Page 1

DEFENSIE 20 -2021

N 20 OPLEIDINGE

VEILIGHEID EN VAKMANSCHAP (VeVa)

Ga jij de uitdaging aan?

Op oefening in het militair oefenterrein

Bewaak jij de vrede en veiligheid?

‘Mijn moeder is trots op mij!’

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! Ben je op zoek naar een mbo-opleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmermannen, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees meer in deze opleidingenbrochure, kijk op onze website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! In de brochures zijn opleidingen die bij elkaar horen gebundeld, zo heb je een mooi overzicht van alle mogelijkheden in een bepaalde richting. Hiernaast vind je een overzicht van alle opleidingenbrochures die er zijn, niet alleen de mbo-opleidingen, maar ook de Entree-opleiding, voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal en inburgering. Neem snel een kijkje!

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

7

5

Richting Defensie

11

9

Het verhaal van Lars Waagenaar

13

Jouw locatie

Opleiding Veiligheid en vakmanschap (VeVa)

Graafschap College Altijd een + punt

HELP! Ik kan niet kiezen!

14

Meer over het mbo

www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl

1

2


Bewaak jij de vrede en veiligheid?

Zoek je een spannende en afwisselende baan, vol actie? Draag je graag je steentje bij aan de veiligheid in ons land of op andere plekken in de wereld? Werk je graag met mensen? Past een uniform jou perfect en kun je een voorbeeld zijn voor anderen? Dan ben jij geschikt voor een baan

Opleiding

Profiel

Niveau

Duur

Leerweg

bij Defensie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij verschillende onderdelen van het leger en zet jij

Veiligheid en vakmanschap (VeVa)

Aankomend medewerker grondoptreden

2

1,5 jaar

bol

Aankomend onderofficier grondoptreden

3

2,5 jaar

bol

Monteur mechatronica

2

2 jaar

bol

Eerste monteur mechatronica

3

3 jaar

bol

Logistiek medewerker

2

1,5 jaar

bol

Logistiek teamleider

3

2,5 jaar

bol

je in om de vrede en veiligheid te bewaken.

3

RICHTING DEFENSIE

4


VEILIGHEID EN VAKMANSCHAP (VEVA) Ga jij de uitdaging aan? Als je gaat voor avontuur, afwisseling en uitdaging dan ben je bij Defensie aan het goede adres. Zowel in Nederland als in het buitenland zet jij je in voor de vrede en veiligheid. Dit doe je altijd samen met collega’s. Een baan in het leger is geen ‘9 tot 5’ baan en vraagt veel van je. Soms is het geestelijk en lichamelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en een goede conditie hebt. Ook kun je goed samenwerken en ga je voor je collega’s door het vuur. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en bestaat uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het is een veelzijdige organisatie, met veel mogelijkheden. Ook als je graag een technisch beroep wilt, kun je terecht bij Defensie.

Mogelijkheden bij Veiligheid en vakmanschap (VeVa) Aankomend medewerker grondoptreden (niveau 2, bol)

Meestal ga je als soldaat aan de slag bij de Landmacht, maar je kunt ook aan het werk bij de Luchtmacht of Marine. De werkzaamheden die je doet hebben te maken met het bewaken van de veiligheid in Nederland of andere landen in de wereld. Zo verdedig je grondgebieden, ga je op verkenning en voer je controles uit. Als militair word je ook ingezet in een crisissituatie of tijdens een ramp. Hulpverlenen aan oorlogsslachtoffers of slachtoffers van bijvoorbeeld natuurgeweld is dan je belangrijkste taak.

Aankomend onderofficier grondoptreden (niveau 3, bol)

De Landmacht, Luchtmacht of Marine zijn je toekomstige werkgevers. Als onderofficier geef je leiding aan een groep militairen. Samen bewaak je de veiligheid door te verkennen, te verdedigen en hulp te verlenen. Je wordt ingezet als er sprake is van een crisissituatie, incident of ramp. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in de wereld.

Monteur mechatronica (niveau 2, bol)

Het leger heeft ook medewerkers nodig met technische kennis. Als monteur mechatronica kun je aan de slag bij diverse onderdelen van Defensie en word je ingezet bij de technische dienst, de wapentechniek, in de werktuigbouw of energietechniek. Het in elkaar zetten van producten of machines met behulp van verbindingstechnieken en het aansluiten van onderdelen, is jouw werk. Vaak doe je dit aan de hand van werktekeningen. Ook meet en controleer je je werkzaamheden en verricht je eenvoudige tests. Het werk is veelzijdig, want je gebruikt niet alleen montagetechnieken, maar ook elektrotechniek en besturingstechniek. Het is belangrijk dat je zorgvuldig werkt en kwaliteit levert.

