Page 1

Revija GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA OSIJEK

travanj/svibanj 2017.

broj 1.

DO 2023: NOVI TRAMVAJI, AUTOBUSI I NOVA REMIZA Projekt vrijedan

100 milijuna eura

Na ključnim linijama u gradu vozit će električni autobusi

Sjedište GPP-a i nova remiza gradit će se na Zelenom polju


Projektom će se, između ostalog, povećati i sigurnost prometa

PRVI TRAMVAJ

Više autobusa na raspolaganju

Svi dijelovi grada povezani s centrom

U protekle tri godine, GPP je obavio zamjenu tri shuttle autobusa koji nisu bili dovoljno iskorišteni, za tri MIDI autobusa po principu staro za novo. Ti su autobusi svakodnevno u upotrebi, što konkretno znači više kapaciteta za putnike, uz manje troškove.

Na prigradskim linijama potrebni su zglobni autobusi kako bi se u „špicama“ mogli prevesti svi putnici odjednom. Zbog toga je potrebno nabaviti nekoliko midi gradskih autobusa i minimalno 2 zglobna autobusa koji mogu prevesti 150 putnika.

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je davne 1884. prometovao tramvaj s konjskom vučom. 1926. izvršena je elektrifikacija tramvajske linije koja je do tada bila jednokolosječna i prolazila je kroz sredinu Tvrđe. travanj/svibanj 2017. I 2


FOKUS mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec. direktor Gradskog prijevoza putnika

MODERNIZACIJA

Projekt vrijedan 100 milijuna eura Grad Osijek i GPP provode projekt “Modernizacija i razvoj javnog prometa grada Osijeka” uz konzultacije s Minstarstvom mora, prometa i infrastrukture te uz tehničku pomoć Jaspersa kao konzultantske kuće EU-a. Planiranje projekta počelo je prije dvije godine, a završetak se očekuje do 2023. Vrijednost projekta, podijeljenog u dvije faze, je 100 milijuna eura. Prva faza je modernizacija tramvajske infrastrukture i obnova postojećeg voznog parka, dok će se u drugoj fazi graditi nova remiza na Zelenom polju, s produžetkom tramvajske pruge, te razviti novi IT sustav.

VRHUNSKA OPREMA Sigurnost i

komfor putnika su najvažniji

Pri obnovi voznog parka vodit će se računa da se zadovolje najviši EU standardi po pitanju sigurnosti i komfornosti putnika. Nabavljat će se najnovija vozila opremljena vrhunskom opremom koja će uključivati klimatizaciju, rampe i prostor za invalide, wi-fi, sustav satelitskog praćenja i upravljanja voznim parkom. 3 I travanj/svibanj 2017.

Pripremamo preporod sustava javnog gradskog prijevoza Za šest godina Osijek će imati vjerojatno najbolje organiziran prijevoz u zemlji, baš kao nekada Kad su osječki gradski oci prije 133 godine utemeljili prvi organizirani javni gradski prijevoz konjskim tramvajem bilo je to gotovo nevjerojatno komunalno dostignuće i temeljni element gradskosti. A kad je 1926. tramvajska pruga elektrificirana - za grad veličine tadašnjeg Osijeka to je bila naprosto revolucionarna inovacija. Jednako tako, veličina i cijena planiranih zahvata na modernizaciji javnog gradskog prijevoza, koje ovih dana pripremamo za financiranje, iz temelja će promijeniti pojam o značaju i svrsi gradskih mreža tramvajskih i autobusnih

linija u Osijeku. Projekt vrijedan oko 100 milijuna eura podrazumijeva temeljitu obnovu postojeće infrastrukture - tramvajske pruge, električnih vodova i sustav napajanja, kupnju tramvaja i autobusa, gradnju novih stajališta, nove tramvajske i autobusne remize. U narednih šest godina Osijek će doživjeti praktični preporod sustava gradskog prijevoza. Nova vozila, novi standardi prijevoza putnika, nove tehnologije i novo iskustvo korištenja gradskog prijevoza - ostvarit ćemo promjene koje je danas teško i zamisliti.

PROJEKT Grad koji je imao prvi tramvaj u regiji na dobrom je putu vratiti staru slavu. Znamo kako.

