Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

lipanj/srpanj 2017.

broj 2.

NABAVA NOVIH AUTOBUSA VRIJEDNIH 18 MILIJUNA KUNA

ZA PET

DJELATNICI

PRIJAVLJENO

Verica Bosanac

Dinko Šimunović

Darko Brajenović Miroslav Riger


Velike marketinške kampanje postaju besmislene ako u njima ne sudjeluju i vozila GPP-a

GPP dobio zahvalu Auto Hrvatske U povodu 65. obljetnice postojanja tvrtke Auto Hrvatska, Upravni odbor i Izvršni direktori Poslovne grupe dodijelili su 65 Zahvala za dugogodišnju suradnju i doprinos razvoju partnerstva. Osječki GPP je jedan od dobitnika priznanja prema kriteriju opsega i kvalitete suradnje.

U Osijeku 29 km tramvajskih pruga Tramvajski promet u Osijeku organiziran je na 29 km tramvajskih pruga, od kojih je 24 km dvokolosječna pruga, a 5 km je jednokolosječna pruga s mimoilaznicama za odvijanje prometa u dva smjera. U sklopu tramvajske pruge ima 41 skretnica i 5 križišta.

KONDUKTERI Najstariji sustav naplate karata u osječkom gradskom prijevozu obavljali su kondukteri koji su bili u svakoj voznoj jedinici i prodavali su putnicima pojedinačne karte. Kondukteri su bili odgovorni za putnike bez karte. lipanj/srpanj 2017. I 2


FOKUS mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

OGLAŠIVAČKI TREND

Najnoviji oglasi na našim vozilima Osječki tramvaji ubrajaju se među najatraktivnije oglasne površine u regiji. Marketinški stručnjaci redovito su koncentrirani nuditi sve kvalitetnija grafička rješenja, koja u potpunosti mijenjaju vizualni identitet vozila gradskog prijevoza s ciljem privlačenja pažnje svih sudionika u prometu i građana u prolazu. U zadnje je vrijeme u trendu svojevrsno likovno pričanje priča o brendovima i njihovim ponudama na vozilima javnog prijevoza. I oglasi i tramvaji doista su sve ljepši i uočljiviji, poput ovih u bojama Iskona, Dobra, HEP Plina, Linksa, HT-a, Odjela za biologiju...

FORA Na tramvajima zastavice

37. Osječkog ljeta mladih

Kao i prethodnih godina, tijekom mjeseca lipnja na gradskim su tramvajima s ponosom istaknute zastavice sa simbolima 37. Osječkog ljeta mladih. Manifestacija je to koja u kolektivnoj memoriji izvrsne ponude ljetnih koncerata na otvorenom sjedinjuje sve generacije građana. Na koncerte se putuje gradskim prijevozom. 3 I lipanj/srpanj 2017.

I tijekom ljeta imamo pouzdan, dostupan i uredan gradski prijevoz U razdoblju smanjenog broja putnika intenzivno se pripremamo za novu prijevoznu sezonu Ljeto je u Osijeku vrijeme smanjenog intenziteta prometa u javnom gradskom prijevozu. Završila je nastava u školama i na fakultetima, građani koriste godišnje odmore, pa je i manje putnika. To je i razdoblje u kojemu i naši zaposlenici najvećim dijelom koriste godišnje odmore, ali istovremeno smo odlično organizirani na poslovima održavanja, popravaka i priprema za novu sezonu koja započinje već krajem kolovoza. Djelatnici održavanja interveniraju na najkritičnijim dijelovima tramvajske pruge, rade na popravcima vozila i otklanjanju svih eventualnih tehničkih

problema kako bismo bili spremni za razdoblje ponovnog povećanja prometa, odnosno našeg prometnog standarda. Istovremeno, tijekom ljeta svi su sustavi i dalje u funkciji ponude pouzdanog, dostupnog i urednog gradskog prijevoza. Također, u stanju pune operativnosti realiziramo i sve investicijske aktivnosti u skladu s planovima. Pripremamo potrebnu dokumentaciju, očekujemo odobrenje financiranja za projekt kupovine prvih novih autobusa i objavu Poziva za financiranje proširenja pruge i obnove infrastrukture. U GPP-u je sve pod kontrolom.

