Page 1

sibenik.hr XII.2011. TEMA BROJA:

Tvrđava sv. Mihovila Milijun eura za revitalizaciju Sredstva fonda IPA IIIc pokrit će 60 posto troškova radova Ljetna pozornica bit će okružena sa 1270 sjedećih mjesta U planu je i rekonstrukcija podrumskih prostorija

šibenik.hr | 1


Iz ureda Gradonačelnika Grad dobio sredstva za energetski pregled Krešimirova doma Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je Odluku prema kojoj Grad Šibenik ostvaruje pravo na korištenje sredstava Fonda radi sufinanciranja provedbe energetskog pregleda s ciljem javnog izlaganja energetskog certifikata o energetskim svojstvima zgrade Krešimirova doma. Grad Šibenik je u listopadu 2011. godine na Natječaj Fonda prijavio zgradu Gradske uprave – Krešimirov dom, a troškovi ulaganja u provedbu energetskog pregleda s ciljem javnog izlaganja energetskog certifikata iznose 7.630,00 kuna. Fond će osigurati financijsku pomoć u visini od 40 posto opravdanih troškova ulaganja od ukupno procijenjene investicije, dok će se preostalih 60 posto osigurati gradskim proračunom. Da podsjetimo, prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji javni sektor obvezan je provoditi energetske preglede, te pribaviti energetske certifikate svih zgrada javnog sektora. Isto tako, Fond je i raspisao Natječaj radi pružanja financijske podrške gradovima i županijama. Važno je istaknuti da Grad nastoji iskoristiti svaku prigodu kako bi povećao energetsku efikasnost. Grad Šibenik ima za cilj poboljšati energetsku efikasnost te sustavno i trajno brinuti o potrošnji energije kao i primjenjivati načela energetske efikasnosti kod provođenja svojih projekata.Predstoji potpisivanje ugovora Grada i Fonda o korištenju sredstava.

Gradska blagajna za 2012. ‘teška’ 204 milijuna kuna Šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović prilikom slanja prijedloga proračuna za 2012. godinu Gradskom vijeću kazao je kako je jedna kriza iza nas, a očekuje nas još jedna neizvjesna krizna godina. Iako je proračun za 2012. godinu u odnosu na rebalansirani proračun za tekuću godinu veći za 16 milijuna kuna, realno je manji za oko dva milijuna kuna. „Proračun za nadolazeću godinu iznosi 204 milijuna kuna, a povećan je zbog povećanja prihoda od potpora i prihoda imo-

EU, izgradnja priključne ceste Dubrava-Podi te dovršenje prve faze Pomorskog inovacijskog centra iNavis koja podrazumjeva uređenje unutrašnjosti prostora na području bivše vojarne Bribirskih knezova. Program komunalne infrastrukture za godinu pred vratima na razini je prošlogodišnjih s razlikom što će se, prema riječima pročelnika Josipa Živkovića, naglasak staviti na uređenje dječjih igrališta s obzirom da postojeće stanje nije najbolje. U sportskom dijelu, Grad Šibenik nastavio je s pretvorbom HNK Šibenik te je definirana kupnja dionica u iznosu od milijun kuna. Program javnih potreba u kulturi za 2012. godinu povećan je za sedam milijuna kuna zbog projekta ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovil, a dogodine će se zatvoriti projekt stalnog postava Muzeja grada Šibenika koji je proračun koštao 2,4 milijuna kuna.

Pojačan policijski nadzor tijekom blagdana Na 11. sjednici Odbora za prevenciju kriminaliteta Grada Šibenika bilo je riječi o stanju sigurnosti u ugostiteljskim objektima i njihovoj neposrednoj blizini kao i radnom vremenu ugostiteljskih objekata, a u svjetlu brutalnog premlaćivanja mladića koji se nedavno dogodio u krugu noćnog kluba Inside u Šibeniku. Gradonačelnik dr. Ante Županović uvodno je kazao kako se na sjednicama Odbora često raspravlja o nasilju, posebice među mlađom populacijom: „Ta tema dominira na našim sastancima, no očito nismo bili dovoljno efikasni kada se ovakve stvari događaju u našoj neposrednoj blizini. Nakon razgovora s roditeljima pretučenog mladića uputili smo pitanje i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, jer ne možemo tolerirati ovakvo stanje u gradu. Naime, prema pisanju medija, zaštitarske službe noćnog kluba ispred kojeg se odvijao nemili događaj uopće nisu reagirale, štoviše sprječavale su pozivanje hitne pomoći. Osim ovog događaja, koji je sam po sebi tragičan, sve nas je i zabrinula činjenica da nije riječ o samo jednom izoliranom slučaju“, kazao je gradonačelnik. Ivica Kostanić načelnik PUŠK-a pozdravio je činjenicu da se o ovoj temi razgovara i naglasio kako policija kontinuirano poduzima radnje u vidu kako preventivnog tako i represivnog djelovanja. Također je kazao kako policija vrši konstantni nadzor u odgojnoobrazovnim ustanovama, ali i uz ugostiteljske objekte, jednom riječju okupljališta, posebice mlađe populacije. „Nažalost kod nekih izoliranih slučaja prevencija očito nije dovoljna; u konkretnom slučaju riječ je o mladiću koji je jedan dio života bio žrtva loših obiteljskih uvjeta u kojima je odrastao da bi danas posjedovao debeli dosje kao napadač“, kazao je Kostanić te najavio pojačani nadzor u akciji „Mir i dobro“ tijekom prosinca, posebice u staroj gradskoj jezgri.

U povodu sv. Nikole gradonačelnik posjetio djecu na Odjelu pedijatrije Opće bolnice vine. Riječ je o potporama iz državnog proračuna i pretpristupnih fondova Europske unije za određene projekte kao što su izgradnja OŠ Meterize i ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila. Također, prema novom Zakonu o cestama, Grad Šibenik, kao jedan od većih gradova u Hrvatskoj, preuzeo je obveze Županijske uprave za ceste, a time i njihove prihode“, istaknuo je gradonačelnik. Što se rashoda poslovanja tiče, oni su manji nego li u 2011. godini za nešto više od milijun kuna, a ispod toga gradski oci ne mogu ići. Od kapitalnih ulaganja nastavlja se projekt OŠ Meterize, RCGO Bikarac kojeg zajedničkim snagama financira država i pristupni fondovi

U povodu blagdana sv. Nikole, gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović i zamjenik Petar Baranović, u pratnji ravnatelja Opće bolnice Šibensko-kninske županije dr. Željka Burića i glavne sestre bolnice Dragice Branice, posjetili su Dječji odjel Opće bolnice Šibenik. Uz prigodne darove, djeci su poželjeli brz oporavak, a liječnicima i sestrama na Odjelu pedijatrije, na čelu sa šefom odjela dr. Antom Pelajićem, zahvalili na brizi oko malih pacijenata. Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da šibenska djeca danas imaju gotovo idealne uvjete liječenja i bolničkog smještaja, u novom i lijepo uređenom bolničkom odjelu za najmlađe pacijente.

