__MAIN_TEXT__

Page 1

ETT MAGASIN FRÅN GOSH

36

sidor inspiration

Joacim Rickling har hittat sin workweargarderob

Höstens most wanted

Workwear för variation YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE | NR. 2 2019

Vi har prylarna och plaggen


LEDARE

MED BLICKEN FRAMÅT! Vi lever i en föränderlig tid. Digitaliseringen fortsätter att accelerera och nya tjänster ämnade att förenkla vår tillvaro utvecklas ständigt. Kvinnor vinner sakteliga mark ute på byggen och inom workwear-branschen går utvecklingen också åt rätt håll. Flera välkända varumärken erbjuder idag ett allt bredare sortiment av kläder anpassade för kvinnor inom bygg. I detta nummer av Work & Wear har vi valt att fokusera på framtid och utveckling. Du kan bland annat läsa om hur två produktexperter från Snickers Workwear ser på utvecklingen och framtida trender inom branschen. Möjligheterna för hur företag kan marknadsföra sig digitalt blir allt fler och mer utvecklade. Vi har därav pratat med en expert inom digital marknadsföring, Nella Lisserow, som guidar dig igenom några av grunderna kring dagens digitala marknadsföring. Även inom vår butikskedja går den digitala utvecklingen framåt och på sidorna 10-11 kan du läsa om företaget Skeppsviken vars medarbetare idag beställer arbetskläder genom vår digitala tjänst för kundunika shoppar.

INNEHÅLL WORK & WEAR MAGASIN NR. 2 2019

05 PRODUKTFAKTA VARSELKLÄDER

Att vara väl synlig kan vara livsavgörande

06 SNICKERS OM FRAMTIDEN

Utvecklingen går framåt även inom workwear och mycket har hänt under det senaste decenniet

08 HABEGÄR

Med senaste nytt

10 KUNDUNIK WEBBSHOP

Skeppsvikens medarbetare klickar smidigt hem favoriterna ur sitt eget sortiment

14 WORKWEAR FÖR VARIATION

Tv-bonden Joacim Rickling har hittat sin workweargarderob

16 SYNS DU INTE, SÅ…

Att skapa en digital närvaro

18 MODE BY GOSH

Trevlig läsning!

Fullmatat med senaste modet

32 WORKWEARGUIDEN

Rusta dig rätt för höstens arbetsliv

34 TRENDSPANING

Håll koll på samtiden

WORK & WEAR MAGASIN PRODUCERAS AV HELIKOPTER BRAND DESIGN I SAMARBETE MED GOSH. OMSLAGSFOTO FRISTADS CHEFREDAKTÖR JOHAN ÖSTLING TEXT GOSH OM INTE ANNAT ANGES TRYCK EXAKTA PRINT AB ADRESS GOSH AB, SEGELBÅTSVÄGEN 2, SE-112 64 STOCKHOLM, +46 (0)8 685 67 00, GOSHMAGAZINE@GOSH.NU HEMSIDA WWW.GOSH.NU JOHAN ÖSTLING CHEFREDAKTÖR, GOSH

2

VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA TRYCKFEL ELLER SLUTFÖRSÄLJNING. ALLA PRODUKTER I MAGASINET HITTAR DU PÅ WWW.GOSH.NU


Var med och bidra till

I november sparar vi ut vår mustasch på utvalda produkter. Sök upp din närmaste återförsäljare för att se mer.


CHELSEA EVOLUTION Med Chelsea Evolution Pant får du det bästa av två världar – en slitstark byxa som ger garanterat god rörelsefrihet. Den är nämligen tillverkad i fyrvägsstretch tillsammans med vårt legendariska Chelsea-bomullsmaterial. Modern passform, genomtänkta fickor och designlinjer kombinerat med våra klassiska Chelsea-funktioner gör det här plagget till en ny favorit på jobbet.

CHELSEA EVOLUTION PANT

FYRVÄGSSTRETCH

77441_950

Breda bältestunnlar för extra styrka och stabilitet

KOMFORT MODERN PASSFORM

Fyrvägsstretch

Knäskyddsfickor i Cordura®material

Fåll i benavslut ger möjlighet till 5 cm extra benlängd


PRODUKTFAKTA

VARSELKLÄDER TEXT: JOHAN ÖSTLING FOTO: ISTOCK

Mörkare tider närmar sig och därmed ökar vikten av synligheten för dig som jobbar på arbetsplatser där fordon och större maskiner är i rörelse. Att vara väl synlig kan vara livsavgörande i farliga arbetsmiljöer. På varje arbetsplats där någon form av trafik finns ska varselkläder användas. Det är kommunens uppsatta regler som gäller för arbeten som inte omfattar Vägverkets vägar.

SÅ FUNGERAR VARSELKLÄDER

Plaggets fluorescerande färg, vilken nästan alltid är gul, orange eller röd gör dig mer synlig i skymning, gryning och dagsljus samt i dimma eller dis. Reflexerna har till syfte att öka din synlighet vid upplysning under mörka förhållanden. Plaggens övriga material, de så kallade kontrastmaterialen, kommer i många olika färger. För att plagget ska kunna vara certifierat enligt EU:s standard för varselkläder, EN ISO 20471: 2013, så måste kontrastmaterialen vara resistenta mot blödning under tvätt så att de inte förstör synligheten hos plaggets fluorescerande och reflekterande material. VARSELKLASS

Varselplagg delas in i tre olika klasser beroende på plaggets synbarhet. Vilken klassning ett plagg får styrs av dess reflex- och fluorescerande yta. De tre klasserna har gemensamt att inget glapp på mer än 5 cm i de fluorescerande ytorna eller reflexerna får förekomma.