Logistiek medewerker (niveau 2, bol)

Zonder logistiek komt ook de krijgsmacht stil te liggen. Je collega’s moeten immers bevoorraad worden. In de kazernes maar ook op oefening en uitzending. Soms onder moeilijke omstandigheden en met beperkte budgetten. Dus houden we een scherpe voorraadadministratie bij en gaan we slim om met magazijnbeheer en transport. Dat maakt jouw werk extra uitdagend! Na de opleiding logistiek kun je solliciteren op functies bij de Landmacht en Luchtmacht. Maar met je mbodiploma en de bijzondere ervaring die je opdoet, heb je ook een prima basis voor een logistieke of administratieve startfunctie. Of voor een mbo-opleiding op een hoger niveau. Bij de Landmacht ga je aan de slag bij Bevoorrading & Transport. Daar vervoer je alles wat een eenheid nodig heeft. En dat is heel wat. Kleding, voedsel, munitie, brandstof, noem maar op. Ook opslag en voorraadbeheer behoren tot je taken.

Logistiek teamleider (niveau 3, bol)

Kun jij goed organiseren en weet je van aanpakken? Dan is een afwisselende baan als logistiek teamleider bij Defensie iets voor jou. Bij de Landmacht ga je aan de slag bij Bevoorrading & Transport. Met een VeVadiploma op niveau 3 kun je solliciteren op een baan als onderofficier. Je bent dan niet alleen verantwoordelijk voor goederen, maar ook voor jouw manschappen. Je coördineert werkzaamheden met betrekking tot goederenontvangst en –opslag, voorraadinventarisatie en het verzamelen en verzendklaar maken van goederen. Je verdeelt de werkzaamheden onder je manschappen, maar natuurlijk steek je zelf ook de handen uit de mouwen. Bij de Luchtmacht ga je je bezighouden met materieelvoorziening. Je komt hier materialen in alle vormen en maten tegen. Aan jou de taak om ze op tijd bij het juiste Luchtmachtonderdeel te krijgen. Je werkplek is het squadron, de Expeditie of de afdeling Logistiek.

Eerste monteur mechatronica (niveau 3, bol)

7 5

In het leger werken ook techneuten. Kies je voor een technisch beroep bij Defensie, dan word je ingezet bij de technische dienst, de wapentechniek, in de werktuigbouw of energietechniek. Je bouwt zowel eenvoudige als ingewikkelde mechatronische producten of machines, regelt deze af en test ze. Dit doe je aan de hand van een werkplan en technische tekeningen die je van je leidinggevende krijgt. Je zorgt ervoor dat het gereedschap in orde is en dat de meetapparatuur goed is ingesteld. Zodra jij afwijkingen ziet, geef je dit door aan je leidinggevende. Na overleg pas je het onderdeel aan en test je alle onderdelen opnieuw.

10 8 6


‘Mijn moeder is trots op mij’ Lars Waagenaar (student) Lars Waagenaar (18) wilde altijd al in het leger. “Ik heb de praktijkschool gedaan en volg nu de opleiding Veiligheid en vakmanschap, niveau 2. Het gaat me goed af en ik heb er wel vertrouwen in dat ik bij Defensie word toegelaten. Ik wil daar na de zomer solliciteren bij het Korps Mariniers. Je moet niet alleen een goede conditie hebben, maar ook een vrij zware psychologische test afleggen. Ik leer nu al allerlei militaire vaardigheden, zoals kaartlopen met een kompas en ZHKH (een soort EHBO). Ook ga ik elke maand een week op stage in Rotterdam. Daar ontmoet ik jongens en meisjes van andere roc’s die ook in het leger willen. Ik ben graag in de praktijk bezig en vind de meeste oefeningen ook niet echt moeilijk. Toen we voor het eerst moesten abseilen vond ik het wel spannend, maar toen ik het een keer gedaan had, ben ik meteen nog maar een keer gegaan. Als je hier op school moeite hebt met de theorie word je goed geholpen. Ik vind het Graafschap College een goede school met een goede begeleiding.” Wat Lars ervan vindt om later ook als marinier uitgezonden te worden naar het buitenland: “Ik denk dat mijn moeder dan trots op mij is!”

