Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

veljača / ožujak 2018.

Dovršena modernizacija informatičkog sustava

Putnici lakše i brže do karata USPJEŠNO

POVRATAK KOLODVORCA

Bez presjedanja od Trga A. Starčevića do Kolodvora

broj 6.


Predstavljen odobreni projekt Uoči Božića je zaposlenicima GPP-a i predstavnicima javnih medija predstavljen projekt “Dodjela bespovratnih sredstava za nabavu 12 novih autobusa za osječki javni prijevoz” odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza. Direktor Mario Šapina je pred velikim auditorijem obrazložio svaki segment projekta, od financijskih udjela koje pokrivaju Vlada Republike Hrvatske i Kohezijski fond Europske unije, preko detaljnih promjena unutar sustava gradskog prijevoza, pa do prednosti svakog budućeg niskopodnog autobusa, a sve temeljeno na Studiji isplativosti.

Gradonačelnik Ivan Vrkić u razgovoru za medije nakon predstavljanja

GRAĐANI SU TRAŽILI

Kolodvorac ponovo vozi Inicijativa za ponovno uvođenje tramvaja kolodvorca (linija Trg A. Starčevića - Kolodvor - Trg A. Starčevića) krenula je od umirovljenika. - Starijim građanima je bio problem na putu do autobusnog ili željezničkog kolodvora presjedati na Đakovštini ili se voziti preko Bikare. A u zadnje vrijeme đaci i studenti također pojačavaju vožnje od autobusnog kolodvora jer je nakon raskida tarifne unije tamo usmjeren sav međumjesni promet - rekao je Drago Šerić, prvi podpredsjednik Gradskog vijeća.

RED VOŽNJE Radni dan: I. CIKLUS Od 5,50 do 7,57 sati (9 polazaka). II. CIKLUS od 12,03 do 15,02 sati (12 polazaka). III. CIKLUS Od 18,00 do 19,55 sati (8 polazaka). Subota: Od 6,10 do 12,15 sati. Nedjelja: Ne vozi.

PRIJE PRVE VOŽNJE Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća; Mario Šapina, direktor GPP-a i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika veljača / ožujak 2018. I 2


STAV dr.sc. Željko Požega predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka

Kvalitetne strateške odluke Sadašnja je Uprava GPP-a u posljednje dvije godine napravila nekoliko značajnih poslovnih iskoraka i donijela više kvalitetnih strateških odluka, no pred njima je još ogroman posao restrukturiranja poduzeća, uspostavljanja poslovanja koje će u manjoj mjeri biti ovisno o gradskim subvencijama te koje će značajnije reducirati gubitak, a svakako u narednom periodu dovesti i do pozitivnog poslovnog rezultata. Svakako je najvažniji i za svaku pohvalu potez otvaranja prema novim investicijama i projektima financiranima od EU fondova. To je zapravo jedini način da Osječanke i Osječani dobiju kvalitetniji javni prijevoz te nove i najmodernije autobuse i tramvaje, a što bi, s obzirom na opterećenost proračuna Grada Osijeka ili, pak, nedostatne prihode GPP-a, bilo nerealno očekivati financiranjem iz vlastitih sredstava firme ili Grada. PODRŠKA UPRAVI Grad Osijek i sve gradske službe, posebno Odjel za EU fondove, daju maksimalnu podršku Upravi GPP-a da projekt vrijedan nevjerojatnih 100 milijuna eura dovedu do samoga kraja i zadovolje sve, ionako vrlo stroge kriterije koje treba ispuniti. STANDARD PRIJEVOZA Realizira li se projekt kako je zamišljeno, GPP će dobiti drastično niže troškove održavanja i popravaka vozila, Grad Osijek najsuvremeniju infrastrukturu koja će više desetljeća podržavati sve oblike javnog prijevoza, a Osječanke i Osječani najmodernije tramvaje i autobuse u kojima će standard vožnje i pružanja javne usluge biti nemjerljivo veći od dosadašnjeg. 3 I veljača / ožujak 2018.

