Page 1


gourmetgarage.dk Franchi frø Skandinavien

Kulinariske frø fra Italien


�The first gatherings of the garden in May of salads, radishes and herbs made me feel like a mother about her baby - how could anything so beautiful be mine. And this emotion of wonder filled me for each vegetable as it was gathered every year. There is nothing that is comparable to it, as satisfactory or as thrilling, as gathering the vegetables one has grown.� - Alice B. Toklas


Velkommen til en ny dyrkningssæson med Franchi frø Sæsonstarten på en ny frøsæson er en af de mest spændende ting på året. Det er nu, hvor det er tid til at så og planlægge årets gastronomiske højdepunkter i køkkenhaven. Det er en herlig tid, hvor dagene bliver længere og solen begynder at skinne. Vi kan se, at vores frø gror fint. Vi planter og pusler om vores planter. Højdepunkterne i løbet af året er, når vi høster vores dyrkede grøntsager, mens vi byder vennerne på middag med ingredienser, vi har dyrket selv. Her kan vi nyde morgenmad udendørs med vores egen pluksalet på sandwichen og nyde en frokost, der består af sorter, vi har dyrket selv. Det er om noget ren livskvalitet – og det er dét, vi arbejder for. Vores forside er inspireret af Franchi Sementi´s L´Italia dei sapore kort, der viser typiske italienske grøntsagers oprindelse. Her ser du borlottobønnerne ved Lamon, Giallo d´Asti-peberfrugten i Norditalien og Roma-tomater ved Rom. Det er igen blevet til et fantastisk maleri af Ammi Krogius, og der findes ingen som hun, der kan male vores tanker og idéer. Vi præsenterer her en menu over kulinariske sorter, ikke alene fra Italien, men også fra andre dele af verden. Vores sorter har alle en historie, og vores italienske kulturarvssorter er dyrket og testet af kræsne italienske kokke gennem flere hundrede år. Alle vores sorter er tilpassede efter vort nordiske klima. Vi prøvedyrker på friland og i drivhus i zone 5, Sverige, og vi dyrker selv italiensk. Billederne fra dyrkningen i kataloget er fra vores egen dyrkning og fra prøvedyrkningen i Sverige.


Jo mere vi arbejder med de forskellige sorter, desto mere interesseret bliver vi i sorternes oprindelse. Hvorfor begyndte man at dyrke San Marzanotomaten i netop San Marzano-regionen? Var det derfor, at kongedømmet i Napoli modtog frø fra kongedømmet i Peru eller var det en lokal krydsning af to forskellige lokale italienske sorter? Den frugtbare jord og det fortræffelige klima spiller ind. Men menneskerne som dyrkede disse, som lavede maden og som mærkede, hvor perfekt San Marzano-tomaterne var i madlavningen - hvem var de egentlig? Hvorfra havde frøsælgeren, der kom til Pavia i 1896, fået sine frø fra? Frøene til de løg, som i dag hedder det gyldne løg fra Parma - Cipolla Dorata di Parma. Og hvem døbte egentlig vores bladcikorie for Barba di Cappuccino efter Kapucinermunkenes skæg? Der er masser af historie bag hver italiensk sort, og det er noget, vi vil arbejde videre med.

gourmetgarage.dk


Du kan nemt og bekvemt bestille i vores butik www.gourmetgarage. dk. Butikken er altid åben, og du kan være der så længe du ønsker. Franchi-frø sælges også gennem udvalgte forhandlere. Kontakt os via e-mail: info@gourmetgarage.dk for at få oplysninger om din lokale forhandler. Så-anvisninger findes på bagsiden af frøposen. Informationen er meget detaljeret, både med tegninger og tekst. På vores hjemmeside kan du også læse mere om hver enkelt sort. Frø fra Franchi Sementi er kendt og berømt for rigtig store frøportioner, og du får rent faktisk rigtig mange frø, selv når det gælder vores økologiske sortiment. Alle frøposer har altid en lang holdbarhedsdato, som er trykt på bagsiden af frøposen. Frøene har en holdbarhed på mindst 3 år, og ”bedst før”-datoen er angivet på alle frøposer. Alle Franchi-frø er nøje testet for spiring og renhed og er garanteret at opfylde eller overstige de offentliggjorte specifikationer. Frøportionerne er omtrentlige. Levering sker normalt samme dag du bestiller, og du har altid 14 dages returret.

2 ef ter sorten menes at den er ny i sortimentet.


Frø fra Franchi Sementi Kvalitet og tradition siden 1783 Franchi Sementi blev grundlagt 1783 af Giovanni Franchi, og fra en beskeden start med salg af frø på markedet i Piacenza, til at blive en familievirksomhed, der nu er på syvende generation. Virksomheden bliver ved med at vokse, og der findes i dag agenter i hele verden. På hovedkontoret i Bergamo arbejder mellem 40 og 60 personer, alt afhængig af sæson. Franchi Sementi har omkring 2000 forskellige sorter i deres sortiment i dag.

Pakning af frø i smukt emballage hos Franchi Sementi i Bergamo i starten af 1900-tallet.


Mere end 90 % af Franchis grøntsagsfrø produceres fortsat i Italien. Mange af sorterne produceres fortsat kun i deres oprindelsesregion. Omhyggelige tests af spireevnen laves i et specielt laboratorium. I en såkaldt testhave prøvedyrkes de forskellige sorter inden de lægges i frøposerne. Franchi Sementi har ansvaret for bevarelsen af 70 vigtige italienske sorter.


Forsiden pü Fratelli Franchis dyrkningsguide fra 1942 Familiens køkkenhave.


COUrgette I Italien elsker man courgette, og det hører til én af de vigtigste grøntsager som dyrkes, hvis du har en køkkenhave - en orto. Courgette er rigtig godt og nyttigt i alle former for madlavning. Til salater og pasta samt i gryderetter, brød, tærter, risotto, frittata osv. Det kan derfor godt betale sig at dyrke sin egen courgette. Italiensk courgette har forskellige navne, oprindelse og former. Faktisk er der hele 20 forskellige slags courgette i Franchi-sortimentet. Courgette-sorterne er virkelig meget regionalt betonet i Italien, hvor næsten hver region har deres egen courgette. Der er sorter fra Friuli-Venezia, Bologna, Firenze, Rom, Napoli, Milano, Sicilien, Piacenza, Genova, Toscana, Sarzana med flere, og hver region tilbereder sin courgette på forskellige måder. Der er også nogle sorter, der anvendes i hele Italien - den stribede (Striato d’Italia), den grønne (Verde d’Italia) og den runde Tondo di Nizza (betyder ”rund fra Nice”), der ligger tæt ved den italienske grænse.

Courgette bør have en ret løs veldrænet jord. Så direkte på friland et

par uger efter sidste frostdato, når jorden er tilstrækkeligt opvarmet. Sådybden skal være cirka 1,5 cm. Frøene skal placeres lige opad. Du kan også forkultivere indendørs for at få en tidligere høst, men vær meget omhyggelig, således at rødderne forbliver intakte under omplantning på friland. Det tager ca. 50 dage før du kan høste. Plant yderligere courgette omkring fem uger efter den første plantning, så kan du forlænge vækstsæsonen. Courgetteplanter bliver meget robuste og kraftige, og de har brug for meget plads. Til gengæld får du grøntsagsplanter, der producerer masser af gode og nyttige courgetter og masser af specielle sorter, du ikke finder i almindelige butikker og supermarkeder.


Forkultivering

Forkultivering indendørs fra marts til slutningen af maj. Fyld en lille krukke med fint såjord, så du kan lægge frøene vertikalt i cirka 2-2,5 cm dybde i jorden. Lad det stå i et solrigt vindue. Når planterne er blevet lidt større, omplantes de små planter i større krukker. Udplantning i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Vær forsigtig med udplantning, så rødderne ikke beskadiges.

Direkte såning

Courgettefrø kan også sås direkte på friland i slutningen af maj til juni. Dyrkningsstedet skal være så solrigt som muligt, og jorden skal allerede være forberedt med kompost etc. Du kan så 2 frø vertikalt i 2-2,5 cm dybde. Når frøene har spiret, skal du fjerne den ”svageste” plante.

Pleje af dine courgetteplanter

Vand er meget vigtigt. Derfor bør du kigge til planterne, således at de ikke tørrer ud under de varme sommermåneder. Planterne skal tilsættes næring, når frugterne begynder at modne. Courgetter skal man høste kontinuerligt for at planten skal forblive produktiv. En plante producerer mange courgetter, så høst gerne et par gange om ugen. Grøntsagsafdelingerne i Danmark har store courgetter, som er langt fra de små og gastronomiske courgetter, man ser på grøntsagsmarkeder i Italien. Nu har du mulighed for at nyde de helt små courgetter – der bør høstes, når de er 10-15 cm lange. Serpente di Sicilia squashen skal derimod høstes, når de er længere. De kan blive op til 2 meter lange. Anvend en spids kniv eller en havesaks, når du høster, således at planten ikke beskadiges.


Zucchini Bolognese


Zucchini Romanesco p책 et marked - i Rom.


ZUCCHINI ALBERELLO DI SARZANA

Alberello de Sanzana betyder ”et lille træ fra Sarzana”. Sarzana ligger i Ligurien og er en by med en meget lang historie og et aktivt jordbrug. Robust og kraftig plante, der bliver cirka 60 cm høj. Passer i en mindre køkkenhave. Frugterne får en vidunderlig lysegrøn farve med hvide riller. Producerer masser af courgetteblomster, der kan anvendes i pasta og risotto.

50 frø 23 kr.

ZUCCHINI BOLOGNESE

Courgette fra Bologna. Når det er bolognese, ved vi, at det er godt. Meget letdyrket og en lækker courgettesort. Cylinderformede og ganske små, tykke frugter med en fin farve.Tidlig sort. Planten bliver cirka 60 cm høj. En busket og robust plante, som vi anbefaler til køkkenhaven.

50 frø 23 kr.

CUCUZZA SQUASH/SERPENTE DI SICILIA

Serpente Sicilia betyder sicilianske slanger. En anderledes squash, der frem for alt dyrkes på Sicilien og som man egentlig ikke troede fandtes. Kaldes også for Sicilien for Cuccuzza. Denne courgette får hvide blomster til forskel fra de øvrige courgette-sorter. Frugterne har en lysegrøn farve og ligner slingrende slanger. Frugterne kan blive op til 2 meter lange, men de er oftest mellem 60-80 cm lange. Den bedste smag fås, når de høstes 25-30 cm lange. Frugtkødet er cremefarvet. Meget produktiv og kraftig, busket plante, der skal dyrkes mod et hegn eller en anden støtte, således at frugterne kan hænge frit. Anvendes som almindelig courgette i forskellige madretter som gnocchi, ravioli og risotto.

