Page 1

Limburg – België – Belgique – Belgien – Belgium –


Limburg

– België – Belgique – Belgien – Belgium –

50.93029°N, 5.36247°E


Limburg –  Fotograaf:

Lucas Daniëls

– Auteur:

Johan Veldeman

– Vormgeving:

Dion Bo o dts   –

– België – Belgique – Belgien – Belgium –


Voorwoord

Het fotoboek dat u in handen houdt, is Limburg. Het is een genereus werk, met prachtige paginagrote beelden die onze provincie alle eer aandoen. Een jaar lang zocht een creatief team naar de essentie van Limburg – gedreven door de wil om meer te tonen dan wat het oog ziet. Duizenden klikken en een hartverscheurende selectie later, vormen al deze opnames een eigenzinnig provincieportret. Een beeldroman die net zozeer scherp stelt op de decors als op de acteurs. En vooral hun boeiende interactie tot leven wekt. Direct en naturel. Het einde van het verhaal? Dat staat open. In de hoop dat we er samen nog een epiloog aan toevoegen. Dat onze wegen opnieuw kruisen. Spontaan. Want in Limburg bent u altijd welkom. Altijd thuis. Met deze coördinaten vindt u alvast meteen de weg terug: 50.93029°N, 5.36247°E. Wacht dus niet te lang. De deputatie van de provincie Limburg.


Genereus


In Limburg is het gras altijd groener. Wat de natuur niet aanreikt, schenkt de goedgeefse Limburger je wel.


6–37  

Genereus


Vruchtbare velden en akkers van horizon tot horizon. Met de zon als onuitputtelijke bron van pure natuurlijke rijkdom.

6–37  

Genereus


De Limburgse landbouw neemt in ontvangst wat de grond schenkt. Met hypermoderne machines en een eeuwenoud respect voor het vrijgevige land.

6–37  

Genereus


Kerkdorpjes waar op zondag nog de Heer wordt geprezen. Waar we hogere krachten aanroepen en de elementen bedanken voor wat groeit en bloeit.


6–37  

Genereus


Voordat het Limburgse fruit mond én hart beroert, streelt het de ogen. Miljoenen kleurrijke bloesems geven jaarlijks het startsein voor het nieuwe fruitseizoen.

6–37  

Genereus


De plukkershand sluit zich rond de blozende appel. De start van een hightechtraject dat diezelfde appel plukvers houdt tot in de etershand.


6–37  

Genereus


Limburgs fruit gaat de wereld rond. En de wereld komt naar Limburg. Want voor de fruitpluk strijken hier jaarlijks honderden nationaliteiten neer.

6–37  

Genereus


Haaaaah. Ademruimte. Die heb je in Limburg nog volop. En niet alleen in de hoogte. Velden, akkers, bossen, landschappen, ‌ Ze geven je zuurstof. Veel zuurstof.


6–37  

Genereus


Een microklimaat dat overeenstemt met dat van de Bourgognestreek 100 jaar geleden: de wijndruif voelt zich thuis in Limburg.

6–37  

Genereus


Kwaliteit boven kwantiteit. Limburgse wijnen zitten boordevol smaak. Hun boeket en afdronk verraden liefde voor het vak, en respect voor de natuur.


6–37  

Genereus


Een smakelijke portie? Die is in Limburg nooit ver weg. En ze wordt altijd opgediend met een groothartige glimlach.


6–37  

Genereus


Openstaan voor nieuwe culinaire invloeden en ingrediënten: het verrijkt je keuken en verruimt je wereld – van bron tot bord.

6–37  

Genereus


Met gulle hand vertalen flamboyante koks de Bourgondische aard van de Limburger in hun gerechten. Te weinig? Kan niet. Dit is genereus Limburg.

6–37  

Genereus


Exotische geuren, kleuren, smaken, … Ze fascineren, trekken aan, brengen zuiderse en oosterse warmte naar de Limburgse straten en pleinen.

6–37  

Genereus


In Limburg is de natuur gul en de mens genereus. Maar ook gedreven. Om zo snel mogelijk al dat lekkers en moois met de wereld te delen.


37


Genereus

6

38

Kanne, deelgemeente van Riemst In Limburg is het gras altijd groener. Wat de natuur niet aanreikt, schenkt de goedgeefse Limburger je wel.

Bloesems in Borgloon Voordat het Limburgse fruit mond én hart beroert, streelt het de ogen. Miljoenen kleurrijke bloesems geven jaarlijks het startsein voor het nieuwe fruitseizoen.

Links: appelpluk in Kuttekoven bij Borgloon Rechts: fruitsortering veiling Sint-Truiden De plukkershand sluit zich rond de blozende appel. De start van een hightechtraject dat diezelfde appel plukvers houdt tot in de etershand.

Poolse gastarbeiders bij de aardbeienpluk in Groot-Gelmen Limburgs fruit gaat de wereld rond. En de wereld komt naar Limburg. Want voor de fruitpluk strijken hier jaarlijks honderden nationaliteiten neer.

Frituur Het Stationneke, Houthalen-Helchteren Een smakelijke portie? Die is in Limburg nooit ver weg. En ze wordt altijd opgediend met een groothartige glimlach.

Links: Turkse slager, Beringen Mijn Rechts: döner Kebab, Beringen Mijn Openstaan voor nieuwe culinaire invloeden en ingrediënten: het verrijkt je keuken en verruimt je wereld – van bron tot bord.

