Page 1

2013

June Newsletter Greenpeace Volunteers

Συνάντηση των εθελοντών της Greenpeace με τον Kumi Naidoo, διευθυντή της Greenpeace International, Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 2013

1200, τόσα είναι τα θύματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα και η τιμή που πληρώνουμε για τη χρήση άνθρακα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Αυτό το σοκαριστικό νούμερο δείχνει η καινούργια έρευνά μας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και αποτυπώνεται σε καινούργια έκθεση: «Σιωπηλοί δολοφόνοι» την οποία πρέπει να διαβάσετε και να μεταδώσετε όπου μπορείτε. Η μάχη κατά της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας συνεχίζεται και τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να παλεύουμε για παραγωγή ενέργειας από 100% ΑΠΕ στο άμεσο μέλλον (μέχρι το 2050). Δύο καινούργια μεγάλα project έρχονται το επόμενο διάστημα. Κάποιοι από εσάς έχετε ήδη αρχίσει να δουλεύετε πάνω σε αυτά. Το πρώτο είναι η συνέχεια της εκστρατείας για την Αρκτική και οι Μέλισσες. Και οι 2 εκστρατείες αποτελούν προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές εκστρατείες μας και θα κάνουμε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Τα λέμε σύντομα από κοντά, καλή επιτυχία σε όλους!

Denys


ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χιλιάδες ζωές χαμένες στο όνομα του


υ λιγνίτη

Για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους και για την επιβάρυνση κάθε ελληνικού νοικοκυριού με 1.000 ευρώ ετησίως ευθύνεται η ρύπανση από την καύση λιγνίτη, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση της Greenpeace ‘Σιωπηλοί Δολοφόνοι’. Η έκθεση ρίχνει φως στις επιπτώσεις των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ, στη δημόσια υγεία. Εφόσον μάλιστα κατασκευαστεί, η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων κάθε χρόνο. Η έκθεση, η οποία στηρίζεται σε ειδική μελέτη που ανέθεσε η Greenpeace στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα είναι σιωπηλοί δολοφόνοι. Εξαπλωμένοι σε όλη την Ευρώπη, εκλύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους τοξικών αερίων και αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Αυτοί οι ρύποι εισχωρούν στους πνεύμονες και το αίμα των ανθρώπων προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα, κρίσεις άσθματος και άλλες βλάβες στην υγεία. Στην Ελλάδα, η καύση λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους και για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Οι γερασμένες μονάδες της ΔΕΗ καίνε το πιο βρώμικο καύσιμο στον κόσμο. Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν, κοστίζουν έως και 3,9 δις ευρώ ετησίως στην εθνική μας οικονομία, που θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα εδώ


ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Κουκ θερίσαμ

Λίγους μήνες πριν, χά εκατοντάδων καταναλ μεταλλαγμένα σε ένα χω με κτηνοτροφικό κουκί π Τους τελευταίους αυτούς ανθίζει, τον καρπό να ω συγκομιδή. Τώρα τα κουκ για να γίνουν τροφή γι

Η λύση υπάρ

Διαβάσ

του


κί το κουκί με το χωράφι!

άρη στην άμεση ανταπόκριση λωτών, φυτέψαμε τη λύση για τα ωράφι 50 στρεμμάτων: το γεμίσαμε που θα γίνει ελληνική ζωοτροφή. ς μήνες, είδαμε το χωράφι μας να ωριμάζει και να ετοιμάζεται για τη κιά θερίστηκαν και συσκευάστηκαν, ια ζώα που θα παράγουν γάλα.

ρχει και είναι ελληνική.

στε τη συνέχεια

υ άρθρου

εδώ


ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Οι φάλαινες στο δικαστήριο

Μετά από επανειλημμένα αιτήματα από την παγκόσμια κοινότητα, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1986. Η Ιαπωνία όμως συνεχίζει να κυνηγά αυτά τα καταπληκτικά θαλάσσια θηλαστικά στην Ανταρκτική, στο όνομα της επιστημονικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι όλες οι απαραίτητες έρευνες σχετικά με αυτές τις φάλαινες μπορούν να πραγματοποιηθούν με μη θανατηφόρα μέσα. Στις 28 Ιουνίου ξεκίνησε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ακροαματική διαδικασία για το μέλλον των φαλαινών και της φαλαινοθηρίας. Η οριστική απόφαση αναμένεται στο τέλος του 2013. Διαβάστε περισσότερα εδώ (άρθρο στα αγγλικά)


