Page 1

Gostinstvo Mrhar Blaž Mrhar s.p. Paderšičeva ulica 11 8000 Novo mesto Planinska koča pri Gospodični na Gorjancih www.gospodična.si

Glavni trg 7 8000 Novo mesto www.dolenjska.net tic@novomesto.si

Ponudba za izvedbo šole v naravi v Planinski koči pri Gospodični na Gorjancih ali enodnevne ekskurzije na Dolenjskem

SPOZNAJTE IN DOŽIVITE TRDINOVO DEŽELO! Spoštovani! Spoznajte Dolenjsko in njeno najbolj obiskano pogorje Gorjance. Za vaše predšolske in šolske otroke smo pripravili tridnevni paket, ki poteka od srede do petka. Lahko pa se odločite samo za enodnevno ekskurzijo in obiščete poleg Gorjancev tudi Novo mesto, kjer se lahko seznanite z znamenitostmi mesta ter na splavu po okljuku reke Krke doživite to enkratno zeleno lepotico. Program šole v naravi:

1. dan (sreda) •

Ob 13.00 uri se z avtobusom pripeljete do Term Šmarješke Toplice. Terme Šmarješke Toplice ležijo na 169 m nadmorske višine, sredi gozdov in travnikov. Lepote narave in blagodejnost klime dopolnjujejo zdravilne učinke vrelca, ki ima 32º C in je oplemeniten z ogljikovim dioksidom, magnezijem, kalcijem in kalijem. Danes sodoben center za rehabilitacijo in zdravljenje bolezni srca in ožilja, poškodb gibalnega aparata, bolezni centralnega in perifernega živčevja, rehabilitacijo športnikov in bolnikov s športnimi poškodbami, ki ga spremljajo sodobno opremljene sobe visokih kategorij, najsodobnejši medicinski wellness ter pestra ponudba športnih in sprostitvenih aktivnosti. V Šmarjeških Toplicah, imate do 15.30 ure čas za kopanje in na razpolago vse njihove bazene. V kolikor si želite tudi učitelja plavanja, je možno za dodatno plačilo zagotoviti tudi učitelja.


Ob 16.00 uri se iz Šmarjeških Toplic odpravite proti vznožju Gorjancev in sicer do muzeja ljudske dediščine v neposredni soseščini Kartuzije Pleterje, pomembnega spomenika tradicionalnega stavbarstva in načina življenja v 19. stoletju. Na prijetnem travniku, obdanem z gozdovi Gorjancev, kjer so bili v srednjem veku samostanski ribniki, se danes nahaja več starih kmečkih zgradb, kakršne so bile značilne za šentjernejsko polje 19. stoletja. Vse so bile prenesene na sedanje mesto iz okoliških vasi po letu 1990, ko je začel muzej nastajati. V miru, pristni naravi in starodavnem ozadju, pa vas pri ogledu lahko zmoti tudi skupinica domačih živali. Po ogledu muzeja okoli 17.30 ure, se odpeljete proti Planinski koči pri Gospodični. Prihod v kočo je predviden okoli 18.15 ure. Do 19.00 ure se v miru razpakirate in izberete svoja ležišča. Ob 19.00 uri sledi večerja. Po večerji, pa so na vrsti družabne igre (človek ne jezi se, šah, monopoly…)

2. dan (četrtek) ●

Ob 7.00 uri se zbudite in imate čas za jutranja opravila.

● Ob 8.00 uri, vas pričaka zajtrk, da se okrepčate in naberete moči za ogled Trdinove učne poti. Pripravimo vam še malico za v nahrbtnik in ob 9.00 uri se odpravite proti najvišjemu vrhu Gorjancev, Trdinovemu vrhu. Za varno hojo in strokovno vodenje bodo poskrbeli izkušeni vodniki Planinskega društva Krka Novo mesto. Trdinova učna pot ima 25 točk, ki jih predvidoma vse obiščete. Vsak pohodnik dobi tudi zloženko Trdinova učna pot. Med potjo imate postanek za malico. ● Med 13.00 in 14.00 uro se vrnete nazaj v kočo, kjer vas pričaka kosilo. Po kosilu je čas za počitek. ●

Med 16.00 in 17.00 uro učiteljice oz. vzgojiteljice predstavijo slovenskega pisatelja Janeza Trdino in preberejo nekaj bajk in povesti o Gorjancih. Med drugim tudi bajko Gospodična, da se otroci seznanijo, zakaj se koča imenuje Gospodična. Obiščete tudi izvir Gospodična, ki je nekaj 10 metrov nižje od koče.

Ob 17.00 uri lahko pričnete pripravljati kres, ki ga po večerji zakurite. Večerja je predvidena ob 18.00 uri. Ob kresu lahko vzgojiteljice oz. učiteljice zaigrajo na kitaro in skupaj zapojete nekaj lepih slovenskih pesmi.

3. dan (petek) ●

Ob 7.00 uri bujenje in ponovno ob 8.00 uri zajtrk.

Ob 9.00 uri vas bo obiskal lovec iz Lovske družine Trdinov vrh, ki bo predstavil poslanstvo lovcev in živali, ki živijo na Gorjancih.


● ●

Od 10.00 do 12.00 ure imajo otroci prosto in se lahko igrajo na toboganu, gugalnici ali vrtiljaku. Ob 12.00 uri je predvideno kosilo in po kosilu odhod domov.

