Page 19

hegnet sat i forbindelse med den amerikanske præsident Donald Trumps ambitioner om at bygge et hegn ved grænsen til Mexico, Brexit, uroen i EU og Berlinmurens fald i 1989. Avisen Die Welt skrev samme dag om en høring i den slesvig-holstenske landdag i Kiel, at “begge sider i parlamentet i Kiel var enige som aldrig før: “De er skøre, de danskere””, og flere slesvig-holstenske politikere ytrede sig stærkt kritisk, blandt dem De Grønnes daværende Europapolitiske ordfører i landdagen, Rasmus Andresen. “Vildsvinehegnet lægger sig ligesom beskæringerne inden for asylområdet og paskontrollen ved den dansk-tyske grænse i forlængelse af Danmarks politik med symbolsk at afskærme sig fra omverdenen”, sagde han i en pressemeddelelse.

AfD støtter vildsvinehegnet

Ét tysk parti har dog ytret sig positivt om vildsvinehegnet. Volker Schnurrbusch fra det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD), der i 2017 blev valgt ind i den slesvig-holstenske landdag med 5,9 procent af stemmerne og fire mandater, udtrykte allerede i juni 2018 i en pressemeddelelse “fuld forståelse” for hegnet. Han sidder ligesom Hauke Göttsch og Flemming Meyer i landdagens miljø- og landbrugsudvalg. “Hegnet er et vigtig signal fra staten til sine borgere om, at man gør alt for at holde den afrikanske svinepest ude. Vi ved, hvor vigtig svineeksporten er for Danmark. Så det er afgørende, at man viser befolkningen og landbruget, at det her bliver taget seriøst. Vi opfordrer også den slesvig-holstenske regering til at undersøge, om man med fordel kan opsætte hegn ved naturlige grænser

i vores delstat, f.eks. ved vores grænse til Mecklenburg”, siger Volker Schnurrbusch til magasinet Grænsen. Han uddyber, at forudsætningen for vildsvinehegnet er, at det ikke må have negativ indflydelse på mennesker, der pendler over grænsen. “De mentale grænser mellem Danmark og Tyskland er forsvundne, og det er godt. Og jeg tror ikke, at et hegn mod vildsvin kan genoprette dem”, siger Volker Schnurrbusch.

Ved grænseovergangen ved Sofiedal slår et skilt symbolsk bro over grænsen. Flemming Meyer mener, det lokale aspekt er blevet glemt, da man fra dansk side valgte at sætte vildsvinehegnet op.

Dansk minister: Det handler om økonomi

Over for tyske medier og politikere har den danske regering af flere omgange understreget, at vildsvinehegnet udelukkende skal ses som en beskyttelse af den danske svinebaserede eksport og dermed af dansk økonomi. “Det spiller en særdeles vigtig rolle for vores velfærdssamfund og for arbejdspladserne i Danmark”, sagde daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på dagen, hvor opførelsen af hegnet blev påbegyndt, til Spiegel Online. Senere, i maj måned, skrev daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et brev til Flensborgs overborgmester, socialdemokraten Simone Lange, efter at hun forinden havde bedt den danske regering om at lede vildsvinehegnet udenom det rekreative område Kollund Skov. Området tilhørte Flensborg Kommune indtil 2006, hvor det blev solgt til private investorer. Ved overdragelsen sikrede kommunen sig dog en ret til at nedlægge veto over for eventuelle bygge- og anlægsprojekter i området, hvilket et stort flertal i byrådet besluttede at gøre over for vildsvinehegnet. 19

Profile for GRÆNSEN

Grænsen - magasin om mindretal, sprog og kultur  

nr. 5 / oktober 2019 - 81. årgang

Grænsen - magasin om mindretal, sprog og kultur  

nr. 5 / oktober 2019 - 81. årgang

Profile for graensen
Advertisement