Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan

Page 1

PROGRAM

Våren 2023

Måns Zelmerlöw till Club Apollon

Vi har en ny spännande vår framför oss!

En vår fylld av fantastiska konserter, föreställningar och annat smått o gott som vårt fina kulturprogram erbjuder. Sätt dig till rätta och bläddra igenom programmet, jag hoppas och tror att du hittar något som passar just dig!

Själv ser jag fram emot vårt nya koncept, Club Apollon , som är en blandning mellan konsert och klubb. Löst och ledigt men ändå festligt, stående publik och en bra mix mellan livemusik och Dj. Till det god mat och dryck. En schysst kombo, eller hur?

2023 är ett spännande år på många sätt. Då biografverksamheten är ett avslutat kapitel för oss, ersätts biosalongerna av nya fina mötes och eventlokaler. Lokaler som är anpassade för föreningsmöten, konferenser och kulturarrangemang. Tanken är att det tomrum som biografen lämnar efter sig, skall fyllas med verksamhet där människor möts i olika sammanhang. I såväl arbete som fritid, dagtid som kvällstid, i vardag som till fest. Att skapa rätt förutsättningar för detta blir en utmaning som vi tar oss an med stor tillförsikt!

Vår satsning på en mer utvecklad förköpsmodell gällande mat & dryck vid arrangemang, främst i Hebeteatern, har slagit väl ut. Allt fler anammar vårt koncept att förbeställa mat & dryck, till innan föreställningen eller till pausen.

Det du beställer står uppdukat och klart när du kommer. Du slipper den ofrånkomliga kön till baren, som uppstår när 400 personer vill handla samtidigt. Smidigt!

Varmt välkomna till oss och ett härligt 2023!

INFO, BILJETTER & RABATTER

Priserna i bilagan är, om inte annat anges, ordinarie pris inklusive serviceavgift. I många fall förekommer det rabatter. Dessa kan vara kopplade till medlemskap i arrangerande föreningar, det lönar sig alltså att bli medlem. Trollhättans Stads personalförening Rabatten, Landstingets personalklubb LPK och Högskolan Västs personalklubb har också rabatter på en del föreställningar. Dessa redovisas på respektive arrangemangs sida under portalen www.trollhattan.fh.se.

I receptionen, alldeles innanför entrén, köper du biljetter till Folkets Hus Kulturhusets alla föreställningar. Biljettkassans ordinarie öppettider: Tisdag 10.00–14.00

Torsdag 12.00–20.00

Du kan även boka på www.trollhattan.fh.se och når oss på tel. 0520-42 25 00.

Observera att det inte går att köpa eller hämta ut biljetter i samband med evenemangsstart. Biljettköpare hänvisas till våra ordinarie öppettider eller till vår hemsida där det går att köpa biljetter dygnet runt.

TROLLHÄTTANS STADSBIBLIOTEK

Huvudbibliotekets öppettider Måndag-torsdag 9.00–19.00 Fredag 9.00–18.00, lördag 9.00–15.00 Tel 0520-49 76 50 www.bibliotek.trollhattan.se

JOHNOSSI

Ett av Sveriges bästa liveband och tillika Så Mycket Bättre-aktuella Johnossi drar ut på stor Sverigeturné med start på Cirkus i Stockholm den 22 februari. Hyllade Grammis- och P3 Guld vinnande rockduon släppte 2022 sitt sjunde album Mad Gone Wild och spelade på både svenska festivaler, Kalasturnén samt en lång Europaturné i somras. Detta är dock den första svenska klubbturnén sedan senaste albumet släpptes.

Sångaren John Engelbert deltog i höstens upplaga av TV4 programmet Så Mycket Bättre och tog både de andra medverkande artisterna och Tv-publiken med storm. Johnossis tolkning av Anxious Ange” (original av Maja Francis) gick direkt in på Spotify Topp 50 listans 3:e plats och hyllades av recensenterna. Lika uppmärksammad blev Johnossis arenarockversion av Måns Zelmerlöws gamla Eurovision-vinnarlåt

Nu ser de fram emot att få möta sin stora svenska publik igen: – Vi trivs som allra bäst på scen och att ge allt vi har för vår publik. Längtar efter att återigen vända upp och ner på dygnet i ett par månader… Som förband tar vi denna gång med oss vår polare Boy Destroy

Göteborgaren Boy Destroy debuterade våren 2021 med sin internationellt hyllade ”Warpaint EP”. Han är en modern artist som flyter ganska fritt mellan genrer som alt-rock, punk pop och en del hiphop. Boy Destroy släppte 2022 senaste singeln ”Left Handed”.

Club Apollon torsdag 16/3 kl 20.30

Entré: 390 kr

show

Club Apollon lördag 11/3 kl 21.00

Entré: 325 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 2
Tidningen ges ut av Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan Ansvarig utgivare : Jonas Torrestad Produktion: Stampen Media Omslagsfoto: Magnus Ragnvid Tryck: Borås Tidnings Tryckeri, 2023
Jonas Torrestad, VD Heroes Johnossi gjorde sin första turné som förband till Soundtrack of Our Lives redan 2004 och har sen dess tagit sin enorma scenenergi och högoktaniga liveshow världen runt. David Nilsson , hyllad för sin känsla och nerv av legender som Meat Loaf och Neil Sedaka, har med sina covers och sitt band The Bon Vivants egna låtar över 12 miljoner visningar och 30 000 prenumeranter på YouTube. Det åtta man starka Trollhättebandet tar nu sin Legends Never Die till Club Apollon. En show där de hyllar några av de största musik legenderna som gått ur tiden blandat med egenskriven musik från de senaste två åren.
DAVID NILSSON & THE BON VIVANTS ”Det tomrum som biografen lämnar efter sig, skall fyllas med verksamhet där människor möts”
FOTO: FREDRIK SKOGKVIST

MÅNS

ZELMERLÖW TILL CLUB APOLLON

Han behöver knappast någon presentation, Måns Zelmerlöw har gått från ungt popfenomen till en av Sveriges (och Europas) mest älskade artister.

Efter vinsten i Eurovision Song Contest 2015 med Heroes toppade Måns Zelmerlöw listorna i 21 länder och Europaturnén tog honom till slutsålda arenor i 22 storstäder. Att ”vår” Måns är en publikfavorit även på hemmaplan råder det inga som helst tvivel om med över 320 miljoner streams och flera dubbel och trippel-platina.

Eurovison-vinnaren står för underhållning i världs-

klass och det blir garanterat allsång med charmören från Lund. Nu presenteras äntligen Måns Zelmerlöws vårturné 2023. Under mars och april 2023 kommer Måns att besöka över 20 svenska städer och framföra sin musik.

” … de känns otroligt kul att få ta med mig mitt fantastiska band och möta publiken på ett helt nytt sätt, ser så mycket fram emot vårens turne. ” – Måns Måns är ständigt aktuell och medverkade också i höstens upplaga av TV4’s Så Mycket Bättre där han tolkade några av våra stora svenska artister. Bland låtarna märk-

Nu kommer Måns Zelmerlöw till Club Apollon för en helkväll som också innehåller pianobar i Kulturbaren med Griwall och DJ Fozzie i Apollon efter konserten. Insläpp 20.00, showtime 21.30. Sluttid ca 01.00.

Stående publik. Club Apollon fredag 21/4 kl 21.30 Entré: 425 kr

SMOKIE

Brittiska popbandet Smokie gillar Sverige, och Sverige gillar Smokie. Efter bejublade turnéer i vårt land de senaste åren har vi nöjet att meddela att favoriterna, som hade sin storhetstid på 1970-talet, besöker Trollhättan!

Vi är många som har ljuva minnen till låtar som Needles And Pins, Lay Back In The Arms Of Someone, Living Next Door To Alice och Oh Carol men även en yngre publik tilltalas av och upptäcker Smokies musik. Bandet bjuder på

nostalgi med kvalitet. Sedan Smokie sist besökte Sverige har tyvärr basisten Terry Uttley gått bort och ersatts av Luke Bullard, son till keyboardisten Martin Bullard.

Martin Bullard och trummisen Steve Pinnell har varit med Smokie sedan 1988. Förra året sade Mike Craft upp sig efter att ha varit sångare i 26 år, och han har ersatts av en mycket god gammal vän till bandet, Pete Lincoln, som varit frontfigur i kända band som Sweet och Sailor.

Club Apollon lördag 18/3 kl 20.00

Entré: 595 kr

Ca-tider 18.00 Insläpp och pianobar med Griwall i Kulturbaren 20.00-21.40 Konsert Smokie i Apollon 22.00-01.00 Griwall i Kulturbaren 22.30-01.00 DJ i Apollon

3 FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023
tes Faller en tolkning av Molly Hammars Tell Her och Sober, en tolkning av Norlie KKV’s Mer för varandra och Hatar Dig som är Daniela Rathanas stora låt. FOTO: MAGNUS RAGNVID

the dreams we weave

TurnÉ våren 2 O 23

WEEPING WILLOWS INLEDER 2023 MED STOR VÅRTURNÉ

Weeping Willows är ett av Sveriges mest rutinerade, etablerade och omtyckta popband. Historien om Weeping Willows börjar 1994 då bandet bildades. Den första officiella singeln med namnet Broken Promise Land, gavs dock ut först sommaren 1997. Några månader senare släpptes debutalbumet med samma namn och numera är det en

JOHAN FRENDBERG HYLLAR LEMARC

Efter fem fullsatta konserter tar Johan Frendberg nu sin hyllningskonsert till Peter LeMarc 2.0- Ett av dom sätt till Hebeteatern.

Frendberg har i snart 30 år underhållit oss på musik och teaterscenerna runt om i Västsverige. Hans största idol och förebild har alltid varit Trollhättans stolthet Peter LeMarc.

Peter har som han själv uttrycker det gått i pop-idolspension och kommer inte göra fler liveframträdanden efter den bejublade avskedskonserten på Skeppsholmen 2:a augusti 2014.

Johan vill gärna hylla Peter och samtidigt bidra till att LeMarcs fantastiska musik och texter skall få fortsätta ljuda från scenen.

Hebeteatern

lördag 11/2 kl 20.00 Entré: 395 kr

svensk popklassiker som har släppts i flera olika versioner och utgåvor. Under hösten 2022 släppte de sitt senaste album The Dreams We Weave – ett album med filmisk känsla och klassisk Weeping Willows-musik.

Albumet följdes upp av tre bejublade konserter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Våren 2023 är det dags för

bandet att ge sig ut på vårturné.

– Det ser vi så klart väldigt mycket fram emot. Vi kommer att vara förstärkta med fler musiker på scenen och det nya albumets låtar blandas upp med guldkorn från våra tidigare skivor, hälsar Magnus Carlson Apollon fredag 14/4 kl kl 20.00. Entré: 735 kr

4 FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023
KONSERTER
FOTO: JOHAN BERGMARK

ANNA TERNHEIM

Efter flera år i New York gick flyttlasset våren 2022 hem till Sverige igen och under hösten medverkade Anna Ternheim i TV4:s Så mycket bättre. Hon var en av säsongens värdar och deltog därmed i alla avsnitt. Hon bjöd på en strid ström av personliga låttolkningar.

Nu är det klart att det till våren 2023 blir en stor turné. I fina konserthus, på magiska teatrar och på klassiska

Cirkus i Stockholm. Och alltså på Hebeteatern i Folkets Hus Kulturhuset Trollhättan.

Anna Ternheim slog igenom 2004 med det kritikerrosade albumet Somebody Outside och året efter tog hon hem både P3 Guld och Grammis pris för ”Årets Nykomling”.

År 2007 belönades andra albumet Separation Road med P3 Gulds pris för ”Bästa kvinnliga artist” och två Gram-

misar för ”Bästa kvinnliga artist” och ”Bästa textförfattare”.

Efter det har Anna släppt totalt sju album vilket har resulterat i turnéer och inspelningar i studios runt om i hela världen. Varmt välkomna till en fantastisk kväll! Hebeteatern torsdag 16/2 kl 20.00

Entré: 635 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 5
KONSERTER

SSO – JANNE SCHAFFER MUSIC STORY

Han vet hur ABBA:s världshits kom till och hur Ted Gärdestads klassiker skapades. Han var nämligen med, där och då – och var i högsta grad delaktig i framgångssagan.

Hans musikaliska meritlista får vem som helst att häpna: han har mött Bob Marley, spelat med musikerna från gruppen Toto samt gett ut 14 soloalbum. Med ”Music Story” så bjuder han och Sweden Symphony Orchestra på en fantastisk helkväll i Hebeteatern.

Det blir en drygt 40 år lång resa genom svensk musikhistoria fylld av nostalgiska pärlor och klassiker hämtade ur svensk pop när den är som bäst. Vi får bland annat höra ABBA, Ted Gärdestad och Björn J:son Lind.

Det bjuds även på smakprov från Electric Banana Band, samt musik från de egna soloskivorna. Hebeteatern lördag 4/2 kl 15.00 och kl 19.30 Entré: 395 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 6
Janne Schaffer jubilerar stort med att fira över 50 år som artist! Den 4 februari kommer han till Hebeteatern tillsammans med Sweden Symphony Orchestra och solisterna Julia Ingvarsson och Sebastian Roos. Allt under ledning av Ulf Wadenbrandt Missa inte en konsertkväll med en av världens främsta musiker – Janne Schaffer, världsgitarristen som spelat med ”alla”. Symphony In Rock är en konsert där Symfoniorkestern och De Stora Hitsen står i centrum. Sweden Symphony Orchestra möter de unga musikerna från N3 Symfoniorkester i en spännande och unik föreställning under ledning av Ulf Wadenbrandt Kvällen kommer att bjuda på orkestrala versioner av låtar från de stora rockbanden Metallica, Bon Jovi, Nazareth och Led Zeppelin till musik från de klassiska kompositörerna Wolfgang Amadeus Mozart, Nikolaj Rimskij-Korsakov och Karl Jenkins. Några av styckena som kommer att spelas är Livin´on a Prayer, Nothing Else Matters, Love Hurts, Fear of the Dark, The Final Countdown, Flight of the Bumblebee, Palladio och Rondo à la turca
Hebeteatern lördag 6/5 kl 19.00. Entré 295 kr SSO MÖTER N3 SYMFONIORKESTER – FROM MOZART TO METALLICA
FOTO: MARIE THERESE KARLBERG FOTO: OLA SVANBERG FOTO: LOUISE BILLGERT

Teater Endorfin är tillbaka med ny musikal efter senaste succén 9 to 5, nu med en helt unik upplevelse.

Det startade 1973 på Royal Court Theatre i London. Sedan dess har Rocky Horror Show blivit ett fenomen, rock n´roll musikalen som turnerat runt hela världen och översatts till över 20 språk.

Följ det kärleksfulla paret Brad och Janet på ett galet äventyr, när de får träffa Frank’n’Furter och hans vänner.

ROCKY HORROR SHOW – EN PIGG 50-ÅRING

En häftig kväll Gör dig redo för en kväll av skratt, skräck, sång och dans i denna häftiga produktion av Richard O’Briens klassiska originalmanus! Full av tidlösa klassiker, som Sweet Transvestite, Damn it Janet, och naturligtvis superhiten Time Warp, är Rocky Horror Show en fest ni aldrig kommer glömma!

Storyn

En ödesdiger natt gav Brad Majors och hans fästmö, Janet Weiss – ett hälsosamt, väluppfostrat, helt vanligt ungt förälskat par – sig oskyldigt i väg för att besöka en gammal vän. Tyvärr för dem är den här kvällen avsedd att bli en de aldrig kommer att glömma. Ett åskväder och ett punkterat däck tvingar dem att söka hjälp på ett slott

hos Dr Frank ‘N’ Furter, ett maniskt geni med en omättlig libido. Nattens missöden kommer få Brad och Janet att ifrågasätta allt de har vetat om sig själva, varandra, kärlek och lust. En kärleksfull hyllning till den klassiska B-sci-fi-filmen och skräckgenren med en oemotståndlig rock’n’roll-musik, The Rocky Horror Show är en rolig, vild åktur som ingen publik kommer att glömma.

Historien

Den ursprungliga Londonproduktionen av The Rocky Horrow Show, regisserad av Jim Sharman, hade premiär på Royal Court Theatre den 19 juni 1973 och vann 1973 Evening Standard Theatre Award för bästa musikal. Senare flyttade den till flera andra platser i London och visades totalt 2 960 föreställningar. Den 10 mars 1975 öpp -

nade The Rocky Horrow Show på Broadway på Belasco Theatre, med Tim Curry i huvudrollen, Meatloaf och ”Ritz” O’Brien.

Tjuvstart i Kulturbaren

Förställningen tjuvstartar redan i Kulturbaren som slår upp portarna kl. 18:30. Där serveras en skön Rocky Horror stämning med goda drycker och ett urval av musik noga utvald av Frank’n’Furter själv. När ridån går upp kl. 20.00 kommer ni vara fullt redo att följa med på en vindlande och bisarr resa till fjärran galaxer i tid, rum och tanke…

Premiär Trettondagsafton 5/1 kl 20.00

Övriga föreställningar: 13/1, 14/1 och 28/1 Entré 320 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 7
FOTO: JOACHIM NYWALL

BREVBÄRAREN SOM FÖRSVANN

Lördagen

sorterade brev och delade ut.

På måndagsmorgonen dök han aldrig upp. Kollegorna förstod att något måste vara fel, Bosse var aldrig borta från jobbet. När polisen senare klev in i lägenheten hitta-

de man hans nycklar, plånbok, pass och sparbanksböcker, men inget spår av Bosse själv.

Brevbäraren som försvann är en true crime-historia om en lång, rödhårig, 27-årig brevbärare och vänsteraktivist som en dag plötsligt gick upp i rök. Vad hände egentligen med Bosse Jansson? Blev han för farlig för sina uppdrags-

givare eller var han trött på livet? Hur kan en människa upphöra att existera? Och hur väl känner vi egentligen varandra?

Kulturbaren lördag 18/2 kl 12.00 - SOPPTEATEREntre: 220 kr

Tjuven från Hjärtum Upplev en timmas spännande berättelse med Göran Hellstrand om tjuven från Hjärtum. Oskar var en snäll tjuv, han stal aldrig från kvinnor eller de som hjälpte honom. Hans högsta önskan är att gifta sig och bilda familj.

– Han var en finurlig man, med mycket iderika knep. Jag är född och uppvuxen här i Trollhättan, mitt största intresse är släktforskning. Det är tack vare Hans-Erik Engqvist som var en författare till främst ungdomsböcker som boken blivit till. Han gav mej Oskars handskrivna berättelse då han inte visste vad han skulle göra med den. Under de år jag skrev på boken blev Oskar som en vän som jag dock aldrig träffat. Däremot har jag besökt de flesta platser han beskrivit. Kulturbaren lördag 28/1 kl 12.00 - SOPPTEATEREntré: 220 kr

Bofinken 8 – borta bra men hemma bäst Denna enkla ”Sång, Snack å Sitt ner” kretsar kring grubblerier om huruvida det är bättre hemma än borta? Vad som är borta? Och om man kan ta hemma med sig bort?

Robert Samuelsson tittar tillbaka på uppväxten på Dannebacken i det lilla huset Bofinken 8, minns personer och kvarteren runt i kring, luftar funderingar om uppväxtstaden, vad den var, vad den är, om den ens är?

De allra flesta människor på jorden vet ju inte ens om att vår stad existerar, gör den det då om knappt nån vet det? Som ni märker är denna text ganska flummig, många texter är det idag, men de blir lätt det om det skall tryckas program långt innan en föreställning ens finns och innan man vet vad man skall göra… Kulturbaren lördag 11/3 kl 12.00 - SOPPTEATEREntré: 220 kr

Den som glad är

Skådespelerskan Anna Bromees kärleksfulla, humoristiska och musikaliska hyllnings-show till och om Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson!

En sprudlande glad nostalgitripp som ett timslångt lyckopiller! Anna Bromee växte upp med Siw och Barbro ständigt närvarande på radion och grammofonen i barndomens Nyköping. Mamma är lik sin mamma, Tuff brud i lyxförpackning, Leva Livet, Tunna skivor

När Anna nu berättar och sjunger om och av sina favoritartister blir det en parad av 60-talslåtarna som finns i vårt DNA, tidsenliga kläder i blixtsnabba byten, humor och unika nostalgiska filmer! I Den som glad är väntar ett pärlband av Siw & Barbros älskade klassiker; från Manolito till Jazzbacillen – och okända pärlor från tjejernas sammanlagt över 130 artist-år.

Kulturbaren lördag 1/4 kl 12.00 - SOPPTEATEREntré: 220 kr

8 FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023
den tredje april 1976 är sista gången som Bosse Jansson sågs i livet. Han var på jobbet som vanligt,

DON PASQUALE – SKRATTAR BÄST SOM SKRATTAR SIST

rapeut och Ernestos vän, upp med en finurlig plan för att paret

Kameliadamen

I en samtida version av klassikern Kameliadamen träffar fotbollsfarsan Andreas dragqueenen Marcus. De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och lämna fru och barn. Andreas fru blir förtvivlad. Det ingen vet är att Marcus har cancer och att hans dagar är räknade. Kameliadamen, fritt efter Alexandre Dumas den yngres roman i dramatisering av Sunil Munshi, är en vacker och laddad föreställning med mycket varm humor och gripande möten. Medverkande: Jakob Eklund , Jacob Ericksson , Evamaria Björk Hebeteatern torsdag 26/1 kl 19.00

Entré: 295 kr

få varandra.

med Norina ger han gubben en rejäl – och invecklad – läxa. Intrigen känns igen från otaliga pjäser och operor (bland annat Strauss Die schweigsame Frau). Men sällan skildras den med så pärlande musik, från de mest sprit-

tande melodierna till de mest ömsinta. Don Pasquale är en av Donizettis allra sista operor och vid sidan av Kärleksdrycken hans mest omtyckta komedi. Hebeteatern fredag 31/3 kl 19.00

Entré: 225 kr

Kebaben på skäret Remi (Özz Nûjen) och hans brorsdotter Alex (Parwin Hoseinia) driver tillsammans Kungsskärets Kebab, ett populärt snabbmatshak i ett nybyggt lyxområde. Kebaben blir snabbt en samlingspunkt för de boende i området och huset.

Allt är frid och fröjd – ända tills det inte är det. För det dröjer inte länge innan den här hemtrevliga känslan lockar kunder från både när och fjärran. Och plötsligt tycker de boende att en kebabrestaurang i huset är en mycket dålig idé. Historien kan tyckas otrolig, men den bygger på en helt autentisk händelse. Lite matos kan väl inte spela någon roll? Hebeteatern tisdag 14/2 kl 19.00

Entré: 295 kr

123 Schtunk – Dödsdansen

123 Schtunk ger August Strindbergs klassiker ”Dödsdansen”! Fullt av skratt, sång och musik och även lite dans! Ett bottenfruset äktenskap, isolering, förlorade karriärer och en frisk fläkt utifrån är ingredienser som ger Schtunkarna möjlighet att ta ut alla svängar ordentligt.

I händerna på de dessa egensinniga clowner blir Strindbergs kanske allra bittraste drama en vacker, vemodig och hoppfull föreställning. Som vanligt kryddas det med 123 Schtunks nyskrivna musik. Denna gång utlovas även lite dans! Och naturligtvis – en massa skratt.

Hebeteatern lördag 11/3 kl 19.00

Entré: 295 kr

Sådan far – en varm komedi med familjära förvecklingar

En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning.

Sådan far är en nyskriven komedi fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar. I rollen som pappa Einar ser vi mästaren av komedi Claes Månsson , sedan 1985 tillhörande Dramatens ensemble och känd genom många filmer och tv-produktioner. Sonen Göran spelas av Ola Hedén , känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan.

Hebeteatern fredag 24/3 kl 19.00

Entré: 295 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 9
Don Pasquale är van att få sin vilja fram. För att säkra släktens fortlevnad utser han en fru åt brorsonen Ernesto. Men Ernesto vägrar. Han är redan kär i en annan kvinna, Norina. Don Pasquale gör Ernesto arvlös och bestämmer sig för att själv gifta sig. Som tur är dyker Malatesta, Don Pasquales te- ska Tillsammans FOTO: LENNART SJÖBERG FOTO: KLARA G FOTO: KLARA G FOTO: HENRI KOKKO

SINNE EEG & LARS JANSSON

Den danska sångerskan Sinne Eeg turnerar idag med världen som arbetsfält och har fått otaliga internationella recensioner och prestigefyllda utmärkelser. Hennes moderna tolkning av nordisk jazz med utsökt frasering och perfekt tonhöjd har berört publik över hela Europa såväl som i Asien.

Sinne Eeg är mycket mångsidig, lika bekväm att fronta stora orkestrar i konserthus som mindre ensembler i in-

tima jazzklubbar. Denna eftermiddag blir det konsert med briljante pianisten, kompositören, arrangören Lars Jansson . Deras samarbete inleddes när Sinne spelade in sin genombrottsplatta Waiting For Dawn (2007)

Lars Jansson har, förutom med sin trio, medverkat i många sammanhang, med bland annat Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel och Bohuslän Big Band för att bara nämna några exempel.

Lars

Kulturbaren lördag 29/4 kl 15.00 Entré: 220 kr

Log Lady – A tribute to Carole King

Den här kvällen gästas Trollhättans jazzförening av sångerskan Lina Melander och pianisten Madelene Birgenius som har med sig ett svängigt band bestående av fyra jazzmusiker som tillsammans ska lyfta på locket till Carole Kings fantastiska låtskatt!

Det blir en medryckande men också stämningsfull konsert som kommer bjuda på självklara hits så som Natural woman, I feel the earth move och You’ve got a friend men även mindre kända guldkorn från hennes fantastiska karriär.

I bandet: Viktor Olofsson-gitarr, Orfeas Wärdig Tsoukalas -saxofon, Olli Rantala-bas och Lars ”Lade” Källfelt-trummor. Kulturbaren fredag 17/2 kl 20.00 Entré: 220 kr

Örjan Hultén Orion

Örjan Hultén Orion är tillbaka med nya skivan Shifting ground. Precis som stjärnbilden Orion är kvartetten Orion full av stjärnor.

På den hyllade skivan Minusgrader (2019), skrev alla i bandet musiken, så även på Shifting ground. Musiken är mystisk och fantasieggande, ibland dråplig. Som livet självt. Det här är fyra musiker som känner varandra utan och innan. Det märks i det lätta handlaget och i låtarna som väver en berättelse

Örjan Hultén Orion , sax, Torbjörn Gulz, piano, Filip Augustson , bas, Peter Danemo, trummor. Kulturbaren lördag 18/3 kl 15.00

Entré: 220 kr

Claes Jansson och Mr Blues

Mr. Blues är en hårdsvängande, bluesmättad kvartett, vars medlemmar har många års erfarenhet av konserter både nationellt och internationellt. Frontfigur är altsaxofonisten Håkan Lewin som under årtionden turnerat från Kalifornien i väster till Sibirien i öster.

I repertoaren finns bl.a. musik av Duke Ellington, Billy Strayhorn och Hank Crawford där några av låtarna och arrangemangen, fått följa med från tiden med Gugge Hedrénius Big Blues Band. Mr Blues har en repertoar som attraherar både jazzpublik och bluespublik.

Som sångsolist har Mr Blues glädjen att presentera Claes Janson , välbekant för de flesta och räknas som en av de främsta jazz-och blues-sångarna i Sverige idag. Kulturbaren lördag 13/5 kl 15.00

Entré: 220 kr

10 FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023
Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor i danska Aarhus. Han fick också 2001 en dansk Grammy för trioalbumet Hope Jansson har även han turnerat över hela världen, och har fått stor internationell uppskattning bland annat i Japan.
JAZZ I KB
FOTO: STEPHEN FREIHEIT FOTO: LENA KÄLLBERG

Självklart att Folkets Hus stöttar föreningslivet

– Att stötta och samarbeta med föreningslivet är en av våra största och viktigaste uppgifter. Många föreningar har upptäckt vilka möjligheter vi kan erbjuda, säger Jonas Torrestad som är vd för Folkets Hus Trollhättan.

För Jonas handlar relationerna till föreningslivet om självklarheter. De behöver bra lokaler för många olika ändamål. De behöver professionell hjälp med teknik, service i form av mat och annan servering och mycket annat.

– Till oss är föreningarna alltid välkomna. Vi kan ge dem plats för små och stora möten, för teaterföreställningar, filmvisningar, konserter, utställningar och många andra ändamål.

Något som flera idrottsföreningar har fått koll på, är hur kul det kan bli med årsavslutningar för barn och ungdomar i Hebeteatern. Där får de uppleva en egen ”minigala” på riktigt med ljud, ljus, storbildskärm och en hel scen där det kan hända massor av saker.

– Sådana evenemang kan vi sponsra vissa dagar och tider i veckan. Då behöver föreningen bara betala för maten som de beställer. Det kan vara korv med bröd och dricka eller något liknande.

– Vi har ett tiotal evenemang av det slaget

varje år, men det finns absolut plats för fler.

På kultursidan har Folkets Hus byggt upp samarbeten med föreningar inom exempelvis teater, musik, film och foto. Då handlar det ofta om att vara medarrangör.

Sköter praktiska saker

Arbetsfördelningen är enkel och funkar bra: Föreningen koncentrerar sig på det som de är bäst på.

