Page 1

Sønderbro ’EREN M A G A S I N E T f o r b e b o e r e , i n s t i t u t i o n e r o g v i r k s o m h e d e r m e d t i l k n yt n i n g t i l S ø n d e r b r o - o m r å d e t Nr. 4 · November 2017 · 3. årgang

KIRKE KULTUR

BØRNE ENHED


Leder

Indhold SIDE

Leder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Den grønne side . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Nyt fra Bo Trivsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Nyt fra Sønderbro Kirke . . . . . . . . . . . . . . 9 Nyt fra børneenheden . . . . . . . . . . . . . . . 17 Annoncører . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Nyt fra boligorganisationerne . . . . . . . . 22 Sønderbro-gruppen . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Kontaktinfo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

ANNONCER I SØNDERBRO'EREN Skal din virksomhed have synlighed i Sønderbro-området? Sønderbro'eren udkommer i 5.200 eksemplarer og uddeles til alle husstande i Sønderbro Sogn. KONTAKT: PR Marketing, tlf. 22 79 69 34 - mail@prmarketing - www.prmarketing.dk

UDGIVER  Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Horsens Byskole – afdeling Lindvigsvej, Bo Trivsel og boligforeningerne (se bagsiden). REDAKTION  Lena Hellström (ansvarshavende redaktør), Tine Bonde Klausen (Sønderbro Kirke), Henrik Lynggaard (Byskolen Lindvigsvej), Leslie Bak (Sønderbrogruppen). OPLAG  5.200 stk. Udkommer fire gange årligt. DESIGN & TRYK  Karina Serritzlev Bekker, www.grafiskforum.dk Synspunkter, der fremsættes i eksterne indlæg, er ikke nødvendigvis dækkende for Sønderbrogruppens holdning. INDLÆG kan mailes til kontakt@botrivsel.dk, eller afleveres hos BoTrivsel, Spedalsø Torv 2, st.th. DEADLINE NÆSTE NR. 15.01.2018. SØNDERBRO’EREN  Kan også hentes i Sønderbro Kirke.

2 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Den bedste gave Julen nærmer sig. Ud over alt det vi når i hverdagen, skal vi også have forberedt den mest hyggelige, velsmagende og uforglemmelige jul. I år skal være den bedste jul i mands minde. Der er utallige juleafslutninger, julefrokoster, nissehygge arrangementer og juletraditioner. Der skal købes gaver – og det skal være de HELT rigtige gaver. Båndet til adventskransen skal være i den moderigtige farve, og traditionen med fire forskellige julesmåkager skal da holdes ved lige. Puha… det er en hidsig vogn, vi spænder os selv for i jagten på den perfekte jul. For den findes ikke, så vidt jeg ved. Verden går helt sikkert videre, hvis du køber småkagerne i supermarkedet, hvis du siger nej tak til et par arrangementer - og laver den nemme adventskrans ud af fire bloklys på et pænt fad. Brug i stedet dit overskud til at give den bedste gave du kan gi’. En gave som både dem du elsker, dem du kender og dem du arbejder med vil synes rigtig godt om. Noget de savner. Både små og store. Gaven er nærvær. Altså at være tilstede. Lyt til, hvad de siger. Spørg ind til, hvad de har oplevet. Giv dig tid til at bygge den store Lego borg. Gå en tur sammen i aftenmørket. Lav bål i haven. Slip mobilen, Facebook, computeren og tv’et et øjeblik. Giv den bedste gave. Den er gratis og den kan gives hele året rundt.


Den grønne side

Del din n e vid

Spar til jul - og resten af året Julemåneden er for de fleste den dyreste måned på året, men der er heldigvis flere muligheder for at spare penge på madbudgettet uden at gå på kompromis med kvaliteten. Du kan få flere forskellige versioner af apps til din mobil, som kan hjælpe dig med at få dine madindkøb meget billigere. ”Too Good To Go” er lige nu nok den største. Den skaber kontakt mellem dig og butikker, der har et overskud af varer, de ikke kan få solgt. Du kan købe mad billigere, som ellers var blevet kasseret, fordi butikken ikke kan nå at få det solgt.

Forskellen på Too Good To Go og YourLocal er primært, at du vælger nogle butikker, du vil følge på YourLocal og så får du besked, når de har overskud eller specielle tilbud. Lige nu er det kun Landmad og Langenæsbageren, som er med i Horsens. Men der kommer helt sikkert flere til.

Flere kommer med Her i Horsens er der 4 bagerier, 1 supermarked og 4 restauranter/ take away, som er med – og der kommer hele tiden flere. Det eneste du skal gøre er at downloade appen, se hvilke butikker der er nær dig, bestille og betale via appen og så hente posen i et bestemt tidsrum.

Hvis du selv står med mange rester i køleskabet, kan du selvfølgelig ringe på hos naboen og invitere ind. Men du kan også få hjælp af app’en For Resten. Her får du gode råd og tips til, hvordan du kan minimere dit madspild. Kan det stadig spises? Hvor længe holder det? Kan det fryses? Hvad kan det bruges til? Hvad skal jeg pakke det ind i?

Mindre CO2

Direkte i skraldespanden

Too Good To Go’s vision er at mindske madspild – på samme måde som Bo Trivsels Overskudscafe. Det hjælper miljøet, samfundet og din økonomi. Når madspild mindskes, så mindskes CO2 udslippet til atmosfæren også, og dermed drivhuseffekten, som forårsager global opvarmning. Alene med appen Too Good To Go spares miljøet på landsplan for over 2000 kg CO2 om dagen. En gennemsnitlig bil udleder ca. 120 g CO2 pr. kørt kilometer, så besparelsen svarer til at køre ca. 16.500 km i bil.

Spild af god mad koster på daglig basis - i hele verden - enorme økonomiske og miljømæssige ressourcer. FN anslår, at omkring en tredjedel af al mad til mennesker i verden går tabt og, at 28% af verdens samlede landbrugsareal anvendes til at producere fødevarer direkte til skraldespanden. Lad os lave om på det – og samtidigt spare på madbudgettet!

Særlige tilbud En anden virksomhed, der også tager del i kampen mod madspild, er ”YourLocal”. Den er også gratis og fås som app til din telefon og kan følges på Facebook. YourLocal samarbejder med ”Stop Spild Af Mad”. Med app'en kan du få direkte besked om tilbud fra butikkerne.

Gode råd til rester

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

3


Beboersiderne AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Ung med Vilje Er du mellem 13 og 18 år og på jagt efter et fritidsjob, så kan disse tre kvinder måske hjælpe dig videre. Annette, Nasli og Karina vil nemlig rigtig gerne sidde sammen med dig og få styr på det med en ansøgning og et CV, der kan afleveres, hvor du godt kunne tænke dig at få job. ”Det er dig selv, der skal skrive, men vi kan hjælpe dig med at få det gjort rigtigt. Det kan være svært at komme i gang med det første gang,” fortæller Nasli.

Gode erfaringer For de unge, som går i 7.-9. klasse er det svært at finde andet arbejde end avisruter. Men når du er ældre, så åbner mulighederne sig, er medarbejdernes erfaring. Indtil nu har de hjulpet over 30 unge i arbejde. ”Vi samler alle de ungejobs, vi kan finde, sammen, og slår dem op på vores Facebook side, ”Ung med Vilje”, forklarer Anette. De tre forsøger også hele tiden at være på forkant med at opsøge potentielle arbejdssteder, så de kan have jobs, som der endnu ikke er blevet slået op.

Du må selv ud Men det er den unge selv, som skal tage kontakt til de tre. Hvis du gerne vil have hjælp til at få skrevet din første ansøgning, høre lidt om rettigheder som ungarbejder eller gode ideer til, hvor du skal finde dit nye fritidsjob, så skal du besøge Ung Med Vilje kontoret. Når ansøgningen er skrevet, er det også den unge selv, som skal ud og aflevere ansøgningen. Men Ung med Vilje hjælper til hele vejen.

Et job fører til et andet Undersøgelser viser, at hvis man allerede har et fritidsjob, mens man går i skole, har man også lettere ved at finde et job, når man bliver voksen. Derfor vil Bo Trivsel gerne tilbyde lidt hjælp til dem, som ikke lige kan finde et job selv eller føler sig usikre. Ung med Vilje folkene holder til i Sundparkhallen, Hybenvej 8 i Horsens. Kontoret har åbent hver anden torsdag – i de lige uger – fra kl 16 til 18. Men følg ”Ung med Vilje” på Facebook. Så er du sikker på at være opdateret om åbningstider og nye jobs. 4 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

Annette Langgaard, Nasli Aslan og Karina Bush Simonsen er medarbejderne bag projektet Ung Med Vilje. De arbejder også med andre ting i Bo Trivsel, men sidder klar på Hybenvej hver anden torsdag eftermiddag, hvor de hjælpe unge i fritidsjob.


Beboersiderne AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Golf er for alle Golf har i tidligere haft ry for at være en rigmandssport for de udvalgte. Men det image skyder foreningen ”Golf for alle” en stort hul i. På et lille hyggeligt kontor i en ejendom på Sønderbrogade sidder Bjarne Skovgaard Pedersen og tænker nye tanker. Tanker om at hjælpe andre - lige som han selv er blevet hjulpet. Værktøjet er golf. Det at gå rundt på banen sammen. Vi gør noget sammen. Vi får frisk luft og rørt os. Og vi får snakket.

”Han kom ud til os i klubhuset, og fandt ud af at vi var ret fredelige,” fortæller Per Nielsen, der tidligere har været udsendt til Balkan. De sidste tre år har veteranen brugt golfen som en slags terapi. ”Her får jeg ro, jeg får trænet min koncentration og jeg bliver fysisk træt, så jeg kan sove om natten,” sumerer Per Nielsen fordelene op.

Plads til problemerne

Inspiration til kampen

Den hyggelige sludder og lidt drilleri er Bjarne Pedersens kendetegn. ”Jeg elsker at drille lidt, men der skal være plads til de tunge emner, og hvad der nu trænger sig på i hverdagen. Alt det bliver der tid til, når vi bruger et par timer på at komme rundt på banen”. Det er Horsens Golfklubs baner på Silkeborgvej, som Bjarne Pedersen refererer til. Det er her, at der bliver hygget, snakket og at der nogle gange lige kommer et klem på en skulder.

Samtidigt får han også vendt nogle ting, når han går banen rundt med Bjarne Pedersen. ”Jeg får tømt hovedet for trælse tanker. Bjarne er jo et rigtig rart menneske, som selv har været nede og har kæmpet sig op. På den måde inspirerer han mig til at fortsætte,” fortæller Per Nielsen. ”Og det er ikke kun Bjarnes arbejde, men også hele Horsens Golfklub, som bakker op om Golf for alle,” siger den taknemlige veteran, der fortsat vil være at finde på banerne længe endnu.

Proppen ændrede alt For godt 10 år siden stiftede Bjarne Pedersen foreningen Golf for alle. Han har selv en delvis lammelse af kroppen på grund af en blodprop i hjernen for 15 år siden. Før var han en aktiv mand, der arbejdede som vicevært. Efter hans egen genoptræning ventede der et liv med elektrisk kørestol. ”Men det gælder jo om at holde den førlighed vedlige hele livet, som jeg fik trænet mig op til over de første fem år. Derfor kastede jeg mig over golfen”.

Nye projekter på vej

Terapi på græsset

Bjarne vil ha’ Golf for alle!

Først var det andre med hjerneskader, som Bjarne samlede i klubben. Men undervejs besøgte han klubben for krigsveteraner.

Bjarne Pedersen kan slet ikke lade være med at hjælpe andre, der har det svært. Og foran den gamle PC i det lille kontor, bliver der fortsat tænkt nye tanker. ”Jeg pusler med et projekt for folk med stress eller svær overvægt. Og heldigvis har jeg en aktiv bestyrelse i Golf for alle. Plus 14 søde mennesker, der bakker mig op, når der skal være turneringer og nye skal hjælpes i gang”. Bjarne Skovgaard Pedersen lyser op i et af hans mange store smil.

Bjarne Skovgaard Pedersen er her på sin hjemmebane i Horsens Golfklub. Den elektriske kørestol bringer ham rundt, men den bliver pænt sat uden for greenen, så banen ikke bliver skadet.

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

5


Beboersiderne Kom af med stress og smerter Kasper Michelsen er færdig som psykomotorisk terapeut næste sommer. Men lige nu er han i praktik hos Bo Trivsel. Han står klar til at hjælpe dig med at tackle smerter og uro i kroppen. Kasper har styr på, hvordan kroppen virker og hvordan vi kan slippe spændinger og stress. Han har bl.a. et gå-hold hver torsdag kl 10-12, hvor man mødes i beboerhuset i Axelborg. Først går man en god tur over i Bygholm Park og som afslutning tager man en kop kaffe i beboerhuset. I de to timer er der god tid til at snakke lidt om løst og fast. Man møder måske nye ansigter og får helt sikkert rør sin krop på en god måde. ”Vi har faktisk en med rollator, som deltager, så der er ingen særlige krav for at være med, fortæller Kasper. Det er særligt mennesker, der gerne vil have ro i kroppen, slippe af med stress eller har kroniske smerter, som Kasper gerne vil hjælpe. ”Jeg kan ikke fikse noget, lige som en fysioterapeut gør. Men jeg hjælper med at finde en løsning, ved at vi snakker sammen,” forklarer Kasper om sin tilgang.

Få gratis hjælp Derfor tilbyder han også konsultationer, hvor man mødes med Kasper alene. ” Vi taler først lidt, så jeg ved hvilke problemer, der fylder. Så bruger jeg typisk åndedrættet, strækøvelser og afspænding for at hjælpe,” siger Kasper. Behandlingerne foregår i Axelborg Beboerhus. Du skal bare møde op i tøj, du kan bevæge dig frit i. Al behandling foregår nemlig med tøjet på. Hver mandag er der også et hold i beboerhuset fra kl 13 til 14, hvor Kasper underviser i en rolig form for styrketræning. Både gåtur, træning på hold og den individuelle behandling er gratis. Hvis du vil booke en behandling, så kontakt Bo Trivsels medarbejdere, Islim 4214 7466 eller Anette 4214 4106. Til gåtur og holdtræning møder du bare op.

Kaspers 3 bedste råd 1. Tag 5 minutters pause, når det kører lidt for stærkt, du er vred eller ked af det.

Sæt dig på en stol, luk øjnene og forsøg at lave så dybe vejrtrækninger som muligt. Mærk hvordan du trækker luften helt ned i maven.

2. Brug 15 min hver dag på at gå en tur, hvor du er opmærksom på din omgivelser. Lad mobilen blive hjemme, og mærk vinden, duftene

og lydene i stedet.

3. Stræk dig 5 minutter i sengen hver morgen, inden du står op og inden du lægger dig til at sove. Din krop vil elske dig for det.

