Vintermagasin Vemdalen Idag

Page 1

IDAG SKID TEST VI HAR PROVKÖRT ALLT VINTER 2022/23 PÅ FYRA FJÄLL OPPISTUGGU TRYGGA TOPPTURER Restaurang och gårdsbryggeri Gourmet eller skymningstur

Ett stort tack till alla våra följare på sociala medier som så frikostigt delat med sig av bilder och upplevelser. Och till allas vårt destinationsbolag som varit med i produktionen av magasinets avslutande guide.

2022/23

Omslagsbilden är tagen i Toppbranten, på Hovdefjället, Vemdalsskalet Foto: Per Eriksson. Åkare: Elsa Fermbäck

ANSVARIG UTGIVARE

MARIE FERMBÄCK styr så gott som allt när det gäller Magasin Vemdalen Idag: Annonser, formgiv ning, artikelidéer, en spretig redaktion och alla intres santa människor som gör tidningen till det den är. Men lunchskidåkningen släpper hon aldrig taget om.

NICLAS SJÖGREN är magasinets chefredaktör och kallar sig själv ”någorlunda terränggående skribent och copywriter”. Han har skrivit skidreportage från såväl Iran som Nordkorea sedan sent 1980-tal. Men han åker väldigt gärna till Vemdalen.

VERA HÅKANSSON FERMBÄCK har meriter i alpina juniorlandslaget men har nu lagt tävlings skidorna på hyllan. När hon kommer hem till Vemdalen gör hon gärna toppturer, skönåker och skriver om turerna på sidan 61.

JOHAN OLSSON har jobbat med skidor och hårdvara sedan 90-talet och som bootfitter specialiserat sig på tävlingsåkare. Själv har han pjäxor på fötterna de flesta av veckans dagar och vi kunde få hjälp med årets skid test. Johan är en av de kunnigaste skidkännare vi känner.

BERNE HOLMKVIST med över 20 år som inköpare av skidor är magasinets och en av Sveriges kunnigaste experter. Han hänger gärna i Björnrike och då med stor slalomskidor under pjäxorna. Skidtestet som han gjort tillsammans med Johan kan du läsa på sidan 79.

VILLE WELIN landade i Vemdalen under 1980-talet och jobbade med liftar och pister. Nu har han skaffat sig kunskap och erfarenhet inom besöksnäringen i hela Härjedalen och Jämtland. Vi är tacksamma att idag ha Ville som korrekturläsare hos oss.

LINNÉA FRISK har på destinatinationbolaget och som nybyggare i Vemdalen med rekordfart lyckats få järnkoll på området. Hon far runt, testar alla nyheter och förser oss med all den hårda fakta vi behöver.

Marie Fermbäck, marie@graform.se Vemdalen Idag och magasinet är en periodisk tidskrift som ges ut med 8 nummer per år. Du kan också följa oss på våra sociala medier för att se vad som händer på fjället och i dalgångarna.

Vemdalen_Idag Vemdalen Idag

FOTO & ILLUSTRATION

Per Eriksson, Karl Vertergård, Åsa Hofberg Iseby, Tom Öhlin, Kemal Gulsever, Marie Lönnberg, Vera Håkansson Fermbäck, Håkan Persson, Carl-Johan Utsi, Elin Andersson, Joanna Sjöö, Lisa Sjelin, Ulf Grinde, Emeli Alkell, SkiStar, Elsa Fermbäck, Tomas Kristoffersson, Susanne Vestman, Michael Wåhlin, Håkan Wike, Marie Fermbäck, Jocke Lagercrantz, Aftonbladet, Bildbyrån/Simon Hastegråd och Suvad Mrkonjic.

ANNONSFÖRSÄLJNING

Marie Fermbäck tel 070-664 59 80

TRYCK

Forssa Print, 30 000 ex

REDAKTIONEN MEDARBETARE

KARL VERTERGÅRD är så gott som konstant i rörelse och helst ute på fjället. Där tar han fantas tiska bilder som han levererar till oss på magasinet.

PER ERIKSSON är skidfotografen som kan stoltsera med att ha plåtat omslag för både Powder Magazine och Åka Skidor. Samt för Magasin Vemdalen Idag förstås.

LISA KRÅIK är med sina samiska rötter och sitt engagemang en källa till kunskap inom den samiska kulturen.

IDAG
STÖCKLISKIDOR finns att köpa och testa hos Vemdalen Ski Shop på Skalets torg och i Klövsjö Sportshop.

Vi gör Vemdalen

Vid en slarvig anblick kan man luras tro att det är snön och bergen som gör Vemdalen till det vinter-, och numera faktiskt, året runt-paradis det är. Vem älskar inte den där krispiga svinkalla midvintermorgonen? Vem älskar inte knarr under pjäxorna och kyla som biter i kinderna? Manchester i backen. Det vilda, tysta, mäktiga landskapet. Vem gillar inte fjällen liksom?

Men det är något mer än fjällen, de 35 liftarna och de 58 nedfarterna som gör Vemdalen unikt. Det är människorna här. Det är entreprenörerna, drömmarna, butiksinnehavarna, hantverkarna, säsongarna, slädhundsförarna, butiksbiträdena, guiderna, matkonstnärerna, pistörerna, bartendrarna, servitriserna, skidlärarna, gästerna, pistmaskinsförarna, de som matar våra sociala medier med innehåll och många fler som gör Vemdalen till vad det är. Det är vi tillsammans som gör besöket värt mödan, och som gör att allt fler till och med väljer att flytta hit.

Med detta sagt vill vi på redaktionen ödmjukt tacka alla inspirerande människor som varit med och hjälpt oss att skapa det magasin du nu håller i handen. Det är vi som spelar i lag Vemdalen.

Vi ses på fjället.

Marie och Niclas

JAKTSTUGAN, RIPFJÄLLET, FEBRUARI 2022. FOTO: TOM ÖHLIN.
Köpa bostad i Vemdalen? VEMDALEN 06 84-280 00 | vemdalen@bjur fors.se
Swiss Demo Ski Team-medlemmen och TMS ambassadören Kilian Weibel Foto: Oskar Enander

www.the-mountain-studio.com

■ ■ ■
INNEHÅLL 48
En motvillig entreprenör och en kock från Mexico skapar förutsättningar för en besökspärla i Klövsjö. 34 HANTVERK Möt fem hantverkare som brinner för sitt jobb. UPPTAKT Längdskidskola 24 Ebbas ben gick viralt 26 Vemdalslitteratur 28 Ledparadis 30 Celebert i Vemdalen 32 44 ÅTTA ÅRSTIDER Renskötaråret och gemensamt ansvar på fjället. 70 NÄSA FÖR FUSK Världens enda dopinghund vilar ofta ut i Vemdalen. 75 PRYLSIDOR Välj och vraka i mountain style eller varma kläder i ull. 61 TRYGGA TOPPTURER Lyxtur med gourmetmat eller skymningstur med solnedgång. 56 TORGNYS TAJMING Livet som landslagstränare och liftbyggare 10 Vinterns nyheter 87 VEMDALEN GUIDE Kalla fakta om det mesta och det bästa i Vemdalen. 79 SKIDTEST Vi har testat det mesta och korat det bästa i årets skiddjungel. 66 DESIGN MED FUNKTION
OPPISTUGGU
MED PASSION FÖR NATUREN Kläder, skor och utrustning för uteliv. Fisketips, kartor och utrustning för hundliv. & F R I T I D F I S K E Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by Systembolagsombud I InfoPoint I Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu

01Belysning i Björnrikes

längdspår

Längdsystemet har i vinter fått elbelysning på trekilometersslingan som ansluter till pisten Solbacken ovanför Björnrikecentrat. Nu blir det ett betalspår med toaletter, vallarum och värmestuga när SkiStar Cross Country Arena flyttar in.

Bäddat för nytt skidområde på Vemdalsskalet

Nyheter 04

02Större afterski på Skalet

Vemdalsskalets Högfjällshotell tänker stort när de byggt om och införlivar kongresshallen i nöjeslivet. Med ny ingång från Skalets torg kan man ramla rakt in en av fjällvärldens största afterski- och nöj esarenor. Bryggeriet är hotellets nya pub i sober chesterfieldmiljö med galet många goda sorter av både öl, rom och whisky.

Gästtrycket i Vemdalen har ökat markant under senare år med rekord i antalet besökare och skid dagar. Som ett led i SkiStars arbete med att kapa citetsstärka skidområdet har bolaget köpt mark av Holmen AB. Totalt handlar det om 400 hektar vid Klyftberget på Vemdalsskalet. Marken innefattar både kalfjäll och fjällnära skog och ligger i anslut ning till Skalspasset. Med bra fallhöjd ger området möjligheten att skapa ett helt nytt skidområde med nedfarter och liftar. Området kan också enkelt byggas ihop med den befintliga skidåkningen. – Vi vill att våra gäster ska få ut så mycket som möjligt under sin vistelse hos oss, inte minst under våra högsäsongsveckor då vi har flest gäster på Vemdalsskalet. Tack vare förvärvet av marken kan vi skapa ännu bättre, minnesvärda fjällupplevelser med härliga, böljande och rymliga nedfarter i toppklass för alla nivåer av åkare, säger Anders Lundqvist, destinationschef för SkiStar Vemdalen.

Parallellt med vinterverksamheten kommer Klyftberget även att utvecklas för året-runt-verksamhet, med cykling och vandring. Förutom olika aktiviteter så möjliggör förvärvet dessutom exploatering av attraktivt fjällnära boende.

Bättre skidåkning på Hovdefjället

Branten ner till den gamla anrika Turisten på Vemdalsskalet har varit ett ständigt gissel för skidåkarna. Den smala starten blev snabbt svåråkt med både pucklar och is. Nu har den breddats, schaktats om och fått elbelysning. Turisten har fått en förlängning värd namnet, som kommer ge betydligt skönare åkning ända från starten vid Hovde Express ner till botten av Mellanliften.

10 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Vi har valt ut några bra nyheter som kan lyfta din vistelse i Vemdalen

ABOVE ALL, HERE

The all new Rossignol freeride ski. Light, quick and agile. Equipped with Titanal beam, rectangular sidewall, progressive sidecut, extended core, air tip, damp tech, free rocker, paulownia wood core.

rossignol.com ANOTHER BEST DAY
Photo : ©Blake Jorgenson

Skiduthyrning i sportbutiken

på Hotell Klövsjöfjäll Förra säsongen öppnade den nya sportbutiken i Klövsjös hotell med skidor, prylar och kläder för uteliv. I år utökar de verksamheten med uthyrning av

Nyheter 08

Uppladdat

Nu finns 60 nya ladd platser för elbilar på dag parkeringar i området.

05

THE MOST VERSATILE HIGH-PERFORMANCE SKIBOOT JUST BECAME STRONGER AND LIGHTER

TECNICA COCHISE

• För den som söker en kompromisslös alpinpjäxa med möjlighet till touring

• Den senaste uppdatering av den klassiska Cochise innebär att pjäxan blivit lättare samtidigt som åkprestandan är i stort sett lika som motsvarande pistpjäxor.

• Detta har möjliggjorts genom det material som används i skalet, en gålägesmekanism som verkligen låser pjäxan utan glapp samt en välformad innersko.

• Gåläget ger 50 graders rörelse. Så oavsett om du vill underlätta promenaden till backen eller ha möjlighet att njuta av åk utanför de pistade backarna är Cochise ett alternativ som gör skillnad.

Allt om Cochise här >

PÅ FYRA FJÄLL

Vi har valt ut några sköna pister och utförslöpor på fyra av Vemdalens fjäll. Lååånga svängar i Kodiak och Snobben på Blästerfjället. Utmanande åk i Supersvängen och Storslalom på Mellanfjället. Tuff åkning i svarta Nääsbranten på Hovdefjället och ett roligt litet äventyr längs off pistspåret Westernvägen på Skalsfjället. TEXT MARIE FERMBÄCK ÅKARE ERIK HAMMARSTEN FOTO PER ERIKSSON

BJÖRNRIKE

KODIAK. Pisterna i Björnrike är fördelade på tre fjäll, men det är på Blästerfjället de flesta ligger samlade. Närmare bestämt 10 stycken, där Kodiak är en av de mest grandiosa med en fallhöjd på 470 meter och åklängd på över två kilometer. Pisten invigdes 2010 när Grizzly Express bygg des och redaktionen betraktar den som sin egen. Nåja, vi fick i alla fall den stora äran att namnge pisten. Kodiakbjörnen är den största underarten till brunbjörnen. Och stor pist ska ha stort namn.

FOTO MARIE FERMBÄCK

SNOBBEN. Den är en av Björnrikes äldsta backar och var från början egentligen en offpistränna. Namnet kom till när linbanan byggdes 1969 och rännan under liften blev en catwalk att stila i inför sittande publik. Sedan dess har liften bytts ut och både puckelpist, park och skicrossbana har haft sin hemvist här. Skidkul grejer, men åket blev stympat i en av Blästerfjällets bästa pister. 2017 kom ändå räddningen, då Snobben breddades så att både skicrossbanan och pisten kunde samsas. Snobben tillhör en av våra favoriter, med en svart start där man alltid blir räddad av den långa flacken som ger plats för en riktig "show off" längs med liften. Men överst på listan av medborgarförslag står fortfarande en breddning av toppbranten. Då blir pisten fulländad.

ÅKARE ELSA FERMBÄCK FOTO PER ERIKSSON

KLÖVSJÖ

SUPERSVÄNGEN. Man ska inte låta sig luras av pistens flacka start. Den här svarta kanonen på Mellanfjället i Klövsjö med en dryg kilometers åkning och 334 meters fallhöjd, trycker på rejält hela vägen ner. Så pass att den stått värd för World Cup i stor slalom. Och som namnet säger så har pisten några riktigt spännande svängar och superfina vyer över byn.

FOTO KALLE VERTERGÅRD

STORSLALOM. Den blev Klövsjös första ordentliga pist när den kom till i mitten av 70-talet. Pisten har byggts om ett par gånger sedan dess, när snökanonsystemet har uppgraderats. Breddad och med mindre frånlut har den här utmanande svarta favoriten blivit betydligt åkvänligare. Klövsjös Storslalom är också en av områ dets mesta anlitade pister i täv lingssammanhang och har stått värd för tävlingar från ungdoms nivå ända upp till Europacup.

FOTO KEMAL GULSEVER

VEMDALSSKALET

NÄÄSBRANTEN. När Väst Express byggdes 2014 blev Nääsbranten det senaste tillskottet i familjen svarta pister. En riktig storslalomrökare med brant start som planar ut i en skön flack. Alpina landslaget gillar den så pass bra att de ofta kör precamps här inför stora mästerskap. Pistens namn kommer från Karl-Johan Nääs som började jobba som liftskötare här 1982, då den första liften bygges på västsidan av Hovdefjället. Där blev han kvar i över 15 år och kunde från sin arbetsplats blicka ner över släktens fäbodvall – Nääsvallen.

ÅKARE VIKTOR ANDERSSON FOTO PER ERIKSSON

VEMDALSSKALET

WESTERNVÄGEN ELLER COWBOYSLINGAN. Kärt barn har många namn. Inte så konstigt eftersom offpistslingan rakt under liften Pass Express, är som en egen värld i vilda västerns klippiga berg. När Pass Express byggdes 2005 blev den här lilla utflykten mer lättåtkomlig från de nya pisterna. Hösten innan invigningen fick redaktionen följa med i bil på pistvisning. Turen gick bitvis ner i Westernsvängen. En hårresande tur, som känns betydligt tryggare på skidor.

FOTO MARIE LÖNNBERG
The all new Dynastar M-Pro 90 is the true all mountain ski. With these skis you are well prepared for every imaginable terrain on the mountain. M-PRO 90 ©Florian Monot - Hybrid Poplar PU lightweight core - Adaptive Sidecut - Sandwich Construction Full Sidewall - Fiberglass Torsion Box - Rocket Frame TITANAL - Sintered Base - Tip & Tail Rocker

LÄNGDSKIDSKOLA

Anders Lindroos har en gedigen bakgrund som längd skidåkare. Idag har han lärt ut både skejt, klassiskt och stakteknik i mer än 15 år.

Tidigare jobbade Anders åt Storhogna Högfjällshotell & Spa med enbart Storhogna som bas. Men från och med förra säsongen sker hans egna verk samhet på Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö. Det finns givetvis en massa olika anledningar till att folk vill utveckla sin längdåkning och därmed tar en lektion eller flera. Några siktar på långlopp, någon annan vill förbättra tekniken för att kunna njuta mer. Anders möter också många som han kan hjälpa med de mest grundläggande tipsen. Det är så synd att många som vistas i fjällen ändå har en stor farhåga att ge sig ut på ett par längdskidor för att ”oj, det är för brant uppför, och det är på tok för brant utför och så är det så långt”. Som coach kan jag få många över den tröskeln, och få fler att njuta av längdåkning. Skidlektionerna är först och främst till för att personer ska kunna ta sig runt skidspåret på ett tryggt och bra sätt. Det är det mest grundläg gande. Sen är det många som har en speciell ambi

tion med sin skidåkning också, att kunna prestera. Att till exempel åka Vasaloppet. Då blir lektionerna annorlunda mot för dem som precis börjat åka.

Vad gör det så härligt med längdåkning?

– Det är en kombination av flera saker. Att få vara utomhus och vistas i naturen och känna alla elemen ten, vare sig det är vind eller sol mot kinden. Det andra är att längdåkning är ett helkroppsarbete, det kräver allt. Uthållighet, styrka, rörlighet, någon typ av kroppskoordination och balans. Det är den ultimata träningsrörelsen för att hålla en kropp igång. – Dessutom är längdskidåkning väldigt skonsamt. Det är många äldre personer som verkligen kan åka nästan hur mycket som helst, dag efter dag. Även fast dom inte skulle ha en chans att till exempel löpträna. Längdskidåkning fungerar högt upp i åldrarna. Många längdåkare på motionsnivå peakar i 50årsåldern och så är det inte med till exempel löpning.

ANDERS TRE TIPS

FÖR BÄTTRE LÄNGDÅKNING

1. TIMMAR PÅ SKIDOR

Det går inte att komma ifrån att ju oftare du står på längdskidor desto tryggare blir du. Man måste bli kompis med skidorna och snön. Det finns ingen genväg för att bli bra.

2. VARIERA SKIDÅKNINGEN

Det är helt okej att nån gång köra kort och snabbt och vissa andra gånger köra hur långsamt som helst, men i många timmar.

3. DU KAN BLI BÄTTRE

Utvecklingspotentialen är stor för en nybör jare men den är också stor för en van skidåkare. Man blir verkligen aldrig fullärd.

BOKA LEKTION

Du hittar mer info om lektioner och priser på vemdalenlangd.se. Även Storhogna Högfjällshotell anordnar längdlektioner i grupp eller privat: storhogna.se och Åsarna Ski Center har personligt anpassade skidlektioner i skejt och klassiskt: asarnaskicenter.se

24 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
UPPTAKT

BENET GICK VIRALT

Parasportstjärnan Ebba Årsjö badade i guldmedaljer förra säsongen. Och som crescendo för år 2022 fick hon Victoriapriset. Ebbas funktionsutmaning och parasportkarriär har gått från att vara något negativt till något positivt.

DET ÄR INGEN ÖVERDRIFT att Ebba Årsjös definitiva genombrott kom förra säsongen. Inte mindre än tre medaljer (två guld, ett brons) på paralympics i Peking och två guld på VM i Lillehammer. Som grädde på moset tilldelades Ebba Victoriapriset 2022, en utmärkelse med en rad ganska tunga namn på listan: Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Anja Pärson, Nils van der Poel med flera.

– Det blir såklart en framgång för parasporten, säger Ebba. Ingen paraidrottare har fått det tidigare så det känns sjukt stort och det betyder ju att vi syns. Eller kanske att vi kommer att göra det mer än tidigare. Det är jätteviktigt i alla fall och visar också på att Sverige är ganska modernt. Det handlar om jämlikhet. Det är inte bara parasporten som åstad

kommer något, det är ju media och hela Sverige. Ebba fick mycket uppmärksamhet i media direkt efter alla medaljer. Idag har det lagt sig något och Ebba menar att hon inte känner av något kändis skap mer än att ibland bli igenkänd på affären unge fär. Däremot är hennes livsstil ordentligt förändrad efter framgångarna.

– Jag lever på ett helt annat sätt. Jag lever för skidåkning idag. Tidigare var det skolan, kompisar, träna. Idag är det en helt annan sak.

EBBA HAR vad man kallar Klippel-TrenaunayWebers syndrom. Kortfattat kan man säga att det är en venös sjukdom som gör att blodomloppet inte fungerar som det ska. I Ebbas fall är hon drab bad i ena benet. Det ben som hon brukar kalla

Benet var ju det negativa, det som jag hatade, det som man tittade på. Nu försöjer jag mig på benet.

”lillebenet”. Från att ha varit något enbart dåligt och smärtsamt har benet blivit en källa till en massa bra saker.

– Benet var ju det negativa, det som jag hatade, det som man tittade på. Men nu är det benet som jag försörjer mig på. Jag får uppleva roliga saker på grund av att jag har det här syndromet, vilket jag aldrig trodde skulle vara möjligt när jag växte upp. Det gör fortfarande ont att ha det här benet men det är ändå positivt nu. Det låter klyschigt kanske men det är så det är.

DEN 21 JUNI la Ebba för första gången upp en bild på sig själv och benet på sociala. Det bara small till så hade hon över 60 000 likes på sitt Instagramkonto. Benet gick viralt, om uttrycket tillåts. Enligt Ebba var det egentligen inget konstigt att hon till slut visade upp benet.

– Jag hade gått i 18 år och gömt benet, försökt vara någon jag inte var. Dessutom hade jag blivit lite ifrågasatt om jag verkligen hade ett så dåligt ben. Att lägga ut på Insta var något jag hade tänkt på i måna der. Jag tänkte ”jag ska lägga upp nåt fint, där jag känner mig fin”. Ja, men jag blev ju kärleksbombad och det gick viralt. Det kändes så bra.

FÖDD: 2001

TÄVLAR FÖR: Vemdalens Alpina

BOR: Norrköping och Vemdalen

FRÄMSTA MERITER: 2 guld, 1 brons på Paralympics, 2 VM-guld, 11 segrar i världscupen

STYRKA: Min resa, min historia

LÄSER: Mycket nyheter och tidningar

TITTAR PÅ: Serier, The Crown till exempel

LYSSNAR PÅ: Gammal musik som Abba, Whitney Houston men även svensk och amerikansk hip hop och soul. Jag gillar allt, kan även lyssna på dansband med mamma och pappa.

ÄTER: Skaldjur och fisk – kräftor är ju fruktansvärt gott. Och mammas mat.

TRE VIKTIGA: Lillasyster Maja, bilen och min hårblåsborste

INSTAGRAM: @ebbaarsjo

26 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
UPPTAKT

Historiskt.

På några få generationer har Vemdalen förändrats från att vara en okänd fjällby som oftast krävde ett hårt och strävsamt liv av sina bofasta, till att bli en av Sveriges mest framgångsrika turistmetropoler.

MARGARETA SIDENVALL vill med den här boken ge en inblick i och skapa förståelse för bygdens historia. Hennes utsiktstorn är unikt – som barnbarn till folkskol lärare Nils Petter Lindgren, skaparen av Vemdalsskalets Högfjällshotell, och som dotter till Gun Lindgren, hotell chef under den allra första stafettsträckan, har hon fått en ingående bild av turismens framväxt i området. Men hon har också, genom hela sitt liv, lyssnat till släkt och bybor

och tecknat ned berättelserna om Vemdalen. Berättelser som med tiden blivit allt mer värdefulla, i takt med att rösterna tystnat, en efter en.

DEN BILDSKATT som ryms mellan pärmarna i form av omkring 400 bilder, från fotografiets barndom till modern tid, bidrar också i högsta grad till att göra boken värdefull för var och en som vill lära känna Vemdalsbygden närmare.

SPÄNNING

FORBÖNDER ger läsaren en beskrivning av den gamla forbonde kulturen och hur arvet har bevarats av den nutida forbondeföreningen som bildades 1981. Föreningen för nu traditionen vidare. Med häst och släde i tidsenliga kläder, åker de varje år den långa resan till Norge och marknaden i Røros.

VÄLKOMMEN HEM porträtterar människorna som bor i Klövsjö och Vemdalen. Utgivaren Catharina Hellström kom till Vemdalen 1986 för att säsongsjobba och tillhör nu de bofasta. Till sin bok har hon gjort intervjuer med en rad profiler som varit med under Vemdalens resa från skidanläggning till modern skidort.

DRÖMMEN OM FJÄLLET skildrar i ord och bild turismens historia i Klövsjö och Vemdalen. Tillsammans med Destination Vemdalen har för fattaren Bosse Yman gjort research om fjällets pionjärer. Det resulterade i en bok med berättelser om de som var med och skapade den framgångs saga som destinationen blivit.

KALLE LÖFGREN är uppvuxen i Ånge. Efter 43 år som godishandlare där, inledde han pensionärslivet med att skriva spänningsromanen Vemdalsrånet. Men idén till första boken kom redan under 90-talets besök på högfjällshotel lets afterski, då han såg alla kontanter som var i omlopp.

Dramatiken i Vemdalen är del två i den trilogi som handlar om Roberts tur bulenta liv med vänner och bekanta i Sundsvall och Vemdalen. Efter att Robert deltagit i Vemdalsrånet, flyttade han ihop med Åsa och bestämde sig för att aldrig mer göra något kriminellt. Och det har gått bra. Fram tills nu.

FÖRFATTARPARET Sture Eriksson och Catharina Mann är bosatta i Stockholm sedan många år, men har båda norrländska rötter. Paret ligger bakom deckarsviten Vemdalsmorden, en serie mörka och dramatiska spän ningsromaner som utspelas i trakterna kring Vemdalen. De som smider onda planer, är den tredje romanen i sviten om den grävande journalisten Henning som återvänt till hembyn och på ett eller annat sätt dras in i mordutred ningar. Tidigare böcker i serien är Den som ruvar på hämnd och Den som griper till våld.

28 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
UPPTAKT

Dagens bästa åk med Volkswagen ID.4 GTX.

Fyrhjulsdriven och helt elektrisk.

Redo för branta backar och elektrisk längdåkning? Fyrhjulsdrivna ID.4 GTX ger dig det perfekta greppet och med en räckvidd på upp till 48 mil färdas du obegränsat genom vinterlandskapet. Femstjärnig säkerhet, en rymlig kupé och gott om plats för packningen gör ID.4 GTX perfekt för familjen i vinter.

Ladda upp för dagens bästa åk. Välkommen in till vår stuga i Vemdalen för en elektrisk provkörning.

Tillsammans elektrifierar vi Vemdalen.

Energiförbrukning vid blandad körning från 17,3 – 19,6 kWh/100 km. C0₂-utsläpp vid blandad körning 0 g/km.

LEDPARADIS

Skoterkörningen i Vemdalen håller hög klass och kan varieras mellan den allra enklaste skogskörningen till mer utmanande turer i högzon.

VEM FÅR KÖRA SKOTER?

För att få köra snöskoter i Sverige krävs att du är 16 år och har ett förarbevis för terrängskoter. Snöskoter får även köras av den som har svenskt körkort eller traktorkort utfärdat före 2000-01-01. Undantag vid skotersafari med guide.

PONTUS WIDELL är i princip uppvuxen på en skoter. Idag driver han Vemdalen Experience där man både kan hyra skoter och åka på organiserade skotersafaris. Dessutom servar och förvarar man skotrar hos sig. Som mest är det närmare 100 skotrar på plats i lokalerna. – Vi vill hjälpa till så att det blir så smidigt som möj ligt att ha skoter. Alla de bästa skoterlederna utgår ifrån där vi har verksamheten i Vemdalen by. Man har skotern här och kommer åt den när man vill och kan köra rakt ut på lederna, säger Pontus.

I OMRÅDET finns inte mindre än 30 mil leder som underhålls av den lokala skoterklubben. Det är lätt att välja mellan enklaste möjliga körning och mer utma nande skoterturer.

– Jag skulle vilja påstå att Vemdalen har ett av Sveriges bästa ledsystem. Skoterklubben gör ett jättejobb och det blir bara bättre och bättre för varje år. Skicket på lederna är i världsklass helt enkelt. Dessutom har vi allt från lågmark och supermysig skogsterräng till högzon i fjällkedjan och man tar sig väldigt långt.

ATT SKOTERN är en potent maskin är det inte speciellt svårt att lära sig grunderna för att köra. Och sen är det enkelt att snabbt och smidigt ta sig förhållandevis långt ut i vildmarken. Men framförallt brukar folk uppskatta körglädjen.

– Skoter är det ju ett väldigt roligt fordon att köra. Det passar så många. Första klivet in för att börja köra är väldigt enkelt. Tekniskt sett är det bara att behöva kunna trycka på gas och broms. Det kan alla. Vi har ju folk från Thailand som aldrig sett snö förr som kör bra. Det är skillnad mot till exempel skidåk ning. Ställ någon som aldrig stått på ett par skidor och sätt bygeln i rumpan på dem så kraschar de ju. Det går också att anpassa skoterturerna för dem som är väldigt erfarna skoterförare.

– Fördelen med en guidad tur är att man kan slappna av. Man har en kunnig guide som kan förklara och göra en säker tur. Vi jobbar med tre viktiga punkter: trygghet, kunskap och minnen för livet.

30 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
TROTS
UPPTAKT

Kalla fötter?

Strumpa med värme

Strumpa i merinoull med Toe Cap System som värmer ovanpå och under tårna. Strumporna är ergonomiskt utformade och sitter åt runt foten utan att ge några veck.

Strumporna finns i tre modeller. Modell 6.1 är en kompressionsstrumpa för alpinpjäxor och längdskor med precis passform. Modell 5.1 prioriterar komfort och har alpin vaddering. Modell 4.1 för varierad användning och olika aktiviteter i skor och pjäxor.

Litiumbatterier

Litiumbatterier som är lätta att fästa med tryckknappar på mudden

Förstärkning

Skaftet är förstärkt över smalbenet för högre komfort till alpinskidåkaren

STYRS VIA SMARTPHONE

Batterierna finns i två styrkor, 1200 och 1800 mAh. Värmen kontrolleras via Lenz Heat App på enkelt sätt. Samtliga batterier är kompatibla med samtliga strumpor och handskar från Lenz.

Lenz Heat app för iOS och Android

Merinoull

Naturlig materialblandning med merinoull i samtliga modeller

Integrerade värmeelement Senaste generationens integrerade värmeelement som täcker hela tådelen

Toe Cap System

Värmeelement som täcker undersida och ovansida av tårna

Mer om Lenz Official partner Sveriges Alpina landslag valde Lenz
LENZ
APP

Hirscher har ett envist rykte kring sig att han är extremt noga med sin utrustning. Därför kanske det inte förvånar så många att han idag är en av dem som står bakom skidvarumärket Van Deer. Det andra varu märket han jobbar med är The Mountain Studio och det kanske är än intressantare för den svenska publiken i och med att upphovsmännen är de två svenskarna Stefan Engström och Peter Blom, vilka båda har gedigen bakgrund i den svenska skidvärl den. Inte minst genom att dessa herrar skapade Peak Performance tillsammans. Dessutom har Engström tävlat framgångsrikt i freestyle och Blom var i flera år chefredaktör för Åka Skidor. Extra intressant för oss som gärna häckar i Vemdalen är också att båda dessa varumärken finns hos Vemdalen Ski Shop, en av två skidshopar i Sverige med dessa varumärken. Vi ringde upp Peter Blom för att höra lite om hur dom tänkt kring detta.

Hur skiljer sig The Mountain Studio från andra klädvarumärken du jobbat med i skidbranschen?

– Det som skiljer sig är att vi redan från början bestämde oss för att bara göra premiumprodukter, och därmed inte skulle behöva anpassa oss till de stora sportkedjornas behov av lite billigare volymprodukter. Då blev det också naturligt att redan från början se alpländerna som våra första marknader, där efterfrågan på denna typ av produkter är stor.

Hur kom Marcel Hirscher in i bilden?

– Marcel kände Stefan lite sen tidigare, dels via ett samarbete med JLindeberg och dels via Stefans son Mattias Rönngren som tävlar i den alpina världscupen. På något sätt hade Marcel hört talas om att Stefan och jag börjat dra igång The Mountain Studio. Han ringde själv upp oss och frågade om han fick vara med på ett hörn – inte som sponsrad åkare utan som satsande delägare i bolaget.

Vad betyder han för varumärket och produkterna?

– Initialt har han givetvis betytt väldigt mycket för varumärket, inte minst i Österrike där han är mycket större än vad vi fattar här uppe i Sverige.

När det gäller produkterna var han känd inom världscupscirkusen att var extremt noggrann med sin utrustning – och det är något han tagit med sig till oss. Han är dels involverad i alla våra produkter, men har även fått ansvaret för några speciella Marcel Hirscher-produkter där han själv styrt över det mesta.

The Mountain Studio har varit mycket sparsmakade, för att inte säga petiga, med vilka butiker som får sälja deras kläder. Därför är Vemdalingarna lite extra stolta över att ha kläderna i sortimentet på Vemdalen Ski Shop.

Berätta hur ni valde dom Peter? – Tyvärr finns det ju väldigt få kvar av de specialise rade skidbutikerna i Sverige, när nästan allt säljs via de stora kedjorna. När vi fick kontakt med Vemdalen Ski Shop så kände vi att det är just i en sådan butik vi vill vara, för att få det rätta engagemanget och kunskapsnivån.

Varför går det så bra för The Mountain Studio? – Jag tror att vi träffat rätt med produkterna, och sen finns det ett stort intresse för märket, tack vare vår historia och Marcels engagemang.

Vad är USP-en? – Hög kvalitet, gjorda för seriösa skidåkare, men många av plaggen går även att använda utanför backen.

32 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
UPPTAKT

NAMN: MARCEL HIRSCHER

FÖDD: 1989 I ÖSTERRIKE.

DEBUT I VÄRLDSCUPEN: 2007

FRÄMSTA MERITER:

67 SEGRAR I VÄRLDSCUPEN OCH 138 PALLPLATSER

8 RAKA SEGRAR I TOTALA VÄRLDSCUPEN

2 OS-GULD OCH 1 SILVER

5 VM-GULD, 4 SILVER OCH 2 LAGGULD

Celebert i Vemdalen

Två av de mest uppmärksammade varumärken i vintersportbranschen den senaste tiden är knutna till Marcel Hirscher, en av världens absolut främsta utförsåkare genom tiderna.

NÄR SARAH THORÉN slutade gymnasiet var siktet inställt på att göra en säsong i fjällen innan hon skulle studera på högskola och etablera sig. En säsong alltså. Men det där skid- och fjällsuget gjorde att hon fortsatte hänga på snö. Sammanlagt blev det 11 säsonger som skidlärare, varav tre på Nya Zeeland. För tio år sedan förde kärleken henne till Vemdalen och idag jobbar hon på Hotell Klövsjöfjäll. Men vid sidan av det ordinarie jobbet har en annan verksam het tagit form. Idag har hon gått ner på 80 procent av heltid, så resten av tiden ägnar hon åt smyckesdesign i silver under varumärket Baika i Fjällen.

– Silver är ett fantastiskt material att jobb med. Dessutom tycker jag om att det är så beständigt. Det är inget som blir gammalt. En ring som ligger ett tag kanske blir lite oxiderad men det är bara att putsa upp den igen så är den som ny. Och det går att återbruka precis allt silver som blir över. Allt spillmaterial, till och med minsta spån, smälts om och används igen. Det känns extra bra.

Redan som nioåring köpte Sarah sin första symaskin och hon har sytt sen dess. Dessutom gillar hon att snickra. Och det var när hon skulle förlova sig med

örhängen och halsband från ax till limpa i ett litet källarrum i bostaden, men till sommaren flyttar hon in i den nytimrade gårdsbutiken i Vemdalen by. Designen på hennes smycken hänger ofta ihop med fjällmiljön där de skapas. – Kopplingen till fjällen känns helt naturlig. Det spelar ingen roll vilken tid det än är på året, att få ha fjällen runt knuten är inspirerande. Man sticker ut på fjället en eftermiddag och bara är. Jag kan ju sitta och stirra på en liten snöflinga och tänka att ”wow, den där snö flingans form skulle man kunna göra något av”. Skissa av och såga ut. Men det är inte heller bara det man ser, utan känslan man får i kroppen. Lyckoruset som följer med tillbaka till verkstaden.

34 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Om prylen man efterfrågar inte finns att köpa, hur gör man då? Tillverkar själv såklart. Det var vad Sarah Thorén gjorde när hon skulle beställa förlovningsringar men inte hittade det hon sökte.
FÖR SILVER
BRINNER
HANTVERK
Sarahs smycken kan man beställa på baika.se

Välkommen till våra butiker på Vemdalsskalet och Björnrike Torg. Hos oss finns möjligheten att prova både pjäxor och skidor i backen innan köp. 100% nöjd-kund-garanti vid köp av pjäxor.

HÄR FINNS GODSAKERNA: Natcake Choklad & Tårta i Klövsjö, Klövsjö Stenugnsbageri, Klövsjö sportshop, Storhogna (Fjällsidan), Turistinfon på Vemdalsskalet. Nyhet för i år är att du beställer på webbutiken och kan hämta på Hovde Kök & Bar, Vemdalsskalet eller Björns Brasserie, Björnrike.

HEMSIDA: natcake.se

KUNGLIG TÅRTA

Nathalie Persson bakade några prinsesstårtor för mycket innan hon skapade områdets mest ikoniska bakverk: Klövsjödrottning. Vi ringde upp och pratade om vinterns godaste godis.

2009 VAR NATHALIE PERSSON med och startade Klövsjö Stenugnsbageri. Hon hade bakgrund som kock, eller snarare kallskänka, och gled allt mer över till tårtor, bröllopstårtor, bak verk och chokladkreationer. Idag har hon egen verksamhet under namnet NatCake Choklad & Tårta i Klövsjö.

– Jag hade börjat med att göra figurtårtor för det hade jag sett på Mat Tinas tv-program. Och på den

vägen är det, säger Nathalie innan hon lägger till: Ursäkta mig, det kom just in en kund i butiken som jag måste ta hand om. Jag ringer upp senare.

NÄR VI ÅTER PRATAR berättar Nathalie att kun den som kom mitt i intervjun köpte hennes alldeles egna tårtvariant, en så kallad Klövsjödrottning. En tårtmodell hon kom på när hon bakat alldeles för många prinsesstårtor.

– Jag jobbade på Nisses hembageri i Åsarna. Där gjorde jag så många prinsesstårtor att jag lovade mig själv att inte göra en enda till. Första åren med Klövsjö Stenugnsbageri så gjorde jag heller ingen prinsesstårta, istället hittade jag på en annan liknande men mycket godare såklart. Det blev Klövsjödrottning. Den innehåller bland annat blåbär- och hallonsylt samt vaniljkräm med grädde. Och så är den täckt med vinröd marsipan.

Nathalie bakar också kreativt avancerade bröllops tårtor på beställning. Dessutom läggs mycket krut på olika chokladkreationer.

– Jag gör allt från grunden och använder enbart de allra bästa råvarorna.

CHOKLADEN köps in från Malmö chokladfabrik så den är ekologisk, fairtrade och fri från sojalecitin. Bland nyheterna denna vinter märks chokladkakor utan tillsatt socker och chokladbomber som man låter smälta i varm mjölk direkt i koppen.

36 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
HANTVERK

Hotell Klövsjöfjäll med allt under samma tak! Hos oss har du hotell, spa och restaurang under samma tak. Dessutom har vi en friluftsbutik med allt som behövs inför aktiviteterna. Kom som du är så hjälper vi dig med den perfekta vallan, slipningen och skidhyran både på längd och utför.

Läs mer på klovsjofjall.se

boka@klovsjofjall.se
Tel:0682-413100

inget system som är bäst på allt. Alla system har sina för och nackdelar. Att kombinera olika system vid olika tillfällen är det som blir bäst.

Kan du fixa till pjäxor som redan är inkörda?

– Javisst. Men det beror på hur gamla och hur slitna pjäxorna är. När plasten börjar bli 10 till 15 år gammal så är det större risk att den spricker om vi ska värma och forma den. Är innerskorna väldigt slitna så kommer det att bli svårt att få bra passform. Det kommer att kunna bli bättre men det kommer inte bli jättebra.

RÄTT PASSFORM

Johan Lilljeqvist på Vemdalen Ski Shop har jobbat med bootfitting i mer än två decennier. Det finns väldigt lite som är värt att veta om fötter och pjäxor som han inte vet.

Behöver man bootfitting även om man har normala fötter?

– Ja, det gör man eftersom det alltid blir bekvämare och skönare med en anpassad pjäxa. En gjuten sula är första steget, det vinner i princip alla på – hur man än åker.

Vilka efterfrågar bootfitting hos er?

– Det är väldigt olika kunder. Från den som åker en vecka per säsong till FIS- och världscupåkare. Stugägare som åker varje helg, eller skidåkare som åker varje dag. Vi har hela spektrat. Vi jobbar med flera olika system från olika tillverkare. Det finns

Hur är nya pjäxor jämfört med gamla.

