Page 1

FOOD FOR THOUGHT

nr.

5

herfst 2012

Internationaal, digitaal of juist lokaal, waar gaan we naar toe? In toenemende mate maken steeds minder multinationals steeds meer de dienst uit in de voedselketen (en daar niet alleen). Er is echter ook een duidelijke tegenbeweging: de grote concerns ondervinden in toenemende mate concurrentie van (zeer) kleinschalige initiatieven. Dat is een andere tendens in de wereld van het voedsel. Er heerst schaarste, door armoede en tegenvallende oogsten. Aan de andere kant is er meer aandacht voor duurzaam en biologisch dan ooit tevoren. Alsof het idee dat we zuinig moeten zijn op onze bronnen in brede kring gemeengoed is geworden. Misschien is dat ook wel zo. In elk geval zijn er tegengestelde bewegingen aan de gang. Deze nieuwsbrief getuigt daarvan, geheel in het teken van de tijdgeest. Veel leesplezier! Reageren?

Lees verder‌ Boek, fotograaf Peter Menzel reisde de wereld over om het dagelijkse menu te fotograferen. Onthullend en onthutsend. Het oerwoud van de keurmerken, de titel spreekt voor zich. Online voedingsmiddelen bestellen, een trend? Erik, maak kennis met onze logistiek manager. De vele kwaliteiten van de Goji bes, introductie Goji Sap. We zitten er bovenop als de gojibessen worden geoogst. Koen Klingele: chocoladespecialist uit BelgiÍ. Cranberry oogst 2012/Komende vakbeurzen en de online foodmarket sluiten deze extra gevulde nieuwsbrief af.


Een heel bijzonder boek over eten‌ Fotograaf Peter Menzel en schrijfster Faith D’Aluisio trekken samen de hele wereld over om reportages te maken. De laatste jaren zijn dat steeds vaker studies geworden naar wat mensen eten, zoals het recent verschenen: WHAT I EAT.

2


Hun laatste schepping lijkt een variant op Jules Verne’s Reis om de wereld in 80 dagen, want het boek heeft de ondertitel Around the world in 80 diets.

Het is een fascinerend boek waarbij een vaste formule is gehanteerd: iemand wordt gefotografeerd bij een stilleven van het voedsel dat hij/zij op één dag nuttigt. De verschillen zijn uiteraard groot, in de aard van het voedsel en de calorische waarde ervan. Een Keniaanse herderin moet genoegen nemen met 800 calorieën, een collega uit Tibet neemt er meer dan 5000 tot zich. Tachtig portretten, 30 nationaliteiten, het geheel levert een soms onthutsend kijkje in de

voedingsgewoonten van mensen over de gehele wereld. De Keniaanse moet het doen met een banaan, rijst, melk. De grootste veelvraat uit het boek is een Britse (the Snacker Mom) die dagelijks meer dan 12000 calorieën naar binnen weet te werken. De procedure is steeds gelijk: wat eet iemand vanaf het ontbijt tot en met de eventueel genuttigde avondsnack. Van alle geïnterviewden worden relevante gegevens vermeld, zoals gewicht en lengte, leeftijd. Behalve de 80 interviews die de ruggengraat van het boek vormen, is er ook veel aandacht voor andere aspecten van eten: in de vorm van essays van andere auteurs die elk een aspect van eten en voedselbereiding belichten. De auteurs hebben zoveel mogelijk meegeleefd en meegegeten met de ondervraagden, maar soms haakten ze af. (Urine drinken….) Fascinerend! Groot formaat, grote impact…, van harte aanbevolen. WHAT I EAT, Peter Menzel en Faith D’Aluisio. Uitgave Material World Books en Ten Speed Press. www.aroundtheworldin80diets.com Reageren?

3


Over de bomen en het bos:

het oerwoud van de keurmerken. Europa telt minimaal 400 Eco-labels, verdeeld over 25 productgroepen, waaronder die van voedingsmiddelen dominant is. Wie kan er nog een touw aan vastknopen? In hoeverre is de geloofwaardigheid van al die labels in het geding? Als deze ontwikkeling ĂŠĂŠn ding duidelijk maakt dan is het wel dit: producenten en consumenten hechten blijkbaar waarde aan duurzaam geproduceerde producten. Maar hoe duurzaam is dat verlangen? Het is algemeen bekend dat de gemiddelde consument prijs stelt op duurzaamheid maar er slechts weinig of helemaal niets extra voor wil betalen. Producenten en handelaren lijken de neiging te hebben steeds nieuwe duurzaamheids regels op te stellen die verrassend goed aansluiten bij hun eigen productiewijze. Kortom: opportunisme is voorlopig troef, maar aan de andere kant, de belangstelling is er. Die is zelfs echt serieus te nemen. Mede daarom lijkt het de hoogste tijd dat er een instantie komt die paal en perk aan de wildgroei en aan de vrijblijvendheid ervan gaat stellen, want geen mens is nog in staat onderscheid te maken tussen al die symbolen. Voor ons was het een reden het aantal gevoerde keuren sterk te beperken. Zie: Wildgroei aan claims II. Reageren?

