Page 1

UITERLIJKE VERZORGING 20 -2021

N 20 OPLEIDINGE

HAARVERZORGING SCHOONHEIDSVERZORGING

Je zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen

Als je haar maar goed zit

Stap voor stap naar een eigen bedrijf

Een goede behandeling voelt als ‘een warm dekentje’

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! Ben je op zoek naar een mbo-opleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmermannen, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees meer in deze opleidingenbrochure, kijk op onze website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! In de brochures zijn opleidingen die bij elkaar horen gebundeld, zo heb je een mooi overzicht van alle mogelijkheden in een bepaalde richting. Hiernaast vind je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, niet alleen de mbo-opleidingen, maar ook de Entree-opleiding, voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal en inburgering. Neem snel een kijkje!

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • ICT en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

5

Richting Uiterlijke verzorging

11

9

Het verhaal van Roos Verweij

15

HELP! Ik kan niet kiezen!

Opleiding Haarverzorging

13

Opleiding Schoonheidsverzorging

17

Graafschap College Altijd een + punt

18

Jouw locatie

Meer over het mbo

www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl

1

2


‘Een goede behandeling kan iemands leven veranderen’ Brigitte Gregoor (stagebegeleider) en eigenaresse Lifestyle to b. “Wij willen klanten zo breed mogelijk helpen, zowel op het lichamelijke als het geestelijke vlak.” Brigitte Gregoor, eigenaresse van Lifestyle to b. in Terborg, heeft inmiddels zo’n twintig jaar ervaring in de branche: “Wij bieden meer dan alleen schoonheidsbehandelingen, we richten ons ook op de innerlijke gezondheid. Veel huidklachten gaan niet weg met alleen een crème. Ik heb me daarom onder andere verdiept in natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. Ik werk bijna niet met apparatuur in mijn praktijk. Schoonheid zit in je handen, vind ik.”

Dan is dit de kans om hiervan je beroep te maken. Je werkt in een kapsalon of schoonheidssalon waar je kappers- of schoonheidsbehandelingen mag uitvoeren. Het is jouw taak om te zorgen dat klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van de behandeling. Na je opleiding kun je natuurlijk bij een salon aan de slag, maar je kunt ook je eigen salon starten. Je bent sociaal ingesteld en een echte teamspeler. Daarnaast ben je flexibel en creatief.

RICHTING UITERLIJKE VERZORGING

3

Visagie is maar een klein onderdeel van je dagelijkse werk, merkt Brigitte op: “Dat bespreek ik altijd direct bij de sollicitatie. Als je alleen wilt ‘make-uppen’ dan kan ik je niet helpen. Maar als je er echt voor de volle honderd procent voor gaat, is het een prachtig beroep.” Een beroep waarbij je vertrouwen krijgt van je klanten en dit hen ook weer teruggeeft: “Je bent met de hele persoon bezig, niet alleen met de huid. Als ik hier jongeren met acné krijg, kan ik met een goede behandeling echt het verschil maken in iemands leven. Niet alleen aan de buitenkant, maar vooral van binnen. Dat maakt dit werk zo dankbaar en bijzonder.”

Met alle kennis die ze heeft opgebouwd, wilde Brigitte haar eigen bedrijf in een breder concept verwerken: “Dat is ‘De Bron’ geworden, waarin ik samenwerk met andere specialisten op het gebied van geestelijk en lichamelijk welbevinden. Daarnaast heb ik ook nog een drogisterij waarin we kwaliteitsmerken op het gebied van zowel uiterlijke als innerlijke verzorging aanbieden en advies geven over voeding. Je bent trouwens nooit uitgeleerd, je volgt de ontwikkelingen in je vakgebied op de voet. Dat houdt je hoofd helder en geeft nieuwe energie.”

Vind je het fijn als mensen zich goed voelen en er verzorgd uitzien?

