Page 1

En tidning frรฅn Graflunds Nr 2/2009

Minibrandman fรถr en dag


Några höjdpunkter I DETTA NUMMER:

4

minibrandmän

Varje år får alla sexåringar i Eskilstuna en specialutbildning av de riktiga brandmännen.

10

Resultat av årets kundenkät

Vi har ställt sex frågor om årets kundenkät till alla områdeschefer.

18

12

Friskis&Svettis

På alla orter där Graflunds finns, finns också ett Friskis&Svettis. Missa inte kupongen som berättigar dig som hyresgäst till ett valfritt träningspass.

graflunds lilla köksskola

Här läser du om hur du håller ditt kök i trim.

6

Rädda liv med rätt kunskap

13

Vad gör du om det börjar brinna i din lägenhet? David Hultman på Räddningstjänsten informerar om vad du ska tänka på.

graflunds.se

Graflunds får en ny hemsida där både funktion och utseende förbättras.
Här hittar du graflunds: ESKILSTUNA

(Huvudkontor och regionkontor Mälardalen) Rademachergatan 1 (Box 154) 631 03 Eskilstuna Telefon 016-15 35 00

DIALOG…

Bandstolsvägen 3 B 756 48 Uppsala Tel 018-27 87 90

från grekiskan och betyder ”samtal”. Dialog/samtal, till skillnad från monologer, förs mellan flera parter. Ständig dialog är en viktig grundbult i vår vardag. Dels vad gäller vår interna utveckling, hur vi hela tiden skall kunna göra saker smartare och bättre. Det är i dialog mellan medarbetare i vårt företag som våra processer och metoder utvecklas och förnyas. Men det är också i hög grad i dialog med våra hyresgäster vi vill utveckla våra bostäder och våra områden.

LINKÖPING

Vi har många olika metoder

STRÄNGNÄS

Storgatan 13 645 31 Strängnäs Tel 016-15 35 00

UPPSALA

Ordet ”dialog” kommer

(regionkontor) Industrivägen 7 171 48 Solna Telefon 08-591 255 60

och verktyg för att föra dialog. Ett mycket viktigt verktyg för att föra dialog med våra hyresgäster är den årliga kundenkäten. Den ger oss betyg på hur vårt arbete och våra ansträngningar uppfattas och den ger oss mycket värdefulla synpunkter på hur vi kan förbättra, både vårt sätt att arbeta och de bostäder och bostadsmiljöer som vi tillhandahåller. Vi är väldigt beroende av att så många som möjligt av våra hyresgäster verkligen tar sig tid att besvara vår kundenkät så att vi i så stor utsträckning och så snabbt som möjligt kan genomföra åtgärder enligt era önskemål. Jag vill ta tillfället att tacka alla som deltagit i årets undersökning.

SÖDERTÄLJE

Några i vår organisation

(Regionkontor Östergötland och områdeskontor) Skäggetorp Centrum (Box 9109) 580 09 Linköping Telefon 013-20 17 00

NORRKÖPING

Grundläggaregatan 3 603 59 Norrköping Telefon 011-20 17 00

Stor-Stockholm

Prästgårdsvägen 4 151 61 Södertälje Tel 08-522 966 40

FITTJA/VÅRBY

Forvägen 15 145 51 Norsborg Tel 08-522 966 60

MÄRSTA/BRO

(områdeskontor för Sthlm norrort) Tingvallavägen 9 M 195 31 Märsta Tel 08-522 966 80

som hela dagarna för dialoger med er hyresgäster är våra servicevärdar, det är så vi kallar dem som jobbar i våra tre servicecenter, ett för varje region. När du ringer ett av våra kontor är det någon av dem som svarar. Servicevärdarna är speciellt utbildade för att kunna ta hand om och besvara de flesta frågor och vid behov slussa vidare till annan medarbetare som är rätt person att hantera ditt ärende. Ett viktigt skäl för oss att inrätta servicecenter var att både befintliga och nya kunder så snabbt det bara är möjligt skall komma i kontakt med oss. Tack vare modern teknik kan våra olika servicecenter

Haninge

Vallavägen 87 136 41 Handen Telefon 08-599 076 50täcka upp för varandra och det är därför möjligt för oss att ständigt hålla hög tillgänglighet för dialog. till dialog är också ett av motiven för att vi under hösten moderniserar vår hemsida. På vår nya hemsida introducerar vi en ny medarbetare, Emma. Emma, som inte finns i verkliga livet, är en ny funktion för att ställa frågor och få svar direkt på de vanligaste frågorna. Via hemsidan kommer t ex service- och felanmälningar i framtiden att direkt registreras i vårt datasystem, vilket kommer att snabba på handläggningen. Mer om den nya hemsidan presenteras på annan plats i denna tidning. Förbättrade möjligheter

efter nya forum för att föra dialog och föra ut vårt budskap. Därför hittar man oss numera både på facebook och twitter. Oavsett vilken väg du föredrar för att framföra synpunkter och frågor så är du alltid välkommen till en dialog med Graflunds! Vi letar ständigt

Anders Häggström VD


Att veta hur man förhindrar en brand och hur man ska bete sig om den ändå bryter ut kan vara livsavgörande. Och kunskapen sitter i livet ut. Därför sponsrar Graflunds en utbildning i brandsäkerhet för alla 6-åringar i Eskilstuna.

Minibrandmän – med rätt att släcka Text & foto: Nina Jonsson

är ett gäng duktiga barn som vet allt om vad man ska göra om det börjar brinna. De har nämligen fått specialutbildning av de riktiga brandmännen. Räddningstjänsten har gett den här informationen i drygt 15 år och brandmannen Håkan Byh har ansvarat för utbildningen de senaste sju åren. – Det är viktigt att barnen har kunskap om hur de ska göra om det börjar brinna i skolan eller hemma, speciellt att de vet hur de tar sig ut. Vi utgår från grundreglerna rädda, larma, släcka. Det ska man alltid ha i bakhuvudet, säger han. Minibrandmännen

Varje år får alla sexåringar i Eskilstuna besöka räddningstjänsten där de lär sig om brandsäkerhet. Håkan Byh, eller Håkan Bråkan som han själv kallar sig, håller i utbildningen.

Erik Dalmén får instruktioner av Håkan Byh... Sedan är det lätt som en plätt att släcka elden.När På G tittar in på brandstationen har British Juniors förskoleklass kommit på besök. På ett lekfullt sätt berättar Håkan Byh för dem om olika faror, hur de ska agera om det börjar brinna och om numret till SOS Alarm. 112 lätt att slå – Är det någon som vet vad man ringer för nummer om det har hänt något otäckt, frågar Håkan.

Nästan alla barnen sitter inne med det rätta svaret, men för säkerhets skull drar han den pedagogiska ramsan: – Ett, säger han och pekar på sin enda haka. – Ett, han för fingret till näsan.


David Olame vet att det oftast finns frisk luft nere vid golvet och att man därför ska krypa för att komma under den giftiga röken.

– Två, och han sätter fingrarna mot sina två ögon. – Lätt att slå, avslutar han. Och barnen är snabbt med på noterna: – Ett, ett, två – lätt att slå! ropar alla i kör. I brandmannens kläder

Eleverna får även prova på hur det är att vara i en brandmans kläder. De sätter på sig var sitt ministäll bestående av jacka och hjälm. Belysningen i rummet släcks och med hjälp av ficklampor och en brandslang letar de rätt på en nalle som har kommit bort i röken. – Man måste krypa för att komma under röken, för den är

Fem minibrandmän får enkelt plats i den stora brandbilen. Med ett stadigt grepp tittar Stella Tidlund ut genom förnstret.

jättegiftig. Det är lite läskigt men mest roligt, försäkrar Linnea Berg. När nallen är räddad ur röken är det dags att släcka elden. Med en vattenfylld brandsläckare sprutar de vatten mot de tecknade lågorna. Det är en uppskattad övning, men roligast är det att provsitta den enorma brandbilen. – Den är så stor och man känner sig nästan som en riktig brandman. Det är häftigt, säger Linnea Berg. Dagens övningar närmar sig sitt slut, men innan British Juniors förskoleklass lämnar brandstationen får alla var sitt diplom. Nu kan de titulera sig äkta minibrandmän.

Med de rätta kläderna känner sig Alice Look, Stella Tidlund, Melissa Pascale Gahamanyi och Farah Wail Sahbin som brandmän för en dag.

Med ficklamporna i högsta hugg letar Fatima Ali Haithem, Alice Look och David Olame efter en försvunnen nalle. t
Det är alltid lättare att förebygga en brand än att släcka den, men det är omöjligt att helt skydda sig mot bränder. Att handla på rätt sätt kan dock vara avgörande för om det stannar vid en mindre incident istället för en ödesdiger totalbrand. Brandingenjören David Hultman tipsar oss om hur man kan förebygga bränder.

David Hultman, brand-ingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.
Med rätt kunskap kan du rädda liv Text & foto: Nina Jonsson

i den egna lägenheten och man själv inte kan släcka den är grundregeln att först rädda de som är i bostaden och sedan utrymma via trapphuset. Stäng dörren till rummet där det brinner för att förhindra att den sprider sig, ta er ut, stäng lägenhetsdörren efter er och larma genom att ringa 112. Så långt är de flesta med, men det är få som vet hur de ska agera om det börjar brinna hos grannen. Om inte trapphuset är rökfyllt ska man först försäkra sig om att ingen befinner sig i fara. Sedan ringer man 112, stänger lägenhetsdörren om sig och avvaktar hjälp från räddningstjänsten. Om det brinner

Stanna kvar i lägenheten Själva lägenheten fungerar nämligen som ett skydd mot branden. – Om trapphuset är fyllt av rök är det lätt att drabbas av panik och då vill man bara ta sig ut, men istället ska man stänga dörren och stanna kvar i lägenheten. Den är byggd som en brandcell med en ytterdörr som klarar att stå emot brand i 30 minuter, och eftersom grannens dörr också klarar 30 minuter tar det cirka en timme innan branden sprider sig till lägenheten, berättar David Hultman, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna. Inne i lägenheten kan man alltså känna sig trygg. Inom kort finns

räddningstjänsten på plats och de hjälper de boende ut via balkongen eller ett fönster. – I tätbebyggt område är vi framme på tio minuter och 60 minuter är god tid för att plocka ut boende via våra höjdfordon om det skulle behövas, försäkrar David Hultman. Om man istället försöker att ta sig ut via ett rökfyllt trapphus kan det gå riktigt illa. – Det är många som underskattar hur giftig röken är. Det kan räcka med två till tre andetag innan man rasar ihop och blir medvetslös och sedan dröjer det inte länge innan man dör. Man ska inte heller använda hissen. Röken tar sig dit också och dessutom kan den stanna och då är man innestängd.

Om det börjar brinna: • Rädda folk, varna och larma genom att ringa 112. •

Försök att släcka om du kan, men ta inga onödiga risker.

Om rummet fylls med rök – kryp under röken. Vid golvet finns syre.

Stäng dörren till det utrymme där det brinner.

Stanna i din lägenhet om det brinner på någon annan plats i fastigheten.

• Gå inte ut i trapphus med rök. • Använd inte hissen.

Förebygg brand i ditt hem Tre av fyra bränder inträffar i hemmen. Vi glömmer kanske att kontrollera våra brandvarnare eller att släcka levande ljus när vi lämnar rummet. Många av dem som har omkommit i samband med en bostadsbrand hade kunnat överleva om det funnits fungerande brandvarnare i hemmet. Enligt lag ska det finnas minst en fungerande brandvarnare i varje bostad. Den bör vara placerad i taket och i närheten av sovrum, och för att vara säker på att den

fungerar ska man testa den med jämna mellanrum. Graflunds har installerat brandvarnare i alla sina bostäder och dessa kontrolleras alltid i samband med besiktningar då hyresgäster flyttar, men det hindrar naturligtvis inte att du själv kontrollerar den då och då. Särskilt om du bott länge i samma lägenhet. Fungerar inte brandvarnaren så måste du göra en serviceanmälan till Graflunds. Det kan också vara bra att ha någon form av släckutrustning till hands, förslagsvis en pulversläckare på sex kilo. Se upp med rökning, torrkokning och levande ljus Rökning är den vanligaste brandorsaken vid bränder med dödlig utgång. – Ofta är det någon som somnar med cigaretten i handen och då tar glöden eld i sängkläderna. Röken gör att man sover ännu djupare och alltför ofta vaknar inte personen igen, säger David Hultman.En annan vanlig brandorsak är torrkokning och fett och oljor som börjar brinna när temperaturen blir för hög. Var därför noga med att aldrig gå ifrån spisen när du lagar mat och stäng av plattorna när maten är färdiglagad. Även levande ljus orsakar många bränder varje år, speciellt kring julen. Se till att aldrig lämna levande ljus obevakade och använd brandsäkra ljusstakar och dekorationer. Trapphuset viktig utrymningsväg Trapphuset ska fungera som de boendes väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Därför får man inte förvara brännbart material där eller blockera gångarna. – Om en barnvagn fattar eld tar det inte mer än några minuter innan trapphuset fylls av tjock och giftig rök. Konsekvensen blir att boende inte kan ta sig ut från sina lägenheter den vägen. Dessutom blir det svårframkomligt för oss om det är fullt av saker i trapphuset, avslutar David Hultman.


Genom anslag i trapphus och i andra sammanhang påminner Graflunds då och då om vikten av att trapphuset är fritt från barnvagnar, cyklar och andra föremål som kan hindra utrymning eller antändas och brinna. Det kanske kan upplevas lite tjatigt och någon kan kanske tycka att en liten trehjuling eller en barnvagn i trapphuset väl inte kan vara så allvarligt.

Men eftersom Graflunds sätter trygghet och säkerhet i främsta rummet och trapphuset faktiskt kan vara räddningstjänstens enda väg att hjälpa i en katastrofsituation så fortsätter vi att påminna om detta. För att få en experts syn ställde vi några frågor till brandingenjören David Hultman. Läs intervjun med honom på förra uppslaget.

Goda råd om brandskydd Text: Anitha Wretling

i din egen lägenhet och du inte själv klarar av att släcka branden, måste alla som vistas i lägenheten ta sig ut och stänga dörren till det rum där det brinner. Tänk på att på vägen ut också stänga lägenhetsdörren. Om branden startat i en annan lägenhet ska du stanna kvar inne din egen lägenhet med stängd dörr. Öppna inte lägenhetsdörren för att kontrollera röken i trapphuset. • Gå ut på balkongen eller fram till ett fönster och ropa på hjälp. • Ring 112 om du kan. • Avvakta hjälp från räddningstjänsten. • Använd ALDRIG hissen för utrymning. Om det brinner

Brandcell Om det kommer in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta med blöta handdukar eller med tejp. Varje lägenhet är en egen brandcell och är därför den säkraste platsen. På bara några minuter kan en

mindre brand fylla ett trapphus med tjock och giftig rök. De boende måste då ta sig ut via fönster eller balkonger.

ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Skydda dig och dina grannar mot brand • Ställ inget brännbart i trapphuset. Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar och kartonger. • Håll vind, källare och garage låsta. • Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder. • Blockera inte trapphuset. Framkomligheten får inte hindras. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram. Därför är det inte tillåtet att förvara barnvagnar, cyklar och liknande i trapphuset. • Stäng in branden! Brinner det i din lägenhet – ta dig

ìåġìž ¿îßðòëßìžàêíéêßðġìâߞ÷ß žòßôñç÷ã по профилактике žéíðóëߞæßééġìâߞç÷çРекомендации

пожаров в многоквартирных домах

ߞå”ôãìêçž ìãàçêãáãtçžôãž÷ßìåġìžâóðóëóìâ Àóžàðí”ðž÷ßìåġìêßðġìžìßñġꞅìêã íìóñóìâߞâßæߞäßøêߞàçêåçžßêëßéžçñòã÷ãìž êãáãtçžé àíßêòëßìġìžìßñġêž÷”ð”ò” 𬞠Данный буклет предназначен для владельцев недвижимости, ðžôãžéçðßáġêßðžççìžæßøġðêßìëġòġ ãôžñßæçîêãð窞éííîãðßòçċã

жилищных кооперативов и квартиросъемщиков, которые хоте-

¿áçêžâóðóëžġéġêßðġž

için temel Bir binanın boşaltılması en az iki bağımsız gereksinim, her zaman çıkış yangın acil çıkışın olmasıdır. Bir alternatif tarafından bloke edilmişse kata kadar bir çıkış bulunmalıdır. Sekiz genellikle binalarda merdiven sahanlığı kullanılırken, olarak biri acil çıkışlardan hizmetlerimerdiven kullanan kurtarma edebilecekleri bir nin boşaltmaya yardım olabilir. çıkış pencere alternatif duman Sekiz kattan yüksek binalarda önlemek için ve gazların yayılmasını özel merdiven sahanlığın tasarımına acil çıkışı taleplerde bulunan tek bir sahanlığına vardır genellikle. Merdiven kapısına ilaveerişebilmek için apartman gerekiyor. ten bir kapının daha geçilmesi kapının Merdiven sahanlığına giden olması, kapı sıkıca kapanması ve hasarsız çalışması gibi gerektiği kilidinin olması sıkıca ve cıvatanın emniyet plakasını kavraması çok önemlidir. asla haAcil durum çıkışlarında nesneler reketli nesneler ve yanıcı olarak bile, işte bulunmamalıdır, geçici sanbu nedenle bisikletler, tekerlekli

Kundakçıları uzak yapılır. katlarına лиmerdiven бы большеçatı узнать о том, как предотвратить пожар, а в случае dalyeler, gazeteler ve kutular tutun! sahanlığında tutulamaz. возникновения пожара обеспечить безопасную эвакуацию.