6 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017


Axelborg Beboerhus er også for dig Alle fra Sønderbro-området er velkomne i Axelborg Beboerhus, når Bo Trivsel har arrangementer. Det vil sige, at du ikke behøver at bo i Axelborg for at være med. Ud over særlige events, er der også faste ugentlige ting, du kan være med til. Det kræver ingen tilmelding og for det meste koster ikke noget at være med. Bare kom forbi!

Mandag

Torsdag

10 – 12: Job vejledning Snak med Jørgen Lønbæk, hvis du er usikker på det at få et arbejde eller et brev fra Jobcentret. Han har en lang erfaring med jobs, virksomheder og det at skrive en god ansøgning.

10 – 12: Legestue for forældre med småbørn. Vi leger, snakker og drikker kaffe samme.

10 – 13: Garnhygge Strik og hækling for alle uanset niveau. Her kan du få hjælp til at fange en løbemaske, læse en opskrift eller få en idé til en hjemmelavet gave.

Den 1. onsdag i hver måned er der fællesspisning fra kl. 16 - 19. Tag en ret med eller kom og hjælp med forberedelserne.

13 – 14: Afspænding med Kasper Michelsen. 16 – 18: Læringscafé Frivillige unge fra Dansk Røde Kors sidder klar med saft og frugt. Sammen kan I kigge på lektierne til den næste uge. For alle børn op til gymnasie-niveau. Tag din ven med, så bliver det endnu hyggeligere.

10 – 12: Gåtur med Kasper Michelsen.

En torsdag i hver måned fra 18 – 20 er der desuden Women Of the World. Et stort sammenskudsgilde for kvinder af alle nationaliteter og deres børn. Det hele bliver organiseret af frivillige kræfter.

Følg med på Facebook – Axelborg Beboerhus, hvor vi deler arrangementerne. Eller tag fat i Islim Kilic fra Bo Trivsel på islim@botrivsel.dk.

Tirsdag 10 – 12: Job vejledning Snak med Jørgen Lønbæk, hvis du er usikker på det at få et arbejde eller et brev fra Jobcentret. Han har en lang erfaring med jobs, virksomheder og det at skrive en god ansøgning. 10 – 12: Legestue for forældre med småbørn. Vi leger, snakker og drikker kaffe samme. 11 - 12.30: Frokostcafé Få din frokost i hyggeligt selskab. Frisksmurte håndmadder og varm kaffe for 10 kr. Her kan du møde nye mennesker - og Islim, som er Bo Trivsels medarbejder i beboerhuset.

Onsdag 11 – 17: Syværksted Har du fundet det smukkeste stof, men mangler en symaskine? Mangler du inspiration til en ny nederdel eller skal bukserne bare have en lap på knæet? Så brug Syværkstedet, hvor vi hjælper hinanden med det, der driller. Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

7


Beboersiderne AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

Legestue for dem derhjemme Hver tirsdag og torsdag mødes børn og voksne i Axelborg Beboerhus, hvor der er legestue et par timer. Har du børn, som bliver passet der hjemme? Og har du lyst til at møde andre voksne, som har valgt det samme for deres børn? Så læs med her. Der er pt 15 tilmeldt børn i legestuen og de fleste er mellem 1 og 3 år. Der er legetøj spredt ud på gulvet, og forældrene får delt hverdagens udfordringer med de små. ”Vi vil gerne tilbyde vores børn lidt af det samme, som de ville møde, hvis de var i en dagpleje. At de skal dele noget legetøj, få legen til at fungerer sammen og lave kreative ting, som at male eller klippe i papir,” siger Stella Due, der har været med de sidste tre år. Hun er mor til Astrid, der suser rundt om hende. Legestuen har kun været i beboerhuset siden oktober, men har faktisk eksisteret i 10 år. Oprindelig blev den grundlagt i Børnehuset Tag Fat, for at give hjemmepassede børn mulighed for at få legekammerater. ”Vi har også prøvet at være i beboerhuset i Vestergade. Men da vi fik tilbudt at være her i Axelborg, sagde vi ja, tak. Her er bedre faciliteter for os”, fortæller Stella Due. Det koster 50 kr. halvåret pr. barn at være med. Pengene går til kaffe, lidt nyt legetøj og fx til besøg af en, som har rytmik med børnene.

Hvis dit barn mangler legekammerater og du måske savner andre voksne at snakke med i dagtimerne, så brug legestuen i Axelborg.

Vil du med? Tirsdag og torsdag kl 10 – 12 Axelborg Beboerhus Kom og kig om det er noget for dig Find mere info på Facebook under Horsens Legestue.

Hjælp til Julehjælp Hvert år bliver der delt mad, gaver, gavekort og penge ud til de mest trængte familier i byen. Men der er flere og flere, som står med et akut behov for hjælp for at få en hyggelig jul. Desværre er det svært at danne sig et overblik over de forskellige muligheder og deadlines for at søge hjælp. Børne- og familiecenter Nordvang på Robert Holmsvej 5 har et godt overblik over de muligheder, der er i Horsens. De administrere også julehjælpen for Røde Kors og Heart & Soul. På Mødrehjælpens hjemmeside kan man søge digitalt indtil den 13. december. Bo Trivsel vil gerne hjælpe dig med at finde den rette organisation og få skrevet en ansøgning. Derfor sidder vi klar i 8 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

Axelborg Beboerhus den 6. december mellem kl 15 og 20. Det er samme aften, som der er fællesspisning. Så kom, få styr på julehjælpen og spis med.


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Nye tider Formand for Menighedsplejen ved Sønderbro kirke, Lis Helbo, giver posten videre. AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

”Ni år, så er det vist i orden, at sende opgaven videre og prioritere mere af min tid på mit lille barnebarn,” siger Lis Helbo og smiler det bekendte smil, der altid bløder de kontante meldinger op. Lis siger, hvad hun mener og foretrækker også selv klar tale fra andre. I de ni år som formand for Menighedsplejen ved Sønderbro kirke, har Lis haft klare tanker om, at Menighedsplejens opgave blandet andet var at skabe muligheder for at Sønderbros børn og voksne kunne mødes og hjælpe hinanden med hverdagen:

”Som socialrådgiver har jeg oplevet, at en kvinde var nødt til at ringe til kommunen og bede om hjælp til hverdagen, fordi hun havde brækket benet. Det kan da ikke passe. Så alene burde ingen være,” siger hun.

Fællesskab der rækker ud Fællesskaber handler for Lis ikke om at samle flest mulige mennesker, men derimod om at samle mennesker, der kan blive hinandens naturlige netværk, også når de af andre igangsatte fællesskaber er overstået. For Lis selv begyndte et nyt fællesskab for godt 12 år siden, da hun og manden Arne, flyttede fra Aarhus til Horsens og begyndte at komme som privatpersoner i Sønderbro kirke: ”I Sønderbro kirke oplever jeg et helt anderledes fællesskab, end det jeg har oplevet andre steder. Her hilser man med hånden på nye og spørger, hvem de er,” siger Lis.

Havemøder Lis synes ikke selv at have bemærket, at hun ser møder mellem mennesker alle vegne. Både de møder der sker, og de møder, der kunne opstå. Et muligt møde, som Lis går rundt og ser for sig i den nærmeste fremtid, er mødet mellem de unge og de ældre:

”Jeg hører ofte, at ældre egentligt gerne ville blive boende i deres hus, men ikke orker haven. Samtidigt går de unge i lejlighederne rundt og drømmer om en have, men har ikke råd til en kolonihave. Hvorfor ikke bringe de to parter sammen?” siger Lis og tilføjer ”det ville være møder, der kunne række langt videre end til blot havearbejde for begge parter.”

