Page 1

TOERISME EN RECREATIE 20 -2021

N 20 OPLEIDINGE

TOERISME EN RECREATIE

Kun jij goed aanvoelen wat gasten willen?

‘Tevreden gasten, daar doe je het voor!’

Mensen vermaken en ze onbezorgd laten genieten van een leuke tijd!

Jij laat anderen ontspannen en genieten!

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! Ben je op zoek naar een mbo-opleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmermannen, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees meer in deze opleidingenbrochure, kijk op onze website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! In de brochures zijn opleidingen die bij elkaar horen gebundeld, zo heb je een mooi overzicht van alle mogelijkheden in een bepaalde richting. Hiernaast vind je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, niet alleen de mbo-opleidingen, maar ook de Entree-opleiding, voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal en inburgering. Neem snel een kijkje!

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

6

5

Richting Toerisme en recreatie

9

7

Het verhaal van Roos Mulder

11

Jouw locatie

Opleiding Toerisme en recreatie

Graafschap College Altijd een + punt

HELP! Ik kan niet kiezen!

13

Meer over het mbo

www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl

1

2


HOSPITALITY IN BEDRIJF Leren wat je leuk vindt!

Jij laat anderen ontspannen en genieten!

Heb je iets meer tijd nodig om te leren wat je leuk vindt voordat je een definitieve keuze maakt? Kies dan voor een profiel met een SMART START-jaar. Deze herken je aan het SMART START-symbool in de opleidingenbrochures en op onze website.

mogelijkheden. Je kunt, zowel in binnen- als buitenland, aan de slag bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld:

In het SMART START-jaar ‘Hospitality in bedrijf’ maak je door middel van projecten en mini-stages kennis met verschillende vakken in de travel, leisure en hospitality branche. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Hospitality in bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

een reisbureau, bungalowpark, camping of evenementenbureau.

Dat is nog eens een slimme start!

Ben jij een organisatietalent? Werk je graag met mensen? Ga je ervoor om een succes te maken van de vakantie of vrije tijd van anderen? Dan is een baan in de wereld van toerisme en recreatie iets voor jou! Een baan met veel

RICHTING TOERISME EN RECREATIE

3

Opleiding

Profiel

Niveau

Duur

Leerweg

Toerisme en recreatie

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

3

3 jaar

bol

Leidinggevende leisure & hospitality

4

3 jaar

bol

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

3

3 jaar

bol

Leidinggevende travel & hospitality

4

3 jaar

bol

SMART START-jaar ‘Hospitality in bedrijf’.

4


TOERISME EN RECREATIE Leidinggevende leisure & hospitality

Kun jij goed aanvoelen wat gasten willen? Mensen vermaken en ze onbezorgd laten genieten van hun vrije tijd! Daar draait het om als je werkt in het toerisme of in de recreatie. Je kunt in Nederland aan de slag, maar ook in het buitenland zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor een baan in deze branche, dan ga je bijvoorbeeld werken bij een reisbureau, touroperator, congresorganisatie of evenementenbureau. Toerisme- en recreatiemedewerkers vind je ook op bungalowparken en campings of in hostels en (luxe) hotels. Je krijgt te maken met gasten uit de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat je naast Nederlands ook andere talen beheerst. Je past goed in deze branche als je een dienstverlenende instelling hebt, gastvrij, representatief, enthousiast en creatief bent en graag met mensen werkt. Je vindt het geen probleem om te werken op het moment dat andere mensen vrij zijn.

(niveau 4, bol)

Op een camping, een bungalowpark of in een hotel in Nederland of het buitenland zorg je voor een fantastisch verblijf voor je gasten. Als je gasten het jammer vinden om na een aantal dagen of weken naar huis te gaan, heb jij je doel bereikt! Ben jij een talent in het organiseren van recreatieve activiteiten en vind je het een uitdaging te werken met verschillende doelgroepen? Dan is dit dé opleiding voor jou! Je geeft leiding aan een team van recreatiemedewerkers. Zo ben je verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden, de veiligheid, het afstemmen van het recreatieprogramma en het coachen van medewerkers. Ook bewaak je het recreatiebudget en ben je het aanspreekpunt voor de parkmanager. Kortom: geen dag is hetzelfde!