För exempelvis en jacka så innebär det att blixtlåset måste vara stängt för att plaggets klassning ska gälla. Många av våra företagskunder väljer att profilera sina arbetskläder. När det gäller profilering av varselplagg måste du dock tänka på att inte täcka en för stor del av plaggets reflex- och fluorescerande yta då det påverkar klassificeringen och den synbarheten som kläderna ska ge dig. Fråga gärna i våra butiker om du har frågor kring profilering av varselkläder. KAN PLAGG MED OLIKA KLASSNING KOMBINERAS?

Ja, men ett klass 1 plagg tillsammans med ett klass 2 plagg blir inte automatiskt klass 3. För att komma upp i klass 3 måste klädernas totala fluorescerande yta tillsammans vara minst 0,8m². Det går även bra att kombinera plagg med olika färger. FÄRGEN

Enligt EU:s direktiv är gul, orange och röd godkända fluorescerande färger. Dessa tre färger besitter olika egenskaper - beroende på din arbetsmiljö kan därav en viss färg vara bättre lämpad än en annan. Gula plagg kan enligt tester ha dubbelt så bra lyskraft jämfört med orangea och röda. Gult är också den enda av dessa färger som är fluorescerande i direkt solljus och natriumbelysning (belysning som bland annat används i tunnlar). I ett vitt vinterlandskap blir du dock mer synlig med den orangea färgen. Detta för att orange ger en högre kontrast mot en vit bakgrund jämfört med den gula färgen. UNDERHÅLL

Ju smutsigare varselkläderna blir desto mindre effektiva blir de. Det är därför viktigt att de tvättas regelbundet, Tvätta alltid plaggen ut-och-in för att skydda reflexbanden. Källor: Snickersworkwear.se, Trafikverket, Arbetsmiljöverket.

5


ARTIKEL

FAKTA Nicole Rimér jobbar som Head of Design och har varit på Snickers i lite mer än fyra år. Hon har en bakgrund som designer inom sportbranschen.

VAD HAR DRIVIT PÅ UTVECKLINGEN?

Utvecklingen går framåt även inom workwear och mycket har hänt under det senaste decenniet. Work & Wear träffade Nicole Rimér och Tobias Rantzén på Snickers för att prata om deras syn på framtiden.

VAD ÄR DET BÄSTA MED ERA RESPEKTIVE JOBB?

NR: Det roligaste är att det nu sker så mycket inom workwear-branschen. TR: Hela inköpsprocessen i sig, utvecklingsfasen och att kunden blir nöjd med produkten. HUR HAR PRODUKTUTVECKLINGEN SETT UT DE SENASTE 5-10 ÅREN?

NR: Det stora är att stretchen har kommit till workwear. Nu jobbar vi med att förbättra och optimera den funktionen. Vi testar bland annat hur starkt ett stretchmaterial kan vara samtidigt som det fortfarande ger funktionell stretch.

6

NR: Jag tror att det är en efterfrågan som har kommit från en ny generation som har förväntningar att få komfort och funktionella kläder även på jobbet. TR: Man har nog fått influenser från outdoor- och sportbranschen och tänker mer på ytterligheter, från arktisk kyla upp till väldigt varma klimat och hög luftfuktighet. Damkollektionen är större och mer uppdaterad då det blivit fler kvinnor i branschen. NR: Den utvecklingen kommer mycket från kvinnorna själva som har legat på och undrat när företag inom branschen ska börja tillhandahålla produkter för dem. HAR KUNDERNAS KRAV OCH PREFERENSER FÖRÄNDRATS UNDER DE SENASTE ÅREN?

NR: Jag tycker att folk är mer öppna för att prova nytt. Tidigare gick folk mycket på gammal vana i valet av arbetskläder, men många vill sätta sin egna personliga prägel i hur de klär sig och visa lite av sin personliga stil även i sina byggkläder. VAD ÄR VIKTIGT OCH VAD EFTERFRÅGAS AV KUNDERNA IDAG?

NR: Dels så kommer det mer och mer frågor kring hållbarhetsbiten och dels så ökar efterfrågan på stretch inom nya segment av kollektionen. Samt mer individuella passformer.


FAKTA Tobias Rantzén är Commercial Offer & Development Manager och ansvarar över Snickers totala utbud och sortiment. Tobias har en bakgrund inom inköp/produktion och utveckling hos Fjällräven och H&M.

TEXT: JOHAN ÖSTLING FOTO: SNICKERS

VAD TROR NI KOMMER VARA VIKTIGT OCH EFTERFRÅGAS AV KUNDERNA I FRAMTIDEN?

VILKA KOMMANDE TRENDER OCH NYHETER GÄLLANDE FUNKTION SER NI?

TR: Kvalité och funktion kommer alltid vara viktigast men vi tror även att företagets värdegrund inom bl.a. CSR och miljö blir allt viktigare än tidigare och att det får en påverkan. Så det kommer handla om att vara öppen och ärlig med vad man gör som företag.

NR: Man börjar använda mer och mer elverktyg och andra maskiner vilket gör att du får andra behov. Du har med dig andra saker i fickorna och vi ser att det sakta börjar ske en förändring kring hur kunden använder sina fickor. Mobilen är t. ex. ett nytt verktyg och för den har man ju skapat och håller fortfarande på att skapar specialfack så att den ska vara skyddad men också tillgänglig.

