Page 1

Sønderbro ’EREN M A G A S I N E T f o r b e b o e r e , i n s t i t u t i o n e r o g v i r k s o m h e d e r m e d t i l k n yt n i n g t i l S ø n d e r b r o - o m r å d e t Nr. 4 · November 2016 · 2. årgang

KIRKE KULTUR

BØRNE ENHED


Indhold

SIDE

Leder AF BETINA BACH, BO TRIVSEL

Leder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

Du må også gerne være med

At være netværksfamilie for en syrisk flygtningefamilie . . . . . . . . 3

Axelborg Beboerhus – det er da kun for beboerne i Axelborg…

Middelalder giver overskud . . . . . . . . . . . 4 Nyt fra Bo Trivsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Nyt fra Sønderbro Kirke . . . . . . . . . . . . . . 9 Nyt fra børneenheden . . . . . . . . . . . . . . . 13 Annoncører . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Nyt fra boligorganisationerne . . . . . . . . 18 Sønderbro-gruppen . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Kontaktinfo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

ANNONCER I SØNDERBRO'EREN Skal din virksomhed have synlighed i Sønderbro-området? Sønderbro'eren udkommer i 5.200 eksemplarer og uddeles til alle husstande i Sønderbro Sogn. KONTAKT:

NEJ! Det er også for dig, der bor i Sønderbro-kvarteret. Bo Trivsel har sammen med vores frivillige lagt en masse aktiviteter i huset mandag, tirsdag og onsdag, hvor du fx kan møde andre og spise håndmadder, få hjælp til et sundere liv eller et nyt arbejde. Der er lektiehjælp for børn og unge. Der er kreativ hygge med forskellige typer håndarbejde. Og den populære Overskudscafe er kommet til Axelborg hver onsdag kl. 17. Her kan du fylde et indkøbsnet med rynkede grøntsager og frugt for 20 kr. Der er mad, som supermarkeder ikke kan sælge, men er for godt til bare at smide ud. Derfor er det meget forskelligt, hvad der er hver gang. Vores seje frivillige søger for at hente maden rundt om i Horsens hos supermarkeder, der ikke har lyst til at fylde deres affaldscontainere med god mad. De frivillige sorterer også varerne, så de præsenterer sig pænt til salg. Hvis du har lyst til at se, om der er noget, som passer dig, så kig ind på www.botrivsel.dk og tjek i aktivitetskalenderen. Og ’like’ Axelborg Beboerhus på Facebook. Her skriver vi, hvis der er ændringer og nye events. Ses vi? Adressen er Axelborg 4C – indkørsel fra Nattergalevej.

PR Marketing, tlf. 22 79 69 34 - mail@prmarketing - www.prmarketing.dk

UDGIVER Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Horsens Byskole – afdeling Lindvigsvej, Bo Trivsel og boligforeningerne (se bagsiden). REDAKTION Lena Hellström (ansvarshavende redaktør), Tine Bonde Klausen (Sønderbro Kirke), Henrik Lynggaard (Byskolen Lindvigsvej), Leslie Bak (Sønderbrogruppen). OPLAG 5.200 stk. Udkommer fire gange årligt. DESIGN & TRYK Karina Serritzlev Bekker, www.grafiskforum.dk Synspunkter, der fremsættes i eksterne indlæg, er ikke nødvendigvis dækkende for Sønderbrogruppens holdning. INDLÆG kan mailes til kontakt@botrivsel.dk, eller afleveres hos BoTrivsel, Spedalsø Torv 2, st.th. DEADLINE NÆSTE NR. 19. januar 2017. SØNDERBRO’EREN Kan også hentes i Sønderbro Kirke.

2

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

Vær den første til at få info om Bo Trivsels arrangementer. Følg os på Facebook og nyhedsbrevet. Tilmeld dig på www.botrivsel.dk


Temasiden

Del din n e vid

AF HANS – J. STUMPF, FRIVILLIG

At være netværksfamilie for en syrisk flygtningefamilie Det sidste godt og vel halvandet år har jeg været ”netværksfamilie” for en dejlig syrisk flygtningefamilie. Jeg kan kun anbefale enhver, som har noget tilovers for disse menneskers livssituation, at være netværksfamilie. Du kan give disse mennesker en oplevelse af at blive taget venligt imod, og du vil opleve at venligheden og venskab bliver gengældt.

Gæstfrihed i ny kultur Selvfølgeligt er ikke alting ”rosenrød og himmelblå”, når man kommer til en total fremmed kultur. For mange år siden, i begyndelsen af 1990’erne har jeg selv oplevet at være længere tid et i en kultur jeg ikke kendte. I en måneds tid var jeg nødhjælpsarbejder i Albanien. Det var - og er stadig - et ret fattigt land, hvor mange ting var svære og fremmed for mig. Men det blev så enormt lettere for os skandinaviske nødhjælpsarbejdere, at vi blev modtaget som venner – ikke bare med ord, men også med handling. De delte deres meget begrænsede måltider

med os, når vi gentagne gange blev inviterede inden for. På den måde viste de en enestående taknemmelighed, som gjorde os lidt forlegne og flove. Vi ikke var simpelthen ikke vant til at fremmede ville dele alt med os.

Venskab giver tillid Her på Sønderbro er der plads til flere ”venligboere”, som er villige til at dele vores kultur og venskab med de nye indbyggere. F.eks. i form af socialt samvær, lektiehjælp, læse og tolke kommunale breve, tage dem ved hånden og lære dem at begå sig i det offentlige liv. Det gør et stor positiv forskel i forhold til at blive integreret i Danmark. Venskab imødegår alle former for radikalisering og distance til det danske samfund. I stedet får vi naboer, som er taknemmelige og glade. Min syriske venskabsfamilie fortæller jævnlig deres sagsbehandler på kommunen, at de er så utrolig glade for den hjælpende hånd, de får af en ”venligboer”. Det kan man jo kun være stolt og glad for.

Der er hygge i sofahjørnet, når Hans Strumpf kommer forbi til lidt snak i familien Oshmans lejlighed. Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

3


Temasiden

Del din n e vid

Det kommer fra hjertet Relationen er en gensidig rigdom, som begge parter har stor glæde af. Når vi selv ønsker at flygtningen skal integrere sig, må vi også vise integration i form af interesse for deres liv og udfordringer. Det letter hele processen. Jeg oplever selv dette mange gange. Fx når jeg med min flygtningefamilie sidder sammen med en sagsbehandler. Her bryder de ligefrem ud i jubel, når tingene falder på plads og ønsker går op med muligheder og lovkrav. Jublen og glæden kommer fra hjertet! Der er nu et dejligt varmt venskab mellem familien og jeg, og det bliver fortalt videre til families venner, der også glædes over det. Det varmer! Vi opbygger et gensidigt tillidsforhold som gør, at jeg også kan indgå i en diskussion om alle mulige emner - også når der er gæster i deres hjem.

Mød dem, som du vil mødes Det er altså virkeligt dejligt og givende at lære hinandens kulturer at kende, og det letter også kommunikationsmulighederne. Generelt må jeg sige, at flygtninge er ikke så beregnende og kun er ude efter vores penge, som man nogle gange hører fra forskellige politiske sider. Ingen flygter, fordi det er sjovt, er min holdning. Og som jeg møder dem, bliver jeg mødt igen. Venlighed og respekt avler gensidig venlighed og respekt! Med disse ord slutter jeg mine tanker og håber, at der vil være flere, som kunne tænke sig at få dejlige, gode, trofaste og taknemmelige venner.

