Page 1

ENTREEOPLEIDINGEN N 2019 OPLEIDINGE

2020 - 2021

ENTREE-OPLEIDING

‘Van helemaal niets tot iets unieks, van ruw materiaal tot een mooi eindproduct. Dat heb ik hier geleerd.’

Entree: als je houdt van aanpakken

Entree, niet te veel praten, maar doen!

Uitstroom naar niveau 2 of werk

Meer informatie? Kijk op www.graafschapcollege.nl en kom naar onze open dagen!


HET GRAAFSCHAP COLLEGE Welkom! In deze opleidingenbrochure vind je informatie over de verschillende profielen en varianten van de Entree-opleiding. Ben je ook geïnteresseerd in de mbo-opleidingen van het Graafschap College, bijvoorbeeld voor wanneer je je Entree-diploma hebt gehaald? Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Het mbo leidt mensen op voor een beroep, tot vakman of vakvrouw, zowel in de beroepsopleidende (bol) als in de beroepsbegeleidende (bbl) leerweg. Bij het Graafschap College kun je kiezen uit tal van opleidingen op het gebied van techniek, informatica, economie, dienstverlening, zorg, welzijn en sport. Denk aan monteurs, servicemedewerkers, onderwijsassistenten, technisch specialisten, kappers, timmerlieden, verpleegkundigen, beveiligers, bakkers, sportleiders, autotechnici, reisleiders, administratief medewerkers, chauffeurs, ict’ers en nog veel meer! Van alle opleidingen hebben we uitgebreide informatie. Lees de opleidingenbrocures, kijk op de website en kom naar onze open dagen. Laat je informeren en inspireren! Hiernaast zie je een overzicht van alle opleidingenbrocures die er zijn, van de Entree-opleiding en alle mbo-opleidingen, maar ook van het vavo (vwo, havo en vmbo-tl voor 18-plussers), Taalschool en Inburgering. Neem snel een kijkje!

Overzicht van alle brochures Economie & Dienstverlening Economie en administratie • Retail en commercie • Transport en logistiek • Defensie Handhaving en beveiliging • Horeca, bakkerij en faciliteiten • Toerisme en recreatie • Uiterlijke verzorging Ondernemen en leidinggeven Techniek & Informatica Gebouwde omgeving • Engineering Metaal en mechatronica • Mobiliteit en voertuigen • Ict en mediavormgeving Zorg, Welzijn & Sport Zorg • Welzijn • Sport en bewegen • Dienstverlening en ondersteuning Educatie & Participatie • Entree-opleiding • Vavo • Taalschool • Inburgering

Inhoudsopgave 1

3

Het Graafschap College

7

5

Richting Entree-opleiding

9

Het verhaal van Armando Geukes

13

HELP! Ik kan niet kiezen!

Mogelijkheden bij Entree-opleiding

11

Mogelijkheden bij Entree-opleiding

15

Graafschap College Altijd een + punt

17

Jouw locatie

Meer over het mbo

www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl

1

2


Niet te veel praten, maar gewoon doen! Ben jij op 1 augustus van het schooljaar waarin je wilt starten 16 jaar of ouder en heb je nog geen diploma voortgezet onderwijs? Weet je nog niet precies welke richting je op wilt? Wil je meer weten over werken in Nederland? Start dan met de Entree-opleiding en kies voor een van de negen profielen. De profielen

RICHTING ENTREE-OPLEIDING Opleiding

Profiel

Duur

Leerweg

Entree-opleiding

Assistent verkoop/retail

1 jaar

bol en bbl

Assistent dienstverlening en zorg

1 jaar

bol en bbl

Assistent logistiek

1 jaar

bol en bbl

Assistent horeca, voeding of

1 jaar

bol en bbl

1 jaar

bol en bbl

Assistent mobiliteitsbranche

1 jaar

bol en bbl

Assistent procestechniek

1 jaar 1 jaar

bbl bol en bbl

1 jaar

bol en bbl

voedingsindustrie Assistent bouwen, wonen en onderhoud

bereiden voor op beroepsrichtingen zoals logistiek, zorg, horeca, techniek en groen. Je wordt opgeleid op assistentenniveau. Voor alle profielen geldt dat je graag met je handen werkt en dat je het leuk vindt om