×ßìåġ입ìêãëãžãéçîëßìġ

çoğunda VT`Tfqú]úUp`Túdc`bcfgqsú]fdeTVbT ú Аварийные выходы Kırsaldaki apartman bloklarının izninin bir takılıdır. Bunlar Bazı mülklerin planlama 4fbcVbcYúgeYUcVTb]Yú_úrVT_hTk]]ú yangın önleme ekipmanı lgcUpúXcVcXl]_úXVYe]úbTX`Y[Tn]aú yolları merdiven koşulu olarak ilave erişim \XTb]túfcfgc]gúVúgca úlgcUpúVfYWXTú cUeT\caúihb_k]cb]ecVT` ú]úlgcUpú örneğin yangın ve dumanın boşaltma ve ve garajlardan vardır ve bu erişim yolları Up`cú_T_úa]b]ahaúXVTúbY\TV]f]apjú sahanlıklar ı, bodrumlar \TXV][_TúXVYe]úd`cgbcúVjcX]`Tú da mutdamperleri yangın söndürme durumların VúcgVYgbhsúlTfgqú\Ta_Táú XehWúcgúXehWTúTVTe]^bpjúVpjcXTáú boşalmasını sağlayan buhar iyi yolları hizmetlerilak bir gerekliliktir. Erişim*f`]úcX]bú]\úVpjcXcVúdeYWeT[XYbú veya fanları veya kurtarma 3Túdhg]úTVTe]^bpjúVpjcXcVúb]ú bulunmamalıdır an kanallar işaretlenmelidir, engeller cWbYa úbYcUjcX]acú]aYgqúXcfghdú Vú_cYaúf`hlTYúbYúXc`[bcúUpgqúcgXY`qÈ nin su taşımasını kolaylaştır temizlenmelidir. ve kış aylarında kardan _úT`qgYebTg]VbcahúVpjcXháú'ú\XTb]tjú bcúfgctn]jú]ú`YW_cúVcfd`TaYbtsÈ olabilir. n]jftúdeYXaYgcV údcrgcahúbY`q\t ú Vpfcgc^úXcúVcfqa]úrgT[Y^úcUplbcú Yukarıda söz edilen ekipman ve olası hasarlara Àíâðóëêßðžôãžßòġžéßòêßðġž Vú_TlYfgVYúcXbcWcú]\úTVTe]^bpjúVpjcÈ çalışması, işaretlenmesi XT[YúVeYaYbbc újeTb]gqúbTú`YfgÈ katlarındaki denetdüzenli aralıklarla • Bodrumlardaki ve çatı XcVú]fdc`q\hYgftú`Yfgb]lbTtúmTjgT ú b]lbc^ú_`Yg_YúVY`cf]dYXp úXYgf_]Yú edilerek dikkat nesneler ve mülk geçiş yollarında hareketli f_`TXbpYú_c`tf_] úWT\Ygpú]ú_cecU_]áúú TúT`qgYebTg]VbpaúTVTe]^bpaúVpjcÈ lenmelidir. Ekipmanı denetlemek alıdır. yanıcı maddeler bulunmam Xcaúac[Ygúf`h[]gqúc_bc úWXYúfdTfTÈ sahibinin/kooperatifin görevidir. veya patlayıcı • Yanıcı gazlar ve sıvılar gY`qbpYúf`h[UpúrVT_h]ehsgú[]gY`Y^ú Подъездные пути ve çatı katlarında maddeler bodrumlardafúdcacnqsúde]fgTVbpjú`Yfgb]káú Éßìóìžìãžâç÷íð½ 5e]úfgec]gY`qfgVYúbY_cgcepjúcUoÈ kanunun i saklanamaz. 'ú\XTb]tjúVpmYúVcfqa]úrgT[Y^ú Y_gcVúbYXV][]acfg]úcUt\TgY`qbpaú Kazaların önlenmesi hakkındak kapıları paragrafı şöyle • Bodrumlar ın ve çatı katlarının cUplbcú]aYYgftúgc`q_cúcX]búTVTÈ (2003:778) 2. bölümü 2. hf`cV]Yaú\TXTb]túbTúdecY_g]ecVTb]Yú ır. sakin, kapalı ve kilitli tutulmalıd e]^bp^úVpjcX ú_cgcep^úX]_ghYgú tV`tsgftúXcdc`b]gY`qbpYúdcXoÈ diyor: “sahip veya yararlanan etmek veya bir • Yangınları önlemeye yardım cdeYXY`YbbpYúgeYUcVTb]tú_údecY_È Y\XbpYúdhg] ú_cgcepYúTUfc`sgbcúbYÈ yangınların söndürülmesi ve düzen yaşamların için iyi bir organizasyon g]ecVTb]sú`Yfgb]lbc^úmTjgpúX`tú cUjcX]apúde]úrVT_hTk]]ú]údc[TecÈ yangın veya başka bir kazada bulundurmalı sağlanmalıdır. gcWc úlgcUpúdeYXcgVeTg]gqúeTfdecÈ ghmYb]]áú5cXoY\XbpYúdhg]úXc`[bpú kurtarılması için ekipman önlemek fgeTbYb]YúXpaTú]úWT\cVáú=gcUpúdcÈ UpgqúlYg_cúcUc\bTlYbp úcl]nYbpúcgú ve aynı zamanda yangını bodruman hasarı/ Çoğu kundakçılık saldırıların `hl]gqúXcfghdú_ú`Yfgb]lbc^úmTjgYú fbYWTúVú\]ab]YúaYftkp ú]údecY\Xúdcú ve yangından kaynaklan sahanlıklar ı ve larda, depolar, merdiven _ecaYúVjcXbc^úXVYe]úVú_VTeg]ehú b]aúXc`[YbúUpgqúfVcUcXYbá bYcUjcX]acúdec^g]úYnYúcXbhúXVYeqáú 4lYbqúVT[bc úlgcUpúXVYeq úVYXhnTtú Подвалы и чердаки _ú`Yfgb]lbc^úmTjgY úd`cgbcú\T_epÈ ›úú5ecjcXpúVúdcXVT`Tjú]úbTúlYeXT_Tjú

Ãðççëž÷íêêßðġ

Xc`[bpúUpgqúfVcUcXbpúcgúcgÈ XY`qbcúfgctn]júdeYXaYgcVú]ú`YW_cú Vcfd`TaYbtsn]jftúaTgYe]T`cVáú ›úú'údcXVT`Tjú]úbTúlYeXT_TjúbY`q\tú jeTb]gqú`YW_cúVcfd`TaYbtsn]Yftú WT\pú]ú[]X_cfg]ú]`]úV\epVccdTfÈ bpYúaTgYe]T`páú ›úú)VYe]úVúdcXVT`pú]úbTúlYeXT_]ú bYcUjcX]acúXYe[Tgqú\T_epgpa]ú ]ú\TdYegpa]úbTú\Tac_áú ›úú)`túgcWc úlgcUpúdeYXcgVeTg]gqú Vc\b]_bcVYb]Yúdc[TecV úbYcUjcX]È acúcUYfdYl]VTgqújcecmhsúceWTb]È \Tk]sú]údcXXYe[]VTgqúdcetXc_áú 5cab]gY úlgcúUc`qm]bfgVcúdcX[cWcVú dec]fjcXtgúVúdcXVT`Tj údcaYnYb]tjú X`tújeTbYb]túahfceT ú`Yfgb]lbpjú mTjgTjú]úbTúlYeXT_Tjáú4UY\cdTfqgYú fVc^úXcaúcgúdcX[]WTgY`Y^¹ú

Противопожарное оборудование

'úUc`qm]bfgVYúabcWc_VTeg]ebpjú XcacVúfgeTbpúhfgTbcV`Ybcúdecg]VcÈ dc[TebcYúcUcehXcVTb]YáúCgcúacWhgú Upgq úbTde]aYe úXpacVpgt[bpYú

Goda råd om brandskydd i flerbostadshus finns nu tillgängligt på 11 olika språk, albanska, arabiska, bosniska, engelska, farsi, finska, franska, ryska, somaliska, spanska och turkiska. Kontakta ditt närmaste Graflundskontor eller ladda hem via www.brandskyddsforeningen.se.
www.brandskyddsforeningen.se/web/Goda_rad-blad_pa_andra_sprak.aspx Svenska Goda råd om brandskydd i flerbostadshus finns nu tillgängligt på 11 olika språk, albanska, arabiska, bosniska, engelska, farsi, finska, franska, ryska, somaliska, spanska och turkiska. Kontakta ditt närmaste Graflundskontor eller ladda hem via TEXT: www.brandskyddsforeningen.se.

