Page 1

FOOD FOR THOUGHT

nr.

2

winter 2011

Onze eerste nieuwsbrief heeft zoveel positieve reacties uitgelokt dat we doorgaan op de ingeslagen weg. Deze editie is voor een deel gewijd aan organische voeding, vooruitlopend op de grote BioFachbeurs in Duitsland. Niet alleen daarom besteden we aandacht aan het biologische product, dat doen we ook omdat het sterk in opkomst is en groeit in marktaandeel. Als echte dienstverleners volgen we de trends en signaleren we de gevolgen daarvan voor onze afnemers. Uiteraard zonder een andere positie in te nemen dan die van boodschapper: we houden u graag van de ontwikkelingen op de hoogte, zodat u uw conclusies kunt trekken. Want als dienstverleners schrijven we niemand de wet voor, maar volgen we de trends op de voet, zodat u daar ook uw voordeel mee kunt doen. We wensen u veel leesplezier.

Lees verder… Nieuwe website. Onze nieuwe website is anders, heel anders dan de vorige. Veel meer nuttige informatie, maar ook achtergronden, verhalen, veel meer feiten… Biologisch is hot Etikettenwijsheid. Nationaal en internationaal groeit de belangstelling voor de ingrediëntendeclaratie Aseptische puree is nieuw in ons assortiment en het heeft specifieke voordelen BioFach Nürnberg, we staan er, natuurlijk Reclamebureau wordt koekjesfabrikant. Onwaarschijnlijk? Toch is het waar Innovaties? Alleen kansrijk als ze niet te veel afwijken van het bestaande. Tenminste: in de wereld van de voedselproductie De principiële keuzes van Pajottenlander.


Nieuwe website. Berrico Foodcompany is in de afgelopen jaren gegroeid in zowel kwalitatief als in kwantitatief opzicht. Maar onze website bleef vele jaren hetzelfde en dat kon op termijn niet langer. Daarom hebben we een nieuwe site ontwikkeld, die geheel volgens de huidige state of the art normen is gebouwd. Wie nu op www.berricofood.com klikt krijgt een heel ander beeld van onze dynamische organisatie dan de oude, inmiddels zwaar achterhaalde website vertoonde. De nieuwe site is niet alleen veel uitgebreider en informatiever, er wordt ook veel meer gelegenheid tot interactie geboden. U krijgt meer informatie maar ook veel meer kans daarop te reageren. De nieuwe site is een bron van informatie en inspiratie, hopen we. Daarom, hierbij, van harte uitgenodigd voor een digitale vernieuwde kennismaking met onze organisatie en – vooral dat natuurlijk – met onze producten en de mogelijk-heden die deze te bieden hebben: www.berricofood.com.


Biologisch Het lijkt een beetje ongerijmd in een periode van financiële crisis en toch is het een feit: er is in tal van landen een grotere belangstelling voor biologisch voedsel dan eerder het geval was. Is het een stil verlangen naar de tijden van vroeger, toen alles nog ‘natuurlijk’ was? Of voelt men een lichte weerzin tegen moderne productiemethoden die soms – lang niet altijd! – minder milieuvriendelijk zouden zijn? Of moeten we constateren dat het een gevolg is van een natuurlijke behoefte om de smaak van de oervrucht te proeven? De oorzaak is ons onbekend, het feit ligt er echter en natuurlijk stellen wij u graag in staat om op die tendens in te spelen. Vooral ook omdat we verwachten dat deze trend geen eendagsvlieg zal zijn, maar het begin van hernieuwde belangstelling voor duurzame, 100 % natuurlijke voedselbronnen.

Berrico FoodCompany kan van de volgende vruchten desgewenst de biologische variant leveren: cranberries blueberries, wild of gecultiveerd kersen moerbeien physalis of incabessen

3


Etikettenwijsheid Sinds wettelijk is vastgesteld dat verpakte levensmiddelen van ingrediĂŤntendeclaraties moeten zijn voorzien, heeft menig consument een regelrecht wantrouwen ontwikkeld jegens allerlei stoffen die met E-nummers worden aangegeven. Dat wantrouwen wordt nog versterkt omdat consumentenorganisaties nog wel eens concluderen dat sommige claims op verpakkingen niet helemaal of zelfs helemaal niet waarheidsgetrouw zijn. Ten aanzien van de E-nummers is de achterdocht in veel gevallen echter onterecht, want veel van de E-nummers zijn wel degelijk van natuurlijke oorsprong, terwijl veel andere natuuridentiek zijn. Anti-oxidanten zoals vitamine C worden ook aangegeven met E-nummers. In het geval van vitamine C met een reeks van nummers die beginnen met E 300. De natuurlijke kleurstof die bieten zo dieprood kleurt heet E 162 , de E 160d is afkomstig van tomaten en E 440 is het verdikkingsmiddel pectine dat uit onder meer citrusvruchten wordt gewonnen. Nederlandse lezers van deze nieuwsbrief kunnen een I-phone app downloaden, gratis, van het Voedingscentrum.

