Page 1

TAALSCHOOL N 2019 OPLEIDINGE

2020 - 2021

NEDERLANDS + LEVEN NEDERLANDS + STUDEREN NEDERLANDS + WERKEN

‘Taal is de sleutel naar een nieuw bestaan’

De Taalschool organiseert leesclubs

‘De Taalschool is voor iedereen, ook voor jou!’

Taalhuis Achterhoek: ook leren buiten school

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! In deze opleidingenbrochure vind je informatie over de cursussen Nederlandse taal die je op de Taalschool van het Graafschap College kunt volgen. De Taalschool verzorgt ook inburgeringscursussen. Wil je hier meer over weten, lees dan de speciale opleidingenbrochure Inburgering. Ben je ook geïnteresseerd in de mbo-opleidingen van het Graafschap College, bijvoorbeeld voor wanneer je je opleiding op de Taalschool hebt afgerond? Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende (bbl) leerweg. Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmerlieden, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees de opleidingenbrochures, kijk op de website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! Hiernaast zie je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, van Taalschool en Inburgering, van alle mbo-opleidingen, van de Entree-opleiding en van het vavo (vwo, havo en vmbo-tl voor 18-plussers).

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

7

5

Overzicht Taalschool

10

Leesclubs

13

Jouw locaties

Mogelijkheden bij de Taalschool

11

Taalhuis Achterhoek

Graafschap College Altijd en + punt

14

Wil je je aanmelden?

Neem snel een kijkje! www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl taalschool.graafschapcollege.nl inburgering.graafschapcollege.nl

1

2


Taal: onmisbaar om goed te kunnen meedoen in de samenleving TAALSCHOOL Nederlands + Leven (Sociale redzaamheid)

Woon jij nog niet lang in Nederland en wil je de Nederlandse taal beter leren? Of ben je geboren en getogen in Nederland, maar heb je toch moeite met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal? Kom dan naar de

Nederlands + Studeren (Educatieve redzaamheid) Nederlands + Werken (Professionele redzaamheid)

Taalschool van de sector Educatie & Participatie van het Graafschap College. Bij ons kun je op verschillende niveaus taal- en andere cursussen volgen die je helpen om beter mee te doen in de Nederlandse samenleving.

3

4


TAALSCHOOL Mogelijkheden bij de Taalschool Nederlands + Leven (Sociale redzaamheid)

De Taalschool verzorgt cursussen voor volwassenen van Nederlandse en buitenlandse afkomst De cursussen zijn gericht op: • Spreken, luisteren en gesprekken voeren • Lezen en schrijven • Rekenen • Alledaagse digitale vaardigheden om goed om te kunnen omgaan met informatie en om te kunnen communiceren • Beroepsvaardigheden, om een betere plek op de arbeidsmarkt te kunnen verwerven De cursussen Nederlands als eerste taal (NT1) en Nederlands als tweede taal (NT2) bieden we op verschillende niveaus aan.

Nederlands leren om je in het dagelijks leven beter te kunnen redden

Onder de opleiding Nederlands + Leven vallen de volgende cursussen: • NT2 A1 en A2: NT2 staat voor ‘Nederlands als tweede taal’. Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen van buitenlandse afkomst. • NT1 1F en 2F: NT1 staat voor ‘Nederlands als eerste taal’. Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen die in Nederland zijn geboren en opgegroeid, maar die veel moeite hebben met lezen en schrijven (‘laaggeletterden’). • Nederlands in de praktijk: praktijkopdrachten voor NT2-ers om al doende het Nederlands sneller en beter te leren, begeleid door docenten en vrijwilligers.

Nederlands + Studeren (Educatieve redzaamheid) Nederlands leren om een opleiding te kunnen doen

Onder de opleiding Nederlands + Studeren vallen de volgende cursussen: • •

NT2 B1 en B2: deze cursussen zijn bedoeld voor volwassenen van buitenlandse afkomst die Staatsexamen I of II willen doen. NT1 2F: deze cursussen zijn bedoeld voor volwassenen van Nederlandse afkomst die het Nederlands op dit moment onvoldoende beheersen om succesvol een opleiding te starten of af te ronden.

Al deze cursussen zijn gericht op het verbeteren van mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden.

