Page 1


2

mOTOR

GÖTEBORGS-POSTEN fREdaG 19 aPRil 2013

Även om Amelia Adamo trivs med sin röda Saab önskar hon fler färger i trafiken. Vad sägs om en bil i orange, lila, rosa eller aprikos? Hon skulle nappa direkt.

amelia adamo ålder: 66 år.

”Jag kör som en italienare” Kvinnligt mjuk utanpå, en riktig tiger inuti. Amelia Adamo gillar sin röda Saabs sexiga former och turbokraft. – Bilen är som min särbo – pålitlig, tuff och miljövänlig.

a

melia Adamo är hembiträdets dotter som gått hela långa vägen till journalistikens topp. Hon lyckades rädda Vecko Revyn och startade en egen tidning uppkallad efter sig själv: Amelia. Även den en stor succé. Numera basar denna passionerade publicist över tidskriften för 50-plusare, M-Magasin. Likaväl passionerad är hennes utlåtande över sin röda Saab 9-3 Aero Biopower. – De skålade sätena är jättesköna för ryggen och lädret känns skönt mot huden, säger hon och sätter sig till rätta bakom ratten. – Förarplatsen är den sexigaste. Där styr man och har tillgång till en himla massa kraft, säger hon och syftar på turbons 230 hästkrafter. Visserligen har hon med åren upptäckt tjusningen i att sitta tillbakalutad i passagerarsätet och låta någon annan ta kommandot. Men ve och fasa för en sävlig förare! – Där kommer min otålighet fram och jag vill själv ta över ratten. Som ledare tillåts man vara dominant även i bilen.

väg till barnbarnen på Värmdö, omgiven av vatten och öppet landskap där hästgårdar kan skönjas. – Där är det är många vackra, slingriga och kurvglada vägar. Till jobbet i centrala Stockholm brukar hon ta tunnelbanan. Men så fort hon dessutom ska på ett möte utanför kontoret eller hälsa på mamma på äldreboendet ger bilen stora tidsvinster. Lika självklar är Saaben som resesällskap till föreläsningarna hon håller om framgång i arbete runt om i landet. – Jag tycker om att köra och lyssna på ljudböcker. Böckerna tillför min rationella vardag en själslig dimension. Jag har lätt att bli berörd. SOm rAggArBrud under tOnåren i Stockholmsförorten Solberga var hennes första bilminne en bredfrontad Ford Fairlane. – Jag hoppade in i baksätet, men det blev

ändå rätt oskyldigt. Killarna var mest intresserade av att mecka med bilar. Där lärde jag mig om V8-motorer och kamaxlar. Några decennier och ett tiotal fordon senare blev bilen främst ett praktiskt hjälpmedel. Den ska vara lika trygg som välfungerande i alla väderlekar, lätt att parkera och ändå rymlig nog för att kunna transportera både husdjur, barn och barnbarn. Men inte för rymlig! – Jag behöver ingen penisförlängare. Suv:ar och riktigt stora bilar har jag aldrig varit förtjust i. Saabens skrapsår här och var vittnar dels om ägarens temperament, dels om att det snart är bytesdags då tjänstebilen går in på sitt fjärde år. – Nästa bil blir en italienare, troligtvis en Alfa Romeo. Folk på Alfa Romeo-klubben verkar ha det roligt, säger Amelia Adamo innan hon gasar i väg.

Familj: Särbon Lucio Benvenuto. Två barn och tre barnbarn. Bor: Södermalm, Stockholm. gör: Chefredaktör för M-Magasin. Aktuell: Med upplageökning trots en allt tuffare marknad. Fordon: Saab 9-3 Aero biopower (etanol). årsmodell: 2009. Vad spelas i bilstereon: Ljudböcker. dit kör jag: Framförallt till barnbarnen på Värmdö, mammas ålderdomshem och föredrag i hela landet. längsta körning: Till Rom. Plus och minus med bilen: ”Snygg, snabb och trygg. Nackdelar? Inga.” Bilens personlighet: ”Som jag, rund och kvinnlig form utanpå - en tiger inuti.” Antal ägda fordon: ”Åtminstone ett tiotal. Min första egna bil var en begagnad Daf för 2 000 kronor. Det var en skrattretande liten bil utan någon acceleration alls. Mycket frustrerande, men det var vad jag hade råd med som 23-åring.” Antal uppkörningar: ”Jag klarade mig direkt, 20 år gammal.” Kuriosa: ”Jag spelade bilbingo en gång. Man tutar när man fått bingo och fikar vid avgasröret. Det var inte så kul, men en intressant antropologisk studie.”