4


Voedingsmiddelen online bestellen.

Het is nog te kleinschalig om van een trend te kunnen spreken, maar het is wel een groeiend fenomeen: de verkoop van verse voedingsmiddelen via internet. Groente, fruit, vis en vlees worden in toenemende mate on line aangeboden. De aanbieders zijn vaak lokale producenten, maar ook steeds vaker gespecialiseerde webshops die bijvoorbeeld schaars verkrijgbare ingrediënten verkopen. Tomaten online bestellen of paddenstoelen, het kan. Enerzijds is het een toe te juichen ontwikkeling: zelfs voor de meest geïsoleerd wonende gezinnen worden delicatessen en andere exclusieve voedingsmiddelen bereikbaar. Het past in de trend van thuisvanaf de bank bestellen en daarna bezorgd krijgen. Of, en dat is een nieuwe ontwikkeling: thuis bestellen en elders afhalen. Bij een winkel bijvoorbeeld of bij een gespecialiseerd afhaalcentrum zoals het nieuwe ‘De Buren’. Dat laatste is een soort winkel met vele kluisjes. Wie online bestelt kan als bezorgadres de winkel van De Buren opgeven, waarna de leverancier een of meer kluisjes vult met de bestelling. De klant krijgt een code waarmee de kluisjes geopend kunnen worden. ‘De Buren’ is een Nederlands initiatief, maar in andere landen zijn soortgelijke concepten ontwikkeld. Klassieke postorderbedrijven, zoals Neckermann, hebben het moeilijk, maar talloze opvolgers staan te trappelen om de vrijgekomen ruimte in de markt op te vullen. Enerzijds een logische en democratische ontwikkeling, maar het milieu wordt een slechte dienst bewezen: het vervoer van talloze pakken en pakketjes levert onherroepelijk meer Co2 uitstoot op. Dat nadeel wordt wellicht enigszins gecompenseerd door die andere trend: het consumeren van lokaal geproduceerde producten. Daarover in een volgende nieuwsbrief. Zie ook On line foodmarket. Reageren?

5


‘Met Erik’ Voor veel lezers van deze nieuwsbrief zal het een vertrouwde telefoonstem zijn: Berrico FoodCompany, met Erik…. Erik Hanekamp, zoals zijn volledige naam luidt, is de logistiek manager van Berrico en dat is een belangrijke functie. Erik is het scharnierpunt tussen onze leveranciers, afnemers en transporteurs. Vaak willen onze afnemers zo snel mogelijk en stipt op tijd graag! geleverd hebben. We onderscheiden honderden afnemers, meer dan 100 verschillende producten, talloze verschepingen per jaar; het is dus elke dag weer een nieuwe logistieke uitdaging om dat allemaal foutloos geregeld te krijgen. Een extra handicap: de planning. Niet de onze, maar die van tal van afnemers: ‘We hebben vandaag nodig en ik had gisteren al willen bestellen. Toen is het er tussendoor geschoten, maar ik wil eigenlijk vandaag nog geleverd hebben….’ Zie daar de uitdaging waar Erik zich dagelijks voor gesteld ziet. Never a dull moment, evenmin ooit het gevoel dat het werk gedaan is. Gelukkig zit hij er niet mee: ’met plezier en zorg handelt Erik de zaken af.’ Zijn kalmte is terug te voeren op een eerdere loopbaan als logistiek manager bij een bedrijf dat in decoratie artikelen handelde. Een nogal ander product, maar de problematiek is grotendeels dezelfde. Hij heeft er 20 jaar gewerkt, alvorens in 2011 over te stappen naar Berrico om daar de greep op de logistieke processen te versterken. Hij is onze rots in de branding. Erik Hanekamp houdt dus onder praktisch alle omstandigheden het hoofd koel en wordt het hem toch ook te veel, dan gaat-ie ….voetballen. Fijn tegen een bal trappen, net zoals zijn dochter en zijn zoon doen. Het is een echt voetbalgezin. Erik manifesteert zich overigens tegenwoordig minder als voetballer, dan wel als trainer van jeugdelftallen. Maar als het werk hem iets te veel wordt, dan heeft hij de bal om zich af te reageren. Waarna hij morgen in alle rust de telefoon zal opnemen: Met Erik, Uw bestelling? Die kan kan elk moment arriveren….’ En dat is dan ook zo. Reageren?

