{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

prosinac 2019. / siječanj 2020.

broj 17

Sretan Božić i Nova godina!

NAJVEĆI REGIONALNI BOŽIĆNI PROJEKT Desetak tisuća djece iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske dolaze u Osijek voziti se Božićnim tramvajem


Vaše mjesto za plaćanje računa Posjetite nas u Osijeku na adresi: L. Jägera 1-3 ili Ive Tijardovića 4A radnim danom do 18:30 h subotom do 12 h i platite većinu svojih računa BEZ NAKNADE


STATUS PROJEKTA

FOKUS mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

Procedure javne nabave imaju stroga pravila

Kašnjenje provedbe zbog dvije žalbe Kod projekta Modernizacije tramvajske infrastrukture trenutno bilježimo više od godinu dana kašnjenja na provedbi, a to je kašnjenje izravan rezultat procedura u javnoj nabavi na koje nikako nismo mogli utjecati. Riječ je o procedurama javnog nadmetanja za poslove upravljanja projektom gdje smo imali dvije žalbe nezadovoljnih ponuđača koje su odužile postupak, te dvije odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koje je valjalo ispoštivati. A tek nakon odabira izvođača za poslove upravljanja projektom mogli smo pristupiti odabiru nadzora nad provedbom projekta i priređivati natječajnu dokumentaciju za odabir izvođača radova.

Osječki tim je prvi u Hrvatskoj kroz projekt Modernizacije gradskog prijevoza obavio nabavu 12 novih niskopodnih autobusa. Uspješna procedura nabave novih autobusa u Osijeku funkcionira kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj za sve ostale javne prijevoznike. 3 I prosinac 2019. / siječanj 2020.

Poslovnu godinu završavamo solventni, likvidni i puni planova U smislu dovoljnog broja tramvajskih i autobusnih voznih linija udovoljavamo zahtjevima putnika i tržišta Operativno i financijski ovu poslovnu godinu privodimo kraju na najbolji mogući način. Uredno su isplaćene plaće, božićnice, regresi, nagrade za djelatnike, te sve obveze prema državi i dobavljačima. Solventnost i likvidnost tvrtke je neupitna. U skladu s takvim trendovima planiramo i poslovanje u sljedećoj godini. Zimski vozni red i školski prijevoz funkcioniraju upravo onako kako smo planirali. Imamo dobro organizirano održavanje vozila, pa je dostupnost vozila na linijama u skladu s kvalitetom koju putnici očekuju. U skladu s mogućnostima ulažemo i u dugotrajnu imovinu - informatički sustav, buscard i vozila za održavanje pruga. A u tijeku je i osposobljavanje novih vozača tramvaja. U međuvremenu je obavljen odabir stručnog nadzora nad provedbom projekta Modernizacije tramvajske infrastrukture

i prethodno savjetovanje te koordinacija natječajne dokumentacije sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU). Shodno tomu, očekujemo da će natječaj za izvođača radova na tom velikom projektu biti objavljen u prvom kvartalu 2020. Za sada svi naši planirani projekti funkcioniraju poput Božićnog tramvaja - unaprijeđuju poslovanje i pridonose boljem imidžu tvrtke. AKTIVNOSTI S Ministarstvom prometa i instrumentima tehničke pomoći Europske komisije trenutno smo u pregovorima oko detalja sljedeće faze modernizacije (novi tramvaji i gradnja remize). BOŽIĆNI TRAMVAJ Iznimno popularni Božićni tramvaj ove je godine još uspješniji. Putnika je sve više i rezultati su sve bolji. Zahvaljujem se partnerima i sponzorima na potpori.


STALNA BRIGA PRIJEVOZ DO TRAMVAJA

Dvostruki doživljaj za vrtićarce i učenike osnovnih škola Prijepodnevne vožnje Božićnim tramvajem rezervirane su za organizirane dolaske djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola. Mališane s područja Osijeka do tramvaja organizirano dovoze autobusi GPP-a, a za mnoge je to onda i dvostruki doživljaj – prvo vožnja u autobusu, a potom i u blagdanskom tramvaju. - Prijevoz organiziramo s jednim ili dva autobusa, ovisno o broju djece. Uglavnom, iz tog razloga uvijek na raspolaganju imamo i vozača u rezervi - kaže Goran Abramović, voditelj poslova Službe prometa.

