Page 1

Sønderbro ’EREN M A G A S I N E T f o r b e b o e r e , i n s t i t u t i o n e r o g v i r k s o m h e d e r m e d t i l k n yt n i n g t i l S ø n d e r b r o - o m r å d e t Nr. 1 · Februar 2018 · 4. årgang

KIRKE KULTUR

BØRNE ENHED


Leder

Indhold SIDE

Leder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Den grønne side . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Nyt fra Bo Trivsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Nyt fra Sønderbro Kirke . . . . . . . . . . . . . . 9 Nyt fra børneenheden . . . . . . . . . . . . . . . 18 Annoncører . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Nyt fra boligorganisationerne . . . . . . . . 22 Sønderbro-gruppen . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Kontaktinfo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Fællesskabet Foråret er lige om hjørnet. Solen får mere magt. Vi kan mærke varmen, når vi finder et sted med læ. Som små paraboler kan vi ikke lade være med at vende hovedet mod lyset og lade de første stråler ramme vores vinterhud. Pludselig ser man, at vinduerne trænger til at blive vasket. At der er lidt mere støv i hjørnerne end man troede. Det er måske tid til lidt ekstra forårsrengøring. Lyset og de lidt højere varmegrader kan også give mere lyst til at komme ud. Ud og trække vejret, dufte den fugtige jord og kigge efter de første spæde forårstegn. Måske kunne det også være tid til at finde nye interesser og venskaber? I Axelborg Beboerhus sker der en masse, som alle må deltage­ ­i. Uanset om du bor i Axelborg eller ej. Der er legestue, syklub, strikkeklub, fælles gåture, tirsdagscafé og meget mere. Du kan se ugeprogrammet på side 7.

ANNONCER I SØNDERBRO'EREN Skal din virksomhed have synlighed i Sønderbro-området? Sønderbro'eren udkommer i 5.200 eksemplarer og uddeles til alle husstande i Sønderbro Sogn. KONTAKT:

Sønderbro Kirke har også en lang række tilbud til både børn og voksne. Jeg er ret sikker på, at du vil føle dig velkommen begge steder. Du skal bare beslutte dig for, hvad du har mest lyst til. Kom ud af hulen – tag dit smil med og mød søde mennesker.

Helle Helstrup Jensen, tlf 24 96 17 99, hej@km.dk

Dette forår kan ende med at blive til gode minder om en frisk start. UDGIVER  Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Horsens Byskole – afdeling Lindvigsvej, Bo Trivsel og boligforeningerne (se bagsiden). REDAKTION  Lena Hellström (ansvarshavende redaktør), Tine Bonde Klausen (Sønderbro Kirke), Henrik Lynggaard (Byskolen Lindvigsvej), Leslie Bak (Sønderbrogruppen). OPLAG  5.200 stk. Udkommer fire gange årligt. DESIGN & TRYK  Karina Serritzlev Bekker, www.grafiskforum.dk Synspunkter, der fremsættes i eksterne indlæg, er ikke nødvendigvis dækkende for Sønderbrogruppens holdning. INDLÆG kan mailes til kontakt@botrivsel.dk, eller afleveres hos BoTrivsel, Spedalsø Torv 2, st.th. DEADLINE NÆSTE NR. 05.04.2018. SØNDERBRO’EREN  Kan også hentes i Sønderbro Kirke.

2 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018


Den grønne side

Del din n e vid

Ko-prutter og klima Det er ikke kun, når du glemmer at slukke lyset eller kører en tur i bilen, at du belaster klimaet. Når du lægger æg, mælk, kød og andet mad i indkøbskurven, er du også med til øge den globale opvarmning. Faktisk står fødevareforbruget for 20-25 procent af en gennemsnitsdanskers CO2-regnskab. Da vi danskere er et af verdens mest kødspisende folkefærd, fylder fødevarerne en stor del, når vores personlige klimabelastning gøres op. Al den mad, som en almindelig dansker køber i løbet af et år, er således skyld i udledning af drivhusgasser svarende til omkring 3 ton CO2.

Kød er værst for klimaet Animalske produkter som kød, smør, ost og fløde belaster klimaet mest. Det skyldes, at dyrene i deres levetid når at spise mange

gange deres egen vægt i foder fra planter, som i sig selv også har været klimabelastende at dyrke.

Klimavenlige kostråd Hvis du vil spise klimavenligt, kan du følge disse råd: Spis årstidens danske fødevarer Spis lokalt producerede fødevarer Spis mere frugt og grønt og mindre kød og mejeriprodukter Spis kød fra gris og fugl i stedet for lam og ko Spis sild og makrel frem for torsk og rejer Spis kartofler og pasta frem for ris som tilbehør

• • • • • •

Kilde: Videnskab.dk

HER KAN DU SE HVAD ET KILO MAD SVARER TIL I KØRTE KM: 2

Co pr. kilo

Km i bil

Oksekød

19,4

97

Svinekød

3,6

18

Kylling, frossen

3,7

18,5

Letmælk

1,2

6

Ost

11,3

56,5

Rugbrød

0,8

4

Ris

3,3

16,5

Kartoffel

0,2

1

Gulerod

0,1

0,5

Torsk, frossen

3,2

16

Rejer, frossen

10,5

52,5

Bananer

0,5

2,5

Æbler, danske

0,1

0,5

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

3


Beboersiderne AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

En trækfugl er flyttet ind At sætte det ene ben foran det andet er en livsvigtigt behandling for Robert Svane Nederst på Robert Svanes noter står der ”Ser muligheder og er positiv” efterfulgt af en glad smiley. Noterne har han skrevet i forbindelse med, han skal fortælle lidt om, hvad han har fået ud af sine møder med en psykomotorisk behandler. Behandleren var i praktik hos Bo Trivsel i efteråret 2017.

Et liv lige efter bogen

godt, når man som mig bare lå i lejligheden,” mener Robert Svane. Knæet er i bedring, men der bliver ingen lange vandreture før til efteråret. ”Det er dejligt at bo her med udsigt ud over byen. Og så håber jeg, at der kommer endnu en psykomotorisk praktikant til Bo Trivsel. For det er et rigtig godt tilbud,” siger Robert Svane med et smil.

Og Robert Svane er i sandhed et positivt menneske. Som yngre havde han et liv, som mange kunne misunde. Familie og et prestigefyldt job som regnskabschef. Men en dag ramte han muren. En invaliderede stress knækkede livet og krævede, at der blev sadlet helt om. Han fik diagnosen kronisk stress og nogle år senere invalidepension. ”Jeg var så dårlig, at jeg ikke kunne lave mig selv en kop kaffe i et par år.” Men for 10 år siden gik han en lang tur og følte sig bedre tilpas. Siden er turene blevet længere og længere. For de gør godt i sindet. Hver skridt healer uroen lidt og giver Robert Svane et tåleligt liv.

Fysisk træthed er det bedste Som regel tager han to lange ture hvert år, hvor han går ca. 1000 km i Spanien. ”Så pakker jeg rygsæk og telt. Tager den billigste flyer syd på og lever på en sten undervejs.” Roen, luften og kroppens fysiske træthed er den bedste medicin. Men i efteråret 2017 vil Robert Svanes børn gerne have ham lidt tættere på og han fremlejer en lejlighed i Axelborg for vinteren. Et uheld gør det dog problematisk at bo på 7. sal. ”Jeg falder på nogle sten under en gåtur på Alrø og flækker min ene knæskal. Det koster 3 måneder liggende i lejligheden.” Ikke noget som er ret godt for en, der elsker at gå, kan man let forestille sig.

