Page 1

fotboll mars 2014

kant-

DUon

DUon

– här är allt om årets säsong

guld i sikte SimoN och Samuel har samma mål så slutar det i år ...

DUon

spelarna som hör brödra- ihop

NyförvärveN TrupperNa SpelSchemaT

GP:s krönikörer:

anfalls-

Henke gör comeback i Halland

klabbe bestämmer i borås


MalIn Jonson

Vilka gör det mesta aV sin tid tillsammans?

sidan 6

Göteborg FC och Jitex har likt åtta allsvenska lag på herrsidan nya tränare inför årets säsong. Tid tillsammans kan vara en framgångsfaktor, men det finns ingen automatik i begreppet kontinuitet. Det är som det är med den svenska försäsongen. En försiktig januari följs av en febrande februari och en förväntansfull mars. På samma sätt är det som det är med tid. Vi har det vi har, aldrig mer, aldrig mindre. Frågan är vad vi gör med den. Det har varit annorlunda att följa försäsongen i våra högstaligalag i Göteborg i år. Medan det varit stilla arbetsro på Kamratgården och Gothia Park Academy har det varit ständig rörelse i Göteborg FC och Jitex. Medan Mikael Stahre och Peter Gerhardsson med stor trygghet kunnat ha tålamod med nya spelare och peta i detaljer i en redan fungerande struktur, har Stefan Rehn och Anders Holmvén sprungit runt likt kaninen i Underlandet, ständigt med ett öga på klockan. Kontinuitet lyfts ofta som en framgångsfaktor i lagidrott och sällan har sanningen i det kunnat testas så bra som i år. På herrsidan är åtta av sexton allsvenska tränare nya på sin post och det kommer att sätta en prägel på vår fotbollsvår. Relationer och kunskap om varandra ger trygghet i en grupp och fokus på den gemensamma uppgiften. En tränares förstaår i en klubb kräver en ”lära känna”-fas, tid för att skapa förståelse och acceptans både för spelidé och för ledarskap. Internt i laget men också externt mot supportrar och media. Samtidigt kan ett förändrat sätt att träna – vilket alltid mer eller mindre är fallet med ett nytt ledarteam – ge spelare skadekänningar eller överbelastningar under en invänjningsperiod. Eller helt enkelt att man som spelare vill visa sin nya tränare att man förtjänar förtroende, vilket kan ge en vilja i träning och försäsongsmatcher som inte alltid betyder bästa möjliga förberedelser inför säsongen. Under 2000-talet har fem av fjorton mästartränare på herrsidan gjort sin tredje säsong i klubben det år de vunnit allsvenskan. men Det är ju också som det är med statistik. Den går att använda för att bevisa det vi vill se. För samtidigt har fyra av de fjorton mästartränarna det här århundradet, gjort sin första säsong i klubben det år de vunnit. Så kanske är det inte kontinuiteten i sig som ger framgång. Kanske är det som Mikael Stahre sa under ett samtal i januari, att ”Tid tillsammans är bra för dem som är bra, för då drar man nytta av erfarenheten och kunskapen om laget som man har. Om man är bra blir det kontinuitet, är man dålig blir det slentrian.” Våra herrlag har 2 700 minuter allsvensk fotboll framför sig, damlagen har 1 980 minuter. När vi nu drar igång handlar det inte om hur mycket tid tränarna har haft att förbereda sina lag. Det handlar om vad de gör med den tid som väntar.

mattias Balkander: ”kontinuitet är en bristvara” sidan 27

fotboll

”På herrsidan är åtta av sexton allsvenska tränare nya på sin post och det kommer att sätta en prägel på vår fotbollsvår”

Så Slutar allsvenskan

sidan 4

1. aIK 2. MalMö FF 3. HäcKen 4. IFK GöteborG 5. elFSborG 6. HelSInGborG 7. DjurGårDen 8. KalMar FF 9. åtvIDaberG 10. Mjällby 11. norrKöpInG 12. örebro 13. broMMapojKarna 14. GeFle 15. HalMStaD 16. FalKenberG

sidan 24

sidan 14

Så Slutar damallsvenskan 1. roSenGårD 2. tyreSö 3. uMeå 4. GöteborG 5. lInKöpInG 6. KrIStIanStaD 7. örebro 8. pIteå 9. eSKIlStuna 10. vIttSjö 11. aIK 12. jItex

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Cecilia Krönlein. Sportchef: Ulf Niklasson. Redaktör: Julle Lennartson. Medverkande reportrar och fotografer: Martin Argus, Mattias Balkander,

sidan 16

sidan 18

Ralf Börjesson, Nicklas Elmrin, Anders Flink, Eric Hilmersson, Fredrik Janlind, Håkan Johansson, Malin Jonson, Göran Sjögren, Bo Steffensen, Per Wahlberg. Layout: David Kalitzki. Omslagsbild: Per Wahlberg.


IFK GÖTEBORG

Bildad: 1904. Arena: Gamla Ullevi. Mästare: 1908, 1910, 1918, 1935, 1942, 1958, 1969, 1982, 1983, 1984, 1987, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2007. Publiksnitt 2013: 11 589. Premiär: AIK (b) 31 mars.

Talangerna trivs ihop

19-årige Ludwig Augustinsson och 20-årige Sam Larsson är på kant med varandra. – Jag har faktiskt aldrig spelat ihop med någon som jag fungerar så bra med som Sam, säger ”Ludde”. Vi träffas på en italiensk lunchrestaurang på andra sidan spårvagnsspåren sett från Ludwig Augustinssons lägenhet i Kålltorp. Samtalsämnet är samarbete, relationer och kemi; i de blåvita ynglingarnas fall avgörande faktorer för att nå personlig och kollektiv framgång. – Jag märker direkt när jag går ut på fotbollsplanen vem jag kommer kunna passa. Och vem som tänker likadant. Vi tänker likadant, säger Sam Larsson. Ludwig Augustinsson, som kom till IFK Göteborg från BP inför fjolåret, på samma tema: – Det är sant, det är verkligen så. Man märker direkt när man kommer ut vem man fungerar ihop med. Jag har faktiskt aldrig spelat ihop med någon som jag fungerar så bra ihop med som Sam. Fast det här tror jag bara är början. Det kommer bara bli bättre.

kant-

duOn

Talangerna, vars framfarT i årets Svenska cupen hyllats av en enig kritikerkår, har på grund av Ludwig Augustinssons knäbekymmer i fjol ännu inte spelat ihop i allsvenskan. – Utan att hylla dig för mycket tror jag att det kommer bli en väldigt en väldigt bra fotbollsspelare av dig, säger Sam och lyfter fram löpvilligheten och inläggsförmågan med vänsterfoten som specifika egenskaper hos Ludde. – Om man jämför Sam för ett år sedan och nu har han tagit stora kliv. Det är bara att kolla matcherna. Som han dominerar den här säsongen! säger Ludwig. Jag tror att han lätt kommer vara topp tre bland de allsvenska yttrarna den här säsongen. Vi får se hur länge vi får behålla honom, skulle jag säga. Direktiven från tränaren Mikael Stahre är tydliga – och tämligen generösa.

– Bollen skall komma ut till oss, så får vi göra det vi vill, typ, säger Sam Larsson. Spelarnas mål med säsongen är liknande. Gärna ny cupseger, topp tre i allsvenskan, ett starkare Europaspel och fortsatt personlig utveckling. Ludwig Augustinsson har i intervjuer sagt att han vill bli världens bäste vänsterback. – Det är klart att man vill bli det. Det är en dröm, man vill alltid vara bäst. Nuförtiden fokuserar jag bara på här och nu, även om man såklart har bra självförtroende. Först får jag väl säga bli bäst i allsvenskan.

”vi får se hur länge vi får behålla sam ...” vad vill du bli, sam? – Ja, vad vill jag bli? Jag vill kunna försörja mig på fotboll. Och leva på det efter min karriär. Det är väl mitt mål. och en titel eller två på vägen dit? – Jaha, du menade så. Det är klart jag vill komma utomlands. Komma till en klubb där jag får spela och kanske ta mig vidare. Få en bra ekonomisk situation. Passa På och njut av deras fotbollskonster i årets allsvenska; underbart är kort och proffsliv hägrar. – Han kanske kör ett halvår, säger Sam med riktning Ludwig. – Fortsätter Sam som han gör nu … sommaren, absolut. Blir det inte då så till vintern, säger Ludde. maTTias balkander mattias.balkander@gp.se 031-62 41 69

ludwig Augustinsson Ålder: 19 år. Bor: I Kålltorp. Familj: Pappa Hans, mamma Elisabet, broder Jonathan och flickvännen Miranda. Klubbar: Brommapojkarna (-12), IFK Göteborg (13-). Position: Vänsterback. Meriter: När vi gick upp i allsvenskan med BP och Gothia cup-vinsten. Spelade för lite i cupen i fjol för att kunna ta med det.

5 röster om årets säsong

ORdFÖRANdEN MARTiN KuRzwELLy Målsättningen är att vi skall nå högre än 2013. Så den är väldigt hög. Satsningen är så pass stor att jag tror att vi skall kunna lyckas. Vi måste lyckas bättre med Europa än vad vi gjorde förra gången. Framtidstron är stark.”

AllsvenskAn 2014: övergångar AIK

Bildad: 1891. Arena: Friends Arena. Publiksnitt 2013: 18 900. Placering 2013: 2:a. Tränare: Andreas Alm. Svenska mästare: 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009. Premiär: IFK Göteborg (h) 31 mars. Nyförvärv: Kenny Pavey (Öster), Panajotis Dimitriadis (Brommapojkarna), Niclas Eliasson (Falkenberg), Eero Markkanen (HJK/JJK), Teteh Bangura (Beitar Jerusalem/Bursaspor). Förluster: Robert Åhman-Persson (Örebro), Alhassan Kamara (Örebro), Daniel Gustavsson (Örebro), Martin Mutumba (Rizespor), Christian Kouakou (BP), Daniel Majstorovic, Niklas Backman (Dalian Aerbin).

BROMMAPOJKARNA

Bildad: 1942. Arena: Grimsta IP.

Publiksnitt 2013: 2 505. Placering 2012: 13:e. Tränare: Stefan Billborn (ny). Premiär: Kalmar FF (h) 30 mars. Nyförvärv: Christian Kouakou (AIK), Kristinn Jónsson (Breidablikk), Stefan Billborn (tränare, från egna leden), Dardan Rexhepi (Malmö). Förluster: Roberth Björknesjö (tränare, Öster), Bojan Djordjic, Anton Sandberg-Magnusson (Varberg), Joakim Lindner (Öster), Panajotis Dimitriadis (AIK), Hampus Jönsson (Frej), Niklas Westberg.

DJURGÅRDEN

Bildad: 1891. Arena: Tele2 Arena. Publiksnitt 2013: 12 475. Placering 2013: 7:a. Tränare: Per Olsson (ny). Svenska mästare: 1912, 1915, 1917, 1920, 1955, 1959, 1964, 1966, 2002, 2003, 2005. Premiär: Helsingborgs IF (b) 30 mars. Nyförvärv: Alexander Faltsetas (Gefle), Per Olsson (tränare, Gefle), Stefan Karlsson (Öster), Amadou Jawo (Elfsborg), Mark Mayambela (Mpumalanga Black Aces). Förluster: Peter Nymann (Västsjälland), Pablo, Godsway Donyoh (Manchester City/Falkenberg), Alhaji Kamara (Norrköping), Per Mathias Högmo (tränare, Norges nye förbundskapten), Petter Gustafsson (Åtvidaberg), Sebastian Rajalakso (Bialystok), Joel Riddez, Brian Span, Trimi Makolli, Nahir Oyal (Sanliurfaspor).

ELFSBORG

Bildad: 1904. Arena: Borås Arena. Publiksnitt 2013: 9 077. Placering 2013: 6:a. Tränare: Klas Ingesson/Jan Mian (ny). Svenska mästare: 1936, 1939, 1940, 1961, 2006, 2012. Premiär: Åtvidaberg (b) 31 mars. Nyförvärv: Klas Ingesson (manager), Janne Mian (chefstränare), Victor Prodell (Mechelen). Förluster: James Keene (Bnei Yehuda), Stefan Larsson (Kalmar), Joachim Jörgensen (Viking Stavanger), Andreas Andersson (Sirius), Martin Andersson, Amadou Jawo (Djurgården), Tom Söderberg (Apollon Smirnis), Stefan Ishízaki (LA Galaxy), Mattias Ingvarsson (Motala).


”skuggar MFF och AiK ...”

MiTT tips: 1

2

3

4

Tredje året blir det bästa under Stahre-epoken. Hittills. Tobias Hysén ersätts av Malick Mané – även i målprotokollet, Sam Larsson får ett kraftigt genombrott och IFK skuggar Malmö och AIK in i kaklet. Tuffa starten med AIK borta och MFF hemma avgör inriktning. /Mattias Balkander

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

2013

TRUPPEN

Sam LArsson Ålder: 20 år. Bor: I centrala Göteborg, vid Domkyrkan. Familj: Broder Daniel, pappa Bosse och mamma Lena. klubbar: IK Zenith (-09), IFK Göteborg (10-) Position: Mittfältare (oftast till vänster) och anfallare. Meriter: Cupguldet i fjol och när vi tog brons i Gothia cup med Zeniths 93-or.

Målvakter: 1. John Alvbåge, 31. 12. Marcus Sandberg, 23. Försvarare: 2. Emil Salomonsson, 24. 4. Kjetil Waehler, 38. 6. Ludwig Augustinsson, 19. 14. Hjalmar Jonsson, 33. 20. Jonathan Azulay, 20. 22. Adam Johansson, 31. 30. Mattias Bjärsmyr, 28. MittFältare: 3. Hampus Zackrisson, 19. 5. Philip Haglund, 27. 8. Nordin Gerzic, 30. 9. Martin Smedberg NY Dalence, 29. NY (IFK Norrköping) 10. Daniel Sobralense, 31. NY 13. Gustav Svensson, 27. NY (Tavrija Simferopol) 15. Jakob Johansson, 23. 17. Sam Larsson, 20. 18. Darijan Bojanic, 19. NY 26. May Mahlangu, 24. NY (Helsingborg) 27. Joel Allansson, 21. 29. Lasse Vibe, 27. anFallare 11. Robin Söder, 22. 19. Gustav Engvall, 17. NY 21. Malick Mané, 25. NY (Sogndal) Tränare: Mikael Stahre. Förluster: Tobias Hysén (Shanghai East Asia), Pontus Farnerud, Hannes Stiller (Ljungskile), Logi Valgardsson (Sogndal), Sebastian Ohlsson, Pär Ericsson (Mons), Mikael Dyrestam (Ålesund), Fredrik Alnäs, Erik Lund (Varberg). ”BArA BörjAN”. Ludwig Augustinsson och Sam Larsson har ännu inte spelat ihop i allsvenskan. Bild: Martin argus

TräNAreN MikAel STAhre Vi hoppas kunna vara med och utmana om de ädlaste positionerna, självklart försvara vår cuptitel och ta oss till Europa League. Varje säsong har sin utmaning, det känns bra med laget, jag trivs med ledarteamet. Det är alltid kul att tävla på riktigt. Efter cupen är det AIK borta och nästan direkt Malmö FF hemma.”

lAgkAPTeNeN MATTiAS BjärSMyr Jag tänker att det skall bli ett bra år, där vi kan bli ännu bättre från förra året. Att vi skall kunna ta ytterligare titlar. Vi tog en i fjol, i år siktar vi på att ta två titlar. Vi vet att vi kommer få jobba hårt för det. För egen del fortsätta att spela bra och vara skadefri en hel säsong. Det är det enda jag kan göra.”

FALKENBERGS FF

MATeriAlAreN ruBeN SveNSSoN För mig handlar det om att göra ett så bra jobb som möjligt när det gäller materialet. Och sedan tror jag naturligtvis att vi kommer vinna allsvenskan. Det måste man tro. Målsättningen måste alltid vara att vinna. Sedan om det blir så vet man inte förrän efteråt. Det är många lag som vill vinna.”

GEFLE IF

Bildad: 1882. Arena: Strömvallen.

Bildad: 1928. Arena: Falkenbergs IP.

Publiksnitt 2013: 3 771. Placering 2013: 12:a. Tränare: Roger Sandberg (ny). Premiär: Mjällby (b) 30 mars. Nyförvärv: Robin Nilsson (Ängelholm), Sasa Sjanic, (Vasalund), Jesper Florén (Gais), Roger Sandberg (tränare), Dardan Mustafa (Lund), Oscar Karlsson (Nyköping), Dioh Williams (Häcken), Anders Bååth (Syrianska). Förluster: Per Olsson (Djurgården), Mattias Hugosson, Daniel Bernhardsson, Pär Asp (Varberg), Erik Törnros (Brage), William Lundin, Johan Svantesson, Linus Malmborg (Assyriska), Mikael Dahlberg (Apollon Smirnis), Alexander Faltsetas (Djurgården), Jakob Orlov (Brann), Joachim Adukor.

Publiksnitt 2013: 2 217 i superettan. Placering 2013: 1:a i superettan. Tränare: Henrik Larsson (ny). Premiär: Malmö FF (b) 30 mars. Nyförvärv: Godsway Donyoh (Djurgården/ Manchester City), Rasmus Sjöstedt (Kalmar), Christoffer Carlsson (Hammarby), Rasmus Ryden (Halmstad), Tibor Joza (Häcken), Hampus Svensson (Vinberg), Henrik Larsson (tränare, Högaborg), Halldor Orri Björnsson (UMF Stjarnan). Förluster: Niclas Eliasson (AIK), Hans Eklund (tränare, Kalmar), Victor Sköld (Åtvidaberg), Danny Ervik (Mjällby), Niklas Johansson, Emil Jensen, Jesper Hansen, Simon Andersson. FlyTTAT NorruT. Dioh Williams gick från Häcken till Gefle.

st e n supporterröSupportern Jag känner en försiktig optimism. De har helt ändrat inriktning på vad man vill med laget, med flera spelare man inte alls vet var man har, som står för en helt annan fotboll än vi sett tidigare, som Mahlangu, Mané och i viss mån även Bojanic. År tre måste man nå toppen annars har man byggt fel. /Andreas Toll

HALMSTADS BK

Bildad: 1914. Arena: Örjans Vall. Publiksnitt 2013: 4 865. Placering 2013: 14:e. Tränare: Jens Gustafsson. Svenska mästare: 1976, 1979, 1997. Premiär: Örebro (h) 30 mars. Nyförvärv: Förluster: Stefan Selakovic, Andreas Landgren (Fredrikstad/Helsingborg), Michael Svensson, Rasmus Rydén (Falkenberg), Peter Nyström (Oddevold).


Bildad: 1940. Arena: Gamla Ullevi (i väntan på nya arenan på Hisingen). Mästare: – (Häcken tog klubbens första allsvenska medalj 2012, det stora silvret). Publiksnitt 2013: 4 105 personer. Premiär: IFK Norrköping (h) 31 mars.