Finska Hyviä neuvoja paloturvallisuudesta asuessasi kerrostalossa on nyt haettavissa 11:sta kielellä, albaaniaksi, arabiaksi, bosniaksi, englanniksi,farsiksi, suomeksi, ranskaksi, venäjäksi, somaliaksi, espanjaksi ja turkiksi. Ota yhteyttä lähimpään Graflunds konttoriin tai hae netistä www.brandskyddsforeningen.se.

Goda råd om brandskydd i Albanska flerbostadshus finns nu tillgängligt Këshillat e mira për mbrojtje nga zjarri në ndërtesa på 11 olika språk, albanska, shumëbanesore janë tani në zotërimin tuaj në 11 gjuhë arabiska, bosniska, engelska, farsi, të finska, ndryshme: franska, shqip, arabisht, boshnjakisht, anglisht, ryska, somaliska, persisht, finlandisht, frëngjisht, rusisht, somalisht, spanska och turkiska. Kontakta ditt närmaste Graflundskontor eller spanjisht, dhe turqisht. Lidhu me zyrën më tëladda afërm të hem viaapo shkarkoni këto këshilla nga Graflunds-it www.brandskyddsforeningen.se. www.brandskyddsforeningen.se

Franska Conseils sur la prevention des incendies dans les immeubles d’appartements est disponible sur 11 langues, Albanais, Arabe, Bosnien, Anglais, Farsi, Finlandais, Français, Russe, Somalien, Espagnol et Turc. Se contact un bureau de Graflunds ou charge vers le bas www.brandskyddsforeningen.se. Ryska

Памятка пожарной безопасности в многоквартирных жилых домах имеется теперь на 11 различных языках: албанском,английском, арабском, боснийском, испанском,русском, сомалийском,турецком, фарси, финском и французском. Обращайтесь в ближайший офис управляющей жилищной компании «Графлундс» или скачайте информацию на сайте: www.brandskyddsforeningen.se.

Arabiska ϲϓ ΔϴϘΑΎτϟ΍ ϲϧΎΒϤϟ΍ ϲϓ ϖ΋΍ήΤϟ΍ Ϧϣ ΔϳΎϤΤϟ΍ ϝϮΣ ΓΪϴϔϤϟ΍ ΢΋ΎμϨϟ΍ ήϓϮΘΗ ΔϳΪϨϠϨϔϟ΍ϭ ΔϴγέΎϔϟ΍ϭ ΔϳΰϴϠϜϧϹ΍ϭ ΔϴϨγϮΒϟ΍ϭ ΔϴϧΎΒϟϷ΍ϭ ΔϴΑήόϟ΍ :Δϐϟ 11 Ώήϗ΄Α ϞμΗ΍ .ΔϴϛήΘϟ΍ϭ ΔϴϧΎΒγϹ΍ϭ ΔϴϟΎϣϮμϟ΍ϭ Δϴγϭήϟ΍ϭ Δϴδϧήϔϟ΍ϭ ϞϴϤΤΘΑ Ϣϗ ϭ΃ (GRAFLUNDS) αΪϧϮϠϓ΍ήΟ ΐΗΎϜϣ Ϧϣ ΐΘϜϣ www.brandskyddsforeningen.se :ϊϗϮϤϟ΍ Ϧϣ ΕΎϣϮϠόϤϟ΍

Somaliska Talo waxtar leh ku saabsan siyaabaha looga badbaado haddii dab u ka kaco aqalada, ayaa la heli kara iyado lagugu siiyo luqado kala duwan, sida af-albaani, af-carabi, af-boosni, af-ingriisi, af-faarsi, af-finish, af-fransiis, af-ruush, af-soomaali, af-sbaanish iyo af-turki. Arintan kala xiriir xafiiska Graflundskontor ee kugu dhow ama ka dalacso goobta Internetka www.brandskyddsforeningen.se.

Bosniska Upozorenja i korisni savjeti u slucaju pozara u stambenim zgradama vam od sada nudimo na jedanaest razlicitih svijetskih jezika; albanskom, arapskom, bosanskom, engleskom, farsi, finskom, francuskom, ruskom, somaliskom, spanskom i turskom. Obratite se najblizem sjedistu stambene firme Graflunds ili skinite podatke sa web stranice www.brandskyddsforeningen.se. Engelska Good advice on fire prevention in apartment blocks are now available in 11 different languages, Albanian, Bosnian, English, Farsi, Finnish, Russian, Somali, Spanish och Turkish. Contact your nearest Graflunds-office or download from www.brandskyddsforeningen.se. :‫ن‬‫ز‬

:



‫ز‬  ‫ر‬ ‫ر‬‫ در‬ ‫ه‬ ‫ن‬‫ ا‬،‫ر‬  ‫نه‬ ‫در‬ ، ، ،‫ن‬ ‫ن‬‫ ز‬١١  ، ،‫ر‬ ،‫ ا‬، ‫ و‬‫ ا‬، ،‫ رو‬،‫ا‬ ‫ د‬‫د‬  .‫س ا‬‫ در د‬ ‫ ا‬   ‫س‬ " ‫اف‬" : ‫ا‬ ‫درس‬ www.brandskyddsforeningen.se.

FARSI

Spanska “Buenos consejos sobre la prevención de incendios en edificios” se encuentra ahora disponible en 11 idiomas: albano, árabe, bosnio, español, farsi, finlandés, francés, inglés, ruso, somalí y turco. Póngase en contacto con la oficina de Graflund más cercana o descárguelo a través de www.brandskyddsforeningen.se. Turkiska Apartmanlarda yangın güvenliği konusunda tavsiyeler artık 11 farklı dilde, Arnavutça, Arapça, Boşnakça, İngilizce, Farsi, Fince, Fransızca, Rusça, Somalice, İspanyolca ve Türkçe olarak mevcuttur. Size en yakın Graflunds Office müracat edebilirsiniz yada internetden indirmek için www.brandskyddsforeningen.se adresinden yararlanabilirsiniz.

www.brandskyddsforeningen.se ‫ا‬  ‫رو‬  ‫ر‬ www.brandskyddsforeningen.se/web/Goda_rad-blad_pa_andra_sprak.aspx 
RESULTAT AV ÅRETS KUNDENKÄT Den årliga kundenkäten är ett viktigt verktyg för att mäta och planera arbetet i Graflunds bostadsområden. På G ställde sex frågor om årets kundenkät till var och en av områdescheferna.

Kan du ge exempel på några sk BUMSåtgärder ni har gjort med anledning av enkäten?

OMRÅDE

Inom vilket/vilka frågeområden gjorde ditt område den största förbättringen?

Norrköping 1

Rent och snyggt

Tätare möten med städentreprenör samt tydligare rutiner

Tätare tillsyn av tvättstugor, tätare komplettering av städmateriel i tvättstugor

Satsningar i utemiljöer/lekplatser

Höjningar på alla områden!

Bl a informera mera, flytta kontoret så att det blir mer lät�tillgängligt.

Norrköping 2

Ta kunden på allvar

Ändrade tider och rutiner, personligt bemötande, hållit våra löften och levt upp till våra värderingar!

Klippning av buskar och vissa träd, fläkt i miljöhus, städanslag i tvättstugor.

Målning trapphus, tvättstugor, bodar och staket. Belysning garage och p-platser.

Ännu bättre resultat på serviceindex, t ex området ”trygghet”.

Borttagning och nerklippning träd och buskar som skymmer sikt och belysningsarmaturer.

Ryd/Nygård

Utemiljön

Tagit ner träd och buskar och sett över utebelysningen för att öka tryggheten. Trafikhinder för att hindra obehörig trafik

Vi genomför soprummets dag för att få bättre koll på nedskräpning, felsorterig etc. Ny entreprenör för tillsyn av återvinningsrum.

Nytt tvättbokningssystem i Nygård.

Öka både serviceoch produktindex!

Fortsatta förbättringar på lekplatser, fortsatt arbete med utebelysning mm. Fortsatt arbete med uppdelning av assistenternas arbetsuppgifter.

Skäggetorp N

Ta kunden på allvar

Förändrade roller med t ex assistenter som jobbar mer specialiserat, bättre service, färre fel, mer tid till kunden.

Översyn av bokningstavlor och rensning av gamla och trasiga lås, gjort om soprum till barnvagnsrum.

Tvättbokningssystem, nytt passersystem i alla flerbilsgarage

Öka både serviceoch produktindex!

Fortsatta förbättringar på lekplatser, fortsatt arbete med utebelysning mm. Fortsatt arbete med uppdelning av assistenternas arbetsuppgifter.

Skäggetorp S

Trygghet

Förbättrad belysning i området, intensivt arbete med att få bort förvaring i trapphusen

Ökad tömningsfrekvens container för grovsopor, ökad frekvens på städning av tvättstugor

Vägbommar för minskad biltrafik i området.Nytt tvättbokningssystem. Fler utegrupper.