Det bar mig igennem Lige inden Robert flækker knæet er han til fællesspisning i Axelborg Beboerhus. Her hører han om tilbuddet med gratis psykomotorisk behandling. ”Det kan da aldrig skade, tænkte jeg og sagde ja tak til et forløb på 8 gange.” Det viste sig at være ret heldigt, for efter knæskaden var livet ellers begrænset til lejligheden. ”Jeg kunne lige humpe over i beboerhuset den ene gang om ugen. Det var med til at bære mig igennem, at jeg mødtes med Kasper, som han hed.”

Pause fra de lange ture Behandlingen bestod bl.a. af samtale, blid massage uden på tøjet, åndedrætstræning og fysiske øvelser. ”Han fik genopfriske for mig, hvordan jeg kan hjælpe mig selv til at slappe af ved hjælp af mit åndedræt. Samtalerne var gode. Bare det at have en aftale er 4 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018

Robert Svane lider af kronisk stress. Bo Trivsels tilbud om gratis psykomotorisk behandling har været en rigtig god hjælp for ham. Hvis du er interesseret i at prøve det, så kontakt iben@botrivsel.dk.


Beboersiderne AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Kun for fædre Børn kan være en udfordring – uanset om de er 2 eller 12 år. Del din erfaring med andre fædre i Axelborgs nye fædreklub. ”Jeg er ikke selv far, så jeg kan ikke komme med nogle gode råd. Det er mændene, som må dele deres viden og erfaring med hinanden i klubben. Det er dem, der er eksperterne i forhold til deres egen familie,” fortæller Søren Callsen.

Besøg fra børnenes verden Mændene mødes foreløbigt 10 gange, hvor der enten er oplæg eller man laver mad sammen. ”Det bliver en gang om ugen, vi mødes et par timer. Her aftaler vi også hvem, som der skal komme og holde oplæg for os – fx en pædagog fra børnehaven eller en lærer fra skolen. Målet er at fædre og børnenes institutioner lærer hinanden bedre at kende,” siger Søren Callsen. Der er et ordsprog, som siger ”små børn - små bekymringer, store børn - store bekymringer”. Uanset alder bekymrer forældre sig altid om deres børn trives og har det godt. Bo Trivsel har derfor taget initiativ til, at der er en klub, hvor fædre kan mødes. Søren Callsen er manden, der skal sørge for det praktiske.

Den nystartede klub i Axelborg Beboerhus er for alle fædre i området, som har lyst til at få et bedre netværk og ”blive den bedste far”, som Søren Callsen udtrykker det. Hvis du vil være med, så kontakt Søren Callsen fra Bo Trivsel på soren@borivsel.dk eller på tlf. 28 94 93 00 med det samme.

Frisk start på Overskudscafeen

Kun for kvinder

Overskudscafeen med slag af rynket frugt og grønt er åbnet igen. Vi blev i en periode ramt af, at butikker ikke måtte give deres overskudsmad videre. Men nu er der heldigvis kommet styr på det og cafeen er igen åben. Lige som sidst er det frivillige, der henter, sorterer og sælger overskudsmaden. Poserne koster 20 kr. pr stk. og vi sælger hver onsdag i Axelborg Beboerhus, Axelborg 4C mellem kl 17 og 18. Du er velkommen til at kigge forbi – uanset om du er kunde eller har lyst til at hjælpe med salget.

Netværkskvinder er et nyt tilbud på Sønderbro. Det er for alle kvinder – uanset alder. De mødes to gange om måneden, hvor der er tid til at snakke, hygge med mad, blive klogere på noget eller tage på småture i området. ”Bo Trivsel står også for en netværksgruppe i Østbyen, som vi har stor succes med. Derfor vil vi gerne gøre det samme her i området,” fortæller Annette Langgaard, som er projektleder. Det er gratis at være med. Tag fat i Annette på annette@botrivsel.dk eller 42 14 41 06, hvis du vil vide mere. Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

5


Beboersiderne AF MADS BINDESBØL, ØKONOMIRÅDGIVER HOS BO TRIVSEL

Har du fået den rettet? Kig på din forskudsopgørelse for 2018, så du slipper for en stor regning næste år. Jeg håber, du er kommet godt ind i 2018, og jeg har i den forbindelse et godt forslag: Gå ind på www.skat.dk, log ind med dit Nem-ID eller din Tast-Selvkode og klik på linket til Forskudsopgørelsen 2018. Du er nu allerede halvvejs til at have opdateret din forskudsopgørelse for 2018. Kig ned over rubrikkerne og tallene på siden og se, om de stemmer.

på, når årsopgørelsen for 2018 kommer omkring marts 2019, hvis ikke dine kreditorer selv indberetter dem til SKAT. Du skylder dig selv at tage et kig på din forskudsopgørelse for 2018 og få den rettet til. Så risikerer du ikke at få et kæmpe skattesmæk i 2019, hvis du husker at holde den opdateret.

Hvorfor kigge på sin forskudsopgørelse? SKAT har jo allerede skrevet den…

FAKTABOX

SKAT ved ikke, hvad du har af indkomst og fradrag for 2018. SKAT bruger tallene fra din gamle forskudsopgørelse for 2016, og det er derfor ekstremt vigtigt, at du får kontrolleret tallene. De kan have ændret sig væsentligt fra 2016. Hvilke ting skal du være særligt opmærksom på? Her er nogle eksempler på de mest almindelige poster, du bør kigge på:

Synes du at det er en udfordring at få styr på forskudsopgørelsen, at få budgettet til at passe eller bøvler med gammel gæld? Så står Mads og Helle fra Bo Trivsel klar til at hjælpe dig, hvis du bor almentnyttigt. Hvis du bor i eget eller hos privat udlejer kan du bruge Den Sociale Retshjælp. Begge dele er gratis.

• Indkomst (uanset om det er løn (rubrik 201), dagpenge (rubrik 304), SU (rubrik 306), kontanthjælp (rubrik 216) eller folkepension (rubrik 305)). • Kørselsfradrag (rubrik 417). • Fradrag for fagforeningskontingent (rubrik 458). • Fradrag for a-kassekontingent (rubrik 439). • Børnebidrag/ægtefællebidrag (rubrik 411). • Fradrag for renteudgifter (rubrik 481) på gæld til banker, finansieringsselskaber mm. Kontrollér, at tallene passer, da det har indflydelse på dit fradrag og dermed hvor meget, du skal betale i skat. Du skal sørge for at ramme beløbene så præcist som muligt, når det f.eks. kommer til din løn. Hvis du er gået fra én type indtægt til en anden (f.eks. fra kontanthjælp til arbejdsløn eller omvendt), skal du huske at skrive 0 ved de indtægter, du ikke længere har. Ved kørselsfradrag kan du angive din hjemmeadresse og din adresse på din arbejdsplads, og så beregner SKAT dit kørselsfradrag. Kontingenter til fagforeninger og a-kasser opkræves enten hver måned eller hver tredje måned, så dér kan du også hurtigt regne det ud for et år og indtaste i rubrikkerne. Med hensyn til børnebidrag skal du angive, om det er normalbidrag, som er fastsat af Statsforvaltningen, eller et andet bidrag, du betaler. Renteudgifter kan være lidt sværere at angive korrekt, da de bliver mindre, jo mere du betaler af på dine lån/din gæld. Derfor kan disse være nemmere at skrive 6 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018


Axelborg Beboerhus er også for dig Alle fra Sønderbro-området er velkomne i Axelborg Beboerhus, når Bo Trivsel har arrangementer. Det vil sige, at du ikke behøver at bo i Axelborg for at være med. Ud over særlige events, er der også faste ugentlige ting, du kan være med til. Det kræver ingen tilmelding og for det meste koster ikke noget at være med. Bare kom forbi!

