__MAIN_TEXT__

Page 1

www.kustavi.fi


Sisältö

Saariston kuningaskunta

SAARISTON KUNINGASKUNTA 3 TAPAHTUMAT 4 KULTTUURIMATKAILIJAN KUSTAVI 5 OHJELMAPAKETIT RYHMILLE 6 KALASTUS 8 AIKATAULUT 10 NÄHTÄVYYDET 12 PALVELUHAKEMISTO 13 KARTAT 16 ILMOITUKSET 20 SELKÄMEREN KANSALLISPUISTO 34 YHDISTYKSET 35

5

13 8

4 2

3

6


Saariston kuningaskunta

SAARISTON IHMEELLINEN LUONTO

Kustavin matkailuinfo

Matkailuneuvoja palvelee kunnantoimistossa kesä-elokuussa maanantaista lauantaihin puh. (02) 842 6620 matkailuneuvonta@kustavi.fi

ASUMINEN JA VAPAA-AIKA

Kustavin kunnanvirasto Keskustie 7, 23360 Kustavi puh. (02) 842 6600, fax (02) 842 6625 etunimi.sukunimi@kustavi.fi

Kustavi tarjoaa hyvät palvelut matkailijoille ja vakituisille asukkaille vastustamattoman kauniissa merellisessä ympäristössä. Omakotitontteja on myynnissä hintaan 0,50–3,00 € / m². Valokuitu, vesi- ja viemäriverkosto mahdollistaa mukavan arjen ja myös etätyöskentelyn. Aktiiviset kylätoimikunnat ja yhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa ympäri vuoden, myös kesäasukkaat ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Meren ääreltä löytyy hyviä kalavesiä ja uimarantoja saunoineen. Kunnassa on urheilu- ja nuorisotalo, kuntosali, urheilukenttä, valaistu kuntorata, toimintapuisto sekä täysimittainen frisbee-golfrata. Perinteikäs Tuulentupa on monien juhlien ja kulttuuritilaisuuksien pitopaikka. Tarjoamme maksuttoman 20 tunnin/vk päivähoidon Suotorpan päiväkodissa, kouluikäisille meillä on Kivimaan alakoulu. Kunnan tuloveroprosentti on maakunnan alhaisimpia. Vanhuspalveluissa on palveluasumista eri muodoissa sekä palvelukeskus. Kunnassa on myös terveysasema palveluineen.

Saariston kuningaskunta

Kustavi on vastustamaton saaristokunta, jota kehitetään jatkuvasti. Puhdas ja turvallinen ympäristö ovat meille tärkeitä asioita. Selkämeren kansallispuisto tarjoaa Suomen puhtaimman merialueen elämyksiä, ulkomeren ulapoista suojaisiin kalliopoukamiin ja idyllisiä saariin. Kustavin kasvustoon kuuluu kasveja, jotka ovat kenties kulkeutuneet Kustaviin purjelaivakauden merenkulkijoiden mukana. Skopolia on Kustavin nimikkokasvi.

www.kustavi.fi Avoinna: ma-pe 8.15-16.00 Kirjasto puh. (02) 842 6630 kirjasto@kustavi.fi Avoinna: ma klo 15-18, ke klo 15-19, to klo 10-16 ja pe klo 13-18 www.kirjasto.kustavi.fi

TILASTOTIETOA KUSTAVISTA

YRITTÄJÄKSI KUSTAVIIN

Kustavi on yksi Suomen yritteliäimmistä kunnista. Yrittämiseen on haettavissa tukea noin 20-35 %. Yrityksille on varattu kunnallistekniikalla varustettuja edullisia teollisuustontteja. Yrittäjät itse arvioivat kuntaa inspiroivana ja voimistavana kotikuntana yrittää. Olemme ylpeitä kaikista yrittäjistämme sekä monista menestyvistä matkailupalveluyrityksistä. Moni kustavilainen saa toimeentulonsa myös kala- ja maataloudesta.

Pinta-ala… 522 km² josta vesipinta-alaa… 357 km² Rantaviivan pituus… n. 908 km Kesäasuntoja… n. 3000 Asukasluku 2016… 906 Tuloveroprosentti 2017… 19,00

3


Tapahtumat

KULTTUURI LUO KUNTAAN AKTIIVISTA TOIMINTAA: 13. tammikuuta Nuutinpäivä

NUUTINTANSSIT TUULENTUVASSA

Huhtikuussa

KEVÄISET SAARISTOMARKKINAT KUSTAVI-PÄIVÄ 6. kesäkuuta JUHANNUSAATTONA

Heinäkuun toisena sunnuntaina

KESÄJUHLA JA ARPAJAISET, TUULENTUPA Elokuun ensimmäisenä lauantaina

KUSTAVIN LOHIMARKKINAT

Kivimaan koulun pihalla klo 9–15.

LOHIHÖLKKÄ KLO 12

Tapahtumat

• Juhannussalon koristelu ja pystytys Etelä-Vartsalan Myllymäellä ja Pohjois-Vartsalan kylässä klo 12 • Peterzens klo 15 • Rahin juhannussalon pystytys Heikinmäellä klo 15 • Lomavalkaman Juhannusjuhla ja juhannussalon pystytys klo 19

Elokuun viimeisellä viikolla

SAARISTOKULTTUURIVIIKKO MUINAISTULET MUINAISTULIKONSERTTI TUULENTUVALLA Kesä-elokuussa Heinäkuussa

VOLTER KILPI -KIRJALLISUUSVIIKKO 12.-16.7.2017

ja samoihin aikoihin kesällä 2018. Ohjelma julkaistaan molempina vuosina maaliskuussa osoitteessa: www.vkkustavissa.fi

SUVITORI

Kivimaalla ma, ke, pe ja la klo 10–14

ILTAKIRPPIS

ti klo 17.00–19.00

TAIDENÄYTTELYT KUNNAN VALTUUSTOSALISSA JA KIRJASTOSSA Heinä-elokuussa

TEATTERI TUULENHUUTAJIEN ESITYKSIÄ Nissilän pihalla

Marraskuun puolivälistä jouluun la-su klo 10-18

JOULUKYLÄ

Kustavin Käsityökylässä Marraskuussa

JOULUNAVAUS JA JOULUISET SAARISTOMARKKINAT MÖRK Ö Lisätietoja: www.kustavi.fi

44


Kulttuurimatkailijan Kustavi

VOLTER KILPI KUSTAVISSA KIRJALLISUUSVIIKKO

Kustavissa, Volter Kilven synnyinpitäjässä, järjestetään vuosittain heinäkuussa kirjailijalle omistettu kirjallisuusviikko. Kilpi-viikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Tapahtumaa on vuodesta 2000 koordinoinut Kustavin kirjallisuusyhdistys ry. Taiteellisena johtajana toimii kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme.

Kilpi-viikon tunnuspiirteeksi muodostunut valtakunnallisesti arvostettu ja kokeileva teatteritarjonta painottuu kotimaisen näytelmäkirjallisuuden klassikoihin. Klassikoiden esittäminen elävöittää suomenkielisen kirjallisuuden historiaa nyky-yleisölle. Kilven teksteihin perustuvien näytelmien esittäminen pitää hänen tuotantonsa ja sen kuvaaman talonpoikaispurjehtijoiden maailman elävänä, ja Kilpi-viikoilla onkin ollut merkittävä rooli usein vaikeaselkoisena pidetyn Kilven tekemisessä tunnetuksi uusille yleisöille.

Yhdistyksen tavoitteena on tehdä Kustavista koko maassa tunnettu kirjallisuuskunta. Kirjallisuus, erityisesti Volter Kilpi tuotantoineen, on olennainen osa kustavilaisuutta. Yhdistyksen vuosittain järjestämä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko kokoaa kirjallisuuden ystäviä kesäiseen Kustaviin. Yhdistyksen jäsenenä Sinulla on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia muiden kirjallisuudesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa, sekä päästä mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan kirjallisuusviikkoa. Lisäksi tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden hankkia lippuja kirjallisuusviikolle jäsenetuhintaan. Jäsenyys maksaa 20 euroa vuodessa, kannattajajäsenyys 70 euroa vuodessa ja ainaisjäsenyys kertamaksuna 200 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa yhdistyksen tilille: (Lounaisrannikon Op) FI73 5191 0020 0013 33. Muista kirjoittaa maksun viestikenttään nimesi ja yhteystietosi!

Kulttuuimatkailijan Kustavi

Kirjallisuusviikon tarkoituksena on tuoda esiin Volter Kilven elämäntyötä nykyaikaisin teatterisovituksin ja luennoin. Korkeatasoisesta ohjelmasta ja kotoisasta tunnelmasta tunnetun kulttuuritapahtuman ohjelma pitää sisällään yleisöluentoja, eri teatteriryhmien esityksiä, konsertteja, lukudraamoja sekä retkiä Volter Kilven teoksista tuttuihin maisemiin.

TULE MUKAAN KUSTAVIN KIRJALLISUUSYHDISTYKSEEN

Tervetuloa mukaan toimintaan! Lisätietoja: info@vkkustavissa.fi, p. 044 952 1388 ja www.vkkustavissa.fi

Lipunmyynti: www.kauppa.vkkustavissa.fi

VOLTER KILPI Kirjailija Volter Kilpi (1874–1939) syntyi Laupuksen Pietilässä Kustavissa, ja vietti lapsuutensa samoissa maisemissa. Kustavissa, Ströömin rannalla, sijaitsi myös hänen kesäkotinsa Lintukoto. Kilpi on haudattu Kustavin kirkkomaalle. Volter Kilpi tunnetaan parhaiten Saaristosarjastaan, joka koostuu teoksista Alastalon salissa (1933), Pitäjän pienempiä (1934) ja Kirkolle (1937). Saaristosarjan tapahtumat sijoittuvat Kustavin talonpoikaispurjehduksen kulta-aikaan. Teosten tunnusmerkkinä voidaan pitää omintakeista kieltä ja tajunnanvirtatekniikkaa. Kilven tuotanto lukeutuu osaksi merkittävintä suomalaista modernismin ajan kirjallisuutta.

www.vkkustavissa.fi

5 55


Ohjelmapaketit ryhmille Ohjelmarunkoja, joita voidaan tarvittaessa räätälöidä asiakkaan tai ryhmien toiveiden mukaisesti.

OPPAAT: Soile Hänninen, Maritta Jalonen, Mirja Järvelä, Tuula-Riitta Karlin, Pirkko Karmakoski, Irja Laine, Ulla-Britt Mattsson, Birgitta Partanen, Eija Räsänen, Tuulikki Räsänen, Marja Santalahti, Ilona Ääritalo. OPAS-JA OHJELMAVARAUKSET: 02 842 6600, Kustavin kunta tai kesä-elokuussa Kustavin matkailuinfo 02 842 6620.

