__MAIN_TEXT__

Page 1

En tidning om internationella Göteborg 2014

2014

MAGASIN OM STADEN I VÄRLDEN & VÄRLDEN I STADEN

18

VISION: Arbetsmarknad för 8 miljoner VOLVO OCEAN RACE MÅLGÅNG I VOLVOS HEMSTAD

FÖRETAG ATT

Sveriges musikelit kommer till Kalle

HÅLLA ÖGONEN PÅ

GBG– CHICAGO –GBG

Stjärnregn

Läs Magasin Göteborg digitalt:

CAMILLA CLAESSON KARLSSON HÅLLER I TRÅDARNA SOM STYR MATGÄSTERNAS UPPLEVELSE. INSPIRATION HAR HON HÄMTAT FRÅN CHICAGO.

MER: GAMIFICATION RESERVDELSFABRIKEN SUPERÅR FÖR ETABLERINGAR KAMILLAS HÅRDVALUTA Foto: Samuel Unéus

Distribueras med Dagens Industri maj 2014.


En tidning om internationella Göteborg 2014

VÄLKOMMEN

20

36 52

13 48

30 Magasin Göteborg

2

42

Innehåll:

››

Gamification – det nya stora. I Göteborg används spelkunnande för att skapa helt nya värden.

36

››

Öppenhet har alltid präglat Göteborg, skriver Birgitta L-Öfverholm och Patrik Andersson.

03

››

Känslan när gästerna gillar det man gör är fantastisk, säger Camilla Claesson Karlsson på nyöppnade SK mat och människor.

40

››

Förmågan att samarbeta är Göteborgs hårdaste valuta.

04

››

Den mänskliga reservdelsfabriken har tagit ordentligt skruv i Göteborgsregionen.

42

››

Göteborg visar de nya trenderna på mathimlen. Enkelt och naturligt, om stjärnkockarna får bestämma.

10

››

Student från Philadelphia valde Göteborg framför San Francisco.

45

››

Volvos hemstad välkomnar världens tuffaste tävling hem till Göteborg.

13

››

Krönika. Kulturen i Göteborg har stort internationellt kontaktnät.

47

››

En ny industriell revolution och medicinska genombrott väntas med det nya supermaterialet grafen.

20

››

Berättandearkitekten. Jasmine Idun Lyman tror starkt på berättandets konst, men i nya kostymer.

48

››

Mindre än 3 timmar. När restiden från Oslo till Köpenhamn via Göteborg förkortas, skapas en helt ny arbetsmarknadsregion med åtta miljoner invånare.

25

››

Musik, människor och reklam från Göteborg som gör skillnad.

50

››

Kalle Jerneholm Gustafsson har skapat Skandinaviens bäst utrustade studio på över 750 kvadratmeter.

30

››

Barn och ungdomar från 24 länder har som högsta dröm att spela fotboll i Göteborg.

52

››

Entreprenörsandan och många exportföretag får finansföretag att satsa på Göteborgsregionen.

35

››

Framtidens bilarkitektur skapas i Göteborg och nu finns nytt Life Science-laboratorium att hyra.

54

www.inpress.com

PRODUCERAD I SAMARBETE MED:

PRODUCERAD AV:

Business Region Göteborg AB www.businessregion.se och Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co. corporate.goteborg.com Frågor om innehållet besvaras av: Maria Leffler, maria.leffler@businessregion.se, och Niklas Delersjö, niklas.delersjo@goteborg.com

Projektledare: Conny Unéus · Redaktör: Ulrica Segersten · Formgivning: Tove Engström, Sara Norkvist, Sofia Karlsson · Korrektur: Solveig Enblom · Tryck: V-TAB För information om innehållet, kontakta Conny Unéus, 070-373 30 70 · Läs tidningen digitalt på http://issuu.com/goteborg/docs/magasingoteborg2014, framtagen i samarbete med HiQ


En tidning om internationella Göteborg 2014

Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg

Birgitta L-Öfverholm, chef Näringslivsgruppen Göteborg & Co

VÄLKOMMEN! GÖTEBORG HAR ETT öppet hav mot omvärlden. Det har präglat vår stad sedan vikingatiden. Och fortfarande har var fjärde göteborgare en mor eller far som inte är född i Sverige. Det berikar och skapar vår unika stadssjäl samtidigt som det är en ständig utmaning att ha förmågan att ta till vara denna rikedom. Vi sticker inte under stolen med att vi vill vara en storstad. Närmare bestämt 1 750 000 invånare till år 2030. Fler människor och företag skapar fler jobb, och det i sin tur säkrar vår välfärd.

förut. Det är vi både glada och stolta över.

DÄRFÖR KÄNNS DET kittlande med Skandinaviska 8-miljonerstaden, ett EU-projekt som binder ihop Oslo– Göteborg–Malmö–Köpenhamn till en enda stor arbetsmarknad med 8 miljoner människor. Och att det inte bara är en utopi utan ett projekt, förankrat i många led.

DET SOM OCKSÅ ÄR VIKTIGT för företag, talanger och kompetens är att en stad har samarbeten och nätverk som är öppna, och som kan hjälpa den som är ny i stan och i regionen. Vi vågar påstå att samarbete är Göteborgs signum. Eller som det står i en artikel: vår förmåga att samarbeta är global hårdvaluta. Vi hoppas att den här tidningen gör dig mer nyfiken på Göteborg och på vad vår stad kan göra för dig och ditt företag.

Bild: Liseberg

ANTALET MÄNNISKOR OCH FÖRETAG som valt vår stad och region har ökat explosionsartat under det senaste året. Investeringar söker sig hit som aldrig

NÄR MÄNNISKOR KAN BO där de vill bo utan att behöva kompromissa med strävan att ha meningsfulla, utmanande jobb, då blir det ännu mer attraktivt för företag som vill rekrytera att etablera sig här. Vi ser det på många företag som valt mellan Göteborg och någon annan stad i världen, att kulturutbud, boende och en hållbar stadsutveckling är viktiga faktorer.

Trevlig läsning!

GÖTEBORG HAR ALLTID varit Sveriges port mot världen. Från 1600-talet, när holländska arkitekter drog upp stadsplanen, och 1700-talet med Ostindiska kompaniet till 1800-talet när liberala strömningar från England först kom till Göteborg. Under 1900-talet spreds de svenska innovationerna över världen. SKF:s kullager fick världen att rulla och Chalmersingenjören Karl Hilmer Johansson Kolléns tumstock mätte upp den. MEN DUKTIGA göteborgare gjorde också andra, mer otippade avtryck i världen. Visste du till exempel att den kurviga Coca-Cola-flaskan designades av en utvandrad göteborgare, Alexander Samuelsson? VOLVO var först med att satsa på säkerhetsbälten. I dag testar Volvo en annan säkerhetsteknik i Göteborg; självkörande bilar. Några av världens mest framgångsrika läkemedel, Losec och Levodopa, har också tagits fram i Göteborg. Innovationerna har spridit sig längre än så. Hasselbladskameran förevigade den första månlandningen och i dag sköter teknik från Göteborgsföretaget RUAG satelliternas kommunikationer.

Bild: ESA

Foto: Samuel Unéus

Världen runt

Life is a rollercoaster

Visste du att ...

SUPERENTUSIASTEN Andreas Andersson, vd för Liseberg,

… i centrala Göteborg byggs en ny stadsdel över älven – Älvstaden – även kallad River City.

ligger bakom den nya berg- och dalbanan Helix, som kan vara en av Europas häftigaste åkattraktioner. Iiiiih!

3


En tidning om internationella Göteborg 2014

STAD I VÄRLDEN

Tar plats på

scenen

En stad som befolkats av industrialister och sjöfarare i generationer, har kanske det som behövs för att skapa exportsuccéer och en miljö som gör att företag, kreativa människor och kapital utifrån lockas. Vi träffade fem göteborgare för att diskutera hur Göteborg fungerar som stad och mötesplats. TEXT ULRICA SEGERSTEN FOTO SAMUEL UNÉUS

I

MINA ROMANTISKA stunder tänker jag att det är sjöfararen i oss göteborgare som gör att vi gärna sträcker oss ut mot världen. Och tack vare att vi inte är störst tillåts vi vara lite underground. Det ger styrka, i alla fall för mig. Säger Helena Svärd, vd för reklambyrån Aoki i Göteborg. Hon flyttade tillbaka till Göteborg efter tio år i Stockholm, för att starta en egen reklambyrå tillsammans med sin nuvarande kompanjon Camilla Blomgren. – Det kändes gott att komma tillbaka till Göteborg. Här är det inte så ängsligt. Även om Stureplansängsligheten kanske även berodde på mig själv. Vi träffas i Aokis ljusa lokaler, där jeansföretaget Nudie en gång huserade innan de flyttade till större. När Aoki startade hade de varken kunder eller lokaler. – Vi fick låna ett rum med en lampa i taket. ATT VÄXA är inget självklart mål för Aoki, utan man jobbar i nätverk med frilansande copywriters, illustratörer, programmerare och filmfotografer. Men det bygger naturligtvis på att det finns tillräckligt många som tänker som Helena, och både vågar och kan vara sina egna arbetsgivare för att skapa jobb för varandra. Själv skulle hon inte klara av att vara anställd i reklambranschen.

4

FRANS JOHANSSON

HELENA SVÄRD Vd för reklambyrån Aoki i Göteborg som främst arbetar med livsstilsoch kulturkunder så som Din Sko, Junkyard, Polarn o Pyret, Hasselbladstiftelsen och Göteborgs stadsbibliotek.

– Reklambranschen har väldigt konservativa strukturer. Kvinnorna produktionsleder och sitter i receptionen. Männen är de som tillåts vara vildhjärnor och visionärer. På ledande positioner lyser kvinnorna med sin frånvaro. Det här är en extremt ojämlik bransch. 2014 ser det fortfarande ut som i Mad Men. Helt obegripligt. Men i min lilla verkstad är jag fri. ENLIGT HELENA ÄR Aokis styrka att de kan sätta ihop ett spjutspetsteam med passion för uppdraget. – Jag tänker att det är lite som när min pappa var med och byggde Ostindiefararen, världens knäppaste projekt, men det genomfördes med en enorm kärlek och passion. (Götheborgs saga som för övrigt kan bli Hollywoodfilm, red.anm) Flera av Helenas vänner, som t ex personerna bakom Nudie och Monki, har just med passion byggt

Sharam Rahis guldkorn Balderägda Palacehuset vid Brunnsparken i Göteborg; ”Otroligt vackert hus. Vi köpte och renoverade det, och fick under resans gång höra så mycket om Pontus Fürstenberg som lät unga konstnärer utsmycka huset för mat och husrum. Några av dessa konstnärer var Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Ernst Josephson och Hugo Birger.”, berättar Sharam Rahi.


Hela denna bilaga är en annons från Göteborg

– Som affärsman har jag haft väldigt stor nytta av min bakgrund som stå-upp-komiker, säger Sharam Rahi, vice vd på fastighetsbolaget Balder.

5


En tidning om internationella Göteborg 2014

»Svensk ledarskapsstil skulle kunna göra Sverige till en nod för fler internationella samarbeten, inte bara på politisk nivå, utan även industriell.»

företag som blivit internationella framgångssagor. Hur kommer det sig att det här händer just i Göteborg? – Här bor människor som varit i hela världen, men aldrig i Stockholm eller Alingsås. Det är nästan självklart att ta sig snabbt utomlands, innan man etablerar sig i övriga Sverige. Man vill genast ut och testa om idén håller. Det i sin tur skapar förebilder som inspirerar fler att våga. – Många av framgångarna från Göteborg inom mode och retail, har dessutom övat på stora detaljhandelsföretag här, som Lindex, Kappahl och JC. Vi har haft en bra skola. Man har fått övning att tänka internationellt direkt. – Och samtidigt är Göteborg ändå så pass litet att vi springer på varandra hela tiden. Tidigare tror jag vi var sämre på att samarbeta med varandra, men nu bjussar vi varandra mer generöst på kontakter. ATT SKAPA INTERNATIONELL lyskraft som lockar innovatörer och företag till en stad och region ställer helt nya krav, framför allt på universiteten, säger Kamilla Kohn Rådberg. Hon har varit hemma ett år efter avslutat uppdrag som vetenskapsråd på svenska UD i Washington. Innan dess jobbade hon med Volvos globala marknadsföring, doktorerade, jobbade med mogna industriföretags alla delar, utom själva produktionen. Nu forskar hon på Chalmers om hur man skapar innovationer i stora organisationer och i mellanrummet mellan universitet och näringsliv. Enligt Kamilla lever vi i en tid då vi egentligen inte vet vart teknik- och industriutveckling kommer att ta oss. Kanske kommer regioner att vara mycket viktigare än nationsgränser. Hur förhåller sig en stad som Göteborg till det här? Vet vi egentligen vilka kunskapsområden eller kluster vi borde satsa på? – Jag tror vi kan hitta vår styrka som stad om vi kan omvandla och utveckla styrkor vi redan har. Som forskare tittar jag gärna på förmåga som bygger konkurrenskraft. Det vill säga, vilken unik förmåga vi redan har som kan utvecklas till nya förmågor för framtiden.

6

Foto: Johan Wingborg

Kamilla Kohn Rådberg, projektledare för MORE vid Chalmers

CARL BENNET Industrialisten som flyttar huvudkontoret för sitt medicintekniska företag Getinge till Lindholmen. ”Bättre möjligheter att rekrytera är den främsta anledningen.”

KAMILLA KOHN RÅDBERG Har en bakgrund på Volvo och som vetenskapsråd vid UD i Washington. Idag arbetar hon som projektledare vid avdelningen för Management of Organizational Renewal and and Entrepreneurship (MORE), vid Chalmers.

Göteborgs internationella valuta är basindustrin med gedigen kunskap och lång forskningstradition; globala SKF, Esab, Volvo, sjöfarten med hamnen, Stena och raffinaderierna. – De har skapat internationella kontakter, och ett flöde mellan akademi och näringsliv som jag tror vi kan dra mycket mer nytta av. – Svenskar har en lång historia av att resa, att förhandla på politisk nivå och agera i internationella miljöer. Vi har en konsensus-tradition som gör att vi är duktiga på att skapa samarbeten. Svensk ledarskapsstil skulle kunna göra Sverige till en nod för fler internationella samarbeten, inte bara på politisk nivå, utan även industriell. Det är faktiskt en nationell tillgång, förmågan att samarbeta. Det visar inte minst det faktum att Sverige fått flaggskeppsprojekt från EU, som grafen i Göteborg och MAXIV i Lund. Och vad kan vi lära oss av USA, förutom en större acceptans kring att mångfald skapar innovationer och självsäkerhet? – I den amerikanska kulturen är man generös, också när det gäller att acceptera misslyckanden, kanske för att man också ser det som en chans att lyckas. Med tacksamhet ger man och tar emot i stället för att ”tycka synd om” den som startar en till synes obegriplig verksamhet. Man ger styrka till varandra. Det skulle jag vilja se mer av i Sverige. NÅGONTING I GÖTEBORG har i alla fall fått industrimannen Carl Bennet att flytta sitt medicintekniska företag Getinge, med över 15 000 anställda globalt, in i splitternya kontor på Lindholmen. Här kommer också Getinges innovationscenter att finnas. På frågan vad som krävs för att industrialister, talanger och investerare utifrån ska lockas till en stad och region, har Carl Bennet väldigt raka besked: – Det måste finnas utbildning och forskningsmiljö med väldigt hög internationell kvalitet för att skapa attraktivitet. Det är nummer ett. Nummer två på Carl Bennets lista över faktorer är en god infrastruktur och tillgänglighet. – Självklart måste också boendemiljön vara bra


FRAMTIDENS BOENDE I GÖTEBORG Än så länge finns det inga lägenheter att besöka. Men vi kommer att bygga cirka 150 nya bostäder i Örgryte Torp, förena stad och natur i Hovås och souterrängvåningar i Björkekärr. Börja bospara, så blir du medlem i HSB, dessutom får du förtur i kön till våra nya bostadsrätter. Anmäl dig på www.hsb.se/bospar

och här står sig Göteborg starkt. Det tycker jag. Ja, och ett bra kulturutbud är ju också en viktig del av boendekraven. EN VIKTIG ANLEDNING till att Getinge flyttar in till Göteborg är att det blir lättare att rekrytera. – Om du ser till att finnas i en stark kunskapsmiljö, har du större chanser att bli bättre själv. Om vi tillsammans, universiteten och företagen, lyckas skapa en kunskapsmiljö av världsklass, då ökar naturligtvis också intresset från investerare. Se på Boston, deras samlade styrka drar till sig en massa investeringar. Enligt Carl Bennet är Göteborg på god väg att skapa attraktiva kunskapsmiljöer. Det finns i alla fall en bra grund att bygga vidare på, även om det finns utvecklingspotential när det gäller infrastrukturen. – Globaliseringen gör att den internationella marknaden blir större för kunskapsföretag. Och konkurrensen hårdare.Vi kan inte sitta stilla. Vi måste investera mer i utbildning och forskning. Helt enkelt höja ambitionsnivån. Universiteten har traditionellt varit duktiga på att bygga mångkulturella miljöer och det behöver det övriga samhället ta till sig. – Framtiden kräver också en kompetens som innehåller mer tvärvetenskap, större kombination av humaniora och naturvetenskap. Men framför allt måste infrastrukturen för möten finnas på plats. LITE ÖVERRASKANDE lyfter Benjamin Gillner, arkitektstuderande som praktiserar på OkiDoki! Arkitekter i Göteborg, upp infrastruktur: – Att stråken i en stad skapar en naturlig rörelse är en förutsättning för att man ska kunna få en fungerande stad som folk tycker om, säger Benjamin. När han bodde i USA slogs han av att det bara fanns ett flöde av och för bilar. I London, där han också har bott, rör sig människor i mörker en stor del av året eftersom stråken finns under jord. – I Göteborg tycker jag det fungerar särskilt bra med kopplingen centrum, Järntorget och Slottsskogen. Tre platser med dragkraft och gångavstånd som gör

HSB PRIMETIME I ÖRGRYTE TORP, Stadsliv mitt i naturen I Örgrytes nya attraktiva bostadsområde, planerar vi att bygga ca 150 lägenheter med inbyggd livskvalitet. Det kommer att bli två bostadsrättsföreningar, men oavsett vilken av dem du väljer så får du en lägenhet utöver det vanliga med stort ljusinsläpp, tidlös design och gedigna material. Preliminär säljstart: 2014. www.hsb.se/goteborg/orgryte-torp

BRF BOULEVARDEN, Skönt stadsliv i nya Hovås I nya Hovås kommer boendet att bli något utöver det vanliga, där du får det bästa av två världar. Här bor du modernt, bara tio minuters bilfärd från Linnégatan, samtidigt som du har naturen och havet på bekvämt cykelavstånd. Preliminär säljstart: Hösten 2014. www.hsb.se/goteborg/boulevarden

BRF VÄSTERSOL, Västerläge nära grönområden Här i Fräntorp får samtliga 62 lägenheter många härliga soltimmar! Med generösa balkonger i västerläge och välkomnande entrébalkonger är utelivet närvarande och precis intill finns ett skogsområde att njuta av. Dessutom är det nära till Delsjöområdet och Härlanda tjärn. Preliminär säljstart: 2014. www.hsb.se/goteborg/vastersol

BRF FAMNEN, På promenadavstånd till Änggården På Synhållsgatan i Flatås bygger HSB ca 65 bostadsrätter på 1,5–3 RoK med hiss. Här bor du nära centrum med bra kommunikationer och hela Änggårdsbergen och vackra Linné på promenadavstånd. Preliminär säljstart: Hösten 2014. www.hsb.se/goteborg/famnen

BRF TORPATERRASSEN, Grönt boende i Björkekärr På Torpagatan i Björkekärr planerar HSB att bygga ca 110 bostadsrättslägenheter i två- till treplansradhus med souterrängvåning och parkering under mark. Läget blir ostört i en sluttning nära Delsjöområdets naturreservat och husen får ett karaktärsfullt och spännande formspråk. Preliminär säljstart: 2015. www.hsb.se/goteborg/torpaterrassen

www.hsb.se/goteborg


Hela denna bilaga är en annons från Göteborg

”Tack vare invandrarna har även vi svenskar börjat ta till oss lite mer mångfald. Men vi är fortfarande ängsliga. Trender slår igenom väldigt kraftfullt här. Vi behöver bli tryggare för att få den mångfald som behövs för fler innovationer”, säger Kamilla Kohn Rådberg, projektledare MORE.