Όταν συναντήσαμε τελευταία φορά τον πρωθυπουργό της Ινδονησίας Susilo Bambang Yudhoyono, ελπίζαμε ότι τα λόγια του «είμαστε στο ίδιο πλοίο», στα πλαίσια της προστασία του περιβάλλοντος της χώρας θα κρατούσαν στο πέρασμα του χρόνου. Σε ένα μεγάλο βαθμό, όντως αυτό ήταν αλήθεια. Η συνάντησή μας αυτή τη φορά με τον πρόεδρο έγινε στο Rainbow Warrior, το οποίο βρίσκεται σε περιοδεία διάρκειας ενός μήνα με το στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για την ανάγκη να προστατευθούν τα δάση και οι ωκεανοί της Ινδονησίας. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πλοίο μαζί με την Πρώτη Κυρία Ani Yudhoyono και αρκετούς από τους υπουργούς του. Είναι μια αξιοθαύμαστη αναγνώριση της δουλειάς μας στην Ινδονησία με σκοπό να προστατεύσουμε το εκεί πλούσιο περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στο ίδιο πλοίο


ΑΛΛΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

ΔΑΣΗ

Ένα χρόνο μετά το Ρίο+20: το κίνημα για ένα καλύτερο κόσμο μεγαλώνει Ένα χρόνο μετά την μεγαλύτερη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο, η Βραζιλία είναι πάλι στο προσκήνιο. Ένα εντυπωσιακό κίνημα μεγαλώνει καθώς οι άνθρωποι ξεσηκώνονται για άλλη μια φορά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ένα χρόνο πριν υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια. Όταν ξεκινήσαμε την εκστρατεία «Σώστε την Αρκτική» στο Ρίο, ο John Vidal της εφημερίδας Guardian προέβλεπε ότι η μάχη για την Αρκτική θα «μετατρεπόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους αγώνες για τα επόμενα 20 χρόνια» και φαίνεται πως είχε δίκιο. Από τότε, πάνω από 3 εκατομμύρια από εσάς έχετε ήδη ενωθεί για να υποστηρίξετε το κάλεσμά μας να κρατήσουμε την βιομηχανία πετρελαίου και τους στόλους ψαρέματος έξω από την Αρκτική και σας ευχαριστούμε για αυτό. Αν και η κατάσταση στον Αμαζόνιο φαίνεται ζοφερή, η συμμαχία πολιτών που ενώθηκαν γύρω από το Ρίο+20 για να απαιτήσει ένα νόμο για να σταματήσει οριστικά η αποψίλωση, γίνεται όλο και πιο δυνατή. Πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν τώρα τον αγώνα μας να σταματήσουμε την αποψίλωση μια και καλή. Δυστυχώς η αναγκαιότητα υπάρχει καθώς η αποψίλωση έχει ανέβει σε πολύ ψηλά σημεία: Δείκτες της περιόδου Αύγουστος 2012 έως και Απρίλης 2013 δείχνουν μια αύξηση 15% συγκρινόμενη με τον προηγούμενο χρόνο. Υποστηρίξτε την Βραζιλία ενώνοντας την φωνή σας στο κάλεσμα «Σώστε τον Αμαζόνιο». Άρθρο του Daniel Mittler, πολιτικού διευθυντή της Greenpeace International Διαβάστε περισσότερα εδώ (άρθρο στα αγγλικά)

H κυβέρνηση της Βραζιλίας αφιερώνει μια μέρα τον χρόνο για το περιβάλλον. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση χρησιμοποίησε την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Σε μια συνέντευξη τύπου στην Μπραζίλια αναδημοσίευσε παλαιότερα στοιχεία για την αποψίλωση στον Αμαζόνιο σε συνδυασμό με μελλοντικά σχέδια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την αποψίλωση ελαττωμένη κατά 4.571 km2 για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Ιούλιο του 2012. Η μείωση προέκυψε μετά από μια μεγάλη περίοδο ολοσχερούς εκμετάλλευσης της περιοχής. Η κυβέρνηση του Dilma θέλει την Βραζιλία ηγέτιδα στην αειφόρο ανάπτυξη. Εν τούτοις η αποψίλωση έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με το περασμένο έτος, στους τομείς εκτροφής βοοειδών και παραγωγής χυτοσιδήρου οι εργασιακές συνθήκες παραπέμπουν στην εποχή της δουλείας. Τα μισά από τα 452 κυβερνητικά προγράμματα θίγουν άμεσα την γη των ντόπιων πληθυσμών. Η παράνομη υλοτομία και η εκτροφή ζώων προσβάλλουν βάναυσα τα δικαιώματά τους. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων 50 ιθαγενείς δολοφονούνται ετησίως στην Βραζιλία. Η Greenpeace ζητά την οριστική παύση της εκμετάλλευσης του Αμαζονίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ (άρθρο στα αγγλικά)