Mandag

Onsdag 11 – 17: Syværksted Har du fundet det smukkeste stof, men mangler en symaskine? Mangler du inspiration til en ny nederdel eller skal bukserne bare have en lap på knæet? Så brug Syværkstedet, hvor vi hjælper hinanden med det, der driller. 17 – 18: Overskudscafé - omtale side 5

10 – 12: Job vejledning Snak med Jørgen Lønbæk, hvis du er usikker på det at få et arbejde eller et brev fra Jobcentret. Han har en lang erfaring med jobs, virksomheder og det at skrive en god ansøgning.

Den 1. onsdag i hver måned er der fællesspisning fra kl. 16 - 19. Tag en ret med eller kom og hjælp med forberedelserne.

10 – 12: Gåtur med kaffe

10 – 12: Legestue for forældre med småbørn. Vi leger, snakker og drikker kaffe samme.

10 – 13: Garnhygge Strik og hækling for alle uanset niveau. Her kan du få hjælp til at fange en løbemaske, læse en opskrift eller få en idé til en hjemmelavet gave.

Torsdag

En torsdag i hver måned fra 18 – 20 er der desuden Women Of the World. Et stort sammenskudsgilde for kvinder af alle nationaliteter og deres børn. Det hele bliver organiseret af frivillige kræfter.

Tirsdag 10 – 12: Job vejledning Snak med Jørgen Lønbæk, hvis du er usikker på det at få et arbejde eller et brev fra Jobcentret. Han har en lang erfaring med jobs, virksomheder og det at skrive en god ansøgning.

Følg med på Facebook – Axelborg Beboerhus, hvor vi deler arrangementerne. Eller tag fat i Islim Kilic fra Bo Trivsel på islim@botrivsel.dk.

10 – 12: Legestue for forældre med småbørn. Vi leger, snakker og drikker kaffe samme. 11 - 12.30: Frokostcafé Få din frokost i hyggeligt selskab. Frisksmurte håndmadder og varm kaffe for 10 kr. Her kan du møde nye mennesker - og Islim, som er Bo Trivsels medarbejder i beboerhuset.

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

7


Beboersiderne AF BENTE ANDERSEN

Sang og viser på Lindvigsvej Visens Venner Horsens slog d. 26. november 2017 dørene op til vores første arrangement i Festsalen på Horsens Byskole, Lindvigsvej 4. Vores aktive havde gjort sig umage med at finde gode gamle og nogle nye tekster, så der var noget for alle. Ligeledes havde de haft gang i fantasien for at klæde sig på, så de passede til sangen. Det er altid en succes, når de gør det.

En del af noget større Visens Venner Horsens er en del af et større nordiske netværk og har eksisteret i over 30 år. Vi har for nyligt fået øvelokale på skolen og vil fremover holde vores seks årlige arrangementer i Festsalen. Foreningen har ca. 120 medlemmer, hvoraf de 14 er aktive musikere og sangere. Vores formål er at bevare den danske/nordiske sangskat, så vi spænder vidt, idet vi synger gamle, nye, alvorlige, finurlige og pikante viser. Vi har nogle gange faste temaer, bl.a. har vi haft arrangementer, hvor teamet har været "Kim, John og Anne Dorte", (Kim Larsen, John Mogensen og Anne Dorte Michelsen), vi har også haft tema med fx Bamse og Giro 413.

Vi har en plan Vores næste arrangementer i Festsalen er den - 18. marts kl. 15.00 - 6. maj kl. 19.00 - 23. september kl. 19.00 - 28. oktober kl. 15.00 - 2. december kl. 15.00 Ved alle arrangementer bliver dørene slået op fem kvarter før solisterne går på scenen, for så kan man nå at få en plads og få købt noget at drikke. Tag din nabo i hånden og kom til vores arrangementer og få nogle hyggelige timer i godt selskab, for det er jer, der er med til at gøre arrangementet til noget helt særligt.

Vil du være med? Et årsmedlemskab i Visens Venner Horsens koster 200 kr. For de penge får du seks årlige arrangementer af ca. 2½ times varighed og en generalforsamling. Ønsker du medlemskab kan du henvende dig til Bente Andersen på tlf. 21213067 eller bfa@ stofanet.dk. Gæster betaler kr. 60,00 pr. gang. Har du lyst til at være aktiv I Visens Venner, enten som solist eller musiker, kan du kontakte formand Ib Østergaard på tlf. 21429127 eller på isoe@live.dk eller til Jørgen Forsingdal på tlf. 26281758 eller på bj@forsingdal.com

Publikum får også rørt stemmerne, når der er fællessange. 8 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018

Solisterne er klædt ud , så de passer til den sang, de synger.


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

DET STORE PÅSKEBORD Onsdag 28. marts 2018 kl. 12-15 - Horsens gågade Midtbykirkerne i Horsens ønsker at sætte fokus på påskemål­tidets betydning hos familien og i kirken. Det gør vi ved at rykke selskabet ud af de kendte rammer og ud i det åbne rum. Det betyder selvfølgelig, at man skal være godt klædt på, men som et mindre kendt ordsprog siger, så er der er ikke noget, der hedder dårligt vejr, når bare stemningen er varm! Derfor: Har du og din familie lyst til sammen med andre familier at vise, hvordan jeres påskebord ser ud? Og må folk I ikke kender komme og sidde til bords og spise med jer midt på Horsens gågade? Hvis ja, så meld jer til Midtbykirkernes event onsdag 28. marts kl. 12-15. Ved tilmeldingen bliver I inviteret til et infomøde. Tilmelding til følgende senest fredag 16. marts: Kirke- og kulturmedarbejder Sønderbro kirke på: katja.mathilda@gmail.com NB! Vi sørger for borde, stole og økonomisk dækning af maden. Velbekomme alle! Vor Frelsers Horsens, Horsens Klosterkirke og Sønderbro kirke Projektet ”Det store påskebord” er støttet af Horsens Provsti.

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

9


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Påskemusik til verdenshistoriens største drama! AF SOGNEPRÆST EBBE ELM

Hvordan skal du tilbringe påskedagene i år? Du kunne male på de æg, der fra gammel tid er et symbol på Jesu opstandelse. Der er også tradition for at sende gækkebreve af sted til familie og venner i påsken. Kan modtageren ikke gætte, hvem afsenderen er, ja, så skylder han dig et påskeæg. Det er også blevet tradition at sætte lam på bordet påskedag. Disciplene og Jesus har højst sandsynligt gjort det samme, for ved den jødiske påskefest ’pesach’ spiste man lam for at fejre, at jøderne i sin tid blev udfriet fra Egyptens fangenskab. Men du kunne i år også gå i kirke og opleve de store musikværker, der hører påsken til.

Stor musik til musikelskere Påsken er nemlig ikke bare gule blomster, gækkebreve, påskeæg og lammekød. Der er masser af stor musik til musikelskere og nysgerrige i påsken. Der er også stor musik til verdenshistoriens største drama, der kan få dig i stemning. Passionsmusik er Jesu lidelseshistorie fortalt i toner og sang, og der er i tidens løb skrevet i hundredvis af passioner af både kendte og ikke kendte komponister. En del er gået tabt eller i glemmebogen, men de bedste opføres stadigvæk og trækker fulde huse. I påskeugen og i passionsmusikken skildres Jesu lidelseshistorie fra indtoget i Jerusalem palmesøndag; over skærtorsdagens sidste måltid med disciplene og nadverens indstiftelse, med fodvaskningen og Judas forræderi; til langfredagens korsfæstelse og død; og endelig Jesus opstandelse påskemorgen: Livets sejr over døden, der blev kristendommens helt centrale omdrejningspunkt!

