Page 1

Gatljus Kvartalstidskrift

3 | 2012

från GÖteborgs kyrkliga stadsmission

Från rockhjälte till beroendesjuk

peter winsnes berättar efter 14 år på Kulturlabbet

Nu går Maja vidare

Stadsmissionen 60 år 1 • 2012 3 Gatljus


Lotta Säfström

Sommaren 2009 befann jag mig i Uppsala på en europeisk diakonikonferens. Vid ett tillfälle frågade några representanter från Tjeckien hur vi andra upplevde det med rumäner, bulgarer och andra medborgare från de östra delarna av Europa. Hur många mötte vi, hur såg situationen ut, vad gjorde vi? Flertalet av oss från Nordeuropa med Tyskland, Holland och Belgien inkluderat såg ganska frågande ut och visste inte riktigt vad frågan gällde. Vi förstod inte då vad som komma skulle även till våra städer. I Stockholm uppmärksammade Stadsmissionen sommaren 2010 de allt ökande grupperna av främst män från Polen, Rumänien och Bulgarien som kom till Stockholm. De kom för att få arbete, bostad och kunna försörja såväl sig själva och sina familjer där hemma. Den ekonomiska och sociala situationen i deras hemländer gjorde att de gav sig iväg med hjälp av den fria rörligheten vi har inom EU. Det här för att försörja sig i ett annat land. Våren 2011 startade Stockholms Stadsmission Crossroads, en mötesplats för information, kunskap och stöd till EU-migranter som lever i hemlöshet och fattigdom. Den europeiska och svenska lagstiftningen täcker inte in situationer då vi som EU-medborgare drabbas av ekonomiska och sociala svårigheter i ett annat EU-land. Förra sommaren och hösten insåg vi här på Göteborgs kyrkliga stadsmission att denna verklighet även kommit till Göteborg. På såväl Gatljuset som i S:t Johanneskyrkan och delvis också Rådgivningsbyrån har vi det senaste året haft ett ökande antal besökare av kategorin ”fattiga EU-medborgare”. Vi är i dialog med de kristna systerkyrkorna i Göteborg och vi vet att på många ställen möter man stora grupper av människor från de fattigare delarna av EU. Vi vill öppna en plats för kunskap, information och stöd här i Göteborg. Snart är vintern och kylan här och många av de här människorna har inte kunskap om vare sig skyldigheter eller rättigheter, möjligheter och svårigheter med att befinna sig i Sverige. Vi hoppas kunna göra det redan i höst. EU-migranterna hör numera till stadsbilden även i Göteborg. Tillsammans med alla de andra som dagligen söker sig till oss. Jag tänker rätt ofta på Paulus ord i sitt brev till Galaterna Här är inte jude eller grek, här är inte man eller kvinna, alla är vi ett i Kristus... Just så är situationen för vår Stadsmission och i vår stad hösten 2012 då vi snart ska fira vårt 60-årsjubileum. I det välbekanta uppropet i Göteborgs Posten från februari 1952 skrev Isaac Béen: Här är inte ont om husvilla, ensamma, på olika sätt nödställda. Människor som behöver hjälp. Att Göteborgs kyrkliga stadsmission kunnat vara verksamt i 60 år hade aldrig varit möjligt utan dig som gåvogivare som stöder vårt arbete! Det är ni som via Stadsmissionen funnit ett sätt att kanalisera så väl medmänsklighet som generositet. Utan er kan vi inte heller ta oss an våra nuvarande utmaningar! Göteborg behöver sin Stadsmission och Stadsmissionen behöver fortsatt människors givmildhet!

Organ för Göteborgs kyrkliga stadsmission | Utkommer med fyra nummer per år | Nummer 3 2012 • Årgång 55 Stigbergsliden 6, 414 63 Göteborg, Tel: 031-755 36 00, e-post: info@stadsmissionen.org Internet: www.stadsmissionen.org Redaktion: Lotta Säfström, direktor och ansvarig utgivare, Henrik Enarsson, redaktör/layout Elisabeth Oesterreich, Insamlings- & kommunikationschef

Gatljus 3 2012 • 2

Tryck: Göteborgstryckeriet

Omslagsbild: Nordstan 1955 Bild: Göteborgs Tidningen

Sista sidan: Gustaf Adolfs Torg, 2012 Bild: Kenneth Rundberg, Mostphotos


Stadsmissionen 60 år

Stadsmissionen fyller 60 år 1952 – den 7 oktober hade Stadsmissionens historia sin början. Mycket har hänt, mycket händer och mycket kommer att hända i framtiden. MEN nu är det dags att fira. I dagarna fyra kommer Stadsmissionen uppmärksamma sitt 60-årsjubileum genom jubileumsmässa, föreläsningar och stor välgörenhetskonsert i Domkyrkan.

7 oktober, klockan 09.30 Jubileumsmässa i s:t Johanneskyrkan

10 oktober, klockan 19 (insläpp klockan 18.30) välgörenhetskonsert i domkyrkan

9.30

Mässa

10.30

Göteborgs kyrkliga stadsmission 60 år. Tillbakablick.

10.50

Samtal kring Stadsmissionens framtida utmaningar.

11.10

Kaffe och sju sorters kakor.

Artister Daniel Lemma, Lena-Maria Klingvall, Magnus Rosén, Carolina Sandgren, John Kluge, Tomas Nilsson, Gothia Symfoniorkester och Glam Konferencier Hans ”ICA-Stig” Mosesson Förköp av biljetter görs via www.ticnet.se eller i Domkyrkans försäljningsdisk.

