Page 1

Green Voice b y G r e e n p e a c e G r e e c e Vo l u n t e e r s

//Ιούλιος - Αύγουστος 2018//


θαλάσσιο περιβάλλον

Επιχειρηματίες λένε (για) τον καφέ Στο Ποτήρι Μου

Τ

ο πρόγραμμα «Στο Ποτήρι Μου» είναι ένα δίκτυο με καφετέριες οι οποίες σου δίνουν έκπτωση στα ροφήματα όταν τα παίρνεις στο δικό σου ποτήρι πολλαπλών χρήσεων και έχει κλείσει πάνω από έξι μήνες ζωής με απόλυτη επιτυχία: περισσότερες από 240 καφετέριες ήδη συμμετέχουν σε αυτό. Στα πρώτα του βήματα, η ομάδα που ανέλαβε να το στήσει δεν ήταν σίγουρη για την ανταπόκριση που θα είχε από τον κόσμο και τις καφετέριες. Όμως, μετά από συζητήσεις με κάποιους από τους πρώτους ιδιοκτήτες καφετεριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν την αλλαγή στον χώρο εργασίας τους και με απλό τρόπο να προστατέψουν το περιβάλλον και να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα. Κάποιοι από αυτούς εξηγούν τι τους άρεσε στο πρόγραμμα «Στο Ποτήρι Μου», γιατί αποφάσισαν να συμμετάσχουν, καθώς και τις απόψεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη σελίδα «Στο Ποτήρι Μου» υπάρχουν όλες οι καφετέριες του δικτύου σε όλη τη χώρα, βρες μία κοντά σου και μείωσε το πλαστικό μίας χρήσης στη ζωή σου! Διαβάστε περισσότερα εδώ.


© Greenpeace


θαλάσσιο περιβάλλον

Ποια είναι η απάντηση στο πρόβλημα των πλαστικών;

Ό

λο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται για τη ρύπανση που προκαλείται από την υπερβολική χρήση πλαστικού και καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Προσπαθούμε να μειώσουμε το πλαστικό μίας χρήσης στη ζωή μας, όμως ποιες είναι οι πραγματικές, ουσιαστικές λύσεις; Τα βιοπλαστικά από οργανικά υλικά είναι όντως πιο φιλικά προς το περιβάλλον; Γιατί να μην γίνει όλο το πλαστικό που παράγεται ανακυκλώσιμο, αφού η ανακύκλωση είναι μια καλή λύση; Οι πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα καταπολεμούν τη σπατάλη φαγητού και τα διατηρούν φρέσκα για περισσότερο διάστημα, σωστά; Ή μήπως όλες αυτές οι λύσεις είναι μύθοι; Το περισσότερο πλαστικό που χρησιμοποιούμε είναι περιττό. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του. Λιγότερη παραγωγή και χρήση πλαστικού σημαίνει λιγότερο πλαστικό στις πόλεις μας και τις θάλασσές μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


© Greenpeace


κλιματικές αλλαγές και ε

Ματιά ζωής για το μέλλον

Π

ολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως οι Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, δηλώνουν συγκλονισμένες από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Ελλάδας με συνέπεια τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένη παραθεριστική περιοχή. Παράλληλα απαιτούν την αναζήτηση και την απόδοση των ευθυνών που ανακύπτουν, ενώ σημειώνουν πως η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει την απόλυτη ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ενέργεια

© Greenpeace


κλιματικές αλλαγές και ε

Είναι η ώρα της Samsung για κάτι καλύτερο

Μ

όλις πριν από μερικούς μήνες η Samsung, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, πείστηκε να ενταχθεί στην πληθώρα των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την ανανεώσιμη ενέργεια. Τον Ιούνιο, ανακοίνωσε τα πρώτα βήματα της στροφής των τεράστιων (και αναπτυσσόμενων) γραμμών παραγωγής της που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ενέργεια

© Greenpeace


κλιματικές αλλαγές και ε

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Α

ληθεύει, δυστυχώς, το γεγονός πως η ΣΜΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά μια τυπική και όχι ουσιαστική διαδικασία που απορρέει από τις Κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας. Προετοιμάστηκε για να ενισχύσει και να απενοχοποιήσει μια πολιτική απόφαση η οποία δεν προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και δεσμεύει τη χώρα σε ένα παρωχημένο ενεργειακό σχεδιασμό που παραπέμπει στο μακρινό παρελθόν και όχι σε ένα καθαρό μέλλον. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ενέργεια

