Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

kolovoz / rujan 2018.

KORISNO

Uspostavljena tarifna unija s HŽ Putničkim prijevozom KURIOZITET

Limited Edition Butra u čast srebrnih Vatrenih

broj 9.


Doživotne butre za proslavljene nogometne reprezentativce

KONJSKI TRAMVAJ

Potpora Državnom natjecanje u oranju U Osijeku je krajem kolovoza održano Državno natjecanje u oranju. To su nezaboravni susreti orača. Ministarstvo poljoprivrede podržava ih kao vodeću ruralnu manifestaciju u državi,

a Grad Osijek odlučio je pomoći organizatorima na način da se GPP-ovim vozilima organizira prijevoz sudionika od centra grada do Zračne luke Osijek, gdje se natjecanje i održava.

Noću je konjski tramvaj bio osvijetljen fenjerima. Najčešće ga je vukao jedan konj, kasnije i dva, a u slučaju većih strmina uprezali bi i trećeg konja. Putnici koji su na stanicama čekali tramvaj čuli bi zvonjavu zvončića koje su konji imali na glavama, pa su znali da dolazi prijevoz. kolovoz / rujan 2018. I 2


FOKUS mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

10 GODINA BUTRE

Svi srebrni Vatreni dobili naše butre

Ove godine obilježavamo 10 godina postojanja elektronske prijevozne karte pod nazivom BUTRA. Simpatično ime nastalo je 2008. kao kombinacija dviju riječi - BUs i TRAMvaj, ali je istovremeno povezano i s tradicionalnim osječkim žargonskim nazivom za lijepu djevojku. Obilježavanje obljetnice prigodno smo započeli u lipnju kada su za sve naše nogometne reprezentativce izrađene personalizirane Butre. Identrične Butre izrađene su i za sve korisnike javnog prijevoza koji su putem društvenih mreža izrazili želju da i sami imaju Limited Edition Butru, kao uspomenu na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Vozili smo najbolje europske nogometašice

U Osijeku je od 5. do 13. kolovoza održan kvalifikacijski turnir za Ligu prvaka u ženskom nogometu. Sudjelovale su prvakinje Norveške, Portugala i Makedonije, a domaćin im je bio ŽNK Osijek. Organizacija ovakvog turnira zahtijeva prilično velik angažman svih resursa, a GPP je pomogao prevozeći igračice autobusima na treninge i utakmice. Volimo ženski nogomet. 3 I kolovoz / rujan 2018.

Dogovoreni ključni detalji za izgradnju nove remize i nabavu tramvaja Do 3. rujna na snazi je ljetni vozni red, a nakon toga se vraćamo na zahtjevnu zimsku shemu Ljetno razdoblje smo iskoristili za potpisivanje ugovora s dobavljačem novih autobusa i obavljani su neprekidni kontakti s proizvođačem MAN zbog dogovora oko opreme interijera. Građane će najviše zanimati da su svi naručeni autobusi trenutno u fazi proizvodnje i da očekujemo što raniju isporuku. Sad je definitivno da se iduće godine vozimo u potpuno novim vozilima. Što se tiče projekta razvoja tramvajske infrastrukture, do sada smo objavili natječaj za upravljanje projektom, a radimo na dokumentaciji o nadmetanju za odabir nadzora nad radovima i paralelno pripremamo dokumentaciju

TIJEKOM LJETA službe su uspješno odradile pripremu vozila i kompletne infrastrukture za rad u zimskom razdoblju.

za natječaj kroz koji ćemo tražiti izvođača radova. Posao je iznimno složen i moramo ga obavljati vrlo precizno jer korištenje novca iz europskih fondova podrazumijeva poštivanje specifičnih procedrua. No, dosadašnjim radom smo dokazali da se znamo nositi s tako kompliciranim zadacima. Također, tijekom godišnje upravljačke skupštine Jaspersa (savjetnici Europske komisije i tehnička pomoć kod provođenja projekata) u Sofiji smo dogovarali ključne detalje nastavka projekta modernizacije gradskog prijevoza, a vezano za nabavku novih tramvaja i izgradnju remize. To je sad već potpuno sigurna stvar.

70

milijuna eura je vrijedan glavni projekt modernizacije javnog gradskog prijevoza koji je još pred nama


KORIST ZA ZAJEDNICU

NOVA TARIFNA UNIJA

Zajedničke prijevozne karte za vlakove, tramvaje i autobuse - Zadovoljstvo nam je da se ovim Sporazumom integriraju GPP i HŽ Putnički prijevoz jer će se time građanima omogućiti korištenje povoljnijeg prijevoza. Osiječko-baranjska županija će pri tome biti odgovorna za vozni red kako bi prijevoz bio učinkovitiji i dostupniji na zadovoljstvo svih građana.

IVAN ANUŠIĆ

OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN

- Potpisivanjem Sporazuma uskladit ćemo tramvajske i autobusne linije s polascima vlakova, a putnici će putovati s jednom kartom koja ce biti jeftinija oko 28%. Nastavit ćemo unaprijeđivati sustav integriranog prijevoza, povećati broj linija i uvoditi novosti kako bismo podigli razinu kvalitete života.

BORIS PILIŽOTA

ZAMJENIK GRADONAČELNIKA OSIJEKA

GPP i HŽ Putnički prijevoz integrirali prijevoz u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji Od 1. rujna 2018. putnici na osječkom području mogu koristiti zajedničke prijevozne karte za vlakove HŽ Putničkog prijevoza te tramvaje i autobuse GPP-a. Rezultat je to sporazuma i ugovora o poticanju integriranog prijevoza koji je utemeljen na dogovoru o zajedničkim tarifama za prijevozne karte, te na usklađivanju voznih redova, informiranju putnika, kontroli karata i razvoju novih prijevoznih usluga. Sporazum su potpisali župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota,

direktor GPP-a Osijek Mario Šapina i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem. - Nakon održanih sastanaka s HŽPP-om uspostavili smo tarifnu uniju, što je i praksa u zemljama EU. Projekt ćemo nadograđivati i pratiti promet te ga dodatno prilagođavati. Zbog toga smo uveli zajedničku prijevoznu kartu koja će biti povoljnija za učenike, studente i radnike kojima će se omogućiti puno jeftiniji, lakši i brži prijevoz – reko je Mario Šapina, direktor GPP-a Osijek.

Radnici

Studenti i umirovljenici

Učenici

I ZONA, II ZONA

I ZONA, II ZONA

I ZONA, II ZONA

1-10 kn, 1. zona

435,00

245,00

210,00

11-20 kn, 2. zona

525,00

295,00

260,00

21-30 kn, 3. zona

625,00

345,00

310,00

31-40 kn, 4. zona

745,00

395,00

410,00

HŽPP (km)

Cijene karata u tarifnoj uniji

ZONE, KOLODVORI I STAJALIŠTA

- Uz Zagreb, Split i Rijeku, Osijek je četvrti grad u Hrvatskoj u kojemu je potpisan ovakav sporazum. Cilj nam je da svi zajedno uskladimo vozne redove kako bi putnici što manje morali čekati kada moraju mijenjati vrstu prijevoza tijekom putovanja. Očekujemo da će ovakva usluga ostvariti bolju povezanost i povećati broj putnika.

ŽELJKO UKIĆ

PREDSJEDNIK UPRAVE HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ

1. zona: Osijek, Vodovod, Petrove Gore, Frigis, Višnjevac, Višnjevac IPK, Josipovac, Osijek Dravski most, Darda, Brijest, Antunovac, Čepin, Osijek OLT, Osijek Donji Grad, Standard i Osijek Luka

2. zona: Samatovci, Bizovac, Čeminac, Ernestinovo, Laslovo-Korođ, Vladislavci, Dopsin, Hrastovac Vučki, Sarvaš i Bijelo Brdo kolovoz / rujan 2018. I 4


Početak uspješne suradnje u korist putnika

28% KORISNICI Ugovorom je definirano uvođenje pretplatne karte HŽPP – GPP Osijek od 1. rujna 2018. a mjesečnu kartu moći će koristiti radnici, studenti, učenici srednjih škola i umirovljenici.