Tak for indsatsen Det kan godt være at Lis stopper i Menighedsplejen, men Sønderbro som område skal nok få lov til at nyde godt af idékvinden med eget firma Helbo Consult. Sønderbro kirke siger tak til Lis Helbo for hendes store indsats som formand for Menighedsplejen og byder ved samme lejlighed Sarah Winther velkommen som ny formand.

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

9


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Truuuut! Sønderbro kirkes orgel fejrer rund fødselsdag, og i den anledning udskrives den store orgelquiz! AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

1. søndag i advent er en festdag! Her begynder julen for alvor, og i Sønderbro kirke kan man december igennem få den hele og den bedste julehistorie af dem alle: Den der handler om et andet lys i mørket, end det man ser vinduerne på gågaden.

Så meget at fejre! Når kirken den 1. søndag i advent tænder første lys i kransen begynder et nyt kirkeår, og dermed begynder nedtællingen til juleaften også. Det er en meget god start og i år ekstra god, fordi det også er orglets fjerde runde fødselsdag!

Noget stemmer ikke? Men hov, hvorfor bliver orglet kun fyrre år, når Sønderbro kirke blev indviet i 1971?

Marcussen & søn i Aabenraa (i øvrigt verdens ældste orgel­ snedkeri). Men til sidst – den 1. søndag i advent 1977 spillede den folkerejste kirke for første gang med et rigtigt orgel skabt til Sønderbro kirke.

Thank you for the music Lára Bryndís Eggertsdóttir har været organist ved Sønderbro kirke siden 2014. Hun siger om sit store møbel, at det er en alsidig fyr, der både kan spille gammelt og nyt. Det er godt, når man som orgel i Sønderbro kirke skal spille både ved gudstjenester, bryllupper, begravelser, skolebesøg, klassiske koncerter og til sin egen fødselsdag!

Der er flere forklaringer: For det først var kirkebyggeriet, som alt andet storbyggeri, blevet en del dyrere end beregningerne på papiret. Derfor blev der i første omgang ikke råd til andet musik end organisten og et fem-pedals-orgel. Til gengæld var der plads til et ret stort kor, som der så ikke rigtig er plads til i dag. For det andet, efter at folk på Sønderbro havde samlet nok penge ind, tog det også tid at bygge og støbe orglet hos

Organist Lára Bryndís Eggertsdóttir pynter op til orglets store dag den 1. søndag i advent. 10 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

I december arbejder orglet særligt hårdt og glæder sig til den årlige nytårskoncert den 14. januar 2018 kl. 16 med orgel og sax, hvor Lára Bryndís Eggertsdóttir hvert år spiller numre fra nogle af de musikere, som vi har måtte sige farvel til i løbet af året.

Orgelquiz Svar afleveres på en lap papir med navn og mobil til Lára senest 2.s.i.advent efter gudstjenesten. Rigtige eller gode svar belønnes ved Nytårskoncerten den 14. januar 2018 kl. 16.

Lára har dristigt besteget orglet med sit flag, selvom det er så højt oppe, at man næsten ikke kan se hende.
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Hurra for de 22 orgelstemmer

Orglet er stemt i godt humør

Selv den vrede and (en bestemt orgellyd) er glad

Quiz 1/4: Hvorfor virker orglet ikke?

Quiz 2/4: Hvem sover sødt i 11 mdr. oppe hos Lára?

Quiz 3/4: Hvad er denne knap til? (Lára ved det nemlig ikke selv).

Quiz 4/4: Udover ved orglets runde fødselsdage – hvornår bærer Lára så disse sko og sokker?

Og husk! Organisten hører og ser alt! Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

11


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

HJEM KÆRE HJEM Kunstskolen Snurretoppen arbejder med temaet hjem og udstiller i december i Sønderbro kirke. AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN // KATJA.MATHILDA@GMAIL.COM

Hvad er et hjem? Det er der mange svar på, men en ting er sikkert. Det er mere end fire vægge og tag over hovedet. At få besøg i sit hjem eller at komme på besøg er for de fleste noget helt særligt. Det ved Snurretoppens elever og lærere alt om, for de har siden sommerferien været på den helt store kaffetur hjemme hos hinanden som forberedelse til kunstprojektet HJEM, der kører hele året sideløbende med elevernes egne projekter.

Om Snurretoppen

Sønderbro kirkes udsendte medarbejder har været på besøg hos Snurretoppen og har taget billeder af eleverne og deres arbejde med værkerne til udstillingen HJEM, som man kan se dele af ved skolens årlige julemarked onsdag den 13. december fra kl. 13.3016.30 og i Sønderbro kirkes foyer hele december måned.

Det er Karin L. Hansen, der har malet det stærke værk på forsiden af Sønderbro’eren, der er udvalgt, fordi der er noget ved det, der taler julens budskab. Kig selv efter.

- Kunstskolen Snurretoppen i Horsens er fra 2005. - Den holder til i Vestbyens Beboerhus på Vestergade 7 B 1.sal. - Det er gratis for eleven at gå på skolen. - Der er 15 værkstedpladser på skolen. - Der er ansat 4 lærere. - Eleverne er udviklings­hæmmede voksne fra Horsens, Hedensted og de omkringliggende kommuner.

Maleri med oliekridt af Anette Mølgaard Rasmussen, der forestiller et dejligt minde, hvor Anette og hendes mor hyggede sig med at gøre rent og fint derhjemme.

Gitte Madsen i sin yndlingsstol med udsigt til markerne udenfor vinduet. Gitte Madsen bor i egen lejlighed i et bofællesskab i Juelsminde. 12 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

Sort tuschtegning af Helle Poulsens tanker om en god dag på et dejligt sted.


Troels Krøyer med den røde måtte, der viser, hvor han helst opholder sig i sit hjem.

Hans J. Henriksen bruger skabelon, som han selv har tegnet. Når den er blevet skåret ud, tegner han omkredsen, flytter skabelonen og tegner igen og igen. Hans billeder sælger godt på gallerier i København.

Michael Rasmussen bøjer møbler i ståltråd og gør materialet venligt og farvestrålende ved at snøre garn omkring.

Kirsten Paulin er i gang med et maleri fra Snurretoppens besøg hos hende, hvor hun kunne fremvise en ny opvaskemaskine.

Hjemme hos Laila Nielsen i den bløde sofa.

Jane Madsen arbejder koncentreret og fantasifuldt med at male og lime ting sammen i spændende formationer, og den seneste kunne godt ligne et juletræ, men Jane afslører ikke noget.

Maria Rasmussen har malet billeder med dem der betyder noget i hendes liv. Det er bl.a. kaninen Trille, vennerne fra Snurretoppen, livemusik og det lille Jesusbarn.

Når man har haft den røde måtte hjemme hos sig selv, maler man sit portræt på den og hænger den op som et værk. Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

13


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

NU ER DET JUL IGEN SOGNEPRÆST TINE KLAUSEN

Et barn er født i Betlehem Nikolai Frederik Severin Grundtvigs salme fra 1845 om barnet, der bliver født i Betlehem, er ikke til at komme udenom her i december. Og allerhøjest skråler børnene med på denne elskede salme. Efter julen sidste år insisterede min 4-årige datter til langt ind i foråret på, at vi sang Et barn er født i Betlehem på de daglige ture i bilen og som godnatsang, og hvor hun nu ellers synes, der lige manglede en sang. Der kan måske være noget om, at julen varer lige til påske – i hvert fald i et barnehjerte.

