Page 17

Boodschappen doen in het binnenland ‘Holtland’ moet eeuwenlang een soort Luilekkerland zijn geweest. Alles wat de bewoners in het dagelijks leven nodig hadden, was er voorhanden – van stevig hout voor hun huizen en wol voor hun kleren tot graan voor hun brood. Alleen luxegoederen had je er niet. Als iemand bijvoorbeeld mooi serviesgoed of wijn wilde hebben, moest hij dat van elders laten komen. Maar dat was geen groot probleem, want er waren genoeg goede en veilige handelsverbindingen. Bijvoorbeeld via de rivieren. Op de plek waar de Rijn bij Oegstgeest in zee uitmondde, is een paar jaar geleden een haventje uit Willibrords tijd opgegraven. Vanuit Oegstgeest kon je zo dus dwars door het veen met een bootje naar Utrecht varen. Of zelfs nog verder, naar een van de grootste Europese steden in die tijd: Keulen. Als je wat noordelijker woonde, liet je de duinen waarschijnlijk eerder bij Velsen achter je. Daar kabbelde langs het voormalige Romeinse fort een riviertje waarover je zo het Almere op voer. Als je dan een stuk verderop rechtsaf de Vecht op draaide, kwam je uiteindelijk ook in Utrecht uit.

Erop of eronder.indd 17

Maar je kon op die veenmeren ook linksaf slaan, naar het noorden. En dat vonden duinbewoners met luxe wensen lange tijd een beter idee. Want terwijl de Utrechtse handel nog in de kinderschoenen stond, lag er op een oude zandbult aan het Almere al een bloeiende handelsnederzetting. Die was wel aan drie kanten ingesloten door soppig veenland, maar had aan de vierde kant een haven waar allerlei exotische waren werden binnengebracht. We hebben het hier over Medemelacha – of Medemblik, zoals het tegenwoordig heet. Als je nu door dat slaperige stadje loopt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het er ooit krioelde van de kooplieden met beurzen vol goudstukken en fraai versierde dolken aan hun riem. Maar omstreeks 700 voeren schepen vol luxeproducten er af en aan. Die schepen kwamen vanuit het zuiden, via de Rijn en de Vecht, en ze hadden allerlei kostbare ladingen aan boord, zoals wijn, glazen en aardewerk uit Keulen; maar ook kwamen ze helemaal van de Oostzee met bontvellen, geheimzinnig glinsterend barnsteen en heerlijk zoete honing uit het verre Rusland.

17

Al die handelsactiviteiten maakten Medemblik tot een belangrijke stad. Toch kun je niet zeggen dat het Hollands oudste stad is. Want Holland, dat was alleen maar de duinstrook. De rijke Medemblikse kooplui voelden zich Friezen. Niet zo vreemd trouwens:

21-07-15 12:11

Erop of eronder: hoe Holland het hoofd boven water houdt  

Hoe leefden mensen in een land dat continu werd bedreigd door water? En hoe vonden ze telkens weer slimme dingen uit waardoor ze droge voete...

Erop of eronder: hoe Holland het hoofd boven water houdt  

Hoe leefden mensen in een land dat continu werd bedreigd door water? En hoe vonden ze telkens weer slimme dingen uit waardoor ze droge voete...

Advertisement