84

vlaka vozi na osječkom području, uključujući i 7 dodatnih od 3. rujna (jedan za Vinkovce, jedan za Beli Manastir i pet za Bizovac) 5 I kolovoz / rujan 2018.

PODRUČJE Zajednička mjesečna karta moći će se koristiti unutar četiri zone HŽPP-a (prijevoz vlakom na udaljenosti od oko 40 km od Osijeka) i 1. i 2. zone GPP-a Osijek (prijevoz tramvaj i bus).

3. zona: Cret, Normanci, Beli Manastir, MarkušicaAntin, Gaboš, Ostrovo, Lipovac-Koritna, Dalj i Erdut

je jeftinija zajednička mjesečna karta nego kad su se karte kupovale odvojeno za vlak i gradski prijevoz

4. zona: Koška, Niza, Vinkovci, Vinkovci bolnica, Vrapčana, Viškovci i Đakovo

KARTICE Zajedničke mjesečne karte HŽPP – GPP Osijek prodavat će se u kolodvoru Osijek. Dodatnu karticu HŽPP-GPP izrađivat će GPP Osijek, a nadopunjavat će ju HŽPP u kolodvoru Osijek.

5. Zajednička karta je dvokomponentna mjesečna karta koja uključuje pametne kartice GPP-a i HŽPP-a


JASPERSI UPRAVLJAČKA SKUPŠTINA

SLU ZANIMLJIVO O iskustvima osječkog tima sudionici su slušali s posebnom pažnjom. Detalj sa skupštine

Modernizacija javnog prijevoza u Osijeku je primjer dobre prakse Na poziv savjetnika Europske komisije predstavili smo svoj projekt Predstavnici GPP-a bili su gosti Godišnje upravljačke skupštine Jaspersa koja je ove godine održana u bugarskoj Sofiji. Savjetnici Europske komisije pružaju tehničku pomoć našim

ministarstvima i nama korisnicima sredstava iz fondova EU kod provedbe projekata, pa su nas pozvali da predstavimo svoj projekt modernizacije javnog gradskog prijevoza kao primjer

200

predstavnika iz zemalja EU pratilo naša iskustva

dobre prakse za sve aktualne i buduće korisnike. Iako su o osječkim iskustvima slušali uglavnom predstavnici velikih tvrtki koje se u svojim državama bave projektima regionalne prometne infrastrukture, osječka iskustva pokazala su se jako korisnima za planiranje narednih programskih razdoblja. Naš relativno mali projekt u takvoj konkurenciji prema ocjenama stručnjaka Jaspersa obavljen je tako dobro da upravo izvedba postaje jedan od najvažnijih razloga za lakši i uspješniji nastavak modernizacije.

N p b

Rad pro

Prije posle zora ki p Kon štete o zat metn - Po prom laske ured pona Mad U s

SEK

M u ZAJEDNIČKA AKCIJA GPP I NK OSIJEK

Imate li kartu? Trener osječkog nogometnog prvoligaša, Zoran Zekić, naprosto se pojavio u tramvaju i redom stao ispitivati putnike: “Imate li kartu?”. Zbunjeni i iznenađeni, neki su putnici pomislili da je riječ o kontroli prijevoznih karata, neki su trenera poznavali, a nekima

opet nije bilo jasno zbog čega se “kontrolor” nakon uvodnog pitanja uvijek nasmijao. Uglavnom, svi su na kraju dobili ulaznice za nogometni susret NK Osijek - Rangers FC uz konstataciju da je to jedina karta koja im treba. I završili su na Facebooku!

PRISTUP - Dobar dan. Imate li kartu? - Naravno! - Ma ne tu… Postoji samo jedna karta koja vam treba! NK Osijek Rangers FC, četvrtak, 20:45, idemo do kraja!!!