30 frø 32 kr.

ZUCCHINI CUSTARD WHITE

Hvide og flade frugter, der ser lidt mystiske ud. En meget usædvanlig courgette med en delikat smag. Skær i skiver og steg dem på panden eller gratinér i ovnen. En busket og robust plante.

50 frø 23 kr.

ZUCCHINI GENOVESE

Courgettesort fra Genova med en vidunderlig cremet konsistens og en fantastisk smag. Lysegrønne frugter. Planten er robust og kraftig, men har en åben plantemåde, så den er let at høste.

35 frø 23 kr.


ZUCCHINI GOLDRUSH HY F.1

De fleste courgettesorter er grønne – lige fra lysegrønne til mørkegrønne, men denne såkaldte hybridcourgette er gul. Fint at blande gul og grøn courgette i fx courgettetærte eller gratin. Kraftig og robust plante.

35 frø 23 kr.

ZUCCHINI GREYZINI HY F.1

Grågrøn hybridcourgette med fast, hvidt frugtkød. Meget produktiv. Busket plante med en åben plantemåde, der gør den let at høste. Greyzini zucchini anvendes både rå og kogt.

18 frø 32 kr.

ZUCCHINI LUNGO FIORENTINA

Lang lysegrøn variant fra det smukke Firenze. Regional variant, der trods den hedder lungo (lang) skal høstes, når den er 10-15 cm lang for at opnå den bedste smag.

50 frø 23 kr.

ZUCCHINI NERO DI MILANO

Denne mørkegrønne – næsten sorte sort (fra Milano), kommer fra Lombardiet-regionen og er en regional variant. Kraftig og frodig plante med en højde på cirka 60 cm. Meget produktiv. Og som vores prøvedyrker i zone 5 udbrød: ”Det er noget af det mest livskraftige, jeg har set.”

45 frø 23 kr.

ZUCCHINI ROMANESCO

Hvis du besøger et romersk grøntsagsmarked, vil du sikkert også se denne courgette blandt alle grøntsagerne. Letdyrket sort, der får mellemstore rillede frugter. Romanesco-courgetter passer både let stegt i olivenolie til salater, gratin eller til pasta.

40 frø 23 kr.

ZUCCHINI STRIATO D´ITALIA

Den klassiske smukke og stribede courgette. Busket og kraftig plante, der bliver cirka 60 cm høj. En meget produktiv plante, der kan producere 5 kg courgette per plante. Du bør høste, når frugterne er spæde. Tidlig sort, der kan høstes allerede efter 45 dage. En såkaldt ”kulturarvssort”.

50 frø 23 kr.


ZUCCHINI RUGOSA FRIULANA

Rugosa Friulana betyder ”rynket fra Friuli”. Rugosa Friulana er en sommersquash/courgette med lange gyldengule frugter, hvor kødet er meget fast. Berømt for sin gode smag. Rugosa Friulana squashen er én af de sorter, der er blandt de mest almindelige i det nordøstlige Italien og på markederne i Venedig. Planten bliver stor og kraftig. Du skal påregne en rækkeafstand på 1,5-2 meter. Høst efter 60-70 dage. Højde: 60 cm.

25 frø 23 kr.

ZUCCHINI TONDO CHIARO DI NIZZA

En kulturarvssort fra Sydfrankrig og Norditalien. En rund lysegrøn courgette, der anvendes i hele Italien. Tidlig sommercourgette. Kan bruges til fyld, stegning eller grillning. Den skal høstes, når de er lysegrønne som på billedet og er på størrelse med en tennisbold. Utrolig produktiv plante som producerer masser af lysegrønne frugter. Formen betyder, at de er perfekte til fyld.

45 frø 23 kr.

ZUCCHINI TONDO DI PIACENZA

En rund zucchini fra Piacenza nær Parma. Ligesom Tondo Chiaro di Nizza har denne courgette en perfekt form til forskellige fyllningar. Tondo di Piacenza har en mørkere grøn farve end Nizza courgetten. Meget god smag. Tidlig og produktive sort.

40 frø 23 kr.

ZUCCHINI TROMBA D´ALBENGA

Tromba d’Albenga er en arv sort fra netop Albenga i Ligurien. Også kendt som “Tromboncino” eller Zuchetta Rampicante “. Den lange, curvaceous frugter med en knude i den ene ende (hvor alle frø) kan faktisk være næsten en meter lang og høstes fra de er ca 10 cm lange og op til fuld størrelse. Frugtkødet er orange og har en vidunderlig sød nøddeagtig smag. Planten vokser høje og vokset til fordel i træk, så frugterne hænge ned.

25 frø 23 kr.

ZUCCHINI VERDE D´ITALIA

Tidlig og robust sort som ikke er regional, men dyrkes over hele Italien. Denne courgette producerer også mange blomster over en lang periode som bruges dybstegte eller med pasta.

50 frø 23 kr.


Nyhøstet Zucchini Romanesco.

Courgette skal have stor plads i køkkenhaven.

Tondo di Nizza-courgette med lækker fyld.


Tondo di Nizza, zone 5, Sverige. Høstes nür de er store som tennisbolde.


I Italien spiser man courgetteblomster

Alle, som har dyrket courgetter, er overrasket over de smukke, store blomster. Italienerne har vidst det længe, og vi er nu begyndt at få åbnet øjnene for denne delikatesse. Her i Danmark er courgetteblomster helt umulige at få fat på, hvis man ikke selv dyrker courgetter. Blomsterne smager vidunderligt, når de bliver let paneret og friteret/ stegt i olie eller fyld med ricotta og andet godt. I vores Le Bizzare-sortiment finder du Zucchini da Fiore San Pasquale, en italiensk courgette, der kun producerer blomster. Dyrk og nyd!

Ravioli med courgetteblomster ”Til saucen hakker man fint et lille løg og lader det langsomt blive gylden på en pande med en god olivenolie. Tilsæt hakkede courgetteblomster og lad dem brune i 1-2 minutter. Tilsæt fløde og lad det koge. Sænk varmen. Når fløden bliver tyk, tilsæt ravioli og parmesan. Dæk raviolien med saucen og strø lidt finthakket persille over. Vi anvender ravioli, som er fyldt med tre forskellige slags ost.” Luciano Flamini Ristorante Maccheroni P.zza delle Coppolle 44, Roma

Zucchiniblomster på et marked i Toscana.


Nyhøstet zucchini Nero di Milano og Tondo di Nizza fra prøvedyrkning i Sverige, zone 5.


En lille Serpente di Sicilia plante. Frugterne kan blive 2 meter lange.


Cucuzza-squash planten har hvide blomster.

Cucuzza-courgette p책 et marked i Pisa.


Dyrk og spis mere BĂ˜nner


Bønners positive egenskaber Dottore Paolo Pigozzi Det har gennem længere tid været kendt at bønner (ligesom alle bælgfrugter) er meget nyttige fødemidler for vores organisme. En regelmæssig tilstedeværende lille portion bønner i vores diæt medvirker aktivt til forebyggelse og pleje af adskillelige gener som sukkersyge, kolesterolforøgelse i blodet, forhøjet blodtryk, forskellige typer kræft, hæmorider, åreknuder, forstoppelse osv.

brug af ressourcer (som vand, gødning, lægemidler, osv.) til deres produktion der er ti gange større end de der er nødvendige for at opnå en tilsvarende mængde vegetabilske proteiner. For at opnå et perfekt næringsmæssigt brug, bør bønnerne indtages sammen med kornsorter.

Det er ikke tilfældigt, at netop denne gode kombination er basis til mange traditionelle retter som pasta og bønner, ris Nyere undersøgelser har gjort det muligt og bønner, majsgrød og bønner. Vi skal at bevise at bønner indeholder mange også huske på at en optimal fordøjelse beskyttende stoffer som antioxyderende af bønnerne kun er mulig med en pasmidler og fytoøstrogener. Derudover er sende blødgøring (der er nødvendig til at bønner meget proteinrige (i tør tilstand genhydrere frøet, men også for at fjerne indeholder de cirka 23%) og deres de ufordøjelige stoffer (som, for eksemintegration i diæten gør det muligt at pel, antitrypsiner, der gør fordøjelsen give afkald på et for stort forbrug af af proteiner langsommere) der findes proteinfødevarer af animalsk oprindelse, i tørrede bælgfrugter) og en forlænget med fordel for vores sundhed, men også kogning i vand uden salt, der kun skal tilfor jordens sociale og økologiske sættes ved endt kogning (for at fremme balance. skallens fordøjelighed). De animalske proteiner kræver nemlig

Publiceret i tidningen Vita in Campagna www.vitaincampagna.it


Der findes bønner der spises med hele bælgen, fx voksbønner (gule) snitbønner og brydbønner (grønne og lilla bønner). Samtidig er der bønner, der skal bælges som borlottobønner, hestebønner og cannellinibønner. Bønnerne i vores sortiment findes i alle farver og former. Der er både lilla, gule, grønne, plettede, rejeformede, lange, korte, tynde og tykke. Alle bønner er generelt meget nemme og sjove at dyrke. Der er to slags bønner: Der er rampicante (stangbønner der bliver høje og klatrende), og der er nano (buskbønner). Rampicante bønner har behov for støtte og opbinding i løbet af vækstperioden. Nanobønner er busksorter og behøver ikke at være bundet op. Ærter og hestebønner kan sås direkte på friland i slutningen af april. De andre bønnesorter skal have det rigtig varmt, så plant ikke dem ud for tidligt. Du kan starte med forkultivering i slutningen af april eller begyndelsen af maj og derefter plant dem på friland i slutningen af maj/begyndelsen af juni.


MIX TRIS FAGIOLINI

2

Et dejligt mix af gule, lilla og grønne bønner.

190 gram 39 kr.

Gule og grønne bønner på et lille marked i Pisa.


Borlotto

bønner


Borlottobønnen er vel den mest typiske italienske bønne af dem alle, og der findes mange forskellige borlottobønner. Borlottobønner er gode at fryse ind, således at man har til efterårets og vinterens gryderetter og supper. Apropos borlottobønner, så skal man lade dem hænge på planten indtil bælgerne er rigtigt røde og hvide. Tjek om bønnerne indeni har fået samme farve som bælgerne. Når bønnerne skal anvendes, koger man dem sammen med lidt hakkede løg og krydderier i cirka 1 time.