Öka både serviceoch produktindex!

Fortsatta förbättringar på lekplatser, fortsatt arbete med utebelysning mm. Fortsatt arbete med uppdelning av assistenternas arbetsuppgifter.

Uppsala

Tillgång på barnvagns- och cykelrum

Vi gjorde om oanvända utrymmen till cykel- och barnvagnsrum efter önskemål från föregående år.

Bl.a. en cykelrensning till så vi håller efter. Sedan kommer vi att utöka tillsynen i trapphus och källare så inget bohag står där.

Det finns ett tydligt önskemål om porttelefoner som vi vill montera, dock under förutsättning att HGF är med på noterna

Att förbättra våra rutiner med våra entreprenörer och kontroll vid avslutade arbeten.

Vi har redan börjat med detta och börjar redan se förbättringar…

Vad har ni gjort som ledde till framgången?

10

Någon synpunkt från kundenkäten som kommer att leda till planer för längre fram?

Vad har ni för mål inför nästa års enkät?

Att våra hyresgäster upplever en tryggare boendemiljö.

Hur skall ni jobba för att försöka nå dem?

Vi har dels beskärt en hel del buskage och gallrat ur täta skogar sedan kommer vi börja med att byta låssystemet i en av våra fastigheter.


OMRÅDE

Inom vilket/vilka frågeområden gjorde ditt område den största förbättringen?

Strängnäs

Rent & Snyggt

Kan du ge exempel på några sk BUMSåtgärder ni har gjort med anledning av enkäten?

Någon synpunkt från kundenkäten som kommer att leda till planer för längre fram?

Bättre information om Att ge våra kunder mer information hur grovsopor skall om vad som hänhanteras. der på områdena. Tätare rondering av Se över utrustning i tvättstugor, se till tvättstugor. att det alltid finns bra städutrustning i tvättstugorna.

Bättre belysning. Förbättra städrutiner.

Vad har ni gjort som ledde till framgången?

Vad har ni för mål inför nästa års enkät?

Hur skall ni jobba för att försöka nå dem?

Belysning, utemiljö

Tätare lamprondering, utbyte av lampor till ett starkare sken, byta armaturer Tätare uppföljning av städrutiner med städentreprenören, göra en större grovstädning av trapphus.

Tätare tillsyn av källargångar och vindsutrymmen. Eskilstuna Kloster

I år lyckades vi för första gången inte förbättra oss på någon fråga. Vilket så klart taggar oss inför nästa enkät.

Mer rondering i områdena, fler rensningar i allmänna utrymmen dvs cykel- och barnvagnsutrymmen, städning och uppfräschning av dessa.

Utemiljön, fönster

Bättre rutiner för sophanteringen i våra miljöhus. Tätare städning av miljöhus.

Informera mera. Se till att få våra hyresgästers synpunkter innan åtgärd. Synas mer.

Bättre information.

Eskilstuna Fors

Trygghet

När det gäller säkerheten för parkerade fordon så har vi nytt avtal på bevakning. Vi har tätare ronderingar i centralgarage.

Sett över tryggheten i centralgaragen, t ex skyltning, utrymningsvägar, färger och utökad bevakning.

T ex fortsatt målning av trapphus, byte av armaturer och lampor till lågenergi.

Vi vill bli ännu bättre på trygghet!

Inventera och utföra byte till portkod/tag

Haninge

Ta kunden på allvar

T ex nya rutiner för telefon och felanmälan.

Storstädning i källargångar, byte av torktumlare i vissa tvättstugor,tätare tillsyn med komplettering av städutrustning. Rensning barnvagns- och cykelrum.

Bättre återkoppling till kunder om när anmälda fel skall avhjälpas. Översyn och upprustning av tvättstugor. Fortsatt trygghetsarbete

Förbättra betyget på sophantering.

Arbeta för flytta hanteringen av hushållssopor till särskilda miljörum.

Stockholm Norrort (Märsta, Bro, Åkersberga, Vallentuna, Järfälla, Hässelby)

Serviceindex

Att vi infört servicecenter, ökat telefontider, medverkat på bomöten där vi får många bra förslag, utökat samarbete med hyresgästföreningen och personalens engagemang!

Genomgång av alla portstängare och belysningar inför hösten. Extra tillsyn i tvättstugor och källargångar samt cykelrensningar i områdena. Extra uppföljning av trapphusstädning.

Några är att vi kommer blir mer synliga i våra områden och göra områdesbesiktningar kontinuerligt. Utemiljö är väldigt viktigt för våra hyresgäster där vi till våren och kommande åren kommer att göra extra satsningar då det på många håll varit eftersatt.

Att bli ännu mer tillgängliga för våra hyresgäster, både synlighet i våra bostadsområden och på telefon.

Fortsätta på samma väg som hittills men lägga i en högre växel! Vi har anställt egna fastighetsvärdar i Märsta och Bro Områdesbesiktningar kommer att påbörjas i alla områden.

Fittja/Vårby

Hjälp när det behövs

Vi har startat servicecenter, utökat telefontider och blivit bättre på att informera. – Anmälda fel åtgärdas inom 24 timmar.

Tätare kontroll och rondering i allmänna utrymmen, uppföljningsmöten med anlitade entreprenörer. Tätare tillsyn i tvättstugor Inre fastighetsskötsel med egen personal

Trygghetsfrågor, som t ex belysning. Nedskräpning och sophantering

Vi skall öka serviceindex och produktindex

Bygga nya miljöhus i Vårby, gräva ner markbehållare för hushållssopor i Fittja samt iordningsställa miljörum.

Ökat telefontider, startat servicecenter, ändrat öppettider i reception samt utökat tiderna samt anställt egna fastighetsvärdar

Inventera källaroch vindsförråd, inventera städutrustning tvättstugor, bomöten.

Sophanteringen fått mycket klagomål, här jobbar vi febrilt och kommer att jobba ändå hårdare och involvera hyresgäster i form av miljövärdar.

Södertälje

Serviceindex

11

Byta till energisnåla belysningsarmaturer, renovera hissar, genomföra elseparering i Vårby ( gå från kollektiv el till individuell mätning) Förbättra utemiljön ytterligare, byta ut lekutrustning på vissa lekplatser mm Att det givetvis ska bli bättre betyg på alla områden.

Vara lyhörda och satsa på att utföra planerat underhåll och förebyggande arbete som syns och märks, vara ute mer i områdena.


Graflunds lilla köksskola Kyl/frys Dammsug bakom minst 1 gång/år. Damm gör att värmen i skåpet hindras att komma ut trots att motorn jobbar för högtryck. Och ger dig onödigt hög elräkning! Frosta av frysen regelbundet. Mycket is ger sämre förvaring och onödigt höga elkostnader. Snabba gärna på upptiningen genom att ställa in en bunke med hett vatten, men använd absolut ingen elektrisk utrustning som t ex hårtork eller värmepistol. Kombinationen elektricitet och vatten kan vara rent livsfarlig! Vänta tills all is har smält och torka ur frysen med en fuktig trasa. Använd inte heller något vasst för att ta bort is, sådant kan ge allvarliga skador. Torka omgående upp vatten som eventuell rinner ut på golvet. När all is är borta och vattnet upptorkat är det dags att slå på frysen och plocka tillbaka matvarorna. Observera att när isen väl har börjat tina går det mycket fort så var noga med att övervaka det hela så att inte vatten rinner ut på golvet. Åk alltså INTE hemifrån under tiden. Håll rent i kylskåpet. I kylskåpets bakre vägg finns en avrinningskanal som skall rengöras regelbundet så att där är fri passage. Annars bildas kondens i kylskåpet. Kondens gör bl a att bakterier trivs, vilket ökar risken för att din mat blir ohälsosam.

Avlopp Om du lägger märke till någon läcka i köksavloppet eller misstänker att det behöver rensas kontaktar du omgående ditt närmaste Graflunds-kontor eller gör en felanmälan via vår hemsida www.graflunds.se.

Ventilation För god inomhusmiljö är det viktigt att alla ventilationsdon görs rent regelbundet. Dammsug/damma och torka med lätt fuktad trasa. Skruva INTE, de är inställda för att ge bästa möjiga luftflöde! Felaktig inställning innebär att det blir problem med t ex matos eller avfuktning från badrum.

Fläkt Fettfiltret i köksfläkten ska diskas i hett vatten eller diskmaskin regelbundet. Fläkthjulet bör man försiktigt skruva ner och rengöra med varmt vatten och diskmedel. Torka även ytorna runt fläkthjulet. Kolfilter är förbrukningsvara och diskas inte utan byts med jämna mellanrum.

