Page 1

http://www.mandrac.si, urednistvo@mandrac.si

1009

tednik

ČETRTEK, 6. JUNIJ 2013 / ŠTEVILKA 1008, LETO XIX / POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 6310 IZOLA - ISOLA / CENA: 1,20 EUR

OPTIKA MALI

Prešernova c.55 05/ 640 21 63

www.mandrac.si

Foto: Primož

Pizzeria NAPA Verdijeva 2 05/ 641 51 40

Svoji na svojem, moji na mojem Torkov večer festivala Kino Otok je bil morda najbolj čustven doslej. Ko se v filmu Na svoji zemlji, partizan Sova zazre v dolino in pravi soborcu in prijatelju: “Stane, glej jo, našo Grapo”, smo vsi začutili nekakšno bolečo toplino, ponos in nenavadno srečo, ki je že dolgo ne občutimo več. (Mef) France Štiglic je film Na svoji zemlji, ki je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film, posnel davnega leta 1948. Takrat je še zelo dišalo po svobodi po neki novi prihodnosti za ljudi, ki so osvobodili domovino in z vero zrli v jutrišnji dan. Takrat se je tudi vedelo, kaj pomeni “na svoji zemlji”. Vsi so vedeli in vsi razumeli, da gre za njihovo, skupno zemljo na kateri bodo živeli, delali, rojevali otroke, gradili hiše, lovili ribe, asfaltirali ceste, orali polja in njive, nabirali spomladansko cvetje. Na svoji zemlji je dejansko pomenilo “na naši zemlji” na tisti zemlji, ki smo jo odvzeli tujcu zato, da bomo sami odločali o tem, kako jo bomo urejali, orali, pozidali, ozelenili, namakali in izsužili ter - ogradili.

In takrat se je začelo. Že prej so bili nekateri prepričani, da je “svoje” nekaj izmišljenega in da tovrstnega svojilnega zaimka ni moč uporabiti, ko gre za zemljo, ki je najbolj sveta med lastninami. In so kmalu ugotovili, da “svojega” ni, da je lahko le naše. Nekateri so sicer “naše” še vedno razumeli kot svoje, toda tisti pravi častilci zasebne lastnine so “naše” razumeli kot “moje”. Če bi Štiglic svoj film snemal danes bi ga moral nasloviti Na moji zemlji, kar bi seveda v temeljih zamajalo postulate tega izjemnega filmskega dela. Morda bi moral scenarij spremeniti do te mere, da bi vsak lastnik osvobajal samo svoj kos zemlje, Sova pa bi filmu izjavil: “Stane, glej jo, mojo Grapo.”

Problem se je preselil celo v slovnico. Saj poznate dilemo: “Ali vabim nekoga na svoj ali moj rojstni dan?” Slovnica je problem rešila tako, da si v teh primerih pomagamo z zaimkom lasten. V stavkih, kjer lahko besedo moj, oziroma svoj, nadomestimo z besedo lasten, je v osnovi ustrezno uporabiti obliko svoj. Ali bi lahko film nosil naslov: Na lastni zemlji? Ne, kajti zemlja ni več naša last. Danes je zemlja v lasti države, občin, cerkve, propadlih gradbincev, zemljiških mešetarjev in posameznikov. Nihče od naštetih je ne razume kot našo skupno zemljo, sicer je ne bi ograjeval, zaračunaval, in prekupčeval z njo. Slovenci že dolgo nismo več na skupni svoji zemlji. Vsak od nas ima samo svojo.

GREMO V NOVO POLLETJE!

Vsakokrat, ko pošljemo položnice za polletno naročniško obdobje se začenja naš boj za obstanek časopisa. Z vašo pomočjo smo doslej zmagovali. Naj bo tako tudi tokrat. Hvala Vam, da ste z nami.

Foto: Ambrož

Iz filma: Na svoji zemlji

Suša

Sem minister Židan pa nisem židane volje. Priznati vam moram, šlo nam je že bolje. Nekoč je kmet sejal da je lahko požel, danes čaka na subvencije, da bi preživel. In z ribiči ni drugače, vsak bi rad svoj kos pogače, a je ne bi v morju lovili pač pa iz proračuna dobili. A v blagajni je suša, hujša kot na njivi, in lahko smo srečni, da smo sploh še živi.

MANDRAC.SI

Naša ulična spletna stran mandrac. si je že dobro shodila in tam lahko srečate marsikoga in izveste marsikaj takšnega, kar ne sodi na klasične spletne naslove. Če vam je do slabe volje boste prebrali urednikov blog, če bi radi videli sosede na zabavi poglejte v Kantino, če vas zanimajo arhivske številke Mandrača so v Kleti, če ne veste kam bi šli kliknite na Grem, ostalo pa raziskujte.

Izjava tedna: Malo pa mi gre na živce, da moram vsak večer plačati 5 Eurov, da grem lahko čez Manziolijev trg domov. Stanovalec Smrekarjeve ulice


2

STRAN ZA OGREVANJE

Pisma iz metropole Vsak resen regijski časopis ima dopisnika v

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

glavnem mestu. In ga imamo tudi mi. Že res, da je vsak vikend “doma” v Izoli a vendarle. Zoran Odič je upokojeni a ne odpisani novinar z veliko začetnico. Tisti, starega kova. Vsakih 14 dni za Mandrač razmišlja o življenju tam in o življenju nasploh, o dogodkih v glavnem mestu in o posledicah teh dogodkov za naše kraje in ljudi. Pazljivo branje vam želimo Avtor kolumne izraža svoje mnenje, ki ni nujno enako mnenju uredništva.

Opera Metropolitana piše: Zoran Odič (za Izolane Zoki)

VELIKA PREVARA NEOLIBERALIZMA (I) Velika prevara se je začela, ko je bils globalizacija, za katero so se najbolj trudili svetovni neoliberali, v resnici lastniki kapitala, razglašena za cilj, ki bo pripomogel, da bodo meje v svetu izginile. Kapital se je globaliziral, je brez meja, sveta brez meja pa ni na vidiku. Zato pa raste število brezdomcev, afriško-azijskih, danes pa tudi evropskih nezakonitih imigrantov, izbrisanih, ki bežijo iz revščine v katero so pahnjeni ne le oni, ampak cele države. A vse se je začelo 13. januarja 1993, ko so bila nova pravila igre postavljena na ogled v Washingtonu D.C na majhni, a pomembni konferenci, sklicani zgolj za povabljene goste . Direktorji MMF in Svetovne banke, najbolj znani neoliberalistični ekonomisti, začenši z Jeffreyjem Sachsom, sedanji in pretekli finančni ministri, predsedniki centralnih bank, srednje in najbolj razvitih držav, privrženci ekonomskega učenja Miltona Friedmana, da se država ne sme vmešavati v gospodarstvo in da bo tržišče glavni regulator , po načelu »laissez faire,laissez passe« (pustiti delati, pustiti iti, pustiti mimo). Uvodničar je bil Jefrry Sachs, Jelcinov gospodarski reformator, ki je obljubil »dekomunizirati« sovjetsko gospodarstvo. In ga je. Gospodarstvo je prevzela vrhuška NKVD, a NKVD je bil »jeklena pest komunizma«. Nekaj podobnega je bil Milton Friedman čilskemu diktatorju Pinochetu, ko je izpeljal vojni puč in je bil ubit predsednik Allende. Če je bil Friedman bog neoliberalizma, je bil Sachs njegov apostol. John Williamson, mogočni ekonomist, znan po tem, da je oblikoval poslanstvo MMF in Svetovne banke (izžeti vse kar lahko, v korist najmočnejše kapitalistične države in svetovnih gospodarjev kapitala), je dogodek označil za zgodovinsko srečanje neoliberalistov. »Vprašati se moramo,ali je smiselno namerno izzvati krizo, da bi tako pospešili sprejem reform, ali pa si je mogoče zamisliti lažno krizo, ki bi opravila enako pozitivno funkcijo brez cene resnične krize?« Tako je definirano pravo bistvo neoliberalizma – globalni spopad za svetovno gospodarsko oblast kapitalizma, ki je bil v krizi, ter ideološki spopad z vsem kar diši po socializmu ali komunizmu. V prvi vrsti z idejo socialne države. V sobi, v kateri je bilo toliko finančnih ministrov in predsednikov centralnih bank, da bi lahko imeli veliko trgovinsko srečanje na vrhu, so o ideji,da bi resno krizo aktivno ustvarili, zato da bi bilo mogoče izvesti šok terapijo, zdaj odkrito razpravljali. Vsaj eden od udeležencev konference se je čutil primoranega, da se je v svojem govoru distanciral od teh tveganih idej. »Williamsonov predlog, da utegne biti dobro izzvati umetno krizo, zato da bi sprožili reforme, je treba brati le kot provokativno idejo«, je dejal John Toye, britanski ekonomist z Univerze Sussex. Ostal je osamljen. Kriza se je lahko začela.

Žogolandija je odprta Včeraj so krajani Livad ob ulici Zvonimirja Miloša pridobili novo otroško igrišče, ki so ga otroci poimenovali Žogolandija. Sončno in toplo vreme je popoldan na igrišče zvabilo veliko otrok in njihovih staršev. Poleg tega, da so se otroci lahko posladkali s sladkorno peno in palačinkami ter uživali v glasbeni animaciji Lee Sirk, so izbirali tudi ime igrišča, ki je namenjeno predvsem igram z žogo. V Žogolandiji se bodo igrali predvsem otroci med 3. in 11. letom starosti. Na igrišču je poleg manjšega nogometnega igrišča in igral, kot so gugalna vrv, plezalna piramida 3D in valovita klop v funkciji igrala ali klopi za sedenje, urejen tudi paviljon z nepremičnimi lesenimi mizami in klopmi. Sredi igrišča sta v teren vstavljena nastavka za postavite drogov za mrežo za badminton ali odbojko. Prav tako sta na igrišču dva gola z mrežo.

Obnova cestišča ob predoru Javno podjetje Komunala Izola obvešča, da je včeraj pričelo z obnovo cestišča od mosta nad hitro cesto v Livadah proti odlagališču izkopnega materiala pod Šaredom. Dela bodo potekala predvidoma do 22. junija 2013. Poškodbe cestišča so posledica odvoza izkopnega materiala iz predora, ki sta ga družbi Cestno podjetje Maribor in Alpine Bau odvažali na deponijo. V sklopu sanacije bo javno podjetje uredilo še ostale poškodbe na omejenem delu cestišča v okviru rednih vzdrževalnih del. V tem času bo delna zapora ceste, zato Komunala vse udeležence v prometu poziva k strpnosti in spoštovanju spremenjenih prometnih predpisov. Z deli bodo zaključili predvidoma do 22. junija, SZJ odvisno od vremena.

(nadaljevanje naslednji teden)

MANDRAČ je tednik Izolanov

Naslov: Veliki trg 1, 6310 Izola, TRR: 1010 0002 9046 354 tel. 05/ 640 00 10, fax. 05/ 640 00 15, elektronski naslov: http://www.mandrac.si; email: urednistvo@mandrac.si Odgovorni urednik: Aljoša Mislej Uredništvo: Aljoša Mislej, Marjan Motoh (karikaturist) Drago Mislej, Davorin Marc, Primož Mislej (foto) tehnični urednik: Davorin Marc email: sektor.tehnika@ mandrac.si Tednik izhaja v nakladi 2000 izvodov, cena 1,20 EUR. / Polletna naročnina: 29 EURO. Založnik: GRAFFIT LINE d.o.o., Izola; tel.05/ 640 0010 / Prelom: Graffit Line Vpis v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS, pod zaporedno številko 522.


Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

Popisujejo vse objekte na njivah

Začelo se je z zahtevo treh istrskih občin, naj Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov da več pristojnosti občinam pri oddajanju kmetijskih zemljišč v zakup, nadaljevalo z znano Černačevo uredbo, zdaj pa po izolskem podeželju hodijo delavci Sklada in ugotavljajo, kdo zemljo obdeluje in kakšen objekt je gradil. V zadnjem tednu je Izolo kar dvakrat obiskal Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Obakrat se je sestal tudi z županom Igorjem Kolencem, s katerim sta se dogovarjala o strategiji boja proti mešetarjenju s kmetijskimi zemljišči. Druga tema, pri kateri so sodelovali tudi predstavniki ribičev, pa je bila strategija za pogajanja o skupni, evropski ribiški politiki. Po sestanku s predstavniki ribičev so bili vsi dobre volje, saj, kot je omenil minister Židan, so bili uspešni pri dogovarjanju, a kaj več bo znanega šele septembra, ko bo strategija javno objavljena. Sicer pa je o včerajšnjem sestanku težko govoriti, saj je bil iz neznanih razlogov zaprt za javnost. Zakaj tako, tudi minister ni znal povedati.

Pregled vseh kmetijskih zemljišč

Na tiskovni konferenci po srečanju na izolski občini sta minister in župan Igor Kolenc govorila o skupni akciji s katero bodo preverili kaj se dejansko dogaja na kmetijskih zemljiščih, ki jih imajo ljudje v zakupu in kakšne objekte so tam zgradili. Prejšnji teden so se že sestali predstavniki Inšpektorata za kmetijstvo in okolje, Inšpektorata za promet, energetiko in prostor ter Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, ki so se dogovorili za prej omenjeno skupno akcijo. Tako so v ponedeljek, 3. junija, uslužbenci sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, teh je 26 oziroma 13 ekip, začeli širšo akcijo pregleda kmetijskih parcel na območju občine Izola. V primerih ugotovljene nedovoljene rabe kmetijskih zemljišč bodo ukrepali skladno s pooblastili, kar pomeni, da bodo ugotovitve predali gradbeni inšpekciji.

Porast nedovoljenih gradenj

Na območju Izole, so zapisali v sporočilu za javnost Občine Izola, se je v zadnjem času, delno kot posledica nove uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, na kmetijskih zemljiščih povečalo število nedovoljenih gradenj.

3

OBČINARIJE

Koliko nas stanejo smeti?

V današnji številki Mandrača objavljamo sklep o določitvi novih, višjih, cen odvoza smeti, ki ga je sprejel izolski občinski svet na svoji zadnji seji, objavljamo pa tudi obvestilo in cenik Javnega podjetja Komunala Izola d.o.o. O novem načinu izračunavanja stroškov odvoza smo že obširno poročali, zdaj pa si sami lahko izračunate, kakšen strošek vas čaka. Lahko vam namignemo, da manj ne bo treba plačati.

