Page 28

Foto: Samuel Unéus

Hela denna bilaga är en annons från Göteborg

Kolgruva och Järnhall. Ringön ligger som en oupptäckt, lite stökig pärla ett stenkast från centralstationen. Numera hittar allt fler kreatörer hit och samsas med traditionell småindustri. Som Willy Rudman och Fredrik Wernér med Kolgruvan och konstnären Anna Bergman som leder den nya konsthallen Järnhallen.

... KREATIVT Ö-LIV MITT I STAN

E

TRO DET ELLER EJ, men Skeppsbron som ligger super­­

centralt på södra älvstranden har legat nästan öde, främst p-plats (vid vattnet!). Här byggs 450 nya bostäder. Tanken är att det ska bli göteborgarnas nya mötesplats vid älven med bad, resecentrum och ett levande kajliv. Inflytt 2021.

28

org & Co

Mötas vid vattnet

ANNA BERGMAN KONSTNÄR – Mitt förslag är att företag har årsmöte hos oss på Järnhallen och passar på att prata konst. Vi behöver hjälpa varandra att förstå konsten som något som förenar. Skapande och processrelaterat arbete har vi ofta gemensamt.

Bild: Beatrice Törnros/Göteb

ANNA BERGMAN är konstnären som behöver stora ytor och högt i tak, och kanske den första kvinnan som vågade sig till Ringön. Under tiden på Konstfack i Stockholm sökte hon efter en ateljé med stora ytor till överkomlig hyra. Fanns inte. När hon snurrat runt i Göteborg ett tag hittade hon en gul lapp om en fastighet och ringde fastighetsägaren Ulf Bergman (inte släkt). – Efter ett kort samtal med Ulf hade jag en ateljé! När vi sedan träffades visade det sig att vi hade många beröringspunkter kring vad vi ville i livet och han hade ett hel fastighet tillgänglig. På den vägen föddes idén om Järnhallen, en tillåtande konstscen där konstnärer kan hyra in sig och experimentera. Anna Bergman hade knappt flyttat in eller skapat konsthall när ”projektet” växte till Hall of Fame-festival som staden hakade på och flera företag i området hjälpt till att finansiera. En festival där ett 20-tal konstnärer bidragit med skulpturer och muralmålningar. – Min dröm är att Järnhallen ska vara inriktad på produktion och process. Det är något vi götebor-

Foto: Samuel Unéus

TT STENKAST från city, men en hel värld bort där bland annat varvsindustri, måleriföretag, snuslager, butik specialiserad på trätjära satt sin prägel – och numera en hel del konstnärer, ölbryggare och frilansare. Personer som uppskattar låga hyror, stora ytor och genuin hjälpsamhet hantverkare emellan.

gare förstår. Kombinationen med Ringöns småskaliga industri och materialpaletten som vi kan ingå i känns som en logisk kombination. INTE LÅNGT FRÅN JÄRNHALLEN förbereder Willy Rudman och Fredrik Wernér ett företagsevent i Kolgruvan. Kunden har bett om underground-känsla. Och det ska inte vara så svårt att fixa i den gamla chokladfabriken, en 730 kvadratmeter stor hall med idel återanvända gamla saker, allt från Volvos gamla busskurer till en glasveranda från 1907. – Om vi inte hade fått så mycket hjälp av både hyresgäster i Kolgruvan och företagen runt omkring, hade det aldrig gått. Men det är också det som är själva tanken, att vi har en kombination av hyresgäster som kompletterar varandra, både kreativt och kunskapsmässigt. Programmerare och webbdesigners, Mattias, som gör glasögon i trä, och har en bakgrund i hotellbranschen. Henning från Köln, som gör cyklar i trä, är industridesigner. Willy själv har en bakgrund inom bank och finans, medan Fredrik jobbade som konstruktör på Volvo innan Kolgruvan blev ett livsprojekt, det som började med att han själv behövde en lokal för sina stora högtalare. Två av Kolgruvans hyresgäster hyr ut ljus och ljud till evenemang, vilket kommer väl till pass för kvällens företagsevent. Rätt ofta hyrs Kolgruvan för modefotograferingar tack vare de stora ytorna och ljuset som strilar in genom ett knappt genomskinligt takfönstret i den gemensamma verkstan. ■

Blandning av högt och lågt FÖREBILDEN är kvartersstäder som du kan hitta i

London – eller varför inte Långgatorna i Linnéstaden. I Kvillebäcken byggs just en sådan stadsdel med Kville Saluhall som mötesplats kring kaffe, ostar och grön­ saker från hela världen.

Magasin Goteborg 2017  
Magasin Goteborg 2017