BK HÄCKeN

Söker efter stimulans

Att växa upp som tvillingar har både handlat om ett frigörande från varandra och en relation som gett en trygghet i livet. Efter 19 år tillsammans vet Samuel och Simon Gustafson att det är fotbollen som är deras framtid. Resten är ett ständigt sökande. – Alltså, det är ju inte så att vi har några hemliga koder, något eget språk, säger Samuel när han ska beskriva det speciella i att vara tvilling, men rättar sig snabbt. – Vi har i och för sig snickrat på det någon gång… Simon förklarar: – När vi var yngre och var med i Gothia Cup, så såg vi några afrikaner som var riktiga sköningar. Vi båda tyckte det var coolt med andra språk så vi kom på en massa olika ljud och sedan satt vi och bestämde vad varje ljud skulle stå för. En annan gång använde de högstadiekunskaperna i franska för att lura två år yngre lillebrorsan Elias under en inläggsövning hemma i trädgården. – Han listade väl ut vad som betydde första och andra stolpen efter två gånger, säger Samuel och skrattar. Sedan de gick ut skolan har de insett hur mycket tid de har över som fotbollsproffs. – Pappa snackar om att vi borde läsa någon kurs på högskolan men vi känner inte att det är rätt väg att gå. Vi är mot det här fasta tänket – läroboken. Vi vill hitta ett annat sätt att stimulera oss intellektuellt, säger Simon.

brödra-

Duon

Vid sidan aV fotbollen famlar tvilling-

arna efter ett intresse. – Vi letar hela tiden efter mäktiga saker, allt från föremål till språk, kulturer, saker man gör. Båda resonerar mycket kring vad som är coolt, sedan försöker vi eftersträva det, hitta samma känsla. – Det var nyss dart-VM, som jag alltid brukar kolla på för kommentatorn har en mysig röst, och det slutade med att jag och lillbrorsan gick och köpte en darttavla och stod och kastade

i garaget, säger Samuel och fortsätter: – Jag har börjat tänka på när jag är 60, 70 år – att jag måste öva upp nu vad jag kan vara bra på då. Jag har försökt lära mig spela gitarr men det går inte. Jag är för dålig. – Det är fan ett deprimerande tänk, säger Simon. – Vadå? Det är väl som med din italienska? – Jag har försökt lära mig italienska för jag gillar den italienska kulturen och vill förstå den bättre genom språket, men det är ju inte för att kunna sitta och läsa italienska noveller när jag är 60 år.

Simon och Samuel gustafson Ålder: 19 år. Bor: Mölndal. Familj: Mamma Lola, pappa Patrik, lillebror Elias, 15, och tre katter, Drogba, Luiz och Soldado. Klubbar: Fässbergs IF (-2013), BK Häcken (2013-). Position: Innermittfältare. Meriter: Seger i Gothia Cup 2012 och SM-guld i Futsal för P17 2011.

”vi letar hela tiden efter mäktiga saker” – Men tänk när du sitter där vid en sjö i Italien när du är 60 år. Vill du kunna spela gitarr eller Fifa då? simon aVslöjar att Samuels slutmål i livet är att det ska göras en dokumentärfilm om honom. – Den kommer heta ”Den ständige sökaren”, säger Simon. Samuel konstaterar att hans största möjlighet att få en dokumentärfilm gjord om sig själv, än så länge är fotbollen. Det är huvudpunkten i båda deras liv och kommer förhoppningsvis fortsätta vara det under en lång tid framöver. – Jag tror jag kan sammanfatta det för oss båda, säger Simon. Båda skulle egentligen ge sin högerhand för att få leva som fotbollsspelare så länge som möjligt i livet. Men vi står inte och faller med det. Vi skulle inte offra ett ben för det. malin jonson malin.jonson@gp.se 031-62 40 01

BollBröder. Fotbollen är den självklara huvudpunkten i tvillingarna Simon och Samuel Gustafsons li

5 röster om årets säsong

ordFörANdeN leNNArT KArlSSoN ”Vi har alla förutsättningar att göra ett bra år. Vi har ett lag med en fantastisk potential, som jag tror vi får ut då jag tycker att vi har ett av allsvenskans och Sveriges bästa ledarteam på fotbollssidan.”

allsvenskan 2014: övergångar HELSINGBORGS IF

Bildad: 1907. Arena: Olympia.

Publiksnitt 2013: 10 284. Placering 2013: 5:a. Tränare: Roar Hansen. Svenska mästare: 1933, 1934, 1941, 1999, 2011. Premiär: Djurgården (h) 30 mars. Nyförvärv: Andreas Landgren (Halmstad/ Fredrikstad), Abdulrahman Khalili (Värnamo). Förluster: Daniel Andersson, Rachid Bouaouzan, May Mahlangu, Mohamed Ramadan, Erlend Hanstveit (Brann), Imad Khalili (Al Shabab), Joseph Baffo, May Mahlangu (IFK Göteborg), William Möllestam.

KALMAR FF

Bildad: 1910. Arena: Guldfågeln arena. Publiksnitt 2013: 5 771. Placering 2013: 4:a. Tränare: Hasse Eklund (ny). Svenska mästare: 2008. Premiär: Brommapojkarna (b) 30 mars. Nyförvärv: Hans Eklund (tränare, Falkenberg), Stefan Larsson (Elfsborg), Tor Öyvind Hovda (Hönefoss), Ole Söderberg (Molde), Marcus Nilsson (Utrecht). Förluster: Nanne Bergstrand (tränare, Hammarby), Henrik Rydström, Paulus Arajuuri (Lech Poznan), Lucas Hägg-Johansson (Oskarshamn), Erik Israelsson (Hammarby), Rasmus Sjöstedt (Falkenberg), Zlatan Azinovic (Malmö), Anton Agebjörn (Oskarshamn), Jonathan McDonald (Alajuelense), Johan Bertilsson (Zaglebie Lubin).

MALMÖ FF

Bildad: 1910. Arena: Swedbank Stadion. Publiksnitt 2013: 16 093. Placering 2013: 1:a. Tränare: Åge Hareide (ny). Svenska mästare: 1944, 1949, 1950, 1951, 1953, 1965, 1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1986, 1988, 2004, 2010, 2013. Premiär: Falkenberg (h) 30 mars. Nyförvärv: Åge Hareide (tränare), Mahmut Özen (Mjällby), Zlatan Azinovic (Kalmar), Markus Rosenberg (West Bromwich). Förluster: Jiloan Hamad (Hoffenheim), Ivo Pekalski (Häcken), Rikard Norling (tränare, Brann), Johan Dahlin (Genclerbirligi), Daniel Andersson (sportchef), Dardan Rexhepi (BP), Erik Friberg (Bologna), Alexander Nilsson (Trelleborg). TuNG vÄrvNiNG. Markus Rosenberg flyttade hem till Malmö.


”Jämnheten blir nyckeln”

MiTT tips: 1

2

3

4

Med fjolåret som läropeng slår sig Häcken in bland topplagen igen, nyckeln blir att hitta den jämnhet som saknades i fjol. En bred trupp med en mix av ungt, spännande och gammalt, rutinerat. Häcken kommer att spela bra fotboll 2014, men vem gör mål när El Kabir lämnar i sommar? /Malin Jonson

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

2013

TRUPPEN Målvakter: Christoffer Källqvist, 30. Peter Abrahamsson, 25. NY NY (Örgryte IS) NY Teodor Söderberg, 19. NY (Uppflyttad från U-lag) Försvarare: Fredrik Björck, 34. NY Walid Atta, 27. NY (Helsingborg IF) Emil Wahlström, 27. Kari Arkivuo, 30. Björn Anklev, 34. Leonard Zuta, 21. NY Ronald Mukiibi, 22. NY (Qviding) Simon Sandberg, 20. David Marek Frölund, 34. MittFältare: Simon Gustafson, 19. Ivo Pekalski, 22. NY NY (Malmö FF) Oscar Lewicki, 21. NY Sebastian Ohlsson, 21. NY (Skövde AIK) Martin Ericsson, 33. NY Sula Matovu, 21. NY (Erbil SC, Irak) Nasiru Mohammed, 19. René Makondele, 31. Samuel Gustafson, 19. anFallare Moestafa El Kabir, 25. NY Alexander Jeremejeff, 20. NY (Qviding) Hosam Aiesh, 18. Carlos Strandberg, 17. Tränare: Peter Gerhardsson.

Bild: Per WahlBerg

Förluster: Jonas Bjurström, Tibor Joza (Falkenberg), Yago Fernandez, Mikolaj Lebedynski, Damir Mehic, Rasmus Iversen, Mika Ojala, Dominic Chatto, Eduard Zuta, Mohammed Ali Khan, Dioh Williams (Gefle).

iv. Vid sidan av planen söker de ständigt efter inellektuell stimulans.

TräNAreN PeTer gerhArdSSoN Vi har en bra känsla. Det finns en väldigt hög ambition och vilja i allt vi gör och det finns även en klokhet i föreningen som jag har stor respekt för. Jag är stolt över att vi är en välskött klubb när det gäller det ekonomiska och alla förhållanden, det är en bra grund.”

MJÄLLBY AIF

lAgkAPTeNeN MArTiN ericSSoN Vi hade väldigt höga förväntningar både inom truppen och utifrån inför förra året, vilket vi inte kunde leva upp till riktigt. Men jag tror att det är en bra lärdom. De unga spelarna har fått ett års rutin och vi har fått in ett par bra, rutinerade spelare som håller hög nivå. Det känns som vi står lite starkare i år.”

MATeriAlAreN leiF JohANSSoN Vi har en bra spelartrupp, när vi spelar elva mot elva på träningen är det två allsvenska lag som möter varandra. Sedan gäller det att få ihop det. Det är som förra året, de tre första omgångarna sätter en stor prägel på en säsong. Vi kommer på övre halvan, det tror jag absolut.”

SuPPorTerN s u p p o r t e r rö st e n Så skönt med beslut om nya arenan. Det var fruktansvärt jobbigt att leva i ovisshet. Nu får vi göra det bästa av det och försöka hitta nya supportrar som vi kan få med över älven sedan. Häcken förknippas med Rambergsvallen och Hisingen. Det finns en symbolik i bron, det är avskilt från resten av Göteborg.” /Jenny Andersson

Bildad: 1939. Arena: Strandvallen.

IFK NORRKÖPING

ÅTVIDABERGS FF

ÖREBRO SK

Bildad: 1897. Arena: Nya Parken.

Bildad: 1907. Arena: Kopparvallen.

Bildad: 1909. Arena: Behrn Arena.

Publiksnitt 2013: 3 846. Placering 2013: 11:a. Tränare: Lars Jacobsson (ny). Premiär: Gefle (h) 30 mars. Nyförvärv: Patrik Ingelsten (Viking Stavanger), Lukas Grill (Bayern München), Danny Ervik (Falkenberg), Kwame Bonsu (Heart of Lions), Gudmann Thorisson (Hafnarfjördur), David Löfquist (Parma). Förluster: William Leandersson, Robin Cederberg, Mahmut Özen (Malmö), Jasmin Sudic, Marcus Pode (Örebro), Pär Ericsson (Göteborg/ Mons), Armin Aganovic (Kristianstad).

Publiksnitt 2013: 6 269. Placering 2013: 9:a. Tränare: Janne Andersson. Svenska mästare: 1943, 1945, 1946, 1947, 1948, 1952, 1956, 1957, 1960, 1962, 1963, 1989. Premiär: Häcken (b) 31 mars. Nyförvärv: Alhaji Kamara (Värnamo/ Djurgården), Edvard Skagestad(Ålesund), Arnór Ingvi Traustason (Keflavik), Andreas Hadenius (Sylvia). Förluster: Bobbie Friberg da Cruz, Riki Cakic, Joonas Tamm, Molgan Vester, Marcus Johansson (Sylvia), Martin Smedberg Dalence (Göteborg).

Publiksnitt 2013: 4 287. Placering 2013: 8:a. Tränare: Peter Swärdh. Premiär: Elfsborg (h) 31 mars. Nyförvärv: Victor Sköld (Falkenberg), Petter Gustafsson (Djurgården), Månz Karlsson (Öster). Förluster: Mattias Mete (Sanliurfaspor), Petrit Zhubi (Gais), Simon Esséus (Nyköping), Erik Moberg (Örebro), Oscar Möller.

Publiksnitt 2013: 4 937 i superettan. Placering 2013: 2:a i superettan. Tränare: Per-Ola Ljung. Premiär: Halmstad (b) 30 mars. Nyförvärv: Samuel Mensah (Östersund), Erik Moberg (Åtvidaberg), Marcus Pode (Mjällby), Alhassan Kamara (AIK), Robert Åhman Persson (AIK), Daniel Gustavsson (AIK). Förluster: Nordin Gerzic (IFK Göteborg), Samuel Wowoah (Karlsund), Peter Samuelsson (Degerfors), Tobias Nilsson (Husqvarna), Sebastian Ring.


AllsvenskAn 2014 Spelprogram Speldatum fastställda till omg. 12

omgång 1

Söndag 30 mars 15.00: Brommapojkarna–Kalmar 15.00: Mjällby–Gefle 15.00: Helsingborg–Djurgården 17.30: Malmö FF–Falkenberg 17.30: Halmstad–Örebro Måndag 31 mars 19.00: Åtvidaberg–Elfsborg 19.00: Häcken–IFK Norrköping 19.05: AIK–IFK Göteborg

omgång 2

Fredag 4 april 19.00: Elfsborg–Häcken Lördag 5 april 16.00: Falkenberg–Brommapojk. Söndag 6 april 14.30: Djurgården–Halmstad 15.00: Gefle–AIK 15.00: IFK Norrköping–Helsingborg 19.00: Kalmar–Åtvidaberg Måndag 7 april 19.00: Örebro–Mjällby 19.05: IFK Göteborg–Malmö FF

omgång 3

Fredag 11 april 19.00: Mjällby–Djurgården Lördag 12 april 16.00: Åtvidaberg–Falkenberg 16.00: Malmö FF–Gefle Söndag 13 april 15.00: AIK–Örebro 17.30: Halmstad–IFK Norrköping 17.30: Helsingborg–Häcken Måndag 14 april 19.00: Brommapojk.–IFK Göteborg 19.05: Kalmar–Elfsborg

omgång 4

Onsdag 16 april 19.00: IFK Norrköping–Mjällby 19.00: Häcken–Halmstad 19.00: Örebro–Malmö FF 19.05: Djurgården–AIK Torsdag 17 april 19.00: Falkenberg–Kalmar 19.00: IFK Göteborg–Åtvidaberg 19.00: Gefle–Brommapojkarna 19.05: Elfsborg–Helsingborg

omgång 5

Söndag 20 april 15.00: Halmstad–Helsingborg 15.00: Kalmar–IFK Göteborg 17.30: Mjällby–Häcken 17.30: AIK–IFK Norrköping Måndag 21 april 15.00: Åtvidaberg–Gefle 15.00: Falkenberg–Elfsborg 17.30: Brommapojkarna–Örebro 17.30: Malmö FF–Djurgården

omgång 6

Fredag 25 april 19.00: Örebro–Åtvidaberg 19.00: IFK Göteborg–Falkenberg Söndag 27 april 15.00: Djurgården–Brommapojk. 15.00: Helsingborg–Mjällby 17.30: Häcken–AIK Måndag 28 april 19.00: Elfsborg–Halmstad 19.00: Gefle–Kalmar 19.05: IFK Norrköping–Malmö FF

omgång 7

Fredag 2 maj 19.00: Malmö FF– Häcken Lördag 3 maj 16.00: Brommapojk.–IFK Norrköp. 16.00: Mjällby–Halmstad Söndag 4 maj 15.00: Åtvidaberg–Djurgården 17.30: IFK Göteborg–Elfsborg 17.30: Kalmar–Örebro Måndag 5 maj 19.00: Falkenberg–Gefle 19.05: AIK–Helsingborg

omgång 8

Onsdag 7 maj 19.00: Djurgården–Kalmar 19.00: Häcken–Brommapojkarna 19.00: Elfsborg–Mjällby 19.05: IFK Norrköping–Åtvidaberg Torsdag 8 maj 19.00: Halmstad–AIK 19.00: Gefle–IFK Göteborg 19.00: Örebro–Falkenberg 20.00: Helsingborg–Malmö FF

omgång 9

Lördag 10 maj 16.00: Kalmar–IFK Norrköping Söndag 11 maj 15.00: AIK–Mjällby 17.30: Gefle–Elfsborg 17.30: IFK Göteborg–Örebro Måndag 12 maj 19.00: Brommapojk.–Helsingborg 19.00: Malmö FF–Halmstad 19.00: Åtvidaberg–Häcken 19:05: Falkenberg–Djurgården

omgång 10

Torsdag 15 maj 19.00: IFK Norrköping–Falkenberg Torsdag 15 maj 19.05: AIK–Elfsborg Måndag 19 maj 19.00: Halmstad–Brommapojkarna 19.00: Örebro–Gefle Tisdag 20 maj 19.00: Häcken–Kalmar Onsdag 21 maj 19.00: Helsingborg–Åtvidaberg 19.05: Djurgården–IFK Göteborg Torsdag 22 maj 19.05: Mjällby–Malmö FF

omgång 11

omgång 25 24 september* Häcken–Åtvidaberg Helsingborg–Brommapojkarna Halmstad–Malmö FF Elfsborg–Gefle IFK Norrköping–Kalmar Djurgården–Falkenberg Örebro–IFK Göteborg Mjällby–AIK

Torsdag 15 maj 19.00: Brommapojkarna–Mjällby Lördag 24 maj 16.00: Åtvidaberg–Halmstad 16.00: Elfsborg–Örebro 16.00: Falkenberg–Häcken Söndag 25 maj 15.00: Kalmar–Helsingborg 17.30: IFK Göteborg–IFK Norrköp. Måndag 26 maj 19.00: Gefle–Djurgården 19.05: Malmö FF–AIK

omgång 26 28 september* Åtvidaberg–Helsingborg Brommapojkarna–Halmstad Malmö FF–Mjällby Elfsborg–AIK Kalmar–Häcken Falkenberg–IFK Norrköping IFK Göteborg–Djurgården Gefle–Örebro

omgång 12

Fredag 30 maj 19.00: Örebro–Djurgården Lördag 31 maj 16.00: Mjällby–Åtvidaberg 16.00: Halmstad–Kalmar Söndag 1 juni: 15.00: Helsingborg–Falkenberg 17.30: Elfsborg–Malmö FF Måndag 2 juni 19.00: AIK–Brommapojkarna 19.00: IFK Norrköping–Gefle 19.05: Häcken–IFK Göteborg

STOrMaTch. AIK tar emot Blåvitt på Friends Arena 31 mars.

