Page 1

Grafenauer založba

KATALOG KNJIG 2020

www.grafenauer.si info@grafenauer.si T: +386 1 519 2000 M: +386 69 639 461 1


Avtor: Neal Layton, prevedla: Metka Kralj, 32 strani 21,90 €

Planet, v plastiko ujet NOVO

Naš svet se utaplja v plastiki, ki je postala že prava nadloga. Povzroča veliko težav ter ogroža živa bitja in naše okolje. Še dobro, da lahko težave, ki smo jih s plastiko povzročili, tudi rešujemo.

Knjiga mlademu bralcu pojasni, kako plastika nastaja, kje vse se nahaja in zakaj povzroča toliko težav. Ponudi pa tudi nekaj idej, kaj lahko vsak od nas naredi za lepši planet in boljši jutri. Kaj lahko storiš ti? 2


Avtorica: Jeanette Winter, prevedla: Metka Kralj, 40 strani 21,90 €

Naša hiša gori Poziv Grete Thunberg k reševanju našega planeta

Podnebje na Zemlji se spreminja. Naš planet se segreva. Ali bomo kaj ukrenili, preden bo prepozno?

“Nikoli nisi premajhen za to, da bi lahko kaj spremenil.” Greta Thunberg

MAREC 2020

Zgodba o pogumni deklici Greti Thunberg, 16-letni podnebni aktivistki, ki je nekega petka, namesto da bi šla v šolo, pred švedskim parlamentom v Stockholmu protestirala proti podnebnim spremembam. Tako se je 20. avgusta 2018 začelo svetovno gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Petkovim podnebnim štrajkom so se sčasoma pridružili učenci številnih šol na Švedskem in v drugih državah po svetu. Slikanica ponuja veliko iztočnic za pogovor z otroki o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb.

www.grafenauer.si/izdelek/ni-planeta-b/

3


Avtorica: Sonia Sotomayor, ilustriral: Rafael López, 36 strani  21,90 €

Le vprašaj! NOVO

Le vprašaj! Sonia Sotomayor ilustriral

rafael lopez

Bodi drugačen. Bodi pogumen. Bodi ti.

Počutiti se, da si drugačen od drugih, je težko. Še posebej, če si otrok. Izzivi, s katerimi se morajo zaradi svoje drugačnosti spopadati nekateri otroci, so lahko zelo naporni in neprijetni. Slikanica je tem otrokom v pomoč pri zavedanju, da jim njihova drugačnost daje neko notranjo moč in da so dragoceni prav takšni, kot so. Druge otroke pa spodbuja, da se takrat, ko naletijo na nekoga, ki je drugačen od njih, in ko ne vejo, zakaj je takšen, kot je, opogumijo in vprašajo. Namesto da se bojijo medsebojnih razlik ali jih ignorirajo, je prav, da se o njih poučijo in jih razumejo.

Avtorica: Annie Silvestro, ilustrirala: Tatjana Mai-Wyss, prevedla: Jedrt Lapuh Maležič, 36 strani 21,90 €

Zbirka Zajčkov bralni krožek

Zajčkov bralni krožek PONATIS

Zajček obožuje knjige. V toplih poletnih dneh rad skupaj z otroki sedi pred knjižnico in posluša pripovedovanje zgodb. Ko se dnevi začnejo krajšati in v zraku zaveje hlad, se pripovedovanje zgodb preseli nazaj med knjiž­ne police. Kaj bo zdaj storil Zajček?

Ko odpreš knjigo, se ti razodene svet ...

Zajčkov bralni krožek je slikanica, ki otrokom pričara veselje do branja knjig in jih spodbudi k obiskovanju knjižnice.

4

Živali so se druga za drugo stlačile skozi režo v knjižnico. (Zaradi Medveda se je stvar nekoliko zavlekla.)

Nihče ni slišal odklepanja vhodnih vrat.

Brskali so naokoli, ovohavali kupe knjig in jih

Nihče ni slišal top, top, topotanja korakov.

s tačkami prelistavali.

Nihče ni slišal, kako se je s klikom prižgala luč.

Veverička je zbirala zgodbe o cirkusu. Rakun je pograbil knjigo o izobčencih in roparjih. Žaba je našla pravljico.

