Page 12

За DiVino Guide Най-важната цел на този винен гид е да информира и помага на любителите на виното да се ориентират сред многообразието от български вина. Основна част от работата ни като посредник между производителите и потребителите са нашите редовни дегустации през цялата година. В резултат от дегустациите дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система – за оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Отзад, на трета корица, може да видите кои са членовете на екипа. Даваме си сметка, че оценките са нещо условно, но въз основа на нашия опит, знания и умения гарантираме, че ако едно вино наистина притежава качества, ще ги оценим по достойнство.

Как дегустираме Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

DiVino TOP 50 Всяка година DiVino определя топ 50 на българските вина, класация базирана на дегустациите на DiVino през годината. Как определяме вината от топ 50? 1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 2000 бутилки. 2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 20 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на комисията може да посочи само по 1 вино от изба. 3. Вината се класират по следните критерии: 1. Брой посочвания наконкретно вино от членовете на екипа; 2. Точки; 3. Цена 4. Вината от 21 до 50 заемат съответната позиция в класацията. 5. Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо три пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Две от трите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на трите оценки.

DiVinoGuide

Profile for Gourmet PCTE Ltd.

Divino Guide 2019  

Divino TOP 50 Най-добрите български вино 2019 The Best Bulgarin Wines 2019

Divino Guide 2019  

Divino TOP 50 Най-добрите български вино 2019 The Best Bulgarin Wines 2019

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded