Page 1

Sønderbro ’EREN M A G A S I N E T f o r b e b o e r e , i n s t i t u t i o n e r o g v i r k s o m h e d e r m e d t i l k n yt n i n g t i l S ø n d e r b r o - o m r å d e t Nr. 2 · Maj 2017 · 3. årgang

KIRKE KULTUR

BØRNE ENHED


Leder

Indhold SIDE

Leder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Varmemesteren skruer ned . . . . . . . . . . . . 3 Nyt fra Bo Trivsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Nyt fra Sønderbro Kirke . . . . . . . . . . . . . . 9 Nyt fra børneenheden . . . . . . . . . . . . . . . 17 Annoncører . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Nyt fra boligorganisationerne . . . . . . . . 22 Sønderbro-gruppen . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Kontaktinfo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

ANNONCER I SØNDERBRO'EREN Skal din virksomhed have synlighed i Sønderbro-området? Sønderbro'eren udkommer i 5.200 eksemplarer og uddeles til alle husstande i Sønderbro Sogn. KONTAKT: PR Marketing, tlf. 22 79 69 34 - mail@prmarketing - www.prmarketing.dk

UDGIVER  Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Horsens Byskole – afdeling Lindvigsvej, Bo Trivsel og boligforeningerne (se bagsiden). REDAKTION  Lena Hellström (ansvarshavende redaktør), Tine Bonde Klausen (Sønderbro Kirke), Henrik Lynggaard (Byskolen Lindvigsvej), Leslie Bak (Sønderbrogruppen). OPLAG  5.200 stk. Udkommer fire gange årligt. DESIGN & TRYK  Karina Serritzlev Bekker, www.grafiskforum.dk Synspunkter, der fremsættes i eksterne indlæg, er ikke nødvendigvis dækkende for Sønderbrogruppens holdning. INDLÆG kan mailes til kontakt@botrivsel.dk, eller afleveres hos BoTrivsel, Spedalsø Torv 2, st.th. DEADLINE NÆSTE NR.  7. august 2017. SØNDERBRO’EREN  Kan også hentes i Sønderbro Kirke.

2 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Det gode liv Hvad er det gode liv? Der er nok lige så mange definitioner på et godt liv, som der er mennesker. Er det at være så rig, at man kan købe den mad, de sko eller den bil man har lyst til? Eller er det at have en god ven? Eller bare at blive mødt af et smil af en nabo? At vågne op uden smerter? Eller at kunne løbe 5 km? Uanset alder, status eller tro er der fællesnævnere hos alle mennesker. Vi holder af tryghed og fællesskab. Følelsen af at høre til. At vi bliver set og regnet med. At der er brug for os. Alle de aktiviteter, som Sønderbro Kirke, Byskolen afd. Lindvigsvej og Bo Trivsel står for, handler præcis som at føle sig tryg og som en del af et fællesskab. Både som frivillig og som deltager. Læs Sønderbro’eren her, vores websites eller følg med på facebook. Så kan du helt sikkert finde noget du har interesse i – og måske noget, som du endda har lyst til at lægge frivillige timer i. Det kan være at gå ture, stoppe med at ryge, redde overskudsmad, synge i kor eller spise med andre. Der er utroligt mange forskellige aktiviteter, som har plads til dig og din nabo. Sammen skaber vi nemlig det gode liv for os selv og andre. I tryghed og fællesskab. Denne udgave af Sønderbro’eren er fyldt med børn og voksne, som fortæller om deres version af det gode liv. Forskellige – men dog så ens.


Temasiden

Del din n e vid

Varmemesteren skruer ned Efter 23 år i Odinsgaard er det snart tid til at varmemester John Holgersen nøjes med at passe sit eget hus. Pensionen nærmer sig for varmemester John Holgersen, der har holdt styr varme, snerydning og skrald de sidste 23 år i Mimersgade/Sønderbro kvarteret. Efter sommerferien skal det sidste afspadsering klares og den 31. oktober, er det definitivt slut med arbejde. Det at være visevært kræver mere end en god håndværker. Menneskekendskab, empati og forståelse for, at vi alle er forskellige, er lige så vigtige kvalifikationer. Den side har John Holgersen heldigvis også.

har talt med beboere, som var ved at gå i hundene. Mange tror, at vi bare gå rundt med kosten. Men generelt er beboerne nu utroligt flinke,” siger John Holgersen med et stort smil. ”Jeg kan kun sige tak til alle, jeg har mødt på min vej som varmemester. Det har været en fornøjelse at være her,” slutter John Holgersen.

Rolig som en klippe Denne solrige formiddag sidder han i den midlertidige pavillon, der står ved legepladsen i Mimersgade. Snakken går mellem ham og to beboer, der er kommet forbi. De har boet i de hyggelige blokke i mange år begge to. Men nu er de lidt utrygge ved det hele. Den store renovering af Mimersgade-kvarteret er godt i gang og det betyder en masse forandringer. Den ene er ked af, at udsigten fra stuen er fyldt ud af containere, og den anden skal genhuses i en midlertidig bolig under renoveringen. John Holgersen er rolig som en klippe og lover begge beboere, at han vil gøre, hvad han kan for at få det hele til at glide. Samtidigt er der også plads til lidt små historier og anekdoter fra tiden, der var. Som når tre gode venner mødes.

Fra computer til trillebør Lige nu er de fire viceværter, men når John Holgersen har taget sin sidste vagt, så er det en af hans folk, der overtager opgaven. Det er vigtigt hele tiden at holde udgifterne nede for beboerne, og opgaverne som vicevært forandrer sig løbende. John Holgersen kom ind hos Odinsgaard som afløser i 1994. Dengang var tiderne anderledes. ”Man kan sige, at det er gået fra trillebør til computer. Vi havde vores samlingssted i en garage dengang. Stolene var nogle vi havde fundet, og der var ingen varme. Nu har vi jo kontor med gode faciliteter,” fortæller John Holgersen. ”I dag er der masser af computerarbejde, og vi tager selv beslutningerne uden at spørge på kontoret. Det er rart nok,” fortsætter han.

En fornøjelse Samtidigt skal der også være tid til den sociale funktion. ”Man skal kunne sige ubehagelige ting på en ordentlig måde til beboerne. Vi kommer jo forbi lejligheder, der ligner alt fra Bo Bedre til et stort rod. Jeg er blevet ringet op om natten, hvor en klagede over, at der var slanger i væggen, og jeg

John kontrollerer, at teknikken virker i kælderen på Spedalsø Torv Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

3


Beboersiderne SKREVET AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN, KULTURMEDARBEJDER V. SØNDERBRO KIRKE

Vandreturen Hvorfor ikke begynde med en gade? Sådan skriver den norske forfatter Thomas Espedal i sin bog ”Gå” der blandt andet handler om at gå sig til møder med andre mennesker og de eventyr, der opstår i den forbindelse.

Hvor jeg som Kirke- og kulturmedarbejder ved Sønderbro kirke har det som arbejde at forsøge at være på tværs (på den gode måde naturligvis), så gør Hans det helt af sig selv.

Sætningen ”hvorfor ikke begynde med en gade” kom til mig forleden, da jeg var mødt frem til årets første fællesgåtur fra Axelborg beboerhus på Sønderbro.

Der er ikke det tiltag på Sønderbro, som Hans ikke kender til og deltager i, hvis han altså ikke skal noget andet. Hans er god at kende som ny i området, og snart sakker han og jeg bagud, fordi han kan en historie på hvert hjørne.

Tovholder på vandreturene, der afgår fra beboerhuset om onsdagen kl. 10, er Islim Kilic fra Bo Trivsel. Islims tanker om gåturene er helt enkle. Hun siger:

Gør godt og lidt ondt

”Vi kender alle til at tale om, at vi gerne vil ud at gå, men så bliver det ikke rigtigt til noget. Har vi en aftale med nogle andre, så bliver det lettere.”

Længere fremme har Sebahat har fået varmen og hendes ene fod gør lidt ondt. Jeg spørger, om hun vil komme igen næste onsdag, og hun svarer: ”Ja, det er hyggeligt. Kommer du også?” Jeg svarer: ”Ja, hvis jeg får tid,” og mener det.

Klokken ti har nybegynder-vandrefolket fået udleveret skridttællere og en flaske med vand. Det udstyr skal fremover være rutinen for alle de fremmødte og for nye, der får lyst til at gå med. Vejret er det vanskeligere at sætte i system, men denne onsdag i marts er det for alvor forår og gruppen sætter i gang med de to veninder Iraz og Sebahat i fint tempo forrest.

Kvidrer og så videre… Meget passende for et område, der går under navnet fuglekvarteret på Sønderbro, lyder der muntre fuglefløjt fra haverne, og man får lyst til at stemme i med den gamle sang af den afdøde skuespiller Poul Reichardt ”Er du dus med himlens fugle,” mens vi går rask mod Bygholm Park. Jeg går sammen med Hans, som jeg i mine tre måneder på Sønderbro har mødt i mange sammenhænge.