Opleiding

Profiel

Niveau

Duur

Leerweg

Haarverzorging

Kapper

2

1,5 jaar

bol en bbl

Allround kapper

3

3 jaar

bol en bbl

Salonmanager

4

3 jaar

bol

Schoonheidsverzorging

Vertrouwen krijgen, vertrouwen geven

4

1 jaar

bbl

Schoonheidsspecialist

3

2 jaar

bol

Allround schoonheidsspecialist

4

3 jaar

bol

Goed IQ, maar zeker ook goed EQ

Brigitte begeleidt al ruim vijf jaar stagiaires in haar zaak: “Ons vak wordt onderschat, merk ik. Als je binnenkomt met het idee van ‘dat gaan we even doen’, dan kan het zomaar tegenvallen. Vakkennis is erg belangrijk, ook de theoretische basis moet je goed beheersen. Verder moet je je realiseren dat in loondienst werken niet vaak voorkomt. Ik denk dat meer dan tachtig procent van de afgestudeerden een eigen zaak begint. Daar gaat veel energie in zitten. Ondernemend zijn en initiatief durven nemen zijn dan ook belangrijke eigenschappen. Je moet vriendelijk zijn, een praatje kunnen maken en vertrouwen uitstralen. Een goed zakelijk IQ dus, maar zeker ook een goed EQ. Verder moet je er natuurlijk zelf goed verzorgd uitzien.”

4


HAARVERZORGING Als je haar maar goed zit! Past de slogan ‘als je haar maar goed zit’ bij jou? Vind je het leuk om te werken met mensen? Wil jij graag een bijdrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Dan is het kappersvak iets voor jou! Tijdens de opleiding ga je stage lopen of werken in een kapsalon. Mooie en passende kapsels maken is niet het enige waar het om draait in je werk. Je vindt het leuk om met klanten contact te hebben en je hebt een dienstverlenende instelling. Je zorgt er ook voor dat mensen zich op hun gemak voelen en kunnen genieten van een behandeling, zodat ze tevreden naar huis gaan.

Mogelijkheden bij Haarverzorging Kapper

(niveau 2, bol en bbl) Als kapper bestaan je werkzaamheden uit het wassen, knippen, wikkelen, watergolven, föhnen/stylen, vlechten en kleuren van het haar. Deze werkzaamheden voer je uit onder begeleiding van een salonmanager/leidinggevende. Het adviseren en verkopen van producten hoort ook bij je takenpakket. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Allround kapper

(niveau 3, bol en bbl) Als allround kapper bestaan je werkzaamheden uit het wassen, knippen/snijden, permanenten, watergolven, föhnen/stylen, vlechten/opsteken en kleuren van het haar. Deze werkzaamheden voer je geheel zelfstandig uit. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Als allround kapper val je onder de verantwoordelijkheid van je salonmanager/leidinggevende en kun je zelf een kapper begeleiden. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Salonmanager

(niveau 4, bol en bbl) Als salonmanager bestaan je werkzaamheden uit het wassen, knippen/snijden, permanenten, watergolven, föhnen/stylen, vlechten/opsteken en kleuren van het haar. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Je bent het eerste aanspreekpunt in de salon en (mede)verantwoordelijk voor de algehele bedrijfsvoering. Dit maakt dat je tijdens je opleiding ook leert hoe je medewerkers aanstuurt, klanten werft en onderhandelingen voert met leveranciers. Bij jouw taken hoort ook het ontwikkelen van trainingen, de begeleiding op vaktechnisch gebied en de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de salon een plek is waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling. Als salonmanager kun je in een salon de taak van leidinggevende vervullen of een eigen zaak beginnen.

7 5

10 8 6


Challenge, jaarlijkse wedstrijd Derdejaarsstudenten van de opleiding Haarverzorging doen mee aan de jaarlijkse Challenge. Voor studenten een bijzondere lesactiviteit; zij volgen de Challenge-lessen, ontwikkelen hun eigen creaties en ontdekken daardoor eigen talenten. Het accent ligt op creativiteit en over de top mag! Iedere student creĂŤert een geheel eigen stijl aan de hand van een thema en past daarbij verschillende snij-, knip- en kleurtechnieken toe. Een fotoshoot van professioneel fotograaf, Johnny ten Have, zorgt voor mooie plaatjes die ter beoordeling aan de jury worden voorgelegd. De jury bestaat uit fotograaf Johnny ten Have, Schwarzkopf Professionalvertegenwoordiger Bob Groetelaars en visagiste Nadine Stephan.(foto 2019)

Salonmanagers presenteren hun haarmodelijn Aan het einde van de opleiding Salonmanager, ontwerpen studenten een eigen haarmodelijn, passend bij hun ondernemingsplan. Deze haarmodelijn wordt gepresenteerd aan het publiek. De studenten nemen het publiek mee in hun visie en laten per model een totaalplaatje (kapsels, visagie en kleding) zien.