8-10 oktober Lunchseminarier i s:t Johanneskyrkan Måndagen den 8:e oktober Idéburen vård och omsorg – vad är det? Tisdagen den 9:e oktober Fattigdom – vad betyder det i Sverige 2012? Onsdagen den 10:e oktober Bostad först – ett paradigmskifte! Är du intresserad? Välkommen att boka plats (begränsat antal platser) till sofia.svensson@stadsmissionen.org OSA senast den 26:e september.

3 • 2012 3 Gatljus


porträttet

Peter Winsnes – från firad musiker och sångare till drogberoende

– Tänk så många chanser jag har sumpat Hela världen låg för hans fötter. Långa, succéartade turnéer i Sverige, Europa, Sydostasien, Mexiko och Japan gjorde livet lätt att leva. Limosiner och första klass var hans vardag. På den svenska hemmaplanen seglade han upp i toppen. Men så hände något. Peter Winsnes har upplevt La dolce vita – men också det motsatta. Beroendesjukdomen stoppade hans karriär. Sedan cirka tio år är S:t Johanneskyrkan hans stora trygghet. text & bild: Henrik Enarsson bild: Bror augustsson

– Mitt liv har varit en fars. Jag har sprungit in och ut ur dörrar i alltför många år, säger Peter Winsnes. Dörrarna har han pratar om är livet. Livet har gett Peter en gåva – en musikalisk gåva. Gåvan har skapat möjligheter till ett innehållsrikt och spännande liv. Men ofta har Peter blivit utkastad kort efter han klev in och det genom dörren på baksidan. – Tänk så många chanser jag sumpat genom åren, säger Peter. Det är ett under att jag fortfarande lever. Hur började det då? I början 60-talet vann Peter en nationell talangtävling. Förstapriset i tävlingen innebar ett skivkontrakt – och inte tillsammans med vem som helst, Stikkan Andersson. Alla fyra låtar på hans första EP var Stikkans. Efter att ha vikarierat som keyboardist/sångare i Spotnicks 1963-64 samt hunnit göra militärtjänstgöringen blev Peter Winsnes permanent medlem i bandet 1965. I fyra år turnerade killarna i Spotnicks runt om i världen. Riktigt stora var de bland annat i Frankrike, Mexiko och Japan. På somrarna spelade de i de svenska folkparkerna och på övriga året runt om i världen. Livet som popstjärna började redan då sätta sina spår i Peters liv. – 1969 hoppade jag av bandet, säger Peter. Det hade då hunnit bli dålig stämning. Jag tog ett sabbatsår och jobbade bland annat som DJ och började samtidigt att träna. Till slut fick jag spellusten tillbaka.

Gatljus 3 2012 • 4

– Något år senare gick jag på en audition i Köpenhamn till Europa-premiären av Jesus Christ Superstar. Tänk – min dröm gick i uppfyllelse. Jag fick huvudrollen som Jesus. Tyvärr grusades drömmen då en annan artist hade blivit lovad rollen. Jag blev helt plötsligt ”bara” en stand-in och var söndags- och torsdagsjesus, säger Peter med ett snett leende på läpparna. – Men ett år senare fick jag min revansch. Samma musical hade Sverigepremiär i Scandinavium. Äntligen fick jag rollen som jag så gärna velat ha i Köpenhamn. Att få vara med i ett så stort sammanhang gav ett betydande intryck på mig. Tänk att varje kväll få stå på scen tillsammans med Agnetha Fältskog inför ett fullsatt Scandinavium, säger Peter Winsnes. Vad hände sedan då? – Ja, inte gick det som jag hade tänkt i alla fall, säger Peter. Det som skulle kunnat vara mitt genombrott blev istället början på en ny fas i livet. Ett liv som till stor del handlade om missbruk och missade chanser. – Jag jobbade bland annat som barpianist, musiklärare och levde ett tag hippieliv i de gamla Hagakvarteren. Så är det med beroendesjukdomar – det funkar inte i längden, berättar Peter. – Men… jag ser mig inte som ett offer. Jag vill absolut inte ha något ogjort i mitt liv. I dag mår jag jättebra. Mina vänner i S:t Johanneskyrkan ger mig en alldeles särskild trygghet – här har jag fått chansen

igen. Den här gången har jag tagit den, säger Peter Winsnes. Peter berättar att mötet med tolvstegsrörelsen och verksamheten i S:t Johanneskyrkan blev hans räddning. Han går på möte så ofta det fungerar, även om det inte alltid blir i kyrkan. – Här har jag fått hopp och hjälp. Visst har det hänt att jag har tagit för lätt på min sjukdom och fått ta återfall. Men jag har alltid snabbt kommit tillbaka. Och tänk – jag är alltid välkommen tillbaka till Stadsmissionen. Det är det som är så underbart.

Peter blickar framåt. Nuförtiden spelar han ofta piano och sjunger i S:t Johanneskyrkan - men anlitas då och då av andra församlingar.


Peter Winsnes – Så mycket härligt har hänt sedan jag kom till S:t Johanneskyrkan, säger Peter Winsnes. Karriärens kanske största upplevelse. Peter i rollen som Jesus i den första svenska uppsättningen av Jesus Christ Superstar 1972. Här tillsammans med Agnetha Fältskog, som spelade Maria Magdalena.

5 • 2012 3 Gatljus


Stadsmissionen 60 år

Nyårsafton 1952 - Margaretaskolan

Den första insatsen

Isaac Bèen tillsammans med två hemlösa män på en julfest 1959. Bild från nyårsafton 1952 finns inte.

