Page 1

Δημοτική

Ενημέρωση ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ N. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔOΝΑΣ

Aρ. φύλλου 2 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 • ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Λαϊκοί αγώνες δρόμου: αντάμωμα, άθληση, συμμετοχή

Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εύχονται καλές γιορτές,

ειρηνικό

Στη σελ.4

Σε εξέλιξη η ανάπλαση του Άλσους

το Επιστροφή δώρων και επιδομάτων αδείας σε εργαζόμενους

Η

καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας (13ος-14ος μισθός) σε 22 εργαζόμενους για το χρονικό διάστημα των ετών 2013-2017, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της αμιγούς Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Νέα μείωση και απαλλαγές στα δημοτικά τέλη

Δ

εύτερη μείωση τελών μέσα σε τέσσερα χρόνια και νέες απαλλαγές με κοινωνικά κριτήρια ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Η πολιτική τελών είναι ένας μοχλός κοινωνικής παρέμβασης που διαθέτει ο Δήμος για να μπορεί να κατανέμει τα βάρη ώστε να εφαρμόζεται μια πολιτική αναδιανομής: να υπάρχει ελάφρυνση για τις πιο ευάλωτες ομάδες και μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνέχεια στη σελίδα 14

Στη σελ.4

Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας

Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έγκριση του νέου αναψυκτηρίου στο Άλσος

Τ

ην ακύρωση της απορριπτικής απάντησης του Διευθυντή Δασών Αθηνών για την μη έγκριση της ανέγερσης αναψυκτηρίου εντός του Άλσους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας.

Στη σελ.4

Συνέχεια στη σελίδα 14

χαρούμενο 2019. &

Συνέχεια στη σελίδα 14

Επανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτους συμπολίτες

Η

διακοπή του ρεύματος σε συμπολίτες που η οικονομική κρίση τους έχει δημιουργήσει αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, δημιούργησε την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανασύνδεση. Ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συγκεντρώνουν και εξετάζουν αιτήματα. Συνέχεια στη σελίδα 4


Δημοτική

2

Ενημέρωση

Ολοκληρώνεται μεγάλο έργο οδοποιίας, δημοπρατήθηκε το επόμενο

Ο

λοκληρώνεται μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων από ίδιους πόρους του Δήμου. Το έργο είχε προϋπολογισμό 800.000, ενώ μετά τον μειοδοτικό διαγωνισμό και την έκπτωση του αναδόχου υπογράφηκε σύμβαση 340.000. Πρόκειται για την ασφαλτόστρωση αρκετών οδών ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί, ανάμεσα στις οποίες ενδεικτικά: Δωδεκανήσου, Κώστα Βάρναλη, Πεταλά, Περισσού, Οδυσσέως στη Ν. Χαλκηδόνα και Ανθέων, Μουταλάσκη, Αγ. Ιωάννου, Σαράντα Εκκλησιών στη Ν. Φιλαδέλφεια. Παράλληλα δημοπρατήθηκε νέο μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων με προϋπολογισμό 1.100.000 με συγχρηματοδότηση περίπου 50% από την Περιφέρεια. Το νέο έργο αφορά 52.000 τ.μ. οδών και πεζοδρομίων και μαζί με αυτό που ολοκληρώθηκε αναμένεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Δήμου.

Σε νέο χώρο το ΚΕΠ Ν. Χαλκηδόνας

Νέος χώρος για την υπηρεσία Καθαριότητας

Σ

Η

ε καινούριο πλήρως ανακαινισμένο χώρο μεταφέρθηκε το ΚΕΠ Ν. Χαλκηδόνας. Βρίσκεται Αχαρνών 467 & Χρυσαλλίδος, (πρώην ΕΛΤΑ). Το τηλέφωνο του ΚΕΠ Ν. Χαλκηδόνας 210 –2582794.

Δ/νση Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού, μεταφέρθηκε στο Δημοτικό κτίριο που βρίσκεται επί της Αχαρνών 464 και Αγ. Αναργύρων σε ανακαινισμένο χώρο. Τηλέφωνα: 2102511969 για τη Δ/νση Καθαριότητας και το γραφείο κίνησης οχημάτων, 2102512111, Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και 2102528348, Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού.

Ολοκληρώθηκε το έργο εκσυγχρονισμού στο Δημοτικό Κοιμητήριο

Έ

να ακόμη σημαντικό έργο που αφορά το μεγάλο Δημοτικό Κοιμητήριο στον Κόκκινο Μύλο, ολοκληρώθηκε. Με προηγούμενα έργα είχαν γίνει έργα ανακαίνισης στην Εκκλησία, το Κυλικείο και τον Νεκροθάλαμο, μεγάλη επέκταση του Κοιμητηρίου, νομιμοποίηση των 22 κτισμάτων και του τοίχου περίφραξης. Με το τελευταίο έργο έγιναν εκτεταμένες εργασίες ύδρευσης –αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ασφαλτοστρώσεις εσωτερικών δρόμων, βρύσες και παγκάκια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αφανές έργο της αποχέτευσης που διασφάλισε, για πρώτη φορά από την αρχή λειτουργίας του κοιμητηρίου, την αποτροπή της ρύπανσης του Κηφισού. Επίσης, για την καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Κοιμητηρίου έγιναν επτά νέες προσλήψεις προσωπικού. Συνολικά, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών αλλά και της λειτουργίας του Νεκροταφείου, η μηχανοργάνωση, η εξυγίανση και η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, είναι προτεραιότητα για τον Δήμο και μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.


Δημοτική

3

Ενημέρωση Νέα πλατεία σχεδιάζεται στην περιοχή Τουραλί

Έ

γκριση χρηματοδότησης αναμένεται από το Πράσινο Ταμείο για δημιουργία νέας πλατείας περιοχή Τουραλί στο βόρειο τμήμα του Δήμου δίπλα στην Εθνική Οδό, μεταξύ των οδών Αναξαγόρα, Αριστοφάνους και Αχαΐας. Είναι μια περιοχή κοντά στο αμαξοστάσιο Τρόλεϊ και στην χαρακτηρισμένη ΒΙΟΠΑ. Επιπλέον πρόκειται για μια περιοχή που στερείται διαμορφωμένων κοινόχρηστων χώρων.

Ετοιμάζεται η ανακαίνιση της πλατείας Αγ. Μαρίνας

Α

πό το Πράσινο Ταμείο αναμένεται και η έγκριση χρηματοδότησης για την ανακαίνιση της πλατείας Αγ. Μαρίνας. H πλατεία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου και επί της Εθνικής Οδού, σε μεγάλο συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Στην φωτογραφία φαίνεται η πλατεία όπως είναι σήμερα, ενώ το σχέδιο αφορά τη μελλοντική διαμόρφωση.

Στην φωτογραφία φαίνεται η περιοχή όπως είναι σήμερα, ενώ το σχέδιο αφορά τη μελλοντική διαμόρφωση.

Σε εξέλιξη - Προγραμματίζονται ƒƒ Στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων σε σημεία που δεν υπάρχουν στην Εθνική οδό. Εντός του Φλεβάρη 2019, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο.

παράλληλα υπογράφεται σύμβαση και για νέα όργανα στις άλλες παιδικές χαρές του Δήμου. ƒƒ Οδοφωτισμός: Ολοκληρώθηκε η μελέτη αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

ƒƒ Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ελαιοχρωματισμοί σχολείων ενώ στην επόμενη περίοδο προγραμματίζονται και έργα κατασκευής μονώσεων.

κών Ν. Χαλκηδόνας και Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας. ƒƒ Δημοπρατείται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Σκρα. ƒƒ Με το νέο έτος αναμένεται να λειτουργήσει το 1ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη).

ƒƒ Ξεκινά το έργο για την αναμόρφωση των αύλειων χώρων των 5ου και 7ου Δημοτικών σχολείων Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο και 2ο Δημοτι-

ƒƒ Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης της ανέγερσης νέου κτηρίου ΚΑΠΗ στην Ν. Φιλαδέλφεια, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ƒƒ Ξεκινά η κατασκευή παιδικών χαρών στην Πλαστήρα και στην πλατεία Χρυσαλίδας ενώ

ƒƒ Πραγματοποιήθηκε διερεύνηση και εργασίες διασφάλισης της στατικής επάρκειας στους παιδικούς σταθμούς, δημιουργήθηκαν νέα βρεφικά τμήματα, έγιναν μελέτες και υποβλήθηκαν αιτήματα χρηματοδότησης για την ανακαίνιση των παιδικών σταθμών και των αύλειων χώρων και την συμπλήρωση του εξοπλισμού τους.


