Upplev Alingsås 2022

Page 1

UPPLEV


Innehåll För den sofistikerade..........................4 För den trendiga.................................8 För den medvetna............................ 10 För kompisgänget............................. 14 I genuina Bjärkebygden.................... 18 I rustika Brobacka.............................20 I naturnära Nolhaga..........................24 Vad du inte visste om Alingsås.........28 Guidningar och evenemang.............30 Landsbygdens delikatesser..............34 Hållbar shopping..............................36 Ta ett dopp och sov gott i Alingsås ����40

www.upplevalingsas.se 2

HITTA IN, HITTA RÄTT! Med sina trähus, smala kullerstensgator och oväntade innergårdar bär Alingsås innerstad på ett arv från en tid då staden myllrade av manufaktur och handel. Idag har lugnet sänkt sig och det är fiken, sevärdheterna och detaljhandeln som blivit stadsvandrarnas ledstjärna. Här kan man andas ut, strosa omkring och finna något mysigt runt varje hörn. Du behöver inte leta, i Alingsås hittar du rätt vart du än går.


FJÄRDE OKTOBER Här frossar vi också i mängder av kanelbullar. Kanelbullens dag den fjärde oktober är ett signum för kaféstaden Alingsås. En dag likt barnens julafton, Agnetas nyårskarameller eller familjen Svenssons midsommarafton. Fira med oss! 3


LIVSNJUTAREN FÖR DEN SOFISTIKERADE

ALINGSÅS KONSTHALL Alingsås konsthall är en arena för kreativa upplevelser och kritiskt tänkande. Konsten ställer frågor, skapar engagemang, uttrycker känslor och kan ge nya perspektiv på hur vi lever och tänker. Här upplever du samtidskonst av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Konsthallen fungerar också som rum för spännande projekt och programaktiviteter för allmänhet och skola. Gå in på alingsaskulturhus.se/alingsas-konsthall om du vill veta mer om vad som händer!

4

ALSTRÖMERSKA MAGASINET MED UTSTÄLLNINGAR Byggnaden uppfördes 1731 av Jonas Alströmer för förvaring av råvaror och färdiga varor, och är sedan 1928 Alingsås museum. Idag visar Alingsås museum flera utställningar i byggnaden med koppling till platsens historia, vattnets betydelse och återvunna, äldre föremål. Kommande utställning om bronsåldersskatten juni 2022, lär mer på sidan 6.

Dokumentationsbild från utställningen ”I hennes spår” av Ines Sebalj, Alingsås konsthall 19/9–7/11 2020


Foto: Mikael Agaton

BRONSSKATTEN – UTSTÄLLNING PÅ ALINGSÅS MUSEUM Mitt i skogen bland stockar och stenar hittades under våren 2021 av en slump en skatt. Men vad var det för metallföremål egentligen? En arkeologisk undersökning kunde snabbt konstatera att det rörde sig om ett depåfynd som daterades till bronsålderns senare del. Fynden räknas till ett av de viktigaste som gjorts i Sverige på senare tid och händelsen väckte internationellt intresse. Det var helt enkelt en sensation! Alingsås museum blir nu först med att visa denna skatt för en bredare allmänhet. Fynden presenteras i en nyproducerad utställning som berättar om föremålen och de allra senaste forskningsrönen. Skatten från bronsåldern visas på Alingsås museum juni – september 2022.

5


KULTURVANDRING I ALINGSÅS Lär dig mer om Alingsås historiska arkitektur under en kulturvandring på egen hand genom stadskärnan. Studera äldre fasader och byggnader på nära håll, samt titta in i de historiska innergårdarna som fått pris av Europa Nostra år 1948 för dess goda skick. Broschyren hämtar du på Alingsås Turistinformation. ARTSCAPE I projektet Artscape Saga år 2019, skapades tre muralkonstverk i Alingsås. Hitta till Prinsessan Hapunda av Jade Rivera (f. 1983, Peru) på Kulturskolan Alingsås, Den magiska ormbunken av Natalia Rak (f. 1986, Polen) på Kungsgatan 9 och Cosmic Love av Dan Sapunar (f. 1989, Kroatien) på Alströmergymnasiet/Alströmerteatern.

