Page 1

VAVO

(Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) 20 - 2021

N 20 OPLEIDINGE

VWO HAVO VMBO-TL

‘Jezelf een doel stellen en daar vol voor gaan!’

Luuk: ‘Een tweede kans is een kwestie van beschaving’

Nasrat: ‘Effe doorbijten, dan kom je er wel!’

Hanneke: ‘Een duwtje in de goede richting’

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! In deze opleidingenbrochure vind je informatie over de verschillende vavo-opleidingen die je op het Graafschap College kunt volgen: vwo, havo en vmbo-tl. Dit zijn eenjarige opleidingen, speciaal bedoeld voor studenten van 18 jaar en ouder (en in sommige gevallen voor studenten van 16 of 17). Ben je ook geïnteresseerd in de mbo-opleidingen van het Graafschap College, bijvoorbeeld voor wanneer je je havo- of vmbo-diploma hebt gehaald? Het Graafschap College biedt als regionaal opleidingencentrum (roc) middelbaar beroepsonderwijs (mbo) aan mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende (bbl) leerweg. Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmerlieden, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees de opleidingenbrochures, kijk op de website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! Hiernaast zie je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, van het vavo, maar ook van alle mbo-opleidingen, de Entree-opleiding, Taalschool en Inburgering.

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

5

4

Overzicht Vavo

7

Het verhaal van Nasrat Rahmani

13

Jouw locatie

Mogelijkheden bij Vavo

11

Graafschap College Altijd een + punt

Algemene informatie

13

Wil je je aanmelden?

Neem snel een kijkje! www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl www.graafschapcollege.nl/vavo

1

2


Mogelijkheden bij Vavo

Je diploma of certificaten vwo, havo of vmbo-tl in één jaar!

Vwo

De opleiding vwo bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Wanneer je aan de opleiding begint, kies je één van de volgende 4 profielen: • • • •

Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek

Met je vwo-diploma kun je doorstromen naar het hbo (hoger beroepsonderwijs) of een universitaire opleiding. Wil jij in één jaar je diploma vwo, havo of vmbo-tl halen? Ben je gezakt en wil je nu voor een of meer vakken een certificaat behalen, zodat je alsnog in het bezit komt van je diploma? Heb je al wel een diploma, maar wil je een andere vervolgstudie gaan doen dan je aanvankelijk dacht en heb je daarvoor nog een of meer certificaten nodig? Zit je op het mbo en wil je tegelijkertijd een vak op vmbo- of havo-niveau volgen, met het oog op je vervolgopleiding? Beantwoord jij een van deze vragen met ‘ja’ en ben je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder*?

Havo

De opleiding havo bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Wanneer je aan de opleiding begint, kies je één van de volgende 4 profielen: • • • •

Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek

Kies dan voor het Graafschap College. De opleidingen vwo, havo en vmbo-tl vallen op het Graafschap College onder het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs (vavo). Als je een of meer certificaten wilt halen, volg je alleen de vakken die daarvoor nodig zijn; anders volg je de voltijdopleiding.

Met je havo-diploma kun je een vervolgopleiding op hbo-niveau volgen, maar je kunt er ook mee doorstuderen voor een vwo-diploma. Verder is het mogelijk om door te stromen naar een mbo-opleiding.

Vmbo-tl

De opleiding vmbo-tl bestaat uit een gemeenschappelijk deel, verplichte profielvakken, keuzevakken en ondersteunende vakken. Wanneer je aan de opleiding begint, kies je één van de volgende 4 profielen:

* Dit geldt niet bij de Rutte-regeling. Je leest hier meer over bij ‘Algemene informatie’.

VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENENONDERWIJS

3

Opleiding

Profiel

Duur

Vwo

Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek

1 jaar

Havo

Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek

1 jaar

Vmbo-tl

Zorg & Welzijn Economie Landbouw Techniek

1 jaar

• Zorg & Welzijn • Economie • Landbouw • Techniek De opleiding vmbo-tl bereidt je voor op de vakopleidingen en de middenkaderopleidingen (niveau 3 en 4) in het mbo. Met het diploma vmbo-tl op zak kun je ook doorstromen naar de havo, als je aan de toelatingseisen voldoet.