Eyal Sharon Krafft eyal.sharon.krafft@ttspektra.se

Otåligheten märKS givetvis även i körstilen.

– Jag kör som en riktig italienare och gillar både fart och snabba omkörningar. Att följa reglerna är jag kanske inte så duktig på, men jag utgör ingen trafikfara. Jag varken pekar finger eller svär, utan är vänlig och släpper fram medtrafikanter. Allra lyckligast bakom ratten blir hon på Ingen skön musik i Amelia Adamos ljudanläggningen, utan skönlitteratur.

motor

Med skålade säten och mjukt läder blir bilresan en härlig upplevelse.

Amelia Adamos Saab 9-3 Aero biopower är en kvinnlig tiger. ”Saaben är som jag, rund och kvinnlig form utanpå - en tiger inuti.”

Bilder: CHRiSTiNE OlSSON

redaktör: CARINA TOLGE-BLIDH tel 031-62 47 88 e-post gpmotor@gp.se Ansvarig utgivare: CECILIA KRÖNLEIN För insänt material som inte beställts ansvaras ej. GP:s innehåll publiceras elektroniskt samt lagras och tillhandahålls i elektroniska arkiv. Den som sänder material till tidningen anses medge sådan publicering, lagring och tillhandahållande.


allt som rör Volvo. och lite till.

Stor utförsäljning av Volvo lagerbilar! Nu säljer vi ut våra lager av Volvo modellår 2013, för att göra plats för nya modeller. Passa på att göra en riktigt bra affär, vi har många bilar till kampanjpriser med snabb leverans.

9.000:- tillbehör till din nya bil

Takbox, barnstol eller styling? Just nu får du som köper en lagerbil hos oss hela 9.000:- i tillbehör till din nya Volvo.

Kampanjhelg 20-21/4 Aktiviteter för hela familjen! • Poängpromenad • Barnen får måla på en bil • Vi bjuder på fika • Ballonger till alla barn.

Välkommen!

Weekendresa på köpet till S60, S80 & C70

Volvo V70 T4 180h k Nordic Inkl. 16” Oden aluminiumfälg, läderklädd multifunktionsratt & växelspak, farthållare, insynsskydd m.m.

Nu 239.900:Billån 2.449:-/mån

Stylingpaket Nu 5.900:-

Just nu får du som köper en S60, S80 eller C70 lagerbil en exklusiv weekendresa med utvalda smultronställen i Sverige. Värde 8.500:-. Välkommen in, så berättar vi mer!

Våra Cross Countrymodeller ser ännu bättre ut med Stylingpaket – nu till kampanjpris för V40 Cross Country, XC60 och XC70. Det är halva priset jämfört med ordinarie pris!

Samtliga kampanjer gäller utvalda MY13 lagerbilar, begränsat antal, med reservation för slutförsäljning och tryckfel. 9.000:- tillbehör gäller ej C70. Kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Bilen på bild är extrautrustad. Billån beräknat på 84 mån. 30% kontant. Ränta 5,95%, effektiv ränta 6,12%. Bränsledeklaration blandad körning V70 T4 6,8l/100km. CO2 157g/km.

bilia.se

Kungsbacka, Kungälv, Sisjön, Stenungsund, Sävedalen. För öppettider & kontaktuppgifter, se bilia.se


PAKETERBJUDANDE 128 800 KR! HELSIDA I GP MOTOR OCH ANNONS PÅ GP.SE/MOTOR


HELSIDA I GP MOTOR Rubriksida Format: 250X372 mm Modul: 78 Obeg채rd placering


KLICKA HÄR!

BANNER PÅ GP.SE/MOTOR Format: widescreen 620X400 px Placering: Startsidan på gp.se samt på gp.se/motor Antal visningar: Minst 300 000 Period: 7 dagar, fredag-torsdag I priset ingår även digital produktion.


6

mOTOR

GÖTEBORGS-POSTEN fREdaG 19 aPRil 2013 &

Vilken ska du köpa? Vår snabbguide ger bra sVar, bara du Vet Vad du prioriterar.

Kul att Köra

Kul att Köra

Komfortvinnare

Audi A4 2,0 TDI E

BMW 320D

Citroën C5 2,2 HDI 200

Ford Mondeo 2,2 TDCI

Den nya mellanmjölken i klassen: bra på allt, men sticker inte ut. Kan inte rekommenderas i E-versioner på grund av sportchassi som eliminerar komforten. Men med standardchassi är komforten hög.