Italiaans restaurant “Concordia”, Maasmechelen Met gulle hand vertalen flamboyante koks de Bourgondische aard van de Limburger in hun gerechten. Te weinig? Kan niet. Dit is genereus Limburg.


Velden in Spouwen Vruchtbare velden en akkers van horizon tot horizon. Met de zon als onuitputtelijke bron van pure natuurlijke rijkdom.

Aardappeloogst in Spouwen De Limburgse landbouw neemt in ontvangst wat de grond schenkt. Met hypermoderne machines en een eeuwenoud respect voor het vrijgevige land.

Links: dorpszicht Kerkom bij Sint-Truiden Rechts: kapel in Horpmaal, deelgemeente van Heers Kerkdorpjes waar op zondag nog de Heer wordt geprezen. Waar we hogere krachten aanroepen en de elementen bedanken voor wat groeit en bloeit.

Brustem bij Sint-Truiden Haaaaah. Ademruimte. Die heb je in Limburg nog volop. En niet alleen in de hoogte. Velden, akkers, bossen, landschappen, … Ze geven je zuurstof. Veel zuurstof.

Links: druivenpluk bij Schorpion in Vliermaal Rechts: Wijnkasteel Genoels-Elderen Een microklimaat dat overeenstemt met dat van de Bourgognestreek 100 jaar geleden: de wijndruif voelt zich thuis in Limburg.

Links: wijnbouw Schorpion. Rechts: wijnkelder Genoels-Elderen Kwaliteit boven kwantiteit. Limburgse wijnen zitten boordevol smaak. Hun boeket en afdronk verraden liefde voor het vak, en respect voor de natuur.

Turkenmarkt, Heusden-Zolder Exotische geuren, kleuren, smaken, … Ze fascineren, trekken aan, brengen zuiderse en oosterse warmte naar de Limburgse straten en pleinen.

Turkenmarkt, Heusden-Zolder In Limburg is de natuur gul en de mens genereus. Maar ook gedreven. Om zo snel mogelijk al dat lekkers en moois met de wereld te delen.

37

39


Gedreven


Mens en machine. Technologie en knowhow. Onmisbare schakels in onze onophoudelijke streeftocht naar het perfecte product.

40–91  

Gedreven


De juiste expertise brengt chemische elementen tot leven. Zodat wij ons leven verrijken met airbags, zonnelotion, antibiotica, kredietkaarten, biljartballen, ‌


40–91  

Gedreven


Piepkleine elektronicachips die auto’s doen rijden, 3D-camera’s met dieptezicht voor probleemloos parkeren: vooruitgang zit soms in een klein hoekje.


40–91  

Gedreven


Innovatieve technieken redden levens – van medische beeldvorming tot ingreep. In beide gevallen gestuurd door de vaste hand van een goed opgeleide expert.

40–91  

Gedreven


Het grootste zonnepanelenpark van de Benelux, ingeplant op een oude mijnsite. Of hoe verouderde industrieĂŤn plaats ruimen voor duurzame vernieuwing.


40–91  

Gedreven


De groenste provincie van Vlaanderen kiest resoluut voor groene energie. Die we soms gewoon recht uit de lucht plukken.

40–91  

Gedreven


Aardappelschillen via gisting omzetten in groene stroom – voldoende om een stad een jaar lang van energie te voorzien: Limburg “closes the circle”.

40–91  

Gedreven


Rails, autowegen en kanalen kruisen in industriezones. Een multimodaal netwerk dat zuurstof pompt in de nijvere Limburgse economie.


40–91  

Gedreven


Laden, lossen, overslag: de kracht van Limburg is zowel middelpuntzoekend als middelpuntvliedend. Met de centrale Europese ligging als eeuwige constante.


40–91  

Gedreven


Tonnen gedragen door water. Via Limburg baant de binnenvaart zich een weg naar de rest van Europa. Geruisloos met een minimale impact op milieu en mens.


40–91  

Gedreven


Uittocht uit Limburg. Eén bestuurder voert honderden gloednieuwe auto’s naar hun bestemming. Gemaakt in Limburg, klaar voor de wereld.

40–91  

Gedreven


Expert ontwerpt machine. Machine en mens maken auto. Mens rijdt in auto naar het werk: een “Circle of Industry� die draait op perfectie.


40–91  

Gedreven


Assembleren is een kunst. Dagelijks rollen in Genk honderden kunstwerken van de band. Een toonbeeld van Limburgse Gr端ndlichkeit.


40–91  

Gedreven


Limburg maakt wereldwijd windenergie mogelijk. Zo groeien we uit tot een nederig maar substantieel tandwiel voor een duurzame toekomst.

40–91  

Gedreven


Naadloos verrichten computergestuurde machines hun dagelijks laswerk. Een vurige metafoor voor de Limburgse drang naar kwaliteit.


40–91  

Gedreven


Limburg pioniert in cleantech en life sciences. Maar hoe hightech de omgeving ook is, de menselijke toets maakt het verschil.


40–91  

Gedreven


Miljoenen tonnen Maasgrind reïncarneren in bruggen, wegen, havens … Hun ontginning schept een duurzame habitat voor fauna en flora.


40–91  

Gedreven


Bedreven handen en bekwame koppen sleutelen ijverig aan de toekomst. En verstevigen zo de centrale positie van Limburg in de Euregio.

40–91  

Gedreven


Limburg geeft richting. Want waar wegen samenkomen, arriveren nieuwe ideeĂŤn, ontstaan nieuwe plannen, komen nieuwe projecten in beweging.