30

31


Avtorica: Annie Silvestro, ilustrirala: Tatjana Mai-Wyss, prevedla: Jedrt Lapuh Maležič, 36 strani 21,90 €

Zbirka Zajčkov bralni krožek

Prvi šolski dan NOVO

Prvi šolski dan je druga knjiga v zbirki Zajčkov bralni krožek. Zajčkova bralna druščina se vsako soboto srečuje v knjiž­ nici. Nekega dne pa Katja, njihova prijateljica iz knjižnice, Zajčku pove, da jo skrbi, ker bo šla kmalu prvič v šolo. Strah jo je, da si ne bo našla prijateljev. Zajček se kot pravi prijatelj domisli genialne rešitve: spremljal jo bo! Zajčkovi prijatelji se odločijo, da se mu bodo pridružili, in poskrbijo za to, da Katjin prvi šolski dan postane pravo doživetje.

Slikanica je namenjena vsem otrokom, ki se pripravljajo na vstop v šolo, tako tistim, ki se šole veselijo, kot tudi tistim, ki se je bojijo.

Tekali so od učilnice do učilnice in kukali vanje. »Tamle je!« je vznemirjeno zaklicala Veverica.

Šolska knjižnica! Planil je vanjo. Dišala je po domu! Opazil je svojo najljubšo knjigo. Pa še eno. In še eno! Police so se šibile od novih zgodb, ki so samo čakale, da jih kdo prebere. Zajček je kar sijal, ko je s tačkami drsel prek njih …

Vsi so se zgrnili v telovadnico. Katje niso našli.

Žoge so jim švigale nad glavami. Igra jih je čisto prevzela. Skakali so, se izogibali žogam in počepali … dokler ni Zajček zapiskal na piščalko. »Delo nas čaka,« je rekel. »Gremo!« Živali so pohitele ven. Razen Veverice. »Jaz se bom samo še za minutko zadržala tukaj,« je rekla.

... nenadoma pa se je ustavil, saj je zaslišal znane glasove.

B

ra n

jlepše v družbi prija

telj ev

.

..

Skozi zgodbico lahko otroci spoznavajo šolske prostore in ugotovijo, da je šola čudovit prostor, kjer rasteš, se učiš, najdeš področja, ki te zanimajo, in spoznaš kopico novih prijateljev.

na ej je

5


Avtor: Tad Hills, prevedla: Tina Mahkota, 36 strani 21,90 €

Kako se je Roki naučil brati

Ko je Roki črkoval B-L-A-T-O, je vedel, da je spet prišla pomlad.

Veter je topleje zavel. Trava je ozelenela. In spet se je pojavil napis.

NOVO

Slikanica govori o prisrčnem kužku Rokiju, ki vsak dan po igri lenobno poležava pod drevesom in sladko drema. Vse dokler ne sreča drobne rumene ptičke, ki ga s svojo nevsiljivo vztrajnostjo in prepričljivostjo navduši nad poslušanjem zgodb. Začenja razumeti, da so besede sestavljene iz črk in da je zelo pomembno, da znaš brati, saj tako lažje razumeš svet okoli sebe. Rokiju rumena ptička pomaga, da hitro spozna vse črke abecede, nato se nauči črkovati preproste besede, nazadnje pa še brati. Slikanica je namenjena otrokom, ki še ne znajo brati, opogumlja pa tudi tiste, ki se branja lotevajo z odporom. Otroci lahko skupaj z Rokijem zapisujejo preproste besede in jih črkujejo. Roki, ki si sprva želi le poslušati zgodbe, nato pa se v njem prebudi velika želja, da bi knjige znal brati tudi sam, je odličen vzor vsem otrokom, ki šele vstopajo v svet branja. In pri priči sta začela brati. Brala sta zgodbe o pticah, ki spomladi poletijo na sever. Brala sta o piknikih na toplem soncu. In brala sta o Beniju, veselem kužku, ki je našel svojo kost pod bezgovim grmom.

6


Avtorica: Trudy Ludwig, ilustrirala: Patrice Barton, prevedla: Tina Mahkota, 36 strani 21,90 €

Nevidni fant Simon je fant, ki ga nikoli nihče ne opazi in ne povabi v skupino za igro, šport ali rojstni dan. Celo učiteljica ga v razredu komaj kdaj opazi. Vse dokler ne dobijo novega sošolca. Simon je prvi, ki ga lepo sprejme. Ko se fanta povežeta še pri skup­ nem šolskem projektu, Simon nenadoma zažari.

NOVO

Naslednji dan gre Julijan nekaj iskat v svoj predal. V njem zagleda listek s sporočilom.