7

8


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Ondernemende types Het Graafschap College helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je talenten. Dat doen we door je op te leiden voor een beroep, zodat je klaar bent om te gaan werken of om te starten met een vervolgopleiding. Maar we bieden je meer. Onze +punten bereiden je extra goed voor op je toekomst!

In het echt Tijdens je opleiding stage lopen bij de leukste bedrijven en instellingen in de regio? Werken aan leerzame opdrachten van en projecten voor échte opdrachtgevers? Als Graafschap College hebben we goede contacten in de regio en werken we nauw samen met bedrijven en instellingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst!

Begeleiding die jij nodig hebt

Ondernemende types, die kansen zien, pakken en benutten, daar zijn bedrijven en instellingen naar op zoek. Wij bereiden je daarop voor. In onze lessen besteden we aandacht aan ondernemendheid en ondernemerschap. Misschien droom je er wel van om straks eigen baas te worden? Ook daar kunnen we je bij helpen! Je kunt, naast je opleiding, extra lessen over ondernemerschap volgen via een keuzedeel. Kortom, met ons ondernemend onderwijs maken wij van jou een ondernemend type!

Bovengemiddeld goed De kwaliteit van ons onderwijs is goed. Al meerdere jaren is ons percentage geslaagden (77%) hoger dan het landelijk gemiddelde (72%). Ook het percentage studenten dat onze school zonder diploma verlaat (3,8%), is lager dan het landelijk gemiddelde (5,4%). Onze studenten zijn bovengemiddeld tevreden, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen zich veilig op school en zijn erg tevreden over de beschikbare faciliteiten. (Bron: DUO, JOB-tevredenheidsonderzoek)

Over de grens Tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Vrijwel al onze opleidingen bieden buitenlandse activiteiten aan: één of meerdaagse excursies, stedentrips of uitwisselingen met andere scholen in de Euregio en de rest van Europa. Ook lopen steeds meer studenten stage in het buitenland, van net over de grens tot ver buiten Europa. Voor al deze activiteiten geldt: je doet nieuwe ervaringen op, je leert een andere cultuur kennen, je verbreedt je horizon en je talenkennis krijgt een ‘boost’. Met internationale leer- en werkervaring onderscheid je je van anderen. Heel handig als je straks een baan zoekt!

We vinden het belangrijk dat je, tijdens je opleiding, de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider (mentor) waarmee je regelmatig contact hebt. Heb je advies of hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, je problemen hebt met leren of thuis problemen hebt? Dan kun je voor advies en hulp terecht bij de loopbaan- of zorgdecaan. Heb je meer, intensieve of specifieke hulp of begeleiding nodig? Dan kun je ook bij ons Loopbaanplein terecht.

9

10


‘HELP! IK KAN NIET KIEZEN!’ ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’

‘HELP! Ik kan niet kiezen!’

Vindt uw kind het lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Begrijpelijk. Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Als ouder heeft u een belangrijke rol. Uw voorkeuren spelen soms bewust of onbewust mee. Ook bespreekt uw kind zijn of haar overwegingen vaak met u. Misschien wil uw kind juist niet praten over het maken van een opleidingskeuze. Hoe gaat u dan tóch het gesprek aan? In de brochure ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’ geven wij praktische tips. De brochure bevat ook belangrijke informatie over het mbo, die bepalend is voor het maken van keuzes.

Vind je het lastig om een keuze voor een vervolgopleiding te maken? Heel begrijpelijk! Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Het gaat over jouw toekomst en die toekomst lijkt soms nog zo ver weg… Maak je geen zorgen… wij helpen je graag! De weg naar het maken van een opleidingskeuze bestaat uit vier fases: ik heb geen idee, ik weet het al een beetje, ik ga op onderzoek uit, ik hak de knoop door. Per fase hebben we tips voor je! Op de pagina hiernaast vind je er een paar. Meer tips nodig?

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpmijnkindkannietkiezen

! s p i t e g i d n a H Begin niet op het laatste moment, maar neem de tijd om je te oriënteren!

Bezoek de Scholenmarkt en de open dagen! Kijk rond welke opleidingen er zijn en ga in gesprek met studenten, docenten en decanen.

Begin ermee om jezelf beter te leren kennen en vraag ook anderen naar je sterke en minder sterke kanten.

Raak niet in paniek … zie de opleiding die je nu kiest als een mooi begin. Na het behalen van je diploma kun je altijd verder leren. Ook begin je bij veel mboopleidingen met een brede basis. Pas na één of twee jaar kies je écht een profiel.