POPUNJENO Kao i prethodnih godina, svi su prijepodnevni termini Božićnog tramvaja već unaprijed rezervirani i popunjeni.

OSJEČKI BREND Deveta i najbolja godina Božićne bajke u osječkom tramvaju

Od 25. studenog do 31. prosinca 2019. u tramvaju praktički nema slobodnog mjesta Djeca iz svih dijelova Hrvatske, zatim iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije dolaze u Osijek organizirano u grupama iz vrtića i osnovnih škola ili s roditeljima - kako bi se vozila u Božićnom tramvaju! Oko polaznog stajališta na Trgu Ante Starčevića niknuo je mali Božićni sajam i promijenio ugođaj središta grada, a najčešći su mu posjetitelji upravo djeca i roditelji koji ovamo dolaze zbog Božićne bajke u osječkom tramvaju.

GPP-u u organizaciji pomažu sponzori koji osiguravaju financijsku potporu projektu i poklončiće za male putnike. Prijepodnevne vožnje su rezervirane za skupine djece iz vrtića i osnovnih škola, a poslijepodnevne su slobodne - kreću u 16,00 sati (svakoga sata, sa zadnjim polaskom u 20,00 sati). Genijalnu predstavu u tramvaju izvode mladi glumci s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

UREĐENJE

Dva tjedna nam je trebalo za lampice i audio sustav Služba za održavanje tramvaja ove je godine, već krajem listopada, počela s pripremama za uređenje Božićnog tramvaja. - Posao je sad već manje-više uhodan. Najviše vremena nam treba za postavljanje instalacije za lampice koje osvjetljavaju tramvaj, te za unutrašnji audio sustav. Samo za to nam je trebalo oko dva tjedna - kaže Dinko Šimunović, poslovođa održavanja tramvaja.

LAKŠE JE Unutrašnje uređenje ne zahtijeva puno vremena jer je slično prošlogodišnjem.

Vozne karte se kupuju u Čarobnoj kućici na Trgu Ante Starčevića

SVETI NIKOLA I KRAMPUS U TRAMVAJU

1. Središtem Osijeka i Tvrđom 6. i 7. prosinca šetali su se Sveti Nikola i Krampus

2. S jedne na drugu lokaciju ovi su se zanimljivi posjetitelji grada vozili tramvajem prosinac 2019. / siječanj 2020. I 4


Raskoš doživljaja 02 512 53 00 | rezervacije@shr.si www.sava-hotels-resorts.com

plakat_OSIJEČKA_BAJKA_T3_2709_19_A.indd 1

CIJENA SE NE MIJENJA Svih ovih godina cijena se nije mijenjala i iznosi 25 kuna, a uključuje vožnju Božićnim tramvajem, dječju božićnu predstavu, susret s Djedom Mrazom i njegovim pomoćnicima, te sponzorske poklone.

Kostime su građani jako dobro prihvatili, a osmislio ih je kostimograf Zvonko Majdiš

POKLON PAKET Svaki putnik u Božićnom tramvaju dobiva i poklon paket koji sadrži: Lino vrećicu za papuče, Flips Kanaan, Krašev Vic kikiriki flips, dječju ulaznicu za Bizovačke toplice, XIXO colu i Cedevitu.

3. Događaj je osmislila Turistička zajednica Grada Osijeka

5 I prosinac 2019. / siječanj 2020.

30.000 9.500 2.000

božićnih lampica

djece

odraslih pratitelja

4. Bomboni i fotografiranja bili su zabavni putnicima, prolaznicima, ali i vozačima tramvaja.

17/10/2019

GLAVNA NAGRADA Najsretniji putnik može osvojiti nagradu - putovanje u slovenske Moravske toplice (TERME 3000) za četveročlanu obitelj. Izvlačenje će obaviti Djed Mraz na zadnjoj vožnji, 31. prosinca u 18,00 sati.