Izdavač: Grad Šibenik | Za izdavača: dr. Ante Županović, gradonačelnik grada Šibenika | Priprema za tisak: SiMMS | Naklada: 5000 | Tisak: Tiskara Zagreb

2 | šibenik.hr


Gotova prva faza radova na Bikarcu

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović sa suradnicima i u pratnji direktora Gradske čistoće d.o.o. Stipe Tomičića i predsjednika Nadzornog odbora tog gradskog poduzeća mr.sc. Gorana Grguričina obišao je RCGO Bikarac, s obzirom da je završena prva faza radova, te je Bikarac u tzv. probnom radu. Projekt Bikarac, financiran uz pomoć sredstava iz ISPA predpristupnog fonda, sastoji se od šest ugovora: ugovor za tehničku pomoć, ugovor za odnose s javnošću, ugovor za sanaciju i izgradnju RCGO Bikarac, ugovor za nadzor radova, ugovor za nabavu opreme te ugovor za radove na sanaciji odlagališta u Pirovcu.

Zdrava marenda u šibenskim školama Gradonačelnik dr. Ante Županović je sa suradnicima nazočio predstavljanju programa zdrave marende u šibenskim školama u organizaciji Biohrane d.o.o. iz Šibenika i pod medijskim pokroviteljstvom tvrtke Moć komunikacije iz Šibenika. Nakon razmjene mišljenja sudionika okruglog stola zaključeno je kako ovaj pilot-projekt valja podržati, te kako će se isti prezentirati vijeću roditelja šibenskih osnovnih škola, nakon čega će se provesti i anketa među roditeljima učenika o njihovoj zainteresiranosti za ovaj zdraviji vid prehrane njihove djece.

Kutluay donio Draženu cvijeće

Dr. Ante Županović primio je u svom uredu Ibrahima Kutluaya, bivšeg turskog profesionalnog košarkaša (igrao je za Fenerbahçe, Ülkerspor, Efes Pilsen, AEK i Panathinaikos te u Seattle Super Sonicsima). Uoči konferencije za novinare Kutluay i gradonačelnik su zajednički obišli spomenik Draženu Petroviću i položili buket cvijeća uz klupu na kojoj Dražen sjedi.

IN MEMORIAM

Milivoj Zenić Dana 20. studenoga, u 58. godini života zauvijek nas je napustio jedan od najvećih šibenskih kulturnih djelatnika i intelektualaca - prof. Milivoj Zenić. Otišao je i za sobom ostavio neizbrisiv trag. Rođen u Šibeniku gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, Milivoj Zenić napustio je rodni grad zbog studija komparativne književnosti i filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1976. godine, a potom se vratio u Krešimirov grad, gdje se 1979. Godine zaposlio u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Ubrzo je izabran za ravnatelja te ustanove te je bio jedan od najdugovječnijih ravnatelja neke kulturne institucije u Hrvatskoj. Milivoj Zenić bio je dobri duh Šibenika, baštinik, čuvar kulture rodnog grada od kojeg nije odustajao ni onda kad je bilo najteže. Gradska knjižnica Juraj Šižgorić životno je djelo ravnatelja Zenića i ona bez njegovog lika više neće biti ista. Izveo ju je iz pakla Domovinskog rata, dao joj ruho za novo stoljeće preselivši je u bivši dom JNA. Tijekom ratnih godina, umjesto da se pritaji, Zenić je šibenski dešpetno, pojačao obujam posla pa je Šibenik dobio svoju malu izdavačku kuću. Pod okriljem Gradske knjižnice pisana su djela koja veličaju Šibenik, njegovu prošlost i ljude tih davnih vremena. Pišući o vremenu kojeg nismo bili svjedoci, stvarao je polog za bolje sutra. Vrijednost njegovog rada, zalaganje divljenja vrijedno prepoznala je i struka kada mu je 2010. godine dodijeljena nagrada „Ivan Kukuljević Sakcinski“ i to „u znak priznanja za zasluge u unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj“. Ipak, ispred svega i ponajviše bio je mecena kulture rodnog grada. Gradska knjižnica za njegovog je života i pod njegovim ravnanjem postala kulturno središte Šibenika, mjesto okupljanja šibenskih intelektualca i ljudi željnih novih znanja, mjesto koje više nikad neće biti isto.

šibenik.hr | 3


TEMA BROJA

Očekujem da će predstave Dječjeg festivala, Večeri dalmatinske šansone i koncerti biti preseljeni na novu ljetnu pozornicu na tvrđavi sv. Mihovila, tako da Katedrala više neće biti skrivena nekakvim skelama kroz koje se provlače turisti, što nije primjereno za trg takve vrijednosti, tvrdi arhitekt Tomislav Krajina

G

rad Šibenik nedavno je prošao još jednu stepenicu za dobivanje sredstava za tvrđavu sv. Mihovila u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA IIIc. Na preporuku prosudbene komisije Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, aplikacija Grada Šibenika za sredstva u cilju revitalizacije tvrđave sv. Mihovila prešla je završnu prepreku za dobivanje maksimalno milijun eura, odnosno nešto više od 60 posto opravdanih troškova projekta. Projekt je pokrenut u sklopu cjelokupne revitalizacije stare gradske jezgre koju je aktualna gradska vlast najavila kao jedan od prioriteta još u vrijeme

4 | šibenik.hr

kampanje. Kako je riječ o velikim sredstvima, Grad se usmjerio prema drugim izvorima financiranja , točnije projekt je pripremljen i apliciran na IPA IIIc. Projekt uređenja ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila podrazumijeva rekonstrukciju dijela perimetralnih zidova, uređenje pozornice sa 1270 sjedećih mjesta na platou tvrđave, ali i rekonstrukciju podrumskih prostorija. Arhitekt Tomislav Krajina tvorac je projekta uređenja tvrđave sv. Mihovila i naš sugovornik. „Ideja da na toj lokaciji bude ljetna pozornica nije započela s ovim projektom, ona je stara tridesetak godina. Ta prva nastojanja, kojim se taj prostor pokušao učiniti javnim, bila su zaustavljena zbog arheoloških istra-