Diskmaskin Grovt smutsad disk sköljs under rinnande vatten innan du sätter porslinet i diskmaskinen. Det förlänger livslängden på diskmaskinen och gör att den diskar bättre. Gör rent alla löstagbara delar (sil, duschmunstycke etc) regelbundet enligt de anvisningar som gäller för just din modell. I silen samlas matrester och annat och en igensatt sil gör att maskinen inte diskar som den ska. Torka regelbundet rent gummilisten runt luckan.

12


Nytt och fräscht på graflunds.se

Graflunds får en ny hemsida. Både funktion och utseende förbättras till en mer lättnavigerad, innehållsrik och modern sajt med utökade funktioner och fräschare layout.

Text: Nina Jonsson

var en stor förbättring när den kom 2004, men sedan dess har organisationen vuxit och tekniken har gått framåt med enorm fart. Webbplatsen motsvarar inte längre Graflunds och kundernas behov och därför var det dags att ta ett nytt grepp. Adressen blir som tidigare www.graflunds.se. Det första man kommer att se när man surfar in på sajten är den nya Den gamla hemsidan

layouten. Bland annat ger fler och rörliga bilder ett lättsammare intryck och menyerna byter plats och blir tydligare. På förstasidan kan man också ställa frågor och få svar direkt via onlinesupporten ”Fråga Emma”.

också dela innehållet i olika sociala nätverk som Facebook och Twitter. Hemsidan sammankopplas också med Graflunds nya kundsystem. Hittills har de intresse- och felanmälningar som gjorts via nätet efterregistrerats manuellt, men det behöver man inte längre göra. Nu kommer dessa med automatik att registreras direkt in i systemet, vilket innebär att hela

Modernt Bland förbättringarna märks även Google Translator, som översätter texten till en rad olika språk. Som besökare kan man

13

processen kvalitetssäkras. En annan förändring är att fler personer i organisationen kan publicera nyheter från sina respektive områden på webbplatsen. Därmed blir det ett större och snabbare nyhetsflöde. Så småningom ska hemsidan utvecklas ytterligare. Det kommer t ex att bli möjligt att boka tvättid och se sin hyresavi via sajten.


På Graflunds pågår just nu byte av affärssystem. Den hittills mest påtagliga förändringen för hyresgästerna är att utseendet på hyresavierna har förändrats. Målsättningen med systembytet är att vi ska få ett modernt och flexibelt system som gör att vi kan jobba effektivare och öka servicen till våra kunder ytterligare.

Tydligare hyresavier med nytt utseende dök de nya hyresavierna ner i brevlådan. Då upptäckte säkert de flesta hyresgäster att det numera kommer en hyresavi med inbetalningskort för varje månad istället för som tidigare, en sida med specifikation över hela kvartalets hyror och en sida med tre inbetalningskort, ett för varje månad i kvartalet. – Vi har tidigare fått in synpunkter från våra kunder att de upplevde det gamla aviutseendet som svårläst och vi har tagit till oss synpunkterna och nu försökt att göra dem tydligare. Avierna innehåller mer information nu vilket vi hoppas ska underlätta för våra kunder, säger Carina Palm, ekonomichef på Graflunds. För oss är det viktigt att det ska vara enkelt kan kontakta oss och bl a finns nu olika kontaktuppgifter till våra servicecenter på I slutet av september

hyresavierna. Om du har frågor om din hyresavi så är det bara att lyfta luren eller skicka ett mail. Via våra servicecenter får du hjälp att komma i kontakt med rätt person.

bankkonto till Graflunds konto på förfallodagen. Men även om man har autogiro är det viktigt att kontrollera att hyran verkligen har betalats – det är alltid kundens ansvar. Om hyran inte betalas i tid överlämnas ärendet till ett inkassoföretag, Sergel Kredittjänster, som skickar ut ett inkassokrav. Då tillkommer även en kravavgift och dröjsmålsränta enligt räntelagen. Om man inte betalar efter inkassokravet hamnar ärendet till slut hos Kronofogdemyndigheten – Det är hemskt tråkigt om någon drar på sig extra avgifter. I värsta fall kan man få en betalningsanmärkning och i sällsynta fall kan det handla om att man förverkat sin hyresrätt, säger Carina Palm. I en framtida utveckling av vårt nya affärssystem kommer vi också

Hyran betalas i förskott Hyran ska betalas månadsvis i förskott, senast sista vardagen innan månadsskiftet. Det är viktigt att hyran betalas i tid för att slippa extra avgifter för dröjsmålsränta och inkassokrav. – Om man av någon anledning inte hittar sin avi när det är dags att betala sin hyra så går det bra att kontakta våra servicecenter och där få de uppgifter man behöver för att kunna göra sin betalning. Ett enkelt och bekvämt sätt att sköta sina hyresinbetalningar är att välja tjänsten autogiro. Då dras hyran direkt från hyresgästens

14

Carina Palm, ekonomichef på Graflunds.

på sikt att kunna erbjuda våra kunder att betala sin hyra med elektronisk faktura. Då skickas hyresavin direkt till din internetbank, vilket också är enkelt och bekvämt sätt att betala på.


Vart du ska vända dig om du har några frågor om din hyra

Ev tillägg/avdrag

Ditt kontraktsnummer

Sista dag att betala Viktig information från Graflunds

OCR-nummer måste anges vid internetbetalning

15


Du har säker hört att det är bättre att duscha än att bada om du vill minska energianvändningen. Men visste du att du också sparar på energin om du stänger av elektriska apparater i stället för att låta dem stå i stand-by-läge? Det gäller till exempel tv, dator och mobiltelefonladdare.

minska energianvändningen hemma

NYTTIGA TIPS genom att lägga lock på kastrullerna när du lagar mat eller använda vattenkokaren när du bara ska värma vatten. Det är också bättre att använda stekpannor och kastruller med plan istället för rundad botten. Genom att byta ut glödlamporna mot lågenergilampor och släcka i rum där ingen vistas kan Du kan också spara energi

man också minska energianvändningen. Lågenergilampor har ungefär tio gånger längre livslängd än vanliga glödlampor och 80 procent lägre energianvändning. Då spar du både miljö och pengar. Det är energikrävande att värma upp ett hus eller en lägenhet. Undvik att ställa möbler för nära elementen. Då hindras

inte värmen från att sprida sig i rummet. Det är också bra att vädra snabbt, med fönstren på vid gavel istället för att ha en smal glipa och låta fönstret stå på glänt i flera timmar. Väggar och möbler kyls ner och det går åt extra mycket energi för att värma upp rummet igen. Kyl, frys, tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och diskma-

skiner kallas vitvaror. Idag ska alla vitvaror vara EU-märkta ur effektivitetssynpunkt. Märkningen görs från A, som är den mest energieffektiva, till G, som är den minst energieffektiva produkten. Visste du att varje extra grad kallare i kylen och frysen ökar energianvändningen med ca 5%?

Källa: Energimyndigheten

Har du energitjuvar i ditt hem? Hemelektronik som tv, dator, dvd, cd-spelare och andra apparater, fortsätter att dra ström om du stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter stand by-läge. Stäng av både tv:n och datorn med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. 3 Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång. 3 Du kan själv ställa in att din dator ska stänga av skärmen när du inte har använt den på en stund. Inställningen brukar heta ”viloläge”. 3

Fråga efter energiförbrukningen när du köper ny tv! En 32” LCD- eller plasma-tv drar inte så mycket mer än en vanlig tv i motsvarande storlek, men ofta kostar man på sig en lite större tv när man ändå ska köpa en ny. En 40” kan dra så mycket som 300 W!

apparaten har. ende på vilken effekt ro be t ke yc m ka oli er till En kilowatttimme räck kan t ex använda: kan göra med 1kWh. Du du d va en 9 W i 111 timmar. Några exempel på energilampa med effekt uter. • en infravärme i 30 min r. ute • en hårtork i 37,5 min r. ute • en spisplatta i 40 min uter. min • en mikrovågsugn i 40 ute min r. • en vattenkokare i 40 minuter. • en dammsugare i 43 . • en brödrost i 1 timme me och 15 minuter. tim 1 i e gar ryg feb • en kaf W i 25 timmar. • en glödlampa på 40

• en låg t elefonen kan sitta i uttage • en laddare till mobilt i 200 timmar. med en effekt på 220 W • en plasma TV 42 tum uter. i 4 timmar och 30 min d en effekt på 128 W me tum • en LCD TV 42 r. i 7 timmar 48 minute mar. tim 1 11 i x bo • en digital

n som oftast inte ändrar detta kommer nätavgifte Till ). ms mo och ner i fickan! at ertifik alltså en krona – rakt kr (inkl energi, skatt, elc kWh man sparar man d ska min Varje kWh kostar ca 1 je var För pligt abonnemang. sig om man har ett läm

16


Julkakor

från olika länder

Källor: Allt om mat, DN, receptklubben.se, spanienkusten.com

Tysk julkaka – stollen

italiensk julkaka – Panettone

Ingredienser: 1 dl russin 50 g skållade mandlar 75 g sukat skal av en citron, finhackat 2 msk rom 50 g smör + lite till för pensling 1 3/4 dl mjölk 2 msk strösocker 375 g (cirka 6 dl) vetemjöl 1/2 msk mald kanel 1/2 msk nyriven muskotnöt 1 tsk mald kardemumma 1 krm salt 1 paket torrjäst 1 uppvispat ägg 175 g marsipan florsocker till garnering

Ingredienser: 2 dl mjölk 25 g jäst 1 tsk honung 1 dl socker 6-7 dl vetemjöl 100 g smör 3 äggulor 1/2 tsk salt rivet skal av 1/2 citron 100 g sukat 1 dl vanliga russin, 1 dl gula russin Smör till formen (Det finns särskilda panettoneformar att köpa, annars kan man använda en rund form med höga kanter, ex en suffléform på 1 1/2 liter.)