BØNNE BORLOTTO LAMON

Borlotto Lamon er den mest kendte af dem alle. Lamon bønnen kendes ved,

at den er lidt bøjet. Bønnebælgen er karakteristisk rødmarmoreret, og selve bønnerne er lidt ovale, aflange og med røde streger på en cremehvid bund. Hver bælge indeholder cirka 6-7 store bønner. Gode at fryse ind, således at man har til efterårets og vinterens gryderetter og supper.

50 gram 23 kr.

BØNNE BORLOTTO LINGUA DI FUOCO

Lingua di Fuoco karakteriseres af, at den har meget lækre og rødmarmorerede bælger. Hver bælge indeholder 6-8 bønner, og Lingua di Fuoco er en meget produktiv sort. I vores sortiment findes Lingua di Fuoco bønner i to forskellige varianter, henholdsvis en rampicante og en nano variant.

50 gram 23 kr.

BØNNE BORLOTTO DI VI.GEVANO

Vigevano siges at være den mest populære Borlottobønne i Italien. Rød, cremehvid og stribede bønner. Vigevano bønner kommer fra Ligurien. Borlotto Vigevano anvendes specielt i Norditalien til varme og nyttige supper, gryderetter etc. Vigevanobønnen er en buskbønne som kan have brug for støtte, således at bælgerne ikke rører jorden.   

60 gram 23 kr.

BØNNE BORLOTTO CENTOFIAMME

En rampicante bønne, som er én af de mest eftertragtede varianter inden for borlottobønner. Centofiamme bønnens bælger er lidt mere kurvede, mens bønnerne er mere aflange. Letdyrket. Små bælger er gode som brydbønner.

250 gram 59 kr.


Ærter på et marked i Pisa.

Sukkerærter Gigante Svizzero fra egen køkkenhave.


Ærter SUKKERÆRTER GIGANTE SVIZZERO

Denne lækre sukkerært, hvor man spiser hele bælgen.

50 gram 23 kr.

ÆRTER PICCOLO PROVENZALE

Tidlig. Lille smuk og rustik plante, som kun bliver ca. 40 cm høj. Favorit. Uforglemmelig med pancetta. Såperiode: mars-maj.

50 gram 23 kr.

ÆRTER TELEFONO

Rampicante variant der bliver omkring 160 cm høj. Sen sort med en intensiv grøn lige bælge på cirka 11 cm. Såperiode: marts-maj og sept-okt.

50 gram 23 kr.


Nyhøstede hestebønner fra vores orto.


Hestebønner Fava da Orto


Hestebønner har grøn bælge og bliver omkring 20 cm lang. Hver bælge indeholder ca. 9 hestebønner. Klarer en smule kulde og kan plantes ud i april.

En nyhed i vores økologiske sortiment er økologiske hestebønner. Vi får også en ny hestebønnesort, “Superaquadulce”, som betyder supersødt vand, og det er fordi at bønnerne er ekstra saftige og søde. Denne sort er i den såkaldte “restaurantkvalitet” og indgår i vores professionelle sortiment.

HESTEBØNNE AGUADULCE SUPERSIMONIA 70 gram 23 kr.

HESTEBØNNE ØKOLOGISK AGUADULCE SUPERSIMONIA 2 Endelig er der kommet en økologisk hestebønne i vores sortimentet.

70 gram 23 kr.

HESTEBØNNE SUPERAGUADULCE

En hestebønne i Franchi´s specialsortimentet. Resturantkvalitetl. 250

gram 59 kr.


Pomodori Italiano Verdens bedste tomater!


Tomat er nok den vigtigste grøntsag i det italienske køkken, og mange

kan ikke undvære den daglige mængde af pomodoro. Pomodoro betyder gyldent æble, eftersom de første tomater som kom til Italien, rent faktisk var gule. Italienerne hævder, at de italienske tomater er de bedste i verden, og vi kan kun give dem ret. Tomatplanter har brug for sol og varme. De skal enten dyrkes i et drivhus eller på en solrig plads. Læ mod en mur er også godt for dine tomatplanter. Start med forkultivering indendørs fra marts, og brug en god såjord. Så frøene 0,5-1 cm. Plant dine tomatplanter 6-8 uger før det er tid til udplantning. Tomatplanterne skal have en næringsrig og veldrænet jord. De har brug for meget plads og har behov for støtte.

2 ef ter sorten menes at den er ny i sortimentet.

”Most plants taste better when they’ve had to suffer a little.” - Diana Kennedy


TOMAT ASTRO F1

Astro-tomaten er let at dyrke. Den kaldes for dværg-San Marzano, som er en klassisk blommetomat. En perfekt tomat til det italienske køkken. Tomaterne vejer omkring 85-100 gram. Astro-tomaten er en rigtig favorit blandt tomatkendere.

60 frø 32 kr.

TOMAT BIG RIO 2000 HY F.1 2

Meget produktiv plante, der producerer aflange frugter med en gennemsnitlig vægt på 120 gram. Big Rio tomater anvendes i saucer og salater m.v.

60 frø 32 kr.

TOMAT COSTOLUTO FIORENTINO

Store dejlige kødtomater fra Firenze. Costoluto Fiorentino er tomater, der har en karakteristisk form. De bliver meget røde og saftige, og de er både velsmagende og aromatiske. Denne tomat er perfekt i salaten, Caprese, men er også velegnet til pasta og saucer. Én af vores absolutte favorittomater.

375 frø 23 kr.

TOMAT CUOR DI BUE

Cuor di Bue-tomat har en karakteristisk form og en utrolig sød smag. Tomaterne bliver ganske store og massive, og de vejer omkring 150- 180 gram. Farven er næsten pink/rødlig og får grønne striber i toppen. En meget smuk tomat. Vi kan godt lide Cuor di Bue for dens vidunderlige smag, men også fordi den er nem at dyrke. Denne sort har behov for det varmeste og mest solrige sted i haven for at trives. Denne tomat er perfekt i salater, saucer etc., og den smager bedst, når den ikke er for moden.

390 frø 23 kr.

TOMAT FOLLIA HY F.1 2

En klassisk italiensk tomat. Meget attraktiv tomat, der ligner San Marzanotomaten i sin form. Denne tomat er god i tomatsauce, salater og italienske retter. Kan også dyrkes udendørs mod en solbeskinnet mur.

60 frø 32 kr.


TOMAT GOLDEN BOY

Den eneste ikke-røde tomat i vores italienske sortiment. En rund og gylden hybrid tomat, der er rigtig god i salater. Golden Boy er én af de kulturarvssorter, som Franchi Sementi er ansvarlig for.

150 frø 32 kr.

TOMAT LILLIPUT VFN F1

En tomat som bærer det søde navn Lilliput. Denne italienske Hybrid pomodoro-tomat er med i vores katalog. Lilliput-tomaten er en tidlig sort, der producerer små kirsebærformede frugter. Modstandsdygtig over for Verticillium, Fusarium. Det er én af de kulturarvssorter, som Franchi Sementi er ansvarlig for. Cherrytomater har generelt en sød smag og egner sig til salater, på pizzaer, men også i forskellige tomatsaucer.

60 frø 32 kr.

TOMAT MARGLOBE

Denne klassiske sort er udviklet i begyndelsen af 1900-tallet. Det er faktisk en gammel amerikansk sort, der er meget populær i Italien. Marglobe-tomater vejer omkring 150 gram og er dejlige røde og saftige. God smag og yderst modstandsdygtig over for sygdomme. Marglobe er ”første valg” blandt hybrid tomater.

390 frø 23 kr.

TOMAT MARMANDE VF

Selvom det er en fransk region, der navngav denne tomat, betragtes Marmande som at være en lokal italiensk tomat, der samtidig er en favorit i det nordlige Italien. Marmande-tomaterne bliver store. De har tykt frugtkød, der har en sød smag. Velegnet til at dyrke udendørs.

390 frø 23 kr.

TOMAT MONTECARLO VFN F1 En tomat, der har en perfekt rund form og med intense røde frugter.

60 frø 32 kr.

TOMAT PANTANO

Stor og velsmagende oksehjertetomat, der også er en kulturarvssort. Frugterne vejer mellem 180-200 gram. Pantano er en bøftomat fra Rom.

450 frø 23 kr.


TOMAT TONDO PICCOLO IBRIDO F.1 2 Denne lille og runde tomat er ny i 2011-sortimentet. Giver perfekte cherrytomater. Frugterne vejer omkring 20-30 gram og er meget saftige og søde i smagen.

60 frø 32 kr.

TOMAT POMONA F.1 Store og runde hybrid tomater. Frugterne kan veje op til 200 gram. En specialitet.

60 frø 32 kr.

TOMAT PICCOLO DATTERO IBRIDO F.1 ”DATTERINI” 2

En spændende tomatnyhed i 2011 er Pomodoro Dattero Piccolo Ibrido F.1. En typisk italiensk mini blommetomat, som vi har set mange gange på de italienske grøntsagsmarkeder. Saftig og farverig. Denne tomat er nem at dyrke, og den er perfekt til forskellige former for pastasaucer m.v.

60 frø 32 kr.

TOMAT PRINCIPE BORGHESE DA APPENDERE

En lille blommeformet tomat, der er perfekt i både salater og pastasaucer. Principe Borghese tomaten er fremragende til toast i ovnen. Tomaterne vokser i klynger, som her ses på billederne med omkring 5-7 tomater pr klynge. Principe Borgese er velegnet til udendørs dyrkning. Frugterne vejer mellem 90-100 gram.

390 frø 23 kr.

TOMAT RIO GRANDE

2

Rio Grande 2 er en tomat, der er perfekt for enhver i det italienske køkken. Denne tomat er en busksort. Frugterne er lyserøde, har medium størrelse og indeholder en god smag. Rio Grande minder om en Roma tomat, men denne er mere produktiv. Tomaterne er lidt pæreformet og vokser i klynger.

450 frø 23 kr.


TOMAT RED CHERRY

Klassisk pomodorini-tomat, som også er velegnet til dyrkning i krukker eller på en solrig altan. Pomodori-tomatplanten skal ikke beskæres. De røde cherrytomater har en dejlig og aromatisk smag, og de er perfekte i alle former for salat. Vi har også set cherrytomater på pizzaen, i focacciaer og i pastasaucer.

450 frø 23 kr.

TOMAT RED PEAR SEL. FRANCHI

Stor, robust og meget aromatisk tomat i vores specialsortiment. Denne tomatsort er udviklet af Franchi Sementi. Vi har opdrættet og testet den, og den producerer masser af vidunderlige pæreformede tomater. Vi har naturligvis smagt den, og den har en fortræffelig smag! En tomat, der blandt andet passer til sandwich. Men den kan også anvendes som fyld med forskellige velsmagende ingredienser. En tomat, som vi varmt kan anbefale.

60 frø 32 kr.