Middelalder med overskud Sønderbro Aktivitet Horsens (SAH) var klar med deres bod på årets Middelalderfestival sidste weekend i august. Lækre fladbrød fyldt med kød og salat var et stort hit i de to dage, og der var udsolgt af det meste, da festivalen var slut. Holdet bag initiativet anslår, at der er 7-8.000 kr i overskud. Alle pengene går til at støtte aktiviteteter i Sønderbro området.

Hans Strumpf har fået en lille trofast ven i familiens yngste, Danimarki. Navnet har drengen fået af taknemlighed for familiens nye hjemland.

Hvis du har lyst til at være venskabsperson for en flygtningefamilie, så kontakt Bettina Bach på tlf. 4232 1385 eller bettina@botrivsel.dk

VI SAVNER DIG Har du et overskud at dele ud af? Lige nu er vi på udkig efter frivillige, som har lyst til at arbejde med følgende: Mænds Mødesteder - et nyt samlingssted for mænd, der vil have flere kammerater. Netværkstedet – her kommer ex-misbrugere, for at få et nyt fælleskab. Læringscafeen – for børn og unge, der har lyst til lektiehjælp og hygge. Kontakt lena@botrivsel.dk, hvis du vil høre mere. Eller kom forbi vores kontor på Spedalsø Torv 2.

NYT SAMARBEJDE FOR DE UNGE Det er vigtigt, at få de unge ud i arbejde med det samme, når de er færdig med deres skole. Det er der blevet slået på i mange år. Men undersøgelser har også vist, at det er lige så vigtigt at sætte endnu tidligere ind. Allerede vores fritidsjob som helt unge har indflydelse på, om vi kommer i arbejde som voksne. Derfor har Bo Trivsel lavet projekt ”Ung med vilje”. Her hjælper vi de unge ned til 13 års alderen med at finde nogle timers arbejde hver uge. Den første mandag i hver måned kan man møde ”Ung Med Vilje” i Axelborg Beboerhus kl. 17-20. Men et nyt samarbejde med Gefiongårdens Basecamp, der også hjælper unge med fritidsjob, kan betyde at åbningstiden bliver udvidet. Følg med på Facebook. - Gå ind og like Ung med Vilje.

4

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016


Beboersiderne AF ØKONOMIRÅDGIVER THRINE JEPSEN

Vorherre bevares - tænker I kun på penge? Citat: Egon Olsen, Olsen-banden

Nej, heldigvis er penge ikke alt. Men for mange er det vigtigt at kunne overskue økonomien for at få ro i livet. Økonomirådgivningen hos Bo Trivsel rådgiver hver uge flere mennesker, der har mistet overblikket over privatøkonomien. Rådgivningen har nu eksisteret i næsten 4 år som et tilbud til alle lejere hos byens boligforeninger, og heldigvis fortsætter tilbuddet mindst 3 år til. Vores opgave er at forhindre, at lejere bliver smidt ud af deres lejlighed. Vi har hjulpet mange lejere - også i de mest akutte og ekstreme situationer.

Få råd om andet end budget Imidlertid har vores opgave også været at rådgive og hjælpe på mange andre måder, da det selvfølgeligt er vigtigt at løse problemer på forkant. Vi har søgt diverse ydelser ved kommunen for lejere, løst forsikrings- og pensionssager, fået stoppe dårlige låneaftaler og meget mere.

Rundt på trapper En af vores delopgaver er at kontakte lejere, hvis huslejen ikke er betalt til tiden med et tilbud om gratis, fortrolig økonomirådgivning.

Vi har været i næsten alle bebyggelser og trampet og pustet os op på 4. sal både her og der. Mange tror, at vi er inkassatorer – men det er slet ikke vores opgave. Vi vil bare gerne hjælpe.

Formiddage med underbukser Vi fik hurtigt lært, at formiddage ikke er det bedste tidspunkt at kontakte folk på. Vi mødte simpelthen for mange i underbukser. Vi har mødt venlige voksne, søde børn og hunde. Vi har også mødt en ældre dame, der ville give os 5 kr. Hun troede, at vi samlede ind til velgørenhed. Vi har lavet utallige budgetter, og på en eller anden måde giver det en stor lettelse at få overblik over ens økonomi og få problemer klarlagt. Vores erfaring er, at der altid kan findes besparelser på telefon, internet og tv-pakker.

Husk dine fradrag Hos os er SKAT en god forsyner af tilskud i form af ”rigtige penge”. Der er mange, der ikke tænker på fradrag for børnebidrag, kørsel til arbejde og fradrag for renter. Der kan være renter på ting købt med låneaftale og ”gamle renter”, der ikke bliver trukket fra i årsopgørelsen, og som ikke indberettes til Forskudsopgørelsen.

Gælden må vente Vores største ”mission” har nok været at overbevise folk om, at man ikke absolut skal afdrage på gæld, hvis man får kontanthjælp eller anden social ydelse. Hvis man har midler og mulighed, skal man naturligvis betale. Men man kan ikke ”klippe håret af en skaldet”, og naturligvis skal tilskud til forsørgelse ikke puttes i kreditorernes lommer. Dette er også helt klart understøttet af lovgivningen. Der er lavet mange gode aftaler med kreditorer og mange er hjulpet videre til en gældssanering.

Klar til at hjælpe Alle, der har søgt eller søger hjælp ved os, har deres egen individuelle historie, og der er rigtigt mange, der hver dag kæmper med sorger, ulykker og sygdom. Det har vi respekt for. Vi er uroligt glade, hver gang vi kan hjælpe nogen. Vi har et særdeles godt samarbejde med kommunen og boligorganisationerne omkring løsning af problemstillinger. Lige nu er det naturligvis kontanthjælps-loftet, der presser sig på. Vi håber, at vi stadigt kan være til hjælp for alle dem, der har behovet. Lederen af Økonomirådgivningen, Mads Bindesbøl, tager jævnlig en tur rundt i opgangene, for at høre om han kan hjælpe.

Økonomirådgivningen hos Bo Trivsel Se mere på www.botrivsel.dk Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

5


Beboersiderne Klubben med kammerater Mænds Mødesteder er et nyt samlingssted, hvor kvinder som udgangspunkt ikke har adgang. Her er plads til mandehørm og til at sparke dæk. Her kan man reparere sin cykel, samle en ny hylde eller rette et bukket beslag ud. Samtidigt med, at man selvfølgelig hygger og snakker. De har fået et fast tilholdssted, hvor de mødes ca. hver 3. uge; nemlig kælderlokalet i det tidligere Søndergien, Axelborg Torv. Lokalerne står tomme nu, men skal friskes op og måske indrettes med et lille værksted, sofahjørne og et arbejdsbord.

Vær med fra starten Rune Uhrenholt fra Bo Trivsel, det boligsociale kontor, er ”formand” på projektet. Sammen med ham er der også et par frivillige gutter, der gerne vil være med til at få stedet op at køre. Men der er plads til flere – både hvis du bare vil være der

eller er klar til at slæbe en hjørnesofa eller male. Alle er med til at bestemme, hvordan det skal indrettes og hvad mødestedet skal bruges til.

På tur ud og opleve Ud over kælder-møder tager Mænds Mødesteder også på ture. De har netop været afsted på golftur. Der er også planer om at besøge Fængslet og andre afdelinger af Mænds Mødesteder. Og så bliver der nok også køkkenhygge med sund mad, der giver store overarme. Alt sammen noget deltagerne har indflydelse på. Kælderen er altså tilholdsstedet, hvor man kan mødes, men det er også derfra, der arrangeres ture. Hvis du vil med, så kontakt Rune på rune@botrivsel.dk eller tlf. 42 14 41 01.

Hyggeaften Hyggeaften Kære beboerdemokrat, Hyggeaften frivillig - eller interesset i det boligsociale arbejde Kære beboerdemokrat, frivillig - eller interesset i det boligsociale arbejde Du Hyggeaften er inviteret til interesset vores fællesmøde Kære beboerdemokrat, frivillig - eller i det boligsociale arbejde Hyggeaften Onsdag 30. november kl. 17 - 19.30 i Du erden inviteret til vores fællesmøde

Kære frivillig - -eller det boligsociale Beringsvængets Beboerhus, Beringsvænget Onsdag den 30. november kl. i17 19.30 i 144. arbejde Du er inviteret til interesset vores fællesmøde Kærebeboerdemokrat, beboerdemokrat, frivillig eller interesset i -det boligsociale arbejde Tilmelding senest 27/11 til Beringsvænget lena@botrivsel.dk Beringsvængets Beboerhus, Onsdag den 30. den november kl. 17 - 19.30 i 144. Du er inviteret til27/11 vores fællesmøde Tilmelding senest den til Beringsvænget lena@botrivsel.dk Beringsvængets Beboerhus, Du er inviteret til vores fællesmøde 144. Onsdag den 30. den november kl. 17 - 19.30 i 27/11om til lena@botrivsel.dk onsdag den 30.Trivsel november kl.boligsociale 17 - 19.30 i arbejde ogTilmelding oplæg v.senest Bo det 17.00 Velkomst Beringsvængets Beboerhus, Beringsvænget 144. Beringsvængets Beboerhus, 144. Velkomst og oplæg v. Bo Trivsel omBeringsvænget det boligsociale arbejde 17.00 Tilmelding senest den 27/11 til lena@botrivsel.dk Skipperlabskovs, sodavand og kaffe 18.00 Velkomst og oplæg v. Bo Trivsel om det boligsociale arbejde 17.00 18.00 Skipperlabskovs, sodavand og kaffe

17.00 Velkomst og oplæg v. Bo Trivsel om det boligsociale arbejde sodavand og kaffe 18.00 Skipperlabskovs, Velkomst og oplæg v. Bo Trivsel om det boligsociale arbejde 17.00 18.00 sodavand kaffe Skipperlabskovs, sodavand og og kaffe 18.00 Skipperlabskovs,

18.30 18.30 18.30

Journalist og souschef på Horsens Folkeblad, Flemming Ahlgreen, fortæller om sinepånæsten 40Folkeblad, år på det lokale dagblad. Journalist og souschef Horsens Flemming Ahl- Han green, fortæller om sinepånæsten 40Folkeblad, år påom detfolk lokale dagblad. deler ud afog sjove episoder og ankedoter og fæ i Horsens. Journalist souschef Horsens Flemming Ahl- Han deler ud af sjoveom episoder og ankedoter og fæ i Horsens. green, fortæller sine næsten 40 år påom detfolk lokale dagblad. Han 18.30 og souschef på Horsens Flemming Ahl19.30 Journalist Tak for iFolkeblad, aften deler ud af sjove episoder og ankedoter om folk og fæ i Horsens. green, fortæller om sine næsten 40i år på det lokale dagblad. Han 19.30 Journalist for aften og souschef påTak Horsens Folkeblad, Flemming 18.30 deler ud af sjove episoder og ankedoter om folk og fæ i Horsens. 19.30 Ahlgreen, Tak for i aften fortæller om sine næsten 40 år på det lokale

sjove episoder og anekdoter om 19.30 dagblad. Han deler ud af Tak for i aften folk og fæ i Horsens. 19.30 Tak for i aften

Den første udflugt i Mænds Mødesteder gik til Horsens Goldklubs baner i september. Siden har de også været på besøg i Fængslet. 6

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016


Gode råd til at klare kontanthjælpsloftet Det nye kontanthjælpsloft har trukket en del overskrifter den sidste tid. For nogle har det betydet et ret stor indhug i en i forvejen stram økonomi. Bo Trivsel har her nogle tips til alle, der får mindre ind på kontoen hver måned. Når kontanthjælpsreformen resulterer i at man får mindre fra det offentlige – eller man har mistet sit job – er det en god ide at lægge et nyt budget, som tager højde for, at man har færre penge til rådighed.

Her er 10 gode råd til et budgeteftersyn: 1. Når husstandsindkomsten falder, vil der i nogle tilfælde være mulighed for at søge om andre sociale ydelser hos kommunen, fx økonomisk tilskud/friplads, hvis du har børn i daginstitution. 2. Regulér din indkomst på SKAT.dk. 3. Tjek abonnementer for, om der findes billigere alternativer, herunder tv-pakker, telefon og internet. 4. Tjek kontingenter for, om du betaler for noget, du ikke bruger. Hvis du har børn, er der mulighed for at søge tilskud hos ”Broen” Horsens, der hjælper med kontingenter og støtte til udstyr til fritidsaktiviteter for børn. 5. Tjek dine forsikringer og indhent eventuelt tilbud fra forskellige forsikringsselskaber. Priser på forsikringer fra de forskellige udbydere kan tjekkes på forsikringsguiden.dk. 6. Kontakt din bank og øvrige kreditorer for at aftale en realistisk afdragsordning eller henstand og rentefrihed. Husk, at du ikke hæfter for din sammenlever eller ægtefælles gæld.

7.

Lav madplan og benyt dig af tilbudsaviser. Man kan eksempelvis lave madplan for hele ugen på Rema1000.dk og madplan.dk. 8. Hvis du ryger, så skær ned på forbruget eller stop helt med at ryge. Horsens Sund By har tilbud om gratis rygestopkurser. 9. Undersøg om din nuværende bolig matcher din økonomi, eller om du skal finde en billigere bolig. 10. Undersøg muligheden for at få hjælp fra kommunen til medicinudgifter. Der gives tilskud i henhold til ”pensionsloven”, ”Lov om aktiv socialpolitik” eller ”Lov om social service”. Du få hjælp med at udarbejde et realistisk budget hos Økonomirådgivningen hos Bo Trivsel, som tilbyder anonym og gratis rådgivning for lejere i alment boligbyggeri. Mød rådgivere hver onsdag i Aktivitetshuset på Hybenvej eller en af de andre hverdage hos Bo Trivsel på Spedalsø Torv 2. Hver dag fra 10 – 14. Find mere på www. botrivsel.dk.