Katso lisää: www.kustavi.fi

KUNINKAANTIETÄ KUSTAVIIN, KILVEN MAISEMIIN Katso tarkemmin www.kustavi.fi/ohjelmapaketit.

PÄIVÄ KUSTAVISSA

Opastettu ostosmatka merelliseen Kustaviin, paikallisten käsityötaitajien ja kulttuurin pariin, hyvän ruoan ja saaristolaisuuden merkeissä. Ohjelmapaketit ryhmille

Päivä alkaa aamukahvilla Kustavin Käsityökylässä tai Peterzénsillä: kotimaista keramiikkaa, kynttilöitä, käsitöitä, vaatteita. Matkaamme bussilla saariston maalaismaiseman halki Kustavin keskustaan. Tutustutaan keskustan käsityömyymälöihin: mm. Keltainen Puoti, Merineule ja Studio di Moda: käsitöitä, neuleita, taidetta, matkamuistoja. Käymme myös Kustavin puisessa ristikirkossa vuodelta 1783. Kirkossa tutustumme mm. merimiesten lahjoittamiin upeisiin votiivilaivoihin. Jatkamme matkaa vanhaa postitietä pitkin Vuosnaisiin, joka sijaitsee Kustavin toiseksi suurimmalla saarella. Lyhyt merimatka saarelle taitetaan Suomen suurimmalla vaijerilossilla. Ruokailemme Kustavin länsipäässä, josta on vain puolen tunnin merimatka Ahvenanmaalle. Ruokailupaikkoina Vuosnaisten Meriasema tai Kustavin Kalatuvat. Paikallisten tuotteiden ostomahdollisuus mm. kalatuotteita ja saariston mustaa leipää. Etelä-Vartsalassa tutustumme Kustavin saaristolaismuseoon ja kuulemme kustavilaisia tarinoita menneiltä ajoilta. Mahdollisuus tutustua myös Vartsalan Vanhaan kouluun: kynttilöitä ja sisustustarvikkeita. Siirrymme takaisin Kivimaan puolelle nauttimaan vielä lähtökahvit. Retken kesto noin 7-8 tuntia. Retken voi aloittaa myös Kustavin keskustasta käänteisessä järjestyksessä.

LOMAVALKAMAN OPASTETTU PÄIVÄRETKI

Tarjoamme ryhmille opastetun retken merelliseen Kustaviin, paikallisten käsityötaitajien ja kulttuurin pariin hyvän ruoan ja saaristolaisuuden merkeissä. Tutustumme retken aikana mm. 1783 rakennettuun saaristokirkkoon, vanhaan postitiehen, jota pidettiin maailman vaarallisimpana, saariston kasveihin ja elämään saaristossa. Liikumme mm. kirjailija Volter Kilven, merenkulkuneuvos Antti Wihurin sekä pianotaiteilija Kosti Vehasen maisemissa ja kuulemme heidän tarinoistaan. Retken aikana on mahdollisuus ostosten tekoon paikallisilta yrittäjiltä. Retki alkaa klo 9 aamupalalla päättyen klo 16 iltapäiväkahviin. Lounas nautitaan klo 13 Lomavalkaman noutopöydästä. Varaukset: puh. 044 504 2992 / Lomavalkama Lisätietoa: info@lomavalkama.fi, www.lomavalkama.fi

6

PÄIVÄ KUSTAVISSA JA AHVENANMAALLA

Lomavalkamasta opastettu päiväretki merelliseen Kustaviin ja Ahvenanmaalle Brändön saaristoon. Saapuminen, aamupala tai ruokailu noutopöydästä saapumisajan mukaan. Ruokailemme aina ennen merimatkalle lähtöä ja otamme mukaan retkieväät. Kuljemme vanhaa postitietä pitkin Vuosnaisiin ja kuulemme matkalla tarinoita merenkulusta, laivojen rakentamisesta ja postin kuljettamisesta. Vuosnaisissa ylitämme myös tullirajan. Kaunis merimatka Åvan satamaan kestää noin 35 min. Kierrämme linjaautolla noin 25 eri saaressa, kuulemme Ahvenanmaan historiasta ja nykypäivästä. Ostoksiinkin on mahdollisuus. Ahvenanmaan merkillä varustetun kortin voi lähettää myös täältä. Saaristokaupasta voi ostaa mm. saariston makeaa mustaa leipää. Paluu yhteysaluksella Kustaviin ja Lomavalkamaan. Paluuajan mukaan nautitaan joko Lomavalkaman päivällinen noutopöydästä tai lämmin iltapala, uintimahdollisuus. Vaatetus: helppokulkuiset, luistamattomat kengät ja retkiasu. Varaukset: puh. 044 504 2992 / Lomavalkama Lisätietoa: info@lomavalkama.fi, www.lomavalkama.fi

KUSTAVIN KIRKKO JA HAUTAUSMAA

Kustavin kirkko avoinna juhannuksesta elokuun alkuun arkipäivinä ma-pe klo 12.00-16.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Muutoksista voit käydä tarkistamassa www.kustavinsrk.fi tai www.kustavi.fi Ryhmille tilauksesta opastettuja kierroksia kirkossa ja hautausmaalla. Opasvaraukset Kustavin kunta 02 842 6600 tai kesä-elokuu 02 842 6620.

JEREMIAAN LUOLAT

Opastettu kävelyretki Jeremiaan luolien luonnonkivimuodostelmille. Kesto noin 1,5 tuntia. Varaukset ja lisätietoa: kesä-elokuussa puh. (02) 842 6620 / Kustavin matkailuinfo tai (02) 842 6600 / Kustavin kunta


RISTIIN RASTIIN KUSTAVIA

Aamu- tai iltapäiväretki asiakkaan toiveen mukaan. Tutustutaan Kustaviin oppaan seurassa. Käytössä taksi 1+6 hlöä ja pikkubussit 1+16 hlö.

Ohjelmapaketit ryhmille

RETKI ISONKARIN MAJAKKASAARELLE

Isonkarin majakkasaari on kooltaan n. 180 ha. Venäläiset rakensivat saarelle 50 metriä korkean majakan vuonna 1833. Nykyisin majakka on Suomen toiseksi korkein ja yhä toimiva merenkulun turvalaite. Tiedustelut: www.isokari.fi, Uudenkaupungin matkailutoimisto, puh. 050 420 5333 tai Kustavin kunta, puh. 02 842 6600, kesä-elokuussa myös Kustavin matkailuinfo puh. 02 842 6620.

RETKI KATANPÄÄN LINNAKESAARELLE

Katanpään linnakesaari on yksi saariston ainutlaatuisimmista kohteista. Saaren historia ulottuu pitkälle Venäjän vallan aikaan. Tiedustelut: www.katanpaa.fi, Kustavin kunta, puh. 02 842 6600, kesä-elokuussa myös Kustavin matkailuinfo puh. 02 842 6620.

TALONPOIKAISVENEIDEN PURJEHDUSKILPAILU

Talonpoikaisveneiden purjehduskilpailulla on saaristossa pitkät perinteet. Alun perin purjehdittiin kilpaa parhaille kalapaikoille ja uskottiin että se, joka sai verkkonsa ensiksi veteen, sai myös parhaan saaliin. Koska veneet enimmäkseen tehtiin itse, syntyi myös kilpailua siitä kuka osasi tehdä parhaimman ja nopeimman veneen. Talonpoikaisveneiden kilpailut oheistapahtumineen Kustavissa ovat yleisölle oiva tapa tutustua konkreettisesti menneiden saaristolaisten elämään. Paikan päällä saa kokea esteettistä nautintoa veneiden sulavista linjoista, hienosta vanhasta käsityöstä, ihailla vanhaan tapaan pukeutuneita miehistöjä, haistella tervan ja suolaisen veden tuoksua... Tapahtumaa kehitetään edelleen ja uutuutena tapahtumassa on saaristolaistori, teatteriesityksiä ja pelimannimusiikkia. Järjestää: Kustavin Talonpoikaispurjehtijat ry. Lisätietoja: www.peterzens.fi, info@peterzens.fi www.vkkustavissa.fi

SAARISTOREITTI NAANTALI-TAIVASSALO-KUSTAVI

Kesän suosituin reitti Naantali-Taivassalo-Kustavi, tai päin vastoin, ajetaan juhannuksen jälkeen elokuun puolelle. Sopii mm. pyöräilijöille, jatkoyhteys Ahvenanmaalle tai Saariston rengastielle. Käy meritse tutustumassa Kustaviin.

7

7


Saaristokalastuksen kuningaskunta

Kustavissa on vesialuetta yhteensä 33740 ha, joten kalastusturisteille on tilaa. Noin 900 km:n rantaviiva ja 2000 saarta ja luotoa tarjoavat monimuotoiset saalispaikat. Mainiot kalakantamme ovat kuuluisia. Eniten pyydetään haukea ja ahventa, kuhaa pilkitään menestyksekkäästi ja kevätkaudella kannattaa kokeilla siian pohjaongintaa. Muista, että Kustavista löytyy lupa-alueita myös vetouisteluun.

Saaristokalastuksen kuningaskunta

Kustavin valttikorttina ovat kirkkaat vedet suurten ulapoiden – Kihdin ja Iniön aukon – tuntumassa. Rakkolevä viihtyy Kustavin kirkkaissa vesissä ja kuten kaikki kalamiehet tietävät, missä rakkolevää, sieltä löytyvät vonkaleet. Parhaiten alkuun pääset paikallisen kalastusoppaan avulla. Oppaat tuntevat vedet ja mikä tärkeintä, kalojen liikkeet. Oppailta saat myös käyttöösi kaikki tarvittavat kalastusvälineet.

KUSTAVIN KALASTUSALUEEN KULTAISET KALASTUSSÄÄNNÖT • Hoidan kalastusluvat kuntoon ajoissa • Kalastan vain omaan tarpeeseeni • Pidän vesistön siistinä • Kunnioitan toisen rauhaa ja omaisuutta • Kalastus on kielletty alle 50 m etäisyydellä merkityistä pyydyksistä. • Päästän alamittaiset kalat takaisin kasvamaan • Olen hyvänä esimerkkinä muille kalastajille • Merkitsen pyydykseni oikein • Pidän kalastusluvat mukanani valvontaa varten • Kustavin kalastusalue suosittelee hauenkalas- tuksen rauhoittamista kutuaikana toukokuussa.