Riktigt bra på precis allt, till och med utrymmena, sett till hur små exteriörmått 3-serien faktiskt har. Dieselmotorns knorrrighet och förmågan att husera barnstolar tillhör dock de få svagheterna.

Ligger testlaget varmt om hjärtat – en bil som är annorlunda. Citroën-fjädringen ger unik och mysig gång och drivlinan är riktigt stark. Dock drar förbrukningen iväg med konventionell automatlådeteknik.

Mondeo-kombin övertygar som laståsna och synnerligen kurvkompetent fordon. Förbrukningen är dock inte bland de bästa på dieselsidan och konkurrenterna har sprungit ifrån rejält i kvalitet och finish.

Pris (kr)

316 900

Pris (kr)

324 400

Pris (kr)

307 900

Pris (kr)

279 500

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

163/320

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

184/380

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

200/440

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

200/450

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

490–1 430 0,58

Bagagevolym (l) Testförbrukning, aut (l/mil)

495-1 500 0,55

Bagagevolym (l) Testförbrukning, aut (l/mil)

505-1 462 0,64

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

eKonomivinnare

549-1 745 0,68

Komfortvinnare

Honda Accord 2,2 I-DTEC

Hyundai I40 1,7 CRDI

Mazda6 Skyactiv-D 2,2

Mercedes C 200 CDI

Förra generationen var en storlastare, denna har gått från störst till minst i klassen. Sportigheten på topp då? Nja, där har konkurrenterna knappat in och börjat segla förbi under åren som gått.

En av klassens rymligaste kupéer – det givna valet för långväxta med ekonomitänk. Förbrukningen är superlåg och inköpspriset attraktivt. Dock utan flexibilitetsfiness, inget plant och skarvfritt lastgolv.

På dieselsidan har inte Mazda samma övertag förbrukningsmässigt, men den är enda dieselbil i Euro 6 utan additiv. En av få Euro 6-bilar över huvud taget. Stark, mjuk och välljudande dieselmotor.

En av klassens minsta bilar sett till ytter- och innermått. Men körglädjen och komforten håller toppklass. Motorns gångkultur smakar bomflygplan. Och värst snålt gick den dessvärre inte heller.

Pris (kr)

289 900

Pris (kr)

279 900

Pris (kr)

294 000

Pris (kr)

335 900

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

180/380

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

136/325

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

185/400

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

136/360

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

406-1 252 0,66

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

553-1 723 0,49

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

522-1 664 0,67

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

485-1 500 0,62

Kul att Köra

Opel Insignia 2,0 BiTurbo CDTI

Toyota Avensis 2,2 D4-D

VW Passat TDI 170

Volvo V60 D5

BiTurbo låter fräckare än vad det är. I praktiken finns inget övertag prestandamässigt. Insignia är främst förarens bil och kan inte konkurrera med utrymmen eller komfort.

Avensis kom sist av åtta bilar i höstas, och det var ingen tvekan om det heller. Konkurrenterna har dragit ifrån på samtliga punkter, i synnerhet om man vill ha automatlåda.

Senast testade var en fyrhjulsdriven med sportchassi – långt ifrån den bästa Passaten: med standardchassi är kom-forten finfin. Alltjämt en riktigt rymlig bil, med smalt bagagegolv som enda svaghet.

Volvo har gått från mellanmjölk till att bli det personliga designvalet, även för en svensk! Inte rymligast, men flexibiliteten är på topp i bagaget. Den enda bilen i klassen som är på par med BMW i körglädje.

Pris (kr)

295 500

Pris (kr)

298 200

Pris (kr)

306 900

Pris (kr)

311 000

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

195/400

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

150/340

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

170/350

Effekt/vridmoment (hk/Nm)

215/440

Bagagevolym (l) Testförbrukning (l/mil)

540-1 530 0,68

Bagagevolym (l) Testförbrukning, aut (l/mil)

543-1 609 0,73

Bagagevolym (l) Testförbr, 4WD aut (l/mil)

603-1 731 0,63

Bagagevolym (l) Testförbrukning, aut (l/mil)

430-1 241 0,65


PRISER GP MOTOR 2013: TEXTSIDA: FORMAT MODUL OBEGÄRD BEGÄRD Färg

Sv/v Helsida

34x43

11

2 550 kr

34x43

11

1 657 kr

248x372 68 151 260 kr

Sista sidan

248x372

68

-

Sida 3

248x372 68 - 169 540 kr

RUBRIKSIDA: Färg Sv/v

34x43

11

34x43

11

2 300 kr/modul

1 380 kr/modul

169 540 kr

Gpmotor 2013  
Gpmotor 2013