Nu er det jul igen, og julen varer lige til… Juleaften er ellers dårligt nok slut, før det i aviser og på internettet vrimler med gode råd til, hvordan man hurtigst muligt kommer af med juletræet og får pakket julen væk igen. Til gengæld begynder julen i mange forretninger allerede i slutningen af oktober, så når vi endelig når frem til juledagene i december, så har den kommercielle jul allerede varet længe og kostet os mange penge, og givet os mange kvaler om, hvordan vi da skal få råd til det hele. Juleræset med alle vores forventninger til julen og også alle skuffelserne, når det alligevel ikke blev, som vi havde håbet på, eller omvendt fordi det blev præcis, som vi havde forventet, bygges op for så at kulminere i juledagene. Måske er det derfor, at behovet for at få fejet julen ud melder sig prompte på den anden side af julefesten? Og nytåret skal jo også fejres. I hver sin familie kan man have forskellige traditioner om, hvornår hjemmet igen skal være julefrit. Før i tiden var julen ikke slut, før de tre vise mænd havde nået at besøge det nyfødte barn i Betlehem og aflevere deres medbragte gaver, nemlig guld, røgelse og velduftende myrra. De tre vise mænd bliver også kaldt for de hellige tre konger, så derfor blev julens afslutning markeret ved helligtrekongersaften d. 5. januar. Så kunne man hjemme i stuen tænde et trearmet lys, et helligtrekongerslys, og når lyset var brændt ned til der, hvor de tre arme mødtes, så sagde man, at nu var julen slut. I rigtig gamle dage kunne der endda være støbt en anelse krudt ind i lyset, så man ikke bare kunne se, men også høre, hvornår julen sluttede.

Jul til hele året Men lige nu, hvor denne udgave af Sønderbro’eren udkommer, er der stadig langt til juleaften, og det er for tidligt at ville pakke al julepynt og julestads ned igen – det er slet ikke sikkert, pynten er kommet op endnu - og julestemningen og julehyggen skal også have tid til at indfinde sig. 14 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

Faktisk vil jeg sætte spørgsmålstegn ved, om julen i det hele taget skal pakkes ned? Også når vi når hen på den anden side af både juleaften, nytår, helligtrekonger, fastelavn og påske for den sags skyld. De fleste af os vil nok betakke os for at vade rundt i guirlander, nisser, stjerner, kræmmerhus, nedfaldne grannåle, hjerter og engle året rundt – så pynten kan vi godt pakke ned igen. Men julens budskab, julens essens og inderste væsen – det er ikke meningen, at den skal pakkes væk og sættes på loftet eller i kælderen. Julens budskab er faktisk til hele året rundt.

Den allerførste jul For at finde ind til julens inderste væsen, så skal vi forbi en hel del sukkerstads, også forbi klistret familieidyl og alle mulige andre jule-klichéer og juleglansbilleder. Vi skal se på den allerførste jul. Den allerførste jul var fuld af sanseindtryk – også de kradse. Der duftede ikke af andesteg og pebernødder og gran, der hvor Jesus blev født, i stedet lugtede der af mennesker og dyr. Og Jesus selv fik en hård start på livet om natten i en stald i Betlehem. Natten var sort, men fyldt med klare, lysende stjerner – den største og klareste af dem stod over stalden. Udover veer, barnegråd og dyrenes gumlen, lød den allerførste jul også af himmelsk englesang om fred og glæde. Den allerførste jul var med andre ord fuld af kontraster. Og den største kontrast af dem alle: I julen skete det umulige – Gud blev menneske! Tænk sig – ud af alle muligheder, valgte Gud i al sin mægtighed at vise sig for os i et lille, skrøbeligt menneskebarn. Julen handler om, at Gud selv tog sårbarheden, skrøbeligheden og det menneskelige på sig, for at dele erfaringer og liv med os. Derfor er julen også en fortælling om, at det går an at være sårbar i en barsk verden. Den allerførste jul var fuld af kontraster. Men det blev jul alligevel. Her 2000 år senere er julen for mange af os stadig fuld af kontraster, fuld af glæde og savn, forhåbninger og bristede forventninger fuld af sammenkomster og ensomhed. Men dybest set handler julen om, at Gud blev menneske, for at være tæt på os. Gud blev menneske for at bringe fred til mennesker. Vi siger julen er hjerternes fest. Julen er hjerternes fest, fordi Gud lod sig føde ind i verden julenat til håb og fred for alle menneskehjerter. Det skal ikke pakkes væk og gemmes – det skal i stedet tages med ind i vores hjerter og bæres ud i vores verden og hverdag – også til påske og sommer.

Rigtig glædelig jul!
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Barsel på vej SOGNEPRÆST TINE KLAUSEN

Som en nævnte for mig til kirkekaffen efter en af efterårets gudstjenester, så er det ikke nemt at se, hvad der gemmer sig inde bag præstekjolens mange folder. Men nu, hvor vi efterhånden skriver december, så er det vist ikke længere muligt – selv for en præstekjole – at skjule min maves omfangsrige diameter. Om alt går vel, så får vi en lille ny i familien til februar, og det betyder, at jeg går på barsel d. 27. december 2017. Jeg glæder mig meget over den kommende familieforøgelse og også til at vende tilbage til Sønderbro efter endt barsel. Der bliver ansat en barselsvikar i mit sted med tiltrædelse forventeligt pr. 1. januar 2018. Det ventes at vikaren er fundet medio december. Jeg husker tydeligt den varme og venlige velkomst, jeg selv har fået her på Sønderbro i forbindelse med min tiltrædelse, og derfor er jeg er sikker på, at alle også vil tage rigtig godt i mod vores vikar.

På gensyn og glædelig jul!

Vi synger julen ind Torsdag 7. december kl. 19 -20.30 synges julen traditionen tro ind i Sønderbro kirke. Der vil være Luciaoptog med børn fra Byskolen på Lindvigsvej. Alle er velkomne!

Gudstjenesteliste for Sønderbro kirke december 2017, januar & februar 2018 DECEMBER

FEBRUAR

Søndag d. 3. 1. s. i advent Kl. 10.00 Ebbe Elm Kirkefrokost

Søndag d. 4. Søndag seksagesima Kl. 10.00 N.N.

Søndag d. 10. 2. s. i advent Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 17. 3. s. i advent Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 24. 4. s. i advent / Juleaften Kl. 14.30 Tine Klausen Kl. 16.00 Ebbe Elm Mandag d. 25. Juledag Kl. 10.00 Ebbe Elm Tirsdag d. 26. Anden juledag Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 31. Nytårsaftensdag Kl. 10.00 Ebbe Elm Champagne og kransekage.

JANUAR Søndag d. 7. 1. s. e. helligtrekonger Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 14. 2. s. e. helligtrekonger Kl. 10.00 N.N Søndag d. 21. S. s. efter helligtrekonger Kl. 10.00 N.N Søndag d. 28. Søndag septuagesima Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 11. Fastelavns søndag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 18. 1. s. i fasten Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 25. 2. s. i fasten Kl. 10.00 N.N.