živanja. Sad je taj dio posla završen, svi nalazi su muzejski obrađeni, što se poklopilo s dolaskom aktualne vlasti u gradu. Također, bitan preduvjet bio je i da se objekt, koji je bio u vlasništvu države, prepusti gradskoj upravi, što se i dogodilo“, objašnjava na početku Krajina te nastavlja: „Na sv. Mihovilu zamišljen je prostor amfiteatralnog tipa, odnosno tipa grčkog teatra. Takav princip koristi konfiguraciju terena i prirodnu lokaciju, a pogled preko pozornice ‘putuje’ dalje u pejzaž. Grad ovom ljetnom pozornicom bitno oslobađa prostor između Katedrale i Vijećnice, koji je veći dio ljeta uzurpiran. Očekujem da će predstave Dječjeg festivala, Večeri dalmatinske šansone i koncerti biti prese-


ljeni na tu novu pozornicu, gdje će biti dovoljno kapaciteta za sve te događaje. Dakle, Katedrala više neće biti skrivena nekakvim skelama kroz koje se provlače turisti, što nije primjereno za trg takve vrijednosti“, tvrdi šibenski arhitekt, otkrivajući da taj amfiteatralni pristup otvara ne samo vizualni ugođaj, nego i akustični, jer je u tom slučaju sasvim drugačija raspodjela zvuka u otvorenom prostoru. Svi popratni sadržaji za glumce i posjetitelje, spremišta i sanitarije, nalazit će se u podzemlju. „Ta podzemna etaža nije samo utilitarna, već će se u jednom dijelu formirati i prezentacijski prostor, koji je preuzeo Muzej grada Šibenika“, objašnjava Tomislav Krajina. „Tu će biti izloženi eksponati koji su vezani uz nalazište na Sv. Mihovilu, a imaju izravnu vezu i s razvojem grada, jer se smatra da je na tom mjestu bio kastel koji je izvorište Šibenika. Osim tih artefakata, postojat će i vizualna prezentacija, u tzv. virtualnom dijelu muzeja. Ta priča koja se događa u tom prolazu nije formirana na način da se posjetitelji spuštaju unutrašnjost u tvrđavu, već postoji izravna mogućnost horizontalnog ulaska u taj donji dio, koji je odmaknut od zidina. Na istoj toj razini može se izaći, opet bez penjanja, na drugoj strani gdje će biti smješten jedan ugostiteljski objekt.“ Cijeli koncept je zamišljen da tvrđava živi cijelog dana; da se ne svede sve samo na ljetnu pozornicu koja će biti aktivna u večernjim satima, nego da se omogući kretanje po zidovima, kao primjerice u Dubrovniku, te da se posjetiteljima ponudi neometan pogled na grad i bližu okolicu. „Jedan veliki problem kod ovako projektiranih pozornica jest – što s prostorom ispod tri-

Tvrđava sv. Mihovila uzdiže se na uzvisini 70 metara nad morem i najstarija je šibenska tvrđava. Iako je najvjerojatnije građena prije samog spomena Šibenika 1066. godine, prvi povijesni podaci o postojanju ove utvrde potiču tek iz 12. stoljeća. U sjeveroistočnom dijelu pronađeni su ostaci materijalne kulture iz željeznog doba pretpovijesti, pa je gotovo sigurno da su Hrvati svoju utvrdu podigli na mjestu gdje je nekoć postojala gradina starih Ilira. Tvrđava je dva puta (1663. i 1752.) stradala od eksplozije barutane, nakon čega je popravljena bina? Svi smo svjedoci kako to izgleda ispred Katedrale, to je masa skela i kablova. Mi smo na tom platou zamislili jednu denivelaciju. To znači da ispod zone gledališta ne postoji samo nekakav neupotrebljiv prostor, već da na mjestu gdje tribine dodiruju tlo postoji denivelacija od metra i pol, tako da cijeli prostor bude dostupan za organiziranje raznih predavanja i slično“, kaže naš sugovornik. „Poseban problem je bio što se moralo paziti i da ta funkcija dnevne pripreme za večernja događanja, poput proba ili postavljanja scenografije, ne uzurpira

turistički dio, da ljudi mogu slobodno šetati po zidovima i posjetiti muzejski prostor. Također, taj ugostiteljski lokal bit će ukopan u fasadu, tako da se njegova terasa neće vidjeti sa zidina“, rekao je Krajina, ustvrdivši da dobivenih milijun eura neće biti dovoljno za kompletno dovršenje projektana tvrđavi sv. Mihovila: „Ukupni troškovi za dovršetak investicije iznose milijun i šesto tisuća eura. Ugostiteljski dio ne ulazi u taj iznos, pa se nadam da će Grad naći načina da se kroz nekakvo privatno partnerstvo ti sadržaji urede.“ Ljetna pozornica će imati gotovo 1300 sjedećih mjesta, uključujući i sjedala koja će biti postavljena i na zidinama, poput nekakve lože. Njezino postavljanje neće biti „povremenog“ karaktera, jednom kad se postavi, tu i ostaje. „Ljetna pozornica ostaje fiksna i u zimskim mjesecima. Njezina osnovna konstrukcija je od čelika, podesti po kojima se hoda bit će od jedne vrste masnog drva, koji se koristi u marinama, tako da će pozornica biti otporna na sve vremenske uvjete. To se odnosi i na plastične, posebno dizajnirane stolice, koje su otporne na UV-zračenje“, tvrdi arhitekt Tomislav Krajina, koji je uvjeren da će dovršenje projekta na tvrđavi u velikoj mjeri „probuditi“ život u starom dijelu grada. „Vjerujem da će uređenje tvrđave sv. Mihovila imati utjecaj na nastojanja gradske uprave da ožive staru gradsku jezgru. Svaka investicija koja se dogodi u starom dijelu grada doprinosi revitalizaciji. Tu dolazi do fluktuacije ljudi, takva mjesta postaju točke odredišta… Kad se u Šibeniku proširi gat Vrulje i kad se broj turista bitno uveća, ti ljudi neće odlaziti na Baldekin ili Vidike, već će se razmiljeti po gradskom središtu. A na sv. Mihovila se već i sad penju“

šibenik.hr | 5


TEMA BROJA - INTERVJU

Franko Vidović zamjenik gradonačelnika Šibenika

Točan početak uređenja tvrđave ovisi o europskoj birokraciji i vremenu koje će proteći dok fond s nama sklopi ugovor o financiranju. Očekujem da radovi ne bi trebali trajati predugo, između šest i devet mjeseci, kaže Vidović

