a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

veljača / ožujak 2020.

broj 18

POSLOVNI REJTING

GPP je bonitetno izvrsna tvrtka STATUS PROJEKTA

Sve aktualne faze naše modernizacije

STATISTIKA OMETANJA

Prošle godine bilo je 98 tramvajskih zastoja


Vaše mjesto za plaćanje računa Posjetite nas u Osijeku na adresi: L. Jägera 1-3 ili Ive Tijardovića 4A radnim danom do 18:30 h subotom do 12 h i platite većinu svojih računa BEZ NAKNADE


POSLOVNI CERTIFIKAT

FOKUS

 mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

Naš poslovni rejting u 2019./2020. certificiran je ocjenom AAA

Samo 12 posto osječkih tvrtki je bonitetno izvrsno Od cjelokupnog broja tvrtki koje posluju u Osijeku, njih 12 posto je bonitetno izvrsno i te tvrtke čine 73 posto u ukupnim prihodima koji se ostvaruju u gospodarstvu Osijeka. Gradski prijevoz putnika je, dakle, među najboljim tvrtkama u Osijeku. A certifikati se dodjeljuju prema međunarodnim kriterijima koji su jednaki u svim zemljama svijeta. Certifikator je švedska tvrtka Bisnode koja djeluje u 19 europskih zemalja, ima preko 150.000 klijenata, a specijalizirana je za proizvodnju visokokvalitetnih poslovnih, kreditnih i tržišnih informacija o kvaliteti tvrtki. Certifikati nose ocjene - A, AA ili AAA. GPP je ocijenjen najvišom ocjenom.

U Osijeku je tridesetak tvrtki ušlo u kategoriju za dodijeljivanje Certifikata bonitetne izvrsnosti i ocijenjeno različitim ocjenama. Međunarodno priznata oznaka poslovne izvrsnosti je odlična referenca budućim poslovnim partenerima. 3 I veljača / ožujak 2020.

Stručnjaci su pozitivno i afirmativno procijenili stabilnost svih naših poslovnih trendova Bonitetna ocjena AAA dodijeljena nam je na temelju poslovnog iskaza iz prošle godine, te predviđanja za iduću godinu. Procijenjeno je da ostajemo solventni, s potencijalima za investicije. Spadamo u red tvrtki s višegodišnjom tradicijom koje ne ulaze u blokadu, imaju dobru profitnu stopu i zapošljavaju. Inače, nastavljamo sa stabilnim poslovnim trendovima i početkom ove godine redovito i uredno podmirujemo sve svoje obveze. Obnovili smo standardne ugovore o sufinanciranju određenih skupina putnika, kako bi im cijene prijevoznih karata bile što pristupačnije. A zanavljamo i ugovore o poslovnoj suradnji s gradskim tvrt-

kama o kupnji radničkih mjesečnih karata. Paralelno smo započeli provedbu Plana nabave roba i usluga, te pripremamo financijska i druga izviješća za prošlu poslovnu godinu temeljem kojih se rade aktualni poslovni planovi. Izvršeno je ugovaranje nadzora i ostalih aktivnosti za projekt Modernizacije gradskog prijevoza. A sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) pripremamo zadnju verziju natječajne dokumentacije za izvođače i uskoro će biti objavljen natječaj. Redovito održavamo sustav i sve su linije u punoj funkciji.

DOGOVORI S Ministarstvom prometa intenzivno dogovaramo nastavak investicije u nabavku novih tramvajskih kola, ostatka autobusne flote i izgradnje nove tramvajske remize.

KAPACITETI Trenutno nema nikakvih ograničenja u kapacitetima svakodnevne ponude naših autobusnih i tramvajskih linija. Sve je na raspolaganju putnicima, bez ograničenja.


Poštivanje svih propisa i pravila EU zahtijeva mnogo vremena za provedbu

STATUS PROJEKTA

Sve aktualne faze naše modernizacije Ugovoreno upravljanje projektom modernizacije tramvajske infrastrukture na području Osijeka je u fazi provedbe Za aktivnost “Usluga stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu tijekom projektiranja i građenja kod izvođenja građevinsko obrtničko instalaterskih radova na modernizaciji pruge u gradu Osijeku” donesena je Odluka o odabiru, te je nakon isteka roka mirovanja sklopljen ugovor sa odabranim ponuditeljem. Za aktivnost “Elektromonterski i građevinski radovi na modernizaciji i izgradnji ispravljačkih stanica; modernizacija kontaktne mreže i izgradnja podzemne kabelske mreže” je nakon provedenog drugog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima objavljeno Izvješće, te je predmet nabave dostavljen u SAFU na ex ante provjeru.