POVOLJNO Učenici iz okolnih mjesta, uz pomoć općina i GPP-a, i ljeti se voze po subvencioniranim cijenama.

Na određenim linijama tijekom ljeta su učinjene male korekcije u polascima vozila javnog prijevoza zbog ušteda, jer je manji broj putnika.


TRAGOVI U MEDIJIMA

Prijavljena nabava novih autobusa vrijednih 18 milijuna kuna GLAS SLAVONIJE

Poziv je otvoren do 31. listopada 2018., a riječ je o autobusima s niskom emisijom ugljičnog dioksida

Osječani su se imali prilike provozati autobusom na električni pogon marke Ursus, proizvedenim u Poljskoj, a o mogućnosti da i Osijek krene ukorak s novim tehnologijama govorili su pred novinarima prvi ljudi GPP-a, Grada Osijeka i proizvođača, tvrtke Pol-Mot Holding. Riječ je o potpuno ekološkim vozilima koja ne ispuštaju nikakve plinove. Šezdesetak takvih e-autobusa je već naručila Varšava, a slično raspoloženje vlada i u više poljskih gradova čije su prometne potrebe slične osječkim. E-autobusi su dva puta skuplji od dizlaša zbog skupih baterija, ali se zato brzo isplate i njihovo je održavanje jeftinije.

Prema Pozivu na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza kojega je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Gradski prijevoz putnika Osijek može računati na dodjelu 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Broj autobusa po pojedinom prijavitelju na Poziv, a time i iznos bespovratnih sredstava koji će mu biti dodijeljen, temeljit će se na studiji izvodljivosti. Obzirom na nepostojanje studije izvodljivo-

Potpuno bešuman autobus

Predstavljeni Ursus autobusi na električni pogon

sti u trenutku otvaranja ovog Poziva, prema trenutno dostupnim podacima i preliminarnoj procjeni potreba unaprijed određenih prihvatljivih prijavitelja (među kojima je i GPP Osijek), definirani su iznosi bespovratnih sredstava po pojedinom prijavitelju, uzimajući u obzir ukupna raspoloživa bespovratna sredstva unutar ovog Poziva. Sukladno tome, prijavitelju GPP Osijek maksimalno se može dodijeliti spomenutih 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

100 POSTO Projekt se može financirati u iznosu do 100 % prihvatljivih izdataka, do utvrđenog maksimalnog iznosa bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti jednom projektnom prijedlogu. PRIPREME

Poziv za financiranje obnove infrastrukture

Tijekom ljeta nadležno će Ministarstvo mora, prometa i infrastukture raspisati javni Poziv za financiranje obnove infrastrukture javnog gradskog prijevoza, putem kojega će GPP Osijek osigurati između 180 i 200 milijuna kuna za rekonstrukciju i proširenje tramvajske pruge, te obnovu ispravljačkih stanica. Trenutno je u postupku izrada studije izvodljivosti i analiza troškovne opravdanosti na kojima će se temeljiti javni Poziv. U međuvremenu, paralelno se radi na natječajima za odabir izvođača radova kako bi, nakon objave Poziva, u adekvatnim rokovima mogli biti pokrenuti radovi.

KRITERIJI ZA BESPOVRATNO FINANCIRANJE

1. Vrijednost za novac koju projekt nudi - Studija izvodljivosti pokazuje da je projekt potreban

2. Financijska održivost projekta - sufinanciranje operativnih troškova i poboljšanje javne usluge lipanj/srpanj 2017. I 4


Putnici će se voziti u bolje opremljenim i sigurnijim autobusima koji manje zagađuju okoliš

NAMJENA Bespovratna sredstva su namijenjena operaterima koji obavljaju uslugu javnog gradskog i prigradskog prijevoza, čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave.

Specifični cilj projekta je povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu. 5 I lipanj/srpanj 2017.

