Page 36

Fotos: Fra bogen

Det var langt fra alle, der var begejstrede over den tysk-tyske genforening. Det gjaldt både franske og britiske statsledere og liberale vesttyske intellektuelle. De første frygtede et samlet Tysklands styrke, og de sidste brød sig ikke om den tilbagevendte fædrelandskærlighed. Amerikanerne med George Bush Sr. i spidsen støttede den dog grundlæggende. Her ses amerikanske flyvere under luftbroen til Berlin 1948-49, der gjorde, at amerikanerne begyndte at vinde tyskernes ‘hearts and minds’ efter krigen.

Pressemøde med Politbureauets førstesekretær Günter Schabowski. Han kom ved en fortalelse til at åbne DDR’s grænse til Vesttyskland, skriver Lykke Friis.

36

tyske historie, at 1989 gennem et eksempel som ham også repræsenterer en udfordring. Han er et billede på, at Tyskland ikke udelukkende er vokset gnidningsfrit sammen. Som Lykke Friis bemærker, gjorde en østtysker som ham jo sig selv arbejdsløs, da “den tysk-tyske grænse ophørte med at eksistere”. Harald Jäger har også senere fortalt, at han i 1990 holdt med Argentina i VM-fodboldfinalen mod forbundsrepublikken. “De (vesttyskerne, red.) skulle ikke også vinde i fodbold”, mente han. Genforening? Ja. En “Wende”? Ikke ubetinget. Lykke Friis har grundlæggende skrevet et anderledes, effektfuld og fornøjelig bog om en tid, der viste, at historien er fuld af

mening, selvom det er enkelte menneskers vilje og det store tilfælde, der har det med at ændre dens gang. Den er aldrig entydig, og de gode er aldrig kun gode. Det er nok meget godt. Håbets Europa i 89 billeder. Af Lykke Friis. Gads Forlag 2019, 273 sider, 300 kr.

Profile for GRÆNSEN

Grænsen - magasin om mindretal, sprog og kultur  

nr. 5 / oktober 2019 - 81. årgang

Grænsen - magasin om mindretal, sprog og kultur  

nr. 5 / oktober 2019 - 81. årgang

Profile for graensen
Advertisement