Page 1

MOBILITEIT EN VOERTUIGEN 20 -2021

N 20 OPLEIDINGE

MOTORVOERTUIGENTECHNIEK

‘De autotechnicus werkt met moderne apparatuur’

Samenwerking met bedrijven biedt kansen

Studenten doen mee Nieuwe Renault aan landelijke First Talisman voor Electro League studenten Graafschap College

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! Ben je op zoek naar een mbo-opleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmermannen, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees meer in deze opleidingenbrochure, kijk op onze website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! In de brochures zijn opleidingen die bij elkaar horen gebundeld, zo heb je een mooi overzicht van alle mogelijkheden in een bepaalde richting. Hiernaast vind je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, niet alleen de mbo-opleidingen, maar ook de Entree-opleiding, voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal en inburgering. Neem snel een kijkje!

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

7

5

Richting mobiliteit en voertuigen

15

13

Het verhaal van Kelly Looman en Laura van den Barg

17

HELP! Ik kan niet kiezen!

Opleiding Motorvoertuigentechniek

Nieuwe Renault Talisman voor studenten Graafschap College

19

Graafschap College Altijd een + punt

21

Jouw locatie

Meer over het mbo

www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl

1

2


Sleutel jij graag? Ben je gek op auto’s, motoren en brommers? Doet techniek je iets? Heb je technisch inzicht? Sleutel je graag? Dan is deze richting iets voor

RICHTING MOBILITEIT EN VOERTUIGEN

jou! Tijdens je opleiding leer je wat er allemaal op, aan en in een auto zit. Je leert verschillende

Opleiding

Profiel

Niveau

Duur

Leerweg

technieken toe te passen. Je leert ook om op een goede manier samen te werken met collega’s en

Motorvoertuigentechniek

Autotechnicus

2

2 jaar

bol en bbl

Eerste autotechnicus

3

3 jaar

bol en bbl

Technisch specialist personenauto’s

4

4 jaar

bol en bbl

Bedrijfsautotechnicus

2

2 jaar

bbl

Eerste bedrijfsautotechnicus

3

3 jaar

bbl

om te gaan met klanten. Tijdens de opleiding voer je zowel zelfstandig als in groepen opdrachten uit. Je doet dit door practica en door gebruik te maken van een werkplaats en studiecentrum. De docent begeleidt en coacht je hierbij.

3

4


MOTORVOERTUIGENTECHNIEK Heb jij technisch inzicht? Studenten doen mee aan landelijke First Electro League

Je hebt technisch inzicht en bent geïnteresseerd in alles wat wielen heeft. Je denkt logisch en werkt nauwkeurig. Je werkt graag met je handen. Je onderhoudt, maakt, repareert of test voertuigen of producten die met voertuigen te maken hebben. Jij weet de laatste nieuwtjes en hoe je voertuigen nog sneller, schoner en veiliger kunt maken! Jij hebt aandacht voor duurzaamheid. Ook bewaak je de kwaliteit van het product en controleer je of het werk volgens de voorschriften wordt uitgevoerd. Omdat je veel contact hebt met klanten, moet je sociaal vaardig en flexibel zijn. De motorvoertuigen-branche is een dynamische branche. Er gebeurt veel en het is daarom leuk en leerzaam om erin te werken.

Mogelijkheden bij Motorvoertuigentechniek Autotechnicus

Technisch specialist personenauto’s

Als autotechnicus werk je in een garage. Dat kan bij een algemene garage zijn, maar ook bij een merkdealer. Je repareert auto’s en voert service- en onderhoudsbeurten uit. Je werkt met elektronica en testers om metingen te doen. Maar ook administratieve werkzaamheden en de correcte omgang met klanten zijn tijdens je werk belangrijk. Je werkt onder leiding van de werkplaatsmanager.

Je bent een expert op het gebied van autotechniek. Je houdt je vooral bezig met het oplossen van lastige problemen. Zelfstandig voer je diagnosewerkzaamheden uit aan ingewikkelde systemen in motorvoertuigen. Je achterhaalt de oorzaak van een probleem met behulp van moderne meetapparatuur en verhelpt de storing vervolgens. Je stuurt collega’s aan, je onderhoudt contacten met leveranciers en bent de schakel tussen het bedrijf en de klant.