Kustavin kalastusalue toimii koko kunnan alueella ja istuttaa vuosittain meritaimenen, siian, kuhan, hauen ja mateenpoikasia. Voit osallistua istutuksiin laittamalla kalastusalueen tilille haluamasi summan. Tilinumero on FI17 5491 7840 0172 55.

8

KALOJEN ALAMITAT: KUHA 42 CM

• MERILOHI 60 CM • MERITAIMEN 60 CM • MERITAIMEN (EVÄ LEIKATTU) 50 CM


LUPIEN HANKINTA: ERÄLUVAT.FI, R-KIOSKI TAI PALVELUNUMEROSTA 020 692 424 (8-16)

Saaristokalastuksen kuningaskunta

Vasen: Vesiliikennealueella yli 1,5 m syvyydessä oleva pyydys on merkittävä yhdellä lipulla. Oikea: Vesiliikennealueella alle 1,5 m syvyydessä oleva pyydys on merkittävä tuplalipulla. Pyydyksiin on merkittävä kalastajan nimi ja yhteystiedot.

KUSTAVISSA TEHDÄÄN SUOMEN SUURINTA HAUKITUTKIMUSTA

Mitä tehdä kun saat pyydystettyä merkityn kalan? Voit ottaa saamasi kalan evääksi, mutta suurempi hyöty tutkimukselle on, mikäli otat seuraavat tiedot ylös ja tämän jälkeen vapautat kalan takaisin mereen. Merkitse muistiin: • Tunnistetieto kalan merkistä. • Kalan paino sekä pituus. • Pyyntiajankohta • Pyyntipaikka (koordinaatit) Lähetä tiedot eteenpäin sähköisesti: www.rktl.fi/kala/kalavarat/kalamerkintä/ Postitse maksuttomasti: RKTL, Merkki; 5005751, 00003 Vastauslähetys. Merkkipalautuksesta maksetaan 5 euron palkkio.

YKS PUU JA 12 OKSA JA JOKA OKSAL 4 PESSÄ JA JOKA PESÄS 7 MUNA? (Vuosi)

9

9


Aikataulut

LOSSIAIKATAULU

VARTSALAN LOSSI

puh. 0400 138 239 • www.finferries.fi

Vartsala

Ahvenamaan suunnalta

05

06 07

08 Aikataulut

09 10 11

12 13

00 30 00 30 00 30 00 40 00 20 40 00 30 10 30 50 10 30 00 30

14 15

16 17

18

19

20 21

22

Kivimaa

Turun suunnalta

00 30 00 20 40 00 30 10 30 00 30 00 30 10 30 00 30 00

05

06 07

08

09 10 11

12

13

10 14 40 10 15 40 10 40 16 10 50 17 10 30 18 50 10 19 40 20 20 40 00 21 20 40 10 40

10 40 10 30 50 10 40 20 40 10 40 15 40 20 40 10 40

LAUTAN TEKNISET TIEDOT: Käyttöönottovuosi: 1994 Henkilöautojen lukumäärä: n. 36 Kannen ajoradan hyödyllinen pituus: 45,6 m Kannen ajoradan hyödyllinen leveys: 10,7 m Hyötykuorma: 130 ton Syväys: 3,6 m Kuivapaino: 400 ton

Voimassa toistaiseksi. Oikeudet aikataulumuutoksiin pidetään. Tauot: 8:20-8:40, 10:50-11.10, 16:50-17:10, 19:50-20:10 Yöllä klo 22-05 välisenä aikana lossi liikennöi tarvittaessa.

POHJOINEN REITTI

M/S VIGGEN

M/S VIGGEN Autopaikkavaraukset: Ålandstrafiken puh. +358 (0)18 525 100 www.alandstrafiken.ax Henkilöitä: 250, Henkilöautoja: 52 Linja-autoja: 4, Kahvila: on, Ruokailu: - Vuosnainen - Åva - Vuosnainen, puh. 0400 330 455, fax 0400 330 355

10


Iniö

RENGASTIEREITTI

AURA puh. 0400 320 093 Talviaikataulu 2017: www.finferries.fi

Kustavi

ma-pe, Voimassa 16.8.2016-18.06.2017

06 30 07 30 09 30 (1 00 11 14 45 55 15 18 00 30* 20

Iniö

Lauantai. Voimassa 16.8.2016-18.06.2017

07 09 11 15 18

30 30 00 55 00

08 10 11 16 19

Sunnuntai, pyhät. Voimassa 16.8.2016-18.06.2017

11 14 15 17 19

00 45* 55 10# 15#

11 15 16 18 19

*) Vain ma, ke ja pe 1) Ti ja to: tämä vuoro on varattu vaarallisten aineiden kuljetukseen. Oikeudet aikataulumuutoksiin pidetään.

Kustavi 10 10 45 30 00

Kustavi 45 20* 30 30# 55#

*) Vain ajalla 1.4. - 30.09 #) Ei 16.4. tai 25.12. 24.12. Lauantain aikataulu Oikeudet aikataulumuutoksiin pidetään.

Kustavi

Iniö

Houtskär Nauvo

Ahvenanmaa

Aikataulut

Iniö

07 00 (1 08 10 10 10 45 11 15 20 30 16 19 00 21 00*

Helminauhatieksikin kutsuttu Rengastie kulkee upeissa saaristomaisemissa. Reittiä pitkin pääsee Kustavista Iniön, Houtskarin, Korppoon, Nauvon, Paraisten ja Turun kautta takaisin Kustaviin.

Oikeudet aikataulumuutoksiin pidetään.

11 11


Nähtävyydet

KUSTAVIN PUINEN RISTIKIRKKO VUODELTA 1783 Meri on läsnä kirkossakin, kauniit votiivilaivat todistavat menneiden aikojen merenkulkijoiden kiitollisuudesta kotiseurakunnalle.

KATANPÄÄN LINNAKESAARI

PYHÄN JOHANNEKSEN KAPPELIN MUISTOMERKKI Pohjois-Vartsalassa muistuttaa Kustavin vanhimmasta kirkosta. Se purettiin samana vuonna 1783, jolloin Pyhän Jaakopin kappeli Vähä-Rahista siirrettiin Kivimaalle. Kappelien kirkkomailla on hyvä mietiskellä ja aistia entisten aikojen jumalanpalvelusten harras tunnelma.

Nähtävyydet

KUSTAVIN SAARISTOLAISMUSEO

Etelä-Vartsalassa, Vartsalantie 208 , Avoinna kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun, su klo 13-16. Katso arki-aukioloajat www.kustavi.fi Muina aikoina sopimuksen mukaan. Kustavin kunnan matkailuinfo 02 842 6620, 8426600.

KUSTAVIN KÄSITYÖKYLÄ (Kustavin Savipaja ja Paratiisipaja) PETERZÉNS PARATTULASSA KÄSITYÖLIIKKEET KUSTAVIN KESKUSTASSA VUOSNAISTEN NIEMI ERI TOIMINTOINEEN JEREMIAAN LUOLAT, luonnonkivimuodostelma Kivimaalla. SUURI POSTITIE

Kustavissa liikkuvilla veneilijöillä on oiva käyntikohde, luontomatkailukohteena kehitettävä Katanpään linnakesaari. Katanpää sijaitsee Kustavia halkovan Ströömi-väylän pohjoisosassa olevan Lypertön pohjoiskärjessä. Katanpään linnake Ströömin suulla rakennettiin jo tsaarinvallan aikana turvaamaan ja valvomaan liikennettä tärkeillä rannikkoväylillä. Tykkipatterit ja maastoon rakennetut lähipuolustusasemat muistuttavat Suomen rannikkotykistön työstä itsenäisyytemme turvaajana. Louhosalue ja sataman karun kivinen ulkoasu kertovat Katanpään toisesta todellisuudesta vankilasaarena. Kallioiden ja louhikoiden välistä löytyvät rehevämmät, paikoin lehtomaiset alueet, viestivät saaristoluonnon herkästä puolesta. Katanpään historialliset rakennukset ja ainutlaatuinen luontoympäristö tarjoavat unohtumattomia tunnelmia ja elämyksiä ”menneestä maailmasta”. Omatoiminen liikkuminen alueella onnistuu helposti ja herkkää saaristoluontoa vahingoittamatta merkittyjä reittejä noudattaen. Opastetauluista reitin varrella löytyvät keskeiset tiedot historiallisista kohteista ja tapahtumista. Opastetuilla kierroksilla kuulet kertomuksia sekä linnakkeen historiasta että Katanpään puolustajien ja heidän perheidensä arkielämästä eristetyllä saarella. Katanpään hallinta on siirtynyt Puolustusvoimilta Metsähallitukselle ja alueen kehittäminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseksi matkailukohteeksi on saatu hyvään alkuun. Luontoarvojen turvaaminen, vanhojen puolustuslaitteiden ja rakennusten kunnostaminen sekä kävijöille suunnattavien palvelujen kehittäminen ja parantaminen on haasteellinen tehtävä. www.katanpaa.fi

ISONKARIN MAJAKKA VUODELTA 1833 Ulkosaariston Isokari on eteläisen Selkämeren lumovoimaisin matkakohde. Keisarillisen Venäjän ajalta peräisin oleva majakka on saaren tunnetuin nähtävyys, ja Isonkarin luotsiasema ylläpitää merenkulun vuosisataisia perinteitä tänäkin päivänä. Majakkamestarin talo palvelee kesähotellina, ja pienessä mutta vilkkaassa vierassatamassa käy helteisimpään aikaan kymmenittäin venekuntia. Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, ja sen luonto yllättää useimmat monipuolisuudellaan. Suurelta (180 ha) majakkasaarelta löytyy monia erilaisia luontotyyppejä, kuten reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja marjaisia soita. Lampaat hoitavat saaren perinnemaisemia, joita myös ennallistetaan talkootyönä. Linnusto on rikas,

ja kasvillisuudesta löytyy useita erikoisuuksia, kuten kolme lajia noidanlukkoja. Isokari lienee Suomen ainoa paikka, missä voi samanaikaisesti kuulla lehdossa laulavan satakielen ja nähdä merellä lentävän ruokin! Saaressa on luontopolku. Luonnontilaisilta rannoilta löytyy monta hyvää uimapaikkaa ja uimavesi on puhdasta läpi kesän. Lapsille on oma hiekkaranta, jonka yhteydessä leikkipaikka. Isoonkariin pääsee m/s Kertulla (Uudestakaupungista), taksiveneellä tai omalla veneellä. Saaren matkailusesonki on 2.5.-30.10. ja keskikesän risteilykausi 28.6.-13.8. Isonkarin tapahtumien ja risteilyjen ajantasainen kalenteri löytyy verkkosivuilta www.isokari.fi

Palvelut Isossakarissa: Vierassatama, risteilyjä, luontoretkiä, kesähotelli, kokoustilat, tilausravintola ja -sauna, kahvila, matkamuistomyymälä, luontopolku ja opastuksia.

