Page 1

www.gothiabasket.se

TIP-OFF magazine

no2

Feel the action!

Det nya

GOTHIA BASKET

sid 3

Möt Gothias Baskets nya

COACHTRIO

Möt vår huvudsponsors

sid 4

sid 8

VÅGKRAFT

NYE VD

TRUPPEN

förnybar energi? sid 6-7

sid 5-19

ROMANTIK bakom lyckad värvning sid 10

BORÅS satsar på hemvävt sid 17

1


Ett bra säljteam behöver pålitliga guards, flexibla centers och djärva forwards. Vi är mest kända för att i 25 år hjälpt folk att få tillbaka sina borttappade nycklar. Med åren har vi utvidgat vårt erbjudande till att även omfatta spärrservice för mobiltelefoner och kreditkort samt nödkontanter om olyckan skulle vara framme. Just nu söker vi fler säljare, både på privat och företagsmarknaden. Enligt vår erfarenhet kan en duktig säljare antingen vara en ung och driftig person eller en aktiv pensionär och ha precis vilket efternamn som helst. Vi erbjuder goda anställningsvillkor med både fast grundlön och provision. Vi har en trivsam arbetsplats där det händer någonting hela tiden. Vill du vara med och utvecklas med oss skickar du in din ansökan till: personal@keycode.se Glöm inte att ange om du vill arbeta hel eller deltid. Välkommen med din ansökan!

2


Det ”nya” Gothia Basket I all elitidrott, basket i vårt fall, handlar det om att vinna, att vara bäst, att vara bättre än sina motståndare, men inte minst så handlar det också om att bjuda sina fans, sponsorer, alla basketälskande människor på det bästa som finns, nämligen ett bra högkvalitativt basketspel. Det är också en förutsättning för att ett intresse för att basket skall växa sig starkare här i stan, liksom i övriga Sverige. Personligen har jag haft förmånen, såväl som coach och som spelare, att vara med och uppleva basketens höjdpunkter. Först under det gyllene 70-talet, och senare även åren med Kärcher och New Wave basket. På den tiden tillhörde vi "gräddan" i den svenska basketvärlden och det var fantastiskt roligt och stimulerande för alla som var inblandade. Revanschen, att komma tillbaka till basketens finrum, är det som driver mig framåt mest av allt i denna nystart. Dessutom tycker jag att vi som tidigare fått uppleva storhetstiden i svensk basket har en skyldighet och ett ansvar mot alla unga baskettjejer- och killar och även mot alla ideellt arbetande tränare, ledare och föräldrar. Det är viktigt att de också får en möjlighet att uppleva basket när den är som bäst. Som alla vet så har vi inte varit det mest lyckosamma laget i ligan under den sista tiden. Men läget är trots allt inte så tokigt - vi kan bara bli bättre! Men det kommer krävas hårt arbete, det visste vi när vi gav oss in i leken. Nya målbeskrivningar sattes på pränt och även strategier för att uppnå dessa. Vi diskuterade sent in på nätterna och så småningom började spelartruppen ta form. Vår ambition är att våra svenska spelare skall vara ton­ givande, den s.k."kärnan" i laget, det är oerhört viktigt för oss. Dessutom behövs ett par kvalitetsspelare med bra egenskaper, såsom rutin och ledarskap. Det är en riktigt bra förstärkning i laget. Mattias Göransson är en sådan spelare som vi lyckats värva samt Martin Ringström, en hemvändande spelare från proffslivet i Italien, med 100tals A-landskamper i bagaget. Våra importerade spelare är också valda med omsorg­, Rhys Carter, en pointguard från Australienska champions­laget och vår nya center Greg Dilligard från USA som senast spelat i Södertälje Kings. Coachstaben är en mycket viktig pusselbit i hela processen för att det sportsliga ska fungera. Det långsiktiga utvecklingsarbetet kräver coacher med mycket kompetens, kunskap, erfarenhet och inte minst professionalism som garanterar den utveckling hos spelarna som vi eftersträvar.

Våra nya coach-trio, headcoach Algirdas Milonas, ass. coach Stefan Timbus och fys. coach Pierre Andersson vill vi hälsa välkomna i Gothia/Högsbo basket, och alla vi andra skall göra allt vi kan för att coach-trion skall lyckas med den nya och tuffa satsningen. Till sist skulle jag vilja välkomna alla våra sponsorer, våra fans och alla basketälskande människor till en ny och spännande ligasäsong 2009-2010 ! Det är 40 matcher bara i grundserien, det blir många matcher det... Vi ses!

Hemmapremiär Basketligan 2009/10 Gothia Basket Vs Norrköping Dolphins Gothia Arena onsdag 30/9 kl. 19:04

Tip-Off Magazine ges ut av Gothia Basket/Högsbo Basket. Tidningen är gratis och har en upplaga på cirka 56.000 ex.

Adress: Tip-Off Magazine Gothia Arena Ängåsvallen 421 47 V Frölunda

Ansvarig utgivare: Daniel Johansson, Gothia Arena Annonser: Direktpress, 031-720 55 96

Foto: Rolf Hallin Lucas Corsman Mats Nyberg

Feel the action!

/Freddy Mravec Gothia Basket, Sportchef

Original: Gothia Financial Group Produktion: Direktpress

3


T P E C E SR

A N NAR

TRÄ

Utveckling, Professionalitet och

Vinnarmentalitet 2009 är året då nya Gothia Basket föds. När vi tog oss an uppdraget bestämde vi att orden Utveckling, Professionalitet och Vinnarmentalitet skall guida oss både i vårt ledarskap samt genomsyra hela verksamheten kring Ligalaget. Utveckling – Vi har ett ungt lag där de flesta spelare fortfarande har flera år kvar till sin absoluta topp. Med rätt metoder kan flera komma att bli framstående spelare i Svenska Basketligan och kanske även få en karriär ute i Europa. Utöver de yngre spelarna har vi också ett par rutinerade med mer erfarenhet. Vi har varit mycket fokuserade i vår rekrytering för att hitta den perfekta balansen mellan gammal och ung då denna mix är mycket viktig för maximal utveckling. Tålamod är en dygd, lär någon ha sagt för väldigt många tusen år sedan och detta är i allra högsta grad aktuellt när det kommer till idrott. Vi ledare och övriga runt laget skall ha tålamod och ge unga spelare möjlighet att utvecklas. Samtidigt kommer spelarna acceptera att det tar tid, ha tålamod och fortsätta arbeta hårt mot sina mål. Professionalitet – Vi har som mål att vara professionella i allt vi gör. För att lyckas med detta har vi ett mångfacetterat coachteam med olika kompetenser och ansvarsområden. Pierre Andersson är vår fystränare och kostrådgivare. Han har mångårig erfarenhet från friidrott, då han själv är före detta trestegshoppare. Tillsammans med Pierre försöker vi kombinera fysträning, basketträning och kost på bästa sätt. Algirdas Milonas har erfarenhet från 15 år i Marciulionis Basketakademi i Vilnius som är en av Litauens bästa basketskolor. De senaste två åren har han spenderat i Bremerhaven, Tyskland och deltagit i högsta tyska ligan Bundesliga. Undertecknad är före detta Kvarnbyit med ett antal år i Ligan som spelare och ett flertal år som div 1 coach. Som huvud- och assisterande coacher ansvarar vi för helheten där basketutbildningen är en del. Branislav Vantusko är vår alltiallo team manager och fungerar som olja i maskineriet. Tillsammans med spelarna jobbar vi med den sportsliga biten för att forma nya Gothia Basket. Vinnarmentalitet – Ett av de första uttrycken vi tog upp när vi kom igång med den dagliga verksamheten var ATT VINNA och ATT VARA EN VINNARE. Med vinnare menar vi en person som sätter stolthet i allt vad denne gör. Oavsett om vi tränar individuellt eller som lag vill vi alltid vinna. När vi låter dessa tre uttryck leda oss är vi övertygade om att vi också kommer nå resultat. Vi gör allt för att leva upp till våra ledord och vi vet att med rätt förutsättningar kommer vi lyckas. Alla spelare skall ha möjlighet att träna flera gånger varje dag i rätt miljö, äta rätt, ha rätt utrustning och rätt motivation. För detta krävs stora resurser som oavkortat kommer gå till att befästa orden UTVECKLING, PROFESSIONALITET och VINNARMENTALITET i vår verksamhet. Stefan Timbus Asst. Coach

4


TRUPPEN

Visste du att...

e e r B l ichae

M

�����������

DirektPress har tidningar i

Stockholm GĂśteborg Uppsala

EnkÜping/Hübo Sundsvall Västerüs 0.1 .v DAGS FÖR BESIKTNING? BOKA TID HOS OSS – VI KONTRO LLERAR OCH LAGAR! TOTALUTDELNING

104 000 läsare – varje vecka !

GRATIS KONTROLL FĂ–R ALLA VOLVOĂ„GARE!

www.uppsalatidningen.se 2009. ÅRGÅNG 5. Š NUMMER 37. 11–17 SEPTEMBER ™

�Marknaden kommer aldrig att fungera som myror utan alltid som sillar.�

DrĂśmmar om Palme

Ett drÜmspel om Olof Palme är en av hÜstens premiärer pü Uppsala stadsteater. Vi kliver in i en tid dü Sverige svällde Üver av visioner. KULTUR & NÖJE 34–35

Politikerna med hĂśgsta frĂĽnvaron

süngstjärnan LaGaylia Frazier är pü väg till Västerüs – men hon üker inte med Üvriga bandet i bussen.

Sidan 41

ÄngsÜ säljs – inte

efter münga turer fram och tillbaka har nu kommunstyrelsen beslutat att ÄngsÜ inte ska säljas. Istället ska Westmannastiftelsen fortsätta fÜrvalta omrüdet.

Ingen vill bli betraktad som snĂĽljĂĽp. Men mĂĽste man ge dricks? Vi frĂĽgade folk i olika branscher hur mycket de brukar fĂĽ.

arbetsgivare nya Handsprit i alla ära. Nu Üverväger Uppsalas kallade svinav den sü ütgärder fÜr att hejda spridningen och andra räknar influensan. Vissa slopar kravet pü sjukintyg antalet sjukskrivna.

ge upp – ännu. Karensdagen vill ingen arbetsgivare är det südana – Men skulle antalet sjuka stiga drastiskt Halling, personalütgärder vi müste diskutera, säger Lotta NYHETER 4 direktÜr pü landstinget Uppsala län.

TEMA MODE & SKĂ–NHET

Stort tryck pü läsarsidorna. Münga jubilarer och hälsningar i alla dess former. läsarnas 28–31

AKTUELLT 6

Nu ska det jazzas loss i HärnÜsand

Rolls Gallery klart fĂśr start

�kyrkovalets mÜrka krafter�

HärnÜsand 8

FrĂĽn en ledarroll till en ny ledarroll

Sidorna 4-5

Familj far fram i fartvidunder Far kÜr och dotter läser kartan. Familjen BergstrÜm-Fredheim siktar pü att bli svenska mästare i offshore pü hemmaplan. BIL I UPPSALA MED KORSORD!

Ăśnskat sig en ny Se sĂĽ snyggt det blev! och tre andra Uppsalakvinnor som ta sig an Sylvia-Monica Gabrielsson

MĂ…NGA FIRADE VI I VASASTAN PĂ… BIBBLAN

NYHETER 10 Med bollen under hÜsten i fokus. Den bolltrollande mittfältsstjärnan

get ser bra ut infÜr säsongen NYHETER 12

och att de yngre spelarna tagit

VI SĂ„TTER FĂ„RG PĂ… UPPSALA

NYHETER 5

SĂ–DERSPORTEN 17

NĂ–JE 18-19

BOKA TID ENKELT ONLINE: www.hairteam.se

CHAKRABORTY

285kr

FOTO: SHAON

NYHETER 6

SeptembervĂĽrd | hĂĽr

Tvätt, intensivkur, hürbottenmassage, klippning, fÜn/lättare styling samt brynplock. 1 tim 15 min

425kr

Lägg till 150kr fÜr färgning av fransar och bryn.

Ord. pris 575kr

09

4 | 021-448 18 50

Gäller till och med 30 september

425kr

09

Ord. pris 525kr

www.harmoniq.se

PĂ… HEMMAPLA

FĂśrbud och pekpinnar

är trükigt, tycker

Kadi Harjak som

rastar sina valpar

i SpĂśkparken

NYHETER 12

gstapeter

199:549:-

täckfärg,

4 lit kulĂśr, vit,

(663:-)

hämta s Kom in inspiration ! vürens broschyrer

kostnadsfritt LĂĽna tapetbord av tapeter vid kĂśp

LACKFĂ„RG

antikvit 30-90. Vit,

glans 299:129:- 3 liter

VĂ„GGFĂ„RG BOJENS vit sidenmatt glans 7, 139:199:2,5 lit 399:4 lit 9 lit

1 liter

ACKEL MEDIUMSP 10 liter (343:-

V OLJEFĂ„RG1.400:449:-

10 l (ca 1.845:-) 3 l (ca 628:-)

20%

259:599:glans 20,

COVER EASY 10x1 meter

BECKERS

Beställnin (1 dags leverans) Intrade m.fl. Borüstapeter ECO, Duro,

glans 7,

599:lit (842:-) 219:- 10 ÄRG BADRUMSF CK VÅTRUMSTÄ 550:med mÜgelskydd 4 lit (738:-) 550:grundfärg

3 lit (288:-)

VĂ„GGFĂ„RG BOJENS 199:kulĂśrer glans 7, 269:2,5 lit 495:4 lit

TIONAL ER: ÖPPET I SOMMAR: INTERNA HEMPEL ÖPPETTID 8.30-18.00 8.30-18.00 LEFANT Vardagar Vardagar SÜndag 10.00-16.00 SCHOONER LÜrdag och Pingstafton FERNISSA 169:n stängt STÄNGT 231:Normalpris OBS! Pingstdage G BOTTENFÄR ECO CRUISER 279:-

ODEN OLJEFĂ„RG 985:399:10 l 3 l

TĂ„CKLASYR 12 l (3x4 Vit, FalurĂśd. 4 l.