7

8


‘Stap voor stap naar een eigen bedrijf’ Roos Verweij (oud-student, stagebegeleider) en eigenaresse GAAF Haar & Visagie Roos Verweij straalt in haar eigen zaak ‘GAAF, Haar & Visagie’. “Dit was altijd al mijn droom, een eigen kapsalon”. De zaken gaan goed. Roos heeft een flink klantenbestand dat nog steeds groeit. De salon is vooral gericht op een wat jongere doelgroep. De partner van Roos was onmisbaar bij de verwezenlijking van het gezellige pandje aan de Hooge Molen in Doetinchem. Hij maakte de prachtige vintage inrichting met doorleefde steigerhouten planken op een zwart metalen onderstel. Een industriële look die perfect past bij de sfeer die ze wil neerzetten. Ook haar vader hielp waar nodig. Hij tipte haar over het pand en ondersteunt haar bij het zakelijk deel.

Geleidelijk opbouwen

Een kapsalon begin je niet zomaar, want je moet eerst een klantenbestand opbouwen. Roos deed dat door eerst een aantal jaren als ambulante kapper te werken. Door het niet ergonomisch kunnen werken ervoer ze dit als lichamelijk zwaar. Dit was voor haar een reden om als tussenstap een stoel te huren in een Beautycentrum te Duiven. Daarna was ze klaar voor een eigen salon in haar eigen woonplaats Doetinchem. Inmiddels heeft ze een medewerkster aangenomen en daarbij stagiaire Eva Harbers. Eva kende Roos omdat het gezin door haar werd geknipt. Zo werd Eva enthousiast voor het vak en is ze in 2018 begonnen aan de kappersopleiding bij het Graafschap College. Ook Roos heeft daar haar opleiding gevolgd.

Passie voor een eigen zaak

Naast het kappersvak is Roos ook bedreven in visagie. Ze heeft dit o.a. in de praktijk gebracht bij Holland’s Next Top Model. Toch wilde ze niet verder in deze glamourwereld. Haar passie is om haar en visagie te combineren in haar eigen bedrijf dat ze helemaal zelf kan vormgeven, opbouwen en promoten. De Instagram- en Facebookpagina van GAAF Haar & visagie worden actief bijgehouden met allerlei leuke foto’s en berichten.

9

10


SCHOONHEIDSVERZORGING Jij laat anderen ontspannen en genieten!

Vind je het een uitdaging om het uiterlijk van mensen te verzorgen, zodat zij zich mooier en gezonder voelen en tevreden zijn met zichzelf? Werk je graag met mensen? Kies dan voor een toekomst in de schoonheidsverzorging! Je kunt aan de slag in een schoonheidssalon, wellnesscenter, drogisterij, parfumerie of wellnessafdeling van een hotel, maar je kunt ook je eigen schoonheidssalon starten. In dit beroep zijn een zelfstandige houding, gestructureerd werken en aandacht voor hygiëne belangrijk. In je werk heb je veel met mensen te maken. Iedere klant is uniek en wil ook zo behandeld worden.

Mogelijkheden bij Schoonheidsverzorging Schoonheidsspecialist (niveau 3, bol)

Iemand die er verzorgd uitziet en een stralende huid heeft, voelt zich vaak ook goed. Als schoonheidsspecialist lever jij daar een bijdrage aan. Je verricht verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht, de nagels en het lichaam. Je reinigt en verzorgt de huid, voert verschillende soorten massages uit en brengt make-up aan. Je weet veel over verschillende huidtypen en geeft advies over de behandeling van huidproblemen. Daarnaast verkoop je (cosmetische) producten. Je bent als schoonheidsspecialist niet alleen goed in je vak, maar je kunt ook met allerlei typen mensen omgaan. Dat je sociaal vaardig bent, spreekt daarom voor zich.