60%

od ukupnog broja putnika u Osijeku se svakodnevno vozi tramvajima, a ostali koriste autobusni prijevoz


NOVITETI

Remiza ima već 90 godina, tramvaji oko 50, a autobusi preko 12 Terminalna točka

Stara i dotrajala infrastruktura zahtijeva modernizaciju javnog gradskog prijevoza

Besplatan internet

Cestama Osijeka i prigradskih naselja svakodnevno prometuje 26 tramvaja i 38 autobusa. Čak 30% tramvajskog voznog parka u prosjeku je starije od 50 godina, dok je prosječna starost autobusa 12,6 godina. Tramvajska remiza izgrađena je prije gotovo 90 godina, tramvajske dionice na pojedinim su dijelovima stare 65, a ispravljačke stanice 50 godina. Upravo će se u prvoj fazi projekta modernizacije naglasak staviti na obnovu postojeće infrastrukture – pruga, ispravljačkih stanica i

GAJEV TRG

Gajev trg glavna je terminalna točka i sjecište svih autobusnih linija javnog prijevoza. Krajem 2016. proširena je i uređena. Postavljene su nove nadstrešnice, kontejneri za otpremnike i vozače na sjevernoj strani, te je uspostavljena wi-fi zona za putnike.

U 13 vozila javnog gradskog prijevoza uveden je besplatan bežični Internet. Uvođenje će se nastaviti i dalje, a cilj je da besplatni Internet bude dostupan u svim vozilima javnog gradskog prijevoza.

kontaktne mreže, te obnovu postojećeg voznog parka. Naime, trenutna situacija postojećih ispravljačkih stanica je na vrlo lošoj tehničkoj razini, te je hitno potrebna rekonstrukcija uređaja i opreme. Postojeće dionice tramvajske pruge koje bi se rekonstruirale zbog dotrajalosti svih elemenata konstrukcije tramvajskog kolosijeka nesigurne su i neudobne. Tramvaji će biti zamijenjeni s 22 nova, niskopodna vozila, a planirana je i nabavka 32 nova autobusa.

MODERNO Rekonstrukcija pruge izvodila bi se modernom tehnologijom kao elastična konstrukcija gornjeg stroja pruge na betonskoj podlozi. DIJELOVI PRUGE PREDVIĐENI ZA REKONSTRUKCIJU

INFORMATIVNO

Displej na glavnom trgu

Na Trgu Ante Starčevića postavljen je prvi displej koji putnicima pruža informacije o vremenu dolaska tramvaja iz smjera Zelenog polja prema Višnjevcu i obratno. Ubuduće, displeji će se nalaziti na svakom stajalištu.

1. Dionica Tvrđa (od Tuđmanovog mosta) – Sakuntala park

2. Dionica Trg A. Starčevića – Dvorac Pejačević travanj/svibanj 2017. I 4


Uz rekonstrukciju pruge izvela bi se i rekonstrukcija postojeće kontaktne mreže

30 ISPRAVLJAČKE STANICE Zamijenit će se postojeća dotrajala oprema novom, s povećanom energetskom učinkovitosti i koja će biti ekološki prihvatljivija.

9

kilometara pruge obuhvaćeno je u ovih pet dionica 5 I travanj/svibanj 2017.

PROBLEMI S VOZILIMA Zbog visokopodnosti i nedostatka klimatizacije, razina udobnosti i komfora putnika u vozilima je niska i svi jedva čekaju promjene.

3. Dionica Svilajska – kružni tok na ulazu u Višnjevac

kilometara tramvajske pruge u cijelosti je u funkciji i pouzdana je za odvijanje prometa

4. Dionica – Sakuntala park – Kolodvor – Đakovština

PILOT PROJEKT Električni autobusni prijevoz planiran je s obzirom na činjenicu da se u većim urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila.

5. Dionica Dunavska – Đakovština – Županijska


Osijekom će voziti nova niskopodna tramvajska kola Planirana je kupnja 22 tramvajska vozila u tri navrata: 10 + 10 + 2. Ukupna vrijednost je oko 40 milijuna eura Tramvajski vozni park GPP-a sastoji se od 26 vozila od čega je 17 vozila - čak 65%voznog parka - model T3RPV_O (ČKD), 9 vozila model GT-6 (Duwag), te 1 turistički tramvaj Škoda iz 1926. koji se koristi isključivo u turističke svrhe. Više od 30% voznog parka u prosjeku je starije od pedeset godina i za njih se već dvadesetak godina uopće ne proizvode rezervni dijelovi, pa je njihovo održavanje prilično teško.