POJASNILO Zadeva: Odgovor na članek v Mandraču v Pismu bralcev 30.5.2013

Gre za objekte, ki niso namenjeni kmetovanju ali spravilu orodja, temveč počitnikovanju. Zato je Občina Izola zaprosila pristojne inšpekcijske službe za poostren nadzor, da bi zavarovali kmetijska zemljišča in na njih ohranili kmetijsko dejavnost.

Pregledali bodo 6.000 parcel Teh 26 uslužbencev Sklada, katerim so se pridružili še štirje občinski inšpektorji, bodo do 21. junija pregledali dobrih 6000 parcel in glede na ugotovitve v prvih dveh dneh gre pričakovati, da bodo popisali marsikateri objekt in marsikatero neobdelano njivo. Kot je povedal minister, je ena od ekip v ponedeljek pri 40 obiskanih kmetijskih zemljiščiš naletela na 20 nedovoljenih objektov, ki so bili večinoma tako skriti, da jih ne bi opazili, če ne bi natančno pregledali parcele. Druga skupina pa je od 43 pregledanih zemljišč ugotovila, da je le 10 obdelanih, ostalih 33 pa ne. Lastniki zemljišč, ki niso obdelana, bodo menda dobili še mesec dni časa, da njivo obdelajo, sicer jim grozi odvzem. Glede objektov, pa je minister Židan dejal, da je treba ugotoviti, kateri sodijo med objekte, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje in kateri so dejansko kmetijske ute oziroma kažete. Pri slednjih je obdelovanje kmetijskega zemljišča seveda predpogoj za ohranitev takšnega objekta.

Ko so vsi brez pristojnosti Tipičen primer situacije, ki je ni moč razrešiti, ker so vsi nepristojni, uradni postopek pa predolg, se je zgodil v sredo dopoldne, ko smo v uredništvu iskali nekoga, ki bi lahko vstopil v staro hišo, ki je “pod plombo” gradbene inšpekcije, zdaj pa je lastnik zamrežil vse odprtine v njej in v hišo zaprl večje število golobov, ki so si tam uredili gnezdišča. Seveda je to povzročilo kar precej zmede in hrupa, zato smo v imenu sosedov iskali pomoč. Zanje in za golobe. Pa nismo bili uspešni, čeprav so nam prav na vseh službah šli na roko, kolikor se je dalo. Veterinarski inšpektor je povedal, da ne more vstopati v lastniški objekt brez dovoljenja lastnika, občinska inšpekcija tudi ne, policija še manj, Društvo za dobrobit živali pa sploh. In čeprav so bili vsi pripravljeni pomagati, dejansko ur nihče ni pristojen za tak poseg. Golobi se bodo morali znajti.

Nič proti vrtičkarjem

Župan Igor Kolenc je ob tem povedal, da akcija nikakor ni naperjena proti izolskim vrtičkarjem, temveč želijo le preprečili malverzacije in mešetarjenje z izolskimi kmetijskimi zemljišči. Nekateri namreč odkupujejo tudi majhna zemljišča zgolj zato, da pridobijo predkupno pravico na mejaška zemljišča in se na ta način, kot pravi župan, širijo kot rak rana.

Vsaka zgodba ima svoj “toda” Tako je v teoriji, toda kako se bo akcija izkazala v praksi? Jasno je, da je izolsko podeželje že hudo pozidano in že pogled proti hribu iz središča mesta je dovolj, da opazimo spremembe, ki se dogajajo na hribu. Seveda pa je težko vnaprej reči, da bo ta “hitra akcija” zares ustavila in kaznovala tiste, zaradi katerih se je dejansko začela, ali pa bodo ta kratko spet potegnili Izolani, ki že več desetletij obdelujejo zemljišča, ki jih imajo v zakupu. Ob zemljišču so namreč skoraj vsi postavili manjše objekte, ki jih uporabljajo za shranjevanje orodja in pridelka. V skrajnem primeru jih uporabijo še za kakšen družinski piknik, ko vreme in čas to dopuščata. In prav takšni najemniki znajo potegniti ta kratko, saj mnogi ne bodo vedeli, kako reagirati na odločbe, ki jih bodo prejeli. Nekateri bodo preprosto pohiteli in zrušili barako, ki so jo postavili pred desetletji, drugi bodo iskali pomoč odvetnikov, nekateri pa bodo zemljišča preprosto vrnili. Tisti, ki z zemljišči mešetarijo in prekupčujejo, pa že zdaj vedo, kako je mogoče postopke zavleči do skrajnosti in ne gre dvakrat reči, da bo kdo stvar peljal do ustavnega sodišča, saj pogodbe ni mogoče kar tako razveljaviti. Na Skladu za kmetijska zemljišča in gozdove že pravijo, da ne morejo ukrepati, ko nekdo postavi črno gradnjo, ali ne obdeluje njive. Inšpektorjev, ki to lahko storijo, pa je A.M. enostavno premalo.

Stanje, ko se na ekoloških otokih pojavljajo odpadki poleg zabojnikov je tudi za nas, izvajalce javne službe, nesprejemljivo in zaskrbljujoče, žal pa na konkretno prikazan primer ne moremo vplivati drugače kot s stalnim opozarjanjem in osveščanjem uporabnikov storitev ravnanja z odpadki. Malomarno odloženi odpadki na ekološkem otoku, so bili izključno odpadki, ki sodijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Žal je to slika občanov in ne odraz slabega dela Komunale Izola. Že na sliki je vidno, da so poleg nepravilno odloženih odpadkov prazni zabojniki, torej je nekdo malomarno odvrgel odpadke kar na tla, ker se mu ni zdelo vredno pravilno odložiti odpadke v zabojnik. Delavci Komunale Izola, so takoj ko so bili obveščeni o nepravilno odloženih odpadkih le te tudi odstranili. Ravno takšne malomarnosti dodatno zvišujejo ceno ravnanja z odpadki, saj zahtevajo dodatno angažiranje ljudi in sredstev za odstranitev odpadkov. Naj omenimo, da se je z zaprtjem odlagališča nenevarnih odpadkov posledično zvišala tudi cena zbiranja, odvoza in odlaganja obdelanih komunalnih odpadkov. Višja cena je predvsem posledica dejstva, da bo odpadke treba odvažati na drugo odlagališče. V trenutni situaciji je pri pravilnem ravnanju z odpadki, predvsem pa pri ločenem zbiranju odpadkov zelo pomembna vloga vsakega posameznika. Z ločenim zbiranjem odpadkov, bomo na ta način bistveno zmanjšali količino ostalih odpadkov, za katere bomo s 1. junijem plačevali visoke stroške za odstranitev oziroma odvoz na uničenje. Na Komunali Izola kritike vsekakor sprejemamo pozitivno, saj se iz le teh tudi veliko naučimo in poskrbimo, da se zadeve izboljšajo in ne ponavljajo, seveda, če so le te konstruktivne. Na Komunali Izola, prav tako nadaljujemo z izvajanjem poostrenih nadzorov nad pravilnim zbiranjem in ločevanjem odpadkov. Ugotovljene nepravilnosti posredujemo občinski inšpekciji, ki ukrepa v skladu z pristojnostmi. Javno podjetje Komunala Izola, d.o.o.


4

KMETIJSTVO IN BIROKRACIJA

Kdo ali kaj je krivo za neizplačana povračila? O tem se sicer veliko ne govori, ker prizadeti še vedno upajo na ugodno rešitev. A šušlja pa vendarle se, da so zaradi ne povsem jasne napake izolski oljkarji ostali brez povračila dela zakupnine, ki bi jim, po sklepu ministrstva za kmetijstvo tudi pripadal. Lani je kmetovalce prizadela izjemna suša, še najbolj pa so bili prizadeti oljkarji, ki so v nekaterih primerih izgubili skoraj celoten pridelek. Zaradi tega so na Ministrstvu za kmetijstvo naročili Občinam, da ustanovijo posebne komisije, ki bi popisale nastalo škodo. V skladu s pravili so bili tako kmetje pozvani, da s posebnim obrazcem prijavijo škodo tako občinski komisiji, kot tudi Skladu kmetijskih zemljišč. Z minstrstvom je bilo doseženo, da bodo kmetje, ki so imeli več kot 50% izpada pridelka, oproščeni dela zakupnine za zemljišče. Kmetje so svoje delo opravili. Prijavili so škodo, tako na Sklad kmetijskih zemljišč, kot tudi občinskim komisijam. Te so vloge pregledale in podpisale, na Skladu pa so podatke vnesli v programski sistem Ajda. Tako je bilo povsod po Sloveniji, oziroma v območjih, kjer je bila suša najbolj opazna, v Izoli pa se je nekje nekaj zalomilo.

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

“Ocene škode so bile seveda veliko višje. Mi smo naprimer imeli med 70 in 80 odstotki izpada pridelka. Povedali so nam, da sistem Ajda ni dovoljeval vpisa nad 45%, a v Kopru in Piranu te težave niso imeli. Prav tako pa je menda niso imeli pri vpisu škode vinarjev. To se nam zdi zelo nenavadno.” Klodičeva pravi, da so povprašali na Občini, kako je do tega prišlo in kaj bi lahko naredili. Povedali so ji, da je prišlo do napake in se zavzemajo za to, da bi se podatki popravili, ali v sistemu Ajda, ali pa kar neposredno na ministrstvu, in bi tako izolski oljkarji dobili povračilo, ki jim tudi pripada.

In če država ne bo vrnila?

Kot je povedala predsednica Društva oljkarjev slovenske Istre (DOSI) Mirjana Klodič, je pri vnosu podatkov komisije prišlo do napake

REAGIRANJA Spoštovani g. direktor Denis Bele, v stranki IJN ugotavljamo, da je bila vaša reakcija v članku objavljenem v prejšnji številki Mandrača, (30. Maj, št. 1008), le nekakšen odziv iz afekta, užaljenosti ali pač? IJN ni nestrpna in nizkotna, ko govorimo o primernih cenah storitev Komunale. V stranki imamo demokratična načela in se zavedamo, da ne živimo v totalitarnem sistemu. Če se ne strinjamo z dvigom cen, je to zato, ker v Izoli postajamo iz dneva v dan revnejši, da, revnejši. Tudi strokovno nas niste prepričali o upravičenosti dviga cen vaših storitev. Morda ste premalo časa v Izoli ali na funkciji javnega podjetja. Kajti s tem, ko stranko kratkomalo obtožite in bombardirate, ker se ne strinja z vašim delom, napadate in podcenjujete tudi občinski svet, ki je za (vaše) podjetje, ki ga vodite do nadaljnega najvišji organ, ki določa cene storitev javnega podjetja in spremlja poslovanje. Verjetno se ne zavedate da JP Komunala ni VAŠE podjetje. Stranko IJN ne morete izključevati z vašo trditvijo, da lahko vaše delo ocenjujejo le občani. Stranka IJN je po rezultatih zadnjih volitev ena najvidnejših strank v OS, kar pomeni, da predstavlja velik delež mišljenja občanov Izole. O vašem delu smo v isti številki Mandrača prebrali v rubriki »Pisma bralcev« članek ki vsebino prikazuje tudi s sliko. To je tisto o čemer smo pisali v našem članku, ki vam ni bil všeč. Pa še kratko pojasnilo v številkah: Vaša prizadetost se je potrdila tudi s tem, da ste v svoji nemoči argumentov poskušali v odgovor vplesti našega člana (vi trdite, da je viden) v povezavi z zapadlimi terjatvami v višini 831.000,00 eur. Povejte občanom, da je to vsota, ki ste jo prejeli kot darilo predhodnega direktorja, saj je bil to dolg Občine Izola, ki vam ga je v celoti poravnala. Na naše vprašanje kam je šel ta likvidni denar, niste nikoli odgovorili. Tožbeni zahtevki v višini 831.000,00 eur izhajajo iz obdobja vodenja podjetja, ko stranka IJN ni imela svojih strokovnjakov v JP Komunala. Odškodninski zahtevki so posledica odškodnin, ki jih je Komunala plačala oškodovancem afere »Svetilnik« in s tožbo terjala povračilo od povzročiteljev. Je tu kaj narobe? Ob strokovnem vodenju pravd pričakujte denar. Ostale odškodnine do podjetja prav tako izhajajo iz obdobja, ko so podjetje vodili predstavniki stranke, ki vas je ustoličila na mesto direktorja. Neporavnani stroški v višini 369.000,00 eur so nastali v času vašega vodenja, saj v vašem članku navajate vsebino, ki jo v času do leta 2010 ni bilo v poslovnih knjigah, zato so vsebina in številke plod vaše ocene in vaše »sposobnosti« pogajanj ali dogovarjanj. Na koncu pisca dodajava, da o tej vsebini, z vami preko medijev ne bomo več komunicirali, zato je odgovor dokončen. Izola je naša, podpredsednik Tomislav Vitezica in sekretarka Manca Vadnjal S.

oziroma do napačnega vnosa, ker je sistem menda dovoljeval vpis največ 45% škode, torej manj od pogojev za dodelitev povračila.

A vemo, da država nerada popravlja napake, ki so se zgodile na lokalni ravni, posebej za nazaj in posebej v času, ko se zdi, da ji je vsak evro življenskega pomena. Kaj bi se zgodilo, če teh povračil za zakupnine vendarle ne bi dobili? Tako Klodičeva: “Na Občini so nam povedali, da delajo vse, da bi na Skladu vendarle priznali napako, je pa res, da so kmetje zelo ogorčeni in normalno je, da če nastale težave ne bodo rešili, bodo pač zahtevali to, kar jim pripada, po drugih AM poteh.”