Ζιζανιοκτόνα: το μυστικό συστατικό των Κινέζικων προϊόντων από βότανα ; Τα παραδοσιακά Κινεζικά βότανα έχουν σπουδαία φήμη για τις ιαματικές τους ιδιότητες, αλλά μια έρευνα της Greenpeace Ανατολικής Ασίας απεκάλυψε ότι αυτά τα βότανα έχουν επικαλυφθεί με ένα τοξικό κοκτέιλ καταλοίπων από ζιζανιοκτόνα, και αντίθετα εγκυμονούν μακροπρόθεσμα κινδύνους για την υγεία. Τα βότανα αποτελούν βασικό συστατικό της κινέζικης κουζίνας και χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική θεραπεία σε χώρες πέραν της Κίνας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το greenpeace.org/chinese-herbs Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ (κείμενο στα αγγλικά).

Το κόστος της βιομηχανικής ρύπανσης του νερού, πάνω στους ανθρώπους, στον πλανήτη και στο κέρδος. Μια εμπεριστατωμένη έκθεση – έρευνα της Greenpeace, με ολοκληρωμένη μελέτη των διαφόρων περιστατικών από την Ταϋλάνδη, Ρωσία, Φιλιππίνες, Κίνα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κάτω Χώρες και Σλοβακία, για πρώτη φορά σε ένα προσβάσιμο φάκελο που αποκαλύπτει το πραγματικό κόστος της βιομηχανικής ρύπανσης των υδάτων, για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την ευρύτερη οικονομία. Περιηγηθείτε στα κυριότερα σημεία, φωτογραφίες και βίντεο από αυτή την καινούργια έκθεση και δείτε στο τέλος τις ερωτήσεις και απαντήσεις, για όλα τα σχετικά θέματα της καμπάνιας της Greenpeace για το νερό.

ΤΟΞΙΚΑ

Κρυμμένες Επιπτώσεις

Δημιουργικές δυνάμεις στηρίζουν το περιβαλλοντολογικό κίνημα, «αναμμένες» από τον Μεσογειακό ήλιο ! Οι Κάννες και η Greenpeace, κανονικά δεν πάνε μαζί. Όμως, φέτος, η Greenpeace πήρε το χάλκινο Κυβερνολιοντάρι για τη Φιλανθρωπία, Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια και Μηνύματα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης, για τη δημιουργία, σε συνεργασία με το Hello Monday, μιας ιστοσελίδας που μας άφησε όλους κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Βραβεύτηκε επίσης σε δύο κατηγορίες και η εκστρατεία για τα τοξικά Toxic Tour Travel Agency που ξεκίνησε πέρυσι από το Μεξικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ (άρθρο στα αγγλικά)

Είναι καιρός για την Ιαπωνία και την πυρηνική βιομηχανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη Φουκουσίμα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ (κείμενο στα αγγλικά)

Τελευταία νέα για τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα Κατάσταση των αντιδραστήρων: Άλλη μια ντροπιαστική ανακοίνωση για την TEPCO βγήκε αυτή την εβδομάδα. Εντοπίστηκαν 2 ακόμα διαρροές στο πυρηνικό εργοστάσιο. Αυτή τη φορά, οι διαρροές συνέβησαν στο σύστημα αφαλάτωσης που είναι σχεδιασμένο να αφαιρεί το αλάτι από το ψυκτικό νερό που χύνεται στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, αλλά και στο προχωρημένο υγρό σύστημα επεξεργασίας (ALPS), το οποίο χρησιμοποιείται για να φιλτράρει την πλειονότητα του ραδιενεργού υλικού από το ψυκτικό νερό, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου – 90, αλλά όχι του τριτίου. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν πια ήταν αργά, καθώς 360 λίτρα αρκετά ραδιενεργού νερού είχαν χυθεί. Αυτή είναι η 11η φορά που η TEPCO αναφέρει διαρροή στο σύστημα αφαλάτωσης. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ (κείμενο στα αγγλικά)

ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να αποφύγετε τις ευθύνες σας για κάτι; Πιθανόν, σε κάποιο μικρό βαθμό, όλοι να το έχουν κάνει. Αμφιβάλλω, ωστόσο, αν αποφεύγετε τις ευθύνες σας όπως τις αποφεύγουν η πυρηνική βιομηχανία και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Έτσι, η Greenpeace Ιαπωνίας διοργάνωσε ένα συνέδριο με ανοιχτή συνομιλία στο Τόκυο αναφορικά με τον πρωθυπουργό και τις παρωπίδες που φοράει σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Η αίθουσα γέμισε από κόσμο. Ήθελαν να ακούσουν για τις κούφιες πυρηνικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού ενώ μέσα στο 2012 αρκετές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φτιάχτηκαν παράγοντας ποσότητα ενέργειας ίση με 20 πυρηνικά εργοστάσια, χωρίς βέβαια τους ίδιους κινδύνους. Μην νομίζετε ότι το πρόβλημα πλήττει μόνο την Ιαπωνία. Σε όλο τον κόσμο, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τεράστια ποσά για την κατασκευή, τη συντήρηση και το παροπλισμό των πυρηνικών εργοστασίων.


DO IT YOURSELF

Πώς να εξοικονομήσετε νερό! Από απλές καθημερινές συνήθειες μέχρι και πιο μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν πράγματα που όλοι μπορούν να κάνουν για να εξοικονομήσουν νερό, όπως για παράδειγμα τα ακόλουθα:

Στο πλύσιμο: όσο σαπουνίζετε τα χέρια σας, πλένετε τα μαλλιά σας, βουρτσίζετε τα δόντια σας κτλ, κλείνετε τη βρύση και μην αφήνετε το νερό να τρέχει!

Στο ντους: Έχετε παρατηρήσει πόσο νερό πάει χαμένο μέχρι να «έρθει το ζεστό»; Χρησιμοποιήστε έναν κουβά ή μια λεκάνη για να συλλέξετε το νερό αυτό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σφουγγάρισμα ή για πότισμα!

Φυλάξτε το νερό από τα μακαρόνια και από τα λαχανικά: Όταν μαγειρεύετε μακαρόνια, μην πετάτε όλο αυτό το νερό. Βάλτε το σουρωτήρι πάνω από μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα και συλλέξτε το νερό. Αφού κρυώσει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πότισμα! Το ίδιο ισχύει και όταν πλένετε λαχανικά: πλύνετέ τα πάνω από ένα μπολ και φυλάξτε το νερό.

Εξοικονομήστε νερό στο πότισμα: Αρχικά, προσέξτε πότε ποτίζετε τα φυτά σας. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της μέρας. Ταυτόχρονα, τοποθετήστε πιατάκι κάτω από όλες τις γλάστρες σας ώστε τα φυτά να μπορούν να απορροφήσουν και αυτό το νερό. Εάν δε θέλετε να αφήσετε νερό στα πιατάκια, χρησιμοποιήστε το νερό που φεύγει από τις μεγάλες γλάστρες για να ποτίσετε τις μικρότερες!

Χρησιμοποιήστε το περισσευούμενο πόσιμο νερό: Έχετε ποτήρια με νερό ξεχασμένα για αρκετές ώρες ή μέρες; Μπορεί επίσης, να είχατε καλεσμένους και να άφησαν νερό στα ποτήρια τους ή στην κανάτα. Μην το χύσετε στο νεροχύτη. Βάλτε το στο μπολάκι του κατοικίδιού σας, ποτίστε κάποια γλάστρα ή ρίχτε το στον κουβά για σφουγγάρισμα. Για πότισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τσάι αρκεί να μην έχει ζάχαρη.

RAIN BARREL: Κάθε φορά που βρέχει, οι πόλεις πλημμυρίζουν. Έστω και λίγο από το νερό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του σπιτιού. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα βαρέλι συλλογής νερού. Είναι πολύ απλό!

Έξυπνο πλύσιμο πιάτων: Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, αποφύγετε να πλένετε στο χέρι και φροντίστε να είναι γεμάτο πριν το βάλετε σε λειτουργία.

Σκεφτείτε το πριν κάνετε ντους: Χρειάζεται όντως να κάνετε ντους 2-3 φορές τη μέρα; Όση ζέστη και αν έχει, προτιμήστε άλλους τρόπους για να δροσιστείτε και κάντε σύντομα ντους. Ακόμα και ένα ντους την εβδομάδα να αποφύγετε, βοηθάτε να διατηρηθούν τα αποθέματα νερού!