Folkets Hus sköter praktiska saker som marknadsföring, biljettförsäljning, lokal och teknik med mera.

– Kulturföreningarna står för en stor del av det fina kulturutbudet i Trollhättan. Tack vare deras insatser blommar staden gång på gång ut med nya öppna evenemang. Detta är en fantastiskt fin tillgång och här blir det tydligt hur viktigt det är att Folkets Hus finns och kan erbjuda lokaler som passar för en mängd olika ändamål.

Folkets Hus vill också gärna bidra till utveckling av stadens föreningar. Jonas ser att en av nycklarna kan ligga i närmare samar-

beten i alla möjliga former. Han tar idrottsföreningar som ett exempel. Många frågor är lika för dem.

– Om en förening vill ta in en föreläsare till ett speciellt ämne, så kanske flera föreningar kan vara med på samma grej. Då delar de både kunskaper och kostnader.

– Vi har lokalerna och tekniken som gör sådana möten möjliga och lätta att genomföra.

Idella insatser är avgörande

Som förälder vet Jonas hur mycket föreningslivet betyder för barnen. Han vet också att ideella insatser är avgörande. Medlemsavgifterna är bara en bit av ekvationen som gör att föreningar kan gå ihop. En annan bit är att alla föräldrar delar på ansvaret och gör egna praktiska insatser.

– När alla föräldrar ställer upp och tar på sig det jobbet blir det inte särskilt betungande för någon. Då mår barnen, ungdomarna och föreningarna bra.

Vad betyder Folkets Hus för din förening?

Folkets Hus gör livet mycket enklare för oss

”Folkets Hus är en av våra absolut viktigaste samarbetspartner och de har stor del i att vi lyckas dra runt hela Pridefestivalen.

De engagerar sig och tar sig verkligen tid för våra frågor. De upplåter plats för våra styrelsemöten och sponsorträffar. För en mindre förening som vår är deras medverkan ovärderlig.”

Här har vår förening fått en fin samlingsplats

”Att ta hjälp av Folkets Hus och att ha våra våravslutningar i Hebeteatern är bland det bästa vi har gjort. Det har blivit en samlingsplats för oss. Barnen och ungdomarna från 6 till 19 år ser fram mot det. Alla lag får komma upp på scenen. Evenemanget blir ett flashigt avslut på säsongen även för föräldrar, syskon och ledare.”

Folkets Hus är en fin mötesplats i centrum

”Vår förening verkar för barn och ungdomar på Kronogården och Lextorp. Vi har ett bra samarbete med Folkets Hus som alltid ställer upp med stöd till våra turneringar. När vi exempelvis har föreläsningar lotsar vi ungdomarna till Folkets Hus. Det är en fin mötesplats i centrum där ungdomar från olika föreningar kan mötas.”

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 11
Jonas Torrestad, VD Folkets Hus Kulturhuset. Maarit Larinen Kassör Trollhättan Pride Patricia Daoud Verksamhetsledare Ung Fritid/IFK Trollhättan Paula Berg Purjé Kanslist Trollhättans HC
”Kulturföreningarna står för en stor del av det fina kulturutbudet i Trollhättan”
TEXT ULF AXELSON FOTO JOACHIM NYWALL
MED FÖRENINGSLIVET I CENTRUM

RF står för Riksidrottsförbundet. SISU är idrottsutbildare.

I regioner runt om i landet är de sedan 2020 sammanslagna till en organisation: RF-SISU Västra Götaland är en av dem.

”Detta kan ge ett lyft för Trollhättans idrottsföreningar”

De jobbar för framtidens idrott i Trollhättan. För trygg idrott där alla känner sig välkomna. – Att Folkets Hus erbjuder ännu bättre villkor för idrottsföreningar att mötas är fantastiskt bra, säger Lasse Halma som är utbildningskonsulent på RF-SISU i Västra Götaland med ansvar för bland annat Trollhättan.

Lokaler för möten är kanske inte det som man i första hand tänker på när det gäller idrottslivet.

Då handlar det för det mesta om hallar, banor och liknande. Platser där idrott är detsamma som träning, tävlingar, matcher för alla från barn till äldre och från motionär till elit.

Lasse Halma lyfter fram en annan sida. En som handlar om att skapa goda förutsättningar för medlemmar, ledare och idrottsföreningar att utvecklas. Det är frågor som man behöver bra möteslokaler för att kunna prata ordentligt om.

Saknar naturliga mötesplatser

– Många föreningar saknar naturliga mötesplatser och de har heller inga egna kanslier, förklarar Lasse Halma. För dem som har egna mötesplatser kan det vara en stor fördel att komma till lokaler som är speciellt anpassade och utrustade för möten. Där kan de få mat eller fika serverat och koncentrera sig helt på sina frågor.

– Vårt samarbete med Folkets Hus i Trollhättan öppnar nya möjligheter. Deras

subventioner tillsammans med våra möjligheter att ge stöd, skapar mycket bättre ekonomiska förutsättningar för att hålla möten.

Det skapar samtidigt nya möjligheter för RF-SISU att erbjuda värdefulla insatser som utvecklar idrottsföreningarna i Trollhättan.

– Till frågor som är viktiga inom idrotten hör bland annat hur föreningar jobbar fram en bra utvecklingsplan för sina barn- och ungdomsmedlemmar. Vad behövs för att skapa trygg idrott och en trygg idrottsmiljö i föreningen?

Utveckla och utbilda ledare

– En annan viktig fråga är ledarskapet. Hur jobbar föreningen med att utveckla och utbilda sina ledare?

För föreningar som har stor barn- och ungdomsverksamhet är det vanligt att barnen är mycket aktiva fram till 11-årsåldern. Efter 11 tappar föreningarna ofta många. Vad kan man göra åt det?

En annan ungdomsfråga är att det ibland uppstår krockar mellan sommar- och vinteridrotter. Genom att ha ett samsynsarbete, anser RF-SISU att sådana krockar inte

behöver inträffa. Att undvika hockeyskolor på sommaren så att fotbollsklubbarna inte blir störda är ett exempel.

Massor att vinna Lasse Halma kan räkna upp massor av områden där RF-SISU gärna går in som samtalspartner till idrottsföreningar.

– Det är en av våra styrkor. Vi har lång och bred erfarenhet av att arbeta med föreningar. Bra saker som vi lär oss sprider vi väldigt gärna vidare.

– Föreningarna har massor att vinna och ännu mera nu när det blivit förmånligare att hålla bra möten i mycket fina lokaler i Folkets Hus i Trollhättan.

Goda villkor för hela föreningslivet att hyra möteslokaler

Också föreningar med begränsade ekonomiska resurser kan nu hyra riktigt bra möteslokaler i Folkets Hus Trollhättan.

– Det känns jättebra att kunna stötta föreningslivet på det här påtagliga sättet, säger konferenschefen Roger Thurhagen.

De subventionerade priserna gäller på kvällstid under måndagar – torsdagar och under helger.

Roger, Ulla-Stina och Anna på Konferera berättar gärna mer.

Du kan också gå in på konferera.se/ foreningserbjudande

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 12
Lasse Halma på RF-SISU i Västra Götaland: Lasse Halma från RF-SISU i Västra Götaland tillsammans med Ulla-Stina Andersson från Konferera. TEXT ULF AXELSON FOTO JOACHIM NYWALL FAKTA
MED FÖRENINGSLIVET I CENTRUM

Föreningslivet är en otroligt viktig tillgång för Trollhättan

– Föreningslivet i Trollhättan är något värdefullt och fint att vårda för mig som förtroendevald, säger han.

Peter Eriksson är Trollhättans ledande politiker och kommunstyrelsens ordförande och han delar uppskattningen för föreningslivet med tiotusentals trollhättebor.

– Det är en otrolig styrka och tillgång för samhället, slår Peter fast. Föreningarna är möjliggörare. Tack vare dem öppnas dörrar för barn och ungdomar att till exempel vara med i massor av olika lagsporter. För oss vuxna ger föreningslivet bland annat tillgång till mängder av kulturevenemang.

– Det starka föreningslivet är ett signum för Sverige. Många verksamheter, både inom idrotten och andra typer av föreningar, har byggts upp kring eldsjälars engagemang och drivkraft.

Peters känsla är att precis så det ska vara.

Ideella krafter

Viljan hos ideella krafter att göra goda saker ska vara bärande. Den kan inte ersättas av att exempelvis den offentliga sektorn tar över.

– Från kommunens sida är vi med på andra sätt. Bland mycket annat ser vi till att det

finns hallar för sport och idrott och replokaler för dem som spelar musik.

Föreningslivets betydelse för de unga är något som Peter trycker speciellt på. Särskilt ifråga om att vara en viktig del av de förebyggande insatserna mot kriminalitet.

Goda förebilder

– Barn och ungdomar som är med i föreningar får en massa bra saker med sig. Fören-

ingarna överför positiva värderingar och där finns goda förebilder. Det är faktorer som stärker de unga.

– Dessutom bidrar föreningslivet till snabbare och bättre integration i samhället.

Peter betraktar Folkets Hus som ett av naven i allt detta. En samlingspunkt för möten och något av en smältdegel för utveckling av kulturaktiviteter.

– Detta var också tanken med Folkets Hus från början. Jag tycker att det fungerar mycket bra.

Ser gärna fler parter

– En tanke som jag har är att Folkets Hus kan bli mera synliga även utanför huset. Som under Jazz- och bluesfestivalen när musiker spelade ute på gågatan och blev en del av centrumlivet.

– Sådana insatser är bra och de kanske går att göra även vid andra evenemang. Jag ser gärna att fler parter är med och stärker destinationen Trollhättan; sätter oss på kartan, skapar fler evenemang, attraherar fler besökare och ger fler övernattningar.

En plats med allt som vår förening behöver ”Vi skulle inte kunna hitta ett bättre ställe för oss att vara på. Folkets Hus är perfekt. Här finns lösningarna på allt det praktiska i lokalerna. Här finns tekniken, serveringen av mat och dryck. Kort sagt, så får vi hjälp med det mesta. Vår förening hade inte klarat sig utan Folkets Hus och deras stora engagemang för våra föreställningar.”