40–91  

Gedreven


De wil om te winnen, om elke bocht perfect te nemen, om geen seconde te verspelen, … Het juiste kader haalt het beste in je naar boven, het juiste circuit doet je vliegen.

40–91  

Gedreven


Ogen gericht op de volgende meter, geest gefocust op de eindmeet, … Limburg bouwt arena’s waarin sportieve helden schitteren.


40–91  

Gedreven


De Limburgse universiteitsstudenten bekampen elkaar jaarlijks in een regatta. Aangedreven door de ambitie om academisch én sportief te scoren.

40–91  

Gedreven


Een middelgrote stad waarin alle busverkeer gratis is: de hoofdstad van Limburg verzet de bakens in duurzame mobiliteit.

40–91  

Gedreven


De Limburgse hogescholen en universiteiten kneden de experts van morgen. Medici, rechtsgeleerden, biologen, journalisten, ‌ zelfs popmuzikanten.


40–91  

Gedreven


Samen naar de diploma-uitreiking. Gedrevenheid leidde de promovendi naar dit moment. Eigenzinnig vatten ze nu het volgende hoofdstuk van hun leven aan.


91


Gedreven

40

92

LAG Trailers, Bree – transportoplossingen op maat Mens en machine. Technologie en knowhow. Onmisbare schakels in onze onophoudelijke streeftocht naar het perfecte product.

Zonnepanelenpark Group Machiels, Heusden-Zolder Het grootste zonnepanelenpark van de Benelux, ingeplant op een oude mijnsite. Of hoe verouderde industrieën plaats ruimen voor duurzame vernieuwing.

Windmolenpark, Lommel De groenste provincie van Vlaanderen kiest resoluut voor groene energie. Die we soms gewoon recht uit de lucht plukken.

Bio Energy Group Machiels, Lommel Aardappelschillen via gisting omzetten in groene stroom – voldoende om een stad een jaar lang van energie te voorzien: Limburg “closes the circle”

Transport Ford Genk – grootste autoproducent in België Uittocht uit Limburg. Eén bestuurder voert honderden gloednieuwe auto’s naar hun bestemming. Gemaakt in Limburg, klaar voor de wereld.

Robots Ford Genk – meer dan 60 % van de Belgische autoproductie Expert ontwerpt machine. Machine en mens maken auto. Mens rijdt in auto naar het werk: een “Circle of Industry” die draait op perfectie.

Assemblage Ford Genk – meer dan 10 000 werknemers in België Assembleren is een kunst. Dagelijks rollen in Genk honderden kunstwerken van de band. Een toonbeeld van Limburgse Gründlichkeit.


Tessenderlo Chemie, Tessenderlo – toonaangevend in de chemische industrie De juiste expertise brengt chemische elementen tot leven. Zodat wij ons leven verrijken met airbags, zonnelotion, antibiotica, kredietkaarten, biljartballen, ...

Melexis, Tessenderlo – Geïntegreerde micro-elektronische systemen Piepkleine elektronicachips die auto’s doen rijden, 3D-camera’s met dieptezicht voor probleemloos parkeren: vooruitgang zit soms in een klein hoekje.

Links: medische beeldvorming Aporis, Hasselt Rechts: implantaatoperatie Ziekenhuis Oost-Limburg, Genk Innovatieve technieken redden levens – van medische beeldvorming tot ingreep. In beide gevallen gestuurd door de vaste hand van een goed opgeleide expert.

Haven Genk Rails, autowegen en kanalen kruisen in industriezones. Een multimodaal netwerk dat zuurstof pompt in de nijvere Limburgse economie.

Haven Genk Laden, lossen, overslag: de kracht van Limburg is zowel middelpuntzoekend als middelpuntvliedend. Met de centrale Europese ligging als eeuwige constante.

Albertkanaal, Kanne (Riemst) Tonnen gedragen door water. Via Limburg baant de binnenvaart zich een weg naar de rest van Europa. Geruisloos met een minimale impact op milieu en mens.

Hansen Transmissions, Lommel – tandwielkasten voor windturbines Limburg maakt wereldwijd windenergie mogelijk. Zo groeien we uit tot een nederig maar substantieel tandwiel voor een duurzame toekomst.

Computergestuurd lassen, Hansen Transmissions, Lommel Naadloos verrichten computergestuurde machines hun dagelijks laswerk. Een vurige metafoor voor de Limburgse drang naar kwaliteit.

Links: lakken tandwielkasten, Hansen Transmissions, Lommel Rechts: Labo Biomedische universiteit, Hasselt Limburg pioniert in cleantech en life sciences. Maar hoe hightech de omgeving ook is, de menselijke toets maakt het verschil.

93


94

Grindontginning, Rotem (Dilsen-Stokkem) Miljoenen tonnen Maasgrind reïncarneren in bruggen, wegen, havens, … Hun ontginning schept een duurzame habitat voor fauna en flora.

Werken verkeerswisselaar, Lummen Bedreven handen en bekwame koppen sleutelen ijverig aan de toekomst. En verstevigen zo de centrale positie van Limburg in de Euregio.

Verkeerswisselaar, Lummen Limburg geeft richting. Want waar wegen samenkomen, arriveren nieuwe ideeën, ontstaan nieuwe plannen, komen nieuwe projecten in beweging.

Gratis busverkeer, Hasselt Een middelgrote stad waarin alle busverkeer gratis is: de hoofdstad van Limburg verzet de bakens in duurzame mobiliteit.