S češnjami je vse narobe

letošnje češnje res nimajo sreče. Če je bilo ob zadnji žledi še nemogoče oceniti škodo, ki je prizadela češnje v fazi tik pred cvetenjem, je zdaj jasno, da je bila ta še hujša od najbolj pesimističnih napovedi. Ob tem pa so še kasnejše sorte, naprimer hrustavke, popokale zaradi pretiranega dežja. Kot nam je povedala Irena Vrhovnik s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je letošnja letina res slaba zaradi obilice dežja, ki je na žalost dolgotrajen. “Kmetje načrtujejo več sort, da imajo čim daljši čas obiranja in manjša tveganja v pridelavi. S tem se izognejo večjim tveganjem. Sorta, ki zori v času dežja poka, tiste sorte, ki zorijo v lepem vremenu pa nam zagotavljajo boljši pridelek. Letos je deževno obdobje dolgo, pokanje je izrazito in nato plodovi gnijejo. Obiranje in prebiranje je zato veliko bolj zamudno kot običajno.” Vrhovnikova je še povedala, da je res, da je vedno več češnjevih nasadov, je pa včasih češnja imela večji pomen kot danes in dobro je, da se zanimanje zanjo povečuje. Češnja spada tudi med super živila in bi ji tudi v naši prehrani lahko namenili več pozoznosti, je za zaključek povedala Irena Vrhovnik. Škoda, da ji letos, zaradi zmrzali in dežja, ne bomo uspeli nameniti toliko pozornosti, kot bi hoteli. AM


Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

DOGAJANJE

5

Izolske prostovoljke na delovnem obisku v Muretincih Nič kaj lepo jutro se ni obetalo. Skupaj s prostovoljci starejši za starejše z vse južne Primorske smo postopoma napolnili avtobus in krenili proti ptujskemu polju Muretincem – domu za starejše občane. Kljub postankom še ni bilo cilja. Pa vendar nas je na kraju sredi dravskega polja pričakalo osebje doma in tudi oskrbovanci - čudoviti odprti topli ljudje. Je odprti veseli kot je odprta njihova ravnica, polja in travniki. Del tega je bilo videti in čutiti po hodnikih, sobah in tudi skupnih prostorih. Pred domom nas je pričakal njihov zeliščni, zelenjavni vrt,

njivice, ribniki, v »štaluncu« pa koze, ovce in prašiči. Po delu smo se lahko odpočili na klopcah v globoki senci dreves. Marsikaj koristnega smo videli. Nekaj domačnosti potrebujejo tudi starejši in že so srečni in zadovoljni. Na koncu ne smemo pozabiti čudovito osebje, ki je bilo pika na i. Sledil je povratek in pot je bila še daljša za nazaj. Bili smo prijetno utrujeni in hvaležni vremenu, da nam je prizaneslo. Bil je čudovit pozno pomladanski sončen dan. Prostovoljka Jožica Salkovič

Peljimo jih na morje S prejšnjim tednom se je začela vseslovenska humanitarna akcija Peljimo jih na morje!, s katero bo Rdeči križ Slovenije zbiral finančna sredstva in s človekoljubno pomočjo omogočil brezplačne počitnice na morju socialno ogroženim otrokom in starejšim. Rdeči križ Slovenije letos že šestič nadaljuje z akcijo ter v Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič in v Mladinski počitniški dom Punat na Krku, pelje še več socialno ogroženih otrok in starejših. Humanitarni akciji se bodo pridružila tudi podjetja in znane osebnosti iz sveta otroške zabave.

UKO CON BUCO fotopiše: MU

UKO

CON BUCO

Prebivalci starega mesta smo se razveselili informacije o urejanju starega mestnega jedra. Toda tisto, kar smo videli, nam ni dalo nobenega veselja, saj predlagajo urejanje ulic, ki so že, kolikor toliko urejene. Tiste, ki bi ureditev res potrebovale, pa so spet pozabljene. Za začetek bi na tistih, kjer je promet še dovoljen, morali določiti prometni režim, saj zdaj stanovalci najraje parkirajo svoje jeklene konjičke skoraj na vhodnih vratih, poseben dogodek pa so motoristi, ki cele večere in noči ropotajo po Smrekarjevi, Gregorčičevi in sosednjih ulicah. Potem bi se lahko, mislim da po 20-tih letih spet lotili Smrekarjeve (Manziolijeve) ulice, ki je že podobna poškodovani klaviaturi, kjer ima že vsak tlakovec svoj ton. Že s tem bi mesto olepšali, stanovalcem pa ga naredili bolj prijaznega. Medtem pa v Kraški ulici rastejo verjetno še zadnje štiri stare murve. Nekoč smo otroci njihove sadeže pojedli, danes pa še vedo ne, kaj murva sploh je, sicer ne bi Komunalci vsakega julija čistili pločnik pod temi štirimi drevesi. Lahko pa bi domačinom dali kakšno korono v najem, za simbolično ceno, in bi si vsak posadil svojo, saj je avtohtona, nezahtevna rastlina, ki obrodi dobre sadove, iz katerih je mogoče marsikaj pripraviti.

Pol stoletja mojstrov številk V petek, 24. maja, je v Izoli potekal svečani zbor društva računovodij, finančnikov in revizorjev Obale in Krasa s proslavo, ki ga je vodilo delovno predsedstvo z g. Fabiom Ivančičem na čelu. Ob tej priložnosti je predsednica društva, Ljiljana Jurcan, podala poročilo o delu društva, katerega osnovna dejavnost je razvoj računovodske, finančne in revizijske stroke, ter povzela najpomembnejše mejnike prehojene »abrahamovske« poti od daljnega 14. junija 1963. Delovanje društva, ki šteje 300 članov, je usmerjeno v krepitev strokovnosti kadra (posvetovanja in druge oblike strokovne pomoči pri delu), organizacijsko delo organov društva (seznanjanje članstva, redno sestajanje organov, administrativno delo) in rekreativno delo za člane društva (organizacija izletov za člane). Ima tesnejše stike tudi s sosednjimi društvi iz Ilirske Bistrice, Nove Gorice in Postojne. Prav tako sodeluje tudi s Srednjo ekonomsko in poslovno šolo (SEPŠ) v Kopru in letno podeljuje nagrade najboljšim dijakom na tekmovanju iz predmeta računovodstvo ter na ta način vzpodbuja zanimanje za ta poklic med mladimi. Delovanje društva se je v preteklih letih prilagajalo razmeram in potrebam včlanjenih, trenutno je opazen upad članstva, kar gre pripisati posledicam kriznih razmer. Kljub temu se nadejamo boljših časov in obrata v nasprotno smer, saj ne smemo zanemariti ključne vloge društva, ki pomembno prispeva k strokovnosti tega kadra v podjetjih, zavodih in ostalih oblikah poslovnega življenja. Pa tudi izmenjavo izkušenj med člani društva je potrebno negovati in vzpodbujati. Predsednica društva je namenila poklon zaposlenim v računovodskih, finančnih in revizijskih službah, ki v zapletenem času in prostoru pogostih sprememb predpisov, ohranjajo svoje karakterne sposobnosti kot so poštenost, vztrajnost, učljivost ter korektnost. Zahvalila se je vsem, ki so s kamenčki vztrajnosti in truda gradili »abrahamovsko pot« društva. Zbrane je nagovoril in jim čestital tudi predsednik krovne organizacije, Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, izr. prof. dr. Stanko Koželj. Za kulturni program so poskrbeli dijakinje in dijaki SEPŠ iz Kopra ter člani izolskega pihalnega orkestra. Sledila je podelitev nagrad dijakom SEPŠ za izjemne dosežke na tekmovanju iz predmeta računovodstvo ter članom društva za dolgoletno aktivno delo v društvu. Razstava »delovnih pripomočkov« računovodij skozi čas je potešila marsikatero vedoželjno očesce ter obudila spomine na preteklost. Zavedati se moramo, da lahko najdemo v članstvu društva, kljub viharnim časom, ki nas izzivajo k pogostim spremembam in boljšim rešitvam problemov, ravno v povezovanju na strokovnem področju, neusahljivi vir strokovnega znanja. Zato vabimo v naše vrste nove članice in člane, ki ga bodo s Neva Klančič svojimi izkušnjami razvijali in plemenitili.


6

KULTURALIJE

Kaj ima Frank Zappa opraviti z morjem? Letos obeležujemo mednarodno leto sodelovanja na področju voda, ki poteka pod sloganom »Vode povezujejo«. Ob tej priložnosti se je kot gost 67. Večernega klepeta z »Zanimivimi Izolani« v pogovoru z Natašo Benčič, predstavil mag. Robert Turk, biolog iz Zavoda RS za zaščito narave, območne enote Piran, s sedežem v Izoli, strokovnjak za zavarovana območja, kolumnist v Primorskih novicah, neutruden učitelj smučanja in zapriseženi »Zappaist«. Robert Turk je že v osnovni šoli vedel, da bo nekoč, ko bo »velik fant«, biolog. Za to ga je navdušila učiteljica biologije, ki jo je, dosti let pozneje, nasledil v pedagoškem poklicu na svoji nekdanji osnovni šoli. Prav tam in takrat je na podlagi spoznanja, da so naravni procesi tisti, ki pogojujejo naš obstoj in delovanje, ter izoblikoval svoje življenjsko prepričanje, to je, da je biologija veda, ki nam pove o življenju skoraj vse. Pa ne biologija v smislu zgolj živalskega in rastlinskega sveta, temveč biologija kot veda o tem, kako živeti v skladu z naravo, če hočemo ohraniti naš življenjski prostor oz. okolje. Z degradacijo naravnih procesov in izginjanjem vrst pa izgubljamo življenjski prostor. Ohranjanje narave pa pomeni ravno to, ohranjanje našega življenjskega prostora, je trdno prepričan ekspert, ki se je iz pedagoškega poklica kmalu preselil na tedanji Medobčinski zavod za varovanje naravne in kulturne dediščine, zdajšnji Zavod RS za varstvo narave, kjer je takrat zasedel mesto konservatorja za naravno dediščino in kjer se je poklicno razcvetel. Še danes verjame, da mu je to delovno mesto pisano na kožo, saj mu omogoča varovanje, raziskovanje, upoštevanje, širjenje vsebin povezanih z naravo in njenim ohranjanjem. Roberta Turka poklicno najbolj zaposlujeta morje in obrežje. »Morje je zibelka življenja,« pravi sekretar in član upravnega odbora združenja

upravljavcev morskih zavarovanih območij. Prirojena hiba morja je, da je večina življenja v njem očem skrita. Naše morje, tako Turk, je posebno iz geografskega vidika, je zelo plitvo, v večjem delu zamuljeno oziroma peščeno; tisti del morja, kjer so alge in drugi organizmi, in kjer so travniki, je zelo omejeno – v našem morju je to 100 m od obalne črte in nič več. Živi svet – biotska raznovrstnost v slovenskem morju je zelo velika, vendar je vsega v malih količinah, zato smo dejansko dolžni poskrbeti za ohranitev teh vrst, roti Turk, strokovnjak iz zavoda za varstvo narave. Kot primer navaja čudovite travnike Pozejdonke, ki so eden ključnih ekosistemov Sredozemskega morja, saj ustvarjajo velike količine kisika in organskih snovi, so življenjski prostor številnim morskim organizmom.

PARENCANA KWIC* Bralci Mandrača poznamo Izolo in poznamo tudi nekdanjo železnico, ki je vozila skozi naše mesto. Imamo tudi muzej, ki nosi ime te železnice, vendar lepo število Izolanov še ni pogledalo v notranjost stavbe ob stari italijanski šoli. Zato smo se, na pobudo Srečka Gombača, ki v imenu društva Histrion trenutno upravlja muzej, odločili za posebno nagradno igro v kateri vam bomo objavljali nekatere manj znane kotičke naše občine ali pa starejše fotografije iz našega arhiva, vi pa si boste, s pravilnim odgovorom, prislužili brezplačne vstopnice za ogled muzeja, za celo družino. Začeli bomo s težkim vprašanjem, da ne bo kakšnega dvoma v resnost nagradnega Parencana kwica. Če morda veste, kje se nahaja ta velik kamniti blok, ki je verjetno služil tudi kot nosilec droga za zastavo, ima pa tudi vrisane takrat uradne dolžinske mere, pokličite tel. številko 041 613 299 ali pošljite mail z odgovorom (po možnosti pravilnim) na histrionizola@gmail.com Namig: kamen je visok približno 1 m in stoji slabih 10 m od morja, v starem delu mesta. * KWIC je izolski izraz za kviz, quiz itd.

Šopi trave pa s svojim gibanjem tudi močno upočasnjujejo valovanje in s tem delovanje morja na morsko obrežje. Ohranjati morsko biotsko raznovrstnost pomeni ohranjati ekosistemske usluge morja in morskega obrežja, torej usluge, ki jih to okolje zagotavlja ljudem.

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

To so oskrba s hrano, življenjsko okolje prebivalcev in obiskovalcev, uravnavanje podnebja, čiščenje odplak itd. V tem okviru je vpet v številne projekte na mednarodni ravni, nekatere tudi vodi, sodeluje z uglednimi institucijami, je tudi nacionalni koordinator aktivnosti predvidenih s Protokolom o posebej zavarovanih območij in biotski raznovrstnosti Sredozemlja, v več projektih sodeluje s Kneževino Monako. Kako bi v ta kontekst okoljevarstva in prisege biologiji, umestili še ljubezen do glasbe in besedil, ki jih je ustvaril Frank Zappa, bi sami težko sodili, a Robert Turk je tukaj elementaren. Nič glasbene šole, malo kontrabasa nekje na faksu, toda veliko, zares zelo veliko preposlušane rokovske, zlasti Zappove glasbe v najstniških letih in tudi pozneje, je botrovalo ne samo izoblikovanju svetovnonazorskih stališč, temveč tudi nastanku skupine Ya Hozna, ki preigrava izključno skladbe Franka Zappe. Ob 70. letnici rojstva tega neukalupljenega glasbenika so lani nastopili tudi na Zappanalu, festivalu, ki že več kot 20 let poteka severnonemškem mestu Bad Doberan. Kdo bi rekel, da v malhi nekega zanimivega izolskega biologa povsem miroljubno sobivata ljubezen do morja in zappovih melodij, v simbiozi obojega pa najdejo svoje mesto še družina, smučanje in izvrstno piKsenija Orel sno izražanje?