omgång 17 3 augusti* Elfsborg–Åtvidaberg Kalmar–Brommapojkarna Falkenberg–Malmö FF IFK Göteborg–AIK Gefle–Mjällby Örebro–Halmstad Djurgården–Helsingborg IFK Norrköping–Häcken

omgång 21 24 augusti* Åtvidaberg–Örebro Brommapojkarna–Djurgården Malmö FF–IFK Norrköping Mjällby–Helsingborg Kalmar–Gefle Halmstad–Elfsborg Falkenberg–IFK Göteborg AIK–Häcken

omgång 18 10 augusti* Åtvidaberg–Kalmar Brommapojkarna–Falkenberg Mjällby–Örebro Malmö FF–IFK Göteborg Halmstad–Djurgården Helsingborg–IFK Norrköping Häcken–Elfsborg AIK–Gefle

omgång 22 31 augusti* Gefle–Åtvidaberg Örebro–Brommapojkarna Djurgården–Malmö FF IFK Norrköping–AIK Helsingborg–Halmstad Häcken–Mjällby IFK Göteborg–Kalmar Elfsborg–Falkenberg

omgång 15 20 juli* Åtvidaberg–Brommapojkarna IFK Norrköping–Elfsborg Kalmar–Malmö FF Falkenberg–AIK Göteborg–Mjällby Gefle–Halmstad Djurgården–Häcken Örebro–Helsingborg

omgång 19 13 augusti* Åtvidaberg–IFK Göteborg Brommapojkarna–Gefle Malmö FF–Örebro Mjällby–IFK Norrköping Halmstad–Häcken Helsingborg–Elfsborg AIK–Djurgården Kalmar–Falkenberg

omgång 23 14 september* Djurgården–Åtvidaberg IFK Norrköping–Brommapojkarna Häcken–Malmö FF Helsingborg–AIK Halmstad–Mjällby Elfsborg–IFK Göteborg Örebro–Kalmar Gefle–Falkenberg

omgång 16 27 juli* Brommapojkarna–Åtvidaberg Elfsborg–IFK Norrköping Malmö FF–Kalmar Mjällby–IFK Göteborg Halmstad–Gefle Helsingborg–Örebro Häcken–Djurgården AIK–Falkenberg

omgång 20 17 augusti* Falkenberg–Åtvidaberg IFK Göteborg–Brommapojkarna Örebro–AIK Gefle–Malmö FF IFK Norrköping–Halmstad Djurgården–Mjällby Häcken–Helsingborg Elfsborg–Kalmar

omgång 24 21 september* Åtvidaberg–IFK Norrköping Brommapojkarna–Häcken Malmö FF–Helsingborg Mjällby–Elfsborg Kalmar–Djurgården Falkenberg–Örebro IFK Göteborg–Gefle AIK–Halmstad

omgång 13

Åtvidaberg–AIK Brommapojkarna–Malmö FF Djurgården–Elfsborg Kalmar–Mjällby Falkenberg–Halmstad Göteborg–Helsingborg Gefle–Häcken Örebro–IFK Norrköping

omgång 14

Malmö FF–Åtvidaberg Elfsborg–Brommapojkarna Mjällby–Falkenberg Halmstad–IFK Göteborg Helsingborg–Gefle IFK Norrköping–Djurgården AIK–Kalmar Häcken–Örebro

6 juni

13 juli*

omgång 27 5 oktober* Halmstad–Åtvidaberg Örebro–Elfsborg Mjällby–Brommapojkarna Helsingborg–Kalmar Häcken–Falkenberg IFK Norrköping–IFK Göteborg Djurgården–Gefle AIK–Malmö FF omgång 28 19 oktober* Brommapojkarna–AIK Malmö FF–Elfsborg Kalmar–Halmstad Falkenberg–Helsingborg Gefle–IFK Norrköping IFK Göteborg–Häcken Djurgården–Örebro Åtvidaberg–Mjällby omgång 29 26 oktober* Malmö FF–Brommapojkarna Mjällby–Kalmar Elfsborg–Djurgården Halmstad–Falkenberg Helsingborg–IFK Göteborg Häcken–Gefle IFK Norrköping–Örebro AIK–Åtvidaberg omgång 30 2 november Åtvidaberg–Malmö FF Brommapojkarna–Elfsborg Kalmar–AIK Falkenberg–Mjällby IFK Göteborg–Halmstad Gefle–Helsingborg Örebro–Häcken Djurgården–IFK Norrköping

* Preliminära speldatum. Med reservation för ändringar.

Kvalitet, tradition och service sedan 1906. Vi har allt för en lyckad grillkväll! Kom in till oss och få hjälp med tips och idéer! Prova gärna vårt KRAV-sortiment till hamburgarna, vi mal direkt på beställning!

Egentillverkat korvsortiment: Chorizo, Bratwurst, Merguez, Wienerkorv m.m.

Till grillen har vi allt från svenskat färskt Lamm, Gris, Kalv, KRAV och Nötkött t.ex: Spareribbs, Karre, Entrecote, Flankstek, Ryggbiff, Revben, Filé och Lammracks! DAGENS LUNCH 40:-

S.O.Larsson

Stora Saluhallen • 41117 Göteborg Telefon 031-711 78 17 saluhallen@signal-andersson.com

Öppet: Måndag-Fredag 9 –18 Lördag 9 –16


EN AV FÖRDELARNA MED ATT VARA VIP-KUND Nu kan du luta dig tillbaka och ändå komma först. Som VIP-kund hos oss på JM får du förtur till våra bostäder och dessutom möjlighet att vara med och påverka framtida bostadsprojekt. Du kan också lugnt sitta kvar i favoritfåtöljen

och njuta av tidningen entré som kommer ut fyra gånger om året, och som nu även finns för iPad. Men innan du slappnar av helt: gå in på jm.se och beställ ditt VIP-medlemskap.

KOMMANDE PROJEKT HOS JM UNDER 2014

KVIBERG Bellevue Park

MÖLNDAL, KVARNBYVALLEN Panorama

ERIKSBERG Kvarnliden

Här låter vi insidan ta gott om plats och fortsätter med stora kök, bonusytor i sovrummen och rymliga balkonger mot gården. I första etappen ingår ett stort antal små men rymliga tvåor, såväl som praktiska treor och ett fåtal sköna fyror i markplan med stor uteplats och ett extra WC. Alltsammans knappa tio spårvagnsminuter från stan.

I det lummiga Kvarnbyvallen bygger JM ca 230 nya bostäder. Först ut blir två flerbostadshus i områdets norra del. De två husen blir sex våningar höga och omfattar totalt 67 lägenheter om 1-4 rum och kök. Samtliga lägenheter får balkong, takterrass eller uteplats, och merparten av lägenheterna får en härligt fri utsikt över stadens silhuett.

I det nygamla Kvarnenområdet på Eriksberg kommer vi att bygga ytterligare ett kvarter, några minuter från kajpromenaden såväl som Eriksbergs köpcentrum. Här blir det 74 lägenheter fördelade på två hus vid en trevlig gård – allt från yteffektiva ettor till rymliga fyror. Flera av lägenheterna får utsikt mot Masthuggskyrkan.

Säljstart till VIP-kunder: 7 april 2014

Säljstart till VIP-kunder: maj 2014

Säljstart till VIP-kunder: juni 2014

ERIKSBERG, KAJEN Flaggskeppet

MÖLNDAL, KVARNBYVALLEN Estradhusen

KUNGSBACKA, KOLLA PARKSTAD Etapp 3

De två tegelhusen i Flaggskeppet får ett unikt läge vid hamninloppet, med vattnet för fötterna och stans vackraste park i ryggen. Oavsett om du väljer en tvåa på 47 kvm eller en fyra på 100 kvm får du en välplanerad lägenhet med stort ljusinsläpp, fina materialval och minst en balkong eller uteplats med utsikt över älven.

Där det en gång låg en fotbollsplan blir det nu istället ett blomstrande småhusområde. Av Kvarnbyvallens ca 230 nya bostäder kommer 49 stycken att utgöras av småhus. I den första etappen bygger vi 19 moderna småhus i ett grönskande och avskilt läge, väl anpassade för den växande familjen.

I Kolla Parkstad är det lätt att trivas. Det är enkelt att ta vara på fritiden, enkelt att umgås, enkelt att leva. Här formas en stadsdel för människor i livets alla skeden. Vår tredje byggetapp består av ca 25 småhus med genomtänka kvadratmetrar och klass på design och vitvaror.

Säljstart till VIP-kunder: augusti 2014

Säljstart till VIP-kunder: september 2014

Säljstart till VIP-kunder: oktober 2014

MER INFORMATION PÅ JM.SE ELLER MOBIL.JM.SE Du kan också ladda ner vår app för Android, iPhone och iPad


GAIS

En offEnSiv UnDer press Skador har gjort att de inte spelat en sekund tillsammans. Ändå verkar Gais anfallspar ha funnit varandra. Den kompromisslösa attityden förenar dem. – Man måste vara beredd att offra en framtand för den andre, säger Joel Johansson. Johansson kom till klubben inför förra säsongen, gjorde tio mål och blev därmed lagets bäste målskytt, tillsammans med Andreas Drugge. Till i år har Gabriel Altemark Vanneryr anslutit och tillsammans är det tänkt att de ska bilda ett fruktat anfallspar i Superettan.

anfalls-

DUon

Men försäsongen har bestått av operation och rehabträning för båda. Knäet på Johansson och ljumskarna på Altemark Vanneryr har korrigerats och huruvida de två verkligen fungerar tillsammans på plan är det ingen som vet än. – Det är ett lite speciellt läge, men i teorin känns det jättebra. Jag har sett ”Gabbe” en hel del och han är en sådan spelartyp som jag gillar, säger Joel Johansson. ”Gabbe” nickar, håller med och säger: – Jag har sett fram emot att spela med Joel länge och tror att vi kan komplettera varandra bra. Så jag har en jättebra känsla. Båda hoppas och tror sig vara redo när seriepremiären nalkas och det är tydligt att de längtar efter att få lira med varandra. Det är nästan så att man kan höra en stråkorkester spela när Gabriel vänder sig till Joel och säger: – Fan, varje gång jag ser dig blir jag ännu mer sugen på att spela fotboll. Joel skrattar och nickar. – Jag känner samma sak! Så kemin är där, nu fattas bara fysiken. För Altemark Vanneryr är det flera år sedan han spelade utan skadekänningar. Han har opererats fem år i rad och tvingats spela på sprutor

och stå över träningar. Om allt går som planerat slipper han det i år. – Jag känner att jag fått en andra chans nu. Jag har jättemycket i kroppen men har varit begränsad i rörelsemönstret under flera år. Det har varit väldigt hämmande, säger han.

Bildad: 1894. Arena: Gamla Ullevi mästare: 1919, 1922, 1931, 1954 Publiksnitt 2013: 3 335 personer. Premiär: IFK Värnamo (b) 6 april.

Joel JohanSSon Ålder: 28 år. Bor: Lunden. familj: Sambo och en fem månader gammal son. Klubbar: Knäred (-1999), Halmstads BK (20002007), Falkenbergs FF (2007-2008), Elfsborg (2009-2013) (Utlånad till Gais 2010, till Halmstad 2011 och till Häcken 2012) Gais (2013-) Position: Anfallare. meriter: Trea i Superettans skytteliga 2008 med sina 16 mål för Falkenberg.

ändå har nyförvärvet lyckats göra 45 mål de senaste fyra säsongerna. Förväntningarna på anfallsduon är med andra ord höga. Men då måste samspelet fungera. – Det är otroligt viktigt att man har ett bra samarbete. Ett lag med två forwards som

”Ett lag med två forwards som springer för varandra är oerhört svårt att försvara sig emot” springer för varandra är oerhört svårt att försvara sig emot, säger Altemark Vanneryr. Gais har imponerat med ett starkt försvar under försäsongen. Om även målskyttet lossnar kan det bli en riktigt kul säsong för de grönsvarta. Men vad händer om den nybildade anfallsduon är mållösa efter tio omgångar? – Har vi vunnit matcherna med 3–0 är det skitsamma, säger Joel Johansson. eric hilMersson eric.hilmersson@gp.se 031-62 40 52

5 röster om årEtS SäSong

OrdförAnden TOmAS AnderSSOn Jag ser stora möjligheter för oss, men jag tror att det blir en väldigt jämn superetta. Många lag kan vara med i toppen och jag hoppas att vi kan vara ett av dem. Att vi blir bättre placerade än förra året. Sedan är det alltid saker man inte kan råda över, som skador och sådant.”

SupErEttan 2014: övergångar ASSyriSkA FF nyförvärv: Christoffer Eriksson, Degerfors IF, Linus Malmborg, Gefle IF, Jens Jacobsson, Vasalunds IF. förluster: Christer Youssef, Aris FC Limassol, Stefan Batan, Hammarby IF, Paul Obiefule, ingen ny klubb.

DeGerForS iF nyförvärv: Sebastian Castro-Tello, Hammarby IF, Lawal Ismail, Vasalunds IF, Peter Samuelsson, Örebro SK. förluster: Christoffer Eriksson, Assyriska FF, Amadaiya Rennie, Hammarby IF.

HAMMArby iF nyförvärv: Pablo Pinones Arce, Östers IF, Lars Fuhre, Aalesunds FK, Fredrik Torsteinbö, Sandnes Ulf, Stefan Batan, Assyriska FF, Johan

Persson, Östers IF, Erik Israelsson, Kalmar FF förluster: Sinan Ayranci, Varbergs BoIS (lån), Sebastian Castro-Tello, Degerfors IF, Christophe Lallet, Tampa Bay Rowdies, Christoffer Carlsson, Falkenbergs FF, Robin Tranberg, Varbergs BoIS, Christoffer Hansebjer, ingen ny klubb, Billy Berntsson, ingen ny klubb, Kevin Angleborn, ingen ny klubb, Erik Figueroa, ingen ny klubb, Max von Schlebrügge, ingen ny klubb.

HuSqvArnA FF nyförvärv: Orhan Aktas, Denizlispor, Zoran Akovic, Celik Niksic, Alexander Lundin, Mjällby AIF (lån), Diego Olate, CD Copiapó, Robin Cederberg, Egzon Llapashtica, Tenhults IF, Semir Agovic, FK Grbalj, Anders Nielsen, FC Roskilde, Dragan Kapcevic, IK Brage, Rasmus Östman. förluster: Simon Adjei Karlsson, ingen ny klubb, Abraham Ibrahim, ingen ny klubb,

Emmanuel Manix Esam, ingen ny klubb, Simon Klänge, ingen ny klubb, Eddie Avdic, ingen ny klubb, Charles Simba, ingen ny klubb, Jens Andersson, ingen ny klubb, Sebastian Andersson, Assyriska IK, Petter Vibeke, IK Tord (lån), Robin Ahlberg, ingen ny klubb.

JönköpinGS SöDrA iF nyförvärv: Carlos Garcia Ambrosiani, Parma FC (lån), Fredrik Olsson, Kirill Laptev, Olimp Fryazino, Damir Mehic. förluster: Philip Djup, ingen ny klubb, Zourab Tsiskaridze, ingen ny klubb, Frank Pettersson, ingen ny klubb.

LAnDSkronA boiS nyförvärv: Mårten Nordbeck, Lunds BK, William Kvist, IFK Hässleholm, Enis Ahmetovic, Nyköpings BIS, Cheikh Sarr, Brönshöj BK, Daniel

Jarl, Andrew Stadler, Sandvikens IF, Niclas Rönne, Kristianstads FF, Paul Torres, Nyköpings BIS. förluster: Philip Wikström, ingen ny klubb.

LJunGSkiLe Sk nyförvärv: Ken Sema, IFK Norrköping, Jonathan Johansson, Selånger FK, Dominic Furness, FH Hafnarfjördur, Alex Horwath, VSI Tampa Bay FC, Rebin Sulaka, Dalkurd FF, Markus Gustafsson, Viborg FF, Anton Tideman, IK Oddevold, Hannes Stiller, ingen ny klubb. förluster: Robert Bagger, Varbergs BoIS, Sandeep Mankoo, GAIS, Magnus Berglöf, ingen ny klubb, David Bennhage, FC Trollhättan, Nuri Mustafi, FK Shkendija 79.

ik SiriuS nyförvärv: Alexis Bayón, El Tanque Sisley, Andreas Andersson, IF Elfsborg.


”Föreningen känns tryggare i år”

MiTT tips: 1

2

3

4

5

Det stormiga, oroliga Gais har lugnat ned sig och känns tryggare i år. Både som förening och i spelet. Defensiven verkar sitta, vilket alltid måste vara grunden, och om nyförvärvet altemark Vanneryr gör som han brukar (många mål) så kommer Gais att finnas i toppen. /eric hilmersson

6

7

8

9

10

11

12

13 14

15 16

2013

TRUPPEN

Gabriel AltemArk VAnneryr Ålder: 28 år. bor: Varberg. familj: Sambo och hund. klubbar: Ahlafors IF (-2007), Jonsereds IF (2008-2009), Ljungskile SK (2010-2011), Varbergs Bois (2012-2013), Gais (2013–). Meriter: Kom trea i Superettans skytteliga 2013 med sina 16 mål för Varberg.

Målvakter: Tommi Vaiho, 25 Oliver Gustavsson, 20 Försvarare: Andreas Augustsson, 37 Mirza Mujcic, 20 NY Emil Eliasson, 19 NY (Uppflyttad från U-truppen) Marcus Översjö, 25 Kenneth Gustafsson, 30 Björn Andersson, 32 Malkolm Moenza, 20 Sandeep Mankoo, 24 NY NY (Ljungskile SK) MittFältare: Asgeir Börkur NY Asgeirsson, 26 NY (Fylkir, Island) Andreas Drugge, 31 NY Petrit Zhubi, 25 NY (Åtvidabergs FF) Adam Eriksson, 20 Linus Tornblad, 20 Hampus Andersson, 21 anFallare Joel Johansson, 28 Gabriel Altemark NY Vanneryr, 28 NY (Varbergs Bois) Fredrik Jonsson, 19 William Robert Warshaw, 25 NY NY (FC Dallas, USA) tränare: Thomas Askebrand Förluster: Joakim Edström, Utsiktens BK (lån), Patrik Wallin, ingen ny klubb, Erik Berthagen, ingen ny klubb, Jesper Florén, ingen ny klubb. keMi. Samspelet mellan Joel Johansson och Gabriel Altemark Vannemyr är nyckeln till Gais anfallsspel i år. ”Jag har en jättebra känsla”, säger Altemark Vanneryr. Bild: per wahlBerg

tränaren thoMaS aSkebrand

Lagkaptenen kenneth guStafSSon

MateriaLaren annica perSSon

Supportern s u p p o r t e r rö st e n

Vi har en bättre balanserad trupp i år. förra året hade vi ett för offensivt mittfält, nu har vi fått in framför allt Börkur. Vår styrka i år har varit defensiven, men jag tror även anfallet kan bli bra när vi får in ”Gabbe”. Han är en typ av boxspelare som vi saknade förra året.”

Individuellt sett har vi väldigt bra kvalitet i år, nu gäller det att få ihop det till ett lag som jobbar ihop. Jag tycker att vi har kommit längre med den biten än förra året. Min tanke är att vi ska vara bland de sex till åtta klubbar som är med och slåss i toppen.”