UTELASYR kulÜrer FärglÜs, l.) 12 l (3x4 4 l

KLASSISK Vit, FalurĂśd l.) 12 l (3x4 4 l

Normalpris

l.)840:-

Normalpris

588:249:-

10 l.

650:-

TRĂ„OLJA torrhalt

129:-

Valfri 10 l.

278:-

Normalpris

Normalpris

SkjutdÜrrsutställning

DANBOLINE 199:-

er välkomna! Ronnie hälsar

hedmaN FoTo: JohaN

pĂĽ Nu bĂśrjar allvaret som spelas nu serieomgĂĽngen

Öppet: mün–tor 9-18, fre 9–17, lÜ 11–15

EnhÜrningsv 26•Tel 060 - 56 90 40•www.bilfocusisundsvall.se

/m Endast 599:-

4, 745 37 EnkÜping 99 Mästergatan 80 80 90 • Fax: 0171-47 Tel: 0171-47 akel.se www.lhadosk Öppettider LÜrdag 10-13 10-18, Fre 10-16, LÜrdag 10-13 Butik: Mün-tors 7-18, Fre 7-16, Lager: Mün-tors

Östermov 48 • Tel 060 - 66 98 80 • www.molinbil.se

härjar kring Karlaplan och Östermalmstorg. säger polis– Vi tror att det är minst ett 20-tal personer, NYHETER 6MÜt Kungsholmens inspektÜr John Rosshagen.

fyndigaste frisĂśr

Humor stür hÜgt i kurs när frissan väljer namn. NYHETER 10

NÖJD SOM DET ÄR. Här i Primusomrüdet

ska det byggas nya bostäder. Mikaela

Fredriksson är skeptisk till planerna.

Nya tider väntar fÜr Lilla Essingen

�Stadsdelen finns med i allt jag skriver.�

Det händer saker pü Ün. De senaste trettio üren singens befolkning fÜrdubblats. Nu planeras har Lilla Es- Üborna om FÜrbifart Stockholm blir verklighet. fÜr 400 nya bo– Jag tycker att det är jättebra att omrüdet städer, strandkaj och en mer urban miljÜ. växer, det blir mer stadskänsla Üver det, säger Pranee Dessutom blir det en helt annan luft NystrÜm som driver och ljudnivü fÜr kafÊ Luxviken pü Luxgatan.

KUNGSHOLMAREN 8

NYHETER 4–5

elfa classic inredning

Rülambsvägen 7-9 • Tel: 08-618 31 30 • www.matpressen.vi-butikerna Öppet:

Fri frakt vid kĂśp Ăśver 500:-

vard 7-22, lÜrd & sÜnd 9-21 • Priset

Fiket där hunden är huvudgästen

Hon visar ďŹ lm i samhällets tjänst

Gäller inom Stockholmsomrüdet

PĂĽ lilla biografen Zita breddas smal ďŹ lm.

NÖJE 20–21

gäller 20/9-27/9 med reservation

3000

Kostnadsfri värdering inom 24 timmar!

per kg kg

Cyklamen

www.jarnhornan.se

.se

fÜr slutfÜrsäljning

2 fĂśr

välkomna även frĂĽn sin egen meny. Här är hundarna paj. NYHETER 5 sitta i baren, pĂĽ ďŹ ket, eller fĂĽ en rätt och hunden Mixa väntar pĂĽ en bit PĂĽ Ă–stermalm kan du fĂĽ se en hund hundar vid Tessinparken. Ă…sa Ă–rnstrid inne i värmen. Som pĂĽ kafĂŠet Himmelska

Kungsholmen 08-545 535 51 Fredhäll 08-656 08 36 EssingeÜarna 08-656 08 20

Midi, 19:90/st

www.karlssonuddare.se

DJURGĂ…RDEN 1700-TALSVILLA 165 M2

61 GATAN NORRTULLS utanfĂśr butiken stannar Buss 2

6 RUM, 9 900 000 KR/BUD

5 l.35%

STRANDVĂ„GEN 23 08-660 16 00 WWW.LAGERLINGS.SE

299:-

En upplaga pĂĽ totalt 722.800 ex. TIDNINGEN Ă–STER NUMMER 9. 19-25 SEPTEMBER 2009. Ă…RGĂ…NG 5.

Š ™

g www.direktpress.se/gotebor

Š ™

SĂĽ mycket gav grannen fĂśr huset

Inredningstrender pü Formexmässa

längs KastanjeallÊn. Pü lÜrdag invigs den nya näridrottsplatsen mellan ungdomar där glappet Platsen ska bli en mÜtesplats och vuxna ska Üverbyggas.

Š ™

9. 19-25 SEPTEMB

ER 2009. Ă…RGĂ…NG

3.

AJORNA

Rena rama lyxfällan fÜr fÜretagare

SIDAN 10-11

Unga i Major fĂĽr coaching na

Lasse avgick efter sparkrav

SĂĽ mycket gav grannen fĂśr huset

I Üstra delarna av GÜteborg är en 43-ürig kvinna frün BÜ den gare med hÜgst studieskulder är tillsammans Š skyldiga CSN meste lüntagaren när det gäller studiestÜd. Men trots sina 13 miljoner kronor. Toppar listan gÜr en™39-ürig kvinna i 1 383 470 kronor är hon inte värst i GÜteborg. De tio gÜtebor- Vasastan med nästan 1,4 miljoner kronor. SIDAN 4-5

Sabine svarar pü dina frügor om hälsa

Priset pĂĽ grannens nya hus

SIDAN 24

SIDAN 14-15

Gymnasieungdom ar med lügt självfÜrtr oende och bristande skolmotivation für en extra push. – En del behÜver bara att en annan vuxen äldrarna backar än fÜrupp dem, säger Åsa Gunnarss on, coach i LinnÊsta dens och Majornas samverkansprojekt �Kom igüng�.

NUMMER 9. 19-25 SEPTEMBER 2009. Ă…RG Ă… N G 14.

813 000 kronor, sü mycket skall Parkskolan och Külltorpsskolan F-5 verksamhet spara in under nästa ür. Besparingar som fick Lasse Franck, vice ordfÜrande i Parkskolans styrelse, att avgü. Men skolans rektor Monika Steiner, delar inte Lasse Francks üsikter. SIDAN 7

bor, inte lever. Folk rÜr – Tynnered är ett ställe där man Det finns inga naturliga sig inte ute, säger Thobias Carlsson. SIDAN 5 otrygghet. samlingsplatser och det skapar

HĂ–GSBO/M

www.direk tpress.se/g oteborg

De mest skyldiga De studenterna i stan TIDNINGEN HISINGEN stu mest skyldiga denterna i stan

SIDAN 18

Ny mĂśtesplats fĂśr ett tryggare Tynnered

Den 5 oktober kommer TUFF att anordna ett mÜte fÜr dem som är intresserade av vuxenvandring. – Vi behÜver bli fler vuxenvandrare, kan vi bli 50 stycken sü har vi kommit väldigt lüng, säger Maria Perkhed pü TUFF. SIDAN 4

Priset pĂĽ grannens nya hus

SIDAN 9

SIDAN 16

Vuxenvandrare vill bli fler

NUMMER

www.direktpress.se/goteborg

Sabine svarar pü dina frügor om hälsa

SIDAN 12

I västra stadsdela meste lüntagar rna är en 40-ürig kvinna frün en när det 1 156 924 kronor Majorna gäller är hon lüngt studiestÜd. Men trots den gÜteborgare med ifrün värst i GÜteborg. sina CSN 13 miljoner hÜgst studieskulder är tillsamm De tio i Vasastan kronor. med nästan Toppar listan gÜr en ans skyldiga 39-ürig kvinna 1,4 miljoner kronor.

SIDAN 9

SIDAN 18-19

SIDAN 4-5

Underjordisk modevisning

ST

s.se/goteborg www.direktpres

SIDAN 12

Š ™

Lyxfällan fÜr fÜretagare FÜretagare i kris für en egen tv-serie i SVT:s Vinna eller fÜrsvinna. Privata Affärers grundare Anders Andersson är en av seriens experter som ska hjälpa fÜretag i nÜd. Tittarna für fÜlja sju olika smüfÜretagare som für tips av erfarna experter.

SIDAN 20

FOTO: Ă…SA WALL

SIDAN 14

en studie frĂĽn GĂśteborgs

mĂĽnga

Š ™

SIDAN 10

CENTRU ER 15. 19-25

SEPTEM

BER 2009.

031-28 99 90

• 436 43 Askim

71 i kraft www.teamvast.se • Värslevägen Vürdvalet träder ser AUKTORISERAD MÄKLARSAMFUNDET och nya vürdgivare sig chans att etablera en Hansson Ing-Marie Larsson Thomas Üppnar 99 41 0708-68 76 31 0708-79 läkarhus Backa . Insex nya vürdcentraler där te minst dü i Angered patienter. man redan har 10

sjÜn (vid ÖB) isjÜn SisjÜn Datavägen 24 031 87 90 90 031-87

t ppet: Ă– Ă–ppet: 18 10-18 d 10 Vard. V LĂśrd. 10-15 11 15 SĂś d 11-15 SĂśnd.

Decembergatan 21 • www.kortedalarehab.se

Ă…RGĂ…N

G 6.

ÂŽ

Mäklaren som ger mer.

Danska Vägen 76, 416 59 GÜteborg Tel: 031-707 22 80 www.erasweden.com

n an Backapla Backaplan ksg. 1 Färgfabriksg Färgfabriksg. 22 83 85 031-22 031

M/L

PĂ… GULD och juveler. REA! 33% all slags guld, silver

Säljer - KÜper - Reparerar

GULDSM ED

.45:1 st guldsmycke.... 180:Reparation av 18 carat: 21 carat: 206:du kÜper Vi säljer guld 15:-/gram när Betala endast gamla i inbyte! lämnar in ditt nytt guld och 206 180

Vi kĂśper guld! 14, 18 & 21 carat! Upp till 200kr/gr

6, 8 • Spürvagn 1, 3, 4 • Olskrokstorget 47 56 Kobbarnas väg • Mobil 0762-76 Tel. 031-84 44 86

21 sep kl.16–19

VI FIRAR

EID

Karl Nättorp och

SIDAN 14-15

SIDAN

condo handla en stor del av musice r det om ranatt det okända kasta sig ut i helt säkra och inte vara och vad pü vad man gÜr nästa steg en sak är säker, nu är. Men uppfÜljaren släpps till hyllade debuts kivan Shopp images ing for . SIDAN

SIDAN 12

Power Plate-tränin Effektiv viktminskning

11

SIDAN 2

Decembergatan 21

KLASÉN

Markmynt

sgatan 2

All vürd du kan tänka dig. Dygnet runt. Året runt. Tel: 031-65 35 00 Jour: 031-65 35 35 Du kan ocksü boka tid pü internet.

www.blastjarnan.se

Frukt- och grÜnsaksfÜrsäljningen Ükar i Sverige. Marie-Louise Kuhnel pü GrÜna bÜnan i Billdal har märkt av en stor fÜrsäljningsÜkning de senaste üren.

tidsbokning: Mer information och 80 ab.se eller 031-48 40 anna@kortedalareh

• www.kortedalarehab.se

Stort tapetsortiment till bra priser

Tomaten är den mest populära produkten tätt fÜljd av bananen och gullÜken. SIDAN 5

BĂĽtmattor

=PK°R€W°H]°°[PSSMpSSLU°TLK RVZ[YrKNP]UPUN°Ç°°TPU

frĂĽn

98:-

Büt Mattor bäst pü Mattlandet

ILK€TUPUN°NYH[PZ ]pYKL°°RY

/ m2

,YIQ\KHUKL[°NpSSLY°[VT UV]LTILY°

homestyling • müleri • färg & tapet • dekormülning • tillbehÜr

031-29 95 01• Lüngedragsvägen 102

-€Y°TLY°PUMV°YPUN °°° °°LSSLY ILZ€R°]rY°OLTZPKH ^^^O\THU[V\JOZL

-V[V!°([LSQt°/pSSrZ

Stadsjord kan till middage de nu gü ut och plocka n trots att de bor i lägenhetfärsk egenodlad sallad i stan.

NyĂśppnat!

5

En extra fĂśr unga push i LinnĂŠ

Foton frün fÜrr Frukt och grÜnsakstrenden blomstrar i Billdal Prova Gratisg Utställningen �En pionjär frün Vallda – fotografen Tilda Andersson� pü Kungsbackas konsthall.

www.di rektpres s.se/got eborg

Majorna

FOTO: CAMILLA KĂ„CK

KLASÉN

SIDAN 14-15

ensam, büde brodern mez är med.

Priset pĂĽ grannens nya hus

och dottern

Kickboxning

Inredning pü Formexmässan Årets trendtema var �Vintage Travel� pü hÜstens Formexmässa. Det Go- stoppade mÜbler, betyder pojkvännen Elias 9 textilier. SIDAN mattor och

eaffär

pü kulturen alternativ modevisning hon är inte designers. Men Ida Nättorp arrangerar fÜr oetablerade huset Underjorden

Karl, Klara

SIDAN 7

och hÜsten 2009 är inget undantag. Tel: 031-21 97 90Bye Bye BicyStenungsundsg. 1 SHIFT,22Morlocks och74 GÖTEBORG Mob:cle, 0734-26 62 416 SÜderut är band pü güng uppüt i karriärstegen och Matín kramar om frÜken Therese Forsell pü Bällskärs spevi har tagit tempen pü cialfÜrskola i Backa. FÜrskolan für bäst betyg av alla fÜrskolor dem allihop.

