Page 1

besplatni primjerak

SISAČKI

VJESNIK broj 2. · travanj 2014.

NAKON GOTOVO DESET GODINA

Pasarela u Capragu i službeno otvorena Projekt vrijedan 6 milijuna kuna, kojeg su zajedno financirali HŽ Infrastruktura i Grad Sisak, napokon je povezao stambeni dio naselja Caprag s kolodvorom.

1


ISPUNJEN PREDUVJET ZA POTPISIVANJE UGOVORA O FINANCIRANJU

Kreće projekt nabave novih gradskih autobusa Subvencionirana vozila Auto prometa osigurat će bolji javni prijevoz Mandatno pismo za nabavku novih autobusa i izradu prometne studije grada Siska, potpisali su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, senior banker u EBRD-u Davor Inđić te direktor Auto prometa Sisak Željko Đeverlija. Mandatno pismo je preduvjet za potpisivanje Ugovora o financiranju putem kojeg bi se osiguralo i 400 tisuća eura bespovratne tehničke pomoći za izradu

Potpisivanje Mandatnog pisma

pet pripremnih studija. – Ideja je da se zadrži sadašnja razina subvencija koje Grad Sisak daje Auto prometu

BESPOVRATNA SREDSTVA

Sufinanciranje energetske učinkovitosti Ugradnja nove stolarije, peć na pelete i nova fasada, neke su od mjera energetske učinkovitosti za koje je 80 sugrađana dobilo sredstva Grada Siska i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učin2

Zamjenik gradonačelnice uručio ugovore

koji će iz dijela tih subvencija plaćati svoje obveze prema EBRD-u. Osim novih autobusa, ovim ćemo projektom

dobiti i ekonomično i ekološko organiziran gradski prijevoz – naglasila je gradonačelnica.

kovitost pri čemu su neki građani ostvarili maksimalni iznos sufinanciranja u iznosu od 37.500 kuna. – Ovo je prvi put da građanima grada Siska dajemo ovako visoke iznose bespovratnih sredstava za mjere energetske učinkovitosti. Do sada smo uglavnom ulagali u škole, vrtiće i druge objekte u našem vlasništvu, a sada je pružena prilika i vlasnicima obiteljskih

Ovo je prvi put da građanima dajemo visoke iznose bespovratnih sredstava, rekao je Andučić. kuća da dobiju bespovratna sredstva države i Grada prilikom ulaganja u energetsku učinkovitost svojih obiteljskih kuća – rekao je zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić.


NAKON POPLAVA

VIJESTI

Pomoć Grada obiteljima s poplavljenih područja Nakon što se voda povukla iz sisačkih naselja Odra, Staro Pračno, Stupno, Sela, Greda i Blinjski kut, zbrajaju se štete na stambenim objektima ,opremi i poljoprivrednim kulturama. Procjenjuje se kako je nastala šteta oko 1,5 milijuna kuna, a Grad-

skom povjerenstvu dostavljeno je 148 prijava za štetu. – Nastojat ćemo rebalansom proračuna izdvojiti 500 tisuća kuna za ublažavanje štete koja je ljudima nanesena nedavnim poplavama – najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

PETICIJA GRAĐANA

Hrvatskim vodama i Hrvatskim željeznicama uputit će se peticija koju je potpisalo 457 građana Odre, Žabna, Stupna, Stare Drenčine, Starog Pračna, Sela i Grede da se nadvisi desni nasip rijeke Odre u Žabnu te da se izradi prijedlog rješenja sprječavanja da poplavne vode iz retencije Odransko polje kroz propuste na trasi željezničke pruge Sisak – Zagreb ne ugrožavaju navedena naselja, najavio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička.

Potrebno je provjeriti i rekonstruirati propuste duž svih nasipa

Sastanak s direktorom Hrvatskih voda

Gradonačelnici i zamjenicima smanjene plaće

Gradonačelnici i zamjenicima gradonačelnice te službenicima i namještenicima u gradskoj upravi plaće su smanjene za deset posto. Naime, u proračunu za 2014. godinu smanjena su sredstva za isplatu plaća službenika i namještenika zbog slabijih proračunskih prihoda posljednjih godina. U postojećim financijskim uvjetima nije bilo prostora za zadržavanje postojećih koeficijenata za obračun plaće te je stoga i predloženo smanjenje plaća o čemu je obaviješten i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, podružnica Grada Siska. Time će se uštedjeti oko 5,5 milijuna kuna, a ta su se sredstva preusmjerila u kapitalna ulaganja te povećanje komunalnog i socijalnog standarda građana grada Siska.