DEN SOCIALE RETSHJÆLP Har du brug for hjælp fra en, der ved noget om jura, love og regler? Eller en, der kan hjælpe dig med at få kontrol over din privatøkonomi? Så kan alle – uanset indkomst og bopæl – søge rådgivning hos Den Sociale Retshjælp. De holder til i det tidligere Søndergien på Axelborg Torv. Tirsdage kl. 10 – 15 og torsdage kl. 14 – 19 kan du komme forbi for at få en snak. Der er ingen registrering. Kun en god vejledning og hjælp. Se mere på www.socialeretshjaelp.dk

Rynket frugt og grønt Hvorfor smide noget ud, der er ok? Det er filosofien bag projekt Overskudsmad. Supermarkeder smider en masse frugt og grønt ud, som er god mad. Men bare ikke pænt nok til at blive solgt i butikkerne. Det samler Bo Trivsels frivillige nu sammen og sælger i Axelborg Aktivitetshus. For 20 kr kan du fylde en mulepose med forskellige typer frugt og grønt. Det sker hver onsdag mellem kl. 17 og 18. Vær forberedt på at mængden og udbuddet af varer kan skifte meget, da det hele naturligvis afhænger af, hvad butikkerne har i overskud. Hold dig opdateret på facebook – gå ind og like Axelborg Beboerhus.

Bettina Bach, Bo Trivsel, er tovholder på projekt Overskudsmad, der allerede har kørt med succes et års tid i Sundparken, hvor billedet er fra. Nu er der også salg fra Axelborg Aktivitetshus. Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

7


Beboersiderne AF RUNE UHRENHOLT

Prøv billard helt gratis Hvis du er mellem 12 og 22 år, inviterer Horsens Billard Klub og Sønderbro Aktivitet Horsens dig til at prøve at spille billard. Man træner en eller to gange om ugen mellem kl. 16 og 18 på Hattingvej 7, hvor der er instruktør på. Klubben har forskellige hold og gør dig klar til turneringer, hvis du har lyst. Du behøver ikke at købe udstyr for at være med. Klubben har alle former for billard med 7 kegle-, 2 carambole-, 2 snooker- og 4 poolborde. De første 2 gange er prøveture. Herefter får man et gratis medlemskab i 3 måneder. Ellers er prisen 300 kr. om året, når man er under 25 år.

Kontingentet dækker også deltagelse i turneringer og kørsel. Kom med og få styr på køer, kegler og kridt, sammen med andre børn og unge. Kontakt: Palle Bendixen, HBK, tlf.75 61 19 00 eller Lars Skytte, SAH, tlf. 23 82 44 84,

Lektier og hygge Hver mandag i Axelborgs Beboerhus fra kl. 15:30 - 17:30 og i Beringsvængets Beboerhus torsdag fra kl. 15:30 - 17.30 er der Læringscafé. Børn og unge kan komme og få ekstra hjælp med lektier og derudover hygge sig med andre børn og unge. Det er et fristed for børn, hvor der er lagt vægt på rummelighed, leg og læring. Læringscaféerne bliver drevet i samarbejde med unge (16 - 30 år) fra Ungdommens Røde Kors, der fungerer som undervisere og voksne. Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive til Signe fra Bo Trivsel på tlf. 28109849 eller skriv på signe@botrivsel.dk.

JULEHYGGE LIGE OM LIDT!

JULEHJÆLP

Spark december godt i gang med juledekorationer, bagning og æbleskiver.

Puha! Julen kan være en udfordring at få til at hænge sammen, hvis man har en stram økonomi.

Allerede onsdag den 23. november fra kl. 18 til 21 er der dømt “nissejulesamling" i Axelborg Beboerhus. Alle er velkomne - uanset om du kommer en eller er syv sammen. Bo Trivsel inviterer, så det er gratis. Men tilmeld dig hos Islim på tlf. 4214 7466 eller islim@botrivsel.dk senest mandag den 21. november. Så er vi sikre på, at der er æbleskiver nok.

8

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

Har din familie brug for lidt hjælp til at få en hyggelig jul, så kan du søge om gaver, gavekort og madkasser. Der er heldigvis en del organisationer og privatpersoner, der gerne vil hjælpe og det kan være svært at overskue. Børne- og familieafdelingen på Robert Holms Vej 5 har overblikket og ansøgningsskemaer liggende i deres modtagelse. Der er åbent hver dag fra 8.30. Her kan du få vejledning i, hvordan der skal søges.


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

I porten mellem menneskeligt og guddommeligt På barselsbesøg Kunstmaleren Mogens Hoff (f. 1934 - d. 2008) har med billedet herunder inviteret os på barselsbesøg hos Maria og Josef, der kigger beundrende på det lille nye liv, der er kommet til, og som nu ligger trygt imellem dem. Men vi er ikke de eneste, der har fået lov til at komme på barselsbesøg. Lidt foran os står der en hyrde og kigger beundrende på barnet, og et par får og også æslet er kommet med.

Lyset Rundt om barnet er der et skinnende, varmt lys. Et lys som strømmer ud i rummet og lyser mennesker og dyr op. Et lys som kaster sit skær på alle. Vi kan se, hvordan lyset skinner og gør Marias og Josefs ansigter lyse, varme og tydelige, og vi kan se at hyrden også bliver oplyst. Vi kan se på dyrene, hvor kraftigt lyset må være, for deres form er tegnet op som silhuetter.

Som dem, der kigger med, der står vi i den mørke del af billedet. Men vi står midt for og kan se lige ind på barnet med lyset og fornemmer roen og andægtigheden, og freden der har sænket sig. Glæden er kommet med dette barn, det står malet i ansigterne. Og vi kan måske næsten selv mærke, hvordan det varme, strålende lys, der kommer fra barnet, også skinner på os der kigger med og bader os i fred og glæde.

I porten mellem det menneskelige og guddommelige Mogens Hoff har udtalt: ”Det jeg maler, er porten mellem det jeg har set og erfaret og ved – og det jeg aner, tror, håber eller frygter”. Det er dette billede af Jesu fødsel et godt eksempel på – en port mellem det erfarede og det vi tror og håber, en port mellem det menneskelige og det guddommelige. Den lille familie med det nyfødte barn i midten, er en almen begivenhed i et menneskeliv, og billedet er malet naturalistisk. Vi kan med vores egne erfaringer nikke genkendende til barselsbesøget, og den særlige højtidelighed der er, når et lille nyt barn er kommet til verden, og forældre og barn har det godt. Men vi kan også ane, tro og håbe, at der er mere at se her end blot det almene barn.

Menneskers lys Vi kan se det på lyset, der omgiver barnet, at her er mere til stede end bare det almindelige, menneskelige. Her er også det guddommelige, ja Gud selv til stede. Jesusbarnet på billedet er således porten mellem det menneskelige og det guddommelige. I Guds søn forenes det fuldt menneskelige med det fuldt guddommelige. Med Jesus er en ny begyndelse blevet sat i verden. En begyndelse, hvor Gud tager den menneskelige erfaring og det menneskelige liv på sig. Gud åbner porten til sig selv og viser os sit ansigt i det nyfødte barn. Og fra den nyfødte frelser strømmer det lys ud, som forkynder en stor glæde for os: at Gud elsker os og holder fast i os. Her midt i den mørke juletid kommer Gud til os med sit livgivende lys, verdens lys, Sønnen og Frelseren. Han kommer til os med det lys, som mørket ikke kan gribe. Lyset kan til gengæld gribe os og få greb i os, selv om vi står i mørket. For porten er åbnet. Glædelig og velsignet jul! Sognepræst Tine Bonde Klausen Sønderbro’eren  nr. 4  November 2016 

9


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

Diakoni og menneskesyn AF SOGNEPRÆST EBBE ELM.