FĂśrorten i dikt och verklighet

visning – en ren familj Underjordisk mode

SIDAN 2

LunchbuffÊ RESTAUR 5 - Ät sü mycket Vüga prova ANG 4 olika varmrätter ni orkar! Vard. 11-14 En trevlig varmhjär nügot nytt! inkl salladsbuff Ê, dricka tad restaura & kaffe Mündagar TrÜtthet, ng och bar. och Onsdag magont Alltid en grillrätt ar NybÜrjare skolelever och huvud 65:frün 98 kr. i centra värk. Sün17:00 - 18:10 Öppet alla Happy Hour Men sjuksk la stan,Avance är vardag dagar 11.00-21.0 visar enrade 18:15 en fÜr vardaga Tel. 031-41 ÜterskanMedelg - 19:40 studie 0 85 96 Anna rupp frün GÜteb münga porter Öl, vin, cider r 15.00-20.00 LÜrdagar fÜr CamÊn19:45 orgs Stad. na om ohälsa menar- 21:00 29 kr alla nivüer normaltillstü att larmra n är Üverdr 11:00 Missa Läs mer pü LÜsgodis p- 12:30 nd fÜr inte Kassaservice ivna. �TrÜtt vüra trubadu vür hemsida ungdo i butik! Betala fÜräldrarna, säger hon om det fina betyget. 3 90/hg dina räkningar mar�, sägerrkvällar het www.ironmanmajo Godhemsgatan till büde Dags fÜr plus- och hon. ! är nästanMer ettinfo: bankgiro. 7, GÜtebo Trots barnens funktionshinder är man noga med att rna.net Tel 031-240 www.kassag 280 • www.old rg irot.se nummer albumBällskär är en fÜrskola, ingen institution. pü Hisingen. town.se SIDAN tvü Din turbutik 4 – Vi har tid fÜr barnen, de blir trygga och det känner SIDAN 4-5 FÜr Midair i HÜgsbo

Fyra band som

ERA

Nu till helgen har Backateaterns nya pjäs Gangs of Gothenburg premiär, med en handling skrämmande lik den verklighet som nu utspelar sig i GÜteborgs fÜrorter.

FOTO: JOANNA

aldrig Musiken slutar produceras i GÜteborg är inget och hÜsten 2009 BicyBye undantag. Bye och cle, SHIFT, Morlocksgüng pü SÜderut är band och uppüt i karriärstegen pü vi har tagit tempen dem allihop.

10

Ironman

SIDAN 10

Fyra band som hĂśrs i hĂśst att

SIDAN

t

HYDRO BJĂ–RKEKĂ„RR

www.matt-landet.se

SIDAN

Trendigt frukt och med grĂśn

Allt vägarna inom bilreparationer! hÜrs i hÜst i väster att trafikeras av mer – Varma stadsbussar under sommartid brukar vara en üter- 20 juni 2010 kommer Musiken slutar aldrig bussar med kameraÜvervakning och luftkondikommande kritik frün vüra resenärer, säger Hugo Lepik, miljÜvänligaSamt Service ochattRostskydd produceras i GÜteborg ERA k. Gothia/Granbergs Fastighetsbyrü tionering. affärsomrüdeschef GÜteborgs stadstrafi SIDAN 4

Mer information och tidsbokning: anna@kortedalarehab.se eller 031-48 40 80

Seriebattle Butik me pü Musik d ens Hus kärlekNio i av Sveriges främsta serieteck nare varje trü CafÊ Hängmat tävlar pü tan. Publid vinnaren ken avgÜr .

med sin aldeles Edit ett Enligt alla egna odlingslo och ett halvt ür är supernÜ unders FOTO: MADELEINE CHRISTELL kÜper svensk Ükningar tt i HÜgsbo. SIDAN jda STÖRRE BEHOV. Barnen pü Bällskärs specialfÜrskola i Backafrukt kräver extra omsorg och hjälp med det mesta har varje lärare �sin� elev, även om alla är arna allt Tack vare 10 projketet och mer insatta i varje barns behov. som märksgrÜnt. En trend Annedal. inte minst i till och Pü 4-frukt funkar med EkstrÜm & GÜthenstan saker som ovanliga grÜnblekselleri rädisor. Stigbergsliden Bilvürd AB och BAR OCH

Effektiv viktminskning

innebandyns damlag. Mület är att spela i division ett ür 2012. SIDAN 7

/ m2

SIDAN 8

SIDAN 12

frĂĽn

Büt Mattor bäst pü Mattlandet

Mats Jacobsson 0708-68 99 11

SIDAN 16 huset fÜr pü heltid i 25 ür. Och hanUnderjorden gillar arbetarkvarteren i Härlanda oetablerade designers. – De bär pü sü mycket känsla och historia.

Lovande trupp i Lindüs damlag Power Plate-träning

trÜtta, visar mäklare. att de ärlokala Dina

Anne Nilsson 0708-68 99 21

LarssonSIDAN 8 pü Ejdergatan kan inte leva utan sin färgpalett. Med en pensel i hÜgerhanden har han skapat konst

SIDAN 14-15

Enligt alla undersÜkningar kÜper svenskarna grÜnt. allt mer frukt och inte kÜr rygglyft. I bakSandra ut ett tag medan Lina En trend som dock Beli fem ür i FrÜlunda Här pustar med sina lyft. och Sandra Zeidan har boxats grunden kämpar Kevin Reed i Gamlestan. Lina Almqvist rna om SIDAN 11 märks matcher men i att larmrapporte oviss vänta länge pü sina fÜrsta harenfütt DefÜr Frukt Boxning. levue n Anna CamÊn menarnästan ett normaltillstünd inkÜps-dags. det äntligen är ärhÜgre fÜr sjukskÜterska mot oktober kamp SIDAN 4 Südan är vardagen antal är Üverdrivna. �TrÜtthet och huvudvärk. priser och minskat elever säger ohälsan hon. TrÜtthet, magont SIDAN 5 En tredjedel av alla Stad. Men fÜr ungdomar�, säger kunder. skolelever i nordost. Det satsas lite extra pü

Angered fĂĽr ny vĂĽrdcentral

Anders Gustafson 0708-28 98 50

www.direktpress.se/goteborg

Underjordisk Sü mycket Sabine svarar modevisning gav grannen pü dina frügor Backatjejen Ida Nättorp arrangerar en alternativ Bokaktuell konstnär medfÜr GÜteborg huset om hälsa modevisningipühjärtat kulturKonstnären Kent

SisjÜn isjÜn sjÜn (vid ÖB) Datavägen 24 031-87 031 87 90 90

Ă–ppet: Ă– ppet: t Vard. V d 10-18 10 18 LĂśrd. 10-15 SĂś d 11 SĂśnd. 11-15 15

Backaplan Backaplaan n Färgfabriksg. Färgfabriksg ksg. 1 031-22 031 22 83 85

Gymna sieung lügt självfÜ domar med rtroend bristan e och de für en extraskolmotivatio n nÊstadens push i Linoch Majorn samverkansp as rojekt �Kom igüng�. SIDAN

8

Svenske

mästaren

hittar ryt me

Oskar Hanska SM i Poetry är estrad poeten slam. frün i Krokslä tt som Det är pü prome GÜteborg som han skriver nadern vann ürets sina texter. a i hemm akvart Sent pü kvällarna eren �gür�

=P°LYIQ\K QVIIJVHJ LY°WLYZVUSPN OPUN°P°ZH TLK°HYIL THYIL[L [ZM€YTLK SPUNLU ^^^O\ THU[V /\THU \JOZL 7\Z[LY] °;V\JO°[LS° PRZNH[HU ° ° °° PUMV'O\ °°.€[ LIVYN THU[V\ JOZL°

n i Kroksl

han fram rytmen sina texter genom . att

prata fram

ätt

dem och

lyssna pĂĽ SIDAN

MEDDO –

Där solen

En underbar i vardagen känsla av lyx exklusiva . Prova vüra solarier.

www.matt-landet.se

alltid skine

r!

LinnÊgatan 49 ¡ Hedüsgat

Toppsolarier utrustning: med massor av komforthĂśja Svalkande anslutning, nde vattendimma svensk rĂśstinstruktio , mp3/iPodliggskivor, behaglig n, ergonomiska doftspray mm.

an 3 ¡ Drop In alla

dagar 7-21 ¡ www.med

do.se

7

r

pĂĽ krutet i

sid 18-19

NG

FruktlĂśst med frukt och grĂśnt

Nyligen presenterade Saab sin nya modell 9-5. Ny ägare püverkar ocksü Saabs produktion och image.

NUMM

TIDNINGEN SYDVĂ„ST

kommer att sparas

Name: Michael Bree Age/DOB: March 26th 1980 Height: 6´ Weight: 79 kg Shoe size: 11 (Us) Position: Pointguard Former basketballclubs: Rosalia (Spain), Beauvas (France), Ulm (Germany), Kolobrzeg (Poland), Akropol (Sweden). How old were you when you started to play basketball? 5 years old. Do you have any siblings? 4 brothers and 2 sisters. Do you have any special routines right before a game? Nope. What kind of music do you listen to? Anything but country. Michael Jackson and U2. What is/are your strength/strengths on court? Good passer, defender and shooter. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Married to Jamye. What do you like the most about Gothenburg? It’s a city full of things to do. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Gaelic football. Name three things you would bring to a desert island: Food, water and sunblock. Favorite basketball memory? Winning at the Dean Dome vs. North Carolina. Favorite meal? Chicken and pesto pasta.

TOTALUTDELNI

Nya lyxiga Saab

Š ™

INNÉ rdag TrÜtthet vaboxning Stadsjord ska par trädgür Snart ringtime fÜr tjejerna i FrÜlunda nordost dsland i HÜg sbo Prova Gratis Vi synsinär du Bussar väster für fÜr elever i T r Ü tt h skall sälja! BütAC till sommaren I trygga händer elever iet vardag fÜr mattor centrum 98:pü bästa fÜrskolan SIDAN 11

SIDAN 8

SIDAN 10 NUMMER 30. 19-25 SEPETMBER 2009. Ă…RGĂ…NG 4.

SIDAN 2

Priset pĂĽ grannens nya hus

Sabine svarar pü dina frügor om hälsa

FOTO: JOANNA

Nilo frün FrÜlunda reser världen runt med organisationen Up with people.

FÜr Midairco en stor del ndo handlar av musicera det om att nkasta sig ut i det okända och inte vara helt säkra pü och vad nästavad man gÜr steg är. Men en sak är säker, nu släpps uppfÜljaren till debutskivan hyllade Shopping images. for

Nu till helgen har Backateaterns nya pjäs Gangs of Gothenburg premiär, med en handling skrämmande lik den verklighet som nu utspelar sig i Backa och andra fÜrorter.

TOTALUTDELNING

Tusenmilaresa som volontär

Byt dina kläder pü Küken LÜrdag 26 september arrangerar Küken sin egen Fair Fashion. En dag där man kan byta kläder med varandra. Küken dukar upp bord där du kan lägga fram det du vill byta.

FOTO: ANNELIE ELIASSON

Ă…RGĂ…NG 8.

TIDNINGEN NORDO

19-25 SEPTEMBER. NUMMER 9.

TOTALUTDELNING

Ida Nättorp arrangerar en alternativ modevisning pü kulturhuset Underjorden fÜr oetablerade designers. Men hon är inte ensam, büde brodern Karl Nättorp och pojkvännen Elias Gomez är med.

Dags fĂśr album nummer tvĂĽ

Backa i dikt och verklighet

TOTALUTDELNING

TOTALUTDELNING

TIDNINGEN FRĂ–LUNDA

lovar att det inte

JUST NU!

TYCK OM 42-43

ballingslov.se

250:-

2009. Ă…RGĂ…NG 18. NUMMER 30. 19-25 SEPTEMBER

ESK:s tränare

sĂśndag.

Ă„R DET OKEJ

ATT CYKLA olika storleka �Tivoli� i 4 PÅ GÅNGBANAN? stavmosaik Gäller hela september Svart 2

BOSTAD 18

NYHETER 12 Nya: Mazda • Suzuki • Subaru • BMW + alltid minst 150 begagnade bilar

9 lit

185:-

Vi listar SL:s alla fÜrändringar i hÜst.

HC:s och Full fart framĂĽt. 1-hockeylag. BĂĽlsta fĂśr traktens Division den fĂśrsta De fulaste sakerna du kan ha i hemmet

NYHETER 6

nyHeter 5

Färre bussar till Fredhäll pü natten

NYHETER 16

I HUVUDET PĂ…... 8

Klara sjÜ och svanräddande dam i Lotta Lannebos barnbok.

510:-

TOPLAC 269:LACKFĂ„RG 326:LACKFĂ„RG

VANDRA BLAND Ă–STERMALMS SKULPTURER

Charlie jobbar hürt när hon är mammaledig

NYHETER 14–15

Ă–ppet: vard 9.00-18.00 lĂśrdag: 11.00-16.00 1450 kvm i 3 plan

417:-

COAST 239:LEFANT ALL 215:TF LEFANT N PERFECTIO 379:LACKFĂ„RG

Normalpris

SLAMFĂ„RG kulĂśr

Med konsten i centrum jobbar de i det dolda

till

Planen kostar fĂśr mycket pengar.

SĂśdermannagatan 44 & 46 Vardagar 8.30-18.00 LĂśrdag 10.00-16.00 Tfn 08-640 42 01 SĂśndagar STĂ„NGT

G FABI ECO BOTTENFĂ„R 199:-

349:-

OLJEFĂ„RG 840:349:RĂ–DFĂ„RG 249:-

FALU VAPEN

att längta

Frün hemmet pü Stigberget, upp till Füfängan, längs norra Hammarbyhamnen, genom Vitabergsparken och hem igen. Johan Ulvesons morgonpromenader med hunden Jeppe är som terapi.– Det händer nügot i huvudet när man gür, säger han. SÖDERPROFILEN 8

g.se

re! Testvinna

Lokaler

Johan Ulvesons promenader rena terapin

NYHETER 12

jensfar

30%

vit glans 7,

KĂ–KSFĂ„RG

vit, Sthlmvit

A)' Â? cd 8cdkleX Xe[##8 Xe[ m\e Â?m cÂ?m cÂ? ibcÂ? Â?ib [fmi\ Â?[f IÂ? \##IÂ?

Konstgräset hotar Östras verksamhet

w w w. b o

RGER UTOMHUSFĂ„

VĂ„GGFĂ„RG kulĂśr 3 lit (373:-) 10 lit (913:-)

DAN 4 IDAN ID SIDAN

De senaste veckÖstermalm har drabbats av en inbrottsvüg. och ned fÜr att sedan orna har nära 40 lägenheter vänts upp att en ung liga tÜmmas pü värdesaker. Polisen misstänker

NYHETER 4

! rabatt Ă–PPET:

30% R rabatt! FĂ„RGE 30! UTOMHUS GER 25BĂ…TFĂ„R

VĂ„GGFĂ„RG 3 lit (239:-) 10 lit (847:-)

i Elitserien

Stans stĂśrsta bilmarknad

I effektiva med affärsstÜdjande kontakta vi menar till Norrporten, om vad Välkommen att tänka?