PLEJEHJEMSGUDSTJENESTER Åpark Centret December Onsdag d. 20. Kl. 14.00 Ebbe Elm Kl. 15.30 Tine Klausen (på Demensafsnittet) Januar Onsdag d. 31. Kl. 14.00 N.N Februar Onsdag d. 28. Kl. 14.00 Ebbe Elm Gefionshave December Torsdag d. 21. Kl. 14.30 Tine Klausen Januar Torsdag d. 25. Kl. 14.30 N.N Februar Torsdag d. 22. Kl. 14.30 Ebbe Elm

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

15


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE   KIRKE

Siden sidst Torben Bøgballe 62 år har desværre efter godt 7 år, sagt op ved Sønderbro kirke for at passe på sig selv. Det er vi alle meget kede af. Torben udfyldte en kæmpe rolle som stedets praktiske/tekniske og løsningsorienterede mand. Men det var ikke alt. Torben havde det, som ikke kan læres på nogen skole, nemlig evnen til at kunne tale med alle i glade og svære stunder, og derfor kiggede flere af sognets beboere forbi i løbet af ugen til en kop kaffe og snak. Torben havde altid overskuddet til at hjælpe os andre, når vi gik ind i alarmen uden for hans arbejdstid, og når vi for 117. gang ikke kunne starte projektoren og få power pointen til at virke. Altid svarede han ”det er jo mit job,” men sandheden er, at Torben hjalp alle når som helst. Det holder han næppe op med, men nu skal det også komme familien, hjemmet, sommerhuset og musikken til gode. Sønderbro kirke og menighedsråd siger tak til Torben for den store indsats og ønsker ham alt godt i fremtiden. Reception er afholdt.

Nye ansigter Sønderbro kirke har efterfølgende ansat to kirketjenere på hhv. 20 og 29 timer pr. 1. november 2017. De nye kirketjenere hedder Gitte Sarah Holm (38 år) og Helle Jensen (55 år). Begge er de bosat i Horsens og glæder sig til at møde folk, der kommer i kirken. Sønderbro kirke og menighedsråd byder begge velkommen!

Dåbskluden – en kærlig hilsen fra menigheden Har du lyst til at være med til at give de små dåbsbørn ved Sønderbro kirke en kærlig hilsen og et sødt minde fra deres dåbsdag, så meld dig til Else Jensens lille strikkeklub. Else har alt, hvad du skal bruge af pinde, garn og forskellige opskrifter til de små hvide klude, der bruges til at tørre babyernes hoved med, når de er blevet døbt. Efterhånden som strikkeklubben vokser, er tanken, at vi kan mødes over en kop kaffe i forbindelse med f.eks. Babysalmesang, Sogneeftermiddag eller Fredagsfolkeren i Sønderbro kirke. Det finder vi ud af sammen. Else Jensen kan kontaktes på mail: else.jensen32@gmail.com og på mobil: 2487 7547 eller træffes i Fredagsfolkeren, hvor hun arbejder som frivillig. 16 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017


 

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

På tværs Kan ét arrangement deles mellem flere? Ja, det viste efterårets store fotoudstilling i Vor Frelser og Sønderbro kirke AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

Hvis du i efteråret var enten i Vor Frelser kirke, Sønderbro kirke eller måske begge, har det næppe undgået dit blik, at fotoudstillingen “At være smuk sigøjner” af kunstfotografen Tamás Schild har prydet de hvide vægge begge steder. Nu er udstillingen ganske vist taget ned, men hvordan fandt den vej til Horsens og hvorfor i hele to kirker, og hvad kan vi bruge det til? Andreas Grandt Petersen, der er kirke- og kulturmedarbejder ved Vor Frelser kirke må svare på det hele, for det var ham, der blev skrevet til:

“Jeg fik en mail fra en forening i Aarhus, der kalder sig “De splittergale.” I forbindelse med Aarhus som kulturhovedstad, havde de lånt udstillingen “At være smuk sigøjner,” med nogle fantastiske billeder af de ungarske romaers liv. Efter Aarhus ville de gerne udstille billederne i Horsens, ” fortæller Andreas.

Efter en del ikke helt traditionelle møder med forskellige repræsentanter og fotografen selv blev aftalen endelig lukket få dage før ferniseringen i hhv. Sønderbro og Vor Frelser kirke. Grunden til at udstillingen kom til at dele sig mellem to kirker var ifølge Andreas Grandt Petersen i udgangspunktet lavpraktisk:

“Billederne var ret store, og de hvide vægge for få.” Heldigvis viste de lavpraktiske udfordringer at have en sidegevinst i følge Andreas Grandt:

“Det var jo en god anledning til i praksis at udføre ønskerne om mere tværkirkeligt samarbejde, ligesom langt flere mennesker fik muligheden for både at opdage billederne og begge kirker,” fortæller han. Kunstfotografen Tamás Schilds billeder kan ses her: http://www.schildtamas.eu

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

17


Børnesiderne AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN - FOTOS: AF KATJA MATHILDA & CÆCILIE MORSØ SIME

De store og de små venner Indskolingsbørn og børnehavebørn mødes en gang om ugen. Begge parter får en masse ud af samværet på tværs af alder. ”Vi skal snart have gæster,” siger Tine Baungaard. Hun er pædagog i børnehavegruppen Saturn, som hører til på Lindvigsvej. Børnene leger lidt videre. Lige pludselig er de her - skolebørnene fra SP23. De ni børn, som er mellem otte og ti år, er kommet til Danmark for nylig. De har brug for at være bedre til dansk, inden de bliver flyttet over i en almindelig skoleklasse.

Kom med Men den sproglige udfordring står ikke i vejen for, at de små straks møder gæsterne med brede smil. Tager dem i hånden og inviterer dem med i legen. Enkelte skal lige se de store lidt an, inden de også gerne vil vise deres legetøj frem. Skolebørnene og børnehavegruppen sætter sig sammen i en rundkreds og alle skal fortælle, hvor gamle de er og hvad de hedder.

Alt under et tag Det første besøg i Saturn er godt i gang. Forhåbentlig er det kun den første gang ud af mange. ”Vi vil gerne bruge en time på det hver uge, så længe det giver mening,” fortæller Kirsten Bomholt, som er lærer for skolebørnene. Det er ikke mere end halvandet år siden at vuggestue, børnehave og skole blev lagt sammen i en fælles bygning. Både børn og voksne har travlt med deres opgaver, så der bliver ikke rigtig tid til at lære hinanden at kende, synes de to voksne.

Også for de voksne ”Det giver meget for både små og store børn, når de mødes. Skolebørnene kan øve deres danske og de små nyder, når der kommer nogle store legekammerater på besøg. Men vi voksne har også rigtig godt af at lære hinanden bedre at kende. Vi skal da udnytte, at vi nu bor under samme tag og at det er ukompliceret at besøge hinanden,” mener Kirsten Bomholt. Hun bliver bakket op af sin pædagogkollega. ”Vi har kun haft et fælles møde for alle ansatte, så det her er en fin måde at lære hinanden at kende på,” siger Tine Baungaard og smiler.

Starten på noget godt De to voksne masser af ideer til, hvad børnene kan gøre sammen. De kan bage, spille spil, tegne, læse højt for de små og udflugt til parken. Men i dag skal de små høre om vaskebjørnene, som skoleklassen passer på. De store synger en fin hjemmeskrevet sang om bjørnene. Bag efter er det sanglegen ”To katte på et bord”. Både store og små nyder det. Det her er starten på nye relationer på tværs af alder.