TILLAGNING: Lägg frukt, mandel och skal i en skål. Slå på rommen och låt det hela stå ett par timmar. Värm smör, mjölk och socker i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Blanda mjöl, salt, kanel, muskotnöt, jäst, salt och kardemumma i en stor bunke. Gör en grop i mitten av mjölblandningen. Häll i den varma mjölk- och smörkoket. Häll i ägget. Knåda ihop ingredienserna i 5 minuter. Om degen blir för kladdig, sätt till lite mer mjöl. Tillsätt sedan den frukt, mandel och det skal som marinerats. Täck bunken med handduk och låt jäsa i 3 timmar, degen får ungefär dubbel volym. Knåda degen på mjölat underlag. Forma till en 25 centimeters ruta. Smeta ut marsipanen i mitten av rutan. Vik in sidorna mot mitten så att det blir en rektangel. Vänd på kakan och sätt den på en smord plåt. Täck med smörpapper, låt jäsa ytterligare en timme (till dubbel storlek ungefär). Sätt ugnen på 190 grader. När jäsningen är klar bakas kakan i ugn i cirka 40 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg och låter ihålig när man knackar på den. Låt svalna på plåten och pensla den under tiden med smält smör och pudra över florsocker.

TILLAGNING: Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med mjölken. Tillsätt honung, hälften av sockret och det mesta av mjölet. Täck över och låt jäsa cirka 30 min. Blanda i resten av sockret, smält fett, äggulor och salt. Blanda allt väl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet, citronskal och frukt. Forma degen till en bulle. Smörj formen, lägg i degen och låt den jäsa cirka 30 minuter övertäckt med handduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla degen med smält fett. Grädda i 250 grader på nedre falsen i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 165 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter. Pensla eventuellt med mer smör när 20 minuter återstår av gräddningen. Täck överdelen med aluminiumfolie om ytan verkar bli för mörk. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite innan den stjälps ur formen och får kallna på galler. Den kan ätas som den är, men ännu hellre slukas med chokladsås eller en sås på bär.

Spansk julkaka Ingredienser: 150 gr smör eller margarin 2 dl socker, helst farin 2 ägg 2 msk suckat 1 tesked mald kanel 1 tesked kardemumma 1 tesked ingefära 50 gram hackade hasselnötter eller hackad mandel 2 slätstrukna teskedar bikarbonat 4 dl vetemjöl 1,5 dl gräddfil eller yoghurt Tillagning: Det smälta matfettet blandas med de vispade äggen, sockret, kryddor, nötter och suckat. Mjöl och bikarbonat rörs ner i smeten tillsammans med gräddfil och matfett. Kakan gräddas i smord och bröad ugnsform i 175 grader, ca. 35 minuter.

17

Engelsk julkaka Ingredienser: Topping: 100 g sötmandel 100 g valnötter, eller hasselnötter 200 g tropical fruit mix, Parrots 75 g smör 0,5 dl farinsocker 3 msk lönnsirap 1 st kakform, som rymmer 2-2,25 liter Kakan: 200 g russin 100 g kakfyllning, Santa Maria 3 msk mörk rom 1 st mandarin, rivet skal 2 msk mandarinsaft, pressad 175 g smör 1,5 dl farinsocker 3 msk lönnsirap 3 st ägg 1 tsk kanel 3 dl extra fint vetemjöl Till servering: vispgrädde, lönnsirap eller rom Tillagning: Grovhacka mandel och nötter och rosta dem i torr stekpanna på medelgod värme ca 5 min. Skär den tropiska fruktblandningen i lite mindre bitar. Smöra formen och lägg ca 1/2 dl av fruktmixen samt ca 1/2 dl av nötblandningen i botten av formen. Ställ resten åt sidan. Rör samman 75 g smör, farin och lönnsirap till en krämig konsistens. Bred det ovanpå nöt- och fruktblandningen i kakformens botten. Blanda russin och kakfyllning i en skål tillsammans med resten av den tropiska fruktmixen. Häll på rom och rör ner rivet mandarinskal samt saft. Rör samman 175 g smör, farin och lönnsirap till en krämig massa och vispa ner äggen ett i taget. Blanda ner kanel och vetemjöl samt russinblandningen och resten av nötblandningen. Häll smeten i kakformen. Täck med smör- eller bakplåtspapper med 2 veck i kryss så att kakan kan svälla. Knyt med snöre runt formen. Gör samma slags veck på ett stort ark folie och täck formen med det. Fäst med snöre runtom och under samt knyt ett löst handtag tvärs över så att formen går att lyfta. Ställ formen i en kastrull med kokande vatten. Vattnet ska räcka till strax över halva formen. Sjud under lock 3 tim. Kolla vattennivån då och då. Tag upp kakan och låt den stå ca 30 min. Tag bort folie och papper och stjälp upp den på ett fat. Servera kakan ljummen med vispad grädde smaksatt med lönnsirap eller rom. Snygga skivor får man inte när kakan är varm utan skeda upp och servera på tallrik. Kakan håller länge i kylen. För att värma en hel kaka är det bäst i ett vattenbad under lock ca 1 timme.


Foto: Camilla Bäckström

Foto: Alexander Ruas

Graflunds – ett hälsosamt företag att färgen på loggorna liknar varandra. På alla orter där Graflunds finns, finns också ett Friskis&Svettis! Men det finns mer som förenar. – Vi tycker att det är viktigt att medarbetarna har ett hälsofokus, säger Marie Persson, HR-chef hos Graflunds. – Det är också bra för kunderna eftersom medarbetare som mår bra ger kunderna både bättre bemötande och bättre service, fortsätter Marie. Graflunds har ett utvecklat program för arbetet med hälsofrågor och bl a finns det på varje kontor en eller flera medarbetare som har ett uttalat uppdrag att vara hälsoinspiratörer och ta initiativ till gemensamma Det är inte bara så

aktiviteter för ökat välbefinnande. Hälsofokus ger resultat både på kort och lång sikt och Marie Persson är övertygad om att de satsningar man gör bidragit till att man inom Graflunds har en förhållandevis låg sjukfrånvaro. Friskis&Svettis – Idé utan krav Friskis&Svettis är en idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta bollen i och ingen motståndare att knäcka. Här är målet ett leende. Leendet Friskis&Svettis eftersträvar snarare känns än syns. Ändå är det kraftfullt nog att vinna över alla de negativa sidorna

Gratis Prova-På hos Friskis&Svettis för Graflunds hyresgäster! Klipp ur och visa upp talongen. Erbjudandet gäller för ett valfritt pass eller i gymmet, i mån av plats, hos Friskis&Svettis i Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Södertälje, Huddinge, Åkersberga, Upplands-Bro och Järfälla. Gäller till och med den sista februari 2010. Namn:.............................................................................................................................. Adress:............................................................................................................................ Telefon:............................................................................................................................ (På G nr 2/2009)

av träningen: andfåddheten, de värkande musklerna och den förlamande, förbannade mjölksyran. Framför allt så ska det där speciella leendet vinna över all ”jagborde-ångest”. Träning driven av dåligt samvete blir sällan särskilt kul, regelbunden eller långvarig. Det är därför som Idrottsföreningen Friskis&Svettis bygger hela verksamheten på idén om att träning ska vara styrd av lusten. Vem behöver mer fokus på kroppen? Men Friskis&Svettis är trots allt en idrottsförening och en idrottsförening bör intressera sig för kroppen också. Det är ju ingen konst att larva sig och få ett skratt.

Så självklart finns all den kompetens man kan tänka sig om styrka, rörlighet, kondition, mitokondrier och alveoler. Friskis&Svettis kan vara träningsfreaks, kroppsfixerade och hälsoprofeter när det behövs. Fast det är sällan det behövs. Vem behöver mer kroppsfixering? Friskis&Svettis ger nu Graflunds hyresgäster möjlighet att prova på valfri träning. Gratis. Passa på att utnyttja erbjudandet nedan för att bekanta dig med din närmaste Friskis&Svettis-förening! För mer information om öppettider och vilket utbud som finns på din ort, gå till hemsidan för just din förening.