(niveau 2, bol en bbl)

Eerste autotechnicus

(niveau 4, bol en bbl)

Studenten van de opleiding Motorvoertuigentechniek doen elk jaar mee aan de First Electro League (FEL). Dit is een landelijke wedstrijd, waarbij studenten van verschillende scholen tegen elkaar racen met elektrische karts. Het gaat er niet alleen om wie de snelste kart heeft, ook op de onderdelen duurzaamheid, veiligheid, organisatie en regelmatigheidsproef verzamelen de deelnemers punten. Als voorbereiding op de FEL werken de studenten onder andere aan de bouw van de e-kart, het verzamelen van sponsorgelden en de communicatie rond het project. Daarbij werken de studenten ook samen met studenten van andere opleidingen, zoals de opleidingen Middenkader engineering, Commercie en Mediavormgeving.

(niveau 3, bol en bbl)

De eerste autotechnicus spoort storingen op en voert zelfstandig reparaties uit. Jij doet klussen die net even lastiger zijn. Ook geef je leiding aan collega’s. Als zij ergens niet uitkomen, ben jij er om te helpen. Ook aan de klant leg je uit wat er bij een reparatie gebeurt. Je legt dus ingewikkelde dingen makkelijk uit. Verder verricht je de nodige administratieve handelingen en pas je veiligheids- en milieuwetten toe.

5

66


“Stageplek op de receptie? Mooi niet, ik kom voor de werkplaats!” Kelly Looman en Laura van den Barg Opleiding: Technisch specialist personenauto’s niveau 4

“De auto’s van nu worden steeds meer kleine computers”, begint Laura van den Barg terwijl ze de meetapparatuur voor een airco-check op een ‘dikke’ Audi aansluit. Als vooropleiding heeft ze de opleiding Bloemschikken op het AOC gedaan. “Ja, grappig, hé”, lacht ze. “Nu sta ik hier midden in de techniek, en ik vind het helemaal geweldig. Pluspunt is dat we hier een moderne werkplaats hebben, waar we ook werken aan hybride en elektrische auto’s, want dat wordt toch de toekomst.” Vakken als natuurkunde en elektronica vindt ze best lastig: “Maar mijn docent geeft graag wat extra hulp en uitleg. Als je er eenmaal een beetje in zit, wordt het wel echt leuk. Je merkt dat je deze kennis ook in je stages goed kunt gebruiken.”

Motor helemaal uit elkaar

Collega studente Kelly Looman is van jongs af al gek op sleutelen: “Ik heb op het vmbo al een stukje autotechniek gehad, dit is helemaal mijn wereldje.” Het liefst ‘trekt’ ze een motor helemaal uit elkaar. “En dan natuurlijk weer werkend afleveren. Ik vind het leuk om me daar echt in vast te bijten”, vertelt ze enthousiast. “Op mijn stagebedrijf, een kleine plattelandsgarage, krijg ik alle vertrouwen. Er stond een auto met een kapotte distributieriem. Ik heb de motor in mijn eentje gedemonteerd en weer lopend gekregen. Dan ben je best wel trots op jezelf!”

Niet snel opgeven

Voor deze studie moet je leergierig zijn, initiatief tonen en niet snel opgeven: “Bij het oplossen van storingen bijvoorbeeld. Eerst zelf zoeken, daar leer je het meeste van.” Verder moet je ook goed met klanten kunnen omgaan: “Iemand die geen verstand heeft van auto’s toch kunnen uitleggen wat er mis is, goede afspraken maken en die ook nakomen, dat is belangrijk in dit werk.”

Favoriete auto?

Een vraag naar de favoriete auto mag je bij studenten Motorvoertuigen natuurlijk niet overslaan. Laura gaat voor een Mercedes G-Klasse: “Die wil ik wel”, grinnikt ze. Kelly ziet zichzelf wel klussen aan een oldtimer: “Zo’n mooie, oude Amerikaan die zo lekker brult als je erin rijdt.” Maar dat is toekomst. “Ik ben nu wel aan het kijken naar een oude Opel C Kadett. Dat lijkt me om te beginnen ook gaaf!”

Eerst zelf zoeken, daar leer je het meeste van

De typische mannenwereld van de motorvoertuigentechniek is voor de beide studentes geen probleem: “Daar wen je snel aan. Bij één bedrijf dachten ze dat ik voor een stageplek op de receptie kwam. Maar mooi niet, ik kwam voor de werkplaats”, grijnst Laura. Ook Kelly heeft haar plek wel gevonden: “Je kunt altijd een collega iets vragen. Als vakman willen ze ook graag dat je het goed leert, dat is fijn.”