Zelfstandig medewerker travel & hospitality (niveau 3, bol)

De vakantie is voor veel mensen een tijd waar ze met plezier naar uitkijken. Wat is er nu leuker dan mensen te informeren en adviseren over reizen en vakantiebestemmingen? Of om ze tijdens hun vakantie te vertellen wat er in de omgeving te doen is? Als medewerker travel & hospitality is dit onderdeel van je werk. Ook verzorg je reserveringen en boekingen. Je heb veel persoonlijk contact met je klanten en gasten. Je kunt werken bij een reisbureau of touroperator waar je reizen ontwikkelt en verkoopt. Ook kun je werken bij de frontoffice van een hotel of vakantiepark waar je gasten in- en uitcheckt of voorziet van informatie.

Mogelijkheden bij Toerisme en recreatie Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Leidinggevende travel & hospitality

Met een recreatiemedewerker in de buurt hoeft niemand zich te vervelen! Op een camping, een bungalowpark of in een hotel bezorg jij de gasten een geweldige tijd, door voor jong en oud allerlei leuke activiteiten te organiseren. Je bruist van de energie en weet gasten te enthousiasmeren om te komen kijken naar bijvoorbeeld een show en meespeeltheater, deel te nemen aan een spannende bingo, een sportieve activiteit of een creatieve knutsel te maken. Om deze activiteiten goed te kunnen organiseren werk je met een draaiboek en planningen. Naast het entertainen van de gasten voer je receptie-, horecaen verkoopwerkzaamheden uit.

Als leidinggevende in de toeristische sector heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Je coördineert werkzaamheden en geeft leiding aan medewerkers. Naast het in- en uitchecken, het verwerken van e-mail en reserveringsgegevens geef je informatie en adviezen aan de klanten of gasten. Je werkt aan de commerciële doelstellingen van bijvoorbeeld een reisbureau of hotel en bewaakt de planningen. Je houdt daarnaast informatie en documentatie op peil en je ontwikkelt arrangementen en activiteiten. Als reisleider begeleid je de gasten op locatie. Natuurlijk moet je goed met mensen om kunnen gaan en een commerciële instelling hebben. Vind jij het een uitdaging om het aanspreekpunt te zijn binnen een dynamische sector en heb je oprechte interesse voor de gast? Dan past de opleiding Leidinggevende travel & hospitality echt bij jou.

(niveau 3, bol)

7 5

(niveau 4, bol)

‘Tevreden gasten, daar doe je het voor!’ Roos Mulder (student) Roos Mulder (rechts op de foto hiernonder) loopt stage bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. Dit hotel is gevestigd in een van de mooiste panden van Doetinchem en heeft een interessante geschiedenis. Het deed ooit dienst als kerkelijk opleidingsinstituut en later als gemeentelijk lyceum. Het hele gebouw ademt de sfeer van statigheid en in die omgeving is het fijn om te werken. Roos volgt het profiel Leidinggevende travel & hospitality bij het Graafschap College en zit in het laatste jaar van haar studie. Onder begeleiding van Cynthia van der Kooi, receptioniste bij Villa Ruimzicht en oud-student van het Graafschap College, leert ze hoe je gasten ontvangt, incheckt en via de e-mail of telefoon beantwoordt. Ook moet zij de kamers controleren en de facturering verzorgen. Villa Ruimzicht krijgt gasten uit alle delen van de wereld, waaronder artiesten die na hun theatervoorstelling in Doetinchem willen overnachten. “Je moet goed leren inschatten wat gasten willen en daarop inspelen”, vertelt Roos. “Dat leer je door ervaring, eerst is dat dus nog wel lastig, maar na verloop van tijd gaat dat beter. Soms moet je ook wel eens een probleem oplossen als een gast niet helemaal tevreden is. Als receptionist zoek je dan altijd naar de beste oplossing, zodat de gast weer tevreden terug kan kijken op het verblijf in het hotel. Je moet een positieve instelling hebben, enthousiast en stressbestendig zijn. Wij werken hier in twee diensten: van zeven uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s middags of een dienst van half drie ‘s middags tot half elf ’s avonds. Naast het reguliere werk zet je soms acties uit via social media om het hotel te promoten. Het is leuk werk en je leert elke dag nieuwe dingen.”

10 8 6


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Ondernemende types Het Graafschap College helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je talenten. Dat doen we door je op te leiden voor een beroep, zodat je klaar bent om te gaan werken of om te starten met een vervolgopleiding. Maar we bieden je meer. Onze +punten bereiden je extra goed voor op je toekomst!