”De kom där skäggiga, luggslitna, frusna, hemlösa, såna som ingen bryr sig om, ingen har tid för, allra minst en helgdagskväll i storstaden.” Det är Ebbe Hagards ord, en av Stadsmissionens grundare. Den nämnda helgdagen var nyårsaftonen 1952. Stadsmissionen var bara ett par månader gammalt. Men redan hade så pass mycket gåvor kommit in att man kunde bjuda 100 hemlösa, alkoholiserade själar på en festmåltid och julklappar. Ebbe fortsätter: ”Vi stod där ett tiotal av Stadsmissionens folk med Isaac (Bèen) i spetsen. Välkomnade dem, som vi uppfattar som Frälsarens minsta bröder. En av dem kände jag igen från ”Kåken” = fängelset. Jag gjorde en flott gest mot garderoben och bjöd honom välkommen. ”Idag är vi fina, häng av dig – det kostar ingenting”, sa jag. Men han vägrade, även sedan jag upprepat min inbjudan. ”Se här” sa han och öppnade insyn innanför den slitna ytterrockens uppvikta slag. Jag såg då ner mot den lortigaste undertröja jag skådat. Och hurudan odören var, skall jag inte ens försöka beskriva. Han hade ingen kavaj. Jag sa ”det gör inget, du är välkommen ändå, stig upp bara”. Och han bänkade sig med 99 andra till rejäla

mackor, köttgrotta med legymer, svagdricka, pudding med saftsås och så förstås kaffe och cigaretter. Vi sjöng och spelade för dem, en trollkarl hade uppvisning. Och till sist höll Isaac avslutning och vi sjöng ”Tryggare kan ingen vara” så, som bara gamla fördärvade fyllebasar kan sjunga den sången. En ljuvlig musik. När det var tid för uppbrott, stod vi uppställda framför varsin välförsedd pappkartong med ”julklappar”. Alltnog, när jag räckte paketen med strumpor, rakdon, frukt m.m. till min vän från Kåken, så tog han ett stadigt tag i min ynkliga näve. Och så kom det på göteborgska: ”Tack ska du ha, detta blir dyrt för Furberg! (föreståndare och diakon på dåtidens Sjö-

mansgården, som ordnat många julfester genom tiden - reds. anm.). Han menade: skulle diakon Furberg ta upp ”konkurrensen” med Stadsmissionen, så klarade han inte ruljangsen. Bättre betyg kunde vi aldrig ha fått. Ja, så har åren gått… Till mångas förfäran har vi aldrig dolt vad vi har gjort eller behövt pengar till. För vi har dels levat i den tron, att detta var icke en privat hobbyverksamhet, dels att det människor inte vet något om, det ger de inte heller till. Och pengarna har kommit, från allt större delar av vårt land, från alla samhällsklasser och ur alla slags kyrkliga läger.”

Hämtat ur skriften Stadsmissionen Göteborg - 15 år Gatljus 3 2012 • 6


Stadsmissionen 60 år

Stadsmissionen 60 år – Lars-Erik Östebo reflekterar

Enkelhet, medkänsla och tålamod När jag efterhand fick närmare kontakt med några av människorna upptäckte jag livsöden där oturen, ödet eller det sociala arvet orsakat ett stort utanförskap. Ingen väljer ju att leva ett sådant liv. Jag mötte också många livsfilosofer som ofta gjorde samtalen intressanta. Ibland uppstod mångårig vänskap med några av besökarna.

Lars-Erik Östebo på trappan till S:t Johanneskyrkan, hans arbetsplats sedan 1996

Mina första kontakter med Göteborgs Stadsmission skedde redan i slutet av 60-talet. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Men det är där mitt perspektiv tar sin början, det var då jag blev intresserad av socialt arbete inom en kristen organisation. Redan hösten 1969 fick jag en praktikplats på Stadsmissionens Hjälp- och Rådgivningsbyrå. Allt startade med att jag fick lyssna på ett samtal med en hjälpsökande. Direkt efter det fick jag ett eget rum och fick själv arbeta efter sunt förnuft. Jag förmodar att klienterna lurade skjortan av mig vid flera tillfällen - fast kläder och mat kunde man inte få för mycket av. Jag var vid den här tiden samtidigt aktiv i kyrkans ungdomsrörelse i Göteborg och vi hade en aktivitetsgrupp som regelbundet besökte Stadsmissionens dagverksamhet på Stigbergsliden. Det var där de luggslitna, ibland illaluktande männen satt tillsammans med någon enstaka kvinna. De hade hamnat i hemlöshet, alkoholberoende eller utanförskap på grund av sjukdom. Några kom direkt från kåken utan att ha fått hjälp med boendefrågan och hamnade direkt i ett nytt destruktivt livsmönster.

När jag i dag tänker tillbaka på den tiden slår det mig att mycket har hänt. På den tiden var till exempel de okonventionella lösningarna många. Många var också nätverken vi hade inom kyrka, idrott och föreningsliv. Till och med våra familjer var med i möten och fick del av både svåra och roliga dialoger och aktiviteter. Titt som tätt skedde mötena mellan klienter och personal hemma i personalens hem eller sommarstugor - från de tillfällena har jag många fantastiska och roliga minnen. Enkelhet, medkänsla och tålamod var några nyckelord i Stadsmissionens hjälpverksamhet.

Titt som tätt skedde mötena mellan klienter och personal hemma i personalens hem eller sommarstugor...

1976 började jag en anställning efter att ha arbetat en tid på Socialbyrå 9, som på den tiden var en verksamhet för hemlösa. Vi var då cirka 30 personer som var anställda inom hela Stadsmissionen. Hela second hand-verksamheten låg i huset på Stigbergsliden 6. Det var bara att ta de hjälpsökande i handen och gå en trappa ner och fixa kläder och möbler till de som sökte den hjälpen.