Deze app geeft niet alleen een overzicht van E-nummers maar ook van allerlei etiketten en van nationale en internationale keurmerken, zoals Eko, Biologisch en het MSC-keur bijvoorbeeld. www.voedingscentrum.nl

Nieuw: aseptische puree.

Biologische cranberry- en blueberrypuree gemakkelijker te verwerken. Diepgevroren voedingsmiddelen hebben veel voordelen, maar natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille. Diepvriezen vergt veel energie, ook tijdens het transport en de latere verwerking van het product. Daarom lanceert Berrico FoodCompany op de BioFach 2011 in NĂźrnberg trots een primeur: aseptische puree van biologische cranberries of blueberries die gevacumeerd zijn in kunststof bags die op hun beurt weer in drums of in dozen zijn opgesloten. Er zijn grote voordelen aan deze methode verbonden: opslag en transport zijn voordeliger en vergen aanzienlijk minder energie, dus in het kader van het MVO is deze methode te prefereren boven andere. Voor de verwerkers van de puree is waarschijnlijk nog belangrijker het feit dat de verwerking daarvan een stuk eenvoudiger is, nu de fase van het al dan niet geleidelijk ontdooien kan worden overgeslagen. Uiteraard zijn de biologische vruchten gepasteuriseerd. Voor deze verschijningsvorm worden ze iets meer verhit dan voor de diepgevroren variant gebeurt.

5


Einladung zur Messebeteiligung Invitation to exhibit

Nürnberg, Germany

16. – 19.2.2011

Weltleitmesse für Bio-Produkte World Organic Trade Fair Hier trifft sich die Bio-Welt Where organic people meet

BioFach Nürnberg. Als belangrijke internationaal opererende leverancier van biologische bessen, mag Berrico FoodCompany natuurlijk op de meest invloedrijke beurs voor biologische voedingsmiddelen van de wereld niet ontbreken. Daarom staan we op de BioFach te Nürnberg: Hier trifft sich die Bio-Welt, van 16 tot en met 19 februari. U vindt ons in het Canadese paviljoen in hal 4 stand. nr. 510 # 13. U kunt ons natuurlijk ook even bellen of een e-mail sturen voor een afspraak op een door u gewenste tijd. We kijken er naar uit u daar te ontmoeten en ervaringen en ideeën uit te wisselen.


Innovaties: voorzichtigheid geboden. Bijna iedereen is dol op innovatieve producten, behalve… als het om voedsel gaat, dan is de markt opeens verrassend conservatief. Dat laatste is de conclusie van Phil Roos, een marktonderzoeker die eerder onder meer leiding gaf aan een grote Amerikaanse pizzaketen en aan de koekjes- en snackproducent Delicieus. Zijn ervaringen uit die tijd: voedselinnovaties worden alleen een succes als ze in feite voortborduren op vertrouwde producten. De consument is voorzichtig als het gaat om dingen die hij in zijn mond moet stoppen. Roos is inmiddels geen directeur meer van een productiebedrijf maar van een onderzoekbureau: Gfk Strategic innovation, in Michigan (Ann Arbor om precies te zijn). Dat bureau begeleidt bedrijven die aan productinnovaties werken en dat gebeurt vooral aan de hand van reeds bestaande producten en door te bestuderen hoe die hun huidige gedaante hebben bereikt. Welk proces ten grondslag heeft gelegen aan het succes of de mislukking van een nieuw concept. Michigan is misschien te ver weg, maar via www.gfkinsights4u.com (share knowledge, take action) kunt u meer te weten komen. Navigeer dan naar The Good, The Bad and The Ugly of Innovation. Gfk is een wereldwijd actief marktonderzoekbureau dat onder meer veel onderzoek naar fast moving consumergoods/fmcg. Wat betreft dat ‘share knowledge, take action’: Berrico is een food company, geen specialist in opinie- of marketingonderzoek. Toch kunnen we u in sommige gevallen wel van dienst zijn met nuttige tips en informatie. Niet omdat we zelf de wijsheid in pacht hebben, maar omdat we zoveel bedrijven, mensen en organisaties kennen die op een of andere wijze betrokken zijn bij- of rechtstreeks actief zijn in de voedselproductie. Heeft u dus een gerichte vraag die een andere relatie van ons wellicht zou kunnen beantwoorden? We gaan op zoek naar een antwoord binnen ons netwerk of we brengen u, na wederzijds goedvinden, in contact met een partij die u wellicht verder op weg kan helpen. Uiteraard moet uw probleem raakvlakken hebben met onze expertise: bessen. Over het bewaren, toepassen en verwerken daarvan, het combineren met andere ingrediënten bijvoorbeeld. Onze eigen ervaringen en ons netwerk kunnen voor u van toegevoegde waarde zijn. U bent van harte uitgenodigd daar profijt van te trekken. Dus: heeft u een probleem waar u zelf niet uitkomt, terwijl een andere relatie van ons wellicht de oplossing paraat heeft? Aarzel niet de vraag aan ons voor te leggen.