5. Krampus k’o Krampus, pokušao je na Korzu zaustaviti tramvajski promet


Čak 226 puta prošle je godine izvedena predstava Božićna bajka u tramvaju Mališane u tramvaju zabavljaju aktualni i bivši studenti glume i lutkarstva U ovogodišnju predstavu djecu uvodi vilenjak koji ukrašava tramvaj za dolazak Djeda Mraza i kroz ukrašavanje educira publiku o tome tko su vilenjaci i koja su njihova zaduženja. - Nakon dolaska Djedice saznajemo da su se sobovi prehladili i ne znamo hoće li ozdraviti do Božića. Onda uz pomoć Bake Mraz i čarobnog praha Djeda Mraza tramvaj postaje čaroban, te njime Djedica može nositi poklone ukoliko sobovi ne ozdrave do Božića - objašnjava Antonia Matić iz Akademije za umjetnost i kulturu. Njihovi sadašnji i bivši studenti ključni su kreativni pogon za maratonsku Božićnu predstavu koju tijekom pet zadnjih tjedana u godini pogleda desetak tisuća djece. - Svoje cjelodnevne obaveze na Akademiji studenti glume morali su uskladiti s probama izvan Akademije, a za to im je potreban izniman angažman i podrška njihovih profesora. Podršku su dobili - kaže Matić. GLUMCI STUDENTI Filip Sever, Nina Vidan, Ana Šantar, Nikola Radoš i Matko Duvnjak Jović. BIVŠI STUDENTI Marijan Josipović, Hana Schonfeld, Antonija Mrkonjić i Tena Milić Ljubić.

Suradnja GPP-a i Akademije traje godinama, od partnerstva na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija “Dioniz” i prijevoza studenata, pa do tramvajskog prijevoza gostiju koji dolaze na projekte i konferencije Akademije. U zadnje dvije godine ta je suradnja proširena stalnim angažmanom studenta glumaca i lutkara koji s tisućama djece plove bajkom u Božićnom tramvaju. KREATIVNI TIM Marija Pletikosić (kostimi) Tena Milić (likovi i scenarij) prof. Tatjana Bertok Zupković (stručni nadzor)

Djed Mraz, Baka Mraz i Vilenjak, jedna od tri glumačke postave

DJECA SUDJELUJU Ovogodišnja predstava je interaktivna tako da najmlađi gledatelji redovito sudjeluju u predstavi i pri tome se dobro zabavljaju.

ISKUSTVO U predstavi sudjeluju i studenti-glumci koji su sudjelovali i prošle godine. Iz činjenice da su se vratili vidi se da je to i za njih značajno iskustvo. Neki će sigurno završiti u pravom kazalištu. prosinac 2019. / siječanj 2020. I 6


TIMSKI RAD Igranje tolikog broja predstava zahtjeva veliku koncentraciju i timski rad. POZITIVNO Studenti glumci dobivaju mnoštvo pozitivnih komentara, a to im je poticaj za daljnji razvoj i kreativni rad.

Mališani su uzbuđeni već prilikom ulaska u tramvaj

ZGRLJAJI I PUSE Neka djeca više puta dolaze gledati predstavu, pa padaju zagrljaji i puse s osobljem tramvaja koje prepoznaju.

UTISCI

MARINA TRDIN vozačica Božićnog tramvaja

SUZANA JEGER kontrolorka

IVANA TURIĆ prodavačica karata

DVA KRUGA Božićni tramvaj vozi sporije od tramvaja na redovitim linijama, prvenstveno zbog sigurnosti djece. Pola sata traje predstava, a desetak minuta podjela poklona. Dva kruga tramvajem. 7 I prosinac 2019. / siječanj 2020.

