Inside out 2017 editie 4 (NL)

Page 1

GOSSELIN MAGAZINE

Mei 2 0 1 7

n

editie 4

Goede huisvaders Onze collega’s van Pasec Port

Nieuwe telgen De Gosselin familie breidt uit

Gosselin in de Caucasus Welkom in Azerbeidzjan


VOORWOORD

Beste collega,

Ons voorjaar stond volop in het teken van expansie. Zo verwelkomden wij twee nieuwe telgen in de Gosselin familie: de Heavy Group, gevestigd in Antwerpen en gespecialiseerd in de logistiek van uitzonderlijk transport. Hun activiteiten vormen een perfecte aanvulling op het al uitgebreide dienstenpakket van onze logistieke divisie. Ook in de verhuisdivisie vond een overname plaats: DT Moving is een gerenommeerde naam in de internationale verhuiswereld. Het bedrijf heeft kantoren in Londen en Parijs en dus verstevigt Gosselin zijn Europese netwerk in twee belangrijke wereldsteden. Ook de werken in de Belcrownlaan schieten aardig op. Waar enkele maanden geleden nog een braakliggend terrein lag, rijst nu al een imposante structuur. Deze zal in de toekomst onderdak bieden aan nieuwe en nodige magazijn- en kantoorruimte.

COLOFON

Vandaag staan wij aan de start van het hoogseizoen in de verhuis-

Jaargang 2 - nr 4 - 2017

divisie. Voor iedereen breekt een drukke periode aan. Ik wil jou dan

Inside Out is een magazine voor alle medewerkers van Gosselin en verschijnt 3 x per jaar.

ook een hart onder de riem steken. Dankzij jouw inzet en doorzettingsvermogen zullen we er ook dit jaar een groot succes van maken.

Layout Micha Verbruggen Redactie & projectleiding Dirk Van der Borght

Veel leesplezier,

Eindredactie Anne Van Gils Ann de Schutter Sven Van Dyck Fotografie Stefaan Van Hul Hung Tran Juan Wyns

2

GOSSELIN MAGAZINE

Marc Smet


Working @ Gosselin

EEN GROTE BRON VAN ENERGIE Interview met Karl Vanderwallen Waar je ook werkt op de Gosselin site, de kans is groot dat je Karl al ergens tegen het lijf bent gelopen. Als HSE manager komt hij zowat overal. HSE staat voor Health, Safety en Environment (Gezondheid, Veiligheid en Milieu). Dat is een hele boterham. Hoog tijd voor een interview. Karl is 45 en woont in de streek van Leuven. Hij werkt nochtans al zijn hele loopbaan in Antwerpen. Als pas afgestudeerde Ingenieur in de scheikunde begon hij in de Crown fabriek aan het begin van de Belcrownlaan, waar Gosselin momenteel een nieuw magazijn bouwt. “Daar werkte ik 21 jaar in verschillende functies. Toen het bedrijf in 2012 zijn activiteiten in Antwerpen stopte, werkte ik enkele jaren in een Europese functie waarin ik veel reisde. Dit bleek echter moeilijk te combineren met een gelukkig gezinsleven en in 2016 maakte ik dan ook de overstap naar Gosselin.” Sterk in beweging “Mijn job als HSE manager speelt zich af op diverse domeinen”, vervolgt Karl. “Om je een idee te geven. De afgelopen weken bereidde ik het bezoek voor van een externe auditeur. Vanochtend woonde ik vergaderingen bij over een milieu-initiatief van de Logistics divisie en over interne processen. Deze namiddag bekijk ik het updaten van het alcohol- en drugsbeleid van het bedrijf en ga ik na wat de impact is op Gosselin van een nieuwe wet over milieuvergunningen.” “Ik doe deze job enorm graag. Gosselin is een bedrijf dat sterk in beweging is, en ik kan hier actief aan bijdragen. Bovendien kom ik met heel wat mensen in contact en ook dit is een grote bron van energie.”

De man achter de collega “Het gezinsleven is belangrijk voor mij. Daarnaast gaat een deel van mijn vrije tijd naar het kweken van groenten in onze moestuin. Het is een passie die van mijn grootvader overging op mijn vader en daarna op mij. Ook onze zoon van 5 heeft ondertussen groene vingers! Tot slot ben ik al meer dan 25 jaar een trouwe supporter van KV Mechelen. Naast het voetbalspektakel hou ik van de grote vriendschap tussen de supporters. Of je nu directeur bent, manager, arbeider of werkzoekend, in de tribune is de stem van iedereen evenveel waard.”