No bol

Trener Zekić u nogometnoj akciji u tramvaju kolovoz / rujan 2018. I 6

- Ov djeti lio v zado bili ci G Kun godi Dne svak - Bu


lne i

vima vnici ojim a rerukazala lanimskih

u taenavljen edba h raasta-

SLUŽBA KONTROLE I NADZORA PROMETA

Najčešći problem je parkiranje na pruzi i blokiranje tramvaja

Renata Madžar, kontrolor prometa

Radi se u tri smjene, a svi problemi u prometu rješavaju se preko nas Prije izlaska vozila u promet zaposlenici Službe kontrole i nadzora prometa pregledavaju svaki pojedini autobus i tramvaj. Kontroliraju moguće kvarove, štete na vozilima ili čistoću, te o zatečenom stanju javljaju prometniku. - Potom na liniji kontroliramo prometnu dokumentaciju, polaske u skladu s voznim redom, urednost vozača, njihov rad i ponašanje - objašnjava Renata Madžar, kontrolorka prometa. U slučaju prometne nezgode

ili zastoja tramvaja, zaposlenici odlaze na intervenciju službenim vozilom koje je zapravo neka vrsta pokretnog ureda sa svom potrebnom dokumentacijom. - Zna biti neugodnih situacija kad dođe do prometnog zastoja jer je npr. netko parkirao na prugu i blokirao tramvaje, ali sve bude brzo riješeno - kaže Renata. Uglavnom rješavaju većinu problema, ali zna biti i tvrdoglavih zbog kojih se zove policija.

POSEBNA ČAR ovoga posla je u tome što je svaki dan drukčiji i posebno zanimljiv.

4,30

sati počinje radni dan zaposlenicima Službe

SEKTOR PRUGE ŽELJKO KUNCE, VARILAC

Mi smo izvrstan tim i užitak je ovdje raditi Novi će tramvaji manje oštećivati prugu i bolje amortizirati prijelaz preko skretnica - Ovaj mi je posao bila želja iz djetinjstva jer sam oduvijek volio varenje tako da sam zaista zadovoljan. I moji su roditelji bili dugogodišnji zaposlenici GPP-a - kaže kolega Željko Kunce koji u GPP radi već 21 godinu. Dnevni radni raspored dobije svakoga jutra. - Bude različitih poslova, od 7 I kolovoz / rujan 2018.

zavarivanja pruge, popravka skretnica, održavanja vodovodnih cijevi u tvrtki, do čišćenja stajališta tijekom zimskih mjeseci. Od obima i hitnosti posla ovisi radimo li samo u prvoj smjeni. Nekad radimo i noćnu.

16 prugu

godina Željko kao varilac održava tramvajsku

Ništa mi nije teško

Najčešći problem je pucanje pruge. - Kao i svako željezo, pruga s vremenom puca, naročito od težine tramvaja. Zbog hladnoće se zimi tračnice stežu, a ljeti se šire i podižu gore od vrućine. Slobodno vrijeme provodi sa suprugom i volontira. Kao aktivni Jehovin svjedok u slobodno vrijeme drugim ljudima prenosi biblijsku poruku. To mu je velika radost.

STAŽ Radio sam kao perač tramvaja i autobusa, pa podmazivač, bravar na autobusima, čak i na kontroli karata, i onda konačno kao varilac.


VOZAČ TRAMVAJA ROBERT LEUŠTEK

Mi vozači tramvaja se jako često družimo i izvan radnog vremena Jedva čekam nove tramvaje, u ovim starima je vruće i sparno, i stvarno bude teško voziti Kako kaže Robert Leuštek (43), više od pola svoga života radi u GPP-u. - Ovdje sam od 1996. Prvo sam radio kao automehaničar, a potom ako predradnik. Zatim sam se 2010. s još jednim kolegom prekvalificirao za vozača tramvaja. Kultura današnjih putnika je, kaže, dobra. Odnosno, bolja nego kad se zaposlio. I danas nema toliko švercanja kao prije. Pretežno vozi liniju Zeleno polje – Višnjevac. - Tu je veća gužva pa čovjeku nekako i vrijeme brže prođe.

PROMET Kultura građana koji su vozači u prometu je katastrofalna. Nervozni su i pod stresom, uvijek se negdje žure i ne paze. NAVIKA Tjedan dana radim ujutro, a tjedan dana navečer. Tako sam radio i kao automehaničar, pa sam se navikao.

Volim društvo obitelji i radnih kolega

Na liniji Bikara – Trg Ante Starčevića češće auti izlijeću pred tramvaj, možda jer je novija linija i ide u jednom smjeru pa ljudi ni ne razmišljaju da tramvaj tamo vozi i da trebaju gledati i lijevo i desno - objašnjava Robert. Znimljivo je da se vozači tramvaja jako često druže i izvan posla.