Obnova tramvajskog voznog parka vrijedna je oko 40 milijuna eura i obuhvaća kupnju 22 niskopodna vozila. U sklopu projekta, za potrebe održavanja postojeće tramvajske pruge planirana je i nabavka multifunkcionalnog vozila za održavanje tramvajske pruge i kontaktne mreže u vrijednosti milijun eura, te kupnja vozila sa podiznom radnom platformom za održavanje tramvajske kontaktne mreže vrijednog 500.000 eura.

CIJENA jednog niskopodnog tramvaja u prosjeku iznosi oko 2 milijuna eura. Najpovoljnija vozila odabrat će se između desetak ponuđača.

KONČAR Dva niskopodna tramvaja modela TMK 2200–K Zagrebom prometuju od 2009., a 140 vozila modela TMK 2200 u prometu je od 2005.

LIJEP Bombardierov model tramvajske kompozicije plijeni pažnju iznimnim futurističkim dizajnom

KLASIKA Škoda je pouzdanost i izdržlji veliko iskustvo i sjajn

NISKOPO

travanj 2017. I 6


CAF 37 tramvaja modela Urbos prometuje Budimpeštom. Vozila ovog španjolskog proizvođača mogu se vidjeti na tračnicama velikih svjetskih gradova poput Canberre (Australija).

SIEMENS Modeli niskopodnih tramvaja Aveo njemačkog proizvođača voze ulicama Berlina i Haguea (Nizozemska). Maksimalna brzina im je 80 km/h, duga su 35 metara, a široka 2,5 metara

IKA Škoda je sinonim za trajnost,

STANDARDI Obzirom da osječke ulice

anost i izdržljivost. Proizvođač ima iskustvo i sjajna rješenja

nisu zahtjevne konfiguracije, svi će se proizvođači lako uklopiti u naša očekivanja

ŠKODA Slovačkom metropolom Bratislavom prometuju niskopodni tramvaji Škodinog modela ForCity Plus. Vozila su duga 32,5 m, široka 2,48 m i postižu maksimalnu brzinu od 65 km/h

NISKOPODNI TRAMVAJ KONČAR

370 mm visina poda u putničkom prostoru

20,18 m dužina vozila 2,3 m širina vozila 70 km/h najveća brzina 30 sjedala 5 preklopnih sjedala 2 mjesta za invalide/kolica 7 I travanj/svibanj 2017.

ŽIVOT Tramvaji danas nisu tek prijevozna sredstva već kompozicije u kojima se građani druže, povezuju na internet, obavljaju poslovnu komunikaciju i uživaju vožnji


Na ključnim linijama vozit će električni autobusi Od 32 nova autobusa, četiri će biti električna, po prvi puta na osječkim cestama S obzirom na činjenicu da je autobusni vozni park star i zahtjeva sve veća ulaganja u održavanje i popravke, a potrošnja goriva značajna je stavka zbog visoke potrošnje zastarjelih tipova motora koji imaju emisiju plinova preko granice prihvatljivog za urbani grad, potrebno je izvršiti obnovu autobusnog voznog parka. Planom modernizacije predviđena je kupnja 32 nova niskopodna autobusa, od kojih su četiri električna. Budući da se u urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila, Osijek bi s četiri električna autobu-

sa uveo svojevrsni pilot projekta na jednoj od ključnih gradskih linija. GPP trenutno raspolaže sa 38 autobusa čija je prosječna starost 12,6 godina. Na prvi se pogled čini da stanje i nije tako loše, no kada se autobusni vozni park (38 vozila) malo bolje analizira vidljivo je kako tek 12 vozila proizvedenih 2009. godine zadovoljava trenutne potrebe. Devet autobusa proizvedenih 2007. mogu voziti maksimalno još dvije godine dok su oni godišta 2001. i 2003. već trebali biti zamijenjeni novima.