I øjeblikket bliver der talt for og imod kristne værdier som fundamentet for det danske velfærdssamfund. Ikke mindst i integrationsdebatten bliver kristne værdier fremhævet som kontrast, til den terror radikaliserede islamister gør brug af for at skræmme os. Og det er rigtigt at kristendommen har sat sit præg på dansk lovgivning, sprog og kultur, i langt højere grad, end vi aner. Faktisk er de kristne værdier så meget en del af vort DNA, at de er en del af den måde, vi tænker og handler på, uanset om vi er det bevidst eller ej.

Os og de andre… Men vi finder ikke vor kristne identitet ved at lade angsten for de fremmede og frygten for terror dominere vore tanker og handlinger. Værnet mod alt det, der truer, ligger tværtimod i at finde ind til de livsbærende værdier og livstydninger, vi selv er gjort af og stå ved dem! Så selvom der er politikere, der indædt kæmper for at adskille kirke og stat for at få religion ud af det offentlige rum, og selvom der er ateister, der gør alt hvad de kan for at få folk til at melde sig ud af folkekirken, så vil det være nærmest umuligt at fjerne kristendommen fra det danske samfund. For det religiøse og det sekulære er i Danmark ikke bare sammenviklet, det lever på alle niveauer af og i hinanden det var også konklusionen på bogen: ”Fremtidens danske religionsmodel” som Hans Raun Iversen fra Københavns universitet udgav sammen med 19 andre forskere fra 8 forskellige fagområder i 2012, da de satte sig for at undersøge de rammer, som religionen fungerer indenfor i Danmark. 10

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

Kristne værdier Men hvad er så kernen i de kristne værdier? Ja, hvis vi spørger Jesus selv, så sætter han ikke bare det jødiske næstekærlighedsbud over loven og profeterne, men radikaliserer det, så det også omfatter fjendekærligheden: »I har hørt, at der er sagt: Du skal elske din næste og hade din fjende. Men jeg siger jer: Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer, for at I må være jeres himmelske faders børn. (Matt. 5, 43f.).

Den gyldne regel Det er her det sandt guddommelige viser sig i vores menneskelige verden, hvor den mest ”naturlige” menneskelige reaktion jo ellers er at gengælde øje for øje og tand for tand. Det er her, hvor den gyldne regel om, at du skal behandle andre som du ønsker, at de skal behandle dig, bliver overgået af et overskud, et menneskesyn og en kærlighedsmagt, der sprænger alle vore forestillinger om overkommelige og ”retfærdige” omgangsformer. Det er her, vi hører noget, der går ud over hvad vi kan sige os selv, nemlig et værdigrundlag, der giver det, vi bygger vores samfund på en vision, en storhed og et korrektiv, der udfordrer enhver tids politiske dagsorden.

De mindste brødre Dét er grundlaget under vores samfund, som ikke bare stiller spørgsmål ved den måde vi behandler de mest udsatte i vores samfund på, men som siger, at det netop er i mødet med de mest udsatte, at du møder Gud. Eller som Jesus udtrykker det i verdensdommen i slutningen af Matthæus evangeliets kapitel 25: ”Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig”.


REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Menighedsplejen arrangerer fælles spisning i kirken en gang om måneden AF LIS HELBO FORMAND FOR MENIGHEDSPLEJEN

Alle borgere på Sønderbro er velkomne til at deltage i fællesspisning! Vi mødes ved 16 tiden, hvor nogle af os skiftes til at have købt ind. Vi drikker kaffe og the sammen og hygger os. I fællesskab får vi lavet mad, som vi spiser sammen. Derefter rydder vi op og går hjem ved 19 tiden. Børnene leger sammen og Hanne og Jytte kommer hver gang og arrangerer forskellige aktiviteter sammen med børnene. De næste datoer for fællesspisning er: 18. januar 22. februar 22. marts Det er gratis at deltage, og du kan melde dig til ved at melde dig ind i Facebook gruppen: "Sønderbro kirke samvær" eller med sms til 42261172.

Julehjælp 2016 Igen i år uddeler Sønderbro Sogns Menighedspleje Julehjælp. For at komme i betragtning skal du være økonomisk trængende, være enlig forsøger og have hjemmeboende børn under 18. Hvis du opfylder det, så skriv nogle linjer om, din økonomiske situation, og hvor mange hjemmeboende børn du har under 18. Brevet afleveres i postkassen ved Sønderbro kirkekontor senest fredag d. 25. november kl. 11.30.

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

11


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Sønderbro sogns nye menighedsråd der tiltræder 1. s. i advent. Fra venstre: Lars Skytte Nielsen; Kirsten Bomholt; Gitte Larsen (suppleant); Bent Serritslev Petersen; Ruth Christensen; Dorrit Bank; Sarah Winther; Erik Schønwaldt; Tove Asmussen; samt Per Næss-Schmidt der fortsat er med i menighedsrådet men ikke er med på billedet. Der ud over har følgende sagt ja til at være suppleanter: Liselotte Rasmussen; Hanne Line Bønløkke Larsen; Gerda Johanne Thomassen; Niels Kjeld Christensen; og Else Holgersen.

Gudstjenesteliste for Sønderbro kirke december 2016 januar - februar 2017 December

Januar

Søndag d. 4. 2.s.i advent Kl. 10.00 Ebbe Elm

Fredag d. 1. Nytårsdag Kl. 16.00 Ebbe Elm

Søndag d. 11. 3.s.i advent Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 18. 4.s.i advent Kl. 10.00 Tine Klausen

Søndag d. 8. 1.s.e. H3K Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 15. 2.s.e.H3K Kl. 10.00 Tine Klausen

Lørdag d. 24. Juleaften Kl. 14.30 Tine Klausen Kl. 16.00 Ebbe Elm

Søndag d. 22. 3.s.e. H3K Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 25. Juledag Kl. 10.00 Ebbe Elm Mandag d. 26. 2. Juledag Kl. 10.00 Tine Klausen

Søndag d. 29. 4.s.e. H3K Kl. 10.00 Ebbe Elm

Februar Søndag d. 5. Sidste s. e. H3K Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 12. Septuagesima Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 19. Seksagesima Kl. 10.00 Tine Klausen

12 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2016

Søndag d. 26. Fastelavn Kl. 10.00 Ebbe Elm

Plejehjemsandagter: Åparkcenteret December Onsdag d. 21. Kl. 14.00 Ebbe Elm Kl. 15.30 (på Demensafsnittet) Tine Klausen Januar Onsdag d. 25. Kl. 14.00 Ebbe Elm Februar Onsdag d. 22 Kl. 14.00 Tine Klausen Gefionshave December Torsdag d. 22. Kl. 14.15 Tine Klausen Januar Torsdag d. 26. Kl. 14.15 Ebbe Elm Februar Torsdag d. 23. Kl. 14.15 Tine Klausen


Børnesiderne NYT FRA BØRNEENHEDEN SØNDERMARKEN

Nyt fra Daginstitution Søndermark Den flotte og sjove legeplads bag skolen er klar til til store og små legebørn. Kvartersparken – som den hedder - blev indviet i starten af november med besøg af borgmester og andre fine gæster. Så nu er det bare med at få den brugt.