GOSSELIN MAGAZINE

3


Team in de kijker

GOEDE HUISVADERS Onze collega’s van Pasec Port Aan de Oosterweelsteenweg, net voorbij het vernieuwde Havenhuis, ligt Pasec Port. Het bedrijf en zijn 80-tal medewerkers zijn gespecialiseerd in lashing and securing. Ofwel het vastzetten van scheepsladingen. Laten we even kennismaken.

“Pasec Port is een begrip in de Antwerpse haven”, vertelt CEO Paul Verkooijen. “Sinds 1956 spitst het bedrijf zich 100% toe op lashing and securing. In 2009 werd het overgenomen door Gosselin. Wij zijn uniek omdat geen enkel ander

Wat is? Misschien heb je hier nog nooit bij stilgestaan. Een schip met een lading van honderden of duizenden tonnen kan maar beter zorgen dat alles in het ruim muurvast staat. Zou de lading bij zwaar weer bewegen en tegen de scheepswand beuken, dan zou ze niet alleen beschadigd worden, ook het schip zou zinken. Dit is het terrein van Pasec Port, dat al decennialang gespecialiseerd is in het vastzetten van scheepsladingen.

4

GOSSELIN MAGAZINE

Antwerps bedrijf deze gespecialiseerde diensten aanbiedt. Pasec Port kan werkelijk elke lading zeewaardig maken: containers, buizen, industriële onderdelen, jachten of zware generatoren. Voor alles hebben wij een pasklare oplossing.”

Bovenaan van links naar rechts: Frank De Moor, Fabian Cooijman, Andy Schrevens, John Van Caelenbergh, Patrick Verhoeven, Christophe Mols, Gunther Niamonitakis, Tom Keirsmakers, Davy Struyf en Nick Oerlemans. Vooraan van links naar rechts: Pieter Lembrechts, Ivan Schillemans, Marc Vogels, Hans Wouters, Dirk Verbruggen, Benny Geuns en Ivan Pultijn.


Team in de kijker

Er is altijd tijd voor een grapje onder de collega's

“Onze klanten zijn rederijen en stouwerijen (bedrijven die instaan voor het laden en lossen van schepen, nvdr)”, vult managing director Tim Olluyn aan. “Soms zullen zij de scheepslading zelf vastzetten, maar even vaak doen zij een beroep op ons. Het grote verschil? Als Pasec Port verantwoordelijk is, dan gebeurt het goed en kan de klant op twee oren slapen. Het gaat dan ook om gespecialiseerde kennis, lashing and securing is een beroep dat verschillende weken opleiding vereist.” Uit de put Dat het zeewaardig maken van ladingen ervaring vereist, wordt al snel duidelijk als we spreken met Dirk Dictus, die samen met 4 andere collega’s verantwoordelijk is voor het operationele gedeelte van Pasec Port. Met een loopbaan van meer dan 35 jaar in de haven achter de kiezen, weet hij als geen ander opdrachten correct in te schatten: “Als ik de lading zie en een plan van het schip, dan kan ik je perfect vertellen hoe wij ze moeten lashen. Ik kom dan ook uit de put”,

verklaart Dirk met een glimlach. ‘Uit de put’ is haventaal om aan te duiden dat hij zelf ooit werkte in scheepsruimen. “Het is zwaar en soms ook gevaarlijk werk. Een scheepsruim kan 20 meter diep zijn. Daarom is veiligheid zo belangrijk. Veel klanten willen dat het werk snel en zo goedkoop mogelijk wordt uitgevoerd. Voor hen is lashing namelijk een extra kost. Wij stellen ons dan ook altijd op als een goede huisvader. Want als er iets fout gaat tijdens de vaart, dan zijn wij verantwoordelijk.”

Bovenaan van links naar rechts: Vincent Smeets, Jerry Scheers, Koen Stuer en Steve De Dyn. Vooraan van links naar rechts: Dries Papen, Linda Schoeters, Paul Verkooijen, Dirk Dictus en Tim Olluyn.

Medewerkers van Pasec Port bouwen valse muren in hout langs de scheepswand en zorgen dat deze buizen voor drinkwaterleidingen stevig vast liggen.

GOSSELIN MAGAZINE

5


Team in de kijker

Lashing van wieken voor windmolens.

Ook het lashen van luxejachten en catamarans is bij Pasec Port in goede handen.