TOMAT REDUNA HY F.1 2

En dejlig tomat i vores specialsortiment. Frugterne er røde og aromatiske og vejer omkring 140 gram. Giver saftige tomater til hele sommeren.

60 frø 32 kr.

TOMAT ROMA VF En lille blommetomat, der har oprindelse i Rom. Roma tomater er meget nyttige og er oplagte til at dyrke udendørs. Denne tomatsort er meget produktiv og frugterne er egnet til salater og madlavning

450 frø 23 kr.

TOMAT SAINT PIERRE Saint Pierre-tomaten er en berømt kulturarvssort fra Frankrig. Sorten bliver meget stor og frodig, og den er meget produktiv. Der er stor efterspørgsel på tomatsorten på grøntsagsmarkeder i Frankrig, takket være dens lækre og aromatiske smag. Saint Pierre-tomaten anvendes primært til salater, men den passer også til tomattærter.

300 frø 23 kr.


TOMAT SAN MARZANO 2

San Marzano tomater er nok den mest berømte tomatsort, der blandt andet anvendes i Vera Pizza Napoletana. San Marzano tomater bruges desuden til tomatpuré og pastasaucer. Man ved ikke helt, hvordan og hvornår San Marzano tomaten kom til Italien. Tilbage i 1770 blev de første San Marzano-frø foræret som en gave til Kongeriget Napoli fra riget i Peru. Der findes også andre oplysninger om denne sort. Det mest sandsynlige er, at San Marzanotomaten var en spontan krydsning mellem to lokale italienske sorter; Fiaschella og Fiascone. Én ting er sikkert: Denne tomat har fået sit navn fra San Marzano sul Sarno, som er beliggende i provinsen Salerno. Og det er sikkert, at San Marzano er en meget speciel tomat. Den er næsten flaskeformet, lang og mere utraditionel i formen end almindelige blommetomater.

300 frø 23 kr.

TOMAT SAN MARZANO SEL. REDORTA Denne dejlige San Marzano-sort er en favorit blandt mange mennesker. Tomaten er blevet opkaldt efter et bjerg i Bergamo, Pizzo Redorta. Mange føler, at denne pasta-tomat er bedre end San Marzano tomaten.

300 frø 23 kr.

TOMAT SCATOLONE DI BOLSENA

Scatolone betyder boks, mens Bolsena er en by i det nordlige Lazio i den vestlige side af Lago di Bolsena. Sorten har været dyrket siden begyndelsen af 1900-tallet. Den har blandt andet været med på udstillingen Ortifrutticola Bolsena i 1930. Denne tomat er en lækker San Marzano-variant med en lang holdbarhed.

300 frø 23 kr.

TOMA TOSCANO BEEFMASTER VFN IBRIDO F.1 Som navnet antyder, er denne tomat en stor oksehjertetomat. Den kan rent faktisk veje op til 600 gram. Denne sort er modstandsdygtig over for mange sygdomme. Oksehjertetomater har en meget saftig og aromatisk smag. En vidunderlig tomat til en god Caprese salat.

60 frø 32 kr.


2


2

2


San Marzano tomater er nok den mest berømte tomatsort, der blandt andet anvendes i Vera Pizza Napoletana. San Marzano tomater bruges desuden til tomatpurÊ og pastasaucer.

San Marzano dyrket i drivhus i Sverige


Cuor di Bue


Principe Borghese-tomater vokser i klynger. Principe Borghese-tomater klar til bagning i ovnen.

Principe Borghese fra egen køkkenhave.


Read Pear sel. Franchi

Read Pear sel. Franchi dyrket i Sverige.

Red Pear-tomater p책 et marked i Milano.


Vi har forskellige slags cherrytomater i vores sortiment D Red cherry, lilliput og tondo piccolo


Italienske tomater p책 et marked i Livorno, Toscana.


Basilikum Der er ingen tvivl om, at basilikum er Italiens nationalkrydderi. Vores forskellige basilikumsorter er ikke gemt væk blandt krydderurterne i Franchi-kataloget. Basilikum findes under grøntsagssortimentet linea orto. Basilikum dyrkes i næsten alle hjem, og på markeder sælges frisk basilikum i store bundter og planter i krukke.

parmesan og pinjenødderne.

Andre basilikumsorter anvendes flittigt i Italien. Én af dem er Basilico a Foglia di Lattuga, som er en salatbasilikum. En sort med store og milde blade, der anvendes og dyrkes meget i Toscana, specielt i Arezzo- og Firenze-området, hvor man normalt kalder den for Basilico Gigante. Vores Basilico Bollosso Napoletano Den mest almindelige og mest an- fra Napoli er en basilikum, der anvendes og dyrkes meget i Kampanien. En vendte basilikumsort er den klasmeget interessant basilikum, der har siske italienske – Italiano Classico. en meget stærk basilikumsmag.

Den klassiske italienske basilikum hedder ”Basilico Genovese”, og den har siden 2005 været oprindelsesbeskyttet (Denominazione di origine protetta, DOP). I dag er der kun én basilikum, man må kalde for genovese, og den skal være dyrket på bestemte områder i Genovaområdet i Ligurien. Den klassiske italienske basilikum anvendes til alt – fra krydderier i tomatsaucen, i salater, antipasti, til pasta, på pizzaer, i omeletter, på bruschettaer, til grøntsagsretter og ikke mindst som hovedingrediens i pesto. Den gode basilikumsmag passer perfekt med hvidløg, olivenolie,

I vort sortiment er basilikum i standardsortimentet, og vi har desuden basilikum i en speciel produktlinje som hedder Il basilico by Franchi Sementi. Her kan du vælge og vrage mellem forskellige spændende basilikumsorter som citronbasilikum og thaibasilikum og ikke mindst vores egen Tigullio basilikum. At dyrke basilikum er meget enkelt og nyttigt. Jo mere du høster din basilikum, desto frodigere bliver den. Basilikum skal dyrkes indendørs i et solrigt vindue, og du kan nyde af din egendyrket basilikum helt til efteråret.


BASILIKUM ITALIANO CLASSICO

Den klassiske aromatiske basilikum, som er en storfavorit.

4000 frø 23 kr.

BASILIKUM BOLLOSO NAPOLETANO

Usædvanlig basilikumsort fra Napoli.

4000 frø 23 kr.

BASILIKUM FOGLIE DI LATTUGA

Fin plante med store og duftende lysegrønne lidt ujævne blade. Kaldes ofte for salatbasilikum.

4000 frø 23 kr.

BASILIKUM FINO NANO COMP. PALLA

Kompakt basilikum med små blade, men intens smag. 4000 frø 23 kr.

BASILIKUM VIOLETTO AROMATICO

BASILIKUM A PALLA VERDE SCURO

Smuk mild basilikum med lilla duftende blade. Giver farve og smag i kryddereddike. 4000 frø 23 kr. Letdyrket basilikum med mørkegrønne, stærkt duftende blade.

3000 frø 30 kr.

BASILIKUM GRECO ALLA PALLA

Græsk, rund og buskformet basilikum. De små blade har en intensiv duft. Meget letdyrket.

3000 frø 30 kr. BASILIKUM ALLA CANNELLA Kanelbasilikum. Grønne blade med lilla pletter. Intensiv duft af kanel.

3000 frø 30 kr.


BASILIKUM ITALIANO CLASSICO TIGULLIO

Den klassiske italienske basilikum. Intensiv duft og smag. Letdyrket og passer fint i krukker.

3000 frø 30 kr. BASILIKUM AL LIMONE Citronbasilikum. Tidlig rustik basilikum. Let at dyrke i krukke. Bliver en lige og fin plante med blade som dufter intensivt af citron.

3000 frø 30 kr. BASILIKUM RED RUBIN Fin plante med smukke og stærkt duftende blade i rødlilla. Læg basilikumbladene i eddike, så den får en fantastisk rød farve.

3000 frø 30 kr.

BASILIKUM THAI SIAM

Letdyrket. Med stærkt duftende blade.

3000 frø 30 kr. BASILIKUM DARK OPAL Kompakt busket basilikum som producerer intensivt duftende blade. Dejligt farve. 3000 frø 30 kr.

BASILIKUM VERDE A PICCOLE FOGLIE

Kompakt busket basilikum som producerer intensivt duftende små blade.

3000 frø 30 kr. BASILIKUM LARGO DOLCE PER VASI Basilikum med store blade som særligt passer til dyrkning i krukker. Et must!

3000 frø 30 kr.

BASILIKUM MISTICANZA DI BASILICO Et mix af forskellige basilikumsorter.

3000 frø 30 kr.


Vi har mange spĂŚndende salater. Se mere i vores webbutik.


PEPERONCINO Chili stammer oprindelig fra Sydamerika og er en plante, der

vokser i varme klimaer. Vores peperoncino (Capsicum annuum L.) er en lille plante, der bliver busket og bliver cirka 20-80 cm høj. Den bedste chili i Italien kommer fra Calabrien og Basilicata i det sydlige Italien. Her har man dyrket chili i årtier. Chili er meget udbredt i det syditalienske køkken. Det er også i kystbyen Diamante i Calabrien, hvor den årlige chilifestival afholdes. En festival som er arrangeret af L’Accademia Italiana del peperoncino. Den italienske peperoncino er ikke den stærkeste chili, man kan få, men det er en sort, der er forholdsvis ”mild”. Den serveres frisk i forskellige pastaretter, grøntsagsretter og fisk. Chili skal dyrkes i potter eller krukker og skal have en masse varme og en solrig plads.


Generelt er det sådan, at jo mindre chili´en er, jo stærkere er den. Peperoncini Diavoletti kaldes for de “små djævle”, og kan ses her på et marked i Livorno, Toscana.


CHILI ADORNO

Smuk chiliplante, der kan være mørkegrøn med nærmest lilla blade. Blomsterne får en smuk lilla farve. Planten bliver kompakt og busket og er ekstra fin i en terrakottakrukke. Meget produktive. Frugterne bliver mørkebordeaux, når de er modne. Molto piccante og én af vores stærkeste chilisorter.

32 kr.

CHILI PICCANTE DI CAYENNA

Denne sort er sandsynligvis den første af slagsen, som kom fra Sydamerika til Italien for mange hundrede år siden. Sorten har masser af smag og sødme, og den er mere udtalt end den traditionelle cayennepeppar. Nem at dyrke. Piccante di Cayenne, som du her ser på billedet, kan hænge i et køkken og nydes hele året.

32 kr.

CHILI CILIEGA PICCANTE

Ciliega piccante betyder stærkt/krydret kirsebær. En meget hurtigvoksende sort fra Syditalien. Chilifrugterne ligner små kirsebær, deraf navnet – og de samler sig højest oppe på planten. Denne herlige sort ses ofte på de syditalienske markeder. Anvendes frisk. De runde frugter bevirker, at den er perfekt til fyld med fx mozzarella, pasta med ansjoser og kapers til en lækker antipasti.