Allround schoonheidsspecialist (niveau 4, bol)

Ook als allround schoonheidsspecialist verricht je verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht en het lichaam. Ook behoren complexe en specialistische behandelingen tot je takenpakket, zoals acnebehandelingen, shiatsumassage en de huidverbeteringsmassage. Je adviseert en behandelt cliënten met huidproblemen met specialistische producten, apparaten en technieken. Daarnaast leer je diverse behandelingen op het gebied van wellness, zoals aromatherapie, thalassotherapie en cuppingmassage. Met deze opleiding kun je in een schoonheidssalon aan de slag. Je kunt ook als accountmanager voor grote cosmeticamerken promotiewerk doen of een managementfunctie uitoefenen. Hiervoor moet je een ondernemersplan kunnen schrijven. 11 7

Een goede behandeling voelt als ‘een warm dekentje’

Joyce Aarsen (oud-student) en eigenaresse Beauty & Sun “We bieden het echte wellnessgevoel aan onze klanten. Van schoonheidsbehandelingen en massages tot licht- en collageentherapie, maar ook voedingsadvies en voorlichting over verantwoorde verzorgingsproducten. Daarnaast verkopen we kleding en accessoires.” Een trotse eigenaresse Joyce Aarsen leidt je graag rond in haar Didamse bedrijf, Beauty & Sun. “Ik werk samen met mijn moeder. Ik doe vooral het wellnessgedeelte, zij de fashion.” Al tijdens haar niveau 3-opleiding begon ze met een eigen zaak: “Inmiddels heb ik mijn diploma Allround schoonheidsspecialist (niveau 4) alweer vier jaar binnen”, vertelt ze. “Best pittig om al te werken naast je studie, maar ook erg leerzaam.”

Jezelf ontwikkelen en specialiseren

Op school kreeg ze naast praktische vaardigheden als massage en harsen ook theorievakken als anatomie, biologie en huidverbetering. “Bij de niveau 3-opleiding leer je wat je moet doen, bij de niveau 4-opleiding ga je veel dieper in op het waarom en de theorie achter je handelen.” Joyce is sinds een jaar stagebegeleider voor studenten van het Graafschap College: “Ik draag nu zelf weer mijn kennis over. Erg leuk om te doen. Je bent in dit vak trouwens nooit ‘uitgeleerd’. Ik volg regelmatig cursussen en workshops om me verder te ontwikkelen en te specialiseren. Binnenkort bijvoorbeeld op het gebied van huidverbetering en permanente make-up.”

Je bedrijf is je passie

Werken in de schoonheidsverzorging moet een echte passie zijn, vertelt Joyce: “Soms zie je studenten die denken dat het alleen maar ‘beauty’ is, leuk nagels lakken en mooie make-up verzorgen. Maar er komt veel meer bij kijken. Een dag met veel massages is best vermoeiend. Verder ben ik veel met huidverbetering bezig.” Je investeert niet alleen geld, maar ook tijd in je bedrijf: “Ik maak lange dagen, soms meer dan 12 uur. Met een eigen zaak heb je veel verantwoordelijkheden. Je hebt contact met je klanten, doet de marketing en inkoop en ’s avonds nog ‘even’ de boekhouding. Ik heb ook veel gehad aan het vak ondernemersvaardigheden op school.”

Een gave huid geeft zelfvertrouwen

Als (allround) schoonheidsspecialist moet je sociaal vaardig, netjes en secuur zijn: “Je werkt bijna altijd één op één met een klant’. Die moet zich helemaal op zijn gemak voelen bij jou. Een goede behandeling voelt als ‘een warm dekentje’, zeg ik altijd. Daarbij moet je goed advies kunnen geven en dit kunnen overbrengen op de klant. Je werkt namelijk samen met haar (of hem) aan een behandeling. Wat jij in de salon start, moet de klant thuis voortzetten met de juiste verzorgende producten. Als je dan bij een huidverbeterende behandeling ziet dat de klant weer een gave huid krijgt en met meer zelfvertrouwen naar buiten loopt, geeft dat veel voldoening. Dat is echt dankbaar werk.”

12 10 8


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Ondernemende types Het Graafschap College helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je talenten. Dat doen we door je op te leiden voor een beroep, zodat je klaar bent om te gaan werken of om te starten met een vervolgopleiding. Maar we bieden je meer. Onze +punten bereiden je extra goed voor op je toekomst!

In het echt Tijdens je opleiding stagelopen bij de leukste bedrijven en instellingen in de regio? Werken aan leerzame opdrachten van en projecten voor échte opdrachtgevers? Als Graafschap College hebben we goede contacten in de regio en werken we nauw samen met bedrijven en instellingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst!