18 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017


har hørt olm Park, fordi vi er vi på vej til Bygh r He ik, kom til . nr 23 He SP er, fra r led Vi er eleve t. Vores skole ke ra en an, de fin e ull sk r er vi - Liyan, Fid i Radioavisen, at vi noget mystisk. He er eft e led e ull sk os og sagde, at vi alid. ia, Pavanaaj og W Masa, Daria-Mar

Vi har givet vaskebjørnene nav ne og vi har lavet en seng til dem . Nu er de venner med hinanden og har det godt. Her er Ambar, Bella og Jessica.

Vaskebjørnene fra raketten SKREVET AF FABIAN, PAVANAAJ OG LIYAN SP2

bjørne. Her er Neymar, nsang med vores vaske rge mo til dt trå op r ha Vi om dem. et en sang, der handler Max og Goku. Vi har lav

, der var flygtet fra Vi fandt raketten, og i den raket var der 9 vaskebjørne en tyran.

Vi er vaskebjørne

Vi har også la vet en bog til vaskebjørnen med vaskebjø e – og vi har rne. Det var sj lave perleplad ovt. Nu bor va er skebjørnene hjemme hos os.

Mel.: Puf, hvor kan man finde drager som dig… Tekst: SP2-3 og Kirsten Bomhol, HBS afd. Lindvigsvej sept. 2017

Vi fløj her til Jorden, ramte Horsens By. Men vi blev fundet, og nu har vi her på skolen ly. Vi har fået navne, alle har en seng. Vi har det godt, for her er ing’n tyran, der er så streng.

Vi er vaskebjørne fra en planet, Der hedder Vaskius, hvor en tyran bestemmer alt. Han vil drille alle, han er dum og fræk, Derfor tog vi med raketten og fløj langt, langt væk.

Her på skolen lærer vi så mange ting, Og når vi øver os, så bliver det hele plingeling! Alle vaskebjørne har fået en ven, Der lærer os at læse og at få det godt igen. Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

19


Anno 1881

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

BRUG EN FAGUDDANNET GLARMESTER…

VI HAR NOGET FOR ENHVER SMAG!

FROKOST TILBUD KL. 11-15, KR. 50,–

Pizza · Indbagt pizza Børneretter · Burgere Ruller – hjemmelavede Pitabrød – hjemmelavede Sandwich · Pastaretter Salat · Fancy Fried Chicken Kulgrill-retter · Kyllingespyd

Ønsker du 1/2 ltr. sodavand med, koster det + kr. 19,– F1 Frokostpizza m. kebab, salat og dressing F2 Frokostpizza m. skinke og ananas F3 Frokostpizza m. kylling og peperoni F4 Frokostrulle m. kebab, salat og dressing F5 Frokostpizza m. kylling, salat og dressing

rger ner Bu 2 × Winr fra kl. 11–15

www.chickenburgerhorsens.dk

KU N K

Tlf. 75 61 75 88

ag Gælde g – torsd Manda R . 72 ,–

PRIS

Axelborg Torv / Bjarkesgade 1 Åbent: Alle dage kl. 11–22

• • • • • • • • • •

Thermoroder Energiruder Reparationsruder Sikringsruder Bio Clean Design glas Alt i spejle Alt i tømrer- og snedkerarbejde udføres Svarer hele døgnet – også i weekender Vi er omfattet af Glarmesterlaugets Garantiordning

orgen! m i r e m m o k vi Ring i dag ~

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

Sognegårdsvej 6 · 8700 Horsens · Telf.: 7564 7055 · Fax. 7564 3916 E-mail: mail@dg-glas.dk · www.dg-glas.dk

Horsens Y’s Men’s Club At vedkende sig den pligt, der følger med enhver ret

Lokesalle 63 DK-8700 Horsens Lokesalle 63 Telefon 75 61 84 00 DK-8700 Horsens Fax Lokesalle 75 6163 84 80 DK-8700 Horsens Mobil 75 30 61 9184 90 00 14 Telefon Fax 75 61 Telefon 75 61 84 84 80 00 kch@hhhansen.com Mobil 30 91 90 14 Fax 75 61 84 80 Mobil 30 91 90 14 kch@hhhansen.com

kch@hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com 20 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

Vi støtter børn og unge og socialt udsatte især i og omkring Horsens. Members of the International Association of Y’s Men’s Clubs www.horsens-ysmen.dk

Tømrerfirmaet Benny Sewerin Tlf. 75 62 03 33 Forhandler af

Høegh Guldbergsgade 23 · 8700 Horsens Fax 7562 0333 · Mobil 4079 0333 / 2011 7870

A/S


Aut. el-installatør

Aut. el-installatør www.jhm-el.dk Bjerrevej 80 · 8700 Horsens · www.jhm-el.dk

Tlf. 75 64 14 44 Aut. el-installatør

Bryllup Buketter Begravelse

HORSENS CYKLER v/Kai V. Andersen

www.jhm-el.dk

Vin & chokolade Gratis udbringning af begravelsesbinderi i Horsens

Kongensgade 10-12 · 8700 Horsens · Tlf. 75 68 26 46

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens OBS! Ny adresse Sønderbrogade 29

Få styr46 på din... 75 65 48

www.horsenscykler.dk

v/Kai V. Andersen

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens

HORSENS HORSENSCYKLER CYKLER v/Kai V. Andersen

For små & store Find 10 fejl

Sønderbrogade 29 • 75 8700 Horsens 65 48 46

75 65 48 46 75www.horsenscykler.dk 65 48 46 www.horsenscykler.dk

www.horsenscykler.dk

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

21


Boligforeningerne NYT FRA BOLIGORGANISATIONER I SØNDERBRO-OMRÅDET

Spar tid på AAB’s hjemmeside Du behøver ikke at kommer ind på kontoret for at se på ny bolig. Hvis du er medlem af AAB, kan du skrive dig op til en bolig, se hvor du ligger på ventelisten og svare på tilbud om ny bolig. Det eneste du ikke kan finde svar på er, hvornår du får en lejlighed. Men det kan vi heller ikke svare på inden på kontoret. Kun gætte… På hjemmesiden finder du også information om alle de steder vi lejer ud, priser, størrelser og generel information om afdelinger. Disse oplysninger er tilgængelige for alle - også uden medlemskab. Hvis du gerne vil være medlem, kan du via hjemmesiden melde dig ind og betale online. Det er der rigtigt mange, der benytter sig af. Det koster 200 kr. for det første år og derefter 100 kr. om året.

Log in og så er du i gang Når du er logget ind, kan du lige under dit navn øverst i højre hjørne se, hvis der er henvendelser, du mangler at svare på. Klik og gå direkte til mulighed for at læse og svare på vores besked til dig. Det er også i højre øverste hjørne, du finder ’Min konto’. Klik ind her og ret dine personlige oplysninger. Her fra har du også adgang til ’Tilføj boliger til venteliste’, ’Boligtilbud’, ’Min venteliste’, ’Min side’ og ’Ændre Brugernavn/adgangskode’.

Tilføj boliger til venteliste Klik i kolonnen ’Tilføj’ for at stå på ventelisten til boligen eller klik for at fjerne fluebenet igen. Det nummer, der eventuelt vises under fluebenet, er det nummer, du ligger på ventelisten. N/A fortæller, at der mangler at blive kørt en opdatering af listen. Det sker hver nat på alle hverdage.

Boligtilbud Her svarer du på AAB’s henvendelser omkring ledige og tilbudte boliger. Det er det samme breve som du modtager på din mail.