Guds kærlighed til alle mennesker Passionsmusikken handler altså om den lidenskabelige kærlighed, som Jesus viste os gennem sit liv og sin død på korset. En Guds kærlighed, der er rettet mod alle mennesker over hele jorden, og som har gjort medfølelsen for medmennesket til et af kristendommens største mysterier. Sådan har lidelseshistorien gennem tiderne inspireret til vidt forskellige musik, der kommer hele følelsesregisteret rundt: fra dyb inderlighed til storladen patos. De kendteste værker er nok de store passioner af Johan Sebastian Bach: Matthæuspassion og Johannespassion. Og livet ville ikke være det samme uden Bachs toner til Jesu ord, til opløbene i Jerusalems gader, til Peters fornægtelse, Judas’ svigt og Pontius Pilatus, der vasker sine hænder. Det samme gælder Joseph Haydns: De syv ord på korset og Antonin Dvoráks: Stabat Mater, men der er mange andre. På Danmarks Radios hjemmeside er der lagt fem eksempler på påskens musik ud, som du kan lytte til på adressen: www.dr.dk/ nyheder/kultur/klassisk/5-klassiskepaasketraditioner-du-skal-lytte-tilmed-foraarsvarme-og-total 10 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Nådestolen og den treenige Gud Kernen i passionerne er Jesu ord på korset: »Min gud, min gud – hvorfor har du forladt mig«. Jeg har selv følt mig anfægtet over, hvor Gud dog var henne, da Jesus råbte på ham? Og hvor er Gud henne i al verdens lidelse, der ingen ende synes at tage? Det var først da jeg for nogle år siden skulle prædike langfredag i Tørring kirke, at jeg fik nyt perspektiv på korsordene. På afstand ligner altertavlen i Tørring, et billede af Jomfru Maria med det lille Jesus barn på skødet. Jeg skulle helt tæt på, før jeg opdagede, at det ikke var Jesus barnet, men den korsfæstede Jesus, der var afbilledet, mens han sidder på skødet af sin himmelske fader: Gud selv holder korset og støtter ham på sit skød, mens han føler sig allermest forladt! I middelalderens og renæssancens billedkunst blev Nådestolen (som billedet siden er blevet kaldt) en fremstilling af Treenigheden, med den martrede og korsfæstede Søn foran sig, og Helligåndens due svævende over dem. Altså en og samme person i tre. Det skyldes Luthers oversættelse af Romerbrevet (Rom 3,25), hvor det græske ord ‘hilasterion’ (sonedække, forsoningsmiddel) blev oversat til „Gnaden-Stuhl“. I det billede går Gud med ind den mørkeste gudsforladthed for at være sammen med os dér. Og det er dén lidenskabelige kærlighed, der er stærkere end døden. Derfor handler lidelsens mysterium langfredag ikke om straf, men om at Gud, gennem

Kristus, deltager på lige kår med os i tilværelsens smerte og dødens dybeste mørke.

Festpauker og trompetfanfarer J.S. Bach lange Mattæus-passionen fra 1729 er måske påskens mest elskede stykke musik. De bibelske ord synges som en slags guide gennem gysene på Golgata den fredag. Orkestret svøber Jesu egne melodier ind i et himmelsk lys, der skal lyde som en glorie. Sange som »Erbarme dich« og »Aus Liebe will mein Heiland sterben« løfter tilhørerne lodret op i en vidunderlig verden af lysvæld bag ved lysvæld. I det himmelske lys er passionstiden forbi! Det er påskesøndag, en glædens dag, og Kristi opstandelse fejres med festpauker og trompetfanfarer. Sådan får påskens opstandelse det mørke, der adskiller Gud og mennesker, til at slå revner. Den opstandne åbner hjertets øjne for Guds tilstedeværelse i alle ting. For det Gudslys, der gennemstråler hele verden og giver os et helt nyt syn på tilværelsen med evigheden lagt ind i vore hjerter. For påskemorgen bryder det evige liv ind i nutiden med Jesu ordene: ”Jeg er opstandelsen og livet; den som tror på mig, skal leve, om han end dør”. Det er det, der gør hverdagen, med alle dens mange gøremål, til et liv, der skal være påske hver dag. Et påskelys og et opstandelseshåb, der gør det radikalt nyt at være menneske, selv om alt ser ud som det plejer. Glædelig påske!

Bliv indsamler og giv håb til mennesker i nød! Vor Frelsers Kirke Horsens, Horsens Klosterkirke og Sønderbro kirke går sammen om samle penge ind til Folkekirkens Nødhjælp: Søndag 11. marts kl. 11-17 Samlingsstedet for indsamlingen er Sønderbro kirke, Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens. Her får du/I en eller flere ruter og efter turen er der frokost som tak for indsatsen. Indsamlingen går både til akutte katastrofer og langvarige, bæredygtige projekter. Men også til arbejdet med menneskerettigheder, minerydning og ekstrem ulighed. Man må gerne gå to eller flere sammen og samle ind. Børn under 11 år skal følges med en voksen, mens børn fra 11 til og med 17 år må gå to og to. Meld dig som indsamler til kontaktperson v. Sønderbro kirke Tove Asmussen på: asmussentove@gmail.com / mobil: 24 67 19 93. Man kan også møde op på dagen og få en rute. Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

11


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Det vigtigste valg Nogle mennesker har så stærk en fortælling, at det kan være svært at se de andre fortællinger, der gemmer sig i sprækkerne. AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

Erling Jensen er en af de såkaldte stærke fortællinger, bl.a. fordi han har haft en fremtrædende rolle i politik i byen, hvor han i mere end 20 år bestred viceborgmesterposten, ligesom han var manden, der gjorde sin indflydelse gældende i en række udvalgs- og bestyrelsesposter. Fortællingen om Erling Jensen som politiker er historien fra dengang socialdemokratiet selv bestod af arbejdsmænd, i Erlings tilfælde maskinarbejder. Man ser for sig, hvordan Erling Jensen skifter arbejdstøjet ud med hat og frakke, men som indenunder forbliver landbodrengen fra Eldrup.

Opvæksten I Eldrup vokser Erling Jensen op hos sine bedsteforældre, fordi hans mor får ham i en ung alder og uden for ægteskab. Den slags er i datidens Danmark ikke velset og slet ikke af tidens kirke, hvilket går op for Erling Jensen, da han en dag læser sin dåbsattest, hvor der står: Søn af ugift tjenestepige.

”Det tilgav jeg aldrig kirken,” fortæller Erling Jensen. Erling Jensen har aldrig mødt sin far og har heller ikke haft ønske om det: ”Jeg voksede op med mine bedsteforældre først i Eldrup og senere som 8-årig flyttede jeg med min bedstemor til en lille lejlighed i en baggård i Nygade i Horsens", fortæller Erling Jensen. Han husker også, at det var i vinteren 1940 i begyndelsen af krigen. Det år med en kulderekord på minus 29 grader. I det hele taget husker den 89-årige Erling Jensen umanerligt godt. Helt ned til dato og klokkeslæt på de fleste begivenheder, og man fristes til at tro, at det må være en kommunal arbejdsskade eller udslag af dagbogsskrivning? Erling Jensen ler bare sin lune latter og ryster på hovedet: ”Jeg har altid været god til at huske,” siger han og det går op for mig, at jeg sidder overfor en stykke nulevende Horsens- og Danmarkshistorie, der fra barnsben voksede op i et fattigt men ret moderne tænkende hjem: ”Min bedstemor var glødende socialdemokrat og hendes idol var Peter Sabro, der arbejdede for bedre vilkår til børn,” fortæller Erling Jensen. Men selvom bedstemoren på sin vis gik ind for ændringer i samfundet, så var det også hende, der sagde til Erling Jensen, at han skulle få sig et job enten hos postvæsenet, jernbanen eller i fængslet: ”For hende handlede det om sikkerhed, og dengang var et job ét af de tre steder lig med varigt job,” fortæller Erling Jensen.