Nederlands + Werken (Professionele redzaamheid) Nederlands leren om je werk beter te kunnen doen

Werkgevers kunnen bij de Taalschool maatwerktrajecten inkopen die erop gericht zijn werknemers optimaal te laten functioneren op de werkvloer. Deze trajecten worden aangeboden onder de noemer Nederlands + Werken. Een voorbeeld van zo’n maatwerktraject is de cursus Taal op de werkvloer. Meer weten? Neem contact met ons op!

5

6


TAALSCHOOL Leesclubs De Taalschool is ook actief in allerlei initiatieven buiten school om. Zo organiseren we, samen met bibliotheken en andere organisaties, leesclubs op verschillende plekken in de Achterhoek. De leesclubs zijn speciaal bedoeld voor mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen lezen en spreken. Ze komen wekelijks bij elkaar om samen te lezen in boeken en tijdschriften en te praten over wat ze gelezen hebben. De leesclubs worden begeleid door ervaren vrijwilligers, die in sommige gevallen zelf op de Taalschool Nederlands hebben geleerd.

‘Als ik aan mijn toekomst denk, denk ik in het Nederlands’ Izabela (oorspronkelijk uit Polen, kwam Nederlands leren op de Taalschool om in Arnhem naar de kunstacademie te kunnen)

‘Niemand is te dom om te leren’ Gerard (geboren en getogen Achterhoeker, ging lessen Nederlands volgen op de Taalschool om zijn taalachterstand weg te werken): “Als ik eerder van de Taalschool had geweten, was ik er veel eerder aan begonnen. De een doet er wat langer over dan de ander, maar uiteindelijk kom je er.”

‘De taal is de sleutel naar een nieuw bestaan’ Adel (oorspronkelijk uit Syrië, vluchtte naar Nederland en bouwt hier met zijn vrouw en kinderen een nieuw leven op): “We willen niet zitten en afwachten. Zonder de taal kun je niks.”

7

8


TAALSCHOOL

Taalhuis Achterhoek Taal leren doe je niet alleen in de klas, maar ook door contact met buren, gesprekken in de winkel, actief zijn op de sportclub. Of door boeken te lezen en deel te nemen aan activiteiten waarmee je, samen met anderen, op een wat lossere manier met taal bezig bent. Het is bewezen dat dit soort activiteiten het leren op de Taalschool versterkt. De Taalschool werkt daarom, onder de noemer Taalhuis Achterhoek, samen met verschillende partijen in de Achterhoek, zoals bibliotheken, welzijnsorganisaties, werkgevers en sportclubs. Met elkaar bieden we jou de kans om op allerlei manieren met taal bezig te zijn, waardoor je de taal sneller en op een leukere manier leert. Bij het toelatingsgesprek bespreken we graag met jou welk aanbod voor jou aantrekkelijk is.

‘De Taalschool is voor iedereen, ook voor jou!’

www.taalhuisachterhoek.nl

Ellen de Witte (docent)

9

10


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Begeleiding die jij nodig hebt Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Iedereen van 16 tot wel 100 jaar kan bij het Graafschap College terecht. Een leven lang ontwikkelen staat bij ons centraal. Het Graafschap College biedt een ruim aanbod van mbo-opleidingen in de beroepsopleidende (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Maar dat niet alleen. De sector Educatie & Participatie verzorgt onder andere cursussen Nederlands als 1e en 2e taal, Inburgering, de Entree-opleiding en vavo (eenjarige opleidingen vwo, havo en vmbo-tl, voor studenten van 18 jaar en ouder). Ook verzorgt het Graafschap College (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen. We besteden veel zorg aan ons onderwijs. Onze medewerkers voelen zich betrokken bij onze school en de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op school veilig en vertrouwd voelt en bieden kwalitatief goed onderwijs. Onze pluspunten bereiden je extra goed voor op jouw toekomst!

Studenttevredenheid Onze studenten zijn jaar na jaar zeer tevreden over de opleidingen aan de Taalschool, vooral over de persoonlijke begeleiding door docenten en vrijwilligers, de locaties en de faciliteiten.

We vinden het heel belangrijk dat jede begeleiding krijgt die je nodig hebt om de opleiding met succes te kunnen volgen. Je hebt daarom een eigen mentor met wie je regelmatig contact hebt. Bij de mentor kun je terecht met al je vragen en problemen.