8


En tidning om internationella Göteborg 2014

»Det är lätt att trivas i Göteborg eftersom avstånden är rimliga, tempot hastar inte iväg, och vi rör oss och möts ovan mark i solskenet.» Benjamin Gillner, arkitektstuderande

att gatorna däremellan befolkas och fungerar. Det fina med att ha spårvagn i stället för tunnelbana är att rörelsen går genom staden och inte under den. Under de väderkritiska månaderna blir det ett sätt att befolka staden samtidigt som den upplevs. Benjamin har, trots inte fyllda 30, avverkat en hel del städer i sitt liv både på andra sidan Atlanten, i Spanien, Österrike, London och nu senast i Berlin, där han praktiserade på ett tyskt arkitektkontor. Att Berlin lyckas med att locka många kreativa människor och start-up-företag har enligt Benjamin flera anledningar, men en som gör det möjligt. – Det går snabbt att få ett billigt boende i attraktivt läge för oss som kommer utifrån. Att det fortfarande är så beror bland annat på att när en stadsdel genomgår gentrifiering så har det hittills funnits nya halvcentrala områden att flytta vidare till, och därför finns det flera stadsdelar som anses som kreativa levande miljöer. Att skapa en sådan miljö kräver att en stad har ”oslipade” områden, armhålor där bostadspriserna inte drar iväg. – Tredje Långgatan i Göteborg har till exempel ett gammalt ruckel och där finns träd. Det är det lite skamfilade som gör gatan unik, där man gärna samlas för att hänga, samtidigt som det gör att lokalhyrorna hålls nere och mindre verksamheter kan stanna kvar. SOM SNART FÄRDIGUTBILDAD arkitekt har Benjamin funderat över hur den så kallade gratisgenerationen kommer att påverka framtidens städer. – Staden kom till för att det var säkrare innanför stadsmurarna och jobben flyttade dit med industrialiseringen. Nu förändras grundförutsättningarna. Vi kan jobba var som helst ifrån och ingen krigar med Sverige. Vi kan ha kontakt med andra fast vi inte rör oss utanför hemmet. Om vi ska träffa en kompis ute kostar det däremot ofta pengar. Därför är det viktigt att en stad skapar demokratiska platser, rum som är gratis, som esplanaderna i Spanien där staden placerar ut bord och stolar. Det blir mer tillåtande för egna initiativ. Benjamin ser en stor risk med att när allt går att

SHARAM RAHI vice vd Balder, ett börsnoterat fastighetsbolag med lokaler och bostäder i storstadsregionerna Göteborg, Stockholm, Öresund samt på tillväxtorter. Balder äger totalt cirka 500 fastigheter med cirka 30 000 hyresgäster.

BENJAMIN GILLNER Studerar till arkitekt på Chalmers och har bott i USA, Spanien, Österrike, London och Berlin.

göra hemifrån, blir vi allt mer asociala. – Den sociala kompetensen ligger i riskzonen. Framtidens stad behöver hjälpa människor att vara sociala, att ge varandra mänsklig värme. Det är också viktigt att alla ska få ta del av staden lika mycket. Något som förmodligen gratisgenerationen och Benjamin själv tänker mycket på är hur man ska kunna bygga en stad mer hållbart socialt och miljömässigt, och då inte bara med ytlig grön fernissa. – När man bygger nytt behöver man från början tänka att behoven förändras med tiden och att även om man inte kan bygga en blandstad direkt, kan man ändå planera för att bottenvåningar ska kunna göras om till verksamhetslokaler. STADEN HAR EN FÖRMÅGA ATT VÄLKOMNA nya människor från olika bakgrunder på ett helt annat sätt än landet. När Sharam Rahi kom till Sverige som tonåring, hade han lämnat den sjudande miljonstaden Teheran med trafikmyller, liv, rörelse och levande kaos bakom sig. Storfors skogar, villor och tystnad var en mardröm för en 14-åring. – En stad är lättare för den som flyttar. I städer är man mer van att ta till sig människor utifrån. I nian, efter bara ett år i Sverige, skulle Sharam skriva en uppsats om sin vardag. Klassens fnissiga reaktioner när Sharam läste upp vad han skrivit glömmer han inte. – Det tog hårt, stenhårt, berättar han. I dag är han vice vd för fastighetsbolaget Balder med bland andra Berns, Palace och hyresfastigheter med cirka 30 000 hyresgäster över hela landet i portföljen. Förra året (2013) blev han och grundaren Erik Selin årets finansprofiler i Göteborg. Men trots den förödmjukande känslan i nian, förstod Sharam snart att han faktiskt kunde stå på scen och få folk att skratta – och samtidigt få betalt för det. – Jag har alltid både älskat teater, komedi och att göra affärer. Framför allt resan fram till att en affär avgörs, fascinerar alltjämt. Det är en process som jag aldrig kan få nog av. Sharam blev upptäckt av SVT efter en tid som

9


Bland Balders fastigheter hör Palace till Sharam Rahis favoriter. Men också Berns salonger i Stockholm. När han uppträdde där för 20 år sedan som stand up-komiker, hade han ingen aning om att han en dag skulle vara vice vd för företaget som äger fastigheten.

stand up-komiker i Göteborg och fick skapa situationskomedi med en fiktiv figur, Mustafa, på bästa sändningstid. Då, på 90-talet, var det helt nytt att en invandrare hade ett eget program. – Många trodde att jag var Mustafa på riktigt. Att Sharam blev affärsman i fastighetsbranschen började med ett möte där det sa klick. Sharam drev ett kafé på Vasagatan i Göteborg och började pratade med fastighetsägaren, som var Balders grundare Erik Selin. De fann varandra direkt och märkte att de tänkte väldigt lika kring att göra affärer. En vilja att skapa något långsiktigt. – Vi köper alltid fastigheter för att vi tycker om dem och vill behålla dem. Skapa tydliga värden. NÄR SHARAM FLYTTADE till Göteborg från Stockholm, kändes staden ödslig och långsam jämfört med Sharams tempo. – I dag älskar jag Göteborg, det är verkligen min hemstad där jag trivs. Mysig och gästvänlig. Kanske lite för liten. Men vi är på god väg att skapa mer puls, mer rörelse. Jag tycker om att se att många förädlat sina fastigheter. Att vi har en kommun som satsar enormt på miljön betyder mycket för mig. Täthet är a och o för stadskänslan och miljön. Att det är tätt och så nära att du kan cykla. Själv går jag överallt i stan. – Göteborg är på väg att bli storstad. Och jag vill samtidigt passa på att hylla kommunen här i Göteborg. Handläggningstiderna har blivit bättre, kortare. Och när systemet rullar lite, lite snabbare hela tiden, får det effekt till slut. Där är vi nu. ■

10

... Bengt Linde, ordförande för Göteborgs Restaurangförening Är det en trend bland toppkockar i Göteborg att överge fine dining och satsa på mer avslappnade koncept? – Ja, vi stängde ju nyligen Fond för att satsa på Mr P, till exempel. Och Leif Mannerström lagar numera sin fantastiska mat på Kometen. Jag tror att det har med ett generationsskifte att göra. Synen på representation är annorlunda och man har kanske varken tid eller lust att sitta 4–5 timmar på en restaurang längre. Priserna är klart lägre. Är maten också lite enklare? – Egentligen är det inte enklare mat, det är fortfarande väldigt hög kvalitet. Man tar bara bort lull-lullet runt omkring, det som gör det så dyrt att driva en restaurang på Michelinnivå. Alla ska ha råd och tid att gå ut och äta. Och på det här sättet gör man det enklare för gästerna. Man kanske inte behöver boka bord i förväg till exempel, utan kan vara mer spontan. En annan trend verkar vara att menyerna krymper. – Man har ofta färre rätter och i stället varierar man menyn efter säsong. Byter man menyn ofta blir det spännande varje gång. Trenden mot det ekologiska gör också att man ofta väljer närodlat. Men det nya är att man väljer att renodla sig. Om man lagar svensk, italiensk eller amerikansk mat så koncentrerar man sig på det. Det är svårt att vara bäst på allt. Hur betydelsefulla är Göteborgs Michelinkrogar? – Gastronomi på den här absoluta toppnivån är väldigt viktig för Göteborg. Det är en del av det som gör Göteborg till ett attraktivt besöksmål för foodies från hela världen. Maten har en enorm dragningskraft. Foto: Christer Gingholm/Restaurangguiden.com

Foto : Erik Nissen Johansen

Hallå där ...

Restaurang Familjen är en av många Göteborgskrogar som skapar en helt ny trend för fine dining.

Kultur- & entreprenörskvarter

Mer än varmkorv

INFÖR GÖTEBORGS 400-årsjubileum 2021, har det gjorts spännande förstudier kring hur man kan skapa tillåtande oaser där kultur och kreativa näringar får möjlighet att utvecklas. Det finns också förslag på entreprenörskvarter för att dels samla rådgivande organisationer och dels skapa mötesplatser för entreprenörer.

TRENDEN MED ambulerande matvagnar har spritt sig

till matglada Göteborg. Inom kort kan staden dela ut tillstånd och food truck verksamheten kommer igång. Strömmingsluckan erbjuder redan i dag annorlunda snabblunch med mos och strömming i mild förening.


ANNONS Kina har på kort tid blivit den största enskilda marknaden för Vitrolife. Nyckeln har varit att agera lokalt och erbjuda kunderna högsta möjliga service och support. En viktig del i att agera lokalt är att kunna ta betalt i lokal valuta, vilket har möjliggjorts tack vare SEB.

Succé för provrörsbefruktningar i Kina Fertilitetsbolaget Vitrolife har vuxit snabbt och är i dag en global aktör inom sin nisch. En viktig del i framgången är partnerskapet med SEB. Vitrolife är en succéhistoria. På 10 år har omsättningen vuxit från 85 till 450 miljoner kronor och nu finns företaget i 110 länder. Vitrolife utvecklar, producerar och marknadsför medicintekniska produkter för fertilitetsbehandlingar, och har på kort tid fått se Kina växa fram som den största enskilda marknaden. – I Kina säljer Vitrolife genom distributörer och tack vare SEB:s kontor i Shanghai kan vi ta betalt av dem i lokal valuta. Detta innebär att Vitrolife uppfattas som ett mer lokalt bolag och skapar en förbättrad konkurrenssituation för våra distributörer genom att valuta-

risken försvinner och transaktionskostnaderna minskas, vilket i nästa steg leder till ökad försäljning för oss, säger Mikael Engblom, ekonomichef på Vitrolife. I och med SEB:s närvaro i USA förenklas Vitrolifes affärer där avsevärt. – USA:s banksystem är väldigt komplicerat. Genom SEB har vi en enda bankförbindelse och en gemensam plattform för våra bankkonton, vilket förenklar allokeringen av likvida medel mellan bolag i olika länder. SEB:s närvaro i USA har även underlättat finansiering av bolagsförvärv i landet.

För Vitrolife är SEB lika mycket rådgivare som bank. – Affärer och finansiering planeras tillsammans, och vi startar dialogen väldigt tidigt i processen, säger Mikael Engblom. SEB har sedan ett och ett halvt sekel följt svenskt och nordiskt näringsliv ut i världen. Relationerna med kunderna är alltid långsiktiga. – Det vi kan göra är att bidra med de erfarenheter, det kontaktnät och de stödsystem ett mindre bolag inte har, men behöver för att växa globalt, säger Georges Chammas, kundansvarig på SEB.

OM SEB

SEB är den ledande företags- och investmentbanken i Norden med 2 900 stora företag och institutioner samt 400 000 små och medelstora företag som kunder. Banken har även 4 000 000 privatkunder. Mikael Engblom, ekonomichef på Vitrolife, och Georges Chammas, kundansvarig på SEB, i laboratoriet på Vitrolifes huvudkontor i Göteborg.

seb.se


ANNONS

Campus Näckrosen ska bli en plats för gränsöverskridande möten och kreativ samverkan, och ett skyltfönster för utveckling och kreativitet. Omgivningen består av en stor del av Göteborgs kultur- och kunskapsinstitutioner, som till exempel Konserthuset, Göteborgs stadsteater, Universeum och Svenska Mässan. Förhoppningen är att Campus Näckrosen står klart till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Universitetets unika cityläge förstärks Göteborgs universitet har ett högt söktryck och en av orsakerna är cityläget. Nu planeras en tvärvetenskaplig kunskapspark intill Götaplatsen för att vässa konkurrenskraften ytterligare. Varje dag rör sig närmare 50 000 studenter i Göteborg city. Utan dem skulle det vara mindre liv på gatorna och många väljer Göteborg på grund av cityläget. Men i framtiden behöver Göteborgs universitet, staden och regionen utvecklas tillsammans i ännu större utsträckning för att kunna hävda sig i nationell och internationell konkurrens. – Cityläget ger universitetet fantastiska grundförutsättningar, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör, Akademiska Hus region Väst. Moderna kunskaps- och universitetsmiljöer handlar mycket om närheten till och mötet med andra delar av samhället. Det som fattas i dag är konkreta rum där tvärvetenskap och andra

positiva korsbefruktningar verkligen stimuleras. Här ska utbildning och forskning för konst och humaniora samlas tillsammans med universitetets moderna bibliotek, och ge möjlighet till framväxt av innovation och företagande. Ett sådant rum ska kunskapsparken Campus Näckrosen bli. – Det blir en motsvarighet till en Science Park – men med konst och humaniora i fokus, en Art Park. Mitt i city, mitt i bruset, i Näckrosparken bakom Götaplatsen. Målet är att området 2020 ska vara en betydande hörnsten i Göteborgs universitet och stå som en symbol för kultur- och kunskapsstaden Göteborg. Lyckas vi, har vi skapat något som är världsunikt och som verkligen sätter Göteborg på kartan.

FAKTA Akademiska Hus Vi tror att kunskap kan förändra världen och att briljanta idéer formar Sverige som kunskapsnation. Vi är ett av landets största fastighetsbolag, och med fokus på universitet och högskolor bygger och förvaltar vi hållbara kunskapsmiljöer för hela människan. Genom nyskapande teknik, innovativa idéer och långsiktighet bidrar vi till ett klokare Sverige. Läs mer: www.akademiskahus.se

Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör, Akademiska Hus region Väst. – Vårt arbete handlar om att stärka konkurrenskraften för våra universitet och låta dem växa på ett sätt som ger ett ökat värde också för det omgivande samhället.


En tidning om internationella Göteborg 2014

VOLVO OCEAN RACE

De sju

haven

Inget går att förutse exakt. Ständiga risktagningar, adrenalinpåslag och nästan övermänskliga krav på förmåga att samarbeta under press – på olika språk. Förutsättningarna för besättningarna i Volvo Ocean Race skiljer sig inte nämnvärt från verkligheten för företag som ger sig ut på konkurrensutsatta exportmarknader. TEXT ULRICA SEGERSTEN FOTO RICK TOMLINSON/TEAM SCA

13


En tidning om internationella Göteborg 2014

IEN ALICANTE, SPAN

1.

3.

SANYA, KINA

4. ABU DHABI, MIRATEN EM BE AB RA FÖRENADE AR

2. 2 DAFRIKA KAPSTADEN, SY

EXPORTSUCCÉER I VARJE LAND VOLVO OCEAN RACE PASSERAR

Den 4 oktober 2014 kör Volvo Ocean Race igång i spanska Alicante. I tävlingen deltar ett SCA-team med helt kvinnlig besättning. Årets rookies.

2.

6 487 sjömil senare anländer teamen till Kapstaden den 15 november. I Sydafrika gör bl. a. exportföretagen SCA, SKF och Volvo Group affärer.