Za aktivnost “Građevinski radovi na modernizaciji tramvajske pruge i tramvajskih stajališta” je završeno prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, te je u tijeku izrada Izvješća o provedenom savjetovanju. Za aktivnosti “Nabava aplikacija”- podaktivnosti 1. Izrada mobilne aplikacije “Moj lega tramvaj” i 2. Povezivanje ticketinga sa google transit uslugama, potpisani su ugovori, te je u tijeku realizacija ugovora.

Denis Barić, koordinator Projektnog tima za EU fondove

KLJUČNI CILJ

Povećanje broja korisnika javnog prijevoza. BOLJE

Početna ideja i plan višestruko su promijenjeni i nadograđeni na bolje.

PROMIDŽBA I VIDLJIVOST

Potpisan je ugovor i u tijeku je realizacija za podaktivnost Redizajn web stranice i promocija projekta.

PRIJEVOZ VRTIĆARACA NA KLIZALIŠTE

Ove godine 700 osječkih klinaca će naučiti klizati Školski sportski savez grada Osijeka već 20 godina surađuje s GPP-om. Autobusi Gradskog prijevoza putnika prevoze djecu iz osječkih vrtića na satove obuke klizanja na klizalištu Sokol. - Ove godine u obuci sudjeluje 30-ak vrtića, što iz Osijeka, što iz prigradskih naselja. Riječ je o petodnevnom programu koji se provodi tijekom prosinca, siječnja i veljače. Na raspolaganju nam je jedan autobus koji svakodnevno na klizalište dovozi po dvije grupe vrtićaraca - pojašnjava Marin Matijević iz Školskog športskog saveza, dodajući kako će ove zime prve klizačke pokrete učiti 700 vrtićaraca. veljača / ožujak 2020. I 4


AUTO RADIONICA ZORAN ANIĆ, ELEKTRIČAR

U svakoj je smjeni posao drukčiji

Vozio sam tramvaj i prodavao karte, ali ovo najviše volim Svaki dan radi se nešto drugo i nikad ne znamo što će biti sljedeće

VOŽNJA I NA PLIVANJE

Prije sezone klizanja, u studenom, vrtićarci kreću s trodnevnim programom na Gradskim bazenima, s kojim se nastavlja nakon veljače, a gdje ih također prevozi GPP-ov autobus.

Riječ je o dugogodišnjoj i uhodanoj suradnji. 5 I veljača / ožujak 2020.

Silom prilika, kaže kolega Zoran Anić, postao je električar, ali nije požalio. I što je još važnije, GPP-u je vjeran već 23 godine. - Nije mi želja iz djetinjstva bila postati serviser, htio sam studirati elektrotehniku. Ali i ovako je dobro ispalo - kaže Zoran. Posao se radi u tri smjene. - Ako radim prvu smjenu, posao kreće u 6,00 sati. Poslovođa napravi raspodjelu poslova. Posao je vrlo dinamičan i zanimljiv, svaki je dan drugačiji. Najviše volim raditi u prvoj smjeni jer mi je popodne slobodno. Sjeća se i kako je ranije radio na drugim pozicijama. - Nas nekoliko iz auto radionice radili smo kao vozači tramvaja tri mjeseca. Neki su se, potom, prekvalificirali za vo-

HOBIJI U slobodno vrijeme volim pogledati dobar film. Bavim se i sportom, preko zime nešto slabije. A imam i vikendicu, pa tijekom godine kosim skoro svaka dva tjedna.

KVAROVI Po zimi je najviše kvarova, prosječno desetak dnevno, a najčešće su vezani za struju.

zača tramvaja, a nekoliko kolega, uključujući i mene, nije htjelo jer volimo raditi u radionici. Radio sam i na prodaji karata godinu dana. No, nisam htio mijenjati svoj posao jer mi je ovo što radim mnogo dinamičnije i zanimljivije. Radni su uvjeti mnogo bolji nego ranije, počevši od same hale, dizalice. - Novi autobusi još su pod garancijom i na njima zapravo samo mijenjamo žarulje. Ali na starim vozilima popravljamo sve i kvarovi su sve učestaliji.

25

nas je u radionici i međusobna suradnja je izvrsna


VOZAČ AUTOBUSA IVICA BULJEVIĆ

Gospođe mi nose čokolade kad ih pričekam na stanici U svojoj obitelji ja sam treća generacija profesionalnih vozača Kolega Ivica Buljević u GPP-u je zaposlen godinu i pol. - Treća sam generacija profesionalnih vozača u svojoj obitelji. Djed je bio vozač, stričevi također. Pa sam i ja nastavio tim putem i nisam požalio - kaže Iviaca. Vozi liniju Čepin - Tenja i putnici ga ondje prepoznaju i pozdravljaju. - Ima stalnih putnika koji me pozdrave i s kojima kratko popričam. Linija prolazi kroz Industrijsku zonu u Nemetinu gdje je Kandit, pa mi gospođe nose čokolade kad ih pričekam jer vidim da trče. Već točno znam tko ulazi na kojoj stanici. Do sada nisam imao nikakvo neugodno iskustvo s putnicima

DJECA Slobodno vrijeme obožavam provoditi s djecom. Imam ih troje. KOLEGE Sa svim kolegama imam dobar odnos. S jednim sam zajedno radio 20 godina.