4


‘Effe doorbijten, dan kom je er wel!’ Nasrat Rahmani (student) Opleiding vavo – richting vwo “Jezelf een doel stellen en daar, ondanks dat het soms tegenzit, vol voor gaan!” Nasrat Rahmani begint direct maar met een tip voor studenten die de vavo-opleiding bij het Graafschap College willen volgen. Hij is zelf ‘ervaringsdeskundige’. “Ik had mijn havo-diploma gehaald, maar wil van jongs af aan eigenlijk maar één ding, tandarts worden. Daar heb je vwo als vooropleiding voor nodig, dus ben ik doorgestroomd. Bij het eindexamen op het Gerrit Komrij College in Winterswijk bleek vorig jaar dat ik het net niet ging halen, ik kwam niet op een 5,5 uit als gemiddelde van mijn lijst. Dat betekende dat ik twee vakken opnieuw moest doen om dat alsnog te halen. Die twee vakken, Nederlands en Duits, heb ik dit jaar op het Graafschap College opgepakt.” En met succes, want inmiddels heeft Nasrat de examenvlag en tas trots buiten kunnen hangen: “Het was effe doorbijten maar, ja, geslaagd!,” lacht hij.

Doelgerichte lessen

Twee jaar lesstof in één

Verwaarloosd gebit weer in orde

Terugkijkend kwam Nasrat het jaar op het Graafschap College om nog een andere reden eigenlijk wel goed uit: “De studie Tandheelkunde heeft een beperkte toelating. Dus naast dat ik het vwo-diploma niet zou halen, kreeg ik dat jaar ook nog te horen dat ik niet geplaatst was in Nijmegen. Ook als ik wel zou zijn geslaagd, had ik dus een soort ‘tussenjaar’ moeten regelen. Dat samen was wel een flinke tegenslag. Om jezelf dan weer te motiveren om door te gaan, dat is best een ding. Dat bedoel ik ook met ‘jezelf een doel stellen’. Dat is als je een vavo-opleiding doet, zeker omdat je eigenlijk lesstof van twee jaar in één jaar krijgt, wel belangrijk.”

Aangesproken als volwassen

Nasrat had ‘via via’ gehoord van de vwo-opleiding op het Graafschap College: “Toen bleek dat ik gezakt was, heb ik me direct aangemeld. Bij de intake wordt extra gelet op je motivatie.” Of je nu havo of vwo doet, er wordt namelijk wel van je verwacht dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen studieplanning en dat je initiatief toont: “Je wordt aangesproken als volwassene. De klas stelt zich ook zo op in de lessen, dat vind ik erg prettig. De groep is heel divers, jong en oud, met heel verschillende achtergronden. Maar de omgang met je klasgenoten is makkelijk, omdat je allemaal met hetzelfde doel komt, dat schept direct een band.”

5

“Ook het contact met de docenten is prima,” gaat Nasrat verder. “Ze willen heel graag dat je slaagt, dat merk je aan alles. Er wordt regelmatig geïnformeerd hoe het met je gaat, ook vragen ze of je extra hulp nodig hebt. Voor Nederlands heb ik daar graag gebruik van gemaakt. De lessen zijn doelgericht, dat moet ook wel, omdat er veel leerstof moet worden behandeld. Ook wordt er van je verwacht dat je thuis nog het een en ander doet. Het is wel van belang dat je het huiswerk goed bijhoudt, want als je eenmaal achterloopt maak je het jezelf alleen maar moeilijk.” Als je maar twee vakken volgt, zoals Nasrat, heb je wel tijd om er iets naast te doen. “Ik heb een baantje om wat bij te verdienen. Daarnaast heb ik tijd gestoken in de voorbereiding op mijn vervolgstudie door snuffelstages bij tandartsen te lopen.” Nasrat weet inmiddels nog zekerder dan ooit dat hij tandarts wil worden: “De mooiste ervaring was toen ik bij Dentists for Humanity in Amsterdam mocht meekijken. Daar werken tandartsen als vrijwilliger om daklozen, vluchtelingen en mensen met een uitkering te helpen. Die maatschappelijke betrokkenheid sprak mij extra aan, omdat mijn ouders als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Ik weet nog hoe blij mijn vader was toen zijn gebit, dat door alle ontberingen van de oorlog en de vlucht erg verwaarloosd was, door een Nederlandse tandarts weer helemaal in orde werd gemaakt. Dat is, denk ik, mijn inspiratie en motivatie geweest om door te zetten. Want het gaat me lukken, komend jaar begin ik aan mijn studie Tandheelkunde in Amsterdam!” En de toekomst? “Ik zou het liefst een eigen praktijk hebben. Mijn geld zal ik waarschijnlijk verdienen met het zetten van kronen en het ‘extra wit’ maken van gebitten, maar mijn droom is om me in te zetten voor die groep waar medische hulp juist niet vanzelfsprekend voor is.”

