där det blir fikapaus, men man får även kunskap om vildmarkslivet och se spår av de vilda djur som finns i området. Från Nipan är det en fantastisk utsikt över Vemdalen och Björnrike, ett perfekt ställe att bara njuta av livet på. Turen tar ca 2 timmar. Läs mer och boka tur på vemdalenexperience.se

Hyra snöskor

Vill du ta en tur alldeles på egen hand kan du hyra snöskor. Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa har snöskor för uthyrning. I Hede på Sonfjällets Natur & Kultur finns snöskor för uthyrning och väl där kan du göra turer upp på Sonfjället.

Isfiske När vårsolen bränner är det rogivande och helt underbart att åka ut på en is med ett renskinn, lägga sig ner och pimpla. Isfiske är relativt enkelt och billigt. Utrustningen kostar bara några hundralappar. Ett fiskekort ett par rödingblänken och några krokar är allt du behöver. En burk maggot eller mask samt en isborr. Här är några tips på isfiske dit du kan ta dig med bil.

Oxsjön. Foto: Kalle Vertergård

RÖRSJÖN, Hedeviken, 12 km från

Vemdalen by. Här kan du främst få röding men även öring, abborre och gädda. Vindskydd finns för fikapaus. STORVÅNDTJÄRN, Vemhån, 17 km från Vemdalen by. Här finns röding men även öring, sik, abborre och gädda samt vindskydd att fika vid. JÄRPBÄCKSDAMMEN i Vemdalen by är en lättillgänglig tjärn med två

fina vindskydd och grillplats. Här nappar främst röding, men även öring. KLÖVSJÖN som ligger mitt i byn är en stor sjö som är lättillgänglig från flera håll. Här är bra sik- och abborrfiske. Vindskydd finns på flera ställen. SVARTÅSTJÄRN vid Hotell Klövsjöfjäll är en liten tjärn med vindskydd och grillplats. Här nappar både regnbåge, öring, röding men även en och

annan sik eller abborre kan du få på kroken. FISKEUTRUSTNING och fiskekort finns att köpa hos Ekbergs Fiske i Vemdalen by och i friluftsbutiken på Hotell Klövsjöfjäll. GUIDADE ISFISKETURER med skoter som tar dig till små sjöar på fjället anordnas av Vemdalen Experience och Äventyr & Konferens.

Sveriges mest nöjda Sveriges mestår nöjda kunder – sex i rad! kunder - sex år i rad! Vi är glada och stolta att ha gjort er nöjdast i Sverige sex år i rad. Våra mäklare kommer fortsätta att göra det så enkelt som möjligt för dig i livets största affär. Läs mer på lansfast.se/ski eller kom in till oss i bobutiken så berättar vi mer!

Vi finns här för dig! Våra mäklare är experter på att sälja bostäder. Kombinationen av lång erfarenhet, fingertoppskänsla och lokalkännedom gör oss till en trygg partner i din bostadsaffär. Välkommen till oss! Leif, Christopher, Emma och Malin. Vemdalsskalet, 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se, lansfast.se/vemdalen

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

99


Frusna vattenfall

Vinterfall

När man i Vemdalen pratar om våra vattenfall (Fettjeåfallet, Sångbäcksfallet, Fallmoran och Mittåfallet), så är det oftast sommarupplevelser vi pratar om. Men faktum är att samma porlande fall kan bjuda på en helt annan upplevelse under vintern. Fallen som samtliga har mysiga grillplatser finns med i Vandringskartan som du köper på turistinformationen. Viktigt att veta är att stigarna till våra vattenfall inte hålls plogade eller pistade. Till de vattenfall som har lite längre färdsträcka, Fallmoran och Mittåfallet, rekommenderas turskidor eller rejäla snöskor och ett hyfsat flås.