Jag har förhoppningar om att vi kan gå upp, även om det blir sjukt tufft. Vi har ju två nyckelspelare som varit skadade, när Joel och Gabbe kommer tillbaka blir vi ännu starkare. Framför allt är det en väldigt skön känsla i gruppen.”

Det känns som att Gais, i år, 2014, äntligen har hittat hem. Detta kommer bli ett år av överraskningar och jag hoppas Gais kan sälla sig till dem, på ett positivt sätt. Det är bara uppåt som gäller, precis som för resten av mänskligheten.” /ebbot Lundberg

förluster: Mathias Benker, ingen ny klubb, Alan Aljaderi, ingen ny klubb, Jesper Nyholm, ingen ny klubb.

Alex Pereira, ingen ny klubb.

(lån), Martin Maletic, Rydaholms GoIF, Juan Robledo, ingen ny klubb, David Engström, Moheda IF, Jesper Brandt, Jonsereds IF. förluster: Ahmed Awad, Dalkurd FF, Erik Ferman, ingen ny klubb, Durim Berisha, ingen ny klubb, Phathizwe Sacolo, ingen ny klubb, Arber Hasani, ingen ny klubb, Carlos Gaete Moggia, ingen ny klubb, Johan Niklasson, ingen ny klubb.

Emil Andersson, ingen ny klubb, Joakim Lindner, ingen ny klubb, Oscar Berglund, GIF Sundsvall. förluster: Kenny Pavey, AIK, Pablo Pinones Arce, Hammarby IF, Stefan Karlsson, Djurgårdens IF, Månz Karlsson, Åtvidabergs FF, Johan Persson, Hammarby IF, Joakim Wulff, Varbergs BoIS, Juan Robledo, ingen ny klubb.

GIF SundSvall nyförvärv: Leo Englund, Skellefteå FF, Johan Lundgren, Örgryte IS. förluster: Johan Sjöberg, Skellefteå FF, Oscar Berglund, Östers IF.

SyrIanSka FC nyförvärv: Saman Ghoddos, Magnus Berglöf. förluster: Anders Bååth, Gefle IF, Christian Demirtas, SV Wiesbaden, Alexander Michel, ingen ny klubb, Dwayne Miller, ingen ny klubb, Robert Massim, ingen ny klubb, Haris Skenderovic, ingen ny klubb, Isa Demir, ingen ny klubb, Suleyman Sleyman, ingen ny klubb,

varberGS boIS nyförvärv: Sinan Ayranci, Hammarby IF (lån), Robert Bagger, Ljungskile SK, Pierre Tillman, Pontus Johansson, Torslanda IK, Mathias Strinäs, Norrby IF, Anton Sandberg Magnusson, Robin Tranberg, Hammarby IF, Joakim Wulff, Östers IF. förluster: Arif Azemi, ingen ny klubb, Oliver Nedanovski, ingen ny klubb, Modou Barrow, Östersunds FK, Pär Asp, ingen ny klubb, Dan Sadé, ingen ny klubb, Muhamed Dizdar, Assyriska BK, Patrik Larsson, ingen ny klubb, Anders Carlsson, Tvååkers IF, Gabriel Altemark Vanneryr, GAIS.

IFk värnamo nyförvärv: Benjamin Fadi, Malmö FF,

änGelholmS FF nyförvärv: Rasmus Lindgren, Helsingborgs IF (lån), Eric Pothast, Marquette Golden Eagles. förluster: Andreas Grahm, Kristianstads FF, Jonas Nilsson, ingen ny klubb.

ÖSterS IF nyförvärv: Pa Konate, Malmö FF (lån),

ÖSterSundS Fk nyförvärv: Luka Peric, Zalgiris Vilnius, Douglas Bergqvist, Exeter City, Modou Barrow, Varbergs BoIS, Tomas Peciar, Greenock Morton FC, Connor Ripley, Middlesbrough FC (lån), Seon-Min Moon, ingen ny klubb, James Baldwin, Shortwood United, Brwa Nouri, Dalkurd FF, Alex Dyer, Welling United. förluster: Filip Rogic, AFC United (lån), Rasmus Lindkvist, Vålerenga IF, Robin Fryklund, ingen ny klubb, Taylor Morgan, ingen ny klubb.


Superettan 2014 Spelprogram

omgång 5

Matchdatum är fastställda fram till omgång 15.

omgång 1 Fre 5 april 16:00: Degerfors–Varbergs BoIS 16:00: Husqvarna–Landskrona 16:00: GIF Sundsvall–Jönköpings S Lör 6 april 16:00: IFK Värnamo–GAIS 17:00: Syrianska FC–Sirius Lör 6 april 17:00: Ljungskile SK–Östersund 18:15: Ängelholm–Öster Sön 7 april 19:20: Assyriska–Hammarby

omgång 2 Fre 11 april 19:20: Öster–Assyriska Lör 12 april 15:00: Östersund–IFK Värnamo 16:00: Varbergs BoIS–Syrianska FC Sön 13 april 18:15: GAIS–GIF Sundsvall Mån 14 april 19:00: Jönköpings S–Ängelholm 19:00: Landskrona–Ljungskile SK 19:20: Hammarby–Degerfors Tis 15 april 19:20: Sirius–Husqvarna

omgång 3 Tor 17 april 19:20: Landskrona–Syrianska FC Lör 19 april 15:00: Östersund–Husqvarna Sön 20 april 16:00: GAIS–Ljungskile SK 17:00: Assyriska–Degerfors 18:15: Öster–GIF Sundsvall Mån 21 april 17:00: Sirius–Varbergs BoIS 19:20: Hammarby–Ängelholm Tis 22 april 19:20: Jönköpings S–IFK Värnamo

omgång 4 Fre 25 april 19:20: Syrianska FC–Östersund Lör 26 april 16:00: Husqvarna–GAIS 16:00: Varbergs BoIS–Landskrona Sön 27 april 17:00: Ljungskile SK–Jönköpings S 18:15: IFK Värnamo–Öster Mån 28 april 19:20: Degerfors–Sirius Tis 29 april 19:20: Ängelholm–Assyriska Ons 30 april 15:15: GIF Sundsvall–Hammarby

Tor 1 maj 17:00: Landskrona–Sirius (prel.) Fre 1 maj 19:20: GAIS–Syrianska FC Lör 3 maj 16:00: Jönköpings Södra–Husqvarna 16:00: Östersund–Varbergs BoIS 16:00: Ängelholm–Degerfors Sön 4 maj 17:00: Assyriska–GIF Sundsvall 18:15: Hammarby–IFK Värnamo Mån 5 maj 18:45: Öster–Ljungskile SK

omgång 6 Ons 7 maj 19:00: Syrianska FC–Jönköpings S 19:00: Sirius–Östersund 19:00: Degerfors–Landskrona Tor 8 maj 19:00: Ljungskile SK–Hammarby 19:00: Varbergs BoIS–GAIS 19:00: IFK Värnamo–Assyriska 19:00: GIF Sundsvall–Ängelholm Fre 9 maj 19:20: Husqvarna–Öster

omgång 7 Lör 10 maj 16:00: Östersund–Landskrona Sön 11 maj 18:00: GIF Sundsvall–Degerfors 18:00: Assyriska–Ljungskile SK Mån 12 maj 19:00: Hammarby–Husqvarna 19:00: Öster–Syrianska FC 19:00: Jönköpings S–Varbergs BoIS 19:00: Ängelholm–IFK Värnamo 19:00: GAIS–Sirius

omgång 8 Fre 16 maj 19:20: Landskrona–GAIS Lör 17 maj 16:00: Sirius–Jönköpings Södra 16:00: Husqvarna–Assyriska 16:00: IFK Värnamo–GIF Sundsvall 17:00: Degerfors–Östersund Sön 18 maj 18:15: Syrianska FC–Hammarby Mån 19 maj 19:00: Ljungskile SK–Ängelholm 19:20: Varbergs BoIS–Öster

omgång 9 Fre 23 maj 19:00: Öster–Sirius Lör 24 maj 16:00: GIF Sundsvall–Ljungskile SK

16:00: Hammarby–Varbergs BoIS 18:15: Jönköpings S–Landskrona Sön 25 maj 18:30: Assyriska–Syrianska FC Mån 26 maj 19:00: IFK Värnamo–Degerfors 19:00: Ängelholm–Husqvarna 19:20: GAIS–Östersund

omgång 10 Fre 30 maj 19:00: Östersund–Jönköpings Södra 19:20: Ljungskile SK–IFK Värnamo Lör 31 maj 16:00: Degerfors–GAIS 16:00: Varbergs BoIS–Assyriska 16:00: Syrianska FC–Ängelholm 18:15: Landskrona–Öster Sön 1 juni 18:15: Husqvarna–GIF Sundsvall Mån 2 juni 19:20: Sirius–Hammarby

omgång 11 Lör 7 juni 16:00: Ljungskile SK–Degerfors 16:00: Assyriska–Sirius 16:00: Ängelholm–Varbergs BoIS 18:15: GIF Sundsvall–Syrianska FC Sön 8 juni 18:15: Hammarby–Landskrona Mån 9 juni 19:00: Öster–Östersund 19:00: Jönköpings Södra–GAIS 19:20: IFK Värnamo–Husqvarna

omgång 12 Lör 14 juni 16:00: GAIS–Öster 16:00: Husqvarna–Ljungskile SK 18:00: Degerfors–Jönköpings Södra Sön 15 juni 17:00: Sirius–Ängelholm 18:00: Syrianska FC–IFK Värnamo 18:15: Östersund–Hammarby Mån 16 juni 19:00: Landskrona–Assyriska 19:20: Varberg–GIF Sundsvall

omgång 13 Ons 18 juni 19:00: Husqvarna–Degerfors 19:20: Hammarby–GAIS 15:00: Ljungskile SK–Syrianska FC Sön 22 juni 16:00: GIF Sundsvall–Sirius 18:00: Assyriska–Östersund

18:15: Ängelholm–Landskrona Mån 23 juni 19:00: IFK Värnamo–Varbergs BoIS 19:20: Öster–Jönköpings Södra

omgång 14 Ons 25 juni 19:00: Östersund–Ängelholm 19:00: Landskrona–GIF Sundsvall 19:00: Syrianska FC–Husqvarna 19:00: GAIS–Assyriska Tor 26 juni 19:00: Jönköpings S–Hammarby 19:00: Degerfors–Öster 19:00: Sirius–IFK Värnamo 19:00: Varbergs BoIS–Ljungskile SK

omgång 15 Tor 26 juni 16:00: Ängelholm–GAIS Lör 28 juni 16:00: GIF Sundsvall–Östersund Sön 29 juni 14:45: Syrianska FC–Degerfors 15:00: IFK Värnamo–Landskrona 15:00: Ljungskile SK–Sirius 17:00: Husqvarna–Varbergs BoIS 18:15: Hammarby–Öster Mån 30 juni 19:00: Assyriska–Jönköpings S

gaiS övriga matcher Omgång 16: Omgång 17: Omgång 18: Omgång 19: Omgång 20: Omgång 21: Omgång 22: Omgång 23: Omgång 24: Omgång 25: Omgång 26: Omgång 27: Omgång 28. Omgång 29: Omgång 30:

Ängelholm (hemma) IFK Värnamo (hemma) Sundsvall (borta) Husqvarna (hemma) Ljungskile (borta) Varbergs BoIS (hemma) Syrianska FC (borta) Sirius (borta) Landskrona (hemma) Östersund (borta) Degerfors (hemma) Jönköping Södra (hemma) Öster (borta) Hammarby (hemma) Assyriska (borta)

Läsvärdet 2014 erbjudanden vecka 13 för alla som läser göteborgs-posten

Äventyrsbad och vetenskap!

Allt för Baby & Barn.

Vårhelg i Båstad.

Åk till Skövde och äventyrsbadet Arena Skövde och Balthazar Science Center. Pris 2328 kr/2 vuxna, 2 barn, (ord pris 3325 kr) inkl 2 hotellnätter inträden, middag m m. Gäller helger och lov mars–maj. Boka på billingen@ scandichotels.com 997:RABATT eller 0500-7450 22. Uppge Läsvärdet.

Den 28–30 mars är det återigen dags för populära Baby & Barn på Svenska Mässan. Med Läsvärdet betalar du 100 kr (ord pris 140 kr) för inträdet söndag den 30 mars. Erbjudandet gäller max 40:2 pers/kort. Mer info på babybarn.se. RABATT Välkomna!

Unna dig ett dygn på Hotel Skansen i Båstad. Njut av Läsvärdetpaket för 1290 kr/pers (ord pris 1925 kr) inkl logi, frukost, 5-rätters middag, bubbel på rummet, spa m m. Gäller sön–tors 25 mars– 6 april, 11–23 april samt 25 april–1 maj. 635:RABATT Boka på telefon 0431-5581 20.

Allt det här på ett kort. Läsvärdet är ett kort som ger alla GP-läsare erbjudanden och rabatter på massor av upplevelser och prylar. För att få det behöver du bara registrera dig. Gå in på gp.se/lasvardet och fyll i dina uppgifter. Då får du ditt Läsvärdetkort direkt i mobilen, så att du alltid har det tillgängligt och enkelt kan utnyttja erbjudanden som passar dig. Ha så kul med Läsvärdet!

Läs gp.se mer på /lasva rdet


Inflyttningsklart med havet och naturen som granne.

ADRESS: Sjöbackevägen, Billdal PRISER: 1.965.000-3.970.000:AVGIFT: 2.993-4.979:-/mån

(exkl, värme,vatten och el) RUM: 2-4 rok BOAREA: 53-103 kvm ENERGI: Bergvärmeanläggning ger

låg energiförbrukning

INFLYTTNING REDAN I VÅR! Vi är stolta över att kunna visa upp ett helt nytt bostadsområde. Lägenheterna är inflyttningsklara vilket ger dig möjlighet att njuta

av vårens och sommarens alla sköna stunder på balkongen eller nere vid havet. ett flertal lägenheter är sålda och vi har fler intressenter som planerar att förändra sitt boende från villa till lägenhet, med den bekvämlighet som detta medför. Billdals Sjösida är ett boende med många möjligheter som omfattar tre kvarter med totalt 121 bostadsrätter i tre eller fyra våningsplan. Välplanerade lägenheter med hög standard i storlekarna 2-4 rok. Alla har ljusa balkonger, uteplatser eller terrasser, hiss samt möjlighet till garageplats. gemensamt för alla lägenheter är att de är designade med omtanke och kvalitet in i minsta detalj. GÅ IN PÅ HEMSIDAN OCH SE VILKEN LÄGENHET SOM KAN PASSA DIG. AÖÖA LÄGENHETER ÄR INFLYTTNINGSKLARA.

KILLINGSHOLMEN Billdals Sjösida som ligger i vackra Billdal på Sjöbackevägen erbjuder natursköna omgivningar, nära kust och hav med 20 minuter till Göteborgs storstadspuls.

FASTIGHETSBYRÅN GÖTEBORG VÄSTER SÄRÖVÄGEN 158

för mer information och försäljning ring:

NORDREVIK

ÖRSVIKEN

SNIPEN

KUNGSPORTEN

Mer information om projektet hittar du på:

www.brfbilldalssjosida.se


2 guldbollar, 14 internationella titlar, 106 landskamper – här namn: Henrik Edward Larsson. född: 20 september 1971. familj: Fru Magdalena, barnen Jordan och Janice. Bor: Helsingborg. Klubbar som spelare: Högaborgs BK, Helsingborgs IF, Feye­ noord, Celtic FC, FC Barcelona, Manchester United, Råå IF.

Klubbar som tränare: Landskrona Bois, Högaborgs BK (assisterande), Falkenbergs FF. Landslagsfacit: 106 landskamper, 37 mål. Tre VM­turneringar (1994, 2002, 2006), tre EM­turneringar (2000, 2004, 2008). meriter: VM­brons (1994), Champions League (2005/06,

med Barcelona), fyra skotsk terskap, tre skotska ligacup två Scottish Cup­titlar (med spanska ligamästerskap och supercuptitlar (med Barcelo bollen (1998 och 2004), Gu

Blickar ut mot Europa

Henkes resa startar i Halland (med ett omöjligt uppdrag)

Först skrev Falkenbergs FF in sitt namn i den svenska fotbollshistorien genom att bli det 62:a laget i allsvenskan. Sen skrev Henrik Larsson på som tränare för FFF och satte den halländska klubben på fotbollens världskarta. Nyheten om Falkenbergs tränarförvärv fick rubriker runt om i världen.

Över en natt blev Falkenbergs FF hett stoff, inte minst i Henkes gamla fotbollsländer. Det skrevs om om FFF i De Telegraaf i Holland, i El País i Spanien och i Daily Record i Skottland Den 42-årige helsingborgaren är knappast en vän av rampljus och idoldyrkan. Men Henke har sedan länge accepterat att det är en del av hans vardag. Presterar man stordåd på fotbollsplan, så blir man ett eftertraktat foto-och intervjuobjekt. – Många har frågat mig om höjdpunkten på min karriär. Jag kan inte välja, hur kan jag göra det? Ett VM-brons med landslaget. En vinst i Champions League med Barcelona. En ligatitel med Celtic, när vi stoppade Rangers från att ta sitt tionde raka mästerskap. Hur ska jag kunna välja? Hans ledord, som han gärna understryker är laget före jaget. – Du vinner inte ensam. Men du kan glänsa tillsammans, säger han. Det finns många exempel på hur Henke, med sitt agerande på fotbollsplan, fick andra spelare att lyfta. Fråga Samuel Eto’o och Juliano Belletti, som både serverades av Henrik Larsson-pass när Barcelona vände 0–1 till 2–1 i Champions League-finalen i Paris mot Arsenal 2006. Folk pratar om Ronaldinho, Eto’o och Giuly, sa Arsenals Thierry Henry efter matchen. Jag såg dem inte i dag, jag såg Henrik Larsson. Han

Lugnet före stormen. Henrik Larsson har en tuff uppgift framför sig när hans Falkenbergs FF gör deb

”Jag är en fighter. Men jag har också blivit mer känslosam med åren.” kom in, han ändrade spelet, han dödade matchen för oss. Henrik Larsson gjorde skillnaden. – Vi festade hela natten lång. På morgonkvisten fixade jag taxibilar till hela gänget, men när jag och Magdalena skulle åka själva, så fick det bli i vaktens pickup, utan säten. Vi kom välbehållna till hotellet. Magdalena nynnade på Champions League-sången Campione, Campione. Vi hörde någon stämma in, det var Thiago Motta. Sedan fyllde Mark van Bommel och Giovanni van Bronckhorst på. Det blev magiskt. Henke må ibland Ha gjort mer eller mindre bra insatser på plan, men ingen har någonsin kunnat beskylla honom för att smita undan. Gör ditt jobb, spring tills du blir utbytt. Han nådde långt längre än vad många trodde, inte minst de som betecknade honom som liten och klen i de tidiga tonåren. – Jag var hyfsat bra som 13-åring, sedan växte alla ifrån mig, minns Henke.