Links: gratis bussen, Hasselt Rechts: inschrijvingen Provinciale Hogeschool, Hasselt De Limburgse hogescholen en universiteiten kneden de experts van morgen. Medici, rechtsgeleerden, biologen, journalisten, … zelfs popmuzikanten.

Proclamatie Provinciale Hogeschool in Kinepolis, Hasselt Samen naar de diploma-uitreiking. Gedrevenheid leidde de promovendi naar dit moment. Eigenzinnig vatten ze nu het volgende hoofdstuk van hun leven aan.

91


Superleague Circuit Terlaemen, Heusden-Zolder. De wil om te winnen, om elke bocht perfect te nemen, om geen seconde te verspelen… Het juiste kader haalt het beste in je naar boven, het juiste circuit doet je vliegen.

Links: KBC Nacht van de Atletiek, Heusden-Zolder. Rechts: GP Limburg, Lommel. Ogen gericht op de volgende meter, geest gefocust op de eindmeet… Limburg bouwt arena’s waarin sportieve helden schitteren.

Studentenregatta Albertkanaal, Diepenbeek. De Limburgse universiteitsstudenten bekampen elkaar jaarlijks in een regatta. Aangedreven door de ambitie om academisch én sportief te scoren.

95


Eigenzinnig


Waarom altijd kiezen voor het vertrouwde? West meets East in Limburg. Met de grootste Japanse tuin van de Benelux. Lekker eigen-“zen”-nig.

96–149  

Eigenzinnig


In Limburg is de stilte nog hoorbaar. In parken, tuinen of diep in het hart van de natuur waar de mens de rol van gast vervult.

96–149  

Eigenzinnig


Niet de bestemming is van belang, wel de weg ernaartoe. Zeker in Limburg met zijn uniek en wereldwijd gekopieerde fietsroutenetwerk.

96–149  

Eigenzinnig


Met de deining mee of tegen de stroom in: speels je grenzen aftasten zit in de Limburgse natuur.


96–149  

Eigenzinnig


In Limburg start het toeristische seizoen met een natuurfenomeen dat nagenoeg uniek is in de wereld: zeeĂŤn van bloesems op vruchtbaar land.


96–149  

Eigenzinnig


Vespa. Italiaans voor wesp. Limburgs voor ongedwongen genieten van de natuur. In alle rust en op eigen tempo.

96–149  

Eigenzinnig


De Limburgse steenkool is intussen uitgeput, de Limburgse creativiteit nog lang niet. Vandaag staat het mijnerfgoed symbool voor cultuur, kunst en design.


96–149  

Eigenzinnig


Licht werpen op wat normaal verborgen blijft, mooi maken wat altijd zichtbaar is. Of hoe industrieel mijnerfgoed mens ĂŠn landschap beroert.


96–149  

Eigenzinnig


Een moderne kantoorruimte of … een eigenzinnige tentoonstelling over werk in de hedendaagse maatschappij? Limburg werpt een ander licht op realiteit.

96–149  

Eigenzinnig


Elk beeld vertelt zijn verhaal. Limburg vertelt er duizenden. Verhalen om bij stil te staan.


96–149  

Eigenzinnig


Sjjjt. Ware architecturale meesterwerken bewonder je best in stilte. Want wie niets zegt, ziet meer.


96–149  

Eigenzinnig


Limburg denkt “out of the box”. En soms zelfs “out of the bath”. Want waarom mag een eend eigenlijk geen ambities koesteren die verder reiken dan de tob(be)?

96–149  

Eigenzinnig


Maak gebruik van de kunst die de natuur aanreikt, en vul ze aan met wat de mens verzint. Dat is de creatieve kracht van Limburg.


96–149  

Eigenzinnig


In Limburg is erfgoed meer dan verleden tijd, het is onvoltooid tegenwoordige kunst. Een sprankelend decor voor de legendes van de toekomst.

96–149  

Eigenzinnig


Muzikaal talent tiert welig in Limburg. De muziekscène bruist, borrelt en brengt beloftevolle bands aan de oppervlakte. Limburg rocks!

96–149  

Eigenzinnig


Een beklijvende opera in openlucht, in de schaduw van een waterburcht: Limburg doet de dingen graag anders.


96–149  

Eigenzinnig


Eén festival, drie dagen, acht podia, tientallen muziekgenres, meer dan honderd bands en duizenden bezoekers uit de hele wereld, … Welkom op Pukkelpop!

96–149  

Eigenzinnig


Gedragen op het ritme van je favoriete bands en op de handen van gelijkgezinden. Eén muziekfestival, één geest, totale vrijheid.

96–149  

Eigenzinnig


De grijze muis uithangen? Waarom zouden we? Iedere jongere is een kleurrijke kosmos op zich. Een wereld waard om verkend te worden.

96–149  

Eigenzinnig


Het Limburgse festival Rimpelrock bewijst dat er geen leeftijd staat op fun. Dat senioren in de juiste omgeving jong van hart blijven.


96–149  

Eigenzinnig


Je limieten verleggen, continu streven naar perfectie, ‌ de kneepjes van morgen liggen bij de jeugd van vandaag. Limburg voedt ze.


96–149  

Eigenzinnig


Een Formule 1-circuit systematisch openstellen voor fietsers. Of hoe lateraal denken parallelle universa doet samenvallen.

96–149  

Eigenzinnig


Je moet niet altijd tot op de bodem gaan. Soms is het gewoon leuk om aan de oppervlakte te blijven. Zeker met Limburg aan weerszijden van de rivier.