Fettjeåfallet. Foto: Michael Wåhlin

Har du någon gång vandrat till Fettjeåfallet så har du upplevt det dramatiska och glittrande sceneri som platsen serverar sina besökare under sommarmånaderna. Med över 70 meters fallhöjd är det här ett av fjällvärldens mest spektakulära vattenfall. Men få känner till hur det kan se ut när snön ligger meterdjup och vattnet frusit. Här kan du förutom att uppleva

de vackra isskulpturerna som naturen själv skapat, prova på isklättring. Vem som helst kan klättra, med hjälp av en guide. Med vassa yxor i händerna och stegjärn på fötterna klättrar du uppför fallets isvägg. Det du behöver förutom varma vinterkläder är slalompjäxor, resten fixar guiden. Äventyr & Konferens ordnar med både halv- och heldagsklättring.

Sångbäcksfallet

Till Sångbäcksfallet vid Storhogna är det bara en kort promenad.. Nyligen byggdes en trappa ner till fallet som gör vattenfallet betydligt mer lättåtkomligt.

INDOOR STYLING & DESIGN

Certifierade inredaren Pia Alm hjälper dig med inredning, förnyelse, förändring och konsultation i din stuga/lägenhet eller i ditt hem. I dialog med dig får du hjälp att ta fram just din inredningsstil. Tel 0708-11 86 56 pia@indoorstylingdesign.se

100 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Vår choklad med kakor, praliner, klubbor och tårtor skapas från grunden med bär och lokala produkter. Det finns många anledningar till tårtor – bröllop, dop och jubileum. Klövsjövägen 47A order@natcake.se Tel 070-318 79 02


I pisterna

Grillhäng utanför pisten längst upp i förbindelsespåret mellan Björnrike och Vemdalsskalet, har en utsikt utöver det vanliga. Här finns också en grillplats med timrad eldstad och fasta bänkar. Sätt dig ner, grilla en korv och njut av utsikten över Sonfjället, Lunndörrspasset och Anarisfjällen.

VINDARNAS TEMPEL,

BJÖRNRIKESTUGAN är en riktig

klassiker med grillplats i bästa solläge. Utsikten över dalen och Sonfjället är storlagen. Den kortaste och mest lättillgängliga leden (1.5 km) startar vid Björnrike spårcentral. VARGGRANSTJÄRNEN på leden mellan Björnrike och Vemdalsskalet

Våra skidområden har en mängd grillplaster med vindskydd. De flesta har ved tillgänglig. Här är listan: BJÖRNRIKE har fem grillplatser. Högst upp i parken i söderläge med utsikt över Sonfjället (pist nummer 2), längst ner i Solsvängen (pist nummer 1), nere vid Björnidet (pist nummer 4) och två stycken i Björnvallen; vid avstiget på Snigelliften och i Bamseland vid Vallescenen. VEMDALSSKALET har tre grillplatser i pisten. Längst ner vid barnbackarna finns en större grillplats med tak (pist nummer 1). På andra sidan fjället vid Väst Express (pist nummer 14) och vid Pass Express (nummer 19) finns grillplats med vindskydd. KLÖVSJÖ/STORHOGNA

Vindarnas tempel

har vindskydd både i den södra och norra änden. Den södra ligger skyddad i dalen och är utrustad med grillplats. SVARTÅSTJÄRNEN ligger bredvid Hotell Klövsjöfjäll. Här kan man fortsätta söka fiskelyckan och här finns också vindskydd med grillplats för fikastunder.

har sex grillplatser. Längst ner i skidområdet (pist nummer 2) och vid Katrinaliften och Klövsjö Express. Vid avstiget på Klövsjö Express och i Storslalombacken (pist nummer 11) ligger ytterligare två. På andra sidan fjället i Storhogna finns grillplatser i barnområdet och vid Kalleliften.

VINDARNAS TEMPEL HÖGFJÄLLET

Välkommen till fjällens kvalitetsmäklare. Specialiserade på nyproduktion.