Linköping Tannefors Gamla Tanneforsvägen 17 Tel 013 – 12 30 92 Kanonhuset Garnisonsområdet A1, Tel.013 – 12 91 90 www.friskissvettis.se/linkoping

Järfälla Friskiskällan, Järfällavägen 106 Jakobsberg. Tel reception: 08-580 367 10 Bolinderlokalen, Gjutmästare Rosbergs väg, Kallhäll. Tel reception: 08 – 583 504 73 www.friskissvettis.se/jarfalla

Norrköping S:t Persgatan Tel 011 – 21 13 30 www.friskissvettis.se/norrkoping

Åkersberga Skeppet, Skeppsgränd 3 Tel reception: 08-540 671 17 www.friskissvettis.se/akersberga

Eskilstuna FriskisHuset, Fristadstorget 3 Tel 016 – 12 65 02 www.friskissvettis.se/eskilstuna

Upplands Bro Vi tränar i Sporthallen och Finnstaskolan i Bro samt i Bergaskolan i Kungsängen Du hittar vår hemsida via www.friskissvettis.se

Södertälje Wedavägen 18 Tel 08 – 550 806 62 www.friskissvettis.se/sodertalje

Huddinge Dalhemsvägen 33 A Tel 08 – 774 31 65 www.friskissvettis.se/huddinge


Graflunds finns där Norrköping växer… Hageby Centrum, där merparten av Graflunds bostäder i Norrköping finns, växer så det knakar. Utbyggnaden har nu nått nästan halvvägs. Vid delinvigningen den 24 oktober hade 40 butiker etablerats. Vid den stora invigningen i april nästa år beräknas 100 – 110 butiker ha etablerat sig och Hageby Centrum kan då skryta med att vara Östergötlands största köpcentrum. Ska Graflunds få miljöpriset? Norrköpings Miljönätverk är ett obundet nätverk bestående av 60 företag och organisationer i Norrköpingsområdet som aktivt vill arbeta med miljöfrågor. Nätverket som funnits sedan 1997 delar också årligen ut ett miljöpris till det företag som gjort mest för att minska sin negativa påverkan på miljön. I år har Graflunds nominerats till pristagare och i skrivande stund väntas med spänning på resultatet av utvärderingen av de nominerade företagen som görs av studenter från miljövetarprogrammet på Campus Norrköping. På G håller tummarna!

Stopp för farligt monterade paraboler… Under sommaren har ett antal farligt monterade parabolantenner upptäckts i Valsätra. Graflunds tar säkerhetsfrågor på stort allvar och ett omfattande informationsarbete har därför påbörjats för att informera de boende om hur en säker montering skall se ut. För att en parabolantenn ska vara säkert monterad måste den sitta fast på ett fristående, stabilt stativ som är placerat innanför balkongräcket eller på uteplatsen. Kabeldragning måste ske från balkongen eller uteplatsen direkt in i lägenheten. Installationer med kablage på fasaden är inte tillåtna.

Kan hundar sortera avfall så borde väl ÄVEN vi kunna… Många saker och företeelser har fått sina egna dagar. Som t ex Kanelbullen, Boken, och Frimärket. Nu har turen kommit också till Soprummet. Eller rättare sagt Återvinningsrummets. För miljöns och framtidens skull är det återvinning som gäller. Vid Soprummets dag som arrangerades i Ryd och Nygård i Linköping i början av november visade Anders Lundgren upp sina världsunika hundar som är experter på att sortera rätt avfall i rätt kärl. Besökarna fick också tillfälle att utmana hundarna Faxe och Kompis i sortering på tid. Hundarna var favorittippade, men vid På G:s pressläggning var det inte klart i hur det gick i den tävlingen. Vi återkommer.

Byte av låssystem på Spinnrocksvägen… Innan årsskiftet byts hela låssystemet på Spinnrocksvägen i Uppsala. Bytet innebär att man kommer att kunna använda samma nyckel för att komma in i både sin lägenhet som i gemensamma utrymmen, som t ex miljöstuga, tvättstuga, entrédörr, källargång, barnvagnsrum och cykelrum. Kontoret i Valsätra kommer att ha extra öppet på kvällstid så att alla hyresgäster skall kunna få sina nya nycklar i god tid innan bytet. Själva bytet av lås i lägenhetsdörrarna kommer att gå snabbt och smidigt, det tar ca 10 minuter per lägenhet. Närmare information om bytet kommer i brevlådan. Håll utkik. Nu blommar det i Vendelsö … Efter att stått tom i flera år är det nu liv i en butikslokal på Sågentorget. Det blev en blomsterhandlare som ville öppna butik i Vendelsö. Ett välkommet tillskott i området som tidigare saknat just blombutik. Samtidigt fick torget en liten ansiktslyftning i form av bl a målning av pergola och staket.

Mörkt ute – levande ljus inne… Vi är nu mitt inne i den tid på året då vi kryper upp i soffhörnet och myser med en kopp the och levande ljus på bordet. Lämna aldrig ett rum med ljusen brinnande är ett klokt råd!

Somaliska Kvinnoföreningen… Somaliska Kvinnoföreningens verksamhet bygger på att hjälpa somaliska kvinnor till arbete och integrering i det svenska samhället. Man kommer bl a att bedriva jobbkurser, utbildning och caféverksamhet i den nyrenoverade lokalen.

Moderniserade lekplatser i Jordbro … Lekplatserna på Klapperstensvägen i Jordbro ska förnyas. De 162 hyresgäster som berörs har fått möjlighet att vara med och påverka och komma med egna förslag när det gäller valet av ny lekutrustning och hur den skall placeras. De nya lekplatserna är tänkta att stå färdiga innan nyår.

Världsrekord på Trivsamma Tingvalladagen… Trivsamma Tingvalladagen som Graflunds arrangerades tillsammans med Sigtuna Kommun och Sigtuna Hem blev en succé. På programmet fanns aktiviteter för både vuxna och barn. De sistnämnda uppskattade särskilt inslag som hoppborg, levande fiskdamm, clowner, ansiktsmålning. De nygrillade hamburgarna, sockervadden och glassen gick åt som smör. Fotbollsjonglören Tomas Lundman satte även nytt världsrekord för liggande fotbollsjonglering. Kulturskolan bjöd på musikunderhållning hela dagen och Brandkåren Attunda var på plats och hade uppvisning. Bland annat visade man på vilka förödande konsekvenser det kan få om man försöker släcka brinnande olja med vatten.

Visa upp Ditt Sköna Skäggetorp – vinn finfina priser! Inom kort kommer Graflunds att utlysa en bildtävling om området Skäggetorp i Linköping. Fotografera, teckna eller måla din bild av den vackraste platsen i hela Skäggetorp! Din bild kan vara gammal eller ny, ritad, målad, fotograferad eller skapad på annat sätt. och kommer sedan bli del av en utställning i Skäggetorp Centrum. Vissa bidrag kommer vi också att publicera bl.a. på vår hemsida. Priser för både barn och vuxna. Vinnande bidrag i klassen ”Ungdom och vuxen” blir presentkort på restaurangbesök eller biocheckar. Barnklassen tävlar om biljetter till Busfabriken eller Fenomenmagasinet. Håll utkik efter anslag i trapphusen!

19


Tävla om fina priser!

Fotografera vintern i ditt bostadsområde Nu är det dags för nästa fototävling. Du kan vara med och tävla om en rad fina priser. Allt du behöver göra är att ha kameran i högsta hugg och föreviga hur vintern ser ut just där du bor. Motivet är valfritt så länge det speglar vintern i ditt bostadsområde. Det kanske är full fart i pulkabacken, en annorlunda snölykta eller ett vackert snöbeklätt träd. Alla är välkomna att delta – vuxna, barn och ungdomar. I nästa nummer kommer vi visa era foton samt publicera namnen på vinnarna. Låt fantasin flöda!

1:a pris Graflundsbag med hjul (modell trolley) 2:a pris Två badlakan 3:e pris Ett badlakan Maila din bild till foto@graflunds.se senast den 28 februari 2010.

Vinnaren i förra tävlingen

Vinnaren i förra numrets fototävling, Den bästa balkongen, blev Birthe Worm Gustafsson, Ärnäsvägen 23 B, 647 30 Mariefred. Vi gratulerar Birthe och skickar priset med posten.

Ansvarig utgivare Anitha Wretling

Layout Lotta Collander

Skribenter Nina Jonsson

Distribution Till Graflunds hyresgäster

Produktion Reklamfolket, Eskilstuna

Projektledare Daniel Eriksson

Tryck Österbergs & Sörmlandstryck AB

Upplaga 17.700 ex

På G nr 2/09  

Graflunds Kundtidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you