På den tiden stack Stadsmissionen ut som ett alternativ där samhället inte kunde hjälpa till. Med tiden blev det mer och mer samverkan med kommunens socialtjänst och med sjukvården i Göteborg. Vi blev mer och mer ett komplement, där socialtjänst och psykiatrisjukvård kunde använda sig av Stadsmissionens kompetens och resurser. Efter en tid blev mer kompetens och professionalitet en nödvändighet som balans till engagemang och stora snälla hjärtan. Fifty-fifty business mission kom att prägla verksamheten under 80- talet och framåt. Något jag också vill framhålla är dialogen kring den kristna profilen och identiteten som jag upplevt alltid funnits med i Stadsmissionens arbete. Det har alltid varit spännande dialoger med gränsöverskridande i tros- & samfundsriktningar och alltid utan fördömanden. Just den utåtvända kristendomen har varit viktig för min personliga del under alla mina stadsmissionsår. Den stora förändringen för mig kom under början och mitten av 1990-talet, då tolvstegsrörelsen tog fart som ett verktyg till förändring, bättre livskvalitet och ett andligt perspektiv på livsfrågor och dilemman. S:t Johanneskyrkan öppnade sin verksamhet 1996 och där kom jag med i ett nytt spännande stadsmissionssammanhang. Här skapades en slags andlig friskvård där just det friska blev starkare än det sjuka och destruktiva. Här har tusentals människor, som känt hopplöshet och maktlöshet, hittat förändring och välbefinnande i sina liv. Till syvende och sist är det nog där jag summerar mitt stadsmissionsliv – att kunnat få vara med på en besökares resa från hopplöshet till livsglädje är få förunnat. Det har jag fått göra i över 35 år. Det är stort.

bild: Henrik Enarsson

7 • 2012 3 Gatljus


Efter 14 år på Kulturlabbet

Nu går Maja vidare Maja Uddenberg har arbetat 14 år på Kulturlabbet på Hisingen. Där har hon utvecklat sina konstnärliga sidor och vuxit som människa. Nu är hon redo för nästa utmaning. Gemenskapen på arbetsplatsen har haft en stor betydelse och några av handledarna har med åren blivit nästan som vänner. Men mest glad är hon över att hon har fått möjlighet att utveckla sina konstnärliga sidor på Kulturlabbet. Det har berikat henne på många sätt både i och utanför jobbet. Maja Uddenberg ger ett stadigt intryck; lite avvaktande med integritet, men hela tiden med glimten i ögat. Hon vet vad hon vill och hon vet när det är dags att gå vidare. Tidigare i år gjorde hon praktik i en nystartad second hand butik i Linnéstaden och nu har hon en anställning som väntar där. Men först skall hon slutföra sina alster på Kulturlabbet och packa ned alla saker som hon producerat under den senaste tiden. Hon visar en komplicerad rymdfarkost av papper och en pärlbeströdd rymdvarelse i svart – på pricken lik ET.

­Jag är jag i alla fall; glad för det mesta. Vissa tycker att jag är väldigt rolig. Men jag är lite bestämd av mig också, säger Maja Uddenberg som tycker att de 14 åren på Kulturlabbet har gått väldigt fort.

Det är fredag morgon och vi befinner oss i en före detta kyrka, tillika församlingshem på Önskevädersgatan i Biskopsgården. Tegelbyggnaden signalerar kantigt sjuttiotal men redan i trappan upp till andra våningen andas lokalerna luft och kreativitet. På ena långväggen hänger svartvita foton av Kulturlabbets arbetstagare och handledare. Här har varje rum sitt eget fokus: bild och form – fotografi – musik – ord och poesi – dans och teater. Den dagliga jympan i studiorummet är snart slut. Där har det spelats åtskilliga

föreställningar för publik; både med teater och dans. Maja Uddenberg är en av dem som varit längst på Kulturlabbet och hon tror att hon haft flest huvudroller av alla. Vem är du Maja? – Jag är jag i alla fall; glad för det mesta. Vissa tycker att jag är väldigt rolig. Men jag är lite bestämd av mig också, säger hon och tillägger att när hon åkt den långa vägen med buss och spårvagn, till Kulturlabbet varje morgon, så har hon gjort det med glädje.

– Kulturlabbet har betytt massa saker för mig. Jag tycker att jag utvecklats jättebra. Här har jag jobbat som skådespelare och med bild och poesi och musik. En hel del i alla fall, säger Maja Uddenberg. När hon kom hit hade hon fyllt 21 år. På den tiden var hon mest intresserad av dans och rörelse. I dag håller hon skrivandet och poesin högst. Oftast skriver hon dikter för hand hemma i sin lägenhet på kvällarna. Sedan tar hon med diktutkasten till jobbet och arbetar om dem tills de är klara. Hennes dikter finns med i två olika antologier som Kulturlabbet gett ut. I hyllorna står även dokumentationspärmar med alla föreställningar som Kulturlabbet repeterat och spelat på plats eller turnerat med runtom i landet. Under åren har de medverkat i föreställforts.

Gatljus 3 2012 • 8


Änglar lyser ikväll Himlen blåser Spränger som en vind Månen lyser genom natten Att vara som natten Dikten Shakespeare av Maja Uddenberg

bild + bra bildtext + ev. faktatext...

Maja Uddenberg kan titulera sig poetissa. Hon har skrivit mängder av dikter. Förmågan att skriva poesi upptäckte hon på Kulturlabbet. Den har hon sedan utvecklat och finslipat under de senaste.

Maja Uddenberg håller på att packa ihop sina saker på Kulturlabbet. Den sista september lämnar hon sin arbetsplats.