UVJETI Prosječno milijun prevezenih putnika i 1,5 milijuna prijeđenih kilometara u zadnje tri godine, te da je u voznom parku manje od 40% vozila s Euro normom 5 i 6.

3. Provedbeni kapaciteti Gradskog prijevoza putnika tim za upravljanje projektom

POGON Dopuštena su i druga goriva osim diezela, te će se u slučaju vozila na električni pogon ili plin smatrati da zadovoljavaju ovaj zahtjev.

4. Zrelost projekta - sukladno sa Strategijom prometnog razvoja Hrvatske

UČINAK Ulaganja u javni prijevoz putnika trebaju imati veći učinak na korištenje javnog prijevoza i smanjenje korištenja osobnih automobila (pozitivan utjecaj na okoliš).

5. Promicanje jednakih mogućnosti, socijalne uključenosti i održivog razvoja


GAJEV TRG

Novo prodajno mjesto Ana Šabić kaže da su reakcije putnika jako dobre

Na Gajevom trgu je od 25. svibnja moguće nadopunjavati Butre, odnosno personalizirane vozne kartice (opće, učeničke, studentske, umirovljeničke, te kartice za nezaposlene) i vrijednosne kartice. - Putnici su jako zadovoljni. Veliki broj njih se odlučuje baš ovdje produžiti svoje kartice. Jednostavnije im je tako, posebno umirovljenicima koji često idu na tržnicu pa im je ovo usput – kaže Ana Šabić, djelatnica prodaje. Završetkom školske godine

PLAĆANJE se može obavljati gotovinom i bankarskim karticama.

Atrakt

smanjio se pritisak putnika, ali posla je i dalje dovoljno. - Kod nas se ne izrađuju kartice, već se samo mogu nadopuniti postojeće. I nije moguće ovdje nadopunjavati kartice za putnike kojima tvrtke plaćaju nadopunu ili imaju pravo na besplatni prijevoz - tumači Ana. RADNO VRIJEME Od 25 do 5. u mjesecu - od 6,30 do 19,00 sati (subotom od 8,00 do 12,45 sati) Od 6. do 24. u mjesecu - od 6,30 do 13,15 sati (subotom ne radi)

Prolaznici rado proučavaju detalje

DAN PLANETE ZEMLJE

Programi ekološke osviještenosti U suradnji s Unikomom u travnju su provođeni programi ekološke osviještenosti za učenike osnovnih škola u sklopu Dana planete Zemlje. Programi su se odvijali na glavnom gradskom Trgu Ante Starčevića, a učenici su na okupljalište dolazili gradskim prijevozom. Dva autobusa krenula su iz

Čepina, za potrebe učenika Osnovne škole Miroslava Krleže i Osnovne škole Vladimira Nazora, a učenici Osnovne škole Josipovac stigli su posebnim autobusom. Učenici iz Osijeka gradski tramvajski prijevoz koristili su besplatno, dovoljno je bilo da su odjeveni u programske majice.

ČISTOĆA Učenici su se natjecali u disciplinama održavanja čistoće. Vrlo atraktivno za sugrađane u prolazu i veliko iskustvo za sudionike i članove njihovih obitelji koji su danima o tome slušali.

CVJETOVI OD ČEPOVA Na jednoj od ranijih akc ci 6a razreda Osnovne š Filipovića predstavili su vaju izložbom “Kako je lijep”. Ovo je jedan od n nijih radova iz te faze.

travanj 2017. I 6


Noćna zabava u tramvaju za ekipu 18. Pannoniana Ovogodišnji Pannonian tramvaj je, prema prvim reakcijama publike, jedan od najljepših do sada Tramvaj su oslikali umjetnici inspirirani vratolomijama Pannoniana Atraktivna noćna vizura iz gradskog središta

Tramvaj pun osmijeha i dobrog raspoloženja

Ovogodišnje izdanje festivala ekstremnih sportova Pannonian Challenge (18. puta u Osijeku, od 7. do 11. lipnja) sudionicima i organizatorima će ostati u pamćenju po uvodnoj zabavi - u tramvaju. Prije službenog početka natjecanja, ekstremni vozači i roleri sa svojim su se domaćinima gradom provozali u posebno oslikanom tramvaju - Pannonian Tram - uz osvježavajuća pića i dobru glazbu. Gosti su bili najprije iznenađeni, potom jako nasmiješe-