Då kom tvivlen från omgivningen och det smittade av sig. Det sved, men han bet ihop och några år senare kom tvivlen på skam. – När jag var 15–16 tog min karriär fart igen och som 17-åring fick jag göra A-lagsdebut i Högaborg, berättar Henke. Han valde att stanna fyra år i Högaborg och nobbade de första locktonerna från storklubben Helsingborgs IF. – Jag kände mig inte redo, helt enkelt, säger Henke. Då kombinerade han sitt fotbollsspelande med att jobba som fritidsledare. – Ett fantastiskt roligt, jobb, det bästa jag haft vid sidan om fotbollen, säger Henke. Att måna om ungdomar, det gjorde han då och det har han fortsatt med. En bättre tillvaro för barn och ungdom, är devisen för Jonsters Charity, en Helsingborgsbaserad insamlingsstiftelse. Henrik Larsson är en av många som är involverade.

– Det kan handla om välgörenhetsgolf eller andra tillställningar för att samla in pengar, berättar han. Om mitt namn kan generera pengar, så ställer jag gärna upp om jag har tid. På Helsingborgs lasarett håller Henrik Larsson-rummet på att inredas, också det inom ramen för Jonsters Charity. – Ett sätt att lysa upp en alldeles för grå miljö, säger Henke. Jag minns hur trist och blekt det var när min grabb Jordan låg inne för lunginflammation. Nu ska Henkes rum prydas med bilder från hans karriär, med sköna färger och mysiga möbler. FFF:s nye tränare Har en både mjuk och hård sida. – Jag är en fighter, säger han. Men jag har också blivit mer känslosam med åren, inser att livet är skört. Hans uppväxt var tuff. Han mobbades för sin mörka hudfärg och tog ibland till knytnävarna för att försvara sig. – Jag kom hem en dag, ganska blåslagen, efter att ha fått stryk i någon fajt. Min äldre brorsa undrade vad som hänt. Jag berättade. Vi gick tillbaka till ungdomsgården och jag pekade ut vem som slagit mig. Jag vet inte vad brorsan sa eller gjorde, men killen rörde mig aldrig mer. Och det kändes skönt att någon ställde upp.


NykomliNgeN satsar lokalt

är Henrik larssons otroliga karriÄr

ka ligamäsptitlar och d Celtic), två h två spanska ona), gulduldskon

(2001), Tidernas guldboll (2005). allsvensk poängkung (2007, 2008). utmärkelser: Hedersdoktor vid University of Strathclyde, glasgow (2005), riddare av brittiska Imperieorden (2006), årets Victoriastipendiat (2007), konungens medalj av 8:e storleken.

Att hitta en talang. Att nosa upp guldkorn. Falkenbergs FF satsar på närodlat. Mer än hälften av A-truppens spelare stammar från klubbar nästgårds eller är egna produkter. – Vi är dåliga, generellt inom svensk fotboll, på att ge guldkornen som finns runtomkring chansen, vi föredrar att köpa från andra lag eller länder, säger Pär Zetterberg, styrelseledamot i klubben och talangen personifierad när han som 15-åring efter bara en handfull matcher med Falkenbergs A-lag plockades upp av belgiska Anderlecht som ungdomsproffs. Det var starten på en resa som bland annat gav 43-åringen sex belgiska och tre grekiska ligaguld, titeln ligans bäste i Belgien två gånger och inte minst en svensk guldboll. Falkenbergs FF:s styrelse har ett uttalat mål att i första hand satsa på talanger i närområdet och på det viset bygga för framtiden. – Ska vi ha en positiv utveckling måste vi börja tänka så och det gäller inte bara Falkenberg utan svensk fotboll över huvud taget, säger Pär Zetterberg. När färskingarna FFF möter MFF borta i sin första allsvenskan match är det fotbollskompetens med rötter i klubbar som Vinberg, Stafsinge och Skrea som ställs mot mästarna och maratonledarna.

Bild: Pernilla WaHlman

tror på närodLat. Pär Zetterberg, styrelseledamot i Falkenbergs FF. Bild: Håkan JoHansson

but i allsvenskan. ”Jag har en plan för hur jag vill att vi ska spela, men är inte slav under den”, säger Henke.

Fotbollen blev tidigt Henrik Larssons käraste leksak, det är den förresten fortfarande. Då som spelare, nu som tränare. Och likaväl som han siktade högt som spelare, lika höga mål har han med sin tränarkarriär. – Ambitionen är att komma ut i Europa igen, erkänner Henke utan omsvep. Falkenberg kan bli en första språngbräda, men han står verkligen inte inför någon enkel uppgift. Henrik Larsson är mannen som ska leda FFF:s mission impossible – att klara nytt allsvenskt kontrakt. – Jag har en plan för hur jag vill att vi ska spela, men är inte slav under den, säger Henke. Han lyssnar gärna på andras åsikter. Ibland kan han ändra sig, vid andra tillfällen står han fast vid sitt. – Jag vill inte ha ett gäng jasägare runt mig.

”Vi ska ha respekt för våra motståndare, utan att känna rädsla. Vi är elva spelare, de är inte fler.”

Och det tycker jag inte heller att jag har. Om några dagar blir det allvar. Falkenbergs FF begår sin allsvenska debut, på ett förmodat fullsatt Swedbank Stadion i Malmö. Mot mästarna Malmö FF. – Det är klart att man vill att det ska dra igång nu, säger Henke, när vi tar en fika, en dryg vecka före premiären. – Vi ska ha respekt för våra motståndare, utan att känna rädsla. Vi är elva spelare, de är inte fler. Henke har sett MFF live en gång under försäsongen; i cupmatchen mot Ängelholm. Dessutom kollade U21-tränaren Mårten Lundqvist in när Malmö mötte Hammarby, också det i cupen, när resten av FFF-gänget var på träningslägret i Antalya. Henke och FFF valde att skriva ettårskontrakt när han plitade ner sin namnteckning i början av december i fjol.

– Det är en win-win-situation, tycker han. Om någon av parterna, eller båda, inte är nöjd, så blir det inga krångligheter vid ett eventuellt uppbrott. – Det finns en stolthet i Falkenbergs FF, med en djup klubbkänsla som en röd tråd. Visst, de ekonomiska resurserna är små men jag skulle aldrig kräva något som sprängde budgeten och sänkte föreningen. Jag gamblar inte med andras kärlek till klubben. Henke möttes av en spelartrupp som hade massor av positivism – man hade ju vunnit Superettan! Den nye FFF-tränaren såg ett gäng hungriga spelare som brann för sin nya uppgift. Och Henke var försiktig med ändringar. – You don’t fix what’s not broken – du lagar inte det som inte är sönder. Han vill fortsätta att utveckla det spel som FFF var så framgångsrikt med i Superettan. – Vi står inför en tuff uppgift, medger Henke. Antingen gillar man läget eller också lägger man sig ner och dör. Jag föredrar det förstnämnda. Och Henrik Larsson har aldrig backat för utmaningar. Det har mer varit som en tändvätska för honom. Så tänt var det här! anders Flink Falkenberg

”Man märker ganska snabbt vilka som har blicken” – Vi får kämpa för att hålla oss kvar i allsvenskan, säger man något annat är man dum, säger Pär Zetterberg. – Men unga spelare som är hungriga och vill, de kan vara jobbiga att möta. Vad är en talang för dig? – En talang tänker och är närvarande och läser av spelet. Man märker ganska snabbt vilka som har blicken, som är fokuserad och inte tittar på hur skorna ser ut eller håret ligger. Är talang medfödd? – Både och. För vissa är den medfödd, för andra är det en träningsfråga. Men alla måste ju träna mycket, absolut. göran sjögren TT

FFF:S lokala talanger egna produkter: David Svensson och Johannes Vall. från små klubbar väldigt nära: rasmus andersson, arvidstorp. Hampus Svensson och Per karlsson, Vinberg, Daniel Johansson och Christoffer Carlsson, Stafsinge. Carl-Oscar andersson, Skrea. från klubbar lite längre bort men ändå nära: Tibor Joza, leikin. adam eriksson, Sparsör. Källa: Falkenbergs FF.


Bildad: 1970 under namnet Landvetter. Bytte namn till Kopparbergs/Göteborg FC 2004. arena: Valhalla IP. Mästare: –. Publiksnitt 2013: 477 personer. Premiär: Vittsjö GIK (b) 13 april.

GÖTEBORG FC

HolläNDSka bollhållare

Manon meliS

Manon Melis och Lieke Martens är GFC:s nya anfallsduo. En duo som ska skjuta laget till en ny storhetsperiod. – Vi ska vara med och slåss i toppen av tabellen, säger Manon Melis. Göteborg grundades 1621 av Gustav II Adolf. Kunskap om byggteknik hämtades från Nederländerna och holländare utgjorde en majoritet av Göteborgs befolkning. Nu knappt 400 år senare håller GFC och Stefan Rehn på att anlägga en ny holländsk koloni. Förutom Manon Melis och Lieke Martens finns även målvakten Loes Guerts i laget. – Vi bor i samma lägenhetshus alla tre och umgås väldigt mycket. Vi trivs bra ihop, säger Melis och får medhåll av sin landsmaninna. – Det är nästan som att vi bor i samma lägenhet ibland, vi handlar mat tillsammans efter träningen. Göteborg är en väldigt bra stad att bo i, säger Martens.

anfalls-

DUon

Pressen är stor På duon. Mycket av GFC:s anfallsspel kommer gå igenom de två spelskickliga holländskorna. Melis och Martens känner varandra väl efter att ha spelat tillsammans i landslaget under flera år. – Även om vi har bra koll på varandra så måste vi lära känna våra lagkamrater. Där har det varit lite problem... vi har varit borta mycket med landslaget mycket under försäsongen och kanske inte fått så mycket tid med laget som man hade önskat. Men det kommer att lösa sig, det finns många duktiga spelare i det här laget, säger Melis. GöteborG bjuder På reGn och isande

vindar när vi ses nere vid Valhalla. Hemmaarenan där det förhoppningsvis ska bli många holländska mål. – Jag känner faktiskt inte så mycket press på mig, det är klart om man är mållös efter tre, fyra matcher så kanske man tänker lite, säger Melis.

Ålder: 27 år. Klubbar: RVVH (junior), Ldb FC Malmö, Sky Blue, Linköpings FC, Ldb FC Malmö. Position: Anfallare. Kuriosa: Kallas för ”Den flygande holländskan” på grund av sin snabbhet.

– Det är alltid viktigt att göra mål, det är det man bedöms efter som anfallare, säger Martens. I holland fInns det en stor förkärlek för spelsystemet 4–3–3 med mycket bollinnehav. Ett spelsätt som kräver tekniska spelare som han behandla boll i hög fart. Att Stefan Rehn har valt att plocka in tre holländska spelare är ingen slump. – Nästan alla holländska spelare vill ha boll, vi tränar mycket mer teknik i Holland än i Sverige. Fast jag blev lite överraskad över hur mycket teknik vi har i Göteborg, säger Martens.

lieke marteNS Ålder: 21 år. Klubbar: RKVV (junior), sc Heerenveen, VVV-venlo, Standard, FCR Duisburg. Position: Yttermittfältare/ anfallare. Kuriosa: Har tränat mycket freestyle, lagets överlägset mest tekniska spelare.

”Nästan alla holländska spelare vill ha boll, vi tränar mycket mer teknik i Holland än i Sverige” Målet för i år är att återigen etablera sig i toppen och närma sig de två giganterna FC Rosengård (tidigare Ldb FC Malmö) och Tyresö. Men något guldfirande lär det inte bli i Göteborg under hösten. – Vi ska självklart vara ett topplag i år men det kommer att bli svårt att rå på Tyresö framförallt. Vi måste fortfarande få in några fler spelare i laget, vi är lite för få. Men lyckas vi med det så kan vi vara med hela vägen, säger Melis. fredrIk janlInd fredrik.janlind@gp.se 031-62 40 00

5 röster om åretS SäSoNg

ORdfÖRandEn PETER BROnsMan Med de här värvningarna visar vi har gjort visar vi att vi ska vara med och utmana i toppen av tabellen. Manon hade vi följt en längre tid och var en spelare som stod högst upp på vår och Stefans önskelista. En av de bästa anfallsspelarna i serien. Ska bli kul att se vad de kan uträtta.”

DamallSveNSkaN 2014: övergångar AIK nyförvärv: Malin Levenstad, (LdB FC Malmö, utlåningsavtal) Maja Saari, (Mallbackens IF), Filippa Angeldal, (IK Sirius FK) ,Nathalie Björn, (IK Sirius FK), Sarah Storck (IK Sirius FK), Hilde Gunn Olsen (Röa IL NOR) förluster: Jenny Nauwelaerts De Agé (Hammarby), Madicken Stigberg (Älta IF)

EsKIlstunA utd nyförvärv: Kim Arodin (comeback), Elena Sadiku (Kristianstads DFF). Emelie Almesjö (Sirius), Alyssha Chapman, (Sirius), Gaelle Enganamouit, (Spartak Subotica SRB), Sara Thunebro, (Tyresö), Annica Svensson (Vittsjö GIK), Sofie Persson, (Piteå IF) förluster: Emma Salomonsson (Jitex BK), Elina Johansson, (Hammarby), Jenny Johansson (slutar)

FC RosEnGåRd nyförvärv: Anita Asante (Göteborg FC), Kirsten van de Ven (Tyresö), Doris Bacic (Arsenal) förluster: Yoreli Rincon (-), Saga Fredriksson (-), Katrine Veje (Bröndby IF DK), Manon Melis (Göteborg FC), Malin Levenstad (AIK utlåningsavtal), Anna Welin (Vittsjö GIK)

KIF ÖREbRo nyförvärv: Ogonna Chukwudi (Umeå IK), Julia Spetsmark (Sunnanå SK), Sara Nordin (Sunnanå SK), Annika Kukkonen (Sunnanå SK) förluster: Hélen Eke (Hammarby, lån), Sara Larsson (LB07), Fanny Edström (Älta IF)

KRIstIAnstAd nyförvärv: Elisa Vidarsdottir (IBV Vestmannaeyja ISL), Mathilda Nilsson (Sölvsborgs GoIF) förluster: Elena Sadiku (Eskilstuna United DFF), Margrét Lára Vidarsdottir (ska föda barn), Elly Reed (-), Elin Borg (Djurgården)


MiTT tips:

”Har tappat tunga namn”

1

2

3

Har värvat mycket och spännande men samtidigt tappat tunga namn som systrarna hammarström. Rår inte på fC rosengård (Malmö) eller tyresö. Trea i år och möjligtvis ett guld till nästa säsong. /fredrik janlind

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2013

TRUPPEN Målvakter: NY Loes Geurts, 28 NY (Vittsjö) Louise Högrell, 20 Försvarare: Catrine Johansson, 22 Beata Kollmats, 21 NY Kathlene Fernström, 27 NY (Jitex) Stina Segerström, 31 Marlene Sjöberg, 33 MittFältare: Andrine Hegerberg, 20 Anna Ahlstrand, 33 Johanna Almgren, 30 NY Julia Wahlberg, 18 NY (Jitex) NY Sofia Skog, 25 NY (Jitex) Amanda Edgren, 20 anFallare Cathrine Dyngvold, 24 NY Annica Sjölund, 29 NY (JItex) Sara Lindén, 30 NY Lieke Martens, 21 NY (Duisburg) Manon Melis, 27 NY NY (Malmö) tränare: Stefan Rehn NY NY (JItex) Förluster: Anita Asante (FC Rosengård), Yael Averbuch (Washington Spirit), Kristin Hammarström (slutar), Marie Hammarström (slutar), Camille Levin (Sydney FC), Olivia Schough (Bayern München). Ska Lyfta gfC. Lieke Martens och Manon Melis är två tredjedelar av GFC:s holländska koloni. ”Göteborg är en väldigt bra stad att bo i”, säger Lieke Martens. Bild: Nicklas ElmriN

tränaren Stefan rehn

Lagkaptenen MarLene Sjöberg

Svårt att veta riktigt vart man står inför en säsong. Men Tyresö och FC Rosengård får ändå ses som favoriter. Men vi ska vara med och utmana. Vi har många nya spelare och det kommer ta lite tid att få ihop det. Men i år ska vi vara med i toppen och kanske slåss om guldet nästa säsong.”

Linköpings FC nyförvärv: Fridolina Rolfö (Jitex), Kristine Minde (tidigare Hegland, Arna-Björnar, NOR), Katie Fraine (Mallbacken), Tove Almqvist (IFK Nyköping), Aya Noguchi /New York Magic US) förluster: Pauline Hammarlund (Piteå IF), Sofia Lundgren (-), Petra Larsson (Kvarnsvedens IK). Eunice Beckmann (Bayern München GER)

MateriaLaren roLand LundStröM

Vi har gjort ett par riktigt bra nyförvärv som Melis, Martens, Sjölund med flera. Sen vet man aldrig hur det blir när det är så många nya i ett lag. Det känns ändå väldigt spännande med den här säsongen som väntar för oss.”

piteå iF nyförvärv: Hilda Carlén (Hammarby), Pauline Hammarlund (Linköpings FC), Jennifer Egelryd (Sirius), Elin Johansson (Sunnanå), Paulina Hedqvist (Piteå Södra), Frida Abrahamsson (Notvikens IK) förluster: Lydia Williams (-), Lisa Renlund (Umeå IK), Victoria Forsmark (slutar), Lisa Klinga (Tyresö FF, )Hallbera Gisladóttir (Torres, IT), Sofie Persson (Eskilstuna United), Anina Wede (IK Sirius), Anna Westerlund (LSK Kvinner NOR)

Jag hoppas alltid att det ska gå så bra som möjligt. Kul och spännande med många nya spelare och dessutom en ny tränare. Håller tummarna för att det ska lyckas redan första säsong. Ser väldigt spännande ut i alla fall.”

tyresö FF nyförvärv: Tinja-Riikka Korpela, (Lilleström Kvinner, LSK NOR), Fabiana da Silva Simoes (Sao José FC BRA), Rilany Aguiar da Silva (AD Centro Olimpico BRA), Thaisa De Moraes Rosa Moreno ( (AD Centro Olimpico BRA), Mayara da Fonseca Bordin (AD Centro Olimpico BRA) Lisa Klinga (Piteå IF, åter efter lån) förluster: Kirsten van de Ven (FC Rosengård), Sara Thunebro (Eskilstuna United), Ashlyn Harris (Washington Spirit USA), Caroline Graham Hansen (Stabaek NOR), Johanna Frisk (slutat), Jennifer Hermoso (Barcelona ESP), Lilja Björk (Djurgården), Maja Ohlsson (Djurgården), Josefin Andersson (Älta IF)

st e n supporterröSupportern Dom har ju tappat många spelare i år och har en tunn trupp men de bör ändå hålla sig på den övre delen av tabellen. Några fler nyförvärv behövs och då kan det bli riktigt bra. Det ska bli intressant att se vad Rehn kan göra med laget.” /Lotta Schelin

Umeå ik nyförvärv: Lisa Renlund (Piteå IF), Hanna Glas (Sunnanå SK), Tove Enblom (Djurgården), Lisa Lantz (Umeå Södra) förluster: Alexandra Nilsson (slutar), Ogonna Chukwudi (KIF Örebro),Therese Boström (Umeå Södra FF) Caroline Jönsson (slutat) Katrin Jonsdottir (slutat)

Vittsjö gik nyförvärv: Johanna Ejdelind (Stattena IF), Minna Meriluoto (Jitex), Jessica Castenhammar (Stattena IF), Hayley Lauder (Mallbackens IF), Anna Welin (LdB FC Malmö), Jennie Svärd Husu (Huskvarna FF), Sanna Svensson (Åland United FIN) förluster: Loes Geurts (Göteborg FC), Sonja Fransson (-), Ida Ohlsson (-) Louise Andersson (-), Vlora Bajraktaraj (-), Annica Svensson (Eskilstuna United), Kendall Fletcher (Canberra United AUS)


Bildad: 1971. Arena: Åbyvallen. Mästare: 1974, 1976, 1979, 1981, 1989. Publiksnitt 2013: 467 personer. Premiär: Umeå IK FF (h) 13 april.