FOKUS mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

Uveden je IT sustav temeljen na najnovijim tehnološkim standardima Još jedan značajan korak u razvoju infrastrukture za bolji standard gradskog prijevoza Lijepo je što se odmah početkom godine možemo pohvaliti činjenicom da smo uspješno završili projekt modernizacije informatičkog sustava. On nam omogućuje efikasnije i pouzdanije upravljanje prodajom karata. Za putnike to znači jednostavniji pristup kupnji karata ili obnovi odnosno nadopuni mjesečnih ili godišnjih kartica, te brže procedure i manje gužvi. Istovremeno novi nam sustav olakšava i nadzor kvalitete usluga, pridržavanje voznih redova na pojedinim linijama te dvosmjernu komunikaciju s vozilima i vozačima na svim linijama, izravno iz prometnog ureda. Poslje-

dično, uvodimo i velike novine u rad naše službe kontrole karata u tramvajima i autobusima. Nadalje, projekt nabave novih autobusa je u fazi kontrole potrebne dokumentacije koja je temelj za konačni raspis natječaja na koji će se javljati proizvođači autobusa. S nekima od njih obavljene su i konzultacije obzirom da je mnogo zainteresiranih za isporuku čak 12 novih vozila. Dok dovršavamo poslove koji će rezultirati kupnjom novih autobusa već smo započeli raditi na pripremi projekta nabave novih tramvaja. Za početak je potrebno izraditi studiju isplativosti. I već radimo.

NABAVA novih autobusa omogućit će nam bolje rezultate poslovanja i podizanje kvalitet usluge našim putnicima.

12

godina je trenutno prosječna starost autobusa u našem voznom parku, zato je velika potrošnja goriva


STATUS PROJEKATA

Godinu dana je trajala kompletna modernizacija informatičkog sustava NOVI AUTOBUSI

Prethodna kontrola

Natječajna dokumentacija je u tzv. prethodnoj kontroli (ex ante) za javnu nabavu kod Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU). U međuvremenu je obavljeno savjetovanje s potencijalnim ponuđačima, odnosno proizvođačima autobusa. A natječaj o nabavi će biti objavljen neposredno nakon dobivanja pozitivnog mišljenja kontrole, najvjerojatnije u ožujku.

INFRASTRUKTURA

Priprema natječaja

Trenutno se radi na pripremi natječaja za upravljenje projektom obnove infrastrukture, odnosno 9,5 kilometara tramvajske pruge, zatim 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i ispravljačkih stanica. Priprema se i dokumentacija za građevinske i elektromonterske radove potrebna za prethodnu kontrolu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, pa potom slijedi i raspisivanje natječaja.

Sad su svi procesi uvezani, a koristi imaju putnici, vozači i nadzorne službe Modernizacija informatičkog sustava Gradskog prijevoza putnika dovršena je krajem siječnja. Projekt podrazumijeva kompletno hardversko i softversko obnavljanje pozadinske logistike u tvrtki. Posao je trajao punih godinu dana, a sustav je danas postavljen prema najnovijim standardima takvih informatičkih platformi. - U tih godinu dana zapravo je završena modernizacija postojećih stvari i mogućnosti, a sad krećemo s implementacijom novih rješenja koja će djelatnicima i putnicima biti dostup-

na najkasnije do kraja 2018. – kaže Denis Šuljug, voditelj Informatičke službe GPP-a. Sva postojeća i buduća rješenja razvijana su s namjerom ostvarivanja velikih prednosti za putnike i vozače u vozilima gradskog prijevoza, odnosno za sve djelatnike tvrtke koji su uključeni u proces pružanja usluga i njihove kontrole te je svima njima posao sada maksimalno olakšan. Djelatnici su dobili nove Windowse i nova računala. A modernizacijom je obuhvaćen i kompletan proces prodaje karata.

VOZNI REDOVI Putnicima će kroz različite kanale biti dostupniji i vozni redovi, npr. online, kroz aplikacije, budući da ranije nije bilo dvosmjerne komunikacije s vozilima, a sada je sve na višoj razini. POTPUNA KONTROLA SUSTAVA

NOVI TRAMVAJI

Studija isplativosti

U siječnju je organiziran radni sastanak predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te predstavnika Europske komisije i konzultantske kuće Jaspers s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem i predstavnicima Gradskog prijevoza putnika. Razgovaralo se o nastavku sljedećih faza priprema za projekt nabave novih tramvaja. Dogovoreno je da se pristupi izradi studije isplativosti.