Vi har det virkelig hyggeligt sammen den lille gruppe, samtidigt med at vi også kan mærke, at det er på tide at få gang i kroppen og få lys og varme.

En lækker mælkebøtte Sebahat bøjer sig ned og peger på en frisk mælkebøtte og siger: ”De smager godt. Især ovenpå tyrkisk fladbrød. Skal vi ikke lave fællesspisning i beboerhuset en dag, Islim?” Islim smiler. Hun synes, at det er en god idé med fællesspisning, og vi bliver enige om, at jeg kan invitere folk fra Sønderbro kirke med, så vi kan mødes med hinanden over noget, som vi alle kan forstå, uanset hvor vi er fra - nemlig hyggen ved at spise med andre. Vi når tilbage til Axelborg Beboerhus efter en lille times gåtur, hvor vi tjekker vores skridtmålere. Vi har gået lidt over 5000 skridt. Det er halvdelen af, hvad man bør gå om dagen ifølge Sundhedsstyrelsen … og klokken er vel-og-mærket kun 11 . Vil du med? Hver onsdag fra Axelborg Beboerhus kl 10. Turen tager ca en time og der er lidt mad, når man kommer tilbage. Det er gratis at være med.

Her er gå-holdet på en af de første forårsdage foran lågen i Bygholm Park. Fra venstre er det Islim, som leder turene, Katja, Hans, Sebahat og Iraz 4 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

Gåturene er arrangeret af Bo Trivsel. Kontakt Islim på tlf. 4214 7466, hvis du vil vide mere.


Beboersiderne AF LENA HELLSTRÖM, BO TRIVSEL

Den STOOOORE grøntsagsdyst I Overskudscafeen, som sælger rynket frugt og grønt hver onsdag, er der ofte nogle bestemte grøntsager, som aldrig bliver solgt. Grøntsagsdysten skal gøre noget ved den udfordring. Det er fx selleri, porrer, jordskokker, rødbeder og kartofler. Gode, billige og sunde grøntsager. Men nu skal det være slut! Et par frivillige kokke er gået i krig mod madspild og udfordrer dig i Den Store Grøntsagsdyst.

Fra upopulær til elsket ”Vi tror, at der er mange, som ikke kan finde på spændende retter med grøntsagerne, siden de altid ligger tilbage i kasserne, når Overskudscafeen lukker,” forklarer Bettina Bach fra Bo Trivsel, som har taget initiativ til dysten. Den første onsdag i hver måned inviteres du derfor til madlavning fra kl 16 i Axelborg Beboerhus. Her hjælper kokken med at finde på retter, hvis du selv er lidt tom for ideer.

Fællesspisning Du kan også vælge hente en pose upopulære grøntsager i Overskudscafeen, og lave din egen ret hjemme. Men det hele skal sættes på bordet kl 18, hvor vi alle spiser sammen. Her har kokken sørget for, at der også er kød til dem, der har lyst til det. Inden vi sætter tænderne i tærter, ruller, ristede og råt grønt, så skal hver ret fotograferes.

Lige til kogebogen Når det hele er kommet i maven, Buffeten er klar kommer den seriøse del, hvor der skal stemmes om hvilken ret, der gjorde det bedst. Hver gang er der præmier og stor ære på spil. Målet er at få samlet lækre opskrifter nok til en hel kogebog, som skal udgives til efteråret. Der er også grøntsagsdyster i Beringsvængets Beboerhus den 2. onsdag og i Aktivitetshuset Hybenvej den sidste torsdag i hver måned. Du kan deltage alle steder, hvis du bliver helt grebet af konkurrencen.

Tilmeld dig Den Store Grøntsagsdyst hos Bettina@botrivsel.dk eller bare mød op den første onsdag i hver måned. I juli er der dog sommerferie.

Der er plads til både den erfarne og uerfarne i køkkenet, når der skal laves lækre retter af de upopulære grøntsager Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

5


Beboersiderne AF ANNETTE LARSEN LANGGAARD

Overskud af mad og gode relationer Mød en frivillig, der nyder fællesskabet og den gode sag med at mindske vores madspild Ind af døren til Axelborg Beboerhus kommer Laila Ericksson en blæsende eftermiddag. På bordet ved indgangen står fulde kasser af frugt og grønt, der skal sælges senere på dagen til beboerne i området. Laila er frivillig i Overskudscafeen i Axelborg, og har været det siden oktober 2016. Det hele startede med, at hun i et beboerblad så, at Overskudscafeen søgte frivillige. Da Laila var meget begejstret over lignende projekter i Aarhus og København, kontaktede hun Bettina Bach, som er kontaktperson for projektet.

”Jeg taler dansk med de andre frivillige, for de vil så gerne lære sproget. Jeg taler ofte lidt langsommere og tydeligere, for at alle kan forstå mig. De samtaler, vi har på dansk, er både om danske forhold og om, hvordan det er i deres hjemland. Fx var der var en, der spurgte om, hvad forskellen på dansk jul og nytår er, for det så ens ud. Og så fik vi en snak om det og om, hvordan de fejrer det i deres familie,” forklarer Laila.

Ud over at passe Overskudscafeen om onsdagen i Axelborg, arbejder Laila som handicaphjælper i Horsens og som ledsager for en udviklingshæmmet kvinde. Trods det faste arbejde har hun stadig personligt overskud og tid til at være frivillig en dag om ugen i Overskudscafeen, da projektet ifølge Laila er helt særligt. Hun synes ikke om, at meget af den mad, der produceres, bare smides ud, hvis det ikke bliver købt i butikkerne.

Når Laila og de andre frivillige står med maden, kommer snakken også tit ind på måltider, og om hvilken mad de godt kan lide at tilberede derhjemme. Også her foregår samtalen på dansk. Ikke alle kender de danske grøntsager, og derfor er madsnakken en god anledning til at fortælle, hvordan de danske råvarer kan bruges på. Laila er rigtig glad for den sociale kontakt med de andre frivillige og fortæller, at gruppen er blevet som en lille familie, som følger hinanden. ”Det er inspirerende at arbejde med de andre, og de betyder meget i det frivillige arbejde”, siger Laila glad, idet flere frivillige træder ind af døren. Grøntsagerne skal sorteres og caféen gøres klar til kunder. Laila og de andre frivillige må i gang med dagens arbejde.

”Jeg er rigtig glad for ideen om, at al den mad, der nu er til overs fra butikkerne gives videre til nogle mennesker, som virkelig har brug for det til rimelige penge. Det er et rigtig godt projekt, som jeg gerne vil støtte og det føles meningsfuldt”, fortæller Laila.

Underlige grøntsager

Vi gør det vi er bedst til Som frivillig har Laila mange opgaver, men hun er primært ansvarlig for, at Overskudscaféen kører på skinner i Axelborg Beboerhus. Hun har overblikket og hjælper med det praktiske. Maden hentes af frivillige fra supermarkeder i Horsens. Når Laila og de andre frivillige møder ind, sorterer de i maden og stiller det op som en lille butik. Om Lailas rolle i frivilliggruppen forklarer hun: ”Jeg er ikke den, der bestemmer. Vi er sådan et godt lille frivilligt team, og alle de andre ved lige så meget som mig om, hvad der skal ske. Vi har hver især fundet ind i de roller, vi trives i og har det godt med, og det er sket meget organisk. Men jeg har det store overblik og sørger for, at alle har det godt, og at vi får talt sammen og hygget os, ” siger Laila med et smil.

Dansk binder os sammen For projektet er Laila en af de uundværlige ildsjæle. Da hun har energi og personligt overskud, vil hun gerne bruge det på noget, der giver mening for hende. Særligt er hun glad for den ansvarsrolle hun har som tovholder og det sociale aspekt i et internationalt miljø. Med på holdet er blandt andet en japaner, en kurder, en spanier og en tyrker. Alle på holdet knokler for at lære det danske sprog, og det frivillige arbejder hjælper med til at sætte skub i den proces. 6 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

Laila Ericksson er frivillig i Overskudscafeen. Her sorterer hun frugt og grønt, så det er klar til salg i den ugentlige åbningsdag


En hjælpende hånd Svære lektier kan ødelægge skoledagen. Få lidt hjælp og kom videre. Det er mandag eftermiddag. Solen skinner. En hverdag, hvor pligterne skal klares og der er længe til weekend. Som skolebarn -eller ung – skal der laves lektier. Men mange er udfordret af, at forældre ikke har tid, mulighed eller overskud til at hjælpe i en travl hverdag. Heldigvis er der andre, som står klar til at træde til. I Axelborg Beboerhus møder Ungdommens Røde Kors op hver uge. Her kan alle børn og unge komme, der har brug for hjælp til at få løst ugens lektier.