Min venteliste Her kan du se hvilke boliger, du er skrevet op til. Hvis du har glemt din personlige adgangskode, skal du ind på ’Glemt kodeord’. Her skal du indtaste dit medlemsnummer eller mailadresse, så får du tilsendt kodeordet med det samme. Hvis du stadig føler dig udfordret, når du er på AAB’s hjemmeside, så kig forbi kontoret i Kongensgade 25. Her har vi en pc, som du er velkommen til at brug – og som vi kan vise dig det hele på.

AAB’s åbningstider: Mandag - fredag: 10 – 13 • Mandag tillige: 16 – 17.30

Rejsegilde på beboerhus I september måned kunne Odinsgaard holde rejsegilde for det 800 kvm store beboerhus, som er ved at blive bygget på Spedalsø Torv. Det var noget af et tilløbsstykke med mellem 300 og 400 fremmødte. Både beboere og håndværkere kunne nyde Knud Pølse22 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017

mands servering. Der røg 750 pølser over disken i den mobile pølsevogn. Borgmester Peter Sørensen var med og holdt tale for huset, der skal indeholde både administrationen, møderum og festlokaler for Mimersgade-kvarteret. Beboerhuset forventes færdig den 1. april 2018.


Nyt ansigt hos Odinsgaard Marie Jeppesen på 29 år er pr. 1. september blevet fastansat på kontoret hos Odinsgaard. Hun kommer på kontoret tre formiddage om ugen, hvor hun bl.a. bruger meget tid på at digitaliserer boligforeningens arkiv over tegninger. Det var en uopfordret ansøgning, der fik det hele i gang. ”Jeg var på udkig efter et flexjob og har før været ansat i boligadministration,” forklarer Marie Jeppesen, der begyndte i praktik den 1. august. Hun er oprindelig uddannet økonomiassistent. En slem trafikulykke i 2011 endte med et piskesmæld for den unge kvinde, og derfor kan hun ikke holde til mere end 9 timers arbejde om ugen. ”Jeg er rigtigt glad for at få tilbudt job her. Det er så søde kollegaer, jeg har fået, og det er skønt at være i gang igen. Nu falder det hele på plads efter at have været gennem en lang sygdomsperiode,” fortæller en smilende Marie Jeppesen. Marie Jeppesen bor i Lund med sin kæreste, hvor de lige har købt hus sammen.

Sønderbro-gruppen NYT OM SØNDERBRO-OMRÅDET

Tovholdergruppen: Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath og Leslie Bak

Sønderbro Aktivitet Horsens (SAH) SAH har fortsat et stort udbud af billig motion for alle. Aktiviteterne finder sted i Sønderbro Kulturhus i de uger, hvor skolen er åben. Aflysninger kan forekomme.

Ugentlige aktiviteter i Kulturhuset - Sønderbro Aktiviteter Horsens (SAH) efterår 2017.

MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Bankospil kl. 14.00-16.15 Zumba Gold for alle kvinder Tamilsk dans kl. 16:30 – 17:30 Idræt for sjov kl. 15.00-17.30 Kontakt: Conny Christensen kl. 15.00 - 15.50 & 16.00 - 16.50 + søndag 14:30 - 15:30 Kontakt: Jørgen Egholm Sted: Cafeen Byskolen Pris: 250 kr. for 10-turskort Kontakt: Christina Kulendra, 75 64 47 46 / 20 70 36 28 Lindvigsvej Kontingent: 50 kr pr år. tlf. 23 24 00 66 Sted: Kulturhus-hallen Kontakt: Lene Hodal Boeriis, Sted: Festsalen Byskolen Byskolen Lindvigsvej tlf. 31 77 51 86 Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 Sted: Festsalen Byskolen Kontakt: Jit Buddha, Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 tlf. 22 56 22 97 Kontakt: Jit Buddha, Sted: Festsalen Byskolen tlf. 22 56 22 97 Lindvigsvej Floorball børn kl. 16.30 - 18.00 Sted: Festsalen Byskolen voksne kl. 20:00 – 22:00 Lindvigsvej Kontakt: Martin, tlf. 22 55 66 47 Sted: Kulturhus-hallen Byskolen Lindvigsvej

Andet: Kontakt formand for SAH Lars Skytte Nielsen, 23 82 44 84. Middelalderfestival, kontakt Lotte Rasmussen, tlf. 28 48 68 24. Sønderbro’eren  nr. 4  November 2017 

23


Kontaktinfo Bo Trivsel

Sønderbro Kirke

BASE OG POST-ADRESSE Spedalsø Torv 2 8700 Horsens Mail: kontakt@botrivsel.dk www.botrivsel.dk

KIRKEKONTOR Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens Tlf. 75 62 02 48 – 1 Åbent: Tirsdag–fredag kl. 9.00–12.00 www.soenderbro.dk

SATELLIT-KONTOR: Axelborg Beboerhus Axelborg 4C 8700 Horsens

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 76 29 40 00 Mail: horsensbyskole@horsens.dk www.horsensbyskole.dk

Sønderbro Kulturhus ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 40 84 11 69 www.soenderbro-horsens.dk

Den Sociale Retshjælp ADRESSE Axelborg Torv 1, 8700 Horsens Tlf. 28151714 www.socialretshjaelp.dk

Beboerhuset ADRESSE Axelborg 4c 8700 Horsens Tlf. 75 61 84 71

SOGNEPRÆST Ebbe Elm Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 75 62 40 57 Mail: eel@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag SOGNEPRÆST Tine Bonde Klausen Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 40 47 48 33 Mail: tiek@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag KORDEGN Helle Marie Nygaard Tlf. 75 62 02 48 – 1 Mail: soenderbro.sogn@km.dk Træffes ikke mandag ORGANIST Lára Bryndís Eggertsdóttir Mail: labe@km.dk Træffes ikke mandag KIRKETJENERE Helle Jensen Gitte Sarah Holm Tlf.: 2496 1799 MENIGHEDSRÅDSFORMAND Lars Skytte Nielsen Læsøgade 15, 8700 Horsens Mobil: 23 82 44 84 KIRKE-KULTUR MEDARBEJDER Katja Christensen katja.mathilda@gmail.com Mobil: 60 47 30 36

De almene boliger i Horsens er et godt tilbud til dig, når du har brug for en god bolig i Sønderbro-området Andelsboligforeningen Odinsgaard Spedalsø Torv 4, 8700 Horsens Mail: post@odinsgaard.dk www.odinsgaard.dk

Lejerbo Pakhustorvet 4, 6000 Kolding Tlf. 38 12 14 35 Mail: kolding@lejerbo.dk www.lejerbo.dk

Arbejdernes Andelsboligforening af 1938 Kongensgade 25, 8700 Horsens Tlf. 75 62 58 22 Mail: post@aab-horsens.dk www.aab-horsens.dk Kongensgade 25 • Tlf. 75 62 58 22 www.aab-af-1938-horsens.dk

Andelsboligforeningen ”Beringsgaard” c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Horsens Andelsboligforening af 1954 c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Sønderbro-gruppens tovholdergruppe

VIGTIGE NUMRE LÆGEVAGTEN, REGION MIDTJYLLAND

Tlf. 70 11 31 31 •

Al kontakt til lægevagten skal være telefonisk. Du vil komme til at tale med en læge.

Lægevagten har åbent på alle hverdage fra kl. 16.00 - 08.00 og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet.

Hav altid dit sygesikringskort klar, når du ringer.

VED LIVSTRUENDE SYGDOM - ELLER BRAND

  

RING 1 12

Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath Leslie Bak

Sønderbro'eren 4 udgave 2017  
Sønderbro'eren 4 udgave 2017  
Advertisement