Men svĂĽrt att fĂĽ sista vilan pĂĽ Ă–stermalm.

Nu blir det en ny i Vitabergsparken.

NÖJE 14–15

Fn FnlpX#;ali^Â&#x201A;i[\e ibbF DXib Xe \ooXe[\iKÂ&#x20AC;e^#9fiÂ&#x201A;j c\o 8c\ Â&#x203A;8 d`c <d`c8o\cjjfe#MÂ&#x20AC;jk\iÂ&#x201A;j Â&#x203A;< Â&#x203A;DXi`f8ckdXee#M`\eeX Â&#x203A;D Â&#x203A; ' Â&#x203A;Aljk`eBlikq#Efi[jaX\ccXe[ pA)' Â&#x203A;:Xcc\9\i^jkiÂ?d#>i\efYc\ Â&#x203A;DXiZljAfeXjÂ&#x201E;e#C\bjXe[ Â&#x203A;DXiblj8e[\ijjfe#EpbÂ?g`e^ Â&#x203A;Af_Xe8[fc]jjfe#8@B Â&#x203A;JZfkkDXkqbX#<jYa\i^ Â&#x203A;:feepJkiÂ?dY\i^#?BA\j\e`Z\

2-3

pĂĽ isen

kontorsmiljÜ dig mer och lär modernare norrporten.seett modernt sätt Gü in pü med upp till en fÜr bättre affärer. en hyresvärd SÜker du Trappa 12 00. Ükar fÜrutsättningarnaarbetsplatser. oss pü 060-64 lokaler

Inbrottsliga slĂĽr till mot Ă&#x2013;stermalmshem

Hedvig Eleonora kan fĂĽ askgravlund

SuccÊ fÜr SÜders trädvandring

som SmĂĽbiograferna ďŹ lm. breddar smal

SMS & MMS: 0730 â&#x20AC;&#x201C; 120 830

40

\[ jcXm\ e\e b jbifeX iccjbi Xic e#BXi A) (AA)' ( .( .( ?M. Xicfkk\ _Xi :_X `j#: e fe#=iÂ?cle[X fe# jjjfe [\ijj # MÂ&#x20AC;oaÂ?A)' [#M e[# le Â&#x20AC;jcle f#KXggXiX ef Xe Xe m`X JXm`

RO BR REBR

SIDAN

Han är doldisen

Färre bussar pü Stureplan under hÜsten

Ă&#x2013;Ă&#x2013;stermov 50â&#x20AC;˘Tel 060 - 15 46 22â&#x20AC;˘www.autoval.se

oas fĂśr alla och n ska vara en att SpĂśkparke säger Hanna Broberg (M), â&#x20AC;&#x201C; VĂĽrt mĂĽl är Vasastan. FĂśrst vi hoppas att folk ska ha fĂśrstĂĽelse, mnd. deras hussar i stadsdelsnä NYHETER 4 fĂśr hundar och ska bĂśtfällas. Nu ordfĂśrande i Norrmalms Det är tuffa tider som inte kopplar hunden klarar inte ägare n. Orsaken: staden bestämdes att . d i SpĂśkparke sliter upp gräsmattan fĂśreslĂĽs hundfĂśrbu fĂśr att hundarna att skĂśta parken

pĂĽ Kort och udda Klarabiografen

sid 6

vk@direktpress.se tel: 08 â&#x20AC;&#x201C; 545 870 70

om dagen.

juda Staden vill fĂśrb rken pa hundar i SpĂśk

RASTPLATS.

Hübokatter rÜvas fortfarande bort Vi Üverlämnar namnfÜrslagen pü lilla parken

KONTAKTA OSS PĂ&#x2026; VĂ&#x2026;RT KUNGSHOLMEN

009 00 2009 R2 ER BE 18 SEPTEMBER

En av Sundsvall hockeyliv. om sitt

on@direktpress.se tel: 08 â&#x20AC;&#x201C; 545 870 70

NYHETER 15

om OdengaJan Gradvall Vasastadstan, en av hans klassiker. N8

NYHETER

är tillbaka berättar profiler stÜrsta Daniel Olsson Hockeys

Š â&#x201E;˘

KONTAKTA OSS PĂ&#x2026; Ă&#x2013;STERMALMSNYTT

Deras fĂśrslag ďŹ xade nya lekhus.

fyra gĂĽnger

MED SUNDSVALLS

LokALA koNSTNäRER. I den lilla ateljÊn pü Thulegatan träffas Solan Lindberg och de Üvriga konstnärerna fÜr att dryfta allt mellan pensel och staffli.

SMS & MMS: 0730 â&#x20AC;&#x201C; 120 830

Nu blir det mer lek i Repslagarparken

â&#x20AC;?Man kan se solen gĂĽ ner i ena änden av den.â&#x20AC;?

sele Med hjälm och Tidningrade Ena-Hübo runt pü nio ens journalist tallskogen meters hÜjd i pü HärjarÜ.

i Kanada FrĂĽn Montreal Daniel Corso, leda kommer som ska mannen i vinter. 6-7 SIDAN TimrĂĽ IK

Det innebär att den gamla kultur och industrimiljĂśn kommer att rivas. â&#x20AC;&#x201C; Man fĂśrstĂśr en unik miljĂś, säger Peder Poulsen, boende pĂĽ Rosenlundsgatan. NYHETER 4

Det omstridda kvarteret Tobaksmonopolet für nytt utseende. I hÜrnet Rosenlundsgatan/Maria skolgata fÜreslüs nu 150 bostadsrätter i hÜga hus med butik och restaurang i botten.

minne av Nacka.

Gäller till och med 30 september

vists tid Blomq fÜrbi! är sid 18 i ESK

NUMMER 38. 19-25 SEPTEMBER 2009 sid 16-17

Frälsaren 38. 19â&#x20AC;&#x201C;25 SEPTEMBER 2009 NUMMER i TimrĂĽ IK

59 00, 018 -10 59 09 Sysslomansgatan 8 â&#x20AC;˘ 018 -10

Oparfymerade, ej portilltäppandeSkolan für en bollplan till och allergitestade produkter. Med ROC für Du valuta fÜr pengarna.

Hür och händer

Tvätt, intensivkur, hürbottenmassage, klippning, fÜn/lättare styling samt handinpackning med paraffinbad fÜr mjuka och skÜna händer. 1 tim 15 min

Lägg till 199kr fÜr brynplock, färgning av bryn och fransar.

Stora gatan 2h | Mimergatan

Sü tycker fÜräldrarna Vasastan. fÜrskolorna i NYHETER 6

BILAGA

F HAIRSTYLING â&#x20AC;&#x201C; â&#x20AC;&#x201C; A N E W G E N E R AT I O N O

Sidan 22

Konstgräs till

Katarina SĂśdra ROC | RengĂśring och fukt

omrĂĽdet. Bakom aktionen stĂĽr Svenska motstĂĽndsrĂśrelsen, som nu avslĂśjar att de planerar att samla dĂśmda pedofiler nyHeter 4 pĂĽ en sĂśksida pĂĽ internet.

PĂĽ Kuben

150 nya lägenheter planeras i jättehus

foto: jonas edberg

Anders Ă&#x2013;stling är tillbaka i VsK efter en sejour i ryssland. Han tycker att laett stort steg framĂĽt.

NYHETER 5

Bra personal men per stora barngrup om

BIO RIO VĂ&#x2026;GAR VISA VĂ&#x2026;GAD FILM

JOHANSSON

Fler bussar vid Odenplan

Sidorna 4â&#x20AC;&#x201C;5

Experterna dĂśmer ut Hammarby

FOTO: ALEXANDRA

I veckan fick familjen Laurila och KĂśnig besĂśk i sitt New York-inspirerade radhus pĂĽ bjurhovda.

Te är nya latte i Vasastan

0730 â&#x20AC;&#x201C; 120

SMS & MMS: 0730 â&#x20AC;&#x201C; 120 830

leriet i EnkĂśping. mot ungdomsfyl ar Ăśppet kan gĂĽ omkring en nolltolerans att fjortonĂĽring ska kolla . Genom aktiviteter â&#x20AC;&#x201C; Det är inte okej ska vara nolltolerans. Polisen stolarna e, hot och misshandel Det som dricker alkohol,4 dricka alkohol. Klotter, skadegĂśrels att inga ungdomar faller mellan sid ungdoms- och misstänkta underĂĽriga ungdomar se till med de typiska fĂśr unga och att leg pĂĽ Anna Wiklund. kommun fĂĽ bukt av ungdomar sker ofta i kommunalrĂĽd ska EnkĂśpings infĂśra säger . Brott utfĂśrda brotten i kommunen därfĂśr vill kommunen berusning och samband med

sid 8

Š â&#x201E;˘

1700-talet lever än pü malmgürden

OCH BUTIKSLOKALER

ss.se viv@direktpre 70 tel: 08 â&#x20AC;&#x201C; 545 870 830

sn@direktpress.se tel: 08 â&#x20AC;&#x201C; 545 870 70

FOTO: ANDREAS ANBUSKE

Š â&#x201E;˘ OSS PĂ&#x2026; KONTAKTA VI I VASASTAN

med Gamla stan och Hammarby sjĂśstad

KONTAKTA OSS PĂ&#x2026; SĂ&#x2013;DERMALMSNYTT

KONTOR

Västerüs mÜter new york

SMS & MMS:

Š â&#x201E;˘

30

2009

flesta Just nu finns de och Enjobben i Hüboinom kÜpings kommun omsorg. vürd, skola och det att I princip kommer pü utkrav ställas hÜgre alla yrken i bildning inom Tidframtiden. Ena-Hübo ningen har Üverblicken.

HOCKEYBILAGA

MODE & SKĂ&#x2013;NHET 19â&#x20AC;&#x201C;27

Vi lät nügra frisÜrer och makeup-artister hÜstens trender, müttsydda kostymer och mycket mer. läsa om stil. Pü vüra temasidor kan du även

PĂĽ Kuben

SEPTEMBER 38. 19â&#x20AC;&#x201C;25

SkySkrapor pĂĽ tapeten.

Här finns flest jobb i Ena-Hübo

FOTO: SHAON CHAKRABORTY

NUMMER

nĂśje 18

Pü hÜga hÜjder klätt-

SPORT 12 N U M M E R 3 8 . 1 9 -25 S E PT E M B E R 2 0 0 9

Sidan 25

DE FIRAR NU ETT Ă&#x2026;R MED EVERT TAUBE

Hälsa 24

I november tillträder Carina NordstrÜm-SkÜldh pü sin nya position som chef fÜr profilen 13 kasinot.

FOTO: TERESE PERMAN

Sidan 10

tävling â&#x20AC;&#x201C; vinn fina priser

SĂĽ pĂĽverkar vitaminerna din kropp

sport 15

FĂśrra helgen fick ett hundratal Kvisslebybor ett flygblad i sina brevlĂĽdor. Under rubriken â&#x20AC;?Varning fĂśr pedofilenâ&#x20AC;? informerades de boende om en dĂśmd pedofil som bor i

Festivalernas tid är inte fÜrbi. I fyra dagar blir det jazz- och bluesfestival i HärnÜsand.

NĂ&#x201E;RINGSLIV 10

VästerĂĽs Tidning har granskat de lokala politikernas närvaro vid kommunfull- ter sig bra, men att nĂĽgra fĂĽ är borta välâ&#x20AC;&#x201C; Det har varit svĂĽrt att hinna digt mycket. med mäktiges sammanträden. bĂĽda uppdragen, säger hon. Värst av alla är en politiker som Granskningen visar att de flesta även Vem hon är läser ni inne i tidningen. skĂś- sitter i riksdagen fĂśr sitt parti.

Sidan 6

Inte bara hockey fĂśr LundstrĂśm

Pedofilerna ska hängas ut pü nätet

Angelica sade ja till sin Jonas

LuNdqviST

Uppsalaborna är inte sü snüla

sid 11-13

g stoppa SĂĽ ska EnkĂśpin heten lig ungdomsbrotts

FoTo: KeNT

Via Volontärbyrüns nyÜppnade Uppsalakontor kan du hitta münga olika volontärjobb. NYHETER 5

BlossoMs Bästa Hälsotips Sidan 18

pĂĽ

m.biz

20 EnkÜping: 0171-381734 15 08-581 Kungsängen: 08-594 510 90 Arlandastad:

LuNdqviST

www.vasterastidning.se ĂĽr och studerande.

Hon är Münadens Billist Sidan 24

Se vĂĽra bilar

www.bilforu

20

20 EnkĂśping: 0171-237 81 44 BĂĽlsta: 0171-46

FoTo: KeNT

â&#x20AC;&#x201C; Att vara volontär är det roligaste och mest meningsfulla jag vet, säger Anna MĂśller-Loswick, 22

nummer 37. 12-18 september 2009

VĂĽgad satsning i Hallsta Sidan 20

hälsotema

SERVICESĂ&#x201E;LJARE

Tel. 0171-212

BĂ&#x2026;LSTA 0171-46 81 44

www.sundsvallsnyheter.se

foTo: alExandra joHanSSon

Š â&#x201E;˘

LaGayLia Frazier.

LaGaylia längtar till Västerüs

Nummer

BOKA TID HOS DIN LOKALA

ENKĂ&#x2013;PING 0171-237 20

SundSvall â&#x20AC;˘ TimrĂĽ â&#x20AC;˘ HärnĂśSand â&#x20AC;˘ ĂĽnGE Š n u m mE r 32 . 1 8 S E pT E m b E r â&#x20AC;&#x201C; 24 S EpT E m b E r 20 0 9. ĂĽrG ĂĽ nG 3 . â&#x201E;˘

726070

och hĂĽbo kommun hushĂĽll i EnkĂśpinG Gratis till

2009 VOLVO ORIGINAL SERVICE SePTemBer 38. 19 - 25

KRĂ&#x2013;NIKA 2

Arbetsgivare rustar fĂśr svininďŹ&#x201A;uensan

FOTO: ANDREAS ENBUSKE

Münga vill vara volontär

tidning Traktens stĂśrsta

VI â&#x20AC;?SLĂ&#x201E;CKERâ&#x20AC;? 2:OR!

ediugngiseD

M-F 9-19 â&#x20AC;˘ L 9-15 â&#x20AC;˘ S 10-15 Telefon â&#x20AC;˘ Axel DahlstrĂśm 031-82 07 27 s Torg

Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

www.direktpress.se 5


TRUPPEN Gr

d r a g i l l eg Di

Vågkraft

förnybar energi?