JITEX BK

Startar om i nybygget

Jitex är ett helt nytt lag. Linn Andersson och Jennifer Falk är de enda som är kvar från förra årets trupp. Men på ett sätt är det första säsongen även för dem. Det var struligt i Jitex förra sä-

”veteran” songen. Blödande ekonomi,

DUoN

sponsorer som hoppade av och ett utdraget bygge av Åbyvallen. Laget klarade sig kvar i allsvenskan, men har fortfarande överlevnaden att tänka på och årets lönekostnader har sänkts med en miljon jämfört med förra. Inför säsongen försvann alla spelare utom två, backen Linn Andersson och målvakten Jennifer Falk. Linn Anderson kom till klubben inför förra säsongen, bröt benet i en träningsmatch i mars och spelade därför inte en enda seriematch. Jennifer Falk kom från Torslanda under hösten, hann spela några matcher men båda känner sig lite som ”nya” i klubben. Och båda ville stanna. – Min kille kommer härifrån, vi köpte lägenhet i december och jag hade inga planer på att flytta. Jag ville spela och visste att här har jag en chans, säger Linn Andersson. – Jag hade precis kommit hit, kände att jag hade fått smak på allsvenskan och ville gärna vara kvar. Och jag såg en möjlighet att få spela, säger Jennifer Falk. Jo, Minna Meriluoto, med meriter från det finska landslaget, försvann till Vittsjö. Därmed är det 20-åriga Jennifer som tar över mellan stolparna. VArendA pLAts kommer att besättas av en

ny spelare nu när Jitex ”startar om”. Nyförvärven kommer bland annat från IFK Kalmar, Öster, Hovås Billdal, Huge och Torslanda. Sist in i truppen var den kanadensiska mittbacken Emily Zurrer, med 67 a-landskamper på meritlistan. 26-åringen gjorde sin första träning i Mölndal för två veckor sedan. Men la-

get är ungt och det finns inte många allsvenska minuter i truppen. Linn, som varit borta i nästan ett år, har inga. Hon kör fortfarande extra rehabträning och skyndar långsamt. – Jag har bara spelat fyra träningsmatcher nu, ingen i 90 minuter. Jag har inte haft något bakslag. Jag springer bra, men eftersom benet är opererat 14 grader utåtroterat så går högerfoten utåt. Och jag går inåt med vänstern sedan jag var liten så det blir ju lite konstigt, säger hon.

”Det är många som inte tror på oss, men jag tror vi har en fördel av att ingen vet någonting om oss ” – Du kan bara springa åt höger. Du kommer att springa av planen, skojar Jennifer. BådA tror stenhårt på Att Jitex kommer att överraska. – Det känns som att det är många som inte tror på oss, men jag tror vi har en fördel av att ingen vet någonting om oss. Vi kommer att få kämpa och slita men vi tror på det, säger Jennifer Falk. – Det är en helt annan stämning i år. Det var lite bittert förra året, och det förstår man ju för det var mycket strul. Nu är vi ett helt annat lag, allting är helt nytt, säger Linn Andersson. Bo steffensen bo.steffensen@gp.se 031-62 47 62

5 röster om årets säsong

OrdFörAndEn LArs CLAssOn Vi tror ju att vi ska ha en chans att klara oss. Vi har ju dragit ner lönerna i år med en miljon och mot Vittsjö i Svenska cupen hade vi en medelålder i laget på 18,5 år. Det kommer att krävas jävlar anamma och det får inte blir för mycket skador. Vi ska ge Kopparberg en match.”

Damallsvenskan 2014: Spelprogram OMgång 1

söndag 13 april 14.00: Vittsjö–Göteborg FC 14.00: Piteå–Linköping 14.00: Jitex–Umeå 15.00: Kristianstad–Tyresö 15.00: AIK–FC Rosengård Måndag 14 april 19.00: Eskilstuna United–KIF Örebro

OMgång 2

Onsdag 16 april 18.45: FC Rosengård–Vittsjö Fredag 18 april 15.00: KIF Örebro–Jitex Tisdag 22 april 19.00: Umeå–Piteå 19.00: Linköping–AIK 19.00: Göteborg FC–Kristianstad Onsdag 23 april 19.00: Tyresö–Eskilstuna United

OMgång 3

Onsdag 23 april 18.45: FC Rosengård–KIF Örebro Lördag 26 april 14.00: Vittsjö–AIK

OMgång 6

söndag 27 april 14.00: Kristianstad–Piteå 16.00: Göteborg FC–Linköping 17.00: Eskilstuna United–Jitex Torsdag 24 juli 19.00: Umeå–Tyresö

Onsdag 14 maj 18.45: Göteborg FC–Tyresö söndag 18 maj 13.00: Umeå–Vittsjö 15.00: Jitex–AIK 15.00: KIF Örebro–Piteå 16.00: FC Rosengård–Eskilstuna United Onsdag 21 maj 18.45: Linköping–Kristianstad

OMgång 4

Onsdag 30 april 18.45: Jitex–Tyresö Torsdag 1 maj 15.00: AIK–Kristianstad 15.00: Piteå–Eskilstuna United 15.00: Umeå–Göteborg FC 15.00: Linköping–FC Rosengård 17.00: KIF Örebro–Vittsjö

OMgång 7

Lördag 24 maj 14.00: Vittsjö–Jitex 15.00: Göteborg FC–KIF Örebro söndag 25 maj 14.00: Kristianstad–Umeå 15.00: AIK–Piteå 16.00: Tyresö–FC Rosengård 17.00: Eskilstuna United–Linköping

OMgång 5

söndag 11 maj 12.30: AIK–Umeå 14.00: Vittsjö–Linköping 14.00: Piteå–Jitex 16.00: Kristianstad–FC Rosengård 16.00: Tyresö–KIF Örebro 17.00: Eskilstuna United–Göteborg FC

OMgång 8

TuFF MATCh. Marta och Tyresö gästar Jitex 30 april.

söndag 1 juni 14.45: FC Rosengård–Göteborg FC 15.00: Piteå–Vittsjö 15.00: Jitex–Kristianstad 16.00: Umeå–Eskilstuna United

16.00: KIF Örebro–AIK Onsdag 4 juni 18.45: Linköping–Tyresö

OMgång 9

Torsdag 5 juni 19.00: Göteborg FC–Jitex Lördag 7 juni 16.00: Kristianstad–Vittsjö söndag 8 juni 14.45: Eskilstuna United–AIK 15.00: FC Rosengård–Umeå 15.00: Tyresö–Piteå Måndag 9 juni 19.00: Linköping–KIF Örebro

OMgång 10

Måndag 23 juni 18.45: Umeå–Linköping Tisdag 24 juni 18.45: Kristianstad–KIF Örebro 19.00: Vittsjö–Eskilstuna United 19.00: Jitex–FC Rosengård Onsdag 25 juni 18.45: AIK–Tyresö Torsdag 26 juni 19.00: Piteå–Göteborg FC


Mitt tips:

”Jumbo om inte allt stämmer”

1

2

3

Helt ny trupp med en medelålder på 18–19 år. Entusiasm och allt att vinnainställning kan ta nya Jitex över nedflyttningsstrecket – men då måste allt stämma. Svårt att tippa något annat än en jumboplats. /Bo Steffensen

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2013

TRUPPEN

Linn Andersson

Jennifer FAlk

Ålder: 25 år. Bor: Lunden. position: Back. ”Jag är liten och snabb, bra på att läsa spelet och offen­ siv. Men jag kan vara lite slarvig ibland i passnings­ spelet.” jobbar: Servitris på restaurang i Linnéstan. kuriosa: Uppväxt i hand­ bollsfamilj i Eskilstuna. Dot­ ter till landslagsmannen Bo ”Bobban” Andersson. Bro­ dern Robin spelar i Guif.

Ålder: 20 år. Bor: Torslanda. position: Målvakt. ”Jag är bra med fötterna och ganska allround, men det finns mycket jag behöver jobba på.” jobbar: Elevassistent. kuriosa: Var tidigare cykel­ bud. Det blev dock lite för mycket för kroppen.

målvakter: Matilda Andersson, 16 NY (Uppflyttad) Jennifer Falk, 20 Försvarare: Robyn Decker, 26 NY NY (Hovås/Billdal) NY (IFK Kalmar) Maja Träff Wiliams, 18 NY NY (IK Huge) Amanda Östervall, 17 NY Linn Andersson, 25 NY (Hovås/Billdal) Anna Furberg, 23 NY Karolin Pettersson, 26 NY (Åland Utd) NY (Seattle) Emily Zurrer, 26 NY mittFältare: Filippa Curmark, 18 NY (IFK Kalmar) NY (Östers IF) Anna Hjälmkvist, 20 NY NY (IFK Kalmar) Anna Oscarsson, 17 NY NY (Torslanda IK) Elin Eklund, 18 NY NY (Stjarnan) Soffia Gunnarsdottir, 26 NY NY (Trollhättans Bois) Ida Pettersson, 17 NY anFallare Alexandra Vera, 17 NY (Husqvarna FF) NY (Torslanda IK) Sofie Erlandsson, 22 NY NY (Mossens BK) Hanna Brorsson, 20 NY NY (Stenungsunds AIF) Malin Thorén, 19 NY NY . tränare: Anders Holmvén NY Förluster: Fridolina Rolfö (Linköpings FC), Kathlene Fernström (Göteborg FC), Annica Sjölund (Göteborg FC), Minna Meriluoto (Vittsjö GIK), Mimmi Löfwenius, (Lilleström SK NOR), Sofie Karlsson (Kungsbacka DFF), Emma Wilhelmsson (Chelsea Ladies), Elin Sandgren, (Kungsbacka DFF), Sofia Skog, (klubb ej klar), Julia Wahlberg (Göteborg FC), Rebecca Johnson (Bergdalens IK), Amanda Fredriks­ son (IFK Kalmar), Sofia Karlsson (Kungsbacka DFF), MIkaela Uthas (Djurgården), Anna Skarin (Hovås Billdal), Leena Puranen (Kungsbacka DFF) trogen duo. Linn Andersson och Jennifer Falk gör sig klara för träning. Nya Åbyvallen är fräsch, Jitex trupp är helt ny. Nu ska bara omklädnings­ rummen bli färdiga också. Bilder: Nicklas ElmriN

tränAren AnderS HoLmvén

LAgkAptenen AnnA HjäLmkviSt

Vi har väl inget med toppen, eller kanske inte ens mitten, att göra. Vår målsättning är att klara kontraktet. Vi har ett nytt och ungt lag. Ålder betyder inte allt men de flesta har ingen allsvensk erfarenhet. Vi har ett snabbt lag, är bra i omställningarna och vi tror på det. Men vi kommer att få en tuff tillvaro. En bra start betyder mycket.”

Omgång 11

Söndag 29 juni 15.00: Eskilstuna United–Kristianstad 15.00: KIF Örebro–Umeå 15.00: Göteborg FC–AIK 16.00: Linköping–Jitex 18.15: Tyresö–Vittsjö onsdag 2 juli 18.45: FC Rosengård–Piteå

Omgång 12

torsdag 3 juli 19.00: Jitex–Göteborg FC Lördag 5 juli 14.00: Vittsjö–Kristianstad 15.00: AIK–Eskilstuna United onsdag 9 juli 18.45: KIF Örebro–Linköping tisdag 29 juli 19.00: Piteå–Tyresö 19.00: Umeå–FC Rosengård

Omgång 13

torsdag 7 augusti 19.00: Göteborg FC–Piteå Lördag 9 augusti 14.00: KIF Örebro–Kristianstad

SjukgymnASt AnnikA LindkviSt

Det kommer att bli jäkligt spännande. Vi har ett helt nytt lag, ett ungt lag. Vi ser bara möjligheter. En jättestor ut­ maning.”

15.00: Eskilstuna United–Vittsjö Söndag 10 augusti 14.00: Linköping–Umeå 16.00: FC Rosengård–Jitex 17.00: Tyresö–AIK

Omgång 14

onsdag 13 augusti 18.30: Umeå–KIF Örebro Lördag 16 augusti 13.00: Piteå–FC Rosengård 14.00: Vittsjö–Tyresö 15.00: Kristianstad–Eskilstuna United 15.00: AIK–Göteborg FC 15.00: Jitex–Linköping

Omgång 15

Söndag 24 augusti 14.00: Piteå–Kristianstad 15.00: AIK–Vittsjö tisdag 26 augusti 19.00: Jitex–Eskilstuna United 19.00: Tyresö–Umeå 19.00: Linköping–Göteborg FC 19.00: KIF Örebro–FC Rosengård

Laget är ju helt nytt och som jag ser det är de underdogs som egentligen har allt att vinna. Unga, hungriga spelare och bra stämning i laget. Då måste man tro på att vi klarar kontraktet.”

Omgång 16

Söndag 31 augusti 14.00: Vittsjö–KIF Örebro 15.00: Kristianstad–AIK 15.00: Göteborg FC–Umeå 16.00: Eskilstuna United–Piteå 16.00: FC Rosengård–Linköping 17:00: Tyresö–Jitex

Omgång 17

torsdag 4 september 19.00: Göteborg FC–Eskilstuna United Söndag 7 september 14.00: Jitex–Piteå 16.00: FC Rosengård–Kristianstad måndag 8 september 19.00: Linköping–Vittsjö 19.00: KIF Örebro–Tyresö tisdag 9 september 19.00: Umeå–AIK

Omgång 18

Söndag 21 september 14.00: Vittsjö–Umeå 14.00: Piteå–KIF Örebro 15.00: AIK–Jitex

Supportern s u p p o r t e r rö st e n Jag tror att det blir tungt. De har för många nya, unga spelare. De får slåss i de nedre regionerna, men klarar kontraktet. /Lars-erik Axefalk

16.00: Tyresö–Göteborg FC 17.00: Eskilstuna United–FC Rosengård måndag 22 september 18.30: Kristianstad–Linköping

Omgång 19

torsdag 25 september 19.00: Göteborg FC–FC Rosengård Lördag 27 september 15.00: AIK–KIF Örebro 15.00: Tyresö–Linköping Söndag 28 september 14.00: Vittsjö–Piteå 15.00: Kristianstad–Jitex 16.00: Eskilstuna United–Umeå

Omgång 20

onsdag 1 oktober 19.00: FC Rosengård–Tyresö Söndag 5 oktober 14.00: Piteå–AIK 14.00: Jitex–Vittsjö 15.00: Umeå–Kristianstad 16.00: Linköping–Eskilstuna United tisdag 7 oktober 19.00: KIF Örebro–Göteborg FC

Omgång 21

Lördag 11 oktober 15.00: AIK–Linköping 15.00: Jitex–KIF Örebro Söndag 12 oktober 14.00: Kristianstad–Göteborg FC 14.00: Vittsjö–FC Rosengård 14.00: Piteå–Umeå 17.00: Eskilstuna United–Tyresö

Omgång 22

Söndag 19 oktober 15.00: Umeå–Jitex 15.00: Linköping–Piteå 15.00: FC Rosengård–AIK 15.00: Göteborg FC–Vittsjö 15.00: Tyresö–Kristianstad 15.00: KIF Örebro–Eskilstuna United Med reservation för ändringar.


allsvenskan, sluttAbell 2013

Allsvensk maratontabell

Malmö FF AIK IFK Göteborg Kalmar FF Helsingborg Elfsborg Djurgården Åtvidaberg IFK Norrköping Häcken Mjällby Gefle Brommapojkarna

30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30

19 17 16 14 14 12 12 11 11 10 10 7 8

6 7 6 10 7 10 8 7 6 7 6 13 8

5 6 8 6 9 8 10 12 13 13 14 10 14

56-30 54-32 49-31 35-26 61-41 49-34 38-44 37-37 45-47 37-41 46-47 34-42 33-54

63 58 54 52 49 46 44 40 39 37 36 34 32

Halmstad

30

7

10

13

32-46

31

Öster Syrianska

30 30

6 3

10 5

14 22

27-43 26-64

28 14

damallsvenskan, sluttAbell 2013 Malmö Tyresö FF Linköping Göteborg FC Umeå Örebro Piteå Vittsjö GIK Kristianstad Jitex

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

17 14 14 9 9 7 7 7 7 5

4 6 4 6 4 8 6 6 3 7

1 2 4 7 9 7 9 9 12 10

55-14 71-24 46-25 33-31 31-29 37-35 31-32 32-34 38-43 20-37

55 48 46 33 31 29 27 27 24 22

Mallbacken Sunnanå

22 22

3 0

7 5

12 17

17-40 15-82

16 5

superettan, sluttAbell 2013 Falkenbergs FF Örebro SK

30 30

19 17

5 10

6 3

63-31 52-21

62 61

GIF Sundsvall

30

16

10

4

54-35

58

Degerfors Hammarby Ängelholms FF Gais Assyriska FF Ljungskile Östersund Jönköpings Södra Landskrona BoIS

30 30 30 30 30 30 30 30 30

14 13 11 12 12 12 10 11 9

10 8 10 7 6 3 9 5 5

6 9 9 11 12 15 11 14 16

52-41 34-28 55-47 45-47 42-44 34-31 39-38 39-44 40-48

52 47 43 43 42 39 39 38 32

Varbergs BoIS IFK Värnamo

30 30

9 7

5 10

16 13

47-65 30-51

32 31

Örgryte Brage

30 30

5 2

13 6

12 22

23-40 21-59

28 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

Malmö FF IFK Göteborg AIK IFK Norrköping IF Elfsborg Helsingborgs IF Djurgårdens IF Örgryte IS GAIS Halmstads BK Örebro SK Hammarby IF Östers IF Landskrona BoIS Kalmar FF Degerfors IF Åtvidabergs FF Sandvikens IF Trelleborgs FF IK Brage IK Sleipner BK Häcken Gefle IF IFK Malmö GIF Sundsvall IFK Eskilstuna Västra Frölunda Jönköpings Södra IS Halmia Gårda BK Mjällby AIF IFK Sundsvall Brommapojkarna Västerås SK Syrianska FC IK Sirius Råå IF Ljungskile SK Westermalms IF Umeå FC IFK Uddevalla Hallstahammar Stattena IF Motala AIF Redbergslids IK Ludvika FfI IK Oddevold IFK Luleå IF Saab Reymersholms IK Norrby IF BK Derby Assyriska FF Brynäs IF Enköpings SK Högadals IS Västerås IK IFK Holmsund Sandvikens AIK IK City Billingsfors IK