Begeleiding die jij nodig hebt

Ondernemende types, die kansen zien, pakken en benutten, daar zijn bedrijven en instellingen naar op zoek. Wij bereiden je daarop voor. In onze lessen besteden we aandacht aan ondernemendheid en ondernemerschap. Misschien droom je er wel van om straks eigen baas te worden? Ook daar kunnen we je bij helpen! Je kunt, naast je opleiding, extra lessen over ondernemerschap volgen via een keuzedeel. Kortom, met ons ondernemend onderwijs maken wij van jou een ondernemend type!

Bovengemiddeld goed De kwaliteit van ons onderwijs is goed. Al meerdere jaren is ons percentage geslaagden (77%) hoger dan het landelijk gemiddelde (72%). Ook het percentage studenten dat onze school zonder diploma verlaat (3,8%), is lager dan het landelijk gemiddelde (5,4%). Onze studenten zijn bovengemiddeld tevreden, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen zich veilig op school en zijn erg tevreden over de beschikbare faciliteiten. (Bron: DUO, JOB-tevredenheidsonderzoek)

Over de grens Tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Vrijwel al onze opleidingen bieden buitenlandse activiteiten aan: één of meerdaagse excursies, stedentrips of uitwisselingen met andere scholen in de Euregio en Europa. Ook lopen steeds meer studenten stage in het buitenland, van net over de grens tot ver buiten Europa. Voor al deze activiteiten geldt: je doet nieuwe ervaringen op, je leert een andere cultuur kennen, je verbreedt je horizon en je talenkennis krijgt een ‘boost’. Met internationale leer- en werkervaring onderscheid je je van anderen. Heel handig als je straks een baan zoekt!

We vinden het belangrijk dat je, tijdens je opleiding, de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider (mentor) waarmee je regelmatig contact hebt. Heb je advies of hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, problemen hebt met leren of thuis problemen hebt? Dan kun je voor advies en hulp terecht bij de loopbaan- of zorgdecaan. Heb je meer, intensieve of specifieke hulp of begeleiding nodig? Dan kun je ook bij ons Loopbaanplein terecht.

13

14


‘HELP! IK KAN NIET KIEZEN!’ ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’

‘HELP! Ik kan niet kiezen!’

Vindt uw kind het lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Begrijpelijk. Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Als ouder heeft u een belangrijke rol. Uw voorkeuren spelen soms bewust of onbewust mee. Ook bespreekt uw kind zijn of haar overwegingen vaak met u. Misschien wil uw kind juist niet praten over het maken van een opleidingskeuze. Hoe gaat u dan tóch het gesprek aan? In de brochure ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’ geven wij praktische tips. De brochure bevat ook belangrijke informatie over het mbo, die bepalend is voor het maken van keuzes.

Vind je het lastig om een keuze voor een vervolgopleiding te maken? Heel begrijpelijk! Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Het gaat over jouw toekomst en die toekomst lijkt soms nog zo ver weg… Maak je geen zorgen… wij helpen je graag! De weg naar het maken van een opleidingskeuze bestaat uit vier fases: ik heb geen idee, ik weet het al een beetje, ik ga op onderzoek uit, ik hak de knoop door. Per fase hebben we tips voor je! Op de pagina hiernaast vind je er een paar. Meer tips nodig?

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpmijnkindkannietkiezen

! s p i t e g i d n a H Begin niet op het laatste moment, maar neem de tijd om je te oriënteren!

Bezoek de Scholenmarkt en de open dagen! Kijk rond welke opleidingen er zijn en ga in gesprek met studenten, docenten en decanen.

Begin ermee om jezelf beter te leren kennen en vraag ook anderen naar je sterke en minder sterke kanten.

Raak niet in paniek … zie de opleiding die je nu kiest als een mooi begin. Na het behalen van je diploma kun je altijd verder leren. Ook begin je bij veel mboopleidingen met een brede basis. Pas na één of twee jaar kies je écht een profiel.

Ga niet alleen op onderzoek uit, maar betrek anderen (bijvoorbeeld je ouders).

Iedere opleiding heeft voor- en nadelen. De perfecte opleiding bestaat misschien wel niet?