Δημοτική

4

Ενημέρωση

Eπανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτους συμπολίτες Συνέχεια από σελ.1

Σ

τη συνέχεια για οποίους συμπολίτες κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις θα γίνουν μειώσεις της συνολικής οφειλής και τμηματική και άτοκη καταβολή για το υπόλοιπο. Επιπλέον ο Δήμος θα καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να βοηθήσει στην καταβολή της υπολειπόμενης οφειλής συμπολίτες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την οφειλή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 30 συμπολίτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν και να επανασυνδέσουν το ρεύμα στα σπίτια τους. Πληροφορίες στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου: 210 2532047, εσωτ. 303 & 306.

Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας

Τ

ο Κέντρο Κοινότητας έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας και το γιόρτασε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου με μια εκδήλωση στα γραφεία του ενώ ακολούθησε ημερίδα στο ΠΠΙΕΔ. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλίκη Γαλαζούλα. Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια δομή του Δήμου μας που βρίσκεται δίπλα τον πολίτη καθώς υποδέχεται όλα τα αιτήματα για κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες και είτε τα εξυπηρετεί απευθείας εφόσον είναι δυνατό είτε τα παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν κοινωνικά επιδόματα, αλλά υπάρχουν και αρκετά αιτήματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς το κέντρο είναι στελεχωμένο με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Επίσης, τηρείται μητρώο εθελοντών του Δήμου ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των συμπολιτών που έχουν τη

διάθεση να προσφέρουν χρόνο, γνώσεις και ικανότητες για να βοηθήσουν την πόλη και τους συμπολίτες τους. Συνολικά στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει 1522 ωφελούμενους. Από αυτούς 1082 έκαναν αίτηση για ΚΕΑ, 340 υποδοχή –ενημέρωση –υποστήριξη, 30 παραπομπές - συνεργασία με άλλες δομές και 70 συνεδρίες συμβουλευτικής. Δημοτικό Κατάστημα Ν. Χαλκηδόνας, ισόγειο, Αχαρνών 464 & Αγ. Αναργύρων. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7:30-15:30.

Τώρα στις γιορτές… ενισχύστε το έργο των κοινωνικών δομών του Δήμου παντοπωλεία, γίνονται τακτιΣφορέςτακά κοινωνικά μια φορά κάθε μήνα και έκτακτα αρκετές τον χρόνο, διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, σε πάνω από 450 συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα το χρειάζονται, κατόπιν εγγραφής τους σε σχετικούς καταλόγους. Επίσης στη δομή συσσιτίου, διανέμεται καθημερινά φαγητό σε πάνω από 100 άτομα.

Ενισχύστε το έργο τους, με προσφορά ειδών (ιδιαίτερες ανάγκες υπάρχουν σε βρεφικά γάλατα, κρέμες και πάνες) που μπορείτε να παραδίδετε καθημερινά από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 στην Κοινωφελή Επιχείρηση, Αγ. Αναργύρων 11. Επίσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας yourmarket.gr μπορείτε να αγοράσετε και να προσφέρετε ένα έτοιμο «πακέτο».

Σ

το Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί εθελοντικά, όλα τα παρεχόμενα φάρμακα προέρχονται από δωρεές. Αν λοιπόν έχετε φάρμακα που δεν χρειάζεστε, είτε θέλετε να αγοράσετε και να προσφέρετε φάρμακα, μπορείτε να τα φέρετε κάθε Τετάρτη απόγευμα από τις 17:30-19:30, στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου, Ξενοπούλου και Μανδηλαρά, εργατικές κατοικίες.

Σ

το Έν-δυμα, κοινωνικό ενδυματοπωλείο, χρειάζονται κυρίως εφηβικά είδη ένδυσης-υπόδησης και παιδικά παιχνίδια λόγω των εορτών. Μπορείτε να τα φέρετε κάθε Πέμπτη απόγευμα 17:30-19:30, Ξενοπούλου και Μανδηλαρά, εργατικές κατοικίες.


Δημοτική

Ζω την Τρίτη Ηλικία

Ενημέρωση

5

Φροντίδα και πρόληψη της γεροντικής άνοιας Ψυχοκοινωνική στήριξη για την Τρίτη Ηλικία Μια νέα σημαντική υπηρεσία θα παρέχεται στα 3 ΚΑΠΗ και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου. Αφορά την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας, δράσεις ενημέρωσης των ηλικιωμένων μελών και των φροντιστών τους, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης του προσωπικού των δομών ΚΑΠΗ/ΚΗΦΗ. Το πρόγραμμα θα απασχολήσει δύο ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό με εμπειρία στην πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας που θα επισκέπτονται 2-3 φορές την εβδομάδα τις δομές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω υπηρεσίες οι οποίες θα αναπτυχθούν/ενισχυθούν:

ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Προληπτικός έλεγχος μνήμης Ιατρικός έλεγχος μέσω άμεσης παραπομπής σε γιατρό του ΚΑΠΗ Ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τη νόσο Υποστηρικτική συμβουλευτική οικογενειακών φροντιστών Εύρεση ασφαλιστικών και κοινωνικών λύσεων Ημερήσια φροντίδα και Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση Εκπαίδευση υπάρχοντος προσωπικού Διοργάνωση ημερίδων ανοιχτών στο κοινό/ Ενημέρωση Συγγραφή έντυπου ενημερωτικού υλικού για το ευρύ κοινό Αντιμετώπιση στίγματος Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης Τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στους συνεργαζόμενους φορείς

Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό ενηλίκων με τίτλο «Εμβολιάζομαι. Ζω χωρίς Φόβο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων την Δευτέρα 26/11/2018 στο Α΄ ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 154) με ελεύθερη είσοδο.

1ο Φεστιβάλ ΚΗΦΗ - Κέντρα Ημέρας για τις ειδικές ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΗΦΗ το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου 2018, στο Π.Π.Ι.Ε.Δ του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα και έκθεση πρωτότυπων δημιουργιών των μελών των ΚΗΦΗ.

Την συνεργασία του με το εξειδικευμένο Κέντρο Φ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την προώθηση του δικαιώματος στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας χωρίς καμία διάκριση, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου αφορούν ενημερωτικές ομιλίες και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε όλους τους επωφελούμενους. Οι ομιλίες αφορούν θέματα της Τρίτης ηλικίας όπως Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία, Ψυχολογικά Επακόλουθα του Εγκεφαλικού, Alzheimer, Άνοια, Αϋπνία κλπ., πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης. Οι ομιλίες είναι δομημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρούν την προσοχή των ακροατών και σε γλώσσα όπου μπορούν όλοι να κατανοήσουν, διάρκειας συνήθως 25 λεπτών ακολουθούμενες από ερωτήσεις του κοινού. Οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες αφορούν ψυχολογική υποστήριξη μέσω ατομικών συνεδριών με εξειδικευμένους ψυχολόγους σε όποιον ωφελούμενο επιθυμεί. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «Ζω την Τρίτη Ηλικία χωρίς φόβο» που αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, προαγωγής της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και πρόληψης ψυχικών διαταραχών.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Στις 17 Δεκέμβρη, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για την Τρίτη Ηλικία με μαγειρέματα με παραδοσιακές συνταγές από τη Μικρά Ασία και απ’ όλη την Ελλάδα. Συμμετέχει και η χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου. Στο ΠΠΙΕΔ, Δεκελείας 152 & Αττάλειας.

Πρόληψη για τον σακχαρώδη διαβήτη Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής εκδήλωση με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης και διαχείριση» την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018. Στην εκδήλωση έγιναν ομιλίες από τον Δρ. Ανδρέα Γ. Καλλιακμάνη και την Δρ. Άννα Κολώνια, Διευθυντές του  Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ». Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Αστικός λαχανόκηπος για θεραπευτική κηπουρική Στο σύλλογο Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «ΜΑΝΑ» παραχωρήθηκε η χρήση οικοπέδου δημοτικής ιδιοκτησίας με σκοπό τη δημιουργία αστικού λαχανόκηπου για θεραπευτική κηπουρική Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες. Οι αστικοί λαχανόκηποι εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό μια γεωργία του ελεύθερου χρόνου και της αναψυχής, με σημαντικές οικολογικές, κοινωνικο-πολιτισμικές και συμβολικές διαστάσεις. Εκτός από το πρασίνισμα και τον εξωραϊσμό του αστικού περίγυρου, συνεισφέρουν στην ιδιοπαραγωγή φρέσκων προϊόντων και στην οικονομική ελάφρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων προσφέροντας παράλληλα ψυχαγωγία, ψυχική υγεία, κοινωνικοποίηση, επανασύσταση της γειτονιάς καθώς και καλλιέργεια της κοινωνικής ευθύνης. Με σκοπό λοιπόν κυρίως τη θεραπευτική λειτουργία της κηπουρικής σε ΑΜΕΑ παραχωρήθηκε από το Δήμο οικόπεδο επί της οδού Κωστή Παλαμά που βρίσκεται στην κυριότητά του.