7

8


Tijdens je studie ervaringen opdoen in het buitenland Daan Aversteeg en Jelle Bergevoet Opleiding: Technisch specialist personenauto’s niveau 4 Stel je voor... Je volgt de opleiding Technisch specialist (niveau 4) en krijgt de kans om een paar weken voor je studie naar het buitenland te gaan. Daan Aversteeg (19) en Jelle Bergevoet (19) deden het! Daan vertrok naar Denemarken en Jelle naar Spanje. Ze kijken allebei terug op een geweldige ervaring die ze niet hadden willen missen. Als we Daan spreken is hij alweer een tijdje terug uit Denemarken: “Ik ben daar in totaal één maand geweest. Twee weken heb ik stagegelopen bij een autodealer in Odense en twee weken heb ik lessen gevolgd op een Deense school. Ik heb veel geleerd, met name over de werking van elektrische auto’s.”

Lang leve Google Translate!

De hort op

Natuurlijk was er naast de lessen en stage tijd om het land te verkennen en leuke dingen te doen. “Ik was met een medestudent in Spanje, dus we konden samen de hort op. Een van de leraren heeft ons nog een dagje meegenomen”, vertelt Jelle. Daan heeft daar ook van zijn vrije tijd genoten. “We hadden zelf een auto bij ons, dus we konden makkelijk iets ondernemen. Zo zijn we naar het strand en een motorcrosswedstrijd geweest.”

Grijp die kans!

Zowel Daan als Jelle raadt iedereen aan om de kans te grijpen als je naar het buitenland kunt. “Je leert er veel van, het is eens iets heel anders dan je gewend bent en het staat goed op je CV!”

Jelle heeft zijn Spaanse avontuur nog maar kort achter zich liggen en is ook nog naar Ethiopië geweest. “In Spanje heb ik één week lessen gevolgd op een Spaanse school en de overige drie weken gewerkt bij een grote autodealer van onder andere de merken Suzuki en Saab”, vertelt Jelle. Hij heeft veel geleerd, maar geeft aan dat de Spanjaarden ook van hem hebben geleerd. “Met sommige dingen zijn wij in Nederland verder, bijvoorbeeld als het gaat om het uitlezen van auto’s. Onze apparatuur is veel beter. De taal vormde wel een probleem. Ze spreken daar niet of nauwelijks Engels en ik spreek geen Spaans. Lang leve Google Translate!”, lacht Jelle. Hij vertelt verder: “Ethiopië was echt een unieke ervaring. Er is veel armoede en hoe ze daar werken in een autogarage is niet te vergelijken met hier. Met een aantal medestudenten hebben we ons gericht op de reparatie van hybride auto’s.”

Veel verschillende auto’s

Tussen Nederland en Denemarken zijn er ook best wat verschillen. Daan: “In heel Denemarken kun je slechts op vier scholen de opleiding tot autotechnicus volgen. De leslokalen zijn veel groter dan bij ons en ze hebben meer verschillende auto’s waar studenten aan kunnen sleutelen.”

9

10


Mogelijkheden bij Motorvoertuigentechniek Bedrijfsautotechnicus (niveau 2, bbl)

Een bedrijfsautotechnicus werkt als onderhoudsmonteur of reparateur in een garagebedrijf of bij een onderhoudswerkplaats van een transportbedrijf, maar soms ook langs de weg. Je voert onderhoudsinspectiebeurten uit, assisteert bij het keuren van bedrijfsvoertuigen en spoort mechanische storingen op. Je werkt met elektronica en testers om metingen te doen. Je voert ook kleine reparaties uit en doet ander onderhoud. Je controleert bijvoorbeeld of de banden hard genoeg zijn en checkt of de remmen nog goed werken. Je kijkt of de bedrijfsauto helemaal veilig is.

Uitstekende samenwerking met bedrijfsleven biedt veel kansen! “Als dealer in de deze regio hebben we er belang bij dat er in de regio voldoende nieuwe vakmensen worden opgeleid. Door moderne vrachtauto’s en materialen beschikbaar te stellen aan het Graafschap College, worden studenten up-to-date opgeleid”, vertelt Jos Polman van Iveco Schouten. Het vak van autotechnicus is veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden: “Het is veel interessanter en minder zwaar geworden, dankzij technische ontwikkelingen. De meeste problemen die zich voordoen bij trucks hebben te maken met elektronica. Het is belangrijk dat je de juiste diagnose kunt stellen. Dankzij een centraal computersysteem in de truck is dit makkelijker geworden. Bovendien kun je vanaf een afstand het computersysteem uitlezen. Je hebt het probleem dus vaak al gesignaleerd, voordat je bij de truck aankomt.” Ook de omstandigheden zijn verbeterd. “Monteur is tegenwoordig een goedbetaald beroep. Een goede monteur verdient bovengemiddeld. Daarnaast heb je bij het Graafschap College opleidingsmogelijkheden, zoals een aircotraining of laadklepcursus.” Om het beroep bedrijfsautotechnicus te kunnen doen, is het onder andere belangrijk dat je kunt analyseren, affiniteit hebt met computers en gestructureerd kunt werken. “Voor ons de kunst om de kwaliteiten van een student naar boven te halen. Hierdoor krijgt een student zelfvertrouwen en zie je hem of haar groeien.”