Assistent installatie- en

praktisch bezig te zijn. Aan de hand van praktijkgerichte opdrachten leer je allerlei studievaardigheden

constructietechniek

en werk je aan je eigen ontwikkeling. Je leert je werk plannen, uitvoeren, afronden en beoordelen. Leren

leefomgeving

Assistent plant en (groene)

samenwerken is ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Met een Entree-diploma kun je onder bepaalde voorwaarden doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2, of je wordt voorbereid op

NB Studenten met een taalachterstand doen in principe twee jaar over de opleiding.

doorstroom naar werk. 3

4


ENTREEOPLEIDING

Assistent logistiek Vind je het leuk om in een magazijn met bijvoorbeeld een heftruck en/of computer te werken? Kun je goed organiseren en plannen? Vind je het niet erg om soms binnen en soms buiten te werken? Kies dan voor de logistiek. Als assistent logistiek werk je bij een groothandel of in een magazijn. Je helpt bij het laden, lossen en verplaatsen van goederen. Dat moet op rolletjes lopen. Ook het verpakken en verzendklaar maken van artikelen en het controleren van leveringen hoort erbij.

Mogelijkheden bij de Entree-opleiding

Assistent verkoop/retail

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Ben je klantgericht en dienstverlenend? Ben je netjes en precies? Dan is assistent verkoop/retail iets voor jou. Je hebt verschillende taken. Je assisteert bij de goederen-ontvangst in het magazijn, daarnaast zorg je ervoor dat de winkel er schoon en netjes uitziet en dat de voorraad wordt aangevuld. Natuurlijk heb je ook contact met de klanten. Het is jouw taak om de klant te helpen of door te verwijzen naar een collega.

Vind je het leuk om in een keuken, bakkerij of restaurant te werken? Vind je het niet erg om ‘s morgens vroeg, ‘s avonds of in het weekend te werken? Kies dan voor dit profiel. Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie help jij bij de voorbereidingen in de keuken, de bakkerij of in het restaurant. Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten. Hygiëne is hierbij heel belangrijk. Als je in een restaurant werkt, zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk.

Assistent dienstverlening en zorg Vind je het leuk om voor en met mensen te werken? Vind je het fijn om ervoor te zorgen dat mensen prettig kunnen leven en zich op hun gemak voelen? Dan is dit profiel iets voor jou. Als assistent dienstverlening en zorg help je bijvoorbeeld in een sportschool, of je helpt zieken, ouderen of gehandicapten met allerlei dagelijkse, huishoudelijke dingen. Bijvoorbeeld met licht schoonmaakwerk, boodschappen doen, koken of afwassen. Soms ondersteun je door kinderen of huisdieren te verzorgen. Soms doe je ook licht verzorgend werk, onder deskundige begeleiding van een professional. Een gezellig praatje maken hoort er ook bij, daar houden de meeste mensen van.

5

Assistent bouwen, wonen en onderhoud Ben je technisch aangelegd en vind je het leuk om in de bouw te werken? Als assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je alle kanten uit! Je helpt bij allerlei bouwklussen, zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld met het plaatsen van steigers, sloopwerk en verfwerk. Ook zorg je ervoor dat alles netjes wordt opgeleverd. Je zorgt dat je collega’s met de juiste materialen en gereedschappen kunnen werken. Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken.

10 6


‘Leuk dat je met veel machines kunt werken!’ Armando Geukes (student) Entree-opleiding, Assistent installatieen constructietechniek, Stageplaats: Riad Metaal, Didam De grote hal van Riad Metaal in Didam staat vol met zware machines en constructiematerialen. Metalen buizen, rond en vierkant, en allerlei maten plaatwerk. Een collega op de heftruck steekt de hand op naar student Armando Geukes. Hij werkt nu een aantal maanden bij het bedrijf en weet er inmiddels feilloos de weg: “Ik heb in mijn stage nu met bijna alle machines gewerkt, die afwisseling is leerzaam en leuk. We maken hier vooral metalen frames, bijvoorbeeld voor meubels. We hebben ook een eigen poedercoatstraat, het is altijd mooi om daar bij te helpen.” Trots laat hij een strak, zwart gemoffeld frame voor een bankstel zien, dat klaar is om op de vrachtwagen te worden geladen: “De klant verwacht een goed product, dat op tijd af is. Als je dat met het team hier voor elkaar krijgt, dan voelt dat lekker.”