SIMO

N MONIKA

ELA

JAKO B

Otroci prek zgodbe spoznajo, kako jim lahko drobna dejanja pomagajo, da se počutijo sprejete, in jih spodbudijo, da vzcvetijo. Starši, učitelji, vzgojitelji in svetovalni delavci bodo v slikanici Nevidni fant našli vrsto iztočnic za rahločuten pogovor o potrebah manj glasnih otrok.

7


Avtor: Niko Grafenauer, ilustrirala: Polona Lovšin, 40 strani

Živali, živali povsod naokrog Nagajivi dvovrstični verzi Nika Grafenauerja so se prikradli v ustvarjalno domišljijo ilustratorke Polone Lovšin, ki jih je s svojimi čudovitimi akrilnimi ilustracijami uspela povezati v harmonično celoto. Čudovita slikanica dveh vrhunskih avtorjev. Kaj bi zajček zdajle dal za gredico zeljnih glav?

Na obdelane poljane setev vabi lačne vrane.

Med živalmi je lisica zgled tatinskega poklica.

MAREC 2020 Zvedava deklica in kuštravi fantič sledita rdečemu balonu na razburljivi poti od doma v živalski vrt, na travnik, v gozd in na polje. Povsod bivajo živali. Nanje kažejo preproste ritmične pesmice, ki nežno tlakujejo dekličino in dečkovo pot. Na večerno ozarjeni dedkovi kmetiji v topli postelji se končuje njun čarobni, živalsko obarvan dan, s tulečim volkom, ki ni doma le v Rdeči kapici. Živali so povsod naokrog ...

Živi v naravi in tudi v kakšni pravljici. Največkrat ga otroci srečajo v Rdeči Kapici.

Čuk je čuden ponočnjak, oživi, ko pade mrak.

8


Avtor: Niko Grafenauer, oblikovalec Matjaž Vipotnik, 76 strani 19,90 €

PONATIS Dopolnjena izdaja pesniške zbirke Skrivnosti je peta po vrsti. Od prejšnje iz leta 2006 se razlikuje po tem, da vsebuje tri nove pesmi: Resnica, Prihodnost in Prostor. Avtorjevi aforistični rokopisni domisleki s svojim sporočilom duhovito dopolnjujejo pesmi. Nova je tudi grafična podoba knjige. Kot pravi avtor v spremni besedi, je grafični oblikovalec Matjaž Vipotnik mojstr­sko dosegel, »da se rokopis in tiskana beseda prijazno srečujeta med sabo«. Dva Prešernova nagrajenca v eni knjigi sta recept za čudovito zbirko pesmi za vsako domačo knjižnico in odlično darilo za vsakogar.

9


Avtor: Niko Grafenauer, ilustriral: Marjan Manček, 32 strani 19,90 €

Možbeseda Pedenjped

15 hudomušnih pedenjpesmi, ki so dve desetletji čakale, da ponovno pridejo na knjigotrške police in razveselijo otroke.

Pedenjped je mali požeruš­ček, ki včasih kuha mulo in najde potuho pri babici, je tudi učenjak, ki tre trde računske orehe, se spopada z abecedo in celo s sklanjatvijo, je tudi ropotalo, ki v parku žlobudra kot navita ura, dokler zvečer utrujen ne zaspi.

Ljubek album za trajne spomine

Priljubljeni junak tudi v mehki plišasti podobi.

16,95 €

10

48 strani 8,90 €


Avtor: Niko Grafenauer, ilustriral: Marjan Manček, 80 strani

Pedenjped

NAPOVEDUJEMO

Glavnino pesmi o Pedenjpedu je Niko Grafenauer napisal že leta 1966. Edinstveno podobo pedenj in še ped velikega fantiča, ki se je hitro udomačil pri otrocih in odraslih, je nekaj let pozneje upodobil Marjan Manček. Od takrat v različnih slikaničnih izdajah razposajeni deček s štrlečimi uhlji razveseljuje nove in nove generacije otrok. Zdaj smo zbrali vse.

NIKO GRAFENAUER

ILUSTRIRAL MARJAN MANČEK

PEDENJSRAJČKA, PEDENJHLAČE, PEDENJČEVLJI NA NOGAH. GROMOZANSKI KOS POGAČE NEPRENEHOMA V ROKAH. VSI IZ SEBE SO LASJE, NE PRENESEJO GLAVNIKA, IN KAZALEC NEVEDE VENOMER PO NOSU STIKA.