Odhod domov je možen z avtobusom ali pa lahko organizirate še druženje s starši, ki lahko pridejo sami po svoje otroke na Gospodično. Cena znaša 58,00 EUR na osebo z vključenim DDV + 1,01 eur turistične takse. Cena velja za skupine nad 20 oseb. V ceni je zajeto: - kopanje v Termah Šmarješke Toplice - ogled muzeja ljudske dediščine - strokovno vodenje po Trdinovi učni poti - obisk lovca - 2 x nočitev - 2 x večerja - 2 x kosilo - 2 x zajtrk - 1 x malica - vedno na razpolago domači bezgov sok z bistro studenčnico Gospodično. Program je mogoče prilagoditi tudi vašim zahtevam. Program enodnevne ekskurzije na Dolenjskem: Tudi iz najdaljšega konca Slovenije pridete v Novo mesto z avtobusom v pičlih dveh urah. Če se torej vaš enodnevni obisk začne približno v istem času kot pouk, boste v Novem mestu najkasneje ob 10. uri. * V Novem mestu si boste v Dolenjskem muzeju najprej ogledali stalno arheološko zbirko, kjer boste pozorni še zlasti na tako imenovano halštatsko obdobje (8. do 4. st. pr. n. št.) in na najdbe iz tega obdobja, ki pričajo o bogatem življenju še ne pojasnjene civilizacije situlske umetnosti. - Predšolski otroci in učenci od 1. do 3. razreda OŠ bodo ob lutki kneza ali kneginje spoznavali življenje ljudi v starejši železni dobi. Spoznali bodo delo arheologov in restavratorjev. Sledilo bo iskanje replik najpomembnejših razstavljenih predmetov v arheološkem peskovniku. - Učenci od 4. do 9. razreda OŠ bodo v skupinah spoznavali življenje v starejši železni dobi: poskusili bodo zanetiti ogenj, na kamnu treti žitno zrnje in tkati na preprostih statvah. Spoznavali bodo prehranjevalne navade in način priprave hrane pred več kot 2500 leti. Seznanili se bodo tudi s taljenjem železove rude in kovanjem ter trgovanjem teh izdelkov, kar je v 8. st. pr. n. št. omogočilo gospodarski in civilizacijski razcvet na Dolenjskem. * Po ogledu muzeja se peš podate na bližnji Glavni trg, kjer boste v nizu stavb na obeh straneh trga med drugim lahko občudovali impozantno izstopajoč rotovž, za katerega gradnjo so zidarji uporabili kar cviček. Pred rotovžem vas bosta kot dva stražarja ustavila spomenika z doprsnima kipoma pesnikov Dragotina Ketteja in Janeza Trdine.


* V bližnjem Gostišču, ki je lep primer uspešno prenovljene novomeške atrijske hiše, vas bodo v slaščičarni pogostili z znamenito novomeško vinsko rolado in domačim jabolčnim sokom. * Medtem vas bo na bližnji Pugljevi ulici ob Krki že čakal splav in vas popeljal po Krki okoli Novega mesta, na katerem boste slišali zanimive zgodbe novomeške perice. Hkrati pa boste lahko iz žabje perspektive občudovali nenavadno zanimivo veduto Novega mesta z znamenitim Bregom in stolno cerkvijo sv. Nikolaja. * Na kopno boste stopili na bližnji Loki, kjer vas bo že čakal avtobus in vas odpeljal na Gorjance. Ob 13.30 uri boste prispeli do Planinske koče pri Gospodični na Gorjancih, kjer vas bo pričakalo kosilo. * Potem ko se boste, še zlasti deklice in učiteljice, osvežile s čudežno lepotilno močjo vode v bližnjem studencu Gospodična, se boste vsi skupaj odpravili z avtobusom na Trdinov vrh, kjer vas bo poleg vojašnice, televizijskega stolpa ter restavriranih ostalin dveh cerkva (sv. Ilije in sv. Jere) očaral nenavadno lep pogled na Hrvaško tja do Zagreba in nižinske Slavonije, na zahodni strani pa boste ob jasnem vremenu lahko videli Julijce s Triglavom in Kamniške Alpe. *Po sprehodu boste, polni vtisov in novih doživetij ob nenavadnih lepotah tega koščka naše dežele, ta čudoviti izlet sklenili z vožnjo domov. Cena znaša 27,00 eur na osebo (DDV je vključen). Cena velja za skupine nad 30 oseb. V ceni je zajeto: -obisk Dolenjskega muzeja in strokovno vodenje. -ogled Glavnega trga -pogostitev z vinsko rolado in domačim jabolčnim sokom v znani novomeški slaščičarni -vožnja s splavom po Krki okoli Novega mesta, na katerem boste slišali zanimive zgodbe novomeške perice -kosilo v Planinski koči pri Gospodični na Gorjancih in osvežitev s čudežno pomlajevalno studenčnico Gospodično -ogled Trdinovega vrha (1.178 m), najvišjega vrha Dolenjske. Program je mogoče prilagoditi tudi vašim željam in zahtevam. Za vse dodatne informacije, sem za Vas dosegljiv na mob.št.: 041/ 682 469 (Blaž Mrhar). Več informacij lahko dobite tudi na spletni strani: www.gospodična.si V upanju, da obiščete Dolenjsko in naše Gorjance, Vas lepo pozdravljava. Novo mesto, 01.02.2012 Gostinstvo Mrhar Blaž Mrhar

Zavod za turizem Novo mesto Direktor Ivan Kuljaj

Šola v naravi in ekskurzija  

Spoznajte Dolenjsko in njeno najbolj obiskano pogorje Gorjance. Za vaše predšolske in šolske otroke smo pripravili tridnevni paket, ki potek...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you