Voorbereiding op startkwalificatie

De schoolloopbaan van Armando verliep wat anders dan gebruikelijk: “Ik heb geen diploma’s van het voortgezet onderwijs, heb wel thuisstudie op vwo-niveau gedaan en had plannen om naar de universiteit te gaan. Dat is door omstandigheden allemaal niet zo gelopen als gedacht. Inmiddels weet ik precies wat ik wil, maar daar heb ik wel een startkwalificatie voor nodig. De Entree-opleiding is daar een ideale tussenstap voor. Ik heb bij de Entree-opleiding voor assistent installatie- en constructietechniek gekozen, omdat ik het een uitdaging vind om met mijn handen iets te maken. Van helemaal niets tot iets unieks, van ruw materiaal tot een mooi eindproduct. Dat heb ik hier nu geleerd.”

Precies en geconcentreerd

Voor dit werk moet je aan willen pakken en niet bang zijn om je handen een beetje vuil te maken. “Ook moet je precies en geconcentreerd kunnen werken, omdat je vaak in series produceert. Het eerste frame moet even recht zijn als het laatste,“ lacht Armando. Hij laat zien hoe hij met een grote ponsmachine gaten maakt in een metalen buis. “Als die maar iets op de verkeerde plek zitten, word je bij de eindmontage niet vrolijk.”

7

Prima werksfeer

Het is ook handig dat je een beetje snel kunt schakelen: “Soms is het nodig om even alles te laten vallen en samen te werken aan een grote opdracht die snel de deur uit moet. Daarom vinden ze het bij het bedrijf ook belangrijk dat je met veel machines kunt werken. Collega’s helpen je er graag bij om alles te leren. Ze geven goede tips en leggen geduldig uit. De werksfeer is prima. We kunnen ‘knallen’ om iets af te maken, maar men houdt ook wel van een geintje tussendoor. Een tijdje terug hebben ze me op een heftruck gezet, waar ik dan een heel klein ding mee moest oppakken. Dat was dik lachen!”

Veilig leren werken

Armando is twee dagen per week op zijn stage en drie dagen op school: “Daar hebben we algemene vakken als rekenen, Nederlands en burgerschap. Maar we hebben ook veel vaktheorie. Bijvoorbeeld algemene gereedschapskennis en VCA, waarbij je leert over veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast leer je in de werkplaats om veilig machines als kolomboren en zaagtafels te bedienen. Ook krijg je een stukje installatietechniek waarbij je stopcontacten en gas- en waterleidingen leert aanleggen. Ik heb prima docenten, ze zijn aardig en je kunt er met al je vragen terecht. De klas is ook gezellig, met mensen met heel verschillende achtergronden.”

Klaar voor de volgende stap

Over een paar weken heeft Armando zijn diploma binnen: “Dan kan ik verder,” knikt hij tevreden. “Ik wil bij de Landmacht gaan werken en start komend schooljaar met de VeVa-opleiding. Het plan is dat ik mijn stage bij de Luchtmobiele Brigade ga lopen, ik heb de intake daarvoor al gehad en dat is prima gegaan.” Hoewel hij ernaar uitkijkt daar te beginnen, heeft hij het bij Riad Metaal ook echt naar zijn zin gehad: “Het bedrijf heeft me aangeboden om te blijven, maar ik wil toch mijn droom volgen om beroepsmilitair te worden. Door deze opleiding en werkervaring hier kan ik die stap nu zetten.”

8


ENTREEOPLEIDING

Entree: als je houdt van aanpakken, gewoon doen!

Mogelijkheden bij de Entree-opleiding

Assistent installatie- en constructietechniek

Assistent mobiliteitsbranche Vind je het leuk om met fietsen, auto’s, gereedschap, machines en materialen te werken? Werk je graag in een werkplaats? Maar soms ook buiten? Dan is dit profiel iets voor jou. Als assistent mobiliteitsbranche weet jij veel van verschillende soorten voertuigen. Je werkt onder leiding van een ervaren technicus. Jij helpt met technische klussen, bijvoorbeeld controle van een voertuig. Dan kijk je of alles nog veilig werkt, zoals de remmen, lichten, knipperlichten. Soms doe je onderhoudsbeurten en voer je eenvoudige reparaties uit. Een technische baan!

Hou je van gereedschap, machines en materialen? Of wil je graag met computers werken? Een assistent installatie- en constructietechniek kan veel kanten op. Je werkt bijvoorbeeld bij mensen thuis of in kantoorpanden aan het leggen van kabels of het ophangen van radiatoren. Maar je kan ook buiten aan de slag, bijvoorbeeld met het aanleggen van zonnepanelen. Of je werkt in de metaalwerkplaats, waar je metaal zaagt, boort, knipt en last. Veiligheid is hierbij natuurlijk belangrijk!