Όπως παρατηρήσατε, ένας βασικός τρόπος επαναχρησιμοποίησης νερού είναι το πότισμα. Για όσους δεν έχουν κήπους ή γλάστρες, παρατηρήστε αν στη γειτονιά σας υπάρχουν φυτά. Τώρα που είναι καλοκαίρι σίγουρα θα εκτιμήσουν ένα επιπλέον πότισμα από σας! Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα ζώα. Κατεβάστε ένα μπολάκι και βάλτε νερό για να μη διψάσουν. Δείτε εδώ τα κανονικά άρθρα: άρθρο 1 και άρθρο 2


ΣΥΝΤΑΓΕΣ για

Vegan Συνταγές

! ς υ λο

ό

Εκτέλεση Πρόθερμαίνόυμε τό φόυρνό στόυς 200όC. Τσίγαρίζόυμε τό κρεμμυδί καί τό σκόρδό μεσα στό λαδί σε μετρία φωτία. Πρόσθετόυμε τη μελίτζανα καί συνεχίζόυμε εως ότόυ μαλακωσεί. Αφηνόυμε τό μίγμα να κρυωσεί κί επείτα πόλτόπόίόυμε στό μπλεντερ. Αδείαζόυμε σε ενα μπόλ καί πρόσθετόυμε τα υπόλόίπα υλίκα, ανακατευόυμε καλα, ζυμωνόυμε εως ότόυ τό μίγμα γίνεί όμόίόμόρφό καί πλαθόυμε κεφτεδακία.

Υλίκα 1 μελίτζανα (σε κόμματία) 1 ψίλόκόμμενό κρεμμυδί 2 σκελίδες σκόρδό 1 κόυταλία της σόυπας ελαίόλαδό 1 κόυπα θρυμματίσμενη φρυγανία 1 κόυταλία της σόυπας τρίμμενό λίναρόσπόρό σε 1 κόυταλία της σόυπας νερό λίγη ρίγανη λίγό ψίλόκόμμενό μαίντανό λίγό αλατί

Ψηνόυμε γία 20'.

Κεφτεδάκια μελιτζάνας Τι σημαίνει vegan στα ελληνικά; Είναί αυτός πόυ δεν περίλαμβανεί στη δίατρόφη τόυ κανενα ζωίκό πρόίόν καί κανεί μία δίατρόφη βασίσμενη σε τρόφίμα φυτίκης πρόελευσεως. Η μη χρησίμόπόίηση ζωίκων πρόίόντων αφόρα επίσης τό ντυσίμό, τα καλλυντίκα, τα πρόίόντα όίκίακόυ καθαρίσμόυ καί πρόσωπίκης υγίείνης, όσό αυτό είναί πρακτίκό καί δυνατό. Αυτη τη στίγμη υπαρχόυν επίτελόυς καί στην Ελλαδα αρκετα πρόίόντα καθαρίσμόυ σπίτίόυ καί πρόσωπίκης φρόντίδας πόυ τα ίδία τα τελίκα πρόίόντα αλλα καί τα συστατίκα τόυς εχόυν ελεγχθεί γία την καταλληλότητα τόυς με εναλλακτίκες μεθόδόυς, χωρίς τη χρηση πείραματων σε ζωα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ακτιβιστές της Greenpeace Αφρικής μαζί με τους κατοίκους του χωριού Joal στη Σενεγάλη και των ντόπιων αλιέων γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών δημιουργώντας ένα πανό που έλεγε: «Ναι στην υπεύθυνη αλιεία» με χάρτινα ψάρια, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δέσμευσή τους για βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές μετά την αποχώρηση των ξένων μηχανοτράτων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ NEWSLETTER Μαρίνα Καρτελιά Mάνα ενός ενήλικα πλέον, υπάλληλος, βιβλιοφάγος, με τον εθελοντισμό στο πετσί μου, με ενδιαφέρον για το κοινό καλό, τρελή-τρελή σαραντάρα, κι από δω καταθέτω την αντίστασή μου στην απάθεια και προσπαθώ να κάνω κάτι καλό. Ασχολούμαι με τα άρθρα για τα τοξικά.

Λεωνίδας Βασιλείου Η ιδέα του να υπάρχει ένα newsletter για τις δράσεις της Greenpeace σε όλο τον κόσμο και να ενημερώνουμε τους εθελοντές, με έκανε να θέλω να πάρω μέρος σε αυτή την διαδικασία. Έτσι, παρακολουθώντας τα νέα γύρω από τα πυρηνικά και την βιώσιμη γεωργία γράφω κάθε μήνα τα τελευταία νέα για τις δράσεις και τις εξελίξεις στους τομείς αυτούς.