6


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Veel mogelijkheden Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Iedereen van 16 tot wel 100 jaar kan bij het Graafschap College terecht. Een leven lang ontwikkelen staat bij ons centraal. Het Graafschap College biedt een ruim aanbod van mbo-opleidingen in de beroepsopleidende (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Maar dat niet alleen. De sector Educatie & Participatie verzorgt naast de vavo-opleidingen onder andere de Entree-opleiding, NT2 en inburgering. Ook verzorgt het Graafschap College (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen. We besteden veel zorg aan ons onderwijs. Onze medewerkers voelen zich betrokken bij onze school en de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op school veilig en vertrouwd voelt en bieden kwalitatief goed onderwijs. Onze pluspunten bereiden je extra goed voor op jouw toekomst!

Zelfstandigheid Het vavo verschilt van het reguliere voortgezet onderwijs in studieduur en –programma, maar ook in de benadering van onze studenten. Hoewel we een goede begeleiding heel belangrijk vinden, verwachten we van jou een goede motivatie en een zelfstandige studiehouding. Deze ‘volwassener’ aanpak past gezien hun leeftijd en achtergrond in het algemeen goed bij onze studenten.

Je kunt de vavo-opleidingen op het Graafschap College volgen in voltijd of in deeltijd. Alle vakken worden eenjarig aangeboden, maar je kunt het examen spreiden over enkele jaren. Je kunt dus bijvoorbeeld kiezen om in het eerste jaar de helft van de vakken te halen en in het tweede jaar de overige vakken, om zo verspreid over twee schooljaren een volledig diploma ‘bij elkaar te sprokkelen’. Alle mogelijkheden worden tijdens het toelatingsgesprek uitgebreid besproken, zodat je een bij jou passende en realistische keuze kunt maken.

Begeleiding die jij nodig hebt Juist omdat het vavo voor veel studenten een tweede kans is, vinden we het heel belangrijk dat je de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je hebt daarom een eigen studieloopbaanbegeleider (mentor) met wie je regelmatig contact hebt. Daarnaast kun je bij de zorg- en loopbaandecaan van het vavo terecht voor advies en hulp, bijvoorbeeld als je twijfels hebt over je studie- of profielkeuze. Als meer hulp nodig is, kan de decaan je verwijzen naar een trajectbegeleider of naar het Loopbaanplein, bijvoorbeeld voor onderzoek of specifieke ondersteuning.

Kwaliteit De kwaliteit van ons onderwijs is goed. Uit het jaarlijks opgestelde kwaliteitsrapport van het vavo blijkt elk jaar opnieuw dat de opleidingen goed scoren, onder meer wat betreft de kwaliteit van de schoolexamens en de verhouding tussen de gemiddelde cijfers voor schoolexamens en het centraal eindexamen. Studenten zijn vooral tevreden over de begeleiding, de locatie en de faciliteiten.

Gestructureerd studieprogramma Op het vavo wordt voor elk vak in één jaar alle examenstof behandeld en getoetst en daardoor is de tijdsdruk relatief groot. We vinden het daarom extra belangrijk om een goed gestructureerd studieprogramma aan te bieden, waarbij je gericht naar school- en eindexamens toewerkt. Je ontvangt een studiegids waarin staat welke lesstof je moet beheersen en welke werkstukken en praktische opdrachten je moet maken. Ook ontvang je een PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting), waarin staat beschreven wanneer welke toetsen worden afgenomen.