32 kr.

CHILI ETNA

Sorten er døbt efter vulkanen Etna, hvilket betyder, at den kun kan være stærk. Frugterne vokser i bundter og bliver smukke rødorange. Etna har foruden styrke også lidt sødme og er en perfekt chili til al madlavning.

32 kr.

CHILI FUEGO IBRIDO F.1

Fuego betyder ild på spansk. Meget tidlig og produktiv. Frugterne bliver aflange og lidt koniske. Fuego-chili er perfekt til al madlavning, ikke mindst til Chili con Carne.

32 kr.


CHILI GRISU’ IBRIDO F.1.

Denne hybridsort kommer oprindelig fra det varme Sardinien, hvor man elsker det rustikke køkken - men også meget krydret mad. En meget produktiv og hurtigvoksende italiensk chili, som nydes i alle stadier, lige fra grøn til meget rød. Denne chili får en herlig lidt sød smag.

32 kr.

CHILI JALAPENO

Klassisk mexicansk chili, der er perfekt til al mexicansk madlavning. Denne chili er måske den mest kendte af alle chilisorterne. Et must i dyrkningen af chili.

32 kr.

CHILI PEPPINO IBRIDO F.1

Denne søde og milde peppino er almindelig i Syditalien og har en meget mild og krydret smag. Peppino-chili er altid godt at have lige ved hånden. Frugterne modner fra grøn til en herlig knaldrød farve. De er lidt flade, som betyder, at de er perfekte som et ekstra krydderi til salaten eller grillbuffén.

32 kr.

CHILI PIMIENTO PADRON

Anderledes og sjov sort. Denne pimiento kommer oprindelig fra Nordspanien, og den skal høstes, når frugterne er spæde og grønne. Frugterne steges i olivenolie, tilsættes lidt salt og serveres som tapas. De fleste er milde og gode i smagen, men ”10” er meget, og her mener vi meget stærk. Pimiento Padron går derfor under navnet ”russisk roulette-chili”.

32 kr.

CHILI PYRAMID

Denne chili er nok én af de mest anderledes chilisorter. Planten er kompakt og busket, og den får masser af små chilifrugter i forskellige farver – lige fra mørklilla til knaldgule, orange til mørkerøde. De er ikke alene smukke at se på, men de farveglade chilifrugter er også fulde af smag og giver ekstra krydderi og farve til dine madretter.

32 kr.


CHILI MISCUGLIO DI PEPERONCINI

Spændende blanding med fem forskellige sorter i én og samme pose. En blanding med gule, grønne og røde chili. Blandingen indeholder Ciliega Piccante, Jalapeno, Padron, Roumainan Giallo og chili Fuego.

35 kr.

CHILI RED CHERRY SMALL

Vi har en red cherry-tomatsort i sortimentet. Denne red cherry small kan nemt forveksles med en kirsebærtomat. Denne bliver herlig rød præcis som en kirsebærtomat. Den er fuld af smag, og planten er kompakt, hvilket er lidt usædvanligt for disse runde varianter. Den runde form betyder, at den er perfekt til fyld. Smagen er både sød og ekstra hot, hvilket betyder, at denne Red Cherry Small er én af vores populæreste sorter.

32 kr.

CHILI ROUMANIAN GIALLO

En meget attraktiv sort med frugter, der modner til en gylden gul farve og er fyldt med smag. Som navnet antyder, oprindeligt fra Rumænien, hvor chili er en højt værdsat ingrediens. Roumanian Giallo anvendes frisk i forskellige retter, men er også perfekt til at tørre. Meget frodig plante egnet til dyrkes i potter.

32 kr.

CHILI STROMBOLI

Stromboli-chili minder meget om Etna-chili. Frugterne vokser i bundter, og de er begge opkaldt efter den italienske vulkaner. Meget smuk plante, der pryder sin plads i vinduet. Produktiv og masser af chili på hver plante. En italiensk chili man dyrker år efter år.

32 kr.


Penne all’arrabita med chili og hvidløg serveret på Ristorante Maccheroni, Rom.


PEPERONE Peber - Stegte, grillede, gratinerede og med fyld – italienerne elsker deres peperone! Peber er en kulinarisk delikatesse, som man nyder om sommeren og lidt hen på efteråret. Smagen er sød og krydret. Peber er en etårig plante. Det kan tage lang tid for peber at udvikledes, så du kan derfor begynde din dyrkning tidligt indendørs eller i et opvarmet drivhus.

Du kan så i små krukker med en god såjord allerede i februar og helt frem til maj. Du skal omplante et par gange i løbet af perioden. Peberplanter skal have sol, varme og næring. Under de varme sommermåneder (det skal være meget varmt) kan du dyrke peber udendørs, men det er allerbedst at dyrke peber i et drivhus. Planter kan også trives indendørs i et solrigt vindue eller på en solrig altan.


PEBER CORNO GIALLO

En meget tidlig sort, som er én af de første peberfrugter, der er tilgængelig på markederne i Italien. Frugterne bliver cirka 20 cm lange og cirka 5 cm i diameter.

250 frø 23 kr.

PEBER CORNO ROSSO

En rød tyrehornspeber. Frugterne bliver cirka 20 cm lange og cirka 5 cm i diameter. Disse peberfrugter har en rigtig aromatisk og sød smag, og de er perfekte at grille på de varme sommeraftener.

250 frø 23 kr.

PEBER DOLCE DI BERGAMO

En sød peber fra Franchis hjemby Bergamo. Høj og frodig plante som producerer aflange og søde frugter. De er først grønne, men de bliver røde, når de er fuldmodne. Planten bliver høj og kraftig.

300 frø 23 kr.

PEBER DULCE ITALIANO

Dulce Italiano får aflange og lidt koniske frugter, røde og grønne. De bliver cirka 15-18 cm lange. Dulce Italiano peberen har en sød smag og den nydes på samme måde som Friggitello-peberen. Steges i lidt olivenolie og tilsættes lidt salt.

300 frø 23 kr.

PEBER FRIGGITELLO

En meget elsket italiensk kulturarvssort (heirloom) fra Napoli. Den er elsket over hele Italien. Anvendes frisk i salater, stegt i olivenolie som et ekstra krydderi. Planten er frodig og busket og producerer mange mellemstore lidt konforme frugter, der bliver røde, når de er fuldmodne. Man høster ofte de grønne. Denne søde peperone har faktisk en gammel historie. Ifølge kilder er sorten introduceret af franske munke, der kom til Italien for at bygge et par klostre i Napoli-området. Det første kloster blev opført ved Sarno floden. Man blandede traditionelle sorter med nye franske. Nogle af sorterne blev hurtigt populære i lokalbefolkningen og lavet til italienske. Denne sort stammer derfor fra Napoli.

300 frø 23 kr.


PEBER GOCCIA D’ORO

Goccia d’Oro betyder gulddråbe og er en meget sød peber. Ændrer farve fra gyldengul/beige til rød, når den er fuldmoden. En sort som er meget god til fyld og til at gratinere.

300 frø 23 kr.

PEBER GIALLO D´ASTI

Denne kvadratiske gule peber kommer fra provinsen Asti i Piemonte i Norditalien. Stor og aromatisk peber, som findes både som gul, og gul med grønne markeringer, hvilket giver en herlig farvekontrast. Denne peber dyrkes ved byerne Motta di Costigliole og Isola d’Asti, og hvert år er der en Peperone festival i Motta di Costigliole, hvor man kan se denne peber, quadratos d’Asti’s. Her udstiller lokale producenter, og der er musik, høj stemning og god mad overalt i byen. Man er meget stolt over sin lokale pebersort.

300 frø 23 kr.

PEBER QUADRATO D´ASTI ROSSO

De kvadratiske røde peberfrugter fra Asti i Piemonte. Stor og aromatisk peber med mange muligheder. En sort som er utrolig populær og elsket i Asti-regionen.

260 frø 23 kr.

PEBER GIALLO DI CUNEO

En gul peber fra Cuneo i Piemonte, som man også kalder for ”kvadraten fra Cuneo”. Dét, som udmærker denne sort, er formen. Sorterne i standardsortimentet er hovedsagelig gule, men der findes også sorter, der bliver røde. Første gang man hørte om denne sort var på markedet i Cuneo i 1915. Sorten har været en naturlig krydsning af en gammel tomatformet sort med en gigantisk kvadratisk sort fra Napoli. I Cuneo er man meget stolt over sin Cuneo-peber, og i år 2000 billedes Il consorzio per la tutela e la valorizzazione del Peperone Cuneo (Konsortiet for beskyttelse og forbedring af Cuneo peberen) af en gruppe producenter.

300 frø 23 kr.


PEBER LOMBARDO

En sort fra Lombardiet. Planten bliver cirka 70 cm høj og producerer 10-12 aflange og lysegrønne frugter, der er perfekte til brug i sott’aceto.

300 frø 23 kr.

PEBER TOPEPO ROSSO

Kaldes også for Peperone pomodoro (tomatpeber), idet de faktisk ligner tomater, små søde bøftomater. Topepo rosso peber er rigtig god til salat (mild, men aromatisk), men den er også god til fyld med mozzarella og andet godt.

300 frø 23 kr.

PEBER CARMAGNOLA 2

En meget berømt peber fra Carmagnola i det nordlige Italien. Hvert år holdes en peber festival i Carmagnola dedikeret til denne sort. Carmagnola-peberne er meget vigtig for regionen og på Carmagnolas hjemmeside står der, at Carmagnola er Terra di Peperone (peberjorden). Denne peber sort blev introduceret i begyndelsen af 1900’erne af en gartnere fra Borgo Salsasio.

375 frø 23 kr.


Topepo Rosso i vores orto.


Nyhøstet Topepo Rosso


AGRETTI ROSCANO SALSOLA SODA

Agretto har en mild og smule bitter smag men samtidig vidunderlig. Ligner purløg eller dild med flad side. Passer godt til fisk og skaldyr. Meget gastronomisk, men næsten umulig at få fat på - indtil nu. Såperiode: februar til november. 100 gram 42 kr.