78 81 85 73 70 63 58 56 54 51 45 46 33 34 26 29 18 21 17 18 16 13 13 13 14 14 10 10 11 8 7 5 4 4 3 3 2 2 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

1859 1911 2007 1717 1666 1503 1403 1306 1253 1259 1098 1112 794 800 668 658 452 471 446 408 352 354 344 297 348 317 240 220 244 176 190 130 116 96 90 74 44 56 44 26 44 44 44 33 22 22 26 22 26 22 22 26 26 26 26 22 22 22 22 22 22

912 915 844 736 677 680 568 487 464 446 392 380 295 261 250 234 163 165 131 126 137 111 92 90 73 86 64 67 61 53 51 36 28 23 20 15 16 11 10 8 6 6 8 6 5 6 5 4 4 4 3 3 4 2 3 3 2 3 2 1 0

472 448 528 425 405 324 347 321 294 325 286 257 231 194 176 156 102 81 115 109 61 97 96 63 105 59 65 48 48 52 49 37 30 17 16 19 8 11 7 6 12 12 4 7 5 2 4 6 6 4 6 6 2 8 5 3 5 1 1 4 3

1924/25–2013 475 548 635 556 584 499 488 498 495 488 420 475 268 345 242 268 187 225 200 173 154 146 156 144 170 172 111 105 135 71 90 57 58 56 54 40 20 34 27 12 26 26 32 20 12 14 17 12 16 14 13 17 20 16 18 16 15 18 19 17 19

3319-2223 3569-2555 3329-2748 3043-2480 2807-2576 2853-2327 2222-2010 2153-2048 1969-2029 1794-1928 1505-1616 1617-1841 1166-1014 1207-1501 876-909 1022-1102 649-665 775-948 528-702 493-655 702-738 486-547 385-562 428-619 374-598 560-850 266-395 329-483 351-539 233-324 205-286 161-236 106-191 101-217 88-153 64-134 66-85 54-109 69-120 35-45 58-114 56-114 58-155 35-68 35-60 30-56 20-43 20-44 26-53 27-57 30-52 18-53 17-52 27-63 22-59 24-56 21-66 24-79 24-72 32-83 28-84

Fotnot: Tabellen beräknad efter principen 3 poäng för seger. Hammarby -3 poäng (poängavdrag säsongen 2006)

3208 3193 3060 2633 2436 2364 2051 1782 1686 1663 1462 1394 1116 977 926 858 591 576 508 487 472 430 372 333 324 317 257 249 231 211 202 145 114 86 76 64 56 44 37 30 30 30 28 25 20 20 19 18 18 16 15 15 14 14 14 12 11 10 7 7 3

Källa: SvFF

Allsvensk maratontabell, dam1978–2013 (topp 50) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

LdB FC Malmö* Hammarby IF Sunnanå SK Jitex BK* Öxabäck/Mark IF* Djurgårdens IF* Umeå IK Gideonsbergs IF K/Göteborg FC* Älvsjö AIK Mallbackens IF Bälinge IF Kristianstads DFF* Linköpings FC* Sundsvalls DFF* Stattena IF AIK KIF Örebro DFF* GAIS Östers IF* Strömsbro IF Trollhättans IF Tyresö FF Skabersjö IF Alnö IF Rönninge SK Kronängs IF Ope IF IK Brage Främmestads IK Alviks IK Furunäs/Bullm. IK Jakobsbergs GoIF Lönsboda GIF QBIK* Stenkullens GoIK Mariestads BoIS Hackås IF IFK Hallsberg Hammenhögs IF Hornskrokens IF Sidensjö IK SoGK Charlo Skå IK Piteå IF IFK Västerås Nässjö IF Korsträsk IK Södertälje FC-72 IFK Malmö

33 34 32 25 21 23 17 21 18 14 22 19 21 13 12 13 17 12 11 16 11 9 9 7 7 6 7 7 8 7 7 7 5 5 7 6 5 4 5 4 5 5 4 4 4 4 4 3 3 3

710 720 660 522 434 498 374 434 396 296 456 398 446 286 220 258 354 264 230 328 222 182 198 134 118 120 130 114 160 138 118 118 90 90 138 112 106 56 90 72 74 78 72 80 88 72 76 42 54 54

475 349 278 281 271 254 250 242 188 185 167 140 130 128 116 110 101 91 93 90 88 83 83 61 57 55 55 57 51 50 47 45 38 38 30 33 33 31 30 27 26 26 26 23 21 21 21 19 16 16

98 103 121 92 67 66 50 72 69 46 91 81 76 61 26 43 63 57 47 49 46 34 28 23 20 26 22 14 29 17 20 16 12 11 32 20 14 13 9 14 11 9 7 13 15 14 8 6 12 10

137 268 261 149 96 178 74 120 139 65 198 177 240 97 78 105 190 116 90 189 88 65 87 50 41 39 53 43 80 71 51 57 40 41 76 59 59 12 51 31 37 43 39 44 52 37 47 17 26 28

1919-802 1523 1581-1154 1150 1447-1135 955 1252-692 935 1241-611 880 1044-763 828 1048-407 800 1028-597 798 776-627 633 820-421 601 687-802 592 649-745 501 587-1003 466 472-430 445 520-345 374 458-475 373 469-728 366 361-498 330 446-420 326 503-806 319 392-369 310 381-280 283 385-393 277 241-229 206 276-201 191 247-215 191 253-236 187 318-258 185 250-303 182 275-391 167 170-253 161 226-279 151 186-174 126 156-199 125 140-316 122 161-291 119 164-236 113 179-92 106 131-208 99 98-132 95 117-158 89 141-232 87 131-162 85 142-213 82 104-177 78 113-167 77 109-191 71 64-72 63 71-116 60 70-108 58

* LdB FC Malmö är inklusive Malmö FF 1981-2006, Jitex BK är inklusive Jitex BK/JG 93 1993-97, Öxabäck/Mark IF är inklusive Öxabäcks IF 197890, Djurgårdens IF är inklusive Djurgården/Älvsjö 2003-06, Kopparbergs/ Göteborg FC är inklusive Landvetter IF 1996-98 och Kopparbergs/Landvetter IF 1999-2003, Kristianstads DFF är inklusive Wä IF 1980-98 och Kristianstad/Wä DFF 1999-2001, Linköpings FC är inklusive BK Kenty 1998-2002, Sundsvalls DFF är inklusive GIF Sundsvall 1978-84, Östers IF är inklusive FK Växjö 1978-80 och Öster/Växjö IF 1981, KIF Örebro DFF är inklusive Karlslunds IF 1984-2004, samt att QBIK är inklusive Quinnornas BIK 1979-82. Fotnot: Tabellen avser de år serien haft SM-status. Beräknad efter principen 3 poäng för seger. Källa: SvFF

Marknadsföreningens Dag 9 maj 2014 • 09.00 - 16.15 • Svenska Mässan

Vi utlovar en spännande och inspirerande heldag med föreläsare av toppklass. Vi bjuder också på en mångfacetterad minimässa med intressanta företag att besöka där vi fokuserar på nätverkande med personer som du, aktiva i näringslivet och akademin.

Stefan Hyttfors

Lars Wallin

Karin Adelsköld

Anna Hallström

Magnus Rosén

Christer Olsson

Vågar du förändra och lämna det hierarkiska och skapa en ny era uppbyggd på miljontals små nätverk?

Sveriges mest kända couture designer.

Humor & kommunikation.

Framtidens modiga ledare.

Följa strömmen eller göra det motsatta?

Den som vill mest vinner!

Framtid • Kommunikation • Kreativitet • Trender Guld- och Silvermedlemmar går utan kostnad, övriga medlemmar 995:- exkl. moms, studentmedlemmar 300:- inkl. moms, gäster 1 395:- exkl. moms. Anmäl dig NU för att vara säker på en plats på www.mig.se Hjärtligt välkommen!

SMAKA PÅ GOTEBORG G Ö T E B O R G S R E S TA R A N G F Ö R E N I N G WWW.GOTEBORG.COM

Står för underhållningen

Arrangör

Bjuder på smakrik lunch


GÖTEBORGS-POSTEN fREdaG 28 maRS 2014

OFFICIELL DRYCKESLEVERANTÖR TILL IFK GÖTEBORG

Att ha en egen källa, det är frihet. Att ha ett eget öl, det är kärlek. Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ölet är bryggt enbart på malt, humle, jäst och det rena klara vattnet från Åbro källa. Så har vi g jort sedan 1856 och så kommer vi alltid att göra. www.abro.se

Alkohol kan skada din hälsa.

xxxxx

21


DIVISION 1 SÖDRA

”Vi kan slå alla lag” Förra säsongen kom Utsikten femma i division 1. – Vi kan slå alla. Kapaciteten har vi, nu gäller det att orka hela serien, säger lagets tränare (tillsammans med Thomas Heed) Janne Carlsson.

Arkivbild: NicklAs ElmriN

Nytt NamN. Stellan Carlsson är ett av Öis nyförvärv inför årets säsong.

”Pressen är eN UtmaNINg” Öis är storfavorit till att studsa upp från division 1. Samtidigt är man laget som alla vill slå. – Så är det, det är något som vi vet om, säger tränaren Marcus Lantz. Öistränaren har till stora delar ett nytt lag. Borta är spelare som Johan Lundgren, Peter Abrahamsson och Emil Karlsson. Spelare som ersatts av mindre namnkunniga spelare. – Jag tycker att vi har en bra konkurrenssituation i truppen. Det finns nästan två spe-

lare på varje position och jag hoppas verkligen killarna sporras av det och tar det på rätt sätt. Det kommer att vara en kamp på varje träning om vem som ska få spela, säger Lantz. öIs har på kort tId värvat Robin Kacaniklic och Robin Ingvarsson. Efter de två mittfältarna är det nu färdigvärvat för klubben.

Örgryte IS Nyförvärv: Johan Hagman (Qviding), Carl Hawunger (uppflyttad), Faramarz Gosheh (uppflyttad), Andreas Östling (Västerås), Sebastian Ohlsson (IFK Göteborg), Robin Kacaniklic (Kristianstads FF), Meriton Qoraj (uppflyttad), Robin Ingvarsson (BK Forward), Stellan Carlsson (Rynninge IK). Förluster: Peter Abrahamsson (Häcken), Tommy Lycén (Västra Frölunda), Christofer Bengtsson (Västra Frölunda) , Johan Lundgren (Sundsvall), Emil Karlsson (klubb ej klar).

– Det tror jag, det skulle vara om det dök upp något extremt bra, säger Lantz. försäsongen är Inte riktigt över för Öis. Det nya spelsystemet börjat sätta sig men det råder ett stort frågetecken kring målskyttet. – Vi har inte gjort tillräckligt mycket mål under försäsongen. Det är inget snack om det, men det kommer att komma när spelarna lär sig och anpassar sig mer till vårt nya sätt att spela. Ni kommer att vara laget alla vill slå, känner ni pressen? – Jag ser det mer som en utmaning. Om man vill komma någon vart i karriären så ska man kunna spela under press. Men vi har en spännande grupp med både rutinerade spelare och lite yngre och hungrigare spelare, säger Marcus Lantz. fredrIk janlInd fredrik.janlind@gp.se 031 - 62 40 00

”VI har Vårt eget spel och tror på det” – Truppen är ung och talangfull men inte särskilt bred. Det säger Qvidings tränare Bosko Orovic inför årets division 1-spel. Qviding har åkt på en del skador under försäsongen som ytterligare har decimerat den redan tunna truppen, men det har ändå gått ganska bra i träningsmatcherna som har varit mot tämligen bra lag. Till exempel mot allsvenska Halmstads BK med flera ordinarie spelare i truppen hemma på Härlanda park. – Vi förlorade visserligen med 0–1 men det var en helt okej match för vår del, säger Orovic. Mot superettalaget Ljungskiles A-lag blev det målrikt. Qviding ledde med 3–2, men

Ljungskile vände och vann med 5–3. – Det är enda matchen där vi har släppt in så många mål. Annars har vi på de sex första träningsmatcherna bara släppt in sex, sju mål. Assyriska, som slog Utsikten i finalen i Västra cupen, besegrades med 2–0 efter mål av Mentor Zhubi och Jesper Jörnvik.

QVIDINg FIF Nyförvärv: Rasmus Iversen (Häcken), Nikolas Sharro (Sävedalens IF), Joakim Hall (Häcken), Mergim Kica (Utsikten), Linus Olsson (från U-21), Arvin Shoajei (Torslanda), Malik Koné (från U-21), Agon Beqiri (Trollhättan), August Wengberg (tillbaka från spel i USA), Fredrik Alnäs (IFK Göteborgs U-trupp). Förluster: Ronald Mukiibi (Häcken), Alexander Jeremejeff (Häcken), Julio Mosele (klubb ej klar), Chris Mbamba (klubb ej klar), Simon Petkovski (Torslanda), Hannes Nordström (Lindome Gif, lån), Daniel Psag (slutar), Martin Rörfeldt (Frölunda, lån), Johan Hagman (Örgryte).

– Vi luftade rätt många spelare och dominerade matchen mer eller mindre, säger Orovic. Samma duo, Zhubi och Jörnvik, stod för målen i segermatchen mot Norrby med 2–0. – Vi för oftast matcherna, även mot lag som Halmstad och Ljungskile. Vi har vårt eget spel och tror på det, men det gäller ju att få till målen också, säger Orovic. I QvIdIngs trupp är trion Mentor Zhubi, Arash Bajat och Marco Kotilainen äldst. Resten är mer eller mindre ett juniorlag, födda 1993–95. – Snittåldern i truppen ligger kring 20 år, säkert lägst i hela serien, på gott och ont, säger Orovic. Orovic spår att Öis, Trelleborg och Oddevold blir topplag i serien. – Jag tror inte att något lag rycker loss i toppen, utan att serien avgörs i slutomgångarna. ralf Börjesson ralf.borjesson@gp.se 031 - 62 40 09

”Kikens” problem förra året var i första hand att man hade svårt att få hål på de sämst placerade motståndarna. Att bara ta sju av 18 möjliga poäng av de tre lagen som åkte ur duger förstås inte om man vill vara ett topplag. Janne Carlsson hävdar att Utsikten har en trupp med bättre spets och högre lägstanivå den här säsongen. – Nu ska vi försöka ta ett steg till jämfört med förra året, säger Carlsson. rutInen I laget står försvarstrion Jon Stockhaus, Daniel Forsell samt lagkaptenen Robin Jonsson för. Sedan finns det flera unga och lovande spelare också. Till exempel mittfältaren Niklas Olsson, 21, och nyförvärvet från Blåvitt, 19-årige försvararen David Gutierrez Arvidsson. – Niklas spelade näst flest matcher av alla i laget förra säsongen, och ser ut att ha vuxit till sig ytterligare, säger Carlsson. Nyligen spelade Utsikten final i Västra cupen mot division 2-laget Assyriska BK och förlorade med 0–1. Träningsmatcherna har varit lite upp och ner. – Åtta matcher på 20 dagar är lite väl mycket så vi har fått ta det ganska lugnt på träningarna. Men förhoppningsvis får vi nytta av detta längre fram även om spelarna är lite slitna just nu, säger Carlsson. Carlsson har Ingen jättekoll på motståndarna, men tippar att Öis, Trelleborg och Oddevold blir starka över 26 matcher. – Vi måste sätta vårt försvarsspel. Klarar vi det tror jag vi har helt okej möjligheter att hävda oss i serien, säger Carlsson. Som tidigare nämnts – Anton Hysén är inte kvar i Utsikten. Han är i USA och ska spela med amatörlaget Myrtle Beach Mutiny i South Carolina. Och pappa Glenn är assisterande tränare när han hinner. ralf Börjesson ralf.borjesson@gp.se 031 - 62 40 09

UtsIkteNs BK Nyförvärv: Hussein Chith (Västra Frölunda IF), David Gutierrez Arvidsson (IFK Göteborg), Jon Stockhaus (Assyriska BK), Per Nylander (Assyriska BK), Petter Nordin (uppflyttad junior), Anders Mogren (IK Gauthiod), David Prochazka (Västra Frölunda), Daniel Tidstrand (Gais), Victor Kalasho (uppflyttad junior), Joakim Edström (Gais), Luka Mijaljevic (Ljungskile SK). Förluster: Mikael Hedlund (slutar), Gabriel Wehling (slutar), Felix Sehlström (Assyriska), Henrik Nikkilä (slutar), Anton Hysén (Myrtle Beach, USA), Andreas Palmquist (FC Linné), Martin Dohlsten (slutar), Mergim Kica (Qviding), Daniel Albano Neves (Assyriska), Sonny Karlsson (klubb ej klar), Dan Mönell (Moss, Norge), Tommy Lycén (Västra Frölunda).


Spelprogram

omgång 21 Lördag 27 september 15.00: OskarshamnÖrgryte. Lördag 27 september 16.00: Utsikten-Lunds BK. Söndag 28 september 15.00: Qviding-Skövde.

omgång 1 Fredag 18 april 17.00: Uddevalla-Utsikten. Måndag 21 april 17.00: Örgryte-Skövde AIK, FC Trollhättan-Qviding.

omgång 22

omgång 2

Fredag 3 oktober 19.00: Qviding-Norrby. Lördag 4 oktober 16.00: Utsikten-Örgryte.

Lördag 26 april 15.00: Halmia-Örgryte, Qviding-Oskarshamn. Måndag 28 april 19.00: Utsikten-FC Trollhättan.

Lördag 11 oktober 16.00: Skövde-Utsikten. Måndag 13 oktober 19.00: Örgryte-Qviding.

omgång 23

omgång 24

omgång 3 Lördag 3 maj 16.00: Oskarshamn-Utsikten. Söndag 4 maj 15.00: Qviding-Halmia. Tisdag 6 maj 19.00: Norrby-Örgryte

omgång 4 Söndag 11 maj 17.00: Örgryte-Kristianstad. Måndag 12 maj 19.00: Utsikten-Qviding.

Arkivbild: CArl SAndin

NyTT år – Ny Serie. Öis hemmapremiär spelas 21 april.

Lördag 17 maj 15.00: Motala-Örgryte. Söndag 18 maj 15.00: Qviding-Trelleborg. Måndag 19 maj 19.00: Utsikten-Halmia.

omgång 6 Lördag 24 maj 16.00: Trelleborg-Utsikten, Örgryte-Uddevalla. Måndag 26 maj 19.00: Oddevold-Qviding.

omgång 7 Söndag 1 juni 15.00: Qviding-Lunds BK. Måndag 2 juni 19.00: Utsikten-Oddevold, FC Trollhättan-Örgryte.

omgång 8 Lördag 7 juni 16.00: Lunds BK-Utsikten. Söndag 8 juni 17.00: Örgryte-Oskarshamn, Skövde AIK-Qviding.

omgång 9 Lördag 14 juni 16.00: Utsikten-Skövde AIK, Qviding-Örgryte.

omgång 25

omgång 10

omgång 16

Måndag 23 juni 19.00: Norrby-Qviding, Örgryte-Utsikten.