Frugt, saft og verber

Mikkel hjælper Daniel med de svære brøker

I dag er der tre unge og en pensioneret skolelærer, som har lyst til at give deres viden videre omkring forholdsord, engelske verber og brøk­ regning. Der er skåret frugt ud og saft på kanden, så der er lidt at holde engergien oppe med. Børnene kommer dryssende i løbet af en halv times tid. De fleste følges med en kammerat. Der bliver hyggesnakket lidt inden computerne bliver slået op og opgaver fundet frem. De voksne bliver kaldt over og fordeler sig efter deres speciale.

Ingeniørstuderende på opgaven Mikkel Høer Pedersen læser til ingeniør og han kaster sig over forkortelser af brøker sammen med Daniel fra 5.A, der synes det er indviklet. ”Prøv lige at sige 9-tabellen for mig”, beder Mikkel Daniel om. Tålmodigt kommer de sammen igennem opgaverne og til sidst smiler Daniel til Mikkel. Nu er de store brøker ikke så bøvlede mere. I Lektiecafe er der god tid og en rolig stemning. Alle børn er velkomne til at komme og finde ud af, om de har lyst til at være med. Det koster ingenting. Kun at man har lyst til at blive lidt klogere.

LEKTIECAFE For børn i 5. – 9. kl. Sted: Axelborg Beboerhus Tid: Mandag fra 15.30 – 17.30 Kontakt: Charlotte, Bo Trivsel, tlf 2810 9849 eller charlotte@botrivsel.dk.

Mødregruppe i Axelborg Onsdage er pladsen foran Axelborg Beboerhus i Horsens fyldt med tomme barne- og klapvogne. Inden for i det hyggelige beboerhus er der lidt skrig og skrål. Men også hygge og hjertevarme. Bo Trivsels medarbejder, Islim Kilic, har nemlig en mødregruppe for hjemmegående i kvarteret. Hver onsdag fra 10-12 er der åbent hus for alle mødre. Her bliver der snakket og delt erfaringer om det at være mor, ny familie og børnenes trivsel. Det er gratis at deltage, og man behøver ikke at komme fast. Hvis du vil vide mere, skal du kontakte Islim@botrivsel.dk - eller bare mød op på onsdag.

Kom ud og hyg Hvorfor blive siddende inden for og se tv, når det er sommer? Fra juni til september rykker de lokale idræts- og kulturforeninger lidt tættere på Axelborg og alle der bor i området. ”Jeg håber på, at der er noget for børn, unge og voksne et par gange om ugen sommeren igennem. Frivillige fra foreningerne hjælper med at organiserer fx petanque, grill aften, rundbold, skakturnering, fodbold og gemmelege,” fortæller Christian Højholt fra Bo Trivsel. Målet er at få flere mennesker ud af lejlighederne og hygge sig i hinanden selskab på de lange sommeraftner. Der skal være plads til hele familien, så alle får gode oplevelser. ”Vi vil tilbyde udeliv, nabohygge og fællesskab. Især for dem, der ikke har mulighed - eller tid - til at komme på sommerferie”, lover Christian Højholt. Hvis du vil med, så hold øje med opslag ved vaskeriet på Axelborg Torv og ved beboerhuset. Eller meget lettere - følg med ved at like Axelborg Beboerhus på Facebook. Programmet kommer på snart. Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

7


Beboersiderne Ung Med Vilje Unge under 18 år i Sundparken, Beringsvænget, Trianglen og Axelborg får hjælp til at finde et fritidsjob Et fritidsjob betyder ikke bare penge på lommen. At møde til tiden, at få ansvar og at samarbejde med kollegaer kan både styrke unges selvtillid, sociale evner og give en forståelse af, hvordan en arbejdsplads fungerer. Erfaring fra fritidsjobs kan også hjælpe den unge til at vælge en uddannelse de vil trives med.

Hjælp til jobjagt Indtil slutningen af 2019 kører projektet Ung Med Vilje, som hjælper unge på 13-17 år, som bl.a. bor i Axelborg og Trianglen, med at finde et fritidsjob. Projektleder Karina Simonsen fra Bo Trivsel fortæller: ”Vi snakker med de unge om, hvad de kunne tænke sig at arbejde med, hvor meget det er realistisk at arbejde ved siden af skolen og hvad der bliver forventet af dem på en arbejdsplads. De unge får hjælp til at skrive ansøgninger og gode råd til at søge job, og hvis der er behov, kan de også få støtte fra os i løbet af deres ansættelse. Vi møder de unge, der hvor de er – fx i ungdomsklubberne og på facebook”.

En god oplevelse ”Vi oplever, at virksomhederne er rigtig glade for at have de unge ansat og gerne vil være med til at give dem en god start på arbejdslivet”, fortæller Karina. ”Det er vigtigt for virksomhederne, at det er den unge selv, der kommer og søger job. Det viser, at vedkommende er selvstændig og ikke skal have alt tilrettelagt af far og mor. Det klæder vi dem på til”. Hun fortsætter: ”De unge er også glade for at få et arbejde og fortæller om mange gode oplevelser med at tale med kunder, lære flinke kollegaer at kende og at blive taget alvorligt”. Hun fortæller,

hvad et typisk fritidsjob kunne være: ”Det kunne være at fylde varer op i et supermarked eller være servicemedarbejder på McDonald’s. Det kan fx være et par timer en hverdag efter skole og nogle timer lørdag”.

Kontakt og inspiration Man kan finde dem på Facebook ved at søge på ”UngMedVilje”. Her kan man aftale et møde, stille spørgsmål eller like siden, hvis man gerne vil se de jobopslag, de deler.

GODE RÅD HVIS DU GERNE VIL HJÆLPE EN TEENAGER MED AT FINDE ET FRITIDSJOB Snak med den unge om, hvad han/hun er god til. De fleste jobs fås gennem netværk, så tænk over hvem I kender. Snak om, at det er godt at aflevere ansøgningen personligt, at give hånd og at se personen i øjnene. Det viser modenhed og selvstændighed. Snak om vigtigheden af at overholde mødetider og andre aftaler på en arbejdsplads.

REGLER FOR FRITIDSJOBS Der findes en række regler for at beskytte unge på arbejde. Bl.a. må unge under 18 ikke lave tunge løft eller arbejde i lokaler, hvor der bliver serveret alkohol. Der er også regler for, hvor mange timer unge må arbejde. Man kan læse mere om reglerne på: www.jobpatruljen.dk

Projekt Ung med vilje har mange gode kræfter bag opgaven med at hjælpe de unge. Karina Simonsen står længst til venstre 8 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Musikmøder AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN

Sidste torsdag i måneden er en særlig dag i Sønderbro kirke. Allerede fra morgenstunden høres nemlig en blanding af tøffende små fødder og musik for babyer i selskab med mødre og fædre.

Babysalmesang Babysangen kommer inde fra kirkerummet, hvor stedets organist Lára Bryndis Eggertsdottir har gjort klart til baby­ salmesang, som er mere end blot at synge ”I østen stiger solen op.” Babysalmesang handler selvfølgelig om at lære et par helt enkle sange, som man kan synge for sin baby, men det handler ligeså meget om at forundre og fornøje med instrumenter, klokker og kulørte tørklæder. Og allervigtigst er bamsehunden Hugo, der kan huske alle navne, når den hilser godmorgen og farvel til hvert eneste baby.

Papegøjerne Mens Lára og Hugo underholder de allermindste, lyder der også sang inde fra kirkens mødelokaler. Her sidder Papegøjerne, også kendt som Sønderbros dagplejere, og alle deres børn i rundkreds på små puder og synger kendte børnesange med fagter.

Hit-pladen Selvom børnene endnu ikke kan synge med, så kan de godt sige et par ord og gøre fagter, som dagplejerne naturligvis er helt med på, men som forældrene derhjemme af gode grunde ikke helt kan tyde. Dagplejerne fortæller: ”Der var flere af forældrene, der kom og spurgte, hvad det betød, når deres barn gjorde noget, og til sidst besluttede vi os for at indspille en cd med alle sangene, så forældrene kunne få en med hjem og lære sangene. Men hvordan laver man sådan en cd? ”Vi satte os da bare ved Bentes spisebord og sang sangene fra begyndelsen, mens Bentes datter optog os med sin computer. Det sværeste var ikke at få hendes latter med på indspilningen,” fortæller dagplejemødrene og griner igen.

Den gode stemning I det hele taget mærker man den gode stemning og sammenholdet mellem dagplejerne på Sønderbro, og en af grundene er, at de gør meget ud af at mødes rundt omkring i området på legepladser, i stuelokalerne på Fredrik Bajers gade, hvor Sønderbros vuggestue engang lå, og hvor i dag Sct. Georg Gilderne holder til og præsterne fra Sønderbro kirke har kontor på 1. sal.