Επικοινωνία

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Σοφούλη 2, τηλ.: 210 2584067 ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 154 τηλ.: 210 2524346 ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας, 3ο συγκρότημα ΟΕΚ, Αγ. Μαρίνα, τηλ.: 210 2759114 ΚΑΠΗ Νέας Χαλκηδόνας, Ελ. Βενιζέλου 46, τηλ.2102531333


Δημοτική

6

Σ

Ενημέρωση

Σε εξέλιξη η ανάπλαση του Άλσους

ε εξέλιξη είναι το έργο της Ανάπλασης του Άλσους, με νέες φυτεύσεις, διαμορφώσεις, παγκάκια, σύστημα άρδευσης, αποξηλώσεις τσιμέντων και κτισμάτων. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στην απομάκρυνση υλικών αμιάντου. Παράλληλα ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα η κατασκευή παιδικών χαρών και ποδηλατόδρομου καθώς και ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού σε όλο το Άλσος. Νέα παγκάκια κατασκευάστηκαν από υλικά που προέρχονται από το ίδιο το Άλσος. Επίσης για πρώτη φορά γίνεται κλαδοκαθαρισμός των ξερών κλάδων σε όλο το Άλσος που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Με την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών αναβαθμίζεται το Άλσος οικολογικά και αισθητικά.

Πινακίδες για τα περιττώματα των κατοικίδιων Για τους κηδεμόνες των τετράποδων φίλων μας, τοποθετούνται πινακίδες σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Πως απομακρύνονται εγκαταλελειμμένα οχήματα από τους δρόμους της πόλης

Με συνεχή και καθημερινή εποπτεία των δρόμων της πόλης και με καταγγελίες πολιτών, η Δημοτική Αστυνομία απομακρύνει οχήματα που έχουν εγκαταλειφτεί και αποτελούν εστίες ρύπανσης και μόλυνσης, καταλαμβάνοντας θέσεις στάθμευσης στο οδόστρωμα. Από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι σήμερα, 1086 οχήματα εντοπίστηκαν στα όρια του Δήμου. Από αυτά, 215 αποσύρθηκαν, 688 απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ 183 είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης. Όταν εντοπίζεται ένα εγκαταλειμμένο όχημα είτε κατά την διάρκεια περιπολίας, είτε μετά από αναφορά, καταγράφεται και φωτογραφίζεται. Μετά από παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος (1 μήνας εάν το όχημα βρίσκεται σε παράνομη θέση στάθμευσης και 3 μήνες εάν είναι σε νόμιμη) επικολλάται αυτοκόλλητο που ενημερώνει ότι το όχημα πρόκειται να απομακρυνθεί. Εάν έχει πινακίδες αναζητείται ο ιδιοκτήτης. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται και η Αστυνομία προκειμένου να αναζητηθεί ιδιοκτήτης σε περίπτωση που το όχημα είναι κλεμμένο, είτε έχει πινακίδες είτε όχι. Μετά από παρέλευση επιπλέον 1 μήνα από την επικόλληση αυτοκόλλητου και εφόσον δεν έχει εμφανιστεί ιδιοκτήτης να το απομακρύνει, το όχημα απομακρύνεται από Εταιρεία Ανακύκλωσης Οχημάτων με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση ο Δήμος. Το όχημα παραμένει δέκα ημέρες στην εταιρεία ανακύκλωσης προτού τελικά οδηγηθεί σε καταστροφή και ανακύκλωση. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης για τους δημότες και περιορίζεται η όχληση που προκαλεί ένα εγκαταλελειμμένο όχημα.

Ανανεώνεται ο στόλος οχημάτων του Δήμου Στις αρχές του 2019 οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου πρόκειται να παραλάβουν τρία νέα απορριμματοφόρα τύπου πρέσας και τέσσερα διπλοκάμπινα φορτηγά που μπορούν να μεταφέρουν και το απαιτούμενο προσωπικό. Τα οχήματα αγοράστηκαν με LEASING και μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και τελεσφόρησε μετά από πολλές ενστάσεις. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι διεθνής διαγωνισμός για άλλα δυο απορριμματοφόρα τύπου βαρέλας (το ένα θα είναι ταυτόχρονα και πλυντήριο κάδων), δυο ημιφορτηγά, ένα μικρό γερανοφόρο για τις ανάγκες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, ένα όχημα τύπου clark, τηλεσκοπικό καλαθοφόρο συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, που θα καλυφθούν από τα αναταποδοτικά τέλη του Δήμου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Η ανανέωση του στόλου των οχημάτων θα συμβάλει ριζικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Δημοτική

7

Ενημέρωση Μαθήματα σχεδιασμού και δημιουργίας ιστοσελίδων για αρχάριους Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μωϋσιάδη διοργανώνει δωρεάν μαθήματα σχεδιασμού και δημιουργίας ιστοσελίδων για αρχάριους. Η δράση απευθύνεται στους δημότες-κατοίκους του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και είναι απαραίτητη η κατοχή φορητού Η/Υ (laptop). Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Ν. Τρυπιά 45 (Πνευματικό Κέντρο), 143 41 Νέα Φιλαδέλφεια Τηλ.: 210-2582466, 210-2585773, 210-2525634 e-mail: library@dimosfx.gr Facebook: https://www.facebook. com/2037093556531878 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή: 08:00-16:00 Τετάρτη, Πέμπτη: 09:00-20:00

Εικαστικό Εργαστήρι

Δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης στο ΠΠΙΕΔ Πληροφορίες & Εγγραφές στα τηλέφωνα 213 2049155 & 156, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 18:00. Μαθήματα Αγγλικών Τα μαθήματα Αγγλικών απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους – δημότες του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Σκοπός των μαθημάτων είναι η κάλυψη βασικών γνώσεων της Αγγλικής γλώσσας. Επιμορφώτρια: Χριστίνα Τερζή, κάθε Τετάρτη 11:00 – 13:00. Μαθήματα Ισπανικών Τα μαθήματα Ισπανικών απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους – δημότες του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Σκοπός των μαθημάτων είναι η κάλυψη βασικών γνώσεων της Ισπανικής γλώσσας. Επιμορφώτρια: Λευκοθέα Στεργίου, κάθε Πέμπτη 11:00 – 12:00. Μαθήματα Ελληνικών

Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 5-17 ετών και ενήλικες λειτουργεί στο κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Αγ. Αναργύρων 11, Ν. Χαλκηδόνα (2ος όροφος). Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 213 2026332/350.

Εργαστήρι Ζωγραφικής Παιδικά τμήματα

Για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς που κατοικούν και εργάζονται στη χώρα μας. Η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας αποτελεί το μέσον για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού προσφύγων, μεταναστών κ.α. στην Ελληνική κοινωνία.

ƒƒ Τμήμα Νηπίων: Τρίτη 17:30-19:00

Μικρασιάτικο και Ελληνικό κέντημα

ƒƒ Τμήμα - Α΄& Β΄: Τετάρτη 17:00-19:00 & Παρασκευή 18:00-20:00

Η ιστορία της Μικράς Ασίας ξεδιπλώνεται μέσα από τα κεντήματά της. Οι Μικρασιάτισσες κεντούσαν με πλούσιες σε χρώματα ολομέταξες κλωστές καθημερινά έργα τέχνης με τη χαρακτηριστική βελονιά του τσεβρέ, μακραμέ και λασέ.

ƒƒ Τμήμα - Δ΄- Ε΄& ΣΤ΄: Παρασκευή 16:00-18:00 & Σάββατο 11:30-13:30

Το ΠΠΙΕΔ και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαίδεμένου», αυτή τη μοναδική τέχνη, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και του πολιτισμού της Μικρασίας, φροντίζει να τη μεταδίδει σήμερα σε παλαιότερες αλλά και νεότερες γενιές. Στον χώρο του αναβιώνουν παραδοσιακές Μικρασιάτικες βελονιές όπως μετρητή βελονιά, πατή και επίσης λασέ, μακραμέ, Λευκαδίτικο, σταυροβελονιά και άλλες παραδοσιακές βελονιές. Επιμορφώτρια: Οθωναίου Ασπασία, κάθε Πέμπτη 11:00 – 13:00.

ƒƒ Τμήμα εφήβων: Σάββατο 10:00-12:00 Τμήματα ενηλίκων ƒƒ Δευτέρα 10:00 -13:00 ƒƒ Τρίτη 19:00-22:00 ƒƒ Τετάρτη 19:00-22:00

Ελληνικά παραδοσιακά όργανα – ούτι & κρουστά Μαθήματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και μουσικής της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Μαθήματα παραδοσιακών κρουστών και ούτι και θεωρία της Ανατολικής Μουσικής. Μελετούμε υφολογικά στοιχεία διαφόρων περιοχών καθώς και τεχνικές των οργάνων. Επιμορφωτές: Ταξιάρχης Γεωργούλης, Βαγγέλης Καρίπης, κάθε Τετάρτη 18:00 – 19:00. Χορωδία

Εργαστήρι κεραμικής – γλυπτικής – πυλοπλαστικής

To Π.Π.Ι.Ε.Δ. φιλοξενεί τη χορωδία της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Δεχόμαστε νέες συμμετοχές. Μαέστρος – Μουσικός: Μαρία Κάτσαρη, κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00.