1. U svakom trenutku nadzorni djelatnik zna gdje je vozilo, koja linija je prijavljena i tko je vozač

2. Nadzornici znaju i koliko je putnika u svakom pojedinom vozilu koje prate veljača / ožujak 2018. I 4


U svakom trentku se zna gdje se nalazi koje vozilo

12 MANJE GUŽVE Cilj je da u periodu nakon modernizacije na kioscima Tiska kartu mogu kupovati i neki koji to do sada nisu mogli, primjerice korisnici povlaštenih karata koje zahtijevaju dodatnu dokumentaciju.

13

autobusnih i tramvajskih linija i sva vozila na njima uključeno je u sustav nadzora 5 I veljača / ožujak 2018.

Denis Šuljug, voditelj Informatičke službe

3. Sustav uspoređuje poziciju vozila u odnosu na vozni red, odnosno žuri li vozilo ili kasni

OBAVIJEST O POČINJENOM PREKRŠAJU Od ožujka će i kontrolorima posao biti lakši. Uz sebe će imati čitače za Butru, Diners, imat će i GPS pa će uređaj moći odmah printati Obavijest o počinjenom prekršaju. Bez komplikacija s uplatnicama.

novih prijenosnih terminala za kontrolu karata u tramvajima dobili su kontrolori, pa to znatno ubrzava njihov posao

4. U sustavu se može analizirati režim vožnje za vozilo i vidjeti koliko vozač naglo koči ili ubrzava

ISKORACI Putnici će do karata dolaziti brže, efikasnije i na više mjesta. Djelatnici u službi kontrole i nadzora mogu pratiti baš sve procese.

5. Prometno osoblje je modernizacijom dobilo alat kojim precizno prati radni režim svakog vozača


VIDEO NADZOR

U svakom autobusu i tramvaju postavljene su po četiri kamere Vrlo korisno za sigurnost putnika i vozača te za zaštitu imovine Organizirani video nadzor je u vozila javnog gradskog prijevoza uveden u kolovozu 2016. godine, i to ponajprije zbog sigurnosti zaposlenika GPP-a, putnika i imovine, odnosno inventara u vozilima. Putnici su zasigurno primijetili kamere u autobusima i tramvajima, a u svakom se vozilu nalaze četiri videokamere - jedna snima promet, a ostale putnički prostor. U svakome trenutku videokamere nadzire voditelj službe kontrole i nadzora i njegov kolega u uredu u kojemu postoji poseban softver

VAŽNA POMOĆ Gotovo svakodnevno policijski službenici kontaktiraju Službu kontrole i nadzora GPP-a u vezi snimki iz vozila jer im one pomažu u slučaju krađe, vandalizma ili eventualnih napada.

za pregledavanje. Videozapisi se potom narednih 15 do 20 dana čuvaju na tvrdome disku. - Imamo razne upite za video snimke, od policije do osiguravajućih društava. Svima su one vrlo korisne - objašnjava Tomislav Trtanj, voditelj Službe kontrole i nadzora.

POLICIJA S policijom GPP ima izvrsnu komunikaciju i suradnju jer pomoću video snimki iz video arhive identificiraju počinitelje prekršaja i vandale.

PRIJEVOZ U ŠKOLU KLIZANJA

UDRUGA UMIROVLJENIKA SASTAJU SE uvijek prvog utorka u mjesecu.

VRTIĆARCI GPP je i ove godine osigurao organizirani prijevoz djece iz dječjih vrtića s područja grada Osijeka u školu klizanja, koja se ove godine odvijala na klizalištu na Trgu Ante Starčevića. Škola klizanja je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka besplatna za najstarije skupine dječjih vrtića.