- Pravimo naša sindikalna okupljanja i fešte. Barem jednom godišnje idemo i na neka putovanja. Skupi se nas 15 do 20 te odemo u nekakve toplice. Npr. bili smo u Tuzli, u toplicama u Srbiji, itd. Također se bavimo i rekreacijama, pretežno kuglamo, igramo mali nogomet. Rekreativno kuglam u našem

ANKETA - GRAĐANI OCJENJUJU USLUGU PRIJEVOZA TRAMVAJIMA

Domagoj Kovač magistar inženjer računarstva

BEZ GUŽVE Najčešće se vozim na liniji Bikara – Trg A. Starčevića, i to popodne kad nema gužve.

ZADOVOLJNA Uslugom gradskog prijevoza sam zadovoljna i drage su mi sve novosti u ponudi.

Kad god sam u Osijeku, odlučujem se za javni prijevoz. Stanica mi je blizu kuće, a tramvaji voze redovito. Stajališta su dobro uređena. Radujem se novim tramvajima jer mi je drago da i Osijek ide u korak s drugim gradovima koji imaju moderna vozila javnog prijevoza.

Na predavanja se uvijek vozim tramvajem. Obje tramvajske linije koristim podjednako i redovito. Kad idem na fakultet, to je linija Zeleno polje – Višnjevac jer mi tramvaj stane odmah ispred fakulteta. A do grada idem linijom Bikara – Trg Ante Starčevića.

Martina Žulj studentica

kolovoz / rujan 2018. I 8


USPOREDBA Kada bih morao uspoređivati posao automehaničara i vozača tramvaja, rekao bih da je posao automehaničara fizički stresniji, a vozača tramvaja psihički stresniji.

TRAMVAJSKA RADIONICA PERO VUKOVIĆ, ELEKTRIČAR

KOLEKTIV Znam reći da smo svi mi vozači “klapa”. Što se toga tiče, nemam nikakvih prigovora i mislim da ne može biti bolje. U takvom je i kolektivu puno bolje i ljepše raditi. Za ovaj poziv sam se odlučio pomažući ocu

kuglačkom klubu Tramvaj. Ima nas mnogo podupirućih članova kako bismo pomogli tradiciju kluba koja je dugogodišnja. Od napornog posla se, kaže, opušta druženjem s obitelji i s kolegama. Uvijek se nađe nekog posla, ali svaki mogući trenutak koristi kako bi se opustio, što s obitelji, što s radnim kolegama.

Ivona Marić magistra zaštite prirode i okoliša Stvarno se radujem novim tramvajima i autobusima. Smatram da će i putnicima i vozačima biti olakšan prijevoz. Najčešće se vozim tramvajima jer mi je blizu kuće stanica. A inače po ljetnim vrućinama izbjegavam korištenje automobila zbog ispušnih plinova. 9 I kolovoz / rujan 2018.

Od malih nogu sam znao da ću biti majstor, to me uvijek zanimalo Volim okruženje u kojemu radim, stalno treba nešto popravljati Kolega Pero Vuković u GPP-u radi četiri godine, od prvoga dana kao električar. - Školu za električara upisao sam na očev savjet, ali to me je zapravo najviše i zanimalo - objašnjava. Radi na servisu vozila ili na reparaciji vučnih motora. - Kvarova imamo više tijekom zime. Snijeg i kiša učine svoje pa najčešće imamo problema s izgorjelim motorima i kvarovima na elektronici.  S kolegama s posla ima izvrsne odnose. - Jako dobro surađujemo, a s nekim kolegama se družim i izvan radnog vremena. Najčešće organiziramo nekakav roštilj i slično. Kao i ostali u tvrtki radostan je zbog najave dolaska novih tramvaja, ali nije siguran hoće li to majstorima olakšati

posao. - Vjerujem da će biti lakše u početku, ali održavanje vozila je vrsta posla u kojoj uvijek treba nešto pregledati, zamijeniti, popraviti. Kad nije na poslu onda radi oko kuće. - Imamo OPG i bavimo se uzgojem svinja. Imamo i živad, pure, piliće, guske, patke i kokoši. Sve mi to oduzma puno slobodnog vremena, ali ja sam odrastao uz takav način života i vjerujem da bi mi bez njih bilo čudno, a možda čak i dosadno.