Assistent plant en (groene) leefomgeving Assistent procestechniek Hou je van werken in een industriële omgeving? Wil je graag weten hoe machines werken? Dan is procestechniek iets voor jou. Bij grotere bedrijven worden producten met behulp van machines gemaakt. Denk aan een lopende band, waar een product allerlei bewerkingen ondergaat. Als assistent procestechniek bedien je één of meer machines en zorg je ervoor dat de machines en installaties in de fabriek goed werken. Je werkt volgens vaste procedures en voorschriften. De veiligheid is immers erg belangrijk. Je werkt altijd onder begeleiding van een leidinggevende of collega. Je kunt dit profiel alleen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. 9

Heb je groene vingers en vind je het leuk om met planten te werken? Werk je graag in de natuur? Kies dan voor dit profiel. Als assistent plant en (groene) leefomgeving kun je in een kwekerij werken en verzorg je het zaaien, watergeven en onkruid weghalen. Of je werkt buiten en verzorgt het groen rond kantoren, bij sportterreinen, in parken of op begraafplaatsen. Bezoekers en voorbijgangers vinden het vaak leuk als je uitlegt wat je aan het doen bent. Samen met Zone.college Het profiel plant en (groene) leefomgeving wordt in samenwerking met Zone.college aangeboden. De meeste lessen volg je op het Graafschap College en voor sommige lessen ga je naar Zone.college. Als je je diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar een ‘groene’ opleiding op niveau 2 bij een agrarische school.

Voor dit profiel word je ook ingeschreven bij het Zone.college!

10


GRAAFSCHAP COLLEGE

ALTIJD EEN + PUNT Entree algemeen Weet je nog niet welke van de negen profielen van de Entree-opleiding je moet kiezen? Meld je dan via de website aan voor ‘Entree algemeen’. We nodigen je dan uit voor een oriënterend toelatingsgesprek waarin we kijken waar jouw interesses liggen en welk profiel het best bij je past. Het Graafschap College is een regionaal opleidingencentrum (roc), dat middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt. Mensen uit de Achterhoek en de Liemers, maar ook van daarbuiten, komen naar onze school. Iedereen van 16 tot wel 100 jaar kan bij het Graafschap College terecht. Een leven lang ontwikkelen staat bij ons centraal. Het Graafschap College biedt een ruim aanbod van mbo-opleidingen in de beroepsopleidende (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Maar dat niet alleen. De sector Educatie & Participatie verzorgt onder andere de Entree-opleiding, vavo (eenjarige opleidingen vwo, havo en vmbo-tl, voor studenten van 18 jaar en ouder), Nederlands als tweede taal en inburgering. Ook verzorgt het Graafschap College (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen.  We besteden veel zorg aan ons onderwijs. Onze medewerkers voelen zich betrokken bij onze school en de studenten, cursisten en deelnemers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op school veilig en vertrouwd voelt en bieden kwalitatief goed onderwijs. Onze pluspunten bereiden je extra goed voor op jouw toekomst!

In het echt Tijdens je opleiding stagelopen bij de leukste bedrijven en instellingen in de regio? Werken aan leerzame opdrachten van en projecten voor échte opdrachtgevers? Als Graafschap College hebben we goede contacten in de regio en werken we nauw samen met bedrijven en instellingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst!

Begeleiding die jij nodig hebt We vinden het belangrijk dat je, tijdens je opleiding, de begeleiding krijgt die jij nodig hebt. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider (mentor) waarmee je regelmatig contact hebt. Heb je advies of hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, je problemen hebt met leren of thuis problemen hebt? Dan kun je voor advies en hulp terecht bij de loopbaan- of zorgdecaan. Heb je meer, intensieve of specifieke hulp of begeleiding nodig? Dan kun je ook bij ons Loopbaanplein terecht.

11

Theorie en praktijk dichtbij elkaar In de Entree-opleiding zijn leren en doen nauw met elkaar verbonden. Wat je op school leert tijdens de lessen, sluit goed aan op wat je leert bij je stage- of leerbedrijf.