Τρίτη

Θεατρικό παιχνίδι

ƒƒ Τμήμα ενηλίκων: 18:00-20:00

Μέσα από μικρές και μεγάλες ιστορίες, τα θεατροπαιχνίδια και τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών διερευνούν την ψυχολογική και κοινωνική διάσταση του κόσμου. Εμψυχώτρια: Αγγελική Ελευθεράκη, κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00.

ƒƒ Τμήμα ενηλίκων: 20:00-22:00 Πέμπτη ƒƒ Παιδικό τμήμα: 16:30-18:00 ƒƒ Τμήμα ενηλίκων:18:00-20:00

Εργαστήρι Φωτογραφίας Δωρεάν Μαθήματα φωτογραφίας υλοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00-21:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας, Αγ. Αναργύρων 9 (1ος όροφος)


Δημοτική

8

Ενημέρωση

Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»: ένα Μουσείο, μια ιστορία

Α

νεβαίνοντας την λεωφόρο Δεκελείας, στο σημείο που ξεκινά το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, βρίσκεται το κτίριο του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτισμού της Διασποράς, που στεγάζει ένα ξεχωριστό Μουσείο. Μια εξαιρετική συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων που διασώθηκαν τις δραματικές στιγμές της μικρασιατικής καταστροφής, την δεκαετία του 1920. Μια μεγάλη προσπάθεια την οποία ξεκίνησε σε ηλικία 90 ετών η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου, που με επιμονή και φροντίδα όχι μόνο συγκέντρωσε το υλικό αλλά κατόρθωσε να υλοποιήσει και το όνειρο της να δει το Μουσείο να γίνεται πραγματικότητα. Η πρώτη έκθεση των κειμηλίων έγινε στο παλιό Δημαρχείο μέχρι τον σεισμό του 1999, όταν το κτίριο πλήττεται από σεισμό και τα εκθέματα αποθηκεύονται στο κτίριο που τα στεγάζει σήμερα. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου έχει κλείσει πλέον ένα αιώνα ζωής. Ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Ξεκινάει και πάλι τις προσπάθειες, επισκέπτεται τον τότε πρωθυπουργό και το 2005 το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, αναλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του χώρου και την επανέκθεση των κειμηλίων. Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», με τη νέα του μορφή, εγκαινιάζεται στις 2 Απριλίου 2007. Δύο μήνες αργότερα, η Φιλιώ Χαϊδεμένου φεύγει από τη ζωή στις 4 Ιουνίου 2007, σε ηλικία 108 ετών, έχοντας δει το όνειρό της για το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού να γίνεται πραγματικότητα. Εκτός από το λαογραφικό υλικό, το μουσείο παρουσιάζει και ιστορικό υλικό που εκτίθεται επίσης σε μόνιμη βάση. Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες – η ζωή πριν την Καταστροφή, τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτή και η εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο. Πρόσφατα, το Μουσείο εμπλούτισε τη συλλογή του με πέντε καινούριες

προθήκες και με πάνω από 60 καινούρια εκθέματα. Τα εκθέματα αποτελούν ευγενική προσφορά των απανταχού προσφύγων. Το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» αποτελεί θεμέλιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας με 11 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς, μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές εκδηλώσεις, αλλά και διάφορες άλλες δράσεις. Ο χώρος αυτός κρατάει εδώ και ζωντανές τις μνήμες, μέσα από τα κειμήλια και τις αφηγήσεις των προσφύγων που συνθέτουν την πολιτισμική παράδοση των Μικρασιατών, ενώ η μεγάλη προσέλευση των πολιτών κάθε ηλικίας,

αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για όλους όσοι πάλεψαν για να δημιουργηθεί το Μουσείο. Περισσότερα στην ιστοσελίδα http://ppied-museumfx. gr/ όπου μπορείτε να διαβάσετε και το αναλυτικό φυλλάδιο του Μουσείου. Δ/νση: Λεωφ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Ν. Φιλαδέλφεια.


Δημοτική

9

Ενημέρωση

Εκδηλώσεις στο ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού» Φιλιώ Χαϊδεμένου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

μέσα από τη δική σας φωτογραφική μηχανή και βλέμμα

Ένα κλικ για τον προσφυγικό οικισμό Νέας Φιλαδέλφειας Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς-Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας προκήρυξαν φωτογραφικό διαγωνισμό για τον προσφυγικό οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας: Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της πιο όμορφης «Κηπούπολης» κατά γενική ομολογία που διατηρούνται αλλά και κατοικούνται από τις 17 Ιουλίου 1927 μέχρι σήμερα από μικρασιάτες πρόσφυγες.

Για τον μεγάλο ποιητή Μάνο Ελευθερίου Μουσική βραδιά – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, με την χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας, διοργανώθηκε το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου στο ΠΠΙΕΔ. Μουσικός – Μαέστρος η Μαρία Κάτσαρη, κιθάρα ο Συμιανάκης Λευτέρης, μπουζούκι ο Νιάρχος Μιχάλης, τραγούδι ο Βολανάκης Γιώργος, αφήγηση – απαγγελία: Γεωργία Θεοδωρακοπούλου & Πολύκαρπος Πολυκάρπου (ηθοποιοί – σκηνοθέτες).

Οι τρεις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές θα βραβευθούν από 3μελή Επιτροπή που απαρτίζεται από: τον Δημήτρη Μιμίδη, δάσκαλο φωτογραφίας, την Ανθή Ξενάκη, τοπογράφο-μηχανικό, την Χρύσα Παπαδοπούλου, πολιτικό μηχανικό. Τα τρία βραβείο (Α΄, Β΄ και Γ΄) θα επιβραβευθούν με βιβλία-λευκώματα διακεκριμένων Ελλήνων φωτογράφων. Σε όλους όσους συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Η απονομή των βραβείων θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας. Δείτε τους όρους συμμετοχής στο http://ppied-museumfx.gr/event-item. Συμμετοχές δεκτές έως 31/12/2018.

Η «Αθήνα Ελεύθερη»… στη Νέα Φιλαδέλφεια Από τις 5 Δεκεμβρίου και για έναν μήνα, κεντρικές δράσεις της διοργάνωσης «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» μεταφέρονται στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς. «14 ιστορίες Αντίστασης» η κεντρική έκθεση της φετινής διοργάνωσης, ξεναγήσεις και προβολή ντοκυμαντέρ, φέρνουν την «Αθήνα Ελεύθερη» όλο το Δεκέμβριο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2018 – 5 Ιανουαρίου 2019. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-14:00. Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 18.00 Εγκαίνια με ξενάγηση για το κοινό από τους ιστορικούς Μενέλαο Χαραλαμπίδη & Γιάννη Γκλαβίνα. Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 18.00 Προβολή ντοκιμαντέρ: «Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη. Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 18.00 Ξενάγηση στην έκθεση από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Προβολή ντοκιμαντέρ: «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη & «Συναντήσεις με τη μητέρα μου: Λέλα Καραγιάννη» του Βασίλη Λουλέ. Στις προβολές των ντοκιμαντέρ παρίστανται και οι δημιουργοί των ταινιών. Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, 11.00 Ξενάγηση στην έκθεση από τον ιστορικό Γιάννη Γκλαβίνα.

Χριστουγεννιάτικη Λογοτεχνική Εκδήλωση Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2019, 19:00 στο ΠΠΙΕΔ, Χριστουγεννιάτικη Λογοτεχνική Εκδήλωση με θέμα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - Σκιάθος 1906 «Άνθος γιαλού».

Τέχνη και Φιλοτελισμός Μια σειρά ομιλιών που συνδέει το φιλοτελισμό με τον κινηματογράφο, τη μουσική και άλλες τέχνες και πως αυτή η τέχνη αποτυπώνεται στο γραμματόσημο, πραγματοποιήθηκε στο ΠΠΙΕΔ το Νοέμβριο 2018 με ομιλητή τον Παντελή Λεούση, μουσικό & Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας.

Κύκλος διαλέξεων «Η Φιλοσοφία Σήμερα» Για 3η συνεχή χρονιά ο Δήμος σε συνεργασία με τη διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Κεχρολόγου, και τη συμμετοχή του εργαστηρίου «Φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο Φαντασιακό»(Α.Π.Θ.) διοργανώνουν κάθε δεύτερη Δευτέρα διαλέξεις με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών ομιλητών. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν στις 19 Νοεμβρίου 2018 & θα γίνονται κάθε δεύτερη Δευτέρα μέχρι την 1η Απριλίου 2019. Ολόκληρο το πρόγραμμα των διαλέξεων στη σελίδα 11.