En väldigt fin visningslokal för våra filmer

”Det är inte många ideella filmföreningar i Sverige som kan hyra en så fin lokal som vi. Modern teknik, fantastiskt ljud och bekväma stolar bidrar till härliga filmupplevelser. Vi har alltid känt oss välkomna till Folkets Hus och samarbetet fungerar utmärkt. Jag hoppas vi får visa film i Hebe även i fortsättningen.”

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 13
Det började med fotbollsföreningen i Sjuntorp. Med tiden kom ridskolan, judoklubben, roddklubben och många fler föreningar. De har varit en självklar del av livet för Peter Eriksson (M) ända sedan han var liten grabb. Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan. TEXT ULF AXELSON FOTO JOACHIM NYWALL
”Barn och ungdomar som är med i föreningar får en massa bra saker med sig”
Anita Sandblom Ordförande Trollhättans Teaterförening
Ordförande
Vad betyder Folkets Hus för din förening? Bokning och förfrågningar: 0520-42 25 10 Läs mer på konferera.se MED FÖRENINGSLIVET I CENTRUM
Mats Frendberg Trollhättans Filmstudio

Vad betyder Folkets Hus för din förening?

Det känns tryggt att ha Folkets Hus i ryggen ”Vi uppskattar att Folkets Hus vill och vågar vara med och sätta upp lite annorlunda produktioner. Samarbetet fungerar bra. De litar på oss och vi litar på dem. Folkets Hus är resursstarka och fixar det mesta. Det känns tryggt att ha dem och deras proffsighet och entusiasm i ryggen, för då vet vi att allt blir rätt.”

Sjöholm

Ordförande och sekreterare Trollhättans Jazzförening

Marknadsföringshjälpen som vi får är guld värd ”Folkets Hus är ett toppenställe. Det betyder rubbet för oss att vi får ha Kulturbaren som är en jättebra scen för alla våra konserttillfällen.

Min känsla är att Folkets Hus är väldigt måna om oss. Dessutom är det oerhört bra att de tar hand om saker som marknadsföring, biljettförsäljning, mat, dryck och liknande.”

Ungefär 200 föreningar får stöd av Trollhättans stad

Vi har fått en hemmaplan för våra avslutningar

”Vi har en stark relation till Folkets Hus, inte minst tack vare avslutningarna när vi under två dagar får vara i Hebeteatern med våra cirka 600 ungdomar. Där blir det som en stor festlig gala. Bland annat hjälper Folkets Hus oss med att föra över foton till storbildsskärmen på scenen och ungdomarna jublar när bilderna visas.”

Totalt fanns 370 föreningar registrerade i Trollhättans stads föreningsregister i december 2022. Den siffran ger en fingervisning av hur många föreningar som finns. Men alla föreningar registrerar sig inte och en del av de registrerade är inte längre aktiva.

– Det händer saker hela tiden i vårt föreningsliv, konstaterar Peter.

Bland barn och ungdomar är idrottsföreningarna de allra största sett till antal medlemmar, följt av scoutrörelsen.

Fantastiska insatser

Det finns ett stort antal arrangerande kulturföreningar.

De står för många evenemang inom bland annat musik, teater, film, föreläsningar och

utställningar, och de lockar mängder av besökare.

– I kulturföreningarna finns verkliga idealister som gör fantastiska insatser, säger Peter.

Att Trollhättan får besök av bland annat många bra artister och föreställningar är till stor del deras förtjänst.

Naturskyddsföreningen, hembygds- och pensionärsföreningarna hör också till de riktigt aktiva.

Alla åldrar

Dessutom är aktiviteten hög bland föreningar för personer med funktionsnedsättning även om åren med pandemin var besvärliga för dem.

– Helhetsbilden visar att i stort sett alla åldrar är representerade i föreningslivet i Trollhättan. Den visar också tydligt hur beroende föreningarna är av Folkets Hus lokaler och andra resurser som möjliggör både möten och evenemang av många olika slag.

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 14
– Föreningslivet i Trollhättan är verkligen rikt, trots att det ibland pratas om hur svårt det är att få människor att ställa upp och jobba ideellt. I nuläget söker och får cirka 200 föreningar stöd av oss, säger Peter Jakobsson som arbetar med föreningsfrågor i Trollhättans Stad.
Peter Jakobsson, TEXT ULF AXELSON FOTO JOACHIM NYWALL Josefine Johansson Ordförande Teater Endorfin Bitte
”Det händer saker hela tiden i vårt föreningsliv”
MED FÖRENINGSLIVET I CENTRUM
Stefan Björkenstam Ordförande Trollhättans FK

Kung Kaktus tolkar Cornelis Lars Demian

Trollhättebandet Kung Kaktus har tolkat Cornelis Vreeswijks låtar i över 20 år. De har hunnit med både radio- och skivinspelningar och konserter runt om i Sverige, bland annat på Cornelisdagen på Mosebacke, Fallens dagar samt bejublade föreställningar med sonen Jack Vreeswijk.

Under 2022 spelades föreställningen Äventyret Cornelis på Hebeteatern inför

fullsatta salonger. Nu går bandet in i en ny spännande fas och utökas med en ”nygammal” gitarrist, Glenn Saxin . Kung Kaktus gräver som vanligt djupt i Cornelis digra låtskatt under denna kväll. Både hans mest älskade som lite mer okända och bortglömda visor tolkas på ett personligt vis.

Kulturbaren torsdag 19/1 kl 20.00 Entré: 200 kr

Lars Anders Mikael Demian Bengtsson är en svensk artist med drag av både klezmer, folkrock, blues och experimentell rock. Lars Demian, som är född i Halmstad, sjunger spelar piano, gitarr, banjo och skivdebuterade med albumet Pank 1990.

Genom en fortsatt solokarriär har han gett ut ett 10-tal album. Demians musik

karaktäriseras av dråpliga, absurdistiska visor om livet och samhället. Han har flera gånger jämförts med den amerikanske singer-songwritern Tom Waits.

De senaste åren har Lars Demian turnerat med sin vapendragare, multiinstrumentalisten David Tallroth

Kulturbaren torsdag 20/4 kl 20.00 Entré: 200 kr

O’Funk

I unplugged-stil framför sjumannabandet Golden Slumbers en konsert med historier om vad som hände efter den värsta Beatleshysterin 1965 fram till upplösningen 1970.

Historierna bygger på fakta ur böckerna En revolution i huvudet och You never give me your money. Små udda guldkorn från albumen Rubber Soul, Revolver, Sgt Pepper, Magical Mystery Tour, White Album, Abbey Road och Let it be.

Kulturbaren torsdag 9/2 kl 20.00

Entré: 200 kr

– Det Robert Zimmerman gett mig och som jag nu vill ge dig, är nyfikenheten. Att möta livet med öppna ögon, öppna öron och en helig vilja att upptäcka och söka, i stjärnorna, i böckerna, i skivorna, i andras ögon, men framförallt, i din egen förtappade själ. Isabella Lundgren , sång, Carl Bagge, piano, Daniel Fredriksson, trummor, Palle Solinger, bas Daniel Migdal , fiol.

Kulturbaren torsdag 9/3 kl 20.00

Entré: 200 kr

Funkspiration

– with touches of rock and soul!

Sons of funk

Premiärkväll för O’Funk . Nytt band. Etablerade musiker. Funkinspirerad musik med kryddor av rock och soul. Du känner igen låtar från bland andra Daft Punk, Tower of Power och Sting, laddat med en eller annan låt som vi själva skrivit.

I bandet: Ulf Axelson (sång), Per Irewährn (trummor), Simon Dahlström (bas), Peter Heddelin (gitarr), Janne Hennström (saxofon), Kaj Karlsson (gitarr) och Stefan Rakkonen (trumpet).

Kulturbaren torsdag 27/4 kl 20.00 Entré: 200 kr

Bluesinferno

Bandet Bluesinferno med frontmännen Kalle Moraeus och Pelle Holmberg startades 2019 då de två gitarristerna träffades under turnén Thank you for the music

De bestämde sig för att starta ett eget band och i vår gör de en Sverigeturné. Det kommer att bjudas på blues, rock, några jazziga melodier, en massa sväng och en och annan historia. En magisk kväll utlovas!

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 15 KULTURBAREN
Golden Slumbers A tribute to Bob Dylan Isabella Lundgren är en av Sveriges främsta jazzsångerskor! Till Trollhättan kommer hon med det kritikerrosade programmet Out of the Bell Jar där hon tolkar Bob Dylan.
Kulturbaren onsdag 10/5 kl 20.00 Entré: 220 kr FOTO: IZABELLE NORDFJELL

KLAS ADAMSON & TUSEN NÅLAR SKIVRELEASE

Klas Adamson & Tusen Nålar har release av sin nya skiva Bara lite till och kvällens konsert innebär nypremiär för bandet. Klas Adamson sjunger, spelar gitarr och programmerar syntar och har varit aktiv i Trollhättans musikliv ända sedan punkens födelse på 70-talet. Han startade Trollhättans första punkband BT Kemi Under ett antal år bodde han i Göteborg där han fick möjlighet att jobba ihop med Thåström och Freddie Wadling. Numera åter i Trollhättan gör han musik i eget namn med rötter i postpunken och framför den tillsammans

med bandet Tusen Nålar, som består av: Thomas Johnsson Palm på bas, Peter Johansson på trummor och Peter Stalefors på gitarr. De gästas också av Carina Blomberg och Magdalena Palm på körsång.

Kvällen inleds av Kristoffer Bolander som är mest känd som frontman för den svenska alt-folk-akten Holmes med vilka han turnerade runtom Europa i ett knappt decennium. Han har sedermera etablerat sig som en skicklig soloartist med en änglalik, Neil Young-esque tenor med ett öra för vemodiga melodier. Kanske är det den subtila,

drivande gitarrplockningen – kanske är det skimret av isolering och den kusliga brisen i Bolanders mjuka och känsliga röst som tar oss tillbaka till sådana som Leonard Cohen eller Tim Buckley.