Tiden går fort, till våren är det hela 14 år sedan New Wave bärgade det senaste SM guldet i Basketboll till Göteborg.

Name: Greg Dilligard Age/DOB: 24, May 8th, 1985 Height: 6' 9" Weight: 265 lbs Shoe Size: 14 Wingspan: 7' 2" Position: Power Forward Former Basketballclubs: Sodertalje Kings and Olimpia (Uruguay) How old were you when you started to play basketball? 5 Do you have any siblings? Older brother, younger sister Do you have any special routines right before a game? Listen to music and pray What kind of music do you listen to? Favorite singer/band? R&B and Rap, Lil Wayne What is/are your strength/strengths on the court? Strong, quick and can jump high What is your status (Married/girlfriend/single/ N/A)? Girlfriend What do you like the most about Gothenburg? Not sure yet If you didnt play basketball, what other sport would you perform? American football Name three things you would bring to a desert island: water, food, music Favorite basketball memory? Playing ball with my brother when I was little Favorite meal? Steak, mashed potatoes and gravy, and biscuits. Choose One (highlight in red): NBA Euroleague Magazines Books Go to the movies Watch Dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burgerking Dunks Threepoint shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca cola Pepsi

6

Det som alla frågar sig är ju naturligtvis när kommer nästa. Ja man kan ju börja med att analysera om det finns några likheter mellan New Wave satsningen och årets upplaga av Gothia Basket. DÅ leddes laget av en erfaren och importerad coach från ett land (dåvarande Tjeckoslovakien) med stark basketkultur nämligen Freddy Mravec . Till sin hjälp hade han den yngre och talangfulle Göteborgaren Lasse Gustafsson. NU heter headcoach Algirdas Milonas från basketgurulandet Litauen med en lång och gedigen coachkarriär bakom sig på bl.a. Marcelonis Basketball Academy och i tyska bundesligan. Han kompletteras av den yngre, ambitiöse och energiske göteborgaren Stefan Timbus. DÅ bestod stommen i lagbygget av egna produkter med erfarenhet av ligan och hög arbetsmoral t ex Johan Svensson, Henrik Widmark, Peter Hultman, Jeremy ­Pryce och Jörgen Brander. NU heter stommen Emil Salon, Markus Lenngren, Kim Palmqvist och Wictor Grenthe. DÅ skapades tyngd i truppen genom värvningar av de svenska, erfarna toppspelarna Mattias Sahlström och Peter ”Pecka” Johansson. NU har Gothia förstärkt med de landslagsmeriterade spelarna Mattias Göransson och Martin Ringström. DÅ så representerades framtiden av egna unga talanger som David Daliah, Jonas Fredriksson och Toni Asmar.­ NU heter de Hampus Jillnefelt, Filip Sjöström och Mario Drazic. DÅ fyllde man kompetensluckorna i truppen genom att värva de två unga amerikanska spelarna Louis Rowe och Jesse Salters. NU axlar Australiensaren Rhys Carter och Irländaren Mike Bree den viktiga rollen som pointguards och Greg Dilligard ska tillföra styrka och energi under korgarna. Visst kan man urskilja stora likheter i tänket runt lag bygget och det är kanske inte så konstigt eftersom Gothia Baskets sportchef sedan i våras heter Freddy Mravec. Det finns dock också en del betydande skillnader inte minst vad avser möjligheter till förberedelser och den mentala utgångspunkten. DÅ hade laget under namnet Kärcher två raka sm-finaler i ryggen som resulterat i guld 93/94 och silver 94/95. NU är den mentala utgångspunkten att laget har kommit sist i ligan 2 år i rad. DÅ startade säsongen i Italienska Alperna med tuffa matcher mot ryska, turkiska och tyska lag. Fortsatte med framgångar i Europacupen med vinster mot Londonlaget Thames Valley Tigers och med en av de största segrarna ett svensk klubblag stått för, nämligen vinst mot de Italienska cupmästarna Illy Trieste. NU har Gothia lag har fått hålla tillgodo med tränings­läger i Södertälje och träningsmatchande mot svenska, danska och finska lag, dock med gott resultat. Det första svaret på om likheterna är fler än skillnaderna och vågkraft verkligen är en för­nybar energi får vi den 30:e September i Gothia Arena. Se till att vara på plats. Till dess låter vi Lasse Gustafsson minnas slutspelet Guldsäsongen 1995-96 (till höger):

Hur väl syns du i din stadsdel? Vi hjälper dig att nå den lokala marknaden. Kontakta vår säljavdelning på e-post: salj@gbg.direktpress.se


TRUPPEN s u k r a M n e r g n Len

”Vi hade slutat fyra i serien och efter kvartsfinal­seger mot Skåne så ställdes vi mot SM-guld tippade Plannja i semifinalen. Plannja hade dominerat ligan och coach Charles Barton skulle äntligen få vinna SM guldet med sitt Plannja. Dock ville våra killar något annat och efter 3 helt formidabla matcher så kunde vi slå ut dem med 3-0. Sista matchen gick i Luleå och presskonferensen efteråt var som en begravning. Finalspelet kom att spelas mot Södertälje. Södertälje coachades av forne Göteborgscoachen Jonte Karlsson som nu skulle vinna SM bucklan i sin hemstad, Södertälje. Det fanns mycket ”rivalitet” mellan de två lagen och de fyra första finalerna vanns av hemmalaget med mycket stora siffror. Inför den 5 finalen som spelades i Södertälje så trodde därför alla att det var klart att Tälje skulle triumfera. Det var smågrinigt lagen emellan och inför matchen förbjöds vi också att träna i hallen och vi fick inte heller låna bollar. Man hade också förberett stora guldskyltar och en segerfest. Allt detta fick våra killar att verkligen tända till och den avgörande finalen handlade bara om New Wave. En kul detalj var att vårt noggranna scoutingarbete gav bra utdelning. Södertälje använde sig av en inkastkombination och vi visade spelarna hur de enkelt och fräckt kunde sno bollen. I ett viktigt läge lyckades Mattias Sahlström med just detta och samtidigt som ha drev bollen coast-to-coast så pekade han tummen upp mot bänken. Vi utklassade Södertälje och vann vårt andra SM guld.”

Feel the action!

Hemmapremiär Basketligan 2009/10 Gothia Basket Vs Norrköping Dolphins Gothia Arena onsdag 30/9 kl. 19:04

Name: Markus Lenngren Age/DOB: May 11th 1983 Height: 196 cm Weight: 102 kg Shoe size: 46 Wingspan: 197 cm Position: 3, 4 and powerforward. Former basketballclubs: Kvarnby, Högsbo Basket How old were you when you started to play basketball? 15 years Do you have any siblings? No Do you have any special routines right before a game? No What kind of music do you listen to? Listen to everything. What is/are your strength/strengths on court? Left handed What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? What do you like the most about Gothenburg? Hammarkullefestivalen If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Don´t know. Name three things you would bring to a desert island: Inflatable boat and two oars. Favorite basketball memory? When we won division 1 while I was playing with Högsbo in 2003. Favorite meal? Pizza Choose one (hightlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

7


TRUPPEN t r e b Ro n o s s k Isa

Name: Robert Isaksson Age/DOB: January 11th 1987 Height: 202 cm Weight: 100 kg Shoe size: 47 Wingspan: 204 Position: 4-5 Former basketballclubs: Lundby Basket and Kvarnby How old were you when you started to play basketball? 11 years. Do you have any siblings? Yes, one sister. Do you have any special routines right before a game? Warming up What kind of music do you listen to? Favorite singer/ band? Kiss What is/are your strength/strengths on court? I´m a fighter, my left hook shot. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? single What do you like the most about Gothenburg? The Avenue (avenyn) If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Should have been in UFC. Name three things you would bring to a desert island: My computer, a sun lounger, suntan lotion. Favorite basketball memory? When we made it to the B-final while I was playing for Lundy in Basketfestivalen. Favorite meal? Don´t know. Choose one (hightlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

Möt vår huvudsponsors nye VD! Tip-Off har intervjuat Gothia Financial Groups nye VD Dennis Blennskog. Läs bland annat vad han tycker om BASKET!

Berätta lite om dig själv och din bakgrund. - Infödd Varbergare som passerat 40-strecket. Utbildat civilekonom som är gift med AnnaLena och har tre barn. Har hållit på med mycket idrott genom åren och har ett stort intresse för idrott generellt. Mina sporter har framförallt varit pingis och golf. Även om jag är hyfsat lång har jag dock aldrig hållit på med basket mer än på skolnivå. Vad gör Gothia Financial Group? Hur ser er verksamhet ut? - Gothia är ett finans- och inkassobolag som sysslar med fakturafinansiering och all administration kring detta såsom reskontrahantering och kravhantering. Vi har också många renodlade inkassokunder samt förvärvar fordringar av olika slag. I Sverige är vi 150 anställda och på huvudkontoret i Varberg är vi 110 personer som arbetar. Vår koncern är norskägd och vi har verksamheter i hela Norden samt i Tyskland, England och Holland. Du har ju haft en annan tjänst på Gothia innan. Vad gjorde du då? - Sedan tre år tillbaka har jag haft tjänsten som kreditchef och vice vd. Det har varit en mycket bra ingång där jag kunnat lära mig vår verksamhet från grunden. Jag har även tidigare arbetat brett inom företaget och det tror jag att jag har god nytta av i mitt fortsatta arbete. Vad har du för visioner för företaget? - Att vidareutveckla vår verksamhet ytterligare i den anda som vi alltid haft. Jag vill påstå att vi har ett fantastiskt framgångskoncept som bottnar i den kultur som sitter i våra väggar. Vi har alltid varit ett framåt företag som vågat utmana. Vi har massor av kreativa medarbetare som älskar att gå till jobbet. Allt detta vill jag använda till att fortsätta vår expansion, utveckla nya affärsupplägg och få ännu fler nöjda kunder. Viktigt för mig är också att vårda personalen som vi har. Den är vår viktigaste resurs! Hur ser du på samarbetet med Gothia Basket och framtiden? - Vi har valt att profilera oss tillsammans med Gothia Basket och den satsningen vill vi absolut fortsätta med. Samarbetet har tillfört oss mycket på olika sätt och vi tycker att det är positivt i marknadshänseende att synas tillsammans med Gothia Basket. Basket är en stor internationell sport som jag tror kommer att ta allt mer plats i Sverige. Denna säsongen ser ju onekligen väldigt intressant ut för klubben och det skall bli spännande att följa laget. Tycker du om basket? - Sedan jag började på Gothia tycker jag definitivt om basket. Jag tror att man måste skapa någon slags relation till en sport för att man skall känna för sporten. Vi inom Gothia har definitivt denna relation. Om du fick förverkliga en valfri dröm karriärsmässigt, vad skulle det vara? - Det var ingen lätt fråga. Jag får svara mitt nuvarande arbete eftersom det är nytt och känns spännande. Avslutningsvis, kommer du och ger oss ditt stöd på första hemmamatchen den 30 september? - Självklart!

8


Spelschema för Gothia Basket 2009/10

2009-09-25 19:04 2009-09-30 19:04 2009-10-06 19:04 2009-10-09 19:04 2009-10-13 19:04 2009-10-16 19:04 2009-10-24 17:04 2009-10-27 19:04 2009-10-30 19:04 2009-11-03 19:04 2009-11-07 17:04 2009-11-10 19:04 2009-11-20 19:04 2009-11-24 19:04 2009-11-27 19:04 2009-12-01 19:04 2009-12-04 19:04 2009-12-08 19:04 2009-12-12 16:04 2009-12-17 19:04 2009-12-22 19:04 2009-12-29 19:04 2010-01-07 19:04 2010-01-12 19:04 2010-01-16 16:04 2010-01-22 19:04 2010-01-26 19:04 2010-01-29 19:04 2010-02-02 19:04 2010-02-05 19:04 2010-02-09 19:04 2010-02-16 19:04 2010-02-23 19:04 2010-02-27 17:04 2010-03-02 19:04 2010-03-05 19:04 2010-03-09 19:04 2010-03-13 17:04 2010-03-16 19:04 2010-03-19 19:04

Sundsvall Gothia Basket Gothia Basket Borås Basket Gothia Basket Solna Vikings Gothia Basket Jämtland Basket Gothia Basket 08 Stockholm Gothia Basket Norrköping Plannja Basket Gothia Basket ecoÖrebro Gothia Basket Uppsala Basket Gothia Basket Södertälje Kings Gothia Basket Sundsvall Gothia Basket Gothia Basket Borås Basket Gothia Basket Solna Vikings Gothia Basket Jämtland Basket Gothia Basket 08 Stockholm Gothia Basket Norrköping Plannja Basket Gothia Basket ecoÖrebro Gothia Basket Uppsala Basket Gothia Basket Södertälje Kings Gothia Basket

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gothia Basket Norrköping Plannja Basket Gothia Basket ecoÖrebro Gothia Basket Uppsala Basket Gothia Basket Södertälje Kings Gothia Basket Sundsvall Gothia Basket Gothia Basket Borås Basket Gothia Basket Solna Vikings Gothia Basket Jämtland Basket Gothia Basket 08 Stockholm HR Gothia Basket Norrköping Plannja Basket Gothia Basket ecoÖrebro Gothia Basket Uppsala Basket Gothia Basket Södertälje Kings Gothia Basket Sundsvall Gothia Basket Gothia Basket Borås Basket Gothia Basket Solna Vikings Gothia Basket Jämtland Basket Gothia Basket 08 Stockholm HR

Biljetter Biljetter säljs i entrén till hallen vid match. Vuxna: 60 kr Barn/ungdom/pensionär: 40 kr (ungdom är man till och med 16 års ålder) Årskort säsongen 2009/10 Årskort gäller under grundseriens 20 matcher. Vid ev slutspel har årskortsinnehavare förtur till biljetter. Vuxna: 795 kr Barn/ungdom/studerande/pensionär: 495 kr (ungdom är man till och med 16 års ålder)

TRUPPEN s a i t t a M n o s s n a r ö G

Name: Mattias Göransson Age/DOB: May 25th 1983 Height: 195 cm Weight: 92 kg Shoe size: 11,5 Position: 2 and 3 Former basketballclubs: SBBK, 08 Stockholm and Helsingborg How old were you when you started to play basketball? 11 years. Do you have any siblings? One brother and one sister. Do you have any special routines right before a game? Private. What kind of music do you listen to? Mixed, everything from Paul Potts to Metallica. What is/are your strength/strengths on court? My speed. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Emelie that I live with. What do you like the most about Gothenburg? I haven´t found it yet. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Ice hockey. Name three things you would bring to a desert island: Emelie, books and coach tape. (since everything can be fixed with coach tape, right Johan?) Favorite basketball memory? Favorite meal? Moms spaghetti Bolognese. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

Årskort beställs via e-post info@gothiabasket.se eller telefon 031-69 35 50 9


TRUPPEN Romantik N O L A S EMIL

bakom lyckad värvning

Man brukar säga att kärlek kan flytta berg. I Gothia Baskets fall kan den kanske bidra till en plats i slutspelet eller varför inte ett SM-guld.