Προγραμματίζονται: 07/01/2019-19/01/2019: «ΜΑRΧ200 Ο μεγάλος διανοητής του 19ου στον 21ο αιώνα». Έκθεση - ομιλίες-προβολή ταινιών. 06/02/2019-27/03/2019: Έκθεση σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με θέμα τη Μ. Ασία. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 6 ομιλίες από ερευνητές και ακαδημαϊκούς.


Δημοτική

10

Ενημέρωση

προσφυγο-ποίηση

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Τ

ο Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «προσφυγο-ποίηση/μιλώντας στη σχολική τάξη για τους πρόσφυγες με

κή κρίση που δημιουργήθηκε καθώς αυτό εξελισσόταν και εκφράζουν θυμό, οργή και αγανάκτηση για την προβληματική και ολοένα αυξανόμενη ξενοφοβική στάση της Ευρώπης απέναντι στους ανθρώπους τους κατατρεγμένους από τους πολέμους που η ίδια δημιούργησε. Ερώτηση: Και η ιδέα της «Προσφυγοποίησης»; Πως προέκυψε;

τη γλώσσα της ποίησης και την ανατροπή της γελοιογραφίας». Το πρόγραμμα είναι παραγωγή της educartoon, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που προσφέρει νέες διδακτικές προτάσεις με τη χρήση και αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη σχολική τάξη (www.educartoon.gr). Παράλληλα, παρουσιάστηκε έκθεση σκίτσων ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους σήμερα, του Μιχάλη Κουντούρη. Με πολλά διεθνή βραβεία και αναγνωρίσεις στο ενεργητικό του καθώς και συνεργασίες με πρακτορεία του εξωτερικού, ο δημιουργός των έργων και συν-δημιουργός του προγράμματος, μας είπε λίγα λόγια:

Η ανάγκη να βρεθούν τρόποι ώστε γίνει συζήτηση στη σχολική τάξη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώθησε τον αδελφό μου, Αντώνη Κουντούρη, που είναι φιλόλογος στο ελληνικό σχολείο του Βούπερταλ, να «παντρέψει» τις γελοιογραφίες μου με ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, στίχους τραγουδιών, αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες ακόμα και εδάφια του Ευαγγελίου για να προσεγγίσει το προσφυγικό ζήτημα και να ενεργοποιήσει συναισθηματικά τους μαθητές. Έτσι, τα παιδιά, με αφορμή τα σκίτσα, διάβασαν ποιήματα, είδαν βίντεο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, συζήτησαν και προβληματίστηκαν για τους λόγους που οι άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους και να γίνουν πρόσφυγες, έμαθαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, όσο και στις συνθήκες που βρίσκουν στα κέντρα υποδοχής καθώς και στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που βιώνουν στη συνέχεια. Ερώτηση: Σε ένα κόσμο που έχει τραυματιστεί από φαινόμενα ξενοφοβίας, πως ήταν η ανταπόκριση των παιδιών; Υπήρχαν αρνητικά σχόλια; Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας μαθητής που όταν ρωτήθηκε στην αρχή του προγράμματος «τι κουβαλά ο πρόσφυγας στο δισάκι του?» απάντησε «αρρώστιες», τελειώνοντας το πρόγραμμα, στην ίδια ερώτηση απάντησε «τα πράγματά τους, απελπισία, αλλά και την ελπίδα». Δεν θυμόταν κάν την αρχική του απάντηση. Ερώτηση: Τι ακριβώς περιλαμβάνει η «Προσφυγο-ποίηση;» Η αποδεδειγμένη επιτυχία του προγράμματος μας έκανε να δημιουργήσουμε το διπλό βιβλίο «προσφυγο-ποίηση». Το ένα βιβλίο περιέχει τα σκίτσα και τα λογοτεχνικά κείμενα που τα συνοδεύουν, ενώ το δεύτερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα «εγχειρίδιο», ένας οδηγός για τους εκπαιδευτικούς, με επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό και τρόπους αξιοποίησής του στη σχολική τάξη. Ερώτηση: Συμμετείχατε και ξεναγήσατε παιδιά από τα Λύκεια του Δήμου, όλες σχεδόν τις ημέρες της έκθεσης. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;

Ερώτηση: Πως «γεννήθηκαν» οι γελοιογραφίες που περιλαμβάνονται την έκθεση; Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι γελοιογραφίες της έκθεσης δεν έγιναν με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι πολιτικές γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και στο περιοδικό δρόμου ‘Σχεδία’ με το οποίο συνεργάζομαι, κατά το διάστημα 2015 έως και σήμερα. Γεννήθηκαν με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα και την τεράστια ανθρωπιστι-

Τελικά, είναι προφανές ότι τα παιδιά αντιδρούν θετικά στα μηνύματα που προσλαμβάνουν από τις γελοιογραφίες, καθώς τις αποκωδικοποιούν εύκολα και τις κατανοούν άμεσα, και έτσι μπορούν να αποτελέσουν αφορμή συζήτησης, προβληματισμού και γνώσης. Αυτό άλλωστε φάνηκε από τις επισκέψεις των Σχολείων του Δήμου στην έκθεση και από τη συμμετοχή και τα ερωτήματα των μαθητών στις συζητήσεις που ακολούθησαν. Και είναι πάντα ιδιαίτερη η χαρά μου όταν έρχομαι σε επαφή με εφήβους και νέους ανθρώπους που δεν επαναπαύονται, που αναζητούν, προβληματίζονται, σκέφτονται και εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τελικά πράττουν. Γι’ αυτή την δυνατότητα που μου έδωσε, αλλά και για τη φιλοξενία της έκθεσής μου και την παρουσίαση του προγράμματος της «προσφυγο-ποίησης» ευχαριστώ και εγώ και ο αδελφός μου το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς.


Δημοτική

11

Ενημέρωση

Διαβάζοντας στο σπίτι: Μια δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για άτομα καθηλωμένα στο σπίτι Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης παρέχονται στη βάση της ισότητας στην πρόσβαση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας και κοινωνικής τάξης. Ειδικές υπηρεσίες και υλικό πρέπει να παρέχονται σ’ εκείνους τους χρήστες που δεν μπορούν, για οιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συμβατικές υπηρεσίες και το υλικό.

Μ

ε βάση το παραπάνω απόσπασμα της διακήρυξης της UNESCO, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη δράση «Διαβάζοντας στο σπίτι». Την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα (ξεκινώντας από το Δεκέμβριο), θα γίνεται κατ' οίκον παράδοση βιβλίων σε δημότες και κατοίκους του Δήμου, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δανείζονται μέχρι τέσσερα βιβλία κάθε φορά. Με την πρώτη παράδοση των βιβλίων, ο δανειζόμενος θα συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής μέλους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με τη βιβλιοθήκη για την επιλογή των βιβλίων καθώς και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. Στοιχεία επικοινωνίας: Ν. Τρυπιά 45 (Πνευματικό Κέντρο)143 41 Νέα Φιλαδέλφεια Τηλ.: 210-2582466, 210-2585773, 210-2525634, e-mail: library@dimosfx.gr Facebook: https://www.facebook.com/2037093556531878

Κύκλος διαλέξεων «Η Φιλοσοφία Σήμερα» Συνέχεια από την σελίδα 8

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Δευτέρα 19-11-2018 «Ο Αριστοτέλης σήμερα» Κωνσταντίνος Βουδούρης Καθηγητής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 2013.

Δευτέρα 3-12-2018 «Η πολιτική ως κοινωνική ανάγκη και γνωστικό αντικείμενο παιδείας» Γεώργιος Κασιμάτης Νομικός, Πολιτειολόγος, τ. Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Καθηγητής Φιλοσοφίας, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υφυπουργός Παιδείας.

Δευτέρα 21-1-2019 «H μελαγχολία της πολιτικής» Σωκράτης Δεληβογιατζής

Δημήτρης Πατέλης

Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Σύνταξης του «Φιλοσοφείν Πολιτικά Ανθρωπολογικά» και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό.

Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δευτέρα 4-2-2019

Δευτέρα 17-12-2018 «Φιλοσοφία και κοινωνική αλλαγή»

Τρίτη 8-1-2019 «To ψεύδος της πολιτικής» Θεοδόσης Πελεγρίνης

«Σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία;»

Δευτέρα 18-2-2019 «Οι φιλοσοφικές συνέπειες των σημερινών επιστημών» Ευτύχης Μπιτσάκης Καθηγητής Φυσικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκός.

Δευτέρα 4-3-2019 «Νεωτερική κρίση και φιλοσοφία» Γιάννης Μαρκόπουλος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 18-3-2019

Σταυρούλα Τσινόρεμα

«Η πολιτική ηθική σε απόσυρση;»

Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστο-

Χρυσάνθη Κεχρολόγου

τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου «Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό» (Α.Π.Θ.).