60

kuna je

godišnja članarina za svakoga člana

Monografija, poklon za nove članove veljača / ožujak 2018. I 6


Tomislav Trtanj, voditelj Službe kontrole i nadzora

MOJ HOBI MARICA ORĐAN, PERAČICA I FOLKLORAŠICA

Srce me vuče u ples - Volim plesati i jednostavno je presudila ljubav prema plesu. Inače sam iz Slavonije, rođena sam u Đakovu i srce je vuklo prema plesu. Tu sam ljubav prenijela i na 25-godišnjeg sina koji pleše od prvog razreda osnovne škole kaže kolegica Marica Orđan. U GPP-u radi od 1998., a zadnjih 15 godina aktivno pleše u KUD-u Bilje. Trenutno u njezinom folklornom ansamblu ima oko 80 članova, no pamti i bolja vremena za folklor.

OSIGURANJE Video snimke iz nadzornog sustava pomažu i osiguravajućim društvima zbog padova putnika i sličnih situacija.

- Imali smo i djece koja su plesala, pa nas je bilo preko 100. No, trenutno nemamo najmlađu skupinu plesača. Sastajemo se dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom i onda plešemo stvarno različite plesove - priča Marica. Osim plesa, jako voli raditi sve vrste ručnog rada. Dobra je u zlatovezu, šlinganju i goblenima.

45

godina je Marica napunila kad je odlučila početi plesati folklor

Pleše dva puta tjedno

PLESOVI Plešemo sve Baranju, Slavoniju, Bunjevačko, Zagorje, Međimurje, Split. Nastupamo po Hrvatskoj i inozemstvu - bili smo u Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji.

LJENIKA GPP-a

Idemo u Brno u muzej tramvaja Trenutno Udruga umirovljenika GPP-a broji 22 člana, a prema riječima njezina predsjednika, Josipa Nađa, potencijalnih je članova 222! - Član može postati tko god želi, osoba ne mora nužno biti bivši zaposlenik GPP-a. No, udruga je osnovana ponajprije kako bismo aktivirali ljude koji imaju vremena i že7 I veljača / ožujak 2018.

lje za druženje i zabavu - kaže predsjednik. Uskoro se spremaju na put u Brno, u posjet Muzeju tramvaja, trolejbusa i autobusa. Nađ je, inače, osnivač udruge i autor monografije “Devedeset godina osječkog električnog tramvaja” iz 2016. zbog koje su i dobili poziv kolega iz Brna.

Josip Nađ, predsjednik udruge

RASPORED DRUŽENJA 09.01.2018. 06.02.2018. 06.03.2018. 10.04.2018. 08.05.2018. 05.06.2018. 03.07.2018. 04.09.2018. 02.10.2018. 06.11.2018. 04.12.2018.


VOZAČ TRAMVAJA SAŠA MILAKOVIĆ

Starije gospođe putnice znale su posebno pohvaliti moju vožnju Ima putnika koji me prepoznaju, a s nekima redovito komuniciram U 10 godina, koliko je zaposlen u Gradskom prijevozu putnika, kolega Saša Milaković (37) promijenio je dvije vrste posla. Krenuo je iz radionice. - Da. Kad sam se zaposlio, prvih pet godina radio sam u radionici, a ovih zadnjih pet godina vozim tramvaj. Otvorila se takva mogućnost i iskoristio sam ju - priča Saša. S putnicima se, kaže, jako dobro slaže i ne može se sjetiti baš nijednoga eventualno lošega iskustva. - S druge strane, bilo je nekoliko pohvala od starijih gospođa. Koliko se sjećam, zbog pristojnosti i pažljive vožnje.

OBITELJ U slobodno vrijeme najradije se opuštam u krugu obitelji. To mi je broj jedan za odmaranje. PROMJENA Svi koji redovito koriste gradski prijevoz znaju kako će to biti velike promjene kad dođu novi tramvaji. Svima će biti bolje.

Često se priča o novim tramvajima

Uostalom, ja sam vam takav tip osobe koji se naprosto ne može ni s kime “zakačiti” – objašnjava Saša. Kad je u pitanju usporedba ponašanja putnika u vozilima nekada i sada, smatra da se u zadnje vrijeme osjeti ta nekakva nova kultura u ponašanju.