Name: Emil Salon Age/DOB: 24 years Height: 191 cm Weight: 92 kg Shoe size: 45,5 Wingspan: 193 cm Position: point guard, shooting guard Former basketballclubs: Högsbo, Jämtland How old were you when you started to play basketball? 8 years. Do you have any siblings? Two sisters, one older and one younger. Do you have any special routines right before a game? I listen to loud music. What kind of music do you listen to? Different kind of music. What is/are your strength/strengths on court? Shooting and dunking. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Girlfriend. What do you like the most about Gothenburg? The rain and the people. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Ice hockey. Name three things you would bring to a desert island: Xbox, TV and food. Favorite basketball memory? Winning division 1, and playing on the youth national team. Favorite meal? Meat, potatoes and sauce. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

10

Poseidon, Feskekörka och Gothia arena i all ära men Gothias nya point guard Rhys Carter packade inte väskan och tog flyget från Melbourne och en succésäsong i ABL-laget Melbourne Dragon för vår vackra stads skull. Inte heller var det ett ekonomiskt beslut eftersom bra basketspelare har mycket bättre betalt i Australien än i svenska basketligan. Nej, orsaken stavas LOUISE.

fades och ett antal basketklubbar kontaktades. När det visade sig att Louise resekompis Josefin numera pluggar på Väg & Vatten på Chalmers och Gothia behövde en ”etta” som kan täcka upp för Michael Bree så var saken klar. Rhys anslöt till laget i mitten på Augusti och Louise har varit på besök men flyttar hit på riktigt i November efter avklarad examen.

Detta är dock inte namnet på en stillahavsorkan utan en stockholmstjej som flyttade med familjen till Luxemburg när hon var två år och sedan dess bott utomlands under större delen av sitt liv. Efter gymnasiet bestämde sig Louise och bästa kompisen Josefin för att ta ett sabbatsår och resa runt i Asien och Australien. Väl på plats ”down under” så ”scoutade” Louise snabbt en talangfull pointguard vid namn Rhys Carter. Med fina meriter som bland annat inkluderar tre år på Australian Sports Institute, världsmästare med Australiens U18 lag tillsammans med bl.a. NBA stjärnan Andrew Bogut, ligaguld förra säsongen och landslagsspel i sommar, så var Rhys helt klart ett kap som inte kunde lämnas vind för våg. Louise bestämde sig därför att det var bäst att stanna i Australien och lära Rhys prata svenska. Samtidigt kunde hon ju också passa på och ta en universitetsutbildning i Media & Kommunikation.

Under försäsongen har Rhys bevisat att han är allt som klubben hoppats på. ”En smart spelare som är svår att spela mot eftersom han hela tiden varierar sitt spel tempo” berömmer coach Milonas. Håkan Axelsson i Gothia Baskets styrgrupp hävdar dock att Carter är en bluff. ”Ja inte är han från Australien….på sin höjd från Nya Zeeland” muttrar Håkan. ”När han kom fick jag en b­ umerang i ­present men när han skulle visa hur den funkar så lyckades han kasta bort den i skogen”. Nåja Gothias sportchef Freddy Mravec bryr sig nog inte om ifall Carter kan kasta bumerang bara han sätter sina ”treor” och det gör han . Kom och kolla själv !

När Rhys nu i sommar efter tre år äntligen lärt sig att säga ”Hey, jagg eter ris” och Lousie började närma sig examen så kom idén upp om att låta Rhys på allvar stifta bekantskap med midsommarstång, midnattssol, polka­ grisar och fikapaus. Sagt och gjort, Sverigebiljetterna bokades, uppehållstillstånd och personnummer införskaf-

FESTARRANGEMANG Upp till 250 personer Pub-bryggeri www.pannrummet.com Gamlestadens Fabriker 031-21 72 05


rastlös

Också mellan Gothias matcher?

TRUPPEN C I Z A IO DR

MAR

TRE ENKLA SÄTT ATT HÅLLA DIG SYSSELSATT: 1. Gratis nyhetsbrev

Senaste nytt från Gothia Basket och påminnelser inför alla hemmamatcher

2. Gratis SMS

Påminnelser via SMS om hemmamatcher och resultat från de flesta bortamatcher

3. Bygg en hemsida på 3 min Testa ProteamOnline gratis i 30 dagar, ett komplett webbsystem för företag och alla typer av föreningar NY SAJT, NYA TJÄNSTER:

www.gothiaonline.se

PROTEAMITY ÄR STOLTA ATT SAMARBETA MED

supportern Var på en ganska rolig fest för ett tag sedan, då kom fram det en snubbe till mig och sa att han var sportintresserad. Vet inte om det är så värst intressant att veta så jag svarade väl lite ointresserat med mening att klippa diskussionen,” roligt för dig mini”. Han fattade inte piken så han fortsatte och malde och malde, finns det något mäktigare att se hästdressyr eller kanske till och med puckelpist sa han och först trodde jag bara att han ville provocera men när han sa att bedömningen i dressyr alltid är rättvis så bara det brast för mig. Jag hade lovat min fru att inte hamna i jobbiga diskussioner, tror att hon kallar det fyllediskussioner eller något liknande, fast nu hade jag bara fått i mig en Cola Aspartam och hade alltså inte ens en sockerchock. ”Att säga att man är idrottsintresserad och i samma andetag säga att man tycker om bedömningssporter, det är som att säga att tyska marschlåtar är musik, att det är ofarligt att bo på Hisingen, att det är spännande att se kanotslalom, att hantverkare är hederliga eller säga ” vad kul för basketen om Plannja vinner SM i år” Håll med mig, alla s.k. sporter som innehåller djur, kaninhoppning, agility, kamelorientering och lerduveskytte, inte kan kallas för idrott.

eller inte typ is go-cart, isjakt eller modellflyg. Sporter som gång eller att kunna viska högst. Eller sporter där man slåss typ, boxning, karate eller handboll. Så jag tog honom i kragen (som ni förstår var det en liten tanig kille utan muskler) lyfte honom lagom högt, tittade på honom föraktfullt och så försökte jag vara lite tuff så jag väste fram ” Jag älskar dig”. Vid det här laget var jag ju så upprörd att jag visst blandade ihop saker och ting. Vad jag egentligen menade var att ”jag älskar alla bollidrotter och då speciellt basket. Jag frågar fritt ut, finns det verkligen någon sport som har mer än Basket? Fullt ös, action, snabbhet, mycket poäng, stämning och framför allt (denna egenskap älskar jag verkligen hos killar) nämligen vristspänst. Att se en dunk från en kortis, eller en trepoängare från en drake, ett snabbt uppspel där poänggöraren är samma person som tog den defensiva returen, en 360 gradare, en fadeaway, enhandspass, bakomryggenpass osv. osv. Därför uppmanar jag alla som inte sett en basketmatch live, gör det, illa kvickt, för om du är sportintresserad, jag menar verkligen sportintresserad, kommer du aldrig bli besviken, aldrig!!!!!!

Name: Mario Drazic Age/DOB: September 9th 1989 Height: 201 cm Weight: 99 kg Shoe size: 14 Position: 4 Former basketballclubs: Kortedala BBK How old were you when you started to play basketball? 9 years. Do you have any siblings? One sister. Do you have any special routines right before a game? Nope What kind of music do you listen to? Hip- Hop/Dub/Dubstep/reagge What is/are your strength/strengths on court? Inside moves and midrange shots. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Single. What do you like the most about Gothenburg? Don´t know. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Don´t know. Name three things you would bring to a desert island: Food, food and tools. Favorite basketball memory? When we got to the semifinals in the European championships. Favorite meal? Everything my grandma cooks. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

Jag älskar dig! Alla sporter som innehåller bedömning som t.ex. luftgitarr, puckelpist, trampolin, dubbeltrampolin, lagtrampolin och kvadrupeltrampolin inte riktigt känns som en idrott. Allt sporter där en motor eller segel avgör om skall vinna

Supportern

11


TRUPPEN s u p m Ha t l e f e n Jill

Westra Sveriges Basket­distrikts­förbud, WBDF, finns sedan årsskiftet som hyresgäst i­ Gothia Arena. Innan dess fanns kansliet på Kviberg i östra Göteborg. WBDF styrs av en styrelse på fem personer och med Roger Owebratt som ordförande. Resterande styrelseledamöter är Berne Okdahl (kassör), Staffan Lindström (tävlingsansvarig), Zandra Andreasson (utbildningsansvarig) och Pia Hjert (minibasket och distriktslag). Kanslichef är Michael Malm och på kansliet finns ytterligare två tjänster med ansvarsområdena tävlings- och utbildningsadministration respektive Basketgymnasiet. Michael jobbar hälften som kanslichef och hälften som Organisationsutvecklare. Förutom dessa finns ytterligare personer kopplade till WBDF:s verksamhet, domaransvarig/tillsättare, koordinator för distriktslagen, instruktörer till Basketgymnasiet och utbildare vid kurser för tränare, domare och matchfunktionärer. Name: Hampus Jillnefelt Age/DOB: July 5th 1990 Height: 179 cm Weight: 72 kg Shoe size: 43 (9.5) Position: Point guard. Former basketballclubs: Högsbo Basket, Kvarnby Basket. How old were you when you started to play basketball? 8 years. Do you have any siblings? One sister. Do you have any special routines right before a game? I listen to music. What kind of music do you listen to? Mixed. What is/are your strength/strengths on court? Quickness, understanding of the game. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Single. What do you like the most about Gothenburg? Downtown and the people. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Soccer. Name three things you would bring to a desert island: Fishing net, knife and PSP. Favorite basketball memory? My first basketball practice. Favorite meal? Kebab pizza. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

Tävlingsverksamheten WBDF administrerar seniorserierna Division 2 Herrar och Damer, Division 3 Herrar och Damer och ungdomsserierna U20-U13. Totalt spelar 44 seniorlag och 120 ungdomslag i tävlingsserier 2009-2010. Dessutom spelar ett femtontal lag i motionsserierna Division 4 Herrar och Herrar U25.

Minibasket (Easy Basketball) Från denna höst är begreppet minibasket ersatt av Easy Basketball och det är här som Svensk Basket gör sin största satsning på många år när det gäller Rekrytering. Projektet Rekrytering-Easy Basketball Challenge-Easy Basketball handlar om att få fler barn i åldrarna 8-12 år att börja spela basket. Föreningarna får både ekonomiskt och materiellt stöd från Idrottslyftet och organisatoriskt stöd från WBDF och SISU för att kunna delta i projektet. Sedan årsskiftet finns en tjänst som Organisationsutvecklare kopplad till kansliet för att leda arbetet.

Distriktslagen

Efter några år utan distriktslag startades verksamheten upp igen 2008-2009. Denna höst kommer fyra lag, flickor och pojkar 93 och 94, att träffas regelbundet under kompetenta coachers ledning. Totalt hinner respektive grupp med ett 8-9 träffar innan säsongen avslutas med distriktslagsturneringen Nordic Federation Cup i maj. Det viktigaste målet med distriktslagsverksamheten är Ungdomsserierna spelar i nivågrupper (5-6 lag/grupp) att utveckla distriktets spelare individuellt. Fullt utbyggd under hösten med omlottning inför våren då lag även flyt- kommer verksamheten omfatta tre årskullar. tas mellan nivåerna för att skapa så jämna matcher som möjligt. Seriespelet avslutas med ett slutspel, Final Four, Basketgymnasiet dit de främsta lagen i vårens högsta nivå är direktkvalificerade. Resterande lag får försöka ta sig till Final Four WBDF driver i samverkan med Katrinelundsgymnasiet via ett kvalspel. Basketgymnasiet som läsåret 2009-2010 har knappt 25 elever. Dessa tränar basket 3 gånger/vecka och har I september spelas Senior-DM för herrar och damer. Ungdoms-DM arrangeras inte, det ersätts av Final Four. även i övrigt ett kursinnehåll som är infärgat på idrott och framförallt basket. Målsättningen är att utveckla alla spelare individuellt med fokus på framtida basketspel eller Utbildningsverksamheten ledarskap. Detta i kombination med att BG:s verksamhet inte syftar till att bygga ett lag sätter en klart individanWBDF ansvarar för de två första stegen i utbildningsste- passad prägel på träningspassen. Förutom basket finns gen som är Grundkurs (en helg) och Steg 1 (två helger). exempelvis styrketräning, idrottsskador, näringslära och Bägge dessa steg är gemensamma för tränare och ledarskap på schemat. domare. Från och med Steg 2 delas utbildningarna upp i tränare respektive domare och arrangeras av UtbildMer information ningsregion Syd och Svenska Basketbollförbundet. Division 2-serierna spelas i två faser där de två främsta lagen efter höstens spel går över till Division 2 Götaland och spelar där på våren. Resterande lag spelar vidare i Division 2 Westra under våren. Division 3-serierna spelar traditionellt höst-vår.