Entree: een optie voor iedereen! Er is één Entree-opleiding met negen verschillende profielen. Binnen die negen profielen biedt de Entree-opleiding verschillende maatwerkvarianten. Entree Werkt: een Entree-opleiding speciaal voor studenten die voornamelijk op de werkvloer van een bedrijf leren in de praktijk (onbetaald). In het rooster zijn momenten opgenomen waarop je, binnen het bedrijf, individueel of in een klein groepje contact hebt met de docent. Deze variant wordt in principe aangeboden in de bol. Een bbl-variant (beroepsbegeleidende leerweg) is bespreekbaar. Entree Taal: een Entree-opleiding voor niet-Nederlandstalige studenten. Je wordt in deze variant ondergedompeld in de Nederlandse taal en de lessen worden aangepast aan jouw taalniveau. De opleiding duurt in principe twee jaar. Entree Taal Werkt: een Entree-opleiding voor studenten die Entree Werkt willen gaan doen, maar nog te weinig ervaring hebben met de Nederlandse taal en/of met werknemersvaardigheden. Je volgt in deze variant eerst een schooltraject en daarna ga je in een bedrijf binnen Entree Werkt verder. De opleiding duurt in principe twee jaar. Entree Plus: een Entree-opleiding in trajectvorm. Je volgt de Entree-opleiding en tegelijkertijd ga je voor praktijkvaardigheden op niveau 2 aan de slag. De trajecten worden opgestart voor profielen met een grote vraag vanuit de arbeidsmarkt. De trajecten worden aangeboden in combinaties van bol en bbl en hebben in principe een baangarantie. Entree-Inburgering: in bepaalde gevallen kan het volgen van een inburgeringscursus op de Taalschool gecombineerd worden met de Entree-opleiding.

12


‘HELP! IK KAN NIET KIEZEN!’ ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’

‘HELP! Ik kan niet kiezen!’

Vindt uw kind het lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Begrijpelijk. Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Als ouder heeft u een belangrijke rol. Uw voorkeuren spelen soms bewust of onbewust mee. Ook bespreekt uw kind zijn of haar overwegingen vaak met u. Misschien wil uw kind juist niet praten over het maken van een opleidingskeuze. Hoe gaat u dan tóch het gesprek aan? In de brochure ‘HELP! Mijn kind kan niet kiezen!’ geven wij praktische tips. De brochure bevat ook belangrijke informatie over het mbo, die bepalend is voor het maken van keuzes.

Vind je het lastig om een keuze voor een vervolgopleiding te maken? Heel begrijpelijk! Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zómaar. Het gaat over jouw toekomst en die toekomst lijkt soms nog zo ver weg… Maak je geen zorgen… wij helpen je graag! De weg naar het maken van een opleidingskeuze bestaat uit vier fases: ik heb geen idee, ik weet het al een beetje, ik ga op onderzoek uit, ik hak de knoop door. Per fase hebben we tips voor je! Op de pagina hiernaast vind je er een paar. Meer tips nodig?

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpmijnkindkannietkiezen

Download de brochure op: graafschapcollege.nl/helpikkannietkiezen

! s p i t e g i d n a H Begin niet op het laatste moment, maar neem de tijd om je te oriënteren!

Bezoek de Scholenmarkt en de open dagen! Kijk rond welke opleidingen er zijn en ga in gesprek met studenten, docenten en decanen.

Begin ermee om jezelf beter te leren kennen en vraag ook anderen naar je sterke en minder sterke kanten.

Raak niet in paniek … zie de opleiding die je nu kiest als een mooi begin. Na het behalen van je diploma kun je altijd verder leren. Ook begin je bij veel mboopleidingen met een brede basis. Pas na één of twee jaar kies je écht een profiel.

Ga niet alleen op onderzoek uit, maar betrek anderen (bijvoorbeeld je ouders).

Iedere opleiding heeft voor- en nadelen. De perfecte opleiding bestaat misschien wel niet?

Loop een dagje mee! Ga naar www.mbodoetinchem.nl, registreer je en kies de opleiding waar je wilt meelopen. Doe de interessetest op www.kiesmbo.nl/ interessetest.

Aanmelden doe je zo! Wil je je aanmelden voor de Entree-opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart via onze website: www.graafschapcollege.nl. Aanmelden betekent niet automatisch dat je wordt toegelaten. Je ontvangt eerst een uitnodiging voor een toelatingsgesprek. Ons streven is om je binnen twee tot vier weken na het toelatingsgesprek te laten weten of je met de Entree-opleiding kunt starten. Wanneer de opleiding niet bij je past, kun je op het Loopbaanplein een adviesgesprek voeren met één van onze decanen. Hij of zij helpt je met het maken van een andere keuze. Flexibele instroom De Entree-opleiding start ieder jaar direct na de zomervakantie. Het kan gebeuren dat je door omstandigheden later in het schooljaar wilt instromen. Vaak kan dat.Neem hierover contact op met de sector Educatie & Participatie. Bel 0314 353 800 en vraag naar de decaan van de Entree-opleiding. In overleg bekijken we wat de mogelijkheden voor jou zijn.