6


De vele kwaliteiten van de Goji bes, introductie Goji Sap. De gedroogde Goji bes is een van onze bestsellers. Deze Chinese bes, ook wel wolfsbes genoemd, heeft een rijke historie achter de rug en een grote toekomst voor zich. De bes is namelijk zeer gezond, lekker en veelzijdig toepasbaar. Geen wonder dat in het thuisland China de belangstelling voor deze teelt hand over hand is toegenomen. Natuurlijk heeft die populariteit ook een keerzijde: de Goji is een uitermate kwetsbare vrucht die al oxideert na een aanraking met de hand. Daarnaast zijn behalve mensen ook schimmels en tal van plaaginsecten dol op de vrucht. De verleiding om de oogst te beschermen en daarvoor insecticiden in te zetten is daarom uiteraard groot. De ironie wil dat in China de bes vooral wordt gebruikt om thee van te zetten en ook om…. medicijnen van te fabriceren. Worden die medicijnen onbedoeld ‘verrijkt’ met tal van additieven, dan zouden ze wel eens een heel spontane bijwerking kunnen oproepen. Wij willen onze afnemers dat alles besparen. We staan voor gezond en veilig fruit. Daarom begeleiden we onze Goji-leveranciers met zorg en – eerlijk is eerlijk – ook met kritische aandacht. Kwaliteit is namelijk niet vanzelfsprekend, ook in China niet en de Goji is een uitermate kwetsbaar product. Zeker als het de hele verse bes betreft. Daarom is de keuze voor de juiste leverancier essentieel, want we kiezen per definitie voor degelijkheid, eerlijkheid en puurheid en introduceren nu met trots: Goji sap, aseptisch verpakt. Vers verwerkt, direct van het veld, met het volle behoud van de smaak en alle andere voordelen van deze veelzijdige bes. Puur sap, niet van concentraat, ook biologisch verkrijgbaar. Een van de mooiste en in elk geval natuurlijkste exportproducten van China, voor het eerst in ons assortiment. We verstrekken graag monsters aan geïnteresseerden die de smaak willen beoordelen of die nieuwe producten willen ontwikkelen of bestaande willen verrijken met een nieuw ingrediënt. De Goji is uitermate gezond en lekker, multi toepasbaar en als aseptisch sap gemakkelijk te verwerken. Op deze manier kunnen we een bes leveren die onze afnemers met een gerust geweten aan hun assortiment kunnen toevoegen. In de wetenschap dat ze een uiterst gezonde bes leveren, want van zichzelf heeft de Goji louter positieve eigenschappen. Misschien, waarschijnlijk zelfs, meer en betere dan welke andere bes ook. Alleen daarom al gaan wij er zo zorgvuldig mee om. Reageren?

7


8


De zeer speciale chocoladeproducten van Koen Klingele. Het verhaal van een typische nichespeler. De Belgische artisanale chocoladefabrikant Koen Klingele produceert onder de familie- en merknaam Klingele exclusieve chocoladeproducten die hij internationaal distribueert. De kracht van het merk ligt niet alleen in de sublieme smaak, op dat gebied worden tal van concurrenten achter zich gelaten, maar op de afwezigheid van ingrediënten. De chocoladeproducten van Klingele worden gemaakt zonder toevoeging van suiker, of ze zijn vrij van lactose (melk). Een andere serie producten voldoet zowel aan de normen van biologische voedingsmiddelen als aan die van de Fair Trade. Koen Klingele, de oprichter/directeur staat voor kwaliteit én voor onderscheidend vermogen. Zijn keuzes zijn afwijkend van die van de massafabrikanten, hij manifesteert zich door cranberries en blueberries toe te voegen aan zijn chocolade, door gedroogde zure kersen met chocolade te omhullen, wat een verrukkelijk resultaat geeft. Of door chocoladerepen te voorzien van minieme stukjes limoen. De biologische chocolade wordt onder het sublabel Green Dream op de markt gebracht. ‘Balance’ is de naam van de producten waaraan geen suiker is toegevoegd. De kracht van Klingele is gelegen in de passie voor kwaliteit en smaak: de suikervrije varianten zijn net zo lekker als de biologische varianten. Koen Klingele bedient met zijn producten consumenten die voorzichtig moeten zijn met suiker of die voorzichtig willen omgaan met het milieu en/of boeren in ontwikkelingslanden. Berrico levert de biologische en conventionele cranberries, blauwe bessen en kersen die tegemoet komen aan zijn kwaliteitseisen. In niet minder dan 35 landen zijn de producten van Klingele te koop, maar de Europese landen zijn het voornaamste afzetgebied. Klingele Chocolade NV produceert ook voor private labels, en hanteert ook dan hoge maatstaven. Koen Klingele bewijst dat wie zich beperkt, juist daardoor succesvol kan zijn. Hij bedient markten die voor de massafabrikanten te klein zijn. Tal van fijnproevers die letten op hun gewicht, op suiker, lactose moeten mijden of die voor een betere wereld ijveren, zullen hem dankbaar zijn. Reageren?