96–149  

Eigenzinnig


Grassprieten, zandkorrels, waterdruppels, zonnestralen: de natuurlijke plassen, vijvers en meren van Limburg geven een kustgevoel. Maar dan zonder files.

96–149  

Eigenzinnig


Een auto omgekeerd tegen het plafond. De bestuurder? Een dj die klanten in de sfeer brengt. Shoppen in Limburg is trendy, verrassend, origineel!


96–149  

Eigenzinnig


De Limburgse boetieks zijn meer dan een reflectie van de hedendaagse mode. Onze ontwerpers zetten de trends, maken de mode. Eigenzinnig en naturel.


149


Eigenzinnig

98

Bloesems in Kuttekoven, nabij Borgloon In Limburg start het toeristische seizoen met een natuurfenomeen dat nagenoeg uniek is in de wereld: zeeën van bloesems op vruchtbaar land.

Links: picknicken in Kuttekoven (Borgloon) Rechts: bloesemroute, Groot-Gelmen Vespa. Italiaans voor wesp. Limburgs voor ongedwongen genieten van de natuur. In alle rust en op eigen tempo.

Bibliotheek, Genk De Badeend (Flerentijn Hofman), Z-out Z33, Kanaalkom Sjjjt. Ware architecturale meesterwerken bewonder je best in Hasselt stilte. Want wie niets zegt, ziet meer. Limburg denkt “out of the box”. En soms zelfs “out of the bath” Want waarom mag een eend eigenlijk geen ambities koesteren die verder reiken dan de tob(be)?

150

Japanse tuin, Hasselt Waarom altijd kiezen voor het vertrouwde? West meets East in Limburg. Met de grootste Japanse tuin van de Benelux. Lekker eigen-“zen”-nig.

Mijnmuseum, Beringen Mijn De Limburgse steenkool is intussen uitgeput, de Limburgse creativiteit nog lang niet. Vandaag staat het mijnerfgoed symbool voor cultuur, kunst en design.

Links: Glasmuseum, Genk Rechts: Winteravonden (Duchateau), Bokrijk Maak gebruik van de kunst die de natuur aanreikt, en vul ze aan met wat de mens verzint. Dat is de creatieve kracht van Limburg.


Japanse tuin, Hasselt In Limburg is de stilte nog hoorbaar. In parken, tuinen of diep in het hart van de natuur waar de mens de rol van gast vervult.

Fietsen langs de Maas, Ophoven (Kinrooi) Niet de bestemming is van belang, wel de weg ernaartoe. Zeker in Limburg met zijn uniek en wereldwijd gekopieerde fietsroutenetwerk.

De Maas, grens tussen Belgisch- en Nederlands-Limburg Links: Elen (Dilsen-Stokkem) Rechts: veerpont Ophoven (Kinrooi) Met de deining mee of tegen de stroom in: speels je grenzen aftasten zit in de Limburgse natuur.

Links: Mijnmuseum, Beringen Mijn Rechts: Mijnschacht, Heusden-Zolder Licht werpen op wat normaal verborgen blijft, mooi maken wat altijd zichtbaar is. Of hoe industrieel mijnerfgoed mens én landschap beroert.

Links: Expo “Werk Nu” (Stallaert), Z33 Hasselt Rechts: Expo “De Oversteek” (Sofie Muller), Oud-Rekem Een moderne kantoorruimte of … een eigenzinnige tentoonstelling over werk in de hedendaagse maatschappij? Limburg werpt een ander licht op realiteit.

Expo “De Oversteek” (Sofie Muller), Oud-Rekem Elk beeld vertelt zijn verhaal. Limburg vertelt er duizenden. Verhalen om bij stil te staan.

Winteravonden, Bokrijk In Limburg is erfgoed meer dan verleden tijd, het is onvoltooid tegenwoordige kunst. Een sprankelend decor voor de legendes van de toekomst.

10 jaar Muziekodroom, Hasselt Muzikaal talent tiert welig in Limburg. De muziekscène bruist, borrelt en brengt beloftevolle bands aan de oppervlakte. Limburg rocks!

Zomeropera, Alden Biesen, Bilzen Een beklijvende opera in openlucht, in de schaduw van een waterburcht: Limburg doet de dingen graag anders.

151


Pukkelpop, Kiewit (Hasselt) Eén festival, drie dagen, acht podia, tientallen muziekgenres, meer dan honderd bands en duizenden bezoekers uit de hele wereld, … Welkom op Pukkelpop!

Pukkelpop, Kiewit (Hasselt) Gedragen op het ritme van je favoriete bands en op de handen van gelijkgezinden. Eén muziekfestival, één geest, totale vrijheid.

Pukkelpop, Kiewit (Hasselt) De grijze muis uithangen? Waarom zouden we? Iedere jongere is een kleurrijke kosmos op zich. Een wereld waard om verkend te worden.

Waterrecreatie Maas, Ophoven (Kinrooi) Je moet niet altijd tot op de bodem gaan. Soms is het gewoon leuk om aan de oppervlakte te blijven. Zeker met Limburg aan weerszijden van de rivier.

De Spaanjerd, Ophoven (Kinrooi) Grassprieten, zandkorrels, waterdruppels, zonnestralen: de natuurlijke plassen, vijvers en meren van Limburg geven een kustgevoel. Maar dan zonder files.

Shoppen in Hasselt Een auto omgekeerd tegen het plafond. De bestuurder? Een dj die klanten in de sfeer brengt. Shoppen in Limburg is trendy, verrassend, origineel!