Eerste bedrijfsautotechnicus (niveau 3, bbl)

Als eerste bedrijfsautotechnicus weet jij alles van bedrijfsauto’s en vrachtauto’s. Je werkt in een werkplaats met vrachtwagens of bij een bedrijf met bedrijfsauto’s. Je vervangt de onderdelen en repareert de voertuigen als dat nodig is. Ook zorg je voor het onderhoud. In bedrijfswagens zit steeds meer elektronische apparatuur. Je werkt met geavanceerde apparatuur om op te sporen wat er kapot is aan het voertuig, maar natuurlijk doe je ook reparaties met handgereedschap. Binnen een bedrijfsautobedrijf geef je leiding aan bedrijfsautotechnici. Het contact met de klant is erg belangrijk.

Dankzij jou kunnen bedrijfsauto’s veilig de weg op 11

12


Nieuwe Renault Talisman voor studenten Graafschap College

Samenwerking met Autobedrijf Herwers haalt de toekomst naar de werkplaats Het begon met een simpele vraag aan regionale garagebedrijven: ‘Wij zoeken moderne auto’s, waar onze studenten aan kunnen werken om het vak te leren. Willen jullie eens meedenken hoe we dat kunnen regelen?’ Het eindigde met een gloednieuwe Renault Talisman in de werkplaats van de opleidingen Motorvoertuigentechniek van het Graafschap College in Doetinchem.

13

Topmodel met alle opties

Autobedrijf Herwers uit Hengelo (Gld), dealer van merken als Hyundai, Dacia, Mitsubishi, Nissan en Renault, pakte de vraag op. Daniëlle Jolink, manager P&O bij Herwers, ging enthousiast op zoek in haar netwerk. “In eerste instantie was er een Twingo beschikbaar,” vertelt seniordocent Motorvoertuigentechniek Christian Berndsen. “Daar waren we al erg blij mee. Maar wat later kregen we een telefoontje of we misschien ‘wat hadden’ aan een Renault Talisman Initiale, een testmodel van de fabriek. Ja, daar zeg je natuurlijk geen ‘nee’ tegen,” voegt hij met een grote grijns toe. “Een topmodel met alle opties, ideaal voor onze studenten om complexe storingen in bijvoorbeeld elektrische componenten op te sporen.”

Impuls voor studenten én docenten

De Renault die nu in de werkplaats staat, is voorzien van 4-wielbesturing, adaptive cruisecontrol, camera’s en netwerkvoorzieningen. “Stuk voor stuk systemen waar we geweldige practicumopdrachten mee kunnen maken, bijvoorbeeld voor onze niveau-4 studenten technisch specialist personenauto’s. Je merkt dat het een goede impuls is voor hen. Ze werken met de nieuwste techniek, dat geeft een extra ‘boost’. Het zet ook ons als docenten weer op scherp. Het is een mooie uitdaging om deze state-of-the-art technieken te integreren in ons onderwijs.”

Trots op samenwerking met regionale bedrijven

“Het Graafschap College is er trots op dat we dit, met hulp van regionale bedrijven zoals Herwers, aan onze studenten kunnen bieden,” aldus Christian Berndsen. “Dankzij deze goede samenwerking leiden we, samen met deze bedrijven, de juiste vakmensen op die klaar zijn voor de toekomst met hybride en elektrische auto’s.” Ook de studenten kunnen de nieuwe aanwinst zeer waarderen: “Ik had er graag mee gewerkt, maar ik doe binnenkort examen. Bijna jammer,” merkt een van hen lachend op, terwijl hij met glimmende ogen naar de Talisman kijkt.

14


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Ondernemende types Het Graafschap College helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je talenten. Dat doen we door je op te leiden voor een beroep, zodat je klaar bent om te gaan werken of om te starten met een vervolgopleiding. Maar we bieden je meer. Onze +punten bereiden je extra goed voor op je toekomst!