MAN Praktična rješenja za putnike i vozače, prijevozne jedinice lako uvezive u sustav nadzora naplate i prometa

IVECO Milijuni zadovoljnih putnika u velikim europskim gradovima, inovativna tehnologija, uočljiva vozila

SOLARIS Uočljivi i lako prepoznatljivi, svako vozilo je razvijeno na način da povlađuje potrebama putnika

POSTOJEĆE LINIJE Linija 1 (Jug II – A.Kanižlića – VPG – Jug II) Linija 2 (Mačkamama – Uske njive – Gajev trg-Mačkamama) Linija 3,4 (Čepin – Tenja) Linija 3A,4A (Čepin – Tranzit) Linija 3B (Gajev trg – Cvjetno naselje (Filipovica) – Gajev trg) Linija 3C (Trpimirova – Tenja 4,3 – Trpimirova) Linija 4B (Briješće – Tenja) Linija 5 (Josipovac-Gajev trg – Bijelo Brdo) Linija 6 (Ivanovac – Gajev trg – Tvrđavica(Podravlje)) Linija 7 (Đakovština – Industrijska zona) Linija 8 (Jug II – K.B.C. Osijek-Jug II) Linija 10 (Ulica Hrvatske Republike – Svilajska)

22% PROMETA Autobusi na liniji Jug II – A. Kanižlića – VPG – Jug II za 5 godina prijeđu 2,281.157 km, što čini 22% od ukupnog broja prijeđenih kilometara na autobusnom prometu.

STAJALIŠTA Međustajališna udaljenost i broj stanica na svim linijama je zadovoljavajuća. No na pojedinim će se stajalištima izgraditi nadstrešnice za zaštitu putnika. travanj/svibanj 2017. I 8


MERCEDES Izuzetno razvijeni sustavi ekoloških pogonskih agregata i pametna rješenja u putničkom prostoru

VOLVO Snažna i izdržljiva

vozila u kombinaciji s osjećajem za skandinavsku praktičnost u pristupu putnicima

VDL Električni autobusi

proizvođača VDL najzastupljeniji su u javnom prijevozu u Danskoj

NUŽNA PROMJENA Osijekom danas prometuju starija vozila gradskog prijevoza koja ne zadovoljavaju ekološke standarde.

TIPOVI AUTOBUSA Pri kupnji novih autobusa vodit će se računa da vozila budu: s diesel motorima koji zadovoljavaju minimalno Euro 6 normu vozila koja koriste plin kao gorivo ili vozila koja koriste električnu energiju za pogon.

VAŽNI DETALJI

ZGLOBNI AUTOBUSI Da bi se smanjio interval prometovanja na vanjskim linijama sa 60 na 30 minuta potrebna su 3 nova zglobna autobusa kapaciteta 160 mjesta. 9 I travanj/svibanj 2017.

MIDI AUTOBUSI Na prigradskim linijama 3B, 4B i 3C trebalo bi smanjiti interval prometovanja sa 60 na 30 minuta. To zahtjeva kupnju 3 midi autobusa kapaciteta 70 mjesta.

NAJVIŠE PUTNIKA Na liniji 1 se preveze najveći broj putnika, Često se rade izmjene vozila zbog kvarova. Kupnjom novih vozila smanjit će se i intervali prometovanja s 13 na 10 minuta.


Primjer izgleda buduće remize

40

milijuna eura vrijedna je izgradnja nove remize

40

tramvaja moći će biti parkirano u novoj remizi

40

autobusa moći će biti parkirano u novoj remizi

Buduće sjedište GPP-a na Zelenom Polju Remiza za garažiranje i održavanje vozila imat će popratne radionice s pripadajućom opremom za servisiranje vozila Nova remiza i pogon za održavanje vozila GPP-u je potreban iz razloga što na postojećoj lokaciji već sada nema dovoljno kapaciteta za potrebe održavanja vozila i opreme. Kako se sadašnja remiza nalazi na zaštićenom području, nema mogućnosti za daljnja proširenja i modernizaciju postojećih kapaciteta. Zbog toga će se u drugoj fazi

Gradnja nove remize krenut će 2019. i trebala bi biti gotova do kraja projekta modernizacije, odnosno do 2023. godine.

projekta, osim novih kilometara tramvajske pruge izgraditi i nova remiza na Zelenom polju kapaciteta 40 tramvajskih i autobusnih vozila. Remiza za garažiranje i održavanje vozila imat će popratne radionice s pripadajućom opremom za servisiranje vozila, odgovarajuću lakirnicu, prostor za dnevnu njegu, praonicu za vanjsko pranje vozila, prostor za gra-

Sadašnja remiza nalazi se na zaštićenom području i nema mogućnosti za daljnja proširenja i modernizaciju travanj/svibanj 2017. I 10


DANAŠNJA REMIZA

Stanica za tehnički pregled je montažni objekt izgrađen 1980. U više je navrata popravljan, posebno nakon domovinskog rata 1996. kada su sanirana sva oštećenja na fasadi i krovu.