HAR KRAVEN PÅ ARBETSKLÄDER UR SÄKERHETSSYNPUNKT FÖRÄNDRATS UNDER ÅREN? HAR DET PÅVERKAT ER PRODUKTUTVECKLING?

NR: Varsel har börjat användas mer. Det känns som att fler segment nu än tidigare använder varselkläder och att fler företag har infört krav på det för att förebygga arbetsplatsolyckor. Detta påverkar ju vår utveckling då vi måste tänka mycket bredare. INOM VILKET OMRÅDE HAR DET HÄNT MEST – DESIGN ELLER FUNKTION?

NR: Jag tycker inte att man kan särskilja det för vi jobbar med funktionsdesign. När vi gick från en bred byxa till en smal byxa så var det inte bara för att det skulle vara snyggt utan för att få ett plagg med mindre löst tyg som kan fastna i maskiner och annat. TR: Funktionerna har ju också kommit med nya material. Så det blir ju en designad produkt som passar valet av material.

TEXTILINDUSTRIN ÄR EN STOR MILJÖBOV – HUR JOBBAR NI MED PRODUKTUTVECKLING UTIFRÅN MILJÖASPEKTEN?

NR: Vi ser till att alla hos oss hela tiden försöker göra det bättre ur miljösynpunkt. Vi försöker alltid att göra plagg med lång livslängd så att kunden istället för att behöva använda tre par byxor endast behöver ett par. Vi ser över hur vi producerar våra produkter, var vi producerar och hur vi fraktar. TR: Vi ser över varje led från idé till färdig produkt. Det här kommer alltid vara en kontinuerlig process hos oss, det finns inget läge då vi kommer känna att vi är nöjda. Vi ser alltid över möjligheten att använda ett återvunnet fiber eller ett renare material i de fallen som det går. Men det måste alltid generera en produkt som är stark så att produkten i sig är hållbar.

7


HABEGÄR

HANDS UP! Varmfodrad och vattentät läderhandske från kollektionen Dynamic Strenght. Getnarv av högsta kvalitet och unikt läder med touchscreen-funktion. Elastisk med förstärkta fingertoppar, reflex och resår 180°. Varselfärg, för allroundarbeten. Tegera (7798) Rek.pris 282 kr

8

KÄNGA MOT KYLAN

TÅLIGA TONER

Utformad för att klara även de tuffaste väderlekarna. Med BOA-stängning som gör den lätt att ta på och av.

Vattentät och gummerad Bluetooth®högtalare som garanterar yttre skydd mot vatten, stötar och repor.

Helly Hansen (78317) Rek.pris 2 699 kr

Avenue (108282) Rek.pris 515 kr

VÄDERVÄN

BÖJVÄNLIGT

Vadderad, vind- och vattentät parkas med reflekterande passpoal på huvan som är avtagbar.

Stretchig softshellbyxa perfekt för krävande utomhusarbete. Kombinerar säkerhet med arbetskomfort.

Craft (1906320) Rek.pris 1760 kr

Snickers (6940) Rek.pris 1995 kr


HÖSTENS MOST WANTED Låt oss presentera plaggen och prylarna som ser till att du glider genom de kallare månaderna och kommer ut belåten på andra sidan vintern i vår. Med smarta tekniska lösningar som funktionsmaterial och integrerad värme i arbetsskorna är du förberedd för utmaningar både på jobbet och fritiden. Nu när du inte längre behöver bestämma dig om du vill vara snygg eller säker återstår bara frågan: Vad väljer du?

ÖLKOMPIS

SKENBEN

Glas i klassisk ölprovningsstil med rund form som tydligt lyfter fram doft och smak. Rymmer 47 cl, höjd 167 mm, Ø 85 mm.

Med fyrvägsstretch, modern passform, löstagbara verktygsfickor och Cordura®förstärkta knäfickor – allt i ett plagg!

Orrefors (6312001) Ord.pris 479 kr/4-pack

Helly Hansen (77472) Rek.pris 1599 kr

FICKFAVORIT

HÄTTA OCH HETTA

Fullt utrustad hantverkarbyxa i materialet Cordura® denim stretch. Överlägsen komfort med 4-vägsstretch och extra hög slitstyrka.

Med integrerat och lättanvänt uppvärmningssystem, som med en enda laddning alstrar värme för hela arbetsdagen om så behövs.

Fristads (124152) Rek.pris 1668 kr

Sievi (52423) Rek.pris 3 778 kr

PÅ TÅRNA

HUVUDFÖRSVARET

Bekväm skyddssko med extra stötdämpning och BOA-stängning som gör den lätt att ta på och av.

För arbete på marken. Inbyggda uttag och clips för hörsel- och ögonskydd.

Jalas (1738) Rek.pris 1827 kr

3M (X5500) Rek.pris 1057 kr 9


ARTIKEL

SKEPPSVIKEN BESTÄLLER ARBETSKLÄDER VIA SIN

EGEN WEBBSHOP TEXT: JOHAN ÖSTLING FOTO: SKEPPSVIKEN

ÖPPNA DITT FÖRETAGS EGEN WEBBSHOP Ring eller besök din lokala Gosh-butik så hjälper de dig att komma igång med din nya, kundunika webbshop.

10


Skeppsvikens historia inleddes 1992 i Skövde då byggfirman Calles Bygg grundades. Tio år senare hade koncernen etablerat sig i Göteborgsregionen. Idag har Skeppsviken över 100 medarbetare och koncernen omsätter närmare 600 miljoner kronor. Sedan ett par månader tillbaka kan Skeppsvikens medarbetare beställa sina arbetskläder genom en egen webbshop – en digital tjänst som Gosh erbjuder sina kundföretag. Vi pratade med Gustaf Dahllöf på Skeppsviken om deras upplevelse och erfarenhet av tjänsten. VAD ÄR DIN ROLL OCH HUR LÄNGE HAR DU JOBBAT PÅ SKEPPSVIKEN?