6


Mmmmh – silviakaka!

CAFÉ VIOLA Café Viola är Alingsås äldsta kafé som startades redan 1889, då som ett nykterhetsvärdshus. Idag är kaffet fortfarande varmt i dessa mysiga lokaler. Varför inte komma in och smaka deras berömda silviakaka? TANT AUGUSTAS Med ett stort sortiment av téer och härligt gammaldags lokaler lockas man till Tant Augustas för att dofta sig fram till sin favorit. Här hittar du också utsökt godis och saker som tekannor och koppar med intressanta motiv.

7


FÖR DEN TRENDIGA

8


LOKALEN ALINGSÅS SALUHALL Med passion för gemenskap, de bästa råvarorna och lyckan i vällagad mat, skapades Lokalen. Handla delikatesser i charkdisken och njut av middag med goda viner, egenrostat kaffe och ljuvliga bakverk i restaurangen. HÅLLPLATS NOLBYGÅRD En plats där social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är ledstjärna. Nolbygårds ekobageri och kafé bjuder in till en tidstypisk miljö där allt bakas från grunden med stolthet, tack vare KRAV-certifieringen. Hundar är också välkomna!

HYR EN CYKEL Upptäck Alingsås omgivningar på två hjul. På Grand Hotel Alingsås finns cyklar att hyra från april-oktober för äventyr i stadskärnan, längs sjöarna och ut på landsbygden. I kartan Cykelinspiration finns fyra rundtursförslag med anknytning till fika, kultur och shopping. RESTAURANG SKÅÅL Med ledorden; ”Det finns alltid någonting att fira” öppnade restaurangen hösten 2021. Menyn är bred och här finns bland annat skaldjursplatå, asiatiska smaker samt ost och chark. Känslan är modern och på kvällarna arrangeras live-uppträdanden och quiz.

HUNDVÄNLIGT Ta med hunden på semestern. Hitta till platser i Alingsås för fyrbenta vänner på upplevalingsas.se 9


FÖR DEN MEDVETNA

GOTALEDEN Vandra mellan Göteborg och Alingsås under en 71 kilometer lång vandringsled i naturen, med närhet till tio pendelstationer. Syftet är att du enkelt och smidigt ska kunna vandra, äta, fika och bo bekvämt, samtidigt som du upplever flera unika sevärdheter längs vägen. Bland de bästa hållbara och gröna lederna i världen enligt The New York Times topplista 2020. GRAND HOTEL ALINGSÅS VANDRINGSPAKET Utforska Alingsås vandringsleder och avnjut god tvårätters middag med övernattning på anrikt hotell. Läs mer om vandringspaket på grandhotel-alingsas.se.

10

NYGRENS CAFÉ Miljön på Nygrens handelsgård är unik i sitt slag. Det gamla magasinet har omsorgsfullt rustats upp och rymmer numera hembakade sötsaker och maträtter lagade med bra råvaror. Med gammeldags möblemang och porslin, har kaféet minst sagt en hög mysfaktor! HOLLANDERS GLASS Med inspiration från Amalfikusten skapar Hollanders söta smaker du sent kommer att glömma. Här produceras glass och gelato från grunden, till största del med ekologiska och närproducerade råvaror. Sommargelaterian ligger i direkt anslutning till den ekologiska livsmedelsbutiken Planeten ekobutiken.


För en sund kropp och knopp!

RESTAURANG SJÖÖ Vid sjön Gerdsken får du en unik matupplevelse kryddad med vacker sjööutsikt. Umgås, koppla av och njut av den moderna kvarterskrogen med sammetsgardiner. Här går det också att beställa take away-kasse och delta på vinprovning eller after work.