Današnja remiza je ograničavajući faktor u svim segmentima funkcioniranja gradskog prijevoza. Održavanje, parkiranje i pranje vozila mogući su samo u konstelaciji trenutnog voznog parka. Ne podržava nikakve planove razvoja.

NOVI BLOK postojeće remize koji je izgrađen 2009. trenutno se koristi kao autoradionica za održavanje autobusa i ostalih vozila na motorni pogon u vlasništvu GPP-a, kao i za davanje usluga manjih popravka i servisa, te pranja vozila za treća lica. đevinsku operativu, upravnu zgradu, centralno skladište, stanicu za tehnički pregled te površinu za parkiranje vozila. Ova je faza nužna kako bi se javni prijevoz u gradu zadržao na nivou koji zahtijevaju EU standardi po pitanju sigurnosti, pouzdanosti, dostupnosti te značajnom smanjenju negativnih CO2 emisija, što u konačnici ima napredak u dijelu troškovno prihvatljivog i samoodrživog poslovanja. 11 I travanj/svibanj 2017.

Trenutačno se velika autoradionica koristi za potrebe održavanja voznog parka autobusa. Zimi se u njoj garažiraju vozila za održavanje pruge.

Uz veliku radionicu nalaze se manje radionice koje koriste elektroničari serviseri , te monteri za kontaktni vod tramvaja. Sve prostorije imaju plinsko centralno grijanje.

MANJAK PROSTORA

Mali brod starog bloka remize sastoji se od dvije etaže. Na prvoj prizemnoj etaži su smještene pomoćne radionice za auto i tramvaj radionicu/autoelektričari, mehaničari, bravari za autobuse, alatnica, sanitarni čvor, električari za tramvaje, bravarija i radionica za velike popravke tramvaja. Na drugoj etaži su smješteni kancelarijski prostori, garderoba, prostorija za sastanke i arhiva.


E-TICKETING PROGRAM Integrirani informatički sustav sa više funkcija, čiji je osnovni cilj povećanje efikasnosti upravljanja sustavom prijevoza, nadzor nad troškovima i povećanje kvalitete usluge korisnicima javnog prijevoza. KARTICA Veza unutar svih funkcija je beskontaktna kartica koja, kao nositelj informacija, kruži u sustavu i omogućuje brzu identifikaciju svih sudionika unutar sustava, kako putnika tako i zaposlenika.

TRENDOVI

!

Gradovi koji u sustavu javnog gradskog prijevoza imaju videonadzor u autobusima i tramvajima, snimke s kamera koriste samo u slučaju napada na vozača ili kontrolora. U pametnim, digitaliziranim sobama za nadzor vozila zaposlenici danonoćno promatraju snimke, tako da u slučaju bilo kakvog ekscesa mogu odmah zvati policiju.

!

ZAVRŠNA FAZA

Informatizacija cijelog sustava U završnoj će fazi projekta uslijediti i modernizacija postojećeg IT sustava - od urbane opreme na stajalištima, preko digitalnih displeja, do sustava kupnje karata. Postojeći će se sustav obnoviti, a investicija obuhvaća novi sustav prodaje karata, informiranja putnika te nadogradnju IT sustava svih organizacijskih dijelova.

500.000 U posljednjoj će se fazi nivo informatizacije povećati iznutra prema van, odnosno prema krajnjim korisnicima putnicima.

eura vrijedna je modernizacija postojećeg IT sustava, ticketinga, video nadzora i informiranja

OSJEČKI PROJEKT

Model jako zanima Zagreb, Split i Rijeku Plan koji je u modernizaciji sustava javnog prijevoza pripremio Osijek izazvao je zanimanje i drugih gradskih sredina, poput Zagreba, Splita i Rijeke. Naš će model možda uspjeti „preslikati“ kada je u pitanju autobusni prijevoz, budući da je Osijek, uz Zagreb, jedini grad u Hrvatskoj s tramvajskom mrežom.

IZDAVAČ: Gradski prijevoz putnika d.o.o.; ČLAN UPRAVE - DIREKTOR: mr.sc. Mario Šapina, dipl.oec.; UREĐUJE: Marketing GPP-a; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija media intelligence

travanj/svibanj 2017. I 12

Gradski prijevoz putnika - travanj/svibanj 2017.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you