- Kad sam tek počeo voziti tramvaj bilo je puno putnika koji su se svjesno pokušavali voziti bez karte. Danas više nema toliko švercanja kao prije i svaki putnik ulazi na prva vrata. Prije nije bilo tako. U tvrtki je, kaže, dobra atmosfera, pa je onda i surad-

DOG FRIENDLY PRIJEVOZ

Pas Tesla obožava tramvaj

DOG FRIENDLY LINIJE

Sugrađanka Selma Đurić često se vozi tramvajem sa svojim ljubimcem, psom Teslom. - Vozimo se tri puta tjedno na liniji Višnjevac – Zeleno polje. Iako imam auto, više volim tramvaj jer uvijek dođe na vrijeme, a i ne moram se brinuti oko parkiranja – kaže

Tramvajska linija 1 (Zeleno polje – Višnjevac – Zeleno polje) Tramvajska linija 2 (Trg A. Starčevića – Bikara – Trg A. Starčevića) Autobusna linija 1 (Jug II – Kanižlićeva/Vijenac Petrove Gore – Jug II)

Selma. I njezin ljubimac uživa u vožnji Dog friendly tramvaja. - Tesla obožava tramvaj, a i putnici dobro reagiraju na njega. Bude onih koji ga pomaze i nasmiješe se. Drago im je vidjeti da se i pas može voziti u javnom prijevozu.

MIRAN Tesla je u tramvaju miran, a vlasnica ga uvijek drži na povodcu i ima spremne vrećice.

Putnici ga vole

veljača / ožujak 2018. I 8


STANICA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA Suvremena oprema i europski standardi

POZDRAV Vozim na obje tramvajske linije i redovito ih mijenjam. Ima putnika koji me prepoznaju, a s nekima se redovito pozdravljam. PROBLEM Sad je najveći problem nedostatak klime u vozilima, starost tramvaja i neudobna sjedala vozača. To će se promijeniti. nja s kolegama dobra. S nekima od njih redovito se druži i poslije posla. Trenutno im je jedna od glavnih tema razgovora projekt razvoja koji uključuje i kupnju novih tramvajskih kola. - U novim tramvajima mi ćemo imati bolje radne uvjete, a putnici kvalitetniji prijevoz.

Četvero zaposlenih svakoga dana obavi do deset pregleda Stanica je specijalizrana za vozila gradskog prijevoza i poslovnih subjekata, ne primaju osobna vozila u privatnom vlasništvu U gospodarskom dvorištu Gradskog prijevoza putnika, u Ulici cara Hadrijana, nalazi se Stanica za tehnički pregled s jednom tehnološkom linijom. Stanica je specijalizirana za obavljanje usluga periodičnog i preventivnog tehničkog pregleda vozila, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Certificirana je od Centra za vozila Hrvatske i, uz suvremenu opremu, zadovoljava europske standarde. Četvero zaposlenika dnevno obavi do deset pregleda vozila. Osim standardnih pregle-

INFO Sve potrebne informacije zainteresirani poslovni subjekti mogu dobiti putem telefonskog broja 031/228 344.

da GPP-ovih vozila, u stanici se obavljaju i pregledi vozila poslovnih subjekata iz Osijeka i okolice. - Na pregled nam najčešće dolaze vozila tvrtke Panturist, koja obavljaju preventivni ili periodički tehnički pregled – kaže Tomislav Trtanj, voditelj Službe kontrole i nadzora. Primarna zadaća GPP-ove Stanice za tehnički pregled je osiguranje kontinuiranog povećanja sigurnosti vozila javnog gradskog prijevoza, te kvalitete cjelokupne usluge.

RADNO VRIJEME Stanica radnim danima radi od 6,00 do 21,00 sati. Vikendima ne radi.