© Greenpeace


κλιματικές αλλαγές και ε

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;

Π

ολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως οι ANIMA, Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς υποδέχονται με μεγάλη επιφύλαξη τη νομοθετική τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ενέργεια

© Google


βιώσιμη γεωργία Είμαστε ό,τι τρώμε

Σ

ε έναν ιδανικό κόσμο θα καλλιεργούσαμε την τροφή μας και έπειτα θα την μαγειρεύαμε. Θα αγοράζαμε τοπικά προϊόντα και θα διαβάζαμε με προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων. Δεν θα πετούσαμε φαγητό στα σκουπίδια. Γιατί, όμως, δεν τα καταφέρνουμε; Για αρχή, οι πνιγμένοι από τις υποχρεώσεις γονείς δεν έχουν πια χρόνο να μαγειρέψουν, καταφεύγοντας στη λύση του έτοιμου φαγητού. Τα παιδιά συνηθίζουν σε έναν ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και είναι δύσκολο να αλλάξουν στη συνέχεια συνήθειες. Οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται τη δύναμη της διαφήμισης για να αυξήσουν τη ζήτηση των προϊόντων τους. Όσοι ζουν σε πόλεις έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε επεξεργασμένα τρόφιμα από ότι σε φρέσκα. Πολλοί μπορεί να μην διαθετουν τα χρήματα για βιολογικά προϊόντα. Επικρατεί η πεποίθηση ότι η κατανάλωση κρέατος είναι απαραίτητη και φυσιολογική, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Τρώμε λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Αν και δεν χρειάζεται να γίνουμε χορτοφάγοι, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα διαιτολόγιο βασισμένο στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς. Έχει έρθει πια η ώρα να δώσουμε αξία στη διατροφή μας. Στην κυριολεξία ειναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


© Google


βιώσιμη γεωργία Πόσο χορτοφαγική είναι η διατροφή σας;

Κ

αταναλώνουμε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, την ώρα που τα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων ανεβαίνουν, ενώ οι πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον αυξάνονται. Δεν χρειάζεται να πούμε αντίο για πάντα στο κρέας, αρκεί να υιοθετήσουμε μια διατροφή περισσότερο φυτοφαγικη. Ξέρουμε, όμως, πόσα είδη υπάρχουν; Flexitarian διατροφή: Περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και τον περιορισμό του κρέατος. Όσοι την ακολουθούν επιλέγουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως φακές, φασόλια, αρακάς, ξηροί καρποί και από τα κρέατα κυρίως το κοτόπουλο και γαλοπούλα. Pescetarian διατροφή: Δεν περιλαμβάνει κόκκινο κρέας και πουλερικά, αλλά επιτρέπει τα ψάρια και τα θαλασσινά. Για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους σε σίδηρο όσοι την ακολουθούν τρώνε φυτικές πηγές του μετάλλου, όπως σπανάκι και μπρόκολο. Vegetarian διατροφή: Υπάρχουν αρκετοί τύποι χορτοφαγικές διατροφής, όπως π.χ. η Lacto-vegetarian που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, η ovo-vegetarian που περιλαμβάνει αβγά ή η ovo-lacto vegetarian που περιλαμβάνει αβγά και γαλακτοκομικά. Το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά αποκλείονται. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, οι φακές καλύπτουν τις ανάγκες σε σίδηρο, ενώ το ασβέστιο λαμβάνεται από τροφές, όπως το μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο, το κέιλ. Vegan διατροφή: Οι Vegans δεν καταναλώνουν ούτε χρησιμοποιούν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Με άλλα λόγια, δεν τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, μέλι, δεν φοράνε προϊόντα από δέρμα και δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά που έχουν ελεγχθεί σε ζώα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