11


Stor uteservering! CAFÉ OCH RESTAURANG Lunchservering 11–15 Á la carte från kl. 16 After Work alla dagar 16–19

Kungsgatan 26 · Hjelmqvistska gården 0322-177 66

Ångtåg Anten-Gräfsnäs Järnväg

Gör en ”Resa i tiden” och res som på 1930–40talet efter ångloksdraget tågset. Järnvägen liggen en mil NV om Alingsås.

www.agj.net

Upptäck Alingsås i oktobermörkret 30 september - 6 november

lightsinalingsas.se

12


BaldersHage_124x180_200304_vect_tran30.indd 1

2020-03-04 17:45:16

13


FÖR KOMPISGÄNGET

Exotisk SUP? Följ med på bäversafari! 14


SURFBODEN Hyr SUP, kajak och trampbåt, eller en 40 kvadratmeter stor flotte för en utflykt på sjön Gerdsken sommartid. Bokningar går att göra med guide, där ni yogar och SUPar eller utforskar bäversafari. Följ @surfboden på Facebook eller Instagram för mer information. OHANA En resa genom färgstarka äventyr och utsvävande smaker. Med maträtter designade i mindre format, inspirerade från världens alla hörn, äter du med sällskap tillsammans allt eftersom att rätterna kommer in. Passa på att smaka cocktails eller ett glas av OHANAbubbel. Kvällstid förvandlas restaurangen till nattklubb.

DA RICCARDO Riccardo brinner för pizzabakning och har genom åren blivit utsedd till årets pizzakock. Råvarorna är noga utvalda från Italien, Riccardos hemland, och likaså är pizzaugnen unik i sin klass. Numera är restaurangen stolt ägare till den exklusiva certifieringen ”Äkta napolitansk pizza”, först i Västra Götaland (2021). OVES GATUKÖK Årets korvkiosk 2021! Känt för sitt goa hemlagade mos på potatissorten King Edward sedan 1950-talet, briljerar Oves i att bevara och utveckla den svenska korvkioskkulturen, enligt Korvakademin 2021.

15


Brobacka kaffeoch våffelstuga

HOS OSS SOVER DU GOTT

ÖPPET: Alla dagar kl 11.00–18.00 från midsommardagen 25 juni – 14 augusti Öppet helger året om – se tider på vår hemsida

Varmt välkomna! Brobackavägen 121, Alingsås Tel 0723-22 89 82 sonja_esell@ hotmail.com brobackakaffestuga.se

serv

a ute

t Störs

en i ering

sås

Aling

Grekisk mat i en varm atmosfär. Vi finns centralt i Alingsås längs med ån. På menyn hittar ni rätter lagade med fina råvaror från grunden. Allt från traditionella till mer moderna smaker från Medelhavets rika matkultur. Välkomna!

Gilla oss på Facebook | Tel 0322-150 04 | N Strömgatan 24 | www.amvrosia.se | info@amvrosia.se

16


Läs m nolhaga er på parkba d.se

Välkommen till Nolhaga Parkbad! Friskvårdsanläggningen som erbjuder allt från motion till lek och avkoppling. Här kan du träna, njuta, leka och samla kraft under ett och samma tak. Nolhaga Parkbad är ett familjebad med relaxavdelning som är öppet varje dag.

Sommar i Nolhaga Barnens lantgård Välkommen att kela med djuren i vår klapphage! Öppet varje dag kl. 10–16, 1 maj–30 september. Fri entré!

Nolhaga slott och park I vackra Nolhaga slott kan du fika och titta på våra utställningar. I Nolhaga park finns en 18-håls frisbeegolfbana, ett utegym och en fin lekpark.

vastsverige.com/alingsas

17


18


I GENUINA BJÄRKEBYGDEN GRÄFSNÄS SLOTTSPARK OCH SLOTTSRUIN Slottet uppfördes på 1550-talet då det äldre Loholms slott stormades av arga bönder och förstördes. Tre gånger härjades det av bränder och har nu förfallit till en vacker ruin. I Gräfsnäs slottspark anordnas idag flera årliga evenemang med anknytning till platsens historia. Här finner du restaurang, bad- och lekplats, vackra promenadstråk samt InfoPoint. AGJ Res tillbaka i tiden med det historiska ångtåget på Anten-Gräfsnäs Järnväg. Med över 100 år gamla lok tuffar ni fram på landsbygden till den förtrollade platsen Gräfsnäs, men först ett stopp vid vattenhästen i Kvarnabo. KAFFEKOPPEN SOLLEBRUNN Bredvid den gamla stationsbyggnaden i Sollebrunn ligger det hemtrevliga kaféet i gammaldags stil. Här kan du koppla av och känna dig som hemma och njuta av hembakade bullar och kakor. Det serveras även goda smörgåsar och maträtter tillverkade av svensk köttråvara. Dessutom fick Kaffekoppen sommaren 2020 berömt besök av YouTube-profilen Matgeek, som hyllade kaféets signum – vaniljbullen. Matgeek citerar ”Det är ju vaniljbullen vi kom hit för, och jag fattar varför folk går bananas på de här, de är ju helt sagolika”. SOLLEBRUNNS GÄSTGIFVERI Ett mysigt bed and breakfast med utsökt matmeny. Här lagas allt från grunden med servering av svenska råvaror, svenskt kött och hemlagat ekologiskt bröd.