Foto: Colourbox

1.

Foto: Colourbox

Foto: iStockphoto

Havet och båtar är en av förklaringarna till att så många Göteborgsföretag lyckats exportera produkter och kunskap till hela världen. När vi följer Volvo Ocean Race i spåren, hittar vi Göteborgsföretag i varje land.* 3.

Efter nyår till havs med kompassnålen mot Abu Dhabi den 3 januari. Här har bl. a. Göteborgsföretagen Aspentech och Saltside etablerat sig.

* På kartan exempel på Göteborgsföretag i respektive land; många fler finns.

14

Sopsortering i Qatar

Nya Zeeland rensar i näten

ENVAC GÖR VÄRLDEN lite renare. Företaget utvecklar nämligen avancerade sopsugsystem, sorteringssystem och självtömmande papperskorrgar. I Qatar är deras hygieniska system populära, särskilt när nya stadsområden ska byggas.

IT-FÖRETAGET NETCLEAN från Göteborg har tagit fram en IT-lösning som

blockerar barnpornografi med hjälp av den senaste tekniken. Nya Zeeland har valt att blockera barnpornografi för hela landet. NetClean utvecklar sina produkter i nära samarbete med polismyndigheter över hela världen. Man samarbetar med stora företag som Microsoft och ideella organisationer.


En tidning om internationella Göteborg 2014

TEBORG GÖT A NEWPORT, US

10.

9. 9

LORIENT, FRANKRIKE

7. 8.

RTUGAL LISSABON, PO

EN ITAJAÍ, BRASILI AUCKLAND, NYA ZEELAND

6.

Foto: Colourbox

5.

I mitten av mars anländer teamen till Auckland. Här hjälper Göteborgsföretaget NetClean myndigheter i Nya Zeeland i kampen mot barnpornografi.

6.

Vårvindar friska tar de tävlande till brasilianska Itajaí den 18 april. Göteborgsföretag har sedan lång tid närvaro här, till exempel SKF och Envac.

7.

16 maj välkomnar tjusiga Newport. Att lyckas på den amerikanska marknaden är inte självklart, men här gör bl. a. Vitrolife, Bluetest och Avinode framgångsrikt affärer.

Foto: iStockphoto

Den stenhårda tävlingen kommer till Kina och Sanya den 7 februari. Kina är en viktig marknad för bl. a. Mölnlycke Health Care, Encode, Aspentech och AkzoNobel.

Foto: Colourbox

4.

Foto: iStockphoto

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

5.

8.

Tillbaka till Europa och Lissabon i Portugal kommer teamen den 6 juni. Även här kan man till exempel stöta på produkter från Infracontrol och Mölnlycke Health Care.

9.

Hamnstaden Loirent i franska Bretagne har släktskap med Göteborgs sjöfarts- och handelstraditioner. Bl.a. Vehco och Mikropos Medical har lyckats bra i Frankrike.

10.

I MÅL!!! Efter drygt 38 390 sjömil kommer teamen äntligen till Göteborg den 27 juni 2015. Volvos hemstad får hälsa Volvo Ocean Race: Välkommen hem!

Färgstarka arenor

Indien nytt rymdland

SNART ÄR DET avspark för Fotbolls-VM i fotbollens hemland Brasilien. Men visste du att flera av arenorna har målats med högteknologisk färg från AkzoNobel? Exempelvis Pernambucoarenan i Recife och Estádio Nacional i Brasilia.

RYMDTEKNIKFÖRETAGET RUAG SPACE fick förra året sitt första indiska kontrakt, från Indian Space Research Organisation. Det handlar om utrustning för satellittestning – Indien har nämligen seglat upp som ett nytt rymdland och har på senare år utvecklat en egen satellittillverkning.

Foto : RUAG

Foto: David Branigan/Volvo Ocean Race

15 1


Foto: Oskar Kihlborg/ Volvo Ocean Race

Folkfest. När det bjuds upp till fest vill göteborgaren vara med. Hamnsegling. Slutetappen går mellan Älvsborgsbron och Göta älvbron.

NÄR TÄVLINGEN sedan är avgjord, kommer båtarna att ligga kvar i Frihamnen och det Race Village man skapar under en veckas tid. Båtarna beräknas anlända söndagen efter midsommar. – Vi tror att det här blir en fantastisk och oförglömlig miljö att mötas i för internationella företag

16

KNUT ROSTAD ”Livet på land är egentligen ett ganska skyddat liv. Så skyddat att det kan vara svårt att känna sig levande. På havet måste du vara totalt närvarande. Du är ett med naturen. Det är helt unikt.”

Foto: Fredrik Hjerling

I JUNI 2015 välkomnar Volvos hemstad världsomseglingen Volvo Ocean Race. Och precis som man brukar, använder göteborgarna även detta stora sportevenemang för att skapa stor fest mitt i stan. Man håller också på att utveckla evenemanget som en plattform för både viktiga och roliga möten, för företag och privatpersoner. – Vi ser en ocean av möjligheter i att ta till vara den stora händelse det är när seglarna efter tio månaders kamp ute på de sju världshaven kommer i mål. Och det blir kappsegling in i det sista eftersom det blir en hamnsegling under den avslutande helgen som avgörs mellan Nya Älvsborgs Fästning och Göta älvbron, berättar Ola Åstradsson, stopover manager för Volvo Ocean Race 2015. Det unika med målgången i Göteborg är att man kommer att kunna följa målkampen på nära håll. Man kommer nära seglingen och seglarna. Samtidigt som man är kvar i stan.

Foto: Alvimedica

... VÄLKOMMEN HEM!

OLA ÅSTRADSSON Stopover manager för Volvo Ocean Race 2015.

och svenska exportföretag. Du får här ett internationellt sammanhang serverat med väldigt många mervärden för till exempel kundträffar, fortsätter Ola. Enligt honom är andemeningen med Volvo Ocean Race nära själen hos många globala företag. ”Det är högteknologi, hård konkurrens, crescendon och prestationer i världsklass.” – Varje dag till havs möts seglarna av utmaningar som inte går att förutse. Vi måste ständigt hantera risker som uppstår, och reality checks måste göras hela tiden, berättar Knut Frostad, vd för Volvo Ocean Race. Han har själv både OS-satsat och seglat Volvo Ocean Race, och var med i tävlingen 2002 när det gjordes en stopover i Göteborg. Men 2015 är det alltså inte bara stopover, utan målgång. Det här blir också ett tillfälle för Göteborg att visa upp nya Frihamnen, den nya stadsdelen vid vattnet. En tydlig milstolpe i Göteborgs stadsutvecklingsprojekt där en ny stadsdel med 40 000 nya bostäder och 30 000 arbetsplatser blir till. SJÄLVA RACE VILLAGE kommer att vara öppet med möjlighet att komma bakom kulisserna på Volvo Ocean Race-tävlingen. – Dagtid kommer det att vara spännande uppvisningar och täv-

lingsmoment. På kvällarna blir det underhållning av internationell kulturelit. Vi vill än en gång befästa vår position som Sveriges främsta evenemangsstad, säger Ola. En viktig del är rekryteringen av unga förmågor som ska arbeta med evenemanget. Men den stora hemligheten är göteborgarna själva. – I Göteborg är vi så lyckligt lottade. När det bjuds upp till fest vill alla vara med. ■

Volvo Ocean Race och Göteborg 2002 Stopover i Göteborg. Evenemanget pågick 29/5– 8/6 2002. På Eriksberg mitt i Göteborg ordnades Race Village, som besöktes av cirka 500 000 personer. 2006 Målgång i Göteborg med evenemang 15–18 juni. På Lindholmen, igen mitt i Göteborg, skapades Race Village. 2015 Målgång för Volvo Ocean Race och InPort Race 21–28 juni. I Frihamnen skapas ett Race Village. Målsättningen för målgångsevenemanget är 500 000 besökare.


SKAFFA EN PRIVAT TJÄNSTEBIL FRÅN ENDAST 2 885:–/MÅN.

VOLVO INCLUSIVE PRIVATLEASING. ALLT INGÅR. Nu kan du privatleasa din Volvo – och få samma upplevelse som om du hade tjänstebil. Vi tar hand om allt: finansiering via Volvofinans, försäkring via Volvia och ett Volvo serviceavtal. Och du kan ägna dig åt att köra bilen och leva livet. Just nu kan du få en V40 Cross Country T4 Kinetic för 3 775:– 775: – /mån eller en V40 T2 Your Edition från 2 885: 885:–– /mån. Och då är det helt utan kontantinsats. Välkommen att bygga din egen bil på volvocars.se I Volvo Inclusive Privatleasing ingår Volvia försäkring, leasing via Volvofinans, Volvo Serviceavtal och Volvokort. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Volvo V40 & V40 CC Modellår 2014 kostar från ca 204 900–332 900:– ( V40T2 Your Edition–V40 CC T5 AWD AUT AUT)) exkl. lokal utrustning. Bränsle-förbrukning vid blandad körning ( V40 D2 88g–V40 CC T5 AWD aut aut)) 3,4–8,3 liter/100 km. Koldioxidutsläpp CO 2 (V40 V40 D2 88g–V40 CC T5 AWD aut aut)) 88–194 g/km. Miljöklass Euro 5. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo assistans samt vagnskade- och rostskyddsgaranti. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker dock som längst till 31/8 2014. Läs mer på volvocars.se


En tidning om internationella Göteborg 2014

NYHETER HETA FÖRETAG

företag att hålla ögonen på • RD&T – simuleringsteknik som minskar bilindustrins utvecklingstider. • 3BITS – utvecklar e-handelslösningar. • REFIND – smart teknologi för sortering och återanvändning av elektronik. • MAT.SE – mat på nätet. • OMNISYS – kraftsystem och andra instrument för satelliter. • ATC INDUSTRIES – självlärande IT-system som spar energi. • TAJITSU – stordata-teknik som hjälper företag att se och förutspå kundmönster och -beteenden. • XYLOPHANE – livsmedelsförpackningar av jordbrukets restprodukter. • ARCCORE – öppen källkod sänker bilindustrins utvecklingskostnader. • FYNDIQ – Fyndvaruhus på nätet. • APPSPOTR – ett verktyg för att enkelt bygga egen app. • VIGOR WAVE ENERGY – utvecklar ett unikt koncept för att utvinna energi ur havsvågor. • ALZINOVA – utvecklar behandling och vaccin mot Alzheimers sjukdom. • MONIVENT – monitoreringsutrustning som mäter luftflödet till nyfödda barn som behöver andningshjälp. • ECOERA AB – tar bort klimatskadlig koldioxid från atmosfären genom att låsa fast den i form av jordförbättrande Biokol. • DR DENIM – ännu ett framgångsrikt jeansföretag från Göteborg. • DESTLY – hjälper sedan 2011 dig att fynda drömdestinationer via nätet. • FOOD DIAGNOSTICS – hjälper svenska livsmedelsindustrin och laboratorieföretag med livsmedelssäkerhet.

18

Zbee är en hypermodern tuktuk från Lerum som drivs med el och drar mindre än en mikrovågsugn.

SVENSK TUKTUK I juni kör 25 supersnåla Zbee-fordon från Lerum ut på vägarna i Indien. Det hypermoderna trehjuliga fordonet med eldrift har tagits fram av tunga bilveteraner från Göteborgsregionen. TEXT SOFIA HILLBORG FOTO CLEAN MOTION

DET GICK EN chockvåg genom bilbranschen när den legendariske Hans Folkesson, tidigare teknisk direktör på Volvo PV, lämnade industrin av oro för klimatutvecklingen. I dag vet vi vad det var han

»40 procent av alla förfrågningar kommer från Indien.» hade i tankarna; ett extremt lätt och energisnålt elfordon. En bils energiåtgång är direkt kopplad till

vikten. Därför är Zbees kaross gjord i glasfiber och väger bara hälften så mycket som en i traditionella material. – Eftersom vi förbrukar så otroligt lite energi blir det en positiv klimateffekt, även om fordonet drivs med el gjord på kol, berättar Göran Folkesson, vd för Clean Motion AB. Den största marknaden för Zbee finns i Asiens megastäder som Beijing och Delhi, där luftkvaliteten och trafiksituationen börjar bli akut. Här är de traditionella trehjuliga fordonen, som i Sydostasien kallas tuktuk, stora utsläppsbovar. ■

SUPERSNÅLA ZBEE Zbees kaross i komposit väger 100 kg, hälften så mycket som en i plåt. Zbeen drar mindre el än en mikrovågsugn medan den laddar. Med 20 kg batterier kan Zbeen köra 5 mil på en laddning.

Vrrroom!

Innovativ design

MODERNA BILAR kan faktiskt ktiskt

DET PRESTIGEFULLA designpriset Red Dot Design Award har i år tilldelats innovatörerna Linus Larsson och Sebastian Roos, The Core Company. De får utmärkelsen för ResQ DD, en nyskapande räddningsutrustning med linbroms för vindkraftverk.

vara för tysta. Göteborgsutsutvecklade SoundRacer känner änner av bilens varvtal och spelar upp V8-vrål genom bilens högtalare: Lamborghini eller Ferrari?


Det lönar sig att

ta tåget till Shanghai Dessutom går det snabbare Varje dag går 70 godståg från orter runt om i hela Sverige och Norge direkt till Göteborgs Hamns kajer. Här lastas godset snabbt om till fartyg på någon av våra 136 direktlinjer och skickas vidare ut i världen. Det betyder att du kan checka in ditt gods nära dig och några timmar senare är det på väg till Bilbao, London, New York, Shanghai eller någon annan destination i Europa eller övriga världen. Snabbt, enkelt och klimatsmart tar ditt gods bästa vägen till sitt mål. Läs mer om vilka möjligheter det innebär för ditt företag på www.goteborgshamn.se

Vi tar Sverige ut i världen och världen till Sverige


En tidning om internationella Göteborg 2014

KUNSKAP & INNOVATION

ULTRALÄTT REV Forskare i Göteborg har fått uppdraget att leda EUs mångmiljardsatsning att föra ut supermaterialet från labbet, både för bättre idrottsprestationer och industriella revolutioner. TEXT SVEN-E LINDBERG FOTO CLIVE BRUNSKILL/TT

DET ÄR BARA LITE drygt tre år sedan Andre Geim och Konstantin Novoselo fick Nobels fysikpris för att de lyckats isolera grafen, ett ultratunt material som består av ett enda lager kolatomer. Strukturen på kolatomerna gör att grafen har en rad unika och eftertraktade egenskaper. Grafen är exempelvis 200 gånger starkare än stål, det är genomskinligt och böjligt, det är extremt lätt, avleder värme bättre än kanske något annat material och leder elektricitet 200 gånger bättre än kisel. Dessutom finns det nästan obegränsad tillgång på råvaran – kol är jordens fjärde vanligaste grundämne. – Alla dessa faktorer gör att det finns oerhört många potentiella användningsområden, säger Mikael

Graphene Flagship

Nya material kan drastiskt förändra tävlingsvillkoren. Novak Djokovic är en av de första som spelar med grafenracket. (Djokovic racket på bilden har ingen koppling till texten.)

20

Graphene Flagship är EU:s största forskningssatsning hittills. Nio miljarder kronor under tio år till 126 akademiska och industriella forskargrupper från 17 länder. Projektet leds av Chalmers med professorerna Jari Kinaret och Tomas Löfwander som ytterst ansvariga.

Fogelström, professor i teoretisk fysik vid Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2, vid Chalmers i Göteborg. – Grafen har egenskaper som skapar förutsättningar för att revolutionera hela branscher, och kan bidra till att förändra och förenkla vardagen för oss alla. – De riktigt revolutionerande användningsområdena kan vi inte ens föreställa oss i dag. MIKAEL FOGELSTRÖM är vetenskaplig ledare för Chalmers grafencentrum och håller till vardags på med grundforskning. Han leder också den svenska forskningsgrupp, The Swedish Graphene Initiative, som sedan 2011 arbetar med att ta fram nya tillverkningsmetoder och tillämpningar för grafen. (Se faktaruta.) – Det är ett gigantiskt projekt som omfattar allt från grundforskning och utveckling av nya metoder för att tillverka grafen, till breda samarbeten med näringslivet för att hitta tillämpningar som kan generera tillväxt och arbetstillfällen, säger Mikael Fogelström. EU-PROJEKTET Graphene Flagship, som leds av professorerna Jari


»De riktigt revolutionerande användningsområdena kan vi inte ens föreställa oss i dag.»

I rymden finns inga verkstäder

Mikael Fogelström, professor i teoretisk fysik

OLUTION Kinaret och Tomas Löfwander, innebär att Göteborg blir navet för grafenforskningen i Europa de kommande tio åren. – Det öppnar fantastiska möjligheter och placerar oss mitt i ett av de mest spännande forskningsområdena i Europa. Det har bara gått ett halvår sedan flaggskeppsprojektet sjösattes, men intresset från industrin är stort. – Samtidigt ser vi att kunskapen om grafen fortfarande är begränsad, så en av våra viktigaste uppgifter den närmaste tiden är att fortsätta sprida kunskap om grafen och ge även lite mindre företag och aktörer möjlighet att komma in i projektet och se möjligheterna. Därför skapar vi nu Graphene Innovation Lab, där vi kan hjälpa små och medelstora företag att förbättra eller utveckla nya produkter med grafen. HUVUDUPPDRAGET ÄR att föra ut grafen från labbet till industrin – och i förlängningen till allas vår vardag. Sportindustrin är som alltid på hugget när det gäller nya material. – Jag brukar säga att idrottsutövarna är våra försöksdjur, säger Jan-Anders Månson, professor och föreståndare vid laboratoriet

Precision on earth. Reliability in space. RUAG Space.