7

8


‘Een tweede kans is een kwestie van beschaving’ Luuk is docent Duits op het vavo: “Het vavo wordt ook wel tweedekansonderwijs genoemd. Voor mij is het een kwestie van beschaving dat je een tweede kans geeft aan mensen die dat, om welke reden dan ook, nodig hebben. Het is fantastisch als je ziet dat studenten die kans met beide handen aangrijpen.”

Luuk Wildenbeest (docent)

‘Een duwtje in de goede richting’ Hanneke, docent biologie en wiskunde B op het vavo: “Binnen het vavo kom je een grote diversiteit aan studenten tegen. Het is een uitdaging elke student zo goed mogelijk te begeleiden bij het doorlopen van zijn of haar eigen route en een duwtje te geven richting een mooie toekomst.

Hanneke Eeltink (docent)

Avondlessen De lessen van het vavo vinden overdag plaats. Bij voldoende belangstelling kunnen de volgende vakken echter ook worden gevolgd op de maandagavond: natuurkunde, scheikunde, wiskunde A, biologie, alle op havo-niveau. Deze avondlessen zijn vooral bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder die overdag werken of een andere opleiding volgen, en die in de avonduren een havo-certificaat willen halen, bijvoorbeeld met het oog op een vervolgopleiding of ander werk. Je volgt het vak gedurende één schooljaar. Hierin wordt alle examenstof behandeld en getoetst. Een pittig programma dus, en het is daarom aan te raden dat je het vak al op havo 4-niveau hebt gevolgd. Aanmelden doe je op de reguliere manier, via de website. Geef in het opmerkingenveld op het digitale aanmeldformulier aan dat je belangstelling hebt voor de avondlessen. De lessen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen.

9

10


ALGEMENE INFORMATIE Toelatingseisen

Kosten van de opleiding

Vmbo-tl Je kunt deze opleiding in principe volgen, als je: elders vmbo-tl of vmbo-gt hebt gedaan t/m klas 4, maar niet alle vakken hebt gehaald; een overgangsbewijs hebt van vmbo-tl 3 naar 4; bent blijven zitten op het vmbo en daardoor niet meer goed past in het reguliere voortgezet onderwijs; in havo 4 bent blijven zitten en volgens jouw vo-school tot de examenklas vmbo kan worden toegelaten; in het bezit bent van een diploma vmbo-kb met goede cijfers; wanneer je (als je van buitenlandse afkomst bent) minstens NT2 niveau 3 (=B1) hebt en aantoonbaar voldoende capaciteiten hebt om de opleiding te kunnen volgen.

De kosten voor de vavo-opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: Volg je de voltijdopleiding (dus doe je alle examenvakken)? Dan betaal je lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Ter indicatie: in 2019- 2020 betaal je € 1.168,-. Volg je de deeltijdopleiding (dus volg je niet alle examenvakken)? Dan betaal je cursusgeld. Ook dit wordt door de overheid vastgesteld. Ter indicatie: in 2019-2020 is het cursusgeld € 20,53 per lesuur van 30 minuten per schooljaar. Volg je bijv. 1 vak van 5 lesuren per week, dan betaal je 5 x € 20,53 = € 102,65 per schooljaar. De kosten van studiematerialen, zoals boeken en readers.

In alle andere gevallen beoordeelt de toelatingscommissie of je wordt toegelaten. Havo Je kunt deze opleiding in principe volgen als je: een diploma vmbo-tl hebt; een overgangsbewijs hebt naar havo 4 of vwo 4; al in havo 4 hebt gezeten, maar het jaar niet hebt afgemaakt; een overgangsbewijs hebt naar havo 5 of naar vwo 5; eindexamen havo hebt gedaan, maar bent gezakt. In alle andere gevallen beoordeelt de toelatingscommissie of je wordt toegelaten. Vwo Je kunt deze opleiding in principe volgen als je: een diploma havo hebt; een overgangsbewijs hebt naar vwo 6; vwo 6 hebt gedaan, maar niet alle vakken hebt gehaald; in vwo 5 bent blijven zitten en volgens jouw vo-school geschikt bent voor toelating tot vwo 6 (neem een kopie van je rapport van de 3e periode mee naar het toelatingsgesprek!). In alle andere gevallen beoordeelt de toelatingscommissie of je wordt toegelaten.