Sedan många är samlas arrangeras Massiva Utbildningshelger två gånger per år i oktober/november och april/ maj där det förutom Grundkurs och Steg 1 också finns möjlighet att gå Sekretariatskurser. För de föreningar som har lag i förbundsserierna (Ligan och Basketettan) arrangeras Förbundsfunktionärsutbildningar och Statistikutbildningar. Utbildningsverksamheten i distriktet är stor, säsongen

12

2008-2009 utbildades ca 150 personer i Grundkurs eller Steg 1 och 500 personer genomgick Sekretariatskurser. Den stora utmaningen är att få fler att gå vidare från Steg 1 till Steg 2, för tillfället är det bara ca 10% av de godkända Steg 1-deltagarna som tar detta steg. För att kunna utbilda alla intresserade har WBDF tillgång till ett drygt tiotal mycket kvalificerade instruktörer, både domare och tränare.

…finns på vår hemsida www.westrabasket.se. För frågor eller andra funderingar finns mailadressen westrabasket@westrabasket.se, telefon 031-760 53 77 eller varför inte ett besök hos oss. Gäller frågorna specifikt seriespelet går det bra att maila kansli@westrabasket.se och är det något som gäller B ­ asketgymnasiet så finns mailadressen bg@westrabasket.se.


Pannrummet värd för Gothia Baskets VIP-lounge

TRUPPEN R O T C I W E H T N E R G

Restaurang Pannrummet drivs av Gunnar och Sven Ödman i Gamlestadens Fabriker. Här serveras luncher dagtid och kvällstid bedrivs beställningsverksamhet och catering. Vid sekelskiftet var det torveldning som gällde i det gamla pannrummet. Idag är det en unik festlokal i denna varsamt renoverade f.d. panncentral 12 meter högt i taket och 20 meter bardisk ger stora möjligheter till en lyckad fest eller event. I lokalen ryms 250 personer och här erbjuds spännande menyer, fullständig bar och inte minst eget färsköl bryggt i anläggningen mitt inne i lokalen. Gunnar har varit aktiv som coach i Högsbo under slutet av 70-talet till mitten av 80-talet och la ner mycket tid när Högsbos första egna baskethall ”Selgahallen” byggdes. Spelade också basket tillsammans med Freddy Mravec när han kom till Sverige och Huskvarna. Sven blev basketfostrad av Freddy under samma tid och har tränat och spelat en del med de gamla Högsbogubbarna i Hovås. Har också hållit på med ungdomsbasket i Partille på senare år. Gemensamt finns ett brinnande basketintresse och förhoppningar om att få se bra ligabasket i Göteborg igen! För att bidra till en lyckas säsong för Gothia Basket kommer Pannrummet i år att ta hand om VIP-loungen i Gothia Arena. Vi är övertygade om att det kommer att innebära ett lyft och att våra gäster kommer att stortrivas där!

Name: Wictor Grenthe Age/DOB: 22 years Height: 202 cm Weight: 104 kg Shoe size: 50 Position: 4-5 Former basketballclubs: Kvarnby How old were you when you started to play basketball? 10 years old. Do you have any siblings? One sister and one brother. Do you have any special routines right before a game? No. What kind of music do you listen to? Favorite singer/band? Rock, Hip Hop, House and R´n B What is/are your strength/strengths on court? Running, rebounds and jumping. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Single What do you like the most about Gothenburg? The people, Franks Gatukök and the Avenue. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Swimming Name three things you would bring to a desert island: Deoderant, Machete, reading material. Favorite basketball memory? Resigning with Gothia. Favorite meal? Barbeque Choose one (highlight in red): NBA Magazines Go to the movies Morning practice McDonalds Dunks Skiing Xbox Facebook Coca Cola

Euroleuge Books Watch dvd movies Afternoon practice Burger King Three point shots Sailing Playstation Myspace Pepsi

13


TRUPPEN Skills & Drills for the real world N I MART TRÖM Gothias approach to player development S G N I R

by Michael Bree

After eight years of playing professional basketball in countries like Poland, Germany, Spain, France and Sweden I can confirm that professional sports is one of the most entertaining, exciting and rewarding professions one might be fortunate enough to be engaged in. Alas, it can be as cruel as it can be kind, as at times it can be an extremely fickle and uncertain world for all athletes, family members, coaches and personnel alike. Basketball professional careers are short enough as is, let alone having an injury curtailing it all the more, and in some cases even ending a playing career before it has a chance to start. Regrettably, one can’t do much about injuries, but as a player I feel you can still prepare and insure your future against the uncertainty of a healthy long career through educating and informing yourself about the other aspects of the business, whether its coaching or management. Hence, for the past couple of All professional athletes, years my goals have been to one, translate all the basketball information that I have sooner or later, come to the absorbed through my experiences playing realization that they won’t in the United States and Europe into a be able to play forever. clear, concise and definitive communicative dialogue that I can convey to my peers and charges alike. Two, I wish to acquire a greater understanding of operational side of the business; the marketing, managing and directing of the sport in order to fully comprehend how things are run, and hopefully, how to be able to make a difference in the long The program at CADDIE has definitely made the transirun for players, family members, coaches, management tion back to academia an easy one. They are extremely and fans. flexible and their program is designed with the profesAll professional athletes, sooner or later, come to the sional athlete in mind. They offer athletes like myself an realization that they won’t be able to play forever. opportunity to gain an insight into the other side of the Consequently, it’s important to think about and plan business of sport, and also provide maturing athletes for the inevitable. That is why when I decided to move a viable conduit that they can use to transition from back to Sweden long term I knew I not only wanted to playing to the workplace. I am able to focus on both my play basketball but I also wanted to further my current sports career now with Gothia and study to enhance my education and initiate a study program that would enable opportunities in the future when I decide to hang up my me to transition more comfortably from the hardwood sneakers. Although I hope to be playing for many more to the boardroom. With the help of Gothia and their new years it is never too early to start preparing for life outstrategic perspective in mind, to develop players on the side of the gym. Any professional athlete can do it when court but also to try and prepare them for life outside of you have organizations like Gothia and CADDIE behind playing, we were able to help bring that idea into fruition. you who are prepared to support and provide for you an Teaming up with CADDIE, a sport and business educaexcellent individual, customizable, distinctive educational tion group, which operates out of Bådstad, Gothia has and playing experience, one that will enhance your future presented me with the opportunity to study for a diploma possibilities and provide you with a bit of additional secuin Sports Marketing. rity against the uncertain nature of life and the game.

Name: Martin Ringström Age/DOB: March 18th 1981 Height: 206 cm Weight: 104 kg Shoe size: 48 Position: 1-5 Former basketballclubs: Roseto (Italy), Paok (Greece), Boulazac (France), Vichy (France, won championship), St Etienne (France), 2 seasons in Solna (won the Swedish Championship one season) , MBC (Germany div 2, won Fiba European championship), 2 seasons in M7 Borås, Högsbo herrar, Högsbo Junior (won championship) and Kviberg. How old were you when you started to play basketball? 12 years old Do you have any special routines right before a game? No What kind of music do you listen to? I like everything. What is/are your strength/strengths on court? Good shooter, good reader of the game, good rebounder and good passer. What do you like the most about Gothenburg? My hometown. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Soccer Name three things you would bring to a desert island: A boat, gasoline and food. Favorite basketball memory? My 4 gold medals. Favorite meal? I don´t know. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King (Max) Dunks Three point shots

14


Marina Blixten & Co Brand Design Center Brandspot CAP Dynamic Duo Productions FTS Showbusiness Gerle DMC Gothia Basket Göteborg & Co Hultsfredsfestivalen JEERK Live Nation LPS Marcus Björk Design & Reklam Miami Milk Moderna Försäkringar MQ Primetec Radisson Blu Göteborg Rezidor Hotel Group ROA Produktion Röda Korset Sailracing Sonisphere Festivals SoundeliciouS SSRS - Sjöräddningssäll skapet Stagefright Stålnacke Event Universal Music Publish ing Viamare XL Video ADJ Produktion AEG Live Scandinavia BDO Björholmens Marina Blixten & Co Brand Design Center Brandspot CAP Dynamic Duo Productions FTS Showbusi ness Gerle DMC Gothia Basket Göteborg & Co Hultsfreds festivalen JEERK Live Nation LPS Marcus Björk Design & Reklam Miami Milk Moderna Försäkringar MQ Primetec Radisson Blu Göteborg Rezidor Hotel Group ROA Produk tion Röda Korset Sailracing Sonisphere Festivals Soundeli ciouS SSRS - Sjöräddningssällskapet Stagefright Stålnacke Event Universal Music Publishing Viamare XL Video ADJ Produktion AEG Live Scandinavia BDO Björholmens Marina Blixten & Co Brand Design Center Brandspot CAP Dynamic Duo Productions FTS Showbusiness Gerle DMC Gothia Basket Göteborg & Co Hultsfredsfestivalen JEERK Live Nation LPS Marcus Björk Design & Reklam Miami Milk Mod erna Försäkringar MQ Primetec Radisson Blu Göteborg Rezi dor Hotel Group ROA Produktion Röda Korset Sailracing Sonisphere Festivals SoundeliciouS SSRS - Sjöräddningssäll skapet Stagefright Stålnacke Event Universal Music Publish EVENT PR MUSIC BRANDING DIGITAL SIGNAGE SCENPRODUKTION 031 763 36 60 WWW.WEAREBRYSSEL.SE ing Viamare XL Video ADJ Produktion AEG Live Scandinavia

Lager / Kontor Högsbo Mitt emot Bilia kan vi erbjuda lager 740 kvm samt kontor 400 kvm. Bra läge nära söderleden. Lagerdel 6m takhöjd. Flexibel kontorslösning. Ring Michael Johansson 89 50 40 för ytterligare info alt www.goteborgs-centrum.se

TRUPPEN E T S I T P A B N A JE M A R T S TRI

Name: Jean Baptiste Tristam Age/DOB: March 17th 1989 Height: 193 cm Weight: 85 kg Shoe size: 12 Position: 3, 4 Former basketballclubs: Besac R.C How old were you when you started to play basketball? 14 years. Do you have any siblings? One sister. Do you have any special routines right before a game? I shower. What kind of music do you listen to? Favorite singer/ band? Hip-Hop. Kanye West. What is/are your strength/strengths on court? Good fighter. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Single. What do you like the most about Gothenburg? Weather? I don´t really know, just been here a short period of time. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Tennis or Soccer. Name three things you would bring to a desert island: Friends.  Favorite basketball memory? Last season, the last game. Favorite meal? Every meal that my mom cooks!!! Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

15


TRUPPEN Gothia Basket t s i v q m l a P nattvandrade Kim Under slutet av sommaren eskalerade oroligheterna i de västra delarna av Göteborg och media rapporterade så gott som dagligen om nya incidenter. - Vi kände direkt att vi ville försöka bidra till en positiv förändring. När det handlar om ens eget närområde blir situationen väldigt påtaglig, säger Mattias Göransson (bilden). Förslaget om att laget skulle nattvandra i de utsatta områdena kom upp under förmiddagen, en snabb plan utvecklades och redan samma kväll realiserades den. Efter kvällens träning, en snabb middag och en kort information från polisens yttre befäl gav sig killarna ut. - Det var inte speciellt mycket ungdomar ute, vädret var riktigt dåligt så det var en lugn kväll, berättar Mattias. Vi var ute på lördagskvällen också, det känns fint att kunna hjälpa till. Sport är ett bra sätt att kommunicera genom och vi vill gärna visa på basket som en bra sak att engagera sig i, fortsätter han. För Rhys Carter är det inget ovanligt att basketspelare genomför den här typen av aktiviteter. - I Australien är det ofta inskrivet i kontraktet att du som spelare skall delta i någon form av ungdomsverksamhet ett antal gånger per säsong. Här i Gothia sker det på initiativ av spelarna själva, vilket är fantastiskt inspirerande, menar Rhys. Att det blir en fortsättning är de båda övertygade om; initiativet är taget, diskussionen är igång och engagemanget hos laget är det inget fel på!

Name: Kim Palmqvist Age/DOB: September 6th 1988 Height: 202 cm Weight: 93 kg Shoe size: 12-13 Wingspan: Position: 3 Former basketballclubs: Stockholmspolisen, Södertälje BBK How old were you when you started to play basketball? 9 years Do you have any siblings? Two younger brothers Do you have any special routines right before a game? Listening to music. What kind of music do you listen to? Hip-Hop, R´n B What is/are your strength/strengths on court? Shooting and running the floor. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Girlfriend. What do you like the most about Gothenburg? The people and the summers. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Handball Name three things you would bring to a desert island: My daughter, a knife, a basketball. Favorite basketball memory? When I got the opportunity to go to Spain and practice with Real Madrids youth team. Favorite meal? Steak with french fries and bearnaise sauce. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace

16

Vi behöver DIN hjälp... ...för att utveckla våra tidningar, både vad gäller annonser och redaktionellt innehåll, vill vi veta hur du och andra läsare uppfattar Tidningen Frölunda och Tidningen Sydväst. Gå med i vår läsarpanel och tyck till, svara på frågor och bli belönad med vårt poängsystem! De 100 första som anmäler sig får en Sverigelott med chans att vinna 3 miljoner!!! Gå in på: www.tidningenfrolunda.se www.tidningensydväst.se Klicka på Läsarpanel och följ instruktionerna. Med din hjälp så kan vi göra tidningen ännu bättre!

Gå med i vår läsarpanel nu!