Tel Evelin Vastero 070-658 30 40 evelin.vastero@skandiamaklarna.se Tel Loe Vastero 070-542 30 40 loe.vastero@skandiamaklarna.se

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

101


Spa & relax Frisörer

SALONG FJÄLLFIN i Vem-

dalen by erbjuder klippning, håruppsättningar eller styling inför festligheter Bokning fjallfin.se

K.A.M FRISÖR & MAKEUP

i Vemdalen by har tre frisörer. Utöver klippning erbjuder de också styling och make up. VAX frisörsalong ligger vid Skalets torg på Vemdalsskalet. Bokning vaxfrisor.se

Massage

NAPRAPATLANDSLAGET på Skalets torg har mer än 25 års erfarenhet av idrottsskador från en mängd olika idrotter, men framförallt som behandlande naprapat inom skidåkning och av skidskador. Här får du hjälp vid smärta och stelhet i rygg, nacke, leder och muskler. Bokning naprapatlandslaget.se Fjällvistet Storhogna Foto: Håkan Wike

STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA blev fjällvärldens första spa med sin

salong som har en mängd olika ansiktsoch kroppsbehandlingar samt massage. Här finns också bubbelpool, bastu, en pool med vilstolar och en grönskande vinterträdgård. Vid foten av fjället ligger en bastu med badtunna och en kallkälla för sköna dopp efter fjälläventyret. Bokning storhogna.se STORHOGNA M har en avdelning som ger dig möjligheten att ta hand om dig lite extra. Relaxen har bastu med fjäll-

utsikt, en 34 grader varm avslappningspool med kallvattenzon, sköna vilstolar mot ett stort panoramafönster. Bokning storhogna-m.se HOTELL KLÖVSJÖFJÄLLS spaanläggning har en mängd olika ansiktsoch kroppsbehandlingar. Där finns också tre helt olika bastuupplevelser; ångbastu, finsk och infraröd bastu samt både inom- och utomhus bubbelbad och en skybar med utsikt över fjället och byn. Bokning klovsjofjall.se

Vemhus bygg- och maskinentreprenad är en seriös och pålitlig partner inom ny-, om- och tillbyggnationer, transporter, snöröjning och grävning. Tel 0684-402 50 Såggatan 8, Vemhån info@vemhus.se • vemhus.se

102 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Klassiska pizzor • Kebab Specialpizzor m. lokala råvaror Delikatesser • Glass mm. Byns pizzeria öppen året runt. Vår lokala fryspizza hittar du i områdets matbutiker. Mitt i Vemdalen by Öppet alla dagar harjedalspizza.se


Gym

BJÖRNRIKES GYM drivs av Gym24 och ligger i Björnrikecentrat. Det är välutrustat med styrke- och konditionsmaskiner, fria vikter och stora panoramafönster mot fjällen. Öppet dygnet runt och gymkort köper man på gym24h.se VEMDALEN BY har ett gym på Lövåsgården med styrke- och konditionsmaskiner samt fria vikter. Bokning och information finns på vemdalenif.se VEMDALSSKALETS GYM

Träning BRIDGESTONE PADEL ARENA

i Vemdalen by är nybyggd och öppnade i fjol. Det har två padelbanor öppna varje dag 05.00 – 00.30. Där finns racket att hyra, bollar att köpa och möjlighet att boka tid med en padeltränare. Från och med denna vinter

Padelarenan Vemdalen by

finns det golfsimulator, shuffleboard och skönt häng i bekväma stolar. Bokas på vemdalenpadelarena.com VEMDALEN GYMIX har gruppträning med Soma Move, morgonfys och seniorträning på Lövåsgården i Vemdalen by samt yoga i Vemdalens

skola. Veckoprogrammet finns på Facebook: Vemdalens IF Gymmix STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL

har instruktörsledda gruppträningar med avslappning, yoga, mindfullness, styrka och balans. Bokas på storhogna.se

ligger vid Skalets torg och drivs av Gym24. Det är ett välutrustat gym med styrke- och konditionsmaskiner samt fria vikter. Öppet dygnet runt och du köper gymkort på gym24h.se STORHOGNA har två gym. Storhogna M har ett modernt gym med panoramafönster mot fjällen. Bokas på storhogna-m.se Storhogna Högfjällshotell har motionscykel, löpband, skivstångsbur, vikter, stakmaskin, yogamattor samt ett utegym. Bokas på storhogna.se