Daginstitution Søndermark fejrer, at vi er kommet helt på plads med vores egen legeplads. Derfor inviterer vi alle beboere fra Sønderbro til Åbent Hus den 23. november kl.16 – 18. Kom forbi og se, hvor de mindste bruger deres hverdag. Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

13


Børnesiderne NYT FRA BØRNEENHEDEN SØNDERMARKEN

Borgmester Peter Sørensen kommer på besøg af Lea Jakupovic 3.E

Mandag, 14. november får vi fint besøg i vores klasse. Der kommer nemlig selveste Borgmester Peter Sørensen. Det glæder vi os til. Borgmesteren har skrevet til os, om han må besøge vores klasse, fordi han har fået at vide, at vi laver noget helt specielt. Vi er nemlig engang imellem på arbejde i Vuggestuen eller iPeter Børnehaven. Borgmester Sørensen kommer på besøg af Lea Jakupovic 3.E

Mandag, 14. november får vi fint besøg i vores klasse. Der kommer nemlig selveste Borgmester Peter For 10Detmåneder siden flyttede Søndermark til vores skole. vi skrev jobansøgninger Sørensen. glæder vi os til. Borgmesteren harBørneenheden skrevet til os, om han må besøge vores klasse, fordi hanlederen har fået at vide, laver noget specielt. Vi er nemlig imellem på arbejde i og atsåvi kom vi tilheltjobsamtaler. Viengang er allesammen blevet ansat som hjælpere i Børneenheden Vuggestuen eller i Børnehaven.

til

Søndermark.

For 10 måneder siden flyttede Børneenheden Søndermark til vores skole. vi skrev jobansøgninger til lederen og så kom vi til jobsamtaler. Vi er allesammen blevet ansat som hjælpere i Børneenheden Søndermark. Som hjælper i vuggestuen og i børnehaven lærer vi de små børn

nogle af de ting, som vi selv har lært. Vi læser for dem, vi synger sange for dem, og vi trøster, hvis et barn bliver ked af det. Hvis der er børn, Som hjælper i vuggestuen og i børnehaven lærer vi de små børn nogle af de ting, som vi selv har lært. derfor bliver vivipå en hvis pædagog. også skrevet Vi læser dem, viuvenner, synger sangekalder for dem, og trøster, et barn bliverVi kedhar af det. Hvis der er børn, en bog til børnene. Det er hyggeligt og der sjovt, bliver uvenner, kalder vi på en Vi har os ogsåhver skrevetgang, en bog tilvibørnene. Det arbejde.Det er hyggeligt og det vi laver, ogpædagog. vi glæder skal på er min gruppes tur til at arbejde i sjovt, det vi laver, og vi glæder os hver gang, vi skal på arbejde.Det er min gruppes tur til at arbejde i vuggestuen, når Peter Sørensen på besøg, Det dag. bliver helt sikkert en god og dejlig dag. Jeg er vuggestuen, når Peter Sørensen kommer på besøg, Detkommer bliver helt sikkert en god og dejlig Jeg er gladglad for at han og jeg glæder til atog visejeg ham glæder rundt og fortælle det, viham rundt og fortælle mere om det, vi forvilatbesøge hanosvili 3.E, besøge os i mig 3.E, migmere til atomvise laver.Og husk du der læser dette og bliver meget inspireret….kom og besøg os. så kan vi fortælle dig laver.Og husk du der læser dette og bliver meget inspireret….kom og besøg os. så kan vi fortælle dig mere.! :-) mere.! :-) Her på billedet kan I se nogle min venner fra min klasse.

Her på billedet kan I se nogle min venner fra min klasse.

Her på billedet kan I se nogle min venner fra min klasse. Vi har fået besøg af vuggestuens børn i klassen. Det er så hyggeligt med små nye venner. Vi har fået besøg af vuggestuens børn i klassen.

Med Jesus

Af Simon Hedegaa

Det er så hyggeligt med små nye venner.

Med Jesus på Fængslet Af Simon Hedegaard Hedegaar Lerche Ler og Wer Weronika eronika Stefani efaniak efani aniak

Mandag den 19/9-16 var alle 3,klasserne på Horsens Byskole afd f . Lindvigsvej fd sve på Horsens svej gamle fængsel på Fussingsvej sve . Vi skulle lære noget om Jesus - og hans familie & venner. Vi svej havde i skolen arbejdet med emnet i kristendom, billedkunst og musik, og eft f er en tur til ft Vivi har af vuggestuens Sønderbro Kirke, skulle nufået til besøg rollespil på fæ f ngslet.børn i klassen. er såog hyggeligt med små venner. Vi blev hentet i en bus på Det skolen kørt direkte til fæ f nye ngslet. Her var fo f rskellige voksne klædt ud som Zakæus, Johannes Døberen, Simon Peter, Kaifas, Maria Magdalene, Jomfru Maria og Jesus. Det var spændende at lære om bibelske personer på den måde. Vi kan nok bedre huske personerne og historierne næste gang, vi hører dem. 14

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

Mandag den 19/9-16 var alle 3,klasserne gamle fængsel på Fussingsvej. Vi skulle havde i skolen arbejdet med emnet i kris Sønderbro Kirke, skulle vi nu til rollespil


mber flyttede vi

Weronika 3E Weronika 3E

en til kirken. Vi - det vil sige Weronika 3E

Weronika 3E

E - var nemlig på besøg i

ar vi i forbindelse med det

esus på fængslet”.

Kirken som klasseværelse. Kirken som kl Kirken som klasseværelse. Kirken som klasseværelse.

Torsdag, den 15. september flyttede vi mer, som vi skulle bruge,

Torsdag, den 15. september flyttede vi undervisningen fra skolen til kirken. Vi - det vil sige

Torsdag, den 15. september flyttede vi en skoletur til fængslet34og elever fra 3.D og 3.E - var nemlig på besøg i undervisningen fra skolen til kirken. Vi -

de undervisningen fra skolen til kirken. Vi - det vil sige Torsdag, den 15. september flyttede vi Sønderbro i forbindelse medi det34 elever fra 3.D og 3.E - var nemlig på be 34 eleverkirke. fra 3.DDet og var 3.E -vivar nemlig på besøg undervisningen fra skolen til kirken. Vi - det vil sige Sønderbro kirke. Det var vi ipå forbindelse med det Sønderbro kirke. Det var vi i forbindelse m store skoleprojektet: “Jesus fængslet”. 34 elever fra 3.D og 3.E - varpånemlig på besøg i store skoleprojektet: “Jesus fængslet”. Vi skulle lære nogle salmer, som vi skulle bruge,store skoleprojektet: “Jesus på fængslet”. Sønderbro Det salmer, var vi i som forbindelse Vi skulle kirke. lære nogle vi skulle med bruge,det når vi senere skulle på en skoletur til fængslet ogVi skulle lære nogle salmer, som vi skulle nårskoleprojektet: vi senere skulle “Jesus på en skoletur til fængslet og store på fængslet”. når vi senere skulle på en skoletur til fæng lære om Jesus og andre bibelske personer. lære om Jesus og andre bibelske personer. Vi skulle lære nogle salmer, som vi skulle bruge, lære om Jesus og andre bibelske persone I kirken hørte vi hørte nogle salmemelodier på kirkens klaver. Kirkens organist I kirken hørte vi hørte nogle salmemelodier på kirkens klaver. Kirkens organist når vi senere skulle på en skoletur til fængslet og I kirken hørte vi hørte nogle salmemelodie spillede dem forforososog osi iatatsynge synge sammen i kor. spillede dem ogviviøvede øvede os sammen i kor. lære om Jesus og andre bibelske personer. spillede dem for os og øvede osfor i at syn Præsten, som hed os kirken. kirken.Hun Hun fortalte os også om, hvordan det Præsten, som hedTine, Tine,viste viste os fortalte os også om, hvordan detvivar for var I kirken hørte vi hørte nogle salmemelodier på kirkens klaver. Kirkens organist langt siden, Jesusblev blev født korsfæstet. Præsten, som hed Tine, viste os kirken. H langt tid tid siden, dadaJesus fødtog ogsenere senere korsfæstet. spillede dem for os og vi øvede os i at synge sammen i kor. meget spændende at at høre tingene og Jesus omog personer langtvar tiddengang siden, da blev født og sene Det Det varvar meget spændende høreom omhvordan hvordan tingene var dengang om personer Præsten, som fra Jesus tid.hed Tine, viste os kirken. Hun fortalte os også om, hvordan det var for Det var meget spændende at høre om hvo fra Jesus tid. Weronika Stefaniak 3.E. Horsens Byskole afd. Lindvigsvej. langt tid siden, da Jesus blev født og senere korsfæstet. Weronika fra Stefaniak 3.E. Horsens Byskole afd. Lindvigsvej. Jesus tid. Weronika Stefaniak 3.E. Horsens Byskole afd. Lindvigsvej. Det var meget spændende at høre om hvordan tingene var dengang og om personer W