1212


112

Palveluhakemisto

YLEINEN HÄTÄNUMERO

0294 1000 MERIPELASTUS

Yrityksen edessä oleva numero viittaa sijaintiin kartalla (sivuilla 16-19). ➤ merkki yrityksen nimen jälkeen viittaa yrittäjän ilmoitukseen ja sen sivunumeroon. Kustavin postinumero on 23360, ja suuntanumero (02). 1

AUTOKORJAAMOT

54 KUSTAVIN AUTOKORJAAMO ➤ S. 21 huolto@kustavinkorjaamo.fi Kustavintie 5129, puh. 041 5025440 - auto- ja pienkonekorjaamo, huollot, korjaukset, varaosat

HIOMATUOTTEIDEN VALMISTUS JA MYYNTI OY PUREVA AB ➤ S. 21 puh. 842 5000, fax 842 5020 pureva@pureva.fi, www.pureva.fi - katkaisu- ja hiomalaikkoja

ISÄNNÖINTIPALVELU

JÄTEKULJETUKSET KULJETUS- JA NOSTOPALVELU MARKKU SALMINEN ➤ S. 22 puh. 0400 787 044 - roska-, ja vaihtolavakuljetukset, kaivojen tyhjennys, maanrakennustyöt 72 KUSTAVIN JÄTEASEMA Viherlahdentie 239 -Avoinna arkilauantaisin 9-13 Jätekuljetukset Kustavissa SUEZ Suomi Oy puh. 010 540 153

KAUPAT 42 KELTAINEN PUOTI ➤ S. 21 Kärtyntie 1, puh. 841 5670, keltainen.puoti@kustavi.fi - lahjatavaraa, yrittäjäposti, matkahuolto, pesulapalvelu, käsityötarvikkeita, saappaita 52 KUSTAVIN TALOUSKAUPPA/NESTE ➤S.22 Kustavintie 5175, puh. 877 735 - lounasruokailu arkisin klo 11-19 33 SALE MAJAKKA ➤ S. 21 Pleikiläntie 2 puh. 010 764 3530, www.tok.fi - päivittäistavarakauppa

VSP SHOP ➤ S. 21 Rauhankatu 6, Uusikaupunki Puh. 845 4600 vspshop@vsp.fi, www.vspshop.fi -Tietotekniikan tavaratalosta löydät liittymät, laitteet ja kanavapaketit

KIINTEISTÖNHUOLTO-JA PUUTYÖT, SIIVOUSPALVELUT KIINTEISTÖPALVELU SIUSLUOTO ➤S. 31 Esa Siusluoto, Meriläntie 9 puh. 050 633 03, esa@siusluoto.fi, www.siusluoto.fi, - Mökkitalkkarityöt, puunkaadot, otsonointi, sooda- ja lasikuulapuhallus, rakennuspalvelut, kompostivessat, laiturit, terassit ja tarvikekuljetukset saaristoon jne. 78

41 LÄNSI-SUOMEN KIINTEISTÖPALVELU OY ➤ S.30 Kärtyntie 3, Kustavi, Johnny Nieminen, 040 512 8922, Jari Nieminen, 040 703 6533, www.lansi-suomenkiinteistopalvelu.fi - Rakennustyöt, remontit, laiturit. 50 MARJANIEMEN KIINTEISTÖHUOLTO Salmenrannantie 120, puh. 045 263 3350 kustavinmarjaniemi@gmail.com - mökkitalkkari - polttopuita

NUMMELA, ANTTI ➤S. 25 Huhtalantie 9 puh. 877 943, 0400 954 731 - puiden kaato ja kuljetus, pienimuotoiset kaivuutyöt, Laakson laiturit 63

RANNIKON HUOLTOHOMMA OY Peltoluhta Marko Itärannantie 11, puh. 040 872 9279 huoltohomma@gmail.com www.rannikonhuoltohomma.net - mökkitalkkari 35

74 SAARISTON KOTI- JA SIIVOUSAPU ➤ S. 22 Tanja Valtonen, puh. 044 968 2774 tjvaltonen@gmail.com - siivoustyöt, ikkuna- ja matonpesu - pihatyöt, maalausalantyöt - veneellä saaristoon, rännien ja katon puhdistus, kaislaleikkuri 76 SIIVONEN, TIMO Friisiläntie 8 puh. 877 455, 040 548 7455 - rahtisahausta siirrettävällä kalustolla, puiden kuljetusta

KUORMA-AUTOKULJETUKSET 34 KULJETUSPALVELU J. SIUSLUOTO KY ➤ S. 22 Kuninkaantie 10 C www.jsiusluotoky.fi puh. 0400 831 426, jsiusluotoky@kustavi.fi - kuljetukset kuorma- ja pakettiautolla

LINJA-AUTOLIIKENNE TAIVASSALON AUTO OY puh. 438 9001, 0500 524 544 040 547 2165, info@taivassalonauto.fi, www.taivassalonauto.fi

MAANRAKENNUS 62 HEIKKI ESKOLA Rahintie 276, puh, 050 559 9033 - täytemaita eri tarkoituksiin, myös kuljetukset

Palveluhakemisto

26 ISÄNNÖINTIPALVELU ALITALO puh. 044 7544 600 Loukkenkuja 2, 23360 Kustavi, info@isannointialitalo.fi, www.isannointialitalo.fi -Kiinteistö- ja tieisännöintipalvelut, kirjanpidot

30 KUSTAVIN SAARISTOPALVELU Prikitie 6, puh. 044 579 1093. - Perinteistä ja luotettavaa talonmiestoimintaa kesä- ja paikallisille asukkaille 73 KUSTAVIN TUHATAPU Lasse Luhtala, puh. 044 0270360, kustavin.tuhatapu@gmail.com - mökkitalkkari, työvene, poijut, laiturit, remontit, pienpuhdistamot ja kompostivessat. - VUOKRATAAN asuntokonttia kuljetettuna 19 LEHTONEN, JOUKO Klupirannantie 2 A 1 puh. 0400 647 337 - kiinteistöjen huolto ja korjaus, kaivuu, pihojen perustukset, puiden kaato ja ajo, teiden kunnostus ja auraus

75 KAIVUUPALVELU PEKKA LEHTONEN ➤ S. 31 Vanhaniementie 16, puh. 876 234 Pekka 0400 223 158, Petteri 0400 923 456 pekka.lehtonen@kustavi.fi 19 KAIVONPORAUS STENMAN KY ➤ S. 32 Klupirannantie 2 as 2, puh. 0400 826 901 kaivonporaus.stenman@gmail.com - porakaivoja mantereelle ja saariin, saaristokuljetukset, laituripaikkoja 58 KEVON KONETYÖ ➤ S. 31 Petteri Kulmala, Notholmantie 1, puh. 0400 525 229 -kaivuutyöt ja kallion louhintaa 64 PASI ÄÄRINEN➤ S. 32 Sarkatie 17. puh. 040 514 2000 pasi.aarinen@gmail.com, maanrakennuspasi.fi - maanrakennustyöt kokemuksella ja ammattitaidolla. - timanttiporaus, pienlouhinta. 80 ROMU URPO OY ➤ S. 32 Viherlahdentie 154 Timo Urpo 0400 521 203, timo.urpo@kustavi.fi, - sepeliä, multaa, soraa. kiviä ym. - teiden rakennus-, kaivuu- ja maansiirtotyöt ym.

61 VAINIO, TAPIO Lakiamaantie 12 puh. 044 269 6654 - suoritetaan rahtisahausta

KAUPUNGIT, KUNNAT, SRK. BRÄNDÖ ➤ S.20 UUSIKAUPUNKI ➤ S.20 TAIVASSALO ➤ S.20 KUSTAVIN SRK. puh. 876 138, www.kustavinsrk.fi

13


MAJOITUS-, RUOKAILU- JA KURSSIPAIKAT 53 ITÄTALON TALONPOIKAISKARTANO Kiparluodontie 75. www.itatalo.fi, info@istro.fi, puh. 040 911 2496 - Majatalo, kurssit, kesäkahvila- ja kauppa B&B, juhlat, cafe´, kotieläimiä, luonnonrauhaa 21 JUUVANNIN MERENRANTAMÖKIT ➤ S.26 Lasse Jalonen, Viliskerintie 27 puh. 0400 539 916, 040 744 5916, eng. 045 137 9338 , juuvanni@kustavi.fi, www.juuvanni.fi - hirsimökkejä meren rannalla lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön ympäri vuoden, kalastus- ja retkeilymahdollisuus, venelaskupaikka, kanoottivuokrausta 48 KAHVILA MAGGIA ➤ S. 25 puh. 050 3636 471, kahvilamaggia@gmail.com - Itse leivotut herkut, myös tilauksesta. - Erikoiskahvit, jäätelöt, makeiset 3 KATANPÄÄ ➤ S. 27 puh. 0400 590 868 (satama/saunat) 045 128 3508 (kahvio/majoitus) info@katanpaa.fi - vierassatama, kahvila 49 KIPINÄ ➤S. 24 Pekka Kuru, puh. 040 583 2167 www.kehitysyhtiokuru.fi/kipina - paikka taiteelle, kursseille, kokouksille ja juhlaan. - Kustavissa Salminiitun kylässä.

Palveluhakemisto

17 KUSTAVIN KALATUVAT ➤S. 26 Vuosnaistentie 617, puh. 877 339, www.kustavinkalatuvat.fi - ympärivuotiset majoitus- ja kahvilapalvelut, pyörä- ja venevuokraus

KUSTAVIN SAVIPAJA OY ➤S. 33 Iniöntie 411 B, puh. 845 7700 - kahvila, keittolounas, patonkikiska ja käsityökylä –tarkista aukioloajat www. kustavinsavipaja.fi 79

MERIRISTEILYJÄ JA KALAMATKOJA KALASTUSOPAS VESA LIUKKONEN ➤ S. 21 puh. 0400 526 353 vesa.liukkonen@kustavi.fi - kalamatkat yrityksille ja yksityisille 36 MERENPOLKU KY Vesa Koskinen, Wihurintie 18, puh. 0400 522 720, facebook/merenpolku - Kalastusmatkat, luontoristeilyt / veneretket - Veneen vuokraus

METSÄNHOITOA SAARISTON METSÄNHOITOPALVELUT OY ➤ S. 28 Puh. 0400 387 601, info@saaristonmetsänhoito.fi, www.saaristonmetsänhoito.fi - piha- ja ongelmapuiden kaadot, kaikki metsänhoitotyöt, rakennus- ja saneerauspalvelut

NUOHOOJA AALTONEN, RAUNO puh. 0400 720 051

MOOTTORIPYÖRÄKORJAAMOT 59 BIKE FELLOWS OY puh. 040 703 6543, Verstaskatu 17, 20360 Turku, Iniöntie 274, 23360 Kustavi. - Moottoripyörien,mopojen, mopoautojen ja mönkkäreiden huollot, korjaukset sekä noutopalvelu. www.bikefellows.fi

OHJELMAPALVELUT

6 KUSTAVIN LOOTHOLMA ➤ S. 27 Kuninkaantie 193, puh. 050 556 0440 info@lootholma.fi, www.lootholma.fi Lomahuoneistoja ympäri vuoden, Rantaravintola, Vierassatama, Leirintäalue, Venepolttoaine, Uimaranta. Tanssit lauantaisin juhannuksesta elokuun loppuun.