– Det är ganska stor skillnad mellan då och nu. Framförallt den anatomiska korrektheten och att det finns många fler olika former från de olika tillverkarna. Man kan inte längre säga att ”den där tillverkaren har bara pjäxor för smala fötter”. Plasten i nya pjäxor är ofta lättare att forma. Även innerskorna är mycket mer välsydda och med ett tekniskt material som gör dem anpassningsbara och bekvämare.

Vad kostar kalaset?

– De minsta ingreppen börjar på 200 kronor och dyraste innerskorna som vi jobbar med kostar drygt 4000. Gjutna sulor kostar från en tusenlapp. Stort spann alltså men snittet för dom vanligaste fallen brukar vara runt 1500 kronor, det vill säga en gjuten sula och viss anpassning av skalet. Pjäxorna håller sen oftast i många år så det kan vara värt att kosta på dem lite extra.

Hur påverkar passformen upplevelsen?

– Om man har en pjäxa som är bekväm och skön, behöver man inte fundera på den och då kommer man ha en mycket trevligare dag. Dessutom får du bättre kontakt med skidorna och kan styra dem mer exakt och därmed åka bättre med mindre ansträngning helt enkelt. Ju mindre du behöver tänka på dina pjäxor desto bättre.

38 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
HANTVERK
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 39 BJÖRNRIKE FIKA LUNCH PIZZA MIDDAG DIN VÄRME I KYLAN 0684-303 93 VID Dammen IDet

ANRIK SKOFABRIK

En stark längtan att tillbringa mer tid i fjällen, var drivkraften för paret Katarina och Håkan Bergkvist att starta tillverkning av skon Luddan i Vemdalen.

LUDDAN HAR SITT URSPRUNG hos skomakaren

Jonas Lundhag som startade sitt skomakeri på Frösön i Jämtland 1932. Företaget Lundhags, som i år firar 90 år, finns nu i Järpen utanför Åre. Jonas har gjort sig känd som en innovatör när det gäller vand ringskängor och en av hans främsta innovationer är skalkängan, som uppfanns på 50-talet. Genom att värma gummi i ugn uppstod cellgummit som än idag är den vattentäta nederdelen som fästs i kängans läderskaft. Under 60-talet tillverkade Jonas

en känga av ull, skinn och cellgummi som kallades Luddan. Jonas lärde sedan sin dotter Agnetha att göra Luddor och 1996 startade hon en skofabrik som tillverkade Luddor i större skala.

NÄR PARET Katarina och Håkan Bergkvist från Stockholm hade byggt sitt fritidshus på Storhogna 2017, fanns en stark längtan om att tillbringa mer tid i fjällen. I samma veva skulle Agnetha sälja sin verksamhet med tillverkning av Luddan.

Katarina som har lång erfarenhet av sömnad, kände att det här kunde vara något att ge sig på. Men paret fick ge sig i budgivningen och verksamheten hamnade i Bollnäs. När ägarna i Bollnäs drabbades av sjukdom, hörde de av sig till Katarina och Håkan som då gjorde slag i saken och köpte företaget.

– Vi var nere i Bollnäs och tränade på hantverket. Jag har alltid sytt och kände mig trygg i den delen och tycker det är roligt att arbeta med tillverkning. Ull och skinn är också ett härligt material att jobba i, berättar Katarina.

SEDAN ETT PAR ÅR TILLBAKA finns deras företag Winterlife i Vemdaliahuset i Vemdalen by. Tillverkningen sker fortfarande för hand och de har nu två halvtidsanställda som hjälper till.

– Vi vill utveckla företaget då vi ser att det finns en enorm potential. Sedan vi tog över Winterlife har det kommit en ny toffel, med namnet Veman och i vinter kommer också en ny Luddanmodell som vi döpt till Tännan. Vi har många idéer som vi hoppas kunna förverkliga.

HÅKAN OCH KATARINA vill helst köpa allt mate rial för skotillverkningen i Sverige, men det har visat sig vara svårt.

– Den pressade ullfilten köper vi från Italien. Det finns tyvärr ingen motsvarande ullfilt i Sverige. Vi jobbar bara med naturgarvade skinn och vill inte blanda in några kemikalier. Naturgarvade älgskinn har vi lyckats få tag på i Finland, men det är en bristvara. Därför har vi även börjat jobba med nötskinn. Vi skulle önska att det fanns någon som tog hand om de svenska älgskinnen så att vi kunde använda våra egna skinn från våra svenska skogar istället.

LUDDANS FÖRMÅGA att hålla värmen, att den är slitstark, lätt och med en form som ger plats för en värmande ullstrumpa – har gjort att skon i genera tioner varit omtyckt i fjällen och speciellt till barn. – Vi har ett par Luddor i fabriken som är 25 år gamla och fortfarande i gott skick.

WINTERLIFE säljer Luddorna, som finns både som sko, känga och toffla via sin webshop.

Men de har också återförsäljare runt om i fjällvärlden.

Här i området kan du köpa Luddan på Ekbergs i Vemdalen by och i sportbutiken på Hotell Klövsjöfjäll.

40 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
HANTVERK
KLÖVSJÖ SKIDOMRÅDE KLÖVSJÖ SPORTSHOP 0 METER TILL BACKEN SPORTBUTIK MED MODEKLÄDER Vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder. ÖPPET VARJE DAG UNDER SÄSONG I Tel 0682 – 211 80 I klovsjosportshop.se I info@klovsjosportshop.se Våra varumärken: Stöckli, Colmar, J. Lindeberg, Goldwin, Da Kine, Boomerang, Craft, Kari Traa, Oakley, Scott, Lange, Alpina, SKHOOP, Ivanhoe, Houdini, K2, Rossignol, Fischer, Head, Völkl, Norröna, EIVY, Pieces, ICEPEAK, Wear Colour, Hestra, Combi, Devold, GIRO, POC, Nordica, Kühl, Sorel, Dalbello, Exped.

i början satt jag på toaletten BRÄNNER HEMMA

För lite mer än 25 år sedan deltog Malin Nääs-Olsson i en drejkurs. Hon har inga glasklara minnen av vad hon egentligen lärde sig där. Hon väntade i ett kvarts sekel innan hon gjorde slag i saken.

Det visade sig flera år efteråt att Malin faktiskt inte ens kom ihåg att hennes kusin också gick drejkursen med henne. Men hon minns i alla fall att det liksom klicka de till i huvudet att det här med lera var intressant. – Nånstans kände jag redan då att ”oj, det här kanske kan vara min grej”.

MEN DET KOM en del annat emellan för Malin. Till exempel tre barn med utförsåkarambitioner, arbete och livet liksom. Det blev 25 år utan drejning. Men när barnen flyttat ut och det blev lite tid över så tog Malin tag i keramiken igen.

– För ett och ett halvt år sedan köpte jag en drejskiva och för ett år sedan köpte jag min ugn så det har gått ganska snabbt. Och sakerna har gått åt så jag har tyvärr inte så mycket egentillverkade saker hemma i mitt kök. Jag började göra grejer och ville kolla om

de gick att sälja. I somras var jag med på midsom marfirandet på hembygdsgården i byn. Där fick jag sätta upp ett litet stånd och då märktes det att det gick att sälja sakerna. Sen har jag fortsatt och lagt ut på sociala medier och fått en del beställningar.

PÅ RELATIVT KORT TID har Malin skapat sig ett namn som förknippas med vackra och funktionella föremål i lera.

Men att hon skulle ha någon speciell fallenhet för det här med drejning vill hon inte säga.

– Jag är så pass ny på det här och kan inte säga att jag känner att jag har nån talang.

Jag provar mig fram och gör det jag känner för. Det är nog mer att detta är rätt tid i livet. Jag känner att jag har tid, lust och ro att göra det här nu.

Jag har till och med en plats att göra det på. Min man har ställt iordning en verkstad på gården. I början satt jag hemma på toaletten och drejade.

– Jag gillar att jobba med händerna och har inte gjort det på många år. Ofta har jag sett något och känt att ”det där vill jag göra”. En form, eller kanske en kaffekopp. Sen handlar det om att få till formen på drejskivan. Det är helt underbart.

MALIN GÖR BRUKSFÖREMÅL och hon jobbar i stengods eftersom det är hållbarare än till exempel lergods. Lärandeprocessen har varit mycket trial and error, att försöka och lära sig av misstagen.

Ibland funkar det, ibland inte.

– Jag är ju rätt ny på det men varje dag känner jag att jag får en boost när jag drejat ”Men shit, hur gick det här till liksom, det blev ju faktiskt någonting”.

NU HAR HON FÅTT EN BESTÄLLNING från Bräjks matbar i Björnrike och håller på att göra bland annat ett stort bullfat, tallrikar och lite annat. – Det är lite nervöst men fantastiskt kul så klart.

42 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
HANTVERK
Keramiken kan man beställa på malin@keramikivemdalen.se
NORDICA.COM #FITFORTHELONGRUN Skiboots: Pro Machine 120 GW Pro Machine 115 W GW Last: 98 mm PURE POWER PRO MACHINE.

Sápmi

Tossåsens och Handölsdalens samebyar nyttjar fjällen runt Vemdalen till bete för sina renar. Vemdalens gäster behöver därför ta hänsyn till rennäringen för att vi ska kunna leva i samklang och ömsesidg respekt. Samernas åtta årstider ger en bra inblick i hur renskötseln fungerar och vad man måste tänka på när man vistas i fjällen.

OCH TEXT MARIE FERMBÄCK FOTO KALLE VERTERGÅRD, CARL-JOHAN UTSI & HÅKAN PERSSON

Samerna följer klimatets och naturens växlingar och flyttar sina renar mellan vinter- och sommarbetesland.

befinner sig samerna med sina renar i skogslandet, medan de under sommaren nyttjar hela fjällområ det. Samernas renskötselår kan beskrivas utifrån de åtta årstider som finns i det samiska språket. Där renskötselåret börjar med vårvintern då kalvarna föds.

1. GÏJRE-DAELVIE – VÅRVINTER

I mars till april söker sig renarna från vinterbetes området i södra Härjedalen och Jämtland upp mot fjälltrakterna för sommarbete och kalvning. Födan består mest av lavar, särskilt trädens hänglav, efter som marken vid den här tiden täcks av skare. Under den här perioden är det av största betydelse att vi som vistas i fjällen visar renarna respekt och ger dem lugn och ro, framförallt inför kalvningen som sker i mitten av maj. Det är en självklarhet att hålla hundar kopplade på fjället. Under vissa perioder råder också koppeltvång. Stöter man på renhjordar, speciellt som skoterförare, ska man ta omvägar för att undvika störningar. När renhjorden blir störd, jagas de fram och tillbaka över fjället eller i skogen och de gör av med mer energi än de kan tillgodogöra sig på betet.

de kommer åt på fjället. Det här är en känslig tid då vajan (renkon) kan stöta bort sin kalv om hon blir störd eller att hon av rädsla "kastar" kalven – spon tant aborterar sitt kalvfoster. Under den här tiden är det alltså extra viktigt att hålla avstånd till renarna.

3. GÏJRE – GIESIE – VÅRSOMMAR

Vajor och nyfödda kalvar söker sig på vårsommaren till björkskogar, myrar och bäckdrag där grönskan kommer tidigt och där det är fritt från mygg.

4. GIESIE – SOMMAR

När sommarens värme kommer drar renarna högre upp på fjället för att få svalka och komma undan insekter. När renarna skall samlas till renmärkning i juni kan de vara spridda över stora områden. Kalvarna fångas och märks med vajans märke, där varje renägare har ett unikt och registrerat renmärke.

5. TJAKTJE-GIESIE – HÖSTSOMMAR

Från slutet av juli sprider sig flocken och renarna vandrar ner till björkskogar och myrar. >

I RENGÄRDET samlas renarna in och delas upp familjevis utefter hur de är öronmärkta. Det här rengärdet ligger på Synnerkölen där Mittådalens sameby i västra Härjedalen har sin renar. De olika samebyarna hjälps åt eftersom, renarna går över gränserna och blandas.

SEX TUSEN RENAR har börjat sin färd från fjällen i Vemdalen ner längs Ljusnans dalgång mot Glissjöberg för renskiljning. Med hjälp av helikopter och skoter drivs renarna från Handölsdalens sameby till sitt vinterbete.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 45

I MAJ kalvar renarna. Det är en känslig tid, eftersom vajan (renkon) kan stöta bort sin kalv om hon blir störd eller att hon av rädsla "kastar" kalven – spontant aborterar sitt kalvfoster. Under den här perioden är det alltså extra viktigt att hålla avstånd. Enligt renbeteslagen är det olagligt och straffbart att störa renarna.

ATT KOPPLA SIN HUND är en självklarhet i fjällen, av hänsyn till renar och andra djur. Under vissa perioder är det också koppeltvång. Om din hund jagar eller ofredar renar har renskötaren rätt att avliva hunden enligt rennäringslagen.

senare delen av augusti, före renarnas brunstperiod, samlar renskötarna in sarvar (rentjurar) för slakt.

6. TJAKTJE – HÖST

När frosten kommer minskar tillgången på mat. Renarna måste då äta mer lavar och kan även gräva upp underjordiska delar från vattenklöver och andra örter. Höstslakten avslutas före brunsten, som börjar under senare hälften av september.

7. TJAKTJE-DAELVIE – HÖSTVINTER

När snön har kommit för att stanna, söker sig renarna till platser där det finns lite grönska kvar, men när snön blir djup tvingas de mest att äta lav. Renskötarna samlar då ihop renarna som skall flyttas till vinterbeteslandet. För vårt område runt Vemdalen brukar renskiljningen pågå någon gång från slutet av decem ber till mitten av februari. Då har samerna både heli kopter och skotrar till sina hjälp och ibland händer det att renarna då passerar rakt igenom skidområdet. Renarna drivs sedan längs dalgången söderut mot Sveg. För samebyarna är det här en av årets största

Renhjorden hålls sedan samlad på sitt vinterbetes område som sträcker sig från renbetesfjällsgränsen ner genom trakterna av Vemdalen, Glissjöberg, Sveg och Lillhärdal.

8.

DAELVIE – VINTER

Under vintern betar renarna lavar och bärris i skogs landet. Betesmarkerna kan vara sönderstyckade av kalhyggen, vägar och annat. Eftersom snötillgången styr tillgången på mat behöver renskötarna flytta renarna mellan olika betesmarker. Brist på hänglavar kan göra att näringsbristen för renarna bli akut. De allt mer varmare vintrarna med mindre snö och temperaturer som pendlar mellan plus och minus gör att marken med lav fryser till is och renarna kan då inte komma åt maten. Många samebyar har under senare år tvingats stödmata sina renar. Och om du undrar varför stora renhjordar ofta befinner sig på vägen, så beror det på att de vill komma åt saltet vid sandningen. Svarta sopsäckar på pinnar längs med vägen är en varning till trafikanterna att det just här är mycket renar och läge att sänka farten.

46 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 47 Tjarvva Glove SR 699 SEK Rido Shell Jacket Unisex 2 999 SEK EQPESTORE.COM Rido Shell Pant Unisex 2 699 SEK Sight Magnetic 999 SEK Vierra Pole 399 SEK

En motvillig entreprenör och en kock från Mexico håller sakta på att skapa förutsättningar för en riktig besökspärla i Klövsjö. Restaurang Humleliret och Klövsjö Gårdsbryggeri är två av benen som gården Oppistuggu står på.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 49
TEXT NICLAS SJÖGREN FOTO PER ERIKSSON

Nayar som är kock såg direkt potentialen

DET ÄR INTE HELT ENKELT att beskriva hur det hela började när man ska berätta om restaurang Humleliret. För det handlar inte enbart om restau rangen. Det handlar givetvis också om bryggeriet, gården Oppistuggu, växthus, grönsaksodling och gårdsbutiken. Även om själva starten för restau rangen tog fart när Karolina Zakrisson återvände till gården från Mexico med sin blivande man Nayar Chávez Navarro 2011.

NAYAR VAR KOCK och såg direkt potentialen med gårdens lokaler där han snart började planera för ett kök. Han fick först jobb i köket på Vargens Värdshus men snart kunde verksamheten på gården Oppistuggu ta fart. Karolinas pappa, Jan Zakrisson, hade redan etablerat ett mikrobryggeri på gården i och med Klövsjö Gårdsbryggeri. Nu kom det en ny injektion kreativitet.

– När Nayar och Karolina flyttade hem till gården från Mexico så såg Nayar att det fanns tomma loka ler här. Han frågade direkt om vi inte kunde rita ett kök, så det gjorde vi. Det var inget med att vi satt och räknade på hur vi skulle kunna få en lönsam restaur ang med intäkter och så. Det här har vuxit fram sakta och organiskt, som det växer i naturen. Och det växer fortfarande. Det var ganska litet och oansenligt och det är det fortfarande. Det bygger inte på att anställa en massa folk, utan det bygger på vad vi kan göra själva. Och det uppskattar folk, därför kommer dom hit, säger Jan Zakrisson.

NAYAR HAR TAGIT MED SIG influenser från det mexikanska köket men jobbar numera mycket med lokala råvaror och närodlat.

– Den mexikanska gastronomin är så bred, det är ett stort land med så många olika ingredienser och influ enser. Det finns hur mycket som helst och det är abso lut inte enbart tex mex som ju råkar vara mest känt i Sverige. Jag har nog tagit med mig lite av inställningen till mat, lite tekniker och smaksättning också. Jag lärde mig av min mamma när det gäller smaker. När jag var nio skiljde sig min mamma och pappa och då fick jag och min bror lära oss att laga mat, berättar Nayar. >

50 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
RESTAURANG HUMLELIRET LIGGER I GÅRDEN OPPISTUGGUS GAMLA LADUGÅRD

TARTAR på renytterfilé från Jillie Ren & vilt i Funäsdalen. Lätt rökt och marinerad med sojasås och rostad sesamolja. Serverad med picklad shiitakesvamp i balsamvinäger, pepparrotsmajonnäs, salladslök och husets egna frystorkade inlagda jalapeños.

RENYTTERFILÉ Sous vide-tillagad och kryddad med husets egen frystorkade franska dragon, serverad med syrad schalottenlökspuré på husets franskdragon-vinäger. Saltbakad och friterad jordärtskocka, sauterade king oyster och shiitakesvamp toppat med kalvfond och rödvinssky.

– Mamma gjorde en kokbok till oss som vi hade på kylskåpet, där stod ingredienser och hur vi skulle göra. En rätt vi ofta gjorde var kyckling med ananas och ris. En väldigt enkel rätt men som faktiskt inne håller viktiga smaker: sött, syrligt, salt. Vi lärde oss laga mat från det. Men då visste jag inte att jag skulle bli kock, det var mer något vi var tvungna att göra. Men smaksättning och mängder, det började nån stans där. Och så har man putsat till det i ett professionellt kök och på skola.

NÄR MAN TITTAR IGENOM Humlelirets meny (detta skrivs i oktober) frestas man av delikata sma ker som till exempel: En soppa på goliatmusseron (matsutake) från Jämtland. Pilgrimsmussla från Norge med syrlig gazpacho på gårdens tomatillo och gurka, färsk koriander, tärnat äpple och fänkål, serveras tillsammans med tapiokachips och gårdens egna torkade chiliflakes. Lättrökt älgtartar och ragu med svampar från Jämtland. Eller gårdens egen jordärtskocka med husets bearnaisesås gjord med gårdens egen dragon. Oljor och vinäger smaksatta med produkter från gården. Och mycket annat. Det är mycket lokalt och egenodlat. Eget torkat och frys torkat. Till maten serveras givetvis den egna ölen. – Vårt koncept bygger mycket på våra lokala råvaror och det ska tillagas med kärlek och kunskap. Vi tänker på miljön. Jag har ju inte samma koppling till gården som Jan och Karolina, men jag känner mig som en del av det. Vi har varit här tillsammans i tio år och detta har varit mitt hem sedan jag flyttade hit. Många har frågat mig om jag saknar mitt hem, om jag saknar Mexico, men det är det här som är hemma för mig nu. Mexico är nära mitt hjärta men mitt hem är i Klövsjö, säger Nayar.

NU ÄR JU RESTAURANGEN som sagt en del i ett större sammanhang. Så låt oss vrida tillbaka klockan rejält till hur verksamheterna har utvecklats från bör jan. Vi vrider tillbaka ända till 1995 då Jan Zakrisson intresserat sig för att brygga öl själv på gården Oppistuggu där han vuxit upp och senare återvänt i vuxen ålder när dottern Karolina föddes. Jan hade en idé om hur landsbygden kunde komma att bli självförsörjande. Han formulerade ett brev till Bergs kommuns avdelning för näringslivsutveckling.