Hard werken in een open sfeer Benny Geuns is hoofdmagazijnier en maakt de planning van een 30-tal collega’s. Zij werken in de magazijnen, op de kaaien en soms ook in het buitenland, want zo ver reikt de expertise van Pasec Port! “Tevens zorg ik ervoor dat de voorraad altijd up-todate is”, vertelt Benny. “De magazijnen zijn een opslagplaats voor allerhande bevestigingsmaterialen zoals tape, polyester banden, metalen gespen, kettingen en hout.” “Daarnaast bieden ze onderdak aan een volledig uitgeruste schrijnwerkerij. Het hout wordt verzaagd en uitvoerig gecontroleerd: het moet namelijk helemaal vrij zijn van

schimmels en ongedierte. Als het de controle doorstaat, dan stempelen we het en voorzien we het van een certificaat.” Dries Papen is de jongste telg van de Pasec Port familie en werkt in juni een jaar voor het bedrijf. Hij verzorgt onder meer de facturatie. “Als een opdracht binnenkomt, maken wij een inschatting van 2 zaken: het aantal manuren dat wij denken te investeren en de hoeveelheid materiaal die vereist is. Het is moeilijk te zeggen wat de kostprijs is van een doorsnee opdracht, want elke opdracht is anders. Als wij enkele dagen werk hebben en er is veel hout nodig, gaat het toch om aanzienlijke bedragen.” “Het is een interessante job, ik leer elke dag iets nieuws. Het havengebeuren is voor de meeste mensen onbekend terrein, en ik krijg in deze functie een blik achter de schermen. De sfeer in het team is los, want ook al zijn er stressmomenten, er is altijd tijd voor een grapje onder de collega’s.”

Voor alles hebben wij een pasklare oplossing

Tussen de verschillende lagen gestapelde buizen worden houten constructies gebouwd.

Het werk gebeurt vaak meters diep in scheepsruimen.

Stalen gebintes bestemd voor de constructie van een stadium in Abu Dhabi. Deze specifieke manier van vastzetten wordt weblashing genoemd.

6

GOSSELIN MAGAZINE


Gosselin Mobility

WELKOM IN AZERBEIDZJAN Gosselin in de Caucasus Op 4.000 kilometer van het Gosselin hoofdkantoor in Antwerpen ligt Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het Gosselin team breidde onlangs uit en telt ondertussen 15 medewerkers. De redactie van Inside Out interviewde John Braekeveldt, die verantwoordelijk is voor de Caucasus en die de regio als geen ander kent. “De verhuisbusiness in Azerbeidzjan is de afgelopen jaren gegroeid”, begint John Braeckeveldt. “Bakoe telt ongeveer 140 ambassades en sinds de jaren ’90 is Gosselin hier hét aanspreekpunt voor diplomaten. Het team groeide op natuurlijke wijze mee.” “Recent werden enkele nieuwe krachten aangeworven: Ahmed en Sevda. Ahmed Iskenderov was aanvankelijk verhuizer; hij gaf aan door te willen groeien en nu is hij move coordinator. Sevda Mardaliyeva is onze nieuwe financial manager. Ook werd een nieuwe branch

Pionierswerk “Net na de val van de USSR kwamen de eerste ambassades naar Bakoe. Gosselin was hier de eerste verhuizer en transporteur; we leverden echt pionierswerk. Voor de diplomaten voerden wij aanvankelijk werkelijk alles in, ook consumptiegoederen, aangezien er toen nog geen winkels waren die Europese of Amerikaanse producten verkochten.” “Wij doen alles in-house en besteden zo weinig mogelijk uit. De inpakkers en verhuizers zijn eigen mensen die Gosselin kwaliteit leveren. Daar zijn we trots op!”

Begin dit jaar kreeg Gosselin bezoek van de Belgische ambassadeur, Bert Schoofs”. “Bert is ambassadeur voor Azerbeidzjan, Georgië en Turkmenistan. “Hij kwam langs om de Belgische bedrijven die in Bakoe gevestigd zijn een hart onder de riem te steken. Wij gaven hem een rondleiding in onze nieuwe kantoren en magazijnen en hij was onder de indruk van onze professionele aanpak”, aldus John.