Δευτέρα 1-4-2019 «Στρογγυλή τράπεζα» Σωκράτης Δεληβογιατζής, Σταυρούλα Τσινόρεμα, Γιώργος Κασιμάτης, Χρυσάνθη Κεχρολόγου Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ.: 213 20 49 004 – 5 www.dimosfx.gr


Δημοτική

12

Ενημέρωση

Λαϊκοί αγώνες δρόμου: αντάμωμα, άθληση, συμμετοχή Τ

ρεις λαϊκοί αγώνες δρόμου διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Δήμο μας: α) επί δημοσίας οδού με την επωνυμία «Γεώργιος Αποστολάκης», β) επί ανωμάλου εδάφους και γ) «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο 5ος αγώνας λαϊκού δρόμου σε ανώμαλο έδαφος με αφετηρία και τερματισμό το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς- Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, επί της οδού Αττάλειας στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Συνολικά 600 άτομα δήλωσαν συμμετοχή και έλαβαν νούμερο με τσιπ. Από αυτούς, την ημέρα του αγώνα χρονομετρήθηκαν και τερμάτισαν 320 αθλητές σε όλες τις κατηγορίες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές, αρκετοί από τους οποίους λαμβάνουν μέρος σε αγώνες δρόμου αδιάλειπτα εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά και στις νεώτερες γενιές που με ενθουσιασμό συνεχίζουν αυτή την μαζική, λαϊκή αθλητική παράδοση. Οι αθλητές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τις αποστάσεις, την ηλικία και το φύλλο. Συγκεκριμένα: ƒƒ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 1.000 μέτρων για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων & Λυκείων) σε κατηγορίες Α) 9 – 10 ετών, Β) 11 – 12, Γ) 13 - 14 Δ) 15 -16 ετών Ε) 17 - 18 ετών για αγόρια και κορίτσια. ƒƒ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5.000 μέτρων (χρονικό όριο 45 min). Κατηγορίες: Α) Άνδρες: 1) 18 -19 ετών, 2) 20-29, 3)30-39, 4) 40-49, 5) 50-59 6) 60-69 7) 70 & άνω. Β) Γυναίκες: 1) 18 -19 ετών, 2) 20-29, 3) 30-39, 4) 40-49, 5) 50-59 6) 60 & άνω. ƒƒ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 10.000 μέτρων (χρονικό όριο 80 min). Κατηγορίες: Α) Άνδρες: 1) 18 -19 ετων, 2) 20-29, 3) 30-39, 4) 40-49, 5) 50-59 6) 60-69 7) 70 & άνω. Β) Γυναίκες: 1) 18 -19 ετων, 2) 20-29, 3) 30-39, 4) 40-49, 5) 50-59 6) 60 & άνω. Στο παρακάτω link μπορούν οι συμμετέχοντες να δουν τα αποτελέσματα τους και να τυπώσουν το δίπλωμα τους. http://www.fitwaytiming.gr/index.php/ apotelesmata/251-5-3

Φίλοι για μια ζωή και στους λαϊκούς αγώνες δρόμου: Τρέχουν μαζί από παιδιά. Εδώ μαζί στον τερματισμό.


Δημοτική

13

Ενημέρωση

Μαθήματα κολύμβησης στο ΟΑΚΑ Ξεκίνησαν για άλλη μια χρονιά τα μαθήματα κολύμβησης, που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια το τμήμα αθλητισμού του Δήμου μας στη κλειστή ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του ΟΑΚΑ. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά και ενήλικες που θέλουν να μάθουν κολύμβηση υπό την καθοδήγηση καθηγητών φυσικής αγωγής του τμήματος αθλητισμού. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20€ ετησίως για τους Δημότες και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιατρική βεβαίωση παθολόγου και δερματολόγου. Υπεύθυνος προγράμματος Φωλιάς Ιωάννης, τηλ.: 213 2026313.

Σεμινάρια αυτοάμυνας Το τμήμα αθλητισμού του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με τον πτυχιούχο προπονητή Γιώργο Ηλιόπουλο (master 7 dan) διοργάνωσαν δωρεάν σεμινάρια αυτοάμυνας στις 17-18/11, 24-25/11 και 1-2/12 σε κλειστό χώρο του Πρώην Στρατιωτικού Εργοστασίου στη Ν. Χαλκηδόνα. Η εκπαίδευση περιλάμβανε τα τέσσερα βασικά στοιχεία της αυτοάμυνας ITF TAEKWONDO (πρόβλεψη, αποτροπή, παρεμπόδιση, αντίδραση) και απευθυνόταν σε άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών.

Μεγάλη συμμετοχή στα τμήματα ποδοσφαίρου Στα πλαίσια των προγραμμάτων μαζικής άθλησης ξεκίνησαν και φέτος από 1η Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου τα μαθήματα ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 5-13 ετών και οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τα 180 άτομα. Τα τμήματα δημιουργούνται με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες που προβλέπει η αντίστοιχη Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.-Ε.Π.Σ.Α.) και είναι τα εξής: Α) Κ-14 (έτη γεν.:2005-2006)

T

Β) Κ-12 (έτη γεν.: 2007-2008) Γ) Κ-10 (έτη γεν.: 2009-2010) Δ) Κ-8 (έτη γεν.: 2011-20122013) Για την ολοκλήρωση της εικόνας των μαθημάτων και την πληρέστερη διδασκαλία του προγράμματος τα ανωτέρω τμήματα συμμετέχουν – με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των παιδιών – καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής περιόδου, σε οργανωμένα και διαπιστευμένα από την αντίστοιχη Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.-Ε.Π.Σ.Α.) ανεξάρτητα πρωταθλήματα-τουρνουά (Soccerlink, Θουκυδίδειο κλπ.). Τα μαθήματα εκμάθησης, οι προπονήσεις και οι αγώνες των τμημάτων διεξάγονται και υλοποιούνται στους παρακάτω δημοτικούς χώρους άθλησης που ανήκουν στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας: 1. Στο ανακαινισμένο γήπεδο 5Χ5 των αθλητικών εγκαταστάσεων συνοικία Ειρήνης, επί των οδών Κηφισού & Παπαναστασίου, Ν. Φιλ/φεια 2. Στο ανακαινισμένο γήπεδο 9Χ9 επί των οδών Ν. Πλαστήρα & Λαχανά, Ν. Φιλ/φεια (καμινάδα) 3. Στο ανακαινισμένο γήπεδο 5Χ5 των αθλητικών εγκαταστάσεων «Γ. Παυλάκης» επί των οδών Αχαρνών & Παπαφλέσσα, Ν. Χαλκ/να. Ενώ υπάρχει πρόβλεψη στη διάρκεια της περιόδου να υλοποιηθούν μαθήματα και στα 2 καινούργια γήπεδα 5Χ5 που κατασκευάστηκαν στο Δήμο το τρέχον έτος. Η διδασκαλία των μαθημάτων και η εκγύμναση των παιδιών γίνεται με την επίβλεψη εξειδικευμένων και έμπειρων καθηγητών φυσικής αγωγής ενώ υπεύθυνος του προγράμματος, προπονητής και δάσκαλος είναι ο Ζέτος Δημήτριος, τηλ.: 213 2026332 (Π.Ε. καθ. Φυσικής Αγωγής). Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ ετησίως για τους δημότες/κατοίκους του Δήμου ενώ για τους ετεροδημότες/μη κατοίκους είναι 40€ ετησίως.

Ο

Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών

α τμήματα Ελληνικών Παραδοσιακών χορών έχουν ξεχωριστή παρουσία, εδώ και 30 περίπου χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμο μας, σε τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο το λαϊκό πολιτισμό και την Ελληνική Παράδοση και σε Χορευτικά Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πόλεις τις Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις Χορευτικές ομάδες συμμετέχουν πάνω από 700 μαθητές όλων των ηλικιών (280 παιδιά και 450 ενήλικες) και στην ιματιοθήκη του Δήμου φυλάσσονται 250 παραδοσιακές φορεσιές, πιστά αντίγραφα από διάφορες περιοχές τις Ελλάδας. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά από τον Οκτώβριο έως το Ιούλιο κάθε έτους από τους δασκάλους Θεοχάρη Κώστα και Ζυγογιάννη Ιωάννη, στην αίθουσα Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (πρώην Στρατιωτικό Εργοστάσιο) και στο πνευματικό κέντρο του δήμου.