Mexico är nära mitt hjärta men mitt hem är i Klövsjö

I brevet beskriver Jan mycket genomarbetat hur man skulle kunna starta ett mikrobryggeri i Klövsjö och vilka spin off-effekter det skulle kunna få med besökare, kurser och lokala kunder som därmed kunde stärka det lokala näringslivet. Jan var också väldigt tydlig med att det handlade om kretslopps tänkande, hur man kan utforma verksamheten utan att det ska påverka miljön och att det borde gå att genomföra bryggningen med ekologiska råvaror, gärna odlat på plats i Klövsjö. Dessutom påpekade Jan att till exempel maltrester från bryggningen kunde gå att använda i brödtillverkning. Men kanske var han för tidigt ute? Tjänstemännen på Bergs kommun fattade i alla fall nada. >

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 53
HUMLELIRETS KOCK NAYAR CHÁVEZ NAVARRO

– I det där brevet står precis vad jag ville göra, du kan kolla det på hemsidan. Det står varför man skulle dra igång ett bryggeri i Klövsjö, synergieffekterna, att folk kanske kommer och vill besöka ett bryggeri och att man kan ha kurser med mera. Det enda jag begärde av kommunen var att ett par saker borde utredas, bland annat tillstånd. Plus att ge resurser så att någon, inte nödvändigtvis jag, kunde få sitta med de här idéerna i 30 timmar. Men det sa de givetvis nej till så jag fick inget stöd av kommunens näringslivsorganisation. Ingen av utvecklarna på kommunen lyssnade för dom fattade nog ingenting av det här. Men jag gjorde det ändå. Allt jag skrev i det där brevet har jag gjort men jag gjorde det utan kommunens hjälp.

BRYGGERIET BLEV KLART 2010 och redan från början stod det klart att Jan skulle satsa på småskalig het och kvalitet. Det bryggs mellan 10 000 och 15 000 liter öl per år på bryggeriet. Lika lite som från starten faktiskt. Och ambitionen är faktiskt inte att skala upp snarare tvärtom om man ska tro Jan. Efter varje vinter- och sommarsäsong samlas Nayar, Jan och Karolina för att utvärdera verksamheten. Men det handlar inte om några expansiva planer. – Vi går igenom hur det gått och kommer fram till vad som är bra och vad som inte funkar. Det som inte funkar beror oftast på att det är för mycket folk och f ör krångligt. Så vad gör vi då? Jo, vi måste dra ner. Vi har aldrig pratat om att tillverka mer eller servera fler. Till avsmakningsmenyn i vinter kommer vi bara ta in 16 personer per kväll. Tidigare har vi försökt att maxa och ta in 30 personer för att tjäna mer pengar. Vi har haft öppet fem kvällar i veckan, men i vinter ska vi nog bara ha öppet tre kvällar, torsdag till lördag. Sen förbereder vi och vilar resten av dagarna. Hela tiden åt fel håll så att säga: det blir en mindre och mindre verksamhet, säger Jan.

DET KAN TYCKAS som ett lite annorlunda entrepre nörsskap att inte vilja expandera. Men Jan och hans närmaste verkar snarast vara inriktade på att skapa en fungerande verksamhet med gården de älskar och den livsstil detta medför. Och det där med de idag så trendiga orden ”lokalt, hållbart, ekologiskt och miljö vänligt” lägger Jan inte så mycket vikt vid. Det är

liksom självklart att det ska vara så och det ska abso lut inte vara något trendigt. Han vill inte heller för knippas med någon modern form av gröna vågare. – Nej, nej, det här är för vanliga människor. På 70-talet handlade det om gröna vågare med ett politiskt budskap. Idag är det ingen politik i det här utan det här är vanliga människor som kanske hört talas om restaurangen, åker hit och upptäcker att det finns grönsaker att köpa, det finns en loppis och ett bryggeri här också. Det behöver inte vara någon ideologi bakom det, utan det är att folk uppskattar att det är odlat på plats. Ingen trend på det viset. Trender är inget bra, för trender kommer och försvinner sen.

Men ni jobbar ju med närodlat, hållbart och ekologiskt?

– Ja, fast alla dom där orden kommer i andra hand. Det viktigaste för mig sen jag flyttade tillbaka, är att ta hand om den här gården. För det är en utmaning i Sverige idag. Bönder far väldigt illa. Här är vi tre personer som i princip har försörjt oss själva i minst 10 år, på vår egen gård. Utan bidrag. Jag gör det för att utveckla gården, så att barn och barnbarn kanske vill ha det här så småningom, säger Jan.

54 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
OPPISTUGGUS BRYGGARE JAN ZAKRISSON
BJÖRNRIKE VEMDALSSKALETBJÖRNRIKE VEMDALSSKALET 900m2 butik med delikatesser, ostar, hjortronsylt, renkött, fjällfisk, färdiga desserter. Leksaker och husgeråd. Apoteksombud. TEL 0684-311 60 500m2 butik mot parkeringen vid Björnrike Centrat. Delikatesser, presentartiklar och husgeråd. Apoteksombud. TEL 0684-320 50 ALLTID NYBAKAT!

Torgnys tajming

Livet styrs ofta av tillfälligheter och det var ett antal sådana som gjorde att Torgny, som han själv säger, fick förmånen att arbeta med svensk utförsåkning på högsta nivå under en tid när världens genom tiderna bästa alpina skidåkare var lagmedlem.

DET VAR TIDEN då hela Sverige stannade. Arbete och lektioner avbröts och tv:n rullades in i klassrummet när tv-kommentatorn Sven ”Plex” Petersson hälsade välkommen från någon alpby med något exotiskt namn. Det rådde Stenmarksfeber och svenskarna knatade runt i en av Sveriges mest ikoniska huvudbonader – Stenmarksmössan. Året var 1976 och Klövsjösonen Torgny hade nyss fyllt 26 när han under förbundskapten Herman Noglers ledning tog över som ansvarig tränare för herrlandslaget.

Ett redan då framgångsrikt herrlandslag som i och med de kommande årens framgångar skulle komma att förändra marknaden för svensk skidåkning i grunden.

NÄR MAN LÄSER tidningsklipp från den tiden slås man av hur klokt Torgny Svensson resonerade kring sitt uppdrag, trots sin ringa ålder. Eller som DN skrev ”En mixtur av sydtyrolsk rutin och härjedalskt bond förnuft garanterar kommande vinter, så att svensk alpin skidåkning behåller sin plats i världstoppen”. >

56 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
TEXT MARIE FERMBÄCK FOTO AFTONBLADET M.FL.

För utomstående framstod det nog som ett glamoröst liv, när Torgny figurerade i världspressen”

tränarerfarenhet från junior och B-landslag. Under sina år som landslagstränare skulle Torgny Svensson få pris som ”Månadens tränare” och ”Hedersdokument för sina insatser” av den stora journalistjuryn. Men Torgny vill definitivt tona ner sin egen betydelse för Ingemars framgångar under den här tiden.

– Oavsett vem som hade varit ledare vid den här tiden, om det inte varit en komplett idiot, så hade Ingemars resultatnivå varit densamma. Det är faktiskt så att jag har dragit mer nytta av Ingemar än han av mig. Och i kraft av hans framgångar åkte hela alpina verksamheten hiss uppåt i betydelse. Vi fick bättre logi, bättre mat och jag slapp sova i samma säng som Nalle Hansson.

ANDERS ”SUNKEN” SUNDQVIST är före detta landslagsåkare och tidigare landslagschef för det svenska alpina landslaget. Vi tog en pratstund med ”Sunken” om det som för utomstående framstod som ett glamoröst liv i Alperna under sent 70-tal, när Torgny figurerade i världspressen.

– Torgny började som tränare samtidigt som jag kom in i landslaget. Jag kommer ihåg hur han kämpade och slet och jag tänkte att det där jobbet skulle jag aldrig vilja ha, skrattar Sunken.

– Något omdöme måste jag ändå ha haft trots att jag var så pass ung. Olle Rolén som jag efterträdde, hade en egen mångårig framgångsrik karriär som aktiv och ledare. Han var väldigt generös med att dela med sig av rutiner och kontakter vid överlämningen, till en rookie från Klövsjö, berättar Torgny.

ÄVEN OM Torgny betraktade sig själv som en rookie, så hade han en hel del meriter på sitt cv. Förutom att han var född på skidor, tävlat upp i junioråldern, var han också examinerad skidlärare. Utöver det hade han genomgått Skidförbundets trestegsutbildning till alpintränare och när han tillträdde med ansvar för herrlandslaget fanns

– Bemanningen runt landslaget ser ju helt annorlun da ut idag med en större organisation av fystränare, servicemän och bättre transporter. Torgny kunde ofta lösa det där med en liten stab, på ett bra sätt. Han var oerhört duktig på tyska. Det var det språket som gällde i skidvärlden då, som öppnade dörrar till övriga landslag och gjorde att han blev respekterad och kunde få hjälp av andra. Även om Stenis var den lysande stjärnan i laget, så tog han aldrig någon stor plats. Det behövde han inte, han kunde sin sak. Det var de som inte hade lika hög nivå, som Torgny lade mycket energi på.

MEDIATRYCKET på landslaget, med Stenmark i spetsen, var enormt under den här tiden. Ett sjuttiotal svenska reportrar, i långrock och lågskor bevakade

58 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
ÖVERST: Torgny bondar 1976 i San Sicario, Italien med Fabienne Serrat –dubbel världsmästare 1974 i storslalom och i kombinationen. BILD OVAN: Torgny får den stora äran att sätta banan i första slalomåket under OS i Lake Placid 1980 när Ingemar Stenmark tar sitt andra OS-guld. I bakgrun den en assisterande Nalle Hansson som då var radiosportexpert. NÄR SVERIGE STOD STILLA befann sig samerna på Lillfjället vid Rogen och är på väg med 4500 renar mot Brändåsen. Via transistorradio lyssnar de till Ingemars åk och under tiden spred sig renflocken, så att det blev extra jobb och kostnader med att samla ihop flocken. Av sekundär betydelse – viktigast var hur det gick för Ingemar. Foto Ulf Grinde, tillika helikopterpilot.

Mediatrycket

tävlingarna på plats. Torgny som inte hade någon mediautbildning, eller vad som han själv kallar det ”utbildning i att säga ingenting” lyckades ändå skapa en bra relation till den svenska journalistkåren. – För att få lugn och ro i laget blev det viktigt i min roll som ledare, att vara tillgänglig. I vardag som helg, när det gick dåligt och när det gick bra.

TORGNY SVENSSON LYCKADES överleva sju intensiva år med landslaget och fick erbjudande om att bli sportchef i Klövsjö. Han kom då hem till Klövsjö med uppdraget att leda Klövsjös dittills största satsning med en tresitsig linbana, snökanon anläggning, pistmaskinsgarage och nya pister – allt som allt en investering på fem miljoner. Det skulle sedan visa sig att det här blev startskottet på Torgnys fortsatta liv och arbete med snö, som skulle handla just om liftbyggen och utveckling av skidområden.

BILD VÄNSTER: Världscupfinal

1977 i Sierra Nevada och

Ingemar Stenmark firar segern i totala Världscupen med tränarna Torgny och Herman Nogler.

TORGNY GICK VIDARE till nya och större upp drag när han 1986 blev chef för utomhusverksam heten i familjen Holmbergs då nybildade bolag Vemdalsfjäll med skidanläggningarna Björnrike och Vemdalsskalet. Nya liftar planerades och byggdes i ganska rask takt. Men bistrare tider följde. Finanskrisen i början 1990-talet och ett flertal dåliga vintrar medförde att familjen Holmberg avyttrade liftarna. Det ledde till att Skistar 1999 kom in som nya ägare och då även med skidområdet Klövsjö/ Storhogna. Torgnys nya uppdrag, blev att verka som Skistars destinationschef i hela Vemdalen. >

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 59
på landslaget, med Stenmark i spetsen, var enormt under den här tiden”
1980 KOM TORGNY tillbaka hem till Klövsjö för att börja sin nya långa resa med liftbyggen och att utveckla Vemdalens skidområden. NYTT MÅLHUS inför damernas World Cup 1991 på hemmaplan i Klövsjö.

”Jag är säker på en sak och det är att det är ett lag som är bäst på att förflytta berg. Även inom idrott. Några eller någon kommer alltid, utifrån en speciell förmåga, i en specifik situation, att lysa klarast. Men i ett vidare perspektiv är det tillsammans som man vinner. Och lika viktigt, förlorar” //Torgny Svensson

DE TUNGA ÅREN hade satt sina spår och den alpina produkten i Vemdalen var ålderstigen och omodern. Förhoppningarna från det lokala närings livet var stora om en snabb upprustning i och med Skistars uppköp. I bolagets innehav under den här tiden ingick Åre och Sälen, där Vemdalen var lilleputten i familjen. Investeringsviljan blev större på de stora skidorterna som gav en snabbare avkastning. Under de kommande sex åren hände absolut ingen ting i Vemdalen. Men det är här någonstans, ur ett Vemdalenperspektiv, som Torgnys riktiga storhets tid som lagbyggare börjar.

DET NYA SKIDOMRÅDET med fyra nya pister, ett helt nytt snösystem och liften Pass Express som juvelen i kronan, skulle bli Vemdalens avstamp till en snabb utveckling. Under åren som följde haglade det fullkomligen in expressliftar i Vemdalen. Mycket också tack vare något som gick under namnet Klövsjömodellen. En modell som Torgny var pappa till. Det lokala näringslivet bildade liftbolag och investerade tillsammans med Tillväxtverket i nya lif tar som sedan Skistar via arrenden sköter driften på.

MED DEN MODELLEN byggdes Klövsjö Express 2007. Två år senare blev det helt nya skidområdet i Björnrike med Grizzly Express och sina 468 meters fallhöjd verklighet. På Vemdalsskalet började sedan en resa av sällan skådat slag: 2011 invigdes Skalet Express. Tre år senare byggs Väst Express med nya nedfarter. Och ett år senare, 2014, invigs Hovde Express. Investeringar som de följande åren har lett till att Vemdalen sett till storlek, haft landets största tillväxt av alpina skidåkare.

ÄVEN OM VEMDALEN är ett lagbygge där många deltar, så har Torgny Svensson haft en stor betydelse för Vemdalens snabba utveckling till en modern skidort. Och måste man nämna någon till i det stora laget, så får det bli familjen Holmberg med Petter i spetsen som under 2000-talet utvecklat Vemdalsskalet från en parkering till en bykärna med ett prisbelönt och attraktivt torg.

PARALLELLT UNDER ÅREN med alla nybygg nationer har Torgny Svensson varit Radiosportens expertkommentator i 40 år. När han kom tillbaka till jobbet i Vemdalen från något OS-uppdrag i fjärran land och alla ville höra spännande skvaller och detaljer, började Torgny istället visa bilder på pap perskorgar. ”Titta här vilka snygga. Såna ska vi bygga” Det säger faktiskt en hel del om Torgnys personlighet. Typ, blir det inga liftar, får det bli papperskorgar. Eller så ser vi till att det blir både och.

och Världscuptävlingar, gjorde Torgny sitt 13:e raka vinter-OS 2022 som expertkommentator för Radiosporten. Totalt blev det 40 år med analyser av de alpina åkarna, varav de senaste åren varit tillsammans med Radiosportens Jonas Enarsson.

VI MÅSTE BACKA TILLBAKA till tiden för Torgnys debut som landslagstränare, då han med en liten stab hade förmågan att öppna dörrar och ta hjälp av de som hade något att säga till om. Historien kommer nämligen upprepas. Torgnys blandning av kunskap, ambition och målmedvetenhet skulle visa sig gå väl ihop med Skistars styrelseordförande och storägare Erik Paulssons grundläggande entreprenörsanda. En personkemi uppstod och lag Skistar Vemdalen fick grönt ljus för att äntligen dra igång ett sedan länge efterlängtat och planerat projekt.

– Vi inom Skistar Vemdalen hade ända sedan 1998 planerat för en större investering vid Skalspasset på Vemdalsskalet. Sommaren 2005 kom äntligen vändpunkten i och med att Skistars då nytillträdde VD Mats Årjes gav klartecken till projektet, berättar Torgny.

TORGNY SVENSSON ÅLDER 72 BOR Klövsjö

ÄTER HELST Renskav med grädde, potatis och svartvinbärsgelé

FAMILJ Singel med två utflugna döttrar 3 VIKTIGA Familjen med barnbarnen, skidor och traktorn

SENAST LÄSTA "Ett kort uppehåll" av Göran Rosenberg. (Plågsam sanning)

MUSIK Tämligen allätare, men mest blir det 50- till 80-talsmusik

TITTAR HELST PÅ Sport, nyheter och samhällsdebatt

60 – MAGASIN VEMDALEN IDAG

Trygga turer till toppen

Att gå till toppen med alpin turutrustning behöver inte vara ett krångligt projekt med ändlösa förberedelser. Här ger vi dig två enkla och trygga Svenssonturer på Varggransfjället – som ger extra krydda i livet.

TEXT VERA HÅKANSSON FERMBÄCK FOTO KALLE VERTERGÅRD, EMELI ALKELL & ELSA FERMBÄCK

EN HELDAG på Varggransfjället med topptursskidor under fötterna firades med en tarte flambée på vår favoritrestaurang – Varggransstugan.

EFTER TVÅ ÅRS PANDEMI och att ha varit stran dad i Australien kom jag äntligen hem till Vemdalen. Till fortsatta studier och extrajobb i den nyöppnade ski shopen på Vemdalsskalet. Längtan efter snö och förväntningarna inför vintern visste inga gränser. Det skulle visa sig att det snömässigt kom att bli en ganska klen vinter. Men i februari kom det där första riktiga dumpet och redan kvällen innan hade vi spanat in väderprognosen. Det såg riktigt bra ut.

JAG, MIN LILLASYSTER Elsa och bästa kompisen Emeli, är alla tre uppväxta i Vemhån, en liten by utanför Vemdalen. Vi har suttit ihop hela livet, i över 20 år. Samma sporter med allt från truppgymnastik till fotboll och alpin skidåkning där vi slutade på

samma skidgymnasium. Vi har spenderat nästan varje dag och helg tillsammans i skidbackarna, men kanske största delen utanför, i jakten på bra puder och snabba skogsbanor. Vi kan varenda stubbe, träd och sten i skidsystemets alla dalar. Nu när vi alla tre äntligen befann oss samtidigt i Vemdalen, skulle det firas stort.

EN HELDAG på Varggransfjället med alpina turskidor under fötterna skulle toppas med en lunch på vår favoritrestaurang – Varggransstugan. Turen startade på Vemdalsskalet och vi tog sommarleden upp mot restaurangen. Leden är rätt brant i början, men flackar ut ju längre upp man kommer. Att klä sig tunt är A och O, ofta räcker ett underställ och skaljacka. Man blir ordentligt varm på vägen upp. Hjälmen läggs i ryggsäcken, den åker på när vi ska åka utför efter lunchen. Med lätta steg och Skalspasset i ryggen, är vi omringade av fluffigt snö täckta träd på vår tur mot toppen och lyxlunchen. Där uppe i stugvärmen firar vi dagen med ett glas bubbel och en grymt god klassisk tarte flambée.

ÅKET NER PÅMINDE så mycket om alla dagar på fjället när vi var små. Elsa som kör fast med skidan och måste gräva i djupsnön. Emeli som under en stund försvinner och som vi sedan hittar bakom en gran. Att kryssa mellan träd, ducka under grenar och hoppa över stenar är det vi alltid gjort, alltid kommer att göra. Varje år, varje vinter i förhopp ningsvis minst 20 år till. >

62 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
ÅKET NER påminde så mycket om alla dagar på fjället när vi var små.

Lyxturen

DET FÖRSTA RIKTIGA SNÖDUMPET och på vägen upp var vi omringade av fluffigt snötäckta träd med vyer över Skalspasset.

Tur i skymning

DET VAR STRAX INNAN PÅSK, dagarna hade börjat bli ljusare och solen hängde kvar längre. Kvällarna bjöd på färgstarka mäktiga himlar och temperaturen hade börjat stiga. Vi hade haft en intensiv dag inne på Vemdalen Ski Shop. Jag och kollegan Emeli hade precis ställt in de sista paret hyrskidor när vi kollar ut genom fönstret. Det hade börjat skymma och solen var på väg ner.

STUNDEN MAN INTE FÅR MISSA och nu började kampen mot klockan. Vi ringde in vår vapendragare Rebecka. Nu var det bråttom. Men det här var vi vana vid. Sånt här hade färgat större delen av våra liv. Att som tävlingsåkare sekundsnabbt få på sig utrust ningen. Underställ, strumpor, jobba lager för lager och alltid, alltid när allt sitter på plats – bli kissnödig.

VARSIN RYGGSÄCK fylld med fika, utrustning och såklart en öl. Något måste man ju belöna sig med när man tagit sig till toppen. För nu var det dags igen, en snabb topptur upp på fjället för att hinna njuta av solnedgången. Några minuter senare krängde vi oss in i bilen och styrde mot solen och mitt absoluta favoritfjäll för korta toppturer – Varggransfjället. Vi tog Karl XI:s väg till vändplanen och parkerings-

fickan nedanför Varggransstugan. Redan där kan man skymta Sonfjället genom grantopparna. Här hinner vi också göra en snabb beräkning av hur lång tid vi har på oss för att knäppa på skidorna och traska upp på toppen innan solen går ner.