9


Cranberry oogst 2012: positieve verwachtingen. Juist nu over de gehele wereld wordt geklaagd over tegenvallende oogsten, onder meer door grote droogte, juist nu hebben onze cranberry telers in Canada waarschijnlijk weinig te klagen. We moeten nog wel een slag om de arm houden. De kwaliteit en kwantiteit van de oogst kan pas echt worden beoordeeld op het moment dat ‘de buit binnen is’. Maar vooralsnog zijn de tekenen gunstig. De droogte, die ook aan Canada niet helemaal voorbij is gegaan, hebben onze leveranciers het hoofd weten te bieden door te draineren met water uit een nabijgelegen meer dat eigenlijk speciaal voor het oogsten van de cranberries, zie foto, is aangelegd. Ook hebben we het geluk gehad dat de zo gewenste regenbuien zich op een bepaald, nogal cruciaal moment toch hebben gemanifesteerd, zodat de bessen zich konden ontwikkelen en tot volle wasdom komen. Met de cranberries uit de USA lijken de vooruitzichten wat minder gunstig. De droogte heeft zijn tol geëist en het is in elk geval duidelijk dat de hoeveelheden die de telers graag hadden willen leveren, niet haalbaar zullen zijn. Het is nog te vroeg om er conclusies aan te kunnen verbinden, maar er moet rekening worden gehouden met een zekere schaarste, misschien, waarschijnlijk? Het is nog te vroeg voor een definitief oordeel. Terug naar Canada. De verwachting is dat de cranberry oogst niet onder zal hoeven te doen voor die van 2011 en dat is positief. Waarschijnlijk zullen we in staat zijn om meer IQF cranberries en ook meer cranberry concentraat te leveren en dat is uitermate positief, want de vraag daarnaar is sterk gestegen. En het aantal afnemers eveneens. Dat is ook logisch. De cranberry past naadloos in de trend van bewuster en gezonder eten en we prijzen ons niet alleen gelukkig met die tendens, maar ook met het feit dat we ook komend jaar weer aan de stijgende vraag zullen kunnen voldoen. Op ons eigen vertrouwde kwaliteitsniveau in conventionele en biologische varianten. De producenten van de sapjes, repen, koekjes, muesli’s en andere producten die door de toevoeging van onze cranberries een smaakkick krijgen kunnen dus gerust zijn. Wij ook. Naarmate een grote publiek gezonder gaat leven en duurzaam en gezond voedsel gaat kopen, dan gaan uw en onze groei gewoon door. Een mooier voorbeeld van een win-win situatie laat zich praktisch niet bedenken. Zeker niet in deze tijd.. Reageren?

10


Komende vakbeurzen. Waar kunt u ons in internationaal gezelschap tegenkomen? Op de grote vakbeurzen. We zijn present op alle toonaangevende Europese vakbeurzen. Met name omdat dat voor onze afnemers de meest efficiënte manier is om contact te onderhouden met ons en met tal van andere partijen. Daarnaast zijn beurzen bij uitstek geschikt om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen. Voor de komende maanden staan beurzen in Parijs en Frankfurt op het programma. We zien u graag daar, in onze vernieuwde stand.

Sial: aandacht voor innovatieve ontwikkelingen. Deze beurs wordt in Parijs gehouden van 21-25 oktober. Het thema is food design en innovatie. Dus, als u geïnspireerd wilt worden en van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte wilt blijven, we heten u van harte welkom. U vind ons in hal 4, standnr. P042-1

Hi Europe, het ingrediënten netwerk. Van 13 tot en met 15 november vinden de aanbieders van tal van voedingsingrediënten en de afnemers daarvan elkaar in een inspirerende omgeving, want in elkaars gezelschap. Samen met talrijke collega’s vullen we een hal van de Messe in Frankfurt Voor het geval u nu alvast uw agenda wilt vullen: u vindt Berrico FoodCompany in Hal 3, het standnummer is B47. We maken deel uit van een collectieve stand van Canadese bedrijven. Reageren?