Dagplejerne på Sønderbro sidder med andre ord ikke alene hjemme med hver deres fem blebørn. De og børnene kommer ud og møder verden, og det er også sådan, at det kom i stand, at de nu den sidste torsdag i måneden kigger forbi Sønderbro kirke:

”Præsten Ebbe sagde, at det kunne være hyggeligt, hvis vi ville bruge kirken og dens lokaler,” siger dagplejerne. At dagplejens torsdage så tilfældigt faldt sammen med Láras Babysalmesang var en ekstra bonus, for når hun så var færdig med babyerne kunne hjemmeskos-folket tøffe ind i kirken og få deres egen runde af sang og spas med Lára og Hugo.

BABYSALMESANG Torsdage i Sønderbro kirke v. organist Lára Bryndis Eggertsdottir og hunden Hugo Et gratis tilbud til forældre med en baby i Sønderbro sogn. Man behøver ikke at være medlem af Folkekirken, og man behøver heller ikke at kunne synge ;-). Tilmelding på kirkekontoret på telefon 75620248 eller mail: sonderbro.sogn@km.dk

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

9


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

En kærlighedshistorie AF KATJA MATHILDA CHRISTENSEN

Det er Bent, der åbner, men det er Sif og Prini, der kommer først. De to hunde hopper begge ellevilde rundt om én, som var man deres bedste ven på forhånd. Det må nydes. Ulla kommer også ud og prøver at dæmpe de to begejstrede hunde: ”Pas på Sif, hun er en hvalp med skarpe tænder, som hun ikke har lært at styre endnu,” siger hun. ”Ja, Ebbe præsten fik lidt ridser i går, da han var her for at tale om brylluppet,” siger Bent. Jeg trækker hånden til mig og koncentrerer mig om kagen på bordet og Ulla og Bents hyggelige hus i gaden Spedalsø i Horsens.

”En rigtig hyggelig gade,” siger jeg med wienerbrød i mund­ vigen. ”Ja, nu om dage, men der har faktisk engang været en såkaldt Spedalsøkrig her,” fortæller Bent, der viser sig at rumstere en del med lokalhistorie, når han ikke går tur, sejler eller er nede og dreje i træ på Ceres-centret.

Røgesmuld og stjålne blikke Jeg ved ikke så meget om lokalhistorie, så jeg afslører, at jeg først troede, at gaden hed Spedal-sø. Det gør den så ikke. Den hedder Spedals-ø, fordi området engang var oversvømmet og der lå en lille græs-ø med et spedalskhedshospital på.

Haven, hundene og havet er nogle af de ting Ulla og Bent glæder sig over at dele.

Tilfældets musik Årene gik, og Ulla og Bent levede hver deres liv, indtil en forårsdag for tre år siden, hvor de begge havde meldt sig til det årlige træf mellem de forskellige aktivitetscentre i Horsens. Turen gik til Samsø, og Bent og Ulla faldt godt i snak. I løbet af turen fik Bent efterhånden samlet mod til at spørge Ulla, om hun ikke ville med ud at gå morgentur den næste morgen? Det ville Ulla ikke, men de sad sammen i bussen hjem…

I dag er der gade og huse, hvor der var vand på Spedalsø, og Ulla har levet hele sit liv i gaden i flere forskellige huse. ”Vi kan faktisk se direkte over på det hus, hvor jeg blev født på 1. sal for næsten 70 år siden,” siger hun. Derovre, i stuen havde Ullas far en slagterbutik, og Ulla arbejdede som ganske ung som hans bybud, og kørte varer ud og hentede røgesmuld til pølserne på rækkerne. Det var sådan, at den unge Bent, der var i lære hos snedkeren i Baldersgade, opdagede Ulla: ”Når mester fløjtede til os lærlinge, så vidste vi, at vi skulle komme ud og kigge på den smukke Ulla, der hentede smuld,” fortæller Bent og kigger glad over på Ulla. ”Jeg var alt for genert til at opdage den slags,” siger Ulla ”det er jeg stadig.” Inden Bent dengang nåede at overvinde sin egen generthed, var Ulla blevet gift med en anden. 10 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

Vejlefjordbroen Bent skænker kaffe op i min kop, og Ulla siger:

”Vi talte simpelthen så godt sammen, og det gør vi stadig. Det er lige før vi undrer os,” siger hun, ler og fortsætter: ”Der er mere mellem himmel og jord, end man tror!” Hvad det end er, der får ting til at ske, så sker det i hvert fald, at Bent og Ulla året efter igen har meldt sig til det årlige center­træf, hvor turen går til Dannevirke. De kommer igen til at sidde sammen i bussen, og da de krydser Vejlefjorden på vej hjem, kigger Ulla på Bent og spørger, om han sidder og savner havet?

”Ja, vil du med ud at sejle?” spørger han. ”Ja!” svarer Ulla.
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

Skal der være fest… Ulla går op ad trappen for at hente sin bryllupskjole, som hun skal have på, når de skal giftes i Sønderbro kirke, og dermed bliver til Ulla og Bent Serritslev Petersen. Dagen og fremtiden bliver fejret med et halvt hundrede gæster og i samme anledning fejres det også, at Bent for nyligt er blevet 70 år: ”Skal der være fest, så lad der være fest,” siger Bent og smiler. Lysten til at fejre noget med manér er også en af grundene til, at Ulla og Bent vil giftes i kirken og ikke på rådhuset, hvor det hele ifølge dem er lidt for hurtigt overstået.

Nyt spirer frem Der er i det hele taget kommet en ny rytme i både Ulla og Bents liv, efter at de har fundet sammen. De har fundet ud af, at de har haft lyst til mange af de samme ting men manglet en at følges med: ”Vi talte en del om, at vi gerne ville i kirke og så en dag, en 1. søndag i advent, aftalte vi, at nu går vi altså i kirke,” siger Ulla.

Siden er de kommet mere eller mindre fast om søndagen, og Bent blev ved menighedsrådsvalget forrige år valgt som kirkeværge i Sønderbro kirke:”Ja, ja min lærerinde sagde også, at jeg nok blev præst, når jeg blev stor. Det blev jeg så ikke helt,” siger Bent og ler ”men jeg har altid søgt kirker, når jeg er kommet til nye steder.” ____ Vi rejser os fra kaffebordet og går ud i Ulla og Bents lille gårdhave, hvor foråret er på vej og liv spirer frem på ny ved solens kommen.

Spedalsøkrigen I 1800-tallet blev området tørlagt og beboet, og med nyt land opstod den såkaldte Spedalsøkrig fra 18851890. En lille lokalkrig om retten til at færdes på mellem en rig arving af området og beboerne i området, som endte med folkets sejr.

Nu sker det! Øjeblikket inden Bent og Ulla siger ja til hinanden i Sønderbro kirke. Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

11


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

ob kas og Jak rbro kirke Navne: Lu 17, Sønde 0 2 j a m r e d Konfirman s? en. Det var onfirmere k r o rf o v ioner i famili H at rm fi n ko t til to L: Har være død. far, som er t. lig hygge nde. Og min e sk sø e in m J: Det blev mmet. ation? d konfirm en, kirken, ru ad m e, rn e Glæden ve gav r gæsterne, miler). L & J: Det e e rækker” (s n ks o ”v e d i r e m m ko J: Vi et. mit hår farv L: Jeg må få ! le e h t r lidt de L & J: Det e ? st fe d en en. Glæden ve n i hverdag erholdninge d n u r e r e Fest

Navn: Sebastian Konfirmand maj 2017, Sønderbr o kirke Hvorfor konfirm eres? S: Mine søster og bror blev også ko nfirmeret, så jeg vil ikke ødelægge tra le ditionen. Til at begy nde med ville jeg ikke, men jeg er ble vet glad for konfirm ationsforberedelse. Det er sjovere end at gå i skole. Glæden ved konfi rmation? S: Det sker kun én gang! Fødselsdag sker flere gange, men en konfirmat ion er en oplevels e for livet. Glæden ved en fest? En fest er følelsen af, at livet ikke er det samme hele tiden. Uden fest vil le livet være som at arbejde på et kontor hele tiden. Jeg vil aldrig arbe jde på et kontor.

Navn: Johan Kristian og Poul Konfirmander maj 2017, Sønderbro kirke Hvorfor konfirmeres? J.K & P: Gammel dansk tradition. Familien men ville også vælge konfirmation af sig selv. Glæden ved konfirmation? J.K: Kirke fyldt med mennesker, festen og familien. P: Glæder sig, men er også lidt nervøs for ikke at kunne huske det som de skal sige (smiler). Glæden ved en fest? J.K & P: Man har det sjovt, får venner og noget nyt sker.

Navn: Manja Konfirmand maj 2017, Sønderbro kirke Hvorfor konfirmeres? Fordi jeg tror på Gud, og at min farmor er himmelen. Hun betød rigtig meget for mig, og jeg ville ønske hun kunne være med til festen. Nu er min farfar også syg, men han bor hos os, og derfor holder vi festen hjemme. Jeg vil også konfirmeres fordi jeg må. Jeg kommer aldrig til at køre bil, drikke alkohol eller gå til kampsport, fordi jeg er syg, men jeg må godt blive konfirmeret. Glæden ved konfirmation? Der er sket mange ting på det sidste, men det er dejligt at min farfar kan være med til festen. Jeg vil rigtig gerne gøre ham glad. Glæden ved en fest? Man får gæster, som man ikke ser så tit. Vi får besøg fra København og Norge.