UHLJA KOT DVA SPRTA STRICA MUHASTO ŠTRLITA V SVET. PEDENJJAMICA SRED LICA — TO JE MALI PEDENJPED.

Grafenauerjev Pedenjped, ki je prvič zakorakal v svet leta 1966, je klasični junak slovenske otroške poezije, primerljiv z Levstikovim Najdihojco in Župančičevim Cicibanom. Leta 1979 je nastala ta slikanica, ki je zdaj izšla še v posebni miniaturni izdaji.

Bogata zbirka pedenjpesmi, zbranih v eni knjigi!

Avtor pesmi: Niko Grafenauer, ilustrirala: Vida Igličar, Shutterstock, 56 strani 7,95 €

Abeceda Otroci na zabaven način vstopajo v čudoviti svet črk in besed. O vsaki črki abecede govori pesmica. Dodane so zabavne naloge in stavnica.

USPEŠNICA 11


Avtorica: Lisa Mantchev, ilustrirala: Taeeun Yoo, prevedel: Milan Dekleva, 32 strani 21,90 €

Slonom vstop prepovedan

Dan hišnih ljubljenčkov je. Deček in njegov slonček se veselita srečanja s svojimi prijatelji. Ko prispeta na dogodek, ju na vratih preseneti napis: »Slonom vstop prepovedan.« Razočarana in z žalostjo v srcu odideta, a ko srečata deklico s hišnim ljubljenčkom, ki na srečanju ravno tako ni zaželen, ker je nekoliko poseben, se domislita, da bosta ustanovila svoj klub hišnih ljubljenčkov, v katerem bodo dobrodošli prav vsi. Deček in slonček tako vsem pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Danes greva s slončkom do hiše številka 17, kjer se zbirajo živali. Dan hišnih ljubljenčkov je in vsi bodo tam.

Ljubka zgodbica o čarobnosti prijateljstva, lepoti sprejemanja drugačnosti in spoštovanja vsakogar, ne glede na barvo, velikost, obliko ... Učna priprava za učitelje in vzgojitelje: www.grafenauer.si/izdelek/slonom-vstop-prepovedan

Avtor: Giles Andreae, ilustriral: Guy Parker-Rees, prevedel: Milan Dekleva, 32 strani 19,90 €

Žirafe ne znajo plesati Žirafa Živa s strahom pričakuje ples v džungli, saj se vse živali norčujejo iz njene nerodnosti. Ko osra­močena zapušča plesišče, sreča posebnega prijatelja.

V E Č KO

T

ŽE NE 4 MILODIJAO N IH PR V IZVODO

Navdihujoča čudovito ilustrirana slikanica je uspeš­nica, ki že 20  let kraljuje na svetovnih le­­­­­s­­tvicah najbolje prodajanih knjig! V slovenščino jo je moj­strsko prepesnil Milan Dekleva.

Pripravili smo tudi priročnik za učitelje in vzgojitelje z dramatizacijo zgodbe. Avtorica: Mateja Tušek, 64 strani 14,90  € 12


Avtorica: Tinka Bačič, ilustrirala: Daša Simčič, 42 strani 21,90 €

Brin in ptičja hišica Slikanica ima zanimivo leposlovno zgodbo, hkrati pa omogoča stvarno spoznavanje značilnosti ptic in njihovega življenja. Mladi bralec se ne bo učil le prepoznavati najpogostejših ptic iz svoje okolice, skupaj z radovednim Brinom bo odkrival sledi v snegu, izvedel, kako naj ptice opazuje, raziskoval, zakaj se v mrazu ptice naščeperijo in katero zrnje jim ponuditi. Besedilo je plod avtorskega dela pravljičarke in biologinje Tinke Bačič, kuštravemu dečku Brinu pa je čudovito likovno podobo vdahnila Daša Simčič.