Aubergine Aubergine findes i alle mulige former, runde eller lange, sortlilla til hvide. Planten er etårig og bliver en stor og kraftig plante. At aubergine først blev anvendt i Syditalien, kan have beroet på, at klimaet for udendørsdyrkning er bedre i Syditalien end i Norditalien. Aubergine er nemlig en meget varmekrævende plante og skal dyrkes i et drivhus eller lignende. Der er ingen plante, som man kan dyrke på friland med gode resultater. Planten bliver stor og kraftig og man kan ”toppe planten” for at få en lidt mere busket plante. For at opnå det bedste resultat, kan du plukke frugterne, når de ikke er helt modne. I starten begyndte man for alvor at anvende aubergine, først og fremmest i Syditalien. Det tog lidt tid før man tog melanzana til sig og begyndte at dyrke den i Norditalien. Men i dag er aubergine eller æggeplante, som den også kaldes, en meget elsket grøntsag over hele Italien. Den anvendes både i lækre antipasti retter, til pasta eller som Melanzane alla Parmigiana.


MELANZANA VIOLETTA LUNGA 2 Den klassiske italienske aubergine.

600 frø 23 kr.

MELANZANA LINDA HY F.1

Tidlig hybridsort. Meget produktiv plante med lange mørk lilla frugter

25 frø 32 kr.

MELANZANA PROSPEROSA

Rund og smuk lilla aubergine, som ofte ses på de italienske grøntsagsmarkeder.

300 frø 32 kr.

MELANZANA TONDA BIANCA SFUMATA DI ROSA Rund hvid med lyserød lilla riller. Meget kraftig plante.

25 frø 32 kr.

MELANZANA BLACK BEAUTY 2

Klassisk italiensk aubergine med lidt rund form.

600 frø 23 kr.


Cima di Rapa p책 et marked i Toscana. De gule blomster er ogs책 spiselige.


Cima di Rapa Rapa er majroe på italiensk. Cima er top og Cima da Rapa er altså majroens grønne blade/top. Majroeblade/toppene har forskellige navne i forskellige dele af Italien. I Napoli kaldes den for Friarelli, i Toscana for Rapini, i Rom kaldes den Broccoletti di Rapa og i Puglia for Cima di Rapa. Majroe-toppene minder lidt om broccoli og anvendes på samme måde som broccoli. Som en sideret og normalvis også kogt, derefter sauteret med olivenolie, hvidløg og lidt chili. En berømt italiensk ret fra Puglia er pastaretten Orecchiette con Cima di Rapa.

CIMA DI RAPA MACERATESE

En Cima di Rapa som dyrkes for sine store og gode blade. Dyrkes i for- og efterået, men kan også dyrkes på sommeren. Høstes inden blomstring. En perfekt sort til pasta.

3000 frø 23 kr.

CIMA DI RAPA QUARANTINA 2

Sorten har en god smag som elskes af italienerne. Høstes når de små broccollilignede hovedene har taget form. Denna sort brugers til Orecchiette con Cime di Rapa.

4800 frø 23 kr.


Fennikel Fennikel er en meget eftertragtet og elsket grøntsag i Italien. Denne sprøde og anis-duftende grøntsag, som er så god rå i salater, i supper (Zuppa di Finocchio), tærte (Torta di Finocchio) etc. Tørrede fennikelfrø anvendes ofte i forskellige kødretter. I Chieti i Abruzzo-regionen findes en berømdt salami som indholder tørrede fennikelfrø og peperoncino (chili). Dyrk din egen fennikel Forkultivering fra marts og udplantning i slutningen af maj eller direkte såning, når temperaturen er over 10 grader. Hvis du forkultiverer, skal du være forsigtig med rødderne ved omplantning. Sådybde: 1,5-2 cm. Skal holdes fugtig hele tiden.


FENNIKEL ROMANESCO

Kaldes nogen gange florentinsk fennikel. Smuk, hvid, aromatisk og sød fennikel.

1200 frø 23 kr.

FENNIKEL MONTEBIANCO

Stor og kraftig plante som producerer store runde fennikel. En sort med meget smag.

1200 frø 23 kr.

FENNIKEL DI PARMA SEL PRADO

En fennikel fra Parma som skal sås i juli og augusti og høstes tidlig vinter.

1200 frø 32 kr.

Fennikelsuppe 2 stk. fennikel skæres i mindre stykker. Skær den hvide del på en porre i mindre stykker. Hæld et par spiseskefulde olivenolie i en gryde og tilsæt porrer og fennikel, som skal simre et par minutter. Hæld 1/2 dl hvidvin i og lad det simre indtil al væske fordamper. Knus fennikelfrø i en morter. Hæld bouillon og fennikelfrø i og lad det simre ca. 30 minutter. Der tilsættes lidt fløde, og suppe blandes i for at gøre den glat og fin. Denne suppe kan gøres klar på forhånd, og det bliver næsten bedre, hvis den har fået lov til at stå flere timer i køleskabet. Serveres koldt og garneret med mindre stykker af røget laks og vild fennikel før servering.


Fennikelplanter


AGURK Agurker er svĂŚre at dyrke, hvis man ikke har et drivhus. Men hvis du har et drivhus, kan du nyde mange forskellige sorter inden for agurker - fra smĂĽ cornichons til melonagurk og en ny japansk sort.


AGURK MELONE TORTARELLO ABRUZZESE

Melonagurk med en vidunderlig smag fra Abruzzo-regionen. Dyrkes i drivhus. Rigtig god i salater med en vidunderlig mild smag. 120 frø 23 kr.

AGURK MELONE CAROSELLO MEDIO PUGLIESE En rustik variant fra Puglia i Syditalien.

120 frø 23 kr. AGURK LUNGO VERDE DEGLI ORTOLANI Italiensk klassisk agurk.

150 frø 23 kr.

AGURK MARKETMORE

Krispet agurk som man kan prøve at dyrke udendørs.

150 frø 23 kr.

CETRIOLINO PICCOLO DI PARIGI Lille pariseragurk som dyrkes i hele Italien.

150 frø 23 kr. CETRIOLINO DA SOTTACETTO POTOMAC HY F.1 2

Små og korte frugter. Velegnet til syltning. Meget produktiv plante.

50 frø 32 kr. AGURK SAKAMARI HY F.1 2

En japansk sort. Franchis specialsortiment.

50 frø 32 kr. AGURK VIRIDIS HY F.1 Stor og stærk plante som producerer lange frugter. Meget rig på smag.

50 frø 32 kr.

AGURK WHITE WONDER

White Wonder-agurkplanten er meget produktiv og producerer små crémehvide agurker. Velegnet til syltning og salat. Kulturarvssort.

150 frø 23 kr.


Gulerødder er fulde af vitaminer og betacaroten, og det er én af de mest brugbare grøntsager i madlavning. Gulerødder kan anvendes rå, kogte eller pressede i juice. I vores sortiment med gulerødder findes både koniske, cylindriske og runde sorter.

Der er gulerodssorter i Italien med IGP status - Indicazione Geografica Protetta – som er en beskyttet geografisk betegnelse. Én af dem er Carota dell’Altopiano del Fucino IGP, som kun må dyrkes på højsletten Altopiano del Fucino.

Dyrk dine egne gulerødder

Gulerødder skal have meget sol og både veldrænet og næringsrig jord. Det skal være uden klumper, der kan forstørre gulerøddernes vækst. Det kan nemlig betyde, at de bliver skæve. Gulerødder skal sås på friland, når temperaturen er +10 grader. Der går ganske lang tid før gulerodsfrø kan gro, så du kan sagtens lægge frøene i blød et døgn inden du skal så – for at fremskynde processen. Sådybden skal være mellem 1-1,5 cm og skal sås i rækker. Afstanden skal være cirka 20-30 cm afhængig af sort.Planteafstand er cirka 5 cm. Hold dyrkningspladsen fri fra ukrudt og vand regelmæssigt.

Foto: Katarina Axelsson


GULEROD CHANTENAY

Denne Chantenay gulerod er som navnet antyder fra Chantenay-området i Frankrig. Dette er en gammeldags gulerod sort som er sød og sprød. Det har den der ægte gulerodsmagen som en gulerod skal smage.

7000 frø 23 kr. GULEROD NANTES CHIOGGIA 2

Meget pålidelig sort. Store,kraftige og saftige gulerødder som har en smuk farve og en vidunderlig smag.

7200 frø 23 kr. GULEROD PARISER MARKT 4

En Paris Market-gulerod sort med næsten runde gulerødder. Fine og anderledes sort, der smager fantastisk friskindsamlet med lidt smeltet smør. Denne sort er også velegnet til at blive dyrket i store potter. En tidlig gulerod sort.

7000 frø 23 kr.


PERSILLE Persille er én af de mest brugbare og kulinariske krydderurter, som kan dyrkes på både friland eller i krukke. Der findes to forskellige sorter inden for persille – krusbladet og glatbladet. I det italienske køkken anvender man glatbladet persille betydelig mere end den krøllede - specielt den napolitanske storpersille, gigante di Napoli. Ifølge mange mennesker er det verdens bedste persille. Generelt kan man sige, at glatbladet persille har en stærkere smag end den krusbladet. Den passer derfor bedre i det italienske køkken end den krøllede. Det er en smagssag, at vi her i Skandinavien anvender krøllet persille i både madlavning og som garniture. Persille passer til alt fra garniture, supper, fisk og gryderetter.

PERSILLE COMMUNE 2

En meget aromatisk slätbladig persille, mindre end persillen fra Napoli, men mindst lige så god.

6000 frø 23 kr.

PERSILLE GIGANTE DI NAPOLI

Denne gigantiske persille fra Napoli har en ekstra kraftig, aromatisk smag og store glatte blade. Prøv Scarpariello Napoletano med cherrytomater og Gigante di Napoli-persille.

6000 frø 23 kr.

PERSILLE RICCIO VERDE

Klassisk krøllet persille, med en vidunderlig stærk persillemag.

4800 frø 23 kr.


Græskar er én af de traditionelle grøntsager i Italien, men den er også

en meget benyttet grøntsag over hele Italien. I løbet af sæsonen – fra efterår til forår – afholdes græskarfestivaler, hvor man fremviser forskellige udsøgte græskar-retter. Man anvender græskar på forskellige måder i forskellige dele af Italien. Græskar er specielt udbredt i Mantua regionen i Lombardiet, hvor man har sin egen specialitet, sin Tortelli di Zucca. I Ligurien har man sin egen specialitet; Torta di Zucca (græskarpaj). I hele Italien anvender man græskar i blandt andet antipasti til forretter, hovedretter og desserter. Græskar anvendes i fyld, supper, som stegte i olivenolie, i kager og forskellige desserter. Græskarmarmelade er en specialitet til ost. Græskarskallen kan være ganske hård og normalvis skærer man græskarret i mindre bidder, koger det – og fjerner derefter skallen med en spids kniv. Du kan så græskar i slutningen af maj/begyndelsen af juni. Det skal være varmt, og jorden skal være opvarmet. Sådybde: 2 cm og placér frøene med spidsen nedad. Planteafstand: Cirka 60 cm. Der skal være meget plads mellem planterne.