− Jag jobbar som platschef inom vår nyproduktion och har jobbat på Skeppsviken i snart fyra år. Jag har jobbat här sedan jag gick ut högskolan där jag läste till byggingenjör. Med en pappa som jobbade inom byggindustrin så har branschen funnits med som en naturlig del och intresserat Gustaf ända sedan uppväxten. − Vi var en bygg-familj och jag fick följa med min far på byggen redan när jag var liten. Så det föll sig naturligt att läsa bygg på gymnasiet och sedan fortsätta med studierna till byggingenjör på högskolan. NI HAR SATT UPP ER EGNA KUNDUNIKA SHOP FÖR ERA MEDARBETARE VIA GOSH – VAD FICK ER ATT VÄLJA DEN LÖSNINGEN?

− Vi ville ha en helhetslösning. Vi är en stor koncern med många medarbetare och vi vill kunna säkerställa att alla har liknande kläder. Genom den här shopen kan vi enkelt få upp det sortiment som vi vill ha och på så sätt se till att vi inom Skeppsviken alltid ser snarlika ut. Jag kan lägga in vilka kläder som våra yrkesarbetare ska ha. Slitstarka kläder, flamskyddande och robusta kläder. Medans våra tjänstemän får ett konto där vi lägger upp skjortor och annat. Vid sidan av rollen som platschef så ansvarar Gustaf även för Skeppsvikens arbetskläder i Göteborg och

med det kommer uppgiften att varje år behöva ta fram nya kollektioner, uppdatera utbudet m.m. − Det här jobbet med att ändra i vårt sortiment blir nu enklare då vi kan uppdatera vår webbshop och sedan är allt klart för mina kollegor att beställa själva. Tidigare gick mina kollegors beställningar via mig men så är det inte nu. Och det är en stor fördel med att jag slipper vara personen som man hör av sig till för att beställa kläder, med webbshopen slipper vi det steget. HUR GICK DET ATT FÅ UPP OCH KOMMA IGÅNG MED SHOPEN?

− Det har gått väldigt smidigt och shopen blev överskådlig. Det blir nästan som att shoppa på Boozt eller Zalando. Det är lätt att beställa och det går typ inte att missförstå något. Det funkar också bra att kunna logga in via appen. VAD TYCKER DINA KOLLEGOR?

− De ser smidigheten med webbshopen. Tidigare kanske vissa drog sig för att beställa nya kläder eftersom att de behövde gå via mig. Jag har bara mött positiva reaktioner så här långt och med tanke på att vi inte har haft något sådant här system tidigare så hade jag ändå trott att det skulle bli ett visst motstånd. SKULLE DU REKOMMENDERA ANDRA FÖRETAG ATT TESTA TJÄNSTEN OCH I SÅ FALL VARFÖR?

− Ja, det skulle jag göra och har gjort. Jag rekommenderade en gammal kollega som jobbar på ett annat byggföretag och som nu är igång med den här tjänsten. Han tycker också att den funkar väldigt bra och gillar det att man själv kan välja vilket sortiment som ska finnas i sin webbshop. 11


APPAR FÖR

ENKLARE ARBETSDAGAR

12

BULLER

SÄKRA VÅTRUM

Mät ljudnivån med din mobiltelefon. Kostnadsfri app från Arbetsmiljöverket som enkelt mäter decibelnivån på arbetsplatsen. Här finns även nyttig information om buller samt gällande lagar och regler.

Appen för dig som jobbar med våtrumsutrymmen innehåller kostnadsfri information om arbetsmoment och branschregler. Ges ut kostnadsfritt av Svensk våtrumskontroll och är gratis.

LIMTRÄAPPEN

FÖRSTA HJÄLPEN

För enkel dimensionering av virke hanteras en variation av konstruktioner där allt från centrumavstånd till taklutning kan anges i din beräkning. Ges ut kostnadsfritt av Moelven.

Undvik olyckor med Röda Korsets viktiga information om de vanligaste nödsituationerna. Videos, kunskapstester och steg-för-steg-råd lär dig enkelt grunderna i första hjälpen. Ges ut kostnadsfritt.

TRIANGLE SOLVER

LATHUNDEN

Smart, enkel och kostnadsfri app som hjälper dig att räkna ut vinklar och diagonaler för effektiva och smidiga arbeten som ger dig stärkt fokus på det viktiga utförandet.

Smidigt arbetsverktyg för smart träarbete. Se vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt takstolar och virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar.