Gradska uprava nedavno je primila obavijest od europskog IPA IIIc fonda kako je odobreno milijun eura za realizaciju projekta uređenja ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila. Što slijedi sada? Sada nam slijedi čišćenje proračuna projekta građenja tvrđave, a do proljeća 2012. očekujemo potpis ugovora za financiranje s europskim fondom. Nakon toga će projekt na sv. Mihovilu moći krenuti u realizaciju. Projekt će se voditi u skladu sa svim zakonima RH, ali i propisima koje zahtijeva Europa. Budući da je riječ o velikom projektu, poput Bikarca, neće se raspisivati natječaj samo za izvođača radova, već i za još neke popratne stvari poput PR-a, koje jedan takav projekt nosi sa sobom. Projekt sv. Mihovila podijeljen je, koliko je poznato, na dvije faze. Što to znači za intenzitet radova? Prva faza obuhvaća uređenje perimetralnih zidova tvrđave, postavljanje ljetne tribine, uređenje podzemnog 6 | šibenik.hr

dijela na mjestu nekadašnjih gusterni, te uređenje kompletnog interijera tvrđave. U drugoj fazi radova ostaje nam urediti samo ugostiteljski objekt koji će se nalaziti izvan zidina tvrđave, na platou gdje su sada smješteni kontejneri. Za prvu fazu trebat će nam oko 11 milijuna kuna, pa će nam 7,5 milijuna kuna koje smo dobili iz IPA IIIc fonda poprilično olakšati posao. Grad još treba iznaći 3,5 milijuna kuna kako bi završio tu najvažniju prvu građevinsku fazu. Hoće li to biti proračunski novac? Sada je situacija takva da će ostatak novca potrebnog za realizaciju projekta morati ići preko proračuna Grada Šibenika, no nadam se da će Ministarstvo kulture i još neka ministarstva dati podršku tom projektu i osigurati dio novca. Kada očekujete početak radova na tvrđavi i koliko će oni trajati? Nadam se da bi radovi mogli započeti do ljeta iduće godine, no to će ovisiti

o europskoj birokraciji i vremenu koje će proteći dok fond s nama sklopi ugovor o financiranju. Očekujem da radovi ne bi trebali trajati predugo, između šest i devet mjeseci. Što je s drugom fazom projekta, kada se očekuje njezina realizacija? Krenut će odmah nakon završetka prve faze i koštat će između dva i tri milijuna kuna. Riječ je o ukopavanju i izgradnji ugostiteljskog objekta s nusprostorijama. Kada se rodila ideja uređenja ljetne pozornice na sv. Mihovilu? Nakon preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom 2009. godine jedan od prvih projekata na kojem smo počeli raditi bio je projekt izgradnje pozornice na sv. Mihovilu. Ne treba napominjati da je tvrđava tog trenutka bila uknjižena na bivšu Općinu Šibenik koja ne egzistira od 1993. godine,te da osim konzervatorskih smjernica nije postojao niti jedan drugi dokument o tvrđavi. Najprije smo, uzimajući u


obzir smjernice konzervatora, uknjižili Grad Šibenik na tvrđavu, a nakon toga smo izradili prvo idejno rješenje, te konačno pristupili izradi idejnog, te glavnog i izvedbenog projekta. Ovoga trenutka u našim je rukama glavni izvedbeni projekt, potvrda glavnog projekta, te lokacijska dozvola. Koliko će ovaj projekt značiti za Šibenik? Nemjerljivo puno. Riječ je o iznimno atraktivnom prostoru koji će na 400 metara četvornih ponuditi više od 1200 sjedećih mjesta na gledalištu montažnog tipa, smještenih pred otvorenom pozornicom. Zaista držim da, osim Arene u Puli i Lovrijenca, ne postoji sličan prostor. Sjećam se iz svog djetinjstva, a one starije generacije još bolje znaju, kako se od pedesetih godina govori o uređenju ljetne pozornice na sv. Mihovilu. Svojedobno je bio napravljen jedan idejni projekt, ali kada se krenulo s radovima, ispalo je da tvrđava nije arheološki istražena, pa je gospodin Zlatko Gunjača obavio arheološka

Prva faza obuhvaća uređenje perimetralnih zidova tvrđave, postavljanje ljetne tribine, uređenje podzemnog dijela na mjestu nekadašnjih gusterni, te uređenje kompletnog interijera tvrđave. U drugoj fazi radova ostaje nam urediti samo ugostiteljski objekt koji će se nalaziti izvan zidina tvrđave, na platou gdje su sada smješteni kontejneri. Za prvu fazu trebat će nam oko 11 milijuna kuna, pa će nam 7,5 milijuna kuna koje smo dobili iz IPA IIIc fonda poprilično olakšati posao, kaže Vidović

iskopavanja. Sada je tvrđava po prvi put u situaciji da na sebe može primiti investiciju. Znate li u ovom trenutku koje će se manifestacije odvijati na sv. Mihovilu? U ovom projektu partneri Grada Šibenika su HNK Šibenik, gradski Muzej i Turistička zajednica. Oni su ti koji će morati osmisliti programe koji će se odvijati na pozornici. Na tvrđavi će se sigurno održavati otvorenje MDF-a i Festival šibenske šansone. Ipak, pustimo to budućnosti, prerano je još za taj razgovor, koncentrirajmo se na potpisivanje ugovora s europskim fondom. Osim nadzemnog dijela, pozornice i gledališta, projekt obuhvaća i uređenje podzemlja tvrđave. Što će biti smješteno u tim prostorima? Prema projektu, trebale bi biti smještene garderobe, ali i dio muzejskih eksponata pronađenih na lokaciji tvrđave i o tome će brigu voditi gradski Muzej . šibenik.hr | 7


OBLJETNICA

Gradski parking d.o.o.

Tvrtka je osnovana 2001. godine s ciljem uspostave regulacije prometa u mirovanju. Stalnim aktivnostima na pronalaženju novih prostora, proširenju kapaciteta i uređenju novih prostora, Gradski parking d.o.o. od samih početaka djelovanja ima značajan pozitivan utjecaj na život u Šibeniku

Vizija tvrtke Biti lider na području prometa u mirovanju Grada Šibenika i pružati usluge autobusnog kolodvora na razini standarda visoke kategorije čime se unapređuje kvaliteta života u Gradu Šibeniku

Misija tvrtke kao dobar gospodar brinuti o gradskim parkiralištima i gradskom autobusnom kolodvoru održavati konkurentnost i balansirati između tržišnog natjecanja i socijalno osjetljivih pitanja korisnicima usluga biti na raspolaganju sa širim spektrom informacija i usluga od uobičajenih implementirati nove tehnologije i znanja u cilju poboljšanja poslovnih procesa