Vi har komplett byggsortiment med noggrant utvalda byggvaror från marknadsledande leverantörer. Fråga oss gärna om tips och råd, materialval, transporter och annat som berör ditt byggprojekt. Kom in eller kontakta någon av våra engagerade säljare så hjälper vi dig att göra ditt byggande så effektivt och enkelt som möjligt. Industrigatan 1, Vemdalen by Telefon 0684-161 60 • abkarlhedin.se/bygghandel Öppet mån-fre 7-17, lör 10-14

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

103


Nöje

Bowling

Runt Vemdalens bowlingbanor kan det bli en riktigt trevlig helkväll med 3-kamp och god mat. Bägge har nämligen även dart, biljard, restaurang och bar. SPORTHUSET i Vemdalen har fyra bowlingbanor. Bokning görs på sporthuset.nu STORHOGNA M har även de fyra banor som bokas på storhogna-m.se

Afterski

De allra flesta restaurangerna i området har afterski. En del med liveband eller trubadur och andra med soft musik. I tidningen Vemdalen Idag presenteras afterskiunderhållningen under varje vecka. vemdalenidag.nu

Bio HÖGFJÄLLSHOTELLET på Vemdals-

skalet är en av fjällvärldens största nöjesarenor för kompisgäng, företag och helt vanliga skidåkare. En favoritperiod för många har blivit vecka fem och sex i Vemdalen. Då är nöjesutbudet starkt både i veckorna och på helgerna. Afterskibandens röj kompletteras av mer dansanta toner från artister vars bandnamn ofta innehåller z. Hårt rockande Rydell & Quick samsas med lika tungt gungande De Sotos. Hela säsongen har hotellet en säker pianist i pianobaren,

proffsiga afterskiband, dansband och en svinhet DJ på nattklubben. Bokning ticketmaster.se & tickster.se började göra sig gällande i Vemdalens nöjesliv med konserter och familjeunderhållning redan för två år sedan. Efter två års pandemipaus är de till tillbaka den här säsongen och fortsätter med full kraft på den inslagna linjen att leverera krogshower med underhållning för hela familjen. Tusse, Kaliffa, E-Type, Markoolio, Sean Banan, Robin STOHOGNA M

Bengtsson och Larz-Kristerz är bara några av de som gästar deras scen i vinter. Och med dansband och nattklubb växlar de nu upp med underhållning för alla dans- och partysugna. Biljettbokning på tickster.se VEMDALEN ÖLMARKNAD på Vemdalsskalet Högfjällshotell drar igång igen den 29:e januari, efter ett års pandemiuppehåll. Biljettbokning på vemdalen.se Mer evenemang är på gång som du kan läsa mer om i Vemdalen Idag.

Biografen ligger mitt i Vemdalen by med inredning som bevarats från 50-talet. Här är det filmföreställningar 1-2 gånger per vecka under vintersäsongen och ofta visas de allra senaste biofilmerna. Utbudet hittar du på Facebook Vemdalsbion

Taxi

Taxi Klövsjö/Vemdalen har bilar som tar upp till åtta passagerare. Bokas på taxiklovsjovemdalen.se

mat & vin

Vid Skalets torg med ski-in, ski-out har vi 12 hotellrum samt 70 fullt utrustade 4-12 bäddslägenheter med egen bastu. I hotellet finns också restauranger, bar & nattklubb. Hotell & konferens 0684-151 00 vemdalsskalet.com Restaurang Skalet 0684-151 89 Pizzeria Skalet 0684-151 90

104 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

Mitt på Skalets kan du njuta av à la carte, smårätter, goda viner och en värmande brasa. Smårätter som serveras kan ätas som en hel tapasmiddag.

Tel 0684-59 08 00 skalstorget.se filip@skalstorget.se


Nattåg

Res miljövänligt och smidigt med nattåg till Vemdalen. Det avgår från Malmö på eftermiddagen (via bl.a Stockholm) med ankomst till Röjan/Vemdalen morgonen därpå och med transferbuss till Vemdalens skidområden. Hemresan även den på eftermiddagen med ankomst till Malmö på morgonen. Tidtabellen är anpassad till bytesdagar för boende på torsdag och söndag. Bokas på snalltaget.se