51 ARTTEATRO ➤ S. 28 Salminiituntie 37, puh. 050 430 7928, info@artteatro.com, www.artteatro.com - Sirkus- ja varieteetaiteen ohjelmapalvelu. Jännittävää ja tasokasta viihdettä tilaisuuksiinne

LOMAVALKAMA OY ➤S. 26 Valkamantie 81,puh. 0400 621 490, 044 504 2999 (retket) info@lomavalkama.fi, www.lomavalkama.fi - majoitusta, opastettuja saaristoretkiä, leirejä, kokouksia, ohjelmapalveluita, juhlapalvelut jne. meren rannalla ympäri vuoden

KUSTAVIN LASKENTA OY Kivimaantie 22, puh. 876 447, 0440 876 705 www.kustavinlaskenta.fi kustavin.laskenta@kustavi.fi - tilitoimisto, kopiointipalvelu, myös värikopiot

55

2 PETERZÉNS ➤S. 27 Parattulan rantatie 16, Parattula puh. 050 350 8346, leontinap@gmail.com www.peterzens.fi - viihtyisä saaristolaisravintola/café, hotelli, 14 uniikkia kaislakattoista majaa, tehtaanmyymälä/ näyttely, vierassatama, designshop, kauppa ja puistogolf

RESTAURANT GRILL ➤ S. 24 + S. 25 Kivimaantie 11, puh 044 304 8326, 040 5677 441 - Idyllinen saaristolaisravintola, Juhlatila Maininki, Keskuskuja 1. 43

38 TAMMINIEMEN LOMAMÖKIT ➤ S. 22 Tiina Mäenpää, Laupustentie 108, puh. 041 432 1809, tiina.maenpaa@kustavi.fi, www.tamminiemenlomamokit.net -luonnonrauhaa 2-6 hengen lomamökeissä meren rannalla, hyvät kalastusmahdollisu udet,veneenlaskupaikka, mökkejä lyhyttai pitkäaikaiseen käyttöön sekä edullisia kesähuoneita saaristoreitin varrella.

14

1 VUOSNAISTEN MERIASEMA ➤ S. 23 Vuosnaistentie 616, puh. 02 877 512 www.vuosnaistenmeriasema.com meriasema@kustavi.net - ruokaravintola, kahvila, kesäleipomo, vierassatama, majoitusta, tilaussauna

PANKIT JA TILITOIMISTOT 39

OP LOUNAISRANNIKKO Kustavin konttori, Kivimaantie 20 puh. 010 253 9801, fax 010 253 9898 - Otto., OP Vakuutuksen vakuutuspalvelut, OPKK:n asunto- ja kiinteistönvälityspalvelut. 40

PARTURI - KAMPAAMOT / KAUNEUSHOITOLAT 48 HENNAN PARTURI-KAMPAAMO Keskuskuja 1, puh. 050 410 2270

STUDIO HILE ➤ S. 25 Keskuskuja 1, Ajanvaraus puh. 050 3753 109, studiohile@gmail.com - Kynsi ja ripsistudio, klassinen hieronta. 48

PIENKONE- JA VENEHUOLLOT 67 KUSTAVIN PUUVENE ➤ S. 28 Niittulantie 21 Asko Saloranta, puh. 040 900 8872 asko.saloranta@kustavi.net www.kustavinpuuvene.com - veneet, kylpyhuoneet, saneeraukset

62 PIENKONEKESKUS ➤ S. 29 Rahintie 276, 040 551 4495 Rami 050 559 9033 Heikki, Aku 0440 404 313 Yamaha, Honda ja Mercury myynti ja huolto, veneiden talvisäilytystä. 22 VENEPALVELU SIUSLUOTO ➤ S. 33 Esa Siusluoto Toimipaikka: Mastotie, puh. 050 63303, esa@siusluoto.fi, www.siusluoto.fi - Veneiden talvisäilytys, telakoinnit, venehuollot, pohjamaalaukset, pesut, vahaukset ja sooda- ja lasikuulapuhallus, tarvikekuljetukset saaristoon jne.

RAKENNUS-, MAALAUS-, MUURAUS-, LVI- JA SÄHKÖURAKOINTIA 68 JUSSI RANTANEN Niittulantie 11, puh. 0400 765 133, - Vesi- ja viemäriputkiasennukset jussi.rantanen@kustavi.fi 34 KUSTAVIN ASENTAJAT KY ➤ S. 31 Kuninkaantie 10 A puh. 0400 763 984, 040 584 3919, 876 262 kustavin.asentajat@kustavi.fi www.kustavinasentajat.com - LVI-työt ja -suunnittelu, tarvikemyynti, nestekaasuasennukset, peltilistat, kattoturvatuotteet, hydrauliikkaletkut ja - liittimet, öljypoltinhuollot ja -mittaukset. 67 KUSTAVIN PUUVENE ➤ S. 28 Niittulantie 21 Asko Saloranta, puh. 040 900 8872 asko.saloranta@kustavi.net www.kustavinpuuvene.com - veneet, kylpyhuoneet, saneeraukset 28 KUSTAVIN RAKENNUSLIIKE OY ➤S. 30 Parkkitie 7, puh. 876 130, 0400 782 381 rak.ins. Tommi Aaltonen 77 KUSTAVIN RAKENNUSPALVELU ENGDAHL KY ➤S. 31 Ilpo Engdahl, Laupustentie 208 puh. 877 406, 0400 225 006 fax 877 436, engdahl@kustavi.fi - kaikki rakennusalan työt, myös suunnittelu 69 LITTOISTEN RAKENNEPALVELU OY ➤S.30 Olli-Pekka Rantala Luotsiasemantie 4, puh. 0400 824 363 41

LÄNSI-SUOMEN KIINTEISTÖPALVELU OY

➤S.30

Jari 040 703 6533, Johnny 040 512 8922 www.lansi-suomenkiinteistopalvelu.fi - Rakennustyöt, remontit ja laiturit 18 RAKENNUSTYÖ E. ENGLUND ➤S.30 Pajamäentie 119, puh. 0400 899 500 esa@rakennustyoenglund.fi, www.rakennustyoenglund.fi 60 RAHIN RAKENNUS JA PUUTYÖ Rahintie 151 puh. 0400 783 427 ,Tuomo Vainio, 040 727 2900, Kaarina Aalto, rahinrak@uusikaupunki.fi, fb/rahinrakennus -rakennusurakointi 37 RAKENNUS-SIMPPA Loukkenkuja 3, simo.valtonen@kustavi.net puh. 041 4430110 - perustus, rakennus- ja korjaustyöt 78 RAKENNUSPALVELU SIUSLUOTO ➤ S. 31 Esa Siusluoto, Meriläntie 9 puh. 050 633 03, esa@siusluoto.fi www.siusluoto.fi - Rakennusurakointi, kaivuupalvelut, mökkitalkkarityöt, puunkaadot, sooda- ja lasikuulapuhallus, tarvikekuljetukset saaristoon jne.


TERVEYSKESKUS JA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO

SUORAMYYNTIÄ, OUTLET MYYMÄLÄT ARTO KOTIJÄRVI Kirkkotie 4, puh. 0400 622 835 Puutarhatuotteita mm. mansikkaa, valkosipulia ym. 20

76 FRIISILÄN TILA, TIMO SIIVONEN puh. 877 455, 040 548 7455 - perunan ja vihanneksien suoramyyntiä. - Kivimaan kesätorilla kesä-elokuussa 27 KUSTAVIN SUVITORI Kivimaalla kesä-elokuussa - avoinna ma, ti, ke ja la klo 10-14, iltakirppis ti 17.00-19.00 Tarkemmin www.kustavi.fi

LATOKARTANO, SAMI Viherlahdentie 550 puh. 050 547 8187 - polttopuita, teiden lanausta 71

LEHTINEN, KARI JA MATTI Iniöntie 532, puh. 040 591 9700 Kari, 040 557 6586 Matti - polttopuita, kuljetus myös saareen - vuokrattavana hinattava ruuhi ja autonkärryt kuljetukseen. 82

44 MERINEULE OY ➤ S. 32 Kivimaantie 24 puh. 876 347, www.merineule.fi - neuletehdas, ompelimo ja tehtaanmyymälä Kustavin keskustassa 35 RANNIKON HUOLTOHOMMA OY Peltoluhta Marko Itärannantie 11, puh. 040-8729279 huoltohomma@gmail.com www.rannikonhuoltohomma.net - polttopuut perille toimitettuna 56 ÄÄRITALO, ANTTI puh. 040 548 7989, polttopuita

TAIDE-JA KÄSITYÖLIIKKEET KATRIINA KARIKOSKI Iniöntie 70, puh. 0440 112 210 katriina.karikoski@kustavi.fi, www.katriinakarikoski.com - taidetta & keramiikkaa 79 KUSTAVIN KÄSITYÖKYLÄ KUSTAVIN SAVIPAJA ➤ S. 33 Iniöntie 411 B puh. 845 7700 www.kustavinsavipaja.fi - iso keramiikan tehtaanmyymälä (myös IIlaatua) ja 2-kerroksinen sisustusmyymälä - hopeapaja, sepänpaja ja tekstiilitupa - kahvila ja patonkikiska, kotieläimiä ja leikkipaikka. Tarkista aukioloajat www.kustavinsavipaja.fi 70