12 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

og Nadia Navne: Emilia r maj 2017, Sø Konfirmande rmeres? Hvorfor konfi konfirmeret og er ilie E: Min fam n. I begyndels noget efter døde ikke så meget bet tænkte jeg forstår det he e selvom jeg ikk mere afklaret N: Jeg er blevet iver fedt at se redelsen. Det bl ja til Gud. nfirmation Glæden ved ko ig til at holde E: Jeg glæder m bliver spænd skrevet. N: Det kjoler. og se de andres fest? en Glæden ved er min da n ne io at E: Konfirm t ;-) fejre sig selv lid igt at fejre gt vi er t de , Ja N: bare at gå t lig da være kede er også dejlige.

Navne: Laura og Sofie Konfirmander m aj 2017 Hvorfor konfirm eres? L: Selvfølgelig skull e jeg kon mega kristen, men fordi det J: Ja, det er bare de t normal Glæden ved konfi rmation L: Konfirmationen er en særl samles. Det er en særlig dag fejre en. S: Jeg glæder mig til at se fam ofte, til fællesskabe t og gaver Glæden ved en fest? L og S: Man får se t venner og
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

e ønderbro kirk

, at der er g så tror jeg på dforløsen af konfirman r jeg nu, gø over det. Det

Clara Navne: Ida B og 2017, Sønderbro kirke r maj Konfirmande rmeres? ikke var vigtig, Hvorfor konfi sagde, at festen g je is ehv , ve ly nfirmationsforb C: Jeg ville et ud af ved ko nd fu så og r ja. e ha men jeg t for mig at sig t betyder noge ler anden redelsen, at de på Gud på en el o tr at t ge no r I: Ja, det betyde måde. nfirmation? andre Glæden ved ko mandag med de n, men også Blå ge da le He I: C og konfirmander. væk. n, der bor langt I: Til at se familie ? st fe des. Glæden ved en erdagen anderle ing til at gøre hv dn le an en I I: C og

ele. ionsforbet ved konfirmat bekræfte sit elv at sige ja og

n? selv har e talen, som jeg ken og sige ja dende at stå i kir

et må gerne ag. En gang i liv

gen. Det ville e dagen med no n, og gaverne ke kir å hjem efter

7, Sønderbro ki

Navne: Nanna og Emma Konfirmander maj 2017, Sønderbro kirke Hvorfor konfirmeres? N: Vil gerne bekræfte i kirken, hvad mine forældre sagde ja til ved min dåb og bagefter fejre det med en fest sammen med dem jeg holder af. E: Jeg vil gerne selv bekræfte, at jeg tror på Gud, nu hvor jeg ved, hvad jeg siger ja til. Glæden ved konfirmation? N & E: Kirken og festen sammen med alle dem vi holder af. Glæden ved en fest? N & E: Uden fest er det ikke helt det samme. Festen gør konfirmationen mere spændende.

rke

nfirmeres. Ikke fo rdi jeg er t bliver man i min familie. le at blive konfirm eret. n? lig anledning til at familien g, hvor folk komm er for at

milien, som jeg ikk e ser så rne og til at fejre, at jeg tror.

g familie.

Navne : Konfir Sofie og Em ma nd ma er Hvorf or kon maj 2017, Sø n d e firme S og E res :F rbro k irke Hygge or at bekræft ? ligt at e vore skulle det. i kirke, s tro og følg fordi m e Glæd an elle traditionen. en ve rs ikke d kon S: Kon har tid firma firmat tion? til ione rart at have e n er anderle n dag, des en E: Ja, m de df e stiske n selvfølgeli r er ens egen ødselsdage. g ikke måde. Det er på den . Glæd overfla en ve d en f diske o S og E es g egoi: Man ser de t? m, ma n ikke ser så ofte.

og Ida O bro kirke Navne: Stine 2017, Sønder aj m r de an Konfirm v rmeres? arten, så det ga Hvorfor konfi ville sige ja fra st g je at , på r ke S: Jeg var sik r med det at sig selv. get vi forbinde No n. ilie m fa i ition I: Det er en trad . en ist kr re væ nfirmation? n, og det bliver Glæden ved ko ulle sige ja i kirke sk at t jlig de er S og I: Det familien. t! hyggeligt at se at så er det gjor om beviset på, es lig er en st Fe S: tit. fest? , man ikke ser så Glæden ved en og får set dem sig er gg hy an S og I: M Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

13


Kirkesiderne

NYT FRA SØNDERBRO KIRKE 

Pinse giver os ild, luft og ånd – også i hverdagen Snart er det pinse og sommer. Og ferietid. For mange er Pinse måske mest af alt en lille forsmag på sommerens ferietid, hvor vi forhåbentlig har tid til at slappe af sammen og nyde det gode pinsevejr, inden vi vender tilbage til hverdagens trummerum og tager det sidste stræk inden sommerferien melder sig.

Vi længes mod et afbræk i hverdagens trummerum Mads Mikkelsen medvirkede for nogle år siden i en tv-reklame for et rejsebureau. Han sidder på en strand, solen skinner og havet er blåt. Han sidder alene, mens han tænker på alt det, han er rejst væk fra: Otte timer på arbejde hver dag, halvanden times transport til og fra arbejde, fem timer foran tv’et, computeren eller telefonen, indkøb 20 min. og aftensmad spises på et kvarter, og så er den dag gået, og i morgen er det det samme igen. - Ikke så underligt at vi længes efter tid med hinanden, siger han så. Nu træder også en kvinde og et barn ind i billedet. De holder om hinanden, griner og spiller fodbold og leger på stranden. Reklamen slutter med, at Mads Mikkelsen siger: Livet er ikke dagene der passerer – det er de dage, du aldrig glemmer. Mange af os har det nok ofte lige som, det skildres i reklamen. At vi ser frem til ferierne, vi længes efter pauserne fra hverdagene. Det er der, vi for alvor føler, at det gode liv leves og udfolder sig. Det er der, vi lader op og får fyldt vores energilagre op igen.Hverdagen kan vi tænke anderledes ukærligt om. Vi kender udtrykket, at ’der gik hverdag i den’, når vi vil beskrive et forhold, hvor det kedelige og rutineprægede afløste det spontane og spændende. Vi bruger udtrykket, når vi vil beskrive, at noget der før var levende og sprudlende, blev dødt. Men spørgsmålet er alligevel, om vi kan være tilfredse med, at tænke om hverdagene, at de helst bare skal passere, så vi kan komme frem til ferierne? Kan vi være tilfredse med at tænke om hverdagene, at de er kedelige og døde? For der er jo mange af dem – hverdagene. De fleste af årets 365 dage er hverdage. De dage som ikke nødvendigvis er specielt mindeværdige enkeltvis, men som samlet set er de dage, der former en barndom, et ungdomsliv, et voksenliv og en alderdom. Det er de dage, der former også et arbejdsliv, et ægteskab, et familieliv, en tilværelse og et ståsted.

Pinse er ånd til hverdagsbrug Det er ved at være pinsetid. Den allerførste pinse var en dag, der begyndte, som så mange andre, men som med ét udviklede sig til at blive en dag, som ingen andre. Pinsedag var apostlene samlet 14 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017
REDAKTION AF KIRKESIDERNE: TINE BONDE KLAUSEN OG EBBE ELM

i et hus i Jerusalem. Pludselig kommer der et kraftigt vindstød ind i rummet, hvor de sidder, og ildtunger sætter sig på deres hoveder. Det er Guds ånd, der er kommet til dem. Og nu kan apostlene med ét tale om Gud på alle mulige forskellige sprog. Det, der skete den dag, var så forvirrende, at nogle troede, at apostlene måtte have drukket tæt selv om det stadig var tidligt på dagen, andre blev ude af sig selv af forundring. Og mange blev døbt den dag i tro på Gud. Pinsen kommer med forvirring, sus og ildtunger. Men den handler om det jordnære. Den handler om hverdagen. For Guds ånd – Helligånden – kom fra himlen til jorden og forbandt sig med mennesker, og har gjort det lige siden. Pinsedagens beretning fortæller om, hvordan Guds ånd førte til ny praksis, hvor menigheder og kirker opstod, hvor rige og fattige delte bord og mad med hinanden. Pinse fortæller om livskraft og skaberånd. Pinse fortæller, hvordan Gud giver os ånd til vores liv året rundt. Ikke bare til højtider. Men til hverdags brug. For det er i hverdagene, vi har brug for ånd og liv, friske sus og ild, der kan tænde os igen, når vi er ved at brænde ud. Det er i hverdagen, vi har brug for at forbinde os med hinanden. Pinse handler om at blive omfavnet med ånd og liv og at lade det flyde frit fra os og mellem os til glæde og gavn. God pinse! Tine Bonde Klausen

