Page 1

HÄR KAN DU

BLI DU


EN BRA PLATS ATT

BLI DU Det är din tid nu. Just därför är det viktigt att hitta en studiemiljö som är så öppen och mångsidig att det finns plats för hela dig. På Göteborgs universitet finns det 1 400 kurser och 180 program att välja mellan. Men framför allt finns det en kultur som låter dig utforska, kombinera och hitta nya vägar. Välj en plats där du kan bli du.


JAG VALDE

MÖJLIG-

HETERNA


LISAS TIPS

tycker är – gå på det du • När du väljer alys, något an någon sorts roligast, men ha ed. m d du vill jobba begrepp om va kan tro alltid viktig. Man • All kunskap är nstvetenskap genetik och ko att till exempel kan komma, varandra man är så långt ifrån ringspunkter. tid att hitta berö men det går all vetenskapen! Jag tror på tvär

Lisa Grettve, 29 år Läser journalistprogrammet. Har tidigare läst bland annat biologi, kemi och konstvetenskap.


”JAG HAR HITTAT MIN EGEN KOMBINATION AV VETENSKAP OCH JOURNALISTIK” Lisa Grettve går gärna över gränserna. Hon har provat på olika kurser som erbjuds på Göteborgs universitet, både inom samhälls- och naturvetenskap. Under ett utbytesår i Australien läste hon biologi och konsthistoria. Nu har hon hittat en väg som blir så mycket Lisa som möjligt. Lisa kommer ifrån Lödöse, några mil norr om Göteborg. – Först valde jag just Göteborgs universitet för att det är närmast. Men det är ju också ett stort forskningsuniversitet, och meningen var att jag skulle forska och doktorera och få Nobelpris.

Förutom biologi har hon läst kemi, konstvetenskap och mode- och klädhistoria. – Så började jag tänka att det vore kul att jobba med naturvetenskap på ett mer populärvetenskapligt sätt, som lärare eller journalist.

Åk utomlands

Pluggar vidare

Hon började på biologiprogrammet hösten 2007 och läste på heltid i ungefär tre år, sedan åkte hon som utbytesstudent i ett år. – Jag läste biologi och lite konsthistoria på La Trobe University i Melbourne, Australien. Utbytesåret gjordes via ett av Göteborgs universitets avtal, som finns med många universitet runt om i världen. – Tyvärr tar inte så många chansen att göra ett utbytesår. Det är synd.

Lisa bestämde att journalist fick det bli. Men den här gången gjorde hon ett mer aktivt val av universitet. Hon var inne på att läsa i Lund eller Sundsvall, och gjorde till och med intagningsprovet i Lund, men såg att Göteborgs universitet fått bäst betyg av (dåvarande) Högskoleverket. – Så det var ett medvetet val den här gången – att inte flytta till Lund.

Kursutbudet är det bästa Lisa har verkligen dragit nytta av att Göteborgs universitet har så många möjligheter. – Kursutbudet, det är det som är det bästa, att det finns att välja och vraka ifrån. Det finns väldigt många kurser att välja på även inom biologi, man kan kombinera nästan vad man vill.

Nytta och nöje Hösten 2013 började Lisa läsa journalistik. Planen är att jobba med vetenskapsjournalistik, helst vetenskapsradio. Hon har jobbat mycket med Göteborgs studentradio, K103. – Det är jätte-jättekul. Och naturvetenskap är ju världens roligaste, det handlar om hur allt hänger ihop.

Läs hela intervjun på www.utbildning.gu.se/villstudera


JAG KOM DIREKT FRÅN

GYMNASIET


KARLS TIPS ansvar på • Du får ett stort eget vara beredd ste må universitetet, du . att ta det steget isciplin • Se till att du har självd och motivation.

Karl Stäringe, 21 år Läser Internationella språkprogrammet på Humanisten.


”VI TALAR MINST 30 OLIKA

SPRÅK I VÅR KLASS”

Hösten 2014 började Karl Stäringe plugga vid Göteborgs universitet. Eftersom han tog studenten från Uddevalla gymnasieskola samma år, har han gymnasietiden i färskt minne och kan jämföra med hur det är att läsa på universitetet. Från samhällsprogrammet på gymnasiet till internationella språkprogrammet på universitetet är det ett rätt så stort kliv. Särskilt som Karl flyttade hemifrån samtidigt som han påbörjade sina universitetsstudier. På universitetet måste han ta ett mycket större ansvar. – Du måste ha självdisciplin. Du klarar inte av det om du inte är motiverad, säger Karl. Det är viktigt att veta att det är ett stort ansvarstagande på universitetet, du måste vara beredd på att ta det steget.