En tidning om internationella Göteborg 2014

för komposit- och polymerteknologi vid Ecole Polytechnique nique Federal de Lausanne (EPFL) i Schweiz. – I sportbranschen hen finns en stor nyfikenhet och öppenhet ppenhet för nya material, och här är steget från laboratoriet till marknaden kort. Idrotten fungerar därför ofta som en ”testsite”, där man kan testa och förfina nya, spännande material – som grafen. DET FINNS exempelvis redan tennisracketar med grafen. Tennisstjärnan Novak Djokovic använder en racket där mittpartiet på skaftet gjorts lättare och starkare med inslag av grafen, vilket ger en kraftigare utväxling och dynamik i slaget. – Det kommer också skidor med grafen, och även inom sporter som cykling, segling och simning är olika tillämpningar med grafen på gång. Grafen är lätt, stark och har låga friktionsvärden, vilket är egenskaper som självklart är intressanta i

500 forskare DEN 23–27 JUNI 2014 samlas 500 forskare från hela världen till Graphene Week i Göteborg. Konferensen fokuserar på allt från grundforskning och tillverkning av grafen, till olika typer av tillämpningar inom bl. a. energiområdet, elektronik och biomedicin. Bland de medverkande märks Andre Geim, en av forskarna som belönades med Nobelpriset i fysik för sitt arbete med att ta fram grafen.

Bi

ld :

a Ch

lm

er

s

Materialet grafen har en enorm potential. Professor Mikael Fogelström tror till exempel att grafen kan användas för att skörda och lagra solenergi. Även till produktutveckling av telefoner och böjbara skärmar.

idrottsvärlden, menar Jan-Anders Månson. – Sportindustrin driver på teknologiutvecklingen. Det gynnar även andra områden med starkt fokus på materialutveckling. JAN-ANDERS MÅNSON och hans drygt 40 kollegor vid EFPL har de senaste 20 åren varit med och lotsat många material från labbet till vardagen. Material som återfinns i allt från sportutrustning och textilier till elektronik, fordon och flygplan. – Vi arbetar nära våra kunder, inte minst inom idrotten, där nya material drastiskt kan förändra tävlingsvillkoren. Vi har därför ett tätt samarbete med IOC, Internationella olympiska kommittén, och för en fortlöpande dialog med många internationella idrottsförbund för att regelverken ska vara uppdaterade och ta hänsyn till de innovationer som görs inom olika områden. Materialen får ju aldrig ta över betydelsen av den mänskliga prestationen. – PERSONLIGEN ÄR JAG fascinerad av tanken på att kunna använda

JAN-ANDERS MÅNSSON – Grafen är ett material med fantastisk potential, säger professor JanAnders Månson, som bland annat är rådgivare åt Internationella olympiska kommittén när det gäller nya material.

grafen för att skörda och lagra solenergi – mycket talar för att vi kan skapa betydligt effektivare solceller med grafen, säger Mikael Fogelström. Ett annat område där grafen kan få stor global betydelse är avsaltning av havsvatten. I dag krävs massor av energi och högt tryck för att utvinna rent vatten ur havet, men grafen med sitt enda atomlager kan fås att fungera som ett membran som skiljer ut alla ämnen utom just vattenmolekyler. – ETT OMRÅDE där grafen också kommer att öppna helt nya möjligheter, bland annat genom att det är böjbart, är displayer, skärmar och digitalt papper. Kanske kommer vi till och med att kunna ersätta skadade näthinnor med en aktiv grafenmatris i framtiden – nerver gillar att växa på grafen. Enligt Mikael Fogelström är en av de riktigt stora utmaningarna de närmaste åren att fokusera på rätt saker i rätt ordning och att inte tappa bort betydelsen av fortsatt grundforskning. ■

Supermaterial från Göteborg

Testa din löpteknik

SUPERLÄTTA OCH STARKA material ska göra tävlingscyklar ännu

PÅ IDROTTSHÖGSKOLANS RÖRELSELABB vid Göte-

snabbare. Göteborgsföretaget Oxeon utvecklar nya kolfiberbaserade förstärkningsmaterial som används i sportprodukter som cyklar, surfingbrädor och ishockeyklubbor. Men också bilindustrin intresserar sig nu för de nya materialen efter att de har använts i NASCAR och Formel 1.

borgs universitet kan du göra en individuell löpanalys. En speciell utrustning gör det möjligt att analysera löpningen in i minsta detalj för att sedan få rekommendationer av en expert på hur löpningen kan förbättras.


Hela denna bilaga är en annons från Göteborg ANNONS

– Göteborg har förutsättningarna. Vad vi kan göra nu är att intensifiera samarbetet mellan näringsliv, akademi och politik ytterligare, säger Markus Granlund, koncernchef för Semcon, som trivs med att ha både Göteborg och världen som arbetsfält.

Känner sig som hemma i världen – Vi är teknikkonsultbolaget som skapar framtidens produkter tillsammans med våra kunder. Det är vårt mål att göra våra kunder framgångsrika – både inom produktutveckling och produktinformation. Markus Granlund är, sedan två år tillbaka, koncernchef för Semcon. Under samma tid har han sett aktiekursen stiga med över 50 procent och företagets internationella närvaro befästas ytterligare. I dag genereras mer än halva företagets omsättning utanför Sverige. – Vi följer våra kunder ut i världen för att bistå dem med tjänster också på deras olika lokala marknader. Det skiljer oss från många andra bolag i branschen, säger Markus Granlund, som poängterar att det mer och mer i dag handlar om ”time to market” – att på kortast möjliga tid gå från idé till kommersialiserad produkt. – Hur lång tid det tar för en ny produkt att nå kunden avgör om ett företag ska lyckas el-

ler inte. Det tvingar i dag företag att gå ett varv extra kring frågan vad som är den egentliga kärnverksamheten. Vad är det man ska syssla med? I den processen förstår många att de har mycket att vinna på att lägga över såväl avancerad produktutveckling som arbetet med produkt- och serviceinformation på oss. Bland Semcons kunder återfinns ledande företag inom en lång rad branscher. Här finns de stora internationella bolagen inom fordonsindustri, life science, energi och industri, men även mindre lokala bolag. – Vår framgångsfaktor är att finnas lokalt hos kunden. Därför är det vår strategi att växa internationellt för att hjälpa och stötta våra kunder – oavsett vad som är hemma för dem.

BYGGER NYTT HUVUDKONTOR I GÖTEBORG Just nu byggs Semcons nya huvudkontor intill SVT på Lindholmen i Göteborg. Från att ha levererat teknikkonsulter till en lång rad kunder, går utvecklingen i dag åt att företaget får hela utvecklingsuppdrag som utförs i Semcons egna lokaler.

Vi har 3 000 medarbetare. Deras kunnande och kreativitet är vårt företags främsta tillgång. Markus Granlund, koncernchef Semcon

FAKTA Semconkoncernen i Sverige och världen Semcon är en internationell partner inom ingenjörstjänster och produktinformation med verksamhet på fler än 45 orter i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Brasilien, Ungern, Indien, Kina, Spanien och Ryssland. Koncernens 3 000 medarbetare utvecklar framtidens teknik, produkter, anläggningar och informationslösningar utmed hela utvecklingskedjan. Vår leverans sker genom projekt, funktionsåtaganden och specialisttjänster.

www.semcon.se


ANNONS

Utökad passagerarterminal, järnväg, hotell och en egen stad kommer att växa fram de närmaste åren. Allt med hållbarhet och miljöhänsyn i fokus.

När tid är den nya valutan Vart fjärde jobb i Göteborg finns i ett utlandsägt bolag. Var fjärde invånare har familj och rötter utomlands. Internationella samarbeten blir allt viktigare för affärer och forskning. – Flygplatsen är en förutsättning för att utveckla och stärka det internationella Göteborg, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. – Därför satsar vi i nära samverkan med näringsliv och offentliga aktörer på fler flyglinjer, bättre tillgänglighet via andra trafikslag och mer handel, service och logistik i direkt anslutning till flygplatsen. Göteborg Landvetter Airport är Sveriges näst största flygplats och ambitionerna för de kommande åren är skyhöga. ▼

2013 passerade Göteborg Landvetter Airport fem miljoner passagerare, berättar Charlotte Ljunggren.

Dagens 93 flyglinjer ska bli betydligt fler, antalet anställda ska öka med 10 000 från dagens 3 500 och ett helt nytt Airport City med plats för handel, service och logistik växer fram. – Tid är den nya valutan. Vi arbetar på bred front för att det ska gå snabbare och smidigare att ta sig ut i världen, och mer attraktivt att ta sig hit som besökare, säger Charlotte Ljunggren. Under 2013 reste drygt fem miljoner passagerare till och från flygplatsen, och kurvorna fortsätter peka uppåt. – Särskilt roligt är det att vi har fler och mer nöjda kunder än någonsin, säger Charlotte Ljunggren. Det är ett kvitto på att vår strävan efter att alltid ha resenärens bästa för ögonen ger resultat.

SNART 100 LINJER Göteborg Landvetter Airport har i dag 93 flyglinjer. På önskelistan finns ytterligare 10 linjer med New York i topp. 10 nya flyglinjer kan generera 1,3 miljarder kronor per år till region, näringsliv och resenärer.

Tillgängligheten är extremt viktig för att vi ska attrahera företag och besökare.” Charlotte Ljunggren

Visste du att ...

... containertrafiken till Göteborgs Hamn är nära kopplad till flygtrafiken? Många kompletteringstransporter sker med flyg.

www.landvetterairport.se

2013

2014

2015

2020

2025–2026

2026–

93 flyglinjer, 5 miljoner passagerare och 3 500 anställda.

All inrikes- och Schengentrafik i samma terminal.

Nytt system gör det möjligt att flyga vid extremt dålig sikt i alla väder.

Nollutsläpp av fossil koldioxid.

Airport City utbyggt. Ytterligare 10 000 arbetstillfällen skapas.

Tågförbindelse Göteborg och Borås med station mitt i flygplatsterminalen.


En tidning om internationella Göteborg 2014

STADSUTVECKLING & BOENDE

8 miljoner människor

Gränslöst Tänk dig en ny, modern järnväg som tar dig från Oslo via Göteborg till Köpenhamn på mindre än två och en halv timme. Åtta miljoner människor kan bo där de vill, och ändå ta drömjobbet i en annan stad eller annat land. TEXT TOVE SMEDS ILLUSTRATION THE SCANDINAVIAN 8 MILLIONCITY

I

KORRIDOREN SOM sträcker sig mellan Oslo–Göteborg–Köpenhamn bor det i dag 8 miljoner människor. Det är här Skandinavien möter resten av kontinenten. Men just nu är det inte helt smärtfritt att pendla mellan de tre länderna: – I dag är transporterna till Oslo usla, man kan nästan lika gärna cykla som att ta tåget. Det är ju oerhört märkligt med tanke på hur många, framför allt ungdomar, som väljer att arbeta i Norge och även i Danmark, konstaterar Anneli Hulthén, kommunalråd i Göteborg.

DET SKA DET BLI ÄNDRING PÅ, om Skandinaviska 8-miljonersstaden blir verklighet. Syftet med projektet har varit att utreda om det är möjligt att med modern och utbyggd järnvägsinfrastruktur binda samman korridoren Oslo–Göteborg–Köpenhamn. Analyser visar att det går. Men då behövs ett stegvis utbyggt intercity-koncept som förbättrar förbindelserna för alla människor i korridoren. En parallell höghastighetsbana som förbinder de stora arbetsmarknaderna i Oslo, Göteborg och Köpenhamn med en restid på under tre timmar skulle minska trängseln på spåren. Då frigörs utrymme för godstransporter på de vanliga spåren, vilket minskar antalet lastbilar på vägarna. Anneli Hulthén tycker att det mest spännande med projektet Skandinaviska 8-miljonersstaden är att avstånden krymper och regionen växer. Och Göteborg är en viktig del i

25


DET VAR PG GYLLENHAMMAR som först förde fram tanken på ”Scandinavian link”. Året var 1984. – Tanken på mobilitet i den här regionen har funnits sedan Gyllenhammar arbetade för att knyta regionen till kontinenten. Med modern infrastruktur kan vi nu korta restiden Oslo–Göteborg–Köpenhamn rejält. Det här kommer att innebära mycket för stadsutvecklingen och det skapar nya näringar redan i planfasen. Vi sänder en signal till omvärlden att den här regionen är något att satsa på och i under de kommande 100 åren, säger Floire Nathanael Daub, projektledare för 8-miljonersstaden.

Foto: Samuel Unéus

regionen, inte minst på grund av att hamnen tar emot större delen av godset som fraktas med båt till både Sverige och Norge. – Genom att knyta samman Oslo–Göteborg– Köpenhamn får vi en stor och konkurrenskraftig arbetsmarknadsregion. Vi kommer att kunna bo och arbeta i olika delar av regionen, det vill säga bo i Göteborg och arbeta i Köpenhamn. I dag är det inte möjligt att få ihop sitt liv på ett vettigt sätt. Detta kommer att skapa mer jobb och våra universitet kommer att bli ännu mer attraktiva, säger Anneli Hulthén.

ANNELI HULTHÉN Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén tycker det är självklart att dåliga kommunikationer inte får hindra att man ska kunna bo bra på ett ställe även om har hittat drömjobbet på ett annat.

ATT BINDA SAMMAN regioner i två länder med modern infrastruktur ökar valfriheten och livskvaliteten. Öresundsbron har funnits i 15 år, men har redan gjort stora avtryck på såväl bostadsmarknaden som arbetsmarknaden. I dag färdas 25 000 människor över sundet för att arbeta i grannlandet och dra nytta av en förändrad arbetsmarknad. Kultur- och upplevelseutbudet har ökat i och med att man når två storstäder på drygt en halvtimmes tågresa. – GRÄNSERNA SUDDAS ALLT mer ut. Hela världen blir en global marknad där människor och företag söker sig till starka, ofta gränsöverskridande regioner. Om vi satsar på höghastighetståg mellan Oslo,

Halverade restider Den Skandinaviska 8-miljonersstaden är ett EU-projekt som utrett om det är möjligt att modernisera och bygga ut järnvägsinfrastrukturen, och binda samman regionerna längs sträckan Oslo–Göteborg–Köpenhamn till en sammanhängande funktionell arbetsmarknadsregion. Med hjälp av ett gränsöverskridande Intercity-tågsystem skulle man kunna nästintill halvera dagens restider.

Liv i varvsmiljö

Bo bohemiskt

I DE GAMLA VARVSOMRÅDENA finns några av Göteborgs attraktivaste bostäder. Inte så konstigt med tanke på utsikten. Vad sägs om en fantastisk femma i Eriksberg för 5,2 miljoner?

BLAND MUSIKER OCH KONSTNÄRER. På coola Hisingen kan man fortfarande fynda bostadsrätter till bra pris. Vad sägs om en tvåa i ett charmigt 40-talshus på Sunnanvindsgatan, med bara ett stenkast till Lundbybadet, för 890 000 kr? Cykelavstånd till centrum och krypavstånd till coola undergroundscener.

26 Foto: SE360

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Foto: Johnér

Var vill du bo och arbeta? Oslo–Göteborg–Malmö– Köpenhamn? Med satsning på ny höghastighetsbana kommer man att kunna bo i en stad, arbeta i en annan och gå på teater i en tredje med största självklarhet.


RegionCity – för ökad rörlighet, fler möten och starkare tillväxt! Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger Centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden och inte minst stationen och stadslivet.

4 juni presenteras resultatet av vårens arbete. Du kan hela tiden följa vårt arbete på www.regioncity.se

RegionCity – där allting möts. Med hjälp av tre skandinaviska arkitektkontor tar vi nu fram ett koncept för RegionCity i samspel med stadens stadsutvecklingsprogram för centralenområdet. Resultatet av vårt arbete presenterar vi 4 juni. Läs mer på www.regioncity.se

Jernhusen ägs av staten och bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att på kommersiella grunder utveckla sina fastigheter längs den svenska järnvägen så att fler väljer järnvägen både för resande och godstransporter.


En tidning om internationella Göteborg 2014

»När man är ett stort företag vill man investera där det finns talang och marknad. Därför behöver vi tillsammans tänka på hur vi ska kunna bli en funktionell, effektiv region.»

oto ckPh : iSto Foto

Floire Nathanael Daub

Göteborg och Köpenhamn skapar vi en helt ny, gemensam innovations- och arbetsmarknad och det kommer att stärka hela Skandinaviens konkurrenskraft, säger Floire Nathanael Daub. Skandinaviens läge i utkanten av Europa och vårt beroende av import och export, är en stark anledning att satsa på modern infrastruktur. – Företag och investerare väljer att etablera sig på platser med goda transporter. Det är tydligt att godstågen uppnått sin maxkapacitet. För att Skandinavien ska fortsätta att utvecklas och nå klimatmålen som uppställts måste vi skapa gröna alternativ. DET PRATAS POPULÄRT om funktionella regioner, där man drar nytta av varandras styrkor och skapar nya möjligheter genom att samarbeta över landsgränserna. Men för att kunna konkurrera globalt krävs planering och samarbete utanför landets gränser. – En del i detta är att vi måste börja tänka större än landet och börja planera infrastrukturen med våra grannar. Behovet av transporter är stort, speciellt för en stad som Göteborg, där en tredjedel av landets export passerar via vår hamn. Vi kan inte förlita oss på lastbilar

FAKTA NY HÖGHASTIGHETSBANA

enbart, vi måste ha mer gröna, hållbara transporter av såväl gods som människor, säger Anneli Hulthén.

Med hjälp av ett gränsöverskridande Intercitytågsystem skulle man kunna nästintill halvera dagens restider.

Hur tror du att Göteborg ser ut 2050? – Då är Göteborg hjärtat i en region som omfattar mer än 8 miljoner människor och sträcker sig från Oslo till Köpenhamn. Hamnens roll som Skandinaviens port ut i världen stärks, vilket gör staden än mer intressant för företag. När avståndet mellan människor krymper skapas helt nya förutsättningar för utbyte av idéer och kultur. Det öppnar upp för ett rikare kulturliv och en större bredd bland branscherna i näringslivet, säger Anneli Hulthén. ■

En ny höghastighetsbana skulle öppna upp mer utrymme för godstrafik och regional persontrafik på den konventionella järnvägen. Utbyggnaden kan ske etappvis och på sikt kopplas på det europeiska tågnätet via Fehmarn Bältförbindelsen som öppnar 2021.