79 PARATIISIPAJA ➤ S. 33 Iniöntie 411 C (Savipajan Käsityökylässä), puh. 02 848 4848 - kynttilätehtaanmyymälä - sisustusmyymälä Tarkista aukioloajat www.paratiisipaja.com 2 PETERZÉNS ➤ S. 27 Parattulan rantatie 16, Parattula puh. 050 350 8346, leontinap@gmail.com www.peterzens.fi - viihtyisä saaristolaisravintola/café, hotelli, 14 uniikkia kaislakattoista majaa, tehtaanmyymälä/ näyttely, vierassatama ja designshop, puistogolf ja kauppa 31 STUDIO DI MODA Kärtyntie 5, 040 5960 636, Jutta Suonketo - Laadukas vaatemallisto naisille. - Aurinkoista palvelua ja pukeutumisneuvontaa, myös korjausompelua 26 TMI PIRJO ALITALO Loukkenkuja 2, pirjo.alitalo@kustavi.fi 044 533 2247 - kangaspuilla kudottuja mattoja ym. tekstiilejä. 24 VARTSALAN VANHA KOULU ➤ S. 26 Pirjo Laurila, Vartsalantie 118 Puh. 0400 199 757 - Kynttiläpaja, lahjapuoti, kahvila/ravintola, majoitus, lahja- ja sisustus

TAKSIT 45 TAKSI JUKKA LAHTI ➤ S. 32 puh. 0400 226 419 jukka.lahti@kustavi.fi, www.kustavintaksi.fi - taksi 1+6 hlö pyörätuoli ja paarikulj. pikkubussit 1+ 16 hlö 46 OJANTO, KAARINA JA ARTO 0400 876 106 Arto arto.ojanto@kustavi.fi - tilataksi 1+6 henkilöä 81 TAKSI SÄYNÄSLAHTI puh. 0400 877 669 - tilataksi 1+ 6 henkilöä; palvelua myös ruotsiksi ja englanniksi

SAARISTOLÄÄKÄRIT ➤ S. 22 puh. 0600 100 33 klo 10 –20 joka päivä 1.6–15.8

VENE- JA LAITURIPAIKKOJA 6 KUSTAVIN LOOTHOLMA ➤ S.27 Kuninkaantie 193, puh. 050 556 0440 info@lootholma.fi, www.lootholma.fi Veneiden kausipaikat ja suojaisa vierassatama. Lasten leikkipaikat ja eläimiä kesällä. Iso uimaranta. Tapahtumahalli.

VUOKRAUSTOIMINTA 21 JALONEN SAMI ➤ S. 26 Viliskerintie 27 puh. 045 137 9338/Sami, - kanoottivuokraus

KUSTAVIN SAARISTOSAFARI OY ➤ S. 33 puh. 040 548 7989 Antti, 040 551 4495 Rami - vesijettien vuokraus

Palveluhakemisto

32

66 RAKENNUSSUUNNITTELU JOUNI JOHANSSON Iniöntie 93, Puh. 040 715 7412 - Rakennussunnittelu 35 RANNIKON HUOLTOHOMMA OY Peltoluhta Marko Itärannantie 11, puh. 040-8729279 huoltohomma@gmail.com www.rannikonhuoltohomma.net -kiinteistöjen ulkomaalaukset SILIPROFIL OY Vesa Liukkonen, puh. 0400 526 353 - ikkuna- ja ovitiivisteet, tiivistystarvikkeet, teollisuuden silikonitiivisteet, myynti, asennus ja suunnittelu 65 SÄHKÖSE-VI OY Rahintie 498, puh. 0500 526 175 Seppo, 0500 524 263 Ville, ville@sahkosevi.fi, seppo@sahkosevi.fi - sähköurakointi, sähkötarvikkeiden tukku- ja vähittäismyynti 57 TAUNO KUUSINEN T:MI Pleikiläntie 245, puh. 0400 570 354, tauno.kuusinen@kustavi.net - uudisrakennus ja korjaus

47 KUSTAVIN TERVEYSASEMA Kivimaantie 8 Lisätietoja www.kustavi.fi tai www.uusikaupunki.fi LÄÄKÄRIN VASTAANOTTO/ ajanvaraus ma-pe klo 8-10, puh. 8451 2401 (puhelinvastaaja) TERVEYDENHOITAJA puh. 050 594 3304 KOTISAIRAANHOITO puh. 0500 778 124 HAMMASHOITOLA puh. 8451 2902 (puhelinvastaaja) TERVEYSTARKASTAJA puh. 044 700 5709 ELÄINLÄÄKÄRI puh. 0400 226 156

78 HENKILÖNOSTIN VUOKRAUS ➤ S. 33 Esa Siusluoto, puh. 050 63 303, www.siusluoto.fi, esa@siusluoto.fi - Vuokrattavana itse kulkeva henkilönostin Leguan 160 WD kuskilla tai ilman. - maalaukset, ongelmapuiden kaadot, ja karsinnat ym. turvallisesti nostimella. 23 TUULENTUPA Taloa vuokrataan erilaisiin yleisötilaisuuksiin. Varaukset: (02) 842 6600

VIESTINTÄ- JA MARKKINOINTITOIMISTOJA VIESTINTÄTOIMISTO INNOLLA OY Ollaan yhteydessä: Kirsi Lindroth puh. 040 521 6332, www.innolla.fi Tavataan somessa: FB Viestintätoimisto Innolla LinkedIn Kirsi Lindroth, FB, Instagram, Twitter, Pinterest

YHDISTYKSET KTS. S. 35.

32 TAKSIPALVELU TEEMU VÄISÄNEN ➤S. 32 puh. 040 5876 106 taksipalvelu.vaisanen@gmail.com, www.taksikustavi.fi - tilataksi 1 +6 henkilöä. Palvelua myös ruotsiksi ja englanniksi

15


16

4

14

16

36

20

37 26

30

33

23

Kartat

34

39 40

41 42 43

32

44

31

28

48

27

45 46

25

29

35

47

Asiointilaituri


Yhteysalukset 9 Viggen, Vuosnainen 10 Aura, Heponiemi

7

Nähtävyydet ja käyntikohteet 3 Katanpään linnakesaari 7 Isonkarin majakka 11 Vartsalan lossi 12 Kustavin saaristolaismuseo 13 Kunnalta vuokrattavat venepaikat, Engisholma 14 Jeremiaan luolat 15 Laukkarin uimaranta 16 Klipunkarin uimaranta 23 Tuulentupa 25 Kunnanvirasto/matkailuneuvonta 38 Kivimaan puhelinkioski 27 Infotaulu, myös 9, 10 ja 52 29 Urheilutalo, koulu, nuorisotalo

52

53

Ympyröidyt numerot kartalla viittaavat palveluhakemiston yrityksiin (s.13-15). Neliöt ovat nähtävyyksiä tai käyntikohteita.

3 5 73

58

67

18

68 63

61 62

Kartat

55

64 65

60

57

49 50 22

54

11

51

64

52 54 71 6

80

72 66

70 59

18 17 1 9

56

24 19

75 12

71

15

79

76

13

81 8

82

38 74 77

2 21

10

78 69

19

17


7

3 5

Kartat

© Merenkulkulaitos lupa nro 6166/1024/2014

Ympyröidyt numerot kartalla viittaavat palveluhakemiston yrityksiin (kts. sivut 13-15). Neliöt ovat nähtävyyksiä tai käyntikohteita.

Meripelastus puh. 0294 1000

Polttoainejakelu 1 Vuosnainen 6 Lootholma 33 Sale Majakka 52 Kustavin Talouskauppa

Venelaskuluiskat 1 Vuosnainen 6 Lootholma 4 Kivimaa 8 Parattula

Vieraslaiturit/ käyntisatamat 4 Kivimaa 5 Kekoniitty 7 Isokari 32 Kalaranta

Vierassatamat 1 Vuosnainen 2 Peterzens 3 Katanpää 6 Lootholma


1

Kartat

4

6

8

2


puh. 0400 526 353

ustavi

Lisätietoa KAUPUNGIT JA KUNNAT Lähempänä kuin luuletkaan. Tee Kustavista päiväretki autolla tai pyörällä, tai vuokraa mökki saaristosta. Tervetuloa! Tutustuthan myös vapaisiin tontteihimme? Katso lisää www-sivuiltamme tai soita ja kysy numerosta 040-746 3596.

www.brando.ax

Saaristolla on monta salaisuutta

TA I VA S S A LO S TA Ilmoitukset

löydät ne kaikki

www.taivassalo.fi

23

15.09.2008 23:10:52

20


AUTOKORJAAMO- JA VARAOSAPALVELUT

Kustavin Autokorjaamo Kustavintie 5129 23360 Kustavi 0415025440 huolto@kustavinkorjaamo.fi

HIOMATARVIKKEITA

• Huollot • Korjaukset • Varaosat • Ilmastointihuolto • Renkaat

KALAMATKOJA JA VENEPALVELUITA KALASTUSOPAS SPORTFISHING GUIDE Vesa Liukkonen Kalamatkat ammattilaisten seurassa turvallisilla ja kookkailla veneillämme. Järjestämme myös majoitukset ja ruokailut. SOITA JA KERRO TOIVEISTASI ! Ilmoitukset

Add: Vuosnaistentie 621, 23360 Kustavi Phone: +358 (0)400 526 353 Fax: +358 (0)2 841 7771 Email: vesa.liukkonen@kustavi.fi

KAUPAT

Siellä missä sinäkin.

Sau li

VSP-kuituliittymät mobiililiittymät kanavapaketit laitteet kodinkoneet  lahjatavaraa  yrittäjäposti

 lääkekaappi

 matkahuolto

 pesulapalvelu

kaikki kätevästi Teknisiltä Tervetuloa!

 käsityötarvikkeita  saappaita O L O AJ A T Ä N A U KI I S E K O S T KA S T A T O K .F O S OI T T E E

Puhelut 0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min.

ma-pe 8-21 • la 8-18 • su 10-18

Pleikiläntie 2, 23360 Kustavi • p. 010 764 3530 • tok.fi

Uusikaupunki Rauhankatu 6 010-5815900 02-8454600

( Shopin suoranumero )

21


KAUPAT

KIINTEISTÖNHUOLTO, PUUTYÖT, SIIVOUS Saariston koti- ja siivousapu • Koti- ja mökkisiivous • Ikkunan pesut ja maton pesu • Maalaustyöt • Raivaussaha • Pihatyöt, ruohonleikkaus • Peräkärry, moottorisaha, kaislaleikkuri • Veneellä saaristoon • Katot, rännit puhdistus • Omia toiveita.