Esperanto je še kako živ Mednarodna konferenca esperantistov Alpe - Adria, ki jo je, na pobudo in ob izredni zavzeti organizaciji Izolanke, Fani Rižnar, letos gostila Izola, je gostila triintrideset esperantistov iz šestih držav. Uvodni del konference je potekal v mali dvorani kulturnega doma, kjer je udeležence Konference pozdravil tudi župan Igor Kolenc, nato pa so v kulturnem programu nastopili: Marjetka Popovski s pevsko skupino Cvet v laseh, ženska pevska skupina Ivan Grbec iz Škednja, Dare Brezavšček in Drago Mislej - Mef. Bil je res prisrčen sprejem in program med katerim so pevke zapele tudi nekaj pesmi v esperantščini, ki so jih sicer naštudirale že za konferenco v Trstu, ki je bila pred nekaj leti. Popoldne so se udeleženci konference pogovarjali o delovanju esperantskih društev in zveze teh društev, ter si ogledali dokumentarni film o njihovih dosedanjih srečanjih. Drugi dan konference pa so si udeleženci ogledali naše mesto, ter pripravili bilten z izolskimi znamenitostimi, seveda prevedenimi v Esperanto. Ob priložnosti je Francka Rižnar povedala, da je Kongres esperantistov nedvomno pripomogel k spoznavanju Izole v mednarodnem življenju, saj prisotni esperantisti prihajajo iz šestih držav, ob tem pa se je Izola vključila v mesta, kjer je Esperanto tudi doma. Vsekakor pa je bilo še kako lepo poslušati državljane sosednjih držav, ki se pogovarjajo v istem jeziku, ki se ostalim zdi precej nerazumljiv, čeprav korene vleče predvsem iz romanskih jezikov. Morda Esperanto ni doživel tistega, kar so mu nekateri napovedovali, torej da bo postal univerzalen svetovni jezik, a to je verjetno predvsem zaradi same narave človeka: Esperanto je jezik demokracije in enakosti, kjer noben govoreči jezik nima prednosti A.M. pred ostalimi. To pa v današnjem svetu nekako ne gre.


Festival ki nima rdeče preproge

Letošnji festival Kino Otok ni bistveno drugačen od prejšnjih, razen, da je okrog njega morda malo manj medijskega hrupa, zato pa imajo filmi toliko več miru in pozornosti presenetljivo velikega števila obiskovalcev, glede na običajen obisk izolskega kina Odeon. Filmske projekcije na velikem platnu Manziolijevega trga so se začele v ponedeljek, ko so organizatorji Izolanom ponudili takoimenovani film presenečenja, ki je hkrati nekakšna dobrodošlica festivala. Tokrat so izbrali film italijanskega režiserja Ermanna Olmija »Vas iz kartona«. V svojem zadnjem delu italijanski režiser Ermanno Olmi zastavlja novodobno svetopisemsko priliko, v kateri priseljence portretira kot sveto družino in cerkovnika kot judeža, v njeno središče pa postavi duhovnika, ki se pred smrtjo spopada s krizo vere in svojega poslanstva. Drugi večer festivala je bil posvečen 65. obletnici filma »Na svoji zemlji«, ki je bil prvi jugoslovanski film, ki so ga predstavili na festivalu v Cannesu. Gosta festivala sta bila Štefka Drolc in Aleksander Valič, ki sta nastopila v tem prvem slovenskem zvočnem celovečernem igranem filmu iz leta 1948, projekcijo filma pa je pospremila filmska botra Pia Cah, dirigentka tržaškega pevskega zbora Pinko Tomažič in osebnost Primorske leta 2012.

7

KINO OTOK

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

Sinoči, v sredo 5. junija se je festival preselil v izolski Kino Odeon, kjer so predstavili dokumentarni film »Ena ženska, eno stoletje«. Gre za filmski portret lucidne stoletnice Dragice Srzentić, ki je bila rojena tik za mejo v istrskem Sovinjaku, je stkan iz pogovorov, izjav in rekonstrukcij, animiranih podob, ki tu in tam nadomestijo fotografije. Živahna stoletnica je bila, po nenavadnem spletu naključij, prisotna pri nizu ključnih dogodkov, ki so sooblikovali usodo Jugoslavije v obdobju pred in med drugo svetovno vojno ter po njej. V svojem življenju je prijateljevala tako z Josipom Brozom kot s Federicom Fellinijem. Želimir Žilnik sicer velja za enega najbolj produktivnih, kritičnih in odmevnih filmskih ustvarjalcev s področja nekdanje Jugoslavije, mednarodni sloves pa je Žilnik požel že s kultnim prvencem Zgodnja dela (Rani radovi, 1969).

Z eno nogo v morju, z drugo v zgodbi

V parku pri svetilniku v senci borovcev je zaživela Knjižnica pod krošnjami, ki med 3. in 9. junijem, poleg ostalih gradiv za vse generacije, ponuja bogat nabor filmske literature in prijeten prostor za oddih ali priprave na nadaljnje odkrivanje festivalskih dogodkov. Že nekaj let je Izola začasna prestolnica filma - festival Kino Otok / Isola Cinema, ki bo tudi letos med 3. in 9. junijem ponudil svežo bero prvorazrednih filmskih zgodb iz vsega sveta. Knjižnica pod krošnjami je zasidrana v parku pri svetilniku s pogledom na morje. Poleg ostalih gradiv bo knjižnica ponujala tudi raznolik nabor filmske literature in navdihujoč ustvarjalni prostor. Knjižnica bo v tem tednu odprta od 3. do 9. junija, čas za listanje pa bo vsak dan 10.00 –20.00 ure. Ob koncu sezone, od 30. avgusta do 22. septembra pa bo čas za listanje od četrtka do nedelje od 13.00 –19.00 ure. Knjižnico pod krošnjami v Izoli organizira društvo KVART v partnerstvu z zavodom Divja misel, sofinancira pa jo Občina Izola. Vstop je prost!

Drevi bodo na Manziolijevem trgu, v poklon Silvanu Furlanu, zavrteli njegova filma, Dekle s frnikulami in Erotikon. Za spremljavo na klavirju bo poskrbel Andrej Goričar.

Trije glavni dnevi

Sledili bodo trije klasični festivalski večeri in sicer bodo v petek predstavili kanadski film Diego Star, v soboto francoski film Dekle od nikoder in švedski Ukradena revolucija, v nedeljo pa se bo mednarodni del festivala zaključil z že omenjenim filmom Vas iz kartona.

Z roko v roki

V času Kino Otoka bodo izolski umetniški ateljeji in galerije posebej široko odprli vrata za vse obiskovalce festivala. Največ jih je, seveda, na Ljubljanski in Koprski, pa tudi na drugih ulicah starega mestnega jedra. Za več informacij o njihovih programih so natisnili poseben letak, ki je na voljo na vseh festivalskih blagajnah. Posebej velja omeniti, da Katja Smerdu in Paride di Stefano iz galerije in ateljeja Apeiron radovedne obiskovalce vabita k začetkom zapisovanja statičnih in gibljivih slik, v camero obscuro kot predhodnico sodobnih fotoaparatov in kamer. Svojevrsten časovni stroj v galeriji Apeiron na Ljubljanski ulici bo odprt od četrtka, 6. junija, do nedelje, 9. junija, med 10.30 in 13. uro. Društvo Izolani, ki ima po novem prostore v Ljubljanski ulici pa bo v času festivala poskrbelo tudi za Otočane iz drugih koncev Slovenije in sveta. Na largu Pri špini bodo namreč v petek, 7. junija, izvedli performans Atos, ki ga je na Kino Otok pripeljal njegov pobudnik Jan Cvitkovič. Gre za edinstveno umetniško delo, ki ga v živo ustvarjajo Moreno Miorelli, Cosimo Miorelli in Massimo Croce. Njihove besede, podobe in zvoki bodo obiskovalce popeljali na potovanje v odmaknjene atmosfere gore Atos.

Izolski prispevki

Poleg naklonjenosti in dobrega obiska se tudi letošnji festival lahko postavi z nekaj izolskimi prispevki. Tako se bodo na festivalu spomnili tudi izolske filmske produkcije Filmskega krožka Zarja, ki je deloval od leta 1966 na osnovni šoli Vojke Šmuc pod mentorstvom Konija Steinbacherja. Filme, ki so nastali v tem krožku in s katerimi so se mladi ustvarjalci predstavljali po festivalih v nekdanji večji domovini, bodo predstavili v soboto, 8.junija ob 17.00 uri v Manziolijevi palači. Na sporedu bodo : Ribič, prvi slovenski in jugoslovanski animirani film / 1968 / Režija: Žarko Vodopivec / Animatorji: Drago Klobasa, Milenko Pahor, Vlasta Valenčič / Glasba: Aleksander Lisjak (izgubljena) / Nagrada žirije in RTV Ljubljana na Srečanju v Dravogradu,Cocorso cinematografico internazionale Decima Musa Milanu 1969. Nesreča, animirani film / 1970 / Animatorji: Miran Bolha, Mitja Gustinčič / Nagrada na republiškem srečanju v Ljutomeru in YU reviji v Budvi. Ljubitelj ptic, animirani lutkovni film / 1971 / Avtorji: Uljana Antolovič, Nevenka Štefanec in Miran Bolha / I. Nagrada na republiškem srečanju v Izoli in I. nagrada YU reviji v Samoboru. Čevelj, igrano animirani film / 1976 / Režija: Boštjan Lovšin / Nagrada na republiškem srečanju v Ljubljani 1976. Krava 2000, animirani film / Režija: Mladen Gasparini / Nagrade na rap srečanju v Ljubljani 76, I nagrada na YU festivalu v Novem Sadu 1977, Gran Prix Omoljica, mednarodnem festivalu animiranega filma „Život na selu“. Transformacija, eksperimentalni film / Avtor: Mladen Gasparini / Nagrada na republiškem srečanju Celje 1977. Mozaik, animirani film / Avtor Davorin Marc Tabletomanija, animirani film / Avtor: Dean Kocjančič / Nagrada na republiškem srečanju Celje 1977. Vsi ljudje hitijo, igrani film / 1978 / Režija: Morena Fortuna, Katja Bizjak in Zlatica Hajdukovič / Nagrada na republiškem srečanju Celje 1978. Tekma po smrti, animirani film / 1985 / Režija: Alan Deško / nagrada na republiškem srečanju Izola 1986. Dolgčas, animirani film, Avtor: Gregor Grlj / Nagrada na republiškem srečanju Izola 1986. Ter film O.Š.Vojke Šmuc Mojster Bepi, animirani film / 2009 / Risba, animacija in režija: Mel Mihalič, Maša Mori, Suela Hoxhaj, Ema Kovačevič / Glasba: Anja Gjorek in Maša Možina / Mentor animacije: Koni Steinbacher / Mentorici projekta: Franka Sakelšak, Mojca Pristov Fink


8

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

Uspešna sezona za odbojkašice NOGOMET 3. SNL - zahod

Rezultati 25. kroga Jadran Dekani : Izola 0:4 (0:2) Zagorje : Rudar Trbovlje 2:0 (0:0) Iv. Gorica : Tabor Sežana 4:2 (1:0) Bilje : AH Mas Tech 0:2 (0:2) Zarica Kranj : Calcit Kamnik 5:1 (2:1) Brda : Adria 2:4 (1:1) Jadran Dekani - Izola 0:4 (0:2) Dekani, Športni park Dekani, gledalcev 50 Izola: Rupnik Anže, Vatovec Rok, Pijalič Ernest, Burkić Emir, Božičić Saša, Kremenović Darko (77’ Podgajski Bostian), Peroša Matej, Božič Mark, Zemljak Matej (80’ Lizalović Adis), Maršič Matija, Tadić Željko (87’ Maletić Željko) Strelci: 0:1 - Kremenović Darko (32’) 0:2 - Kremenović Darko (38’), 0:3 - Zemljak Matej (75’), 0:4 - Maletić Željko (87’) Izključitve: Božičić Saša (65’)

EPNL

Rezultati 23. kroga Kobarid : Škou Nagode 2:3 (1:2) Renče : Jadran PM 3:1 (1:1) Plama : Korte Avtoplus 0:2 (0:1) Fama Vipava : Gažon 0:1 (0:0) Košana : Postojna MT 0:3 (0:2) Plama : Korte Avtoplus 0:2 (0:1) Podgrad, 01.06.2013 ob 17.00, gledalcev 50 Korte Avtoplus: Jačimović Sebastijan, Kleva David, Malikovič Niki (73’ Luznar Simon), Muminović Elvis, Tabar Tan, Pahor Rok, Baruca Tilen, Finkšt Niki, Grižon Jernej, Pucer Aleš Strelci: 0:1 - Finkšt Niki (6’), 0:2 - Baruca Tilen (63’)

KICKOBOXING Izolani uspešni na tekmi za svetovni poka v Riminiju

Od petka 31.5.2013 do 2.6.2013 je Riminiju (Italija) potekal drugi največji svetovni turnir v kickboxingu, ki je kategoriziran kot turnir za svetovni pokal. Iz kickboxing kluba KIT Izola so se turnirja udeležili Bojan Korošec kot selektor pri KBZS, Bojan Homovec mednarodni sodnik, Igor Hudales in Tadej Cotič člana trenerske ekipe. Od tekmovalcev so za izbrano vrsto KBZS (kickboxing zveza Slovenije) nastopili Jaka Hudales, Lazar Sebastjan in Admir Sinanbegović v disciplini »point fighting«. Slednji je v imenu kluba nastopil tudi v disciplini »light contact«. Poleg naštetih so klubske barve zastopali še Rene Ristovski v disciplini »point fighting« in Iztok Badalić v disciplinah »point fighting« in »light contact«.

Admir Sinanbegović , Lazar Sebastjan in Jaka Hudales so v petek sodelovali v ekipnem delu (tri moški in ena ženska). Hudales in Sinanbegović sta nastopila v članski konkurenci. Po dveh zmagah in sicer nad Irci in Italijani so v polfinalu klonili proti Bolgarom in zasedli tretje mesto. Izbrana vrsta mlajših kadetov, med katerimi je bil tudi Lazar je prijetno presenetila in osvojila prvo mesto. V razburljivi finalni borbi proti Madžarski ekipi je levji delež uspeha prispeval prav Lazar Sebastjan. V individualnih nastopih je tretje mesto osvojil Iztok Badalič v disciplini point fighting -75 kg (do zelenega pasu). Admir Sinanbegović je slavil v disciplini light contact -94 kg (do zelenega pasu). Jaka Hudales je zmagovalec v disciplini point fighting (mladinci) do 74 kg. KIT Izola

ODBOJKA Odbojkarice zaključujejo sezono

Poročali smo že, da so se izolske odbojkarice, ki so že konec marca končale prvenstvo v 3. odbojkarski ligi zahod, z zelo dobrim dosežkom - 19 zmag in le trije porazi, uvrstile na odlično tretje mesto. Zbrale so sicer enako število točk kot drugo uvrščena Žirovnica, a je določala razlika v setih. Po prvenstvu so se dekleta udeležila številnih turnirjev. Zadnji med njimi je bil v nedeljo, 2. junija v Livadah in počasi bodo dekleta odložila drese v tej sezoni. Ta je bila dobra, zato si priznanje zaslužijo vsi – predsednik kluba Tihomir Pešić za vztrajnost in požrtvovalno delo, trener Dragan Grmača za strokovno delo z dekleti in pa seveda punce za borbene nastope.