152


Rimpelrock, Kiewit (Hasselt) Het Limburgse festival Rimpelrock bewijst dat er geen leeftijd staat op fun. Dat senioren in de juiste omgeving jong van hart blijven.

BMX, Kapermolen, Hasselt Je limieten verleggen, continu streven naar perfectie‌ de kneepjes van morgen liggen bij de jeugd van vandaag. Limburg voedt ze.

Fietsen op Circuit Zolder, Heusden-Zolder Een Formule 1-circuit systematisch openstellen voor fietsers. Of hoe lateraal denken parallelle universa doet samenvallen.

149

Shoppen in Genk De Limburgse boetieks zijn meer dan een reflectie van de hedendaagse mode. Onze ontwerpers zetten de trends, maken de mode. Eigenzinnig en naturel.

153


Naturel


154–187  

Naturel


Even totaal weg van de wereld, ongerept in de natuur. Luister naar de compositie van de wind. Verlies jezelf in het lichtspel van zon en wolken.


154–187  

Naturel


Fauna en flora gedijen goed in Limburg. Lustig poseren en paraderen topmodellen die elders steeds minder vaak optreden. Een defilé dat nooit verveelt.

154–187  

Naturel


Plassen, poelen, kabbelende beekjes en vijvers: dĂŠ plek voor zoemend leven en ritselend groen. Hier wandelt de mens binnen als buitenstaander.


154–187  

Naturel


Bloeiende paarse heide tot aan de einder. Rustgevend. Haal diep adem en proef de geur van de Limburgse zomer.


154–187  

Naturel


Bucolisch, arcadisch, herderlijk: hoe je het ook noemt, Limburg is een levende ode aan het platteland. Met het vee, stapel op zijn rol als figurant.

154–187  

Naturel


Winterwonderlijk wit. Een tafereel van Pieter Bruegel de Oude? Of een momentmoza誰ek van ijs, sneeuw en goedgemutste pretzoekers?


154–187  

Naturel


Weidse landschappen creëren een perfect canvas voor het cyclische talent van de seizoenen. Een onbegrensd doek leent zich nu eenmaal goed voor meesterwerken.

154–187  

Naturel


Silhouetten van schachtbokken schouder aan schouder met besneeuwde kruinen. De natuur herwint wat de mens ontgint.

154–187  

Naturel


IJzig puur in de winter, vurig roodgeelbruin in de herfst: de Limburgse natuur spiegelt met waterverf haar beeltenis in het rond.


154–187  

Naturel


In de ruige zanderige vlaktes van de Limburgse Kempen ontkiemt al eeuwenlang de geroemde lokale gastvrijheid. Woeste gronden, warme harten.

154–187  

Naturel


Ooit plantten Kempenzonen dennen om de verzanding tegen te gaan. Vandaag brengen deze bossen leven en schaduw. Van Sahels naar Sahemels.


154–187  

Naturel


De draagkracht van water leidt tot heerlijk onbekommerde momenten. Een verfrissende tête-à-tête met de natuur.

154–187  

Naturel


Kastelen spelen verstoppertje in de heuvelachtige plooien van groen Haspengouw. Eeuwenlang een vruchtbarende tuin voor heersers allerhande en aller landen.


154–187  

Naturel


Veredeling van fruit, rozen en groenten: ooit was het een hobby voor de rijke klasse. Weidse kasteeltuinen geven ons vandaag inzicht in hun speelkamers.


154–187  

Naturel


Culinaire en geneeskrachtige kruiden groeien geurig in de schaduw van een eeuwenoude abdij. Pittige kennis die ons leven pepert.

154–187  

Naturel


Gaat de mens niet naar de natuur? Dan brengt Limburg de natuur naar de mens. Een spontane wisselwerking die perfect past in ons naturel.


187


Naturel

154

Schulensmeer, Schulen (Herk-de-Stad) Even totaal weg van de wereld, ongerept in de natuur. Luister naar de compositie van de wind. Verlies jezelf in het lichtspel van zon en wolken.

Het Lummens Broek, Lummen Bucolisch, arcadisch, herderlijk: hoe je het ook noemt, Limburg is een levende ode aan het platteland. Met het vee, stapel op zijn rol als figurant.

Schaatsen op de Molenvijver, Genk Winterwonderlijk wit. Een tafereel van Pieter Bruegel de Oude? Of een momentmozaïek van ijs, sneeuw en goedgemutste pretzoekers?

Winterlandschap, Heks Weidse landschappen creëren een perfect canvas voor het cyclische talent van de seizoenen. Een onbegrensd doek leent zich nu eenmaal goed voor meesterwerken.

Lommelse Sahara, Lommel Ooit plantten Kempenzonen dennen om de verzanding tegen te gaan. Vandaag brengen deze bossen leven en schaduw. Van Sahels naar Sahemels.

Links: natuurschaatsen, Bolderberg (Heusden-Zolder) Rechts: Oude Maas (Dilsen-Stokkem) De draagkracht van water leidt tot heerlijk onbekommerde momenten. Een verfrissende tête-à-tête met de natuur.

Kasteel van Hex, Heks (Heers) Kastelen spelen verstoppertje in de heuvelachtige plooien van groen Haspengouw. Eeuwenlang een vruchtbarende tuin voor heersers allerhande en aller landen.

188


Biodiversiteit Wijvenheide, Zonhoven Fauna en flora gedijen goed in Limburg. Lustig poseren en paraderen topmodellen die elders steeds minder vaak optreden. Een defilĂŠ dat nooit verveelt.