© Google


τοξικά 7 χρόνια εκστρατεία Detox

Π

ριν από 7 χρόνια ξεκίνησε η εκστρατεία ‘’Detox my fashion campaign’’ με σκοπό να σταματήσει το κακό που προκαλούν οι εταιρίες μόδας στα ποτάμια και στους ωκεανούς, ρυπαίνοντάς τα με καταστροφικές τοξικές ουσίες. Κινητοποιήθηκαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, παίρνοντας μέρος σε συλλογικές αλλά και ατομικές δράσεις όπως υπογράφοντας αιτήσεις, ενημερώνοντας και ασκώντας πίεση σε μεγάλα brands να στραφούν σε πιο βιώσιμες εναλλακτικές που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ακόμα και σε δυσκολίες που προέκυψαν, η δράση αυτή συνεχίστηκε με πείσμα, καταφέρνοντας να δεσμεύσει 80 εταιρίες (ανάμεσά τους οι γνωστές Zara και Adidas), να εξαλείψουν τη χρήση χημικών από τις αλυσίδες παραγωγής τους . Η διαφάνεια στον τομέα της μόδας είναι γεγονός! Η νίκη αυτή είναι όλων όσων πήραν μέρος σε αυτή την προσπάθεια και μπορεί ανάμεσά τους να είσαι και εσύ! Είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι άνθρωποι όταν έρχονται κοντά μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Αλλά φυσικά τίποτα δεν τελείωσε, καθώς η διαδικτυακή αγορά έχει γίνει ο κανόνας, η φθηνή παραγωγή υφασμάτων αυξάνεται, τα συνθετικά συνεχίζουν να μολύνουν τους ωκεανούς κ.ο.κ Αλλά εμείς λέμε όχι και ασκούμε πίεση μέσω απλών καθημερινών πράξεων, όπως μείωση αγορών και υιοθέτηση άλλων συνηθειών, όπως ανταλλαγή ρούχων, περισσότερες επισκευές και κατασκευές παρά αγορές. Ενημερώσου για το MAKE SMTHNG Week 2018 και μπες εδώ για πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και τρόπους που μπορείς να συμβαλλεις σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα! Διαβάστε περισσότερα εδώ. Μην ξεχνάς η νίκη σου ανήκει!


© Greenpeace


vegan συνταγή Μακαρόνια aglio olio

Υλικά: 500 γραμμάρια μακαρόνια (ό,τι είδος σας αρέσει περισσότερο) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2-4 σκελίδες σκόρδο 1-2 καυτερές πιπεριές αλάτι-πιπέρι to taste

Εκτέλεση: 1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας 2. Αφού έχουμε ψιλοκόψει το σκόρδο και την πιπεριά τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι στο ελαιόλαδο. (δεν είναι απαραίτητο να πάρουν χρώμα) 3. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι, είναι καλό να μην έχουν στραγγίσει τελείως, το νερό στο οποίο έχουν βράσει θα βοηθήσει τη σάλτσα να “δέσει”. 4. Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε!


Καλή σας όρεξη!!!


vegan συνταγή Πέστο αβοκάντο

Υλικά: 1 φλυτζάνι φύλλα βασιλικού 1 σκελίδα σκόρδο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 4 κ.σ. κάσιους (καλό θα είναι να είναι ωμά και να έχουν μουλιάσει για λίγη ώρα σε νεράκι) 2 ώριμα αβοκάντο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι to taste * αν έχετε διατροφική μαγιά μπορείτε να προσθέσετε μέχρι μία κουταλιά του γλυκού ή όσο επιθυμείτε, κάνει την πέστο λίγο πιο αλμυρή

Εκτέλεση: 1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο στο μπλέντερ. 2. Χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. 3. Χρησιμοποιούμε στη μακαρονάδα, το burger, σαν ντιπ ή όπου αλλού


Καλή σας όρεξη!!!


Εθελοντές Greenpeace Ελλάδας

Ντενίς Τσουτσάγιεβ Υπεύθυνος Εθελοντών Αγγελική Τσόλκα Επιμέλεια Κειμένων Νάνσυ Καλδή Επιμέλεια Κειμένων Αφροδίτη Στρατή Τοξικά Μαρία Παπαδοδημητράκη Βιώσιμη Γεωργία Τάσος Βακιρτζής Vegan Συνταγές Μάγδα Σκούλου Θαλάσσιο Περιβάλλον Ηλέκτρα Μακράκη Κλιματικές Αλλαγές Δημήτρης Σπίνος Αρχέγονα Δάση Σεβαστή Ραφαέλα Σαββαΐδου Πυρηνικά Γιάννης Δούκας Σχεδιασμός του ενημερωτικού δελτίου

Green Voice - July, August 2018  
Green Voice - July, August 2018  
Advertisement