Gudstjenesteliste for Sønderbro kirke juni, juli, august & september 2017 JUNI

JULI

AUGUST

Søndag d. 4. Pinsedag Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 2. 3. s. e. trin. kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 6. 8. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen

Mandag d. 5. Anden pinsedag Friluftsgudstjeneste i Lunden Kl. 10.00

Søndag d. 9. 4. s. e. trin. Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 13 9. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen

Søndag d. 16. 5. s. e. trin. Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 20. 10. s. e. trin. Kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 23. 6. s. e. trin. kl. 10.00 Ebbe Elm

Søndag d. 27. 11. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen

Søndag d. 30. 7. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen

SEPTEMBER

Søndag d. 11. Trinitatis søndag Kl. 10.00 Ebbe Elm Søndag d. 18. 1. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen Søndag d. 25. 2. s. e. trin. Kl. 10.00 Tine Klausen

Søndag d. 3. 12. s. e. trin. Kl. 10.00 Ebbe Elm

Plejehjems­ gudstjenester: Åpark Center Onsdag d. 28. juni kl. 14.00 TBK Gefionshave Torsdag d. 29. juni Kl. 14.15 EE Åpark Center Onsdag d. 26. Juli Kl. 14.00 TBK Gefionshave Torsdag d. 27. Juli Kl. 14.15 TBK Åpark Center Onsdag d. 30. august Kl. 14.00 EE Gefionshave Torsdag d. 31. august kl. 14,15 EE

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

15


Kirkesiderne NYT FRA SØNDERBRO KIRKE

MAJ

Kalenderen AKTIVITETER I SØNDERBRO-OMRÅDET

DATO

TID

MARTS 2017 TIL MAJ 2017

STED

5. juni kl. 14.00

Tale ved borgmester Peter Sørensen. Der serveres vin og snacks og underholdes med musik og sang.

Sønderbro kirke

10. juni kl. 16.00

Tango, Taster og Tarmstrenge Koncert ved solist Bjarke Mogensen  –  Entré 120 kr Stjerneakkordeonisten Bjarke Mogensen er solist til denne ”cross-over” koncert med BaroqueAros. Tangokomponisten Astor Piazolla var inspireret af barokkens mestre, og her bliver Piazolla og Vivaldi sat op mod hinanden, iklædt tangoens akkordeon og barokmusikkens tarmstrengede strygere.

Sønderbro kirke

AKTIVITET

Fredagsfolkeren – dit mødested! Hver fredag hele året kl. 14-17 Voksen, barn, alene eller sammen. Uanset hvem du er og hvor du er fra, så er det dejligt at møde nye mennesker, få venner og nogen at sige hej til. Drop ind og ud, som det passer dig, så giver vi en kop kaffe  PROGRAM: 5/5: Film om frihed 12/5: Varme hveder og Trivial Pursuit (holdsport) 19/5: Hvad er det? Medbring en mærkelig genstand & lad de andre gætte. 26/5: Spilledag – medbring gerne eget spil. 2/6: Historisk runde i Bygholm Park 9/6: Filmeftermiddag

16/6: Quiz 23/6: Grillpølser & fortællingen ”Hver by sin heks, hvert sogn sin trold” 30/6: Min hobby – medbring din syssel og inspirer andre 7/7: Trivial Pursuit (holdsport) 14/7: Kroketkamp på plænen 21/7: Filmeftermiddag 28/7: Spilledag – medbring gerne eget spil. Sted: Sønderbro kirkes mødelokaler, Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens Kontakt: katja.mathilda@gmail.com

Sommerferieaktiviteter i uge 27 Tid: Mandag til onsdag kl. 8 -15 Sted: Sønderbro kirke Alder: 8 – 10 år. Sommeraktiviteterne er gratis og for alle uanset kulturel- og religiøs baggrund. TEMAET ER ”MIN NABO” Kirke- og kulturmedarbejder Katja Mathilda Christensen står for aktiviteterne. Børnene skal medbringe madpakke. Tilmelding senest fredag 23. juni på mail: katja.mathilda@gmail.com 16 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017


Børnesiderne AF KIRSTEN BOMHOLT

Fra Aleppo til Horsens Roussel er 10 år og går i 3. kl. på Horsens Byskole afd. Lindvigsvej. For bare 2 år siden kom hun til Danmark, og sammen med sine forældre flyttede hun til Horsens, hvor de fik en lejlighed i Axelborg. I dette interview fortæller hun om sine drømme om det gode liv - fra Aleppo i Syrien og her på Sønderbro. Hvad kan du huske fra dit liv i Syrien? Jeg er født i Aleppo i 2006. Jeg havde et godt liv, jeg var glad, jeg havde venner og en familie, der holdt af mig. Da jeg var 4-5 år startede krigen. Jeg vil helst glemme de 3 år, hvor urolig­ hederne bare blev værre og værre. Der er dog én dag, jeg tydeligt husker. Vi var i den lejlighed, hvor jeg og mine forældre boede. Jeg var omkring 8 år. Jeg snakkede i telefon med min storesøster, som allerede var flygtet ca. 2 år tidligere. Pludselig kom lyden af bomber tættere og tættere på. Den lyd gjorde mig rigtig bange, og så sagde jeg til min søster: "Kan du ikke sige til mor og far, at nu skal vi væk fra krigen, væk fra bomberne." Det var den dag, min søster fik mine forældre overtalt til, at vi skulle flygte. Først flygtede min mor og jeg ud til den landsby, hvor mine bedsteforældre boede. Min far blev i vores lejlighed i Aleppo for at passe på vores ting. Men det blev hurtigt værre. Da bombeangrebene blev voldsommere, og da nabolejligheden lige ved siden af blev bombet, besluttede min far, at nu var det nu, vi skulle flygte helt ud af landet. Vi flygtede først til Tyrkiet, og derfra flygtede min far videre til Danmark. Min mor og jeg blev alene tilbage i Tyrkiet. Efter 4-5 måneder kom mor og jeg til Danmark.

Hvad husker du, da du kom til Danmark? Jeg kan huske, jeg kom til Danmark den 23. marts 2015. Det var lige omkring det kurdiske nytår. Vi kom til at bo i Horsens, for der boede min søster og min ene bror allerede. I maj 2015 startede jeg på Horsens Byskole afd. Lindvigsvej. Jeg kan huske, jeg glædede mig til, at jeg nu - endelig - kunne komme til at gå i skole. Det havde jeg ikke gjort I Syrien pga. krigen. Jeg glædede mig virkelig , men jeg fandt hurtig ud af, at det var svært med alt det nye, jeg skulle lære. Et nyt sprog, nye venner, nye regler og.... bogstaver, jeg aldrig havde lært, men som alle de andre syntes var lette. Jeg forstod ingenting, for undervisningen var på dansk. Jeg følte mig dum og havde mest lyst til ikke at komme i skole. I dag er der gået 2 år, siden jeg startede i skolen. Det er som om, jeg næsten er blevet bedre til dansk end kurdisk og arabisk. Min lærer siger, at jeg bliver klogere, når jeg kan bruge alle tre sprog.

Da jeg kom til Danmark for to år siden, var jeg meget bange for at være alene, jeg kunne ikke sove alene, og jeg var bange for at gå på gaden - jeg havde oplevet alt for meget dårligt i Syrien. Under flugten til Danmark har jeg oplevet mange farlige ting; som f.eks. soldater, der har skudt. Engang var det gode liv i Syrien. Jeg kunne virkelig godt lide Syrien, det var mit land. Men i Danmark er jeg ikke bange, og jeg har det bedre. Nu er det faktisk begge lande, der er mine lande. Før krigen i Syrien, havde jeg nogle rigtig gode venner, og vi havde det sjovt sammen. Jeg savner mine venner i Syrien virkelig meget.

Hvad gør dig glad? Nu har jeg et godt skoleliv på Lindvigsvej. Jeg elsker, når vi er på tur, eller når jeg laver mad i skolekøkkenet. I frikvartererne leger og snakker jeg med mine venner. Jeg har fået mange nye gode venner, og jeg glæder mig hver dag til, at jeg skal i skole. Jeg kan mærke, jeg bliver bedre og bedre til dansk. Nu forstår jeg reglerne, sproget og bogstaverne. Jeg vil gerne bruge skolen til at få mange nye og forskellige venner, blive klogere og dygtigere. Mit bedste fag er musik, jeg elsker at synge, men jeg kan også lide dansk. Når vi arbejder som "hjælpere" hos Anita i vuggestuen, så læser jeg for vuggestuebørnene. Så bruger jeg det, jeg har lært i skolen. De er så søde, de små i vuggestuen. Jeg ønsker, de også får et rigtigt godt liv.