9 • 2012 3 Gatljus


ningar, bland annat på stadens Folkteater och Stadsteater. Maja Uddenberg är en av de få på Kulturlabbet som haft en föreställning med solodans. Den heter Ägget och har framförts av Dansbyrån och på Världskulturmuseet. – Jag blir inte nervös på scen. Jag är van faktiskt. Jag är scenkonstnär, säger Maja stolt och visar några mjuka dansrörelser som kroppen minns från föreställningen. Hon tycker själv att det är svårt att välja ut den bästa av föreställningarna genom åren, men efter en funderare kommer hon fram till att det var när hon spelade Argan i Den inbillade sjuke av Molière våren 2008. - Den inbillade sjuke var rolig. Men det var svårt med mycket text att komma ihåg. Man måste repetera först, säger hon. Maja Uddenberg har också hållit workshop på olika arbetsplatser tillsammans med Malin Martinsson som är teaterhandledare och regissör på Kulturlabbet.

De har blivit ett sammansvetsat team där det räcker med en blick för att den andre skall förstå vad som behövs i den aktuella situationen. - Maja har under alla år här varit en driven och ambitiös skådespelare och dansare. Hon har aldrig varit rädd för att kasta sig in i nya saker. Hon har utvecklats från att vara en glad amatör till en fullfjädrad och professionell scenkonstnär med konstnärlig integritet och egna idéer och visioner om sitt konstnärskap, säger Malin Martinsson. - Dessutom har Maja varit en oerhörd tillgång som person och människa. Hon har varit en klippa genom att alltid vara en god kamrat och en människa som velat samarbeta. Hon är omtänksam och hänsynsfull, men vågar också säga ifrån på ett bra sätt. Hon är helt enkelt en bra förebild. Folk kommer att sakna Maja för att hon sprider goda vibbar omkring sig, säger Malin Martinsson som önskar henne lycka till.

Maja själv är inte särskilt nostalgisk. På sitt nya jobb kommer hon att tvätta barnkläder, stryka och kanske stå i kassan och träffa kunder. Det ser hon fram emot. Men först skall hon gå en kurs i affärsteknik. Hon tror att den kommer att handla om konsten att räkna pengar och sköta en kassapparat. - Det känns bra att sluta på Kulturlabbet, men lite sorgligt faktiskt. Det är som det är. Det kommer och går. Jag gillar nya utmaningar. Det är ju det, konstaterar Maja Uddenberg nöjt.

Text & bild: Agneta Slonawski

Fakta - Maja Namn: Maja Uddenberg Ålder: 35 år Familj: Pojkvän, syskon och mina föräldrar och deras familjer. Bor: I Sannabacken i västra Göteborg. Jobb: Arbetstagare på Kulturlabbet i Göteborg. Intressen: Spelar i Grunden boys eget damlag. Att fotografera och gå kurser i svenska. Att gå på bio eller hitta på andra saker med min kontaktkompis. Fakta - Kulturlabbet Kulturlabbet är en daglig verksamhet som vänder sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar som är intresserade av ett skapande arbete. Man arbetar utifrån en konstnärlig och pedagogisk grund där personens utveckling står i centrum. De får möjlighet att växa och få självförtroende och känna sig stolta. Kulturlabbet drivs i samarbete mellan Stadsmissionen och studieförbundet Sensus. Läs mer på

Maja Uddenberg är inriktad på modern dans. Den har hon utvecklat på Kulturlabbet, men nu lämnar hon för ett nytt jobb på Mammas retro i Linnéstaden.

Gatljus 3 2012 • 10

www.stadsmissionen.org/daglig-verksamhet-kulturlabbet


Evenemang

Malin reagerade på hemlösheten Nu bjuder hon in till inspirationskväll på Lisebergsteatern

Historien om Malin Hammar har många kapitel. Nu har hon äntligen börjat berättat den. Den 20 november är du välkommen till en inspirationskväll på Lisebergsteatern med tre föreläsare, varav Malin är en av dem. Alla intäkter tillfaller Göteborgs Stadsmission. Malin Hammar vill med inspirationskvällen ”Hem för hemlösa” dra sitt strå till stacken för Göteborgs hemlösa. Malin flyttade från Sverige som ung. Hon har jobbat med hela världen som arbetsplats under 30 år. Men så en dag blev hon påmind om sitt eget livs ändlighet. Hon flyttade hem. Den första tiden i Göteborg slogs hon av att mycket hade hänt i det svenska samhället. Hon chockades framförallt över alla hemlösa hon såg på Göteborgs gator. – Så var det inte när jag lämnade Sverige för 30 år sedan, säger Malin Hammar. När jag var i Indien ställdes jag inför samma realitet. Men i Sverige. Inte sjutton ska det finnas hemlöshet i Sverige. Det kan väl inte vara så svårt att skapa hem till de cirka 34 000 människorna i Sverige som lever sitt liv i hemlöshet? Det var där tankarna kring en hjälpinsats tog sin början. Malin ville hjälpa till. Hon tänkte genast på Stadsmissionen. Hon tog kontakt med Göteborgs Stadsmission och nu är samarbetet i full gång. Kvällen på Lisebergsteatern går helt i det ideellas fotspår. Alla ställer upp gratis för sakens skull. De tre föreläsarna är förutom Malin Hammar även Lasse ”brandmannen” Gustavson samt Michael Södermalm, mental tränare mm. – Min tanke är att alla skulle vilja ställa upp, det är en så liten ansträngning som krävs. Om vi alla hjälps åt kommer svaret i form av ett välbefinnande. Att ge till andra ger alltid mer tillbaka, säger Malin.