PARTY u tramvaju br 9528 započeo je vožnjom u 20 sati iz parka kod Remize, a završio je oko 22 sata.

ni, pa su se prepustili konceptu zabave u tramvaju i na kraju otišli u noć prezadovoljni. Danima kasnije se još prepričavao doživljaj noćnog provoda u tramvaju, a mnogi su kući na različite strane svijeta ponijeli iskustvo iznenađujuće uspješnog razgledavanja grada i upoznavanja novih ljudi. Na unaprijed predviđenim stajalištima tramvaj je bio zaustavljen dovoljno dugo da bi ekipa zapamtila vrhunsko gostoprimstvo. RUTA Remiza - TAS - Višnjevac Podgrađe - TAS - Bikara Kolodvor - Zaleno polje Remiza ZAUSTAVLJANJA Podgrađe, TAS (slijepi kolosjek), Bikara, Zeleno polje (sve po 5 minuta)

BONTON U PROMETU

OD ČEPOVA od ranijih akcija učenida Osnovne škole Ivana predstavili su se u tramom “Kako je čep postao je jedan od najuspješa iz te faze.

ČEP TORTA Slatkiši dizajnirani od kreativno obojenih i posloženih plastičnih čepova izloženi u tramvaju. Maštovit, dakle, nije bio samo pristup ekološkoj temi nego i odabir mjesta za izložbu.

7 I lipanj/srpanj 2017.

DJEČJI VRTIĆI U organizacija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, u svibnju je u tramvajima postavljena izložba radova djece iz dječjih vrtića. Tema: “Lijepo ponašanje u prijevoznim sredstvima”.

NA RUKOHVATIMA Radovi su bili postavljeni u reklamnim rukohvatima unutar svih vozila javnog prijevoza u Osijeku. A u jednom od tramvaja tom je prigodom održana i konferencija za novinare.


VOZAČICA TRAMVAJA VERICA BOSANAC

Tramvaj vozim već 36 godina, a trebalo je biti privremeno Kad sam počela raditi u GPP-u je bilo samo pet vozačica, a danas nas je 12 Kolegica Verica Bosanac u Gradskom prijevozu putnika zaposlena je 38 godina. Dvije je radila kao kondukterka, a punih 36 godina vozi tramvaj. Kaže kako je mislila da će tramvaj voziti samo nekoliko godina. No, planovi su joj se poremetili. Danas jako voli svoj posao. - Kad sam odlučila ići na prekvalifikaciju, obitelj me podržavala jer su mislili da će posao biti privremen, dok ne završim fakultet. Ali nije sve bilo po planu, pa sam i danas za upravljačem tramvaja - veselo priča Verica i ističe kako su žene puno bolje vozačice tramvaja od muškaraca. - Mislim da će se i moji kole-

ISKUSTVO Kćer mi živi u Dubrovniku, pa sam se često vozila njihovim autobusima, a u Zagrebu ZETovim tramvajima i autobusima. BOLJE Mislim da je kod nas javni prijevoz i sustav naplate puno bolje riješen. Kod nas danas više nema švercanja!

Najčešće vozi na relaciji Višnjevac – Zeleno polje

ge vozači složiti s tim – govori kroz smijeh. Tijekom godina našla se u brojnim situacijama – ugodnim i neugodnim, no kaže kako posebno loših iskustava nema. Voli raditi s ljudima, a često se dogodi da joj stalni

putnici na posao donesu čokoladu, bombone, pa čak i kavu. - Nedavno sam pomogla jednoj starijoj gospođi unijeti dječja kolica. Idući dan jedan mi je gospodin, kojeg vozim svakodnevno, donio čokoladu. I to ne bilo kakvu već onu