VI VÄLJER DEN SNABBASTE vägen via bil/ skotervägen till Varggransstugan. Den tar inte mer än 20 minuter, med en fotopaus och en och annan klunk vatten. Vi är ganska varma när vi når toppen och sätter oss på en sten och kollar ut över fjälltop parna. Den där ölen sitter ganska fint tillsammans med en bit choklad. Himlen skiftar i rosa, orange och lila. Vi sitter kvar tills solen gått ner bakom Sonfjället och börjar förbereda oss för turen hem.

ÄR MAN SNABB så tar åket ner tillbaka till bilen max 30 sekunder. Vi valde att låta bilen stå kvar för att fort sätta skoterleden längs Karl XI:s väg ner till Vemdalen by och hem till stugan vi hyrt den här säsongen. Det är ett långt åk och när det är mörkt krävs det pannlampa. Här gäller det att ha snabba fötter i en grymt rolig skogsbana längs skoterspåret, innan man kommer ut på vägen som leder hem till stugan. En oförglömlig tur med sprakande färger och nattmagi.

VI SITTER KVAR tills solen gått ner bakom Sonfjället och ser himlen skifta i rosa, orange och lila. Sen börjar förberedelserna med pannlampor för turen hem längs Karl XI:s väg ner till Vemdalen by.

TILL TOPPEN på Varggransfjället kan du ta som marleden från Vemdalsskalet. Eller så tar du bilen längs Karl XI:s väg till parkeringsfickan nedanför Varggransstugan och sedan skoterleden upp. Ner åker du skiers right i skogen längs sommarleden eller tar en längre tur till Vemdalen by längs skoterleden med skjuts eller skidbuss tillbaka.

SKA MAN GÖRA turen ner trygg och säker för laviner, ska man hålla sig i skogen och intill sommarleden.

UTRUSTNING kan du hyra på Vemdalsskalet hos Vemdalen Ski Shop där du får tips om fler toppturer. Sporthuset i Vemdalen by och Concept Store i Björnrike har också topptursprylar för uthyrning.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 65
6 6 2 Stockåstugan Björnrikestugan Vargen Djupbäckholmen • Persbo • • Rönningsvallen • Ol-Måns Timme Vålkojan• Floda• • Bergvallen • Klockarfjällvallen Vemdalen Björnrike Vemdalsskalet Vallen• • Fiskartorpet • Tolbodarna • Lillåskojan Nipfjället Nipan Gammelnipan Hammarberget Veman Sör-Veman Sersån Norr-Veman Norr-Veman Lillåsen Skorvdalsfjället Högfjället Mellanryggen Varggranshågna Varggransstugan Gråhågna Helvetesdalen Skorvdalen Lilldalen Blästerdalen 1009,4 Hovde Kilberget Skomakars Brynnan• Gammelvallen Jo Ols Karinvallen Oxsjövallen Bygget• • Näsvallen •Prinssätern •Klyftvallen • Trumvallen Näsberge Älgeåsen Oxsjövålen Skuvfjället Ripfjället Stortelet Mörkfjället Anders-Olstelet Jaktstugan Bratthögen 904 Varggranstj. Oxsjön Skuvan Torrbäcken Brynnbäcken Kvarnbäcken Grönkälla Kölån 819 1023,1

DEN RÖDA SPISEN och fläkten från Falcon skapar värme i det öppna köket från Ikea. Hyllan med skäppor i glas vid spisen är ett gammalt och sparat fynd från en butik i Stockholm.

När Marita och Göran Nilsson bodde i Hudiksvall var det naturliga valet att åka till Vemdalen där de också hade hus på Vemdalsskalet. Sen gick flytten till Umeå och då blev det lite paus i besöken men desto mer fokus på nordligare skidorter så som Hemavan och Tärnaby. Båda sönerna tävlade alpint så det var mycket läger, träningar och täv lingar, givetvis även i Vemdalen, men go to-orterna låg i Västerbotten. Nu bor Marita och Göran i Stockholm, de två sönerna är utflugna och det gjorde att de åter kände en lockelse till Vemdalen. Men denna gång blev det inte Vemdalsskalet. – Visst kände vi till Storhogna sen tidigare men nu föll vi ordentligt. Det känns trots allt som att det är lite lugnare här och nu när barnen är vuxna så tycker vi om att åka längd och vara på fjället och så. Därför föll vi tror jag, säger Marita.

NILSSONS HUS stod färdigt 2021. Trä och sten förmedlar både robust konstruktion och en organisk känsla. Hårt och mjukt. Modernt. Smart. Och inte minst design driven av funktion. Precis som Marita vill ha det. Marita som i skrivande stund håller på och bygger en altan vid huset.

Ni har gjort ganska mycket själva, berätta. – Jovisst. Layout, materialval, färgsättning och lite annat, det får jag väl ta på mig att jag löst. Men sen har vi haft hjälp med själva byggandet och snickrandet. Jag har däremot målat ganska mycket själv, både inom- och utomhus. Sen har jag också satt fasadsten på grunden som är ganska hög. Tanken med huset och själva utformningen har jag också varit delaktig i. Huset är från Forsgrens tim merhus. Jag föll för en husmodell men den hade ingen suterrängvåning utan var ett enplanshus med loft. Men eftersom vi fick bygga suterräng kom jag med en idé som gick att lösa.

Design med funktion

– Först ville vi hitta en tomt där vi kunde bygga ett hus för oss och våra vuxna barn och respektive.

Vi måste kunna rymmas allihop, ett riktigt familje ställe. Sen är man såklart styrd till kvadratmeteryta men jag tycker att vi fått gehör för våra tankar och idéer, och att det gick väldigt bra att jobba med Bergs kommun (som sköter bygglov i området).

Vi har heller inte brutit av så mycket stilmässigt.

Vi har tonat ner, om man säger så. Det är inget stort och vräkigt utan ett klassiskt fjällhus. >

NATURMATERIAL och mjuka toner är det som dominerar inredningen. Tavlan är ett foto som ena sonen i familjen tagit på Åreskutan. Stolarna i skinn och lampan är inhandlade hos Skalets Inredning.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 67
ERIKSSON
TEXT NICLAS SJÖGREN FOTO
PER

MARITA ÄR FRISÖR i botten. Färg och form har alltid funnits med henne och hon hängde jämt med pappa i snickarboden när hon växte upp. Genom åren har hon hjälpt goda vänner och syskon med inredning. – Jag ska ta det här ett steg vidare. Därför håller jag på att starta upp ett inredningsföretag, EMC Inredning & Design. Det var nog alla positiva reaktioner jag fått på vårat hus som puttade mig i rätt riktning för att våga satsa. ”Nu får du kasta dig ut och prova, bär det så bär det”. Roligt, men också lite skrämmande. Jag har alltid tyckt om färg och form. Jag älskar också design men det ska vara med funktion. Det måste fungera. Ett hem får gärna vara snyggt, men det måste vara funk tionellt. Små detaljer som blir fel kan störa mycket.

– Och så gillar jag att blanda gammalt och nytt. Har man möbler och prylar som man tycker om så tycker jag att man ska försöka ta hand om dem. Allt behö ver inte se ut som i en inredningstidning. Jag har till exempel ett gammalt skåp från mitten av 1700-talet som kommer från mina föräldrar. Ett stort träskåp, från golv till tak som jag satt i vår köksinredning. Där har vi allt porslin, det där skåpet sväljer allt.

Familjen är minst sagt rutinerade som fjällgäster och Marita hade tanken klar att det måste vara en effektiv layout som underlättar för en skidåkande familj. – Av alla ställen vi bott på och haft, både sommarhus och vinterhus, så är det alltid, speciellt med vinterhus för där har man alltid så mycket prylar. Det är pjäxor, kläder och sånt som tar mycket plats. Det första vi bestämde var att vi skulle ha en stor hall och ett eget omklädningsrum för skidåkning. Bara hyllor för pjäxor, handskar, hjälmar och mitt i rummet står en träbänk där man kan ta på och av pjäxor. Och så stänger man bara dörren när man är klar med det.

HUSET ÄR RYMLIGT med en härlig relaxavdel ning och bastu. Ett litet bubbelbad utanför. När man kommer hem från skidåkningen ska det gå att enbart njuta. Tända en brasa. Hänga. Bada. Luta sig tillbaka. En grov timmerpanel signalerar stabilitet och natur liga material både interiört och exteriört. I hallen ligger ett mönstrat klinkergolv. Tanken var att våga mönster istället för en matta. I badrummen sitter mikrobetong, ett fantastiskt material som är både snyggt, känns lent och är lätt att hålla rent.

Vad blev bäst med huset? – Svårt att säga. Mycket blev väldigt bra. Men allra bäst kanske eldstaden är. Och de stora love seats vi har där. Där man kan sitta och dricka en kopp te eller ett glas champagne. Brasan brinner och man ser ut över fjället. Det bästa är att det inte finns någon tv där. Det var nog mitt hjärta i alltihop: Här ska vi sitta och mysa.

SOVRUMMET går i mjuka jordfärger med tapeten Rosvinge från Boråstapeter, Sänglampor från Ikea och ett överkast som är egendesignat.

68 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
” Allra bäst kanske eldstaden är och de stora love seats vi har där”
STORA RUMMET domineras av kaminen från Eldabutiken där omfattningen är egendesignad. Möblerna kommer från Artwood och Folkhemmet.
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 69
inrednings- och klädbutik med
brett utbud av märkeskläder
av
lampor,
Skalets torg Öppet alla dagar Tel
50 EXKLUSIVA VILLOR I BJÖRNRIKE OCH STOCKHOLMS SKÄRGÅRD Mitt i pisten och med 16 bäddar i tre våningar fördelat på två lägenheter och en svit. Konferensrum för upp till 50 personer. EXKLUSIVA VILLOR ÅRET RUNT I BJÖRNRIKE OCH STOCKHOLMS SKÄRGÅRD
VILLA
Mitt i pisten och med 16 bäddar i tre våningar fördelat på två lägenheter och en svit. Konferensrum för upp till 50 personer.
mitt i pisten med 28 bäddar, showroom, garage, gym och shuffleboard. Två konfe rensrum och 16 arbetsplatser i kontorsland skap för kort- eller
med havstomt på Älgö i Saltsjöbaden som har 10 bäddar, rymligt kök och glasveranda med utsikt över fjärden. Bastuhus vid bryggan. Toppstigen 2, Björnrike • Tel 0684 21 200 • info@bokavilla.se • bokavilla.se
Stor
ett
och accessoarer. En blandning
klassiskt och modernt. Möbler,
mattor, glas, porslin, ljuskällor, kuddar, plädar m.m.
0684-310
VILLA BJÖRNRIKEVILLA DESIGN
ÄLGÖ
Villa
långtidshyra. Villa
TEAM MOLLY jobbar för organisationen Antidoping Sverige. De har fritidshus på Vemdalsskalet och i teamet ingår för utom Molly även hundförarna Joanna och Michael Sjöö. Michael är också läkare på mottagningen vid Skalets torg.

Näsa för fusk

Knarkhundar har väl de flesta hört talas om men det finns även andra otillåtna preparat att nosa reda på. Springer spanieln Molly, åtta år och en återkommande Vemdalengäst, är världens första och hittills enda auktoriserade dopinghund.

HON HAR TRÄFFAT fler idrottsstjärnor än de flesta och blivit gullad med på många stora idrotts evenemang. Det kan se ganska lekfullt ut när Molly letar igenom sportarenor och omklädningsrum i jakten på dopingpreparat, men arbetet är givetvis på allra största allvar, med tanke på konsekvenserna om hon hittar något otillåtet. Drivkraften är dock alltid byteshunger och leklust. – Molly ser det inte som ett arbete, utan det är lek för henne. Och sen belönas hon med det hon älskar allra mest av allt: hennes kära gula boll. Stimulansen för henne ska ju alltid vara lek, det ska alltid vara

roligt. Man ser det på svansen när hon söker, den går i 180. Generellt leker vi inte med bollar med henne annars. Hon får helt enkelt ha lite tråkigt ibland. Men visst leker vi med henne om hon inte har några uppdrag. Självklart får hon vara vanlig hund också, säger Mikael Sjöö som tillsammans med sin fru Joanna är fodervärd och hundförare för Molly.

FÖR ATT BLI EN BRA SÖKHUND, till exempel för att leta knark eller rent av dopingklassade preparat som i detta fall, krävs att hunden har bra byteslust, är stabil i psyket, nyfiken och lättlärd. >

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 71
VÄRLDENS FÖRSTA DOPINGHUND
TEXT NICLAS SJÖGREN FOTO MARIE FERMBÄCK & JOANNA SJÖÖ

Molly softar gärna i soffan med utsikt över Hovdefjället

En hund i balans helt enkelt. Molly har allt detta och kunde därför klara av det lämplighetstest som krävs. Därefter utbildades hon enligt Tullens och Jordbruksverkets riktlinjer. Mollys karriär startade som ett pilotprojekt 2017 och nu jobbar Molly heltid för organisationen Antidoping Sverige. – Det har fallit så väl ut att vi jobbar snudd på dagligen med Molly. Inte bara sök utan även förebyggande. Bara vi kommer till en idrottsanläggning så blir det mycket uppmärksamhet, det kan vara någon atlet som tar sin väska och springer iväg. Det blir också mycket kontakt med atleterna efter som hon är så söt, och många vill hälsa, säger Joanna.

GENERELLT får man egentligen aldrig hälsa på eller störa en tjänstehund som arbetar. Men Molly jobbar ofta i en miljö där det är mycket ljud och distraktioner. Det har gjort att Molly är tränad på att bli avbruten. Hon bara tittar upp en stund och kollar på matte eller husse. När kommandot kommer så är hon snabbt igång igen och då är det fullt fokus. Är det några som har mycket mat i väskorna så är

det idrottare men Molly, som vanligtvis är väldigt matglad, struntar helt i pizzabitar och bullar när hon får sökkommandot.

MOLLY HAR EMELLANÅT ett ganska späckat schema. Många veckor under året jobbar hon så gott som heltid. När hon är hemma är hon mest som andra sällskapshundar. Till exempel softar hon hemskt gärna på soffan på uteplatsen utanför huset på Vemdalsskalet där hon tillbringar mycket tid och bara njuter av utsikten. Men så snart hon får på sig arbetsvästen blir det fullt fokus. Hon märker direkt att det är något på gång, det vill säga hon ska få göra det hon gillar allra bäst: sök. När magasin Vemdalen hälsar på har Molly en lite lugnare dag.

– Idag är hon ledig. Idag är hon bara vanlig hund. Men vi har nyligen varit i Karlstad och där har hon jobbat med sök och förebyggande samt i utbild ningssyfte. Hon var tillgänglig för idrotten i Karlstad i tre dagar. Det som många inte vet är att det är på motionsnivå, inte elitnivå, som de största problemen med doping finns.

72 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 73 070-675 16 94 aventyrokonferens.se Skoteruthyrning Guidade skoterturer Hundspann Isfiske Matevenemang i igloo Isklättring Skidskytte Skoterhotell Paintball Företagsevent ÄVENTYRSPARKEN Äventyrspark i Stockåvallen 2 km från Skalets torg Funderar du på att sälja ditt fjällboende? Hör av dig till oss på HusmanHagberg! Vi finns i Funäsfjällen, Vemdalen och Lofsdalen. Kontakta oss på tel: 0684-210 00. Välkommen! Svenska Fjäll, ett självklart val när du ska sälja din bostad!

Test/Rent/Buy at Skistarshop ConceptStore

It’s time to discover the entire resort with no constraints, no limits. The new all mountain range emphasizes your ability, so you approach every side of the resort with the confidence to explore. A calling to experience the mountains. This is the Alpine Life. A feeling of awe that elevates any occasion.

It’s about exploring possibilities. It’s about being here, above all.

EXPERIENCE 82 BSLT
rossignol.com ANOTHER BEST DAY
Photo : ©Stef Candé
ABOVE ALL, HERE
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 75 1. HESTRA LEATHER GLOVE kort skidhandske i läder 1799:- 2. TEDDY FLEECE VEST från Knowledge Cotton i återvunnen polyester 1299:SINGI HEAVY FLANNEL SHIRT från Fjällräven i mjuk bomullsflanell 1199:- 3. BRENNER PRO WIDE GTX stabil vandringskänga i GORE-TEX från Hanwag 3495:- 4. HIP PAC midjeväska från Norrøna 799:- 5. KOKKAFFEKEPS med norrlandsfeeling från Lemmel 399:6. JAKTKNIV handgjord från Gällivare/Vemdalens Bovre 1650:- 7. RETRO PILE JACKET isolerande jacka från Patagonia i teddyfleece tillverkad i återvunnen polyester 1599:Mountain style 1 3 4 5 7 6 2 Det är den lite råare retrostilen som gäller i vinter. På en shoppingrunda i områdets butiker hittade vi prylarna som kastar dig tillbaka till 1990-talets kultserie Twin Peaks.
76 – MAGASIN VEMDALEN IDAG 1. GREENLINE DOWN LINER VEST smidig dunväst från Fjällräven 2499:- CANADA SHIRT skogshuggarskjorta i mjuk ullblandning från Fjällräven 1699:- 2. ARMBAND i läder med tenntråd från Vemdalens Bovre 700:- 3. HANDGJORD KÅSA i masurbjörk från Vemdalens Bovre 720:4. SNOWRUNNER vinterkänga men sneakerkänsla från Swims 2699:- 5. KEB TROUSERS CURVED vandringsbyxa från Fjällvräven i stretchväv för äventyr året runt 2499:- 6. BIG RIB BEANY från Knowledge Cotton i 100% ekologisk ull 399:- 7. DEARSKIN PRIMALOFT RIB hjortskinnshandske med stickad mudd från Hestra 899:Mountain style 1 3 4 5 7 6 2

ANNONS

HÄR BÖRJAR DITT FJÄLLÄVENTYR

I hjärtat av Vemdalen ligger Storhogna Högfjällshotell & Spa 755 m ö.h. Här ligger turlederna, skidspåren och pisterna precis utanför dörren. Efter dagens äventyr kan du njuta av härligt spaliv och middagar inspirerade av skog och fjäll. Välkommen till oss! 0682-413030 STORHOGNA.SE

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 77

Fårakläder

78 – MAGASIN VEMDALEN IDAG 1. ÖVIK
SWEATER mönsterstickad tröja,
ull
1999:- 2. LUDDAN
ullfiltsbotten
RAGGSOCKA
195:- 3. MARIUS
i
1200:- MARIUS LONGS
1100:- 4. ANNSOFIE
700:- 5. LOGO HAT ribbstickad
699:- 6. ANNIVERSARY WOMEN'S JACKET kofta
100% ull med
Dale
2490:-
KNIT
herr och dam, i mjuk, varm
från Fjällräven
HÖG känga från Winterlife i ull med gummisula och
2890:-
i 90% svensk ull från Ullcentrum
MOCK NECK ZIP underställströja
ull från Aclima
underställsbyxa i ull från Aclima
tofflor med uppbyggd innersula i läder från Shepherd
mössa i mjuk lammull från Fjällräven
i
dragkedja, från
Of Norway
1 3 4 5 6 2 Varm i vinter är det som gäller när kylan kommer och vi sänker innertemperaturen några grader. Vi har
vinterns varmaste ullkläder i områdets butiker.
hittat

VINTERNS VIKTIGASTE VAL

Årets skidmodeller är bättre än någonsin. Det kan vi på Magasin Vemdalen faktiskt garantera. Detta eftersom vi var inte mindre än tre teståkare på plats när den svenska skidbranschen samlades på Vemdalsskalet i våras för att teståka kommande säsongs flippar och floppar. Och när det gäller teståk innan köp ska du aldrig köpa en skida utan att åka på den först –och det kan du göra på alla butiker i området.

TEXT BERNE HOLMQVIST & JOHAN OLSSON FOTO PER ERIKSSON ÅKARE ALFRED OLSSON

En bra slalomcarver av bättre modell kommer göra underverk för den som har det lite tuffare att få upp grejerna på kant.

1. VAN DEER PRO SERIES

Marcel Hirchers skidmärke Van Deer tar ett stort steg framåt i utvecklingen av pistskidor med dessa harmoniska skapelser. Hircher, känd för att vara extremt petig när det kommer till materialfrågor, har gjort stor skillnad när han fullt ut påverkat produkten i eget bolag. Ett måste om du räknar dig som skidåkare på riktigt.

Målgrupp: Pro Testlängd 185 cm. 106-68-91 mm. R 25 m. 12 999 kronor

2.