13

14


JOUW LOCATIES We vinden het belangrijk dat je je ‘thuis’ voelt bij ons op school. Daarom doen we er alles aan om je een veilige en vertrouwde leeromgeving te bieden, met moderne onderwijsfaciliteiten. We kennen onze studenten bij naam en je kunt altijd makkelijk bij iemand terecht. Bij de inrichting van onze locaties zijn licht, ruimte en veiligheid belangrijk. Onze praktijkruimtes zijn voorzien van de nieuwste apparatuur en materialen uit de branche. De Entree-opleiding wordt op verschillende locaties, in Doetinchem, Winterswijk en Terborg, gegeven. Sector Educatie & Participatie Entree-opleiding Locatie Julianaplein Julianaplein 2, 7001 HG Doetinchem Telefoon: 0314 - 353 800 julianaplein@graafschapcollege.nl www.graafschapcollege.nl

15

16


Meer over Entree en mbo

Lees alles over Entree op onze website

Er is veel informatie over de Entree-opleiding en het mbo beschikbaar. Op onze website staat al die info overzichtelijk bij elkaar. Hier vind je de verkorte versie.

Bol en bbl

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg, bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het grootste verschil is dat je bij de bol-opleiding de meeste tijd op school zit en daarnaast stage loopt, bij de bbl-opleiding heb je een baan en ga je één dag in de week naar school.

Als je een bol-opleiding volgt, kun je in de meeste gevallen ook een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen. Kijk op www.duo.nl.

Opbouw opleidingen

Tegemoetkomingen

Toelatingseisen en -procedure

Op onze website vind je bij iedere opleiding informatie over:

Iedere opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met algemene en beroepsgerichte vakken en een profieldeel met vakken die horen bij het beroep. Daarnaast werk je of loop je stage bij een bedrijf of instelling.

Om toegelaten te kunnen worden, gelden wettelijke eisen en soms ook aanvullende toelatingseisen. De toelatingsprocedure kan per opleiding en per situatie verschillen.

Les- of cursusgeld

Ben je nog geen 18 jaar en kunnen je ouders niet of weinig meebetalen aan je opleiding? Dan heb je in sommige gevallen recht op financiële ondersteuning in de schoolkosten. Kijk op www.duo.nl.

Schoolkosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan betaal je lesgeld. Volg je een bbl-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. Kijk op de website voor de juiste bedragen.

Naast les- of cursusgeld kan iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken krijgen met kosten voor onderwijsbenodigdheden, zoals boeken of werkkleding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Uitgebreide informatie over de schoolkosten vind je op de website bij de opleidingsinformatie.

Kinderbijslag

Aan het werk

Ben je nog geen 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan krijgen je ouders meestal nog kinderbijslag. Volg je de bbl-opleiding, dan heb je meestal een baan en eigen inkomsten. Als die inkomsten hoger zijn dan een bepaald bedrag, ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Kijk voor meer info op www.svb.nl

Studiefinanciering

Ben je ouder dan 18 jaar en volg je een bol-opleiding? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Afhankelijk van de opleiding die je volgt is dat een gift of een prestatiebeurs. Kijk op www.duo.nl voor alle informatie. 17

Studentenreisproduct (OV-kaart)

Als je na je Entree-opleiding aan het werk wilt, kijken we samen met jou naar de mogelijkheden. Medewerkers van ons Loopbaanplein geven je graag advies en ondersteuning bij het vinden van een baan die bij jou past.

Verder leren

Als je je Entree-diploma hebt, kun je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Binnen het mbo sluiten opleidingen vaak op elkaar aan, zodat je naar een nog hoger niveau kunt doorstromen. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

18


MEER WETEN?

OPEN DAGEN 2020 Vrijdag Zaterdag Dinsdag

31 januari 1 februari 4 februari

Doetinchem Doetinchem Groenlo

Kijk op www.graafschapcollege.nl

Profile for Graafschap College

Opleidingenbrochure richting Entree opleidingen 20/21  

Opleidingenbrochure richting Entree opleidingen 20/21