Längdevent startades 2016 och seglade med en gång upp som en av Sveriges största längdtävlingar och destinationens i särklass största event. På Långfredagen, efter två säsongers pandemiuppehåll, är tävlingen äntligen tillbaka. Det är ett samarbete mellan Åsarnas IK, Storhogna Högfjällshotell & Spa och Volkswagen, där alla startande har chansen att vinna en bil. ÅK EN MIL – VINN EN BIL

Tävlingsledare är ingen mindre än legendaren Thomas Wassberg och tävlingen går i lätt terräng, som gör att alla kan vara med. Tillsammans med med elitåkare samsas barnfamljer och motionärer i spåret. I målet väntar festtält, mat , dryck, afterski och musikunderhållning. Vallaservice och längdskiduthyrning finns på plats tillsammans med försäljning av sportprodukter. Läs mer på storhogna.se

Buss Högfjällsrundan Storhogna. Foto: Håkan Wike

Från Stockholm går direktbuss till Vemdalen. Bokas på harjedalingen.se. Snöpendeln trafikerar Vemdalens skidområden med fast tidtabell. Se skistar.com

Flyg

Flyg går med SAS och BRA från Stockholm till Östersund. Bor du i Björnrike är transfern kortare med Jonairs flyg till Sveg. Taxitransfer bokas hos taxiklovsjovemdalen.se

ETT KUL UTFLYKTSMÅL! Testa våra fina längdskidspår, pausa i restaurangen och shoppa loss i outletbutiken. Här hittar du kläder för vardag, sport och outdoorliv, skor, sport- och outdoorprylar samt längdskidor till Sverigeledande priser! Vill du stanna över natten finns stuglägenheter, vandrarhem och stugor. ETT TipS: Det finns skoterled från fjällen ner till oss. Öppet 8.00-20.00 • Tel 0687-302 30 Webshop: shop.asarnaskicenter.se bokning@asarnaskicenter.se • asarnaskicenter.se

M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

105


Sommartips 1

FJÄLLVANDRA

Vemdalen har allt från utmanande toppturer till enklare promenader för de små. Dessutom kan du hänga med på en guidad vandring med temat ”I björnens spår” eller ”Hitta skogens konung”.

2

PADDLA

Med kanot, kajak eller SUP i åar, tjärnar och sjöar kan du upptäcka vattendrag med vyer över fjällen.

@destinationvemdalen

106 – M AG AS I N V E M DA L E N I DAG

3

GOLF PÅ HÖG HÖJD

4

FISKE

Hede-Vemdalen och KlövsjöVemdalen är två 18-hålsbanor som tillhör några av de allra bästa i fjällvärlden. Här finns trevliga put & takevatten, djupa åar och fiskrika sjöar. Det är vattendrag för flugfiske, mete, fiske från båt på fjällröding, öring, abborre, regnbåge, harr och gädda.

vemdalen

5

RIDÄVENTYR

Trumvallen är en riktig ranch där du får följa med och leva på fjället och prova på ranchlivet. De har även kortare dagsturer för familjen eller den ovane.

6

CYKLING

Hitta flowet i någon av områdets pumptracks eller i någon av de tretton crosscountryleder som är varvade med landsvägar, grusvägar och stigar.

7

BESÖK VATTENFALL

8

BESÖK NATIONALPARKEN

Vemdalen har fem fina vandringsturer som alla går förbi vackra vattenfall. Förutom vackra skådespel bjuder fallen även på fina laguner för svalkande fjällbad. Sonfjällets nationalpark ligger bara 30 minuter från Vemdalsskalet. Här finns fantastiska vandringsturer i sagolik miljö och storslagna vyer.

Läs mer på vemdalen.se


PRiSad kock

Markus Dahlström är vår köksmästare. Han var med och startade upp krogen M på väster i Malmö och där fick han en utmärkelse i Michelinguiden. Marcus har fört de traditionerna vidare och våra fjällgäster ger köket och servisen höga betyg. Välkommen till stora smakupplevelser i vår restaurang.

Restaurang & nöjespalatset Storhogna

storhogna-m.se • tel 0682-104 00


Skiduthyrning, butik, bootfitting och verkstad på Skalets torg

v e m d a l e n s k i s h o p. s e