POHVALE GRAĐANA

Vozač tramvaja pokupio smeće oko vozila Sugrađanka Ljubica Nedić pismom se obratila Upravi GPP i dnevnom listu Glas Slavonije hvaleći vozača tramvaja Krešimira Ivančića koji je, dok je naponska mreža bila bez struje, smireno oko svog tramvaja skupljao otpatke i nosio ih u kantu. Riječ je o događaju od 6. lipnja kada su tramvaji oko podneva stajali, a kolega Ivančić

Krešimir na fotografiji objavljenoj u Glasu Slavonije

je to vrijeme iskoristio kako bi uredio okoliš tramvajske postaje KBC-kampus. - Bila sam toliko zatečena i iznenađena da sam ga samo pitala želi li čašu hladne vode, ali rekao je da ima svoju - rekla je gospođa Nedić. A Krešimir kaže da i inače nema problema s tim da pokupi omote od čokolade, najlonske vrećice i papiriće te ih lipanj/srpanj 2017. I 8


POSLOVOĐA TRAMVAJ RADIONICE DINKO ŠIMUNOVIĆ

Najviše voli voziti u proljeće i jesen

KULTURA PUTNIKA Unatrag pet, šest godina potpuno su nestali napadi na vozače i razbijanje po vozilima. Kultura putnika na puno je višem nivou. VOLIM ČITATI U slobodno vrijeme uređujem mali vrt. Sadim cvijeće i povrće. Volim čitati, pa sam kući radije s knjigom u ruci nego pred TV-om. od 300 grama! Sjeća se svojih vozačkih početaka kad su se i putnici i muški kolege znali podsmjehivati, misleći kako to nije posao za ženu. - A danas smo svi ravnopravni - zaključuje Verica.

Grad je naše zajedničko dvorište i trebamo se pobrinuti da je čist. KREŠIMIR IVANČIĆ, VOZAČ TRAMVAJA

Blago Vama što ga imate za vozača. Da je bar više takvih ljudi. Bravo! LJUBICA NEDIĆ, SUGRAĐANKA

baci u koš za smeće. - Činim to za primjer drugima. Kad bi se svi pridžavali kulture zajedničkog življenja to ne bi bilo potrebno - skroman je Krešimir. 9 I lipanj/srpanj 2017.

Najviše problema zimi imamo s češkim tramvajima

Naš je posao kompletno održavanje tramvajskih kola Putnici su danas puno pažljiviji, pa su uništavanja sjedala rijetkost Planiranje i raspored poslova, dijagnosticiranje kvarova, briga o dijelovima i alatima te sigurnost na radu samo su neki od poslova kolege Dinka Šimunovića, poslovođe tramvaj radione. Dinko je dio GPP-ova tima od 1995. Prve je dvije godine radio na održavanju tramvajske mreže, a nakon toga u radionici. - Posao naše radionice je kompletno održavanje tramvaja. Najviše je problema s podvozjima, jer se ona najviše troše – pojašnjava Dinko. Kaže i kako se od dva tipa tramvaja u voznom parku,

MANJI TIM Kad sam 1995. došao u GPP u remizi nas je bilo 86. Danas nas ima 35. LOGIKA Vozila su novija, manje se kvare pa je i smanjenje broja majstora logičan slijed. KVRCAVICE Ove je godine zabilježeno više udesa, prosječno jedan tjedno. Najčešće je riječ o “kvrcavicama” osobnih vozila i tramvaja.

najmanje kvare oni njemački. - Njemački tramvaji su dosta stari, ali kvalitetni. S češkim tramvajima najviše problema imamo zimi, kada padne snijeg, jer dolazi do izgaranja motora. U tramvaj radionici briga se vodi i o interijeru vozila, kao i njihovom čišćenju. Dinko ističe kako su putnici puno pažljiviji danas nego ranije, pa su uništavanja sjedala rijetkost. No zabilježio je jedan novi trend, nakon što je u GPP stiglo nekoliko ZETovih tramvaja. - Stakla su bila dosta izgrebana na tim vozilima. Kod nas toga nije bilo, no kako su ljudi to zamijetili, počelo se i kod nas sada događati da putnici iz nekog razloga grebu stakla – dodaje Dinko.