Νέα τμήματα από το 2019 ƒƒ Λειτουργεί ένα τμήμα TAE KWO DO στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο του Ιωνικού ƒƒ Ξεκινούν τμήματα Ρυθμικής και Τένις ƒƒ Θα ξεκινήσουν επιπλέον τμήματα στην κολύμβηση

Μαθήματα LATIN και Ευρωπαϊκών χωρών

χορός είναι μια μορφή καλλιτεχνικής, συναισθηματικής και αθλητικής έκφρασης. Θεραπεύει, εκφράζει και αποφορτίζει σώμα και ψυχή. O Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποιεί μαθήματα χορού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Latin και Ευρωπαϊκούς χορούς. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται: 1. στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45, Νέα Φιλαδέλφεια). 2. στο Πρώην Στρ. Εργοστάσιο Ν. Χαλκηδόνας (Περικλέους & Βάρναλη).

Πληροφορίες: Στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Παιδείας & Πολιτισμού. Ραιδεστού 21 Νέα Χαλκηδόνα, Τηλ.: 213 - 2026310 - 332 - 350. Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00.


Δημοτική

14

Ενημέρωση

Νέα μείωση και απαλλαγές στα δημοτικά τέλη Συνέχεια από τη σελ.1 ε βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να καθορίζει μέχρι επτά διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων ανάλογα με τη χρήση τους και να επιβάλει διαφορετικούς συντελεστές τελών με τον περιορισμό ότι η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας δεν μπορεί να ορισθεί μεγαλύτερη του πενταπλασίου της μικρότερης. Με βάση αυτή τη δυνατότητα, ο Δήμος εξάντλησε τα περιθώρια ώστε να συγκρατήσει

Μ

Επιστροφή δώρων και επιδομάτων αδείας σε εργαζόμενους Συνέχεια από τη σελ.1

Τ

α χρήματα θα δοθούν από ίδιους πόρους του Δήμου. Με βάση την απόφαση, η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν υπέβαλε έφεση κατά της 10/18 απόφασης του Ειρηνοδικείου Ν. Ιωνίας, που δικαίωσε την προσφυγή των εργαζομένων και θα τους καταβάλει περίπου 110.000,00 ευρώ. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων σε εργασιακά κεκτημένα που είχαν στερηθεί από τη νομοθεσία που ακολούθησε την υπογραφή των μνημονίων.

Έκτακτη επιχορήγηση για τα σχολεία Για άλλη μια σχολική χρονιά, ο Δήμος καλύπτει με έκτακτες επιχορηγήσεις τις ανάγκες των σχολείων που δεν καλύπτονται από τις κατανομές σχολικών κονδυλίων από την Πολιτεία. Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος διέθεσε ποσό 53 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να πληρωθούν σχολικοί τροχονόμοι για την ασφάλεια των παιδιών όλων των σχολείων, να γίνουν εξειδικευμένες τεχνικές παρεμβάσεις όπου υπάρχουν ανάγκες, να εξοπλιστούν εργαστήρια πληροφορικής, παροχή δεκατιανού από τα κυλικεία, μεταφορά κατά την επιστροφή των μαθητών του ολοήμερου 1ου Δημοτικού κλπ.

όσο το δυνατό χαμηλότερη την επιβάρυνση στα νοικοκυριά και να εισπράττει σχεδόν τα μισά από τα αναγκαία έσοδα για τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα από τις επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη δυνατή χρέωση επιβλήθηκε σε Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ). Έτσι πλέον ο συντελεστής τελών για τις κατοικίες διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 1,45 που ήταν το 2014,

ενώ η μείωση αφορά αναλογικά όλες τις κατηγορίες χρεώσεων (επαγγελματίες, επιχειρήσεις κλπ). Παράλληλα προστέθηκαν νέες κατηγορίες κοινωνικών απαλλαγών. Συνολικά οι απαλλαγές και οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη αφορούν απόρους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και τρίτεκνους, μονογονεικές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργους, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια και σε άτομα που λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έγκριση του νέου αναψυκτηρίου στο Άλσος Συνέχεια από τη σελ.1

Σ

την προσφυγή του ο Δήμος σημειώνει ότι θεωρεί αβάσιμους και προσχηματικούς τους λόγους που επικαλείται ο Δ/ντης Δασών για να απορρίψει το νόμιμο και εύλογο αίτημα του Δήμου. Στην αίτηση περιγράφονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες που έκανε ο Δήμος προκειμένου να κατασκευάσει νόμιμα ένα νέο αναψυκτήριο στην θέση του παλαιού Κενταύρου, το οποίο είχε αυθαίρετα επεκταθεί, είχε κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο και είχε υποχρεωτικά διακόψει τη λειτουργία του εδώ και αρκετά χρόνια. Κατόπιν αυτών, η παρούσα Δημοτική Αρχή το κατεδάφισε το 2015, προκειμένου να απαλλάξει τον Δήμο από τα πρόστιμα και ταυτόχρονα να μπορέσει να λειτουργήσει ένα νέο νόμιμο αναψυκτήριο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Άλσους. Επιπλέον προχώρησε στην σύνταξη και την έγκριση όλων των αναγκαίων μελετών σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τα Άλση: Διαχειριστική Μελέτη για ολόκληρο το Άλσος, υλοποίηση των δράσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μελέτες για το νέο κτίριο με υλικά, μορφή και διαστάσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δ/ντή Δασών, αδειοδότηση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Δ/νση Περιβάλλοντος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ανάπλαση παρτεριών Η Δ/νση Πρασίνου - Περιβάλλοντος του Δήμου, προχώρησε σε εργασίες ανάπλασης παρτεριών με φυτεύσεις και νέους χλοοτάπητες κατά μήκος της οδού Ν. Πλαστήρα στην συνοικία Αγ. Μαρίνα στην Βόρεια Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο ο Δ/ντης Δασών, σχεδόν ένα χρόνο αφότου κατατέθηκε το τελικό αίτημα του Δήμου απέρριψε την κατασκευή του αναψυκτηρίου. Είχαν προηγηθεί έγγραφα υπομνήματα προς υπενθύμιση και διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου για την καθυστέρηση της απάντησης του Δ/ντη Δασών. Όπως τονίζει ο Δήμος, η ανέγερση του αναψυκτηρίου θα αποτελέσει πηγή εσόδων για την συντήρηση του Άλσους και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στο Άλσος και στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, διερευνώνται και επόμενες νομικές ενέργειες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της πόλης και του Άλσους.

Εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων» Ενημερωτική εκδήλωση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα διοργανώθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από ειδικούς γιατρούς των νοσοκομείων «Οι Άγιοι Ανάργυροι», «Αμαλία Φλέμινγκ» και Γ.Ν.Α. «Πατησίων», σε σχέση με την αρτηριακή πίεση, την υπερλιπιδαιμία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.


Δημοτική

15

Ενημέρωση

Χρήσιμα τηλέφωνα Δήμου Δημαρχείο, Δεκελείας 97: 213 2049000

Πρωτόκολλο: 213 2049028-029-040 Δημοτολόγιο: 213 2049049-050-053-054

Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων: 210 2523584, 210 2514446

Fax: 213 2049051

Δημαρχείο Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων

Γραμμή Δημότη: 210 2585022, 153 22

Κέντρα Προσχολικής Αγωγής:

Δημοτική Αστυνομία: 213 2049142 / 143

ƒƒ A΄ παιδικός σταθμός Ν. Φιλ/φειας: 210 2511567

Γραφείο Δημάρχου: 213 2049003-004-005

ƒƒ Β΄ παιδικός σταθμός Ν. Φιλ/φειας: 210 2516001

Fax: 213 2049006

ƒƒ Γ΄ παιδικός σταθμός Ν. Φιλ/φειας: 2102529993

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών: Αντιδήμαρχος: 2132049016 Διευθύντρια: 2132049089 Τμήμα Προϋπολογισμού: 213 2049080-081-082 Τμήμα Λογιστηρίου: 213 2049036-037-038-039033-032 Fax: 213 2049031 Τμήμα Εσόδων & Διαχ. Περιουσίας: 213 2049020-021-023-024-026 Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας: 2132049044-045047-048

Τεχνική Υπηρεσία: 210 2589917, Fax: 210 2589915 Αντιδήμαρχος: εσωτ. 205 Διευθύντρια: εσωτ. 202 Πολεοδομία: 210 2518815, Fax: 210 2589915 Κοινωνική Υπηρεσία 210 2532047

A΄ ΚΑΠΗ Ν.Φιλ/φειας: 210 2524346

Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας: εσωτ. 309-306307-303 Κοινωνικό Παντοπωλείο: 210 2582295 Τμήμα Κοιν. Πολιτικής- Προαγωγής Δημ.Υγείας: εσωτ. 310, 003, 006

Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού: 213 2049060061-062-064-065 Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας: 213 2049034-035072

Δημοτική

Ενημέρωση Περιοδική ενημερωτική έκδοση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Υπεύθυνος κατά το νόμο: Αριστείδης Βασιλόπουλος