Reclame bureau wordt koekjesfabrikant Twee Nederlandse reclamemakers zijn niet zo gelukkig in hun beroep als ze in de V.S. kennis maken met een koekjes uitdelende hippie, John Altman geheten. Altman bakt koekjes, omdat hij zegt daar gelukkiger van te worden. Hij geeft zijn koekjes- en zijn levensrecept met plezier aan de mannen mee. Dat moment heeft gevolgen, het markeert de start van een nieuw koekjesmerk: John Altman Cookies. Deze bakproducten zijn inmiddels leverbaar in de smaken green apple & almond, grapefruit & butterscotch en sour cherry & chocolate. De koekjes zijn gemaakt van verse, biologische producten en ze voldoen aan de fair trade normen. Hebben de ondernemers de weg naar het geluk gevonden? Ze menen van wel en ze zijn bereid hun inzichten te delen ook: in het boek ‘What Would John Do? Flour power, baking your way to happiness’ leggen ze uit hoe u ook gelukkig kunt worden. Natuurlijk bevat het boekje ook het koekjesrecept. Op www.johnaltman.org leest u meer over dit initiatief dat binnenkort ook nog wordt uitgebreid met Zuid-Afrikaanse wijn. Voorlopig zijn de John Altman-producten alleen in Nederland verkrijgbaar, maar binnenkort volgt waarschijnlijk Groot Brittannië.

7


De principiële keuzes van Pajottenlander. Het Pajottenland is een mooie Belgische land- en tuinbouwstreek, gelegen in Vlaams-Brabant tussen de riviertjes de Dender en de Zenne. De streek wordt gekenmerkt door afwisseling van mooie steden en stadjes, glooiende heuvels en een grote variatie aan land- en tuinbouwactiviteiten. Sinds 1987 blaast tuinbouwbedrijf Pajottenlander daarin een partij mee. En hoe! Pajottenlander is van oorsprong een tuinbouwbedrijf, maar het begon al snel de eigen producten te verwerken in fruit- en groentesappen. Pajottenlander teelt een grote variatie aan kersen, pruimen, peren en appels die allemaal, het is een bewuste keuze, grotendeels op hoogstambomen worden gekweekt. De keuze voor de hoogstambomen is niet de enige principiële keuze die dit bedrijf maakt, integendeel: Pajottenlander kiest consequent voor duurzaam en natuurlijk, voor eerlijk en puur. Ook als dat, zoals bijna altijd, niet bepaald de gemakkelijkste keuzes zijn. Het zelfgeteelde en daarnaast ook ingekocht fruit, wordt in eigen beheer verwerkt tot een variatie aan fruitsappen. Het bedrijf brengt 18 vruchten- en 6 groentesappen op de markt, één enkele frisdrank en 3 fruitbereidingen. Verwerkers wordt diepvriesfruit, diverse fruitbereidingen, vruchtensappen en purees aangeboden De gebruikte vruchten zijn van biologische herkomst en er wordt geen gebruik gemaakt van concentraten en evenmin van enigerlei toevoeging. Pajottenlander streeft volledige transparantie na, zowel wat de herkomst als de verwerking van het fruit betreft, alleen voor de flessen wordt een uitzondering gemaakt, die zijn bruin omdat die kleur een betere bescherming biedt tegen zonlicht en andere bedreigingen van de kwaliteit. Omdat Pajottenlander alleen met biologische producten wil werken op basis ook van het fair trade gedachtegoed, is Berrico een logische partner als gaat om de productie van veenbessensap en appel-veenbessensap. We zijn blij een bijdrage te kunnen leveren aan deze onderneming die kwaliteit, transparantie en het milieu hoog in het vaandel heeft staan. De producten van Pajottenland zijn verkrijgbaar in België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Meer weten over deze consequent milieubewuste producent? Kijk op www.pajottenlander.be voor nadere informatie.

Commentaar, opmerkingen en suggesties: welkom. Berrico FoodCompany bv P.O. Box 2296 8203 AG Lelystad Nederland Tel: +31 (0)320 266055 Fax: +31 (0)320 266050 E-mail: info@berricofood.com

We maken deze nieuwsbrief om u te informeren en te inspireren, we zijn dankbaar voor uw inbreng. Heeft u iets nieuws te melden dat voor onze andere relaties van belang is? Meld het, misschien kunnen we het plaatsen op onze website of in deze nieuwsbrief. Heeft u kritiek? Laat het ons weten en we zullen proberen er rekening mee te houden. Heeft u een nieuwtje dat voor deze nieuwsbrief interessant zou kunnen zijn? Laat het ons weten!

Berrico Nieuwsbrief nr.2 winter 2011  

Berrico Nieuwsbrief nummer 2 2011

Berrico Nieuwsbrief nr.2 winter 2011  

Berrico Nieuwsbrief nummer 2 2011