8 | šibenik.hr

G

radski parking d.o.o. osnovan je 2001. godine s ciljem uspostave regulacije prometa u mirovanju. Stalnim aktivnostima na pronalaženju novih prostora, proširenju kapaciteta i uređenju novih prostora, Gradski parking d.o.o. od samih početaka djelovanja ima značajan pozitivan utjecaj na život u Šibeniku.Tvrtka se vrlo brzo razvija i raste. Ubrzo se postavljaju naplatni automati, te među prvima u Hrvatskoj uvodi sustav m-parkinga. Financijsku stabilnost, ali i važnost u životu grada tvrtka pokazuje 2003. godine kada od Autotransporta d.d. putem kreditnog aranžmana kupuje zgradu autobusnog kolodvora, te na taj način osigurava da taj strateški objekt i kolodvorska djelatnost ostanu u vlasništvu i pod upravljanjem Grada Šibenika, na zadovoljstvo građana i gostiju. Stalna tendencija rasta Danas Gradski parking d.o.o. upravlja s preko 1500 parkirnih mjesta i Autobusnim kolodvorom te zapošljava 80 radnika, sa stalnom tendencijom rasta. Takav poslovni napredak idealno se poklapa s istaknutom vizijom tvrtke: biti lider na području prometa u mirovanju Grada Šibenika i pružati usluge autobusnog kolodvora na razini standarda


visoke kategorije čime se unapređuje kvaliteta života u Gradu Šibeniku. ‘Dobar gospodar’ Osim jasne vizije, u Gradskom su parkingu čvrsto se drže i svoje misije. Pa je tako kao osnovni postulat tvrtke naglašena uloga „dobrog gospodara“ kad se radi o brizi o gradskim parkiralištima i gradskom Autobusnom kolodvoru. Nadalje, jedan od prioriteta je održavati konkurentnost između tržišnog natjecanja i socijalno osjetljivih pitanja. Korisnicima usluga, ističe se, Gradski parking nastoji biti na raspolaganju sa širim spektrom informacija i usluga, a jedan od bitnijih ciljeva je i implementiranje novih tehonologija i znanja u svrhu poboljšanja poslovnih procesa. ‘Poslodavac-Partner’ Gradski parking d.o.o. je jedna od vodećih tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave koja pruža usluge parkirališta i usluge autobusnog kolodvora. Iz uprave tvrtke poručuju da ih se, ukoliko netko svoju karijeru želi započeti ili nastaviti u jednoj od prvih poslovnih organizacija lokalne samouprave u Hrvatskoj s dodijeljenim Certifikatom “Poslodavac Partner” za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursom, u dinamičnom i komunikativnom okruženju s brojnim prilikama za učenje i osobni razvoj te ostvariti primanja primjerena rezultatima rada, slobodno može kontaktirati. U skladu s vizijom tvrtke, Gradski parking d.o.o. aktivno sudjeluje u životu

Šibenski Autobusni kolodvor je od 2003. godine u vlasništvu tvrtke Gradski parking d.o.o. Smješten je u centru grada, tranzitnog je karaktera sa 13 natkrivenih i 4 nenatkrivena perona te je kategoriziran kao visoka B kategorija. Cijene usluga Autobusnog kolodvora u Šibeniku se nisu mijenjale već 10 godina zajednice, pomažući razvoj sporta, kulture i društvenog života. U 2007. godini pripomogli su radu 25 sportskih kolektiva, škola, župa, udruga građana, kulturno-umjetničkih društava i institucija grada Šibenika, a u 2008. godini pripomogli su radu njih ukupno 44. Sponzorstvom prvoligaških klubova (VK Šibenik NCP, KK Šibenik, OK Šibenik, ŽVK Viktorija, BK Croatia osiguranje, VK Krka) sudjeluju u promociji Šibenika u Hrvatskoj i Europi, te popularizaciji sporta uopće. Prometna kultura U cilju podizanja razine kulture sudionika u prometu, smanjenja prometnih gužvi i informiranja turista na gradskim ulicama, redovito sufinanciraju i aktivno sudjeluju u radu Prometne je-

dinice mladeži grada Šibenika. Gradski parking d.o.o. slavi desetu obljetnicu iznimno uspješnog poslovanja i, prema dosad učinjenom, čestitke im svakako ne bi trebale izostati .

Sektor parkirališta i premještanja vozila

radno vrijeme blagajne: 08-14h i 17-19h, radnim danom Draga 14, 22000 Šibenik tel: 022/212-205 fax: 022/212-255 info-parking@gradski-parking.hr

Autobusni kolodvor

radno vrijeme blagajne: 06-22h, svakim danom tel: 060-368-368 (cijena poziva s PDVom: 1,70 kn/min iz fiksne mreže; 2,49 kn/min iz mobilne mreže) Draga 14, 22000 Šibenik tel: 022/ 200-770 fax: 022/ 200-771 info-kolodvor@gradski-parking.hr

Odjel premještanja vozila

radno vrijeme ureda: 07-21h radnim danom, 07-14h subotom Velimira Škorpika 5, 22000 Šibenik tel: 022/218-459 mob: 091-1200-823 pauk@gradski-parking.hr

www.gradski-parking.hr šibenik.hr | 9


OBLJETNICA - INTERVJU

Lovorka Bujas Direktorica Gradskog parkinga

Danas se Gradski parking nalazi među tehnološki najnaprednijim poduzećima koja pružaju parking usluge u Hrvatskoj. Gradski parking je umrežio sve svoje odjele, tvrtka je u cijelosti informatizirana, a usluge su proširene, tvrdi Lovorka Bujas

Š

ibenski Gradski parking d.o.o. slavi deset godina postojanja, a za veliku je obljetnicu svim svojim prijateljima, partnerima i korisnicima tvrtka poklonila prvu monografiju koja je objedinila sve podatke od njezinog osnutka. Predstavljajući monografiju, direktorica Gradskog parkinga Lovorka Bujas naglasila je kako je tvrtka započela skromno, s paragon-blokovima i „važem piture“, ali i s vizijom da jednom postane uspješna i da u poslovanju koristi sofisticiranu tehnologiju.

Umreženi odjeli „Danas se Gradski parking nalazi među tehnološki najnaprednijim poduzećima koja pružaju parking usluge u Hrvatskoj. Gradski parking je umrežio sve svoje odjele, tvrtka je u cijelosti informatizirana, a usluge su proširene“, naglašava direktorica Bujas. 10 | šibenik.hr

Broj parkirališnih mjesta kojima Gradski parking gospodari, nastavlja Bujas, tijekom deset je godina sa 715 porastao na preko 1100. Direktorica s ponosom ističe kako se u ovim teškim vremenima povećao i broj zaposlenih u toj gradskoj tvrtci, s tek desetak na početku djelatnosti na okruglih osamdeset danas. Novi izazovi U Gradskom su parkingu ambiciozni, priznat će Bujas, žele i dalje biti uspješni, te širiti parkirališne kapacitete. „Naša je misija postati liderom na području prometa u mirovanju u Šibeniku i šire, no spremni smo i na neke nove izazove. Jedan od njih zasigurno je projekt izgradnje podzemne garaže na šibenskoj Poljani u kojeg smo spremni ući“, kazala je direktorica Bujas. Radom Gradskog parkinga zadovoljan je i šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović.