Med sin tredje solo-skiva, den första på svenska etiketten Welfare Sounds, har Bolander skapat något underbart som inte lämnar någon oberörd. Han framträder tillsammans med sin bror Karl Bolander.

Kulturbaren fredag 3/2 kl 20.00 Bar & Garderob 18.30. Entré: 150 kr

SYNTHKVÄLL – THE MOBILE HOMES, DPOINT OCH CLOSE TO NATURE

The Mobile Homes är ett namn som hålls kärt bland många synthares hjärtan. Bandet har spelat i över 30 år och har släppt flertalet album.

Nu på senare år har det landat flertalet singlar och en EP med samma namn. I bandet hittar vi bland annat Sami Sirviö som tidigare var en del av Kent. Gillar du musik

med drag av Depeche Mode så finns det stor chans att The Mobile Homes är ett band just för dig!

1988 spelade The Mobile Homes på Stranna i Trollhättan med lokala banden Close to Nature och Dpoint som uppvärmning. Nu är det dags för en repris på denna mytomspunna spelning och vi hoppas att alla som minns

Stranna och Synthgiggen där är redo att kamma upp luggen, dra fram de svarta kängorna och dansa loss till samma tre band igen!

Lördag 18/2 kl 20.00

Entré: 230 kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 16
FOTO: LE MONDE DE LEO

återblick i polisens och revyverksamhetens tjänst. Det har med tiden blivit en brokig samling av roliga och lustfyllda episoder blandat med lite mer eftertänksamma händelser.

Även om Claes signum på scen alltid varit att roa, mer än att oroa, så har han som polis alltid varit noga med att särskilja de ”Dubbla Rollerna” åt.

Hans uppväxt med den härliga Trollhätteandan har genom åren självklart präglat Claes framträdanden. Möten med människor i vitt skilda miljöer har, både medvetet och omedvetet, skapat en plattform för hans komik.

Kanske framträder detta som bäst när vi här åter få träffa Claes alter ego, den genuine Trollhättebon Evert Gustavsson. Mannen som har åsikter om allt men faller redan

på startlinjen av sin egen dumhet. Några av Claes andra gubbar dyker givetvis också upp i en eller annan skepnad.

Folkets Hus Kulturhuset kan därför med gott samvete och en liten portion av stolthet, åter hälsa Er alla varmt välkomna till en lite annorlunda föreställning med en salig blandning av teater, Stand up, kåseri och en LångeClaes i full frihet. Väl mött på Hebe. Hebeteatern onsdag 12/4 kl 19.00 Entré: 340 kr

Utöver

kr

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 17
Multitalangen Anis Don Demina känner vi både som artist och entertainer, senast som programledare i Melodifestivalen och finalist i Let’s Dance. det har han även en av Sveriges största YouTube-kanaler med mer än 125 miljoner visningar och över 500 000 prenumeranter. Anis ligger bakom en en hitparad med låtar som Vem e som oss, För stora för den här stan och Sveriges officiella EM-låt Flaggan i topp Han gick från att DJ:a och släppa klubbhits som Wasted och Sucker For Love till att samarbeta med artister som; Timbuktu, Mapei, SAMI, Nils-Pontus (GAMMAL), Elias Abbas & Eric Saade. 2019 släpptes den uppmärksammade singeln Utanför (feat. SAMI & Elias Abbas), den första hiphop-låten i Anis namn. Och nu alltså Stand-up! Hebeteatern fredag 5/5 kl 20.00 Entré: 435 Snacket går på stan: Har ni inte sett Långe-Claes så måste ni göra det! Därför blir det ”En till sista gång!” med Trollhättans ”store” revyestradör och hans succéartade ensamföreställning Mina Dubbla Roller Claes använde pandemiuppehållet till att skriva manus till en två akters föreställning med paus, där han tar med publiken på en nostalgisk
MÖT MÅNGSIDIGE ANIS DON DEMINA I EN STAND-UP FÖRESTÄLLNING Mina dubbla roller – av & med Claes Johansson Extraföreställning eller som barnen säger: En till sista gång! Mina Dub bla Roller! Av & med Claes Johansson Folkets Hus Kulturhuset presenterar FOTO: CHRISTOPHER SCHAUZ FOTO: JOACHIM NYWALL

BENNY B LL TACKAR FÖR SIG!

En helafton i musikens tecken

Efter 27 innehållsrika och händelserika år på Folkets Hus Kulturhuset går Benny ”Boll” Larsson i pension. Genom åren har han varit en viktig kugge i arbetet med att forma en verksamhet i ständig förändring. För många har han blivit synonym med Folkets Hus Kulturhuset. Han har ofta varit den första kontakten med huset för produktionsbolag, ar-

rangerande föreningar, kulturarbetare och publik. Nu är det alltså dags för en avskedsföreställning som heter duga. Vi får uppleva Benny själv på scenen tillsammans med sitt gamla proggband Bob Dildo (jo dom hette så) men också möta några av Bennys egna favoriter och vänner bland de artister som gästat Folkets Hus genom åren.

Benny Larsson - piano, sång • Johanna Lilja - sång

Ulf Högberg - gitarr • Anders Lundholm - bas, sång Glenn Saxin - gitarr, sång • Daniel Lundholm - trummor

Nyfikenheten

Följ

Johan Axelsson - klaviaturer, kapellmästare • Ulf Högberg - gitarr Anders Lundholm - bas, sång • Urban Löfgren - trummor Jonas Torrestad - sång,

Proggbandet Bob Dildo återuppstår Bästa Husbandet Gästartister

Jessica Andersson • Jan Sikking • Malin Holm Mikael Strandlind • Anders Jacobsson • Jörgen Lindberg Mikael Teger • Fler artister tillkommer

Konstnären Benny Larsson

På senare år har Benny blivit uppmärksammad och uppskattad som konstnär. Under kvällen kan du se Bennys bilder i Konstpool.

Apollon torsdag 4/5 kl 19.00. Entré: 280 kr

fylld med sång, teater & dans med FUNK-ensemble!

Manus & regi: Agneta Granqvist. Sång: Sara Lundin. Scenografi & kostym: Liselott Spetz. Hebeteatern Lördagen 21/5 kl 15.00 Håll utkik efter mer info och biljettsläpp

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 18
Presenterar stolt konferencier
när man hittar en övergiven bok på vinden?
PÅ SCENEN IGEN EFTER 30 ÅRS UPPEHÅLL!
Vad händer
tar
öppnar
tid
över, och de
den sakta och
börjar det hända de mest märkliga saker från en
till en annan... Är boken förtrollad kanske?
med oss i denna spännande föreställning i två akter
EN TIDSRESA FRÅN NU TILL FÖRR

TROLLHÄTTANS FILMSTUDIO

SÖNDAGAR

Kärlekens labyrinter

Ett triangeldrama från Frankrike i regi av Claire Denis som vann silverbjörnen i Berlin för bästa regi med denna film. Det handlar om de medelålders Sara och Jean - spelade av Juliette Binoche och Vincent Lindon –som varit ett par i tio år. Men så träffar Jean en gammal vän, François som dessutom är exman till Sara.

Söndag 22/1 kl 19.00

Grandmother

Charlotte Rampling i denna dramkomedis paradroll som den brittiska farmodern Ruth, vars tonårige och för henne obekante sonson Sam återvänder hem på lov från internatskolan och inser att Ruth flyttat in hos familjen. Den självdestruktive Sam tvingas passa upp på och umgås med den före detta krigsfotografen som älskar livet lika mycket som gin.

Söndag 5/2 kl 19.00

Playground

Ett gripande och mörkt drama som prisats på otaliga filmfestivaler runt om i världen. Wandel, som både skrivit manus och regisserat, berättar om en ångestfylld tillvaro, där Abel mobbas på skolgården. Lillasyster Laura kommer till hans hjälp, med det visar sig vara svårare än hon trott, eftersom de vuxna inte verkar se något.

Söndag 19/2 kl 19.00

Rose

En dramakomedi med Sofie Gråbøl i rollen som Rose som sedan 20-årsåldern lider av

schizofreni och är bosatt på institution. Nu har hennes syster Ellen med maken Vagn bjudit med Rose på resa till Paris, där Rose studerade en period före sjukdomen. Roses överbeskyddande mamma oroar sig dock. Söndag 5/3 kl 19.00

Boy from Heaven

I The Nile Hilton Incident (2017) stod Tarik Saleh - precis som här - för både manus och regi. I den nya filmen reser Adam, en fattig fiskarson från kusten, till Al-Azhar i Kairo och en prestigeutbildning för imamer. När universitetets rektor avlider utbryter en maktkamp där Adam plötsligt blir en bricka i spelet. Sveriges Oscarbidrag 2022. Söndag 19/3 kl 19.00

C’mon C’mon

Vi ser Joaquin Phoenix i en nedtonad roll som Johnny tillsammans med den talangfulle barnskådespelaren, Woody Norman som spelar systersonen Jesse. Johnny gör radiodokumentärer om barn i USA, men får hand om elvaåringen när det krisar för mamma, spelad av Gaby Hoffman.

Söndag 2/4 kl 19.00

Ali och Ava

I Ken Loachs anda placerar Barnard sin dramakomedi i Yorkshire-staden Bradford. Vi möter Ali, medelålders före detta dj med pakistanskt ursprung, som numera är hyresvärd för familjens arbetarlängor. Ali träffar elevassistenten Ava, på många sätt hans motsats, med en spellista fylld av country & western, trubadurer och folkmusik. Av Barnard har vi tidigare visat The Selfish Giant. Söndag 16/4 kl 19.00

FINSK FILM

MARIAS PARADIS

MARIAN PARATIISI

1920-talet, Karleby. Den karismatiska och änglalika Maria Åkerblom ( Pihla Viitala) leder sin förföljda sekt till Helsingfors, där de tar en mellanetapp i en vacker villa, Villa Toivola. Om nätterna faller Maria i trans och predikar om budskap som ängeln förmedlar via henne. En av Marias allra mest hängivna följare är den trofasta tonåringen Salome (Satu Tuuli Karhu). Men vad gömmer sig egentligen bakom Marias magnetiska och tilldragande skal?