e bibelske personer.

ogle salmemelodier på kirkens klaver. Kirkens organist

vi øvede os i at synge sammen i kor.

, viste os kirken. Hun fortalte os også om, hvordan det var for

s blev født og senere korsfæstet.

nde at høre om hvordan tingene var dengang og om personer

fra Jesus tid. Weronika Stefaniak 3.E. Horsens Byskole afd. Lindvigsvej.

s på Fængslet

ard Lerche og Weronika Stefaniak

e på Horsens Byskole afd. Lindvigsvej på Horsens e lære noget om Jesus - og hans familie & venner. Vi stendom, billedkunst og musik, og efter en tur til l på fængslet.

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2016 

15


Anno 1881

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

BRUG EN FAGUDDANNET GLARMESTER…

VI HAR NOGET FOR ENHVER SMAG!

FROKOST TILBUD KL. 11-15, KR. 50,–

Pizza · Indbagt pizza Børneretter · Burgere Ruller – hjemmelavede Pitabrød – hjemmelavede Sandwich · Pastaretter Salat · Fancy Fried Chicken Kulgrill-retter · Kyllingespyd

Ønsker du 1/2 ltr. sodavand med, koster det + kr. 19,– F1 Frokostpizza m. kebab, salat og dressing F2 Frokostpizza m. skinke og ananas F3 Frokostpizza m. kylling og peperoni F4 Frokostrulle m. kebab, salat og dressing F5 Frokostpizza m. kylling, salat og dressing

rger ner Bu 2 × Winr fra kl. 11–15

www.chickenburgerhorsens.dk

KU N K

Tlf. 75 61 75 88

ag Gælde g – torsd Manda R . 72 ,–

PRIS

Axelborg Torv / Bjarkesgade 1 Åbent: Alle dage kl. 11–22

• • • • • • • • • •

Thermoroder Energiruder Reparationsruder Sikringsruder Bio Clean Design glas Alt i spejle Alt i tømrer- og snedkerarbejde udføres Svarer hele døgnet – også i weekender Vi er omfattet af Glarmesterlaugets Garantiordning

orgen! m i r e m m o k vi Ring i dag ~

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

Sognegårdsvej 6 · 8700 Horsens · Telf.: 7564 7055 · Fax. 7564 3916 E-mail: mail@dg-glas.dk · www.dg-glas.dk

Horsens Y’s Men’s Club At vedkende sig den pligt, der følger med enhver ret

Lokesalle 63 DK-8700 Horsens Lokesalle 63 Telefon 75 61 84 00 DK-8700 Horsens Fax Lokesalle 75 6163 84 80 DK-8700 Horsens Mobil 75 30 61 9184 90 00 14 Telefon Fax 75 61 Telefon 75 61 84 84 80 00 kch@hhhansen.com Mobil 30 91 90 14 Fax 75 61 84 80 Mobil 30 91 90 14 kch@hhhansen.com

kch@hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com 16

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

Vi støtter børn og unge og socialt udsatte især i og omkring Horsens. Members of the International Association of Y’s Men’s Clubs www.horsens-ysmen.dk

Tømrerfirmaet Benny Sewerin Tlf. 75 62 03 33 Forhandler af

Høegh Guldbergsgade 23 · 8700 Horsens Fax 7562 0333 · Mobil 4079 0333 / 2011 7870

A/S


Aut. el-installatør

Aut. el-installatør www.jhm-el.dk Bjerrevej 80 · 8700 Horsens · www.jhm-el.dk

Tlf. 75 64 14 44 Aut. el-installatør

Bryllup Buketter Begravelse

HORSENS CYKLER v/Kai V. Andersen

www.jhm-el.dk

www.horsenscykler.dk

HORSENS HORSENSCYKLER CYKLER v/Kai V. Andersen

v/Kai V. Andersen

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens

Sønderbrogade 29 • 75 8700 Horsens 65 48 46

75 65 48 46 75www.horsenscykler.dk 65 48 46 www.horsenscykler.dk

Vin & chokolade Gratis udbringning af begravelsesbinderi i Horsens

Få styr46 på din... 75 65 48

Kongensgade 10-12 · 8700 Horsens · Tlf. 75 68 26 46

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens OBS! Ny adresse Sønderbrogade 29

For små & store Sudoku - let

www.horsenscykler.dk

Sudoku - svær

Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

17


Boligforeningerne NYT FRA BOLIGORGANISATIONER I SØNDERBRO-OMRÅDET

Mimersgade får ansigtsløft Renovering af de røde blokke i Odinsgaard afdeling 1. giver bedre komfort for beboerne En opdatering af de ældre røde blokke langs Sønderbrogade har stået på ønskelisten hos andelsboligforeningen Odinsgaard længe. Nu går den lange proces i gang for at få lejlighederne bedre isoleret, elevator til flere af opgangene, få bygget et fælleshus og ny administration – og bedre vejføring. ”Først i december har vi licitationen, hvor vi skal have fundet en bedst mulig sammenhæng mellem pris og byggematerialer. Hvis licitationen derefter kører efter planen, starter renoveringen i februar 2017”, forklarer direktør i Odinsgaard Michael Meldgaard.

Pølsevognen bliver Alle blokke skal renoveres udvendigt, hvor der blandt andet kommer ekstra isolering på en stor del af facaderne. Der skal bygges en bedre ventilation ind i lejlighederne. Hele 130 af lejlighederne får adgang til elevator, så flere kan blive boende, selv om benene bliver dårligere. Mimersgade lukkes helt ud mod Sønderbrogade og der kommer en ny indkørsel fra Bjarkesgade. Det skyldes, at den nuværende p-plads på Spedalsø Torv skal bruges til et nyt beboerhus. Men,

18 

Sønderbro’eren  nr. 4  November 2016

som man kan se på tegningerne, er der stadig god plads til pølsevognen på hjørnet. Det bliver der ikke lavet om på.