Avtorica in ilustratorka: Vida Igličar, 64 strani 27,50 €

Naj ti povem svojo zgodbo Naj ti povem svojo zgodbo je knjiga, ustvarjena za deljenje spominov starih staršev. Vanjo so skozi vprašanja v več oblikovno zaokroženih delih zajete teme o otroštvu, družini, ljubezni, prijateljstvu, vsakodnevnih navadah, nasvetih za življenje. Obdana so s kaligrafsko izpisanimi citati in rahločutnimi ilustracijami, ki čudovito nadgrajujejo vsebino.

tvojazgodba.grafenauer.si

13


Slikopisi S slikopisi bodo otroci igraje vstopili v svet branja in hitreje usvojili bralne tehnike. Otrok bo sličice med besedilom najprej le poimenoval. Ko bo že znal brati zloge in besede, bo namesto prepoznavanja slikic lahko bral uokvirjene besede. Ko pa bo znal brati stavke, si bo lahko sam prebral celo zgodbo. Stavki v zgodbi so jasni in kratki, da bo otrok prebrano tudi razumel. Priredba Levstikove čudovite zgo­d­­­­be o prijateljstvu in ne­sebični pomoči.

Ilustrirala: Daša Simčič 32 strani 19,90 € (trda vezava) 13,90 € (mehka vezava)

Napete zgodbe o pogumnem pastirčku Kekcu. V zadnjem delu mehko vezane knjige so naloge za utrjevanje znanja, skladne z učnim načrtom. PONATIS

56 strani 16,90 € (trda) 10,90 € (mehka) PONATIS

64 strani 18,90 € (trda) 12,90 € (mehka)

80 strani 21,90 € (trda) Ilustrirala: Ajda Erznožnik 14

Pobarvanki vabita k barvanju in branju. Za motivacijo pa poskrbijo barvne nalepke.

16 strani + nalepke 5,90 €


Avtorica: Caroline Jayne Church, prevedel: Milan Dekleva, 22 strani 9,90 €

Deset drobnih prstkov Kartonka z mehkimi vatiranimi platnicami. Velike ilustracije prikupnega dečka in njegovega ljubkega medvedka, ki ga spremlja ob vsaki aktivnosti, spodbujajo malčke, da še sami ponavljajo gibe in ob tem glasno recitirajo pesmico. Refren se večkrat ponovi, da si ga otrok lažje zapomni in se delov telesa nauči hitreje.

VIDEO egradiva.grafenauer.si/otroci Malčki lahko ob kartonki spoznajo dele telesa, jih poimenujejo in svoje telo ob navihanih rimah tudi dobro razmigajo.

Zgibanke Otroci radi odkrivajo svet okoli sebe. Kartonski zgibanki prikazujeta fotografije divjih živali in živali na kmetiji. Na vsaki strani zgibanke je kratka igriva uganka, ki otroka spodbudi, da med živalmi poišče tisto, ki jo uganka opisuje. Avtorica: Darija Volf Hribar, 8 strani 5,90 €

Kartonska zgibanka za najmlajše pedenjkorenjake.

Avtor: Niko Grafenauer, ilustriral: Marjan Manček, 8 strani 5,90 €

15


Avtorica: Patrice Karst, ilustrirala: Joanne Lew-Vriethoff, prevedla: Tina Mahkota, 40 strani 21,90 €

Nevidna nit

Dvojčka Liza in Jošt se neke nevihtne noči prebudita in prestrašena stečeta k mamici. Želita si njene bližine. Mamica ju pomiri, ko jima pove, da sta z njo vedno in povsod povezana z nevidno nitjo ljubezni. Čeprav je ne vidita, jo lahko čutita v svojem srcu.

»Ja,«

»Bi me dosegla tudi, če bi bil kapitan podmornice v globinah oceana?« je zanimalo Jošta.

j e re k l a m ami.

.« »Celo tam

NOVO

se zv

m

i,

nitih,

ma ih i ki j

a svetu Vs i n

a, ta r a d

z n ev i d n

in

o

nit

ih

ih njun

smo med seboj po vez

ani

imi nitmi.

prijateljev

ni

o nj

ni

u

16

Sanjala sta o n ev i d n i h ki ju povezujejo

in

Terapevtska slikanica, ki otroke pomirja in tolaži. Pojasni jim, da so z nevidno nitjo ljubezni vedno povezani z vsemi, ki jih imajo radi. Slikanica je staršem, vzgojiteljem, učiteljem in socialnim delavcem v veliko pomoč pri pogovoru z otroki o spopadanju s tesnobo ob ločitvi, izgubi bližnjega, selitvi, premagovanju osamljenosti ali nočnih strahov.

h

tih pri

prija teljev jateljev.

bi o v se bok glo … In ela, ved sta

Profile for Grafenauer založba, d.o.o.

Grafenauer založba  

Katalog knjig 2020

Grafenauer založba  

Katalog knjig 2020

Advertisement