Dres OK Izola so letos nosile Nina Radolovič, Simona Stopar, Špela Morgan, Jelena Pešič, Eva Labinjan, Zala Požar, Valentina Haupt, Ines Haupt, Mojca Novak, Gaia Kavalič, pa tudi Nika Morgan, Nika Glavina in Kaja Turk, ki so bile odsotne na zadnjem turnirju in jih zato žal ni na sliki.

JADRANJE Uspešno zaključen Izola Cup

V soboto se je v organizaciji JK MIPC pred Izolo odvil Izola Cup kot tretja letošnja regata za Pokal Slovenije. Regata je bila namenjena jadrnicam odprtih razredov in razreda ORC-club in na štartu se jih je zbralo dvajset, ki so v prijetnem srednjem vetru odjadrali tri tehnične plove. Skupna zmaga je šla v roke posadki Aligatorja (Vojislav Radivojević), druga je bila Assilina (Samo Žvan) in tretja Megaenergija (David Bartol). Med potovalnimi je slavila Daphne Franceta Miheliča, druga je bila Taia (Goran Djordjevič) in tretji Shark Janeza Gorca. V razvrstitvi za ORC je zmagala Taia, 2. mesto je pripadlo jadrnici Bled 2 Lojzeta Babiča in tretje Sharku.

Marko Radman na Nizozemskem odličen drugi

Marko Radman, član JK Izola, se je med 31. majem in 2. junijem udeležil regate Europa Cup v Hornu na Nizozemskem. V razredu laser 4.7, kjer je sodelovalo 45 jadralcev iz osmih držav (Nemčija, Italija, Francija, Švica, Madžarska, Slovenija, Norveška in Nizozemska), je Marko Radman dosegel odlično 2. mesto. Čestitamo!

VESLANJE Rajko Hrvat osmi na EP

Rajko Hrvat je med lahkimi skifisti na tekmi za uvrstitev v veliki finale to za las zgrešil. To pomembno tekmo je Rajko, kot edini udeleženec na EP iz obalnih klubov, začel dokaj previdno. V drugem delu proge pa je močno pospešil in na treh četrtinah proge prešel na tretje mesto, ki je še pomenilo kvalifikacijo za veliki finale. Skozi zadnjih 500 metrov je uspešno zadrževal Italijana Simoneja Moltenija na četrtem mestu. Zadnjih 50 metrov pred ciljem pa se mu je pripetila napaka, ko je z veslom zapel v val in se popolnoma ustavil. Razočaran je v cilj priveslal na četrtem mestu. V finale pa sta se poleg Italijana uvrstila še Portugalec Pedro Fraga in Švicar Michael Schmid. Naslednji dan je bil Rajko Hrvat, sicer član VK Argo iz Izole, odločen popraviti vtis z dobrim nastopom v B finalu. To mu je tudi uspelo, saj je v cilj priveslal kot drugi. Skozi celotno tekmo je sicer vodil Bolgar Nedelcho Vasilev, Rajko pa je začel previdno in skozi celotno progo stopnjeval ritem, tako da je v cilju pustil za seboj predstavnike Turčije, Španije, Francije in Srbije. Tako je Rajko Hrvat na koncu evropskega članskega prvenstva v španjski Sevili osvojil skupno osmo mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih nasploh.

NAMIZNI TENIS Uspešno za konec sezone

V soboto je v Velenju potekal še zadnji zaključni turnir, ki šteje za državno rang lestvico. V vsaki kategoriji je lahko nastopilo 16 najboljših tekmovalcev in tekmovalk po rang lestvicah. Posamezniki pa so lahko na NTZS Mastersu 2013 nastopili v največ dveh kategorijah. Arrigoni je imel na mastersu največ sodelujočih in sicer kar 11. Štirje od teh pa so lahko nastopili v dveh kategorijah. Poleg števila se lahko pohvalimo tudi z nekaj res dobrimi rezultati, saj smo se vrnili domov kar s petimi medaljami. Drugo mesto je pri kadetih osvojil Erik Pavlin, pri kadetinjah pa Katrina Sterchi. Urška Čokelj je bila tretja pri mladinkah. Tretji mesti sta osvojila Matija Novel in Lea Paulin, pri mlajših kadetih oz. kadetinjah. Med 8 najboljših se je Erik Paulin uvrstil pri mladincih. Pri mlajših kadetinjah pa se je med 8 uvrstila še Kim Fink. Poleg zgoraj napisanih rezultatov smo dosegli še osem uvrstitev od 9. Do 16. Mesta. Tu mo imeli tudi nekaj smole pri žrebu. Škoda, da je Jana Ludvik, ki po kvaliteti sodi med tri članice v Sloveniji, že v prvem krogu srečala prvo nosilko in kasnejšo zmagovalko Manco Fajmut iz Interdiskonta.


9

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

Izolski rokometni heroji

Izolski rokometaši so še drugo sezono zapored ohranili prvoligaški status, in to kljub temu, da govorimo o pol-profesionalni ekipi, kjer si fantje služijo kruh v “navadnih” službah, na parketu v Kraški pa teden za tednom pustijo srce in dušo. Letošnjo sezono so zaključili na odličnem osmem mestu, domača dvorana pa se je ponovno izkazala za trdnjavo. Bravo!

Nikola Kojić

Marko Rončevič

Amel Redžič

Jan Gorela

David Bubnič

David Stepančič

Dean Dolenc

Peter Božič

Bogdan Ribalčenko

Pomočnik trenerja Azim Redžič

DRUŠTVA SPOROČAJO Pisarna DU Jagodje - Dobrava

Društvo upokojencev Jagodje - Dobrava obvešča svoje člane kot tudi tiste, ki bi se želeli včlaniti, da deluje pisarna društva vsak ponedeljek od 10-12 ure na Veluščkovi 2, Izola ( kjer je sedež društva invalidov).

Dragan Kevič

Tine Ponikvar

Obvestilo članom in podpornim članom DI Izola Člane in podporne člane obveščamo, da vpisujemo za srečanje s pobratenim društvom MDI Domžale, ki bo v soboto 08.06.2013. Odhod iz izole ob 08:00 na običajnih postajah.

Delavnica naravnih mil

Kristjan Jurič

Jure Jelovčan

ŠD Adrenalina Izola organizira v sredo, 12. 6. ob 17.00 uri, delavnico na temo IZDELOVANJE NARAVNIH MIL. Delavnica bo potekala v prostorih športnega društva Adrenalina (Premrlova ul.1) od 17.00 - 20.30 ure. Informacije in prijave sprejema Maja Kenda, Email: mkenda@gmail.com, GSM: 040 864 648

17. ADRIA Classic 2013

Žiga Smolnik

Elvin Čosić

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil in plovil ADRIA Classic iz Kopra v soboto 15. JUNIJA, organizira 17. ADRIA Classic rally starodobnih motorjev in avtomobilov. Proga letošnje prireditve je dolga cca 66 km. Start in cilj letošnjega srečanja bo v centru IZOLE v parku Pietro Coppo. Peljali se bomo po obalnih mestih in v notranjosti Istre. Nato se ponovno vrnemo k morju, ki je vsekakor izjemna lepota in čar naše prireditve. Iskreno smo veseli, da vam ta košček slovenske obale z zaledjem prikažemo malo drugače, z bogato pestrostjo panoramskih razgledov na primorje in morje, iz drugih manj znanih zornih kotov. Po zaključeni vožnji s starodobniki, sledi podelitev priznanj in zabava. Startnina znaša za voznika 45 Eur, za sovoznika pa 35 Eur. Poskrbljeno je za tekmovalnost, zabavo, kulinariko, pokale za najboljše in spomin na prireditev za vse udeležence. Voznik vozila izdelanega do leta 1930 ne plača startnine. Informacije in prijave na 041 71 81 71 in na www.adria-classic.si

Obvestilo članom in podpornim članom DI Izola Dušan Fidel

Trener Borut Hren

Člane in podporne člane obveščamo, da bomo pričeli z vpisovanjem za srečanje z pobratenim društvom MDI Domžale, ki bo v soboto 08.06.2013. Odhod iz izole ob 08:00 na običajnih postajah. Z vpisovanjem pričnemo v sredo 22.05.2013.

DRUŠTVO BOLNIKOV Z OSTEOPOROZO

Martin Gregorič

Tomaž Ponikvar

Društvo bolnikov z osteoporozo Izola vabi svoje redne in tudi nove članice k redni rekreativni vadbi (telovadbi). Mesečni prispevek je 15 eur. Informacije in prijave na tel. št.: 040/270 040 ali 05/641 45 63.


10

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

SMEROKAZI

ČETRETEK 6.JUNIJ 2013 Galerija Alga - ob 19.30 Vabimo vas na otvoritev razstave slik in keramike likovnega društva LIK Izola z naslovom

PETEK 7.JUNIJ 2013

Vabimo vas na ogled razstave

AKT

6 POGLEDOV NA BARVO

Boge Dimovski, Andreja Eržen, Klementina Golija, Nejc Slapar, Klavdij Tutta, Cveto Zlate

Kavarna Zvon - ob 19.00

Večer umetnosti

ob pesmih Patricije Sosič in razstavi izbranih pastelnih slik Bojane Boh iz ciklusa Svetloba v geometriji snovi

SOBOTA 8. JUNIJ 2013 Galerija Salsaverde - od 20.00

”Beli sladoled”

Vljudno vabljeni na odprtje razstave

Ljubljanska ulica - Largo pri Špini - ob 10.30 Predstavitev knjig in stripov

založbe Meander PONEDELJEK 10.JUNIJ 2013

Galerija Arka- 17.00 Pravljična urica za otroke od četrtega leta dalje Pravljičarka Kristina Menih nam bo povedala venček slovenskih ljudskih pripovedk in

Razstava bo na ogled do 14. junija 2013.

Vabimo vas na otvoritev razstave

JANKO KASTELIC "SEKVENCE"

ki bo v četrtek, 6. junija ob 19. uri v Kvartirni hiši (Gosposka 3) v Celju.

Galerija Alga / Kristanov trg 1 likovno društvo

AKT

LIK

Izola

Vabimo vas na otvoritev razstave slik in keramike ki bo v četrtek, 06. 06. 2013 ob 19.30 v galeriji ALGA. Razstavljajo: Jadranka ANDRIJAŠIČ, Milenka ARSENOV, Dragana-Dada ČURIN, Zorko DEŽJOT, Zdenka GAČNIK, Irena JELINČIČ, Oskar JOGAN, Kristina KLECIN, Boženka KNEZ, Edo LESJAK, Slavica NASTOVSKI, Nada RAMUŠEVIČ, Karmen ROJC, Nevenka VOJVODA, Zlatica UDOVČ

Škratek kvadratek Kavarna ZVON - večer umetnosti - Manziolijeva palača Provabi v večer umetnosti in prijetnega druženja KINO OTOK 2013 • 17:00 jekcije in predstavitve filmov v petek 7. junija 2013 ob 19.00 uri mladih ustvarjalcev 06/06/2013 - četrtek • 21:00 - Letni kino Manziolijev • 16:00 - Art kino Odeon K Ma- ob pesmih Patricije Sosič dridu – skeleča svetloba! trg Deklica s frnikulami in razstavi izbranih pastelnih slik Bojane Boh • 21:00 - Letni kino Manziolijev • 19:30 - Art kino Odeon Ena predstavila svojo zgoščenko pravljic

trg Erotikon

07/06/2013 - petek

• 9:00 - Art kino Odeon Vas iz kartona • 11:00 - Art kino Odeon Osem smrtonosnih strelov • 17:00 - Art kino Odeon Košček raja • 19:30 - Art kino Odeon Antwerpen, Pod težo oblakov • 21:00 - Svetilnik Video na plaži • 21:00 - Letni kino Manziolijev trg Diego Star • 22:00 - Art kino Odeon Šarmerji • 23:00 - Izola Atos

08/06/2013 - sobota

• 9:00 - Art kino Odeon Ukradena revolucija • 11:00 - Art kino Odeon Odpor • 11:00 - Kulturni dom Pika in Packa 3+ • 14:00 - Art kino Odeon Pismo očetu

ženska, eno stoletje • 21:00 - Svetilnik Video na plaži • 21:00 - Letni kino Manziolijev trg Dekle od nikoder • 22:30 - Art kino Odeon Razplet • 23:00 - Letni kino Manziolijev trg Ukradena revolucija

09/06/2013 - nedelja

• 9:00 - Art kino Odeon Dekle od nikoder • 11:00 - Art kino Odeon Diego Star • 11:00 - Kulturni dom Kauwboy • 13:30 - Art kino Odeon Okruški (moja usta, moj upor, moje ime) • 16:00 - Art kino Odeon Tekstura kot podtekst • 17:00 - Manziolijeva palača Projekcije in predstavitve filmov mladih ustvarjalcev • 19:00 -Art kino Odeon Anton je tukaj • 21:00 - Svetilnik Video na plaži • 21:30 - Art kino Odeon Bil je zmenek, Vozi!

Largo pri Špini, Ljubljanska - petek 7.6. - ob 23.00

Atos

(performans) Cosimo Miorelli, Massimo Croce, Moreno Miorelli

Galerija Apeiron (Ljubljanska ulica)- 6. 6. – 9. 6. - od 10.30 - 13.00

VSTOP V CAMERO OBSCURO Kino Odeon - Nedelja 9.6.2013 ob 16.00

TEKSTURA KOT PODTEKST

Izbor 35 mm filmov Kanadčana Johna Pricea Price se intuitivno odziva na svojo dnevno rutino in enostavno snema. Ljubi svoje kamere in objektive in to, kar zmorejo. Zvitke filma razvija v svoji kleti. Kemija kot srečanje, spojina reprezentacije in spomina. Zelo osebno, a nič več zasebno. V projekciji nastopi čarovnija. Nenadoma se pojavijo vse pomembne stvari, nezloščene, povečane.