In het echt Tijdens je opleiding stage lopen bij de leukste bedrijven en instellingen in de regio? Werken aan leerzame opdrachten van en projecten voor échte opdrachtgevers? Als Graafschap College hebben we goede contacten in de regio en werken we nauw samen met bedrijven en instellingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst!

Begeleiding die jij nodig hebt

Ondernemende types, die kansen zien, pakken en benutten, daar zijn bedrijven en instellingen naar op zoek. Wij bereiden je daarop voor. In onze lessen besteden we aandacht aan ondernemendheid en ondernemerschap. Misschien droom je er wel van om straks eigen baas te worden? Ook daar kunnen we je bij helpen! Je kunt, naast je opleiding, extra lessen over ondernemerschap volgen via een keuzedeel. Kortom, met ons ondernemend onderwijs maken wij van jou een ondernemend type!

Bovengemiddeld goed De kwaliteit van ons onderwijs is goed. Al meerdere jaren is ons percentage geslaagden (77%) hoger dan het landelijk gemiddelde (72%). Ook het percentage studenten dat onze school zonder diploma verlaat (3,8%), is lager dan het landelijk gemiddelde (5,4%). Onze studenten zijn bovengemiddeld tevreden, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen zich veilig op school en zijn erg tevreden over de beschikbare faciliteiten. (Bron: DUO, JOB-tevredenheidsonderzoek)

Over de grens Tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Vrijwel al onze opleidingen bieden buitenlandse activiteiten aan: één of meerdaagse excursies, stedentrips of uitwisselingen met andere scholen in de Euregio en de rest van Europa. Ook lopen steeds meer studenten stage in het buitenland, van net over de grens tot ver buiten Europa. Voor al deze activiteiten geldt: je doet nieuwe ervaringen op, je leert een andere cultuur kennen, je verbreedt je horizon en je talenkennis krijgt een ‘boost’. Met internationale leer- en werkervaring onderscheid je je van anderen. Heel handig als je straks een baan zoekt!

We vinden het belangrijk dat je, tijdens je opleiding, de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider (mentor) waarmee je regelmatig contact hebt. Heb je advies of hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, je problemen hebt met leren of thuis problemen hebt? Dan kun je voor advies en hulp terecht bij de loopbaan- of zorgdecaan. Heb je meer, intensieve of specifieke hulp of begeleiding nodig? Dan kun je ook bij ons Loopbaanplein terecht.

7

8


‘HELP! IK KAN NIET KIEZEN!’ ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’

‘HELP! Ik kan niet kiezen!’

Vindt uw kind het lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Begrijpelijk. Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Als ouder heeft u een belangrijke rol. Uw voorkeuren spelen soms bewust of onbewust mee. Ook bespreekt uw kind zijn of haar overwegingen vaak met u. Misschien wil uw kind juist niet praten over het maken van een opleidingskeuze. Hoe gaat u dan tóch het gesprek aan? In de brochure ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’ geven wij praktische tips. De brochure bevat ook belangrijke informatie over het mbo, die bepalend is voor het maken van keuzes.

Vind je het lastig om een keuze voor een vervolgopleiding te maken? Heel begrijpelijk! Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Het gaat over jouw toekomst en die toekomst lijkt soms nog zo ver weg… Maak je geen zorgen… wij helpen je graag! De weg naar het maken van een opleidingskeuze bestaat uit vier fases: ik heb geen idee, ik weet het al een beetje, ik ga op onderzoek uit, ik hak de knoop door. Per fase hebben we tips voor je! Op de pagina hiernaast vind je er een paar. Meer tips nodig?

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpmijnkindkannietkiezen

! s p i t e g i d n a H Begin niet op het laatste moment, maar neem de tijd om je te oriënteren!

Bezoek de Scholenmarkt en de open dagen! Kijk rond welke opleidingen er zijn en ga in gesprek met studenten, docenten en decanen.

Begin ermee om jezelf beter te leren kennen en vraag ook anderen naar je sterke en minder sterke kanten.

Raak niet in paniek … zie de opleiding die je nu kiest als een mooi begin. Na het behalen van je diploma kun je altijd verder leren. Ook begin je bij veel mboopleidingen met een brede basis. Pas na één of twee jaar kies je écht een profiel.

Ga niet alleen op onderzoek uit, maar betrek anderen (bijvoorbeeld je ouders).