SALOMON S/RACE GS 12

Man känner direkt att fransmännen inte sparat på innehållet i dessa missiler. Tunga, trygga höjdmeterslukare som verkligen stack ut när underlaget blev stökigt.

Målgrupp: Avancerad – pro Testlängd 180 cm. 115-69-96 mm. R 19 m. Med bindning: 10 199 kronor

3. SALOMON S/MAX N

Superlätt tjejskida med lätt-lätt bindning, excellent isgrepp och de känns väldigt trygga och svängvilliga. De mest drivna tjejerna kan uppleva skidan som aningen vek.

Målgrupp: Medel – avancerad Testlängd 162 cm. 104-72-119 mm. R 14 m. Med bindning: 6 399 kronor

4. VÖLKL FLAIR SC CARBON

En top of the line slalomcarver med extra allt. Kvicka med fantastiskt isbett anpassad för tje jer som inte vill ha en racingskidas extremare kick ut ur svängen. Harmoniskt var namnet.

Målgrupp: Medel – avancerad Testlängd 153 cm. 123-68-102 mm. R 11 m. Med bindning: 8 499 kronor

5.

BLIZZARD THUNDERBIRD R15 WB

Modern pistracer med aningen bredare mått. Utan att offra någon typ av isgrepp, är den lugnare på stökigare underlag än en ren race carver. Lekfulla och stadiga – en stor favorit. Målgrupp: Avancerad – pro Testlängd 174cm. 126-76-107 mm. R 15 m. Med bindning: 9 499 kronor

80 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
1 4 5
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 81 VEMDALEN@MAKLARHUSET.SE I 0684-410 50 I DITT LOKALA KONTOR PÅ VEMDALSSKALET Vill du sälja eller köpa? Vi hjälper dig! JULIA FREDIN FASTIGHETSMÄKLARE LINN HAGLUND FASTIGHETSMÄKLARE ERIKA THUNELL FASTIGHETSMÄKLARE HELÉN EKLIND ADMINISTRATÖR EMELIE WESTBERG FASTIGHETSMÄKLARE KATARINA BUFVERS FASTIGHETSMÄKLARE Bort från trängsel Ut på fjället! FJÄLLVÄGEN 3B • TEL 0684-140 40 VEMDALENS STÖRSTA SKOTERUTHYRNING BUTIK MED NYA & BEGAGNADE SNÖSLUNGOR OCH MYCKET MER VERKSTAD SKOTERSAFARI VARJE DAG GUIDADE TURER BARNSKOTERBANA

"Funkar till allt, men inte bra på nåt" är ett minne blott. Nu är det bra på allt som gäller.

1. BLIZZARD SHEEVA 9

Kvicka och lekfulla på morgonens manches ter. Outstanding när det börjar bli lite mer uppåkt och kanon i den liftnära offpisten. Helt enkelt en lättviktad drömskida som fixar alla fören till en rimlig peng.

Målgrupp: Medel – avancerad Testlängd 164 cm. 124-92-114 mm. R 14 m. 4 999 kronor

2. DYNASTAR M-PRO 90

Lite som en Rolls-Royce glider man fram mjukt och fint. Åket känns helt odramatiskt och det gäller också i höga farter. En skida som även den mindre tränade klarar hela dagar i backen på. En skida i total harmoni.

Målgrupp: Medel – avancerad Testlängd 178 cm. 120-90-110 mm. R 18 m. 5 999 kronor

3. STÖCKLI MONTERO AR

Superharmonisk, sportig och lekfull på alla underlag. Riktiga drömmaskiner som når en nästa nivå när det gäller moderna pistskidor. Innehåller förmodligen sammet och mörk materia – så känns det i alla fall. En skida som gör dig gladare och bättre.

Målgrupp: Avancerad – pro Testlängd 175 cm. 128-84-114 mm. R 16,3 m. Med bindning: 15 499 kronor

4. ROSSIGNOL SENDER 94

En skida som trots sina mått och nedtonade look är en ulv i fårakläder även i hårdaste pist. Här öste panelen superlativer så textraderna inte räcker till. Kortfattat är den kvick, stadig och bettig och ändå grym i offpist. De stökiga underlagens mästare.

Målgrupp: Medel – avancerad – pro Testlängd 178 cm. 128-94-118 mm. R 19 m. 5 999 kronor

82 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
3
MAGASIN VEMDALEN IDAG – 83 STOR DRYCKESLISTA OCH VÄLLAGAD MAT HOVDESPORTBAR.SE BJÖRNRIKE • TEL 0684-153 80 • BJORNSBRASSERIE.SE Öppet 8-20 • Tel 0687-302 30 • bokning@asarnaskicenter.se • shop.asarnaskicenter.se • asarnaskicenter.se ETT KUL UTFLYKTSMÅL! Testa våra fina längdskidspår, pausa i restaurangen och shoppa loss i outletbutiken. Här hittar du kläder för vardag, sport och outdoorliv med skor, sportkläder samt längdskidor till Sverigeledande priser!

Ett brett spektra från rena offpistskidor till bredare touringskidor med låg vikt som passar bra med dagens hybridbindningar.

1. FISCHER RANGER 96

En skida i gränslandet mellan allmountain och freeride. Detta kan vara årets mest kompetenta freerideskida som trivs lika bra i pisten. Med Ranger har Fischer ändrat sättet att se på freerideskidor. Prova själv.

Målgrupp: Medel – avancerad – pro Testlängd 180 cm. 128-96-119 mm. R 18 m. 7 599 kronor

2. BLIZZARD HUSTLE 10

Blizzard har ju år efter år levererat extremt fina allmountain och freerideskidor, men undrar om inte det här kan vara juvelen i kronan. Perfekt blandning rocker/camber/sidecut med hyfsat låg vikt. Livfulla men ändå tokstadiga när du drar på lite extra. Stor favorit.

Målgrupp: Avancerad – pro Testlängd 180 cm. 133-102-122,5 mm. R 17,5 m. 6 499 kronor

3. EXTREM MOTHER TREE 105 RELOAD

Kraftpaket som älskar mycket fart men ändå är mycket lättåkta, kvicka och livliga. En kraftfullare skida för tjejerna som tycker att damskidor i vanliga fall är för mesiga men också för den som vill ha nåt stabilare.

Målgrupp: Medel – avancerad – pro Testlängd 172 cm. 133-105-121 mm. 18 m. 7 499 kronor

4. ARMADA LOCATOR 104

Armada är ju som alltid den avvikande och roligare sysslingen i AMER-familjen (Atomic/ Salomon). Locatorserien är inget undantag. Trots sin relativt låga vikt imponerar de med att vara både kraftfulla och lekfulla. På insidan är den fullpackad med teknologi som Carubaträkärna, lättviktsstålkanter och kolfiber. På det ett racingbelag som ger ett betydligt bättre glid.

Målgrupp: Avancerad – pro Testlängd 178 cm. 131-104-122 mm. R 22 m. 7 899 kronor

84 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
43

HYR SKIDOR HOS OSS

SPARA 100-LAPPAR

Stort sortiment av turskidor, skin och skateutrustningar. Valla, skidglasögon, handskar m.m.

Vi utför skidservice som tex slipning

SKIDUTHYRNING • BUTIK • VERKSTAD
CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY •
Vi har ett brett sortiment för nybyggnation och renovering,
Industrigatan
by
Barnpaket från 295 kr/vecka Vuxenpaket från 595 kr/vecka 60 abkarlhedin.se MAGASIN VEMDALEN IDAG – 85
0684 - 30002
SPORTHUSET.NU BOKA PÅ SPORTHUSET.NU
från både kända varumärken och egna sågverk. Öppet: Mån-fre 06.30-17.00 Lör 10.00-14.00
1, Vemdalen
Telefon 0684-161

På väg mot Jubileumsvasan IfyraårharMehdiZaghloumi säsongat Vemdalen.Närhankom hit,hadehanaldrigståttpåskidor. NuharMehdiblivituttagentill Jubileumsvasan,

Den9millångafärdenmellanSälen ochMoraskagenomföraspåträski dorochitidsenligklädsel.

Nyhetstidning

Vemdalen Idag är en gratis nyhetstidning som presenterar tips och fjällupplevelser i och utanför pisten, varvat med nyheter och reportage om vad som händer på fjället och i dalgångarna.

Tidningen kommer ut varannan vecka och finns på de flesta näringsställen i området. Eller så kan du läsa den på vemdalenidag.nu eller följa oss på Instagram och Facebook.

86 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
14 – 27 februari 2022
IDAG
MAT & NÖJE
KALENDER NYHETER
som
av139åkare.
4 – 24 april 2022 Påskfest i Vemdalen by SNÖSKOTTARTÄVLING, MARKNAD OCH PÅSKMASKERAD Myra Granberg KONSERT, AFTERKSI, DANSBAND OCH NATTKLUBB PÅ SKALETS AVSLUTNINGSHELG Påskafterski i Klövsjö UTOMHUSAFTERSKI MED PATRIKS COMBO OCH DADSON Kaliffa & Markoolio PÅ STORHOGNA M:S SCEN UNDER PÅSKHELGEN IDAG KALENDER NYHETER MAT & NÖJE Björnrike Challenge Att torrskodd ta sig över dammen vid Idet är ingen lätt match. Många stora skidåkare har fallit tungt det kyliga vattnet och det pratas länge om de mest spektakulära krascher na. Den 23 april är det dags för Björnrikes avslutningshelg med dammrace för personal och barn, differensslalom Mittbacken och live afterski på Bageri Björnrike. Sonfjället hon där. Ensam och isolerad hjärtat av Härjedalen. sin skyddande nationalpark, sträcker sig högsta toppen 1 278 mäktiga meter mot himlavalvet. Vemdalen_Idag Vemdalen Idag Fjällupplevelser och tid tillsammans med de du tycker allra bäst om. Mysigt boende bokar du hos AGO. agoivemdalen.se | info@agoivemdalen.se | 0684-313 00 Foto: Jocke Lagerkrantz
en
Vemdalen LOGI • MAT • NÖJE • PISTKARTOR • SKIDHYRA • SKIDSKOLA • ÄVENTYR • SPA I OCH UTANFÖR PISTEN

Skidområden

Björnrike

I söderläge med skidåkning på tre fjäll och ett skidsystem som alla kan utnyttja oavsett åknivå. Vid varje lift avstigning finns minst två nedfarter: en mer utmanande och en lättare. Parken har linjer från grönt till svart och skicrossbanan blir hela familjens lekplats. Många småbarnfamiljer har Björnrike som förstahandsval. Orsaken är Björnvallen med snälla liftar och lika snälla backar, en minipark med buskul åkning för de

allra minsta, en scen för Valles show, värmestuga, restaurang och grillplats. I nära anslutning ligger Björnrike torg med skiduthyrning, ytterligare en restaurang och områdets stolt het – Grizzly Express. Liften som tar dig till toppen av Blästerfjället och till Vemdalens längsta och bredaste pister för sköna carvingsvängar. Längst upp i området ligger längdspåren skyddat av Högfjället med förbindelsespår till Vemdalsskalet.

också ett rullband, snälla knappliftar, värmestuga, grillplats, restaurang och Valles stuga med pyssel, lek och bus. Skidåkningen kretsar runt två fjäll där

på lite längre pister och en SkiStar Fun Ride med kul skidlek för barnen. Inte långt från torget ligger spårcentralen med ett knippe längdspår och förbin delsespår till Björnrike och Storhogna.

Storhogna Klövsjö

Storhogna ligger på hög höjd med skidåkning i mjuka böljande pister från grönt till rött. Skidområdet sträcker sig över två fjäll med förbindelselift till Klövsjö och de tuffare pisterna. Längst ner i Storhogna ligger barnområdet med rullband, knapplift, värmestuga och restaurang med bowling. En bit därifrån finns spårcentralen med en mängd längdspår för klassiskt

och skate. Storhogna är nämligen längd- och turåkarnas mecka med det anrika högfjällshotellet som juvelen i kronan längst upp på fjället. Hotellet har restaurang, spa, bad och vinter trädgård. På andra sidan gårdsplanen ligger eventhuset med sportshop, skid uthyrning, skidskola, liftar, turspår och förbindelsespår till spårcentralen och till Vemdalsskalet.

De svarta pisterna håller absolut elit klass och det är de som gett Klövsjö epitetet ”skidåkarnas skidort.” Men längst ner vid foten av fjället vid det nya hotellet med spa finns barnområ det med knappliftar, rullband, Valles skidland, värmestuga, restaurang, grillplats och skiduthyrning. De familjevänliga backarna väntar högst upp på fjället och Klövsjö Express tar

dig bekvämt till ett knippe grönblå pister med carving i absolut toppklass och en restaurang mitt i pisten. Där ligger också Valles skogsbrant med en skogsbana för hela familjen. Från toppen går också liften, pisterna och längdspåren till grannbyn Storhogna. Det elbelysta längdspåret ligger längst ner vid hotellet, stugbyn och det övriga boendet.

88 – MAGASIN VEMDALEN IDAG

Björnrike

Antal pister 16

Antal liftar 11 Parker 2

Svarta pister 2 Röda pister 6 Blå pister 4 Gröna pister 4 Barnområde 1 Rullband 3

Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m

Längdspår: Klassiskt/skating 2, 3, 4.5 och 7.5 km

Förbindelsespår: Till Vemdalsskalet och Klövsjö/ Storhogna.

Elljusspår: 3 km spårcentralen och 1.6 km i Blästervallen.

Vemdalsskalet

Antal pister 21

Antal liftar 10 Park/Fun Ride 2 Svarta pister 5 Röda pister 8 Blå pister 4 Gröna pister 4 Barnområde 1 Rullband 3

Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Längdspår: Klassiskt/skating 2.5, 5, 7.5, och 10 km

Förbindelsespår: Till Björnrike och Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2.5 km

Klövsjö/ Storhogna

Antal pister 21

Antal liftar 14 Park 1 Svarta pister 3 Röda pister 2 Blå pister 7 Gröna pister 9 Barnområde 2 Rullband 2

Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Längdspår: Klassiskt/skating 1, 2.5, 5, 7.5, 9 och 10 km.

Förbindelsespår: Till Vemdalsskalet och Björnrike Elljusspår: 3 och 5 km (Klövsjö stugområde)

Liftarnas öppettider och väderinfo skistar.com

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 89
K E D J A B C I HF G O 7 8 15 1 9 10 13 14 15 9 9 1 2 11 16 16 5 4 7 2 6 8 10 11 12 15 15 3 4 M L N 6 BLÄSTERVALLEN WC BJÖRNRIKE TORG WC BJÖRNIDET P WC SAMELAND BJÖRNVALLEN WC BJÖRNRIKECENTRAT P WC P P VALLES SKOGSBANA 1 2 5 4 3 1 5 12 15 17 21 21 17 14 10 11 13 16 20 7 8 12 14 19 18 9 1 6 3 6 32 AL MB C D E F G H I K J 4 SKALETS TORG P SKALSPASSET P P P HÖGFJÄLLSHOTELL VEMDALSSKALETS 8 6 5 4 3 21 1 4 9 13 17 19 11 11 12 10 2 3 6 18 5 7 B CD F E G H J K L M A O 14 16 20 8 21 N 15 I WC WC WC WC WC P VALLES SKOGSBRANT PP WC P WC STORHOGNA M WCP HÖGFJÄLLSHOTELL STORHOGNA WC WC SKIDLAND WC KLÖVSJÖFJÄLL 2 1 3 4 5 6 7 RACE ARENA P P

VILLA DESIGN

VILLA BJÖRNRIKE

Nybyggda Villa Design, mitt i pisten är Villa Björnrikes systeranläggning. Där finns en hotellvåning med 8 hotellrum och frukostservering, gemensamt kök, bastu och relaxavdel ning. Till anläggningen hör också ytterligare lägenheter, konferenssalar

GÄSTIS

VEMDALEN BY

Anrika Gästis i Vemdalen by är ett vandrarhem med anor ändå från 1800talet. De har tre rymliga lägenheter och 16 rum med med upp till 5 bäddar per rum. Här finns också ett fullt utrustat gästkök och en matsal för 50 personer. För de rum som inte har wc och dusch på rummet finns en herr- och damavdelning med bastu.

VEMDALSSKALETS HÖGFJÄLLSHOTELL

Anrika Högfjällshotellet vid Skalets torg med pisten runt knuten är en samlingsplats för mat och nöjen. Här finns 12 hotellrum, restauranger, nattklubb, barer, konferensrum och eventhall. Skiduthyrning och mat butik strax intill. Här finns också 75 lägenheter med självhushåll. Bokning och logiförmedling vemdalsskalet.com

AGO VEMDALEN Bokning agoivemdalen.se BOKA HÄRJEDALEN Bokning bokaharjedalen.se BOKA VEMDALEN Bokning bokavemdalen.se

SKISTAR VEMDALEN

VEMDALSSKALET

Mitt på Skalets torg med pistnära läge och shopping och restaurangliv runt hörnet. Inspirationen från forna tiders fjällpensionat är tydlig såväl exteriört som interiört. Byggt i tre plan med restaurang och sportbar längst ner och fräscha dubbelrum på de övre planen. Bokning och logförmedling skistar.com

konferensrum, spa och relax. Här finns 12 nyrenoverade lägenheter med självhushåll. Bokning och logiförmedling klovsjofjall.se

STORHOGNA

HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA

Hotellet ligger 755 m.ö.h med pister, längd- och turspår utanför dörren. Vinterträdgården är unik i sitt slag med restaurang, bar och en bäck med röding. Hotellet har också konferens rum, spa-avdelning med pool och bubbelpool, kallbadkälla, vedeldad bastu, sport- och eventhus med skid uthyrning, sportbutik och skidskola. Bokning storhogna.se

90 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Bokning skistar.com VARGEN SÅNGBÄCKEN RIPFJÄLLET KLOCKARFJÄLLET Blästerfjället Mellanryggen Gråhogna Varggransfjället Varggranshågna Hovde Skalsfjället Slättfjället Mellanfjället Oxsjövålen Högfjället Skorvdalsfjället Middagshågna VEMDALEN BY BJÖRNRIKE VEMDALSSKALET STORHOGNA KLÖVSJÖ AVSTÅND VEMDALEN BY Björnrike 7 km Vemdalsskalet 9 km Storhogna 19 km Klövsjö 27 km Hotell & logi LOGIFÖRMEDLING

Hyra skidor

ligger intill

Nattåg

Res miljövänligt och smidigt med nattåg till Vemdalen. Det avgår från Malmö på eftermiddagen (via bl.a Stockholm) med ankomst till Röjan/Vemdalen morgonen därpå och med transferbuss till Vemdalens skidområden. Hemresan även den på eftermiddagen med ankomst till Malmö på morgonen. Tidtabellen är anpassad till bytesdagar för boende på torsdag och söndag. Bokas på snalltaget.se

Buss

Från Stockholm går direktbuss till Vemdalen. Bokas på harjedalingen.se. Snöpendeln trafikerar Vemdalens skidområden med fast tidtabell. Se skistar.com

Flyg

kor. Bokas på sporthuset.se

VEMDALSSKALET

SkiStar Shop vid Skalets torg och i Passet hyr ut alpin-, snowboard- och

SkiStar shop ligger mitt i pisten med uthyrning av alpin-, snowboard- och längdutrustning samt fjällpulkor. Bokas på skistar.com

SkiStar Shop längst ner i skidom rådet vid Storhogna M hyr ut alpin-, snowboard- och längdutrustning samt fjällpulkor. Bokas på skistar.com

Flyg går med SAS och BRA från Stockholm till Östersund. Bor du i Björnrike är transfern kortare med Jonairs flyg till Sveg. Taxitransfer bokas hos taxiklovsjovemdalen.se

Vi

är för litet eller för stort för oss.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 91
RESAN HIT
Certifierade inredaren Pia Alm hjälper dig med inredning, förnyelse, förändring och konsultation i din stuga/lägenhet eller i ditt hem. I dialog med dig får du hjälp att ta fram just din inredningsstil.
Hyra
är ett smidigt och hållbart sätt att få bra utrustning med chans att testa det allra senaste eller pröva en helt ny disciplin. Här är listan på Vemdalens alla uthyrningar.
56
INDOOR STYLING & DESIGN
Tel 0708-11 86
pia@indoorstylingdesign.se
ser till att ert hem eller stuga är grundligt ren och fräsch –regelbundet eller vid ankomst och avfärd. Vi erbjuder alla typer av städningar samt inredningsjobb. Inget jobb
hustomtenvemdalen.se Tel 070-241 93 30

Skidskola

redan från tre års ålder med mycket lek och skratt. För lite äldre barn och ungdomar lockar guidade upplevelser i park, pist och offpist eller lektioner i snowboard. Även vuxna tar enkelt nästa steg i sin skidåkning med duktiga skidlärare, privat eller i grupp. Små tips gör stor skillnad. Boka och läs mer på skistar.com

Plupps skidskola hogna är från fyra år med olika nivåer från nybörjare till avancerade åkare. Storhogna har också privat skidskola, längd- och snowboardskola. I Plupps längdskidkul lär sig barnen att tekniskt hantera lite smalare skidor. Boka och läs mer på storhogna.se

Klövsjö och håller lektioner flera dagar i veckan både för grupper och privat i klassiskt och skate. Bokning och mer

Buskul på snö

BJÖRNRIKE

I Snow Park finns blå och röd/svart linje där alla kan ha roligt på sin egen nivå med rails och boxar.