19


I RUSTIKA BROBACKA 20

BROBACKA NATURRESERVAT Med ett 40-tal ursvarvningar från inlandsisen finns här idag ett av landets mäktigaste jättegrytsfält. Titta upp på storgrytans magnifika form från utsiktsplattformen och ut mot Brudsängen och den sägenomspunna klipphyllan ”Nålsögat”, rakt över sjön. Reservatet har även en välskyltad vandringsled om cirka 1,5 kilometer som leder upp till en häftig utsikt på toppen av berget.


VIKARYDS KÖTTBOD Här produceras förstklassigt kött från gräsbetande djur på åkrarna i Vikaryd. Samtliga lamm och vilt slaktas i det egna slakteriet, hängmöras och styckas på plats. Hitta in till köttboden och få tips på goda recept, eller handla hos någon av gårdens samarbetspartners.

Någon klatschig liten text?

FLYGMONUMENTET Besök minnesplatsen för det amerikanska kurirflyget som störtade i oktober 1944. Flygplanet ingick i en hemlig krigsoperation kallad Project Sonnie. Alla sex besättningsmän ombord omkom.

Upptäck med nyfikenhet!

BROBACKA KAFFESTUGA Förutom vackert naturområde precis utanför knuten, tillagas här ljuvliga våfflor á la 1950-tals stil. Receptet härstammar från Anna-Margareta Alströmer som en gång öppnade kaféet och lever kvar än idag, det vill säga baserat på äkta smör, närproducerat mjöl samt ägg- och sockerfritt. Ett signum för kaffestugan.

21


M Ö TA S | Ä TA | F I K A

Gårdsrestaurang dahlbogarden.se

DAGENS LUNCH 95 kr Bärgning Starthjälp Låsöppning Jourreparationer Transporter

LARM DYGNET RUNT 0322- 63 88 88

Rikstäckande larm 020-912 912

Sallad, dricka, kaffe och efterrätt ingår.

Stora Torget 4, Alingsås. Tel 0322-106 11

klockan tickar, klarar ni utmaningen? PRISON BREAK

SHERLOCKS NÄSTA UPPDRAG

d ygg cén! nyb uc Helt re till s a lj fö upp

www.escapealingsas.com 22

WIZARDS CHAMBER


S

d ön

ag

s

p öp

et

-15 11

Varmt välkomna till vår mysiga butik mitt på Kungsgatan.

Hos oss finner ni Blommor · Kläder · Smycken Pappersvaror mm. Hoppas vi ses i sommar! Ann-Marie med personal Månd-fred 10-18 · lörd 10-16 · söndagar 11-15 Kungsgatan 27 (utsidan Gallerian Storken) i Alingsås Tel 0702-33 18 97 info@myownstyle.se · www.myownstyle.se

TAKE AWAY

www.lygnaredscamping.se

• Stugor • Villavagnar • Husvagnsplatser • Minigolf • Kanot/kajak • Sup • Trampbåtar • Café/glass campinglygnareds

23


I NATURNÄRA NOLHAGA SLOTT MED UTSTÄLLNINGAR OCH KAFÉ I vackra Nolhaga slott kan du fika och titta på utställningar. Här finns också en InfoPoint för turister, och i den omgivande slottsparken återfinns bland annat barnens lantgård, en 18-håls frisbeegolfbana, en fin lekpark och självklart unik trädgård. Läs mer på tradgardsresan.se.