Arbejdsdreng Erling Jensen blev nu ikke i første omgang offentligt ansat, men han blev derimod maskinarbejder på den gamle lærer på Bautrup Hansens anbefaling og kunne den 1. april 1944 begynde sin læretid på Tandhjulsfabrikken med en startløn på 10 øre og en arbejdsuge på 48 timer. 12 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018
1. april 1948 var Erling Jensen færdiguddannet, 19 år og klar til at udføre militærtjeneste i flåden på Holmen. Senere blev han sendt til Thorsminde på Vestkysten for at rydde miner, så fiskerne kunne komme ud på søen og fiske igen.

Nabokonens skyld I 1949 møder han Grethe og de flytter ind i en 32 kvadratmeter lille lejlighed på Allégade i Horsens. De får de to første børn Jørgen, Else og senere i 1956 flytter de til Odinsgården på Sønderbro, hvor de får sønnen Peter: ”Det var den rene luksus med hele to værelser og et siddebadekar,” fortæller Erling Jensen. Det er også med indflytningen i Odinsgården, at Erling Jensen begynder sin politiske bane: ”Det er faktisk nabokonen, der melder mig ind i Socialdemokratiet,” fortæller Erling Jensen og ler. Erling Jensen er på det tidspunkt tillidsmand for smedene på Tandhjulsfabrikken, og de opfordrer ham til at stille op til byrådsvalget i 1962, hvor han bliver valgt ind.

Forsoning Set i bakspejlet kan man sige, at politik for Erling Jensens bliver begyndelsen på en forsoning med kirken, der i sin tid brændemærkede ham på dåbsattesten som et uægte barn. Det begynder i 1966, hvor kommunen, Erling Jensen og den endnu ikke byggede Sønderbro kirke mødtes for første: ”Kommunen ville have benzintanken, der lå ved siden af det kommende kirkeprojekt, fjernet” fortæller Erling Jensen. Benzintankens ejere ville imidlertid ikke sælge, og arkitekten Paul Nieeport forsøgte i stedet for at få dem til at modernisere tankstationen. Uden held.

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

munen anlagde det grønne område mod nord,” fortæller Erling Jensen. Mødet med Sønderbro kirke blev for Erling Jensen og hans nu afdøde hustru Grethe begyndelsen på et aktivt kirkeliv, hvor de begyndte at komme til gudstjeneste og Grethe kom til at sidde i menighedsrådet.

Tilgivelsen Erling Jensen kommer stadig i Sønderbro kirke og nogle søndage kører præsten Ebbe Elm ham hjem, og så sker det, at de får sig en lille snak på trappen til lejligheden på Sundvej, hvor Erling Jensen i snart 32 år har nydt livet og den gode udsigt med sin kære Gerda. Ja, tiden med de store politiske kampe er muligvis forbi for Erling Jensen, men som menneske, uanset alder, er der for ham altid afgørende valg at foretage: ”Jeg tror på, at tilgivelsen er det vigtigste, vi kan vælge at give os selv og andre,” slutter Erling Jensen, mens han og jeg forlader mit kontor og går gennem Sønderbro kirkes tomme rum. Jeg spørger: ”Sidder du det samme sted altid?”

”Ja, jeg kan godt lidt at sidde lidt skjult derovre,” siger en smilende Erling Jensen og peger mod de bagerste rækker i orglets side.

Situationen førte til en del møder mellem arkitekten Paul Nieeport, den kommende præst i Sønderbro kirke, Arne Thomsen og Erling Jensen fra kommunen samt folk fra området: ”Ja, i dag hører vi mest historien om, at kirken var noget hele området syntes var en god idé, men der var nu også nogen, der var imod,” siger Erling Jensen med et glimt i øjet. Hvor benzintanken holdt på sit gik kommune og kirke med til at forhandle med hinanden: ”Kommunen skulle bruge noget af kirkens grund til et fortorv, og kirken sagde ja, mod at kom-

Erling Jensen sidder om søndagen diskret bagerst i Sønderbro kirke, som han i sit liv både har haft et politisk og personligt forhold til. Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

13


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Lottes Køkkenskole AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN; KIRKE- OG KULTURMEDARBEJDER SØNDERBRO KIRKE

Lottes Køkkenskole udspringer af fortællemødestedet Fredagsfolkeren i Sønderbro kirke, hvor mennesker i alderen 45-90 år deler deres livshistorier og skaber nye sammen. I Fredagsfolkeren har vi spist sammen et par gange, og her har snakken gået ekstra godt. Hvorfor så ikke lave en køkkenskole tænkte vi? Som sagt så gjort! I februar begynder Lottes Køkkenskole, og den tager udgangspunkt i Lottes egen madfortælling, hvor farmand Poul Erik Rasmussen, også kaldet Bongo, lærte hende at lave mad. Køkkenskolen er for alle og koster 50 kr. pr. gang. Lotte fortæller, hvad vi skal gøre med råvarer og gryderne, og Katja sørger for at alle rydder op!

Køkkenskolen foregår på onsdage kl. 16 -19 på Byskolen Lindvigsvej 4. Efter køkkenskolen er der mulighed for at følges til en koncert i Sønderbro kirke. 21/2: Bongos karbonader (kalvekød) m. grønærter og gulerødder Koncert kl. 19.30: Sct. Peders Ungdomskor 18/4: Bongos forloren hare (svinekød el. lam) Koncert kl. 19.00: Hvalfugl Tilmelding til kirke- og kulturmedarbejder v. Sønderbro kirke på: katja.mathilda@gmail.com // mobil: 6047 3036 senest fredagen før arrangement. Alle er velkomne!

Billedet er taget i forbindelse med fællesspisning i Fredagsfolkeren, hvor Lotte efter filmen Babettes gæstebud lavede forloren skildpadde til flokken. Det var så hyggeligt, at vi besluttede at oprette en køkkenskole, hvor vi kan lære af Lotte og hygge os sammen. Alle er velkomne både i køkkenskolen og i Fredagsfolkeren i Sønderbro kirke.

Fernisering på Kunst og Forår 2018 11. april kl. 19 i Sønderbro kirke AOF-koret indleder ferniseringen i kirken. Udstillingen er herefter åben hver dag kl. 14-17 til og med lørdag 5. maj 2018. 14 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018
Babysalmesang i Sønderbro kirke På torsdage kl. 9.30 – 10.30 Hvad er babysalmesang? Babysalmesang er et gratis tilbud til babyer og deres forældre/ bedsteforældre om at mødes i kirken 8-10 gange på hold med ca. 10 børn. Hvorfor babysalmesang? Sang og musik stimulerer barnet og når det ovenikøbet er forældrenes velkendte stemme kan det ikke andet end blive en fornøjelse for den lille – også selv om man måske ikke synes man har den fineste sangstemme! Til babysalmesang synger vi for børnene, vugger dem i tæpper, puster sæbebobler, danser rundt i kirkens smukke rum og får en meget intim oplevelse sammen med de små. Babysalmesang er tit børnenes første introduktion til kirken og dens sangskat. Hvad kræver det af mig som forælder? Ikke andet end at du møder op med dit barn og er klar til en hyggelig stund i kirken! Vi synger kendte danske salmer og børnesang, men tit nøjes vi med første vers, så vi kan lære det udenad og lave fagter mens vi synger. Børnene har stor glæde af genkendelse så det er vigtigt at de får lov til at høre de samme melodier igen og igen. Efter sang og leg er der mulighed for fri leg og en kop kaffe til far og mor. Tilmelding Kontakt kirkens organist, Lára på 2712 7240 (ikke på mandage) eller på labe@km.dk