1920-luku, Karleby. Karismaattinen ja enkeli Maria Åkerblom (Pihla Viitala) johdattaa vainotun lahkon Helsinkiin, jossa he pysähtyvät kauniissa huvilassa, Villa Toivolassa. Yöllä Maria joutuu transsiin ja saarnaa viesteistä, joita enkeli välittää hänen kauttaan. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskollinen teini Salome (Satu Tuuli Karhu). Mutta mitä Marian magneettisen ja houkuttelevan kuoren takana todella kätkeytyy?

Hebeteatern måndag 13/2

TISDAGAR

Triangle of Sadness

I denna nya film av Ruben Östlund hamnar vi snart på en lyxyacht för de superrika. Dit kommer fotomodell-paret Yaya och Carl. Woody Harrelson gör en underbar karaktär som yachtens - osynliga - kapten. Tisdag 24/1 kl 18.30

The Lost Daughter

Gyllenhaal berättar i sin regidebut om Leda från Elena Ferrantes roman Skuggan av en dotter. En medelålders universitetslärare i litteratur slungas på en Greklandssemester tillbaka till åren med barn hemma och ställs inför plågsamma minnen av sitt moderskap. Gyllenhaal står för manus, Olivia Coleman som den äldre Leda och Jesse Buckley som den yngre, alla tre nominerade till Oscar -23. Tisdag 7/2 kl 18.30

Tillfälligheter och fantasier

En tänkvärd episodfilm i tre delar, alla med kvinnor och ett gemensamt tema: åtrå och erotiska val. Med distans berättas underhållande om avundsjuka, intriger och missade tillfällen. Filmen landade på plats fem på Cahiers du Cinémas bästalista för 2021, belönades med Silverbjörnen i Berlin och har prisats runt om i världen. Tisdag 21/2 kl 18.30

Amparo

En film med handlingen förlagd till Colombia i slutet av 90-talet när gerillan stred som intensivast mot regeringstrupperna. Amparo heter den artonårige sonens mamma. Hon står ensam i sin kamp för att sonen ska räd-

das från att skickas till inbördeskrigets mest fruktade front. Amparos motståndare heter korruption, våld och patriarkala strukturer. Mesa Sotos debutfilm, prisad i Cannes 2021. Tisdag 7/3 kl 18.30

She said

En rafflande filmisk iscensättning av hur de båda kvinnliga New York Times-reportrarna grävde fram sanningen om Harvey Weinstein, vilket ledde vidare till Me Too-rörelsen. Händelserna skildras konsekvent från de utsatta kvinnornas synvinkel. Den tyskfödda regissören Maria Schrader har bland annat gjort Netflix-serien Unorthodox.

Tisdag 21/3 kl 18.30

En persikolund i Katalonien

Vi reser till byn Alcarràs i Katalonien där familjen Solé levt av att plocka persikor sedan urminnes tider. En ny generation ägare av odlingen planerar dock att lämna fruktbranschen och gå över till en mer lönsam verksamhet. Familjen Solés framtid verkar plötsligt osäker, men det visar sig att minnet av spanska inbördeskriget lever i Alcarràs. Filmen vann Guldbjörnen i Berlin 2022. Tisdag 4/4 kl 18.30

Den svavelgula himlen

Vi avslutar vårens program med en film från vårt grannland Finland, en helsingforsk tidsskildring och episk berättelse som spänner mellan 1960-tal fram till nutid och följer relationen mellan den unge Frej som lär känna överklassflickan Stella. Bygger på boken (2017) av Kjell Westö, en av de stora nordiska samtida författarna.

Tisdag 18/4 kl 18.30

MÄNNISKANS LOTT IHMISEN OSA

Människans lott är en varm dramakomedi om en familj som glidit isär men som plötsligt kommer varann nära igen. Filmens huvudperson är den bankrutta skälmaren Pekka Malmikunnas ( Hannu-Pekka Björkman), som lurar sina föräldrar ( Leena Uotila, Asko Sarkola) och sina vuxna systrar ( Ria Kataja, Armi Toivanen) att tro att han fortfarande är en framgångsrik VD. Verkligheten ser dock helt annan ut. Filmen baserar sig på Kari Hotakainens succéroman.

Manniskans lott on lämmin draamakomedia perheestä, joka on ajautunut erilleen, mutta yhtäkkiä tulee jälleen lähelle. Elokuvan päähenkilö on konkurssiin mennyt huijari Pekka Malmikunnas (Hannu-Pekka Björkman), joka huijaa vanhempansa (Leena Uotila, Asko Sarkola) ja aikuisia sisaruksiaan uskomaan olevansa edelleen menestyvä toimitusjohtaja. Todellisuus näyttää kuitenkin täysin erilaiselta, mutta Pekan on lähes mahdotonta myöntää tilannettaan läheisille ja itselleen. Elokuva perustuu Kari Hotakaisen bestseller-romaaniin. Hebeteatern tisdag 14/3

Grymma tider – vårdarbetets sånger Armotonta menoa - hoivatyön lauluja Årets viktigaste dokumentär! I Susanna Helkes nya dokumentärfilm ”Grymma tider” sjunger körer om sådant vårdpersonalen inte ville prata om. Sällan är en dokumentärfilm så här aktuell. Sjukvårdspersonal strejkar, och filmen ”Grymma tider” handlar om situationen inom äldreomsorgen.

Vuoden tärkein dokumentti! Susanna Helken uudessa dokumenttielokuvassa ”Grymma tider” kuorot laulavat asioista, joista terveydenhuollon henkilökunta ei halunnut puhua. Harvoin dokumenttielokuva on näin ajankohtainen. Terveydenhuollon työntekijät ovat lakossa, ja elokuva ”Cruel Times” kertoo vanhustenhuollon tilanteesta.

Hebeteatern tisdag 11/4

Finska filmerna startar 18.00 (fika från 17.00)

Biljettpris 120 kr. Pensionär 105 kr.

Kaffe, festis & bulle ingår. För info och biljetter, se www.trollhattan.fh.se eller ring 0520-42 25 00

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 19
Biljetter & info: filmstudion.nu

Bockarna Bruse Mamma Mu bland kråkor och tigrar

En dramatisering med sång och musik av några av berättelserna ur boken Mamma Mu och Kråkan, skriven av Jujja och Tomas Wieslander. Vi får höra om när Kråkan flög till djungeln och såg ett pommes frites, om när Mamma Mu varit i stan och ätit upp alla blommor på gågatan – och se när Kråkan leker tiger och smyger på både

Mamma Mu, bonden och ankorna.

Och så får vi veta vad storkar orkar –och vilka bokstäver som blir TRAKTOR. Vi får följa med Mamma Mu till biblioteket och så leker vi vipp-på-rumpan-affärn. Och naturligtvis

Den välkända sagan om de tre Bockarna Bruse får ny dräkt i denna spännande musik– och sagoberättarföreställning med riksspelmannen Anna Rynefors.

I en härlig mix av fantasi och verklighet blandas getter och troll, rädslor och mod, glädje och musik!

Under berättelsens gång träffar vi flera

djur som vi tillsammans sjunger om och som väcks till liv med hjälp av en säckpipa i gosedjursdräkt!

Föreställningen passar barn 1-7 år och deras vuxna.

Clio lördag 13/5 kl 11.00 och kl 13.00 Entré: 65 kr

För tredje gången ställer Andreas Olsson ut sin fotokonst på Folkets Hus. Han har varit verksam fotograf i över 14 år och när han inte jobbar med sitt företag aofoto jobbar han med egna projekt.

Det kan innebära allt från studiofotografering, porträtt, reklam, gatufotografering, dokumentärt och naturfoto. Han brinner lite extra för att skapa sina bilder både i kameran och i datorn vilket han kommer visa prov på i denna utställning.

Vernissage tisdag 28/3 kl 18.00

Utställningsperiod 28/3 – 16/4

Anna Strandlind

Anna Strandlind är konstnär, medium, coach, författare och en av Sveriges andliga profiler.

– Min hemstad är Trollhättan så det känns varmt i hjärtat att ställa ut mina tavlor på folkets hus. Jag håller utbildningar och föreläser om personligt växande, säger hon.

Hennes målningar är abstrakta och levande men hon målar också porträtt, naturmotiv med mera.

– Jag målar fritt och intuitivt och låter inspirationen komma till mig under processens gång och genom målningarna vill jag förmedla den passion jag känner för måleriet.

Vernissage onsdag 15/2 kl 18.00 Utställningsperiod 15/2 – 1/3

ES3

ES3 – Vårutställning

Vernissage

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 20
ska vi åka tigertåg. Hebeteatern söndag 30/4 kl 15.00. Entré: 195 kr
BARN KONSTPOOL Camile Kassabian ”Livet i färg” Armenier uppvuxen i Libanon, känd som krögare i Trollhättan och för sitt jobb
att svetsa och skapa interiör för restauranger. Men
är måleriet
brinner för! Efter sina första 12 år i Sverige, reste han till USA där han under 2 år verkade och levde samt ställde ut sin konst
flertalet gallerier. Vernissage tisdag 7/3
18.00. Utställningsperiod 7/3–26/3
med
det
han
kl
Välkommen till Folkuniversitets gymnasieelever ES3/Designs vårutställning. Eleverna visar konstverk de skapat under sina 3 år. Måleri, keramik, glas och grafik. torsdag 25/5 kl 13.00. Utställningsperiod 25/5–9/6 Camile Kassabian Anna Strandlind Andreas Olsson Andreas Olsson ”Perspektiv”

En heldag för alla som gillar bilder

Trollhättans Fotoklubb fyller 80 år och bjuder in till vårens stora mötesplats för fotografi!