Miniparken i Björnvallen är för de allra minsta har en grön linje med hopp och rails.

I Skicrossbanan kan du ha riktigt kul och utmana familjen eller kompisarna i ett race.

Valles skogsbana är en böljande slinga genom skogen som bjuder på lagom utmaningar.

VEMDALSSKALET

Miniparken i barnområdet har rails, boxar och några minihopp.

Funride är lekplatsen med velodromkurvor, terrängvågor, figurer, tunnlar och hopp.

KLÖVSJÖ

och sportloven arrangerar de grupplektioner för både klassiskt och skate på olika kunskapsnivåer. Bokning och storhogna.se kör gratis längdclinics

Föranmälan på berners.se/skiclinics

I Valles skogsbrant på Klövsjötoppen är det bara att go with the flow i kurvor och velodromer.

Funride är ett skönt litet äventyr i soligt läge med terrängvågor, hopp, figurer och velodromer.

Hemlagad fjällmat som vi själva vill ha den tillsammans med goda drycker i en gemytlig stuga på fjällets topp. Meny, öppettider och information om bordsbokning finns på hemsidan.

varggransstugan.se

Tel 070-204 75 04 Info@varggransstugan.se

92 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Personlig och proffsig längdskidskola i klassiskt och skate, privat och grupp på Vemdalsskalet, i Björnrike, Storhogna och Tel 076-804 38 77 vemdalenlangd.se
VEMDALENLÄNGD

15 mil preparerade längdspår för klassiskt och skate

På längden

BJÖRNRIKE

Spårcentralen ligger längst upp i området i en skyddad dal utan bebyg gelse med spår för klassiskt och skate 2, 3 elbelyst, 5 och 7.5 km. Det längre spåret är kuperat, de kortare är lätt kuperat. Här finns också ett 6 km långt förbindelsespår till Vemdalsskalet med vidsträckt utsikt. Nere vid Björnrike torg ligger ytterligaer ett elbelyst lätt spår för klassiskt och skate på 1.5 km. Spårstatus:

Spårcentralen ligger vid Lövåsgården mitt i byn med spår för klassist och skate 1.3, 2, 2.6 och 5.6 km där samtliga är elbelysta. Det längre spåret är rejält kuperat de kortare är endast lätt kuperade. Här finns också teknikbana med skidlek. Spårstatus: skidspar.se

Vill man träna stakning eller är nybörjare är det Vargenspåren på 2.6 och 7.5 km för klassiskt och skate som gäller. De ligger på myren mellan Skalets torg och Vargen och saknar helt backar.

Spårstatus: vemdalsvargen.se

Uppe på Klockarfjället finns spår på 1.5, 2.5 km och 5 km som är lätt kupe rade. Spåren dras två ggr/vecka.

längst upp på Storhogna med 360 gra ders fjällutsikt. Spårstatus: storhogna.se

KLÖVSJÖ

Från spårcentralen på Klövsjötoppen, utgår 2.5, 5, 7.5, 9 och 10 km. Kortaste sträckan är lätt kuperad, de övriga är kuperade. Vid Hotell Klövsjöfjäll ligger två lätt kuperade elljusspår på 3 och 5.5 km. Spåret går till idrottsplat sen i Klövsjö by. Spårstatus: skistar.com

Vett & etikett i spåret

SJU TUMREGLER som skapar en skönare stämning, med visad respekt för spårarbetet och andra åkare.

1. Gå aldrig i längdspåren

2. Hundar ska hållas kopplade och får endast springa i skate spåret.

3. Plocka upp hundbajs, men släng inte påsen i naturen.

4. Fjällpulka får endast köras i skatespåret.

5. Upphinnande åkare har väjningsplikt, men släpp gärna förbi genom att kliva ur spår.

6. Även om du är trött och sliten, tacka den som går ur spår för din räkning.

7. Gå ur spår när du stannar eller saxar upp i en backe. Väl mött i spåret!

Länkade längdspår

FÖRBINDELSESPÅRET från Björnrike via Vemdalsskalet till Storhogna binder samman spårsystemen. Åker du hela sträckan tur och retur med en vändning på Klövsjötoppen blir det en härlig men kuperad resa på hela 5 mil.

Fler spår

I GUIDEN finns områdets samliga längdspår från Åsarna – Vemdalen – Hede med ban profil och svårighetsgrad. Den finns på turistinformationen och på många näringställen.

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 93
Längdguide
Läs mer på vemdalen.se
LODJUR ÄLG SPÅRMASKIN HOMO SAPIENS Längdspåret Klövsjötoppem Foto: Kalle Vertergård

det första mötet med längdskidåkning vara lite strävt. Utan teknik framstår minsta motlut som oöverstigliga golga

hela turen får du en skön stigning på 300 höjdmeter till Jaktstugan.

2. MITTEMELLANTUREN (7 km): Tar du vesslan upp till Jaktstugan, är resten mest utför med tre lätt kuperade kilo meters åkning sista biten i längdspåret.

3. BEKVÄMA TUREN (3.5 km): Vessla upp till Jaktstugan och sen näs tan bara utförskörning till längdspåret och parkeringen vid Ripfjällets stugby där du ställt en bil för vidare transport.

VEMDALENS TURKARTA ger förslag på nio turer med varierad längd och svårighetsgrad från enkla familjeturer till längre heldagsturer. Har man barn som inte orkar åka längre sträckor, är det bekvämast att ta vessla eller någon av expressliftarna upp på fjället.

SONFJÄLLETS nationalpark (1 278 m.ö.h) tillhör en av de mest spektakulära turerna. Sonfjället är ett isolerat fjällmasiv med sju toppar for made som en hästsko med raststugan

Sododalen i mitten. Vintertid är den bästa utgångspunkten från Nysätern. (Du åker till Hede och därifrån är det skyltat mot Sonfjället och Nysätern). I nationalparken är inte skotertrafik tillåten, så tystnaden är total. Den 15 kilometer långa turen, som finns med i turkartan, tar dig genom massivet ner till den vindskyddade Sododalen. KOLLA ALLTID fjällvädret innan du ger dig iväg, vädret kan växla fort.

Kalla bad

Vinterbad kan ha fler dimen sioner än ett endorfinpåslag. En naturupplevelse där man samlas några stycken för ett kallbad med fika efteråt. Det kan också bli spännande att upptäcka nya aspekter på vintern i Vemdalen. I området finns många olika bäckar, sjöar och åar. En del stäl len är mer lämpade än andra. Ett tips är att bada på Vemdalsskalet vid bron där milspåret korsar Röjån efter cirka 3,5 km. Där strömmar ån på och det är i stort sett öppet vatten hela vintern. Kanske inte så djupt, men tillräckligt för ett dopp. I Vemhån vid badplatsen och i

Turkarta9 familje T urer Pris 40:- vemdalen.seVersion 1:18 På tur 6 6 6 2 Åsmyrvallen • •Sångbäcksvallen Ripfjället Stockåstugan Björnrikestugan Sångbäcken Råppehålshammaren Katrinabacken Fåglingsberget Mellanfjället Jöns-Erskölen• • Ol-Måns Timmerkojan Floda• • Bergvallen • Klockarfjällvallen Vemdalen Björnrike Vemdalsskalet Vallen• Gråberget Nipfjället Nipan Gammelnipan Veman Sör-Veman Sersån Norr-Veman Norr-Veman Skorvdalsfjället Högfjället Mellanryggen Middagshågna Varggranshågna Predikstolen Lillhågna Rödhågna Svinkhågna Gråhågna Helvetesdalen Skorvdalen Blästerdalen 1009,4 Hovde Kilberget Skomakars Brynnan• Gammelvallen • Jo Ols Karinvallen Oxsjövallen Sandvikdalen Bygget• • Näsvallen •Prinssätern •Klyftvallen • Trumvallen Näsberget Älgeåsen Oxsjöfjället Lill-Kvällshögen StorKvällshögen Oxsjövålen Skuvfjället Märkesstenshågna Slättfjället Ripfjället Fallmoranfallet Stortelet Mörkfjället Anders-Olstelet Bräckvallen •Fättjan • • Mårten-Jöns •Morbodarna •Karsnäset Jaktstugan Spårcentral Bratthögen Jonsmyren 904 Varggranstj. Oxsjön Klövsjön Skuvan Torrbäcken Stor-Fettjeån Lill-Fettjeån Röjån Brynnbäcken Kvarnbäcken Grönkälla Kölån 819 1023,1 VICTORIASPÅRET

Toppserveringar

JAKTSTUGAN ligger 3 km från Vemdalsskalet på toppen av Ripfjället i söderläge med utsikt över Hovde- och Skorvdalsfjället. Från spårcentralen går vessla eller så följer man vesselstigen på skidor eller till fots. Det går också att ta liften Pass Express till topppen av Skalsfjället. Därifrån finns en rösad led ner till stugan som serverar fjällens frasigaste våfflor med hjortron eller hallonsylt.

VARGGRANSSTUGAN på toppen av Varggransfjället är en à la carte restaurang med fullständiga rättigheter som serverar hemlagat på hög nivå.

Tarte flambée, sallader, fjällburgare, lax och mycket annat står på menyn.

Hit går både tur- och skoterleder från Björnrike, Vemdalsskalet och Vemdalen by.

HOVDESTUGAN ligger på toppen av Hovdefjället. Hit kommer man med

tre olika expressliftar. Antingen från Skalets torg, Hovdeparkeringen eller från Passet. Lunchserveringen har fullständiga rättigheter och serverar hemlagad mat och focaccia på hem bakt surdegsbröd.

EMMA-BRITA’S ligger på KlövsjöStorhognas topp intill spårcentralen i Sångbäcken. Hit kan du skida på läng den eller med alpinskidor från toppen

Vessla

TILL JAKTSTUGAN på Vem dalsskalet startar vesslan från spårcentralen varje hel timme. Antingen åker man i vesslan, i släden eller så går det att tolka bakom med längd- eller alpinskidor. Med längdskidor tar man vesselstigen tillbaka ner. Med alpinskidor finns en led som ofta pistas och som kommer ut i slutet av Hildings backe.

På Salong Fjällfin står du som kund i fokus. Därför har vi noga utvalda produkter som är skonsamma mot ditt hår och miljön.

NYHET inför vintersäsongen är att vi har en barberare på

Tel 0684-303 87 • Skolgatan 1 Vemdalen by • fjallfin.se

VESSLA TILL SAMEVISTET startar utanför Storhogna Högfjällshotell & Spa. Den kör flera turer varje dag. Tillbaka kan du antingen ta vesslan eller leden med maskindragna spår.

serveras fikabröd, viltgulasch och den populära Börtnanstuten av hembakat tunnbröd och varmrökt regnbåge.

SAMEVISTET ligger på toppen av Slättfjället, 3 km från Storhogna Högfjällshotell & Spa. Hit går vessla, rösade leder, maskindragna längdspår och skoterled från Storhogna. Från Vemdalsskalet finns både tur- och skoterled. Fikastugan serverar våfflor och lättare luncher.

BUTIK & CAFÉ

Renskinn, keramik, souvenirer, ekologisk tvål och heminredning.

Baristakaffe, grillmackor, våfflor, godsaker och kaffe från lokalt rosteri.

Tel 070-829 39 75 Centrumg. 14 • Vemdalen by vemdalensbovre@gmail.com

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 95

Raststugor

SILVERRENEN

Det här är en gammal aktivi tet och kulturarv som sträck er sig tillbaka till 1980-talet. Då kunde gästerna erhålla en silverren om de besökte alla raststugorna som dåtidens turistförening byggt och flyt tat upp på fjället. Stugorna har blivit en del av områdets historia och nu finns möjlig het att bidra med att bevara

RASTSTUGORNA står vackert väder bitna och grånade på fjällsluttningar och i dalgångar. De är utrustade med kamin för att alla ska kunna stanna till och värma sig. Se till att ta med egen ved om du vill övernatta eller göra upp en brasa. Samtliga stugor är markerade på Vemdalens turkarta.

1. BJÖRNRIKESTUGAN ligger 1,5 kilometer från spårcentralen mellan Gråhogna och Högfjället.

Från stugan i söderläge är det utsikt över Sonfjället.

2. TIMMERKOJAN ligger i en dalgång vid Blåoletjärnen på Skorvdalsfjället mellan Björnrike och Vemdalsskalet.

3. STOCKÅSTUGAN ligger på Stockåfjället längs med leden från Vargen mot Timmerkojan.

4. JAKTSTUGAN är inte bara namnet på raststugan. Våffelstugan alldeles intill, byggdes först, senare tillkom raststugan för de med egen matsäck.

5. JO-OLS-KARINVALLEN ligger vid foten av Mörkfjället, vackert inbäd dad bland fjällbjörkar längs leden mel lan Vemdalsskalet till Oxsjön

6. GAMMELVALLEN ligger vid Oxsjöns södra ände. Leden går från Storhogna via Bräckvallen eller från Vemdalsskalet via dalgången och förbi Jo-Ols-Karinvallen.

och stämplar vid en kontroll. När alla raststugorna fått ett besök är man berättigad att köpa tygmärket Silverrenen. Stämpelkort finns hos turist informationen på Skalets torg eller på vemdalen.se

Restaurang mitt i pisten i Björnrike, som satsar på härlagat och härbakat under lunch, kvällens à la carte och fondue. After ski med trubadur alla dagar i

Tel 0684-800 770 brajks.se • info@brajks.se

Handgjorda smycken från Vemdalen i sterling silver(925). Designade smycken som symboliserar livsstilen till fjälls.

//Sarah på Baika i Fjällen –silver och hantverk

Välkommen till webbshopen baika.se

96 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Jaktstugans rastplats för de med egen matsäck

Grillhäng utanför

VINDARNAS TEMPEL, längst upp i förbindelsespåret mellan Björnrike och Vemdalsskalet, har en utsikt utöver det vanliga. Här finns också en grillplats med timrad eldstad och fasta bänkar. Sätt dig ner, grilla en korv och njut av utsikten över Sonfjället,

lättillgängliga leden (1.5 km) startar vid Björnrike spårcentral. VARGGRANSTJÄRNEN på leden mellan Björnrike och Vemdalsskalet har vindskydd både i den södra och norra änden. Den södra ligger skyddad i dalen och är utrustad med grillplats. ligger bredvid Hotell Klövsjöfjäll. Här kan man fort sätta söka fiskelyckan och här finns också vindskydd med grillplats

Våra skidområden har en mängd grillplaster med vindskydd. De flesta har ved tillgänglig. Här är listan: BJÖRNRIKE har fem grillplatser. Högst upp i parken i söderläge med utsikt över Sonfjället (pist nummer 2), längst ner i Solsvängen (pist nummer 1), nere vid Björnidet (pist nummer 4) och två stycken i Björnvallen; vid avstiget på Snigelliften och i Bamseland vid Vallescenen.

VEMDALSSKALET har tre grillplatser i pisten. Längst ner vid barnbackarna finns en större grillplats med tak (pist nummer 1). På andra sidan fjället vid Väst Express (pist nummer 14) och vid Pass Express (nummer 19) finns grillplats med vindskydd.

KLÖVSJÖ/STORHOGNA har sex grillplatser. Längst ner i skidområdet (pist nummer 2). Vid Katrinaliften och Klövsjö Express. Vid avstiget på Klövsjö Express och i Storslalombacken (pist nummer 11) ligger ytterligare två. På andra sidan fjället i Storhogna finns grillplatser i barnområdet och vid Kalleliften.

Vi finns här för dig! Våra mäklare är experter på att sälja bostäder. Kombinationen av lång erfarenhet, fingertoppskänsla och lokalkännedom gör oss till en trygg partner i din bostadsaffär.

Välkommen till oss! Leif, Anna-Greta, Malin, Emma och Christopher.

Vemdalsskalet, 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se, lansfast.se/vemdalen

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 97
Utsikten vid Vindarnas tempel
Sveriges mest nöjda kunder – sju år i rad!
Sveriges mest nöjda kunder - sju år i rad! Vi är glada och stolta att ha gjort er nöjdast Sverige sju år rad. Våra mäklare kommer fortsätta att göra det så enkelt som möjligt för dig livets största affär. Läs mer på lansfast.se/ski eller kom in till oss

Att åka skoter ger dig möjlighet att ta dig ut på vidder du annars kanske inte når. Här finns många mil preparerade leder och erfarna guider som tar dig till gamla vackra fäbodvallar och oför glömliga upplevelser. Det kommer ge din fjällvistelse lite extra krydda.

VEMDALEN EXPERIENCE har en stor skoteruthyrning med många olika guidade turer och kunniga guider. Där finns också skoterhotell, auktoriserad verkstad, butik och en miniskoterbana där de minsta kan pröva att köra. Bokning vemdalenexperience.se

ÄVENTYR & KONFERENS har en helt nybyggd äventyrspark med skoterhotell vid Stockåvallen cirka två km från Skalets torg. Där kan du hyra skoter och därifrån utgår också deras hel- och halvdagsturer. Bokning aventyrokonferens.se

Var rädd om naturen

Skoteråkningen i området är en fantastisk upplevelse. Här finns ca 1000 privata markägare som upplåter sin mark till skoteråkning. Allemansrätten innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Men skoteråkning ingår inte i allemansrätten och lederna ligger på hög höjd, där naturen är känslig. Här är några regler för ökad trevnad och visad hänsyn

1. ATT BUSKÖRA upp och ner längs fjällkanter ingår inte i alle mansrätten. Du stör och förstör.

2. DET ÄR FÖRBJUDET ATT

• Köra på skid- & sommarleder

• Köra över skogsplanteringar

• Köra på barmark

• Köra på tunt och löst snötäcke

• Köra i planlagt område

• Köra över andras tomter

• Köra över jordbruksmark

Lös ledbevis

Områdets snöskoterklubbar är ideella föreningar som pistar lederna i området. Därför är det viktigt att alla skoterförare löser ett ledbevis för att täcka kostna derna och att säkra en hållbar skoteråkning i området. Läs mer på vemdalenssnoskoterklubb.se och klovsjossk.se

98 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Vid Skalets torg med ski-in, ski-out har vi 12 hotellrum samt 70 fullt utrustade 4-12 bäddslägenheter med egen bastu. I hotellet finns också restauranger, bar & nattklubb. Hotell & konferens 0684-151 00 vemdalsskalet.com Restaurang Skalet 0684-151 89 • Pizzeria Skalet 0684-151 90 Foto: Vemdalen Experience
Skotersafari

Häst & släde

Flera dagar i veckan kan man ta kortare slädturer från stallet vid barnområdet på Vemdalsskalet. Hästen Svarten har också kvällsturer med facklor som du

Hundspann

Att åka hundspann är ofta en oför glömlig upplevelse som hela familjen kan följa med på. Ja, vi vågar faktiskt lova att det blir ett minne för livet. För ibland vill man komma bort från tempot i liftsystemen. En bit bort från liftköer, skidbackar och afterskiband. Som att mysa ner sig i en släde med ett spann ylande Alaskan huskies som otåligt väntar på att få släppa loss

springet i benen. När hundföraren väl ger klartecken och spannet drar iväg är en nästintill obeskrivlig frihets känsla och upplevelse.

THE HOWLING DOG FARM ligger på fäbodvallen Älgeåsvallen strax söder om Vemdalsskalet. Deras turer som är på två eller fyra timmar går genom dalgångar på fjället och i skogen där man passerar fäbodvallar

och ofta ser renar, kungsörn, ripor och andra fjällfåglar. Turerna bokas på thehowlingdogfarm@telia.com

KORTARE TURER med hundspann kan du göra vid Stockåvallen, två km från Skalets torg. Där har Äventyr & Konferens 20 minuters till tvåtim marsturer med dragvilliga Alaskan huskies och en erfaren hundförare. Turerna bokas på aventyrokonferens.se

Ridning på Trumvallen

Trumvallens fjällridning, några kilometer söder om Skalet har flera olika vinterturer på trygga nordsvenska hästar med skogsoch barnturer samt längre specialanpassade turer i galopp för erfarna ryttare. De har också slädturer från tjugo minuter upp till två timmar. Deras 2-dagars paket är specialanpassad efter önskemål med möjlighet till skotersafari, kurs i horseman ship, ridning, slädturer och fan tastiskt god mat i vacker fäbod miljö. Bokas på fjallridning.se

Passet serverar nybakad fika, vällagad skidåkarlunch och vedugnsbakade pizzor. Kvällstid öppnar vi upp Stivale där Italien möter de svenska fjällen med lokalproducerade och säsongsanpassade råvaror.