SKALJACKA 632 AMES HERR 635 ALMA DAM

FLEECE 424 AMES HERR 425 ALMA DAM

LÄTTVIKTSVÄST 631 AMES HERR 634 ALMA DAM

SKALBYXA 909 AMES HERR 910 ALMA DAM

LÄTTVIKTSJACKA 630 AMES HERR 633 ALMA DAM

TH E M IX CO N CE P T

The Mix Concept innehåller plaggen Ames för herr och Alma för dam. De finns i många olika färger och matchas lätt mot företagets grafiska profil. Plaggen kan användas ihop eller var för sig beroende på behov och väder. Skapa en egen mix genom att först välja en skaljacka och sedan lägga till en matchande lättviktsjacka, väst eller fleece. Toppa med byxor!

www.southwest.se


ARTIKEL

FAKTA Joacim Rickling, 28 år. Gör: Spannmålsbonde, driver eget inom reklamdekor. Familj: Sambon Caroline Kejbert, 30 år och dottern Wilda 10 månader. Aktuell: Med andra säsongen av serien Bondeparet på TV4 Play. Ambassadör för Fristads. Instagram: @joacimrickling och @bondeparet


WORKWEAR FÖR VARIATION TEXT: FANNY LUNDMARK FOTO: FRISTADS

Skörd, maskinunderhåll och renovering – livet på lantgård innebär varierande arbetsuppgifter som alla kräver sina kläder. Tv-bonden Joacim Rickling har hittat sin workweargarderob hos Fristads. Spannmålsbonden Joacim Rickling bor på Tuna gård med sambon Caroline och dottern Wilda som föddes i januari. Familjen rustar upp Joacims farföräldrars hus. − Vi försöker hålla det gamla levande, så även om vi renoverar med nytt gör vi det i en hyfsat gammaldags stil. Vi vill bevara hantverket från farmor och farfar, säger han om uppdateringarna som gjorts kring huset. Det senaste projektet – en terrass på 50 kvadrat – står precis färdig. − Vi byggde fiskbenstrall så vi visste att det skulle bli tidskrävande, men det tog mycket längre tid än förväntat. Nu kan jag nog klassa mig som finsnickare, säger Joacim och skrattar. MÅNGA PROJEKT

Höst betyder att det är dags att ta in skörden som består av vete, korn och ärtor. Däremellan ska maskiner underhållas och saker lagas. − Jag har alltid något projekt på gång, vad det är beror på årstiden. Som bonde finns det inte en dag man vaknar upp och inte har något att göra, säger Joacim. Det är ingen hemlighet att slitstarka material står högst upp på priolistan när han väljer arbetskläder. − Vi lantbrukare sliter ut otroligt mycket kläder när vi jobbar. Byxor nöts snabbt på knäna och går sönder i

grenen. Men det har inte hänt med Fristads, hela familjen använder deras kläder och de håller otroligt bra. ANPASSNINGSBARA PLAGG

Olika plagg passar för olika uppgifter på gården. − Ibland är det schysst med flanell, andra gånger vill man ha en hoodie. När jag snickrar behöver jag stora fickor. Nu när jag har byggt trall har jag haft på mig Fristads hantverkarväst, den är typ som en brynja och funkar jättebra när det är varmt, men har plats för en tjockare tröja under när det blir lite kallare. I lantbruksarbetet föredrar han stretch. − Jag vill ha lätta kläder som klarar rörelse men också passar för att sitta still länge i en maskin. Det är bra med dragkedjor så att man kan anpassa ventilationen.

” Ibland är det schysst med flanell, andra gånger vill man ha en hoodie”

FUNKTIONELLT OCH SNYGGT

Joacim gillar hur materialen i arbetskläder hela tiden utvecklas. − Kvaliteten är riktigt bra nu och blir hela tiden bättre. Förr kändes det som att kläderna gick sönder fortare och mattades av mer i tvätten. En av hans favoriter är Fristads lite tightare arbetsbyxor som har knappar nedtill så att han kan dra åt dem. − Förr var en arbetsbyxa bara en arbetsbyxa, ganska basic. Nu finns det funktioner som förenklar ens jobb. Det är såklart en stor fördel att de ser bättre ut också. Kläder har alltid varit ett intresse för Joacim, både privat och i jobbet. − Det är kul att vara snyggt arbetsklädd! 15


ARTIKEL

TEXT: JOHAN ÖSTLING FOTO: NELLA LISSEROW

SYNS DU INTE, SÅ… Att skapa en digital närvaro och på ett bra sätt kunna marknadsföra sig på nätet blir allt mer en nödvändighet för företag idag. Det är i digitala kanaler som många kunder söker efter information och har möjlighet att lära känna ditt företag. Nella Lisserow är expert inom digital marknadsföring och efter utbildningen på Hyper Island har hon bland annat hjälpt företag som Microsoft, SJ och Plan med marknadsföring i sociala medier.

− Flera företag startar konton på olika sociala medier men sen så jobbar dom inte med sina sidor. Så när folk går in och ska läsa om dom så är sidan helt död och folk undrar om företaget ens finns fortfarande.

VAD ÄR DIGITAL MARKNADSFÖRING?

VILKA ÄR DE FÖRSTA STEGEN SOM UNDERLÄTTAR FÖR KUNDEN ATT HITTA DITT FÖRETAG GENOM SÖKMOTORER SOM EXEMPELVIS GOOGLE?

− Det är marknadsföring och budskap som du når ut med via mobil, dator, surfplatta, appar m.m. Ett sätt för ditt företag att synas i olika digitala plattformar. VILKA FÖRDELAR SER DU MED DIGITAL MARKNADSFÖRING MOT TRADITIONELL? − Hur många som helst. Med digital marknads-

föring kan du få så tydliga siffror på vad du faktiskt har betalat för. Exempelvis hur många personer som har sett din annons, hur många som har klickat på den och till och med hur många som har köpt din produkt eller tjänst efter att ha sett annonsen. VILKA ÄR DE FÖRSTA STEGEN SOM ETT FÖRETAG BÖR TA FÖR ATT ETABLERA EN NÄRVARO PÅ NÄTET?