Kustavin Talouskauppa Kustavin Ky

Talouskauppa Ky

Tanja ja Timo Valtonen Laupustentie 153 Kustavi, Valtonen@gmail.com tjvaltonen@gmail.com Puh. 044 968 2774, myös viikonloppuisin LÄÄKÄRIPALVELUT

Kustavintie 5175, 23360 Kustavi Puh. (02) 877 735 050 331 6145

elintarvikkeet - polttoaineet kahvio lounasruokailu arkipäivisin klo 11 - 19 Avoinna: ark. 06.00 - 19.00 la 06.00 - 19.00 su 10.00 - 19.00

Ilmo_90x58.ai

21.11.2008

07:49:30

LÄÄKÄRIPALVELUT C

M

• Päivystämme terveyttäsi •

Lääkärivene

Y

CM

MY

CY

Ilmoitukset

CMY

K

1.6.-15.8. joka päivä klo 10-20 (1,95€/min + pvm) • lääkärin vastaanotot ja puhelinneuvonta • lääkäriveneen tilaus kotikäynnille • reseptien uusinta suoraan apteekkiin • punkkirokotukset

Punkkibussin ja lääkäriveneen aikataulu: www.saaristolaakarit.fi

KULJETUS- JA NOSTOPALVELU KUORMA-AUTO KULJETUKSET

KULJETUS- JA NOSTOPALVELU Markku Salminen ›› Vaihtolavakuljetukset ›› Maanrakennustyöt ›› Roskalavakuljetukset ›› Pakettiautokuljetukset ›› Kaivojen tyhjennys Markku // p. 0400 787 044

MAJOITUS- RUOKAILU- JA KURSSIPAIKAT Ilmoitukset

Luonnonrauhaa 2-6 hengen lomamökeissä meren rannalla. Hyvät kalastusmahdollisuudet, veneenlaskupaikka. Mökkejä lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. Edullisia kesähuoneita, saaristoreitin varrella Tiina Mäenpää Laupustentie 108, Puh.041 432 1809 tiina.maenpaa@kustavi.fi | www.tamminiemenlomamokit.net

22


pääsiäisestä marraskuulle SAARISTOLAISBUFFET saariston herkullisimmat ja monipuolisimmat kala- ja kasvisvaihtoehdot. kesä-elokuussa joka päivä, pääsiäisena, touko- ja syyskuussa viikonloppuisin klo 11.30-16.30. ryhmille tilauksesta myös muina aikoina.

KAHVILA-MYYMÄLÄ runsas valikoima oman leipomon leivonnaisia, jäätelöitä, karkkeja, virkistäviä juomia, elintarvikkeita sekä paljon muita tuotteita, kuten käsitöitä, vaatteita, matkamuistoja. rantaterassi ja a-oikeudet.

VIERASSATAMA, TILAUSSAUNA, MAJOITUS Vierasvenepaikkoja n. 30. saaristomeren paras sauna merinäköalalla ja majoitustiloja erilaisiin tarpeisiin yhteensä 40 hlölle.

JuHaNNuksesta elokuuN alkuuN À LA cARTE kauDeN parHaat Herkut! uudistunut à la carte terassilla ja ravintolasalissa, tilattavissa päivittäin klo 17:00-21:00.

KESÄLEIPOMO leipomon tuotteet myynnissä kahvilassa, mm. meriaseman maankuulu saaristolaisleipä ja juureen tehdyt ruokaleivät - ilman lisäaineita tietenkin. täällä leivomme myös pullat ja piirakat sekä kakut ja keksit.

KESÄKENKÄKAUPPA aVaJaiset: JuHaNNus 2015! laadukkaita ja kivan näköisiä aikuisten kesäkenkiä. avoinna joka päivä klo 12:00-16:30.

KAHVILA │ RAVINTOLA │ RANTATERASSI │A-OIKEUDET │ KESÄLEIPOMO │ MAJOITUS │ TILAUSSAUNA VIERASSATAMA │ POLTTOAINEMYYNTI VENEILLE │ VESIJAKELU │ VENEIDEN LASKULUISKA │ NESTEKAASUT Vuosnaistentie 616, 23360 Kustavi │ Puh. 02 877 512 │ meriasema@kustavi.net │ www.vuosnaistenmeriasema.com www.facebook.com/vuosnaistenmeriasema

23


MAJOITUS- RUOKAILU- JA KURSSIPAIKAT

Saaristolaisravintola Kustavissa

Tervetuloa nauttimaan idylliseen saaristolaisravintolaan Kustavissa, meillä on A-oikeudet. Lisäksi juhlatila Maininki on oiva paikka järjestää erilaisia juhlia. Tutustu tarjontaan: www.juhlatilamaininki.fi

Ilmoitukset

www.restaurantgrill.fi

Kivimaantie 11 • 23360 Kustavi • info@restaurantgrill.fi • p. 044 3048 326 tai Pärre p. 040 5677 441

Lue koko tarina: w w w. k u s t av i n k i p i n a . f i

Tila ja palvelut työhön ja juhlaan, saaristossa.

24


Maininki Kustavin sydämessä

Itse leivottuja herkkuja myös tilauksesta!

Kakkuja • Leivoksia • Pikkusuolaista Erikoiskahveja • Jäätelöä p. 050 3636 471 • kahvilamaggia@gmail.com

Studio Hile • Kynsi ja ripsistudio • Klassinen hieronta Ajanvaraus p. 050 3753 109 • studiohile@gmail.com

Juhlatila

Juhlatila onnistuneisiin yritys - ja perhejuhliin. Klassisia perinteitä kunnioittava, mutta samalla innovatiivinen ja moderni. p. 044 304 8326

• laiturit • uimaportaat • veneportaat Myynti ja asennus: Antti Nummela p. 0400 954 731 • antinkallio@hotmail.fi

Keskuskuja 1, 23360 KUSTAVI Mainingin yhteisilmoitus_2017.indd 1

25

11/11/2016 22:36


MAJOITUS- RUOKAILU- JA KURSSIPAIKAT

TERVETULOA PERINTEISEEN JA RAUHALLISEEN LOMAVALKAMAAN • • •

Ilmoitukset

• •

teltta- ja vaunupaikkoja, mökkejä, talviasuttavia yksiöitä herkullinen lounas noutopöydästä kesällä klo 13 - 14.30 leirejä, opastettuja saaristoretkiä, juhla- ja kokouspalvelut jne. hyvä uimaranta ja rantasauna loistavat kalastusmahdollisuudet ympäri vuoden

Valkamantie 81 Kustavi - Puh. 0400 621 490 info@lomavalkama.fi - www.lomavalkama.fi

26

hirsimökkejä meren rannalla lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön. Hyvät kalastus- ja retkeilymahdollisuudet. Venelaskupaikka, kanoottivuokrausta Lasse Jalonen Viliskerintie 27, 23360 Kustavi Puh. 0400 539 916, 040 744 5916 www.juuvanni.fi


KIEHTOVAA HISTORIAA KESKELLÄ LUMOAVAA LUONTOA

HYVÄN PALVELUN VIERASVENESATAMA

100v.

,

.

info@katanpaa.fi Satama/ saunat 0400 590 868 Kahvio/ majoitus 045 128 3508 Ilmoitukset

.

27


METSÄNHOITOA

Saariston Metsänhoitopalvelut Oy Ilmoitukset

puh. 0400 387 601 info@saaristonmetsänhoito.fi PIHA- JA ONGELMAPUIDEN KAADOT

Kantojyrsintä, haketus ja poiskuljetus Puiden ja pensaiden muotoilut ja hoitoleikkaukset

KAIKKI METSÄNHOITOTYÖT Taimikonhoito, ennakkoraivaus ja perkaukset, istutus Myrskytuhojen raivaus Kemera- tukien hakeminen ja muu konsultointi sekä puukauppa Metsätilojen hoito

MYÖS SAARIKOHTEET!

RAKENNUS- JA SANEERAUSPALVELUT Laiturit, terassit Kattoremontit sekä huoltopesut ja maalaukset Kaikki saneeraukset, myös kosteat tilat

www.saaristonmetsänhoito.fi

OHJELMAPALVELUT

✩ SIRKUSTAITEEN TYÖPAJOJA ✩ SAARISTON SIRKUSFESTIVAALI ✩ CAFE TRAPETSI ✩ SHOWSTOPPERIT ✩ CIRQUE-HÄÄT ✩ SHOW & DINNER ✩ VUOKRAA OMA SALI Salminiituntie 37, 23360 Kustavi/ TEL 050 4307928 www.artteatro.com / info@artteatro.com

28

PUUNJALOSTUS


PIENKONE- JA VENEHUOLLOT

Ilmoitukset

Rahintie 276, 23360 Kustavi Rami 040 551 4495 • Heikki 050 559 9033 • Aku 0440 404 313

www.pienkonekeskus.fi

29


RAKENNUSPALVELUT, LVI

Littoisten Rakennepalvelu Oy

Kaikki rakennusalan työt 27 vuoden kokemuksella

Parkkitie 7, 23360 Kustavi Puh. (02) 876 130 Fax (02) 876 311

� rakennusurakointia � kaivuu- ja maansiirtotyöt � rakennus- ja rakennesuunnittelua Rak. ins. Tommi Aaltonen Puh. 0400 782 381

Rantala Olli-Pekka Luotsiasemantie 4 23360 Kustavi 0400 824 363 op.rantala@dnainternet.net

Raivonen Heikki Puolaajankuja 4 20660 Littoinen 0400 487 165

Nimestään huolimatta kustavilainen

Ilmoitukset

Uudisrakentaminen, perustukset, hirsirakentaminen, talopakettipystytykset, terassit ja laiturit. Kaikenlainen korjausrakentaminen mm. kylpyhuone- ja saunaremontit, sisä- ja ulkomaalaukset, kattoremontit.

RE RAKENNUSTYÖ ENGLUND

0400 8995 00

Länsi-Suomen Kiinteistöpalvelu Oy

LAITURIT RAKENNUSTYÖT Valmistus Myynti Asennus REMONTIT• LAITURIT Laiturityöt Tarvikemyynti Johnny 040Huolto 512 8922, Jari 040 703Poijut 6533 Jari 040-703 6533 Johnny 040-512 8922 www.lansi-suomenkiinteistopalvelu.fi www.lansi-suomenkiinteistopalvelu.fi

Kärtyntie Kustavi Kärtyntie 3 3 23360 23360 Kustavi

30


RAKENNUSPALVELUT, LVI

-- VesiLämpö,ja viemäriasennukset, uudisrakennukset javesiviemäriasennukset. ja saneeraukset, myös tarviketoimitukset Koko talon putkityöt, myös tarviketoimitukset - Vesisuodattimien myynti + asennus - Jätevedenkäsittelyjärjestelmät, suunnittelu, toteutus - Ilmastointisuunnitelmat, laitteet, asennus - Ilmalämpöpumput, maalämmöt, aurinkojärjestelmät sekä muut lämmitystavat - Nestekaasuasennukset, tarvikemyynti - Peltilistat, kattoturvatuotteet - Hydrauliikkaletkut ja liittimet - Öljynpoltinhuollot ja mittaukset - Tarvikemyynti, laaja valikoima

Kustavin Rakennuspalvelu Engdahl Ky

Kokonaisvaltaista palvelua vuodesta 1973.