Malin kommer att tala om ”Att leva med attraktionslagen”. Lasse kommer att fokusera på hur möten med människor haft en helande och klargörande påverkan på hans personliga utveckling. Michael levererar i sin föreläsning en energikick med budskapet ”Du kan mer än du tror!” Malin Hammar är föreläsare och inspiratör. Hon reser Sverige runt och föreläser om sina erfarenheter på ett mycket gripande sätt. Snart hoppas hon dessutom kunna släppa boken om sitt liv.

Hem för hemlösa Inspirationskväll till förmån för hemlösa och utsatta i Göteborg Lisebergsteatern 20 november kl. 18.00 Läs mer om inspirationskvällen och boka dina biljetter via www.hemlosa.org

Text: Henrik Enarsson Bild: leif Boström

11 • 2012 3 Gatljus


Nytt utseende på second hand-butikerna

Alla ska heta Ebbes hörna

Sedan i början av sommaren ser Stadsmissionens second hand-butik på Stigbergstorget annorlunda ut. Det handlar om ny skyltning på utsidan men också hur det ser ut inne i butiken. De gamla skyltarna har bytts ut mot nya, lite mer moderna. Insidan har gjorts om för att göra det enklare för kunder och givare att hitta. Inom det kommande året kommer alla sju butikerna få samma ansiktslyftning. Idag har butikerna lite olika namn. I en nära framtid kommer alla heta Ebbes hörna, precis som några av dem redan heter. – Vi vill göra det tydligare för alla våra besökare. Genom att kalla butikerna vid samma namn, använda samma skyltning och liknande inredning gör vi kopplingen till Stadsmissionen lättare att uppfatta, säger Linus Bergström, utvecklingsledare på second hand. Det handlar i grunden om att skapa en känsla – en upplevelse. Ebbes hörna Butikernas namn kommer från en av Stadsmissionens grundare – Ebbe Hagard. Ebbe var prost och hovpredikant och var styrelsens ordförande i många år samt en genuin göteborgsprofil. Ebbe Hagard dog i början av 2008 i en ålder av 90 år. Second hand 18,4 milj. kr. omsatte second hand 2011 40 anställda & ung. lika många praktikanter, FAS 3 m.fl.

Gatljus 3 2012 • 12


Fattigdomsfrågan på tapeten i Almedalen

Ska välfärden hänvisas till välgörenhet? För andra gången arrangerade Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner (RSS) ett seminarium i Visby, under Almedalsveckan 1-8 juli. Huvudsyftet var att lyfta frågan om att samhället allt oftare hänvisar till ideella organisationer när det offentliga inte räcker till. Hur stor del av det sociala arbetet ska de idéburna aktörerna ta ansvar för? I seminariet deltog bland andra ansvarige ministern på regeringsnivå, Ulf Kristersson (M).

Moderatorn Staffan Dopping intervjuar socialförsäkringsministern Ulf Kristersson

Fullsatt Metodistkyrka lyssnade på stadsmissionernas seminarium Ska välfärden hänvisas till välgörenhet?

Årets upplaga av Almedalsveckan slog alla tidigare rekord – både vad det gäller antalet evenemang och besökare. Hela 1 818 evenemang var tillgängliga under den intensiva Visbyveckan. I år hade också över 700 journalister anmält sitt intresse. Även de sju stadsmissionerna i RSS märkte av den stora uppståndelsen. När det väl var dags för det egna seminariet Ska välfärden hänvisas till välgörenhet? i Metodistkyrkan blev det snabbt fullsatt. Extra stolar fick placeras ut så att alla skulle få sittplats.

I grunden var alla i panelen överens om att det inte är bra när de ideella organisationerna tar över samhällets roll. Dock saknades ofta det lokala perspektivet i paneldebatten. Det var egentligen bara Marika Markovits som förde fram att stadsmissionerna känner av problematiken i framförallt de tre storstäderna. En gång hettade det till då socialdemokraten från Göteborg Lena Malm undrade vad egentligen regeringen gör för att lösa frågan. Något konkret svar fick hon dock inte.

Moderatorn Staffan Dopping inledde seminariet genom att prata med Göteborgs direktor Lotta Säfström om aktuell forskning på området Fattigdom. Därefter pratade han med Ellionor från Uppsala. Ellionor har med Uppsala Stadsmissions hjälp precis tagit sig ur en längre tids fattigdom och utanförskap. Staffan och Ellionors diskussion öppnade sedan för en paneldebatt, som inleddes med ett kort samtal med socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. I korthet menade ministern att ideella organisationer alltid ska anmäla till den berörda myndigheten (oftast kommunen) när de upplever att klienter har blivit felaktigt hänvisade. Han sa att det är det enda sättet för samhället att få kunskap om förhållandena.

Alla inblandade var efteråt nöjda. Stadsmissionerna hade lyft en viktig fråga, regeringen var representerad samt att lokala företrädare för de politiska blocken fanns på plats. Även publiken (cirka 125 besökare) verkade ha tyckt om seminariet – väldigt få lämnade lokalen innan seminariet var slut (vilket annars är vanligt i Almedalen). Att kunna locka många besökare när utbudet är stort är bra – det tyder på att vår fråga är viktig.

I panelen deltog också Marika Markovits, direktor för Stockholms Stadsmission, Lena Malm, ordf. i kommunfullmäktige i Göteborg (S), Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala (Kd) samt Marie Ljungberg Schött, kommunfullmäktige i Stockholm (M).

Slutligen - ett stort tack till Svenska PostkodLotteriet som ekonomiskt bidrog till att vi kunde arrangera seminariet.