− Se till att ha en hemsida. Något av det första som folk gör är att Googla efter den produkt eller tjänst som de är ute efter och då gäller det att du har en hemsida så att kunderna kan hitta ditt företag. Det kan också vara bra att skapa en Facebook-sida för ditt företag, det är det sociala mediet som flest människor i Sverige använder sig av idag. 16

FINNS DET NÅGRA FALLGROPAR SOM FÖRETAG OFTA GÅR I?

− Se till att din hemsida är sökmotoroptimerad. Det är även viktigt att hemsidan är anpassad för visning i mobil. Ett annat tips för att få bättre synlighet på exempelvis Google är sökordsannonsering. Du kan köpa sökord för att ditt företag ska dyka upp högst upp på Google när någon söker på det ordet som du har köpt. VAD BÖR DU SOM FÖRETAG TÄNKA PÅ NÄR DU FUNDERAR PÅ ATT BÖRJA MED SOCIALA MEDIER?

− Att det måste avsättas tid för det arbetet. Fundera ut vad du vill kommunicera innan du skapar ditt konto. Dina sidor ska genomsyras av vad ditt företag står för. VILKEN TYP AV INNEHÅLL SKA FÖRETAGET KOMMUNICERA I SOCIALA MEDIER?

− Svar på återkommande frågor som ni får från era kunder kan vara en bra sak att kommunicera. Det bygger trovärdighet och skickar signalen att ni har koll på vad ni gör.


CHECKLISTA FÖR ETT MER DIGITALT FÖRETAG Sex smarta tips för att bygga ditt företags digitala närvaro.

1

2

SÄTT MÅL

KOM IGÅNG

Fundera över vad ditt mål med marknadsföringen är. Exempelvis mer synlighet, nya kunder, nya kontakter etc.

Läs på själv, eller ta kontakt med en kunnig person eller byrå för att komma igång och få en bättre förståelse.

3

4

FÅ INSIKT

VAR UPPDATERAD

Kartlägg vilka målgrupper dina kunder tillhör och använd dig av dessa insikter i din marknadsföring för att rikta budskap.

Se till att du har en uppdaterad hemsida.

5

6

...OCH UNIK

VÅGA TESTA!

Vad är ditt företags USP/USP:ar (Unique Selling point)? Formulera dessa väl.

Får du inte önskat resultat, ändra budskap och testa igen. Ändra bild, testa igen. Uppdatera målgrupperna, testa igen. Testa, testa och testa!

17


MODE

HÖSTENS WORKWEAR Vi erbjuder ett heltäckande sortiment för alla arbetarhjältar där ute. Oavsett om du ska skyddas, synas, svalkas eller värmas så är det alltid design, bekvämlighet och funktion som gäller.

FOTOGRAF AUGUST DELLERT MODELLER SEAN MARTIN & TILDE JENSEN STYLING ÖSTLING & RAMQVIST SMINK ANAYA SYLWANDER ALLA PRISER EXKL. MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EV. TRYCKFEL.


TOPP TILL TÅ Han Varseljacka Fristads (129509) 991 kr Varsel vinterjacka Fristads (119626) 2 106 kr Hantverksbyxa Fristads (110313) 1 025 kr Fodrad skyddshandske Tegera (7798) 282 kr Mössa Cottover (141024) 79 kr Hon Fleecejacka Craft (1904588) 800 kr Varseljacka Snickers (1347) 1 295 kr Varselbyxa Snickers (6730) 1 019 kr Fodrad arbetshandske Tegera (517) 78 kr Mössa Cottover (141024) 79 kr Väska Grizzly (158829) 209 kr

19


ARBETSLÄGE Han Underställströja Helly Hansen (75107) 699 kr Softshelljacka Helly Hansen (74140) 1 499 kr Hantverksbyxa Helly Hansen (77461) 899 kr Skyddssko Helly Hansen (78230) 1 599 kr Arbetshandskar Tegera (8801) 30 kr Hörselkåpor 3M (995990) 6 667 kr Hon Fleecejacka Snickers (8017) 795 kr Hantverksbyxor Snickers (6701) 995 kr Skyddssko Jalas (1268) 1 675 kr Arbetshandskar Tegera (9124) 126 kr Hörselkåpor 3M (974516) 435 kr


LEDIG STIL Han Underställströja Craft (1905332) 320 kr Fleecehoodie Snickers (8041) 595 kr Hantverksbyxa Snickers (6215) 1149 kr Skyddssko Jalas (9548) 1 645 kr Fallskydd 3M (1160065) 8 969 kr Hon Underställ Helly Hansen (75105) 349 kr Jacka Texstar (WJ68) 439 kr Vadderad jacka Craft (1906323) 1 600 kr Hantverksbyxa Fristads (129868) 1199 kr Skyddssko Sievi (52125) 1 830 kr Bälte Durables (142431) 139 kr

21


REFLEKTERA Hon V채st South West (634) 499 kr Varsel skaljacka Snickers (1347) 1295 kr Hantverksbyxa Snickers (6701) 995 kr Skyddsk채nga Jalas (1808) 1826 kr Fodrad arbetshandske Tegera (517) 78 kr Han Varsel T-shirt Top Swede (224027) 169 kr Varsel vinterjacka Top Swede (122020) 1278 kr Varselbyxa Top Swede (236016) 899 kr Skyddsk채nga Sievi (52491) 2 028 kr Fodrad arbetshandske Granberg (107.4202) 85 kr Hj채lm 3M (X5500) 742 kr