Loop een dagje mee! Ga naar www.mbodoetinchem.nl, registreer je en kies de opleiding waar je wilt meelopen. Doe de interessetest op www.kiesmbo.nl/ interessetest.

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpikkannietkiezen

Aanmelden doe je zo! Heb je de knoop doorgehakt? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via het digitaal aanmeldformulier. Dat vind je op onze website op de pagina van het profiel van jouw keuze. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Kijk goed naar de toelatingseisen en -procedure op de website, want voor sommige opleidingen is een bepaalde activiteit, zoals een gesprek, (fysieke) test, opdracht of bijeenkomst verplicht. Ons streven is om je zo snel mogelijk bericht te geven over je toelating. Wanneer je het dringende advies krijgt om een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

15

16


JOUW LOCATIE Onze medewerkers voelen zich betrokken bij de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons op school. Daarom bieden we je een veilige, vertrouwde en sfeervolle leeromgeving; licht, ruim en met moderne onderwijsfaciliteiten. De opleidingen in deze brochure worden gegeven op locatie Maria Montessoristraat in Doetinchem. Locatie Maria Montessoristraat Goed bereikbaar met openbaar vervoer Bijzondere, moderne architectuur Moderne praktijkruimte, voorzien van professionele kappersbenodigdheden Moderne schoonheidssalon, voorzien van professionele benodigdheden Goede ict-faciliteiten Studiecentrum, voorzien van alle gemakken Schoolkantine met uitgebreid assortiment Maria Montessoristraat 3, 7008 CA Doetinchem Telefoon: 0314 - 353 900

Meer over het mbo Er is veel informatie over het mbo beschikbaar. Op onze website staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Hieronder vind je de verkorte versie.

Bol en bbl

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg, bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het grootste verschil is dat je bij de bol-opleiding de meeste tijd op school zit en daarnaast stage loopt, bij de bbl-opleiding heb je een baan en ga je één of twee dagen in de week naar school.

Studentenreisproduct (OV-kaart) Als je een bol-opleiding volgt, kun je – ongeacht je leeftijd – ook een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen. Kijk op www.duo.nl.

Opbouw opleidingen

Tegemoetkomingen

Toelatingseisen en -procedure

Op onze website vind je bij iedere opleiding informatie over:

Iedere opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met algemene en beroepsgerichte vakken, een profieldeel met vakken die horen bij het beroep, en keuzedelen die verbredend of verdiepend zijn. Daarnaast werk je of loop je stage bij een bedrijf of instelling.

Om toegelaten te kunnen worden, gelden wettelijke eisen en soms ook aanvullende toelatingseisen. Soms is er sprake van beperkte toelating. De toelatingsprocedure kan per opleiding en per situatie verschillen.

Les- of cursusgeld

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan betaal je lesgeld. Volg je een bbl-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. Kijk op de website voor de juiste bedragen.

Kinderbijslag

Ben je nog geen 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan krijgen je ouders meestal nog kinderbijslag. Volg je de bbl-opleiding, dan heb je meestal een baan en eigen inkomsten. Dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Kijk voor meer info op www.svb.nl

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en volg je een bol-opleiding? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, is dat een gift of een prestatiebeurs. Kijk op www.duo.nl voor alle informatie. 17

Lees alles over het mbo op onze website

Ben je nog geen 18 jaar en kunnen je ouders niet of weinig meebetalen aan je opleiding? Dan heb je in sommige gevallen recht op financiële ondersteuning in de schoolkosten. Kijk op www.duo.nl.

Schoolkosten

Naast les- of cursusgeld kan iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken krijgen met kosten voor onderwijsbenodigdheden, extra activiteiten en het volgen van keuzedelen. De schoolkosten verschillen per opleiding. Uitgebreide informatie over de schoolkosten vind je bij de opleidingsinformatie.

Kans op werk

Als je je diploma hebt behaald, kun je gaan werken. Hoe groot je kansen op de arbeidsmarkt zijn, lees je onder de button Studie in Cijfers op de profielpagina’s.

Verder leren

Binnen het mbo sluiten opleidingen vaak op elkaar aan. Je kunt dan doorstromen naar een hoger niveau. Met een niveau 4- diploma kun je verder op het hbo.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 18


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure richting Uiterlijk verzorging 20/21  

Opleidingenbrochure richting Uiterlijk verzorging 20/21