Imamo vrhunsku radnu odjeću

i nadam se da toga neće biti. Ima svakakvih ljudi, ali ja gledam da svoj posao odradim profesionalno i da svoje privatne probleme, ako ih imam, ostavim kod kuće jer vozač je na usluzi putnicima. Cijeli život, kaže, rano ustaje.

- Kad čovjek voli posao koji radi, nije mu naporno, ali slobodno mogu reći da je naš posao stresan. Potrebna je 100% koncentracija u prometu, ali dinamično je, stalno smo u gradu, krećemo se među ljudima i to je super.

GRAĐANI OCJENJUJU USLUGU PRIJEVOZA AUTOBUSIMA KARTA Sve je super, ali ipak imam malu zamjerku na cijenu mjesečne karte za zaposlene. - Imala sam priliku voziti se novim autobusima. Sjedala su udobna, a unutra je uredno i čisto. Sviđa mi se što su autobusi niskopodni jer sam vidjela da je i starijim osobama i majINGA kama omogućen lakši ulazak i izlazak VUKSANIĆ, iz vozila. Ukupno sam jako zadovoljna mag. educ. croat. uslugama GPP-a.

ZADOVOLJNA Uslugama GPP-a sam zadovoljna, posebice cijenom radničke mjesečne karte. - Svakodnevno se na posao vozim javnim prijevozom, češće autobusom nego tramvajem. Vozila sam se novim autobusima i imam same pohvale. Vožnja je mnogo udobnija i ugodMARINA nija nego prije. Čisto je i održavano ŠIMUNOVIĆ, i nadam se da će tako i ostati. To je dipl. oec. pravi put. veljača / ožujak 2020. I 6


VOZAČICA TRAMVAJA MARIJANA FRANJIĆ

Suprug me nagovorio da vozim tramvaj i super je Kad pričekam putnike koji žure zahvale mi se čokoladicom ili bombonom Kolegica Marijana Franjić u Gradskom prijevozu putnika zaposlena je godinu i pol dana. - U GPP-u sam od početka zaposlena kao vozačica tramvaja, a tramvaj sam počela voziti spletom okolnosti na prijedlog supruga. Nikad nisam požalila jer sam se pronašla u ovom poslu i iskreno uživam – kaže Marijana. Priča kako joj nije problem ni rano buđenje. - Svaka smjena traje sedam sati, a najdraže mi je raditi ranu smjenu. Mijenjam linije, ali trenutno vozim liniju 2, Bikara - Trg A. Starčevića. Sa stalnim putnicima svakodnevno komuniciram. Ima putnika koji me prepoznaju, pozdrave me i po-

NOVO Radujem se novim tramvajima, a i putnicima će vožnja biti puno ugodnija. Moj posao nije naporan, ali je stresan i traži punu koncentraciju u prometu.

Nove radne uniforme su kvalitetne i udobne

pričaju sa mnom. Nije imala nikakvih neugodnih iskustava s putnicima, a rado ističe ona ugodna i pozitivna. - Više puta pričekam putnike koji žure na tramvaj te mi se nakon toga zahvale, a kao znak zahvale često znam dobiti čokoladicu ili bombon. Putnici su

jako kulturni - objašnjava. Suradnja među kolegama je, kaže, također jako dobra. Svi su u svakom trenutku spremni pomoći. A u slobodno vrijeme druži se s obitelji i bavi se sportom - vozi bicikl, trči i šeta. - Zdravlje mi je uvijek na prvom mjestu. 

GRAĐANI OCJENJUJU USLUGU PRIJEVOZA TRAMVAJIMA KULTURNI Vozači tramvaja su uvijek kulturni, a tramvajska kola uredna i čista. Bravo. - Tijekom hladnijih mjeseci tramvajem se svakodnevno vozim na posao, a ljeti se vozim biciklom. Uglavnom, mi je sve u redu, zapravo nemam nikakvih zamjerki. Jako se radujem JASMINKA novim, niskopodnim tramvajima i ČATOVIĆ, dipl. obnovljenim stajalištima. Mislim da ing. elektrotehnike će doprinijeti ljepšoj slici grada. 7 I veljača / ožujak 2020.