VOZAČ AUTOBUSA DARKO BRAJENOVIĆ

Ovaj posao morate voljeti i imati osjećaj za ljude Kad stignu nova vozila bit ćemo lideri javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj Trenutačno kolega Darko Brajenović vozi na jednoj od najprometnijih linija: Jug II – Kanižlićeva ulica. Od 1990. vozio je na svim gradskim i prigradskim linijama. Jako voli svoj posao i u 27 godina staža u GPP-u imao je tek jednu prometnu nezgodu. - To je bilo pred rat, kad smo vozili stare autobuse. U vožnji mi je otpao upravljač i završio sam u kanalu. Jedan putnik i ja smo prošli s lakšim ozljedama – prisjeća se Darko. Danas je njegovo radno mjesto za upravljačem izvrsnog autobusa MAN D20, starog osam godina, koji je klimatiziran i udoban. A veseli ga i najava kupnje novih auto-

NAJBOLJI SMO Mi u Osijeku imamo najbolje ustrojen javni gradski prijevoz. Kod nas se poštuje rad vozača – zna se točno koliko on radi, koliko se mora odmarati. Nitko nas ne forsira i to je jako bitno.

Oduvijek je htio biti profesionalni vozač, tu je ljubav naslijedio od oca i prenio na sina

busa. - Uvjeti rada danas, u odnosu na godine kada sam tek počeo raditi u GPP-u, su puno bolji. Vozila su bolja, kultura putnika je na višem nivou. Zna se da je ulazak na prednja vrata, švercanja više

nema, pa je automatski i sve manje neugodnih situacija priča Darko. Ovaj posao, kaže, morate voljeti i imati osjećaj za putnike. - Često se sjetim jedne drage bakice koja je preminula prije 10-ak godina. Ponekad bih

TRAMVAJ Producenti festivala imali su zadatak privući što veći broj posjetitelja iz raznih dijelova regije, a naš tramvaj na liniji Zeleno polje - Višnjevac izvrsno se uklopio u sve promotivne aktivnosti.

TREND Primjetno je da svi urbani pokreti i manifestacije u Osijeku redovito u svoje djelovanje pokušavaju uvezivati građane putem oglasa na tramvajima. To je temeljni element urbaniteta.

URBAN FEST OSIJEK

Na lijevoj obali Drave Bili smo pokrovitelji jednog od najvećih glazbenih festivala u regiji - Urban festa Osijek (UFO), pa su njihovi stručnjaci likovno uredili jedan od naših tramvaja. Festival već 13 godina promovira različite glazbene pravce i stilove uz vrhunske produkcijske uvjete. Na svojim pozornicama UFO festival ugostio je više od 300 mladih glazbenih sastava kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Ovogodišnje izdanje festivala održano je od 1. do 3. lipnja na lijevoj obali Drave, kod katakombi, a ulaz na sve festivalske programe bio je besplatan za sve posjetitelje.

lipanj/srpanj 2017. I 10


SERVISER AUTOBUSA MIROSLAV RIGER Vozila su novija, pa je i kvarova manje Uvjeti rada danas su puno bolji

DOBAR SUSTAV Kada se autobus pokvari, nikad se ne dogodi da se drugi čeka duže od 10 minuta. Taj sustav je dobro ustrojen – čim vozač javi da je kvar na autobusu, automatski se šalje drugo, zamjensko vozilo. FORMA U slobodno vrijeme vozim bicikl, dižem utege, sadim vrt… Volim biti u formi, a to je za posao vozača jako važno, budući da nam radno vrijeme prolazi u sjedećem položaju. ju sačekao koji trenutak ako je kasnila na autobus. Znala me je iznenaditi čokoladom. Ljudi jako cijene te sitnice, posebno stariji. Njima lijepa riječ puno znači, a posebno ako im još učinite i neku sitnu uslugu - kaže Darko.

PORUKA Tramvaj oslikan festivalskim motivima i pričama nije samo podizao vidljivost manifestacije, nego je promovirao i osječki način života koji podrazumijeva svakodnevno korištenje gradskog prijevoza. 11 I lipanj/srpanj 2017.