Het Gosselin Mobility team in Bakoe. Van links naar rechts: Emin Nasirov, Emin Melikov, Safar Karimov, Sevda Mardaliyeva, Kamila Mahammadova, Sabina Jafarova, Ahmad Isgandarov, Racab Karimov, Vusal Mehdiyev, Azer Jafarov en Ramal Ahmadov.

manager, Ramin Hasanov, aangesteld. In Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, kreeg hij een professionele training, waarin hij uitvoerig kennis maakte met de Gosselin way of working. In totaal telt het team in Azerbeidzjan 15 collega's.” “Gosselin is marktleider in de Caucasus en heeft kantoren in de hoofdsteden Bakoe (Azerbeidzjan), Tbilisi (Georgië) en Jerevan (Armenië). Het zijn buurlanden, maar desondanks zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Kenmerkend voor Azerbeidzjan is de grote olieproductie, die veel buitenlandse investeerders en multinationals aantrekt. De firma BP is klant van ons en stelt hier toch een 600 expats tewerk.”

De nieuwe branch manager van Azerbeidzjan, Ramin Hasanov, werd tijdens zijn opleiding ondergedompeld in de Gosselin cultuur. Hier staat hij op de foto met leden van het Gosselin team in Georgië. Van links naar rechts: Ucha Gogshelidze, Ramin Hasanov, Ekaterine Menabdishvili, John Braeckeveldt, Lasha Mchedlishvili, Vladimer Gelashvili, Maia Pertaia en Eka Buchukuri. GOSSELIN MAGAZINE

7


De Gosselin familie breidt uit

ER MAG IETS MEER BIJ Heavy Project Solutions Begin dit jaar kondigden Gosselin en Heavy aan om hun jarenlange samenwerking te verdiepen. Een nieuwe holding werd opgericht, Heavy Project Solutions, die zich zal toespitsen op logistieke dienstverlening voor uitzonderlijk transport.

Marc Rombouts, Marc Smet en Walter Van Mechelen zien de samenwerking volledig zitten.

Op 12 december 2016 tekenden CEO Marc Smet van de Gosselin Group en CEO Marc Rombouts van Heavy een overeenkomst voor een owner buy out van Heavy. De Heavy Group is gevestigd in Antwerpen en levert logistieke oplossingen voor uitzonderlijk transport.

Logistieke oplossingen voor uitzonderlijk transport

8

GOSSELIN MAGAZINE

Denk bijvoorbeeld aan het transport van grote fabrieksonderdelen voor raffinaderijen, concertpodia, CNC machines en industriële installaties. Heavy telt 30 medewerkers, verspreid over 3 bedrijven die een geconsolideerde omzet van ongeveer 33 miljoen euro realiseren. Marc Smet: “De owner buy out is een nieuwe stap in de integratie van Heavy in Gosselin. In april 2014 richtten we reeds de joint venture Heavy GCT op. Dit was de eerste mijlpaal in een operationele samenwerking van Heavy met de container terminal en de magazijnen van de Gosselin Group. We profiteren maximaal van onze ligging naast het Albertkanaal in Deurne.” Sindsdien organiseert de joint venture daar de overslag van Japanse CNC machines voor verdere distributie in Europa. “Dankzij deze owner buy out krijgt onze organisatie nu alle kansen om verder te groeien,” vult Marc Rombouts, CEO van Heavy aan. Op termijn zullen de Heavy bedrijven verhuizen naar het nieuwe magazijn en kantorencomplex dat Gosselin momenteel in het begin van de Belcrownlaan bouwt.


De Gosselin familie breidt uit

VOET AAN GROND IN LONDEN EN PARIJS Overname DT Moving Ook in de Mobility divisie vond onlangs een overname plaats. Gosselin nam in mei het bedrijf DT Moving over en breidt hiermee zijn Europese netwerk van verhuiskantoren uit in twee wereldsteden. De oprichting van de Gosselin Mobility Group Holding in het Verenigd Koninkrijk is het startschot voor de integratie van DT Moving. “Voor beide partijen en zeker met de Brexit die volop wordt voorbereid, is dit een unieke gelegenheid,” vult Marc verder aan, “Gosselin Mobility breidt zijn netwerk uit in twee wereldsteden, die gekend staan om de grote mobiliteit van diplomaten en expats, en om de aanwezigheid van multinationals. In Londen is DT Moving sinds 1870 een gevestigde waarde in het aanbieden van verhuisdiensten. We nemen een groot stuk expertise in deze markten mee over en daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn.” Nick Kerr, huidig CEO van DT Moving wordt CEO van de Engelse vennootschap en treedt toe tot de management groep van Gosselin Mobility: “Voor DT Moving is dit de logische volgende stap om verder te kunnen groeien. Als medeaandeelhouder van dit pan-Europese netwerk is de toekomst van mijn mensen verzekerd en kan ik verder mee mijn schouders zetten onder de verdere uitbouw van het Gosselin Mobility netwerk.”