Za Kino Otok bo izvirno neme filme Morske serije spremljala glasba Izolana Elvisa Šahbaza in Parida Di Stefana.

iz ciklusa Svetloba v geometriji snovi

Galerija Salsaverde Gramscijev trg 4 Izola

Vljudno vabljeni v soboto 8. junija ob 20 uri na odprtje razstave

”Beli sladoled”

8.06.2013 - 29.07.2013 Beli sladoled je ime za umetniški dvojec oz. slikarsko skupino. Pri njuni definicije umetniške skupine se ne ve točno, če gre za pravo slikarsko skupino ali pa je ime konstrukt, umetniški projekt, neke vrste koncept, v katerega smo zajeti tudi mi kot žrtve njunih umetniških norčij. Kakorkoli, skupino vodita ustanovna in še vedno edina člana, Miha Perne in Leon Zuodar, ki pravita, da je Beli sladoled slikarska skupina, ki slika z desno in levo (roko).

Galerija Ekonomske fakultete v Ljubljani razstava kipov

Marko Zelenko Mestna knjižnica Izola • Razstavljajo v mesecu maju: razstava likovnih dela malčkov iz skupine Aquilone Arancione oziroma »Oranžnih zmajčkov« iz vrtca L'Aquilone iz Izole, razstava slik/akrilov z motivi solin, istrske pokrajine in Pirana Friderika Vodana in razstava ročno šivanih punčk, od 17. maja do 15. julija pa ročni izdelki varovancev Društva za cerebralno paralizo Sonček iz Kopra.

• četrtek, 6. junij 2013 ob 19:00: predavanje z naslovom Biti ženska: uganka in navodila za uporabo, v katerem bodo raziskane nekatere značilnosti »ženskosti«. Izraz »ženskost« se namreč ne nanaša niti na »punčkasto« žensko niti na »feministko«, pač pa povzema izjemnosti, ki jih je Narava podarila Ženski. To starodavno Spoznanje o Sebi Sodobni Ženski omogoča dobre odnose z Moškimi, s svojo Čutnostjo, z Okoljem, ki jo obdaja. Pravica vsake ženske je, da se izrazi v celoti, da Svetu pokloni svojo Lepoto in tako pripravi prostor Bodočim Rodovom. Predavala bo Erica Tricarico. Predavanje bo v italijanskem jeziku s sprotnim prevodom Metke Sori v slovenščino. • četrtek, 13. junija 2013 ob 19:00: predavanje z naslovom Zdramite Moč v Sebi in jo zavestno uporabite za ustvarjanje svoje realnosti ter zaživite življenje po svojem okusu. Spoznajte resnico in zakone vesolja, vzemite usodo v svoje roke in dovolite življenju, da se polno izrazi skozi vas. V predavanju bomo raziskali našo resnično naravo in razumeli snovno in eterično naravo sveta ter spoznali, kako sami soustvarjamo svet v katerem živimo. Zakoni, ki obvladujejo naše življenje veljajo tako na osebnem nivoju kot tudi v poslu. Tako kot so lahko nekateri ljudje vedno srečni in zadovoljni, tako kot se zdi, da se nekaterih vedno drži sreča, tako velja tudi za »nesrečo«. Dostop do moči, ki premika gore, je v vsakem človeku in če se naučimo vzpostaviti stik z njo in ohraniti nadzor, postanemo nepremagljivi ne glede na krizo in druge »težke« zunanje okoliščine.Predavala bo Zdenka Nanut Planinšek, strokovnjakinja s področja izobraževanja odraslih ter svetovalka za osebni in poslovni uspeh.


Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

KULTURA

IZ(S)OLA VIZ(S)UAL(E) A.D. 2013

Galerija Insula, v sodelovanju s skupnostjo Italijanov in društvom Izolani pripravlja veliko pregledno razstavo aktualnih del izolskih likovnih ustvarjalcev. Očitno je razstava potrebna zato, da se bomo zavedli, koliko ustvarjalcev je med nami in kako živa je likovna ustvarjalnost v našem mestu. Tako vseobsežnega prikaza likovnega ustvarjanja v naši občini doslej še ni bilo, zato je dogodek deležen še posebne pozornosti. Na razstavi, ki bo zasedla kar tri galerijske prostore, Insulo, galerijo v palači Manzioli in novoodprto galerijo Plac Izolanov, bomo lahko videli dela več kot dvajsetih izolskih slikarjev, kiparjev, grafikov, videastov in performerjev. Izbor je opravil kustos Galerije Insula, Dejan Mehmedovič, ki je pač moral izbirati med deli številnih izolskih likovnikov in se odločiti za tiste, ki jim namenja posebno pozornost. Poleg aktualnih ustvarjalcev bodo razstavljena tudi dela tistih umetnikov, ki v Izoli morda samo ustvarjajo a je Izola v njihovih delih še kako prisotna. Kot nam je zaupal avtor razstave, Dejan Mehmedovič, seznam sodelujočih še dopolnjujejo, zagotovo pa bodo na ogled dela Zelenka, Žerjalove, Ličenove, Smerdujeve, Di Stefana, Marca, Motoha, Karpa in drugih, ki jih srečujemo v izolskih ateljejih. Razstavni projekt, je pokazatelj bogate aktivnosti na tem področju. Izola, ki seveda ni zaprt prostor, ampak sodobno „živa struktura“ v kateri aktualno poteka kulturno dogajanje v povezavi z bližnjo in daljno okolico,

v predstavitev dela posameznikov. Široko področje vizualno obravnavanih problematik je vsekakor dobrodošlo. Morda bi v celostnem pogledu ocenili, da razstava postavlja pred gledalca predvsem izgotovitve, ki nastajajo v klasičnem načinu likovnega ustvarjanja, vendar se organizatorji konceptualno tu ne omejujemo. Lahko bi rekli, da imamo v delih pred nami večinoma dobro, lepo, optimistično usmeritev. Pozitivna naravnanost pa je vsekakor dobra popotnica za priDejan Mehmedovič hodnost...

ima nedvomno dolgo tradicijo likovnega dogajanja. Privlačnost obalnega prostora je v preteklih desetletjih, kar nekaj pomembnih slovenskih, pa tudi tujih likovnih umetnikov, pripeljala prav v Izolo, kjer so v daljših ali krajših obdobjih izvajali svoje poslanstvo. Tako tudi pričujoča razstava kot nekakšno zrcalo razkriva širok spekter umetnikov, ki so ustvarjalno aktualno ujeti v naš prostor. Razstava je v načelu odprta in nima posebne programsko tematske usmeritve. Odprtost, ki v smislu kompleksnega zajemanja adekvatno zastavljene likovnosti konsekventno pomeni veliko pestrost in raznolikost, je v konkretnem primeru tako primarno usmerjena

11

LIK razstavlja v Algi Člani klasično-slikarske in keramičarske sekcije LIKa bodo v četrtek, 6. junija ob 19.30 v Galeriji Alga na Kristanovem trgu odprli razstavo slik in keramike s skupnim naslovom AKT-NUDO. Razstavljajo: Jadranka ANDRIJAŠIČ, Milenka ARSENOV, Dragana-Dada ČURIN, Zorko DEŽJOT, Zdenka GAČNIK, Irena JELINČIČ, Oskar JOGAN, Kristina KLECIN, Boženka KNEZ, Edo LESJAK, Slavica NASTOVSKI, Nada RAMUŠEVIČ, Karmen ROJC, Nevenka VOJVODA in Zlatica UDOVČ Človek je skozi likovno umetnost v vsej svoji zgodovini raziskoval podobo narave in resničnosti in pri tem vsakokrat napravil prehod iz vizualne tipne podobe v realistično podobo. To pa ne pomeni, da realističnega upodabljanja oziroma obvladovanja risarskih znanj in tehnik sodobni umetnik ne potrebuje. Nasprotno, ni naključje, da so dobri abstraktni slikarji tudi dobri risarji. V našem primeru to velja za upodabljanje človeške figure oziroma akta. In kot je zapisal Tone Rački v Veščini risanja 2… se učenja risanja lahko lotimo samo zato, ker to znanje potrebujemo pri svojem delu in ker želimo znati dobro narisati človeško figuro…. Študijsko risanje človeške figure ima še drugo pomembnejšo vlogo. Je namreč najbolj univerzalna in najzaneslivejša pot za spoznavanje in osvajanje znanj likovnega ustvarjanja. Realistično risanje v tem primeru ni cilj, ampak sredstvo. Mentor: LJUBO PAROVEL

Zelenko na ekonomskem faksu

Foto: Dolenjski list

V galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani so v torek, 4. junija, odprli razstavo del izolskega akademskega kiparja Marka Zelenka.

Beli sladoled v Salsaverde Galerija Salsaverde vabi v soboto 8. junija ob 20 uri na odprtje razstave BELI SLADOLED. Beli sladoled je ime za umetniški dvojec oz. slikarsko skupino. Pri njuni definiciji umetniške skupine se ne ve točno, če gre za pravo slikarsko skupino ali pa je ime konstrukt, umetniški projekt, neke vrste koncept, v katerega smo zajeti tudi mi kot žrtve njunih umetniških norčij. Kakorkoli, skupino vodita ustanovna in še vedno edina člana, Miha Perne in Leon Zuodar, ki pravita, da je Beli sladoled slikarska skupina, ki slika z desno in levo (roko).

Marko Zelenko se je rodil leta 1982 v Kopru. Klesanja se je začel učiti pod mentorstvom Aleša Pirnata v kiparskem ateljeju Janeza Pirnata na Siparju (Hrvaška). V študijskem letu 2007/2008 se je kot dobitnik Erasmusove štipendije izpopolnjeval v Španiji. Diplomiral je leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Jureta Smoleta. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah, projektih in simpozijih v Sloveniji in v tujini. Trenutno živi in dela v Grožnjanu in v Izoli. Svoje ustvarjanje opisuje kot proces odkrivanja, pri katerem kot arheolog, sloj za slojem, odkriva obliko, ki jo kamen nosi v sebi. Njegova dela lahko razumemo kot željo, da v svetu, ki se duši pod težo smeti in izmaličenih podob, znova obudi vero v estetiko lepega, v harmoničnost, čistost in prvinskost oblik. Razstavljen ciklus del je tematsko pester in sega od ponazarjanja zgodovinsko simboličnih vsebin in iskanja primarnih naravnih oblik do upodabljanja erotičnih abstrakcij in emocij. Subtilne poteze v kamnu, ki se harmonično stapljajo z izbranim medijem, belim istrskim apnencem, zrcalijo avtorjevo rahločutnost v odnosu do izbranega materiala. Za prvinsko doživetje njegovih del je potrebno angažirati vsa čutila, poleg vida tudi tip, saj se avtor poigrava z različnimi teksturami in načini obdelave, to čutno kontemplacijo z skulpturami pa lahko doživiur mo le, ko razstavljene umetnine tudi otipamo.«


12

KULTURIKUM

Za knjigarno se je vredno boriti Pravimo ji naša, čeprav je čez mejo in je v bistvu del italijanskega kulturnega sveta, vendar je Tržaška knjigarna vedno bila tudi naša in desetletja eden od stebrov bralne kulture v Trstu, slovenske in italijanske. Zato ne preseneča, da so v boj za ohranitev knjižnice krenili skupaj. Podprimo jih. V svojem pozivu so zapisali: “Pred dnevi se je razširila vest, da bo morala Tržaška knjigarnma dokončno zapreti vrata. Zaprtje vsake knjigarne predstavlja osiromašenje kulturnega življenja vsakega mesta, toda v primeru zaprtja knjigarne v ulici svetega Frančiška, je osiromašenje toliko večje. Zaprli ne bi zgolj trgovine, ki prodaja knjige, ampak resnično stičišče slovenske in italijanske kulture. Stičišče, kjer naši vedoželjni someščani lahko najdejo prevode slovenskih literatov, knjige, ki jim pomagajo pri učenju slovenskega jezika, in tudi knjige, ki jim predstavijo Slovenijo in njene lepote.” Gre za knjigarno, ki ima tudi galerijo v kateri redno pripravljajo razstave. Tržaška knjigarna je prostor, kjer lahko najdemo najnovejše izdaje slovenskih knjižnih založb in se ob različnih priložnostih tudi srečamo s slovenskimi literati. Zaprtje Tržaške knjigarne pa je posebej boleče za manjšino, saj je zanjo stik z matičnim narodom in njegovo kulturo še posebej pomemben. Društvo slovenskih izobražencev in Slovenski klub ter založniški hiši Mladika in Založništvo tržaškega ti-

ska so prepričani, da mora Tržaška knjigarna obstati, še posebej danes, ko se Trst začenja zavedati pomena sodelovanja med Italijo in Slovenijo in sta si sosednji kulturi vse bližje. Zato vse, ki želijo preprečiti zaprtje Tržaške knjigarne vabijo na sodelovanje na literarnem maratonu, ki se bo začel v soboto, 8. junija ob 18.00 uri. Tisti, ki bi tam želeli prebrati kakšno poezijo ali odlomek proznega dela se lahko prijavijo na trst@ knjigarna.it. Za vsako knjigarno se je vredno boriti. V Izoli se doslej glede tega nismo izkazali. Bomo videli zdaj. ur

To so naj bralci 2012

Ob zaključku 67. Večernega klepeta z »Zanimivimi Izolani«, katerega gost je bil biolog Robert Turk, so v Mestni knjižnici Izola, kot vsako leto doslej, podelili knjižne nagrade najboljšim bralcem knjižnice preteklega leta.

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

Meander za naročnike

V soboto dopoldne, med 10.30 in 14.00 uro, se bo na largu Pr Špini v Ljubljanski ulici predstavila založba Desk, ki jo že več kot dve desetletji vodi Izolan, Vlado Grlica. Predstavili bodo knjižne izdaje dveh njihovih podzaložb: Meander, ki izdaja predvsem zanimive prevode svetovnih literarnih uspešnic, in Graffita, ki izdaja stripe Iznogud, Lucky Luke, Garfield in Asterix, seveda prevedene v slovenščino. Ob tej priložnosti bomo vsem obiskovalcem dogodka, ki se bodo odločili, da bi postali naročniki Mandrača, podarili eno od zanimivih knjig založbe Meander.

Kolesarjenje po knjižnicah Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper v sodelovanju z Mestno knjižnico Izola in Mestno knjižnico Piran organizira, v soboto 8. junija, prvo kulturno rekreativno prireditev, ki so jo poimenovali Knjiga in kolo za zdravo telo. Kolesarjenje s knjigami se prične v soboto, 8. junija na Trgu Brolo v Kopru. Udeleženci se bodo zbrali med 8.00 in 8.30 pred Osrednjo knjižnico, ki si jo bodo tudi ogledali, nato pa se zapeljali po kolesarski poti proti Izoli in si, približno ob 10.00 ogledali izolsko Mestno knjižnico. Iz Izole se bodo udeleženci po Parencani odpeljali proti Luciji, kjer bodo obiskali še lucijsko enoto Mestne knjižnice Piran. V Piranu si bodo privoščili kosilo in razdelili nagrade in priznanja med udeležence tega neobičajnega kulturno rekreacijskega kolesarjenja in se okrog 14.30 odpravili nazaj proti Izoli in Kopru. Prijave sprejemajo na podlagi izpolnjenih prijavnic, ki jih dobite v knjižnicah, ki prireditev organizirajo, vključno do petka, 7. junija 2013. V primeru slabega vremena bo izlet 22. junija.