Κέντρα Κοινότητας: 210 2532047 Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής: εσωτ. 304302, Fax: 210 2532048 Βοήθεια στο σπίτι: εσωτ. 311

Διεύθυνση Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού

Β΄ ΚΑΠΗ Ν. Φιλ/φειας: 210 2759114 ΚΑΠΗ Ν. Χαλκ/νας: 210 2531333

Αντιδήμαρχος: 210 2511969 Διευθυντής: 210 2511969 Τμήμα αποκομιδής απόρ.: 210 2512111 Τμήμα Διαχ/σης & συντ/σης: 210 2511969 Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού: 210 2528348 Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου: 2102513563 Διεύθυνση Παιδείας & Πολιτισμού: 2132026360 /580 /356 /350 /313 /332 Σχολικές επιτροπές: 213 2026311 /324

Κεντρικό Δημαρχείο: Δεκελείας 97, Ν. Φιλαδέλφεια, Τ.Κ. 143 41 T. 213 20 49 000 ✉ neafiladelfeia@dimosfx.gr,

Πνευματικό Κέντρο Ν.Φιλ/φειας: 210 2582466 Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκ/νας: 210 2523584 ΚΗΦΗ: 210 2584067 1ο ΤΟΜΥ: 210 2533974, 210 2582043 2ο ΤΟΜΥ: 210 2755322, 210 2797265, Fax: 210 2796278

Στο διαδίκτυο: http://www.dimosfx.gr, https://www.facebook.com/dimosfx/

Γυμναστήριο Άτταλος: 210 2585716

Youtube & Flickr: ΔΗΜΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Νεκροταφείο: 210 2317716, Fax: 210 2313205

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ www.ppied-museumfx.gr Σχεδιασμός - Εκτύπωση: ΔΩΔΕΚΑ PRINTINGS Ζηνοδώρου 15Α, Αθήνα, Τ.Κ. 104 42 Τ. 210 5122200 www.dodeka.gr

ΚΕΠ Ν. Φιλ/φειας: 213 2049130-4, Fax: 210 2583084

Διευθυντής: εσωτ. 301

Τμήμα Προμηθειών: 213 2049066-067-068-070

Διευθυντής: 213 2049055

ƒƒ Βρεφικός σταθμός Ν. Χαλκ/νας: 210 2511429

Αντιδήμαρχος: εσωτ. 305

Σίτιση Δήμου: 210 2523388

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

ƒƒ Γ΄ παιδικός σταθμός Ν. Χαλκ/νας: 210 2523829

ΚΕΠ Ν. Χαλκ/νας: 210 2582794, Fax: 210 2582549

Fax: 213 2049063 Fax: 213 2049071

ƒƒ Α΄ παιδικός σταθμός Ν. Χαλκ/νας: 210 2518224

ΠΠΙΕΔ: 213 2049158/137/155/156, Fax: 210 2583759 Κοινωφελής Επιχείρηση: 210 2526255, Fax: 210 2526295

Στην «Δημοτική Ενημέρωση» έχει αποφασιστεί να υπάρχει σελίδα για τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Μέχρι την στιγμή που έκλεισε το παρόν τεύχος, δεν είχαν κατατεθεί άρθρα από την αντιπολίτευση, αν και είχαν ενημερωθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Δημοτική

16

Ενημέρωση

Χριστουγεννιάτικο Χωριό για μικρούς και μεγάλους

Α

πό την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο χωριό λειτουργεί στο πάρκο «Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Άγιος Βασίλης με την Άγιο-Βασιλίτσα, ξωτικά, μασκότ, νεράιδες, μουσικοί& άλλοι καλλιτέχνες περιμένουν τους μικρούς μας φίλους να τους ξεναγήσουν στα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, να γράψουν μαζί το γράμμα με τις ευχές και τα δώρα που επιθυμούν και να το ταχυδρομήσουν στον Αγ. Βασίλη, ενώ φτιάχνουν μαζί τους χριστουγεννιάτικες κατασκευές, στολίδια και κάρτες.

ση, μουσική και τραγούδι, αλλά και όμορφες συγκινητικές στιγμές, που αποδίδει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων: την ομορφιά του να δίνεις, να μοιράζεσαι και να αγαπάς. ƒƒ Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, 12:00 -13:00: «Ο Καρυοθραύστης». Από την θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πλειώνη. Η μαγική ιστορία της Κλάρας, ένα όνειρο ή πραγματικότητα... 17:00-19:00: «Παίζουμε με τα Χριστούγεννα» το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, θα απασχολήσει τα παιδιά με παιχνίδια και χριστουγεννιάτικα εργαστήρια. ƒƒ Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, 17:00-20:00: Μπαλονοκατασκευές από την Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρώμενο». ƒƒ Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, 19:00-19:30: Τελετή λήξης. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα τέχνης με φωτιές υψηλού επιπέδου που θα μαγέψει τους θεατές, διάρκειας μισής ώρα και αποχαιρετούμε το 2018 με μια πολύχρωμη παρέλαση πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης. Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων σας περιμένουν στο Χριστουγεννιάτικο χωριό το σπίτι του Πολιτισμού με τοπικούς συλλόγους του Δήμου μας, το σπίτι της Αγάπης με κοινωνικούς φορείς και συλλόγους, και το σπίτι της Παιγνιοθήκης.

Το Magic Diabetes Bus στις 21 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Πατριάρχου

Σ

την κεντρική πλατεία του Δήμου μας θα ολοκληρώσει το ταξίδι του το Magic Diabetes Bus της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη». Ο Δήμος επιλέχθηκε μαζί με άλλους 4 Δήμους της Αττικής, λόγω της έντονης παρουσίας και συμμετοχής σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας. Το Magic Diabetes Bus παρέχει για τους μικρούς του φίλους και τους γονείς τους ένα μαγικό ταξίδι, με: ƒƒ Δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης. ƒƒ Ενημέρωση για θέματα Σακχαρώδους Διαβήτη από Ιατρό, Διατροφολόγο και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας. ƒƒ Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και εφήβους σε σχέση με το Σακχαρώδη Διαβήτη. ƒƒ Ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού.

Ειδικευμένοι make up artists κάνουν face painting με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα, μόνο με ειδικά υποαλλεργικά προϊόντα, η Άγιο-Βασιλίτσα αφηγείται παραμύθια με τη βοήθεια μουσικών οργάνων και άλλων χριστουγεννιάτικων αξεσουάρ και ένας μουσικός κάνει παιχνίδια με αυτοσχέδια μουσικά οργανάκια. Και φυσικά το τρενάκι θα βρίσκεται στο Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων όλες τις ημέρες λειτουργίας του Χωριού για να σας κάνει μια βόλτα! Τα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο είναι: ƒƒ Άνοιγμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού Κυριακή 23/12 το πρωί ενώ στις 19:00 άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου με εορταστικά, παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ν. Φιλ/ φειας – Ν. Χαλκ/ νας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Κάτσαρη. 12:00-13:00: «Τα Χριστούγεννα των Αδερφών Γκριμ» από την παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου και σκηνοθεσία του ιδίου. Μια φορά και έναν καιρό… και το ταξίδι ξεκινά! ƒƒ Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, 12:00-13:00: «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου». Από την θεατρική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, σε σκηνοθεσία της Γκάυ Στεφάνου. Μια περιπέτεια γεμάτη δρά-

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού θα συμμετέχουν ενεργά η Θεατρική ομάδα Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας «ΟΝΕΙΡΩΔΟΙ» και το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας. Μέρες και ώρες λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού: Κυριακή 23/12/18: 11:00-14:00μμ & 17:00-20:00μμ, Δευτέρα 24/12/18: 11:00 -14:00μμ & 17:00-20:00μμ, Τρίτη 25/12/18: 17:00-20:00μμ, Τετάρτη 26/12/18: 11:00-14:00μμ & 17:00-20:00μμ, Σάββατο 29/12/18: 11:00-14:00μμ & 17:00-20:00μμ, Κυριακή 30/12/18: 11:00-14:00μμ & 17:00-20:00μμ,

Το κυπαρίσσι που έγερνε Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 17:30 η συγγραφέας Στέλλα Αρβανίτη διάβασε το βιβλίο της «Το κυπαρίσσι που έγερνε» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την ίδια μέρα στολίσαμε με τους μικρούς μας φίλους το χριστουγεννιάτικο δένδρο της βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 31/12/18: 17:00-20:00μμ.

Οι φίλοι δεν αγοράζονται! Υιοθέτησε ένα αδέσποτο και απόκτησε ένα παντοτινό φίλο.

Στήριξε το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου - Επικοινωνήστε στο: 6944949741

«Χριστούγεννα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν… στη βιβλιοθήκη». Παραφράζοντας το απόφθεγμα της Marjorie Holmes, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 11:15 το πρωί, χριστουγεννιάτικες ιστορίες για παιδιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νο 2  
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νο 2  
Advertisement