BLICKA FRAMÅT Underställströja Helly Hansen (75107) 699 kr Varsel softshelljacka Helly Hansen (74272) 1499 kr Varselbyxa Helly Hansen (77471) 1399 kr Skyddssko Sievi (52102) 1 680 kr Fodrad skyddshandske Tegera (7798) 282 kr Skyddsglasögon 3M (974701) 89 kr

23


STEGA UPP Han Flanellskjorta Helly Hansen (79111) 749 kr Vinterjacka Helly Hansen (73290) 1499 kr Målarbyxa Fristads (121314) 1678 kr Skyddssko Solid Gear (SG80119) 1754 kr Mössa Cottover (141024) 79 kr Hon Underställ Helly Hansen (75105) 349 kr Parkas Craft (1906321) 1760 kr Varselbyxa Snickers (6730) 1019 kr Skyddssko Solid Gear (SG76007) 2 095 kr


LAGERHÅLLNING Underställströja Craft (1905332) 320 kr Jacka Texstar (FJ68) 439 kr Vadderad jacka ID Identity (896) 729 kr Servicebyxa Fristads (129482) 684 kr Skyddssko Jalas (9548) 1645 kr

25


HÄNG PÅ Han Fleecejacka Craft (1904587) 800 kr Väst South West (631) 499 kr Hantverksbyxa Fristads (121314) 1678 kr Skyddssko Solid Gear (SG80006) 2 168 kr Hon Vinterjacka Texstar (FJ76) 879 kr Servicebyxa Texstar (WP38) 745 kr Skyddssko Dunderdon (DW700480) 1495 kr Stretchbälte Durables (142430) 159 kr


ÖPPEN ARBETSTID Piké Cottover (141006) 209 kr Skaljacka South West (632) 949 kr Hantverksjeans Fristads (124152) 1668 kr Skyddssko Sievi (52102) 1 680 kr Stretchbälte Durables (142430) 159 kr

27


VI HÅLLER DIG TORR I HÖST

MED EN SULA SOM ANDAS 360 GRADER Skyddsskor utformade med GORETEX® SURROUND® produktteknologi är designade för inomhus samt utomhusbruk i varmare förhållanden och under högre aktivitetsnivåer. Skorna erbjuder 360° andningsförmåga samt hållbar vattentäthet – runt hela foten. Vatten hålls utanför samtidigt som svett lätt kan transporteras ut från insidan. Fukt och värme förs inte endast ut via skons ovandel, utan även nedåt till sulan och utåt via dess sidoöppningar. Fötterna hålls torra och bekväma – även i högre temperaturer. Skyddsskor med GORETEX® SURROUND® är certifierade enligt EN ISO 20345:2011 för skyddsklass S3.

SOLID GEAR CYCLO SOLID NE GT GEAR X ONE G TX


DESIGNED FOR EXTREMES Utvecklad för tuffa och krävande arbetsmiljöer

JALAS® 1358 HEAVY DUTY BOA® FIT SYSTEM För perfekt passform och snabb på- och avtagning.

MJUK OCH ERGONOMISK Skon har ergonomiskt uppbygda sulor för att ge komfort och för att skydda fötter och rygg mot skador.

VIBRAM ARCTIC GRIP YTTERSULA Unikt grepp på isiga eller hala underlag med metallfria greppklackar

®

PORON XRD™ STÖTDÄMPNING Funktionellt stötupptagande material på sidorna och på plösen skyddar foten och vristen, och ger dessutom extra ankelstöd.

New: Metal free toe cap


HANDLA ARBETSKLÄDER VIA DITT FÖRETAGS EGEN WEBBSHOP Hos oss kan du öppna ditt företags egen unika webbshop. Få full koll på sortiment, beställning och kostnad. Du och dina kollegor kan enkelt och smidigt beställa era arbetskläder dygnet runt, vart som helst, i lugn och ro! Ring eller besök din lokala Gosh-butik så får du hjälp med att komma igång med er nya kundunika webbshop.

30


Gosh lanserar egna varumärket Durables Som en medlemsdriven butikskedja, bestående av ett 30-tal återförsäljare runt om i landet har vi inom Gosh mycket kunskap om produkterna, branschen och våra kunder. Att inte nyttja denna kunskapsbank fullt ut vore verkligen synd! Vi har därav valt att kanalisera vår produktkunskap genom att lansera ett eget varumärke – Durables. Durables produkter är hållbara, starka och tidlösa. Gosh jobbar idag redan med de bästa varumärkena inom arbetskläder men Durables kompletterar vårat utbud med bra och prisvärda basprodukter. Redan nu finner du våra knäskydd och bälten ute i våra butiker!


WORKWEAR GUIDEN Låt Gosh’s produktexperter guida och inspirera med plaggen och produkterna som håller dig torr, trygg och varm. Rusta dig rätt för höstens härliga arbetsliv.

DELTA Vattentät och modern skyddskänga i impregnerat TECH-läder för bästa slitstyrka. Foder i Gore-tex®membran och direktinsprutad mellansula för maximal komfort.Vinterfodrad med dragkedja, snörning och Vibram yttersula i nitrilgummi.

CONTOUR

Solid Gear (SG75001) Rek.pris 2 479 kr

Iläggssula som är geldämpad i häl och under trampdyna. Stabiliserar och ger komfort. Adapt (1581) Rek.pris 349 kr

HUVTRÖJA

STRETCHBÄLTE

Arbetshoodie i värmande fleece med flexibel passform som ger rörlighet och komfort.

Bälte i stretch med metallspänne, längd 125cm.

Snickers (8041) Rek.pris 595 kr

32

Durables (142430) Rek.pris 159 kr


JACKA

BOXER

Fodrad och vattentät arbetsjacka avsedd för daglig användning i kalla och våta miljöer.