Wijvenheide, Zonhoven Plassen, poelen, kabbelende beekjes en vijvers: dĂŠ plek voor zoemend leven en ritselend groen. Hier wandelt de mens binnen als buitenstaander.

De Teut, Zonhoven Bloeiende paarse heide tot aan de einder. Rustgevend. Haal diep adem en proef de geur van de Limburgse zomer.

Winterlandschap, Mijn van Winterslag (Genk) Silhouetten van schachtbokken schouder aan schouder met besneeuwde kruinen. De natuur herwint wat de mens ontgint.

Links: de Demer, Zelem Rechts: de Oude Maas, Dilsen-Stokkem IJzig puur in de winter, vurig roodgeelbruin in de herfst: de Limburgse natuur spiegelt met waterverf haar beeltenis in het rond.

Terhaagdoornheide, Houthalen-Helchteren In de ruige zanderige vlaktes van de Limburgse Kempen ontkiemt al eeuwenlang de geroemde lokale gastvrijheid. Woeste gronden, warme harten.

Kasteeltuin kasteel van Hex, Heks (Heers) Veredeling van fruit, rozen en groenten: ooit was het een hobby voor de rijke klasse. Weidse kasteeltuinen geven ons vandaag inzicht in hun speelkamers.

Abdij van Herkenrode, Hasselt Culinaire en geneeskrachtige kruiden groeien geurig in de schaduw van een eeuwenoude abdij. Pittige kennis die ons leven pepert.

Tuindagen, Bokrijk Gaat de mens niet naar de natuur? Dan brengt Limburg de natuur naar de mens. Een spontane wisselwerking die perfect past in ons naturel.

187

189


Spontaan


Het Oud-Limburgse Schuttersfeest. Zelfs hier staat de boog niet altijd gespannen. Ook al is het soms wat drummen om niets van het spektakel te missen.


190–227  

Spontaan


Vroeger zegende de pastoor de paarden, vandaag de tractoren. De wereld verandert, maar feestelijke overlevering koesteren we als nooit tevoren.


190–227  

Spontaan


De jagers voelen de adrenaline pompen. Het wild? Niet de sluwe vos, wél verdekte jachthoornblazers die de meute lokken met muziek en geschal.

190–227  

Spontaan


Vrijgevig meert De Goede Sint in Limburg aan. Honderden kinderharten maken een sprongetje. Honderden ouders en grootouders zijn zelf één dag weer kind.

190–227  

Spontaan


Uitbundig verbroederen Belgisch- en Nederlands-Limburg. Gescheiden door een rivier, verenigd door een eenheidsgevoel dat de legitieme grenzen overstijgt.


190–227  

Spontaan


Twee Limburgen, ĂŠĂŠn hart: dezelfde tongval, dezelfde Bourgondische inborst, dezelfde voorliefde voor feesten, dezelfde joviale natuur.


190–227  

Spontaan


Kleurrijke praalwagens glijden door de feestende massa. Confetti en snoep vliegen door de lucht. Mensen dansen, zingen, springen, drinken, … ’t Is weer carnaval.

190–227  

Spontaan


Goedlachs genieten de groepen van de aandacht. Een jaar hebben ze aan hun carnavaleske act gewerkt. Vandaag is het hun dag. En nacht. En ochtend…

190–227  

Spontaan


Er mag al eens gelachen worden. Hoe kan dat beter dan met komische kunst. Of je nu giert, grinnikt, glimlacht of grijnst, ‌ vrolijkheid is hier de boodschap.


190–227  

Spontaan


Het circus is daar. En hier. En overal. Want dit gezelschap beperkt zich niet tot een tent. Het overspoelt de gemeente. En sleurt klein en groot gewillig mee.


190–227  

Spontaan


Curieuze creaturen en duistere droomwezens bevolken straten, pleinen en hoeken. De grens tussen realiteit en fantasie vervaagt.

190–227  

Spontaan


Brullende motoren, bruisende mensen. De ridder op het witte paard maakt vandaag geen enkele kans tegen de stoere strijder op het stalen ros.


190–227  

Spontaan


Born to be wild. De banden gieren, de borsten priemen, de blikken doorprikken, … Zien en gezien worden, rijden en staan, … Mensen komen samen.

190–227  

Spontaan


Gedragen door een heilig vuur schrijden honderden figuranten voort in een serene ommegang. Authentieke verering die elke zeven jaar duizenden doet samensmelten.

190–227  

Spontaan


Engelachtige gewaden, sfeervolle gezangen, intense blikken, … De pure vreugde om deel uit te maken van een speciaal moment.

190–227  

Spontaan


Een kort drankje waar je lang van geniet. EĂŠn keer per jaar brengt Hasselt ode aan zijn jenever. Een grootse verbroedering waarop ijverig wordt geklonken.


190–227  

Spontaan


Kelnerloop of ganzenpas… Op de Jeneverfeesten zet Hasselt zijn beste beentje voor. Op deze dag brengt de gezelligheid de verveling aan het wankelen.

190–227  

Spontaan


Kerststalletjes, een schaatsbaan, reuzenrad, warme wafels, jenever en gl端hwein ... De koudste winterdagen krijgen een warme gloed. Het jaar sluit af. Het boek ook.


227


Spontaan

190

Optocht schuttersfeesten, Neer (NL) Het Oud-Limburgse Schuttersfeest. Zelfs hier staat de boog niet altijd gespannen. Ook al is het soms wat drummen om niets van het spektakel te missen.