!"#$($)*+,$-.

Ska du hyra ut eller sälja din bostad? Boka en fotografering, så ordnar jag inbjudande bilder. Med många års erfarenhet som bostadsfotograf lyfter jag fram det bästa i din bostad. Hoppas att vi hörs!

En italiensk r 0684 - 30100 www.passetvemdalen.se

Tel 0684-301 00 passetvemdalen.se

För beställning av takeaway, bokning & menyer 0684-30100 www.passetvemdalen.se

Tel 070-343 91 16 rebeckaeriksson.se Insta: rebeckaerikssonphotography

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 99
Vemdalens slädhundar. Foto: Kalle Vertergård BOSTADSFOTOGRAF REBECKA ERIKSSON

Isfiske

och grillplats. Här nappar både regnbåge, öring och röding. En och annan sik eller abborre kan du också få på kroken.

KLÖVSJÖN mitt i byn, är lättillgäng lig och har bra sik- och abborrfiske. Vindskydd finns på flera ställen. RÖRSJÖN, Hedeviken, 12 km från Vemdalen by. Här kan du främst få röding men även öring, abborre och

Hyra snöskor

Vill du ta en tur tur till några av fåra vattenfall eller ett beök på fjället kan du hyra snöskor hos Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

I Hede på Sonfjällets Natur & Kultur finns också snöskor för uthyrning och väl där kan du göra turer upp på Sonfjället.

gädda. Vindskydd finns för fikapaus. GUIDADE ISFISKETURER med skoter som tar dig till små sjöar på fjäl let anordnas av Vemdalen Experience och Äventyr & Konferens.

FISKEUTRUSTNING och fiskekort finns att köpa hos Ekbergs Fiske i Vemdalen by och i friluftsbutiken på Hotell Klövsjöfjäll.

FUNDERAR DU PÅ ATT HYRA UT?

Med rätt bilder ökar du chansen för att fler väljer just ditt boende. ByMalott levererar professionellt interiörfoto, enklare styling och av Lantmäteriet godkänt flygfoto.

@bymalott • malott.se • malin@malott.se Tel 070-254 10 66

Oxsjön. Foto: Kalle Vertergård

Isklättring

Har du någon gång vandrat till Fettjeåfallet så har du upplevt det dramatiska och glittrande sceneri som platsen serverar sina besökare under sommarmånaderna. Med över 70 meters fallhöjd är det här ett av fjäll världens mest spektakulära vattenfall. Men få känner till hur det kan se ut

uppleva de vackra isskulpturerna som naturen själv skapat, prova på isklätt ring. Det är riktigt bra klättring med olika svårighetsgrader. Från parkeringen som ligger cirka 5 km från Klövsjö skidområde är det två kilometers vandring genom en dal där stigen korsar Storfettjeån två gånger. Turen till fallet är som ren vildmark där det känns som

att gå genom en trollskog. Speciellt vackert är det vid broarna. Vem som helst kan klättra, med hjälp av en guide. Med vassa yxor i händerna och stegjärn på fötterna klättrar du uppför fallets isvägg. Det du behöver förutom varma vinterkläder är slalom pjäxor, resten fixar guiden. Äventyr & Konferens ordnar med både halv- och heldagsklättring.

Vinterfall

När man i Vemdalen pratar om våra vattenfall (Fettjeåfallet, Fallmoran, Mittåfallet och Rändåfallet), så är det oftast sommarupplevelser vi pratar om. Men faktum är att samma porlande fall kan bjuda på en helt annan upplevelse under vintern. Samtliga fall har mysiga grillplatser och finns med i Vandringskartan som du köper på turistinformationen. Viktigt att veta är att stigarna till våra vattenfall inte hålls plogade eller

MAT & VIN

Mitt på Skalets kan du njuta av à la carte, smårätter, goda viner och en värmande brasa i vår kvällsrestaurang. Smårätter som serveras kan ätas som en hel tapasmiddag.

Tel 0684-59 08 00 torgett.se filip@skalstorget.se

Bröd och bullar, café och luncher. Smörgåstårtor, pajer och catering. Allt bakat och lagat på lokala och ekologiska råvaror.

Klövsjövägen 44

Tel 0682-214 00 • 070-344 19 89 klovsjostenugnsbageri.se

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 101
Fettjeåfallet. Foto: Michael Wåhlin
KAFÈ TÅRTO R DÖRBSGEDRUS KAFÈ TÅRTO R DÖRBSGEDRUS

Spa & relax

Frisörer

SALONG FJÄLLFIN i Vemdalen by erbjuder klippning, håruppsättningar eller styling inför festligheter Bokning fjallfin.se

K.A.M FRISÖR & MAKEUP i Vemdalen by har tre frisörer. Utöver klippning erbjuder de också styling och make up.

VAX frisörsalong ligger vid Skalets torg på Vemdalsskalet. Bokning vaxfrisor.se

Naprapat

NAPRAPATLANDSLAGET på Skalets torg har mer än 25 års erfarenhet av idrottsskador från en mängd olika idrotter, men framförallt som behandlande naprapat inom skidåkning och av skidskador. Här får du hjälp vid smärta och stelhet i rygg, nacke, leder och muskler. Bokning naprapatlandslaget.se

& SPA har en mängd olika ansiktsoch kroppsbehandlingar samt massa ge. Här finns också bubbelpool, bastu, en pool med vilstolar och en grön skande vinterträdgård. Vid foten av fjället ligger en bastu med badtunna och en kallkälla för sköna dopp efter fjäll-äventyret. Bokning storhogna.se

HOTELL KLÖVSJÖFJÄLLS spaanläggning har en mängd olika ansiktsoch kroppsbehandlingar. Där finns också tre helt olika bastuupplevelser; ångbastu, finsk och infraröd bastu samt både inom- och utomhus bubbelbad och en skybar med utsikt över fjället och byn

Bokning klovsjofjall.se

Vemhus bygg- och maskinentreprenad är en seriös och pålitlig partner inom ny-, om- och tillbyggnatio ner, transporter, snöröjning och grävning.

Tel 0684-402 50 Såggatan 8, Vemhån info@vemhus.se • vemhus.se

102 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL

Träning

ligger i Vemdalen by. De har två padelbanor som är öppna varje dag 05.00 – 00.30. Där finns motionscykel för uppvärmning, racket att hyra, bol lar att köpa och möjlighet att boka tid med en padeltränare. I fjol öppnade de också en separat avdelning med golfsimulator och två shuffleboards som har skönt häng med bekväma stolar.

Det finns många anledningar till tårtor – bröllop, dop och födelsedagar. Vår egentillverkade Klövsjö Choklad är ekologisk. I butiken finns även hantverk, presenter, kalasoch baktillbehör.

Klövsjövägen 47A

Tel 070-318 79 02 • natcake.se Beställ gärna via vår webbshop

VEMDALEN GYMIX har gruppträ ning med Soma Move, morgonfys och seniorträning på Lövåsgården i Vemdalen by samt yoga i Vemdalens skola. Veckoprogrammet finns på Facebook: Vemdalens IF Gymmix

STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL har instruktörsledda gruppträningar med avslappning, yoga, mindfulness, styrka och balans.

Gym

BJÖRNRIKES GYM drivs av Gym24 och ligger i Björnrikecentrat. Det är välutrustat med styrke- och konditionsmaskiner, fria vikter och stora panoramafönster mot fjällen. Öppet dygnet runt och gymkort köper man på gym24h.se

VEMDALEN BY har ett gym på Lövåsgården med styrke- och konditionsmaskiner samt fria vikter. Bokning och information finns på vemdalenif.se

VEMDALSSKALETS GYM ligger vid Skalets torg och drivs av Gym24. Det är ett välutrustat gym med styrke- och konditionsmaskiner samt fria vikter. Öppet dygnet runt och du köper gymkort på gym24h.se STORHOGNA har två gym. Storhogna M har ett modernt gym med panoramafönster mot fjällen. Bokas på storhogna-m.se Storhogna Högfjällshotell har motionscykel, löpband, skivstångsbur, vikter, stakmaskin, yogamattor samt ett utegym. Bokas på storhogna.se

Storgatan 18, Hede Tel 0684-10490 hedefargmaleri.se

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 103
BRIDGESTONE PADEL ARENA Padelarenan Vemdalen by FÄRG & INREDNING HEDE Mysiga butiken med prylar för lodge & koja samt kläder. Följ oss gärna på Instagram

Nöje

Bowling

Runt Vemdalens bowlingbanor kan det bli en riktigt trevlig helkväll med 3-kamp och god mat. Bägge har nämligen även dart, biljard, restaurang och bar. i Vemdalen har fyra bowlingbanor och shuffleboard. Bokning görs på

STORHOGNA M har fyra storhogna-m.se

HÖGFJÄLLSHOTELLET på Vemdalsskalet är en av fjällvärldens största nöjesarenor för kompisgäng, före tag och helt vanliga skidåkare. Afterskibandens röj kompletteras av mer dansanta toner. Hotellet rivstar

E-type i början av november. Sen samsas hårt rockande Rydell & Quick med DJ-legendaren Clabbe

har hotellet en säker pianist i pianoba ren, proffsiga afterskiband, dansband och en svinhet DJ på nattklubben. Nöjesprogram finns på vemdalsskalet.se

RESTAURANG PASSET har gjort sig kända för sitt livade musikquiz med trubadur, där man varje onsdag kan tävla och testa sin kunskapsnivå i

AFTERSKI hålls i de flesta restaurang erna i området. En del har liveband eller trubadur medan andra kör soft musik och skönt häng.

I papperstidningen Vemdalen Idag presenteras afterskiunderhållningen varje vecka eller på nätet, där finns veckoprogrammet på vemdalenidag.nu

Shuffle

Bridgestone padelarena i Vemdalen by har två shuffleboards med skönt häng. Bokas på vemdalenpadelarena.com

Bio

Biografen ligger mitt i Vemdalen by med inredning som bevarats från 50-talet. Här är det filmföreställningar 1-2 gånger per vecka under vintersäsongen och ofta visas de allra senaste biofilmerna. Utbudet hittar du på Facebook Vemdalsbion

Taxi

Taxi Klövsjö/Vemdalen har bilar som tar upp till åtta passagerare. Bokas på taxiklovsjovemdalen.se

Välkommen! Denna vecka har vi ett helt gäng varor speciellt utvalda för dig (och alla andra). Vi ses!

måndag–lördag 8–21 söndag 10–21

Telefon 0687-58 10 80 Inspireras på ica.se/svenstavik

Från vår härrliga delikatess & matdisk: Smörgåstårtor, festplankor, mingelmat, laxbomb, pub-brickor, fruktkorgar, buffèer och mycket mera! Välkommen in till oss! //Kurt med personal
10–21
måndag–lördag 8–21 söndag 10–21 vecka har vi ett helt gäng varor för dig (och alla andra). Vi ses! 0687-58 10 80 ica.se/svenstavik Svenstavik
Öppet måndag–lördag 8–21, söndag
Telefon 0687-58 10 80 Inspireras på ica.se/svenstavik
måndag–lördag 8–21 söndag 10–21
Svenstavik måndag–lördag
söndag 10–21 Klicka hem maten när det passar dig. Handla maten online! ica.se/svenstavik Visste du att du kan få dina varor hemkörda med taxi? Ring 070-517 44 82! /Kurt med personal Psst! Välkommen in till oss! 2021-09-27 09:30
8–21

Varggransstugan Dagservering Tel 076-855 72 54, 070-204 75 04 varggransstugan.se

STORHOGNA

Samevistet Dagservering med vesseltrafik Tel 0682-41 30 30, storhogna.se

Storhogna Högfjällshotell & Spa Dag- och kvällsservering Tel 0682-41 30 34, storhogna.se

Fjällsidan Pizza & Deli Dag- och kvällsservering Tel 0682-41 30 34, storhogna.se

Storhogna M Dag- och kvällsservering Tel 0682-104 00, storhogna-m.se

KLÖVSJÖ

Benny´s Bistro Dag- och kvällsservering Tel 070-302 06 91, bennysbistro.se

Matigt

Bageriet Björnrike Dag- och kvällsservering Tel 0684-320 20

Björns Brasserie Dag- och kvällsservering Tel 0684-153 80, bjornsbrasserie.se

Björnvallens Sportkök Dagservering Tel 0684-152 67

Bräjks Matbar Dag- och kvällsservering Tel 0684-800 770, brajks.se

VEMDALEN BY

Bageriet Vemdalen Dag- och kvällsservering Tel 0684-303 93

Härjedalspizza Dag- och kvällsservering Tel 0684-305 33, harjedalspizza.se

Restaurang Husky Dag- och kvällsservering Tel 0684-300 02, sporthuset.nu

BKK Kitchen Dag- och kvällsservering Tel 0684-56 44 94, bkkkitchen.se

Hovde Sportbar & Kök Dag- och kvällsservering Tel 0684-151 30, hovdesportbar.se

Hovdestugan Dagservering Tel 070-521 53 20

Jaktstugan Dagservering med vesseltrafik Tel café 070-397 97 52 jaktstugan.net

A Doris Kvällsservering Italiensk trattoria tel 0704-486861

loftEtt Kvällsservering Tel 070-208 97 30, loftett.se

Passet Dagservering Tel 0684-301 00, passetvemdalen.se

Tel 0684-151 90, vemdalsskalet.com

Restaurang Botten Dagservering Tel 070-611 02 37 restaurangbotten.se

Skalsterrassen Bar & Restaurang Dag- och kvällsservering Tel 0684-313 30 restaurangskalsterrassen.com

Stivale Dag- och kvällsservering Tel 0684-301 00 passetvemdalen.se

Sibylla Dagservering 0684-153 20, sibylla.se

torgEtt Kvällsservering Tel 0684-59 08 00, skalstorget.se

Vemdalsskalets Högfjällshotell Dag- och kvällsservering Tel 0684-151 89, vemdalsskalet.com

Emma-Brita´s Café & Våffelstuga Dagservering Tel 070-368 11 46

Humleliret Kvällsservering under vintersäsong Tel 072-522 99 15, oppistuggu.se

Katrinastugan Dagservering Tel 070-410 2943, bennysbistro.se

Klövsjö Stenugnsbageri Dagservering och vissa kvällar Tel 0703-44 19 89 klovsjostenugnsbageri.se

Restaurang Klövsjöfjäll Dag- och kvällsservering Tel 0682-41 31 07, klovsjofjall.se

Vemdalen Catering Tel 073-501 90 38 vemdalencatering.se

ICA Björnrike Tel 0684-320 50

ICA Vemdalen by Tel 0684-300 04

ICA Vemdalsskalet Tel 0684-311 60

ICA Klövsjö Tel 0682-210 13

24 SJU Storhogna Obemannat snabbköp

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 105
är listan på Vemdalens caféer, pubar och restauranger. Skalets torg öppnar en ny italiesk trattoria, på Storhogna blir det pizzeria med deli och i Klövsjö nyöppnar Humleliret med en gourmémeny.
Här
MATBUTIKER

des 2016 och seglade med en gång upp som en av Sveriges största längd tävlingar och destinationens i särklass största event. På Långfredagen, efter tre säsongers pandemiuppehåll och snöbrist, är tävlingen äntligen tillbaka. Det är ett samarbete mellan Åsarnas IK, Storhogna Högfjällshotell & Spa och Volkswagen, där alla startande har chansen att vinna en

bil. Tävlingsledare är ingen mindre än legendaren Thomas Wassberg och tävlingen går i lätt terräng på Högfjällsrundan. Tillsammans med med elitåkare samsas barnfamiljer och motionärer i spåret. I målet vän tar festtält, mat , dryck, afterski och musikunderhållning. Vallaservice och längdskiduthyrning finns på plats tillsammans med försäljning av sport produkter. Läs mer på storhogna.se

BJÖRNRIKE CHALLENGE handlar om att ta sig torrskodd över dammen vid Idet i Björnrike. Ingen lätt match. Många stora skidåkare har fallit tungt i det kyliga vattnet och det pratas länge om de mest spektakulära krascherna. Tävlingen startade i början av 2000talet när några i personalen ville skoja till det lite. Över åren har åken för det mesta resulterat i olika grader av mag plask och förnedring. Stora damm-

Ölmarknad

Nu är den äntligen tillbaka igen efter några års pandemiuppe håll – den intima ölmarknaden för livsnjutare, skidåkare och ölälskare. Ett gäng mindre bryggare, där många har lokal förankring i Norrland, presenterar sin öl i Kuben på Vemdalsskalets Högfjällshotell den 28:e januari. Under mingel och avslappnade former får besökarna lära sig mer om den ädla bryggkonsten, byta några ord med bryggmästarna och smaka på mängder av ölsorter tillsammans med tilltugg och charkbrickor. Biljettbokning på vemdalen.se

Fler evenemang är på gång. Du kan läsa mer om dem i tid ningen Vemdalen Idag.

racet vänder sig enbart till personalen, men lite tidigare under dagen får barn mellan fem och tolv år chansen, att under lite mindre dramatiska former, testa skidornas flytförmåga på vatten. Den 15 april är det dags för Björnrikes avslutningshelg och Björnrike Challenge med dammrace, differens slalom i Mittbacken och live afterski på Bageri Björnrike. Läs mer på skistar.com

Välkommen till din bygghandel i Vemdalen. Vår kunniga personal hjälper dig med ditt byggprojekt!

Fjällvägen 53, Vemdalen by Tel 075-241 87 30 beijerbygg.se

Böckerna finns att köpa på Vemdalsskalets inredningsbutik, Ekbergs fiske, Storhogna Högfjällshotell, Åsarna Skicenter, Vemdalsskalets turistinformation, Hotell Klövsjöfjäll samt på nätet.

106 – MAGASIN VEMDALEN IDAG
Event
kalle1589@gmail.com
UPPFÖLJAREN TILL VEMDALSRÅNET

10 anledningar att besöka Vemdalen på sommaren

FJÄLLVANDRINGEN

Vemdalen har allt från utmanande toppturer för den spänstige till enkla vandringar för de små. Vill du boosta din vandringsupplevelse med nya kunskaper och trevligt sällskap, då ska du hänga med på en guidad tur.

PADDLINGEN

Upplev vidunderliga fjällvyer, orörd skog och ett rikt djurliv från kanot, kajak eller SUP i åar, tjärnar och sjöar.

FJÄLLÖPNINGEN

Släpp ut sommarspringet i benen längs mjuka stigar upp på fjället, förbi tjärnar, porlande bäckar och fäbodval lar. En löpningsupplevelse utöver det vanliga.

FJÄLLFISKET

Vemdalen bjuder på varierat fiske. Här finns trevliga put & takevatten, djupa åar och fiskrika sjöar. Det är vatten drag för flugfiske, mete, fiske från båt på röding, öring, abborre, regnbåge, harr och gädda.

FJÄLLETS PLAYOR

Packa ryggsäcken för bad och ta ett dopp i närmsta fjällbäck, tjärn eller i lagunen under ett forsande vattenfall.

FJÄLLRIDNINGEN

Att uppleva Vemdalen från hästryg gen är en magisk fjällupplevelse. Prova på klassisk westernridning, en dags kofösning eller leva riktigt cowboyliv i flera dagar.

CYKLINGEN

Hitta flowet i någon av områdets pumptracks eller i våra crosscountry leder som är grusvägar varvat med landsvägar.

VATTENFALLEN

Upplev våra magnifika vattenfall som erbjuder allt ifrån stillsamma porlande bäckar och åar till mer dramatiska sce nerier där vattenmassorna kastar sig ut från 60 meter höga klippor.

LOKALPRODUCERADE MATEN

Våra restauranger och caféer erbjuder förstklassiga råvaror från skog, sjö och fjäll – nära dig och långt från de stora livsmedelsindustriernas löpande band.

NATIONALPARKEN

I Sonfjällets nationalpark finns fan tastiska vandringsturer i sagolik miljö och storslagna vyer. Det skyddade området är en av Europas allra äldsta och når du toppen kan du blicka ut

MAGASIN VEMDALEN IDAG – 107
Läs mer på vemdalen.se@destinationvemdalenvemdalen Sommaräventyr 2 1 3 6 7 8 9 4 5 10
SKALETS TORG • VEMDALSSKALET • VEMDALENSKISHOP.SE PATAGONIA • FJÄLLRÄVEN • THE MOUNTAIN STUDIO • BLACK DIAMOND • DEVOLD HESTRA • BLACK CROWS • STÖCKLI • VAN DEER • FISCHER • DYNAFIT • DALBELLO • POC SWEET PROTECTION • OAKLEY • TECNICA • GIRO • JONES • FALKE • THIRTYTWO BUTIK SKIDUTHYRNING BOOTFITTING VERKSTAD