Floire Nathanael Daub, projektledare för Skandinaviska 8-miljoners-staden, ett EU-projekt.

Det här behövs! För att skapa en sammanhållen arbetsmarknad i korridoren Oslo–Göteborg–Köpenhamns krävs följande: • En gemensam gränsöverskridande planering av järnvägsnätet mellan Norge, Sverige och Danmark samt en harmonisering av regelverket. • En stegvis utbyggnad till nytt Intercity-koncept som knyter mellanregionerna till de stora arbetsmarknaderna. Då får alla människor, oavsett bostadsort, tillgång till allt korridoren har att erbjuda. • Att godstransport på väg i största möjliga mån flyttas till järnväg. • Ett effektivt höghastighetståg som förbinder de stora arbetsmarknaderna i Oslo, Göteborg och Köpenhamn genom att restiden mellan ytterändarna blir under tre timmar. Källa: Skandinaviska 8-miljonersstaden, slutrapport 2014 (www.8millioncity.com)

Foto: Samuel Unéus

28

Hitta hem

Skärgårdsdrömmar

I LINNÉSTADEN finns några av Göte-

ATT BO I SKÄRGÅRDEN är en dröm för många. I Göteborg är

borgs vackraste sekelskifteshus och en helt unik känsla. En femma på Prinsgatan går loss på 4,8 miljoner. Inte gratis, men fortfarande prisvärt.

den lättare att förverkliga. Här går nämligen spårvagnen ut till havsbandet och där tar skärgårdsfärjorna vid. Vad sägs om ett parhus på Vrångö för 3,8 miljoner eller att få tag i ett genuint skärgårdshus på Öckerö, Björkö eller Hönö?


ANNONS

Riksbyggens nya bostadsprojekt Positive Footprint Housing ska skapa

en hållbar livsstil – ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Socialt engagemang Visionen om Sveriges mest hållbara bostadsprojekt tog avstamp i en lång tradition av samhällsengagemang. Nu omvandlas idéerna till verklighet. Ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Riksbyggens nya forskningsoch bostadsprojekt Positive Footprint Housing tar hänsyn till alla tre aspekterna. De 100 lägenheterna, som ska stå inflyttningsklara om ett par år, hjälper de boende till en hållbar livsstil. Samtidigt utgör huset en guldgruva för att bedriva forskning, utveckling och utbildning.

Michael Ekberg, regionchef Riksbyggen.

HÅLLBARHET PÅ MÅNGA PLAN Det hållbara nytänkandet innefattar till exempel: • Stora cykelgarage, bilpooler, fraktcyklar – miljön ska främja en bilfri livsstil. • Många gemensamhetsutrymmen och stora odlingslotter som skapar naturliga mötesplatser. • Flexibla planlösningar för att kunna anpassa lägenheterna över tid.

– Ambitionen att lära sig för framtiden, tillsammans med möjligheten att tillämpa kunskapen, hoppas vi ska bidra till hållbar stadsutveckling för hela Göteborg, säger Michael Ekberg, regionchef Riksbyggen. Han talar särskilt gärna utifrån det sociala perspektivet. Inte för att de övriga delarna är mindre viktiga, utan för att kvalitetssystem, miljöfrågor och energieffektivitet redan har varit mycket i fokus de senaste åren. – Våra kooperativa värderingar handlar om att skapa välfärd tillsammans och att bygga bryggor mellan människor. Vi har jobbat mycket med den sociala hållbarheten, och jag tror att projektet kan bli ett internationellt föredöme när det gäller att bidra till den goda staden.

I SAMARBETE MED FORSKARE Positive Footprint Housing utförs i samarbete med Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet och Göteborg Energi. Intresset för hållbarhetsprojektet är stort. Läs mer på www.riksbyggen.se

Huset ska ge mer än det tar Att genomföra Positive Footprint Housing ska ge tillbaka mer av jordens resurser än vad det tar. Riksbyggen har utvecklat ett eget ekosystemanalysverktyg för att säkerställa att värden som riskerar att gå förlorade och värden som bevaras eller adderas alltid balanseras åt rätt håll.

www.riksbyggen.se


En tidning om internationella Göteborg 2014

PORTRÄTT

Om ett musikliv

Kalles studio I december 2012 tog en 18-årig era med bandet The Soundtrack of Our Lives slut. Men Svenska Grammofonstudion driver Kalle Gustafsson Jerneholm vidare. Och musiken har utan överdrift format både hans liv och uppväxt. TEXT MONICA SAMUELSSON FOTO TOMMY HVITFELDT, MALIN JOHANSSON & PRIVAT

F

ÖDD I LUND där föräldrarna studerade. Sov sina två första år i en garderob eftersom familjens lägenhet var allt för liten. – På dagis satte fröknarna hörlurar på oss barn. Mina fröknar hade bra smak. De spelade Beatles, Stones och Elvis. Helter Skelter, Beatles hårdaste låt, fastnade direkt; When I get to the bottom I go back to the top of the slide – Where I stop and I turn and I go for a ride … – Och så fanns det Abba-skivor. Det skulle aldrig förekommit hemma. Abbas musik och bilderna på Agneta Fältskog i helikopter och limousine gjorde intryck på mig, säger Kalle, som 6 år fyllda flyttade med familjen till Göteborg. – Mamma var också genuint intresserad av musik. Vi möttes i vår beundran av olika artister. Jag minns hur jag som 7-åring lyssnade på Elvis och hur deprimerad jag blev när han dog. Han var den första som jag tyckte mig ”känna” som dog, berättar Kalle som ifjol hade besök av Elvis trummis, DJ Fontana, i Svenska Grammofonstudion när denne gästade Göteborg. – Vi passade på att spela in ett par låtar, säger Kalle, som även haft besök av Elvis närmaste man, Joe Esposito. – En underbar person. Jag förstår att Elvis valde just honom. Det var Joe som hittade Elvis när han hade dött, berättar Kalle som verkligen uppskattat att få höra förstahandsberättelser från personer som stått Elvis nära. – När jag var barn hade familjen ofta ont om pengar, men mamma prioriterade alltid pianolektioner för

30

min bror och mig. Jag fick mest lyssna när läraren spelade. Det var inspirerande, men som elev var jag värdelös, minns Kalle som i dag tror sig vara världens sämste pianist som ändå äger en Steinway D-flygel. – Min dotter spelar redan bättre än jag.

KALLE GUSTAFSSON JERNEHOLM Familj: Gift med Ellen som jobbar på GöteborgsOperan. Döttrarna Miki (8) och Jackie (3). Känd som: Mannen bakom legendariska Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Basist i the Soundtrack of Our Lives under bandets arton verksamma år. Bra på: ”Jag är bra på att omge mig med begåvade människor.”

NÄR KALLE VAR 12 ÅR tog hans faster livet av sig. Släkten var förtvivlad. – Pappa och jag åkte för att tömma hennes lägenhet. Pappa ville att jag skulle ta vara på böcker och skivor. Det gav mig länge dåligt samvete att lyssna på dem, säger Kalle, som i samlingen kom att hitta The Velvet Underground, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg och andra artister som påverkat honom mycket. – Pappa var intresserad av politik och filosofi. Överintelligent, smått excentrisk och säkert en av få manliga advokater som aldrig bar slips. Han ville inte äga någonting. I dag tycker jag att det är en intressant tanke. Den var inte lika lätt att förstå som

Kalles Göteborgstips • ”Massor av bra artister och band kommer härifrån; José González, The Knife, Little Dragon, Silverbullit och Håkan Hellström, för att nämna några självklara.” • Way Out West. Skandinaviens bästa festival. Äger rum i augusti varje år. • Stråken kring Järntorget med Hagabion, Dubbel Dubbel, Pustervik och Långgatorna. • Svenska Grammofonstudion, så klart – ”Vi har stora fester här ibland”.


Hela denna bilaga är en annons från Göteborg

Otaliga kända artister har valt att göra sina inspelningar på Svenska Grammofonstudion i Göteborg, som med åren blivit något av en institution. Men man jobbar också med mobila enheter för att spela in för SVT och dokumentera hela festivaler, såsom Way Out West, som sedan sänds i Sveriges Radio.

31


Ian Person och Kalle Gustafsson Jerneholm med skådespelarna i Peter Birros nya TV-serie Viva Hate.

10-åring på julafton när man inte fick paket eftersom ”det materiella” var oväsentligt. – Han kedjerökte och sträckläste svåra vuxenböcker för oss barn. Jag ville inte lämna rummet, trots att jag höll på att kvävas. Man vill ju höra slutet. Sedan gick pappa ut och spelade piano. Alltid själv. Alltid i sin egen takt – och ibland i otakt. – Nej, jag påtalade det aldrig för honom. Ville väl inte såra. Men jag minns att det störde mig. DÄR HEMMA VAR DET kultur som gällde. Semestertider innebar oändliga vandringar på allsköns museer. – Enda solsemestern jag minns slutade med att min bror och jag hamnade på sjukhus med brännskador. Min bror fick ersättning från reseskyddet och köpte en Korg MS20, en i dag kultförklarad synth, för pengarna. Vi fattade inte hur den funkade. Det lät bara pfitzz-bhaa när man tryckte på reglagen. Men vi började i alla fall göra musik, berättar Kalle. Körfröken Blenda Ödman var skolans strängaste lärare. För henne skulle alla elever sjunga upp.

KALLE AKTUELL MED • Arbetar med fyra album under 2014. Bland andra Freddie Wadling och John Hassaal (ex Libertines) • Turné med Nina Persson • Producerar film för SVT om Laleh tillsammans med kollegan Fredrik Egerstrand. • Viva Hate. Jobbar tillsammans med Ian Person med musiken till Peter Birros nya tv-serie.

– Jag hade inte lust att bli uttagen. Jag gick i femman och att sjunga i kör var inte coolt. Men när Blenda pekade på mig var det bara att lyda. Hon tyckte uppenbarligen att min kastratröst var användbar. Blenda var stenhård och fick oss barn att skapa magi under våra uppträdanden i kyrkan. HEMMA BLEV SLAGSMÅLEN med storebror Axel allt tätare. – Vi älskade varandra, men slogs varenda dag. Det måste varit fruktansvärt för mamma. En gång sparkade jag Axel i huvudet så att han svimmade och han kastade en träsko på mig så hela ansiktet blödde, minns Kalle som gläds över att själv ha fått döttrar. – Vi bråkade mycket, men var bästa vänner fem minuter senare. Vi står fortfarande varandra väldigt nära och hörs varje dag. Kalle Gustafsson Jerneholm blev under tonåren alltmer insnöad på musik och hittade, ofta genom kompisars äldre syskon, olika subkulturer. Punk, synt, new wave. Tidigt intresserade han sig för inspelningsteknik, mikrofoner och högtalare i smått avancerade system. – I början av 80-talet skilde sig mamma och pappa.

The Soundtrack of Our Lives The Soundtrack of Our Lives (1995–2012) fick totalt fyra Grammisar. 1996 – Årets nykomling. 2001 – Årets artist. 2008 – Årets 2 grupp. 2013 – Årets Rock. Bandet g blev som enda svenska rockgrupp b någonsin Grammy-nominerade i n USA. 2001 till 2005 turnerade man U mest i USA och spelade i tv-shower m ssom David Letterman, Jay Leno och på de största festivalerna. p

32

1

2


»Jag har bejakat min primitiva samlarinstinkt och byggt upp något som Magnus Uggla kallat ’ett Jävla Museeeum’.» Kalle Gustafsson Jerneholm

Då buggade jag hela lägenheten för att avlyssna mamma och kanske förstå vad som hände i familjen, säger Kalle som två år senare gjorde sin första konsertinspelning. – Jag hade sålt jultidningar för att åka på Depeche Modes första konsert i Sverige. Riggad med mikrofoner på kroppen spelade jag in konserten på kassett. Inspelningen spreds sedan på bootleglistor och jag sålde faktiskt några kopior. Under högstadiet började Kalle och kompisen Pontus Hjortén importera och sälja skivor i skolan. Ett tilltag som fick föräldrar att rasa då deras barn spenderade månadspengen på dyra plattor. – Vi blev kallade till tillsynsläraren som var ökänd för sin stränghet. Men efter att ha skällt på oss en halvminut, började han i stället prata om hur driftiga vi var och ville gärna veta hur vi hade gått till väga. EFTER GYMNASIETIDEN växte Studion fram gradvis. – Jag har aldrig haft något stort kapital att pumpa in. Studion har långsamt gått från demostudio till att i dag vara en av Skandinaviens bäst utrustade på över 750 kvadrat. Svenska Grammofonstudion har nu funnits i 20 år. Under nästan hela den tiden har Kalle också varit basist i The Soundtrack of Our Lives. – Jag är stolt över skivorna vi gett ut och vi har cirka 80 procent av tiden haft väldigt roligt tillsammans. Vi slutade med flaggan i topp, säger Kalle som nu förbereder en turné med Nina Persson. – Vi ska bland annat till Glastonbury, en av de bästa festivalerna i Europa. Det blir roligt att ta upp turnétråden igen. ■

3

1. DJ Fontana och Kalle Gustafsson Jerneholm. 2. Benny Andersson och Laleh. Bildruta från filmen om Laleh som SVT visar i höst. 3. I klipprummet med Fredrik Egerstrand.


ANNONS

FRAMTIDSSATSNING PÅ BIOGAS

”Vi måste våga ställa om” – Det krävs en stor kommun för att klara av en satsning av det här slaget. Vi har resurserna och kunnandet, och vi har också en stark ägare i ryggen som vill att vi går i bräschen. Vi träffar Lotta Brändström, sedan drygt två år tillbaka vd för Göteborg Energi, dagen efter invigningen av GoBiGas*, företagets nya anläggning för storskalig biogasproduktion genom förgasning av skogsråvara. – När man gör något nytt väcker det många frågor. Men Göteborg Energi har alltid varit ett starkt utvecklingsbaserat företag, både när det gäller ny teknik och att ta ansvar för stora framtidssatsningar, säger Lotta Brändström, som konstaterar att man i Göteborg är i det närmaste koldioxidneutrala när det gäller energianvändningen. – Transportsektorn går däremot fortfarande nästan uteslutande på fossilt bränsle. Vi har elbussar i stan och gott om laddstolpar. Mer biogas i bilar och bussar kommer ytterligare bidra till en renare miljö. – Visst har vi vinstambitioner, men för att komma framåt måste vi också tillåta oss vissa satsningar som inte är lönsamma från dag ett. Vi sitter i

ett sekellångt beroende av olja. Någonstans måste vi våga ställa om. Det vi nu hoppas på är att FFF-utredningen för en fossiloberoende fordonsflotta ska leda till ett produktionsstöd. Det räcker inte med att biogasen är skattebefriad om det fortfarande är billigare med fossila bränslen. Nu kommer hela världen till Göteborg för att studera storskalig biogasproduktion. Och kunnandet har vuxit sig starkt på hemmaplan eftersom några nyckelleverantörer finns just i Göteborg. – För att kunna exportera sin kompetens behöver de också en bra hemmamarknad. Jag är säker på att vi bidragit även till deras utveckling, avslutar Lotta Brändström. * Gothenburg Biomass Gasification

Lotta Brändström, vd för Göteborg Energi, räds inte stora projekt. Tvärtom. – Vi vill inte bara identifiera ett problem, utan också vara en del av lösningen.

GoBiGas* gör Göteborg Energi till Sveriges största biogasproducent. Här ska restprodukter från skogen omvandlas till biogas genom förgasning. Den årliga produktionen beräknas uppgå till 160 gigawattimmar och räcka till drivmedel för 15 000 bilar eller 400 bussar.

Vi gick i bräschen för fjärrvärmen. Nu är vi först med storskalig produktion av biogas. I Göteborg finns mod, vilja och kunskap att ta pionjärposition.” Lotta Brändström, vd Göteborg Energi

www.goteborgenergi.se

Göteborg Energi AB är ett helägt dotterföretag till Göteborg Stadshus AB. Det betyder att företaget ägs av, och är till för, göteborgarna. Visionen om ett hållbart Göteborgssamhälle genomsyrar hela Göteborg Energis verksamhet. Göteborg Energi är Västsveriges ledande energiföretag som producerar, distribuerar och handlar med el, fjärrvärme/fjärrkyla och gas. Företaget erbjuder också tjänster inom data- och telekommunikation samt energieffektivisering. Målet är att förse kunderna med de produkter och tjänster som är uppdraget för verksamheten, på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Vid årsskiftet 2013/2014 hade Göteborg Energi cirka 1 100 tillsvidareanställda. Nettoomsättningen 2013 uppgick till 6 922 mkr.


En tidning om internationella Göteborg 2014

HALLÅ DÄR ... OM FINANSSEKTORN XXXXX

Startup boost! Startup community. I nytillskottet Gothenburg Startup Hack tävlade 100 personer genom att utveckla idéer till digitala prototyper. Den globala organisationen Startup Grind har etablerat sig i Göteborg och skapar gränsöverskridande möten. En tydlig trend i Göteborg är att det kontinuerligt poppar upp mer eller mindre organiserade entreprenörshubbar.

Sysselsättningsindikator 5 4 3 2 1 0 -1 -2 -3 -4

Göteborgsregionen Sverige

2008 2009 2010 2011

2012 2013

Procentuell förändring i antal sysselsatta i Göteborg jämfört med samma kvartal och övriga Sverige året innan. Källa: SCB 2013

Göteborgsportföljen DE 23 AKTIERNA i börsbolagen i Göteborg har utvecklats markant starkare än Stockholmsbörsen. Det visar en undersökning gjord av Nordnet. – Sett till aktieavkastning får Göteborg berättigat kalla sig Sveriges framsida, säger Günther Mårder, Nordnet.