Belgisch-Nederlands Volksfeest, Meeswijk (Dilsen-Stokkem) Uitbundig verbroederen Belgisch- en NederlandsLimburg. Gescheiden door een rivier, verenigd door een eenheidsgevoel dat de legitieme grenzen overstijgt.

Belgisch-Nederlands Volksfeest, Meeswijk (Dilsen-Stokkem) Twee Limburgen, één hart: dezelfde tongval, dezelfde Bourgondische inborst, dezelfde voorliefde voor feesten, dezelfde joviale natuur.

Carnaval, Dilsen-Stokkem Kleurrijke praalwagens glijden door de feestende massa. Confetti en snoep vliegen door de lucht. Mensen dansen, zingen, springen, drinken, … ’t Is weer carnaval.

Circo Paradiso, Heusden-Zolder Curieuze creaturen en duistere droomwezens bevolken straten, pleinen en hoeken. De grens tussen realiteit en fantasie vervaagt.

Harley Davidson-treffen, Leopoldsburg Brullende motoren, bruisende mensen. De ridder op het witte paard maakt vandaag geen enkele kans tegen de stoere strijder op het stalen ros.

Harley Davidson-treffen, Leopoldsburg Born to be wild. De banden gieren, de borsten priemen, de blikken doorprikken, … Zien en gezien worden, rijden en staan, … Mensen komen samen.

228


Zegening tractoren, Guvelingen (Sint-Truiden) Vroeger zegende de pastoor de paarden, vandaag de tractoren. De wereld verandert, maar feestelijke overlevering koesteren we als nooit tevoren.

Slipjacht, Zutendaal De jagers voelen de adrenaline pompen. Het wild? Niet de sluwe vos, wél verdekte jachthoornblazers die de meute lokken met muziek en geschal.

Aankomst Sinterklaas, Hasselt Vrijgevig meert De Goede Sint in Limburg aan. Honderden kinderharten maken een sprongetje. Honderden ouders en grootouders zijn zelf één dag weer kind.

Carnaval, Dilsen-Stokkem Goedlachs genieten de groepen van de aandacht. Een jaar hebben ze aan hun carnavaleske act gewerkt. Vandaag is het hun dag. En nacht. En ochtend…

Festival van de lach, Houthalen-Helchteren Er mag al eens gelachen worden. Hoe kan dat beter dan met komische kunst. Of je nu giert, grinnikt, glimlacht of grijnst, … vrolijkheid is hier de boodschap.

Circo Paradiso, Heusden-Zolder Het circus is daar. En hier. En overal. Want dit gezelschap beperkt zich niet tot een tent. Het overspoelt de gemeente. En sleurt klein en groot gewillig mee.

Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, Tongeren Gedragen door een heilig vuur schrijden honderden figuranten voort in een serene ommegang. Authentieke verering die elke zeven jaar duizenden doet samensmelten.

Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten Tongeren Engelachtige gewaden, sfeervolle gezangen, intense blikken, … De pure vreugde om deel uit te maken van een speciaal moment.

Jeneverfeesten, Hasselt Een kort drankje waar je lang van geniet. Eén keer per jaar brengt Hasselt ode aan zijn jenever. Een grootse verbroedering waarop ijverig wordt geklonken.

229


Jeneverfeesten, Hasselt Kelnerloop of ganzenpas… Op de Jeneverfeesten zet Hasselt zijn beste beentje voor. Op deze dag brengt de gezelligheid de verveling aan het wankelen.

230

227

Winterland, Hasselt. Kerststalletjes, een schaatsbaan, reuzenrad, warme wafels, jenever en glühwein, … De koudste winterdagen krijgen een warme gloed. Het jaar sluit af. Het boek ook.


231


9 789074 605441

Colofon

Een uitgave van De deputatie, Herman Reynders, gouverneur-voorzitter; Marc Vandeput, Sylvain Sleypen, Gilbert Van Baelen, Frank Smeets, Erika Thijs, Walter Cremers, gedeputeerden en Renata Camps, provinciegriffier Concept Impuls – Genk Algemene coördinatie Sabine Parmentier, Moniek Calcoen – Informatie en Communicatie, provincie Limburg Jürgen Buekers – Impuls – Genk Fotograaf Lucas Daniëls Auteur Johan Veldeman Grafisch ontwerp & typografie Dion Boodts – Grafische producties, Informatie en Communicatie, provincie Limburg Druk & afwerking Lannoo – Tielt Papier Arctic Volume White, 100 gr. (binnenwerk), Munken Polar, 130 gr. (schutbladen, kaft), Wibalin Natural White, 120 gr. (kaft) Lettertypes Le Monde Livre & Le Monde Sans (Jean François Porchez) ITC Johnston (Edward Johnston and David Farey) Oplage Nederlands 250 ex. Engels 750 ex. Vertaling Nederlands-Engels ElaN Languages nv – Heusden-Zolder ISBN: 978 90 746 0544 1 (Nederlands) ISBN: 978 90 746 0545 8 (English) D/2010/5857/93 Made in Belgium

232


Limburg

Limburg  

Het fotoboek "Limburg", is Limburg. Het is een genereus werk, met prachtige paginagrote beelden die onze provincie alle eer aandoen. Een jaa...

Limburg  

Het fotoboek "Limburg", is Limburg. Het is een genereus werk, met prachtige paginagrote beelden die onze provincie alle eer aandoen. Een jaa...

Advertisement