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Gudstjenesteliste for Sønderbro kirke marts, april & maj 2018 MARTS

MAJ

Søndag d. 4. 3. søndag i fasten Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 6. 5. søndag efter påske Kl. 11.00 Charlotte Rune Nissen Konfirmation Skt. Ibs Skole

Søndag d. 11. Midfaste søndag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 18. Mariæ bebudelses dag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 25. Palmesøndag Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen Mandag d. 29. Skærtorsdag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 30. Langfredag Kl. 10.00 Ebbe Elm

APRIL Søndag d. 1. Påskedag Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen Mandag d. 2. Anden påskedag Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen Søndag d. 8. 1. søndag efter påske Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 15. 2. søndag efter påske Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 22. 3. søndag efter påske Kl. 11.00 Ebbe Elm Konfirmationer Horsens Byskole (CR – VF) Fredag d. 27. Bededag 4. fredag efter påske Kl. 11.00 Ebbe Elm Konfirmation Hulvej Skole

Søndag d. 10. Kristi himmelfarts dag Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen Søndag d. 13. 6. søndag efter påske Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen Søndag d. 20. Pinsedag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 21. 2. pinsedag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 27. Trinitatis søndag Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen

PLEJEHJEMSGUDSTJENESTER Åpark Centret Marts Onsdag d. 28. Kl. 14.00 Charlotte Rune Nissen April Onsdag d. 25. Kl. 14.00 Ebbe Elm Maj Onsdag d. 30. Kl. 14.00 Charlotte Rune Nissen Gefionshave Marts Torsdag d. 22. Kl. 14.30 Charlotte Rune Nissen April Torsdag d. 26. Kl. 14.30 Ebbe Elm Maj Torsdag d. 31. Kl. 14.30 Charlotte Rune Nissen

Søndag d. 29. 4. søndag efter påske Kl. 10.00 Charlotte Rune Nissen

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

15


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE   KIRKE

Elses strikkeklub kl. 10-12 konfirmandstuen i Sønderbro kirke på følgende tirsdage: 13/3, 10/4, 8/5, 12/6 Kan du lide at strikke, eller har du lyst til at lære det, så begynder en ny strikkeklub ved Else Jensen i Sønderbro kirke.

Else Jensen kan kontaktes på mail: else.jensen32@gmail.com og på mobil: 2487 5347 eller træffes i Fredagsfolkeren, hvor hun arbejder som frivillig hver fredag.

Vi er allerede en lille flok kvinder, der strikker dåbsklude til brug ved barnedåb i kirken, men der er også plads til at strikke andre ting som små gaver til familien eller til sociale formål. Else har et lille udvalg af pinde, garn og strikopskrifter til at komme igang med, og hun er der til at hjælpe dig igang og samle trådene op. Kig gerne uforpligtende forbi til en kop kaffe og se, om det er noget for dig.

EFTERLYSNING! Mit mest betydningsfulde billede AF BENT RIIS, MENIGHEDSRÅDSFORMAND VOR FRELSERS KIRKE HORSENS

KUNST & FORÅR 2018 Den årlige udstilling, Kunst og Forår i Sønderbro Kirke, vil i år blive helt anderledes end den plejer. Vi vil bede mennesker som ikke er kunstnere, om at komme med et billede som de ikke selv har lavet! 16 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018

Det skal være et billede, som har en dyb personlig betydning for vedkommende, og som måske indeholder en væsentlig livserindring - som kan være glædelig eller sørgelig eller noget helt tredje… Billedets kunstneriske kvalitet ser vi ikke på, og det kan være udført i en hvilken som helst teknik: Maleri, tegning, fotografi, plakat, pladecover, sofapudebetræk, jagttrofæ, medalje, platte etc. etc. etc. Har du et billede - eller en anden genstand der kan hænges op på en væg - og som betyder meget for dig. Så hører vi meget gerne fra dig hurtigst muligt – og senest 1.april! Henvendelse til: Bent Riis på: riisarkivet@gmail.com / tlf.: 28 70 16 47 / 75 61 56 47.


 

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Ny barselsvikar Mens Tine Bonde Klausen er på barsel har jeg lovet at passe godt på embedet ved Sønderbro kirke. Jeg ser frem til at møde jer sognebørn i tiden som ligger for os. Jeg har været præst i 12 år, og synes stadig det er et af de bedste job man kan forestille sig. Jeg kan dog til tider synes det er et noget forvrænget billede, der gives af folkekirken i medierne. Hvis man tager deres billede for pålydende ville det være, som at sidde på en synkende skude et sted midt i havet uden nogen udsigt til land. Men mødet med kirken og kirkelivet i dagligdagen vidner om et ganske andet billede. Alle de mennesker, som har et møde med kirken i ugens løb, babysalmesang, dåbsforældre, konfirmander, skoleklasser på besøg, sogneeftermiddage, højskoleformiddage, fredagsfolkeren, for ikke at tale om musiklivet og de mange skønne koncerter, begravelser, bryllup, gudstjenester – foruden alt det som jeg har glemt lige her. Alt dette vidner om i kirke fuld af liv og alt sammen på et fælles kristeligt grundlag, og det er da i sandhed et ganske andet billede. Nemlig et billede fuld af liv og fællesskab. Og lige præcis alle de mangfoldige og berigende fællesskaber som kirken byder på glæder jeg mig hver gang til at være en del af, og håber at kunne byde ind med evangeliets ord til nytte, gavn og videre berigelse af fællesskabet. Foruden at være sognepræst er jeg tilknyttet Flyvevåbnet Karup, hvor jeg et tilknyttet Flyvevåbnets Taktisk Stab, hvilket er et berigende supplement til den daglige præstegerning. Privat bor jeg i Silkeborg med min mand Jakob og vores 4 børn i alderen fra 4 til 20.

Koncert med Hvalfugl 18. april kl. 19 -20.30 i Sønderbro kirke I anledning af Kunst & Forårs årlige udstilling vil vi gerne invitere til koncert med det anmelderrost band Hvalfugl, der til DMA (Danish Music Award) i 2016 var nomineret i kategorien ”folk” til ”Årets talent.” Udstillingen er åben efter koncerten, så man får altså chancen for at "slå to fluer med ét smæk".

Om Hvalfugl: Ørefængende melodier i smukke arrangementer. Drøm dig væk i en salighedsrus, når Hvalfugl byder dig ind i deres smukke univers, hvor fortællinger fra skandinaviens oldgamle musiktradition bliver forenet med lyden af den moderne "nordiske tone". Første album klar I januar 2017 var Hvalfugl i studiet og indspille 12 numre til hvad der bliver deres første CD. CD'en hedder By, og det gennemgående tema drejer sig om forskellige verdener, der mødes under samme tag. Hvalfugl består af: Jeppe Lavsen (guitar), Anders Juel Bomholt (kontrabas) og Jonathan Fjord Bredholt (piano, harmonium). Alle er velkomne til koncerten, der er gratis! Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

17


Børnesiderne AF CÆCILIE MORSØ SIME OG KASPER - FOTOS: AF CÆCILIE MORSØ SIME OG PERSONALET PÅ LINDVIGSVEJ

Nytårstale - Kasper fra 3.D Så er det nytårsaften igen. For mig var 2017 et godt år. Men nu er år 2017 slut og vi går ind i et nyt år hvor vi forhåbentlig får et endnu bedre år. Man gør nolegange dumme ting. Men nu kan vi starte på en ny og glemme alt det dårlige og se fremad. Vi fik Thomas som underviste os helt FANTASTISK. Vi sku til odense hele skolen. Og i 3.D var vi i lego house og sidst men ikke mindst fik vi en fodboldbane. Men der er dog et (PROBLEM). 3.D MANGLER DRENGE! Jeg ønsker at skolen får rene toiletter og bliver samme gode, sjove og helt FANTASTISKE skole den er.