Text: Henrik Enarsson Bild: kjell larsson

13 • 2012 3 Gatljus


på Sverigekontoret där man anordnat olika aktiviteter för att samla in pengar till Göteborgs Stadsmission. Förra hösten såldes hembakat på kontoret och en auktion hölls med saker som de anställda tagit med. Pengarna gick till Stadsmissionens julfirande och Rådgivningsbyrån.

Fika, auktion och en god bok – har gett pengar till Stadsmissionen Specsavers optikkedja har under senaste året haft ett medarbetardrivet projekt

Det senaste initiativet är försäljningen av Den Goda Boken – en bok full med goda idéer och fantastiska recept. Alla medarbetare på kontoret har fått möjlighet att bidra till innehållet och sedan har boken tryckts och sålts till de anställda och deras nära och kära. Företaget har bidragit med lika mycket som försäljningen av boken dragit in – vilket totalt har gett 50.000 kr till Stadsmissionens sommarkollo! Specsavers hoppas kunna inspirera andra och visa att det räcker med små enkla insatser för att göra något bra och bidra till samhället.

Ännu inte klart med avdragsrätt för gåvor till Stadsmissionen I nummer 1 av Gatljus i år berättade vi om den nya lagen som innebär att privatpersoner har rätt att göra avdrag för gåvor till ideella organisationer. Organisationen måste dock vara godkänd som mottagare av skattemyndigheten. För oss på Göteborgs Stadsmission var det en självklarhet att vi direkt skulle bli godkända med tanke på det arbete vi bedriver. Tyvärr ger lagstiftningen kring detta utrymme för tolkning. På grund av att Stadsmissionen är en stiftelse och inte en förening gäller en annan juridisk bedömning. Vi jobbar vidare med frågan och återkommer med information när allt är klart. Stort tack till dig för att du är med och stödjer oss!

Ebbes hörna på Barn-/kulturkalaset Ebbes hörna, Stadsmissionens second hand, deltog i årets upplaga av Barnkalaset vid trädgårdsföreningen under Göteborgs kulturkalas. En plats för barn med en massa leksaker, barnkläder och barnböcker. Butiken blev mycket uppskattad av de många familjerna som besökte oss under de sex dagarna. I vår återanvändningsverkstad i växthuset fick barnen under fredagen chansen att måla på porslin och glas. Många tog chansen att återanvända och skapa något nytt av något gammalt.

Gatljus 3 2012 • 14


Stadsmissionskonsert i Domkyrkan Henrik Cervins trettonde konsertserie till förmån för Stadsmissionen, söndagen 28 oktober kl. 15.00 Göteborgs Ungdomskör under ledning av Anne Johansson.

Inspirationskväll Till förmån för de hemlösa och utsatta i Göteborg 20 november klockan 18.00 på Lisebergsteatern Alla intäkter går till Stadsmissionen Läs mer/beställ din biljett på; www.hemlosa.org

Bilder från

KOLLO FÖR ALLA 2012 En dag kom ett TV-team på besök... Cecilia Hjort Brandell blev intervjuad

Kollochefen Therese Svensson såg till att alla var på gott humör En vanlig dag på kollo

Sol och bad blandades med äventyr...

15 • 2012 3 Gatljus


GöteborgsVarvet - en stor upplevelse - för alla... Den 12 maj var det återigen dags för världens största halvmaratonlopp GöteborgsVarvet att gå av stapeln. För andra året i rad fick Göteborgs Stadsmission vara en del av en egen startgrupp i huvudloppet för välgörenhetsorganisationer. Drygt en halv miljon insamlade kronor blev resultatet - pengar som går till Stadsmissionens sociala arbete.

Vid nummerlappsutdelningen i Frölundaborg

Startskottet har gått för välgörenhets-gruppen

Våra ambassadörer

Nya enhetschefer Erik Stenberg Roos är ny enhetschef i S:t Johanneskyrkan. Erik började sin tjänst i mitten av september. Ny enhetschef för Stadsmissionens hemtjänst i Mölndal heter Ulrika Lindeson. Ny chef för äldreboendet Götaholm i Gamlestaden är Marianne Petersson.

Stadsmissionens familjerådgivning och psykoterapimottagning • Familjerådgivning • Psykoterapi • Krisbearbetning Välkommen att höra av dig för frågor, få information om kostnad eller boka tid. Vi finns på Stigbergsliden 6, telefon 031–755 37 70 www.stadsmissionen.org/psykoterapi

Gatljus 3 2012 • 16

Lotteriet för en bättre värld Över en miljon svenskar gillar PostkodLotteriet. Det är de som vill göra en god insats samtidigt som de har chans att vinna riktigt mycket pengar. Istället för att behålla vinsten från vår lottförsäljning skänker vi den till Sveriges Stadsmissioner och ytterligare 39 organisationer. Gå med i Lotteriet du också, så bidrar du indirekt med ännu mer pengar till bland annat Göteborg Stadsmissions viktiga arbete. Samtidigt har du själv chansen att vinna tillsammans med dina lottköpande grannar.

Gå med du också – postkodlotteriet.se


Gärna månadsgivare! Vi på Stadsmissionen återkommer ibland till er gåvogivare med en förfrågan om att få er som månadsgivare via autogiro. Det finns flera anledningar till det. Dels är hanteringen för såväl er som oss mycket enklare, dels ger det oss möjlighet att planera våra inkomster och utgifter på ett mera långsiktigt sätt.

för ramarna i det alltmer individuella samhället. Då finns inte många möjligheter till hjälp kvar... Vi behöver alltså stöd, för att kunna hjälpa andra. Och du kan hjälpa oss genom att bli månadsgivare. Se talongen nedan!