Lördag 23 augusti 15.00: Halmia-Qviding. Söndag 24 augusti 16.00: Utsikten-Oskarshamn. Måndag 25 augusti 19.00: Örgryte-Norrby.

Lördag 25 oktober 15.00: Utsikten-Kristianstad. Söndag 26 oktober 15.00: Qviding-Motala Måndag 27 oktober 19.00: Oddevold-Örgryte.

omgång 17

Lördag 1 november 15.00: Kristianstad-Qviding, Norrby-Utsikten, Örgryte-Trelleborg.

omgång 11

omgång 5

Lördag 18 oktober 15.00: Motala-Utsikten. Lördag 18 oktober 16.00: Uddevalla-Qviding. Söndag 19 oktober 18.00: Örgryte-Lunds BK.

Lördag 28 juni 16.00: Trelleborg-Örgryte, Qviding-Kristianstad. Måndag 30 juni 19.00: Utsikten-Norrby.

omgång 12 Lördag 5 juli 16.00: Motala-Qviding, Kristianstad-Utsikten. Måndag 7 juli 19.00: Örgryte-Oddevold.

omgång 13 Lördag 12 juli 15.00: Lunds BK-Örgryte, Qviding-Uddevalla. Lördag 12 juli 16.00: Utsikten-Motala.

omgång 14 Söndag 10 augusti 15.00: Oskarshamn-Qviding. Måndag 11 augusti 19.00: FC Trollhättan-Utsikten, Örgryte-Halmia.

omgång 15 Lördag 16 augusti 16.00: Utsikten-Uddevalla. Söndag 17 augusti 15.00: Qviding-FC Trollhättan. Söndag 17 augusti 17.00: Skövde AIK-Örgryte.

Fredag 29 augusti 19.00: Qviding-Utsikten. Lördag 30 augusti 16.00 Kristianstad-Örgryte.

omgång 26

omgång 18 Söndag 7 september 16.00: Halmia-Utsikten. Söndag 7 september 17.00: Trelleborg-Qviding. Måndag 8 september 19.00: Örgryte-Motala.

division 1 s, sluttabell 2013 Husqvarna

26

17 5

4

42-17

56

omgång 19

Oddevold

26

14 7

5

49-29

49

Lördag 13 september 15.00: UddevallaÖrgryte. Lördag 13 september 16.00: Utsikten-Trelleborg. Söndag 14 september 15.00: Qviding-Oddevold.

Trelleborg 26 Halmia 26 Utsikten 26 FC Trollhättan 26 Sylvia 26 Qviding 26 Skövde AIK 26 Lunds BK 26 Kristianstads FF26

9 7 7 9 8 10 11 12 13

41-38 40-30 33-29 39-36 44-41 34-36 34-36 46-41 38-43

45 43 41 41 38 34 33 32 31

6 5 15 6 5 15 4 5 17

24-39 30-56 25-48

23 23 17

omgång 20 Lördag 20 september 15.00: Lunds BK-Qviding. Måndag 22 september 19.00: Örgryte-FC Trollhättan, Oddevold-Utsikten.

Torslanda Bunkeflo Karlstad BK

14 12 11 12 10 9 9 9 9

26 26 26

gp.se/butiken

MOT LJUSARE TIDER!

Gör ett besök i GP-butiken. Här hittar du allt från trendiga och sköna kläder, fina inredningsprylar och vacker konst till prisvärda viner och köksprodukter i fräck design. Nu har vi fyllt på vår butik med nya lokala leverantörer och utvalda produkter av hög kvalitet. Välkommen in till gp.se/butiken

3 7 8 5 8 7 6 5 4


Bild: Nicklas ElmriN

Blickar framåt. Elfsborgs manager Klas Ingesson följer A-lagsträningen på Borås Arena ledd av chefstränare Janne Mian. Cancern har gett ”Klabbe” benskörhet, men förhoppningen när GP besöker är att rullstolen snart skall skrotas. ”Jag hoppas att den här skiten snart är över. Jag är mycket bättre nu. Nu kan jag resa mig”.

”Här får jag energi” Klas Ingessons nya ledartrojka ska ge Elfsborg ett lyft

En manager, en chefstränare och en strateg – men otydligt? – Är vi oense är det jag som tar besluten, säger manager Klas Ingesson.

I höstas blev Elfsborg utan allsvensk medalj för första gången sedan 2005. Den nya ledar­ gruppen skall se till att avbrottet endast blir ettårigt. – Jag vet vad som krävs och jag tror att jag vet hur jag skall bygga gruppen, säger Klas Ingesson.

Utifrån sett kan Elfsborgs nya tränarkonstel­ lation framstå som luddig. Vem bestämmer? Vem gör vad? Chefstränare Janne Mian, bördig från Majorna och Gunnilse IS, ger sin syn på saken: – Det är lite mer åt ett internationellt håll, med en manager som sköter de stora pen­ seldragen, så finns jag med den lilla penseln och Wettergren som backup som jobbar med individuell utveckling. Dessutom ansvarar Gert Hansen för mål­ vakterna och deras samarbete med backlinjen.

Hur?

– Vi tycker att det här är väldigt intressant

och tydligt. Sedan är det jäkligt intressant om vi kan försvenska det här med manager­ system. Annars har du en tränare som skall springa till en sportchef som skall springa till en ordförande. Ge mandat! är Janne Mians uppfattning i ämnet.

– Jag har alltid haft den uppfattningen att ska du få med en grupp måste du alltid ge den möjlighet att utvecklas och förstå att det inte är jag som bestämmer; att de får vara med och tycka och ta ansvar. Och det är väl det vi har jobbat med nu, att ge dem ansvar. Johan Larsson, nyutnämnd lagkapten, om nyordningen: – Jag tror på allt vi gör nu. Det är lite nytt. Och vi är inne i en generationsväxling.

Hur ser du på skillnaden från i fjol och det ledarskap ni hade då? – Det är lite annorlunda. Alla har sina oli­ ka filosofier. Då spelade vi ett lite mer rakt 4–4–2. Vi tappade lite av vårt signum och vår identitet, utan att för den saken skull säga att vi var ett sämre lag. – Känslan är att vi är på väg att hitta den identitet vi under många år försökte bygga

upp, med passningsspel och underhållande fotboll. Och trots det vara effektiva när det väl gäller.

”De som inte vet tror säkert att det är jag som driver alltihop” Känner ni spelare att det är tydligt vem som bestämmer? – Det är inget snack om det. Det är Klas, vår manager. Det är tre väldigt olika ledartyper. Peter som har extrem fotbollskunskap, hur ett lag skall vara uppbyggt och ett spel se ut. Mian är mer inriktad på det här med bra snack på uppvärmningar och Klas som av egen er­ farenhet har mycket kunnighet. I en trio blir det väldigt, väldigt bra. klas Ingesson, som under våren lett Elfs­ borg från rullstol på grund av skelettproblem

kopplat till tidigare cancer, är arkitekten bak­ om tränarlösningen. – Jag fick som jag ville och jag visste att jag inte skulle klara av att köra som en normal tränare. Idéer har man, men du skall också bygga en träning och lägga upp hur vi skall komma till resultatet. Det är inte min grej, säger Klabbe. – Jag kan förstå att det känns jätte­

lustigt att ta in en som aldrig har tränat mer än juniorlag och inte har behörigheterna. Och då är jag diskvalificerad. Wettergren och Mian står på papprena. De som inte vet tror säkert att det är jag som driver alltihop, men till 90 procent är det de som driver träning­ en. Sedan är jag med i omklädningsrummet och går runt och tjötar. Mot bakgrund av vad du har varit med om under den här resan, hur känns det att ändå kunna sitta här? – Det är ju det här som är livet. Hade jag inte haft det här … jag hade inte mått bra i alla fall. Det är här jag får energin. mattias balkander mattias.balkander@gp.se 031-62 41 69


Malmö FF har flest seriesegrar (20 stycken), flest segrar i svit (23 stycken), flest matcher i svit utan förlust (49 stycken från 1949 till 1951) och minst insläppta mål i en serie (11 stycken, 1986 och 1989). För att nämna några av de tyngsta rekorden. Dessutom har MFF vunnit serien med största marginal av alla – 1949 var det hela 15 poäng ner till tvåan. Och med konstant spel i allsvenskan mellan 1936 och 1999 har man även rekordet i flest säsonger i svit.

Flest titlar

Flest segrar

IFK Göteborg fick häromåret se sig passerade av Malmö i den allsvenska maratontabellen, vilket säkert sved. Men Blåvitt har fortfarande några av de riktigt imponerande rekorden. Inget lag har gjort lika många mål under en säsong som IFK gjorde 1957/58: 92 stycken. Samma år plockade Blåvitt hem 47 poäng i serien – vilket även Norrköping gjorde. En förklaring är att man det året spelade 33 omgångar, i stället för de vanliga 22. De två kamratlagen delar sedan dess på rekordet.

Flest mål

Flest poäng

rekordmatchen Rekord är till för att slås, heter det ju. Och det finns en hel del att välja på för den som är intresserad. Så sent som 2012 slog Gais ett rekord ingen vill slå. 25 raka matcher utan seger hade ingen mäktat med tidigare.

Billingsfors gick visserligen igenom en hel säsong utan vinst – men det var ”bara” 22 matcher. Bland de mer ärofyllda rekorden hittar vi mycket blåvitt – och ännu mer himmelsblått. IFK Göteborg och Malmö

FF är de stora dominanterna i den moderna allsvenska historien, och det visar sig tydligt när man går igenom statistiken för landets högsta serie. Här ett urval.

Eric HilmErsson

historisk Måltavla

seriesegraren Thomas Ravelli blev nyligen av med sitt landskampsrekord, men när det gäller antalet seriesegrar är han ohotad etta med sina åtta triumfer. Två med Öster, och sex med IFK Göteborg.

VM-silvret 2002 blev ett stort genombrott för damfotbollen och Sveriges anfallsduo var i högform. Det kan man även avläsa i den damallsvenska historiken: 2001 gjorde Victoria Svensson 34 mål, vilket var näst mest dittills, och året därpå satte Hanna Ljungberg rekordet som står sig än i dag: 39 mål.

veteranen

När Göteborgs Sara Lindén gjorde sex mål i matchen mot Umeå 2008 klev hon in i en exklusiv klubb. Bara tre spelare hade lyckats med det tidigare; Anneli Andelén, Lena Videkull och Elin Flyborg.

Att Gunnar Gren står staty utanför Gamla Ullevi är lämpligt på väldigt många sätt. Hans allsvenska karriär spände över 27 år (rekord) och innefattade spel i Gårda BK, IFK Göteborg, Örgryte IS och Gais. Äldst av alla allsvenska spelare blev dock Rolf Nilsson, som var 46 år, åtta månader och 13 dagar när han representerade Landskrona 1979.

Reine Almqvist, numera scout och analytiker i Halmstad, gjorde 1975 Åtvidabergs fyra mål mot Sundsvall. Och han gjorde det på blott 12 minuter.

sk yt tekungen Att Gunnar Nordahl tog Italien med storm har vi fått lära oss, men innan dess var ”Il Bisonte” hyfsat dominant på hemmaplan. Fyra skytteligasegrar är han ensam om att ha klarat av. Nordahl gjorde även sju mål – i rad – när hans Norrköping utklassade Landskrona 1944.

störst publik: 52 194 Minst publik: 137

Publikmatchen är alltid intressant, och kan bland supportrar vara nästan lika viktiga som matchen på plan. Och här ståtar ett klassiskt Göteborgsderby i topp. Den 3 juni 1959 såg 52 194 åskådare IFK Göteborg mot Örgryte IS. Tittar vi i bottenskiktet så hittar vi en match med IFK Holmsund från 1967. Bara 137 personer ville se hemmalaget möta... Gais. Det allra bästa hemmasnittet hade Öis 1959: 25 528 personer.

Det blir inte så mycket Häcken i en sådan här sammanställning. Men ett rekord har de, tyvärr: Under en period 1983 gick det 731 minuter utan att Hisingsgänget lyckades göra mål. Det är alltså drygt tolv timmars fotbollsspelande utan att en enda gång lyckas utföra det som sporten går ut på. Det kan inte ha varit roligt.

junioren Filip Sachpekidis gjorde förra året 1–0-målet i Kalmars vinst mot Syrianska. Han var då exakt 16 år och en månad gammal – och blev i samma sekund den yngste målgöraren genom historien.

FC Rosengård må vara ett nytt namn, men föreningen (Malmö FF/LdB FC Malmö) är minst sagt välmeriterad med sina åtta SM-guld. Och precis som på herrsidan är det skåningarna som toppar maratontabellen. Göteborg FC hamnar på femte plats.

Jitex är en outsider i dag, men mellan 1974 och 1989 var man en stormakt som tog sex SM-guld. Så sent som 1997 blev Jitex även Sveriges första fotbollsklubb med en kvinnlig ordförande: Anette Börjesson. Gais tillhör de lag som har samlat på sig allra flest rekord genom de allsvenska tiderna. Inte ett enda av dem är avundsvärt. Eller vad sägs om: Flest förlustmatcher i rad (18 stycken, 1959, flest matcher i svit utan vinst (25 stycken, 2012), Minst vunna poäng på hemma plan (1 poäng, 1964) och minst antal gjorda mål i samma serie (14 stycken, 1992). Och när Gais vann sitt senaste SM-guld 1954 så gjorde man det med bara 27 poäng. Den lägsta siffran för en seriesegrare någonsin (delat med Helsingborg).


FOTO: LARS LERIN

LARS LERINS VÄRLD 6 APRIL – 8 JUNI I utställningen visas även konstverk av: Sven Xet Erixson, Åke Göransson, Sune Jonsson, Ernst Josephsson, Carl Ljungberg, Marcus Larson, Evert Lundquist, Kain Tapper och Hans Wigert. I Strandverket finns också en shop samt ett café med fullständiga rättigheter. För öppettider se www.strandverket.se. Varmt välkommen!

KONSTNÄRSSAMTAL MED LARS LERIN 6 APRIL Hasse Person möter Lars Lerin i samband med att utställningen Lars Lerins värld öppnar på Strandverket. Vi bjuder även på boksignering och musikunderhållning. Söndag 6 april, kl 14 på Marstrands Havshotell Pris 140 kr. inkl entré till konsthallen. Läs mer på strandverket.se

STRANDVERKET KONSTHALL PÅ MARSTRAND FÖR FOTOGRAFI, MÅLERI, SKULPTUR OCH DIGITAL KONST. 0303-10800. STRANDVERKET.SE


MattIas Balkander

båDe spets ocH breDD talar för malmö ff Jag är helt säker. Malmö FF blir första klubb efter Djurgården 2003 att försvara ett SM-guld. Det är på tiden. I tIder när kontinuitet är en bristvara, men ofta framhålls som ett framgångsrecept kan den förutsägelsen framstå som aningen mot­ sägelsefull. Malmö FF har sedan guldet i höstas blivit av med sin lagkapten och bästa spelare Jiloan Hamad, tappat göteborgaren Erik Friberg till Bologna, tillsatt en ny vd (Nicklas Carlnén), anställt ny sportchef (Da­ niel Andersson) och rekryterat ny tränare (Åge Hareide). I den villfarelsen vandrade jag omkring fram tills den dag jag började titta lite närmare på saken. I en rak jämförelse med huvudkonkurrenten AIK syns både spets och bredd tala till skåningarnas fördel. Det är både vassare och tyngre, helare och tryggare. det fInns fördelar med ekonomiskt svala transfermarknader. För Malmö FF innebar det Pontus Jansson, Magnus Eriksson – och Markus Rosenberg – i samma trupp. Låt går för att Jansson via sin kontrakts­ tvist försatt sig i en situation som kan innebära Filip Helander och Erik Johansson i mittförsvaret. Jag kan dock, hur jag än vrider och vänder det på saken, inte se det som något större problem. Hareides problematik blir i stället att få rum med nye lagkaptenen Guillermo Molins, Eriksson och Rosenberg på planen samtidigt utan att missa tillfället att utnyttja både Emil Forsberg, Simon Kroon och Simon Therns offensiva färdigheter genom ett överbalanse­ rat mittfält. Jag tror han löser det. Att saker tar tid när förändringar genomförs och präglar skall sättas är känt, men det som pågår hos svenska mästarna är ingen revolution. Det är handlingskraftigt – och rätt spännande. det har blIvIt osvenskt att hänga i, göra om och bestå. Norrköpingsepoken (40­tal), Malmöperioden (70­ och 80­tal) och IFK­dominansen (80­ och 90­tal) känns fjärran. På andra håll ser det annorlunda ut. Som i Spanien. Där har Barcelona och Real Madrid delat på samtliga titlar sedan 2004. I England har fyra klubbar (Manchester United, Arsenal, Chelsea och Manchester City) vunnit de 18 senaste titlarna. I Italien har 20 av 22 titlar sedan 1991 fördelats mellan Milan, Inter och Juventus. Och i Tyskland har Bayern München vunnit över hälften av mästerskapen de senaste 30 åren. Undantaget är Frankrike där PSG i maj kan bryta Ligue1:s trend om sex mästarlag på sex år. I Sverige och allsvenskan noterar vi nio olika mästarklubbar, bara under 2000­talet. Inte sedan Djurgården vann 2002 och 2003 har en svensk klubb försvarat ett SM­guld. Jag känner på mig att det är dags nu.

”Inte sedan djurgården vann 2002 och 2003 har en svensk klubb försvarat ett sm-guld. Jag känner på mig att det är dags nu.”

Arkivbild: AndreAs Hillergren

andra gången gillt. MFF får åter fira ett SM-guld, tror GP:s krönikör Mattias Balkander.

så slutar allsvenskan

så slutar damallsvenskan

1. MalMö FF 2. aIK 3. IFK GöteborG 4. HäcKen 5. DjurGårDen 6. elFsborG 7. KalMar FF 8. HelsInGborG 9. Mjällby 10. åtvIDaberG 11. norrKöpInG 12. broMMapojKarna 13. örebro 14. HalMstaD 15. GeFle 16. FalKenberG

1. rosenGårD 2. tyresö 3. GöteborG 4. KrIstIanstaD 5. lInKöpInG 6. esKIlstuna 7. uMeå 8. örebro 9. aIK 10. vIttsjö 11. pIteå 12. jItex

Ur far henrIk Larsson och hans Falkenberg. Både IFK Göteborg och BK Häcken tar medalj, liksom Göteborg FC. Från superettan kvalar sig Gais upp i högsta serien. Det blir ett bra år.

Arkivbild: Björn lArsson rosvAll

gais går upp! ... enligt Mattias Balkander.

Arkivbild: AndreAs Hillergren

nytt namn – samma resultat. FC Rosengård tar hem damallsvenskan, tippar Balkander.


Fotbollsbilaga