GRÆSKAR BERRETTINA PIACENTINA

Lækker italiensk græskar med orange frugtkød. 9 frø 23 kr.

GRÆSKAR MARINA DI CHIOGGIA

En meget gammel sort fra Chioggia i Venedigområdet, som man kan se på malerier fra 1600-tallet. Orange frugtkød med en meget sød og aromatisk smag. 9 frø 23 kr.

GRÆSKAR LUNGA DI NAPOLI

Lang fra Napoli. Dyrkes i Syditalien. Denne sort bruges ofte i traditionell græskarsuppe. 25 frø 23 kr.

GRÆSKAR VEGETABLE SPAGHETTI Spaghettigræskar. Når man koger denne græskar ligner fruktkødet spaghetti och det er derfor denne græskar har fået sit navn. En GI-variant af pasta. 30 frø 23 kr.

GRÆSKAR IN MISCUGLIO

En spændende mix af 10 forskellige græskar- og squash sorter. 170 g box 39 kr.


Radiser


Gaudry 2

Flamboyant 3


RADISER ROSSO LUNGA CANDELA DI FUOCO Candela di Fuoco – det brændende lys. Lang, rød radise, som er god og sprød. 1800 frø 23 kr. RADISER CANDELA DI GHIACCIO Candela di Ghiaccio – islyset. Lang hvid radise, som næsten ligner en istap. Dateret tilbage til år 1820. 1800 frø 23 kr.

RADISER CHERRY BELLE En rund og knaldrød radise. Sprød og med en sød og mild smag. Meget tidlig sort og et must for radiseelskere. 1800 frø 23 kr.

RADISER DATTERO ROSSO

2

En sort som minder lidt om formen på vores nyhed i tomat-sortimentet, Dattero-tomaten. Fin rød farve og med en lidt usædvanlig cylindrisk form. Ligesom vores andre radiser, er den let at dyrke. 1800 frø 23 kr.

RADISER FLAMBOYANT 3 En aflang rød radise med hvid spids. En sort som passer til salater, eller kan anvendes som ekstra tilbehør. 2250 frø 23 kr.

RADISER GAUDRY 2 En meget letdyrket og hurtig radisesort. Supergod smag og en meget sød radise med sin runde hvide spids. En sort som anbefales af mange. Fås også som økologiske Gaudry 2 frø. 1800 frø 23 kr.

RADISER RAPID RED 2 SEL. SANOVA Rund og sprød radise med hvidt kød. 1800 frø 23 kr.

RADISER ROSSO GIGANTE Kæmperadise fra Sardinien. Denne sort får store og herlige radiser. En perfekt radise til grillbøffen,antipasti eller lignende. 2250 frø 23 kr.

RADISER ZLATA Zlata betyder guld og er en radise fra Polen. Med en fin og usædvanlig farve. Stærk smag. Fås i vores specialsortiment. 1000 frø 32 kr.


Rødbede Denne vidunderlige rodgrøntsag kan så meget mere end at konserveres i eddike. Fra Italien har vi modtaget denne vidunderlige rødbede, Tonda di Chioggia, som ikke bare er et kulinarisk højdepunkt, men den er også smuk at se på. Man kan nemt spise rødbedeblade, og de spæde blade anvendes ofte i forskellige mixsalater. På grøntsagsmarkederne i Italien kan du ofte købe bundter af rødbedeblade. Når frosten er ovre, skal du dyrke direkte på friland i rækker med 25 cm imellem. Det tager cirka 60 dage inden du kan høste. Men du kan begynde at høste, når de er cirka 5 cm i diameter. Hold øje med, at den øverste del af rødbeden er dækket med jord. Det gør at hele rødbeden får samme farve og samme struktur. Såperiode for rødbeden er fra april-maj (10 grader). Sådybde: 1 cm og planteafstand 10 cm.

BIETOLA DA TONDA DI CHIOGGIA Rund fra Chioggia i Veneto-regionen i nordre Italien. Den berømte stribede italienske rødbede med lyst rødt skal og hvidt og lyserøde striber. Denne rødbede dyrkes i Chioggia- og Cavarzere-området i Veneto-regionen.

600 frø 23 kr.

EGITTO MIGLIORATA

2

Egyptens bedste rødbede. Flade rødlilla rødbeder. En sort som kan dateres helt tilbage til 1850-tallet.

480 frø 23 kr.


Syltede Tonda di Chioggia rødbeder med timian og rosÊpeber.


Spinat Virofly


SpInat Spinat indeholder store mængder af vitaminer og især jern. En meget sund og nem grøntsag at dyrke. Spinat er den første du starter din udendørs dyrkning i foråret, spinat vil nemlig have det lidt koldere, og derfor bør spinat dyrkes i foråret eller sensommeren -efteråret. Og så kan du dyrke og høste spinat to gange om året. Spinat kan tilberedes på mange måder. Når noget er alla Fiorentina er ofte spinat den vigtigste ingrediens. Kogt spinat er god og gavnlig i mange retter, pasta, på pizza, i saucer, i tærter, kogt, osv. Små blad er godt at blande i salater. Hvad er overraskende er, at spinat bladene er så tynde, at de indeholder så meget vand. Vær sikker på at presse ud spinaten grundigt, før yderligere tilberedning. Såperioder: marts-maj og august-oktober. Sådybde: 1 cm.


Økologiske frø Dyr, mennesker, miljø og natur i harmoni. Vi har økologisk dyrkede frø fra Italien. Det er ikke alle frø, der må kaldes for økologiske. Der findes eksempelvis skrappe krav om, hvor lang periode som grøntsager skal have været dyrket økologisk, før frøene må lægges ned i frøposer. Vores økologiske frø er undersøgt og certificeret af det internationalt anerkendte kontrolorgan, Consorzio per il controllo dei Prodotti Biologici i Bologna.Du kan læse mere på deres hjemmeside www.ccpb.it. Hjemmesiden er på engelsk. Der kommer nye økologiske frøsorter hvert år. I år er det hestebønner, der er vores økologiske frønyhed. Start din økologiske dyrkning allerede fra frø, og fortsæt derefter din dyrkning helt uden bekæmpningsmidler. For at opnå en ren og naturlig smag og for naturen og miljøets skyld. 32 kr. per pakke


Erbe Aromatiche


Urtehaven At have sin egen urtehave er en drøm for mange. Det er faktisk en drøm, der går i opfyldelse på blot et par måneder. Mange af krydderurterne er flerårige, fx timian, salvie og rosmarin. At dyrke krydderurter og urter er nemt, og det kræver generelt ikke så meget pleje. Salvie og oregano har meget smukke blomster, som man anvender i salat. Oreganoblomster er fine som garnering, og det giver en herlig svampesuppe. Vi har klassiske danske krydderurter som purløg og dild, men vi har også typiske italienske krydderurter som Scuplit Silene Inflata. I vores sortiment for lægeurter, le officinale, er der blandt andet spidskommen, isop og brøndkarse. At brøndkarse er én af de nyttigste urter som findes, har vi altid vidst, men at brøndkarse ligefrem er en naturlig ”Superfood” vidste vi ikke. Læs mere på den engelske hjemmeside “Watercress, not just a bit on the side”, www.watercress.co.uk og påbegynd din egen dyrkning af brøndkarse allerede i dag. Start din dyrkning enten ved at forkultivere eller så direkte på friland, så snart risikoen for frost er ovre.


Smukke salvieblomster


Humlebier og sommerfugle elsker oreganoblomster. Oreganoblomster er godt i supper og gode som garnering i salat.


ANIS PIMPINELLA ANISUM

Etårig krydderurt som kræver en solrig plads. Anis har en herlig lakridssmag.Anisfrøene anvendes til smagssætning af forskellige retter, karamel og likør. Frøene kan sammen med fennikel anvendes som ekstra krydderi til brødet. 4000 frø 23 kr.

DILD ANETO

Når man tænker på dild, tænker man ofte mere på Danmark end på Italien. Sol og sommer. Og dild er jo det klassiske danske sommerkrydderi. Dild er en etårig plante og de friske hakkede blade anvendes for smagssætning af kogte kartofler, supper, fisk, æg og ost. Et must i den danske urtehave.

3600 frø 23 kr.

ERBA STELLA

Denne hedder bukkehornskløver på dansk. Anvendes i salater for at give en herlig lidt bitter smag. Bladene kommer igen, når der er høstet. Det bedste er, at så nyt efter man har høstet. Såperiode: marts-juni

1000 frø 23 kr.

PURLØG ERBA CIPOLLINA

Purløg er en krydderurt, som man begyndte at dyrke allerede i middelalderen. Man dyrkede den blandt andet for sine kulinariske egenskaber. En flerårig krydderurt, som er utrolig nem at dyrke. Kan dyrkes både i krukke og på friland. Purløg har en herlig smag. Men den har ikke så stærk løgsmag og passer derfor i mange retter. Kan anvendes til saucer, æg, omeletter, tærter, oste, supper etc. De smukke purløgsblomster anvendes også i salater og giver en smuk smag og farve på din egen hjemmelavede kryddereddike. Når du høster, skal du huske at høste helt ned til jorden, så der kommer purløg igen.

750 frø 23 kr.

KAMOMILLE CAMOMILLA

En meget populær krydderurt, der blandt andet anvendes til urte-te. Kamomillete har en beroligende effekt og anvendes ofte i aftentimerne i Italien for at få en bedre nattesøvn. Kamomille anvendes også inden for hudpleje eller for at gøre håret lysere.

500 frø 23 kr.


HJULKRONE BORRAGINE

Hjulkrone anvendes meget i Ligurien, hvor den er en del af den kulinariske og sunde Preboggion. Preboggion er en blanding af vilde urter som koges og anvendes i ravioli, til frittata og lignende. Hjulkrone anvendes også meget i Kampanien, hvor den normalvis koges sammen med linser til en suppe. Hjulkrone anvendes i pastaretter som Pasta con la Borragine, mens hjulkronebladene benyttes flittigt i mange andre retter. I Italien anvendes hjulkrone meget mere i madlavningen end i Danmark, hvor den almindeligvis kun anvendes som garnering i salater. Man friterer blomster og blade, og spæde blade serveres i salater. Man kan også krydre eddike med hjulkroneblade og blomster.

500 frø 23 kr.


Høst af de smukkeste blü hjulkroneblomster. Perfekt til salaten, drinken eller til at fryse ind i isterninger.


KAPERS CAPPERO

Kapers er en vidunderlig typisk italiensk krydderurt. Kan kun dyrkes indendørs eller i drivhus her i Skandinavien. Kapers er forholdsvis svær at få til at gro, og den har en grotid på 3-9 måneder. Kapersplanten kan købes hos gourmetgarage.dk.