24

UTSIKTSTORN 2021 tog Alingsås kommun initiativet till att restaurera och öppna upp det gamla luftvärnstornet från andra världskriget uppe på Nolhaga berg. Ett av få bevarade i Sverige. Klättrar du upp i utsiktstornet väntar en fantastisk utsikt över hela Alingsås. Öppet sommartid.


NOLHAGA PARKBAD Friskvårdsanläggningen som erbjuder allt från motion till lek och avkoppling. Här kan du träna, njuta, leka och samla kraft under ett och samma tak. I NÄROMRÅDET RESTAURANG MOMENTI LIBERI Besök en italiensk oas mitt i Alingsås med den porlande Lillån bara någon meter bort. Sitt på den vackra uteplatsen och beställ något från det stora vinsortimentet, eller kom in och njut av en måltid lagad på råvaror av bästa kvalitet. EKSTEDTS BAGERI OCH CAFÉ Ekstedts Bageri och Café är ett av Sveriges bästa enligt White Guide. Här njuter du av allt från nygräddat bröd till söta bakverk och smörgåsar, bakat från grunden. Upptäck också det egna kafferosteriet, vars doft sprider sig långt ut på kullerstensgatorna.

25


HOS OSS SMAKAR DET BRA ÖPPET: Mån stängt • Tis – fre 11-15, 17-20 Lör 12-20 • Sön 14-20

ÄKTA THAILÄNDSK

MAT

Nygatan 10 • Alingsås • 0322-159 80

26


SKÖNHET & HÄLSA

INREDNING

MODE

MAT & DRYCK

...................................................

SPORT & FRITID

...................................................

… OCH EN HEL DEL ANNAT

VARDAG 10.00-19.00 LÖRDAG 10.00-16.00 SÖNDAG 11.00-16.00 Du parkerar smidigt i vårt P-hus under gallerian. Infart bakom Storken från Norra Strömgatan. www.gallerianstorken.se

27


VAD DU INTE VISSTE OM ALINGSÅS ALINGSÅS BLIR STÄNDIGT NÅGOT NYTT En gång kom potatisarna hit och vi minns dessa närande klimpar med glädje under vår årliga hyllningsfestival. Sedan en dag blev potatisarna till chips när ”banankungen” Folke Andersson stötte på dessa delikatesser i New York och startade produktion på Estrella här i stan. Nu är det knapert med knaprig tillverkning i området, men det knastrar fortfarande framför teveapparaterna när vi ser på de många filmer som spelats in här. Filmteamen kommer hit på löpande band för att nyttja den 28

välbevarade innerstaden som sceneri för sina inspelningar. Blanda annat Min pappa Marianne, LasseMajas detektivbyrå och nu senast Utvandrarna. Godiset från Karamellpojkarna kom även det länge från Alingsås. Varenda liten klubba som delades ut till barnen på landets pizzerior kom från maskiner som snurrade här i stan. Idag får vi nöja oss med våra otaliga kaféer när vi söker sötmans frälsning från vardagens jäkt. Det är meckigt att hinna med både morgonfika och eftermiddagsfika, men alingsåsarens plikt är att hålla myset i rullning oavsett uppoffring.


KONGO En grönskande oas mitt i naturreservatet Nolhaga. Här slås du av känslan att befinna sig mitt i regnskogens ”hetta” i Kongo. Naturens slående mångfald är häpnadsväckande och den slingrande spången tar dig fram till en plats du bara måste fortsätta upptäcka.

INTERVJU MED ETT PROFFS! Turistinformatören Tobias Bengtson Lichy tipsar!

SKÅR Du behöver inte åka långt, Alingsås egna skärgård, vårt Marstrand, hittar du strax utanför stadskärnan i sjön Mjörn. Det luktar inte tång och det finns inga maneter, men varma klippor, slående vågor och en vy över öar och skär lockar den allra mest kräsna. Tänk på att cykla eller promenera, denna pärla har begränsat med parkeringsplatser. BRÖDERNAS De öppnade i Alingsås hösten 2021 och smashedburger är väl ändå det bästa som finns? Eftersom sport ligger mig varmt om hjärtat känns det kul att en av entreprenörerna är den kända ishockeyspelaren Mika Zibanejad (New York Rangers). Personlig favorit: Greven.