9 I veljača / ožujak 2018.


VOZAČ AUTOBUSA ZORAN HORVATEK

Jednom sam prilikom zapjevao misleći da sam u autobusu sam Prije su se putnici puno više švercali, a danas je to regulirano ulaskom na prva vrata Punih 25 godina kolega Zoran Horvatek (45) radi u Gradskom prijevozu putnika. Prva tri mjeseca radio je kao kontrolor, a potom je položio ispit za vozača autobusa. - Gradski prijevoz putnika platio je polaganje ispita D kategorije meni i još desetorici vozača. Od tada vozim autobus. Kada sam se tek zaposlio, posao vozača autobusa bio je vrlo tražen i nije bilo lako pronaći vozače jer ih je bilo malo – prisjeća se Zoran. Svojedobno je položio i ispit za vozača tramvaja, ali ga je vozio vrlo kratko, svega tri mjeseca. Ubrzo se vratio vožnji autobusa jer mu je, kaže, naprosto draže voziti autobus nego tramvaj. - Danas je puno bolja situ-

DRUŽENJE U slobodno vrijeme najčešće se opuštam družeći se s prijateljima i vožnjom bicikla. NEKADA Mi vozači znali smo prije isprazniti skoro cijeli autobus. Ostali bi samo oni koji su imali kartu, a takvih je prije bilo malo.

Prepoznaju ga i pozdravljaju putnici na liniji Ivanovac - Tvrđavica

acija, nego kada sam se tek zaposlio. Prije su se putnici puno više švercali, a danas je to regulirano ulaskom na prednja vrata. Ranije se moglo ulaziti i na srednja i na stražnja vrata pa su mnogi to koristili. Ulaskom na prednja vrata mala je vjerojatnost za

švercanje - kaže Zoran. Tijekom staža za upravljačem gradskog autobusa imao je različita iskustva, ali je jedno posebno upamtio. - Mislim da je po mene to bilo neugodno iskustvo, ali je na kraju ispala šala. Naime, u autobusu je za vrijeme vožnje

ANKETA - GRAĐANI OCJENJUJU USLUGU PRIJEVOZA AUTOBUSIMA

Mijo Baranjec umirovljenik

ZADOVOLJAN Uslugama GPP-a sam jako zadovoljan, posebice cijenom karte i brzinom.

NISKOPODNI Jedva čekam niskopodne tramvaje. Bit će lakše nama starijim putnicima.

Jako me raduje najava dolaska novih autobusa i tramvaja. Sad će po ljeti biti puno lakše zbog klime. Najčešće se vozim linijom koja ide za Čepin. Stajalištima sam jako zadovoljan, posebice onim na Gajevom trgu. Jako je moderniziran u odnosu na ono prije.

Stajalištima sam općenito zadovoljna, no neka nisu bila očišćena nakon što je snijeg pao. Najčešće se vozim Jugovcem, a na usluge GPP-a općenito nemam primjedbi. Linija kojom se vozim ide često i to mi jako odgovara, a i cijena vozne karte je korektna.

Snježana Juričević umirovljenica

veljača / ožujak 2018. I 10


ODRŽAVANJE AUTOBUSA NEVEN KOLARIK

FEŠTE Imam jednu ekipu kolega s posla koja je standardna. Nas desetak družimo se barem jednom mjesečno i feštamo uz roštilj ili čobanac. JEDVA ČEKAM Jedva čekam nove, klimatizirane autobuse. Doduše, i ovaj koji tenutno vozim je dobar, ali nema klimu pa je preko ljeta malo problematično. ostala samo jedna putnica, ali ju nisam primijetio i počeo sam pjevušiti misleći da sam u vozilu sam. Na kraju je sve ispalo simpatično i smiješno. Posebno ga raduje što će GPP uskoro dobiti nove autobuse. Bit će, kaže, ugodnije i putnicima i vozačima.

Silvija Bunjevac umirovljenica Najčešće se vozim linijom Čepin – Tenja. Stajalištima sam zaista zadovoljna, jedino na stanici kod Lidla nema nadstrešnice, ali vjerujem da će se i to uskoro popraviti. Uslugama GPP-a sam jako zadovoljna, nemam nikakve zamjerke. Pozdravljam nabavku novih vozila. 11 I veljača / ožujak 2018.