Vill bli diplomat Han tycker inte att kontakten med lärarna är lika nära som på gymnasiet, eftersom det är så stora klasser. I hans klass är de 89 studenter. – Men lärarna känns mer passionerade i det de gör. De vet vad de snackar om och är lite roligare på lektionerna, får folk att hänga med och inte tappa fokus. Det är skillnad från gymnasiet. Karl har valt internationella språkprogrammet med spanska som inriktning. – Jag vill bli diplomat, jag vill gärna jobba utomlands och kunna hjälpa folk. Han tyckte att den stora välkomstfesten på restaurang Trädgår’n för årets studenter var fantastisk.

– Det var maffigt, det var riktigt kul! Speciellt som jag är så intresserad av människor från hela världen. Jag har läst lite kinesiska och jag träffade till exempel kineser på festen och kunde testa mina språkkunskaper.

Många nationaliteter Åldersvariationen i Karls klass är stor, ungefär från 18 till 40 år, det är också en ny erfarenhet. Det är en jämn mix mellan tjejer och killar, och många nationaliteter. I grunden måste alla förstå svenska och engelska för att utbildningen ska fungera. – Men vi talar kanske 30 olika språk i klassen, vi har en så stor mångfald och det är väldigt roligt! Han kände ingen som gått språkprogrammet sedan tidigare och hittade slutligen programmet tillsammans med sin studievägledare. – Det lät som det skulle vara precis vad jag ville göra så jag körde på det. Språk är min grej. Jag har rest till Spanien med skolan och studerat i Spanien. Det är en av anledningarna till att spanska är mitt språk nu. Karl är väldigt optimistisk inför sin universitetsutbildning. – När jag väl får igång min motivation – och det är som att trycka på en knapp – då är det kul! Då är det väldigt kul. Då stannar jag inte. Motivationen är nyckeln till allt.

Läs hela intervjun på www.utbildning.gu.se/villstudera


SÅ HÄR

BOR JAG


ROSES TIPS • Registrera dig för studentboende hos SGS studentbostäder så tidigt som möjligt. www.sgsstudentbostader.se • Köa och ha koll på SGS när de släpper lägenheter på sin webbplats. De släpper sista-minu ten-lägenheter varje tisdag klockan 18.00. • Bli medlem i kåren, då får du tre måna der kötid extra den första terminen.

Rose Nguyen, 24 år Läser fristående kurser.


”JAG VILL JÄTTEGÄRNA BO PÅ

ETT STUDENTOMRÅDE”

För fyra år sedan flyttade Rose Nguyen från Kalmar till Göteborg för att plugga. Hon hade tur och fick tag på en studentlägenhet i Olofshöjd, SGS Studentbostäders största studentområde med 1 400 lägenheter. Rose läser fristående kurser på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon kombinerar sitt eget program, där hon började med företagsekonomi, och är snart klar med sin kandidatexamen, med inriktning nationalekonomi.

Studentboende Den första studentlägenheten var inte alls svår att få för henne. – Som ny student i Göteborg rekommenderar jag enkelrum i Olofshöjd. Området ligger centralt, nära Liseberg och Korsvägen och Rose var väldigt nöjd med boendet. Men för några veckor sedan flyttade hon därifrån eftersom hon ville bo ihop med sin kusin. Även om Rose har haft tur, vet hon att det inte alltid är så lätt att få bostad för den som ska studera i Göteborg. – Som student är det ganska svårt att få lägenhet via Boplats. Det är lång kö. När du pluggar väldigt mycket hinner du kanske inte jobba och inkomsten är lite ostadig. Om man känner en privat hyresvärd och har stadig inkomst är det lättare.

Bo i korridor I Olofshöjd bodde hon i ett enkelrum på 19 kvadratmeter och delade kök med tre personer. Hon har blandade erfarenheter om hur det fungerar.

– Från början, när jag flyttade in, var det tre studenter som bott där länge. De tog hand om köket och det gick jättebra. Men när de flyttade kom tre nya in som inte höll ordning. Hon bodde där i 2,5 år och satt med i Förtroenderådet Olofshöjd, började engagera sig i en internationell studentorganisation och träffade massor av utbytesstudenter. – Väldigt många utbytesstudenter bor där och eftersom det är ett så stort område finns nästan allting. De har pingisrum, biljard, gym och barbeque-platser, volleybollplan och ett eget kafé. Kaféet är en bra mötesplats för alla, både för svenska och internationella studenter. Jag gillar verkligen den miljön.

Kontakter Studenter får lösa boendet på alla möjliga sätt. Rose känner de som bor hos kompisar, eller hemma hos sina föräldrar, vissa har fått lägenhet via någon de känner och bor där tillfälligt. Hon berättar om studenter som skriver tillfälliga kontrakt, andrahands-kontrakt på kanske ett år, ibland med förlängning. Eller så blir det bara ett år. Då får de söka igen. Rose hoppas på en större lägenhet, gärna i Olofshöjd igen. – Jag känner väldigt många som bor i Olofshöjd. Jag vill jättegärna bo på ett studentområde. Då finns så mycket studenter omkring.

Läs hela intervjun på www.utbildning.gu.se/villstudera


JAG LEVER

STUDENT-

LIVET


RASMUS TIPS • Bli medlem i studentkåren även om du inte engagerar dig i aktiviteterna, det ger förmåner och rabatter.

Rasmus Jonsson, 23 år Läser kandidatprogrammet för marina vetenskaper, femte terminen.

• Engagera dig i någonting på någo t sätt, det finns föreningar för alla. Det är bra både som avbr ott i studier och för det sociala livet. Man träffar mycket folk från hela universitetet. • Ta reda på i god tid innan du börjar plugga hur det fungerar med studentmottagning under de första veckorna så du inte missar något.


”JAG ÄR GLAD ATT JAG LÄRT KÄNNA SÅ MÅNGA SÅ SNABBT” När Rasmus Jonsson kom till Göteborg från Gislaved för att börja studera, kände han ingen. Snabbt engagerade han sig i den festförening som hör till hans utbildningsprogram och läsåret 2014/2015 var han ordförande i föreningen. Rasmus läser kandidatprogrammet för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och är inne på sin femte termin. Han träffade först på festföreningen när han började på sin utbildning. – Tre festföreningar anordnar tillsammans bland annat mottagning och välkomstkalas för de nya studenterna på naturvetenskapliga sektionen. Jag följde med och såg hur det gick till och försökte avgöra om jag skulle ha tid att engagera mig, studierna är ju den huvudsakliga uppgiften.

Festarrangör och pubpersonal Rasmus uppdrag som ordförande innebar att han hade all kontakt utåt och var ledande i arbetet inom föreningen inför de event och fester som föreningen anordnar. – Hur mycket tid det tog gick i vågor. Generellt sett tog det inte jättemycket tid ifrån mig. Jag hann med allt jag skulle när det gällde studierna. Men det kräver att man har tid i helgerna och det kunde bli sena kvällar i veckan när vi hade studentpuben, säger Rasmus. Föreningen arbetar på Götas studentpub i studenternas hus en onsdag i varje månad tillsammans med den som är serveringsansvarig från Göta studentkår. – Festföreningen anordnar inte bara stora fester, det

kan vara interna saker inom föreningen, till exempel en fältstafett och att har roligt tillsammans på dagen. Sedan på kvällen kanske gänget går och bastar eller något. Träffar många studenter – Jag rekommenderar att engagera sig i en studentförening, det är ett bra tillfälle att träffa studenter även från andra sektioner. Man går på varandras evenemang, träffar både gamla och nya studenter och får en stor social krets. Det är just något jag är glad över, att jag lärt känna så många och lärt känna folk så snabbt. Från universitetet – och vidare Som ordförande i en festförening sitter man i ett år. – I alla föreningar jag träffat på så hänger de som har varit engagerade gärna kvar. Du kan komma tillbaka och ta del av allt det roliga även om du inte är aktiv längre, säger Rasmus. Via sitt engagemang har han träffat och lärt känna många före detta studenter. – Man kan återkoppla till de äldre studenterna och fråga dem mycket: Hur är framtiden? Hur ska vi som studerar idag gå vidare? Det är värdefullt.