Fotograferar du med mobil, kamera eller bara gillar att se bildkonst så missa inte detta tillfälle att lyssna på några av Sveriges stora fotografer, lära dig mer och träffa likasinnade. Missa inte utställningarna av västsvenska bildskapare och bildkonstnärer samt Trollhättans fotoklubbs skickliga fotografer. Hjärtligt välkomna!

INSTAGRAMTÄVLING

Under dagen kan du hjälpa till att rösta fram finalbilderna i vår stora instagramtävling ”På Väg” som under våren går av stapeln i samarbete med TTELA och Igerstrollhattan som är Trollhättans officiella insta-konto.

WORKSHOPS

Ingen föranmälan. Alla är välkomna!

■ Hur ska jag göra för att lyckas med mina bilder?

■ Norrsken? Hur fotar jag det med min mobil eller kamera? Var/När/Hur?

■ Fråga om kamera, foto, teknik eller utrustning. Ta gärna med din kamera eller mobil.

SEPARATUTSTÄLLARE

■ Andreas Olsson , professionell fotograf i Trollhättan

■ Linda Jonsson , ”Lindalunda” Kungälv

■ Fler utställare tillkommer

FOKUSPLANKET

En tävling där temat är ”Ögonblick”. Du tar med dig din bästa bild i max A3-storlek och hänger upp den för bedömning på vårt ”Fokusplank”.

Vår jury bedömer under dagen bilderna och i slutet av dagen pratar vi om vad som gör en bra bild och därefter presenteras vinnare och pristagare bland alla uppsatta bilder. Upphängningsavgift 50 kr per bild

STUDIOFOTOGRAFERING

Ta ett kul porträttfoto som du sedan förstorar. Vi håller öppet vår fotostudio hela dagen. Alla är välkomna! Gratis.

TÄVLINGSJURY

I juryn för dagens tävlingar ingår representanter från Trollhättans Fotoklubb, fotografer från TTELA samt Igerstrollhattan.

MAT & DRYCK

Välkommen till Kulturbaren! Mat & dryck serveras hela dagen.

MATS ALFREDSSON Street Photography – en attityd

- KL 11.00 Mats Alfredsson är en av Sveriges ledande streetfotografer. Han är sedan 17 år tillbaka djupt involverad i streetfotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt och har drivit workshops och arrangerat fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats är en av upphovsmännen till de stora fotopromenaderna i Göteborg med över 200 deltagare och en av grundarna till Gothenburg Street Photo Festival. Han har gjort ett flertal utställningar i såväl Sverige som USA och gett ut boken ”Chicago Streetwalk”.

EVA WISTEMAR Räds inte mörkret

- KL 12.30 Eva är en engagerad och mångsidig fotograf och tillika en intressant föreläsare. Hon är officiell fotograf åt Svenska danssportförbundet och hennes dansbilder är närgångna och fängslande. Hon utnyttjar gärna de möjligheter som finns för att göra bilderna intressantare både i fotograferingsögonblicket och i efterbehandling. Idag hos oss kommer hon, förutom att visa dansbilder också att diskutera fotografering i svagt ljus.

ROBIN ERIKSSON FRANZÉN

Att fånga skogens själ

- KL 14.20 Robin är en välkänd naturfotograf från Piteå. Han är extremt dedikerad i sitt fotograferande och filmande. Vintertid har han veckovis legat i tält i Lappland och väntat ut den perfekta tidpunkten för sina foton och filmer. Hans timelapse-filmer och foton har blivit uppmärksammade både i BBC och SVT. Vi är glada att fått hit honom för en föreläsning du inte vill missa.

DAGENS HÅLLTIDER

10.00–12.00 Inlämning av fotografier till ”Fokusplanket” Tema ”Ögonblick”.

10.00–14.00 Under 4 timmar kan du rösta på din favoritbild i instagramtävlingen ”På väg”

11.00 Föreläsning Mats Alfredsson: ”Street Photography – En attityd”

12.30 Föreläsning Eva Wistemar. ”Räds inte mörkret!”

14.00 Fem finalbilder med flest röster i instatävlingen går till jurybedömning. Juryn utser vinnarna. Prisutdelning.

14.20 Föreläsning Robin Eriksson Franzén: ”Att fånga skogens själ”

15.40 ”Fokusplanket” Domarna diskuterar bilderna med publiken och vinnarna utses. Prisutdelning.

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 21
FÖRELÄSNINGAR
Fokus på FOTO – ett arrangemang av Trollhättans Fotoklubb i samarbete med Trollhättans Stad, Folkets Hus Kulturhuset och TTELA. Fri entré. Trollhättans Fotoklubb
Fri entré! 22 APRIL 10–16

En hyllning till artisten och låtskrivaren Barbro Hörberg. Med sina sånger och varma ömsinta texter lämnade hon ett avtryck som förändrat människors hjärtan.

En av Barbro Hörbergs odödliga sånger har gett namn åt föreställningen. Den skrevs 1975 då hon var dödsmärkt av sin cancer-sjukdom. Budskapet är tydligt: Lås inte dörren om dej och tro att livet ska

bjuda dig på lycka och spänning. Nej ”Håll alla dörrar öppna, för nyfiken vill jag inte dö.” Medverkande: Karin Frölén –sång och berättande, Ulf Esborn – kapellmästare, sång, piano, dragspel, Lennart Esborn –cello, bas och John Esborn – gitarr.

Torsdag 23/2 kl 19.00 Entré: 355 kr

Efter två

- Det känns otroligt roligt att så många städer

vill att vi kommer tillbaka och så tycker jag det ska bli coolt att göra Kiruna, Kalix och Haparanda. Jag har aldrig tagit en turné så högt i landet någonsin och jag älskar att komma till nya städer. Nu känns det verkligen som en riktig Sverigeturné, säger Carl Stanley.

Lördag 25/2 kl 16.00 och kl 20.00 Entré: 375 kr

Komikern Jan Bylund och Psykologen Mattias Lundberg är tillbaka på scenen efter dundersuccén med Den Lyckliga Pessimisten. Nu får du svaret på allt du undrat över under hela din barndom. Är allt det Mamma sagt för att uppfostra dig till ett välartat barn verkligen sant? Vi har alla har vi hört uppmaningar som:

Hej!

Jag

En av Sveriges största och populäraste Tatueringsmässor slår upp portarna för 18:e året i rad. En internationell mässa med tatuerare från världens alla hörn, en av de få mässor som riktar sig till hela familjen.

Liveakter, piercing, modevisningar, tatueringstävlingar, konstutställningar, kids corner,

– Äter du snö får du mask i magen!

– Om du badar direkt efter du ätit får du kramp!

– Sitt inte för nära tv:n, du blir blind!

De ger dig skrattsuccén Mamma ljuger!

Torsdag 23/3 kl 19.00

Entré: 395 kr

I dagens Sverige fokuseras det mesta på det egna jaget. Det viktiga är att jag har det bra och får utvecklas som jag vill. Skall man verkligen lyssna på samvetet eller bara köra på? Kan man curla sig själv och leva på sin egen självupptagenhet även efter döden? Hur får man tyst på sitt präktiga överjag? Johan Östling och Björn Ling gör en djupdykning i hur

barnshower, trollkarlar, fullständiga rättigheter och butiker m.m.

Fredag 3/3 kl 14.00–24.00

Lördag 4/3 kl 12.00-22.00

Entré: Två dagars pass 480 kr, dagspass 280 kr

egofixeringen smittar av sig på våra beteenden i det sociala livet. Vad får man göra och vad är absolut förbjudet? Allt detta lyxigt paketerat med mycket härlig musik och värmländsk humor, som vi är vana att möta Johan och Björn.

Manus: Ulf Malmros, regi: Mats Berglund Torsdag 30/3 kl 20.00 Entré: 510 kr

Min första soloshow Serial Joker vann pris som årets föreställning på Svenska Standupgalan 2015.

Jag doftar även ganska gott. Lördag

FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 22
Carl Stanleys bejublade standupturné Akta Huet åker ett extra varv i Sverige våren 2023. säsonger av utsålda föreställningar runt om i landet görs nu de sista extraföreställningarna, utöver det tas turnén till djupaste Norrland och dessutom till Finland och Norge för första gången. Jag heter Fredrik och jobbar som ståuppkomiker. Du har kunnat se mig i tv-program som Släng dig i Brunnen, Robins och Roast på Berns.
har uppträtt på Comedy Store i London, och i egenskap av fältartist har jag stått på scener (och ibland lastbilsflak) i bland annat
Kosovo, Afghanistan och Mali.
1/4 kl 20.00 Entré:395 kr Shine On You är ett 11-manna band som startade i Norge 2016 och har fått mycket beröm för deras tolkningar av Pink Floyd’s musik. Celebrating the music of Pink Floyd är en hyllning till Pink Floyd med musik från skivorna Meddle (1971), Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) och The Final Cut (1983) I april 2023 besöker Shine On You Sverige för två spelningar. Fredag 28/4 kl 20.00 Entré: 390 kr Håll alla dörrar öppna Carl Stanley ”Akta huet” Tattoo Meltdown Mamma ljuger Konsten att vara ego Fredrik Andersson – Om mig Shine On You
FOLKETS HUS KULTURHUSET VÅREN 2023 23
www. konferera.se/foreningserbjudande
Föreningserbjudande för Vardag och Fest!

umgås kungligt i trollhättan

På Drottninggatan hittar du Clarion Collection Hotel Kung Oscar, hotellet med kunglig service och en hyggelig känsla.

Hit är du välkommen som hotellgäst, middagsgäst eller varför inte bara ta något gott att dricka i baren, vi har öppet alla dagar i veckan för alla gäster.

Följ oss på vår Facebook eller Instagram för att få mer information om kommande event eller evenemang på hotellet.

Varmt välkomna!

CLARION COLLECTION KUNG OSCAR