Ga niet alleen op onderzoek uit, maar betrek anderen (bijvoorbeeld je ouders).

Iedere opleiding heeft voor- en nadelen. De perfecte opleiding bestaat misschien wel niet?

Loop een dagje mee! Ga naar www.mbodoetinchem.nl, registreer je en kies de opleiding waar je wilt meelopen. Doe de interessetest op www.kiesmbo.nl/ interessetest.

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpikkannietkiezen

Aanmelden doe je zo! Heb je de knoop doorgehakt? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via het digitaal aanmeldformulier. Dat vind je op onze website op de pagina van het profiel van jouw keuze. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Kijk goed naar de toelatingseisen en -procedure op de website, want voor sommige opleidingen is een bepaalde activiteit, zoals een gesprek, (fysieke) test, opdracht of bijeenkomst verplicht. Ons streven is om je zo snel mogelijk bericht te geven over je toelating. Wanneer je het dringende advies krijgt om een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

11

12


JOUW LOCATIE Onze medewerkers voelen zich betrokken bij de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons op school. Daarom bieden we je een veilige, vertrouwde en sfeervolle leeromgeving; licht, ruim en met moderne onderwijsfaciliteiten. De opleidingen in deze brochure worden gegeven op de nieuwe locatie Sportweg in Doetinchem. Locatie Sportweg Nieuw schoolgebouw (2018) voorzien van de modernste faciliteiten en voorzieningen Ligging op uniek sportpark Dichtbij topsporthal met turn-, fitness-, dans- en gymzaal en dojo Onderwijsleercentrum (OLC), voorzien van alle gemakken Gezonde schoolkantine Sportweg 3, 7006 GJ Doetinchem T: 0314 353 950

Meer over het mbo Er is veel informatie over het mbo beschikbaar. Op onze website staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Hieronder vind je de verkorte versie.

Bol en bbl

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg, bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het grootste verschil is dat je bij de bol-opleiding de meeste tijd op school zit en daarnaast stage loopt, bij de bbl-opleiding heb je een baan en ga je één of twee dagen in de week naar school.

Studentenreisproduct (OV-kaart) Als je een bol-opleiding volgt, kun je – ongeacht je leeftijd – ook een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen. Kijk op www.duo.nl.

Opbouw opleidingen

Tegemoetkomingen

Toelatingseisen en -procedure

Op onze website vind je bij iedere opleiding informatie over:

Iedere opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met algemene en beroepsgerichte vakken, een profieldeel met vakken die horen bij het beroep, en keuzedelen die verbredend of verdiepend zijn. Daarnaast werk je of loop je stage bij een bedrijf of instelling.

Om toegelaten te kunnen worden, gelden wettelijke eisen en soms ook aanvullende toelatingseisen. Soms is er sprake van beperkte toelating. De toelatingsprocedure kan per opleiding en per situatie verschillen.

Les- of cursusgeld

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan betaal je lesgeld. Volg je een bbl-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. Kijk op de website voor de juiste bedragen.

Kinderbijslag

Ben je nog geen 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan krijgen je ouders meestal nog kinderbijslag. Volg je de bbl-opleiding, dan heb je meestal een baan en eigen inkomsten. Dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Kijk voor meer info op www.svb.nl

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en volg je een bol-opleiding? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, is dat een gift of een prestatiebeurs. Kijk op www.duo.nl voor alle informatie. 13

Lees alles over het mbo op onze website

Ben je nog geen 18 jaar en kunnen je ouders niet of weinig meebetalen aan je opleiding? Dan heb je in sommige gevallen recht op financiële ondersteuning in de schoolkosten. Kijk op www.duo.nl.

Schoolkosten

Naast les- of cursusgeld kan iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken krijgen met kosten voor onderwijsbenodigdheden, extra activiteiten en het volgen van keuzedelen. De schoolkosten verschillen per opleiding. Uitgebreide informatie over de schoolkosten vind je bij de opleidingsinformatie.

Kans op werk

Als je je diploma hebt behaald, kun je gaan werken. Hoe groot je kansen op de arbeidsmarkt zijn, lees je onder de button Studie in Cijfers op de profielpagina’s.

Verder leren

Binnen het mbo sluiten opleidingen vaak op elkaar aan. Je kunt dan doorstromen naar een hoger niveau. Met een niveau 4- diploma kun je verder op het hbo.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 14


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure richting Defensie 20/21  

Opleidingenbrochure richting Defensie 20/21