ENTREPRENÖRSANDAN ÄR STARK I GÖTEBORG Två finansprofiler får frågor om Göteborgs ställning som finansiellt centrum i Sverige. TEXT JOHAN HOLMSTRÖM & LINDA BADNER JOHANSSON

Katarina Ljungqvist, vice vd på Handelsbanken, vilken betydelse har Göteborg för svenskt näringsliv? – Min uppfattning är att den är stor. Med rötter i stark industrihistoria lever och utvecklas akademi och forskning, avknoppning, modern industri och övrigt näringsliv i allra högsta grad. Hur ser Göteborgs relation till internationell finansmarknad ut? – Handelsbankens Trade & Export Finance, som stödjer företags internationella affärer, är till exempel placerad i Göteborg av en anledning. Det går att rekrytera rätt personer. Nätverken är starka. Göteborg har länge varit en handelsstad och den traditionen finns kvar. Vi har många företag här som verkar globalt och Handelshögskolan bidrar kontinuerligt med ny kompetens. Vad är det bästa med att verka i Göteborg? – Det är ett prestigelöst klimat.

KATARINA LJUNGQVIST Regionbankchef i västra Sverige. Utnämndes under förra året till vice vd i Handelsbanken.

Foto: Beatrice Törnros

DET BUBBLAR i Göteborgs

LENNART SONDÉN biträdande regionchef, SEB Region Väst

Att Göteborg fortfarande är en relativt liten stad, en nära stad, gör det lättare för akademi, näringsliv och offentlighet att mötas på ett informellt sätt. Jag tycker också att det finns en öppenhet för nya idéer och tankar. Entreprenörsandan är stark. Lennart Sondén, biträdande regionchef, SEB Region Väst, på vilket sätt tycker du att finansbranschen i Göteborg påverkas av stadens förhållandevis stora andel exportföretag och globala företag? – En ort med starka multinationella och exportdrivna företag skapar hela tiden nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen. Det skapas också ett starkt behov av kompetens inom exportfinanisering och att stötta dessa företag ut i världen. Ett exportdrivet och multinationellt näringsliv banar även väg för lokala underleverantörer. ■

Är du vår nya stamgäst? Göteborgs äldsta hotell har välkomnat gäster sedan 1852. Ett familjeägt hotell mitt i centrala Göteborg. Kanske kan du slå Gunnars rekord? - han bodde här av och till i 72 år. Välkommen! www.hotelroyal.nu

031- 700 11 70

35


En tidning om internationella Göteborg 2014

HET KUNSKAP

Roligt för hjärnan

Spelspöket Spel är det nya stora – för väldigt många branscher. Spelmakarna påverkar Sveriges exportsiffror, ledarskapsutbildningar och hur strokedrabbade rehabiliteras. TEXT SVEN-ERIC LINDBERG FOTO EA GAMES/GHOST

N

ÄR DEN GLOBALA SPELJÄTTEN EA skulle etablera sin studio Ghost för att utveckla bland annat hyllade Need for Speed Rivals, föll valet i hård konkurrens på Göteborg. – Vi gör spel som konkurrerar på en global marknad. Därför måste vi anställa de mest kreativa och tekniskt kompetenta medarbetarna i världen, säger Marcus Nilsson på Ghost. – Många erfarna och kvalificerade personer finns just i Göteborgsområdet, samtidigt som den höga nivån på utbildningar gör att även yngre talanger har möjlighet att bidra med mycket redan i ett tidigt skede av karriären. Var tredje medarbetare på Ghost har

36

MARCUS NILSSON Både kompetensen och det faktum att England bara ligger en timme bort, ger extra skjuts åt en bransch med spöklik fart.

utländskt medborgarskap och miljön på studion i Göteborg är därmed i högsta grad internationell. – Vi har flera spelutvecklare som flyttat hit från andra delar av världen och som först planerat att stanna i bara ett år. Nu har de rotat sig i Göteborg och kan inte tänka sig att flytta härifrån. Här finns en avslappnad atmosfär och man kan känna sig trygg och lugn – och ändå ha känslan av att vara i en internationell storstad. GHOST ARBETAR MED att utveckla spel, men samarbetar också med andra företag och branscher som är intresserade av ”gamification”. – Gamification fungerar för att motivera och intressera människor, säger Marcus Nilsson. Vi delar med oss av vår kunskap, och är ute och föreläser om hur man kan öka användarens interaktion och engagemang. Här ligger spelbranschen långt framme. Samtidigt kan vi lära mycket av andra branscher. I en kreativ verksamhet kan den mest osannolika och oväntade idén vara den som gör att man går från hyggligt bra till världsklass. Den gränsen jobbar vi med att spränga varje dag. Martin Rydmark, professor i medicinsk informatik vid Sahlgrenska akademin på

Pewdiepie

16-årig legend

ADRENALINET STÄNKER när Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, kommenterar datorspel. På engelska förstås, men med omisskännlig göteborgsaccent. Pewdiepie har över 26 miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal och utsågs nyligen till årets Youtuber på Guldtubengalan.

16-ÅRIGA MARTIN ”REKKLES” LARSSON från Göteborg är

en av Sveriges just nu hetaste e-sportstjärnor. Han ingår i det internationella ”League of legends”-laget Fnatic som vann både Dreamhack Winter och Thor Open inom loppet av några veckor. Foto: Matt Sayles/AP/TT


Göteborgs universitet, har funderat mycket kring våra drivkrafter för att lösa problem. Forskningen visar att vi är som mest lyckliga och kreativa när hjärnan får rejäla och lustfyllda utmaningar att brottas med. – Stimulans av hjärnans belöningssystem är en motor och en kraft vi kan utnyttja inom en rad områden, inte minst inom sjukvården. Det finns en stor potential inom områden som diabetes- och depressionsbehandling, men även för rehabilitering av exempelvis strokepatienter. MARTIN RYDMARK leder en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin, som bland annat arbetar med att utveckla och utvärdera användning av speltekniker för att förebygga och kurera sjukdomstillstånd samt rehabilitera patienter som råkat ut för olika typer av funktionsnedsättningar. – Vi är än så länge bara och nosar i kanten på ett

Vad är gamification? Det finns många definitioner av gamification eller spelifiering. På Wikipedia förklaras begreppet: Användning av spelmekanismer inom verksamheter som traditionellt inte hör samman med spelande – exempelvis handel, IT, transport eller utbildning ... Spelifiering är ett fenomen som hämtat mycket inspiration från framför allt datorspel, men som i olika former har funnits långt tidigare. Spelifiering bygger, liksom spel, på frivilligt deltagande.

Ghost valde Göteborg ”This charming location was chosen because of the plethora of highly talented game developers that can be found in that part of Sweden and its southern regions.” Från EA (Electronic Art) Games hemsida Foto: Beatrice Törnros

© 2014 PricewaterhouseCoopers i Sverige AB. Att mångfaldiga innehållet helt eller delvis är förbjudet enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering etc.


org 2014 En tidning om internationella Göteborg

Sjuka får nytt hopp

Foto: Samuel Unéus

Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke. Med spelbaserad rehabilitering kan betydligt fler än i dag komma tillbaka till ett fungerande liv. – Gamification öppnar möjligheter för en mer skräddarsydd behandling, där du kan göra det mesta av rehabiliteringen hemma med en vanlig spelkonsoll eller surfplatta, säger Jurgen Broerer, arbetsterapeut och forskare inom virtuell rehabilitering vid Sahlgrenska akademin. – Betydligt fler får hjälp att träna upp sina kognitiva och motoriska förmågor. Jurgen Broeren ser just många och hårt drabbade strokepatienter som en grupp med särskilt mycket att vinna på en rehabilitering som bygger på spelmekanismer.

Foto: EA Games

Plants vs. vs Zombies Garden Warfare EA Games satsar på Göteborg igen med studio Ghost Ghost.

»Vi är som mest lyckliga och kreativa när hjärnan får rejäla utmaningar.» Martin Rydmark, professor och neuroforskare

Spel engagerar Ola Jansson, Stark Corporate Communication, är landets främste expert på gamification och ser stora möjligheter att använda spelmekanismer inom helt andra områden än spel, exempelvis för att förnya vården och driva förändringsprocesser inom industrin. – Spel har fascinerat och engagerat människor i alla tider. Och det spelar inte så stor roll om det handlar om digitala spel, brädspel eller rollspel – det viktiga är själva upplevelsen av spelet, säger Ola Jansson. Kan man överföra ramverket och spelmekanismen till andra områden, kan det bli ett effektivt verktyg för att driva utveckling och förändring.

I GÖTEBORG FINNS starka kunskapskluster inom 3D-visualisering, en snabbt växande spelindustri med såväl stora som små aktörer, ett väl utvecklat samarbete mellan sjukvården, näringslivet och akademin samt, inte minst viktigt, ett antal besjälade människor som från olika utgångspunkter intresserat sig för de möjligheter som öppnas med ”spelifiering”. – VI HAR DEN akademiska spetskompetensen, men också specialister på interaktivitet inom spelindustrin och ett antal branscher som är öppna för nya sätt att tänka och arbeta, säger Martin Rydmark. Kan vi sammanföra dessa kompetenser, finns alla förutsättningar för att skapa något nytt och spännande som kan göra ett globalt avtryck. Det är med andra ord inte längre en liten skara entusiaster som ser möjligheterna med gamification, utan även stora aktörer arbetar med allt från att driva förändringsprocesser till att trimma produktionssystem. ■

MARTIN RYDMARK – Kan vi arbeta tvärvetenskapligt med spel och hjärnans belöningssystem – ja, då är vi i början på något som kan bli hur stort som helst.

Free Lunch Design

Ren kärlek

DE HAR UTVECKLAT spel för jättar som Disney,

AV KÄRLEK TILL WEBBEN samlas opensource-proA grammerare från hela Sverige till knytiskonferens, en så kallad unconference, i Göteborg. ”Programmerare möter användare och kärlek uppstår ...”, säger WebCoast-grundaren Maria Gustafsson.

Marvel och Paramount. Men nu har indiespelstudion Free Lunch Design i Göteborg återvänt till sina rötter med spel som Icy Tower 2, Temple Jump och Happyland Adventures.

38

Foto: Samuel Unéus

jätteområde som kan få enormt stor betydelse för sjukvården och för patienterna, säger Martin Rydmark. Och Göteborgsregionen har alla förutsättningar för att positionera sig som en global aktör i framkant av utvecklingen när det gäller gamification.

Foto: Samuel Unéus


ANNONS

Samarbetsförmåga är global attraktionskraft – Förmågan att samverka är en nyckelfaktor för global framgång och där tar vi gärna på oss ledartröjan, för att få alla aktörer i Västra Götaland att dra åt samma håll. Fredrik Adolfsson, nytillträdd regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen, har ett förflutet som bland annat chef för globala hållbarhetsfrågor inom Ikea. En bakgrund som gör att han vet vad som gör en region attraktiv för etableringar och investeringar.

... Västra Götaland består av 49 kommuner med totalt 1,6 miljoner invånare? Vart fjärde företag är utlandsägt och regionen hör till de främsta i Europa när det gäller satsningar på forskning och utveckling.

Här finns viktiga framgångsfaktorer, som ett starkt ledarskap och god samverkanskultur.” – Det som gör Västra Götaland spännande och speciellt, är att det finns goda förutsättningar för hållbar utveckling och tillväxt inom många områden med stor global potential, säger Fredrik Adolfsson.

– Här finns också viktiga framgångsfaktorer, som ett starkt ledarskap och en god samverkanskultur, ett gynnsamt logistikläge med bra infrastruktur och flera globalt konkurrenskompetensområkraftiga ko universitet och den där un näringsliv ssamverkar. Dessutom finns ett tydligt hållbarhetsfrågor, fokus på hå viktigare faktor för att en allt viktig det ska vara attraktivt att bo och verka här. ver

– Hållbarhetsfrågorna är av fr vital betydelse för Västra Götalands aattraktionskraft, säger Fredrik Adolfsson.

Västra Götaland med 1,6 miljoner invånare är ledande inom forskning och utveckling, och erbjuder livskvalitet i världsklass.

Nyligen antogs utvecklingsstrategin Västra Götaland 2020. Med den som utgångspunkt ser Fredrik Adolfsson stora möjligheter att vässa konkurrenskraften ytterligare: – Det finns en fantastisk kraft i strategin Västra Götaland 2020, där offentliga aktörer och näringsliv tillsammans har identifierat styrkor och verkligen satsar på att utveckla dessa områden. Satsningen på AstaZero, testanläggningen för aktiv trafiksäkerhet, är ett lysande exempel på ett samspel mellan ett flertal aktörer som tillsammans jobbat för att förverkliga ett strategiskt viktigt projekt.

www.vgregion.se

SAMVERKAN = STYRKA De fem utpekade styrkeområdena för Göteborg och Västra Götaland där det i dag bedrivs verframgångsrik samveriga kan mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv är: • Grön kemi och biobaserade material • Life Science • Maritima näringar • Hållbara transporter • Hållbar stadsutveckling

GEMENSAM STRATEGI I Västra Götaland 2020, strategin för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2020, slås det fast att Västra Götaland ska vara en ledande kunskapsregion, en region för alla, en region som tar globalt ansvar och en region som syns och engagerar.


En Hela tidning dennaom bilaga internationella är en annons Göteborg från Göteborg 2014

GÖTEBORGS NYA GASTRONOMI

TRENDSÄTTARNA Inom restaurangbranschen är det nästan alltid kocken som står i det där gudomliga ljuset. Som om kocken är ensam stjärna. Men så är det naturligtvis inte. Det stjärnmärkta restaurangköket är ett pussel där varje bit måste passa perfekt. TEXT JOHAN HOLMSTRÖM FOTO SAMUEL UNÉUS

RESTAURANG FOND på Avenyn var den där restaurangen. En prisad och av Guide Michelin stjärnmärkt kulinarisk institution. Camilla Claesson Karlsson var en av de oumbärliga medarbetarna. Hon hade delat matsalsansvar och var den som såg till att varje kväll på Fond blev just den där extraordinära upplevelsen som gästerna önskade och betalade för. Inte 30 år fyllda är hon något av en rising star i Göteborgs restaurangvärld och för det fick hon ett stipendium från Göteborgs restaurangförening att åka till Chicago i tre veckor. Nu är hon med och öppnar den nya SK mat och människor. – MED SK mat och människor håller vi oss kvar vid svenska smaker, men kommer att ta ut svängarna mer. Miljön är intim, med en vinbar och totalt 40 sittplatser i matsalen. Det innebär att vi kan vara mycket mer flexibla och ändra om i menyn oftare. Vi vill vara lättillgängliga och har ett enklare koncept med kortare sittider. Service, kompetens och mat kommer att hålla världsklass, precis som på Fond. Egentligen är det enkelt: vi vill ha nöjda och glada gäster,

40

CAMILLA CLAESSON KARLSSON • Är med och öppnar den nya restaurangen SK mat och människor. • Fick ett stipendium av Göteborgs restaurangförening, GRF, att åka till Chicago i tre veckor tack vare att Göteborg som enda svenska stad finns med i nätverket Delice Good Food Cities Around the World.

säger Camilla Claesson Karlsson. Intresset för mat och restaurang fick hon tidigt. – Jag sommarjobbade på en skärgårdskrog i Trosa som 15-åring. Första kvällen kom jag hem och grät (skratt), det höga tempot och många nya arbetsmoment gjorde att bägaren rann över. Sedan började jag älska jobbet. Det var människor, fart, socialt liv, god mat. Och känslan när gästerna uppskattade det vi gjorde var underbar. PÅ GRYTHYTTAN tog Camilla en fil kand i Restaurang- och måltidskunskap, och flyttade sedan tillbaka till sin barndoms Göteborg, där hon snabbt gjort karriär inom restaurangbranschen. Framtiden då – vad är du om tio år? – Jag kommer definitivt vara kvar inom branschen. Och jag vill vara med och leda, styra och påverka slutresultatet som gästen får. Det skulle inte förvåna mig om jag är kvar i Göteborg. Jag trivs här, är uppväxt här. Och det jag saknar i stan kommer finnas här om tio år – ett rikare utbud av allt, till exempel mellanklassrestauranger och street food. ¢


Hela En tidning denna bilaga om internationella är en annonsGöteborg från Göteborg 2014

SK mat och människor. Bakom den nyöppnade restaurangen finns samma personer som drev Fond, som hade en stjärna i Guide Michelin, Camilla Claesson Karlsson och Stefan Karlsson.

41


En tidning om internationella Göteborg 2014

LIFE SCIENCE I Västsverige håller den mänskliga reservdelsfabriken verkligen på att ta skruv.

Hopp för trasiga kroppar

Reservdelsfabriken Det finns groddjur som inte behöver bekymra sig för reservdelar. Förlorar de ett ben, så växer det ut ett nytt. Vi människor får förlita oss på forskarnas framsteg i den mänskliga reservdelsfabriken. TEXT TOVE SMEDS ILLUSTRATION DAVID MARKLUND

D

ET GÅR INTE ATT skriva om mänskliga reservdelar och Göteborg utan att börja med Per-Ingvar Brånemark. Hans skruvar av titan som växer ihop med benvävnad har i mycket bidragit till att Västsverige blivit starka inom reservdelsbranschen. Det som började som en teknik för tandimplantat, används i dag för allt ifrån avancerade hörselimplantat till armproteser. FAKTUM ÄR ATT reservdelarna är en hel industri. Allt ifrån dem som tillverkar odlingsskålar för celler till dem som tillverkar bandage för att avlasta operationsområdet. Och nu har forskare i Göteborg lyckats använda 3D-skrivaren för att skriva ut

42

menisker och öron. Skanna organet och skriv ut det i ”bläcket” i form av en speciell gel, nanucellulosa. Än återstår en del tankearbete. Blodförsörjningen av det nya organet måste till exempel lösas.