Rusko dopoldne v knjižnici V soboto, 1. junija je v Mestni knjižnici Izola potekala ustvarjalna delavnica, na kateri so udeleženci tkali rusko – slovensko prijateljstvo. Pobudnica delavnice je bila Nadya Kamalova, ki je ob pričetku delavnice v sliki in besedi povzela nekaj temeljnih značilnosti Rusije, na koncu pa še izpeljala mini-kviz o poznavanju ruske kulture nasploh. Poleg že znanih Puškina in Čajkovskega, smo se navzoči prvič srečali tudi z junakom iz ruskih oziroma še sovjetskih risank, imenovanega “Čeburaško”. Olga Yamanaeva pa je ozračje v čitalnici knjižnice ogrela s prikazom nekaterih tradicionalnih ruskih izštevank z gibalnimi pripevi. Delavnica se je nato nadaljevala čisto zares ustvarjalno, saj so se lahko otroci preizkusili v različnih ustvarjalnih tehnikah. Ustvarjali so nakit, risali in prepevali … Pomembno je, da se je v ta K. Orel namen stkalo prijateljstvo, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnje.

V kategoriji »Naj bralec do 18. leta« si je priznanje in nagrado prislužil komaj 11-letni Chris Markovič, z utemeljitvijo, da za svoja leta dosega izjemen bralni apetit, ki ga uspešno kroti z izborom knjig, ki jih najde v Mestni knjižnici Izola. Upoštevajoč obseg prebranih knjig je v številčni konkurenci nesporni zmagovalec. Med pisano paleto naših odraslih bralcev, si je nagrado za »naj odraslega bralca oz. bralko« pri-brala gospa Ana Opsenica, že 17. leto ustaljeno prihaja k nam po vedno nove bralne izzive. Njen seznam prebranih knjig sega vse od strokovnih, predvsem zgodovinskih del pa do leposlovja. Letošnjo družinsko nagrado t.i. »Naj bralna družina« si je pridobila družina Poljšak - Miklavec, v kateri se je starševska ljubezen do literature in zanimanja za svet okoli sebe prenesla na mlada knjižna molja Tajdo in Črta. Vsem nagrajenim še enkrat iz srca čestitamo in privoščimo še nešteto bralKolektiv Mestne knjižnice Izola nih užitkov!


13

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

OBýINA IZOLA – COMUNE DI ISOLA OBýINSKI SVET – CONSIGLIO COMUNALE Sonþno nabrežje 8 – Riva del Sole 8 6310 Izola – Isola Tel: 05 66 00 100, Fax: 05 66 00 110 E-mail: posta.oizola@izola.si Web: http://www.izola.si/

Številka: 410-96/2013 Datum: 16. 5. 2013

Prot. n.: 410-96/2013 Data: 16. 5. 2013

Na podlagi 29. þlena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/2007UPB2, 27/2008 Odl.US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/2008, 100/2008 Odl.US: U-I-427/06-9, 79/2009, 14/2010 Odl.US: U-I-267/09-19, 51/2010, 84/2010 Odl.US: U-I-176/08-10 in 40/2012-ZUJF), 30. in 100. þlena Statuta Obþine Izola (Uradne objave Obþine Izola, št. 15/1999 in 17/2012) in 13. þlena Odloka o ureditvi statusa Javnega podjetja Komunala Izola, d.o.o., Azienda pubblica Komunala Izola, S.r.l. (Uradne objave Obþine Izola, št. 24/2011 – uradno preþišþeno besedilo) je Obþinski svet Obþine Izola na svoji 19. redni seji, dne 16.5.2013, na predlog izvajalca javne službe JP Komunala Izola d.o.o. in pozitivnega mnenja Nadzornega sveta JP Komunala Izola d.o.o., z dne 25.4.2013, sprejel naslednji

In virtù dell’art. 29 della Legge sulle autonomie locali (Gazz. Uff. della RS nn. 94/2007-TUU2, 27/2008 – Sentenza della CC: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/2008, 100/2008 – Sentenza della CC: U-I-427/06-9, 79/2009, 14/2010 – Sentenza della CC: U-I-267/09-19, 51/2010, 84/2010 - Sentenza della CC: U-I-176/08-10 e 40/2012 - sigla: ZUJF), degli artt. 30 e 100 dello Statuto del Comune di Isola (Bollettino Ufciale del Comune di Isola nn. 15/1999 e 17/2012) e dell’art. 13 del Decreto sulla regolazione dello status dell’azienda pubblica ‘Javno podjetje Komunala Izola d.o.o. – Azienda pubblica Komunala Isola S.r.l.’ (Boll. Uff. n. 24/2011 – testo unico ufciale), su proposta dell’esercente del servizio pubblico, l’AP Komunala Isola S.r.l., e del parere positivo, rilasciato il 25. 4. 2013 dal Collegio sindacale dell’AP Komunala Isola S.r.l., il Consiglio del Comune di Isola, riunitosi il 16. 5. 2013 alla sua 19a seduta ordinaria, accoglie il seguente atto di

S K L E P

DELIBERA

1. Potrdi se cenik posameznih javnih služb storitev ravnanja s komunalnimi odpadki, ki so predlagane v Elaboratu o oblikovanju cen storitev javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki v Obþini Izola, št. 103-4/2013, z dne 17. 4. 2013.

1 Si convalida il tariffario delle singole prestazioni del servizio pubblico di trattamento dei riuti urbani, proposte nello Studio sulla determinazione delle tariffe delle prestazioni dei pubblici servizi di trattamento dei riuti urbani nel Comune di Isola, prot. n. 103-4/2013, datato 17. 4. 2013.

Element

Cena javne infrastukture Cena v EUR/kg 0,0033

Zbiranje komunalnih odpadkov Zbiranje bioloških 0,0079 odpadkov Obdelava doloþenih vrst 0,0000 komunalnih odpadkov 0,0000 Odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanje komunalnih odpadkov Cene so izražene v EUR/kg in ne vsebujejo DDV-ja.

Cena storitev Cena v EUR/kg 0,1202 0,2013 0,0300 0,2400

Stroški ravnanja s komunalnimi odpadki se obraþunajo v kg glede na obraþunano koliþino odpadkov. 2. Potrdijo se normativi za obraþunavanje storitev zbiranja, obdelave in odstranjevanja komunalnih odpadkov. Za gospodarske družbe in samostojne podjetnike ter za negospodarstvo se obraþunava koliþina odpadkov po pogodbi na podlagi dejanskega odpeljanega volumna odpadkov. Za gospodinjstva se obraþunava koliþina odpadkov glede na stanovanjsko površino. Za 100 m2 stanovanjske površine oziroma 1 m3 komunalnih odpadkov se po ceniku obraþunajo naslednje koliþine: Element Koliþina v kg Zbiranje komunalnih odpadkov 88,18 kg Zbiranje bioloških odpadkov 2,53 kg Obdelava doloþenih vrst odpadkov 51,70 kg Odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanje 25,85 kg komunalnih odpadkov Koliþina obraþunanih odpadkov se vsakoletno usklajuje na podlagi dejanske koliþine odpeljanih komunalnih odpadkov v obþini v preteklem letu. 3. Sklep se vpiše v knjigo sklepov, ki jo vodi Javno podjetje Komunala Izola, d.o.o. - Azienda pubblica Komunala Isola, S.r.l. 4. Ta sklep velja takoj, cenik pa se uporablja od 1.6.2013 dalje. Župan mag. Igor K O L E N C

Elemento

Prezzo dell’infrastruttura Prezzo della pubblica prestazione Prezzo €/kg Prezzo €/kg 0,0033 0,1202 0,0079 0,2013 0,0000 0,0300

Raccolta dei riuti urbani Raccolta dei riuti biologici Trattamento di determinati tipi di riuti urbani 0,0000 0,2400 Deposito dei residui di riciclaggio o rimozione dei riuti urbani I prezzi sono espressi in €/kg e non sono comprensivi dell’IVA.

Le spese di trattamento dei riuti urbani si calcolano in kg, in relazione alla quantità dei riuti trattati. 2 Si convalidano i criteri per il computo dei servizi di raccolta, trattamento e rimozione dei riuti urbani. Per le società economiche e gli imprenditori autonomi, come pure per il settore improduttivo, la quantità dei riuti si calcola in base al contratto, a seconda del volume dei riuti effettivamente asportati. Per i nuclei familiari la quantità dei riuti viene calcolata sulla base della supercie abitativa. In base al tariffario, per 100 mq. di supercie abitativa ovvero 1 m3 di riuti urbani il calcolo si esegue tenendo conto delle seguenti quantità: Elemento Raccolta dei riuti urbani Raccolta dei riuti biologici Trattamento di determinati tipi di riuti urbani Deposito dei residui di riciclaggio o rimozione dei riuti urbani

Quantità in kg 88,18 kg 2,53 kg 51,70 kg 25,85 kg

Il calcolo della quantità dei riuti si pareggia annualmente in ottemperanza del volume dei riuti urbani effettivamente asportati nel comune nell’anno precedente. 3 Il presente atto si registra nel libro delle deliberazioni tenuto presso l’azienda pubblica. 4 Il presente atto di Delibera ha efcacia immediata, il tariffario si applica invece a decorrere dal 1. 6. 2013. Il Sindaco mag. Igor K O L E N C

naroþnik: JP KOMUNALA IZOLA d.o.o.

OBýINA IZOLA – COMUNE DI ISOLA OBýINSKI SVET – CONSIGLIO COMUNALE Sonþno nabrežje 8 – Riva del Sole 8 6310 Izola – Isola Tel: 05 66 00 100, Fax: 05 66 00 110 E-mail: posta.oizola@izola.si Web: http://www.izola.si/


14

Četrtek, 6.junij 2013, št. 1009

S 1. junijem višje cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki Na podlagi potrjenega cenika posameznih javnih služb storitev ravnanja s komunalnimi odpadki, ki so ga svetniki potrdili na zadnji redni seji Obþinskega sveta Obþine Izola, bodo cene komunalnih storitev za zbiranje komunalnih odpadkov, zbiranje bioloških odpadkov, obdelava doloþenih vrst komunalnih odpadkov ter za odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov s 1. junijem 2013 v Izoli višje. Predlagana konþna cena storitev je v primerjavi z obstojeþo ceno višja za 67 odstotkov za gospodinjstva in za 15 odstotkov za gospodarstvo. S spremembo zakonodaje se tudi ukinja razlikovanje cen, ki je bilo do sedaj v veljavi med gospodinjstvi in gospodarstvom. Višja cena je predvsem posledica dejstva, da bo odpadke potrebno odvažati na drugo odlagališþe. Kljub temu, da je bilo s strani Javnega podjetja Komunala Izola, d.o.o. storjeno vse, da bi odlagališþe, ki je eno izmed najbolj urejenih v državi obdržali, ga je bilo potrebno v skladu z odloþbo ministrstva zapreti. V trenutni situaciji je pri pravilnem ravnanju z odpadkii predvsem pa pri loþenem zbiranju odpadkov zelo o pomembna vloga vsakega posameznika. Z loþenim m zbiranjem odpadkov, bomo na ta naþin bistveno zmanjšalii m koliþino ostalih odpadkov, za katere bomo s 1. junijem a plaþevali visoke stroške za odstranitev oziroma odvoz na uniþenje. Obþinski svet Obþine Izola je na temo ravnanja z odpadkii sprejel še dodatne sklepe, s katerimi želi dokonþno ureditii problematiko odlaganja nenevarnih komunalnih odpadkovv na izolski deponiji ter znižati stroške storitve za obþane.. a Obþina Izola in izolska komunala s prizadevanji za ohranitev izolske deponije ne bosta prenehali, zato Obþinskii a svet Obþine Izola poziva Vlado Republike Slovenije, da o ustanovi državni jamstveni sklad, ki bi zagotavljal jamstvo za sanacijo zaprtih odlagališþ nenevarnih odpadkov v Republiki Sloveniji. Prav tako pa poziva vlado, da omogoþii nadzirano uniþevanje nenevarnih komunalnih odpadkov v tujini.

Dal 1o giugno aumentano le tariffe dei servizi di gestione dei riuti urbani

Alla sua ultima seduta ordinaria il Consiglio del Comune di Isola ha convalidato i nuovi tariffari dei servizi di gestione dei riuti urbani, in base ai quali a decorrere dal 1° giugno p.v. nel comune di Isola vengono aumentate le tariffe dei servizi pubblici di raccolta dei riuti urbani, di raccolta dei riuti organici, di trattamento di tipologie speciche dei riuti urbani, e di deposito delle rimanenze del trattamento ovv. dello smaltimento dei riuti urbani. Rispetto alle tariffe attuali, le proposte nuove tariffe sono maggiorate del 67 per cento per le unità di economia domestica e del 15 per cento per le attività economiche. In seguito alle modiche apportate alla legislazione settoriale, sono inoltre abolite le attuali differenze tra le tariffe applicate alle unità di economia domestica e quelle del settore economico. L’aumento delle tariffe è dovuto perlopiù al fatto che i riuti dovranno essere trasportati altrove, ad un’altra discarica. Nonostante l’Azienda pubblica Komunala Isola, s.r.l. abbia fatto tutto il possibile per mantenere in funzione la discarica comunale, la quale tra l’altro è una delle meglio organizzate ed attrezzate del Paese, l’ordinanza del ministero competente ne ha disposto la chiusura. Al momento, per quanto riguarda la corretta gestione dei riuti e soprattutto la raccolta differenziata degli stessi, è molto importante il comportamento di ogni singolo cittadino: differenziando scrupolosamente i riuti ognuno di noi contribuirà a ridurre le rimanenze dei riuti solidi urbani, per il cui smaltimento ovvero trasporto in eliminazione a decorrere dal 1° giugno ci toccherà pagare parecchio. Per quanto riguarda il tema della gestione dei riuti, il Consiglio del Comune di Isola ha accolto anche altre delibere, con l’obiettivo di sistemare denitivamente il problema di deposito dei riuti urbani non pericolosi presso la discarica comunale, e di ridurre conseguentemente le relative spese a carico dei cittadini. Il Comune di Isola e l’azienda Komunala sono determinati a non smettere di adoperarsi per la conservazione della discarica comunale: il Consiglio del Comune di Isola pertanto chiama il Governo della Repubblica di Slovenia ad istituire un apposito Fondo di Garanzia a favore del ripristino delle discariche di riuti non pericolosi che in Slovenia sono state chiuse. Inoltre, il Consiglio del Comune di Isola rivolge al Governo della RS l’appello di rendere possibile la distruzione (debitamente controllata) dei riuti non pericolosi all’estero.