Pregovori da ne dođe do poskupljenja vode

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ovih dana vodi intenzivne pregovore s nadležnim ministarstvom i Hrvatskim vodama kako ne bi došlo do povećanja cijene vode vezano uz izgradnju pročišćivača otpadnih voda koji će biti stavljen u funkciju 2016. godine. – U visokoj je fazi priprema ugovora na temelju kojeg bi država, odnosno Hrvatske vode, preuzela veći dio kredita Sisačkog vodovoda od devet milijuna eura. Time bi bio napravljen jedan od koraka kojim bi se spriječilo povećanje cijene vode. Osim toga, moramo još smanjiti gubitke vode i raditi na izgradnji odvodnje. Cijena je sada visoka za građane i eventualno povećanje bio bi veliki financijski udar na Siščane što svakako želimo izbjeći – rekla je gradonačelnica. 3


UZ POTPORU GRADA

Djeca uživala na Pohorju

Zahvaljujući financijskoj potpori Grada Siska, učenici sisačkih osnovnih škola besplatno su proveli četiri dana na skijanju na mariborskom Pohorju. Grad Sisak je prvi put financirao odlazak osnovnoškolske djece na skijanje u sklopu projekta koji je počeo 2006. godine za učenike Tehničke škole, a već od 2009. proširio se i na ostale srednje i osnovne škole s ciljem popularizacije skijanja kod djece. Grad Sisak izdvojio je i novčana sredstva za licence voditeljima škole skijanja te za ukupno 27 učenika iz 9 osnovnih škola, od kojih je njih 24 prvi put stalo na skije. – Sisak je poznat po tome što je djeci omogućio da nauče plivati i klizati, a sada im stvaramo uvjete i da nauče skijati. Grad Sisak, koji je u ovom projektu sudjelovao s iznosom od 60 tisuća kuna, uvijek će podržavati projekte koji su dobri za djecu i amaterski sport, jer to je naša dužnost – rekao je zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

Neka su djeca prvi put stala na skije

4

SLUŽBENO OTVORENA PASARELA Suvremeno i moderno rješenje

Caprag i kolodvor na Pješački nathodnik otvorio je predsjednik Uprave Vrijednost projekta je 6 milijuna kuna kojeg su zajedno financirali HŽ Infrastruktura i Grad Sisak. -Grad je dao svoj doprinos kroz projektnu dokumentaciju, pripremne radove i uređenje okoliša u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna , ali i kroz

održavanje koje smo preuzeli za što ćemo u narednih deset godina izdvojiti oko 850 tisuća kuna. Ovaj projekt je važan, prije svega, zbog sigurnosti građana, ali smo povezivanjem dva dijela Capraga pasarelom, dobili i jednu potpuno novu vizuru ovog dijela grada - na-

uključeno Zvončica 60 djece je u program dobila veći igraonice Zvončica prostor za mališane Dječja igraonica Zvončica koja već pet godina vrlo uspješno provodi programe za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, nalazi se u novom prostoru u kojem je smješten i dječji odjel knjižnice ogranka Caprag.


6

milijuna kuna vrijedan projekt

Pasarela je važna zbog sigurnosti građana, a dobili smo i potpuno novu vizuru ovog dijela grada, rekla je gradonačelnica.

apokon povezani HŽ infrastrukture Darko Peričić

glasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Otvaranjem pasarele stanovnicima Capraga je osigurana kvalitetna i sigurna komunikacija sa Željezničkim kolodvorom, ali i mogućnost nesmetanog prijelaza osoba s invaliditetom.

Djeca uživaju u novom prostoru

Igraonica se nalazi u prostoru OTP banke u neposrednoj blizini knjižnice u Capragu, a Grad Sisak je u adaptaciju uložio oko 20 tisuća kuna. – Osnovna ideja bila je preseliti djecu u veći prostor, ali i premjestiti kompletni odjel dječje knjižnice iz odjela Caprag kako bi djeca u potpunosti imala svoj prostor. Ovdje je isključivo njihov svijet, mjesto samo za njih gdje se mogu slobodno igrati kako žele – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

VIJESTI

Održan Prvi Dan fakulteta

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić pružili su podršku manifestaciji Prvi Dan fakulteta na kojoj su budućim studentima predstavljene prednosti pojedinih fakulteta, uvjetima upisa na fakultete, studentskim domovima i stipendijama. Članovi Udruge sisačkih studenata prezentirali su studiranje na ekonomiji, medicini, stomatologiji, FER-u i nekim privatnim fakultetima. Prikazan je i film Why not USS?, nastao u suradnji s Kino Klubom Sisak koji prikazuje studentski život i put na relaciji Sisak – Zagreb. Predsjednik Udruge Goran Nuhanović zahvalio je Gradu Sisku na partnerstvu u organizaciji Prvog Dana fakulteta.