29


GUIDNINGAR OCH EVENEMANG FIKAVANDRING Följ med på en mysig fikavandring genom kaféstaden Alingsås och lär dig mer om svensk kafékultur och fikatradition. Tillsammans med guide besöker ni flera av stadens äldsta kaféer och provsmakar fika av temat svenska klassiker. Lördagar maj-oktober och adventshelger med start kl. 10.30! Går även att boka privat.

30

STADSVANDRING Lär dig mer om Alingsås spännande historia, staden som grundades år 1619. Guiden berättar bland annat om Jonas Alströmers och Charles Hills betydelse för stadens utveckling, under en vandring genom pittoresk trästadsmiljö och historiska innergårdar. Arrangeras vanligtvis torsdagar juni-augusti och går även att boka privat.


FILMVANDRING MED MIN PAPPA MARIANNE-TEMA Den senaste tiden har Alingsås och dess omgivningar attraherat flera stora filmproduktioner, bland dessa producerades filmen Min Pappa Marianne. Följ med på en spännande vandring genom inspelningsplatser och lär dig mer om historian. Guidningen arrangeras sommartid och bokas även privat. UTVANDRARNA PÅ EGEN HAND Antens station har haft förmånen att agera inspelningsplats till både Utvandrarna (2021) och LasseMajas detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet (2020). Lyssna till spännande filmhistoria genom Storyspot och ta del av rekvisita från inspelningarna på plats. Går att besöka sommarhalvåret.

POTATISFESTIVALEN Var med och fira Potatisfestivalens 40-årskalas i sommar. Under en hel helg förvandlas stadskärnan till en plats för mat, musik, möten, dans, aktiviteter och andra uppvisningar för alla åldrar och smaker. Håll dig uppdaterad och följ oss på Instagram - @potatisfestivalen. ALLÉLOPPIS Fynda på lördagar hela sommaren. LIGHTS IN ALINGSÅS När höstmörkret faller börjar norra Europas största ljusevenemang mitt i Alingsås stadskärna. I naturen tar kreativa installationer plats med inspiration från världens alla hörn. Evenemanget lockar årligen en stor publik och väcker ett stort lokalt engagemang där utställningar, butiker och kaféer håller kvällsöppet. KULTURNATTA En stämningsfull folkfest i kulturens tecken. CHRISTMAS LIGHTS IN ALINGSÅS Årets mysigaste högtid, julen, invigs enligt tradition första helgen i advent med en av landets äldsta tomteparader. Långt bort från storstadspuls och brus skapas en alldeles underbar och upplyst julupplevelse i hela Alingsås.

31


SVENSKA KYRKAN ALINGSÅS erbjuder aktiviteter för alla åldrar. För att se vad som händer just idag - se kalendern på hemsidan eller ladda ner appen ”Kyrkguiden”.

Tänk hållbart, köp el från sol, vind och vatten.

Christinae kyrka öppen varje dag Måndag-fredag kl 10.30-13, 16-19 Lördag-söndag kl 10-14 Sommarvärdar finns på plats i kyrkan under eftermiddagarna i juli månad Tel. 0322-669 100 svenskakyrkan.se/alingsas/ facebook.com/svkalingsas/

www.alingsasenergi.se

Lokalproducerad glass och

gelato från grunden av noga utvalda och lokala råvaror

Lokalproducerad från grunden av och lokala

3 faldig SM medaljör i mathantverk

32

glass och gelato noga utvalda råvaror

hollandersglass.se

Sommargelateria, Plangatan 7 Produktion och butik, Hemvägen 18

0702 - 81 11 40


Alingsås bästa val för god mat och dryck:

Det FINNS ALLTID NÅGOT ATT FIRA

ESTRAD BRYGGAREGATAN 2 RESTAURANGSKAAL.SE

GERDSKA STRAND 15 BEACHALINGSAS.SE

FIKA

PLEJSET FÖR RIKTIGA BURGARE

GERDSKA STRAND 25 RESTAURANGSJOO.SE

FRUKOST

TAKE AWAY

LUNCH MIDDAG

& VÄLKOMMEN

EN MATUPPLEVELSE KRYDDAD MED SJÖÖUTSIKT

VIMPELN ALINGSÅS EDITHSKOK.SE

33


LANDSBYGDENS DELIKATESSER WESTERBO BUTIK Med en skön blandning av inredning, design, vintage, betonghantverk och trädgårdsprodukter hittar du den mysiga gården Westerbo, strax väster om orten Gräfsnäs. Nu finns även jungfruolivolja från gården La Querce Seconda i Toscana och egentillverkad ekologisk havtornsmarmelad i butiken. SKATTEGÅRDENS LANTOST Ett småskaligt gårdsmejeri med butik i den lilla byn Magra utanför Sollebrunn. Här kan du handla hantverksmässigt tillverkade ostar ystade på prima komjölk från bygden. I gårdsbutiken finner du även färggranna ägg från gårdens höns samt andra närproducerade delikatesser. Slå en pling när du närmar dig! 34


Handla lokalt – stötta lokalt!

ÖSTÄNGS GÅRD En levande gård med odlingar, djur och en bredd av diverse verksamheter såsom odlingskurser och mottagning av WWOOFare. Här är gårdsbutiken öppen dygnet runt för den som vill köpa säsongens grönsaker och gårdens ägg. Utbudet hittar du också på Nolbygårds matmarknad, lördagar under sommar och höst.

ULLFARMEN Botanisera bland ett brett utbud av ullprodukter. Här, på gården strax utanför Sollebrunn, tillverkas allt från mössor till halsdukar, kuddar, tofflor och gosedjur i ull från fåren som vandrar ute på hagen. Ring gärna innan du anländer.

35


HÅLLBAR SHOPPING RESELECTED En modern secondhandbutik för kvinnor i alla åldrar. Här kan du sälja plagg och accessoarer som inte längre används, men också handla fräscha, moderiktiga plagg i en mysig miljö.

36

PMU VINDEN En ljus och rymlig butik där du kan hitta allt från vackra porslinsfigurer till hela vardagsrumsmöblemang. Vid öppning på lördagarna ringlar sig kön längs med parkeringen, så kom i tid!


STADSMISSIONEN EBBES HÖRNA Stadsmissionen har ett fint utbud av kläder, möbler och inredningsdetaljer. Här finns något för alla stilar och intressen. Allt överskott från Stadsmissionens second hand går tillbaka till verksamheten för att kunna erbjuda människor möjlighet att arbetsträna. HEMLYCKAN En livsstilsbutik med möbler och inredning för dig som gillar lantlig stil. Här är målet att ta tillvara äldre möbler som renoveras och målas om med omsorg. Hitta även äldre inredningsdetaljer som passar ihop med de genuina möblerna. ESTRID OCH MOA Ett härligt och varmt barnens andrahand i Alingsås som tar emot och säljer barnkläder i alla storlekar. Även mammakläder finns i utbudet. 37


Drottninggatan 27 032210079 nygrenscafe.se Vi har en välsorterad köttdisk i vår butik som är öppen torsdagar och fredagar 11–18 och lördagar 11–14 Hjärtligt välkomna! Vikarydsvägen 1 441 91 Alingsås

0322-710 15 0709-30 26 75 www.vikaryd.com

Café i gammaldags stil med hembakat Vi serverar Svenskt kött Vi säljer GRÄFSNÄSV. 6 • SOLLEBRUNN • 0322-833 85 www.kaffekoppenisollebrunn.se

38

Klockans Ateljéer

galleri

Kv Klockans Ateljéer Galleri

Kaffemeny, Glass, Galetter, Panini, Crêpes, Pannkakor, Våfflor, Bubbelvåfflor & Amerikanska pannkakor Lilla Torget 2 – Tel 0322-151 10 www.alingsasglasscafe.se


Alingsås Tidning - vi håller dig uppdaterad. alingsastidning.se

39


TA ETT DOPP OCH SOV GOTT I ALINGSÅS

40


BADPLATSER – VI TIPSAR! » Lygnared badplats, Stora Färgen » Lövekulle camping, Mjörn » Gräsbadet, Gerdsken » Tarzanbadet, Gerdsken » Gräfsnäs badplats, Anten » Ingareds badplats, Mjörn » Skår badplats, Mjörn