Jorma Nieminen

Ilmoitukset

Kuninkaantie 10 A Kustavi puh. 0400 763 984, 040 584 3919 e-mail:kustavin.asentajat@kustavi.fi kotisivu: www.kustavinasentajat.com fi Lvi-tekniset urakoitsijat jäsenyritys

Rak. mest. Ilpo Engdahl Laupustentie 208 KAIKKI 23360 Kustavi RAKENNUSALAN Puh. (02) 877 406 TYÖT 0400 225 006 MYÖS SUUNNITTELU Fax (02) 877 436 e-mail: engdahl@kustavi.fi

MAANRAKENNUS

KAIVUUTYÖT

AMMATTITAIDOLLA

MAANRAKENNUS- JA LOUHINTATYÖT ■ 3,5 tn ja 13 tn telakaivinkoneet ■ louhintatyöt

KEVON KONETYÖ Petteri Kulmala puh. 0400 – 525 229 Notholmantie 1, 23360 Kustavi s-posti: konetyo@kustavi.net pekka.lehtonen@kustavi.fi

31


MAANRAKENNUS • Omaa sepeliä, multaa, soraa, kiviä ym. • Teiden rakennus- ja kunnostustyöt • Kaivuu- ja maansiirtotyöt

MAARAKENNUS PASI ÄÄRINEN MAARAKENNUS ÄÄRINEN

040040-5142000 514 2000 pasi.aarinen@gmail.com pasi.aarinen@gmail.com Maarakennustyöt kokemuksella ja Maarakennustyöt kokemuksella ja ammattitaidolla. ammattitaidolla.

maarakennuspasi.fi Rakennusten pohjatyöt •• Rakennusten pohjatyöt, pihat, tiet • Pihat, tiet, puunkaadot • Vesijohdot ja viemäröinnit • Vesijohdot ja viemäröinnit •• Salaojasadevesijärjestelmät Salaoja- jajasadevesijärjestelmät •• Maasuodatusjärjestelmät Maasuodatusjärjestelmät • Louhinta ja timanttiporaus • Pienlouhinta ja timanttiporaus

Romu Urpo Oy Ilmoitukset

Viherlahdentie 154, 23360 Kustavi Timo Urpo 0400 521 203

• Polttopuiden valmistus ja myynti

Maarakennus Pasi Äärinen, Sarkatie 17, 23360 Kustavi

Maarakennus Pasi Äärinen Sarkatie 17 23360 Kustavi

TAKSIT T A K S I JA TILAUSAJOLIIKENNE

JUKKA LAHTI

0400 - 226419

Taksi 6 hlö. + kulj. Taksi 6 hlö + kulj. Pikkubussi 10 hlö. + kulj. Pikkubussi 16 hlö + kulj. Pikkubussi 16 hlö. + kulj. Pikkubussi 16 hlö + kulj. Esteetön auto Ennakkotilaukset, kiertoajelut, Myös Kelan korvaamat pyörätuoli- ja paarikuljetukset pyörätuoli ja paarikuljetukset, tavarankuljetukset voit tilata suoraan, maksat vain omavastuun. Lisätiedot: www.kustavintaksi.fi Lisätiedot: www.kustavintaksi.fi

SUORAMYYNTIÄTAKSI 

Taksipalvelu Teemu Väisänen 040 5876 106 www.taksikustavi.fi Tila-auto 6 matkustajalle

32


TAIDE- JA KÄSITYÖLIIKKEET

Ilmoitukset

VENEPALVELUT

VUOKRAUSTOIMINTA

VESIJETTIEN VUOKRAUS KUSTAVIN SAARISTOSAFARI OY

PUH.

040 548 7989 ANTTI 040 551 4495 RAMI PÄIVÄ VUOKRAUSTA

33


YHDISTYKSET KUSTAVIN MATKAILUYHDISTYS RY järjestää: -

opastettuja risteilyjä. tilauksesta myös muita retkiä. Nuutinpäivätanssit. auktorisoituja matkailuoppaita ympäri vuoden.

Selkämeren kansallispuisto

Lisätietoja: Kustavin matkailuneuvonta 02-842 6620 (kesä-elokuu) matkailuneuvonta@kustavi.fi www.kustavi.fi/tapahtumat

TERVETULOA ULKOSAARISTOON

Selkämeren kansallispuisto

Kansallispuisto muodostuu etupäässä uloimman saariston luotojen ja saarien nauhasta, joka ulottuu kapeana ja pitkänä (160 km) Merikarvialta Kustaviin. Rannikon saaristo on luonteeltaan rikkonaista ja karikkoista. Saaret ovat kooltaan yleensä melko pieniä ja saaristoa ympäröivät vedet matalia. Kansallispuisto on Suomen

34

laajin meri-alueiden suojelualue. Selkämeren kansallispuisto on perustettu vuonna 2011. Noin 913 km2, kansallispuiston pintaalasta 98 % on merta. Puiston maa-alueet sijoittuvat hajallaan oleville saarille ja luodoille, noin 15 km2:n alueelle. Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa kaikkia Suomen kansallis-puistoja. Kansallispuiston

nähtävyyksiä Kustavin alueella Isonkarin majakkasaari ja Katanpää. Lisätietoja kuntien matkailuinfot, Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka puh. 020 6394 620, sinisimpukka@metsa.fi, www.luontoon.fi, www.selkameri.fi


Yhdistykset

Yhdistykset

EL KUSTAVIN YHDISTYS RY

Harry Näse puh. 050 523 2776 - kuukausitapaaminen joka kuukauden ensimmäinen torstai

ISOLUODON KYLÄTOIMIKUNTA puheenjohtaja Seppo Lehtinen puh. 040 210 2185

KUSTAVIN AHTO RY

KUSTAVIN URHEILUKALASTAJAT -99 RY. puheenjohtaja Vesa Liukkonen puh. 0400 526 353

KUSTAVIN YRITTÄJÄT RY.

puheenjohtaja Irja Skyten-Suominen puh. 0400 787 997 kustavin@yrittajat.fi

Ari Lagerström 0500 531 055 paras@uusikaupunki.fi - monipuolista liikuntatoimintaa ympäri vuoden

KUSTAVIN VPK RY,

KUSTAVIN KIRJALLISUUSYHDISTYS RY.

puheenjohtaja Milla Halonen, puh. 040 827 8434 - perhekahvila ym.

info@vkkustavissa.fi, p. 044 952 1388, www.vkkustavissa.fi

KUSTAVIN MARTAT RY

www.martat.fi, puheenjohtaja Asta Koskinen 040 740 6763 -kotitalous- ja käsityöneuvontaa, retkiä, yhteisiä iltoja

KUSTAVIN MATKAILUYHDISTYS RY. • S. 34

kustavinvpk@vs-alpe.fi

MLL, KUSTAVIN PAIKALLISYHDISTYS

puheenjohtaja Antti Likitalo puh. 0400 988 468 - erilaisia tapahtumia, penkkien vuokraus 0400 539916, Lasse Jalonen

VESILINNIEMEN VESIENSUOJELUYHDISTYS RY

Pj. Jukka Ekuri; jukka.ekuri@kustavi.fi +358 405 052 400

SUOMEN PUNAINEN RISTI, KUSTAVIN OSASTO

KUSTAVIN SOTAVETERAANIEN PERINNEYHDISTYS

POHJOIS-VARTSALAN VESIOSUUSKUNTA

Kivilinnantie 9 B 20 puh. 040 504 5414 kaarina.kylmala@kustavi.net

VARTSALAN KYLÄTOIMIKUNTA

Puheenjohtaja Essi Vuontisjärvi puh. 040 733 2294

Puheenjohtaja Sirpa Heikkilä puh. 044 252 6722, sirpa.heikkila@kustavi.fi www.kustavi.punainenristi.fi

KUSTAVIN TAIDEYHDISTYS RY

puheenjohtaja Anja Siusluoto puh. 040 564 9965, anja.siusluoto@kustavi.fi - kesäteatteritoimintaa

SAARISTON KUNINGASKUNNAN MATKAILU RY

puheenjohtaja Laura Nummela puh. 050 375 3109, laura.nummela@kustavi.fi

puheenjohtaja Pirjo Ilkka puh. 050 572 7360 pirjo.ilkka@kustavi.fi

TEATTERIYHDISTYS TUULENHUUTAJAT RY

www.pvvok.net, Kustavi, puh. 0400 826 901/Stenman, 0400 647 337 /Lehtonen.

RAHIN SEUDUN KYLÄYHDISTYS RY puheenjohtaja Birgitta Eskola puh. 050 345 7662 - erilaisia tapahtumia - penkkien vuokraus/050 577 3638, Jarkko Vähätalo

35


Tampere

Rauma

Uusikaupunki

Isonkarin majakka Taivassalo

Turku

Brandö

KUSTAVI

Iniö

Maarianhamina Helsinki

KUSTAVI

sijaitsee Lounais-Suomen saaristossa. Helsingistä on matkaa 240 km, Turusta 69 km ja Uudestakaupungista 49 km. Ahvenanmaan Brändöstä matkustaa lautalla alle 40 minuutissa Kustaviin. Vakituisia asukkaita on reilu 900 ja kesäasuntoja yli 3000.

MATKAILUINFO Matkailuneuvoja palvelee kunnantoimistossa kesä-elokuussa maanantaista lauantaihin puh. 02 842 6620 matkailuneuvonta@kustavi.fi

Kustavin kunnanvirasto Keskustie 7, 23360 Kustavi puh. 02 842 6600, fax 02 842 6625 etunimi.sukunimi@kustavi.fi www.kustavi.fi Avoinna: ma-pe 8.15-16.00

Kirjasto puh. 02 842 6630 kirjasto@kustavi.fi Avoinna: ma klo 15-18, ke klo 15-19, to klo 10-16 ja pe klo 13-18 www.kirjasto.kustavi.fi

© Kustavin kunta Layout: Mainostoimisto Grafesko Oy Paino: Eura Print Oy Valokuvat: Esko Ruoranen, Juha Karikoski, Kimmo Jaramo,Noora Konttinen, Ella Jalava, Matti J. Niemi, Heikki Nilanen, Pirjo Ilkka, Vesa Liukkonen

www.kustavi.fi

Profile for Mainostoimisto Grafesko Oy

Kustavin matkailuopas suomi  

Kustavin matkailuopas suomi  

Profile for grafesko
Advertisement