GUD BEVAR LINDVIGSVEJ

i vn er r næ g e p s Ka so so m s Hu nse, ndersen e d O øg i . i HC A ndsby. .a : B es nse” talen. Bl ynske La e d O s F ” r n å t e D Ny

rummet naut”: Temauge om lave en ”Hvad kan en astro vi n ka – e nn ku naut met. rum – hvad skal en astro i re væ at t ordan er de rumdragt – og hv

Torsdag d. 18. januar var 100 dagen for dette skoleår, og det er en god anledning til at se tilbage og huske på de MANGE ting vi har lavet allerede – vi glæder os til at se hvad resten af skoleåret bringer af spændende oplevelser.

dag” j. e skole vigsve " Først len på Lind t sa ra fes foto f

Alle billederne er fra Horsens Byskole, afd. Lindvigsvejs instagram­ profil: www.instagram.com/hbslindvigsvej, hvor der (næsten) hver dag kommer hverdagsglimt fra dagligdagen i både skole og SFO.


å o gs f se ( n i n g a u o g o h n d e r v is s eg e n e L ar i k u e dere d ng v .a. fi rga r de bl esigne ov. å . ”: 3 ), hvo ere, d ego sj e s u n is L o ho stale der v det ” Leg i nytår gne un get an e e m nt e næv o Hous fisk og Leg

”FN D e da g r k ”: V om i s e Ha besk nder rle ed v m fra trad elle tre ition e d m Aa er h n tro rhu avd fr s o e f eds g S un du kan det er a de d ue fs t rbo r, ed rg. bl.a . .i

”Julet r lys på adition”: H ver d den s ag t puste ore kalend i decemb t ud a e e f en a rlysstage. r blev der f elev tænd Lyset t erne fra 0. blev hver et da g årgan g.

edsun d h g af s taler om . ø s e rb og get sig ng h a bå nd . årga venskabs har bevæ 2 : ” d n bån de laver når ma n r skabs ” Ven sken, hvo d kroppe e r je m r le p ke der s hvad

4.-6. piger fra er gik de n, og efterfølb m e c e d en 13. å skole ”Lucia”: D havde lyst Lucia p Åpark Centret. g r o e n d e g v n a a årg Gefionsh gende på Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

19


Anno 1881

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

BRUG EN FAGUDDANNET GLARMESTER…

FROKOST TILBUD KL. 11-15, KR. 50,– Ønsker du 1/2 ltr. sodavand med, koster det + kr. 19,– F1 Frokostpizza m. kebab, salat og dressing F2 Frokostpizza m. skinke og ananas F3 Frokostpizza m. kylling og peperoni F4 Frokostrulle m. kebab, salat og dressing F5 Frokostpizza m. kylling, salat og dressing

VI HAR NOGET FOR ENHVER SMAG! Pizza · Indbagt pizza Børneretter · Burgere Ruller – hjemmelavede Pitabrød – hjemmelavede Sandwich · Pastaretter Salat · Fancy Fried Chicken Kulgrill-retter · Kyllingespyd

rger ner Bu 2 × Winr fra kl. 11–15

www.chickenburgerhorsens.dk

KU N K

Tlf. 75 61 75 88

ag Gælde g – torsd Manda R . 72 ,–

PRIS

Axelborg Torv / Bjarkesgade 1 Åbent: Alle dage kl. 11–22

• • • • • • • • • •

Thermoroder Energiruder Reparationsruder Sikringsruder Bio Clean Design glas Alt i spejle Alt i tømrer- og snedkerarbejde udføres Svarer hele døgnet – også i weekender Vi er omfattet af Glarmesterlaugets Garantiordning

orgen! m i r e m m o k vi Ring i dag ~

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

Sognegårdsvej 6 · 8700 Horsens · Telf.: 7564 7055 · Fax. 7564 3916 E-mail: mail@dg-glas.dk · www.dg-glas.dk

Horsens Y’s Men’s Club At vedkende sig den pligt, der følger med enhver ret

Tømrerfirmaet Benny Sewerin Tlf. 75 62 03 33

A/S

Vi støtter børn og unge og socialt udsatte især i og omkring Horsens.

Forhandler af

Høegh Guldbergsgade 23 · 8700 Horsens Fax 7562 0333 · Mobil 4079 0333 / 2011 7870

Members of the International Association of Y’s Men’s Clubs www.horsens-ysmen.dk

Faktabesøg Elever fra 2. og 3. klasse har besøgt Fakta på Vejlevej. Her tog butikkens elev, Line, sig godt af de unge butiksmedhjælpere. Der var firmatrøjer til alle, de sad ved kassen, fyldt varer op og fik ros for arbejdet. Byskolen Lindvigsvej siger 1000 tak for den fine dag.

20 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018


Aut. el-installatør

Aut. el-installatør www.jhm-el.dk Bjerrevej 80 · 8700 Horsens · www.jhm-el.dk

Tlf. 75 64 14 44 Aut. el-installatør

Bryllup Buketter Begravelse

HORSENS CYKLER v/Kai V. Andersen

www.jhm-el.dk

Vin & chokolade Gratis udbringning af begravelsesbinderi i Horsens

Kongensgade 10-12 · 8700 Horsens · Tlf. 75 68 26 46

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens OBS! Ny adresse Sønderbrogade 29

Få styr46 på din... 75 65 48

www.horsenscykler.dk

HORSENS HORSENSCYKLER CYKLER v/Kai V. Andersen

v/Kai V. Andersen

For små & store

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens

Sønderbrogade 29 • 75 8700 Horsens 65 48 46

75 65 48 46 75www.horsenscykler.dk 65 48 46 www.horsenscykler.dk

www.horsenscykler.dk

Find 10 fejl

HEJ CHEF/BOSS/EJER Her er der plads til din flotte annonce. Kontakt Helle H. Jensen på tlf. 24 96 17 99, hvis du vil vide mere.

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

21


Boligforeningerne NYT FRA BOLIGORGANISATIONER I SØNDERBRO-OMRÅDET

Byggeriet på ”Rørfabrikken” er afsluttet v/ forretningsfører Jørgen Pommerencke, Beringsgaarden Andelsboligforeningen ”Beringsgaard” byder 33 nye lejere og deres familier velkommen i den nye afdeling ”Rørfabrikken III” på Konsul Jensens Gade 10. Byggeriet er det sidste element af en lokalplan som blev godkendt i oktober 2006.

Rør til hele landet Efter flytningen af Horsens Banegård i 1932, til dens nuværende placering foran Andreas Steenbergs Plads, opførte fabrikant Hede Nielsen ”Rørfabrikken” i 1934 på det hidtidige rangerterræn for banen. Her blev næsten halvdelen af Danmarks samlede forbrug af rør produceret i en lang årrække. Derfor har byggeriet fået navnet ”Rørfabrikken”.

Godt samarbejde Byggeriet af det nye 10 etagers hus på 3.414 kvm startede i efteråret 2016 har rejst sig hen over foråret 2017 og er nu helt færdiggjort. Det er vores lokale arkitekter fra RUM arkitektur på Emil Møllers Gade, som har tegnet og designet - og LPH-byg A/S fra Hørning, som har bygget huset. Hele processen har fungeret rigtigt godt, og det er altid dejligt, når aftaler holdes og levering sker til aftalt tid.