SMJENE Radimo u tri smjene, ali najčešće sam u prvoj kad ima najviše posla.

STRUKA Kratko vrijeme sam radio i kao pomoćni bravar, pa poznajem i tu struku. BIO I DOMAR Prije nego što sam se zaposlio u Gradskom prijevozu putnika u jednoj sam tvrtki radio kao domar. Iz tih dana imam položen tečaj za upravljanje kotlovničarskim postrojenjem.


VOZAČ AUTOBUSA IVAN SOLDIĆ

Ponekad vozim i tramvaj, ali mi je autobus puno draže voziti Više volim voziti vanjske linije – putnici nisu nervozni i ljuti na sve, a i brže prođe U GPP-u se kolega Ivan Soldić zaposlio 2007. kao vozač autobusa. Povremeno vozi i tramvaj jer ima položen i taj ispit, ali mu je autobus draži i lakše ga je voziti. - Ovaj posao nije mi bio baš želja iz djetinjstva. Završio sam EMŠC, a potom su se nastavili poslovi vezani uz B kategoriju. Vozio sam kamion. Kada sam se zaposlio u GPP-u, vladala je kriza u cijeloj zemlji pa je bilo i otkaza i onda su nas pitali želimo li završiti i za vozača tramvaja jer je bio manjak tih vozača, a višak vozača autobusa. Tako imam položen ispit i za autobus i za tramvaj - priča Ivan. Najčešće radi noćnu. Vozi sve linije, ali su mu draže one vanjske jer je manja gužva.

ISKUSTVO Prvo sam tri godine vozio bus, potom četiri godine tramvaj i sad opet bus već dvije godine. JUGOVAC U Jugovcu je uvijek velika gužva, ima mnogo stanica i semafora, a liniju prođeš za oko 25 minuta.

Nisam planirao biti vozač autobusa, tako je ispalo

Sjeća se i iskustva vožnje noćnog tramvaja. - Znalo je biti nekakvih sukoba između mladih u tramvaju, ali se to jako brzo riješilo jer je bilo dobro odrađeno s policijom. Bilo je nešto sitno konflikata, možda dva-tri. S druge strane, svakodnevno ima ugodnih iskustava.

- Stalni putnici me pozdrave, zahvale se ako vide da sam ih pričekao, pomognem unijeti prtljagu ako je potrebno ili pomognem osobi s invaliditetom. Nekoliko puta mi se dogodilo da se putniku izgubio novčanik pa je obaviješten o pronalasku. S kolegama prije smjene ode

TRAGOVI U MEDIJIMA - GLAS SLAVONIJE

Butra za 95-godišnjeg povratnika u Osijek Osječanin Zvonimir Mogut se nakon 66 godina rada u inozemstvu vratio kući u Osijek, ali nije mogao steći pravo na korištenje umirovljeničke mjesečne iskaznice za gradski prijevoz jer ga najmodavici stana u kojemu živi nisu prijavili na osječkoj adresi. - Vidjeli smo članak i odmah odlučili pomoći. Uprava GPP-a dala je dozvolu da se

u ovom slučaju izda umirovljenička mjesečna karta bez potvrde o prebivalištu. Zvonimir će svoju kartu platiti u redovitom iznosu, kao i svi umirovljenici - rekla je Sanja Mršo, voditeljica Službe marketinga u GPPu.

Obzirom da Grad Osijek subvencionira karte svojih umirovljenika, pravila nalažu da takvu kartu može dobiti samo stanovnik Osijeka, a ne svaki umirovljenik koji dođe u Osijek. - Budući da Zvonko trenutačno živi u Osijeku, no još nema trajno prebivalište, izišli smo mu ususret i izdali odobrenje za umirovljeničku kartu - objasnila je Mršo.