BJÖRN RYDEVIK Professor i ortopedisk kirurgi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

SUCHITRA HOLGERSSON är professor i Transplantationsbiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Enkelt uttryckt studerar hon hur man kan ”tvätta bort” celler och dna från organ, rena dem med antibiotika och sedan använda dem som byggnadsställningar. Med hjälp av stamceller från den behövande patienten kan man sedan odla fram ett organ som inte stöts bort av immunförsvaret lika lätt. – Vi samarbetar med många för att få fram resultat. Ingenjörer vid Chalmers hjälper oss att bygga


Levande hus i unika miljöer

en bioreaktor, vi testar biomekaniska egenskaper på SP i Borås, vi samarbetar med folk som gör pumpar. Ytforskare hjälper oss med kemikalier för att ta bort celler och dna från organet, och industrin är intresserad eftersom de ser att det finns en potential för att testa läkemedel.

Sedan 1874 har göteborgarna köpt färsk fisk och skaldjur i Feskekôrka

MATS BRITTBERG ÄR professor vid avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin, och forskar på broskregeneration och smärta. Han berättar att man i dag kan laga hål i ledytorna med broskliknande vävnad. Det orsakar mindre smärta och patienten återfår funktionen. Mats Brittberg var med och bildade ICRS, ett nätverk för forskare och läkare som är inriktat på brosk. Nu planerar man för ett Go Life-möte om framtidens ortopedi med olika specialiteter i Göteborg. – Tanken är att få en hel stad engagerad och stolt över hur duktiga vi är inom det här. Det är bra att gå och lyssna på något som är helt främmande för dig. Oavsett om man möter en thoraxkirurg eller en hudläkare, kan man få idéer.

Go Life-möte i Göteborg Go Life in Future Orthopaedics är ett internationellt möte som går av stapeln i Göteborg 26–28 november 2015. Då kommer forskare och kliniker att diskutera bland annat hur ortopedipatienter kommer behandlas i framtiden i relation till nya landvinningar, ökade kostnader, lagstiftning, etik och politik.

Foto: Sam uel

Suchitra Holgersson forskar på hur man kan tvätta organ från dna och celler, och sedan använda dem som byggnadsställningar.

Unéus

BJÖRN RYDEVIK, professor i ortopedisk kirurgi vid Sahlgrenska akademin, lyfter fram den tradition som finns i regionen från läkemedelsindustrins glansdagar, på Astras och Hässles tid. – Det är mycket pionjärarbete som sedan har inspirerat andra forskare, kliniker och företagspersoner. Det sätt som akademi, sjukvård och industri samarbetar på tror jag är svårt att hitta någon annanstans. Det finns en spets och en innovationshöjd i den västsvenska regionen, samtidigt som man har en samarbetsplattform som är internationell och nationell. ■

• 70 procent av Skandinaviens industriella kapacitet finns inom en radie på 50 mil från Göteborg. • En tredjedel av den svenska utrikeshandeln och 60 procent av all containertrafik i Sverige passerar Göteborgs hamn.

Higab – ett fastighetsbolag inom Göteborgs Stad


– Just nu uppför vi Oslo Cancer Cluster Innovationspark. I anslutning till Karolinska sjukhuset genomför vi projekten Scandinavian Life Science och Technology for Health, säger Steinar Stokke, vd för Sveanor Fastigheter.

Vi minskar avstånden mella

forskningn, näringsliv och sjukvård.

Vi bygger ett Life Sciencekluster i Göteborg Nya landvinningar och kunskaper inom Life Science föds ur ett tätt samarbete mellan forskning, högspecialiserad sjukvård och näringsliv. Sveanor Fastigheter har fått en markreservation för att utveckla ett 40 000 kvadratmeter stort Life Science-kluster mellan huvudentrén vid Sahlgrenska och Sahlgrenska akademin, på Medicinarberget. Det här är investeringar på 1,5 miljarder med byggstart 2017. Sveanor Fastigheters filosofi är att utveckla projekt i direkt anslutning till, och i samverkan med, högspecialiserad sjukvård och avancerad forskning. Att koppla samman sjukvård, forskning och näringsliv gynnar alla parter. I Göteborg finns den politiska viljan och de fysiska förutsättningarna för att den västsvenska Life Science-sektorn ska kunna expandera.

Sveanor Fastigheter bildades 2010 av norska fastighetsinvesterare och en svensk partner. Delägarna har under de senaste 20 åren utvecklat en miljon kvadratmeter kontor, hotell och bostäder.


En tidning om internationella Göteborg 2014

JAG VALDE ...

GÖTEBORG VS SAN FRANCISCO När Shea Hagy från Philadelphia ville läsa vidare inom arkitektur och ekologiskt hållbart byggande, valde han mellan San Francisco och Göteborg. TEXT ANDERS FAHLMAN FOTO TEAM SWEDEN

DEN AMERIKANSKE studenten och arkitektur- och byggforskaren Shea Hagy ”brinner” för ekologiskt hållbart byggande. Några år efter att Shea hade avslutat sin amerikanska grundutbildning i miljövetenskap och ekologisk design vid universitet i Vermont, ville han läsa vidare. Efter att ha jämfört utbudet vid universiteten i många olika städer i USA, bland annat San Francisco, föll i stället det slutliga valet på Göteborg och Chalmers. År 2011 började han läsa masterprogrammet Design for Sustainable Development

SHEA HAGY om Göteborg: + De allmänna kommunikationerna + Stadens behändiga storlek + Havet och parkerna

på institutionen för arkitektur. – Vad jag hittade på Chalmers och ingen annanstans, var ett pedagogiskt förhållningssätt som fokuserade på ett tvärvetenskapligt lärande som hade utgångspunkt från ”den verkliga världen”. Den starka internationella inriktningen på masterprogrammet var också väldigt lockande. För mig är det oerhört viktigt att få arbeta med och lära av människor från olika kulturer och med olika bakgrund, säger Shea Hagy. Han tycker om sin nya hemstad. – Ja, jag gillar Göteborgs stor-

lek. Staden är så pass behändig till ytan att man snabbt kan ta sig dit man vill. Och de allmänna kommunikationsmedlen är ju fantastiska. Dessutom tycker jag verkligen om de fina parkerna och närheten till havet, säger Shea. SHEAS EXAMENSARBETE handlade om HSB Living Lab; en kombinerad forskningsanläggning och ett studentboende som kommer att uppföras på ett av Göteborgs campus, där studenterna bor, lever och bidrar till forskningsmiljön. – Efter examen blev jag utnämnd till projektledare för HSB Living Lab. Där kommer vi bland annat att testa och ta fram nya tankegångar och prototyper för Det är ett hållbart byggande. D område, säger oerhört intressant om ■ Shea.

Ett team från fr Chalmers deltog 2013 i den internationella stu studenttävlingen Solar Deca Decathlon i Kina med solenergidrivna solen studentb studentboendet Halo, som väc väckte stor uppmärksamhet på plats. märksa

Kameran ser dig

SOM-institutet

GÖTEBORGSFÖRETAGET Mindmancer kombinerar kameraövervakning med artificiell intelligens. Det innebär färre kameror – som ser det viktiga. Det betyder också färre falsklarm.

NÄR SAMHÄLLSUTVECKLINGEN SKA belysas på ett opartiskt

sätt, är det ofta SOM-institutet vid Göteborgs universitet som står för analysen. SOM-institutet arbetar tillsammans med forskare inom en rad olika forskningsfält och har blivit ett nationellt centrum för studier av samhälle, opinion och medier.

45


Foto: Lars Ardarve

ANNONS

g med utgångspunkt i Göteborg. I dag är företaget Renova har byggt upp en unik kompetens inom avfallshantering och återvinnin

Export av miljökunskap Renovas verksamhet är regional – men kunskapen är i högsta grad global. – Vi har byggt upp en unik kompetens inom avfallshantering och återvinning som bidrar till att skapa en långsiktigt hållbar tillväxt i vår region, men det är också en kompetens som kan bli en viktig exportvara, säger Karin Lindroth, chef för strategisk utveckling på Renova.

tens vi har byggt upp, säger Karin Lindroth. Intresset för Renova är stort också internationellt. En strid ström av delegationer från världens alla hörn kommer för att på plats studera hur Renova arbetar med att utveckla anläggningar, fordon och logistik för minsta möjliga miljöpåverkan.

Renova är Västsveriges ledande miljöföretag inom avfall och återvinning. Bolaget ägs av tio kommuner och arbetar med hela avfallskedjan, från insamling och sortering till behandling och återvinning av material och energi. – Men en viktig del av vår verksamhet är också forskning och utveckling samt utbildning och rådgivning för att sprida den kompe-

– Det som gör starkast intryck på våra besökare är vårt helhetstänkande kring avfall och att det finns ett så starkt innovativt driv i alla led i företaget, säger Karin Lindroth. Visionen är att vi ska leda utvecklingen inom återvinnings- och avfallsområdet mot en hållbar tillväxt – och där ligger vi i dag i absolut internationell framkant..

världsledande på området.

FAKTA Renova är Västsveriges ledande miljöföretag inom avfall och återvinning. Renovakoncernen, som omsatte drygt 1,2 miljarder kronor 2013, består av moderbolaget Renova AB samt dotterbolaget Renova Miljö AB.

STUDIEBESÖK FRÅN HELA VÄRLDEN

Sävenäs avfallskraftvärmeverk är en av världens mest avancerade anläggningar för förbränning av avfall med energiproduktion – och samtidigt den anläggning som lockar flest internationella studiebesök i GreenGothenburghsamarbetet.

770 400 46

ton avfall hanterade Renova under 2013. 61 000 ton sändes vidare till återvinningsindustrin. 518 000 ton blev till fjärrvärme och el. Det motsvarar 30 procent av värmen i Göteborgs fjärrvärmenät och 5 procent av elbehovet i Göteborg. www.renova.se


En tidning om internationella Göteborg 2014

KRÖNIKA

SVERIGES STÖRSTA SCEN

G

GÖTEBORGS KULTURLIV har alltid haft underground musik med internationellt kontaktnät. Även kulturinstitutionerna har utvecklats internationellt. GöteborgsOperan har Sveriges största scen och man kan ta emot mycket större produktioner än på någon annan plats i landet. En brittisk konstnärlig operachef och en tysk chef för Danskompaniet tillför internationella impulser. Sveriges nationalorkester vid Götaplatsen går från klarhet till klarhet och Göteborgs stadsteater presenterar mest nyskriven svensk dramatik i landet. På Götaplatsen ligger Göteborgs konstmuseum,

»Stadsbiblioteket är utan konkurrens stadens mest internationella mötesplats.» som i år går till botten med det svenska historiemåleriet med en Cezanne, van Gogh och Bernhardutställning i samarbete med Nationalmuseum. LITTERATUREN har allt större utrymme i Göteborg med nystartade eller expanderande bokförlag. Flera av landets viktigaste tidskrifter finns här, såsom Paletten, Glänta, Ord & Bild och den nystartade 450. Ombyggda Göteborgs stadsbibliotek är stadens mest internationella mötesplats, med böcker, tidskrifter, tidningar och musik från hela världen. På invigningsdagen blev det besöksrekord med över 7 000 besökare. De konstnärliga festivalerna, med Göteborgs

Internationella Filmfestival, Göteborg International Biennal for Contemporary art och Göteborgs Internationella Dans och Teater Festival ger oss besökare utifrån. Musiksommaren präglas av den stora Housefesten Summerburst, tätt följd av bandet Kents egen musikfestival och konsert på Stora Ullevi med Håkan Hellström. MAN KAN OCKSÅ SE ATT GÖTEBORG har ett sammanhängande stråk av kulturinstitutioner, restauranger – allt från stjärnkrogar till food trucks – och varierad shopping från det som kommit att bli den nya hotellplatsen vid Drottningtorget och Centralstationen, hela vägen upp för Avenyn och till Götaplatsen. Den som söker det mera icke-strömlinjeformade kan med fördel gå ned till kvarteren runt Järntorget, där rockklubben Pustervik, Folkteatern och Litteraturhuset ligger. Om man vill träffa på de riktigt egensinniga konstnärerna och fika på det Berlinliknande Kafé Kultur på Bangatan, får man dra sig ytterligare någon kilometer västerut till Majorna. Det är där det som vi ännu inte hört talas om kommer att hända på riktigt de närmaste åren. ■

Björn Sandmark, Kulturchef i Göteborg

Foto: Ingemar Jernberg

Foto: Niklas S Bernstone

Många olika scener, från GöteborgsOperan till stora House-festen Summerburst, tätt följd av bandet Kents egen musikfestival och sommarkonsert på Stora Ullevi med Håkan Hellström.

47


En tidning om internationella Göteborg 2014

PROFILEN

JASMINE IDUN LYMAN

BERÄTTAREN Allt fler branscher behöver film- och spelskapares berättarkonst, menar Jasmine Idun Lyman. Hon har en magisterexamen i arkeologi, en som filmcurator och en mängd poäng i andra ämnen. Själv kallar hon sig berättandearkitekt. TEXT MONICA SAMUELSSON FOTO SAMUEL UNÉUS

– BERÄTTANDEARKITEKTUR och upplevelsedesign kan handla om att designa kommunikationen i ett spel, en tjänst eller en produkt. För min del oftast i kombination med teknologisk och social innovation. Den här branschen finns egentligen ännu inte i Sverige. Det handlar om att skapa en bra storyworld över olika plattformar och låta deltagarna själva välja hur de vill interagera. Det kan handla om att göra utbildning mer engagerande eller tillgängliggöra olika data, berättar Jasmine Idun Lyman. – Jag har studerat berättandets

JASMINE IDUN LYMAN Ålder: 33 år Bor: I lägenhet i centrala Göteborg Familj: Lillebror Filip Sysselsättning: Berättandearkitekt, regissör, processledare, curator och konstnär som jobbar med att designa innovativa labbmiljöer.

betydelse från stenåldern och framåt. Faktum är att spel alltid utgjort en viktig del av människans liv. Det är vår äldsta form av interaktiv kultur. KANADA OCH USA är ledande inom transmedia, som vissa kallar det. Här hemma känner Jasmine sig fortfarande ibland som en utomjording vars språk många har svårt att förstå. Så för att bygga en bransch och sprida kunskap har Jasmine grundat Collaboratory, ett innovationslabb på Lindholmen. Ett annat koncept som också fungerar som katalysator är DIY Days, en konferens från USA som hon arrangerar årligen i Göteborg och globalt.

»Spel är vår äldsta form av interaktiv kultur.» – De labb jag designar är oftast gratis att delta i för kreatörer i alla åldrar. Genom transdisciplinära samarbeten kan man lättare förverkliga sina idéer och dela med sig av sina erfarenheter till andra, berättar Jasmine Idun Lyman. Jasmine var, tillsammans med en rad andra konstnärer, inbjuden Som en utomjording. Så kan Jasmine Idun Lyman ibland känna sig som berättandearkitekt i Sverige.

48

till ett så kallat hackathon i partikelfysiklaboratoriet CERN för att – med konstnärliga redskap – hjälpa till att göra vetenskapliga fakta begripliga och engagerande för gemene man. – VI SER MER OCH MER att institutioner och vetenskapliga arkiv behöver filmskapare, programmerare och andra kreatörer för att förklara sina data. Det transdisciplinära samarbetet är viktigt. Innovationer sker ofta just i skärningspunkten mellan våra olika perspektiv. ■

DIY – do it yourself DIY HANDLAR OM ATT TA tag i saker och ting själv i stället för att vänta på att de konventionella systemen ska göra saker åt en. Det kan, menar Jasmine Idun Lyman, handla om alltifrån att bygga sin egen dator till att indieproducera ett spel eller en film. ”Problemet kan vara att hitta en balans mellan konstnärlig frihet och att kunna försörja sig när alla stödsystem är utformade för fabriksarbetare som jobbar 8–17, har barn och Volvo.” Men saker börjar ändra sig. ”Det är helt magiskt när man tänker på vilka möjligheter vi har i dag. Jag har utvecklat projekt med folk som jag aldrig ens träffat fysiskt.”


En tidning om internationella Göteborg 2014

EM I YRKESSKICKLIGHET EuroSkills 2016 är Europas största yrkestävling för ungdomar med gymnasiala yrkesutbildningar. I december 2016 kommer dessa tävlingar arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg. TEXT JOHAN HOLMSTRÖM FOTO EUROSKILLS

PÅ 50-TALET VAR det kris inom industrin i Spanien och företagen hade stora problem att rekrytera personal. Frågan var hur statusen för industrijobben skulle höjas. Ett av svaren var att skapa ett världsmästerskap för relevanta yrken. Tävlingen blev en succé och återkommande, och 2008 kompletterades den med ett Europamästerskap, EuroSkills, vartannat år. – Utomlands är tävlingen jättestor, säger projektledaren Lena Sjöstrand på Göteborg & Co, arrangör tillsammans med Worldskills Sweden, WWS.

OM EUROSKILLS Deltagarna kvalificeras genom mästerskap i hemländerna. Det kommer att vara fri entré.

Tävlingarna hålls för branscherna bygg, vård, IT, service, mode och industriteknik. Det kommer också finnas många möjligheter att själv prova på olika yrken samt få information om respektive bransch på ett inspirerande sätt.

Deltagarna i EuroSkills är vinna re från de nationella mästerskapen.

LENA SJÖSTRAND menar att EuroSkills är en stor möjlighet för västra Sverige att kraftsamla. – Med EuroSkills vill vi ge framtidstro och lust. Yrkesutbildningar ses ofta som en återvändsgränd, men så är det ju inte. Väljer man yrkesprogram på gymnasienivå

ökar möjligheten att få jobb direkt och för dem som vill finns även stora möjligheter att starta eget. Behoven av praktisk kunskap på arbetsmarknaden är enorma. Det handlar om att bryta fördomar och i stället skapa drömmar. ■

Vi har 3796 års erfarenhet*

Linus Bille Affärsområdeschef Web & Mobile

Marie Norrbrink Affärsområdeschef Science & Society

Jerker Lindstén VD

Patrik Sahlsten Vice VD

Simona Bamerlind Affärsområdeschef R&D Solutions

Peter Gelin Affärsområdeschef Automotive

* Det vill säga HiQ Göteborgs digitala innovatörer med realiseringsförmåga. Tillsammans bygger vi det uppkopplade samhället och förenklar människors vardag. www.hiq.se/goteborg Telefon 031-743 91 00

49


METALSTAN

En tidning om internationella Göteborg 2014 olvo Foto: V gnar Lastva

Göteborgs metalscen gör mycket väsen av sig. Hammerfall, Dark Tranquility, At the Gates och In Flames älskas av fans i hela Europa. I den speciella genren ”Gothenburg metal”, melodisk dödsmetall, finns ofta element av svensk folkmusik och melodiska passager. Foto: Daniel Falk/framednoise.com

olvo Foto: V

m l i f m a ekl

LAGERHAUS

r handla eklam e och r t e d är väl van Damm båda. e ch det em. O Jean Claud gger bakom d tt å t undg Split med odenfors li s a p p Epic sman & B r kna r Du ha säger bara lm. Fo om. Vi ars Zlatanfi C Volvo

Cars

R

De har alla prylar du inte visste att du behövde. Men visste du att den första Lagerhausbutiken öppnades i Göteborg 1996? Nu erövrar det färgstarka göteborgsföretaget Japan.