Lang venteliste Huslejen i byggeriet ligger fra 5.800 kr for 2 værelser på 68 kvm til 9.800 kr for 115 kvm på 9. etage. Udlejningsprocessen har været en fornøjelse, hvor vi indledte udlejningen i eftersommeren 2017 med ca. 200 på venteliste. Resultatet blev, at vi kunne underskrive den sidste lejekontrakt i god tid før indflytningen den 1. februar i år. Vi glæder os til samarbejdet med grundejerforeningen og håber alle ejere og lejere, erhverv og private må få gode tider på ”Rørfabrikken”.

FAKTABOX Det er vigtigt at være medlem i Beringsgaarden, hvis man vil med på ventelisten på nybyggeri som ­R ørfabrikken, eller hvis man får brug for en god lejebolig på et tidspunkt. Du kan altid melde dig ind på www.bolighorsens.dk – det koster kun kr. 200,-.

Rørfabrikkens sidste afdeling der ligger langs Emil Møllersgade er nu færdigbygget og alle er flyttet ind. Beboerne er en blanding af erhverv og privatboliger, som skaber liv. 22 

Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018


Hvor blev p-pladserne af? Lige nu er Mimersgade og Spedalsø Torv et stort byggerod. Mellem blokkene er belægningen hevet op og der er containere på gaden. Det giver en del frustrationer for dem, som har en bil. Direktør Michael Meldgaard fra boligforeningen Odinsgård, som står bag den omfattende renovering, er godt klar over, at det giver problemer med de manglende p-pladser. ”Vi forsøger at gøre renoveringen så tålelig som muligt for alle. Fx har vi ca. 90 håndværkere i gang i øjeblikket. De er alle blevet bedt om at stille deres biler uden for boligområdet,” fortæller han. De mange containere – både til mandskab og til materialer fylder også en del på Mimersgade. ”Det er kommet noget bag på mig, hvor meget det faktisk fylder, når de mange håndværkere skal have plads til materialer, maskiner, værksteder og mandskabsfaciliteter. Men sådan er det. Det er svært at ændre på, når vi

gerne vil have arbejdet gjort så effektivt som muligt,” konkluderer Michael Meldgaard. Samtidigt er renoveringen også ramt af lidt forsinkelser på de udvendige opgaver. Det gør, at det trækker ud med at kunne få lagt belægningen foran blokkene. ”Vi bliver nødt til at væbne os med lidt tålmodighed, desværre. Men det bliver flot, når vi er færdige,” siger Meldgaard med et smil.

P-pladser er en mangelvarer, når der renoveres overalt.

Sønderbro-gruppen NYT OM SØNDERBRO-OMRÅDET

Tovholdergruppen: Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath og Leslie Bak

Sønderbro Aktivitet Horsens (SAH) SAH har fortsat et stort udbud af billig motion for alle. Aktiviteterne finder sted i Sønderbro Kulturhus i de uger, hvor skolen er åben. Aflysninger kan forekomme.

Ugentlige aktiviteter i Kulturhuset - Sønderbro Aktiviteter Horsens (SAH) forår 2018.

MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Bankospil kl. 14.00-16.15 Zumba Gold for alle kvinder Tamilsk dans kl. 16:30 – 17:30 Idræt for sjov kl. 15.00-17.30 Kontakt: Conny Christensen kl. 15.00 - 15.50 & 16.00 - 16.50 + søndag 14:30 - 15:30 Kontakt: Jørgen Egholm Sted: Cafeen Byskolen Pris: 250 kr. for 10-turskort Kontakt: Christina Kulendra, 75 64 47 46 / 20 70 36 28 Lindvigsvej Kontingent: 50 kr pr år. tlf. 23 24 00 66 Sted: Kulturhus-hallen Kontakt: Lene Hodal Boeriis, Sted: Festsalen Byskolen Byskolen Lindvigsvej tlf. 31 77 51 86 Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 Sted: Festsalen Byskolen Kontakt: Jit Buddha, Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 tlf. 22 56 22 97 Kontakt: Jit Buddha, Sted: Festsalen Byskolen tlf. 22 56 22 97 Lindvigsvej Floorball børn kl. 16.30 - 18.00 Sted: Festsalen Byskolen voksne kl. 20:00 – 22:00 Lindvigsvej Kontakt: Martin, tlf. 22 55 66 47 Sted: Kulturhus-hallen Byskolen Lindvigsvej Andet: Kontakt formand for SAH Lars Skytte Nielsen, 23 82 44 84. Middelalderfestival, kontakt Lotte Rasmussen, tlf. 28 48 68 24. Sønderbro’eren  nr. 1  Februar 2018 

23


Kontaktinfo Bo Trivsel

Sønderbro Kirke

BASE OG POST-ADRESSE Spedalsø Torv 2 8700 Horsens Mail: kontakt@botrivsel.dk www.botrivsel.dk

KIRKEKONTOR Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens Tlf. 75 62 02 48 – 1 Åbent: Tirsdag–fredag kl. 9.00–12.00 www.soenderbro.dk

SATELLIT-KONTOR: Axelborg Beboerhus Axelborg 4C 8700 Horsens

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 76 29 40 00 Mail: horsensbyskole@horsens.dk www.horsensbyskole.dk

Sønderbro Kulturhus ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 40 84 11 69 www.soenderbro-horsens.dk

Den Sociale Retshjælp ADRESSE Axelborg Torv 1, 8700 Horsens Tlf. 28151714 www.socialretshjaelp.dk

Beboerhuset ADRESSE Axelborg 4c 8700 Horsens Tlf. 75 61 84 71

SOGNEPRÆST Ebbe Elm Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 75 62 40 57 Mail: eel@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag SOGNEPRÆST Tine Bonde Klausen Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 40 47 48 33 Mail: tiek@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag KORDEGN Helle Marie Nygaard Tlf. 75 62 02 48 – 1 Mail: soenderbro.sogn@km.dk Træffes ikke mandag ORGANIST Lára Bryndís Eggertsdóttir Mail: labe@km.dk Træffes ikke mandag KIRKETJENERE Helle Jensen Gitte Sarah Holm Tlf.: 2496 1799 MENIGHEDSRÅDSFORMAND Lars Skytte Nielsen Læsøgade 15, 8700 Horsens Mobil: 23 82 44 84 KIRKE-KULTUR MEDARBEJDER Katja Christensen katja.mathilda@gmail.com Mobil: 60 47 30 36

De almene boliger i Horsens er et godt tilbud til dig, når du har brug for en god bolig i Sønderbro-området Andelsboligforeningen Odinsgaard Spedalsø Torv 4, 8700 Horsens Mail: post@odinsgaard.dk www.odinsgaard.dk

Lejerbo Pakhustorvet 4, 6000 Kolding Tlf. 38 12 14 35 Mail: kolding@lejerbo.dk www.lejerbo.dk

Arbejdernes Andelsboligforening af 1938 Kongensgade 25, 8700 Horsens Tlf. 75 62 58 22 Mail: post@aab-horsens.dk www.aab-horsens.dk Kongensgade 25 • Tlf. 75 62 58 22 www.aab-af-1938-horsens.dk

Andelsboligforeningen ”Beringsgaard” c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Horsens Andelsboligforening af 1954 c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Sønderbro-gruppens tovholdergruppe

VIGTIGE NUMRE LÆGEVAGTEN, REGION MIDTJYLLAND

Tlf. 70 11 31 31 •

Al kontakt til lægevagten skal være telefonisk. Du vil komme til at tale med en læge.

Lægevagten har åbent på alle hverdage fra kl. 16.00 - 08.00 og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet.

Hav altid dit sygesikringskort klar, når du ringer.

VED LIVSTRUENDE SYGDOM - ELLER BRAND

  

RING 1 12

Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath Leslie Bak

Sønderbro'eren 1. udgave 2018  
Sønderbro'eren 1. udgave 2018