In het echt Tijdens je opleiding stage lopen bij de leukste bedrijven en instellingen in de regio? Werken aan leerzame opdrachten van en projecten voor échte opdrachtgevers? Als Graafschap College hebben we goede contacten in de regio en werken we nauw samen met bedrijven en instellingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst!

Begeleiding die jij nodig hebt

Ondernemende types, die kansen zien, pakken en benutten, daar zijn bedrijven en instellingen naar op zoek. Wij bereiden je daarop voor. In onze lessen besteden we aandacht aan ondernemendheid en ondernemerschap. Misschien droom je er wel van om straks eigen baas te worden? Ook daar kunnen we je bij helpen! Je kunt, naast je opleiding, extra lessen over ondernemerschap volgen via een keuzedeel. Kortom, met ons ondernemend onderwijs maken wij van jou een ondernemend type!

Bovengemiddeld goed De kwaliteit van ons onderwijs is goed. Al meerdere jaren is ons percentage geslaagden (77%) hoger dan het landelijk gemiddelde (72%). Ook het percentage studenten dat onze school zonder diploma verlaat (3,8%), is lager dan het landelijk gemiddelde (5,4%). Onze studenten zijn bovengemiddeld tevreden, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen zich veilig op school en zijn erg tevreden over de beschikbare faciliteiten. (Bron: DUO, JOB-tevredenheidsonderzoek)

Over de grens Tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Vrijwel al onze opleidingen bieden buitenlandse activiteiten aan: één of meerdaagse excursies, stedentrips of uitwisselingen met andere scholen in de Euregio en de rest van Europa. Ook lopen steeds meer studenten stage in het buitenland, van net over de grens tot ver buiten Europa. Voor al deze activiteiten geldt: je doet nieuwe ervaringen op, je leert een andere cultuur kennen, je verbreedt je horizon en je talenkennis krijgt een ‘boost’. Met internationale leer- en werkervaring onderscheid je je van anderen. Heel handig als je straks een baan zoekt!

We vinden het belangrijk dat je, tijdens je opleiding, de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider (mentor) waarmee je regelmatig contact hebt. Heb je advies of hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, je problemen hebt met leren of thuis problemen hebt? Dan kun je voor advies en hulp terecht bij de loopbaan- of zorgdecaan. Heb je meer, intensieve of specifieke hulp of begeleiding nodig? Dan kun je ook bij ons Loopbaanplein terecht.

15

16


‘HELP! IK KAN NIET KIEZEN!’ ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’

‘HELP! Ik kan niet kiezen!’

Vindt uw kind het lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Begrijpelijk. Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Als ouder heeft u een belangrijke rol. Uw voorkeuren spelen soms bewust of onbewust mee. Ook bespreekt uw kind zijn of haar overwegingen vaak met u. Misschien wil uw kind juist niet praten over het maken van een opleidingskeuze. Hoe gaat u dan tóch het gesprek aan? In de brochure ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’ geven wij praktische tips. De brochure bevat ook belangrijke informatie over het mbo, die bepalend is voor het maken van keuzes.

Vind je het lastig om een keuze voor een vervolgopleiding te maken? Heel begrijpelijk! Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Het gaat over jouw toekomst en die toekomst lijkt soms nog zo ver weg… Maak je geen zorgen… wij helpen je graag! De weg naar het maken van een opleidingskeuze bestaat uit vier fases: ik heb geen idee, ik weet het al een beetje, ik ga op onderzoek uit, ik hak de knoop door. Per fase hebben we tips voor je! Op de pagina hiernaast vind je er een paar. Meer tips nodig?

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpmijnkindkannietkiezen

! s p i t e g i d n a H Begin niet op het laatste moment, maar neem de tijd om je te oriënteren!

Bezoek de Scholenmarkt en de open dagen! Kijk rond welke opleidingen er zijn en ga in gesprek met studenten, docenten en decanen.

Begin ermee om jezelf beter te leren kennen en vraag ook anderen naar je sterke en minder sterke kanten.

Raak niet in paniek … zie de opleiding die je nu kiest als een mooi begin. Na het behalen van je diploma kun je altijd verder leren. Ook begin je bij veel mboopleidingen met een brede basis. Pas na één of twee jaar kies je écht een profiel.

Ga niet alleen op onderzoek uit, maar betrek anderen (bijvoorbeeld je ouders).

Iedere opleiding heeft voor- en nadelen. De perfecte opleiding bestaat misschien wel niet?