Wildgroei aan labels en claims II ®

IFS

Met alle respect en begrip voor iedereen die in verleden, heden of toekomst een label exploiteert of dat heeft gedaan: Berrico FoodCompany houdt het simpel. Hoe goed bedoeld menig initiatief ook mag zijn, wij hebben besloten voortaan onze producten te voorzien van het enige keur dat er werkelijk toe doet: het Europese. Het IFS keurmerk (International Featured Standards) siert al onze verpakkingen en onze biologische producten worden daarnaast voorzien van het logo dat de Europese unie daarvoor heeft ontwikkeld. Helder en duidelijk, want we willen niet meedoen aan de ongebreidelde wildgroei. Zie ook: Over de bomen en het bos. Reageren?

11


Online foodmarkt. Het is een beetje ongerijmd: voedingsmiddelen online bestellen en toch wordt er op betrekkelijk grote schaal gebruik van gemaakt. Met name een product als wijn wordt al veel on line verhandeld. Gemak zal zeker een rol spelen, wijn is zwaar, maar ook het keuzeaspect is van belang en, zoals vaak, het element prijs. Het www is per definitie een platform voor prijsvergelijkingen. In wijnland Frankrijk doet een prijsvechter Casino een miljard euro in wijn online. Behalve wijn worden er veel meer levensmiddelen online besteld: in Nederland kocht tien jaar geleden 1 % van de consumenten voedingsmiddelen on line, in Groot-Britannië was dat percentage toen al ruim 4 %. De trend is (natuurlijk) een stijgende: in 2010 kocht niet minder dan 15 % van de Britten online, tegen 7 % van de Nederlanders. Van de Belgen zijn geen eerdere cijfers bekend dan vanaf 2006, toen het percentage op 1 % lag. Inmiddels staan de Belgen met een 2 % onlinekopers nog achter in de rij. In de vakpers wordt de mening geventileerd dat de Britten 5 jaar voorlopen op de Nederlanders die op hun beurt weer 5 jaar eerder zijn dan de Belgen. De verwachting is dat 40 % van de Engelsen over in 2017 geregeld online zal bestellen. Bij wie ze dan bestellen? Vooral toch bij de supermarkt. In Groot Britannië is Tesco de belangrijkste speler in deze markt, in Frankrijk is Casino groot in wijn, maar Auchan, LeClerc en Intermarché zijn veel breder georiënteerd. In Nederland spelen Albert Heijn en Plus de hoofdrollen en in België is Colruyt dominant. Alle formules hebben hun eigen manieren om de distributie te verzorgen. Behalve thuisbezorging is het bij veel ketens ook mogelijk de boodschappen vooraf te bestellen en ze dan af te halen op een vooraf bepaald tijdstip. Sommige ketens hebben speciale drive in parkeerplaatsen ingericht waar de on line bestelde boodschappen binnen enkele minuten tot de auto worden gebracht, inladen en rijden. Andere ketens hebben aparte afhaalbalies in de vestigingen ingericht. Er gaan inmiddels vele miljarden om in deze online market, maar het percentage schommelt nog ergens tussen de 1 en 2% van de totale markt. Maar sterk groeiend, dat dus wel. Zie ook: Voedingsmiddelen on line bestellen. Bron: Twinkle. Reageren?

Commentaar, opmerkingen en suggesties: welkom. Berrico FoodCompany bv P.O. Box 2296 8203 AG Lelystad Nederland Tel: +31 (0)320 266055 Fax: +31 (0)320 266050 E-mail: info@berricofood.com

We maken deze nieuwsbrief om u te informeren en te inspireren, we zijn dankbaar voor uw inbreng. Heeft u iets nieuws te melden dat voor onze andere relaties van belang is? Meld het, misschien kunnen we het plaatsen op onze website of in deze nieuwsbrief. Heeft u kritiek? Laat het ons weten en we zullen proberen er rekening mee te houden. Heeft u een nieuwtje dat voor deze nieuwsbrief interessant zou kunnen zijn? Laat het ons weten!

Berrico nieuwsbrief nr.5 najaar 2012  

Berrico Nieuwsbrief

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you