150 frø 32 kr.

KORIANDER CORIANDOLO

Et must til wokretter og asiatisk mad. Man skulle tro, at koriander er ”følsom” og ikke tåler så meget. Men sådan er det ikke. Et meget letdyrket og populær krydderi at dyrke. Bladene anvendes friske i forskellige asiatiske retter, og frøene kan benyttes til forskellige marmelader.

270 frø 23 kr.

KØRVEL CERFOGLIO

Kørvel er en etårig krydderurt, der på en måde ligner persille. Men hvor persille er stor og kraftig, er kørvel lille og spæd. Kørvel bliver ikke så høj, måske bare 30-40 cm. Den er meget letdyrket. Dyrkes direkte på friland sent på efteråret. Kørvel giver en herlig smag i forbindelse med salater og supper. Findes der egentlig noget bedre end en sommerlig kørvelsuppe?

450 frø 23 kr.

LØVSTIKKE SEDANO DI MONTE

2

Sedano di Monte betyder bjergselleri. Vi kalder den løvstikke. En krydderurt som bliver høj og passer længst bagerst i urtehaven. De store persillelignende blade har en meget aromatisk selleriduft og smag. Vi elsker løvstikke i supper og til forskellige kartoffelretter.

3000 frø 23 kr.

MERIAN MAGGIORANA GENTILE

Merian er et lidt overset krydderi, som kan meget mere end at være et krydderi i ærtesuppen. Merian er i familie med oregano og kan anvendes i blandt andet tomatsauce. Merian bliver cirka 30-40 cm høj.

4000 frø 23 kr.


MYNTE MENTA PIPERITA Den klassiske pebermynte er et meget brugbar krydderi. Den er letdyrket og skal helst dyrkes i krukke, for ellers spreder den sig til hele haven. Mynte anvendes i forskellige madretter, drinks, is, te, gelé etc.

600 frø 23 kr.

OREGANO PERENNE COMUNE

Det klassiske italienske krydderi. Oregano passer perfekt til tomatsaucer, til grillet mad, grøntsager etc. Oregano giver også en herlig smag i krydderiolie sammen med hvidløg.

5000 frø 23 kr.

ROSMARIN ROSMARINO

Ægte italiensk rosmarin. Rosmarin er en krydderurt, der tåler meget, og den kan blandt andet være udendørs, hvis den har tilstrækkelig med beskyttelse mod vinterkulden. Ellers passer rosmarinplanten fint i krukke på balkon eller i køkkenvinduet. Rosmarin er meget brugbar i køkkenet, specielt til lammeretter, stegte grøntsager, brød, krydderiblandinger og for at give olivenolie lidt krydderi og smag. Rosmarin forkultiveres fra april til juli. Det kan tage lang tid før rosmarinfrø at gro, så du bør regne med 14-21 dage inden de gror.

135 frø 23 kr.

SALVIE OFFICINALE

Klassisk salvie som er letdyrket og meget brugbar. Anvendes frisk og er perfekt til pasta med lidt smør og frisk parmesan. Krydderiet i Casoncella alla Bergamasca. Sås direkte på friland eller i krukke. Såperiode: april-september.

4500 frø 23 kr.

SILENE INFLATA SCUPLIT

Så vidt vi ved, findes Scuplit kun i Italien. Etårig krydderurt som anvendes til salater, omeletter og risotto.

1000 frø 23 kr.

TIMIAN TIMO DI PROVENZA

Timian fra Provence. Et must i urtehaven. Kan sås direkte på friland eller i krukke.

5000 frø 23 kr.


VILD FENNIKEL FINOCCHIO SELVATICO Smager vidunderligt i supper, til lakseretter m.m. En typisk italiensk krydderurt. Nem at dyrke på friland. Kan ikke dyrkes i potter, eftersom det kræver en masse plads. Bladene anvendes friske i salater, fiskeretter, saucer og aromatisk eddike. På Sicilien anvendesvild fennikel i den traditionelle pastaret, Pasta con le Sarde, pasta med sardiner og fennikel. I Toscana har vi den berømte finocchiona, en salami med tørrede fennikelfrø, som er én af de vigtigste ingredienser i en antipasto alla Toscana. For at få det allerbedste finocchiona anvendes Finocchio Selvatico – en vild fennikel, som vokser vildt i de toscanske bjerge. En kulinarisk delikatesse! Vi bruger vild fennikel til fisk, især laks, supper og kartoffelrettter. Vild fennikel er meget udbredt i pastaretter sammen med krydret salsiccia. Anis-smagen af fennikel er perfekt til krydrede retter.

1200 frø 23 kr.


Fra frø til urtehave på kun et par måneder.

Kørvel er en tidlig krydderurt.


Timian

Oregano fra frø.

Scuplit Silene Inflata


Frisk koriander klar for gryden.

Purløgsblomster er smukke i salat eller i hjemmelavet kryddereddike.


Salvie fra frø


Duftende rosmarinbundter p책 et marked i Toscana.


Hjemmelavet kryddereddike med hyldeblomst og krydderurter fra egen have.


Foccacia med krydderurter


Krydderurter er perfekte at dyrke i krukker. Her smukke krukker med patina i den botaniske have i Lucca, Toscana.


Usædvanlige sorter Læs mere i vores webbutik.

Rädisor i olika färger Ravanelli Colorati.


ValMUE Valmuer er én af de meget populære blomster i haven. Valmuerne er populære, idet de er nemme at dyrke, men også fordi, at de mange fine blomster har smukke farver. Farverne er lige fra lys pastel til frugtagtig gul og rød. Såning skal foretages i det åbne i slutningen af april til maj måned eller om efteråret.


VALMUE DI CAMPO A FIORE SEMPLICE MIX

Californien valmue med enkle blomster. Et dejligt valmuemix med blomster i smukke farver.

VALMUE GLAUCUM RED

Smuk valmue med store røde blomster. Perfekt til blomsterbedet og som afskårne blomster.

CALIFORNISK VALMUE MISSION BELLS DOUBLE Nemt at dyrke denne valmue. Bladene er lysegrønne. Smukke skålformede dobbelte blomster.

VALMUE ORIENTALE MIX

Farverne i denne orientalske blanding betyder, at disse valmuer virkelig adskiller sig fra mængden. Store blomster i bløde farvenuancer.

VALMUE NUDICALE EXCELSIOR MIX

Simple skålformede blomster i lyse farver, bl.a. frugtagtig. Nemt at dyrke disse valmuer.

VALMUE NUDICALE LEMON YELLOW

Disse smukke valmuer indeholder enkle blomster. Fine blomster i flotte citrongule farver.

VALMUE RHOEAS SHIRLEY DOULBE MIX

Utrolig smukke valmuer, som du her ser på billederne. Stabil og stærk plante. Med dobbelte blomster, hvor den ene har en smukkere farve end den anden. Lyse pastelfarver og smukke farvesammensætninger.

VALMUE RHOEAS A FIORi DOPPIO

Flot lyserød valmue med dobbelte skålformede blomster.

VALMUE PRINCESSE VICTORIA LOUISE

Valmue med dejlige lyserøde blomster. Højde 80 cm.

32 kr. per pakke

2


SOLSIKKER Vi har 13 forskellige sorter inden for solsikker.

Paquito Extra Mixture


Vi har mange forskellige blomster i vores sortiment. LĂŚs mere i vores webbutik.

Akeleje Multicolor


Sommerblomster

2 FIORI D’ESTATE ROSA 19 forskellige lyserøde sommerblomster.

FIORI D’ESTATE BIANCHI

12 forskellige hvide sommerblomster.

FIORI D’ESTATE BLU

14 forskellige sommerblomster i blå og lilla nuancer.

FIORI D’ESTATE GIALLI

15 forskellige gule sommerblomster.

FIORI D’ESTATE ROSSI

12 forskellige røde sommerblomster.

25 kr. per pakke


Trøffeltræ Trøffel er underjordiske svampe som ikke alene er udsøgte delikatesser, men af mange anses for at være den ultimative gastronomiske oplevelse. Trøffel kan spises rå eller anvendes i salater og pasta. Tynde skiver af trøffel kan anvendes som fyldninger i forskellige kødretter, i paté, risotto og meget andet. Eftersom trøffel kun vokser visse steder og i princippet næsten umulige at finde, medmindre at man får hjælp fra en specialtrænet trøffelgris eller trøffelhund. De er samtidig meget dyre. Men der findes dog en billig genvej til disse underjordiske herligheder – nemlig at dyrke dem selv! Hasselplanterne får deres rødder imprægnerede med trøffelspor, og de begynder at producere trøffel 5-7 år efter beplantning. En typisk plante producerer 50 gram trøffel om året efter 5 år, og 80-100 gram efter 12 år. Vores leverandør har leveret trøffeltræer i over 20 år og har derfor stor erfaring. Hasselnøddetræet dyrkes fra frø i sterile omgivelser i drivhus. Kontrollen foretages af Raggi Vivai, efterfølgende af universitetet i Aquila og derefter også af universitetet i Perugia. Vores leverandør har gjort sit, og nu er det op til os kunder at gøre resten. Trøffeldyrkning kræver et trøffeltræ (i vores tilfælde et hasselnøddetræ, som er egnet til vores klima), jord som ikke er for kompakt (en uberørt del af haven er ideel), jord som har en PH-værdi mellem 6,5 og 8,0, samt veldrænet jord.

SORT SOMMERTRØFFEL SCORZONE 339 kr. HVID TRØFFEL BIANCHETTO 339 kr. TRØFFELTRÆPAR BIANCHETTO & SCORZONE 650 kr.


Trøffelplanterne dyrkes i store drivhuse.


Trøffeldyrkning på hemmeligt sted i Italien.

Trøffelfund!


Forside og malerier Ammi Krogius, Åland Tekst, foto og koncept Anna Karolina/gourmetgarage.dk Grafisk design og koncept Maria LaBelle Prøvedyrker Katarina Axelsson, Värmland, zon 5 © gourmetgarage.dk Franchi frø Skandinavien © Franchi Sementi S.P.A, Bergamo © Foto trøffeldyrkning Raggi Vivai


g

a g rage. t e m r dk ou

Buon appetito

Frøkatalog  

gourmetgarage.dk er stolte over at kunne præsentere vores nye frøkatalog for 2011. Vores frøkatalog er et online katalog, der fortæller om...

Frøkatalog  

gourmetgarage.dk er stolte over at kunne præsentere vores nye frøkatalog for 2011. Vores frøkatalog er et online katalog, der fortæller om...

Advertisement