Siščani protiv raka dojke

Kupnjom narcisa po simboličnim cijenama, Siščani su na tržnici Kontroba podržali borbu protiv raka dojke. U ovoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji, koju je organizirala Udruga žena liječenih od bolesti dojke Sisak, sudjelovala je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Kako je naglašeno, Dan narcisa organiziran je s ciljem kontinuiranog senzibiliziranja i educiranja javnosti o problemu obolijevanja od raka dojke kao i pružanja psihosocijalne pomoći oboljelim ženama grada Siska i Sisačkomoslavačke županije. Članice Udruge ujedno su promovirale i rad Udruge, a programu su sudjelovali i dječji zbor Tičeki s voditeljicom Ljubicom Ivšić te sisačke mažoretkinje. 5


POKLON IZ SARAJEVA

POVOLJNI KREDITI

Naslovi za knjižnicu Bošnjaka Otvaranje Središnje knjižnice Bošnjaka u sklopu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac“ Sisak i uspostavljanje suradnje Siska i Sarajeva, bio je povod posjete izaslanstva Grada Siska glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U izaslanstvu su bili zamjenik gradonačelnice Marko Krička, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak Dubravka Šurlan, knjižničarka Danijela Kulović te inicijatori otvaranja Središnje knjižnice Bošnjaka Agan Velić naslova i Šaban Kadrić. trenutno Trenutni fond sisačima ke knjižnice je 400 Bošnjačka naslova, a tijekom knjižnica boravka u Sarajevu sisačko je izaslanstvo dobilo dodatnih 500 naslova. – Cilj otvaranja knjižnice je njegovati kulturni identitet i jezik bošnjačkog naroda, ali biti i na usluzi svim ostalim građanima grada Siska koji se žele upoznati s bošnjačkom kulturom, tradicijom i identitetom – rekla je Šurlan.

900

Konferencija za novinare u Sarajevu

6

Potpisivanje Ugovora

Grad subvencionira kamate poduzetnicima Grad Sisak pridružio se provedbi projekta Sisačko-moslavačke županije “Poduzetnički krediti – 2014”. Riječ je o vrlo povoljnim kreditima po kojima kamata za krajnje korisnike može biti i do nevjerojatnih 1 posto. Ugovor o provedbi projekta potpisao je, u ime Grada Si-

ska, pročelnik za proračun i financije Vedran Brnić. – U gradskom proračunu imamo planirana sredstva subvencije za sve postojeće i nove kredite. Sve djelatnosti potičemo sa subvencijom kamate od 1 posto. Prioriteti će biti projekti koji potiču nova zapošljavanja – rekao je Brnić.

Gradnja parkirališta u Cesarčevoj Nakon uređenja pločnika i novih stepenica koje vode prema Strossmayerovoj ulici, ključnom pravcu do obližnje autobusne stanice , stanovnici Cesarčeve ulice koji žive u neposrednoj blizini ambulante dobit će i novo parkiralište na lokaciji od Lovrekovićeve do odvojka za ambulantu. Parkiralište će se graditi na površini sadašnjeg nogostupa i neuređenog dijela zemljane površi-

Parkiralište će se graditi u blizini ambulante

ne dok će se nogostup graditi između parkirališta i stambenih zgrada. Izvođač je tvrtka Poliesterplast iz Kutine, a vrijednost radova je 706 tisuća kuna.


PARCELE ZA GRAĐANE

Predstavljeni Gradski vrtovi Na inicijativu Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato te uz podršku gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, Sisak je dobio Gradske vrtove gdje će građani moći zakupiti svoju parcelu od stotinu kvadrata i obrađivati je. Gradski vrtovi Sisak nalaze se na Zelenom brijegu u Ulici I. Ogulinca, na prostoru bivšeg Komunalčevog rasadnika gdje postoje ostaci infrastrukture, zidani staklenik te betonirana korita za flance. Voditeljica projekta

ZAKUP

Svi zainteresirani mogu se prijaviti preko web stranice www.zelenozlato.org ili preko e-maila info@zelenozlato.org