Loop een dagje mee! Ga naar www.mbodoetinchem.nl, registreer je en kies de opleiding waar je wilt meelopen. Doe de interessetest op www.kiesmbo.nl/ interessetest.

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpikkannietkiezen

Aanmelden doe je zo! Heb je de knoop doorgehakt? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via het digitaal aanmeldformulier. Dat vind je op onze website op de pagina van het profiel van jouw keuze. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Kijk goed naar de toelatingseisen en -procedure op de website, want voor sommige opleidingen is een bepaalde activiteit, zoals een gesprek, (fysieke) test, opdracht of bijeenkomst verplicht. Ons streven is om je zo snel mogelijk bericht te geven over je toelating. Wanneer je het dringende advies krijgt om een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

17

18


JOUW LOCATIE Onze medewerkers voelen zich betrokken bij de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons op school. Daarom bieden we je een veilige, vertrouwde en sfeervolle leeromgeving; licht, ruim en met moderne onderwijsfaciliteiten. De opleidingen in deze brochure worden gegeven op de locatie Keppelseweg en op de locatie aan de J.F. Kennedylaan. Locatie Keppelseweg Goed bereikbaar met openbaar vervoer Kleinschalig Goede ict-faciliteiten Up- to-date praktijkruimtes Keppelseweg 24, 7001 CG Doetinchem T: 0314 - 392 764 Locatie J.F. Kennedylaan Ligging vlakbij centrum van Doetinchem Moderne, open entree in het hart van de school met zitjes en luxe koffiebar Kleinschalig door aparte vleugel voor opleidingen Techniek & Informatica Up-to-date praktijkruimten Gezonde schoolkantine J.F. Kennedylaan 49, 7001 EA Doetinchem T: 0314 - 353 520

19

20


Meer over het mbo

Lees alles over het mbo op onze website

Er is veel informatie over het mbo beschikbaar. Op onze website staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Hieronder vind je de verkorte versie.

Bol en bbl

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg, bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het grootste verschil is dat je bij de bol-opleiding de meeste tijd op school zit en daarnaast stage loopt, bij de bbl-opleiding heb je een baan en ga je één of twee dagen in de week naar school.

Als je een bol-opleiding volgt, kun je – ongeacht je leeftijd – ook een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen. Kijk op www.duo.nl.

Opbouw opleidingen

Tegemoetkomingen

Toelatingseisen en -procedure

Op onze website vind je bij iedere opleiding informatie over:

Iedere opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met algemene en beroepsgerichte vakken, een profieldeel met vakken die horen bij het beroep, en keuzedelen die verbredend of verdiepend zijn. Daarnaast werk je of loop je stage bij een bedrijf of instelling.

Om toegelaten te kunnen worden, gelden wettelijke eisen en soms ook aanvullende toelatingseisen. Soms is er sprake van beperkte toelating. De toelatingsprocedure kan per opleiding en per situatie verschillen.

Les- of cursusgeld

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan betaal je lesgeld. Volg je een bbl-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. Kijk op de website voor de juiste bedragen.

Kinderbijslag

Ben je nog geen 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan krijgen je ouders meestal nog kinderbijslag. Volg je de bbl-opleiding, dan heb je meestal een baan en eigen inkomsten. Dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Kijk voor meer info op www.svb.nl

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en volg je een bol-opleiding? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, is dat een gift of een prestatiebeurs. Kijk op www.duo.nl voor alle informatie. 21

Studentenreisproduct (OV-kaart)

Ben je nog geen 18 jaar en kunnen je ouders niet of weinig meebetalen aan je opleiding? Dan heb je in sommige gevallen recht op financiële ondersteuning in de schoolkosten. Kijk op www.duo.nl.

Schoolkosten

Naast les- of cursusgeld kan iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken krijgen met kosten voor onderwijsbenodigdheden, extra activiteiten en het volgen van keuzedelen. De schoolkosten verschillen per opleiding. Uitgebreide informatie over de schoolkosten vind je bij de opleidingsinformatie.

Kans op werk

Als je je diploma hebt behaald, kun je gaan werken. Hoe groot je kansen op de arbeidsmarkt zijn, lees je onder de button Studie in Cijfers op de profielpagina’s.

Verder leren

Binnen het mbo sluiten opleidingen vaak op elkaar aan. Je kunt dan doorstromen naar een hoger niveau. Met een niveau 4- diploma kun je verder op het hbo.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 20 22


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure richting Mobiliteit en voertuigen 20/21  

Opleidingenbrochure richting Mobiliteit en voertuigen 20/21