BLOGSHOTS Αρνητική πανευρωπαϊκή «πρωτιά» έχει η Αθήνα στη χρήση αυτοκινήτου Δύo πρωτιές έχουν οι Αθηναίοι: Είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε χρήση αυτοκινήτου, αλλά και πρώτοι σε χρήση αυτοκινήτου για αποστάσεις μερικών εκατοντάδων μέτρων.

AΠOΨH: Διάχυτη η «τοξική» συμπεριφορά Ένα από τα βασικά καθήκοντα του κράτους είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτό καμία κυβέρνηση δεν το φρόντισε ικανοποιητικά, από καταβολής ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια οικοδόμηση μιας χώρας-χαβούζας.

Ένα οικολογικό έγκλημα θεωρείται πλημμέλημα; Για χρόνια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι Επιθεωρητές Μεταλλείων και η Αστυνομία προσπαθούσαν να ξεσκεπάσουν την παράνομη λειτουργία των λατομείων Μαρκοπούλου.

Πού και πώς ανακυκλώνουμε σωστά τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες Δεν μπορεί να δώσει άλλο φως, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα, παρότι είναι μια άχρηστη λάμπα ή λαμπτήρας. Πώς; Μέσω της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται πια και στον τομέα των φωτιστικών, των λαμπτήρων, των λαμπών.

Ένα θαυματουργό ψευδοσιτηρό, με θρεπτικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη Όταν ο στρατός των Ίνκας βρισκόταν στη μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολεμιστές ανακάτευαν σπόρους κουινόας και λίπος και έφτιαχναν τις «μπάλες πολέμου», μια «βόμβα» θρεπτικών συστατικών για να αντέξουν στις κακουχίες.

Oι 419 περιοχές Natura χάνουν μία ακόμη ευκαιρία «Ξέφραγο αμπέλι» παραμένει η πλειονότητα των 419 περιοχών Natura της χώρας μας. Χωρίς σαφή οριοθέτηση, χωρίς εικόνα για την πραγματική τους κατάσταση, χωρίς φύλαξη, χωρίς διαχειριστικά σχέδια, η προστασία των ωραιότερων περιοχών της χώρας παραμένει κενό γράμμα.

Πετάμε 4 δισ. πλαστικές σακούλες τον χρόνο Ρυπαίνουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Μπλοκάρουν τους αγωγούς των συστημάτων ύδρευσης. Φιγουράρουν πάνω στα κλαδιά δέντρων και παραμένουν για χρόνια διάσπαρτες στις χωματερές. ..

Πράσινο σλάλομ σε 19 χώρες της Ευρώπης Τον «δρόμο της ενέργειας» που ξεκινά από την Αθήνα, περνά από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο στη Νορβηγία επέλεξαν να διασχίσουν και να απαθανατίσουν φωτογραφικά τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Green Project.

Ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής εξαφανίστηκε Και επισήμως εξαφανισμένο είδος ανακήρυξε τον δυτικό-αφρικανικό μαύρο ρινόκερο η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Mπαταρία από ξύλο αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας Μια μικροσκοπική μπαταρία μεγάλης διάρκειας κατασκεύασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Σπάνιο κουνάβι – αλμπίνος Η νέα ατραξιόν ζωολογικού κήπου στη Σκωτία. Ένα μικρό κουνάβι – αλμπίνος έχει γίνει η νέα ατραξιόν του ζωολογικού κήπου Five Sisters στην περιοχή West Lothian της Σκωτίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά – Έρευνα Διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμόέχουν οι μητέρες που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.


Εθελοντές Greenpeace Greece

Denys Tsutsaev Δήμητρα Τσερκάκη Μαρίνα Καρτελιά Λεωνίδας Βασιλείου Σίλια Πλεμμένου Αριάδνη Παπαχρήστου Σμαράγδα Πετρίδη

Υπεύθυνος Εθελοντών Επιμέλεια Κειμένων Τοξικά Βιώσιμη Γεωργία, Πυρηνικά Vegan Συνταγές Θαλάσσια Οικολογία Do It Yourself

Μανώλης Σαββάκης

Κλιματικές Αλλαγές

Μυρσίνη Πάρσαλη

Επιμέλεια Κειμένων

Δημήτρης Σπίνος Στέφανος Τριανταφυλλίδης

Αρχέγονα Δάση Blog Shots, Σχεδιασμός Εντύπου

Greenpeace Greece Volunteers Newsletter 2013.06  

Greenpeace Greece Volunteers Newsletter 2013.06