PRIHVATLJIVO Tramvajska stajališta su jako dobro uređena, a cijene prijevoza su prihvatljive. - Javnim se prijevozom vozim dva do tri puta tjedno, najčešće tramvajem. Iako su tramvaji u jako dobrom stanju, radujem se novima koji će doći jer će sigurno biti još ljepši. Tijekom ljeta u IVA PAVIČIĆ, vozilima zna biti vruće, a čula sam da dipl. oec. će taj problem biti riješen dolaskom novih vozila.


Kakva dobra zabava! INFORMACIJE Tel. +385 31 685 110 / prodaja.bizovac@bluesunhotels.com www.bizovacke-toplice.hr / FB: Bizovacketoplice

Oglas za GPP - revija - Bizovacke - 2018.indd 1

09.11.18 12:23:31


ISKONOVCI SU MEGABITNI Zato postani Iskonov mega lega.

NAJBOLJA PONUDA PAKETA


PROŠLE GODINE

Za rješavanje odštetnog zahtjeva u prosjeku je potrebno oko 30 dana

POŠTENI Često se vozači neposredno nakon zastoja tramvaja obrate Odjelu naknade šteta GPP-a te uz ispriku što su prouzročili zastoj odmah pristanu na zaključivanje ugovora o nagodbi.

Bilo je 98 tramvajskih zastoja

Zbog nepropisno parkiranih vozila na pruzi, prometnih nesreća i kvara tramvaja

Najveći se broj zastoja dogodio u Strossmayerovoj ulici (34 zastoja), zatim u Županijskoj (26 zastoja) i u Divaltovoj ulici (18 zastoja). Ostali zastoji dogodili su se u Reisnerovoj, Kapucinskoj, Radićevoj, Vinkovačkoj, Europske avenije, Hadrijanovoj i Bana J. Jelačića. Najkraći zastoj trajao je 10 minuta, a najduži 2 sata i 15 minuta. Najčešći razlozi zastoja su nepropisno parkirano vozilo (75 počinitelja), zatim prometne nezgode tramvaja i drugog sudionika i prometne nezgode drugih sudionika (19) te kvar tramvaja (4 slučaja). Za rješavanje zastoja prosječno je potrebno oko 45 minuta.

PETAR KRSTIĆ referent prometa

- Nažalost, u gradu nema službe za premještanje vozila te se mora pričekati da počinitelj ukloni vozilo. Vozač tramvaja pokušava doći do počinitelja koristeći zvono na tramvaju. Izvješće o zastoju tramvaja služi za izračun zastoja i potraživanje naknade za izazivanje zastoja.

DIJANA STOJIĆ samostalni referent osiguranja i naknada šteta

- Od ukupnog broja zastoja tramvaja zbog nepropisnog parkiranja, oko 70 % vozača odmah pristane na zaključivanje ugovora o nagodbi, kako bi iskoristili mogućnost popusta od 25 % i obročno plaćanje. Ostali idu na sud i u konačnici imaju znatno veće troškove.

NOVI ATRAKTIVNI OGLASI NA TRAMVAJIMA Površine tramvaja su najatraktivniji marketinški kanal u Osijeku. Od početka godine ima čak tri tramvaja novooslikana reklamama - Auro Domus, Iskon i Germania Sport. - Brandiranje vozila javnog prijevoza nudi prostorno veliku reklamu koja je posebno uočljiva i atraktivna. A tramvajska linija u Osijeku proteže se velikim dijelom grada i na taj način planiramo postići veliki doseg prijenosa promotivne poruke - kaže Jasmina Batarilo-Ćerdić, voditeljica marketinga Germania Sporta. veljača / ožujak 2020. I 10


I-Share LIFE

Radionica o dijeljenju električnih automobila Glavni cilj projekta I-Share LIFE je smanjenje emisija štetnih plinova iz gradskog prijevoza. U tu svrhu projekt testira modele dijeljenja 50 električnih automobila na 4 lokacije u Italiji i 8 električnih automobila u Gradu Osijeku te istražuje načine njihove integracije sa ostalim oblicima javnog prijevoza. U cilju optimizacije modela dijeljenja električnih automobila u siječnju je organizirana radionica na kojoj su analizirani komentari prikupljeni tijekom testiranja vozila i mobilne aplikacije za njihovo dijeljenje.

Sudjelovali su i djelatnici GPP-a koji će organizirati i upravljati budućom uslugom.

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence

NOVA USLUGA Grad Osijek zajedno s tvrtkom GPP uvodi uslugu dijeljenja automobila u ponudu javnog prijevoza.

Profile for Gradski prijevoz putnika

Gradski prijevoz putnika - veljača / ožujak 2020.  

Gradski prijevoz putnika - veljača / ožujak 2020.  

Advertisement