Iedere opleiding heeft voor- en nadelen. De perfecte opleiding bestaat misschien wel niet?

Loop een dagje mee! Ga naar www.mbodoetinchem.nl, registreer je en kies de opleiding waar je wilt meelopen. Doe de interessetest op www.kiesmbo.nl/ interessetest.

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpikkannietkiezen

Aanmelden doe je zo! Heb je de knoop doorgehakt? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via het digitaal aanmeldformulier. Dat vind je op onze website op de pagina van het profiel van jouw keuze. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Kijk goed naar de toelatingseisen en -procedure op de website, want voor sommige opleidingen is een bepaalde activiteit, zoals een gesprek, (fysieke) test, opdracht of bijeenkomst verplicht. Ons streven is om je zo snel mogelijk bericht te geven over je toelating. Wanneer je het dringende advies krijgt om een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

9

10


JOUW LOCATIE Onze medewerkers voelen zich betrokken bij de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons op school. Daarom bieden we je een veilige, vertrouwde en sfeervolle leeromgeving; licht, ruim en met moderne onderwijsfaciliteiten. De opleidingen in deze brochure worden gegeven op locatie Maria Montessoristraat in Doetinchem. Locatie Maria Montessoristraat Goed bereikbaar met openbaar vervoer Bijzondere, moderne architectuur Volledig ingericht reisbureau Goede ict-faciliteiten Studiecentrum, voorzien van alle gemakken Schoolkantine met uitgebreid assortiment Maria Montessoristraat 3, 7008 CA Doetinchem Telefoon: 0314 - 353 900

11

12


Meer over het mbo

Lees alles over het mbo op onze website

Er is veel informatie over het mbo beschikbaar. Op onze website staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Hieronder vind je de verkorte versie.

Bol en bbl

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg, bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het grootste verschil is dat je bij de bol-opleiding de meeste tijd op school zit en daarnaast stage loopt, bij de bbl-opleiding heb je een baan en ga je één of twee dagen in de week naar school.

Als je een bol-opleiding volgt, kun je – ongeacht je leeftijd – ook een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen. Kijk op www.duo.nl.

Opbouw opleidingen

Tegemoetkomingen

Toelatingseisen en -procedure

Op onze website vind je bij iedere opleiding informatie over:

Iedere opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met algemene en beroepsgerichte vakken, een profieldeel met vakken die horen bij het beroep, en keuzedelen die verbredend of verdiepend zijn. Daarnaast werk je of loop je stage bij een bedrijf of instelling.

Om toegelaten te kunnen worden, gelden wettelijke eisen en soms ook aanvullende toelatingseisen. Soms is er sprake van beperkte toelating. De toelatingsprocedure kan per opleiding en per situatie verschillen.

Les- of cursusgeld

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan betaal je lesgeld. Volg je een bbl-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. Kijk op de website voor de juiste bedragen.

Kinderbijslag

Ben je nog geen 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan krijgen je ouders meestal nog kinderbijslag. Volg je de bbl-opleiding, dan heb je meestal een baan en eigen inkomsten. Dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Kijk voor meer info op www.svb.nl

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en volg je een bol-opleiding? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, is dat een gift of een prestatiebeurs. Kijk op www.duo.nl voor alle informatie. 13

Studentenreisproduct (OV-kaart)

Ben je nog geen 18 jaar en kunnen je ouders niet of weinig meebetalen aan je opleiding? Dan heb je in sommige gevallen recht op financiële ondersteuning in de schoolkosten. Kijk op www.duo.nl.

Schoolkosten

Naast les- of cursusgeld kan iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken krijgen met kosten voor onderwijsbenodigdheden, extra activiteiten en het volgen van keuzedelen. De schoolkosten verschillen per opleiding. Uitgebreide informatie over de schoolkosten vind je bij de opleidingsinformatie.

Kans op werk

Als je je diploma hebt behaald, kun je gaan werken. Hoe groot je kansen op de arbeidsmarkt zijn, lees je onder de button Studie in Cijfers op de profielpagina’s.

Verder leren

Binnen het mbo sluiten opleidingen vaak op elkaar aan. Je kunt dan doorstromen naar een hoger niveau. Met een niveau 4- diploma kun je verder op het hbo.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 14


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure richting Toerisme en recreatie 20/21  

Opleidingenbrochure richting Toerisme en recreatie 20/21