PETAR ZAVORSKI prodavač karata

- Djeca se ovome jako vesele i stvarno je divno gledati ih i slušati kako uživaju tijekom vožnje. Sama sam se prijavila za ovaj posao jer je riječ o dugačkom starom tramvaju sa starinskim načinom upravljanja koji je nešto zahtjevniji, pa mi je to neka vrsta prakse i izazova. - Ja sam već devetu godinu za redom “pomoćnica” u Božićnom tramvaju. Atmosfera je tijekom vožnje jako vesela, djeca su sretna, pjevaju i uvijek je tu puno smijeha. Ima djece, posebno one manje, koja se u početku boje kostimiranih likova, a ja sam tu da im razbijem taj strah. - Dio Adventa je na trgu, pa je živo. Velika je frekvencija ljudi, a događa se čak i da umirovljenici dođu i pitaju mogu li se oni provozati božićnim tramvajem. Predstava je zanimljiva, djeca uživaju u poklončićima i svi iz tramvaja izlaze s osmjesima na licima. - Još prije nekoliko godina uveli smo sustav naručivanja karata telefonski, tako da je veći dio karata koje prodajemo rezerviran. U danima vikenda je najveća gužva. U drugoj polovici prosinca je interes toliko velik da su karte rasprodane po pet-šest dana ranije.


Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

Slikovnica Greta i divovi alegorijska je priča inspirirana životom djevojčice Grete Thunberg, čiji je hrabri govor pred švedskim parlamentom o globalnom problemu klimatskih promjena odjeknuo diljem svijeta te je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Trademark of Stichting Greenpeace Council

Na www.skolskaknjiga.hr uz knjigu Greta i divovi pronađite i besplatno preuzmite Aktivnosti za učitelje i roditelje s idejama za rad s djecom.

www.skolskaknjiga.hr


LAMPIONIJADA TRADICIJA Povodom Dana Grada Osijeka, 2. prosinca, održava se izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Ove je godine na natječaj Turističke zajednice i Grada Osijeka pristiglo 80 radova. POBJEDNIK Učenik OŠ Višnjevac, Mihael Mikolin, izradio je lampion u obliku Božićnog tramvaja i osvojio 3. mjesto u kategoriji lampiona na temu grada Osijeka. Tramvaji su svake godine tema učeničkih radova.

Nagrađeni lampion u obliku Božićnog tramvaja

RECITATORI IZ VOJVODINE

!

Pobjednici smotre recitatora na hrvatskom jeziku iz Vojvodine posjetili su Osijek početkom prosinca i provozali se u Božićnom tramvaju.

!

Izlet u Osijek organizirala je Hrvatska čitaonica iz Subotice, a učenici su prije vožnje tramvajem gledali “Božićnu paniku” u Dječjem kazalištu i posjetili Advent u Tvrđi.

Vožnju je omogućio sponzor PENTA d.o.o. Pula

SILVESTARSKI TRAMVAJ

Novogodišnje frizure Kao i pet prethodnih godina, 31. prosinca u 19 sati na stajalištu Božićnog tramvaja zasjat će Silvestarski tramvaj. U njemu će tridesetak putnika biti besplatno uređeno za doček Nove godine. Češljanje svečanih frizura i šminkanje za žene, te uređivanje brade ili kose za muškarce bit će obavljeno tijekom četiri tramvajske vožnje po 30 minuta. Inicijator je osječki Studio Sofija.

Prijave za friziranje u Silvestarskom tramvaju se primaju od 16. prosinca do Badnjaka na Facebook straniciGPP-a. Svi imaju jednake šanse.

Projekt prati i Vinarija Belje

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence


www.diners.hr Info telefon: 01 4929 555

Preuzmite na

A 36 RAT A MAT BEZ KA DA A I NAKN

Ne vjeruj dok ne probaš. Isprobaj Diners! Zatraži svoju karticu 100% digitalno na diners.hr. Plaćaj do 36 rata bez kamata i naknada te uživaj u najboljem nagradnom programu i D-UTORAK pogodnostima.

Profile for Gradski prijevoz putnika

Gradski prijevoz putnika - prosinac 2019. / siječanj 2020.  

Gradski prijevoz putnika - prosinac 2019. / siječanj 2020.  

Advertisement