Passend traject De een leert beter in een groep, de ander met zelfstudie. De een heeft overdag tijd, de ander ’s avonds. Kortom: iedere situatie is anders. Wij doen ons best om je een zo passend mogelijk traject aan te bieden.

Groepen per niveau Op de Taalschool krijg je les in groepen met medestudenten die op ongeveer hetzelfde niveau zitten als jij. Naast de docenten bieden vrijwilligers ondersteuning in de les.

Extra mogelijkheden met Entree De Taalschool werkt samen met de Entree-opleiding van het Graafschap College, om cursisten van buitenlandse herkomst zoveel mogelijk maatwerk te bieden. Zo bieden we de varianten Entree Taal en Entree Taal Werkt, waarbij de Entree-opleiding (niveau 1) wordt gecombineerd met veel extra aandacht voor de Nederlandse taal.

Uitgebreid oriënteringsgesprek Je leert het best op de manier die bij jou en je situatie past. Daarom nemen we uitgebreid de tijd voor het oriënterende gesprek, om heel goed naar jouw situatie en mogelijkheden te kijken, en naar wat je belangrijkste doelen zijn. We helpen je graag om zo veel mogelijk uit jezelf te halen en om realistische keuzes te maken.

11

12


JOUW LOCATIES De lessen van de Taalschool worden gegeven op de locaties Prins Hendrikstraat of Julianaplein in Doetinchem of op de locatie Winterswijk.

Oriënterend gesprek

Locaties Taalschool Goed bereikbaar met het openbaar vervoer Overzichtelijke, lichte gebouwen Sfeervol, je voelt je snel thuis Goede ict-faciliteiten Op locatie Julianaplein is een studiecentrum met goede werkplekken Schoolkantines met uitgebreid assortiment Parkeerplekken voor fiets, scooter of auto

Als je denkt dat een opleiding aan de Taalschool van het Graafschap College iets voor jou is, maak dan een afspraak met ons voor een oriënterend gesprek. Dit gesprek is gratis en verplicht je tot niets. We bespreken uitgebreid je wensen, doelen en mogelijkheden en stellen een programma samen, speciaal voor jou! Je kunt natuurlijk je partner of een andere begeleider meenemen naar het gesprek.

Sectorgegevens Sector Educatie & Participatie Taalschool

Omdat we maatwerk leveren, is het moeilijk vooraf te zeggen wat de opleiding kost. Het hangt onder andere af van hoeveel uur je naar school gaat en welk programma je volgt. Na het oriënterende gesprek ontvang je een vrijblijvende prijsopgave op basis van de keuzes die je hebt gemaakt.

Adresgegevens Julianaplein Julianaplein 2, 7001 HG Doetinchem Telefoon: 0314 - 353 800 Adresgegevens Prins Hendrikstraat Prins Hendrikstraat 34A, 7001 GL Doetinchem Telefoon: 0314 - 216 013 Adresgegevens Winterswijk Haitsma Mulierweg 36, 7101 CB Winterswijk Telefoon: 0543 - 514 147 julianaplein@graafschapcollege.nl www.graafschapcollege.nl taalschool.graafschapcollege.nl

13

Wil je je aanmelden?

Lees alles over de Taalschool op onze website

Kosten

Informatie en aanmelding

Je kunt je op elk moment in het jaar aanmelden voor een oriënterend gesprek door het aanmeldformulier op de website taalschool.graafschapcollege.nl in te vullen. Je kunt ook een papieren aanmeldformulier ophalen bij de receptie van de sector Educatie & Participatie: - in Doetinchem: Julianaplein 2 - in Winterswijk: Haitsma Mulierweg 36 Heb je vragen over de aanmelding of algemene vragen over de opleidingen, bel dan met de administratie van de sector Educatie & Participatie, 0314 - 353 800. Heb je een specifieke vraag over een van de cursussen van de Taalschool? Vul dan op de website het contactformulier in. Ben je van Nederlandse afkomst en wil je een cursus Nederlands doen? Dan kun je ook contact opnemen met: Ellen de Witte, e.dewitte@graafschapcollege.nl, 088 - 3242 746.

14


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure Taalschool 20/21  

Opleidingenbrochure Taalschool 20/21