PRAVILO Povlaštene umirovljeničke iskaznice mogu dobiti samo Osječani s prebivalištem u Osijeku jer ih subvencionira Grad Osijek.

kolovoz / rujan 2018. I 10


AUTO RADIONICA IVICA CINGEL, MEHANIČAR Veteran je KUD-a “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina

PLIVANJE U slobodno vrijeme opuštam se plivanjem, sa sinom volim odigrati nogomet i vozim bicikl. Volim sportske aktivnosti i bavim se sportom koliko stignem. KAMERE Dobro je što imamo kamere u vozilu, koliko god se neki bunili. Meni ne smetaju jer dobro dođu. Ako dobro radiš svoj posao kamere nam samo mogu pomoći jer je i vozač zaštićen na taj način.

Kao dijete sam maštao da radim na tramvajima i autobusima

na kavu. - Ali to više nije kao ranije kad se često znao organizirati nekakav roštilj ili druženje. Toga više baš nema. Ljudi su opterećeni svojim problemima.

Specijalnost su mi popravci i održavanje zračnih instalacija vozila i radioničkih instalacija

Fotografija preuzeta iz Glasa Slavonije

Kolega Ivica Cingel smatra kako mu je mehaničarski posao ostvarenje dječačke želje. - Za mehaničara sam završio uz podršku roditelja, a tijekom rada usavršavao sam znanje više puta. Položio sam test za elektrovarioca, završio sam i seminar u tvornici zračnih ventila licence Wabco 1981. - priča Ivica. U GPP-u radi od 1993., neprekidno kao mehaničar. - Najčešće radim u prvoj smjeni, a radni dan počinje u 5,50 sati kratkim informacijama o tekućem danu. Također smo obaviješteni o prioritetima kako bi vozila mogla izići na linije u što

11 I kolovoz / rujan 2018.

SLOŽNO Na poslu nema nikakvih problema dok je ekipa složna i dok su, na našu radost, dostupni rezervni dijelovi.

39

godina Ivica radi kao mehaničar, počeo je 1979.

kraćem roku. Tvrdi da nema specifičnih kvarova za određeno doba godine. - Kvarove je uvijek teško predvidjeti, s obzirom na godine starosti vozila i prijeđene kilometraže. Zato mi je svaki dan u ovome poslu poseban i zanimljiv. Kaže da radni kolektiv diše prema motu: “Svi za jednoga, jedan za sve.”. - S kolegama se odlično slažem. Poslije radnog vremena znamo se podružiti, pogotovo mi veterani. To nam nikad nije teško. Za četiri godine ide u mirovinu i već sada o tom razdoblju intenzivno razmišlja. - Vjerujem da će mi društvo i posao koji radim jako nedostajati.

VOZNI PARK Drago mi je što će biti obnovljen vozni park jer će nam to mnogo olakšati posao.


NEKADA OSOBLJE Svaka putnička kola nekadašnjeg konjskog tramvaja imala su kočijaša i konduktera, a uz njih je tu bio i tramvajski stražar koji je brinuo o sigurnosti putnika. Sve službene osobe su bile jednoobrazno odjevene. KAPACITET Bilo je 16 sjedala za putnike u svakim kolima konjskog tramvaja. Kola su izgledala jednostavno, ali su bila vrlo funkcionalna. Puno većeg kapaciteta nego kočije koje su prije tramvaja obavljale gradski prijevoz.

KAZALIŠTE

!

Premijera predstave “Osječki long, long play” najavljena je u prikolici tramvaja. Kazališni ansambl dobro se snašao prilikom promocije u gradskom prijevozu.

!

Autor Branko Kostelnik, dramaturg Davor Špišić i redatelj Saša Anočić vodili su računa da osječki tramvaj, odnosno Treska, u predstavi ima poziciju gradske legende.

NAVIJAČI

!

U vrijeme navijačke groznice tijekom nastupa hrvatske nogomtne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i zaposlenici GPP-a su svakodnevno pružali podršku Vatrenima.

!

Osijekom je za vrijeme Svjetskog prvenstva vozio jedinstveni navijački tramvaj koji je građane podsjećao na uspjehe Hrvatske u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence

Gradski prijevoz putnika - kolovoz/rujan 2018.  
Gradski prijevoz putnika - kolovoz/rujan 2018.  
Advertisement