Alla gåvor vi får bidrar till att göra tillvaron lite ljusare och mera hoppfull för de människor vi hjälper. Fler och fler göteborgare är idag fattiga - pengarna räcker inte ens till livets nödtorft. Risken finns att alltfler människor hamnar utan-

PS. En del av våra givare vill själva avgöra när de skall skänka sina gåvor till oss. Det har vi naturligtvis all respekt för! DS.

17 • 2012 3 Gatljus


Givarservice Vår givarservice hjälper dig med det mesta som har att göra med din gåva till Stadsmissionen. Kontakta mig om du har frågor eller behöver hjälp! Tommy Bjurström heter jag som arbetar med givarservice. Kontakta mig gärna om du vill: • Försäkra dig om att din gåva har kommit fram • Ändra uppgifter i beställningen av minnes- eller hyllningsgåva • Ändra något i din månadsgåva/autogiro • Fråga om tidningen Gatljus • Fråga mig om Stadsmissionens plusoch bankgiro eller om OCR-nummer

Sedan många år tillbaka har Göteborgs kyrkliga stadsmission 90-konto. Att vi har 90-konto betyder att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär bland annat att vår redovisning granskas av en auktoriserad revisor och att alla givare har rätt att ta del av vår redovisning av de insamlade medlen. Enligt Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer måste minst 75 procent gå till ändamålet och max 25 procent får användas för administrations- och insamlingskostnader.

Ring varje vardag mellan klockan 10-12.00 på telefonnummer 031-755 36 09

Göteborgs kyrkliga stadsmission är också medlem i organisationen FRII – Frivilligorganisationernas Insamlingsråd. FRII verkar för etisk och professionell insamling. FRII:s ambition är att insamling ska präglas av respekt, öppenhet, trovärdighet och kvalitet.

GÖTEBORGS KYRKLIGA STADSMISSION Stigbergsliden 6, 414 63 Göteborg Telefon: 031-755 36 00 Webb: www.stadsmissionen.org E-post: info@stadsmissionen.org Org.nr 80 24 26-0195 Gåvoplusgiro 90 01 70-2 Gåvobankgiro 900-1702

Stadsmissionens PG | 90 01 70-2 EN GÅVA HAR SKÄNKTS TILL STADSMISSIONEN TILL MINNE AV: Anders Jansson Anna Elise Jonsson Anna-Berit Svensson Astrid Dahlberg Astrid Eklöf Axel Svensson Bengt Svensson Bert Elsey Bertil Arén Bertil Johnson Birgitta Gustafsson Birgitta Lindgren Björn Folkow Bo Jansson Brita Waldstam Britta Bror-Erik Anderson Christer Forslund Curth Wilke Daniel Ekman Edgar Hansson Elvy Bjurefalk Erland Mattsson Ernst-Viktor Corneliusson Ester Larsson Ester Lindström

Gatljus 3 2012 • 18

Folke Jonsson Gerd Pleijel Greta Nyman Gun Börjesson Gunnar Kirsten Hjalmar Olausson Hjördis Nyberg Inga Eriksson Inga Svala Ingrid Johansson Ingrid Luttermark Ingrid von Tell Jan Ivarsson Judith Axelsson Jörgen Asp Karin Broberg Karin Karlsson Kenneth Hedin Kerstin Härnqvist Kerstin Rönn Johannesson Kerstin Svensson Kristian Hellberg Laila Karlsson Lars Olofsson Lasse Lisbeth Olofsson

Lotte Kjellén Maj-Britt Engman Manne Persson Marianne Bengtsson Marina Johansson May Jansson Märta Karlsson Märta Kling Märta Nilsson Olga Henning Olga Johansson Olga Johansson Olle Rossing Per Hjertberg Rolf Hermond Rune Carlsson Rune Hellgren Rune Johansson Rune Julin Ruth Olofsson Saga Svensson Stina Sven Persson Thomas Kjellberg-Carlzon Tommy Hagman Traudel Johansson

Ulf Brolin Ulla Kjellström Viktor Magnusson Viveka Norrström Zanda Östebo Åke Adelöf Åke Mühlenbock

I SAMBAND MED HÖGTIDSDAG HAR GÅVA SKÄNKTS TILL STADSMISSIONEN A-Förpackningar Anette Sichtling Anna Gustafsson Anna-Lena Mönsmo Bo Hejdenberg Eero Räisänen Eira Huovinen Ellen och Yngve Tejder Evert Darjung Gerd Karlsson Hans Fredin

Henny Forsberg Henny Olsson Henry Davidsson Inger och K-G Fridman Ingrid Nilsson Jan-Ove Johansson Johnny Hagberg Karl-Axel Eriksson Kenth Larsson Kerstin & Jan Hillström Lena Andersson Merja Renvall Monika Ulander Olof Hallborg Per Gunnar Beischer Pirkko Rudanko Ralph Brandt Robyn Signe Wittgren Sigrid Karlsson Stig Seevers Sture Wulf Ulla-Britt Andersson Ulla-Britt Verner


korsord

Förra numrets dragna vinnare nedan får Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell i pris. Grattis! Vinnare i Gatljus korsord 2 2012: Birgitta Mellgren, Sävedalen Ann-Britt Boman, Fristad Kurt Nilsson, Älvängen

Skicka in ditt svar senast den 12 oktober till: Göteborgs kyrkliga stadsmission, Stigbergsliden 6, 414 63 GÖTEBORG

Namn:............................................................................. Gatuadress..................................................................... Postadress......................................................................

19 • 2012 3 Gatljus


Gatljus 3 2012 • 20

Gatljus nr 3, 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you