Lijepo je u ovim vremenima čuti da tvrtka radi i ne proizvodi gubitke, naglasio je gradonačelnik, i dodao kako Gradski parking ima perspektivu ispuniti sve ono što su mu u gradskoj upravi namijenili te je spreman preuzeti takve obveze. „Jedna od njih je i projekt uređenja glavnog šibenskog trga. U vremenima u kojima živimo i radimo svaki je iskorak hvale vrijedan, pogotovo ako iza sebe ne ostavljate nikakve repove i tim više ako napredujete, što Gradski parking čini“ zaključio je šibenski gradonačelnik. ‘Obljetničke’ nagrade Prigodom obilježavanja desete obljetnice tvrtke zaposlenicima Gradskog parkinga s najdužim stažem uručene su jubilarne nagrade. Primili su ih zaposlenici Josip Belamarić, Tomislav Lucić, Radenko Kentoš, Karmelo Kursar, Stipica Protega i Nediljko Silov .


INVESTICIJA

M

inistar turizma Damir Bajs i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović potpisali su ugovor kojim Ministarstvo turizma sufinancira projekt gradnje sportskorekreacijskog centra Banj i to za fazu izrade projekta na iznos od 100.000,00 kuna. Naime, Grad Šibenik se, temeljem javnog poziva Ministarstva turizma od 11. svibnja 2011., prijavio za sredstva bespovratne potpore i to upravo za projekt budućeg gradskog kupališta. Ugovorom se Grad Šibenik obvezao Ministarstvu dostaviti dokumentaciju kojom će dokazati namjensko trošenje odobrenih sredstava. Da podsjetimo, Banj će se prostirati na prostoru od oko 12 tisuća četvornih metara, na području ispod parkirališta na bazenu u Crnici. Idejnim projektom taj je prostor podijeljen u sedam cjelina, a osim kupališnog prostora predviđeni su obalna šetnica, sportska igrališta, skate poligon, free-climbing, odbojka na pijesku, igralište za košarku, ljetno kino,

ugostiteljski objekti, sanitarni čvorovi i dječje igralište te sadašnje parkiralište. Kakvoća mora uz buduću plažu, koju je pratio Institut Ruđer Bošković, proglašena je idealnom za takav sadržaj, a gradnja kanalizacijskog kolektora i vodovoda koja je dovršena riješila je jedan od osnovnih preduvjeta za uređenje gradske plaže. Tijekom studenog 2010. završeni su i radovi na sanaciji lokacije budućeg kupališta, a u sklopu sanacije prostora TEF-a. U međuvremenu, utvrđena je granica pomorskog dobra. Ideja o plaži Banj rodila se tijekom 2010.g., paralelno s intenziviranjem radova na čišćenju terena TEF-a. Ne samo da je riječ o prostoru koji je u povijesti Šibenika i bio u funkciji kupališta, već je izabrana lokacija idealna utoliko što prostoru TEF-a, pa sve prema mostu na zapad, daje jednu novu perspektivu, a jedan takav sadržaj će pomoći i revitalizaciji povijesne jezgre. Šibenik će se tako i konačno okrenuti moru i postati pravim turističkim gradom. Tu činjeni-

cu prepoznaju i žele i naši građani jer je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da više do 50 posto ispitanih Šibenčana upravo uređenje plaže Banj smatra najpoželjnijim i najboljim projektom gradske vlasti. Prema prvoj procjeni troškovnik uređenja plaže Banj stajat će 1.506.750 eura. Pored proračunskih sredstava Grada Šibenika, gradska vlast računa i na fondove EU, a postoji mogućnost da Grad uđe u partnerski odnos s privatnim investitorom. Radovi će se izvoditi u dvije faze: u prvoj fazi uredit će se plaža i sportsko-rekreativni sadržaji koji će biti spremni za 2012. kupališnu sezonu, dok će 2013. biti u potpunosti dovršena s izgrađenim objektima. Idejni projekt uređenja gradske plaže Banj izradila je šibenska arhitektonska tvrtka ARX, točnije četvero autora - Damir Lasinović, Marko Paić, Ivona Ivčević i Ivana Lozić, a u tijeku je natječaj za izradu glavnog projekta . šibenik.hr | 11


NAJAVLJUJEMO

Šibenčane će u novogodišnjoj noći svirkom na Trgu Pavla Šubića zabavljati Helena Bastić i Cabaret bend, klapa Nas Quatros i grupa Bagatin

N

ova se godina po šibenskim trgovima i ulicama počela slaviti ratne 1993. godine. Nešto što je tada započelo iz inata, danas je evoluiralo u običaj i „sasvim normalnu stvar“ u Šibeniku, kao i u gotovo svakom gradu koji ima glavni trg, više od tisuću stanovnika i struju. Kao i od svake druge masovne zabave pod vedrim nebom, i od dočeka se Nove godine uvijek iznova očekuje više, bolje i luđe nego godinu ranije, što po inerciji rezultira nezadovoljnicima i njihovih prigovorima. Neke je Šibenčane ovoga puta, primjerice, razočaralo što se na Trgu Pavla Šubića, na pozornicu neće popeti neka razvikana estradna zvijezda, već lokalne glazbene snage.

12 | šibenik.hr

Željko Petreš, organizator ovogodišnjeg dočeka, smatra da poznata imena nemaju nikakve veze s dobrim novogodišnjim provodom. Tko se želi zabaviti, zabavit će se – tako bi se u nekoliko riječi mogao sažeti njegov odgovor na poneke primjedbe koje se ovih dana čuju u gradskim kuloarima, ali i u medijima. „Nadam se da će se publika odazvati u velikom broju. Netko možda ima zamjerke zašto nakon toliko godina, kad su u Šibeniku gostovale zvijezde, sad imamo samo domaće izvođače. No, onaj tko se želi zabaviti, to će mu svakako poći za rukom i uz ovakav odabir bendova“, poručuje Petreš te nastavlja: „Naravno da bi svi mi htjeli slušati neka popularna imena na pozornici,

ali u ovim vremenima nije prikladno dovoditi zvijezde koje traže nekakve enormne honorare. Valja naglasiti da ovogodišnja tri benda ukupno koštaju duplo manje od jednog ispodprosječnog honorara neke estradne zvijezde.“ Šibenčane će dakle zabavljati ovdašnje grupe. Odluka jest „recesijska“, no dobro raspoloženje ne bi trebalo izostati. „Ove godine, u skladu s recesijskim mjerama, odlučili smo angažirati domaće snage. To svakako ne znači da će program za doček Nove godine biti manje kvalitetan. To su profesionalci u svom poslu i ne sumnjam da su idealni za zabavu za sve od 7 do 77 godina. Dakle, radi se o Heleni Bastić i grupi Cabaret, klapi Nas Quatros i bendu Bagatin,


a svi oni će nastupiti na rivi, odnosno na trgu između zgrade Županije i hotela Jadran. Pozornica će biti natkrivena, a nadam se da će nam se ponoviti vremenski uvjeti od prošle godine, kada smo imali odlično vrijeme“, tvrdi naš sugovornik. Novogodišnja proslava na otvorenom u početku je bila isključivo australski brand, tamo se slavilo na plažama u ljetnom ozračju, a običaj se preko New Yorka, Londona i Pariza prije dvadesetak godina proširio po cijelom svijetu. Hoteli, restorani i privatne zabave preko noći su postali „rezervna opcija“, tisuće ljudi hrlilo je na trgove. Željko Petreš ima svoju teoriju: „Svjetske metropole poput New Yorka ili Londona su preuzeli taj običaj zbog zarade od turizma, a ne kako bi zabavili domicilno stanovništvo. Sada su, na neki način, mnogi manji gradovi postali taoci prevelikih očekivanja.“ Osim što smatra da će doček Nove u Šibeniku biti „na visini“, Petreš ima nešto za reći i o programu koji se priprema u Dubrovniku, gradu u kojem je dvaput organizirao novogodišnje slavlje. „Smatram da ove godine dubrovački organizatori kreću u jednom pogrešnom pravcu. Jer grad koji se na CNN-u reklamira kao poželjna turistička destinacija, dovodi Jelenu Rozgu i nekoliko