JAG TOG CHANSEN ATT

PLUGGA UTOMLANDS

Diana Ekman, 25 책r L채ser Internationella relationer fj채rde terminen.


”NU KÄNNER JAG FOLK I ALLA VÄRLDSDELAR” Diana Ekman tog chansen att läsa en termin utomlands. Hon valde att läsa internationella relationer i Hong Kong under en termin och fick med sig massor av nya erfarenheter hem. I Hong Kong upptäckte hon att hon hade en riktigt bra grund att stå på från sina studier vid Göteborgs universitet. – Vi var 350 utbytesstudenter från 50 nationer på uppropsdagen. Jag känner folk i alla världsdelar nu, säger Diana Ekman, som gick vårterminen 2014 på The Chinese University of Hong Kong.

Göteborgs universitet har avtal Hon går kandidatprogrammet vid Globala studier, och när hon skulle välja inriktning under andra året valde hon internationella relationer, för det ville hon läsa i Hong Kong. – Jag ville till något som var väldigt annorlunda. Jag hade rest tidigare i Asien och blivit fascinerad, men inte varit i Hong Kong. Ett plus var att Göteborgs universitet har avtal med två universitet där. Hon hamnade i en klass som läste globala studier och där upptäckte hon hur mycket hon hade lärt sig under sin utbildning vid Göteborgs universitet. Hon hade god nytta av sina kunskaper vid studierna i Hong Kong. Hon kunde argumentera och bidra med andra perspektiv.

Nära kontakter som består När demonstrationerna i Hong Kong pågick fick hon direktnyheter från sina före detta klasskompisar som fanns ute på gatorna, via sociala medier. – Jag har kontakt med lärare också. Vi var inte många i klassen så det blev en nära kontakt med både klasskamrater och lärare. Hon trivdes med staden, studierna och livet på campus. – Just att vara på ett stort campus, det var nog det roli-

gaste. Det var ett enormt campus uppe i bergen, och riktigt häftigt att bo där. Gym, mataffär, föreläsningsalar allt fanns, det var jätteroligt.

Alla relationer viktiga Diana Ekman är särskilt glad över tillfället att bygga relationer med folk från många länder, men betonar också hur viktigt det är att lära känna så många lokala studenter som möjligt. – Jag fick verkligen ta del av kulturen – se hemliga ställen som jag aldrig kommit till annars. Flera av hennes kursare på Globala studier reste ut. – Det är väldigt bra att möjligheten finns och många i klassen tog chansen att åka. Det är definitivt görbart för vem som helst.

DIANAS TIPS s. Börja tidigt, ge inte upp • Ansökan är en lång proces söka – du får en stor belöning om det kännas snårigt att för det. kan mycket som möjligt – det • Skaffa lokala vänner så igt mycket. vara svårt, men det ger väld er på • Läs mer om utbytesstudi rautomlands tude se/s www.utbildning.gu.


VAD HÄNDE

SEN? ter h tidigare studen Se nuvarande oc av val, vad de fått ut berätta om sina d de gör idag. studierna och va RASTUDENTER WWW.GU.SE/VA


KAJSA KARLSTRÖM, 26 ÅR

Vad studerade du? Jag började läsa på Statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet 2010. Efter att jag tog min kandidatexamen fortsatte jag läsa på Master’s Programme in Political Science och tog min masterexamen 2015. Under min utbildning gjorde jag en utbytestermin på University of Stirling i Skottland.

Vad gör du nu? Just nu är jag trainee i Europaparlamentet i Bryssel där jag arbetar som assistent till en svensk parlamentariker och bevakar frågor som rör transparens och demokrati. Efter att jag tog min masterexamen har jag även haft kortare uppdrag som utredare på Trafikverket och som researcher för en organisation som arbetar med lokal demokrati i utvecklingsländer.

JENS ISAKSSON, 28 ÅR

Vad studerade du? Efter medieprogrammet vid Falkenbergs gymnasieskola sökte jag mig 2008 till Göteborg och GU. Institutionen för Kulturvetenskaper lockade, och jag byggde där ihop min egen utbildning med filmvetenskap som huvudämne. 2011 tog jag min kandidatexamen och gick sedan en kurs i arbetspraktik med humanistisk inriktning.

Vad gör du nu? Kort efter min arbetspraktik hos ABF Göteborg började de anlita mig som videoreporter för att dokumentera kulturverksamheter runtom i kommunen, från dansföreningar till kulturpolitiska föredrag. Därefter har jag lett studiecirklar i filmproduktion och arbetat som kommunikatör på ett utbildningsföretag. Nu har jag fått en tjänst som administratör i ett nystartat filmdistributionsprojekt som drivs av bland andra ABF och Västra Götalandsregionen.

Läs mer om våra alumner på www.gu.se/samverkan/alumn/Alumnportratt


1 400 KURSER, 180 PROGRAM Vi erbjuder 1 400 kurser och mer än 180 program inom 10 olika intresseområden. Vare sig du vill läsa en kurs för att prova på, följa ett färdigt program eller plocka ihop kurser till en egen examen, så har vi massor av alternativ.

• MEDICIN, ODONTOLOGI, VÅRD & HÄLSA • NATURVETENSKAP

ANMÄLAN Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen och den 17 oktober inför vårterminen. Anmälan görs på www.antagning.se. Du kan ändra din anmälan fram till sista anmälningsdag. Anmälan öppnar i mitten av mars för sökande till hösten. Har du frågor om din anmälan kan du ringa VHS antagningsservice 0771-550 720 eller skicka dina frågor via www.antagning.se.

SERVICECENTER

• KULTUR, RELIGION OCH HISTORIA

Om du har frågor om Göteborgs universitet, vårt utbud, hur du tar dig till olika lokaler eller var du kan få studievägledning, kan du vända dig till något av våra Servicecenter.

• SPRÅK

GU.SE/SERVICECENTER

• IT • KONST, DESIGN OCH HANTVERK • MUSIK, SCEN, FILM OCH FOTO • SAMHÄLLS- OCH BETEENDEVETENSKAP • EKONOMI OCH JURIDIK • UTBILDNING, PEDAGOGIK OCH LÄRANDE

STUDENTKÅREN Som student vid Göteborgs universitet kan du vara medlem i en av de fyra studentkårerna. Du vänder dig alltid till din kår i första hand om du har några frågor om din studiesituation eller ditt kårmedlemskap. Ditt medlemsskap kan innebära till exempel förmåner av olika slag såsom rabatter eller tillgång till andrahandsbokhandlar.

GUS.GU.SE/STUDENTKARER


STUDENTBLOGGEN Hur är livet som student i Göteborg? Tomas och Maria är två av våra 37 000 studenter och skriver i vår blogg om sin vardag som student.

STUDENTBLOGG.WORDPRESS.COM

akademihalsan.se Studenthälsovård för studenter vid Göteborgs universitet och Chalmers.

antagning.se Här anmäler du dig till kurser och program vid Sveriges universitet och högskolor.

fysiken.nu Fysiken erbjuder dig alla former av gruppträning, gym, bollsporter och klättring.

gfs.se Göteborgs Förenade Studentkårer är en ideell förening för alla studentkårerna i Göteborg.

gus.gu.se Ett samarbetsorgan för studentkårerna vid Göteborgs universitet.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM @UNIVERSITYOFGOTHENBURG Hur ser livet som student ut i bilder? Se vad våra studenter gör en helt vanlig dag.

#THISISGU

utbildning.gu.se/bostad Sidan med samlad information om boende i Göteborg.

k103.se Radiostationen för Göteborgs studenter.

sgsstudentbostader.se En av Göteborgs största hyresvärdar med cirka 7 200 bostäder.

gu.se/samverkan/alumn/alumnportratt Tidigare studenter (alumner) delar med sig av sina erfarenheter, ger tips och råd till dig som blivande student.

gu.se/varastudenter Intervjuer med nuvarande och tidigare studenter.

Fotograf: Johan Wingborg, Beatrice Törnros, Dick Gillberg


DU HITTAR OSS PÅ

FACEBOOK.COM/GOTEBORGSUNIVERSITET

GU.SE/VARASTUDENTER

STUDENTBLOGG.WORDPRESS.COM INSTAGRAM.COM/UNIVERSITYOFGOTHENBURG

#THISISGU

Inspirationsbroschyr 2015  

Studenter berättar om sina val, studentlivet och vad som hände sen.