Sportkalsong med extra långa ben, fodrad front och fuktighetsreglering.

Snickers (1102) Rek.pris 1595 kr

Salming (912106) Rek.pris 209 kr

HEAVY DUTY

VIPER

Skyddsskor med dubbla stötdämpningszoner och BOA-stängning som gör den lätt att ta på och av.

Hållbara och sportiga lågskor med tåskydd och BOA-stängning som gör den lätt att ta på och av.

Jalas (1358) Rek.pris 1995 kr

Sievi (52125) Rek.pris 1830 kr

HANDSKAR

VARSELPARKAS

ULLPOLO

Varmfodrade och vattentäta montagehandskar. Kan användas för arbete med pekskärm.

Vatten- och vindtät parkas i klass 3 med andasfunktion. Löstagbart mjukt quiltat foder som gör att jackan även kan bäras som skaljacka. Avtagbar huva. Godkänd för industritvätt.

I Lifa®-material som leder bort svett och merinoull som håller dig varm. Det bästa av två världar.

Granberg (107.4202) Rek.pris 85 kr

Fristads (119628) Rek.pris 2 474 kr

Helly Hansen (75107) Rek.pris 699 kr

33


TRENDSPANING Håll koll på samtiden med oss. Se de senaste serierna och filmerna, lyssna på poddarna och musiken. Testa dofterna och kolla vilken klocka som kan bli just din krona på verket.

34

1

2

FILM

PARFYM

Nionde delen i Star Wars, ”The Rise of Skywalker” har premiär 18 december. Källa: moviezine.se

Unisexa doften Be från Calvin Klein representerar jämlikhet. Från 229 kr. Källa: parfym.se

3

4

KLOCKA

POD

Boett i rostfritt stål och urtavla i härdat mineralglas från Tommy Hilfiger. Pris 1990 kr. Källa: klockor.nu

P3 Dokumentär är programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Topplistad 2019.

5

6

SERIE

MUSIK

Utspelas i slutet av 1970-talet, baserat på verkliga intervjuer. ”Mindhunter”, 2 säsonger. Källa: netflix.com

Ozzy Osbourne med Judas Priest som gästartist. Friends Arena, 22 februari. Källa: ticketmaster.se


FASG – DEN NYA GENERATIONENS ® FAS -BYXOR ÄR HÄR

Våra nya hantverkarbyxor tar komfort och funktion till en ny nivå. En modern variant av den klassiska ”blåbyxan” i Fristads FAS®bomull, som är mjuk och bekväm samtidigt som den har den slitstyrka som behövs. Byxan har en ny skön passform som kombinerats med följsamma stretchpartier, funktionella fickor och förstärkningar i CORDURA®. Bekväm bomull, hög slitstyrka och snygg design – nästa generations arbetsbyxor är här! Läs mer på fristads.com

FAS G Hantverkarbyxa: Herr (129474) finns i tre färger, blå, militärgrön och svart. Dam (129868) finns i svart.


AVSÄNDARE: EXAKTA PRINT AB, HORNYXEGATAN 14, 213 76 MALMÖ

RETURADRESS: GOSH AB SEGELBÅTSVÄGEN 2 112 64 STOCKHOLM

DIN LOKALA EXPERT PÅ ARBETSKLÄDER! Gosh är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder, personligt skydd och profilprodukter. Som en kedja bestående av fristående butiker kan vi erbjuda dig personlig service och smarta lösningar för dina specifika behov. Vi kan den lokala marknaden och hjälper dig hitta de bästa arbetskläderna för din verksamhet. Välkommen! ARBOGA POPS P-O PERSSON AB AVESTA ENTRÉMATTAN AB EMMABODA LINDAHLS YRKESKLÄDER AB HISINGS BACKA TRM WORKWEAR AB HÄSSLEHOLM BMS I HÄSSLEHOLM AB KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD TEXTIL AB KUNGSBACKA TRM WORKWEAR AB LANDSKRONA PL WORKWEAR AB MALMÖ W.O.R.X MÖLNDAL JICON WORKS AB NORRKÖPING NITAB NORRTÄLJE 4 WORK YRKESKLÄDER AB SKOGÅS MATTSSON KONTOR SKURUP ACTION OCH TREND AB STENUNGSUND STENUNGSUNDS INDUSTRISAND STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB JÄRFÄLLA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SOLLENTUNA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SÄTRA STOCKHOLM ARBETSKLÄDSHUSET AKH AB BROMMA STOCKHOLM ARBETSKLÄDSHUSET AKH AB STOCKHOLM SUNDSVALL BACKMARKS AB SÖDERHAMN SBS REKLAM AB TOMELILLA SAHLINS PÅ ÖSTERLEN AB UPPSALA ARBETSKLÄDSHUSET AKH AB VISBY FÖRETAGSSPECIALISTEN AB VÄSTERÅS ARBETSKLÄDSHUSET AKH AB ÄLMHULT FANHULTSTVÄTTEN AB ÖREBRO INDUSTRIHANDEL AB

GOSH AB Segelbåtsvägen 2, 112 64 Stockholm 08-685 67 00 | info@gosh.nu | www.gosh.nu

Profile for Team Workwear

Work & Wear Nr. 2  

Ett magazine fyllt med reportage, nyheter och tips kring arbetskläder, yrkeskläder och profilering.

Work & Wear Nr. 2  

Ett magazine fyllt med reportage, nyheter och tips kring arbetskläder, yrkeskläder och profilering.

Advertisement