Komunala Izola d.o.o. - Komunala Isola s.r.l. Industrijska cesta 8, 6310 IZOLA

Datum: 27.5.2013

CENIK ZA RAVNANJE S KOMUNALNIMI ODPADKI Element

Cena javne infrastrukture Cena v EUR/kg

Zbiranje komunalnih odpadkov Zbiranje bioloških odpadkov Obdelava doloþenih vrst komunalnih odpadkov Odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov

Cena storitve Cena v EUR/kg

0,0033 0,0079 0,0000

0,1202 0,2013 0,0300

0,0000

0,2400

Cene ne vsebujejo DDV. Cene so izražene v EUR/kg. Cene veljajo od 16. 5. 2013, uporabljati se priþnejo dne 1. 6. 2013. DIREKTOR Denis Bele

Komunala Izola d.o.o. - Komunala Isola s.r.l. Industrijska cesta 8, 6310 IZOLA

Data: 27.5.2013

TARIFFARIO DEI SERVIZI DI GESTIONE DEI RIFIUTI URBANI Canone infrastruttura pubblica tariffa in €/kg Raccolta riuti urbani 0,0033 Raccolta riuti organici 0,0079 Trattamento tipologie speciche di riuti urbani 0,0000 Deposito rimanenze trattamento ovv. smaltimento riuti urbani 0,0000 Descrizione

Servizio tariffa in €/kg 0,1202 0,2013 0,0300 0,2400

Le tariffe non sono comprensive dell’IVA. Le tariffe sono indicate in €/kg (euro al chilo). Le tariffe entrano in vigore il 16. 05. 2013 e si applicano a decorrere dal 01. 06. 2013. IL DIRETTORE Denis Bele


Četrtek, 6. junij 2013, št. 1009

KRIMINALIJE Napitnino pa je vzel zase

V kavarni je nekdo izkoristil odsotnost natakarice in izza točilnega pulta ukradel denarnico z dnevnim izkupičkom. S tem oškodoval lastnika kavarne za 100 evrov. Policisti so sprejeli zapisnik o sprejemu kazenske ovadbe in bodo podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

Nič kaj dober dan

Policista sta ustavila 44-letnega Izolana. V postopku je bilo ugotovljeno, da ima še vedno veljaven ukrep prepovedi vožnje, zato so mu bile odvzete registrske tablice, zaseženo vozilo, zoper voznika pa napisan obdolžilni predlog.

Kraja koles je še vedni in

Neznanec je v Izoli ukradel moško kolo znamke Trek. Kolo ima ožje pnevmatike, moder ožji okvir, krmilo je zavihano navzgor. Okvir je polepljen z različnimi nalepkami. Kolo je vredno 100 evrov.

Mešanica začimb a-la Isolana

Policista sta ustavila 22-letnega voznika osebnega avtomobila. Med postopkom je policist pri sprednjem sedežu opazil PVC vrečko z posušenimi delci rastlinskega izvora. Zaradi suma da gre za prepovedano drogo, mu je bila PVC vrečka zasežena. Sledi hitri postopek.

Še en dirkač brez vozniškega?

20-letni Koprčan je na cesti Korte Izola zapeljal v jarek. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0.86 mg/l. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog.

15

PREDZADNJA

Prišel je kot naročen

Policista sta na blokadni točki v Žusterni, ki je bila postavljena zaradi ropa pošte v Kopru, ustavila 30-letnega Ljubljančana, zoper katerega je razpisan ukrep privedbe na sodišče in privedbe v uklonilni zapor. Priveden je bil na sodišče in nato v zapore v Ljubljani.

Veslač ob telefon

Nekdo je iz garderobe veslaškega kluba izvršil tatvino GSM znamke Samsung GT-I8160, črne barve, v vrednosti 350 evrov. Policisti so sprejeli zapisnik o sprejemu kazenske ovadbe in bodo podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

Pa še parkirnino plačujemo

Na parkirnem prostoru Lonka je nekdo ukradel osebni avtomobil znamke BMW 560L, mišje sive barve, nemške reg. Številk, in tako oškodoval lastnika za 20.000 evrov.

Odpirajo specializirano trgovino?

Iz barake je nekdo odnesel spodnji del bakrenega kotla za žganjekuho, motorno žago, električni agregat znamke Honda, 25 metrov električnega kabla in 2 bakreni hrbtni špricalki. Materialna škoda je 1.000 evrov. Vlomljeno je bilo tudi v dva objekta v Šaredu – iz prvega so ukradli 25 metrov kabla, udarno kladivo in večja kotna brusilka, skupaj vredno 800 evrov, iz drugega pa 49 pohodnih plošč velikosti 40 x 40 centimetrov, šest pletenih vrtnih stolov rjave barve, samohodno kosilnico znamke M-tech, ročno kosilnico (laksarco) znamke Einhell, ročno poravnalko, kotno brusilko znamke Einhell in ročno vrtalko znamke Iskra, v skupni vrednosti 2000 evrov.

MALI OGLASI

RAZNO

Novi oglasi so označeni polkrepko.

NEPREMIČNINE PRODAMO - V Medoših prodajam, 6000 m2. Parcela je na sončni strani, v dveh terasah, na parceli je izvirna voda. Do bližine njive je betonirana pot, dalje pelje kolovoz, prevozen z vsakim avtomobilom. Pokličite kadarkoli na 041 687 150. - Prodam garsonjero v centru Izole - 040 199 749

KUPIMO Hišo, del hiše ali stanovanja z vrtom v bližini izolskega doma Dva topola. tel.: 041 647 400 NAJAMEMO - Najamemo stanovanje, 2.5 sobno (najemnina s stroški 350 eur poleti ali za daljše obdobje do 400 pozimi) tel 068 140 928 - V Izoli najamem garažo za daljše obdobje. 041/960-961 - Rajko - Najamem enosobno stanovanje. Tel 070 530 781 - Iščem enoinpolsobno ali dvosobno stanovanje v Izoli ali Kopru. tel 070 530 781 ODDAMO - Oddamo dve dvosobni stanovanji in eno garsonjero (v starem delu Izola), za daljše obdobje, od 1.9.2013 dalje - lahko tudi študentom. Tel: 030 939 472 - Oddamo garsonjero za dve osebi. Prednost imajo nekadilci. Tel: 05 6417 224 - Na Dobravi oddajamo apartma za 2 osebi, za daljše obdobje. Apartma je opremljen. Tel: 040 845 940

VOZILA IN PLOVILA - Manjšo barko na kumunalnem privezu kupim. Ponudbe sporočite na 041 662 340. Imetniku komunalnega priveza podarim registrirano pasaro s kabino z možnostjo naknadne občasne uporabe barke. Ponudbe pod “Dogovor”. - Prodam čoln Elan na komunalnem privezu v Izoli, pokličite 041 687 150

- Prodam diesel agregat, nerabljen ,I.M.G.-3600_SDV-178 3.0 kw moč, 3.3 volt. 380/220, vžig na ključ. Cena po dogovoru. Tel.: 031 833 360 - V petek 24. maja med 21,20 in 21,30 uro, je hčerka med Veluščkovo do trgovine Mercator in med Birbo 2 po poti proti domu, izgubila črno športno jakno. Dobila jo je za rojstni dan. Poštenega najditelja prosim, če me lehko pokliče na 031 - 630 768. - V Ljubljanski ulici so našli slušni aparat. Kdor ga pogreša naj pokliče 040 211 434. - Prodam zelo prijazno osličko staro 8 mesecev, dalmatinske pasme, rjavo s križem na hrbtu. Cena 400 eur. tel:040470198

DELO - INŠTRUKCIJE - MATEMATIKA, FIZIKA ALI KEMIJA ZA VSE STAROSTI Ponujam pomoč pri osvajanju znanja za boljše ocene, izpite ali maturo. 041 345 634 - Ponujam zasajevanje, košnjo, obrezovanje, urejanje in vzdrževanje vrtov. Informacije na 041 673 - 649 Sašo - Za hišna popravila (manjša mizarska in obnovitvena dela) lahko pokličete: 031 630 716 - NUDIM INŠTRUKCIJE iz francoščine za osnovne in srednje šole. Pošljite SMS z besedo “francoščina” na 031 413 233 in vas bom poklicala nazaj. - Ponujam inštrukcije Matematike, Fizike, Kemije in Angleščine za osnovnošolce in srednješolce. Mentorstvo pri pripravi na izpite in izdelavi seminarskih nalog. Tel.: 041 345 634 - Pomagam vam uspešno reševati težave z italijanščino in/ali angleščino - inštrukcije za vse stopnje. Portorož 041-55 66 38 - Za hitro in strokovno lektoriranje diplomskih nalog in vseh ostalih besedil v slovenskem jeziku brž pokličite na 041 884 573 Rdeči križ Izola odstopi prostor za sestanke in predavanja v pritličju stavbe. Cena: 50 Eur na dan. Tel: 051 672-160

Zahvala V soboto 1. junija 2013 je Obalna gasilska zveza Koper na osnovni šoli v Škofijah organizirala izbirno tekmovanje Obalno –Kraške regije za članice in člane društva Mladi gasilec. Izbirnega tekmovanja za udeležbo na državnem prvenstvu se je udeležilo 19 mlajših in 9 starejših ekip članov društva Mladi gasilec iz osnovnih šol z območja Obalno –Kraške regije. Iz Prostovoljnega gasilskega društva Korte sta se tekmovanja udeležili dve ekipi, mlajša in starejša tekmovalna ekipa društva Mladi gasilec iz podružnične osnovne šole Vojke Šmuc Korte. Tudi letos sta se naši ekipi odlično odrezali, saj je mlajša ekipa v sestavi Tomaž HRVATIN, Xhenisa HOXHA, Timotej KORENIKA med devetnajstimi ekipami osvojila prvo mesto in se neposredno uvrstila na državno prvenstvo, starejša ekipa v sestavi Kristjan KOTERLE, Lucas MINGOTTI in Mark JAKOMIN, pa je peto mesto med devetimi ekipami. Nedvomno je to vrhunski rezultat za katerega je zaslužen dolgoletni Mentor gasilske mladine Marino GRBEC. To je že peta uvrstitev na državno prvenstvo na kar smo zelo ponosni, poleg tega pa je tudi potrditev da z gasilsko mladino v našem društvu zelo dobro TAJNIK PGD KORTE, Zlatko Kristančič delamo.

v 88. letu nas je zapustila

Ljubič Ivanka

22. 8. 1925 - 31. 5. 2013 iz Krpanove ulice v Izoli Od naše mame, none in pranone smo se poslovili v ponedeljek, 3. maja na izolskem pokopališču. Hvala vsem, ki ste jo pospremili na zadnji poti, posebej pa izolskemu Domu upokojencev, kjer je preživela zadnja leta, izolskemu župniku za opravljen obred, pevcem in vsem sosedom ter znancem, ki so počastili spomin nanjo. Stojan, Stane in Marija z družinami, vnuki in pravnuki Izola, maj 2013


Gotovo že poznate naše jedi z žara, zdaj pa pripravljamo tudi

bogate MALICE

4,00 € - 5,00 €

okusna KOSILA

7,00 €

prava nedeljska KOSILA Motohov kot

7,5 €

JEREB podivvjaj 196x96.pdf 1 29.5.2013 15:59:44

NOVO V IZOLI!

Surf festival - foto: Dečman

Obisk filipinske delegacije v Izoli - foto: Primož

Saj veste kje? Med parkom in Lonko.

Pooblaščen prodajalec in serviser vozil Kia.

POPOLNOMA NOVI

C

Dinamičen, športen in temperamenten.

M

Polje 9/B, Izola, 05/616-80-11 Samo do 30. junija!

Y

PREHITITE VIŠJI DDV!

JETNIH ZE ZA NEVER MESECNO

CM

V

139 EUR

MY

V

O IN ENOSTAVNO M=0TI%- 0%, O E N D E L G PREPOLOGA - 0 EUR, BREZ OBRES

CY

CMY

K

BREZ OV - 0 EUR BREZ STROŠK

Kiina vozila imajo rekordno nizko porabo, 7-letno garancijo in maksimalnih 5 zvezdic po EURO NCAP-u. Kombinirane porabe goriva: 3,7 – 6,0 l/100km, emisije CO2: 97 – 145 g/km.

Akc. ponudba za nakup novega vozila KIA cee'd ML 2013 po ponudbi prod. ob sklenitvi pogodbe o finanč. leasingu preko VBS Leasinga d.o.o., Hypo Leasinga d.o.o. in Summit Leasinga d.o.o.. Financ. zajema: obdobje do 84 mesecev, fiksna OM 0%, EOM 0%, stroški odobritve 0 EUR. Primer izračuna: KIA pro_cee'd 1.4 CVVT LX Fun, cena 11.690 EUR (MPC 12.490 EUR - Joker "Staro za novo" 400 EUR - "Iz zaloge" 400 EUR - "0% financ"), z odplač. dobo 84 mes. ter 0% pologom: obrok leasinga 139 EUR/mesec (fiksna OM 0%, stroški financ. 0 EUR, EOM 0%), za plačilo potroš. 11.690 EUR (enako nabavni vrednosti). Akcija EOM 0%: 6. 4.-30. 6. 2013. Financ. se lahko zavrne, če stranka nima ustrezne bonitete. MPC cene vseb. vse dane popuste/prihranke, ne vključ. barve in stroška priprave vozila. Ostale info. o porabi goriva in emisijah CO2 v priroč., na prod. mestu in www.kia.si/emission. Pogoji garanc. na voljo v garanc. knjižici. Slika je simbolična. KMAG d.d., Leskoškova 2, 1000 Ljubljana.

Mandrač 1009  

local news

Advertisement