11

Tegemoetkoming scholieren Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd vavo-opleiding volgt, heb je in principe recht op een tegemoetkoming scholieren. Dit geldt ook als je jonger dan 18 bent en via de Rutte-regeling een vavoopleiding volgt. Je moet de tegemoetkoming zelf aanvragen bij DUO en DUO bepaalt de hoogte van het bedrag waar je recht op hebt. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een deeltijd vavo-opleiding, dan gelden andere regels. Zie hiervoor www.duo.nl.

Uitbesteding of Rutte-regeling Als je op het Graafschap College een opleiding binnen het vavo gaat doen, kan dat in bepaalde gevallen ook via uitbesteding door een school voor voortgezet onderwijs (dit wordt wel de Rutte-regeling genoemd). Dit kan alleen als je 16 jaar of ouder bent en ingeschreven bent bij een school voor voortgezet onderwijs (vo). Je blijft ingeschreven staan bij je vo-school, maar die school besteedt jou uit aan het vavo. Om uitbesteed te worden, is een uitbestedingsovereenkomst nodig en de vo-school moet een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan met het Graafschap College. De afdeling vavo van het Graafschap College heeft zo’n samenwerkingsovereenkomst met bijna alle scholen in de regio. Omdat je ingeschreven blijft op je vo-school, blijft in het geval van uitbesteding de financiering ook via die school lopen.

12


LOCATIE Onze medewerkers voelen zich betrokken bij de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons op school. Daarom bieden we je een veilige, vertrouwde en sfeervolle leeromgeving; licht, ruim en met moderne onderwijsfaciliteiten. De vavo-opleidingen worden verzorgd op de locatie Julianaplein in Doetinchem. Locatie Julianaplein Op loopafstand van het OV-station Doetinchem Overzichtelijk, licht gebouw Sfeervol, je voelt je snel thuis Goede ict-faciliteiten Studiecentrum met goede werkplekken, voorzien van alle gemakken Gezonde schoolkantine met uitgebreid assortiment Parkeerplaats aan achterzijde van het gebouw, voor fiets, scooter of auto

Sector Educatie & Participatie Vavo Julianaplein 2 7001 HG Doetinchem 0314 353 800 julianaplein@graafschapcollege.nl www.graafschapcollege.nl/vavo

Lees alles over Vavo op onze website

Wil je je aanmelden? Je kunt je aanmelden voor een vavo-opleiding door het aanmeldformulier op de website (graafschapcollege.nl/vavo) volledig ingevuld te verzenden. Wij nodigen je dan uit voor een toelatingsgesprek. In dit gesprek bekijken we op welk niveau je nu zit, met welke belemmeringen je eventueel te maken hebt, en wat jouw mogelijkheden zijn. Samen beslissen we welk studieprogramma je gaat volgen en wat het einddoel is. Het toelatingsgesprek duurt ongeveer drie kwartier. Je krijgt informatie over de manier van studeren binnen het vavo. We vragen naar je motivatie, onderwijsgeschiedenis en studiewensen en bespreken welk profiel je kiest met welke vakken. Ook je eigen vragen kun je in dit gesprek natuurlijk kwijt. Heb je een vraag over een vavo-opleiding van het Graafschap College? Vul dan het contactformulier in op de website (graafschapcollege.nl/vavo). Met algemene vragen kun je ook terecht bij de administratie van de sector Educatie & Participatie (0314 - 353 800). De zorg- en loopbaandecaan van het vavo is Wilma Arends (w.arends@graafschapcollege.nl). De opleidingsmanager vavo is Anja Reimert (a.reimert@graafschapcollege.nl).

13

14


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Informatieavond Vavo 2020: dinsdag 30 juni 19.00 - 21.00 uur

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs 20/21  

Opleidingenbrochure Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs 20/21