Borås satsar på hemvävt Det är kanske inte så konstigt att knallar satsar på hemvävt. Men när det gäller årets upplaga av Borås Basket i Basketligan stämmer rubriken väl in. I fjol var det tänkt att Borås Basket skulle bli ett topplag i Basketligan. Med tre utlandsproffs och en rad svenska toppspelare skulle laget bli att räkna med i tabelltoppen. Att laget dessutom var väl samspelt sedan tidigare år var ännu ett argument för en plats bland de fyra främsta. Det började onekligen lovande men säsongen övergick till en mardröm. En rad enpoängsförluster och massor av matcher där man förlorade i slutsekunderna gjorde att laget hamnade en bit utanför slutspelet. Diskussionerna pågick om och hur en framtida satsning skulle se ut. Kanske var det en kombination av den kraftiga lågkonjunkturen och erfarenheten av den gångna säsongen som gjorde att klubben valde att spela helsvenskt säsongen 2009/2010. En handfull av Borås ”egna” spelare kontrakterades och ett hårt arbete av främst sportchefen Jonas Larsson inleddes. Målet var att locka unga, lovande spelare att slå sig ner i Borås. För att utveckla unga spelare till färdiga elitspelare krävs tålamod och god pedagogisk förmåga. Att hitta rätt coach var viktigt och tidigt dök namnet Pat Ryan upp. Ryan hade i början på 2000-talet gjort ett bra jobb i Borås och var erkänt duktig på att arbeta med ungdomar. När väl Pat Ryan var klar kunde klubben gå vidare i lagbygget. Den assisterande coachen, Magnus Jason, plockades upp från Borås framgångsrika P93-lag. Nyförvärv diskuterades och en provträning i Boråshallen följdes av många nyfikna boråsare. Redan där kändes det att spelarna trivdes ihop och att klubben kunde gå vidare med att försöka lösa alla detaljer kring övergångarna. I slutet av maj och i början av juni var tio spelare och två coacher klara. Dock fattades det en spelartyp. En center som kunde ta returer och styra det viktiga spelet under korgarna. Mike Palm, svensk mästare i våras med Sundsvall, ville flytta söderut och efter mycket arbete skrev Palm på i slutet av juli. Laget var komplett. En plats står uppe i truppen. Den är tänkt att spelare från utvecklingslaget skall få alternera kring. På så sätt hoppas klubben att ligalaget och utvecklingslaget, som spelar i

division två, kommer varandra än närmare under den kommande säsongen. Om ett par år kommer en rad lovande spelare att knacka på A-lagsporten. Bredden strax under ligalaget är stark och Borås Basket hoppas att den här satsningen skall inspirera klubbens talanger att satsa ännu hårdare. Med ord som glädje, framåtanda och engagemang som ledstjärnor tror de styrande att de unga spelarna skall känna att det finns utrymme för dem att göra misstag och lära av erfarenheterna. Det är med andra ord en ny och för Borås Basket lite annorlunda säsong som står för dörren. Istället för att ha målet att vinna varje match blir det nu en mer långsiktig målsättning. Visst vill laget vinna men också känna att man utvecklas enskilt och tillsammans varje träning och match. En säsong med fyra spännande derbyn mot grannen Gothia som lök på laxen.

17


TRUPPEN Högsbo Basket m ö r t s ö j S p i l i F

basen för ligasatsningen

Under många har Högsbo Basket varit den stora klubben i Göteborg med omnejd. Det har handlat om elitverksamhet med ligabasket på herr och damsidan, bygga växthus och egen baskethall, ungdomsverksamhet med inriktning på "basket för alla" samt Nordens största basketturnering för ungdomslag.

Name: Filip Sjöström Age/DOB: March 6th 1990 Height: 197 cm Weight: 104 kg Shoe size: 13,5 Wingspan: 211 cm Position: Small forward, power forward. Former basketballclubs: Kvarnby Basket, Sanda riksbasket gymansium. How old were you when you started to play basketball? 6 years. Do you have any siblings? One sister. Do you have any special routines right before a game? I have to take 10 deep breaths of fresh air. What kind of music do you listen to? Hip-Hop, Outkast. What is/are your strength/strengths on court? I never give up. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Girlfriend. What do you like the most about Gothenburg? The Avenue. If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Ice Hockey. Name three things you would bring to a desert island: Mp3, en good book and a machete. Favorite basketball memory? When I won the Swedish championships and became MVP. Favorite meal? Chicken Tortillas. Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing Xbox Playstation Facebook Myspace Coca Cola Pepsi

18

Under den senaste tiden har dock klubben känt av en ökad konkurrens av övriga basketföreningar i distriktet där Kvarnby Basket utmanar på damsidan och där bl.a. KFUM ­Göteborg är en uppstickare på ungdomssidan. Detta är positivt för utvecklingen av basketen i Göteborg och en sporre och tankeställare för Högsbo Basket. Vi kan inte luta oss tillbaka utan måste fortsätta att vara drivande och nytänkande men också bättre på att samarbeta. Några nyheter inför årets säsong är följande:

också engagerade som ungdoms coacher. Högsbos damlag kommer att spela i division 2 till hösten då det i år tyvärr inte finns till­räckligt med spelar­underlag för en satsning på div 1.­Det unga laget kommer att må bättre av att spela en säsong i division 2 och utvecklas tillsammans genom mycket träning. Målet är dock givetvis att gå upp i ettan igen när tiden är mogen. Högsbo har duktiga lag som F97 och P97 som kommer att spela matcher mot nordiska lag under säsongen, för att på så sätt få tuffare motstånd och utvecklas vidare i sin takt. Klubben har ett gott samarbete med Westra Basket distriktet, bl.a när det gäller basketgymnasiet, som har coacher ifrån Gothia/ Högsbo. Ett flertal spelare där är också förstås Högsbospelare.

Högsbo gör i år också en speciell satsning på alla lågstadie­barn och har gjort Högsbo har bildat ett sportråd med mentorer som har ett utskick till stans alla pojkar och flickor födda 2001. hand om varsin "coachgrupp" i klubben. Meningen är att Ungefär 2000 barn i denna åldersgrupp har fått en ha möten som utvecklar coacherna som i sin tur utvecklar inbjudan till att prova på basket. spelarna som i sin tur utvecklar basketen. Vi har delat in ungdomsverksamheten i 5 grupper, bestående av "äldre Klubben arrangerar även denna säsong Nordens största basketturnering. Basketfestivalen samlar ungefär 500 flickor", "yngre flickor", "äldre pojkar", "yngre pojkar" samt mini. Möten hålls kontinuerligt och en sportslig lag under Kristi Himmelsfärdshelgen och är en enda stor basketfest spridd över hela Göteborg. kontroll kan säkerställas genom detta arbetssätt. Jonas Fredrikson, en av Göteborgs bästa basketspelare genom tiderna och förra årets coach för ligalaget har anställts som ungdomscoach, med eget ansvar för ett antal lag samt som stöd för ett antal andra coacher. ­Jonas med sitt stora Högsbo hjärta kommer också att jobba ute i skolorna i Göteborg för att locka fler ungdomar till baskethallarna. Vi har dessutom fått en ny coach till liga laget, Algirdas Milonas som har 15 års erfarenhet som coach och chef på Marcelonis Basketboll Academy som är Litauens största basketboll skola för ungdomsspelare. En fantastisk resurs för att bidra till utvecklingen av våra ungdoms coacher. Ett flertal av våra duktiga ligaspelare som Michael Bree, Mattias Göransson och Wictor Grenthe är

I Gothia Arena samsas och samlas GRBK (rullstolsbasket) med ligalaget, bredd- och motionslag för oss som kanske väger lite för mycket samt alla barn och ungdomslag. Där finns styrketräningsrum, konferenssalar, fik, plats att plugga innan träning, kansli för Högsbo, Westra basket och mycket mer allt under ett tak ...och så sist men inte minst så hoppas vi att det lossnar för Gothia Basket denna säsong. Förutsättningarna finns inte minst nu när den gamle Högsboiten, landslagsspelaren och utlandsproffset Martin ”Ringo” Ringström är tillbaka. Detta skulle ge mycket positiv energi till klubben men även övriga basket Göteborg. Kom och heja !


Nu drar Basketsäsongen 20092010 igång!

TRUPPEN R E T R YS CA

RH

Högsbo Basket rivstartar säsongen med att erbjuda alla barn i åldrarna 6-10 år gratis provapå träningar under hösten. Kom och lek, träna och lär dig basket med Högsbo. Vi har rutinerade och välutbildade ledare som på ett pedagogiskt och roligt sätt, lära ditt barn att spela och tycka om basket. Låter det intressant? Då är det bara att titta på tiderna här nedan och se när det passar att komma. Väl mött på Gothia Arena!? F99 - Lördagar kl. 09.00-10.30 Gothia Arena 1 P99 - Lördagar kl. 09.00-10.30 Gothia Arena 2 P00 – Söndagar kl. 15.00-16.30 Gothia Arena 1 F00 – Söndagar kl. 16.30-18.00 Gothia Arena 1 P01 - Söndagar kl. 15.00-16.30 Gothia Arena 2 F01 – Söndagar kl. 16.30-18.00 Gothia Arena 2 P02/03 - Söndagar kl. 15.00-16.30 Gothia Arena 3 F02/03 - Söndagar kl. 16.30-18.00 Gothia Arena 3 Vi har också en nybörjarverksamhet. Kontakta vårt kansli på 031- 69 35 50 för mer information om vår förening samt vilket lag som passar bäst för dig!

Med sportsliga hälsningar Högsbo Basket

supportern Alla vet ju att de som idrottar på en hyfsad hög nivå har en massa exter för sig för att vinna matchen. Sätta på sig högerstrumpan före vänsterstrumpan, inte raka sig i ett slutspel, offerslakta hamasterungar två timmar innan uppkast osv.

och med hans fru som precis ville skiljas kom härifrån och nu höll han, fick vi reda på, att driva igenom ett förslag om att Göteborg inte längre fick ha elitlag i basket. Dessutom hade en motståndarsupporter lagt ut fejkade bilder på nätet på våra spelare när de bar damunderkläder och det blev förresten första gången vi visades i När jag fått höra sådana här historier har jag alltid skrat- TV4. Dessutom kom det en propå att vi skulle spela våra tat gott och skakat på huvudet och att detta givetvis inte slutspelmatcher klockan 07,00 på söndagsmorgonen spelat någon roll med tanke på utgången av matchen. det var visst någon som klagat på att vi krockat med Helgmålsringning. Som Gothias bästa supporter fick jag tillfälle att under eftermiddag under avslappnande förhållande umgås Inför nästa hemmamatch var jag tidigt på plats och helt med killarna och jag kunde inte helt enkelt låta bli att odramatiskt såg jag en spelare komma in i hallen, stanna fråga dem om någon av dem hade några sådana där till djupt koncentrerad medan han titta på sin klocka löjliga ticks. Döm av min förvåning när en efter en började på handleden, vid uppvärmningen se en annan spelare erkänna sina konstigheter. En var tvungen att hålla precis när han gick in på plan i inandningen formade andan i exakt 22 sekunder varje gång han kom in i hallen, sina läppar och nog tusan såg det ut som han sa puff tre en annan sa alltid puff snabbt tre gånger i inandningen gånger osv. Allt vi pratade om verkade på något konstigt innan gick in på plan, en gick aldrig in på toaletten som sätt vara på väg tillbaka, jag kunde bara lugnt le för mig tvåa, fast här är jag inte så säker på att det är en fobi, själv för nu visste jag att vi var på gång igen.. en vägrade att lägga jämt antal poäng i matcherna och ytterligare en var tvungen att läspa sju sjuka sjömän… i Vet inte men efter dessa incidenter så skärpte Gothia tradjazztempo i duschen innan match. sina regler när det gällde supporters möjlighet att träffa spelare. Och ett tips, om ni hör någon som försöker för Efter denna genomgång skrattade alla hjärtligt åt varan- sig själv rabbla sju sjuka sjömän i ett annorlunda tempo, dras tokigheter, den ena bra mycket värre än den andra, låt det vara och gå förbi för då vet ni att nästa match trooch alla lovade att stoppa med dessa lustigheter. De kom ligtvis kommer att bli bra och att vi även i fortsättningen helt enkelt överens om att allt det där tog för mycket kommer få ha ett elitlag i Göteborg kraft och tog fokus bort från matchen. Supportern Det var då det hände, allt på en gång. Vi förlorade tre matcher i rad med ett poäng, han som styrde på basketbollförbundet började hata allt som kom från Göteborg i

Name: Rhys Carter Age/DOB: March 14th 1984 Height: 190 cm Weight: 85 kg Shoe size: 13 Wingspan: 193 Position: 1, 2 Former basketballclubs: South Dragons How old were you when you started to play basketball? 9 years Do you have any siblings? One older brother. Do you have any special routines right before a game? No What kind of music do you listen to? Rock What is/are your strength/strengths on court? My speed and ability to read the game. Getting steals. What is your status (married/girlfriend/single/ N/A)? Girlfriend What do you like the most about Gothenburg? The people If you didn´t play basketball, what other sport would you perform? Australian football Name three things you would bring to a desert island: TV, surfboard and a basketball. Favorite basketball memory? In 2003, winning the under twenty world championships with the Australian national team. Favorite meal? Pizza Choose one (highlight in red): NBA Euroleuge Magazines Books Go to the movies Watch dvd movies Morning practice Afternoon practice McDonalds Burger King Dunks Three point shots Skiing Sailing

19


Varje dag hjälper vi företag att växa. Vill du växa med oss?

Fakturaköp, E-handelsfakturering, Fakturaadministration, Fordringsförvärv, Factoring, Inkasso, Juridik, Fakturaköp, E-handelsfakturering, Fakturaadministration, Fordringsförvärv, Factoring, Inkasso, Juridik, Fakturaköp,

Fakturaadministration, Fordringsförvärv, Factoring, Inkasso, Juridik, Fakturaköp, E-handelsfakturering, Fakturaadministration, Fordringsförvärv, Factoring, Inkasso, Juridik, Fakturaköp, E-handelsfakturering, Fakturaadm

PENGAR I TID

020 - 667 667 | info@gothiagroup.com | gothiagroup.com

IDROTT, MOTION OCH KONFERENS BOKA ERT EVENT NU!

GOTHIA ARENA - GÖTEBORG Gothia arena är totalt ca 3000 m2. Lokalen är lätt tillgänglig på Ängåsvallen, 300 m från Söderleden. I anläggningen rymt 3 fullstora baskethallar, 4 konferensrum, gym och café. Möteslokaler för 2-1500 personer. För mer info besök www.gothiaarena.se eller ring 031-69 35 50

20

Gothia Basket - TipOff Nr 2  

Officiell tidning för Gothia Basket

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you