Nick Kerr en Marc Smet slaan de handen in elkaar.

DT Moving heeft kantoren in London en Parijs en biedt naast relocatie- en verhuisdiensten ook mobility consultancy aan. Het bedrijf telt 45 medewerkers en haalde in 2016 een omzet van net boven de 10 miljoen euro.

Uitbreiding netwerk in twee wereldsteden

GOSSELIN MAGAZINE

9


Nieuws

EEN ❤ VOOR KINDEREN In december vorig jaar besliste Gosselin om het budget voor de eindejaars-geschenken aan SOS Kinderdorpen te geven, meer bepaald aan hun project Let no child grow up alone. Vanaf december tot eind januari konden alle Gosselin mede-

Op 22 februari ontving Tom Moons van SOS Kinderdorpen de cheque van Marc Smet.

werkers en klanten een internetlink aanklikken, waarmee door Gosselin elke keer 1 euro werd geschonken. Toen de actie werd afgesloten, op 31 januari 2017, stond de teller dicht bij 5.000 euro. Marc Smet besliste om het bedrag af te ronden en 5.000 euro te storten aan het goede doel.

7! a sparkling 201 of the world. n We wish you all the childre own joy with

Let’s share our

JAARLIJKSE CROSSTRADES MEETING Crosstrades is een netwerk van logistieke agenten met een focus op Afrika. Gosselin is één van de partners van dit netwerk, dat ondertussen in bijna 40 landen actief is en dat ons in staat stelt om een door-to-door service aan te bieden in sub-Saharaans Afrika. Op 27 en 28 april verzamelden de leden in Antwerpen voor een interessante tweedaagse, om elkaar beter te leren kennen en om van elkaar te leren. Het centrale thema was de verdere digitalisering van onze expeditie activiteiten.

BIJEENKOMST VERHUISAGENTEN Naar jaarlijkse gewoonte kwamen een 40-tal militaire verhuisagenten uit België, Nederland, Duitsland en Italië in het voorjaar samen. Niet alleen werden de cijfers van het afgelopen jaar besproken, ook de uitdagingen van de toekomst kwamen uitgebreid aan bod. Tot slot vond ook de uitreiking van de award “Agent van het jaar” plaats: deze award gaat naar de agent die het best presteerde op vlak van verhuisvolume, claims en kwaliteit. Dit jaar ging de award naar Gosselin in Koningsbosch (NL). Proficiat!

10

GOSSELIN MAGAZINE


Nieuws

ON THE MOVE BEROEPENRALLY 21 maart was geen gewone lesdag voor de leerlingen van enkele secundaire scholen in het Antwerpse. Een 80-tal onder hen werd warm gemaakt voor knelpuntberoepen zoals verhuizer en chauffeur. Ze maakten kennis met de verhuiswereld en de logistieke sector op de bedrijfsterreinen van Gosselin.

Deze beroepenrally was een initiatief van het Beroepenhuis en de Gosselin Group, in samenwerking met de verhuissector (Ambassador vzw), de brandstoffensector (Sociaal Fonds Handel in Brandstoffen) en de transport en logistieke sector (SFTL en LOGOS).

Onder begeleiding legden de leerlingen een aantal praktische proeven af, zoals een parcours rijden met een zware truck en huisraad professioneel inpakken.

Claude Marinower, de Antwerpse schepen van onderwijs, kwam een kijkje nemen en zag dat het goed was.

NIEUWS TE MELDEN? Wij zijn alvast benieuwd naar jullie reacties! HET

Heb je nieuws te melden of wil je feedback geven over de inhoud van Inside Out? Dat kan altijd.

EAM

Je input en reacties zijn welkom bij Dirk Van der Borght dirkvdb@gosselingroup.eu

GOSSELIN MAGAZINE

11


Human Resources

NIEUWE WERVINGSADVERTENTIES Op het hoofdkantoor in Antwerpen zijn momenteel een twintigtal vacatures. Het Human Resources team is dan ook begonnen met het plaatsen van wervingsadvertenties in lokale media en op Facebook. Heb je vrienden of kennissen die geknipt zijn voor Gosselin? Neem dan zeker een kijkje op www.gosselingroup.eu/jobs


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.