Made in

Foto: Lagerhaus

Göteborg Många spännande människor och innovativa företag med framgångsrika produkter kommer från Göteborg.

Foto : M

Foto : Erik Nissen Johanse

n

TEXT SOFIA HILLBORG

organ N orman

Oscarsdoldisen

Bo Svensson från Göteborg org är viktare en riktig Hollywoodtungviktare anska med över hundra amerikanska filmer och tv-serier. Dessutom sutom sitter han i Oscarsjuryns ns nomineringskommiitté. é.

Historieberättarna

Foto : iSto

Behöver du fixa en hipp fest i New York? Då är det Linnea Johansson du ska ringa. Hon skapar oförglömliga matupplevelser med skandinavisk touch och har gjort succé. Richard Gere, Susan Sarandon och Paris Hilton är bara några av namnen på kundlistan.

50

GÖTEBORGS SYMFONIKER

Foto: Thomas Carlgren

Linnea

ckphoto

Stylt Trampoli är designstudion som alltid utgår från en berättelse. På det sättet blir restaurang- och hotellbesöket en upplevelse i spåren av verkliga eller påhittade personer. Baren Cuckoo’s Nest på Lindholmen är den senaste sensationen.

Sveriges nationalorkester hade Wilhelm Stenhammar som chefsdirigent i början av 1900-talet. Därefter har namn som Neeme Järvi och Gustavo Dudamel bidragit till de internationella framgångarna.


Fot o

: Örs

Göteborgs första grönskande takterrass

Artilleriet Industrichic. Det är den inredningsstil som har fått trendkänsliga att älska Artilleriet. Att besöka butiken är en upplevelse, men alla som inte bor i Göteborg får nöja sig med deras webbutik. www.artilleriet.se

rg

Svensk sportjournalistik har aldrig gjorts så här förut. Offsides redaktion i Göteborg skriver för alla oss som verkligen älskar fotboll.

Alicia Vikander Hon är Sveriges senaste Hollywoodexport. Du har kanske sett henne i filmer som A Royal Affair och Anna Karenina. Allting började när hon som 7-åring grät sig till att få vara med på en audition på GöteborgsOperan.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia

Faksimil från Offside.o

Offside

I Göteborgs nya stadsdel Kvillebäcken lyfter Veidekke Bostad blicken och inspireras av världsmetropolernas stadsodlade tak.

Ölkultur

De senaste åren har det växt upp en hel flora av spännande mikrobryggerier i Göteborg. De specialiserar sig på stora smaker i små upplagor. Och humor. Det finns ofta en distinkt göteborgskänsla i namnen på ölsorterna.

ou Foto : Col

rbox

Brf Klätterträdets 400 kvm stora takterrass ska ge de boende extra ytor med möjlighet att odla, umgås och få lite sol på näsan. En avkopplande mötesplats i linje med Kvillebäckens sköna dynamik där kreativitet möter hållbarhet. Veidekke Bostad har bjudit in bostadsköparna för att i ett inspirerande samarbete utforma den gröna takterrassen. Inflyttning sker i skördetid, sommaren 2015.

JUNIP Geniförklarade musikern ikern José Gonzales från A Angengered och indiebandet det Junip är hetare ään n någonsin med flera a låtar i Ben Stillers film The Secret Life of Walter Mitty.

veidekkebostad.se Foto: Klara Andreasson


UNGDOMAR GOTHIA CUP

Meet the World tar ungdomar till Göteborg från alla världens hörn; här invigning av Gothia Cup.

VÄRLDEN MÖTS GENOM FOTBOLLEN Meet the World förverkligar många ungas dröm: att spela internationell fotboll. SKF:s lokala kontor arrangerar cuper där första pris är deltagande i Gothia Cup. TEXT JOHAN HOLMSTRÖM FOTO GOTHIA CUP/BILDBYRÅN

Hur föddes idén om Meet the world? – I samband med vårt 100-årsfirande 2007 blev SKF huvudpartner till Gothia Cup och ville göra något extra. Vi insåg att fotbollsturneringar skulle vara något som kunde addera värde för våra anställda, våra kundrelationer och för våra samhällsrelationer runt om i världen. Det är ett sätt att bygga vårt varumärke samtidigt som vi gör en god insats, säger Julia Persdotter, projektledare på SKF. Hur ser turneringarna ut? – I Indonesien hade vi under flera år en serie med 30–40 lag. På andra platser har det varit några få lag som spelat under en enskild dag, kanske i samband med en familjedag för kontorsanställda. Det finns

52

JULIA PERSDOTTER ”Vi tycker att Gothias värderingar passar med våra. Vi vill vara med och skapa globala mötesplatser.”

även andra skillnader. I Kenya består planen av torr röd lera – men å andra sidan är det enormt mycket publik som hejar fram sina lag. I Tyskland är inramningen mer tvlik, med arena och perfekt gräs. Hur är det för dem som vinner att komma till Göteborg? – Något som alla uppskattar är laguniformerna med respektive lands flagga på bröstet. De blir ett

Meet the World • 2013 var 121 lag med i Meet the World • 25 TURNERINGAR anordnades i 24 länder • SEDAN STARTEN 2007 har Tjeckien, Malaysia, Zambia och Mexiko varit med varje år

slags landslag. Men jag minns särskilt en kille från Indien. Han kom från fattiga förhållanden. Förutom Meet the World-turneringen hade han knappt varit hemifrån. Här i Göteborg var han så förundrad över att trafiken stannade när han skulle gå över vägen. Och det var så tyst. Han hade de mest skinande fotbollsskor jag har sett, de var hans käraste ägodelar. – Jag minns också en tjej från Kenya. Hon hade sett ett flygplan på himlen en gång och bestämt sig för att en dag åka med ett sådant. Tack vare att hon var med och vann turneringen i hemlandet, gick den drömmen i uppfyllelse. Hur går det för Meet the World-lagen i Gothia Cup då? – Förra året vann Kanada flickor-17 klassen. Och i finalen för pojkar-15 var det två lag från våra turneringar i Indonesien och Slovenien. Lagen från Indonesien har hög mediabevakning, tv-team och journalister följer dem. Varför är det viktigt för SKF att göra detta? – Vi tycker att Gothia Cups värderingar passar med våra. Vi vill vara med och skapa globala mötesplatser där du kan vara med oberoende av kön, ålder och kulturell bakgrund. Fotboll skapar så mycket glädje och det är en stolthet för många SKF-anställda. ■


FRAMTIDEN LIGGER I SISJÖN. NU GÖR VI PLATS FÖR DIG!

Sisjön är en väl etablerad handelsplats på gränsen till både Göteborg Hela denna bilaga är en annons från Göteborg och Mölndal. Nu ska området uppdateras och bland annat få en ny avfart från Söderleden, bättre bussförbindelser och fler attraktiva butiker i nya lokaler. Vi planerar också att bygga ett höghus för kontor och andra verksamheter med inflyttning början 2015. Våra hyresgäster kommer att få en lokal som har nära till handel, service och motionsanläggningar. Dessutom är den lätt tillgänglig för både besökare och personal. Eftersom vi alla här är goda grannar finns det också goda chanser till samverkan. Nu har du möjlighet att planera din och ditt företags framtid här. Lämna en intresseanmälan redan nu och ni har stora möjligheter att påverka lokalernas utformning och vilken service ni vill ha i huset. Hör av dig så berättar vi mer och lyssnar på dina önskemål!

KONTAKTA JÖRGEN PERSSON

FREDRIK YMSJÖ

Ring 031-28 20 45 eller maila jp@alaska.se

Maila fy@alaska.se

Datavägen 21 B, 436 32 Askim | 031-28 20 45 | info@alaska.se

g n i p p Sho NORDSTAN

En shoppingupplevelse – mitt i Göteborg city! 200 butiker, varuhus, restauranger och caféer | www.nordstan.se Öppet mån–fre 10–20, lör-sön 10–18 | Livs mån-fre 8–21, lör-sön 9–20 P-hus Nordstan alltid öppet | Gratis parkering mån-fre 18–21, sön 9–19


En tidning om internationella Göteborg 2014

NYHETER

F Framtidens tid Volvo. V l En skalbar E k lb arkitektur ki k med dh höga säkerhetsk h krav ska kunna fungera för både Volvos och Geelys varumärken.

Hundratals nya arbetstillfällen

Kinesisk storsatsning Bilindustrin står inför en utmanande framtid. Geely insåg att mer kompetens krävdes för att skapa konkurrenskraft. Ett nytt forsknings- och utvecklingsbolag var lösningen, och Göteborg vann etableringskampen.

U

R FRAMTIDENS hårda utsläppskrav och konkurrensvillkor föddes CEVT (China Euro Vehicle Technology). – Vårt huvuduppdrag är att utveckla ny arkitektur för bilar inom C-segmentet, säger Mats Fägerhag, vd för CEVT. C-segmentet innefattar bilar av Volvo V40:s storlek, ett mycket intressant marknadssegment där alla aktörer satsar stenhårt. – Bilarna är tillräckligt stora för att säkerheten ska vara god och för att ny teknik ska få plats. Utmaningen är att skapa en skalbar arkitektur (det som förr kallades plattformar) som fungerar både för Volvos och Geelys varumärken. Här har Volvo en tuffare kravlista i allt ifrån krocksäkerhet till komfort och kvalitet.

54

Foto: Cevt

TEXT KARIN REHN FOTO TOMMY HVITFELDT OCH VOLVOCARS

MATS FÄGERHAG Vd för CEVT (China Euro Vehicle Technology)

CEVT var Volvo-Geelygruppens första gemensamma större projekt. Ambitionen har ökat efter hand, liksom uppdragen. En viktig fråga för framtiden är till exempel miljövänliga drivmedel. Målsättningen är att de 200 aviserade tjänsterna vid nyetableringen ska dubbleras under året. Dessutom sysselsätts många fler i olika konsultuppdrag. – ATT GEELY SER möjligheterna, och förstår att utvecklingen är komplex, skapar ytterligare behov. Jag ser många positiva effekter av det här. CEVT stärker fordonsklustret i regionen, skapar arbeten, lockar duktigt folk från andra länder och ökar intresset för ingenjörsyrket. Kort sagt, det innebär en stor möjlighet för Göteborg och Sverige, konstaterar Mats Fägerhag. ■

Etableringsboom

Hundratals nya jobb för unga

2013 VAR ETT STARKT ÅR

SYKES ÄR VÄRLDSLEDANDE inom kundtjänst, teknisk sup-

när det gäller nyetableringar i Göteborgsregionen med investeringar som skapar nya jobbtillfällen.

port och växeltjänster. 200 nya jobb utlovades när ett nytt kontor öppnades i Göteborg förra året. Rekryteringen vände sig främst till ungdomar. Och förväntningarna uppfylldes med råge.


RENT-A-LAB NÄRHETEN TILL globalt erkända forskningskluster var avgörande när AstraZeneca för drygt ett år sedan utsåg Mölndal som ett av koncernens tre strategiska forskningscentra. Nu vigs en del av anläggningen i Mölndal åt en BioHub, där externa Life-Science-bolag får del av AstraZenecas infrastruktur och kompetens. – Projektet är unikt, inget stort läkemedelsbolag har gjort något liknande. Vi tror detta kommer att bli en mycket attraktiv miljö för europeiska forskningsbolag, säger Magnus Björsne, som ansvarar för huben som fått namnet AZ Bio Venture Hub.

Nordens ledande affärsjuridiska byrå finns i Göteborg

Foto: Martin Magntorn

STRATEGIN ÄR ATT ERBJUDA företagen att gå in då deras forskningsprojekt närmar sig den kostsamma kliniska fasen. – Vi ser detta som ett sätt att stärka förutsättningar för svensk Life Science-industri. Principen är att det skall vara kostnadsneutralt för AstraZeneca och på detta sätt kommer bolagen kunna driva sin verksamhet på ett mer kostnadseffektivt sätt, samtidigt som de i mångt och mycket får tillgång till det stora bolagets kapacitet, säger Magnus Björsne. Första bolag att flytta in var biotech-företaget Mintage Scientific. – Att få intressanta företag som Mintage att flytta in hos oss, ökar möjligheterna till en öppen innovationskultur där vi får inspiration och influenser utifrån, samtidigt som vi stimulerar samarbeten, säger Jan-Olof Jacke, vd AstraZeneca AB.

AZ Bio Venture Hub erbjuder externa life-sciencebolag att få del av AstraZenecas infrastruktur och kompetens.

Mannheimer Swartling är Nordens ledande affärsjuridiska advokatbyrå. Bland våra klienter finns framstående svenska och internationella företag och organisationer, varav ett antal med bas eller intressen i Västsverige. Vår ambition är att finnas till hands där och när våra klienter behöver oss – oavsett om det är i Västsverige eller på andra marknader som är av strategisk betydelse. Med kontor runtom Sverige och i utlandet kan vi erbjuda både förståelse för de lokala förutsättningarna och ett bredare, internationellt perspektiv. Våra jurister är specialiserade inom olika affärsjuridiska områden och branscher. Det innebär att vi förstår våra klienters affärsmässiga utmaningar, samtidigt som vi har den juridiska spetskompetensen att hitta de bästa lösningarna på dessa. Till våra styrkor hör etableringar och transaktioner. Ett bevis på detta är att Mannheimer Swartling återigen utsågs till årets advokatbyrå i Financial Times/mergermarket European M&A Awards 2013. Vår Göteborgsbaserade delägare Johan Ljungberg har dessutom två år i rad utsetts till klientens val för M&A i Sverige (Client Choice Awards). Om ni vill veta mer om hur vi kan bistå ert företag vid etableringar och transaktioner i Västsverige, besök www.mannheimerswartling.se.

legal adviser of the year Financial Times and mergermarket European M&A Awards; Nordics: 2009, 2011 och 2012; Sweden: 2013

best swedish firm of the year

300 miljonersinvestering SVERIGES STÖRSTA drivmedelsföretag, Preem, m,,

investerar 300 miljoner kronor för att utöka kapapaciteten för biobaserade drivmedel vid raffinaderiet riet i Lysekil. 2015 ska Preem kunna producera dubbelt belt så mycket förnyelsebara drivmedel från skogsindustrins restprodukter.

Chambers Europe Awards for Excellence 2009, 2011 och 2012

client choice awards for sweden The International Law Office (ILO) 2005, 2008, 2011 och 2014

55


ANNONS Hela He H ela la d denna en e nn na ab bilaga ililaag ga äärr e en n aan annons nn no ons ns ffrån rråån ån G Gö Göteborg ötte ebo b org rg

Den nya stadsdelen Skeppsbron ligger längs älven och bygger samman centralstationen och Järntorget.

Äntligen vänds city mot vattnet Länge har det pratats om det och nu är det äntligen dags: Göteborg city vänds mot vattnet. Framtidenkoncernen är med och bygger bostäder i den nya stadsdelen Skeppsbron. För den som besöker Göteborg har det upplevts som märkligt – varför är staden vänd bort från Göta Älv och inte mot den? Med sin utsträckta position bredvid vattnet har Göteborg en enorm trivselpotential som knappt alls har utnyttjats. Tills nu. – Skeppsbron ska präglas av folkliv. Känslan att Göteborg är en stad vid vatten kommer att förstärkas, säger Anneli Snobl, vd för Framtidenkoncernen. Stadsdelen ska binda ihop cityområdet runt centralstationen med centra Järntorget. Järntorge En ny spårvagnslinje Anneli S Snobl, vd för Framtide Framtidenkoncernen.

dras genom området. Det kommer att finnas en strandpromenad, bryggor, ett bad som är nedsänkt i älven och en gästhamn. Bebyggelsen blir charmigt och modernt omväxlande med ett rikt restaurang- och kaféliv bland bostäder och butiker. Framtidenkoncernen ska bygga hyresrätter och bostadsrätter i Skeppsbron. – Produktionskostnad per m2 för att uppföra projektet är bland de dyraste i Göteborg, så vi planerar små lägenheter för att så många som möjligt ska kunna ha råd, säger Anneli Snobl. Det är otroligt roligt att få vara med och skapa en så ny och spännande del av Göteborg.

NYA BOSTÄDER GENOM FÖRTÄTNING Göteborg växer och behovet av fler bostäder i Göteborg är stort. Framtidenkoncernen bygger på ny mark, men förtätar främst på egen mark – till exempel med bostäder ovanpå P-hus, nya hus i anslutning till befintliga och våningsplan frigörs genom att tvättstugor, förvaringsutrymmen och cykelrum flyttas ut i hus på gården.

Visste du att ... ... Framtidenkoncernen är en av landets största fastighetsägare med drygt 70 000 hyresrätter? En av fyra göteborgare bor hos Framtiden.

FYRBO – ETT MODERNT KOLLEKTIV Nu ska ett av dotterbolagen prova ett boendekoncept där varje våningsplan får fyra fullutrustade lägenheter – men med ett gemensamt vardagsrum med altan eller balkong. Boendet passar singelkompisar, ensamma föräldrar, äldre, studenter med flera.

www.framtiden.se

Profile for goteborg

MagasinGoteborg2014  

MagasinGoteborg2014  

Profile for goteborg