Služba uvijek spremna za intervenciju

Dostupan sam 24 sata dnevno svih 365 dana u godini Trenutno su tri autobusa puna ispisanih grafita, a to govori o kulturi putnika U službi održavanja autobusa zaposleno je 30 djelatnika. - Imamo električare, bravare, mehaničare, perače vozila… Voditelj i poslovođa rade samo prvu smjenu, dok su ostali djelatnici raspoređeni kroz 24 sata sedam dana u tjednu – kaže Neven Kolarik, poslovođa Službe. Poslovođa na posao stiže već oko 5,30 sati, potom pregledava situaciju koja je ostala od prethodne smjene i raspoređuje posao. - Na telefonu sam uvijek dostupan. Znao sam imati pozive u 2,00 ili u 3,00 sata u noći. Nije često, ali se događa – objašnjava Neven. Problemi s kojima se kod održavanja najčešće susreću su su vezani za doba godine.

ČIŠĆENJE Unutrašnje i vanjsko čišćenje svakodnevno rade tri perača autobusa. Bude propaljenih i pošaranih sjedala, čikova i smeća. OPSEG POSLA Klasični servis, dnevni, preventivni tehnički pregled, periodični tehnički pregled svaka tri ili šest mjeseci (ovisno o starosti), godišnji tehnički pregled i dnevno čišćenje vozila.

- Zimi je najveći problem grijanja i hlađenja. Naime, autobus svakih 200 metara staje, otvaraju se vrata pa je dvije trećine vozila izloženo hladnom zraku. Onda jako je teško u sljedećih 200 metara opet zagrijati autobus. Obrnuta je situacija ljeti, dok u jesen i proljeće nema takvih problema. Od klasičnih zahvata tu je još promjena žarulja i problem struje – pojašnjava. Suradnja među djelatnicima je jako dobra. Nakon dugo vremena “pomladili” su radionicu trojicom kolega koji su na stručnom osposobljavanju. - Prije smo imali preveliku razliku u godinama. Ja sam se zaposlio s nepunih 18 godina i tijekom ove 23 godine ovdje nije puno ljudi prošlo. Sad je omjer izvrstan.

15.000

kuna je procijenjeni trošak uništenih 11 posebno presvučenih sjedala u školskom autobusu


Prednosti Godišnje opće kartice Umjesto 12 mjesečnih nadopuna prijevozne karte, vlasnici godišnjih kartica plaćaju iznos samo 10 mjesečnih vrijednosti. I to bankovnom karticom na 12 jednakih rata, bez kamata i naknada. I najvažnije, ne moraju svakog 1. u mjesecu razmišljati jesu li produžili Butre. Godišnju Opću karticu možete kupiti na prodajnim mjestima GPP-a u Pothodniku i Cara Hadrijana. A sve putnike koji u 2018. kupe novu ili nadopune postojeću godišnju OK karticu nagrađujemo voucherom za šest mjeseci vježbanja u City fitnessu.

USPOREDBA MJESEČNIH IZNOSA

Mjesečna opća kartica

Godišnja opća kartica

Godišnja ušteda

275 kn 300 kn 450 kn 500 kn 550 kn 599 kn 610 kn

229,17 kn 250 kn 375 kn 416,66 kn 458,33 kn 499,20 kn 508,33 kn

550 kn 600 kn 900 kn 1.000 kn 1.100 kn 1.198 kn 1.220 kn

I. ZONA II. ZONA LIVANA ANTUNOVAC IVANOVAC ČEPIN BIJELO BRDO

Zadovoljni

- Dobili smo naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja za mogućnost korištenja godišnje karte, pa neki djelatnici škole na posao dolaze gradskim prijevozom. Svi su zadovoljni, gradski prijevoz je kvalitetan i Zlatko Kraljević, pouzdan, isplati se, a i ne moraju svakoga ravnatelj OŠ Ivana mjeseca brinuti o kupnji mjesečne karte. Filipovića

USKORO

USKRSNIM KOLODVORCEM DO ZABAVNOG PARKA NA OSJEČKOJ TRŽNICI

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence

CIJENA Vrijednost 10 mjesečnih produženja PLAĆANJE 1x godišnje, 12 rata, bez kamata i naknada IZDAJE SE Za obje zone i sve općine

Gradski prijevoz putnika - veljača/ožujak 2018.  
Gradski prijevoz putnika - veljača/ožujak 2018.  
Advertisement