Danas je puno lakše raditi nego prije 20 godina Bez obzira na starost vozila, autobusni park GPP-a je jako dobar Kolega mehaničar Miroslav Riger serviser je autobusa. U GPP-u je već 23 godine, a kaže kako je u ovim ljetnim mjesecima najviše kvarova vezanih za pregrijavanje vozila. No, kako je sve više novijih vozila, tako je i posla za mehaničare sve manje. - Puno je lakše raditi danas, nego prije desetak i više godina. Vozila su novija, kvalitetnija, pa je i kvarova manje – ističe Miroslav, dodajući kako je autobusni vozni park GPP-a, bez obzira na starost vozila, jako dobar. Sva se vozila redovito servisiraju i održavaju, a kvarovi otklanjaju u kratkim rokovima.

OPUŠTANJE Živim u Bizovcu, pa slobodno vrijeme provodim u vrtu. Imam zečeve i kokoši, bavim se njihovim uzgojem i to me jako opušta. NOVI AUTOBUSI Vesele me najave o novim autobusima koje ćemo imati u voznom parku. Nama majstorima važno je što su kod novih autobusa dostupni svi dijelovi.

- Izlazimo i na teren, a ako je riječ o manjem kvaru, popravljamo ga na licu mjesta. Ako je nešto veće, onda se šalje zamjenski autobus, a pokvareni ide u radionicu kaže Miroslav. Veseli ga što će vozni park GPP-a uskoro biti obnovljen i to najprije autobusima, a onda i tramvajima. Posao mehaničara bit će puno jednostavniji i lakši nego što je bio ranije. - Sa starim vozilima problem je i u dijelovima, a kod novijih problema nema jer su svi dijelovi dostupni – dodaje. Kroz bogat radni staž u GPP-u, Miroslav se prisjeća raznih situacija. Kaže kako su zimi česta slijetanja autobusa, no ona su uvijek prolazila bez ozlijeđenih osoba, samo uz manju materijalnu štetu.


PRVA PRUGA

Detalj izgradnje tramvajske pruge u Ulici J.J. Strossmayera

PONUDE U Osijek su prve ponude za investiciju u sustav gradskog prijevoza konjskim tramvajima stizale već 1868. Konačno, 1883. utemeljeno je Dioničko društvo za izgradnju konjske željeznice (tramvaja) s kojim je Grad potpisao ugovor. PRIJE ROKA Radovi na izgradnji prve pruge završeni su za samo 115 dana, znatno prije roka. I prve vožnje tramvajem krenule su 19. svibnja 1884.

GIMNASTIKA

!

Tijekom svjetskog kupa u gimnastici Grand Prix Osijek (održanog u dvorani Gradski vrt od 20. do 21. svibnja) na rukohvatima u vozilima gradskog prijevoza putnici su mogli pročitati najave spektakla na simpatičnim privjesnicama - gimnastičkim karikama.

!

Također, natjecatelji su se na treninge i natjecanja vozili u posebno organiziranim GPP-ovim autobusima.

BESPLATNO

Prijevoz kućnih ljubimaca Na tramvajskim linijama 1 i 2, te na autobusnoj liniji 1, prometuje po jedno vozilo s oznakom “Dog friendly” na prednjem vjetrobranskom staklu. U tim je vozilima dozvoljeno prevoženje pasa na povodcu i sa zaštitnom košarom (brnjicom), a štenadi i patuljastih pasmina pasa samo na povodcu.

3

Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i nadoknadu eventualne štete.

važna pravila za putnike s kućnim ljubimcima: ulaziti na prednja vrata nositi pribor za čišćenje fekalija očistiti uprljanu površinu u vozilu

DOG FRIENDLY LINIJE Tramvajska linija 1 (Zeleno polje – Višnjevac – Zeleno polje) Tramvajska linija 2 (Trg A. Starčevića – Bikara – Trg A. Starčevića) Autobusna linija 1 (Jug II – Kanižlilćeva/Vj. Petrove Gore – Jug II)

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence

lipanj/srpanj 2017. I 12

Gradski prijevoz putnika - lipanj/srpanj 2017.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you