U ovim kriznim vremenima nije prikladno dovoditi zvijezde koje traže nekakve enormne honorare. Valja naglasiti da ovogodišnja tri benda ukupno koštaju duplo manje od jednog ispodprosječnog honorara neke estradne zvijezde, tvrdi Željko Petreš, organizator novogodišnje proslave u Šibeniku klapa, što Nijemcima, Francuzima ili Talijanima ništa ne znači. Dakle, želja je dovesti strane goste, a složen je program koji može privući isključivo domaće ljude. Usporedbe radi, dok je Stradun idealna lokacija za takve stvari, zaklonjen od vjetra i prepun ugostiteljskih lokala, u Šibeniku se prostor mora ‘izmišljati’. Zato je šator jedino pravo rješenje.“ A šator je ove godine postavljen na Trgu Andrije Medulića, gdje se od 15. prosinca svakodnevno odvijaju „Božićne čarolije“. „Kao što je poznato, dosad smo imali šator na Poljani u

kojem su nastupala renomirana imena hrvatske estrade. Taj je šator isto često bio predmetom raznih rasprava, no činjenica je da, za razliku od mnogih drugih gradova, Šibenik nikad zbog lošeg vremena nije otkazao novogodišnju proslavu. Ovoga puta će šator je postavljen na Trgu Medulić iz jednostavnog razloga što u gradu ne postoji prikladan zatvoreni prostor u kojem bi se mogli organizirati programi za djecu, mlade i stare, a za razliku od prije 18 godina, kada smo prvi put organizirali Božićne čarolije, ljudi su daleko komotniji i traže krov nad glavom. Zahvaljujući Gradu i tvrtki koja je već postavljala slične konstrukcije na Poljani, dobili smo, po relativno povoljnim uvjetima, jedan manji šator u kojem se od 15. prosinca redovito održavaju programi, zaključno s 31. prosincem. Počelo je s dolaskom Djeda Mraza, a nastavit će se nastupima svih mogućih udruga, vrtića, škola, sportskih i kulturnih društava… S nestrpljenjem se očekuje i promocija prvog albuma šibenske grupe Ti ritu piri pip, koja je na rasporedu 23. prosinca. Šator na Medulićevom trgu je rezervna lokacija za proslavu Nove godine, gdje će u slučaju kiše nastupiti Nas Quatros i Bagatin“, rekao je Željko Petreš, organizator šibenskog novogodišnjeg slavlja na koje će se potrošiti oko sto tisuća kuna .

Grad Šibenik i ove je godine isporučio sredstva za ogrjev i to na ruke brojnih korisnika socijalne pomoći. Riječ je o novcu kojega na gradski račun posredstvom Županije šibensko-kninske uplaćuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Grad Šibenik na prošloj je sjednici Gradskog vijeća dobio svoj Program zdravstvene zaštite i pomoći socijalno ugroženim, nemoćnim i drugim osobama za 2012. godinu, dokument koji je od velike važnosti za građane u vremenima krize i recesije. Gradski program “težak” je 5.704.000 kuna, a novac će se dogodine rasporediti potrebitima i dvjema udrugama – Kamenčići i Inkluzija s kojima Grad ima partnerski odnos. Vjerojatno najvažnije iz tog programa su stavke pomoći Caritasovoj pučkoj kuhinji u iznosu od 260 tisuća

kuna, sufinanciranje Centra za pomoć i njegu Grada Šibenika, njegovog ‘Dnevnog boravka i pomoći u kući’ za starije i nemoćne osobe koji će u 2012. dobiti oko milijun kuna, te sufinanciranje ogrijeva i troškova stanovanja na koje će dogodine ukupno otići 2.530.000 kuna. Grad Šibenik i ove je godine isporučio sredstva za ogrjev i to na ruke 435 korisnika socijalne pomoći. Riječ je o novcu kojega na gradski račun, posredstvom Županije šibensko-kninske, uplaćuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

U 2011. godini 435 korisnika s područja grada Šibenika za ogrjev je dobilo po 950 kuna, ukupno 413.250 kuna. Na koncu treba kazati kako je programom pomoći socijalno ugroženim građanima obuhvaćena i pomoć roditeljima za novorođeno dijete. Prvorođenom djetetu u obitelji Grad će 2012. poklanjati 1.200 kuna, za drugo dijete iz gradskog će se proračuna izdvojiti 1.400 kuna, a za trećerođeno i više čak 3.000 kuna, te je ukupan iznos kojega su gradski čelnici za iduću godinu isplanirali na ovoj stavci 816.000 kuna . šibenik.hr | 13


PREDSTAVLJAMO

Živana Podrug pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Jako volim Šibenik i željela bih da bude lijep, uređen, da ima dovoljno sadržaja za svačiji ukus. Posebno sam slaba na staru gradsku jezgru, tu sam se rodila i rastužuje me kada vidim da se ljudi okupljaju na gradskoj periferiji, a ne u centru, kaže pročelnica

S

vu gradsku kulturu, sport, školstvo i socijalnu problematiku u Gradu Šibeniku objedinjava Odjel za društvene djelatnosti. Čitavom tom silom tema i problema koordinira pročelnica za društvene djelatnosti Živana Podrug, bivša radijska novinarka, profesorica komparativne književnosti i engleskog jezika. Neposredno prije dolaska u Gradsku upravu predavala je poslovni engleski na Visokoj školi za turistički menadžment, u čijem je osnivanju i sama sudjelovala. Na čelu Odjela za društvene djelatnosti Živana Podrug je od 2006. godine. “Došla sam sa željom da svojim radom činim dobro ovome gradu. Jako volim Šibenik i željela bih da bude lijep, uređen, da ima dovoljno sadržaja za svačiji ukus. Posebno sam slaba na staru gradsku jezgru, tu sam se rodila i rastužuje me kada vidim da se ljudi okupljaju na gradskoj periferiji, a ne u centru. Velika mi je želja da se Šibenčani vrate gradu, i to kroz sadržaje koji će ih privući, i kvalitetom i raznovrsnošću”, otkriva Živana Podrug.