Saša Balen Andrić navela je kako je došla na ideju promatrajući druge gradove u Hrvatskoj koji su uspjeli u realizaciji stavljanja u funkciju zapuštenih površina za korištenje u vrtlarstvu. Grad Sisak je Društvu za socijalnu ekologiju Zeleno zlato u zakup dao 13.000 m2 zemljišta na korištenje uz simboličnu godišnju naknadu od 1300 kuna. – Ugovor s Društvom je potpisan na pet godina uz simboličan iznos koji će korisnici vratiti Društvu kroz plaćanje godišnje članarine od 150 kuna za korištenje 100 kvadrata zemljišta. Vrtovi su jednim dijelom opremljeni potrebnom infrastrukturom na način da se može koristiti voda i struja – rekao je Krička.

Djelatnici Komunalca pomažu u krčenju zemljišta

VIJESTI

Asfaltiranje i rješavanje odvodnje Tijekom ove godine planira se asfaltiranje i rješavanje odvodnje oborinskih voda u Ulici Ognjena Price u MO Ivan Buić. U tijeku je izrada projekta za ovu ulicu koja se godinama održavala šljunčanjem. -Planiramo presvlačenje asfaltnim slojem, a da bi spriječili otjecanje vode u dvorišta moramo riješiti i odvodnju – naglasio je pročelnik UO za gospodarstvo i komunalni sustav Domagoj Broz.

Uređenje Šipuševe ulice

Kompletno uređenje Ulice N. Šipuša zajednički je projekt Grada Siska i Sisačkog vodovoda vrijedan oko 4,5 milijuna kuna. Radovi se odnose na rekonstrukciju i izgradnju novog vodoopskrbnog cjevovoda s kućnim priključcima

te pojačano održavanje cijele površine ulice uključujući nogostupe i odvodnju oborinskih voda. Radovi će se odvijati na dijelu od podvožnjaka do Ulice Ferde Hefelea, a započet će po završetku postupka javne nabave.

Asfaltiranje Ulice P. Miškine

Tijekom mjeseca travnja započet će radovi u Ulici Pavleka Miškine na području MO Galdovo Kaptolsko. Planira se asfaltiranje, izgradnja nogostupa, odvodnja oborinskih voda i potpuno uređenje ove ulice. Izvođač je tvrtka Poliesterplast d.o.o. iz Kutine, a vrijednost radova je oko milijun i 150 tisuća kuna. -Radovi će započeti na dijelu ulice na kojem su riješeni imovinsko-pravni odnosi – rečeno je u Upravnom odjelu za gospodarstvo i komunalni sustav. 7


Glagoljaši

KONTAKTI Centrala: 044 510 110 Upravni odjel za upravne, imovinsko pravne i opće poslove Telefon: 044/510-109; Fax: 044/510-160 Upravni odjel za proračun i financije Telefon: 044/510-107; Fax: 044/521-128

Klaunovi

Upravni odjel za gospodarstvo i komunalni sustav Telefon: 044/510-108; Fax: 044/510-157

Mali slikari

Maškare preuzele „vlast“ Četiri dana trajala je nova „vlast“ u gradu Sisku kada su početkom ožujka maškare preuzele upravljanje gradom. Ključeve grada članovima karnevalske povorke predala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te su tako zabava i veselje postale najvažnije gradske aktivnosti. U fašničkoj po-

vorci sudjelovala su djeca iz vrtića, učenici osnovnih škola i drugi mališani sa svojim roditeljima, a predvodili su je Građansko željezničarska glazba i Sisačke mažoretkinje. Sudionike fašnika zabavljao je Kazališni bend „Družina Šegrta Hlapića“. Na sam fašnik ključevi grada vraćeni su gradonačelnici.

I Siščani zaplesali uz Happy Sisak se pridružio gradovima diljem svijeta u kojem su građani, kopirajući pokrete iz hita Happy glazbenika Pharrella Williamsa, snimili spot Happy Sisak u sklopu globalne akcije kojom je obilježen Dan sreće. 8

Događaj se odvio na tržnici Kontroba

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Telefon: 044/510-104; Fax: 044/510-204 Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Telefon: 044/510-106; Fax: 044/510-201

IMPRESSUM Izdavač: GRAD SISAK Rimska 26, Sisak www.sisak.hr mediji@sisak.hr Grafička produkcija: Celinščak d.o.o. Tisak: „Cicero“ tiskara – trgovina

Sisački Vjesnik broj 2.  
Sisački Vjesnik broj 2.  

travanj 2014.

Advertisement