Plads til fællesskab Odinsgaards administration ligger i dag i blokken langs Spedalsø Torv. Lokalerne bliver bygget om til tre lejligheder og kontoret flytter over til første salen på det nye 840 kvm store beboerhus. Her kommer der også elevator, så alle har let adgang. Stueetagen kommer der til at være beboerhus med festsal og aktivitetsrum. ”Vi håber, at beboerne vil tage godt imod de nye lokaler, og at frivillige kræfter har lyst til at stå i spidsen for aktiviteter, der kan gøre huset til et godt samlingssted”, siger Michael Meldgaard.

Mærk på materialer I oktober blev der sat en pavillon op mellem blokkene, hvor beboerne kan se tegninger og føle på materialer, der skal bruges til renoveringen. Efter licitationen er afsluttet, kommer der flere materialer at se på. Michael Meldgaard forventer at hele renoveringen er afsluttet senest i 2020. Man kan finde referater fra de beboermøder, som har været afholdt omkring renoveringen på www.odinsgaard.dk.


Ny inspektør i AAB Den 1. august blev Frank Brunhøj, 46 år, ansat som ny inspektør hos boligforeningen AAB i Kongensgade. Han kommer fra Randers, hvor han de sidste 20 år været ansat i en tilsvarende stilling.

Frank Brunhøj er flyttet til Hovedgård i forbindelse med jobskiftet. I sin fritid dyrker han fitness, gåture og er sammen med sin familie. Han har tre voksne børn, hvoraf den sidste lige er flyttet hjemmefra.

En solid faglig baggrund som tømrer og bygningskonstruktør gør, at Frank Brunhøj ikke er skræmt over at lande midt i en stor og omfattende renovering af hele det ejendomskompleks, hvor AAB har deres kontor. Forgængeren, Jørn Amby, har desuden være tilknyttet de første måneder, så den nye inspektør er kommet godt ind i sagerne. På sigt vil Frank Brunhøj styrke samarbejdet yderligere blandt ejendomsfunktionærerne, således at den enkelte medarbejders kompetencer kan bruges optimalt. Det vil sikre afdelingerne, og dermed beboerne, bedst mulig service og stabil drift.

Frank Brunhøj er blevet ansat som inspektør hos AAB i Kongensgade.

Sønderbro-gruppen NYT OM SØNDERBRO-OMRÅDET

Tovholdergruppen: Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath og Leslie Bak

Sønderbro Aktivitet Horsens (SAH) SAH har fortsat et stort udbud af billig motion for alle. Aktiviteterne finder sted i Sønderbro Kulturhus i de uger, hvor skolen er åben. Aflysninger kan forekomme.

Ugentlige aktiviteter i Kulturhuset - Sønderbro Aktiviteter Horsens (SAH) efteråret 2016. Se mere på www.botrivsel.dk

MANDAG

TIRSDAG

ONSDAG

TORSDAG

Bankospil kl. 14.00-16.15 Kontakt: Conny Christensen Sted: Cafeen Byskolen Lindvigsvej

Zumba Gold for alle kvinder kl. 16.00-17.00 & 17.00 - 18.00 Kontakt: Lene Hodal Boeriis, tlf. 31 77 51 86 Sted: Festsalen Byskolen Lindvigsvej

Tamilsk dans kl. 16:30 – 17:30 + søndag 14:30 - 15:30 Kontakt: Christina Kulendra, tlf. 23 24 00 66 Sted: Festsalen Byskolen Lindvigsvej

Idræt for sjov kl. 15.00-17.30 Kontakt: Jørgen Egholm 75 64 47 46 / 20 70 36 28 Sted: Kulturhus-hallen Byskolen Lindvigsvej

Karate kl. 18.00-19.30 Kontakt: Jit Buddha, tlf. 22 56 22 97 Sted: Festsalen Byskolen Lindvigsvej

Karate kl. 18.00-19.30 Floorball børn kl. 16.30 - 18.00 Kontakt: Jit Buddha, voksne kl. 20:00 – 22:00 tlf. 22 56 22 97 Kontakt: Martin, Sted: Festsalen Byskolen tlf. 22 55 66 47 Lindvigsvej Sted: Kulturhus-hallen Byskolen Lindvigsvej

FREDAG

Zumba Gold for alle kvinder kl. 17.00 - 18.00 Kontakt: Lene Hodal Boeriis, tlf. 31 77 51 86 Sted: Sundpark Hallen Hybenvej

Andet: Kontakt formand for SAH Lars Skytte Nielsen, 23 82 44 84. Middelalderfestival, kontakt Lotte Rasmussen, tlf. 28 48 68 24. Sønderbro’eren

nr. 4

November 2016

19


Kontaktinfo Bo Trivsel

Sønderbro Kirke

BASE OG POST-ADRESSE Spedalsø Torv 2 8700 Horsens Mail: kontakt@botrivsel.dk www.botrivsel.dk

KIRKEKONTOR Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens Tlf. 75 62 02 48 – 1 Åbent: Tirsdag–fredag kl. 9.00–12.00 www.soenderbro.dk

SATELLIT-KONTOR: Axelborg Beboerhus Axelborg 4C 8700 Horsens

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 76 29 40 00 Mail: horsensbyskole@horsens.dk www.horsensbyskole.dk

SOGNEPRÆST Ebbe Elm Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 75 62 40 57 Mail: eel@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag

Sønderbro Kulturhus

SOGNEPRÆST Tine Bonde Klausen Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 40 47 48 33 Mail: tiek@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag

ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 40 84 11 69 www.soenderbro-horsens.dk

KORDEGN Helle Marie Nygaard Tlf. 75 62 02 48 – 1 Mail: soenderbro.sogn@km.dk Træffes ikke mandag

Den Sociale Retshjælp ADRESSE Axelborg Torv 1, 8700 Horsens Tlf. 28151714 www.socialretshjaelp.dk

Beboerhuset ADRESSE Axelborg 4c 8700 Horsens Tlf. 75 61 84 71

ORGANIST Lára Bryndís Eggertsdóttir Mail: labe@km.dk Træffes ikke mandag KIRKETJENER Torben Bøgballe Tlf. 75 62 02 48 – 2 Træffes ikke mandag MENIGHEDSRÅDSFORMAND Lars Skytte Nielsen Læsøgade 15, 8700 Horsens Mobil: 23 82 44 84

De almene boliger i Horsens er et godt tilbud til dig, når du har brug for en god bolig i Sønderbro-området Andelsboligforeningen Odinsgaard Spedalsø Torv 4, 8700 Horsens Mail: post@odinsgaard.dk www.odinsgaard.dk

Lejerbo Pakhustorvet 4, 6000 Kolding Tlf. 38 12 14 35 Mail: kolding@lejerbo.dk www.lejerbo.dk

Arbejdernes Andelsboligforening af 1938 Kongensgade 25, 8700 Horsens Tlf. 75 62 58 22 Mail: post@aab-horsens.dk www.aab-horsens.dk

Andelsboligforeningen ”Beringsgaard” c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Horsens Andelsboligforening af 1954 c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Sønderbro-gruppens tovholdergruppe

VIGTIGE NUMRE LÆGEVAGTEN, REGION MIDTJYLLAND

Tlf. 70 11 31 31 •

Al kontakt til lægevagten skal være telefonisk. Du vil komme til at tale med en læge.

Lægevagten har åbent på alle hverdage fra kl. 16.00 - 08.00 og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet.

Hav altid dit sygesikringskort klar, når du ringer.

VED LIVSTRUENDE SYGDOM - ELLER BRAND

  

RING 1 12

Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath Leslie Bak

Sønderbro'eren november 2016  
Sønderbro'eren november 2016