neispunjena želja To je bio jedan od glavnih motiva kad je prihvatila posao pročelnice. Mnogi su projekti, kazat će Podrug, uvelike ostvareni. Grad diše punim plućima za 14 | šibenik.hr

vrijeme nekoliko najvećih manifestacija, poput MDF-a, Šibenskog kulturnog ljeta, Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, Božićnih čarolija, no priznat će kako nije u cijelosti zadovoljna učinjenim. U ovom slučaju nije zakazao ljudski faktor, navest će pročelnica, učinjeno je manje zbog gospodarske krize koja je dobrano poharala gradskim proračunom, pa danas mogućnosti nisu takve da bi se moglo učiniti sve ono što bi gradu trebalo. Jedna od tih nerealiziranih potreba, kojoj se pročelnica Podrug stalno vraća, otvorenje je multimedijalnog centra u bivšem kinu Odeon. “Mladi nemaju klub u Šibeniku,svoj prostor koji bi mogli koristiti za razna događanja. Prije su imali crtaonu u Gimnaziji, Kutić, Mjesnu, Veslo, jedno vrijeme i kino Tesla, a danas nemaju ništa. Moja velika neispunjena želja je da se za mlade ljude uredi taj prostor, koji bi, naravno, povremeno bio i kino”, kaže pročelnica. Odjel za društvene djelatnosti, pojasnimo, okuplja sve gradske kulturne ustanove, a podupire i rad različitih udruga u kulturi; uz pomoć Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta vodi brigu o osam osnovnih škola na području grada, gradskim vrtićima, te sufinancira rad privatnika u predškolskom odgoju, sufinancira rad većine

udruga u sportu i škole sporta, podupire i stipendira mlade talentirane sportaše i studente; kroz socijalni program pomaže roditeljima s djecom, Caritasu, obiteljima teškog socijalnog stanja, udrugama Kamenčić i Inkluzija... PREVIŠE POSLA “To je previše posla za jedan odjel. Nadam se da će u budućnosti biti podijeljen kao što su to učinili mnogi drugi gradovi”, kaže pročelnica Podrug. Nažalost, dodaje, u posljednje vrijeme Šibenčani na vrata Odjela kucaju uglavnom kako bi tražili novčane pomoći. Građani dolaze s računima za struju, raznim papirima i dijagnozama, teškim životnim pričama, no najčešće im nije moguće pomoći onoliko koliko bi njima stvarno trebalo. “Mi im možemo dati jednokratno tisuću, dvije kuna najviše, pa se pojedinci često i naljute kad ima objasnimo da više od toga nije moguće. No, situacija je trenutno takva, socijalni program je čak ostao na razini prethodnih godina, unatoč ukupno smanjenim proračunskim sredstvima. To je ono na čemu gradonačelnik i Gradska uprava ustraju, za socijalne potrebe, sport, obrazovanje i kulturu, sredstva nisu smanjena”, zaključuje pročelnica Podrug .


ZNAMENITI ŠIBENČANI

Faust Vrančić polihistor, jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, fizičar, svećenik, biskup (Šibenik, 1551. – Venecija, 1617.)

F Bez padobrana bi hrvatski narod još i mogao opstati, no bez jezika to bi bilo nemoguće. Faust Vrančić, ‘otac’ Homo volansa, uvelike je definirao hrvatski pravopis. Riječi su, kako je običavao kazati, umna snaga tradicije

aust Vrančić najvažniji je konstruktor i tehnički pisac u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Rođen je godine 1551. u Šibeniku. Početno humanističko obrazovanje stječe u Požunu kod očeva brata Antuna Vrančića, uglednoga diplomata, humanista, nadbiskupa ostrogonskoga i primasa Ugarske, a zatim u Padovi studira filozofiju i pravo. Godine 1575. primljen je u članstvo hrvatske bratovštine sv. Jeronima u Rimu. Postavši tajnikom kralja Rudolfa II. godine 1579., Vrančić započinje temeljitije studirati prirodne znanosti i tehniku. Na dvoru se svakodnevno susreće s nizom istaknutih znanstvenika onog vremena, između ostalih s astronomima Tychom Bracheom i Johannesom Keplerom, graditeljem Jacopom de Stradom... što ostavlja jak utjecaj na njegov rad. Godine 1594. napušta dužnost dvorskog tajnika u Pragu te živi malo u Šibeniku, a uglavnom u Veneciji. Od 1598. djeluje u Mađarskoj kao biskup od Chanada, te kraljevski tajnik za poslove Ugarske i Transilvanije. Godine 1595. izdao je petojezični rječnik (latinski, talijanski, njemački, hrvatski i mađarski) pod naslovom „Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe“. U prilogu Rječnika Vrančić je dao otisnuti i „Popis dalmatinskih riječi koje su Mađari prihvatili“, koji sadrži riječi koje su iz hrvatskoga prešle u mađarski jezik. Ovaj je rječnik načinio snažan utjecaj na pravopis kako hrvatskoga tako i mađarskoga jezika, u kome su prihvaćeni Vrančićevi prijedlozi za uporabu ly, ny, sz i cz. Vrativši se 1605. godine u Rim, istražuje konstrukcije strojeva i arhitektonskih problema, a upoznaje i tehničke crteže Leonarda da Vincija, što je rezultiralo najznačajnijim Vrančićevim djelom „Machinae novae“ (1615. ili 1616.). Iznimno je to vrijedno tehničko djelo s 49 slika (bakroreza), u kojem je na pet jezika opisano 56 različitih naprava, pronalazaka, uređaja i konstrukcija. Među značajnije opise iz spomenutoga djela spadaju viseći most i Homo volans (lat. leteći čovjek), prikaz padobranca. Zbog bolesti 1615. godine napušta Rim i želi svoje zadnje dane proživjeti u rodnom Šibeniku, no zaustavlja se u Veneciji, gdje objavljuje knjigu „Logica nova“. Projekti u djelu opisani su samo fenomenološki u nedostatku fizikalnih i tehničkih znanja potrebnih za konstrukcije, a do kojih se došlo tek u 18. stoljeću, što pokazuje kako su daleko bili ispred svog vremena Vrančićevi projekti i koliko su nadmašivali mogućnost svog ostvarenja. U Veneciji je i umro 27. veljače 1617. godine, a prema oporučnoj želji njegovo je tijelo sahranjeno u domovini u crkvi Sv. Marije u Prvić Luci na otoku Prviću kraj Šibenika . šibenik.hr | 15


sibenik.hr Autor fotografije: Ivo Pervan, arhiva Media IN d.o.o. Autor fotografije: Ivo Pervan, arhiva Media IN d.o.o.

Komunalni vjesnik Sibenik.hr broj 2  

Drugi broj komunalnog vjesnika Grada Šibenika

Advertisement