Roussel sidder og hygger i sofaen sammen med sin far, storesøster og sin lille nevø Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

17


Børnesiderne AF KIRSTEN BOMHOLT

Vi lærer ikke for skolen, men for livet Jeg er på besøg hos familien Agesen, hvis søn, David, går i 3. klasse, mens lillebror, Adam, går i 1. klasse. Weronika, der går i klasse med David, er på besøg, og lidt senere kommer Caesar, som også går i 3. klasse. De tre børn er nærmest ”venner forever”. Et venskab, som for David og Caesars vedkommende, startede allerede i børnehaven. Weronika blev en del af venskabet, da de begyndte i skolen, og det har udviklet sig… ja, nu har David og Weronika været officielle kærester i 1 år. Her fortæller de tre venner fra Horsens Byskole afd. Lindvigsvej om deres tanker om ”Det gode skoleliv”. Jane, der er mor til David og Adam, giver til slut sit bud på den gode skole.

Hvad gør jer glade ved at gå i skole? Weronika: Jeg har fået en masse dejlige venner, som jeg kan snakke alt muligt med og lege med – og så er der nogle gode lærere, som er mega-søde og som man kan snakke med alting om. Caesar: Jeg kan godt lide skolen, fordi jeg får nye venner. Jeg har det sjovt og jeg lærer mange ting. Der er gode lærere og en god legeplads. David: Og det er mega-godt at vi har lange frikvarterer, hvor vi har det sjovt og tid til at lege noget forskelligt. Jeg kan godt lide, når vi skal på tur og opleve noget og lære noget. Weronika: Jeg synes, det er dejligt, at der ikke rigtig er nogen, der driller. Vi får altid løst problemerne. David: Weronika og jeg har været kærester i over 1 år, og det er der ingen, der driller os med. Kun én gang, og det blev stoppet med det samme. Det er dejligt, at man kan få lov til at være sig selv.

Er der ikke noget, der er kedeligt? David: Ikke rigtigt. Jeg kan bedst lide frikvartererne, men det er også sjovt, når vi har morgensang, for så mødes hele skolen i festsalen. Vi lærer nye sange, og det kan jeg godt lide. Mit yndlingsfag er Natur & teknik; jeg kan godt lide at lære om naturen. Caesar: Jeg tror, jeg kan lide alle fag, men jeg er nok mest glad for historie, billedkunst og idræt. Weronika: Vi har en god skole. Jeg synes, alt det, vi lærer i timerne, er sjovt. Vi lærer noget nyt, og vi lærer at arbejde sammen. Engang var jeg ikke så god; jeg kunne ikke engang snakke dansk. Men så fik jeg venner – David og Caesar og alle de andre, og nu er jeg mega-god til dansk. David: Jeg tænker ikke rigtig over, hvor mine klassekammerater kommer fra – om de kommer fra Danmark, Syrien, Polen, Tyrkiet, Rumænien, Bulgarien – eller et helt andet land. Det er jeg faktisk ret ligeglad med; jeg tænker mere på, om de er gode venner.

Hvordan har I det, når der kommer nye elever i klassen, f.eks. fra andre lande? Weronika: Jeg har det dejligt, for så kan jeg lære at sige noget på andre sprog, og det er dejligt at lære børn fra andre lande at kende. Det er godt, de lærer dansk lige som mig, så kan vi snakke sammen. David: Jeg har det fint – alle er velkommen. Jeg lærer også noget, når jeg lærer andre noget. Caesar: Det er ikke noget, jeg tænker over. Der er plads til alle i vores klasse. Det, der er vigtigt er, at vi er gode venner, at vi kan lege sammen og snakker ordentligt til hinanden. Det er det, der betyder noget.

Jane, mor til David, har følgende overvejelser om skolen på Lindvigsvej: Mine egne erfaringer siger, at det er rart, at kammeraterne bor i nærheden. HBS afd. Lindvigsvej er vores distriktsskole, og det er derfor et naturligt valg, at vores børn skal gå i skole her. Vi bor faktisk lige midt mellem Dagnæsskolen og HBS afd. Lindvigsvej. Men jeg har ikke på noget tidspunkt været i tvivl. Jeg synes, fagligheden er rigtig høj på Lindvigsvej. Skolen er rigtig god til at bruge børnenes ressourcer på en spændende måde, f.eks. når eleverne er "hjælpere" i vuggestuen. Den afspejler den forskellighed, der er i Sønderbro, både socialt og i forhold til forskellige nationaliteter – at der er en god blanding, og det sætter jeg pris på. For mine børn er det en selvfølge, at det hele ikke er ens; de er ”farveblinde” på den fede måde. Jeg er glad og stolt, når jeg ser, at de får venskaber på tværs af kulturer og nationaliteter. Det er vigtigt. Når det så – som på Lindvigsvej – kan gå op i en større enhed; med fagligheden, med rummeligheden og med forskelligheden, så er det bare fedt.

Og nu skal der slappes af med pc-spil; de tre venner hygger sig max 18 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017


Du er min ven De to 5-årige piger giver hinanden en kæmpe krammer og et trutkys. Bedste veninder. Tre minutter senere er stemningen ikke helt så god. Emma kommer til at sparke Natalie i hovedet, da de kravler op af nettet i klatrestativet. Gråd og trøst. Der er kort vej mellem to børn, og de to veninder finder hinanden igen efter lidt tid. Dagene bruger de i SFO’en Nemo på Lindvigsvej, hvor forskolebørnene er samlet. Snart bliver de til skolebørn i 0. klasse. Men ofte får veninderne ikke nok tid sammen, så der skal laves legeaftaler. ”En gang var Natalie hjemme hos mig. Men hun ville ikke hjem, da hendes far kom. Så lånte hun bare en af mine bamser,” fortæller Emma. Veninder hjælper nemlig hinanden med at klare hverdagens udfordringer.

Ingen fordomme Emma og Natalie er begge vokset op på Spedalsø med henholdsvis dansk og sydamerikansk baggrund. ”Børn er jo umiddelbare og spørger bare. De tænker ikke over hverken hudfarve, accent eller navn, når de finder venner,” siger Signe Fjeldborg, mor til Emma. Hun nyder, at Emma går på en skole, hvor der er plads til mange forskellige nationaliteter.

Lidt forklaring Natalies far, Miguel Flores, kan kun bakke op om det synspunkt. ”Men det er også vigtigt, at vi så lærer de nye familier på skolen, hvordan det er med legeaftaler. For børnene vil gerne. Men forældre, der har svært ved dansk, ved ikke hvad det vil sige at have en legekammerat med hjem.

Det kræver tryghed fra begge hold forældre,” siger Miguel Flores og Emmas mor nikker. ”Ja, lidt forklaring om hvad en legeaftale er, så man ikke bare siger nej som voksen af forsigtighed. For børnene vil rigtig gerne med hjem på besøg,” mener Signe Fjeldborg.

Hun er fra Mimersgade Lederen af børneenheden Lindvigsvej, Leslie Bak, har også masser af gode historier om børnevenskaber på tværs. ”Jeg husker blandt andet en mor, der fortalte, hun havde spurgt sin datter, hvor hendes nye veninde kom fra – underforstået hvilket land. Hendes datter svarede: Hun er fra Mimersgade… og legede videre.”

To gode værdier Leslie Bak er overbevist om, at børn fra skolen på Lindvigsvej går ud med en stor tolerance for andre. ”Vi har selvfølgelig også tilfælde af mobning på skolen, men eleverne her kommer ud med en helt anden ballast, fordi de får indsigt i andre kulturer og danner venskaber, som rækker ud over fordomme og skel. Det gør dem robuste og tolerante. To værdier der er vigtige efter min mening.” Men det er Natalie og Emma ikke bevidste om. De er bare bedste venner.

En hyggestund i Nemo, inden turen går hjem. Fra venstre er det Miguel Flores, Signe Fjeldborg, Emma og Natalie Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

19


Anno 1881

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

BRUG EN FAGUDDANNET GLARMESTER…

FROKOST TILBUD KL. 11-15, KR. 50,– Ønsker du 1/2 ltr. sodavand med, koster det + kr. 19,– F1 Frokostpizza m. kebab, salat og dressing F2 Frokostpizza m. skinke og ananas F3 Frokostpizza m. kylling og peperoni F4 Frokostrulle m. kebab, salat og dressing F5 Frokostpizza m. kylling, salat og dressing

VI HAR NOGET FOR ENHVER SMAG! Pizza · Indbagt pizza Børneretter · Burgere Ruller – hjemmelavede Pitabrød – hjemmelavede Sandwich · Pastaretter Salat · Fancy Fried Chicken Kulgrill-retter · Kyllingespyd

rger ner Bu 2 × Winr fra kl. 11–15

www.chickenburgerhorsens.dk

KU N K

Tlf. 75 61 75 88

ag Gælde g – torsd Manda R . 72 ,–

PRIS

Axelborg Torv / Bjarkesgade 1 Åbent: Alle dage kl. 11–22

• • • • • • • • • •

Thermoroder Energiruder Reparationsruder Sikringsruder Bio Clean Design glas Alt i spejle Alt i tømrer- og snedkerarbejde udføres Svarer hele døgnet – også i weekender Vi er omfattet af Glarmesterlaugets Garantiordning

orgen! m i r e m m o k vi Ring i dag ~

DAGNÆS GLASLAGER TØMRER & SNEDKER A/S

Sognegårdsvej 6 · 8700 Horsens · Telf.: 7564 7055 · Fax. 7564 3916 E-mail: mail@dg-glas.dk · www.dg-glas.dk