BOENDEN » Grand Hotel Alingsås Bankgatan 1, 0322-67 01 00 » Lilla Hotellet i Alingsås Magasinsgatan 1, 0322-108 73 » Lövekulle camping Badplatsvägen 121, 0322-123 72 » Lygnareds camping Lygnaredsvägen 2, 0322-520 59 » Sollebrunns Gästgifveri Gästgivaregatan 1, 0322-403 21 » Alingsås golfklubb Svanviksvägen 1, 0322-524 21 » Korpens semesterlägenhet Drottninggatan 22, 072-510 70 60 » Hjälmareds kvarn Tvärhultsvägen 36, 070-717 88 70 » Mellby Västergård, ställplats 073-641 74 95 » Savannen husbilsplatser 0322-61 60 00

41


Pizza i vedeldad stenugn!

Plangatan 11 · Alingsås 0322-108 48 · www.cyrano.se

Vi serverar klassiska smörgåsar & hembakade bakverk Även lättare luncher Mysig uteservering

Nygatan 16 · Alingsås · 0322-61 16 36 www.cafeviola.se

Shuffleboard Biljard Bowling Uteservering Restaurang Sportbar

0322-611 220 42

www.stures.se


BUTIKEN FÖR HENNE I ALINGSÅS OCH PÅ HÖNÖ!

Hos oss hittar du kläder, väskor, smycken och skor

HANDPLOCK AT OCH PERSONLIGT – STL 36–46 – VÄLKOMMEN! Tel 0322-104 12 I www.casaoliv.se I Kungsg. 14, Stora Torget Alingsås VÅR A VARUMÄRKEN : Pavement • Poppyfield • Street One • Cecil • 2-Biz • Isay • Masai • Jofama • LauRie • Holebrook • Signal • Wolford • Edblad • Johnny Was m fl

43


Shopping with a view! Hos oss på Vimpeln hittar du allt du behöver för en riktigt bra shoppingrunda, inklusive mat eller fika efteråt i någon av våra restauranger eller kanske en glass på bryggan. Välkommen!

ÖPPETTIDER Mån–Fre 10–19 | Lör–Sön 10–17

För mer information om våra butiker och restauranger besök vimpelnalingsas.se

44


Vi har öppet varje dag från 20 juni till 7 augusti mellan 11.00 och 16.00 Vi har även öppet helger i maj, juni, juli, aug samt första helgen i september mellan 11.00 och 16.00. Varmt välkomna!

Det sköna skomärket med unik design från Alingsås Skobutik/Shoe store & Outlet

Följ oss på fb Lindelöv mat och vinkällare. Telefon 0708-33 77 96 · info@lindelov.eu BJÄRKE FÖRSAMLING

På vår hemsida hittar ni information om våra vägkyrkor, om våra gudstjänster och om Musik i sommarkväll. www.svenskakyrkan.se/bjarkeforsamling vi finns även på facebook www.facebook.com/bjarkeforsamling www.svenskakyrkan.se/bjarkeforsamling www.facebook.com/bjarkeforsamling

ÖPPET TORSDAGAR kl 12-17 & SISTA LÖRDAGEN I MÅNADEN kl 10-14! Vill du komma annan vardag/tid? Ring oss!

Charlottenbergsvägen 8 (nära Preem), Alingsås, längs E20 mot Göteborg

www.cinnamonskor.se

CinnamonAlingsas tel.0322-13145

45


pinchos.se/booking Lilla torget 3, Alingsås

fika

46

vandra


Välkommen till oss

För aktuella utställningar och öppettider se: alingsaskulturhus.se

47


EN GLIMT AV ALINGSÅS!

Följ oss på Instagram!

Kontaktinformation

Vi har koll på vad som händer i Alingsås och guidar dig genom genuina och mysiga upplevelser kring fika, natur, shopping och underhållning.

Alingsås Turistinformation Kungsgatan 14, 441 30 Alingsås

@upplevalingsas #upplevalingsas 48

Telefon: 0322-616200 Mejl: turistinfo@alingsas.se Webb: www.upplevalingsas.se