Horsens Y’s Men’s Club At vedkende sig den pligt, der følger med enhver ret

Lokesalle 63 DK-8700 Horsens Lokesalle 63 Telefon 75 61 84 00 DK-8700 Horsens Fax Lokesalle 75 6163 84 80 DK-8700 Horsens Mobil 75 30 61 9184 90 00 14 Telefon Fax 75 61 Telefon 75 61 84 84 80 00 kch@hhhansen.com Mobil 30 91 90 14 Fax 75 61 84 80 Mobil 30 91 90 14 kch@hhhansen.com

kch@hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com hhhansen.com 20 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017

Vi støtter børn og unge og socialt udsatte især i og omkring Horsens. Members of the International Association of Y’s Men’s Clubs www.horsens-ysmen.dk

Tømrerfirmaet Benny Sewerin Tlf. 75 62 03 33 Forhandler af

Høegh Guldbergsgade 23 · 8700 Horsens Fax 7562 0333 · Mobil 4079 0333 / 2011 7870

A/S


Aut. el-installatør

Aut. el-installatør www.jhm-el.dk Bjerrevej 80 · 8700 Horsens · www.jhm-el.dk

Tlf. 75 64 14 44 Aut. el-installatør

Bryllup Buketter Begravelse

HORSENS CYKLER v/Kai V. Andersen

www.jhm-el.dk

www.horsenscykler.dk

HORSENS HORSENSCYKLER CYKLER v/Kai V. Andersen

Vin & chokolade Gratis udbringning af begravelsesbinderi i Horsens

Få styr46 på din... 75 65 48

Kongensgade 10-12 · 8700 Horsens · Tlf. 75 68 26 46

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens OBS! Ny adresse Sønderbrogade 29

v/Kai V. Andersen

Sønderbrogade 29 • 8700 Horsens

Sønderbrogade 29 • 75 8700 Horsens 65 48 46

75 65 48 46 75www.horsenscykler.dk 65 48 46 www.horsenscykler.dk

For små & store

www.horsenscykler.dk

Find 10 fejl

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

21


Boligforeningerne NYT FRA BOLIGORGANISATIONER I SØNDERBRO-OMRÅDET

Der er lige nu gang i nedrivning og renovering hos AAB.

Trianglen, der ligger ved stationen, får ordnet både facader og indretning

På Rylevej er man ved at skille de gamle huse helt ad. Alt hvad der kan genbruges tages fra og resten væltes 22 

Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017


I gården bag Trianglen bliver det sat altaner op og facaden bliver lys. Bemærk forskellen fra den gamle version til venstre i billedet

Sønderbro-gruppen NYT OM SØNDERBRO-OMRÅDET

Tovholdergruppen: Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath og Leslie Bak

Sønderbro Aktivitet Horsens (SAH) SAH har fortsat et stort udbud af billig motion for alle. Aktiviteterne finder sted i Sønderbro Kulturhus i de uger, hvor skolen er åben. Aflysninger kan forekomme.

Ugentlige aktiviteter i Kulturhuset - Sønderbro Aktiviteter Horsens (SAH) forår 2017. Se mere på www.botrivsel.dk

MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Bankospil kl. 14.00-16.15 Zumba Gold for alle kvinder Tamilsk dans kl. 16:30 – 17:30 Idræt for sjov kl. 15.00-17.30 Kontakt: Conny Christensen kl. 15.00 - 15.50 & 16.00 - 16.50 + søndag 14:30 - 15:30 Kontakt: Jørgen Egholm Sted: Cafeen Byskolen Pris: 250 kr. for 10-turskort Kontakt: Christina Kulendra, 75 64 47 46 / 20 70 36 28 Lindvigsvej Kontingent: 50 kr pr år. tlf. 23 24 00 66 Sted: Kulturhus-hallen Kontakt: Lene Hodal Boeriis, Sted: Festsalen Byskolen Byskolen Lindvigsvej tlf. 31 77 51 86 Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 Sted: Festsalen Byskolen Kontakt: Jit Buddha, Lindvigsvej Karate kl. 18.00-19.30 tlf. 22 56 22 97 Kontakt: Jit Buddha, Sted: Festsalen Byskolen tlf. 22 56 22 97 Lindvigsvej Floorball børn kl. 16.30 - 18.00 Sted: Festsalen Byskolen voksne kl. 20:00 – 22:00 Lindvigsvej Kontakt: Martin, tlf. 22 55 66 47 Sted: Kulturhus-hallen Byskolen Lindvigsvej

Andet: Kontakt formand for SAH Lars Skytte Nielsen, 23 82 44 84. Middelalderfestival, kontakt Lotte Rasmussen, tlf. 28 48 68 24. Sønderbro’eren  nr. 2  Maj 2017 

23


Kontaktinfo Bo Trivsel

Sønderbro Kirke

BASE OG POST-ADRESSE Spedalsø Torv 2 8700 Horsens Mail: kontakt@botrivsel.dk www.botrivsel.dk

KIRKEKONTOR Bygholm Parkvej 1, 8700 Horsens Tlf. 75 62 02 48 – 1 Åbent: Tirsdag–fredag kl. 9.00–12.00 www.soenderbro.dk

SATELLIT-KONTOR: Axelborg Beboerhus Axelborg 4C 8700 Horsens

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 76 29 40 00 Mail: horsensbyskole@horsens.dk www.horsensbyskole.dk

Sønderbro Kulturhus ADRESSE Lindvigsvej 4 8700 Horsens Tlf. 40 84 11 69 www.soenderbro-horsens.dk

Den Sociale Retshjælp ADRESSE Axelborg Torv 1, 8700 Horsens Tlf. 28151714 www.socialretshjaelp.dk

Beboerhuset ADRESSE Axelborg 4c 8700 Horsens Tlf. 75 61 84 71

SOGNEPRÆST Ebbe Elm Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 75 62 40 57 Mail: eel@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag SOGNEPRÆST Tine Bonde Klausen Fredrik Bajers Gade 28, 1. 8700 Horsens Tlf. 40 47 48 33 Mail: tiek@km.dk Træffes efter aftale, dog ikke mandag KORDEGN Helle Marie Nygaard Tlf. 75 62 02 48 – 1 Mail: soenderbro.sogn@km.dk Træffes ikke mandag ORGANIST Lára Bryndís Eggertsdóttir Mail: labe@km.dk Træffes ikke mandag KIRKETJENER Torben Bøgballe Tlf. 75 62 02 48 – 2 Træffes ikke mandag MENIGHEDSRÅDSFORMAND Lars Skytte Nielsen Læsøgade 15, 8700 Horsens Mobil: 23 82 44 84 KIRKE-KULTUR MEDARBEJDER Katja Christensen katja.mathilda@gmail.com Mobil: 51 14 02 48

De almene boliger i Horsens er et godt tilbud til dig, når du har brug for en god bolig i Sønderbro-området Andelsboligforeningen Odinsgaard Spedalsø Torv 4, 8700 Horsens Mail: post@odinsgaard.dk www.odinsgaard.dk

Lejerbo Pakhustorvet 4, 6000 Kolding Tlf. 38 12 14 35 Mail: kolding@lejerbo.dk www.lejerbo.dk

Arbejdernes Andelsboligforening af 1938 Kongensgade 25, 8700 Horsens Tlf. 75 62 58 22 Mail: post@aab-horsens.dk www.aab-horsens.dk Kongensgade 25 • Tlf. 75 62 58 22 www.aab-af-1938-horsens.dk

Andelsboligforeningen ”Beringsgaard” c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Horsens Andelsboligforening af 1954 c/o Bolig Horsens Gl. Jernbanegade 3 8700 Horsens Mail: post@bolighorsens.dk www.bolighorsens.dk

Sønderbro-gruppens tovholdergruppe

VIGTIGE NUMRE LÆGEVAGTEN, REGION MIDTJYLLAND

Tlf. 70 11 31 31 •

Al kontakt til lægevagten skal være telefonisk. Du vil komme til at tale med en læge.

Lægevagten har åbent på alle hverdage fra kl. 16.00 - 08.00 og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet.

Hav altid dit sygesikringskort klar, når du ringer.

VED LIVSTRUENDE SYGDOM - ELLER BRAND

  

RING 1 12

Lars Skytte Nielsen, Orla Kristensen, Ulla Herløv, Palle Hansen, Piratheep Rabindranath Leslie Bak

Sønderbro'eren 2 udgave 2017  
Sønderbro'eren 2 udgave 2017